De Britse dataprivacyorganisatie ICO heeft Cambridge Analytica de opdracht gegeven om alle gegevens die het van een Amerikaan via Facebook heeft verzameld, over te dragen. Cambridge Analytica heeft dertig dagen om aan het verzoek te voldoen.
Dat schrijft The Guardian op basis van een verordening die het UK Information Commissioner’s Office heeft opgesteld. De ICO kan dit doen omdat Cambridge Analytica een Brits moederbedrijf heeft en data verwerkt in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het verplicht is om aan een dergelijk verzoek te voldoen. De zaak begon doordat een Amerikaan, met de naam David Carroll, een klacht indiende bij de ICO omdat hij wilde weten welke gegevens over hem waren verzameld door Cambridge Analytica.
Cambridge Analytica heeft aanvankelijk Carroll geweigerd inzage te geven in de data, maar omdat het actief is in het VK, kan het bedrijf hier dus toch toe verplicht worden. Daarop liet Cambridge Analytica weten dat door het aankomende faillissement, het niet kan voldoen aan de eis van het ICO. Laatstgenoemde heeft echter gereageerd door te stellen dat dit geen argument is om de data niet te overhandigen. Er staat een termijn van dertig dagen op het overhandigen van de gegevens die het van Carroll heeft verzameld. Het ICO geeft ook als suggestie om wachtwoorden over te dragen van servers die in beslag zijn genomen, mocht het bedrijf moeite hebben om de gegevens van Carroll te vinden.
Mogelijk heeft het besluit invloed op anderen die willen inzien of Cambridge Analytica hun gegevens heeft buitgemaakt via Facebook. Ook zij zouden op basis van Britse wetgeving een verzoek tot inzage kunnen doen. Onduidelijk is hoeveel mensen dit van plan zijn. Cambridge Analytica heeft niet gereageerd op de berichtgeving van The Guardian.
Eerder dit jaar kwam Cambridge Analytica in het nieuws omdat het de gegevens van miljoenen Amerikanen, maar ook niet-Amerikanen, had verzameld via Facebook-apps, met als doel om gebruikersprofielen op te stellen en deze vervolgens te targeten. Dat deed het bedrijf met als doel om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Ook de gegevens van ongeveer 90.000 Nederlandse Facebook-gebruikers werden buitgemaakt.
Het bedrijf kwam onder vuur te liggen en heeft besloten zichzelf op te heffen en vermoedelijk onder een andere naam verder te gaan. Ook Facebook kwam onder vuur te liggen vanwege het privacybeleid, wat er onder meer toe leidde dat oprichter Mark Zuckerberg voor het Amerikaanse congres moest getuigen.