Terug in de tijd #32 - Zoekmachines, Google Wave en de eerste metaverse

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Twintig jaar geleden: zoekmachines en PDA's

Denk je aan zoekmachines, dan denk je aan Google. Misschien kijken we over twintig jaar weer terug naar oude artikelen en denken we: 'O ja, Google, dat bestond toen nog', net zoals we dat nu denken over de tientallen zoekmachines die aan het begin van deze eeuw probeerden de grootste te worden. Daar schreven we in 2004 over: toen kwamen er plotseling twee nieuwe zoekmachines van Nederlandse makelij uit. Een daarvan was Zoeken.nl, een zustersite van Vinden.nl, een Startpagina-achtige indexsite die decennia geleden nog erg populair was. Zoeken.nl werd aanvankelijk overgenomen door Quote Media en later door een investeringsmaatschappij genaamd Orbys. Inmiddels is Zoeken.nl onderdeel van weer een ander bedrijf, Visymo, dat zoektechnologie maakt op basis van andere zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex.

Opvallend genoeg bestaat Zoeken.nl nog steeds en werkt de zoekmachine naar behoren. Zoals de meeste alternatieve zoekmachines van vandaag de dag, is Zoeken.nl een aggregator, onder andere via Google-zoekresultaten. Dat is tegenwoordig de werkwijze van iedere zoekmachine, maar in 2004 lagen de kansen voor Google-alternatieven nog open. Zo schreven we eerder in mei van dat jaar dat het marktaandeel van Google 'amper meer steeg'. Toegegeven, de zoekmachine was toen met een marktaandeel van 56,4 procent al wel de grootste, maar Yahoo en MSN Search hadden toen nog ondenkbaar grote marktaandelen van 21,1 en 9,2 procent. Ook jullie waren toen nog hoopvol dat alternatieve zoekmachines een kans maakten. "Zoeken.nl ziet er goed uit", schreef TheEagle bijvoorbeeld. "Het mag nog niet zo goed zijn als Google, het is zeker een leuk alternatief. Aangezien Google steeds commerciëler gaat doen, is het nodig dat er een paar goede concurrenten komen. Want al die reclameplannen van Google zullen een negatieve impact hebben op de gebruiksvriendelijkheid van de zoekmachine."

ZoekenNL

Er verschenen in die jaren ook steeds vaker gespecialiseerde zoekmachines. Naast Zoeken.nl kwam ook Zoeknieuws.nl uit. Die is inmiddels wel ter ziele gegaan. Zoeknieuws.nl was specifiek bedoeld om nieuws te zoeken, gebaseerd op een eigen database waarin krantenkoppen en televisie- en radio-uitzendingen waren opgenomen. Het begon met 180.000 van zulke koppen. Een crawler scande vervolgens nieuwsbronnen en sloeg die informatie op, zodat er een nieuwsarchief ontstond. Ook waren er websites die specifiek op zoek gingen naar online muziek, zoals Zoekmp3.nl. Eén ding dat in die twintig jaar in ieder geval niet veranderd is, is de toorn van Stichting Brein onder leiding van Tim Kuik. Dat kreeg in mei 2004 ongelijk in een rechtszaak tegen Zoekmp3.nl, omdat de site 'gebruikers enkel doorverwees naar sites waar die bestanden zijn te vinden'. Inmiddels is het online discours en het precedent rondom het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal wel wat veranderd, maar dat Brein nog steeds rechtszaken voert, is hetzelfde gebleven.

Toshiba Pocket PC naast AsusIn de eerste jaren van deze eeuw was een maand zonder nieuwe pda een maand niet geleefd. Er waren toen meerdere personal digital assistants op komst. Die voorlopers van de smartphones waren er in die tijd al genoeg, maar het nieuws over toekomstige modellen bleef in die tijd maar binnenstromen. In dit nieuwsbericht schreven we over meerdere aankomende modellen van de pocket-pc's die werden uitgerust met Windows Mobile 2003, dat werd aangekondigd in juni van dat jaar. Bedrijven die tegenwoordig niet meer bekendstaan om hun mobiele kunsten, probeerden zich in 2004 in de markt voor zakcomputers te proppen. Zo bleek dat HP de iPAQ h6300 wilde uitbrengen, al kwamen daar destijds weinig geruchten over naar buiten, behalve dat dit model met het mobiele besturingssysteem zou draaien.

Er doken ook foto's op van Toshiba's e830-pda, die erg leek op het eerdere e800-model, maar een nieuwe XScale-processor kreeg met een kloksnelheid van maar liefst 520MHz, wat destijds erg snel was voor een zakcomputer. Ook verscheen er online een foto van ASUS' MyPal A730. Deze kreeg een vga-scherm van 3,7 inch en dezelfde Scale-processor.

Vijftien jaar geleden: Windows 7, Google Wave en foute voorspellingen over blauwe enveloppen

Als we op deze redactie heel eerlijk moeten zijn, dan vinden we Windows 7 misschien nog wel het beste besturingssysteem dat er is geweest. Althans, van de besturingssystemen van Microsoft dan. Windows 7 kwam in oktober van 2009 uit en dat betekende 15 jaar geleden dat we volop schreven over de nieuwe leaks, geruchten en ontdekkingen over het OS. Zo lekte Acer al snel de definitieve releasedatum uit, die op één dag na nog bleek te kloppen ook. Een paar dagen na de leaks bevestigde Microsoft al dat het OS nog dat jaar zou komen.

Natuurlijk kwam niet alles over het besturingssysteem als onverwacht nieuws. Zo was begin van de maand al duidelijk uit een Release Candidate van het OS dat de systeemeisen voor de 64bit-versie flink omhooggingen. Je had minimaal 2GB aan geheugen en 20GB aan schijfruimte nodig. Niet alleen die eisen gingen stevig omhoog vergeleken met het voorgaande Windows Vista: ook de eisen voor netbooks stegen flink, schreven we toen. De netbookmakers konden kiezen voor een Start-editie of een Starter for Small Notebook PC-editie.

Windows 7 RC1 screens

Nog iets dat in Windows 7 mogelijk hoger zou worden: de prijs. Dell vermoedde zelfs dat de prijs van het besturingssysteem een drempel kon worden voor klanten die mogelijk wilden overstappen. Met Windows Vista waren die kosten al hoger dan bij Windows XP, maar met Windows 7 konden die mogelijk nog verder stijgen en zouden klanten misschien helemaal niet willen overstappen naar het OS. Dat bleek uiteindelijk geen groot probleem te zijn; Windows 7 veroverde snel marktaandeel en werd snel het populairste OS van Microsoft.

T-Mobile G1 met Windows MobileMei 2009 was hoe dan ook een maand van foute voorspellingen, onder andere van Microsoft zelf. Met de kennis van nu leek het bedrijf destijds kinderlijk naïef toen het zei: "Android is geen bedreiging voor Windows Mobile." Het bedrijf zag Android namelijk niet als serieuze concurrent, omdat Microsoft zich met Windows Mobile vooral op zakelijke gebruikers richtte. "Wanneer we Windows Mobile 6.5 lanceren, gaan we concurreren met de Blackberry Storm en de T-Mobile G1", zei het bedrijf toen. "Als wij de markt van de Storm en G1 betreden, zijn we daarin een nieuwe speler." Dat bleek eerder andersom te gaan. Zakelijke gebruikers stapten juist in toenemende mate over op Android, naarmate daar meer en betere smartphones voor uitkwamen die goede ondersteuning hadden voor bijvoorbeeld e-mail. We weten hoe het geëindigd is met Windows Mobile. Microsoft evolueerde dat naar Windows Phone, maar wist daarmee nooit te kunnen concurreren met Android en iOS.

Een andere voorspelling die niet uit bleek te komen, was dat de Belastingdienst af wilde van de gevreesde blauwe envelop. "Alle burgers zouden hun fiscale zaken via internet moeten afhandelen", schreef de fiscus in 2009. In dat jaar leek het vertrouwen in het internet nog onbegrensd; de Belastingdienst zou 'accuratere aanslagen kunnen opleggen' en 'betere informatie kunnen geven over mogelijke toeslagen' door internet. Ook dat pakte in de praktijk anders uit. Sterker nog, de ict zorgt voor tientallen problemen bij de Belastingdienst, variërend van tips over fraude die blijven liggen tot aan de onmogelijkheid om btw-tarieven aan te passen.

Maar bovenal bestaat de blauwe envelop nog steeds, vijftien jaar na die eerste uitspraak. Dat heeft niet alleen te maken met de ict-problematiek. In de afgelopen jaren is het sentiment rondom digitalisering bij de overheid enigszins gekeerd en conservatiever geworden. De voorgaande kabinetten-Rutte hadden al harde eisen opgenomen over de digitale toegankelijkheid van de overheid, met daarbij de kanttekening dat communicatie ook altijd op de klassieke manier mogelijk moet blijven. Langskomen bij het loket, iemand bellen, een brief sturen: daarvoor maakte onder andere staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering zich hard. Die blauwe envelop zal dus de komende jaren nog niet verdwijnen.

Wat in 2009 wel verscheen, was een van Googles revolutionairste producten ooit. Het bedrijf introduceerde Wave, een cloudcommunicatiedienst waarmee gebruikers in één werkveld samen aan documenten konden werken. De opvallendste functie was dat gebruikers in real time van elkaar konden zien wat ze deden, zoals teksten toevoegen of spreadsheets maken.

Google Wave

Wave werd al relatief snel toegevoegd aan de begraafplaats van afgeschreven Google-producten. Begin 2012, 2,5 jaar na de introductie van de bètaversie, zette Google Wave in de leesstand. Op 30 april 2012 trok Google de stekker er definitief uit. Maar waar veel Google-producten simpelweg achtergelaten werden, heeft Wave altijd veel impact gehad op het bedrijf. De technologieën erachter werden snel geïmplementeerd in de online kantoorsuite van Docs, Sheets en Slides. Google Wave liep, zodat Google Docs kon rennen.

Tien jaar geleden: Metaverse avant la lettre en vierkante BlackBerry's

In 2021 wijzigde Facebook zijn naam naar Meta en ging het bedrijf zich volledig richten op 'de metaverse'. Sindsdien is een van de grote vragen van analisten vooral wat een metaverse nou eigenlijk is. Moeten we het vergelijken met de wereld van Ready Player One? Is Fortnite een metaverse? Wie terugkijkt naar het nieuws uit 2014, ziet dat de discussie verder teruggaat dan Meta's naamswijziging. Toen kwam Oculus al met het idee voor een eigen metaverse, bleek tijdens een interview dat de toenmalige ceo destijds gaf. Dat was ongeveer twee maanden nadat Facebook Oculus had overgenomen, iets waarover we in de vorige Terug in de Tijd al schreven. Brenden Iribe zei in het interview dat hij een mmo wilde maken voor de Oculus Rift. Iribe had hoge ambities: hij verwachtte dat daar uiteindelijk 'een miljard spelers tegelijk in zouden kunnen spelen'. "Facebook is een goed begin, het kan goed een metaverse worden die zich aan kan sluiten bij andere virtuele werelden", zei Iribe. Een metaverse voordat het cool was, zo zag Oculus het toen al.

Meta Connect metaverse

In tablets zit tegenwoordig niet meer zoveel vooruitgang als enkele jaren geleden, maar 2014 was misschien wel het hoogtepunt voor innovatie binnen deze productgroep, waar destijds nog de hoop was dat die de smartphone kon vervangen. Apple bracht de eerste iPad in 2010 uit, maar in 2014 begonnen de concurrenten ook momentum te krijgen. In mei van 2014 kwamen er nieuwe geruchten naar buiten over een opvolger van de Galaxy Tab S van Samsung, met als grootste verschil dat die een scherm van 13,3 inch zou krijgen. Dat zou de grootste tablet van het bedrijf tot dan toe worden en is zelfs vandaag de dag nog een flinke jongen. De huidige grootste tablet in de Galaxy Tab-serie is de Tab S9 Ultra met een display van 14,6 inch. Wel heeft Samsung inmiddels ook grotere tablets gemaakt, zoals de Galaxy View met een schermgrootte van 18,4 inch, maar dergelijke tablets worden in de praktijk steeds vaker gemaakt als laptops.

BlackBerry Passport QWERTZ ZwartIn 2014 kwamen ook de eerste geruchten naar buiten over een apparaat dat misschien een kleiner formaat had, maar wel een heel interessante formfactor. BlackBerry hintte toen naar een apparaat met een vierkant scherm. Er was in mei 2014 nog weinig over bekend, zo bleek uit een bericht dat we toen schreven, behalve dat het apparaat een scherm met een resolutie van 1440x1440 pixels en een beelddiagonaal van 4,5 inch zou krijgen.

We wisten toen inderdaad nog maar weinig over het toestel, maar later bleek het om de BlackBerry Passport te gaan, die we in november van 2014 in een review bespraken. Het vierkante scherm bleek een goede zet te zijn en maakte het makkelijk om dingen te lezen, maar het bleek vooral de software te zijn die problemen opleverde. Het apparaat draaide op BB OS 10.3 en ondersteunde ook Android-apps via een omweg, maar er waren te weinig native apps om het apparaat een echt succes te maken. De Passport werd een van BlackBerry's laatste pogingen op de markt voor consumentenhardware, maar het ooit zo iconische merk is daar inmiddels nagenoeg verdwenen.

2014 was ook het jaar dat Windows 7, waarover we eerder in dit artikel al schreven, niet onderdeed aan populariteit, maar dat was niet omdat Microsoft het niet probeerde. Microsoft zette Windows 8 stevig in de etalage. Het besturingssysteem zou de brug moeten gaan slaan tussen pc's en mobiele apparaten zoals smartphones; Windows 8 had een UI die uit tegels bestond die uiteindelijk ook op apparaten met Windows Mobile zouden moeten werken. Even leek het erop dat er een nieuw toestel van LG aan leek te komen; leaker Evan Blass toonde mogelijke renders van een LG-toestel met dat besturingssysteem, al bleek later dat het waarschijnlijk om een hoax ging.

Windows 8 was het besturingssysteem waarin Microsoft begon met grote updates die ook benoemd werden, zoals het nu met Windows 11 en zijn Moment-updates al doet. Windows 8.1 kreeg bijvoorbeeld een update die simpelweg Update 1 heette, wat wel eens problemen kon opleveren. Sommige gebruikers zagen er weinig nut in om te upgraden en deden dat dan ook niet. Windows 8.1 Update 1 kwam in april 2014 uit, maar een maand later had nog een groot deel van de gebruikers de update niet uitgevoerd en zag Microsoft zich gedwongen nog langer updates voor het oude besturingssysteem uit te brengen. In de jaren erna zou Microsoft steeds harder gaan pushen om gebruikers updates en upgrades te geven, tot op de dag van vandaag.

Microsoft Windows 8.1 Pro

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-05-2024 • 06:00

34

Lees meer

Reacties (34)

34
34
17
0
0
16
Wijzig sortering
Die PDA's eh, wat een dingen waren dat. Mijn moeder werkte toendertijd bij Dutchtone, werd later Orange (toen t-mobile en toen odido denk ik?) Ze heeft 2x gratis zo'n PDA meegekregen, een orange SPV. Die dingen hadden serieus veel functies. 1tje kon je een camera opklikken, de 2e had zelfs een volledig toetsenbord dat je uitschoof en een stylus. Maarja de hardware kon de functies natuurlijk nauwelijks bijhouden. Toch erg veel mee gespeeld als jochie, alles uitproberen.
Oh ja! Dutchtone. Ik kreeg van hen mijn eerste pda, de SPV m500 als ik de naam goed herinner. Wat was ik daar blij mee! Een candybar met een 3.5 inch scherm. Daarna zo’n beetje om de paar maanden een nieuwe gekocht van met name HTC dat vol voor Windows Mobile ging. Uiteindelijk bij de HTC TYTN 2 beland met een uitschuifbaar toetsenbord en een scherm dat kon kantelen. Had ook een klikwiel aan de zijkant.
Alles kon in die tijd!
En toen kwam ineens Apple met de iPhone…
Die SPV's werden ook gemaakt door HTC, dus eigenlijk ben je lang bij HTC gebleven. Ikzelf had met een blackberry mijn 1e smartphone, want die hadden messenger voordat whatsapp bestond. Daarna over op android, want ik vond iOS verschrikkelijk. Alles moest via het instellingen menu! Bluetooth of wifi of wat dan ook aan of uit? Quick toggles bestonden nog niet. En muziek op een android zetten was een kwestie van slepen, plus kon er een SD kaart in stoppen, op een iphone moest alles via itunes, opslag was zo vol. Bleh.

Erg jammer overigens dat ik de iphone software zo slecht vond, want de iphones waren qua hardware ontzettend veel beter dan de androids in de begindagen. Ookal hadden ze in het begin nog geen flitser of selfie camera.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 15:40]

Haha die SPV heb ik nog gehad, met zo'n dikke camera die je onderin kon klikken, moest je wel altijd nog los mee nemen, maar een foto op je telefoon, wow!

Verder was het ook een kak telefoon en liep nog met een minidisc speler. Dacht hoe vet zou het zijn als je straks een camera in je telefoon hebt en ook nog eens muziek er mee kan luisteren.

[Reactie gewijzigd door JDx op 22 juli 2024 15:40]

Die PDA's eh, wat een dingen waren dat.
En wat een rampdingen waren het soms vanuit systeembeheer perspectief. Syncen met desktop, mail etc. Man man man...
Van wat ik mij kan herinneren was mijn 'Orange SPV' een Smartphone.

Later een PDA, een HP iPAQ, gekocht met later daar een bluetooth GPS ontvanger ervoor, zodat ik navigatie in mijn auto had.
waren echt leuke apparaten, had toen zelf een iPaQ 1940 geloof ik, met een Bluetooth GPS ontvanger zodat je kon navigeren. was echt leuk. ook nog een paar leuke spelletjes erop en natuurlijk Infrarood en het super handige "activesync" haha
Voor het eerst en laatst gebruik gemaakt van classic shell onder windows 8 :+
Ben blij dat ik meerdere mensen van 7 naar 10 liet gaan wat een draak van een windows was dat 8!

Weet nog wel met XP van 512MB naar 1024mb wat een verschil en betaalde toen 50€ ofzo voor 512mb.
Wat vliegt de tijd ben benieuwd wat wij over Windows 11 zeggen als wij op Windows 15 zitten.

Maar blackberry heeft nog wel klanten volgens mij die gebruikt maken van hun software?
In ieder geval was dat jaren geleden met rijkswaterstaat en ipads.

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 15:40]

Windows 7 is in mijn ogen nog steeds de perfecte windows. Naar mijn ervaring heel stabiel, en geen constante barage aan meldingen van: oeh installeer dit, oeh vergeet hier niet in te loggen, oeh we willen je gegevens hiervoor. Ben echt even bezig geweest op windows 10 om al die troep uit te zetten.
MacOS is dan ook prima op dat gebied.
Ben er zelf heel blij mee. Goed OS alleen even wennen als je van Windows afkomt, maar minstens net zo goed.
Anoniem: 1597650 @Zezura26 mei 2024 17:07
helaas is de finder onuitstaanbaar, de dock niet te tweaken en het windowmanagement beroerd
Huh? Ik kan me daar absoluut niet in vinden. Ik vind MacOs juist op alle deze punten juist beter. Wel heeft het me wat tijd gekost omdat niet alles op de "windows-manier" gaat. Het enige wat ik mis is WIN+R en de screenshot functionaliteit (ik vergeet nog steeds de toetsencombinaties).
Win+R => apple toets + spatiebalk
Ik bedoelde voor zaken als [mono]code ~/repos/current-project[/]
;)
Kun je dat iets helderder uitleggen? Ik kan op mijn mac elk programma met argumenten zo starten, bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd door sfranken op 22 juli 2024 15:40]

Ik ben juist erg blij met al die drie dingen.
Zeker de nieuwe manier van Window management (stage manager).
Google Wave was destijds baanbrekend. Het nam op mijn werk een drempel weg om meer remote te werken, wat echt een grote impact had. Het was helaas ook mijn eerste ervaring met killed-by-google. Goede les om je werkprocessen niet te veel te stoelen op een tool.
Google wave werd gepresenteerd als de evolutie op e-mail. Het was een product dat héél moeilijk uit te leggen was.
Praktisch gezien is het een discussie/forum opzet met kanalen en posts. De posts zijn genest maar kunnen bijgewerkt(!) worden.
Posts konden interactief gemaakt worden met bijvoorbeeld een enquête.
In de kern was het een vervanger voor het probleem van gespleten discussies en mail kettingen die aftwijgen naar verschillende ontvangers. Elke techneut die in een zakelijke omgeving zit met productontwikkeling en specificaties kent dit.
Voor mij was DE killer feature voor slecht aangehaalde berichten en genoemde afgetwijgde mail kettingen de afspeelfunctie.
Een kanaal kon je afspelen vanaf het begin. Daarmee kon je precies lezen wat de historische afloop van een discussie was. Als je bijvoorbeeld met een groep een product ontwikkelde, maar specificaties wijzigden door nieuwe inzichten, stond de laatste versie van de werkelijkheid in het openings bericht. Door het afspelen zag je de organische wijzigingen in het openings bericht met de overwegingen. Zo snapte je bijvoorbeeld waarom in de opening staat waarom een kleur toch groen is en niet meer rood, geel of oranje (bewust even gesimuleerd).
In meerdere complexe situaties kunnen inzetten en nog nooit deze afspeelfunctie meer teruggezien. Mijn collega's of vrijwilligers bij open source of andere projecten kon je daarmee binnen een uur 'afhalen' en waren ze bij qua kennis. Echt, goud, die functie.
Na de openbaring van de code is Rizzoma nog een tijdje doorgegaan, maar helaas is daar de functie ook verdwenen. Slack, Teams, Basecamp, Atlassian producten, geen is op dit niveau gekomen.
In de jaren erna zou Microsoft steeds harder gaan pushen om gebruikers updates en upgrades te geven, tot op de dag van vandaag.
En in mijn optiek terecht, en dan met name waar het security-updates betreft. Over de upgrades kan je discussieren, maar (security-)updates standaard aanleveren en installeren lijkt me alleen maar positief.

Waar je vroeger enorme hoeveel ongepatchede systemen op Internet had, of systemen die heel ver achterliepen met updates, zie je dat tegenwoordig steeds minder. Mede vanwege de automatisch ingestelde updates.

Dat is wel zo prettig voor de veiligheid van iedereen, met de enorme hoeveelheden botnets etc van tegenwoordig wil je gewoon geen systemen op Internet hebben hangen die ongepatched zijn, of waarvan het securitylevel maanden of zelfs jaren achter loopt.

En voor bedrijven heb je toch altijd wel mogelijkheden (via WSUS, of tegenwoordig via MECM, Intune etc) om patches vertraagd uit te rollen, dat is altijd al zo geweest en zal ook wel zo blijven. Het bovenstaande gaat hier dus vooral om consumenten-systemen.
Ik was echt verliefd op die BlackBerry Passport. Verstandig als ik was heb ik hem nooit gekocht, maar toch :P
Ik was wel zo gek toen om hem te kopen. Tot op heden is de hardware prachtig, bouwkwaliteit is top. Maar het OS was echt een haat-liefde verhouding. Sommige zaken waren echt heel slim uitgewerkt en het OS zelf liep altijd zeer soepel, maar als je afwijkende apps wilde hebben dan had je toch al snel pech.

Heb hem nog liggen hier maar kan hem niet meer starten omdat de servers van Blackberry offline zijn gehaald (en root certs verlopen zijn geloof ik). Er zijn wel wat hacks er omheen maar daar ben ik niet ver mee gekomen
Leuk om zoeknieuws.nl hier te zien! Dat was een initiatief van ons en we hebben het zelfs aan de stok gekregen met het ANP omdat ze vonden dat er auteursrecht op koppen rustte. We hebben uiteindelijk gelijk gekregen maar het monetizen van een gratis zoekmachine bleek toch iets lastiger, zeker in een niche als nieuws.

[Reactie gewijzigd door BKJ op 22 juli 2024 15:40]

Altijd leuk deze artikelen, en ook mooi om te zien hoe snel de tijd gaat als je dit nog eens terug leest. Windows 8 is iets dat ik ook verdrongen heb, dat vond ik alles behalve prettig werken.
Ik had op mijn PDA ook nog een BT GPS muisje zodat je hem als navi kunt gebruiken in de auto
Wow, BT! Mijn was bedraad
In de titel wordt "de eerste metaverse" genoemd maar het gaat nergens over Second Life? Dat is mijns inziens toch wel de eerste poging tot een metaverse geweest.
Ik voel me zo oud worden, dat ik een aantal van dit soort dingen persoonlijk mee maakte :)

Gezien de snelheid van ontwikkeling, waar loop ik over een paar jaar mee rond? Een VR handheld met satelliet verbinding zodat ik mijn vriendin als een holografische avatar kan ervaren? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.