Later bleek het ook een handige tool te zijn voor onze oosterburen om te gericht te zoeken naar mensen van een bepaalde afkomst en deze een "vakantie" aan te bieden ....
Niet bepaald vergelijkbaar. In de tweede wereldoorlog werd dit vastgelegd door de overheid, tegenwoordig mag dat niet meer. Nu enkel als je het vrijwillig afstaat aan derde partijen.
Of het slim is om die informatie af te staan is een ander verhaal natuurlijk, ik ben van mening van niet. Maar de keuze is aan mensen zelf.
Tegen reclame op het platform zelf is totaal geen bezwaar. Dat Facebook een advertentie toont op basis van mijn interesses ook niet. ZOLANG ze de gegevens het maar binnen hun eigen systemen houden. Ze kunnen eenvoudig naar een 3e partij een request sturen van "GET Advertise-banner "Australian Wines". In plaats van al mijn gegevens delen.
Je omschrijft exact zoals Facebook werkt.
Facebook houdt alle gegevens binnen het eigen systeem. Je geeft als adverteerder je doelgroep aan, en Facebook toont op basis van die info de advertenties aan haar gebruikers.
Pas als je interact met dat bedrijf (eg: iets kopen op hun site, een berichtje naar ze sturen, je liked hun pagina, etc.) weet het bedrijf dat jij (mogelijk) interesse in ze hebt.
Adverteerders krijgen dus geen gegevens van hun mogelijke doelgroep.
Familie zit inderdaad op Facebook, maar die zie ik zo vaak dat Facebook onzinnig is. En niks leukers om even tijdens bezoek vakantie foto's te bekijken.
Mooi

Helaas heeft niet iedereen die luxe.
Communities op Facebook heb ik zelf nooit aan meegedaan, zeker geen technische. Ik houd zakelijk en prive zo strict gescheiden als mogelijk.
Ik in eerste instantie ook niet, maar met het verdwijnen van verscheidende fora (websites geheel gericht op dat onderwerp, incl. discussieplatform) is er voor sommige zaken geen ontkomen meer aan. En voor sommige zaken is er wel een ontkomen aan, maar is het alternatief... Ruk.
Echt een enorme ramp is het ook niet, ware het niet dat Facebook's zoekfunctie op communities echt extreem waardeloos is voor gearchiveerde gesprekken, waardoor je in grote communities tienduizend keer dezelfde vraag voorbij ziet komen. (Dat en omdat mensen te lui zijn om de zoekfunctie, hoe beperkt die ook is, ook maar op enige wijze te gebruiken.)
Ik zit er dus ook niet altijd geheel voor m'n eigen plezier, ik mis vaak de oude vertrouwde sites waar gewoon de archieven beschikbaar waren en je met gemak tot jaren terug kon zoeken.

Zeer enge ontwikkeling. Zeker wanneer je weet hoe veel "foute" en "onware" informatie er via Social Media gedeeld wordt. Ik durf te stellen dat dit soort data verboden zou moeten worden. Een mans mag ook niet zomaar een dokter worden. En dan vertrouwen we een praatgroepje op Facebook van mensen die te veel tijd hebben en alles roepen.
Oh het heeft zeker z'n voor- en nadelen, maar je kan mensen niet gaan verbieden om vragen te stellen over allerlei categorieën. Dat is betutteling in extremis natuurlijk. Mensen praten sowieso wel, het voordeel van Facebook's serieuze groepen is dat als iemand onzin praat ze meestal direct door anderen gecorrigeerd worden; vaak met links naar externe bronnen. Dat scheelt.
Uiteraard voor medische problematiek is het altijd raadzaam om naar je arts te gaan.
Toch snap ik echter wel dat mensen ook graag steun zoeken bij lotgenoten. Dat kan zowel goed als slecht gaan, het kan positief uitpakken en negatief. (Zie bijvoorbeeld de rel in het verleden, en dat was buiten Facebook overigens, over ProAna. Dat was ook gewoon volkomen gestoord.)
Alle waarheidsgetrouwe informatie is buiten Facebook beschikbaar. Alles wat "fake" is, is binnen Facebook beschikbaar.
Dat is pertinent onzin natuurlijk. Zo zwart/wit is het niet.
Er is zowel bullshit als zeer nuttige, informatieve en waarheidsgetrouwe informatie te vinden op Facebook. Claimen dat Facebook enkel 100% uit onwaarheden bestaat is gewoon inaccuraat.
Mensen die te veel op Facebook zitten is gewoon wat mis mee. Hoe meer posts en Facebook vrienden, hoe meer je zo iemand moet negeren. Er is gewoon wat mis mee. Een normaal mens heeft een sociaal leven wat buiten Facebook staat. Merkte zelf dat ik gewoonweg geen tijd had om uberhaubt wat op Facebook te doen.
Dan zijn we het grotendeels eens, zoals ik al zei: de godganse dag op Facebook zitten is niet normaal en gewoon een slecht idee. Helemaal geen sociaal leven hebben buiten Facebook is ook een probleem.
Daarom dat ik van mening ben dat Facebook een aanvulling kan vormen, maar geen vervanging.
Facebook is een handige tool voor mensen die misbruik van de Facebook gebruikers willen maken.
Facebook is een handige tool voor mensen die gebruik willen maken van wat Facebook te bieden heeft. Dat is niet allemaal slecht. (Noot: natuurlijk mag jij van mening zijn dat dit wél zo is, ik vind dat heel erg zwart/wit gezien.)
Overigens, het probleem dat Cambridge Analytica's gelazer heeft veroorzaakt was in 2014 al gedicht.