Tweakers Podcast #266 - Linux-lovers, ontploffende hardware en cordcutting

Deze week praten Wout Funnekotter, Daan van Monsjou, Tijs Hofmans en Donovan Kerssenberg over de voor- en nadelen van Linux op de desktop, ontploffende AMD-cpu's, de lancering van SpaceX' Starship, optische drives emuleren en definitief van de kabel afstappen.

00:00 Intro
00:19 Opening
02:16 .Post
06:13 Ontploffende AMD-cpu's
12:35 Ontploffende raketten
22:58 Optische drives emuleren
32:10 Wout zet de schaar in z'n coaxkabel
38:23 Linux op de desktop
1:05:50 Sneakpeek

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

27-04-2023 • 06:00

58

Reacties (58)

58
57
26
0
0
29
Wijzig sortering
Oh jeej, wat voel ik mij oud. Slackware met 25 diskettes van 1998. Succes met compileren van je kernel modules voor je ISA soundcard. Dankzij de steile leercurve heb ik er wel mijn brood mee kunnen verdienen. De meeste jongens (we waren allemaal jongens toen) uit die tijd zijn er goed mee terecht gekomen. Door de jaren heen heb ik de volgende distro's gebruikt:

1. Slackware
2. Debian
3. Arch
4. Fedora en RedHat/Centos prof.
5. Debian (heden) /Centos beiden prof en privé.

Voor firewalling good old obsd. Gaming overigens op Linux gaat prima met XBOX Cloud via de game pass. Nu moet ik zeggen dat ik niet een hardcore gamer ben. Ooit Windows gebruikt voor Office, maar met o365 is de cloud versie meer dan afdoende.

[Reactie gewijzigd door maikelonline op 22 juli 2024 17:48]

Ik ben wel echt fan van Fedora: packages zijn heel recent, maar mijn systeem breekt zo goed als nooit. Had vroeger Arch als student en dat was heel leerrijk, maar eenmaal ik begon te werken merkte ik dat updates op Arch soms een ramp konden zijn voor de werkdag. Fedora zit daarbij mooi op de sweetspot van recent en stabiel.
Your miles may vary natuurlijk, iedereen kiest zijn eigen favoriete distro voor diverse redenen :)
Hoe lang is dit geleden? Ik draai nu namelijk al 6 jaar arch/manjaro en heb eigenlijk dezelfde ervaring als jij met Fedora, kan het zijn dat open source überhaupt wat volwassener en stabieler is geworden, en jij dat toevallig nu op Fedora begint te merken en ik op arch?
Fedora is een ramp als je Nvidia videokaart hebt. Altijd sloopt dat de installatie.
Sinds Ubuntu met die trage snap rommel begon, ben ik overgestapt naar Fedora. Mijn bijna 11 jaar oude MacBook Air, draait dat al enige jaren en zit inmiddels op Fedora 38. Ik vind het ook een erg fijne distro en ik vind de Gnome desktop erg fijn en vlot werken.

Ergens eind jaren '90 heb ik ooit eens zo'n Suse Linux box met CD en boek gekocht vanwege interesse. Jaren een dual boot met Windows gehad. Na Suse Linux kwam er Redhat op mijn Desktop en toen ben ik volgens mij naar Ubuntu gegaan. Ik weet nog dat ik een eigen gemaakte Ubuntu versie draaide op mijn Asus EEEPC en dat ik daar Baldur's Gate nog een keer op uitgespeeld heb! Zal ergens zo eind 2008 geweest zijn of zo. Good ol' times. :)

Bij ons draait er altijd wel een linux distro op (een oudere) machine(s) naast onze standaard Windows/MacOS werkmachines. Mijn kinderen kunnen prima overweg met al die diverse OSen en ik laat ze er ook lustig op los prutsen (deed ik vroeger zelf ook). Daar leren ze van! ....Enne ons motto is: "Je moet veel proeven om te weten wat je lekker vindt!".

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 22 juli 2024 17:48]

Ergens eind jaren '90 heb ik ooit eens zo'n Suse Linux box met CD en boek gekocht vanwege interesse.
Dat komt voor mij heel erg bekent voor. Ik heb, toen ik 15-20 jaar geleden in Eindhoven naar de Hogeschool ging, in Pierre (boekwinkel) in de Heuvelgalerie, een presentatie gezien van Linux. Toen kon je daar ook de CD-box van OpenSuse kopen, (en volgens mij een T-shirt) , En heb ik die thuis ergens op een PC liggen testen. Dat was een, of zelfs wel twee, dikke kartonnen dozen met daarin een stuk of 7 CD's, en/of een paar DVDs, waarmee je de toenmalige versie van OpenSuse kon installeren. En in die doos zaten ook een paar dikke boeken met een flinke uitleg wat je allemaal wel niet in Linux kon doen.
Yes, die had ik ook. Zelfde verhaal alleen dan de HU (toen nog HvU) en bruna in utrecht.

In die grote doos zat inderdaad een kartonnen map met 5 of 7 cd’s aan programma’s;-)
Soms laat ik gebruikers van andere OS'en even bewust schrikken van het aantal Linux distributies, om te laten zien dat er genoeg keus is: zie de Linux timeline.
De reactie die erop volgt is dan meestal iets van "Kunnen ze niet beter samenwerken aan één distributie?". Daarna moet ik uitleggen dat dit een noodzaak is voor het behoud van de evolutionaire kracht van open source software.
Volgend jaar dan maar als jaar van Linux op de desktop?
word er voor de kernel niet genoeg samengewerkt dan? :D
Inderdaad! Van de meer dan duizend deelnemers schijnt de allerlaatste in deze rij nogal wat bijgedragen te hebben ;)
ISDN kaart :) haha dat was 2 weken om werkend te krijgen. (These were the IRQ days)
Het kan erger. Ik had toendertijd een ISDN kaart om op Internet te komen, maar daar moest je eerst de kaart uit de PC halen, dan de software installeren, en dan de kaart er weer in stoppen, zodat de hardware kon worden gedetecteerd. Mislukte dit, dan was het haast onmogelijk om de hardware werkend te krijgen, en moest je, toendertijd, Windows compleet opnieuw installeren.

Dit was BTW nog voordat ik met Linux begon.
Slackware kopen op de PC Dumpdag.
Thuis "genieten" van dependency hell.

Those were the days.
Ik hoop niet dat dat de definitie van oud is, want dan ben ik ook oud :p. Bij mij stond er ook nog een poos gentoo op het menu trouwens:p
ik mis er echt wel een paar...

slackware van diskettes ben ik NET wat te jong voor maar ik ken het wel van meerdere cdroms.

maar ook suse linux (6 of 7 cds).

of lindows (ik ben wel benieuwd wie dit nog kent).
4h 50min... schrok ik even!
AuteurWoutF Hoofdredacteur @IndigoX27 april 2023 08:15
Whoops, daar stond nog een stuk audio op de tijdlijn die daar niet hoort. Zit nu op mobiel, maar heb een poging gedaan het weg te knippen. Zou met enkele minuten doorgevoerd moeten zijn.
Ik heb er even naar geluisterd in de hoop een Easter Egg te vinden ergens rond minuut 256, maar helaas...
Volgens mij waren dat de individuele opnames, of zo leek het toch.
Ja lijkt inderdaad op de individuele audio tracks
Ik dacht even wat leuk ze hebben 4 uur volgeluld over de Linux desktop maar helaas, het was slechts een half uur.
Ik heb nu ervaring met Ubuntu, Ook linuxFX, Kubuntu, Mint, ZorinOS16 en Fedora 38.

Op de HTPC draai ik Zorin OS 16 icm Kodi. Op de main PC draai ik 2 Linux installaties. Dat zijn Zorin OS 16 en Fedora 38. Nu een dag ervaring met Fedora 38, en 3 a 4 maanden Zorin OS 16.

Wat me dan weer stoort bij Fedora, is het paneel bovenin. Ook krijg ik het pictogrammen paneel pas na drukken op startknop op tobo. Deze verschijnt bij Zorin door beneden in scherm te bewegen. (ook kun je deze vast zetten)

Ubuntu vind ik dan weer helemaal niks. Hetzelfde geld voor alle ander *buntus die ik heb geprobeerd. Mint was ik gewoon klaar mee nadat na een paar updates de boel weer vernaggeld was. Zelfde voor LinuxFX.

Ik draai ook nog maar 1 "internet waardig" systeem met Windows 11, puur voor wat oudere spellen die in principe Windows 7 draaien, maar ook op 11 kunnen, of willen werken. Juist gekozen voor 11 om de langere support en... Taakbalk in het midden. Daarnaast werkt 11 gewoon beter op dit systeem dan Windows 7. Een Core2Quad 9550 die ik nog heb liggen gaat terug op Windows 7, en gaat offline games doen.

Ik ben nu denk ik een jaar of 8 steeds wat aan het proberen geweest met verschillende distro's en dan weer terug gekomen op Windows. Mede omdat ik meerdere Desktops tot mijn beschikking heb, is het nu ook makkelijker om systemen voor OS-en op te offeren, en te experimenteren. Daarmee heb je niet noodzaak eerst toch weer terug te moeten naar Windows. De laatste keer dat mijn Windows 11 machine aangestaan heeft, is toch al meer dan een maand geleden. Vanaf die tijd werk ik continue op Zorin en ben ook actief bezig oplossingen te zoeken voor de problemen en deze op te lossen. En goede alternatieve software te vinden ter vervanging van de Windows programma's die ik anders zou gebruiken.

Mijn doel is uiteindelijk wel genoeg kennis opdoen van Linux, dat wanneer ik daar klaar voor ben, alles over kan naar Linux. En dat de Windows PC's die ik heb offline zijn van internet.
Dit vanwege mijn grotere interesse in Retro games en pc's t.o.v. hedendaagse games.

Aantal redenen voor Linux voor mij zijn de datahonger van MS, de irritante updates tussendoor, en steeds meer Cloud based en abonnements diensten. Nu Office 365 en het zal ook wel niet heel lang meer duren voor Windows er achteraan gaat.

[Reactie gewijzigd door Ron79 op 22 juli 2024 17:48]

De grafische interface en desktops zijn bij Linux een los onderdeel. Als je bijvoorbeeld de taakbalk bij standaard Fedora niet fijn vind, kan je dit altijd aanpassen of een andere desktop omgeving installeren zoals KDE Plasma, XFCE of Cinnamon. Gewoon de distro pakken die jouw goed ligt en dan de grafische interface die voor jouw het beste werkt kiezen. Voorkomt een hoop distro hopping!
Werkt elke DE dan goed met elke distro? Of loop je daar dan weer tegen opvolgende uitdagingen aan?

Overigens snap ik ook niet helemaal waarom sommige applicaties DE specifiek lijken te zijn. Soms kom ik dat tegen.
In principe werkt elke DE gewoon op iedere distro, misschien dat je "out of the box" ervaring iets minder is dan dat het direct bij je distro zit, maar dit zijn vaak toch alleen maar configuraties die je via instellingsmenus kan aanpassen.

DE specifieke applicaties heeft Linux niet, wel verschillende toolkits waarmee de software gemaakt wordt. KDE Plasma en LXQT draaien op de QT software stack wat vooral bekend is van embedded systemen. GNOME, XFCE, Cinnamon en praktisch iedere andere DE is gebouwd rondom de GTK stack. Dit betekent dus wel dat als je een QT applicatie op een GTK desktop wilt draaien dat je een heleboel QT dependencies erbij krijgt geïnstalleerd. Als je ze voorziet van dezelfde soort kleuren bij thema instellingen, kan je uniforme looks krijgen tussen QT en GTK software :)
Fijn dat het op Tweakers weer eens over Linux gaat! Vind Zorin ook een heerlijke cleane distro, alleen die payware move van ze om een MacOS achtige dock te krijgen trek ik heel slecht.. terwijl het gewoon standaard in gnome kan met dash to dock.
Voeg Core en Pro gewoon samen en kom niet met die niets toevoegende payware variant waar je moet betalen voor een paar extra layouts.
Ik heb de Pro versie van iemand gekregen, dus ik mag niet klagen.
Maar in geval van Zorin zou ik best wat over hebben voor deze extra toevoeging. Je kan Zorin eruit laten zien als Windows 7, 10, 11.

Beter dan Windows, waar je voor betaalt, en waar je reclame geserveerd krijgt, en ook nog eens je data verzend naar M$
Het verschil met Core is dat Pro met packages komt die je anderzijds gewoon in de repro kunt vinden, ik heb ze zelf niet nodig, in tegendeel - ik de installeer liever al die bloat. Verder net die ene lay-out die ik prettig vind en MacOS een beetje emuleert. Jammer dat je daarvoor daar net $30 moet gaan betalen. Dat soort grappen zijn echt minpunten voor mij.
Wanneer je ontdekt welke vrijheid je hebt bij het gebruik van Linux varianten, en dan geen last hebt van Beperkende licenties en enge virussen, is het gebruik van een computer een genot.
En als je dan jezelf ten doel stelt zoveel mogelijk open source te gebruiken, dan kun je prima wennen aan
de alternatieven die er onder Linux zijn voor de bekende programmas.
Ik heb mezelf altijd als gebruiker opgesteld en niet als Tweaker, en ook dan kun je tegenwoordig heel makkelijk Linux draaien.
Mijn bezwaren voor Windows zijn de overhead, de licenties, de datahonger, de onlogische gebruikers interface, de reklames, de zeggenschap over je eigen besturing, de updateverplichtingen tijdens je werk, en (nog steeds) de noodzaak om regelmatig een herstart te doen, de soms onbegrijpelijke opstarttraagheid en ga zo maar door, de keuzearmoede in de winkel (ik wil een laptop zonder Windows) ik ben er vast nog een paar vergeten.
Het is waar, je weet niet met welke Linux versie je moet beginnen. Ik heb nog steeds meerdere distros
op mijn laptop draaien, de meest complete is voor mij dan wel Mint met de Cinnamon interface.
Printen, scannen, data overzetten met Warpinator naar Android, De programmas staan in categorien, dus je zoekt makkelijk. Firefox met het los koppelen van videobeeld, de extensies, hibernate, het werkt allemaal geweldig, en dat op een 2e hands laptop.
In 2005 ontdekte ik Ubuntu, we zijn ze veel verschuldigd, en ik ben blij dat we niet van afhankelijk zijn van een machtig bedrijf als Microsoft.
..de keuzearmoede in de winkel (ik wil een laptop zonder Windows)
Daarvoor hoef je niet eens meer een buitenlandse website te raadplegen, online kopen kan gewoon in Nederland o.a. bijOf binnen de EU, handig als je geen importgedoe wilt.Of wereldwijd:

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 22 juli 2024 17:48]

Ik weet dat, gelukkig steeds meer keuze, maar ga je naar een MediaMarkt o.i.d Daar is de keuze voor het gros van de laptops alleen Windows. Geef mij maar een apparaat zonder besturing, dan maak ik zelf de keuze.
MediaMarkt gaat toch geen pc's verkopen zonder OS aan Jan met de pet, ze gaan sowieso laptops met OS moeten blijven aanbieden voor 99% van de gebruikers die geen zin hebben nog zelf een OS te kiezen en installeren. Als MediaMarkt het dan voor de gebruiker zou doen, zit je met een heleboel naverkoop die het ingewikkelder maakt, je kunt nooit buiten stappen met een gesloten doos met daarin je laptop. Om het dan nog niet te hebben over support, want je OS keuze kan ook een boel problemen met zich mee brengen (te oude kernel die nieuwe hardware niet ondersteunt bv). Zelfs verkopers van Linux laptops bieden die in de eerste plaats aan met een geïnstalleerd OS waarvan ze weten dat het werkt, of hebben hun eigen distro (bv PopOS).

Als je in een niche markt zit, moet je niet bij een mainstream speler als MediaMarkt gaan kijken, bv voor hifi luidsprekers en versterkers moet je daar ook niet zijn.
Wat bedoel je met "de licenties" steeds?
Zie o.a. https://id.nl/huis-en-ent...tiveren-wat-moet-je-weten.
Het gaat om het feit dat de software niet jouw eigendom is. Je MAG het gebruiken, NIET kopieren, niet verbouwen, je moet jouw licentie kopen en activeren en dan is het nog steeds niet van jou.
bij dit soort beperkingen haak ik af.
En ik het geval van Windows is dat alleen bij Windows zo, dus vandaar mijn vraag waarom je meervoud gebruikt.
Wwt dacht je van Adobe, MS Office 365 ed en al die ''30 dagen' probeer software...
Is dat verplicht dan? Adobe Reader kun je gratis gebruiken of net als op Linux gewoon de Opensource alternatieven gebruiken?
Richard Stallman heeft er een beetje een hekel aan als er over hem gepraat wordt over 'een vechter voor open-source software'. Voor hem gaat het verder dan dat, voor hem is dat slechts een deel van waar hij voor strijdt. Hij strijdt namelijk voor vrije software, dat is niet hetzelfde ;) .
"een vechter voor open source" is misschien ook te zwak uitgedrukt. Misschien is "Vrije software fundamentalist" een betere omschrijving...
Leuk, deed me terug denken aan mijn allereerste Linux install. Dat was door een vriend gedaan, ik weet niet zeker meer welke distro het was, maar volgens mij moet het Debian geweest zijn. Ik vermoed 1997/1998 zoiets. Op een Compaq Presario, 166Mhz MMX 16MB (EDO!!) RAM, 2,5GB HDD. Geen internet. Die computer was vrij gekomen omdat we een 200MHz bak hadden gekocht.

Toen mijn vader erachter kwam dat Linux op die computer stond, ... MOEST dat er PER DIRECT terug af 🤓. Dan heeft het weer even geduurd tot ik oud genoeg was om mijn eigen PC te hebben. Dan heb ik een hele tijd Debian proberen te installeren en snapte maar niet waarom dat/dit device telkens weer niet werkte (nieuwe hardware kopen + "gedateerde" kernel 😶, maar goed). Toen heb ik een hele tijd Knoppix Live gedraaid, wat fantastisch was als je 1GB RAM had, dan kon je met "toram" hem helemaal uit RAM draaien en vloog jouw computer! Dan heb ik half wat uitstapjes naar Ubuntu gedaan maar in mijn ervaring back in the day was dat niet echt stabiel. Nu draai ik nog altijd Debian als mijn standaard OS. Dat ken ik en met een lightweight Desktop environment ideaal, want zelfs met een oude i3/Celeron en 1GB RAM zou ik toe kunnen komen :). Ook draai ik Proxmox, maar dat is dan weer om Debian based LXC containers op te draaien natuurlijk 🤓.

Windows heb ik al die tijd maar een paar maal tijdelijk geïnstalleerd, en telkens weer die ~horror (overdrijven is ook een vak) ervaring die Donovan ook aanhaalt, telemetrie, online account aanmaken om je OS te kunnen gebruiken, reclame voor dit en dat... Seriously, wie accepteert zoiets eigenlijk vraag ik me dan af? Dat is dus waarom ik nog altijd Linux gebruik. 't Is mijn computer, mijn data, handen af grote IT-bedrijven met onstilbare datahonger! Ik wil niet dat de installer mijn emailadres aanmaakt nodig heeft voor de complete desktopervaring, dat is echt n.e.r.g.e.n.s. voor nodig. Dat mijn computer wat meer werk nodig heeft om hem te krijgen zoals ik wil, en dat ik niet elk programma kan draaien die iemand anders wel draait, dat neemt mijn tweakerhartje er erg graag bij 😘

[Reactie gewijzigd door bucovaina89 op 22 juli 2024 17:48]

Leuke podcast weer mannen :Y)
Het stukje over ontploffende processors had me gelokt, maar het viel me tegen hoe weinig er nou over bekend was. De spreker was alleen maar bezig met verhullen dat ie er niks vanaf wist. Zonde.
Eind vorige eeuw had ik dezelfde ervaring met Windows 98 en Windows ME; voor mijn werk had ik het draaien op mijn laptop maar die liep gemiddeld zo'n twee keer per dag vast*. Bijzonder frustrerend, maar je leert er wel van dat je je wijzigingen vaak moet opslaan :+

Een collega raadde me Windows2000 aan. Dat heb ik er opgezet en ik denk dat de laptop daarna nooit meer gecrashed is. Wát een fijn OS was dat. Laatst kwam ik de installatie-cd nog weer tegen, ik meen dat de ISO iets van 200 MB is of zo, heerlijk klein en super robuust. Geen wonder dat die later gebruikt is als basis voor WinXP

* dit is helaas niet "bij wijze van spreken", maar een realistisch gemiddelde
De Linux discussie deed mij een beetje denken aan Android: je hebt de stock variant en de vele smaken van merken zelf. Sommigen zweren bij stock Android, en anderen bij een versie van een bepaald merk...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.