Microsoft gaat Windows 11-upgrade promoten op niet-beheerde zakelijke pc's

Microsoft gaat niet-beheerde zakelijke systemen met Windows 10 Pro en Pro Workstation binnenkort wijzen op de mogelijkheid om naar Windows 11 te upgraden. Het betreft zakelijke gebruikers die via een lokaal domein of clouddomein opereren, zonder beheerder.

In een blogpost schrijft Microsoft dat de upgrade naar Windows 11 versie 23H2 om veiligheidsredenen noodzakelijk is, ook voor gebruikers van de vermelde besturingssystemen met pc's in eigen beheer. Het bedrijf ziet alle Windows 10 Pro- en Workstation-systemen die geen gebruik maken van geautomatiseerde updates via Microsoft Intune, Configuration Manager, Windows Autopatch of software van derden als niet-beheerd.

De 'uitnodiging' voor de upgrade wordt getoond vanaf Patch Tuesday, 9 april, wanneer de beveiligingspatch van die maand uitgerold wordt. Gebruikers krijgen dan na het starten van hun pc een melding in volledig scherm te zien met daarin de optie om de upgrade te installeren of in te plannen. De upgrade kan ook afgewezen worden. Windows 10 Pro wordt net als de basisversie van het besturingssysteem vanaf oktober 2025 niet meer van beveiligingsupdates voorzien.

Windows 11 upgrade screen
Bron: Microsoft

Door Yannick Spinner

Redacteur

29-02-2024 • 13:33

97

Submitter: wildhagen

Reacties (97)

97
97
37
0
0
46
Wijzig sortering
Nu maar hopen, dat MS deze melding alleen maar laat zien, als die computer ook voldoet aan de hardware eisen van Windows 11 !
Nu maar hopen, dat MS deze melding alleen maar laat zien, als die computer ook voldoet aan de hardware eisen van Windows 11 !
Beter van niet, dan ga je voor mensen verbergen dat ze op een doodlopende weg zitten. Dat je computer oud is betekent niet dat je kan stoppen met onderhoud.
(Of de eisen van Win11 redelijk zijn is een andere discussie, maar je kan niet bij W10 blijven, vroeg of laat moet je upgraden).
Beter van wel, want iedereen gaat weer klakkeloos op JA of NEXT klikken en dan achteraf komen klagen bij mensen zoals jij en ik dat "het" niet werkt en of je het "direct" wil oplossen.
Omdat bedrijven klakkeloos allerlei kunstmatige restricties inbouwen waardoor mensen het zat worden.

Veiligheid heeft niks te maken met het feit dat de computer of hardware oud is.
Veiligheid heeft niks te maken met het feit dat de computer of hardware oud is.
Moderne computers bevatten wel degelijk beschermingen die er eerder niet waren. Bovendien betekent 'oud' ook vaak dat er (al een tijdje) geen aandacht meer besteedt wordt aan het oplossen van kwetsbaarheden. Oudere apparaten zijn dus vaak kwetsbaarder en dus onveiliger.
Klopt, maar nogmaals dat heeft niks met de hardware te maken, eerder met het feit dat het niet onderhouden wordt. Dat is een software probleem.

Er zijn genoeg ander OS'en waar je prima en veilig op het internet kunt met oudere hardware.
Een computer zonder TPM, met oude BIOS en/of CPU kwetsbaarheden en mogelijk problematische drivers, is toch echt onveiliger dan een moderne die up-to-date is...
Of dat voor jou 'goed genoeg' kan zijn, is een ander verhaal.
Tsja als je dat niet wil als beheerder dan had je dat dicht moeten zetten. Als jij je eindpunten onder verantwoordelijkheid laat vallen van je gebruikers moet je niet klagen als ze contact opnemen als ze hulp nodig hebben.
In het artikel staat "niet-beheerde" PC's. Dus dat gaan computers zijn van zelfstandigen of zeer kleine KMO's met externe IT-dienst. Ik hoop alvast dat ik me daarmee niet moet gaan bezig houde :-)
Met niet beheerde PCs bedoelen ze dat de updates niet beheert zijn. Het apparaat moet wel onderdeel zijn van een domein of cloud domein.

Individuele gebruikers (thuis gebruikers) hebben deze melding al vaker gehad.
Beter van niet, dan ga je voor mensen verbergen dat ze op een doodlopende weg zitten. Dat je computer oud is betekent niet dat je kan stoppen met onderhoud.
Als Windows 11 niet ondersteund wordt kan Microsoft hierop wijzen, maar vanwege hun dominante marktpositie en doordat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zou Microsoft mogelijk ook moeten wijzen op alternatieven (zie het browser keuzescherm). Veel PC's van 16 jaar oud en jonger die niet Windows 11 officieel ondersteunen kunnen prima een modern, ondersteund besturingssysteem draaien.

Niet dat Microsoft daarvan de installatie hoeft te faciliteren, o.i.d. Dat zou dan weer een stap te ver zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:36]

Ik ben voor het lang gebruiken van hardware maar 16 jaar is toch wel erg oud hoor voor dagelijks gebruik (imho).
Dan zit je op C2D of C2Q's, enkele GB's ram was al luxe en SSD's een niche. Sure je kunt een SSD plaatsen en ram brijprikken maar zelfs dan is een beetje internetten en Office gebruiken op W10 geen pretje. Ik heb tot 2020 een Dell Studio 15 met een P8600, 4GB ram en een 80GB SSD gebruikt met een vrij gestripte W10 om een beamer aan te sturen, wat Office en browsen maar echt een fijne ervaring was dat niet hoor.
Pakje 10 jaar oud spul dan geef ik je gelijk; dan heb je Intel 3/4th gen Core spul. Geen snelheidsmonsters maar voor simpel dagelijks gebruik goed bruikbaar! Vaders heeft naast zijn iPad Pro nog een Core 13 4300U met wat ram en een goede sata SSD in gebruik voor wat Windows only dingetjes en dat werkt voor wat Office en browsen best netjes nog :)
Kolder waarom zou mijn westmere Xeon (oorspronkelijk i7 920) hexacore met 2 ssd's 48GB ram niet meekunnen? Ook de popcount instructie van 24h2 wordt ondersteund.

Ik vind echt dat MS volgens jaar teveel hardware in 1x in de afvalbak of in een botnet laat belanden met de hardware eisen.

Een P8600 is sneller als sommige wel ondersteunde atom chips met pentium sticker.

[Reactie gewijzigd door Stevendefeij op 22 juli 2024 16:36]

Is het niet zo dat specifieke (toch wel redelijk belangrijke) ondersteuning ontbreekt zoals TPM 2.0 ? En mogelijk ook nog te kampen hebben met hardware security lekken/issues. Deze zorgen voor het onveilige karakter van deze oudere systemen. Microsoft poogt met Windows 11 specifieke functionaliteit af te dwingen om zo veiligheid te kunnen waarborgen. Het heeft inderdaad niets te maken met de snelheid van je CPU en of deze wel 'krachtig' genoeg zou zijn voor Windows11. Voor het X99 platform kun je volgens mij een TPM2.0 module installeren om Win11 te draaien. Ik heb ook nog een X58 en een X99 systeem, maar die blijven bij mij gewoon lekker draaien op Win10, die hoeven ook helemaal niet geupdate te worden en die PC's worden gebruikt voor heel andere doeleinden waarbij zelfs een netwerk/internet verbinding helemaal niet nodig is in mijn geval en windows11 voegt ook niets essentieels toe aan die machines. Niet echt iets om je druk om te maken lijkt me.

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 22 juli 2024 16:36]

Het probleem waar ik dan weer tegenaan loop is dat het voor thuisgebruik geen ruk boeit of die CPU TPM 2.0 ondersteunt of niet, maar je mag alsnog niet updaten. Mijn oude i5 6600 is nog vlot zat, maar Win11 mag er niet op. Dan kan ik wel kijken of ik daar een losse module in kan frommelen, maar waarom zou ik dat doen als je dat ding vervolgens toch niet gebruikt?

Voor zakelijk gebruik is dat natuurlijk een heel ander verhaal, dus ik snap dat MS daar wél specifiek naar TPM mogelijkheden zou kijken, maar voor thuisgebruik?
Met mijn i5 6400 systeem voldeed alles aan de eisen. Behalve dat de CPU niet op het lijstje van MS staat.

Kon gewoon TPM 2.0 en secure boot inschakelen op dat ding.
Je kunt trouwens ook je TPM 2.0 module uitschakelen in de bios als je een moderne CPU hebt maar niet over wilt naar W11.
Voor zulke oude platformen heb je toch al geen support meer van een fabrikant. Windows 12 is al aangekondigd, Windows 11 doet nog maar een jaar echte feature veranderingen en gaat daarna over op enkel security patches.

Eens met jou en al die online FUD over Microsoft die alsnog machines zou gaan obsoleten met Windows 11 24H2 moet gewoon kappen. Bij 22h2 is het niet gebeurd, bij 23h2 ook al niet, gaat gewoon niet gebeuren. Windows 12 zal naar verwachting geen compatibility registry settings meer hebben , die kan dan enkel nog met TPM waarschijnlijk. Maar niemand in de industrie verwacht dat ze na jaren nu opeens miljoenen Windows 11 devices zonder security updates achter gaan laten. Dat zou ze niet makkelijk vergeven worden, ook bij grote klanten niet, dus waarom zouden ze... omdat dan een minor versieverschil dat niemand snapt wel een TPM verplicht heeft, maar die hele installatie ooit al zonder TPM gedaan is? Niet logisch wat je daar dan achteraf nog aan hebt.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 16:36]

Ik heb het over C2D's met DDR2 en jij komt met een HEDT platform hexacore CPU/server CPU met DDR3, lekkere vergelijking ook 8)7

De gemiddelde hardware van 16 jaar geleden is gewoon oud, niet onbruikbaar maar voor een modern OS, moderne browser en MS Office gewoon wel traag.
Een 920 of een Xeon Hexacore is niet gemiddeld en 48GB ram al helemaal niet voor die tijd.
Ik heb in diezelfde periode gewerkt op een Core M3 7y32 en die liep qua bruikbaarheid rondjes om de P8600. Of het in rauwe rekenkracht veel uitmaakt weet ik niet maar daar kon je iig gwewoon normaal op werken/browsen. Die is vorig jaar pas weggegaan en vervangen voor een brakke Surface met een i5-7300u waar Windows 11 prima op draait overigens :+
Een leuke C2D met 8GB RAM kun je met wat geduld prima een paar webpagina's, mailprogramma en office documentje mee voorzien... of een youtube filmpje op HD-resolutie afspelen. Dat is ook waar het bij veel ouderen om gaat.

Bij mij op het werk draaien de oudste productiemachines ook 'nog' met een gen2 i5. Die zijn dan vooral als domme stations om met een Azure omgeving te verbinden.
Twee machines voor wat lichte remote-taken zonder gebruikers draaien daadwerkelijk op die C2D processors, lekker met Windows 10 en 16GB RAM en Quadro videokaartje. Vervangen is wel nodig zodra Win10 er uit gaat, maar tot die tijd rekken we het nog: waarom zou je vervangen wat aan je eisen voldoet?
De security keys moeten uit het OS en in de TPM en gelet het OS dan blind vertrouwen moet hebben in de TPM dwingen ze secure boot af zodat er geen man in the middle kan tussen zitten die de keys vervalst als het OS ze van de TPM opvraagt.

Daarnaast worden kritische windows processen gevirtualiseerd in een private container om memory attacks tegen te gaan.

Die toeters en bellen zitten tevens in Windows 10 waar je ze optionieel kan aanzetten maar in 11 worden ze op "papier" afgedwongen maar nog niet in de praktijk dus momenteel draait 11 min of meer overal waar 10 draait.

Maar het moment ze het effectief afdwingen heb jij geen TPM en je CPU kan de vereiste virtualisatie niet hardwarematig ondersteunen.

Vooral bij consumenten CPU's ontbreken de benodigde virtualisatietechnieken vaak omdat ze die enkel op enterprise CPU's uitbrachten (waardoor vrij recente CPU's plots waardeloos werden). En toen ik op een Epyc platfom al die toeters en bellen had aangezet was mijn disk IO met 40% gekelderd.

Dus nee, je hardware kan het niet.
En MS is tergend traag met dit in te voeren, dit soort techniek is lang default op Android en iOS.
gebruik je huidge os dan.
Ik ben voor het lang gebruiken van hardware maar 16 jaar is toch wel erg oud hoor voor dagelijks gebruik (imho).
Dan zit je op C2D of C2Q's, enkele GB's ram was al luxe en SSD's een niche. Sure je kunt een SSD plaatsen en ram brijprikken maar zelfs dan is een beetje internetten en Office gebruiken op W10 geen pretje.
W10 draait prima op een Q6600 met een geheugenupgrade (kan in veel gevallen tot 16 GB), videokaartupgrade, en een SSD. Ik zeg niet dat al die upgrades maar gemaakt hoeven te worden om een oud systeem leven in te blazen. Ik zeg dat als dergelijke upgrades al gedaan zijn over een periode van 16 jaar, dat een dergelijk systeem nog prima is voor W10 en nog veel beter presteert onder Linux.
De support (en dus veiligheid) van Windows 10 is nog tot oktober 2025 gegarandeerd door Microsoft.
Tot die tijd mag je dus aannemen dat Windows 10 veilig is (of op zijn minst zo veilig dat het verantwoord gebruikt kan worden.)
Met de gemiddelde lifecycle van zakelijke laptops tussen de 3 en de 5 jaar, is er niet echt noodzaak om de komende 12 maanden al te beginnen met nag-screens.
Je veroorzaakt een hoop gezeik in een omgeving die kennelijk in meer of mindere mate beheerd is (er is infrastructuur) en de kans is groot dat 95% van die overgebleven Windows 10 computers in de komende 18 maanden toch al vervangen worden. 18 maanden is immers voor veel gebruikers de halve life-cycle.
LTSC 1809 tot 9 januari 2029.. En zelfs nog een IOT versie tot ergens in 2032.
Oftewel, mocht je nog geen zin hebben in Win11, om wat voor reden dan ook, er zijn anternatieven..

https://learn.microsoft.c...ealth/release-information

Waar en hoe je wel of geen ltsc license kunt krijgen is een andere discussie overigens :)
Probleem hierbij is dat het vaak gaat om apparatuur aansturende computers.
Bij een willekeurige meetsysteem van 100, soms wel 1000k kun je niet zomaar ee pc vervangen. Dat soort apparatuur heeft vaak een levensduur van 10-20 jaar. Bij ons staan ze gewoon airgapped of in een apart netwerk
Probleem hierbij is dat het vaak gaat om apparatuur aansturende computers.
Bij een willekeurige meetsysteem van 100, soms wel 1000k kun je niet zomaar ee pc vervangen. Dat soort apparatuur heeft vaak een levensduur van 10-20 jaar. Bij ons staan ze gewoon airgapped of in een apart netwerk
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar zonder netwerkaansluiting zullen die de boodschap dat het tijd is om te upgraden ook nooit ontvangen.

Op zich ben ik bekend met het probleem dat je omschrijft. Ik heb wat wetenschappelijke apparaten onder mijn hoede met hetzelfde probleem, de computer is antiek en krijgt geen ondersteuning van de fabrikant meer. Belangrijker nog is dat de wetenschappers niet willen upgraden uit angst dat er misschien iets aan de werking van het apparaat verandert zonder dat ze het door hebben.
De afspraak is dat ze volledig geisoleerd zijn maar dat levert ook weer een hoop gedoe op want mensen willen op die computers inloggen om er data af te halen. Zonder netwerk moeten ze dat met een usb-stick doen maar die willen we wel eerst scannen op virussen, zeker als een hele afdeling met dezelfde account werkt. De virusscanner bijwerken zonder netwerk is niet handig.
Veel van die machines zijn dus toch op het het netwerk aangesloten. Op papier is dat een besloten vlan met beperkte toegang naar buiten, maar in praktijk spreken ze dus wel met een paar van de belangrijkste servers (inloggen, files) en dat moet haast een keer fout gaan.

Het zal nog wel even duren, maar op termijn hebben we een betere oplossing nodig om hier mee om te gaan. "afblijven en hopen dat alles goed gaat" is niet echt een oplossing. Al is het met maar omdat computers nog wel eens stuk gaan, daarna wil je kunnen garanderen dat het systeem weer werkt zoals het moet. Bv via validatietests en een langlopende onderhoudscontract met de leverancier.
Ik snap dat het in praktijk vaak (nog) niet mogelijk is, zeker bij unieke wetenschappelijke apparatuur waar geen bedrijf (meer) achter zit. Maar op termijn zullen we daar iets aan moeten gaan veranderen.
exact! Wij zetten nu ook systeem upgrade eisen in de aanbestedingen.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 16:36]

Lijkt er wel op:
It will only show on Windows 10 Pro and Pro Workstation devices that are eligible for Windows 11
Dat doen ze op andere plekken die je wijzen op de upgrade niet weet ik uit ervaring.
Ik hoop stiekem dat Windows 10 nog een beetje langer ondersteund wordt of dat ondersteuning langer is bij te kopen zoals ook het geval was met sommige voorgaande Windows versies.

Voor intensieve renderings taken heb ik in 2018 een pc'tje gebouwd met 14-core xeon (E5 2680 v4), die cpu kostte toen alleen al bijna 1500 euro, dus het is zonde om deze zomaar af te danken terwijl ie nog ruimschoots voldoet voor mijn werk.
Deze pc gebruik ik ook voor mijn dagelijkse werk en bezigheden.

Ik wil best overstappen naar win11 en heb er alle begrip voor omdat win10 nu eenmaal 'bejaard' is, maar het probleem is gewoon verdorie die vereiste TPM 2.0 die niet beschikbaar is op mijn cpu/bios.

Jammer dat Microsoft op deze manier heel veel e-waste creëert, want mijn ervaring is dat men nu eenmaal Windows als OS wil draaien (omdat men dit nu eenmaal goed kent) en geen Linux om maar even iets te noemen.
Met Rufus kun je gewoon installatie medium maken en tpm check uitzetten, Secure boot ook als dat niet gaat.
Helaas is dit niet ‘gewoon’ een upgrade, maar moet je als gebruiker een omweg volgen en daarbij voor lief nemen dat het daarna wellicht niet mogelijk is de (half)jaarlijkse update van Windows 11 door te voeren. Als je nu via de door jou genoemde weg een upgrade doet van Windows 10 naar Windows 11 versie 23H2, ik het maar zeer de vraag of je daarna ooit nog kunt updaten naar 24H2.
Dan installeer je toch een fresh install van 24H2 als updaten ernaartoe niet werkt? Of bedoel je dat je denkt dat Windows er dan een manier voor heeft om er een stokje voor te steken? Mocht dat zo zijn dan is er in no-time weer een nieuwe hack die de tmp check uitzet.
Ja, want deze situatie moet je als zakelijk gebruiker zonder beheerpartij willen creëren? :S (met beheerpartij ook niet trouwens, die beginnen er niet eens aan)

[Reactie gewijzigd door KnoxNL op 22 juli 2024 16:36]

Daar zit het hem dan ook in, ik installeer veel refurbished pc's en sommige ook via de omweg, nu is het zo dat wanneer je checks voor updates je alleen de beveiligngsupdates krijgt, en geen versie updates [23h2 ect ect] hiervoor moet je handmatig weer een upgrade doen via een omweg.
Technisch heb je natuurlijk gelijk, maar dit is een artikel over zakelijk gebruik.

Daar wil je dat soort toestanden helemaal niet. Buiten dat het technisch kan voegen dit soort opmerkingen m.i. nooit zoveel toe in deze context.

Voor consumenten of hobby gebruik kunnen natuurlijk andere overwegingen spelen.
Voor gewone consumenten wil je het ook niet. Zelfs voor de daily driver van Tweakers zou je dit niet moeten willen. Dit is alleen geschikt voor testbakken en andere systemen waarbij het niet zo veel uitmaakt als er een keer een update komt die het opeens wel afdwingt.
Ook ventoy doet dit en het probleem met een lokaal account is hier ook mee opgelost, zolange geen internet verbinding maakt kan je gewoon door het kiezen doorgaan met beperkte instelinge gewoon een lokaal account aanmaken. Dit werkt ook voor de home versie
We hebben een reeks werkstations op kantoor die nog steeds performant zijn, maar we kunnen ze niet upgraden omdat de xeon cpu's (E2640v3/v4) niet ondersteund worden. Het lijkt me een groter risico dat er zo veel systemen niet kunnen geupgrade worden naar win11.
Precies, maak dan een mogelijkheid een naar een iets minder veilige Windows 11 versie over te stappen als je geen TPM-module hebt of je processor niet wordt ondersteund. Nu leidt dit tot een enorme berg electronic waste en dat is volgens mij in niemands belang, sterker nog, het past geheel niet in de klimaatdoelen die wereldwijd zijn gesteld, kortom, iemand moet Microsoft terugfluiten!
Zou een mooie boel worden als software hun eigen systeemeisen niet meer mag bepalen. Software mag geen gebruik meer maken van kleur want iemand vind z'n Apple II nog snel genoeg dus allemaal weer terug naar zwart-wit :+

7 jaar aan hardwareondersteuning (per 2025) is prima. De gemiddelde desktop PC word na 5 jaar al vervangen. Laptops gaan nog minder lang mee.
En vergeet niet dat Windows 11 nog even meegaat, dus die ondersteuning word een stuk meer dan 7 jaar.
Het is totaal nergens voor nodig.

De strengere eisen van Windows 11 is gebaseerd op het gebruiken van allerlei veiligheidsfeatures, zoals veiliger memory-management.

Met de standaard-instellingen staat dat gewoon uit. En dat is ook nog een bewuste keuze van Microsoft omdat zoveel software veel slechter of zelfs niet werkt als het aangezet wordt.

Alle systemen die ook Windows 19 draaien zouden dus prima kunnen werken met Windows 11. Ze ondersteunen alleen de toch niet gebruikte veiligheidsmaatregelen niet.

En leuk hoor, die 5 jaar vervangingstermijn van je.
1) dat is in de VS, waar systemen een stuk goedkoper zijn dan in veel andere plekken in de wereld.
2) het gaat om desktop systemen, waar sowieso een groot deel door laptops vervangen wordt omdat bedrijven steeds meer gaan Flexwerken.
3) het is dus inclusief bedrijven, waar na een aantal jaar de pc’s sowieso vervangen worden omdat hun leasecontract afloopt/de afschrijftermijn voorbij is.
4) Wie zegt dat die desktops niet meer gebruikt worden? Veel van die dingen zullen alsnog gebruikt worden, bij een particulier wordt dit vaak intern doorgeschoven.

En Microsoft is nagenoeg monopolist en heeft dus gigantische invloed op de PC’s die gekocht gaan worden.

Lekker gemakkelijk roepen dat zij dan volledig zelf mogen bepalen wat hun software-eisen zijn.
Eigenlijk nog langer dan dat, er zijn een hoop mensen die een systeem in 2009/2010 hebben aangeschaft met win7, kostelijk hebben kunnen upgraden naar 10.dan zit je in 2025 op 15/16 jaar gebruik. Als je dan nog steeds te beroerd bent om een nieuw systeem te kopen, dan moet je zelf de risico’s maar aanvaarden.

Overigens krijg ik ook wel eens de vraag van kennissen en familie wat te doen. Mijn standaard antwoord is: Als de pc voldoet, gebruik hem tot eind 2025 en koop dan een windows 11 computer(of wellicht zelfs 12)
Prima! Je zou natuurlijk nog kunnen kijken om er Linux op te zetten, maar dat wil niet iedereen. Ik raad het in elk geval in privé kringen niet aan aan mensen die teveel vast zitten in het Microsoft cirkeltje, en vooral niet aan digibeten. Ook uit eigen belang: Als er wat is, ben ik de enige die iets van Linux weet :P
Ik vind het ook een prima advies. Dat verlaagt de prijs van tweedehands prima hardware, waar prima Linux op draait. :P
Ik heb " zelfs " op een laptop (toshiba c50-a-19u) 3de gen i3 Linux Mint draaien. Want de wifi met windows 10 was een ramp, welke driver ik ook probeerde.

Wifi chip vervangen had ook gekund, maar dan moest de hele laptop uit elkaar, hij zat niet achter een klepje :'(
...en wordt vervolgens keihard om de oren geslagen dat je een onveilig product levert. Een product dat aan de basis ligt van zo'n beetje iedere cybersecurity aanval die wereldwijd plaatsvindt.
Het is in cybersecurity-land geen 2010 meer!
Ja, je moet dus nieuwe hardware aanschaffen want die hardware is niet veilig genoeg. Dat gaat een software update naar Windows 11 niet voor je oplossen. Maar niemand weerhoud je ervan om die PC's te blijven gebruiken met Windows 10, maar dat is dan uiteraard wel op eigen risico. Logisch toch dat Microsoft dit afdwingt? Daarnaast is die harware al zo oud, waarom is dat nu ineens een probleem. In de jaren 80/90 deden we nauwelijks een jaar met een pc. Vanaf de i7 lijn rond 2008 zijn pc's inderdaad zeer capabel, nogsteeds goed genoeg voor moderne software vandaag de dag, maar ruim 15 jaar ondersteuning proberen te bieden op hardware die significant onveiliger lijkt me wel een beetje overkill.

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 22 juli 2024 16:36]

Het is totale onzin dat oudere systemen zoveel onveiliger zijn.

Ze ondersteunen de nieuwste beveiliging-methode’s dan wel niet, maar Microsoft heeft er niet voor niets voor gekozen om die uit te zetten. Dat kostte te veel performance en sommige software draait niet eens als die beveiliging was ingeschakeld.

Dus het staat ook standaard uit. Oudere systemen zouden dus prima de standaard Windows 11 kunnen draaien, alleen de extra beveiliging lukt niet.
Een logische melding om te tonen nu de tijd opkort. En voordat iemand hier gaat roepen "ieuw advertenties"; iedere Windows versie heeft dit al jaren gedaan, al minstens sinds XP als het al niet eerder was. Logisch dat Microsoft erop wijst dat de ondersteuning gewoon verder loopt als je het OS updatet.
En voordat iemand hier gaat roepen "ieuw advertenties"; iedere Windows versie heeft dit al jaren gedaan, al minstens sinds XP als het al niet eerder was.
Dat ze 't al eeuwen doen maakt 't niet goed natuurlijk, even los van wat je er van vindt.
En waarom is het niet goed? Vind het juist heel fijn om te zien als er updates beschikbaar zijn. Dat werkt zo met mijn Mac, Windows machine en vaak ook bij software als het start en er een update voor uitgebracht is.
Mijn commentaar doelt er specifiek op dat alleen omdat je iets al heen lang doet dat niet automatisch betekent dat het goed is. Daarom zeg ik er ook bij 'even los van wat je er van vindt'. Je voorkeur kan best zijn dat je die updates wilt ontvangen maar dat heeft generlei verband met hoe lang Microsoft het al doet.
Dat het einde van de ondersteuning iedere dag beetje dichter komt, is duidelijk maar het is nog altijd een 18-tal maanden. Ze zijn er dus wel zeer vroeg bij.

Maar er moet dan in ieder geval niemand klagen dat ie van niets wist
Ik kan je vertellen, binnen zakelijke context is 18 maanden al dichtbij genoeg om paniek te veroorzaken. Zo'n upgrade betekent heel veel applicaties testen/patchen/upgraden, en als je dan wat oude tooltjes hebt die ineens niet meer kunnen en eerst vervangen moeten worden dan komt die deadline ineens wel heel dichtbij.
Ik neem aan dat beheerde (grotere complexe) omgevingen er al mee bezig zijn en dus geen noodzaak hebben om door eindgebruikers herinnerd te worden aan de EOL van Windows 10.

De kleinere omgevingen (vrijwel onbeheerd) hebben over het algemeen weinig noodzaak tot uitgebreide testen omdat ze over het algemeen slechts een handje vol webapplicaties gebruiken.

Specialistische toepassingen, zonder kennis van zaken....ja die worden getroffen. Maar goed, het soort bedrijven dat niet weet waar het mee bezig is, heeft geen bestaansrecht.
‘Een lokaal domein of clouddomein zonder beheerder’. Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Het artikel lezen is blijkbaar lastig:

"Het bedrijf ziet alle Windows 10 Pro- en Workstation-systemen die geen gebruik maken van geautomatiseerde updates via Microsoft Intune, Configuration Manager, Windows Autopatch of software van derden als niet-beheerd."
Ik vraag me wel af hoe Microsoft het ziet wanneer je de W10 clients via Group Policy Object beheert (zonder Intune e.d.) en daarmee bepaald wanneer updates geïnstalleerd moeten worden. Zijn die dan ’onbeheerd’?
Veel van de third party tools gebruiken op de achtergrond ook gewoon de Windows update GPO's (eventuel de lokale policies).

Mijn verwachting is dus als je Windows update via GPO's beheerd dat het systeem als beheerd wordt gemarkeerd.
Een bedrijf met 5 computers voor 5 medewerkers en een externe IT support partij die alleen maar wordt ingeschakeld voor problemen.
En op basis van wat gaat die PC dan die Windows 11 upgrade tonen?

If (computer.count <=5 AND user.count <= 5 AND domain.support ="external")
then {
show.notification ("Hey, heb je windows 11 al eens geprobeerd");
}
Volgens het artikel:
Het bedrijf ziet alle Windows 10 Pro- en Workstation-systemen die geen gebruik maken van geautomatiseerde updates via Microsoft Intune, Configuration Manager, Windows Autopatch of software van derden als niet-beheerd.
Dus feitelijk is dit dus de mensen pushen naar de cloudplatformen i.p.v. het aanbieden van een upgrade naar Windows 11.
Zover ik weet is mijn pc (Windows 10 Pro) 100% compatible, maar ik heb de melding om te upgraden nog nooit gehad. Windows 10 werkt en bevalt nog prima, dus ik heb niet direct een argument om te upgraden, maar als het kon had ik het wel gedaan. Ik heb zelfs in Windows Update niet de optie. Een vriend van mij heeft vrijwel exact dezelfde pc, met slechts een ander moederbord en videokaart (zelfde type, maar wegens lastige verkrijgbaarheid een ander merk). Ik weet dus vrij zeker dat ik wel kan upgraden, maar mijn pc heeft er gewoon nooit zin in gehad.

Ik ben mij ervan bewust dat ik het handmatig aan kan zetten, maar iemand een idee waarom Microsoft er niet zelf mee komt?
Je moet wel secure boot en TPM in je bios aan hebben staan , anders krijg je de update niet te zien. Microsoft heeft op een upgrade tool zodat je kan zien wat er “ontbreekt “ op dit moment.
Klopt, mijn moederbord (MSI B450 Tomahawk Max) heeft in die tijd een bios upgrade gekregen die niets anders deed dan die dingen standaard aan zetten, puur om het zo makkelijk mogelijk voor mensen te maken.
Maar voor een heleboel mensen is die TPM aanzetten best wel lastig.
Wss uefi/tpm ooit uitgeschakeld, als dat vóór de installatie was is het best een gedoe dat recht te zetten, dan ben je wss beter af met een reinstall.

Veel mensen hebben dit gedaan om hun oldschool geformatteedde usb's met windows install tóch te kunnen booten.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 16:36]

Lijkt me logisch dat ze dit gaat doen, misschien kunnen ze de mensen met pc's die niet aan de windows 11 hardware eisen voldoen ook een advies geven om over te gaan op Linux om ewaste te voorkomen als de machine gewoon goed functioneert?
Hey, dat scherm kreeg ik vanochtend al te zien nadat ik wat hoofdcomponenten had vervangen zodat de PC voldeed aan de eisen van Windows 11.
Hoop ik toch wel dat ze eerst een check doen of het systeem wel W11 compatibel is voordat dit scherm wel of niet getoond wordt.
"of software van derden als niet-beheerd."
En hoe gaat die update dat dan ontdekken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.