Databedrijf Cambridge Analytica, dat afgelopen maanden in het nieuws kwam vanwege het privacyschandaal rond het misbruik van Facebook-data, stopt ermee. Het bedrijf heeft in thuisland Verenigd Koninkrijk faillissement aangevraagd.
Het bedrijf in het VK, maar ook divisies in de Verenigde Staten stoppen er per direct mee, meldt Cambridge Analytica. Het bedrijf zegt dat het niet verder kan na het schandaal rondom het misbruik van Facebook-data.
Als reden voert Cambridge Analytica de 'oneerlijke negatieve media-aandacht' aan, waardoor het bedrijf niet langer zaken kan doen. "Ondanks ons vertrouwen dat onze medewerkers ethisch en binnen de grenzen van de wet hebben gehandeld, heeft het beleg van media-aandacht vrijwel alle klanten en leveranciers weggejaagd. Het gevolg is dat we moeten constateren dat het niet langer mogelijk is om het bedrijf voort te zetten."
Volgens Cambridge Analytica waren de aantijgingen onterecht, omdat het bedrijf zich niet anders heeft gedragen dan andere bedrijven. "Cambridge Analytica is [...] belasterd voor activiteiten die niet alleen legaal zijn, maar ook breed geaccepteerd zijn als standaardonderdeel van online advertenties in de politieke en commerciële arena's."
Het bedrijf verwijst daarbij naar het kopen van data van Facebook-gebruikers, die een app tegen de regels in van gebruikers had verzameld. Facebook had Cambridge Analytica gesommeerd de data te verwijderen, maar het sociale netwerk heeft dat nooit gecheckt.
Het privacyschandaal heeft veel gevolgen gehad. Zo heeft Facebook de toegang van apps tot data van gebruikers ingeperkt, heeft Facebook-topman Mark Zuckerberg vaak sorry gezegd en zeiden veel gebruikers hun account bij het sociale netwerk op te zeggen.