Terug in de Tijd #44 - Ruzie over dvd-opvolger, appen op de fiets en Dr. Dre

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

In de 44e editie van Terug in de Tijd blikken we terug op nieuws uit de maand mei van 25, 20, 15 en 10 jaar geleden. Zo werden we toen massaal geïnfecteerd door het I Love You-virus, voerden zowel consolemakers als dvd-ontwikkelaars oorlog, kwam Spotify officieel uit in Nederland en zou het gebruik van smartphones op de fiets nooit verboden worden.

25 jaar geleden: I love you, Dr. Dre en ik luister al je liedjes op mijn iPalm

"And Dr. Dre said ... nothing, you idiots, Dr. Dre's dead, he's locked in my basement", rapte Eminem 25 jaar geleden in zijn nog altijd bekende hit 'The Real Slim Shady'. Maar Dr. Dre was niet alleen springlevend, hij sprak zich in het openbaar ook stevig uit tegen Napster, de toen razend populaire dienst om muziek uit te wisselen. Hij vond 239.612 IP-adressen van gebruikers die zijn muziek aan het uitwisselen waren, zo schreven we toen. "En je raadt al wat er gaat gebeuren: Dr. Dre dumpt persoonlijk deze lijst voor de deur van Napster en die sluiten dan weer een berg gebruikers af", aldus de auteur destijds. Het was de tijd dat de muziekindustrie aan het terugvechten was tegen deze p2p-bierkaai en dat overwoog ook stichting Brein in Nederland.

Dr. Dre ging uiteindelijk een heel andere kant op. Hij ging een aantal jaren hoofdtelefoons maken om optimaal te kunnen genieten van illegaal gedownloade beats van deze raplegende - en andere muziek. Met dat bedrijf, Beats by Dre, ging hij met HP in zee voor laptops en werkte hij samen met het toen grote smartphonemerk HTC. Daarna nam Apple zijn bedrijf over, waarna Apple begon met een streamingdienst op basis van het werk van Beats. Intussen is Dr. Dre in die rol niet meer zo zichtbaar. Of is hij misschien uiteindelijk toch verdwenen in de kelder van Eminem?

HTC-directeur Peter Chou en Dr Dre in 2011 voor samenwerking Beats
HTC-directeur Peter Chou en Dr. Dre in 2011 voor samenwerking Beats

Apple zat in 2000 ook niet stil. De iMac was een paar jaar daarvoor uitgekomen en Apple werkte aan OS X en het toen nog geheime project dat zou leiden tot de eerste iPod. Een ander gerucht: een handheld van Apple op basis van PalmOS. De aanwijzingen waren legio: Apple ging PalmHotSync ondersteunen in macOS en het had geprobeerd de Palm-divisie van 3Com op te kopen. Een Taiwanese fabrikant zou deze iPalm al aan het maken zijn.

Alleen is hij nooit verschenen. Zou die handheld die van de band rolde misschien de eerste iPod kunnen zijn? Want die verscheen wél enige tijd later. De vermeende opvolger van de Newton uit midden jaren '90 kwam er toen dus niet. Of dit apparaat echt heeft bestaan, is lastig te achterhalen na al die tijd. PalmOS heeft daarna nog wel jaren bestaan op pda's en smartphones, maar echt groot werd het nooit op de smartphonemarkt. De ontwikkeling kwam terecht bij het bedrijf Access in Japan en dat stopte ermee in 2009. Palm, de fabrikant van smartphones, stapte toen over op webOS. Dat mislukte op smartphones, maar is nu nog steeds te vinden op LG-tv's. Apple bracht later wel een handheldcomputer uit, maar dat was de iPhone - en die kent iedereen wel.

Wat iedereen ook wel kent, zijn liefdesbrieven, in elk geval 25 jaar geleden wel. Dus toen er bij veel mensen op de digitale deurmat een e-mail plofte met de volgende tekst "kindly check the attached LOVELETTER coming from me" en daarbij een bijlage, klikten veel mensen.

Het was het begin van een ware hype: het I Love You-virus. Tweakers schreef een uitgebreid achtergrondartikel over hoe het werkte. I Love You was een worm. Het voerde een script uit en dupliceerde zich door zichzelf te e-mailen naar iedereen in de contactenlijst. Het werkte heel goed: natuurlijk door het onderwerp, maar ook door het beperkte bewustzijn destijds bij computergebruikers over het openen van bijlagen en omdat het werkte op Windows. De worm kwam op tientallen miljoenen computers terecht en legde mailservers over de hele wereld plat.

I Love You-virus
I Love You-virus. Niet klikken hè? Echt niet doen. Klikken verboden

Het virus kwam van de Filipijnen en de maker was al snel in beeld. Dat bleek de student Onel de Guzman te zijn, die een eerdere versie had gemaakt om nummers te vinden voor inbelinternet; hij had geen geld om zelf een abonnement te nemen. Hij is inmiddels 49. Volgens de laatst bekende informatie heeft hij een reparatiewinkel voor telefoons in de Filipijnse hoofdstad Manilla en heeft hij spijt van het verspreiden van het virus.

20 jaar geleden: Console- en dvd-oorlog

Xbox 360 (cropped)In mei van 2005 waren er conflicten gaande in twee belangrijke entertainmentsectoren: de consolemarkt en de wereld van dvd-opvolgers. Om met die eerste te beginnen: op 13 mei kondigde Microsoft met veel bombarie de Xbox 360 aan. De console kreeg een 3,2GHz-processor met drie cores, 512MB aan GDDR3-geheugen en een ATI-gpu van twee dies met ieder een 500MHz-kloksnelheid. De tweede Xbox-console ondersteunde tot vier draadloze controllers, wifi en had een verwisselbare harde schijf van standaard 20GB. De console was gedeeltelijk achterwaards compatibel met originele Xbox-games.

Enkele dagen later kwam Sony met een antwoord: de PlayStation 3. Hoewel die console wat later zou uitkomen dan de Xbox 360, was het wel voor het eerst dat de consoles van de twee consolegiganten zo dicht bij elkaar uitgebracht werden en dus vrij nadrukkelijk met elkaar concurreerden. De PlayStation 3 zou een 3,2GHz-processor krijgen en een 550MHz-gpu met 256MB GDDR3-geheugen van Nvidia. Tweakers publiceerde in die tijd een vergelijking tussen de gpu's van de twee concurrerende consoles en wij waren ongetwijfeld niet de enige; de hele wereld was de gamemachines aan het vergelijken. Nog een belangrijk detail: de console zou Sony's eigen blu-rays ondersteunen, wat later in dit artikel nog relevant wordt.

Alsof al dat consolegeweld van Sony en Microsoft nog niet genoeg was, kwam er in diezelfde maand nog een klein gamebedrijfje op de proppen met een nieuwe console. Een bedrijfje genaamd Nintendo onthulde tijdens de E3 de codenaam Revolution. Nu is het je vergeven als die naam geen belletje doet rinkelen, want een klein jaar later werd het apparaat officieel onthuld als de Nintendo Wii. Dat was in 2005 nog niet duidelijk. Tweakers sprak toen nog van een console die achterwaards compatibel was met GameCube-games en 'draadloze controllers' zou krijgen. Niemand had toen enig idee dat Nintendo het had over een daadwerkelijk revolutionaire console die met bewegingscontrollers bestuurd zou worden. De Wii zou na de PlayStation en PlayStation 2 de bestverkochte non-handheldconsole van die tijd worden.

Naast de relatief impliciete concurrentiestrijd tussen Sony en Microsoft, was er ook een heel nadrukkelijke strijd gaande in de wereld van mediadisks. Ook hierbij was Sony betrokken, recht tegenover landgenoot Toshiba. De twee bedrijven werkten allebei aan een opvolger van de 'digital versatile disk', ofwel dvd. Ogenschijnlijk hadden de partijen geleerd van voorgaande 'formatoorlogen', waaronder die tussen VHS en Betamax en de dvd+r en dvd-r. Dergelijke concurrentiestrijd kost namelijk bakken met geld.

HD-DVD speler

Om dat te voorkomen gingen Toshiba en Sony aan tafel zitten om een gezamenlijke opvolger voor de dvd te bedenken. Toshiba had de niet zo creatief genaamde hd-dvd en Sony de blu-ray. Het plan was om de beste aspecten van die technologieën te combineren. Overleg over de dvd-opvolger liep naar verluidt meermaals stuk en werd uiteindelijk geëscaleerd naar de topmannen van Sony en Toshiba.

Nu is het in onze Terug in de Tijd-rubriek de bedoeling dat we de afloop van de ontwikkelingen van weleer bespreken. Maar als je naar de twee kanshebbers kijkt, zal de een je waarschijnlijk heel erg bekend voorkomen, terwijl de ander in de vergetelheid raakte. De bedrijven brachten rond dezelfde tijd in 2006 een mediaspeler op basis van het eigen diskformaat uit. De aankondiging van de PlayStation 3 en diens blu-rayspeler gaf Sony echter een voorsprong.

Dat duurde een ruim jaar, maar de aankondiging van Warner Bros. om voortaan alleen films in blu-ray uit te brengen deed Toshiba's dvd-formaat de das om. Het bedrijf stopte een maand na de aankondiging van de filmstudio met de ondersteuning van de hd-dvd, want zoals gezegd: een formatoorlog kost bakken met geld. Zeker als je de strijd uiteindelijk verliest.

15 jaar geleden: Extra betalen voor tweedehandsgames, Streetview steelt je data en Spotify komt naar Nederland

Stel je voor: je koopt een tweedehandsgame via Vraag & Aanbod, stopt de schijf in je console en … het spel vraagt je nóg een keer te betalen. Tenminste, als je online wilt spelen. Spelers van EA Sports-games konden vijftien jaar geleden hiermee geconfronteerd worden. Toen introduceerde Electronic Arts namelijk de Online Pass.

Het idee was dat je bij aanschaf van een game een gratis Pass kreeg, die gekoppeld werd aan je Xbox Live- of PSN-account. Als je het spel voor het eerst kocht, kon je zo de online functies gebruiken. Kocht je het spel tweedehands? Dan moest je een tientje dokken om ook die online functies te kunnen gebruiken. Het systeem was bedacht voor de 2011-sportgames van EA, zoals FIFA, Tiger Woods PGA Tour en Madden. Later kwamen ook andere games ervoor 'in aanmerking', zoals Dragon Age 2 en Need for Speed: The Run.

Dragon Age 2 Essentials, PlayStation 3
Dragon Age 2, PlayStation 3

Het concept had wel wat op- en aanmerkingen. Los van de te verwachten reacties van consumenten bleken die onlinepassen ook houdbaarheidsdata te hebben. Kocht je Dragon Age 2 een jaar na launch nieuw uit de budgetbak, dan moest je dus alsnog tien euro extra betalen om de onlinefuncties te kunnen spelen. Of je stuurde een e-mailtje naar EA's klantenservice, want dan kreeg je kosteloos een nieuwe pas.

Andere gamemakers als Activision en Ubisoft vonden het kennelijk een goed plan: zij kwamen later met eigen versies van de Online Pass. Toch stopte EA zelf er in 2013 mee. Het bedrijf zei te luisteren naar feedback van klanten: die waren niet bepaald blij met het systeem. De codes waren dus niet langer nodig, ook niet op oudere games. Inmiddels is het hele concept verdwenen uit de gamewereld, dus kan er nog steeds online gegamed worden met tweedehandsgames, zolang spellen nog op schijfjes uitkomen en dus tweedehands verhandeld kunnen worden natuurlijk.

Vijftien jaar geleden waren navigatieapparaten als TomToms nog overal te vinden, maar tegenwoordig zijn die doosjes ingehaald door ingebouwde systemen in auto's en losse telefoons met diensten als Google Maps. Googles kaartendienst ondersteunt inmiddels (bijna) vijftien jaar lang gratis navigatie in Nederland. Het leek erop dat die gratis navigatie er in mei 2010 aan zou komen, maar Google bleek in de praktijk nét iets langer nodig te hebben: de gratis dienst kwam 'pas' in juni uit.

Desondanks kwam het Google goed uit dat de aankondiging van gratis navigatie in mei uitlekte. Het bedrijf lag toen onder vuur voor een ander onderdeel van Maps: Streetview. Voor Streetview rijden Google-auto's rond die continu afbeeldingen maken van de omgeving en daarbij ook informatie van onbeveiligde wifinetwerken verzamelen. Het gaat dan om ssid's en macadressen om te kunnen bepalen waar de auto zich ongeveer bevindt.

Google Streetview logo groterIn mei 2010 bleek alleen dat de Streetview-auto's iets meer verzamelden dan bekend. Ze verzamelden ook zogenoemde payload data, ofwel data die door de gebruiker over het netwerk wordt verzonden: denk hierbij aan bezochte webpagina's. Verschillende Europese toezichthouders besloten hierop Google te onderzoeken. Het bedrijf hield daarop wereldwijd de Streetview-auto's binnen en bouwde ze om, zodat ze niet langer de privégegevens zouden verzamelen.

Uiteindelijk werd het bedrijf hier ook voor beboet, zoals door de Franse privacywaakhond CNIL. Deze wilde 100.000 euro van het techbedrijf zien. Google bleef aangeven dat het om een fout ging, maar het ging hier wel om een pijnlijke, eentje die het vertrouwen in het bedrijf geen goed zal hebben gedaan.

Vijftien jaar geleden gebeurden er ook leuke dingen in Nederland, de komst van Spotify bijvoorbeeld. Natuurlijk zal niet iedereen blij zijn met de komst van de streamingdienst - muziekartiesten, om een voorbeeld te noemen - maar voor de gemiddelde consument was het een unieke manier om eenvoudig (en legaal) onbeperkt naar alle muziek te luisteren die je maar wilt. De dienst kwam vijftien jaar geleden voor het eerst uit in Nederland.

Spotify

Daarmee was Nederland het zevende land, na bijvoorbeeld Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Destijds had de dienst drie soorten accounts: Premium, Unlimited en Open. Deze laatste was gratis en gaf maximaal twintig uur muziek per maand. Unlimited was onbeperkt, advertentieloos en kostte 4,99 euro per maand. Voor 9,99 euro per maand was er Premium, dat daarbovenop nog mobiele en offline toegang aanbood. Belgen moesten nog anderhalf jaar wachten voor ze toegang kregen tot de dienst.

In de loop der jaren is er natuurlijk van alles veranderd aan de Spotify-abo's. Het Unlimited-abonnement bestaat al even niet meer en gratis accounts hebben geen speeltijdbeperkingen meer, maar gebruikers daarvan kunnen nu niet kiezen welk specifiek nummer ze afspelen. Wat jarenlang hetzelfde bleef, was de prijs. Tot 2023, toen Premium een euro per maand duurder werd. Inmiddels heeft het bedrijf de prijsverhogingssmaak echter te pakken: afgelopen april ging de prijs van dat Premium-abonnement met 1 (België) tot 2 euro (Nederland) omhoog. Natuurlijk is dat niets in vergelijking met de inflatie, maar in tegenstelling tot 15 jaar geleden heeft de Zweedse muziekdienst nu wél concurrentie. Apple Music, Tidal, YouTube Music … Spotify is nu nog het grootst, maar als concurrenten significant goedkoper zijn, hoeft dat natuurlijk niet altijd zo te blijven.

Naam Premium Individual Premium Duo Premium Family Premium Student
Aantal accounts 1 account 2 accounts 6 accounts 1 account
Oude prijs 10,99 euro 14,99 euro 17,99 euro 5,99 euro
Prijs per 1 april NL: 12,99 euro
BE: 11,99 euro
NL: 17,99 euro
BE: 16,99 euro
NL: 21,99 euro
BE: 20,99 euro
6,99 euro

10 jaar geleden: het duurste ict-project (tot dan toe), weinig cloud maar veel telefoongebruik

In deze artikelreeks kijken we graag terug op nieuws uit het verleden, maar sommige dingen veranderen natuurlijk nooit: dure ict-projecten bij de Nederlandse overheid bijvoorbeeld. In mei 2015 leek het erop dat de overheid zou stoppen met het duurste ict-project dat het tot dan toe had opgezet. Dat was een systeem voor enterprise resource planning dat ook wel Speer werd genoemd. Met die software 'werkte Defensie aan de verbetering van haar financiële en materieel-logistieke processen'. Het ministerie van Defensie ontkende dat het ging stoppen met het project en dat het onderdelen ervan zou doorontwikkelen. Dat gebeurde uiteindelijk ook wel, blijkt uit het Rijks ICT-dashboard, maar de kosten ervan liepen erg uit de klauwen.

In 2002 werden de kosten van het project aanvankelijk geschat op 185 miljoen euro, maar de uiteindelijke kosten staan op officieel 433 miljoen euro. Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer zouden die kosten mogelijk zelfs dubbel zo hoog uitvallen. Het is een enorm duur project, al zijn er in de afgelopen jaren inmiddels veel meer duurdere ict-projecten bij gekomen. Het duurste project is bijvoorbeeld de ontwikkeling van het European Rail Traffic Management System, wat inmiddels tegen de 2,9 miljard euro aanloopt. Zo bezien viel het debacle uit 2015 nog wel mee.

Rijks ICT Dashboard ERP Speer

Nog zoiets dat tien jaar geleden minder groot was dan nu: het Nederlandse cloudgebruik. In 2025 is het bijna ondenkbaar dat je geen clouddiensten gebruikt, maar in 2015 gebruikte slechts een op de drie Nederlanders 'opslagdiensten op internet'. Dat bleek toen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cloud nog fijntjes 'in feite een datacenter' noemde. In dat jaar gebruikte 33 procent van de Nederlanders actief clouddiensten, voornamelijk om foto's op te slaan. "Daarnaast slaan internetgebruikers ook vooral tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op in de cloud. Onder internetgebruikers in de EU is dit gemiddeld 15 procent, in Nederland 23 procent", schreef het CBS. Inmiddels voert het statistiekenbureau dergelijk onderzoek niet meer uit. Misschien ook niet zo erg, want tja, hoeveel Nederlanders gebruiken er nu géén cloudopslag?

fpa tweakers servers

In mei van 2015 kwam ook de eerste stabiele release uit van programmeertaal Rust. Mozilla Research, onderdeel van het internetbedrijf achter Firefox, bracht toen Rust 1.0 uit. Versie 1.1 was er toen overigens ook al, maar dan nog als bèta. Rust is een programmeertaal die vooral gericht is op efficiëntie en veiligheid; de taal is met name goed in het voorkomen van geheugenproblemen. Rust is nog lang niet af en zit nog steeds op de 1.x-versie. De recentste versie is 1.87.0. De taal wordt op steeds meer plekken ingezet.

Bellen op de fiets

Dat niet alleen de wereld van technologie, maar ook die van politiek zich moeilijk laat voorspellen, bleek in de afgelopen tien jaar rondom het gebruik van telefoons op de fiets. Want, zei toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen tien jaar geleden tegen de Tweede Kamer: bellen en berichten sturen op de fiets zou niet verboden worden. De minister had onderzoek laten doen, maar kwam tot de conclusie dat zo'n verbod 'niet of erg moeilijk te handhaven zou zijn'. De minister zag daarom weinig heil in een verbod en meer in voorlichtingscampagnes. Toegegeven: Van Haegens brief aan de Tweede Kamer was geen harde belofte, maar het was toch wel een onaangename verrassing toen in juli 2019 alsnog een smartphoneverbod op de fiets van kracht werd. En met succes: de politie deelde in de eerste twee maanden na het verbod meer dan 9000 boetes uit voor dat vergrijp.

Redactie: Arnoud Wokke, Tijs Hofmans, Hayte Hugo, Yannick Spinner Eindredactie: Marger Verschuur

Door Redactie Tweakers

18-05-2025 • 06:00

40

Lees meer

Reacties (40)

40
40
21
0
0
18
Wijzig sortering
Het was toch wel een onaangename verrassing toen in juli 2019 alsnog een smartphoneverbod op de fiets van kracht werd. En met succes: de politie deelde in de eerste twee maanden na het verbod meer dan 9000 boetes uit voor dat vergrijp.
Ik vond juist wel een aangename verassing, want het liep echt de spuigaten uit met smartphone gebruik op de fiets. Je kwam toen hele legers bijna-zombies op de fiets tegen die totaal niet op het verkeer letten, gewoon zonder om zich heen te kijken vol door rood over drukke kruispunten vlamden, omdat ze alleen maar op dat schermpje aan het staren waren.

Denk dat veel automobilisten in die tijd met enige regelmaat bijna wel van die smartphone-fietsers op (of onder...) zijn motorkap heeft gehad. Je kwam ogen en oren tekort om die lui te ontwijken.

En helaas zie je het tegenwoordig nog steeds té vaak dat er op de fiets druk op de smartphone gewerkt wordt. Echt mensen, als je dat ding dan zo nodig moet gebruiken, stop dan even met fietsen en ga ergens aan de kant staan. Lijkt me gewoon basaal fatsoen, en wel zo veilig voor zowel jezelf als het overige verkeer. Bloedirritant is dat gedrag.
En helaas zie je het tegenwoordig nog steeds té vaak dat er op de fiets druk op de smartphone gewerkt wordt.
Klopt. Hetzelfde met mensen in de auto. Je herkent ze wel op de snelweg. Ze delen een aantal karakteristieken van mensen die onder invloed van alcohol rijden. Vertraagd reactievermogen en zwalken.

Ik snap niet echt hoe voor de fietsers de 9000 boetes een succes zijn. Was het doel om de verkeersveiligheid te verbeteren of om boetes uit te schrijven? Ik zie net als jij nog steeds veel fietsers navelstaren (naar beneden kijken met een smartphone in de hand).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 mei 2025 09:29]

Denk dat er met 'succes' van de 9000 boetes bedoeld word dat de web dus succesvol is omdat bleek dat handhaving toch wel mogelijk bleek.
Nu is er geen smartphone verbod op de fiets. Er is een verbod op het vasthouden van je telefoon op de fiets. Genoeg hebben houders voor hun telefoon op de fiets, en dan wordt hij echt niet alleen voor navigatie gebruikt bij genoeg. Weleens iemand gezien met zo'n opzetstuur (ligstuur) op een gewone fiets, die verticaal stond, zodat telefoon recht voor zijn gezicht zat. En dan mag het wel.

Zelfde natuurlijk in de auto, zolang hij maar in een houder zit mag je er gewoon mee appen en sudoku's oplossen. (En ja, uiteraard heb je het kapstok artikel dat je geen gevaar op de weg mag zijn).
Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.

Dus zelfs vasthouden van elektronische apparaten (zelfs bedienen van je smartwatch valt er onder) is verboden.

[Reactie gewijzigd door crptc op 18 mei 2025 12:38]

Nee nu zit je er volgens mij toch echt naast. Letterlijk wat er staat, vasthouden mag niet. Bedienen is iets heel anders dan vasthouden. En in principe is het tot op zekere hoogte ook logisch, je navigatie in de auto mag je ook bedienen, dus waarom niet navigatie op je telefoon.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voertuigen-op-de-weg/vraag-en-antwoord/mag-ik-appen-bellen-en-naar-muziek-luisteren-als-ik-op-de-weg-rijd
Telefoonhouder toegestaan

Zit het apparaat in een telefoonhouder als u rijdt? Dan mag u het gebruiken.
Bijvoorbeeld als u de navigatie nodig heeft.
wellicht ook generatieding want ik ben ook net als velen hier opgegroeid zonder smartphone, maar ook met ga ik nu niet kijken als ik op de fiets zit. Ergerde me ook idd kapot aan die lui. Heb toen er wel tegen 1 wat van gezegd die op fietspad een tegenligger niet zou zien aankomen dat ik in de auto zat en de straat wou inrijden. Ook nog antwoorden toen met doe ik ook toen ik zei lekker opletten zo.
Volledig eens, en ik vind de formulering in het artikel erg ongelukkig gekozen.
Vijftien jaar geleden waren navigatieapparaten als TomToms nog overal te vinden, maar tegenwoordig zijn die doosjes ingehaald door ingebouwde systemen in auto's en losse telefoons met diensten als Google Maps.
Qua technologie waren die kastjes al zo'n 20 jaar geleden ingehaald. Toen navigeerde ik al met smartphones. Het verbaasde mij dan ook dat TomTom zo'n 15-20 jaar geleden zich meer ging richten op eigen kastjes en minder op de smartphone. Eigen kastjes snapte ik economisch, maar ik zag toen al vanuit techniek en handigheid dat smartphones de toekomst hadden. Alleen de gebruiksvriendelijkheid moest verbeterd worden, want de eerste smartphones waren meer gericht op een technisch capabel publiek.

Toen kwamen iOS en Android uit en begon de gekte. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 mei 2025 16:38]

Klopt met een losse Bluetooth gps muis op het dashboard en toenmalige htc telefoon op Windows ce. Gouden tijden
Heel herkenbaar. Ik deed namelijk precies hetzelfde met mijn Qtek 9100 (HTC Wizard rebrand). TomTom draaide daar perfect op. Nooit zo'n los kastje nodig gehad daardoor.

Die bluetooth ontvanger had een speciale rubberen onderkant waardoor die netjes op het dashboard bleef liggen. Ik heb er in half Europa mee rond gereden. Van tevoren de juiste kaarten laden en gaan.
Allemaal jonkies ... smartphones. Bah. We deden het vroeger gewoon al met onze PDAs :+. Goede iPAQ en dan een bluetooth GPS ontvanger erbij.


Al kan ik niet ontkennen dat er hier ergens in huis nog wel een stokoude TomTom rondslingert vanuit die tijd ook die mijn ouders vroeger gebruikt hebben.
Allemaal jonkies ... smartphones. Bah. We deden het vroeger gewoon al met onze PDAs :+. Goede iPAQ en dan een bluetooth GPS ontvanger erbij.
Dat was erg omslachtig. In 2005 had je gewoon een PDA die kon bellen en die een ingebouwde GPS-ontvanger had. :P

Maar klopt. Ik herinner mij die blauwe GPS "muis" die bij een HTC PDA zat. Geen Bluetooth. Gewoon aan een kabel voor een seriële verbinding naar de PDA (en een aanstekervoeding voor beide apparaten). Good times. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 mei 2025 16:37]

Die PDA's waren natuurlijk gewoon al smartphones. Althans mijn HTC Wizard / Qtek 9100 was een PDA waar je gewoon mee kon bellen. Dat ding had een permanente 2G/Edge verbinding. Ik had er Tomtom op draaien, checkte er 9292OV en buienradar mee en in verre vakantie oorden belde ik met een VoIP app via wifi al tegen lokaal tarief naar Nederland. Voor mij was dat ding voor die tijd al gewoon een moderne smartphone. Alleen heette het nog niet zo.
afgelopen april ging de prijs van dat Premium-abonnement met 1 (België) tot 2 euro (Nederland) omhoog. Natuurlijk is dat niets in vergelijking met de inflatie
Ik vind tot 20 procent verhoging juist enorm tov de inflatie.
Te zien wanneer ze laatste keer inflatie hebben doorgerekend.
Je rekent geen inflatie door. Bedrijven moeten eens ophouden met te zeggen dat ze hun prijzen verhogen vanwege inflatie, want dat is gewoon bullshit. Inflatie ontstaat net door prijsverhoging, niet omgekeerd. Je verhoogt je prijzen ofwel omdat de kosten gestegen zijn, danwel om aandeelhouders gelukkiger te maken.
En waarom zijn die kosten gestegen? Inflatie ;)
Maar waarom is er inflatie? Als een boer extra geld gaat vragen voor zijn graan en vlees moet de bakker en slager ook meer vragen. De houthakker en schoenmaker moeten dus meer uitgeven om te eten en gaan meer voor zijn hout/schoenen vragen. Wij betalen meer voor om dus alles te kopen alleen omdat 1 persoon meer ging vragen (in dit voorbeeld). Maar waarom vroeg de boer meer geld? Misschien moest hij meer belasting/huur te betalen. Ergens is er dus iemand die meer wilde verdienen of had die persoon meer kosten waardoor die persoon meer inkomsten nodig had.

Was inflatie dus echt nodig? Ik denk in sommige gevallen wel. Man en vrouw wonen samen en komen net rond van het geld. Nu komt er een baby en die zal toch ook gevoed en aangekleed moeten worden. Of een eenmanszaak krijgt een tweede werknemer erbij en hier komen ook extra kosten bij. Maar heeft een bedrijf als Apple hedendaags echt de inflatie nodig? Ik denk dat als ze geen inflatie zouden doen voor een jaar dat er alleen iets minder winst is maar dus geen financiële druk. Al was het natuurlijk anders toen ze net een nieuw bedrijf waren.

Daarnaast is inflatie echt alleen de verhoogde kosten of gebruiken ze dit ook om gelijk meer te verdienen? Want als ik zie hoe duur telefoons tegenwoordig zijn in vergelijking met 5 of 10 jaar geleden dan vermoed ik dat er wel een aardige winst op zit. Veel meer dan Apple uit geeft aan inflatie verwacht ik.
Waarom zou Apple de verhoogde kosten zelf moeten dragen?

Onderschat de grondstof prijsstijgingen niet. Iedereen heeft dezelfde materialen nodig.
Ik zeg alleen dat Apple het makkelijk zou kunnen overleven als ze het een jaar niet zouden doen. Dit wss bedoeld om aan te geven dat er wel een verschil is tussen een bedrijf dat 124,3 omzet heeft en een klein bedrijf dat net rond komt. En ik wilde aangeven dat het wel meer is als alleen inflatie.
Apple boekt eind 2024 recordkwartaalomzet ondanks gedaalde iPhone-verkoop

Apple heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet van 124,3 miljard dollar behaald. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023.
Natuurlijk is Apple groter dan alleen Phones maar dat is toch 5 miljard meer omzet dan het jaar ervoor. Apple is een groot bedrijf dus er zullen hoge inflatie kosten zijn. Maar niet een inflatie verhoging van 5 miljard verwacht ik (eigenlijk hoger aangezien ze minder verkocht hebben).
Je prijzen verhogen omdat de kosten zijn gestegen betekent hetzelfde als je prijzen verhogen vanwege inflatie. Inflatie = gestegen kosten.
Alsof al dat consolegeweld van Sony en Microsoft nog niet genoeg was, kwam er in diezelfde maand nog een klein gamebedrijfje op de proppen met een nieuwe console. Een bedrijfje genaamd Nintendo onthulde tijdens de E3…
Geen idee of het bewust cynisch bedoeld was, maar zo komt het bij mij niet over.
Nintendo was ook voor de WII
op game-gebied een serieuze en grote speler; echt niemand die hen toen niet serieus zou nemen, gezien de lange historie en de eerder uitgebrachte games en consoles.
Natuurlijk kleiner als totale onderneming dan Sony of MS, maar binnen de doelgroep echt een serieuze partij.
Niet cynisch, wel overduidelijk ironisch..
Ik kan mij nog de onwijs lange flamewars tussen xbox 360 en playstation 3 (en soms ook wii) gamers herinneren. Op meerdere gamewebsites waren hele topics volgeschreven over welke nou de betere console was. Je zat gewoon in een van de kampen, en dat was bijna je identiteit.

Naar mijn idee is dit helemaal uitgestorven. Maar dat kan ook gewoon aan mijn leeftijd liggen. Menig Xbox of Playstation fanboy zal wel van de puberale leeftijd zijn geweest. :Y)
Daarbij zet MS volledig in op gamepass (en dus software subscriptions) en niet zozeer meer op hun hardware. Het maakt steeds minder uit welk platform je hebt.

Verder tav blu ray vs hd dvd; ik denk dat het ook zeker uit heeft gemaakt dat de blu ray speler in de ps3 zat ( met mede daarom toren hoge prijs en dus trage verkoop in het begin). Bij de xbox was het een addon die niet veel toevoegde behalve films kijken in 1080p ipv 480p, gezien destijds vele nog geen 1080p scherm hadden ( ik zat zelf nog op een mooie Panasonic CRT 480p breedbeeld tv met lekker kontje).
2 onderwerpen waar ik graag een combinatie van zou willen zien. iPod en Spotify.

Ik heb heel veel plezier gehad met de IPod. Dat vond ik een geweldig apparaat. Vooral de nano was een geweldig apparaat.

Ik had heel graag gezien dat er nu ook apparaat bestaat wat goed samenwerkt met Spotify en wat lijkt op de Nano. De Mighty 3 komt in de buurt, maar daar mis ik echt een display in.
De hele ruzie tussen toshiba en Sony en dus Blu-Ray en HD dvd heb ik als toenmalig nieuwsredacteur op dvd.nl regelmatig verslagen. Het was groot nieuws toen beide partijen samen de beste eigenschappen van beide zouden gaan combineren maar dat werd hem dus niet.
Heel leuk achtergrond artikel, dat met de game Pass ken ik me nog goed herinneren, zelf met het spel Bulletstorm op de PS3 meegemaakt. Natuurlijk ook nog goede kennis van HD-DVD en Blue-Ray, ik weet nog goed dat wij toen beide spelers hadden, want er waren films die op beide te krijgen waren, maar er waren ook films die alleen op de een of de andere te krijgen waren. Ik meen dat Paramounth films in het begin alleen op HD-DVD te krijgen waren en Sony films weer op Blue-Ray, Universal was volgens mij nog eentje die op beide zat.

Wat een tijd, en vooral leuk om dit nog eens terug te lezen.
De muziek industrie maakt nu meer geld dan ooit en de haat van de moraal ridders gaat naar Spotify in plaats van de platenmaatschappijen zoals in mijn tijd. Operatie geslaagd!
Het hielp HD-DVD ook niet dat je voor de Xbox een aparte drive moest kopen, terwijl de PS3 standaard blu-ray kon spelen. Voor mij leek het een no-brainer, blu-ray had immers meer opslagruimte. Ik had toen ook gehoord dat het vooral de doorslag gaf toen de porno-industrie voor blu-ray koos, het was blijkbaar zeer belangrijk waar zij voor zouden gaan, zoals ze dat al eerder voor VHS deden.

En zijn BEATS koptelefoons nou echt zo goed? Je hoort er eigenlijk nooit meer wat over, gewoon weer een merk als zoveel anderen...

[Reactie gewijzigd door Armselig op 18 mei 2025 20:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.