Facebook geeft details van privacytools die het vanwege EU-wetgeving invoert

Facebook heeft details gegeven over wijzigingen die het voor mensen makkelijker moeten maken om hun gegevens op het sociale netwerk te beheren. De vernieuwingen zijn een gevolg van de nieuwe Europese privacywetgeving die in mei ingaat.

Facebook zegt dat er een mogelijkheid komt om een kopie van hun data te downloaden of die te verplaatsen naar een andere dienst. In de aankondiging van de nieuwe maatregelen toont het sociale netwerk een scherm waarop per onderwerp gebruikersdata staat gegroepeerd. Het lijkt erop dat het voor gebruikers mogelijk wordt om per onderwerp data die ze met Facebook hebben gedeeld, in te zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om activiteit op verschillende onderdelen van het sociale netwerk.

Momenteel kunnen gebruikers hun data van Facebook downloaden door een knop aan te klikken in het menu Algemeen. Vervolgens wordt die data verzameld en krijgen gebruikers een e-mail als deze klaar is om gedownload te worden.

Nieuw overzicht met alle data en activiteiten die gebruikers delen met Facebook

Het menu voor privacy-instellingen op mobiele apparaten is eenvoudiger gemaakt. In plaats van op twintig verschillende schermen zijn de instellingen voortaan op één plek te vinden volgens Facebook. Er komen Privacy Shortcut-menu's, die snel toegang moeten bieden tot het instellen van extra beveiligingslagen en gebruikers inzicht moeten geven in welke persoonlijke informatie ze delen. Ook advertentievoorkeuren kunnen op die manier worden ingezien en aangepast.

Het oude accountsettingsmenu (links) naast de nieuwe versie

Facebook geeft aan dat de meeste genoemde veranderingen al langer in ontwikkeling zijn, maar dat de recente gebeurtenissen 'het belang daarvan onderstrepen'. Daarmee doelt het sociale netwerk op de onthullingen rondom het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat relatief eenvoudig gegevens van vijftig miljoen Facebook-gebruikers wist te bemachtigen. Door het schandaal is Facebook in de VS en Europa onderwerp van onderzoek geworden.

In januari maakte Facebook al bekend dat gebruikers nieuwe privacytools zouden krijgen vanwege de nieuwe EU-wetgeving. De details die het sociale netwerk nu geeft, zijn onderdeel daarvan. Facebook heeft samengewerkt met regulerende instanties en privacyexperts voor de nieuwe tools.

Verder zegt Facebook bezig te zijn met aanpassingen aan zijn voorwaarden. De nieuwe voorwaarden moeten duidelijker aangeven welke data Facebook vergaart en waarvoor die gebruikt wordt. Het sociale netwerk benadrukt dat de vernieuwingen aan de voorwaarden zijn bedoeld om de transparantie te vergroten en niet om nieuwe rechten te verkrijgen op het gebruik van data.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-03-2018 • 15:53

50 Linkedin

Lees meer

Reacties (50)

50
49
29
3
0
7
Wijzig sortering
Allemaal heel erg leuk en een goede zet, maar als je niet meer bij je account kan zoals ik, wat moet je dan..? Na 5-6 jaar kan ik nog steeds mijn account niet verwijderen waardoor anderen mij nog steeds kunnen vinden met foto's van tig jaar geleden, door m'n voor- en achternaam. Zo'n groot bedrijf, en op geen enkele mogelijke manier te bereiken. Zie ook m'n bericht hier: AnonymousWP in 'poll: #deletefacebook'
Is dit wat?
https://www.facebook.com/help/contact/180237885820953
Onderaan klikken op 'Mijn vraag is hiermee niet beantwoord'.
Vervolgens kun je aangeven dat je geen Facebook account hebt, of dat je er geen toegang meer toe hebt. Wellicht kun je via die weg toegang tot je account herstellen.
Dat lijkt erop wat ik zoek! Hartstikke bedankt! Raar dat ik het nog nooit eerder heb gevonden. Ik ga in ieder geval een poging wagen. Sinds wanneer staat die optie er? Komt dat door de AVG?
Die pagina bestaat bijna een jaar aangezien die in de archive.org staat op 17 juni 2017. Maar ik weet ook zeker dat die opties er al een paar jaar inzitten. Was zelf de login gegevens ook "kwijt" aan jaar of 4 terug en kon FB gewoon bereiken via de login paswoord vergeten pagina.
Gisteren geprobeerd, 2 keer. Zou een email krijgen, maar nog steeds niks ontvangen :/.
Ik ga er wel vanuit dat het een week of zo kan duren voordat men handmatig contact met je opneemt. Ik zocht even naar die pagina die ik al een paar jaar geleden had gebruikt. (inderdaad zat onder paswoord vergeten optie) https://www.facebook.com/...45037?helpref=faq_content moet lukken om met die opties de login gegevens te achterhalen.
Maar dat is het probleem ook niet echt. Ik weet m'n inloggegevens nog wel, maar er staat na 5-6 jaar nog steeds "bedankt voor de inzending van uw ID, bla bla bla".
Dan snap ik je probleem niet helemaal. Als je de logingegevens weet kan je inloggen en je profiel aanpassen / verbergen of verwijderen. Maar goed ik ben geen FB medewerker dus ik hoop voor je dat je antwoord krijgt op je email.
Dan zal ik het even uitleggen: 5-6 jaar geleden kreeg ik plots de melding dat ik mijzelf moest authenticeren door middel een kopie van m'n ID op te sturen. Nou, dat ga ik dus niet doen, en al helemaal niet naar Facebook. Toen maar een foto opgestuurd. Sindsdien staat er alleen "bedankt voor de inzending van uw ID". Verder kan ik ook nergens heen navigeren en ben eigenlijk niet eens ingelogd maar is het gewoon een losstaand tabblad. Zie namelijk m'n profielfoto nergens, of m'n naam bovenin dat ik ben ingelogd.
Zo min mogelijk werknemers, minimale service. Het is een trend - ook Nederlandse bedrijven zie je contactmogelijkheden liefst verbergen of mensen steeds weer naar FAQ's toe sturen. Dat zijn dus geen bedrijven waar ik klant van hoef te zijn.
Zoals de ASN bank. Telefoon wordt niet opgenomen enmail wordt niet op gereageerd.

Ontopic: leuk die privacytool, maar het is allemaal al te laat. Als een bedrijf al 50mil account kan confisqueren, hoeveel accounts zijn er dan wel niet onderschept door allerlei bedrijven waar we niks van weten?

Het viel mij ook op dat Google 3 dagen na de bekendmaking ineens hun algemene voorwaarden veranderden. Wie weet wat voor bedrijven daar weer achter zitten die 'legaal' profielen mochten onderscheppen.
Wat een onzin.
ASN Bank is binnen enkele minuten te bereiken per telefoon, email wordt netjes beantwoord binnen redelijke termijn.

Welk telefoonnummer en welk email adres gebruik je ?

Als je het dan over een Cut bank hebt, begin dan over ABN Bank, duurt een half jaar om internet bankieren te regelen.

[Reactie gewijzigd door NoUser op 28 maart 2018 16:57]

Onzin? Hoe in godsnaam weet jij wat mijn ervaring is met ASN? Via Twitter hebben ze me uiteindelijk verteld dat ze achterlopen met de mails en dat de telefoon onderbezet is.

Dus hoezo onzin?

Ps, al bovenstaande gegevens staan gewoon openbaar op mijn Twitter

[Reactie gewijzigd door Yzord op 28 maart 2018 20:20]

Toch heb ik vorig jaar, na ruim 10 jaar klant geweest te zijn, de ASN Bank maar opgezegd.

De eerste jaren was het geweldig. Als je wat raars tegenkwam op de website werd dat meestal snel aangepast en kreeg je sowieso snel antwoord.

Vorig jaar echter verdween mijn jaaroverzicht van de website, welke ik nodig heb voor de accountant. Pas na weken herhaaldelijk verzoeken werd eindelijk iets gemailt. Zonder enige begeleidende tekst of groet.

Ik vond het een bijzonder vreemde ervaring. Om het niet elk jaar opnieuw hoeven doen heb ik maar opgezegd.
Zoals de ASN bank. Telefoon wordt niet opgenomen enmail wordt niet op gereageerd.
Dan vraag ik me af of je toch niet iets fout doet. Mijn ervaringen met ASN bank zijn juist uitstekend.
Anoniem: 435630
@Yzord28 maart 2018 17:46
Ik zit sinds kort bij de ASN, ik heb een aantal keer gebeld en de telefoon word elke keer netjes opgenomen. Ook word er prima gereageerd op de mail.
Ik heb jaren bij de ING gezeten, stond soms wel tien minuten in de wachtrij bij bellen en heb vaak heb reactie op mail gehad.
Grappig dat dit precies andersom is.
Nieuw account aanmaken, en jouw oude account aanmelden als Identiteitsfraude, inbreuk maken of aanstootgevend oid.?
FB read private SMS and collected phone calls, which are both not FB related.

Dus..
Moet altijd wel denken aan deze meme:

Kid: my dad says you are spying on us.
Zuckerberg: he's not you dad.

Mensen beseffen niet hoeveel facebook en google van hun afweten..., het is schrikbarend. Het treurige is...., wij geven de informatie vaak weg.
Dat was Obama, niet Zuckerberg.
Moet altijd wel denken aan deze meme:

Kid: my dad says you are spying on us.
Zuckerberg: he's not you dad.

Mensen beseffen niet hoeveel facebook en google van hun afweten..., het is schrikbarend. Het treurige is...., wij geven de informatie vaak weg.
heel veel mensen denken ook dat ze geen google account hebben ,,, wat ze niet weten is dat als je een android phone heb je ALTIJD een google account heb!
Dat is niet helemaal waar. Hoewel het gros van de Android-gebruikers inderdaad een Google-account heeft, kun je Android prima draaien zonder Google-account.
technisch gezien miss niet maar meeste mensen zijn niet technisch :)
ander leuk stukje kwam ik heir tegen https://twitter.com/Snowden/status/978714961450061826
Zuckerberg heeft technisch wel gelijk, je content blijft van jou. Dat zei er een volledig interesseprofiel omheen bouwen en alle metadata maar wat graag gebruiken doet daar in principe geen schade aan. Hij verwoordt het heel 'correct'. Ze verkopen nooit content van gebruikers, maar ze verkopen alles wat de gebruikers ooit zeggen, liken of wat dan ook. Net als google, alleen de metadata en interesses worden verkocht.
Nou ja technisch gezien niet hoor. Als je een custom ROM draait zonder Gapps kan je prima zonder Google account op je Android phone. ;) Dat er maar weinig mensen zijn die dat doen is iets anders.
De gedachte geven dat je controle hebt, dat bedoelen ze. Het interesseerd ze nog steeds geen knetter wat je aan of uit zet, ze gaan gewoon door.
Tja dat zou kunnen net als elk ander bedrijf meer kan doen dan ze zeggen. Daar is Facebook niet speciaal in ofso :)
Met de AVG zou ik moeten kunnen aangeven dat Facebook al mijn gegevens moet verwijderen (ook als je geen (actief) account meer hebt!) en Facebook zou dan aan IEDEREEN waar zij mijn gegevens mee hebben gedeeld op de hoogte moeten brengen van mijn wens vergeten te worden. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren (en in veel gevallen kan dit waarschijnlijk niet eens meer) en valt helaas niet goed te controleren.

Verder leuk hoor, dat ze wat transparanter proberen te zijn, maar de situatie wordt daar niet anders van.
Inderdaad, dat is wat ik ook begreep van de Autoriteit Persoonsgegevens, waar ik vorige week mee aan de telefoon zat (30 minuten weliswaar). Ik zit namelijk met dat probleem; heb geen toegang meer, maar wil al jaren m'n account verwijderen.
In principe zou een mailtje of telefoontje genoeg moeten zijn om je recht te krijgen straks (hooguit dat je wat vragen moet beantwoorden over je identiteit om misbruik te voorkomen). Er zit alleen helaas een verschil tussen recht hebben en recht krijgen, wat bij dit soort multinationals natuurlijk wel vaker betekent dat je pech hebt.
Jep, een mailtje of telefoontje. Dat is het hele probleem. Nergens is een nummer of emailadres te vinden. Heb wel het adres gevonden van Facebook Nederland. Maar eens een brief sturen. Liefst aangetekend.
Niet overdrijven. Je kan gewoon naar facebook.com gaan, op privacy klikken, en naar het einde scrollen:
The data controller responsible for your information is Facebook Ireland Ltd., which you can contact online or by post to:
Facebook Ireland Ltd.
4 Grand Canal Square
Grand Canal Harbour
Dublin 2 Ireland

[Reactie gewijzigd door MikeN op 28 maart 2018 16:34]

Ja, dat is het adres in Ierland (duh). Daar heb ik niks aan, want dan zeggen ze "tsja, dan moet je bij Facebook Nederland zijn."
Weet je dat, of roep je dat? Facebook Ireland is de hoofdverantwoordelijke voor jouw data, dat staat er immers keihard zwart op wit, dus ik zou niet weten waarom je daar niet zou mogen aankloppen.

Facebook Netherlands B.V. is voor zover ik weet ook niets. Op het nieuwe kantoor in Amsterdam zitten alleen wat marketeers.
Facebook NL kan alsnog een data processor zijn, als Facebook Ierland een data controller is. Beiden hebben straks verplichtingen t.a.v. het verwijderen van data 'upon request'. Het lastige is dus dat je niet weet met welke (dochter)ondernemingen Facebook jouw gegevens heeft gedeeld, en voor zover ik weet is het niet zo dat als je de data controller vraagt om je data te verwijderen dit automatisch geldt voor alle data processors die de data ook hebben.
Je kan er nog 100 items over maken maar facebook leeft van het verzamelen, analyseren en verkopen/leveren van data - zowel binnen hun eigen spyware - als ook van niet-gebruikers.

Dat gaat echt niet veranderen met deze strengere wetgeving. vanuit de EU. Losstaande van hun andere enge activiteiten - veelal in andere landen
Dus nu vertellen ze je alleen 'iets globaler' wat ze van je verzamelen, je kan natuurlijk nog steeds geen opt-in of opt-out doen, het is nu alleen een iets duidelijkere 'take it or leave it' principe. Maar zelfs dan, hoe zit het met data die anderen over jou delen? Ik zie al een 'you have been tagged in', dus andere kunnen al informatie over jou aandragen, zoals relatie-status etc. Kan je best afwijzen, maar die data wordt dus wel gewoon opgeslagen. Lijkt mij niet dat je daar een opt-out voor kan doen, waarom zouden zij aangedragen informatie over een persoon gewoon links naast hun neerleggen?
Facebook? Jullie berichten toch ook niet meer over Google+? :Y)
Net zoals de socioloog daarstraks op een van de radiozenders van de VRT - geloof ik niet in de goeie bedoelingen van Facebook. Het is niet de eerste boetedoening die nadien gebakken lucht blijkt te zijn. Eigenlijk heb ik veel zin om de servers van facebook in beslag te laten nemen - en aan een nader onderzoek te laten onderwerpen. Nu dat geldt voor meer dan Facebook alleen - er is nog erger vrees ik.
Zelf ben ik voorstander van het facebook alternatief waarbij ik nog een goed glas COOH kan naar binnen kieperen - u welbekend: het café (met bier).
Dus een nieuwe tool om je privacy instellingen gemakkelijker in te zien en aan te passen.. Mis ik misschien iets want uit eindelijk veranderd het dan toch niet wat ze van jou verzamelen? Zo bijzonder vind ik het dan niet als we het hebben over EU wetgeving had ik wel wat meer verwacht
Ik heb ooit jaren geleden een facebook spider gemaakt als een proof of concept. Destijds (2013) waren meer dan de helft van de profielen op Facebook openbaar (public), dus niet afgeschermd.

Iedereen heeft nu over Facebook, maar je kunt precies hetzelfde met Twitter, LinkedIn of Instagram doen. Ook daar staan miljoenen openbare profielen op en als je alleen al alleen de hashtags van die posts verwerkt kun je al zeer uitgebreide profielen opbouwen.

Enig idee inbrekers checken op een hashtag zoals #vakantie in combinatie met een plaatsnaam?

Ik denk dat dit schandaal veel mensen voor (slechts) enkele weken wat bewuster zal maken dat alles wat ze posten op een social media platform in principe openbaar is.. Echter zodra de 'hype' voorbij post men weer hun hele leven op het internet..
Iedereen denkt dat Facebook gratis is.....is helemaal niet gratis. Je betaald ze niet met geld maar met je privacy.
Plus ze verdienen miljoenen per week door reclames te tonen op je account.
Ik gok dat de meeste tweakers dat (ondertussen) wel weten. Maar krijg dat maar eens uitgelegd aan je oma/Jan met de pet.
Als je een betalend alternatief maakt heeft er niemand interesse, en zonder mensen raak je niet ver natuurlijk. Als het de gewone mensen al iets kan schelen want 'ik heb toch niets te verbergen'

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee