Microsoft gaat Windows 11 21H2 en 22H2 automatisch updaten naar versie 23H2

Microsoft is de automatische upgrade naar Windows 11 23H2 gestart voor pc’s met versie 22H2 en 21H2. Tot dusver moesten gebruikers deze update handmatig uitvoeren. Door de systemen te updaten, wil Microsoft ervoor zorgen dat deze beveiligingsupdates blijven ontvangen.

Het bedrijf geeft op zijn website aan dat het apparaten wil bereiken met een Windows-versie die de end-of-service-status heeft behaald of nadert. Bij Windows 11 21H2 was dat 10 oktober 2023, terwijl 22H2 nog tot 8 oktober 2024 wordt ondersteund. Versie 23H2 heeft een einddatum van 11 november 2025.

Het is niet duidelijk wanneer de eerste gebruikers de automatische update te zien krijgen. In de tussentijd kunnen gebruikers ervoor kiezen om deze handmatig installeren. Dit kan via Windows Update in het instellingenmenu van het besturingssysteem. Als het apparaat in aanmerking komt, is het mogelijk om de patch vervolgens te downloaden en te installeren.

Door Idriz Velghe

Redacteur

21-02-2024 • 15:48

77

Submitter: wildhagen

Reacties (77)

77
77
35
3
0
32
Wijzig sortering
Ik vind die versie nummers echt zo vaag. Is er een reden dat Microsoft niet gewoon Semver of een variant daarop kan doen?
Semver werkt niet goed voor een gigantisch product als windows. Elke halfjaarlijkse update van Windows zal een enorme bak aan veranderingen bevatten, en dus bijna altijd wel een breaking change (met volgens semver dus 1 major versie omhoog). Al verwijderen ze maar een stokoud component dat al lang deprecated is en niemand meer gebruikt is dat volgens SemVer wel een breaking change.

Als er altijd een breaking change is (hoe klein dan ook) heb je er dus niks aan, want het vertelt je niet of jouw gebruik van Windows verhinderd wordt door de update. Met de huidige versienummering is tenminste wel meteen duidelijk of je up-to-date bent.

Een component van Windows kan natuurlijk wel weer SemVer gebruiken, want daar is het voor developers handig. De Windows App SDK houdt zich wel aan SemVer

[Reactie gewijzigd door Hugo_ijslijk op 22 juli 2024 17:19]

Als er altijd een breaking change is (hoe klein dan ook)
Is dat op zich niet al heel problematisch? Ik dacht dat die alleen maar in grote edities zaten, zoals met dat TPM gebeuren in win 11.
TPM is inderdaad een vrij grote breaking change. Als ik even snel google naar de changelog dan is letterlijk de eerste verandering al een breaking change: https://learn.microsoft.c...porary-enterprise-control
dus bijna altijd wel een breaking change
Hier zou ik graag meer over willen lezen, want het komt niet overeen met mijn (beperkte) ervaring met Windows.
Semver werkt niet goed voor een gigantisch product als windows
Ik vind dit best een stelling, gezien Linux en macOS wel gewoon semver gebruiken.
De Linux-kernel gebruikt zeker geen standaard semver, omdat Linus het major versienummer verhoogd zodra hij het minor nummer niet meer kan tellen op twee handen (dus rond x.19). Daardoor zijn die versienummers totaal onafhankelijk van het aantal wijzigingen, en net zo willekeurig als gewoon het jaartal+maand pakken.

En distributies zoals Ubuntu gebruiken ook gewoon het jaartal + maand als versie nummering, dus 23.04 bijvoorbeeld, dat vergelijkbaar is met 23H2 van Windows.

[Reactie gewijzigd door Malino op 22 juli 2024 17:19]

Twee handen en twee voeten ;)
Met 2 handen heb je 10 vingers dus 10 bits en kan je dus (unsigned) tot en met 1023 tellen.
Wat gaat Semver beter doen aan versienummering dan in dit geval?
Semver heeft iets duidelijkere standaarden over de inhoud van een update. Een x.x.1 release is echt alleen bug- of security-fixes, waarbij een x.1 doorgaans nieuwe features of zelfs deprecations heeft van APIs. Een 2.x release gaat nog een stap verder en doet vaak grotere overhauls, waarbij compatibility kan veranderen.

Een datum is inderdaad handig als je wil weten of je zelf up-to-date bent (al zegt je software update scherm dat vaak ook al), maar het zegt niks over de inhoud.
Ik snap het idee achter semver en ik maak daar dankbaar gebruik van als ik het heb over het beheren van softwarelibraries etc.

Maar hoe vertaalt semver zich dit in een product zoals Windows wat bestaat uit een gigantische bak aan libraries, API's, en dus ook veranderingen? Heb je daar dan echt wat aan?
Hangt vooral van je voorkeur af denk ik, maar ik vind het fijn om te weten of een bepaalde update potentieel ingrijpend is in mijn workflow. Als iets een bugfix is, dan installeer ik dat eerder dan een point-release. Bij grotere upgrades wil ik vaak zelfs nog wel even wachten, of zelfs onderzoeken of ik het wel wil installeren.
Hier weet je toch 100% zeker dat van 21H2 naar 22H2 of 23H2 een mega verandering is voor Windows.
Jij moet zelf naar de maandelijkse updates kijken als je over 21H2 valt. Je geeft al antwoord hier boven, je weet al dat dit TE grote veranderingen zijn voor jou blijkbaar, dus kijk naar de maandelijkse updates zou ik zeggen en test zo'n jaarlijkse update uit nadat hij een jaar bestaat ofzo of als je wel over moet om updates te blijven krijgen.
Niet installeren van updates zorgt ook voor problemen, vele gaten die misbruikt kunnen worden ;-)

Vergeet niet dat 99% gewoon een gebruiker is en totaal niets snapt van Semver of wat dan ook. De 1e getallen geven het jaar aan, veel duidelijker, maar ook dan weet 90% niet op welke versie van Windows 10 of 11 ze draaien als je er naar vraagt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24916 op 22 juli 2024 17:19]

Hier weet je toch 100% zeker dat van 21H2 naar 22H2 of 23H2 een mega verandering is voor Windows.
Nou nee, juist niet. Ik heb als mindere Windows gebruiker daar geen besef van. Ik heb geen idee hoe groot de veranderingen in zo'n periodieke release zijn. Die veranderingen zouden groot kunnen zijn, maar de versie nummering zegt daar weinig over. Hebben ze enkel het copyright jaartal verandert, of werkt mijn explorer straks heel anders?
Niet installeren van updates zorgt ook voor problemen, vele gaten die misbruikt kunnen worden ;-)
Exact, en dat is waarom ik graag wil weten wat er in zit voordat ik het installeer. Bugfixes en minor updates wil ik graag direct installeren, maar een major release wil ik mogelijk wel even laten liggen. Sommige xxH updates zijn best minor van wat ik er van begrijp.
Vergeet niet dat 99% gewoon een gebruiker is en totaal niets snapt van Semver of wat dan ook.
Absoluut. In het verlengde daarvan vind ik het niet vergezocht om te denken dat meeste gebruikers ook geen idee hebben welke xxHx versie ze hebben. Hoogstens weten ze of ze recent hebben geüpdatet. Elders beargumenteerde ik al dat versienummers daardoor eerder relevant zijn voor systeembeheerders en IT-professionele eindgebruikers, en dan is naar mijn idee xxHx minder waardevol (want die weten dat vaak al, en hebben meer baat bij weten wat voor soort release iets is).

Edit:
Er zijn hier volgens mij veel professionele Windows gebruikers die instinctief al weten dat 21H2 > 22H2 een grote upgrade zal zijn, maar voor mensen die niet dat niet zijn is dat denk ik helemaal geen logische aanname. Ik ging er eerder ook van uit dat sommige van dat soort pakketten meer bugfixes dan features bevatten. Hoe kun je dat dan aan de titel van die update aflezen?

[Reactie gewijzigd door Luminair op 22 juli 2024 17:19]

Nou nee, juist niet. Ik heb als mindere Windows gebruiker daar geen besef van. Ik heb geen idee hoe groot de veranderingen in zo'n periodieke release zijn. Die veranderingen zouden groot kunnen zijn, maar de versie nummering zegt daar weinig over. Hebben ze enkel het copyright jaartal verandert, of werkt mijn explorer straks heel anders?
Maar hoe denk jij dat op te lossen dan? De annual updates zijn major releases, dat kun je in 3 seconden vinden als je het wilt weten. En dus had dit bijvoorbeeld ook een update van 22.2.15 naar 23.2.0 kunnen zijn, toch? Dat versienummer gaat jou evengoed niet vertellen of jouw Explorer anders werkt, of dat het Start menu er anders uit ziet, etc.

En sowieso, als je wilt weten of die aankomende major release invloed heeft op jouw workflow of software compatibliteit, dan heeft Microsoft daar uitstekende methoden voor. Je kunt namelijk gewoon nieuwe versies testen voordat ze GA gaan.
Maar hoe denk jij dat op te lossen dan? De annual updates zijn major releases, dat kun je in 3 seconden vinden als je het wilt weten. En dus had dit bijvoorbeeld ook een update van 22.2.15 naar 23.2.0 kunnen zijn, toch? Dat versienummer gaat jou evengoed niet vertellen of jouw Explorer anders werkt, of dat het Start menu er anders uit ziet, etc.
Een versie nummer gaat inderdaad niet alles vertellen over wat een update inhoud, voor meer info zijn release notes inderdaad handig. Maar het heeft voor mij in elk geval al waarde als het een indicatie kan geven over de inhoud van een update. Als het een major release betreft kan ik daarna gaan kijken of ik ergens op moet letten, maar als het een minor release is dan kan ik het gewoon installeren. Dan weet ik dat het start menu veelal hetzelfde blijft. Maar in mijn (toegegeven beperkte) ervaring blijft die langs alle 'major' releases van de afgelopen jaren ook hetzelfde, dus ik twijfel er ook aan hoe major die half-jaar updates zijn.
Beheerders kijken niet naar de naam van de build maar versienummer van Windows.
Sorry, maar iemand die let op een update OF die voor problemen kan zorgen of niet, die weet 100% zeker dat 22H2 naar 23H2 een hele grote update is. Daar is gewoon niet eens een twijfel aan, anders weet je serieus niet wat je aan het doen bent. Of het logisch is of niet, daar kijk ik nu dan even niet naar.

Ik ben een ITer die niets van doen heeft met wel of niet updates installeren en de risico's daarvan en daarbij, maar ik weet al decennia lang dat Microsoft 2x per jaar en zoals nu 1x per jaar een hele grote update uitvoert en dat is dus 22H2 naar 23H2...

Als je dat niet weet en het is wel van belang te weten wat er in een update zit, dan doe je je werk gewoon niet goed.
Voor de gemiddelde gebruiker is op deze manier veel makkelijker in te schatten of de versie die zij hebben recent is of niet. Met een versie 4.5.6 hebben ze daar geen idee van.
Ik vermoed dat dat de reden is
Ik snap dat idee, maar loop ik nu dan niet enorm achter omdat mijn Windows bak nog geen 24H update heeft?
En die vraag kan elke gemiddelde gebruiker beantwoorden door te beseffen dat de eerste helft van 2024 nog niet voorbij is
Oké, maar dan beantwoord de xxHx nummering dus niet de vraag "ben ik up-to-date?" maar de vraag "hoe ver loop ik achter?". Want meeste mensen weten niet het release-schema van Microsoft uit hun hoofd.

Ik denk sowieso niet dat de "gemiddelde gebruiker" überhaupt naar versie nummering kijkt, dat is denk ik toch meer weggelegd voor mensen die zich er meer in verdiepen. Met dat in het achterhoofd biedt semver mogelijk meer nuttige info voor die doelgroep.
Oké, maar dan beantwoord de xxHx nummering dus niet de vraag "ben ik up-to-date?" maar de vraag "hoe ver loop ik achter?"
En in hoeverre geeft semver je daar een beter antwoord op? Helemaal niet zelfs.
Sterker nog met semver weet je ook niet eens hoe ver je achter loopt zonder kennis te hebben van wat de laatste versie is.

Bij gebruik van xxHx zegt de gemiddelde gebruiker dat veel meer.
Met dat in het achterhoofd biedt semver mogelijk meer nuttige info voor die doelgroep.
Welke info dan?
En in hoeverre geeft semver je daar een beter antwoord op? Helemaal niet zelfs.
Sterker nog met semver weet je ook niet eens hoe ver je achter loopt zonder kennis te hebben van wat de laatste versie is.
Ik zou beargumenteren dat een versienummer geen antwoord op die vraag hoeft te geven, omdat je systeem wel voor je kijkt of je achter loopt. Verder is het ook geen bredere standaard: Ubuntu heeft 24.04 bijvoorbeeld al uitgebracht. Het is alleen als je al dieper in Windows zit dat je weet welke xxHx het meest recent is, maar op dat punt heeft het dus geen extra meerwaarde om dat te weten.
Welke info dan?
Zoals eerder al gezegd: wat de update *inhoud*. Je weet of het een major update, minor update, of bugfix release betreft. En als je update-dialog dan zegt: "2.3.1 is available. You have 2.3.0.," weet jij precies hoe laat het is.
Dus, als 23H2 Windows Notepad update van 10.1 naar 11.1 (om maar wat te noemen), en de WinUI library update van 3.14.7 naar 3.14.8, hoe moet die Windows 11 semver er dan uit zien voor jou om je te vertellen wat er anders is?
Dat zou mijn inziens overeen komen met een minor release. Van Windows 11.3.3 naar Windows 11.4.0, bijvoorbeeld.
Dat is dan direct mijn punt, het zegt dus eigenlijk niks. Want Notepad heeft dan een major update gekregen en de WinUI library een patch, dan is het volgens jou een minor. Als jij Notepad dagelijks in je workflow gebruikt zou je dit zien als een major update, maar als dagelijks software ontwikkeld die leunt op de WinUI library dan is het slechts een patch.
Ik heb gelukkig niet de verantwoordelijkheid gehad om grote releases te moeten opmaken, maar is het niet zo dat het vaak anders om is? Dat als er een 2.x update komt, dat dit een kans is om die minor release van Notepad (en dan ook andere apps) er bij te voegen?
Jouw vraag was
Ik vind die versie nummers echt zo vaag. Is er een reden dat Microsoft niet gewoon Semver of een variant daarop kan doen?
Die versienummers van Windows zijn dus helemaal niet vaag.

Dat is wel duidelijk nu toch?
Anders kun je misschien aangeven wat je er precies niet aan snapt ipv steeds de goalpost te verplaatsen
Goalpost verplaatsen? Is dit een soort gecureerd debat? Wat is de implicatie met dat ik de 'goalpost' zou verplaatsen?

Ik reageerde op deze reactie, van xFever:
Wat gaat Semver beter doen aan versienummering dan in dit geval?
Mensen die zich er wat meer in verdiepen weten dan toch ook de release notes wel te vinden?
Sowieso, maar persoonlijk hoef ik niet zo nodig de release notes van elke bug-fix te lezen. Als er een major update is dan zijn weet ik de release-notes te vinden.
De xxHx versies geven een functionaliteit versie aan, elk van deze versies krijgen een bepaalde tijd security en bug fixes. Dus de xxHx is altijd een feature release
23H1 is dat niet eerste helft van jaar 2023? 23H2 tweede helft 2023?
Redelijk simpel, of ik moet me erg vergissen.
Ik vind het juist super duidelijk, zoals @KilljoyNL al zegt, het staat voor het jaartal + welke helft. Dan weet je toch veel beter of je qua versie of update bij bent dan een of ander versie nummer?
Dan zitten we op 22631.3155 👍 Iets minder duidelijk.
Wordt nog gekker als je onder Windows 11 een CMD venster opent en ver intikt. Dan krijg je als versienummer 10.0.22xxxx te zien.
Dat hele versie-gedoe zal wel iets van de afdeling marketing zijn.

[Reactie gewijzigd door Simon Weel op 22 juli 2024 17:19]

Nee, dat is niet handig voor een platform als Windows. Er is een jaarlijkse update in de 2 helft van het jaar, patch versies per component is er gewoon maar heb je geen last van want elke maand het hele pakket cumulatief omhoog ipv voor elk freubelpakket elke dag een andere patch.
Ik vind het wel raar dat 22H2 na oktober 2024 niet meer wordt ondersteund terwijl 22H2 voor windows 10 een jaar langer ondersteuning houd.
Voor Windows 10 is 22H2 de laatste build die uitkomt, vandaar dat de ondersteuning ervan langer doorloopt. Voor Windows 11 komt in ieder geval nog een 24H2.
Ander product, andere noodzaak, andere situatie: 22H2 is de laatste grote update voor Windows 10. Voor Windows 11 is dat niet zo. En dat is een groot verschil.
Mag toch hopen dat ze inmiddels de bug uitgehaald hebben dat (file)explorer niet meer werkt. Bij het starten crasht deze en is Windows zo goed als onwerkbaar mbt bestandsbeheer. Enige oplossing was tot op heden een clean install van Windows.
Ik ben deze bug nog niet 1x tegengekomen op de vele tientallen machines die ik al van 23H2 voorzien heb. Is bij ons op de TD standaard werk, bijwerken naar de meest recente versie, dus 23H2. 2-3 per dag, en dat sinds deze versie uit is.

Is het niet iets icm een tooltje wat je geïnstalleerd hebt en dat het daarom stuk gaat?
Het hele idee van dit soort major releases is toch dat jij als gebruiker expliciet de keuze krijgt of je wel/niet wilt overstappen i.v.m. software en hardware compatibiliteit.
Uiteraard is de consequentie bij te lang blijven zitten op een oude release dat je dan geen updates meer ontvangt, maar daarvoor waarschuw je de gebruiker en ga je toch niet het heft in eigen handen nemen.
Daarnaast is het ook wel microsoft zelf die maar weinig tijd geeft om over te stappen.
Tenminste, voor de consumenten versies is dit meestal niet eens een jaar na de release van de opvolger.
Beetje flauw ook wel want als je dan bijvoorbeeld enterprise draait kun je nog een jaar extra wachten en als de versies matched met een server release, krijgt die server versie doorgaans zelfs 10 jaar.
Pure onwil van Microsoft dus om je maar te laten upgraden naar versies met nieuwe functionaliteiten, waar je wellicht niet op zit te wachten, ten koste van mogelijk compatibiliteit en stabiliteit.
Speciaal voor de situaties waarbij dat zo'n hoge noodzaak heeft is er natuuijk LTSC.
Speciaal voor de situaties waarbij dat zo'n hoge noodzaak heeft is er natuuijk LTSC.
Voor zover ik weet is er op dit moment nog geen Windows 11 LTSC build. Laatste LTSC release was Windows 10 build 1809.
build 19044 / 21H2 is de laatste onder Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021, end of support in 2032

Let wel op, Windows 10 Enterprise LTSC 2021 (de niet IoT versie) is end of support in 2027 terwijl 1809 end of support gaat in 2029. Die versie word dus genegeerd door velen omdat die geen 10 jaar maar slechts nog 5 jaar support krijgt waarbij veel dan de insteek maken dat je evengoed de niet LTSC versie kan draaien.

Lang verhaal kort, MS wilt enkel nog de echte LTSC voor IoT en wilt af van al die IT afdelingen die LTSC liggen installeren met alle problemen van dien. Ik vermoed dat MS niet wakker ligt van enkele Tweakers die fan zijn van LTSC.

En op zich begrijp ik MS perfect, er zijn hier altijd Tweakers aan roepen dat ze 10 jaar support willen zonder feature updates en hoe fantastisch LTSC wel niet is maar ze draaien wel altijd ofwel de laatste LTSC versie of de versie daar net voor. Of maw men is eigenlijk exact hetzelfde aan het doen als de niet LTSC versie maar dan met extra werk.

Draai eens 1507 LTSB en kom mij dan nog eens vertellen hoe fantastisch dat wel niet is. Chrome, werkt niet. Office 365, werkt niet. Office 2021, werkt niet. AMD Ryzen, werkt niet, .Net 4.8 en alle applicaties die deze vereisen, .je raad het al. Maar je krijgt nog security updates, dat wel.

Dus bij deze een oproep aan alle Tweakers, tenzij je echt weet wat je aan het doen bent en dan nog liefst met een embedded hardware platform, blijf weg van het LTSC verhaal. Windows dat echt enkel security updates krijgt is helemaal geen handig platform om als gewone PC te gebruiken.
nu dat microsoft bewust de nieuwe office versies incompatible heeft gemaakt is het inderdaad wat minder aantrekkelijk als je een nieuwere office dan 2019 wilt draaien.

Als het goed is ondersteund 1507 alle cou's uit de tijd van de release, dus de nieuwe Windows 11LTSC zal recente hardware ondersteunen, maar niet wat veel later uit komt. Mogelijk dat .net versie ook alleen ondersteund wordt ten tijde van release van het is.

Die artificiële belemmeringen maken het minder gebruiksvriendelijk.

Aan de andere kant bevat het OS minder reclame, geen standaard candy crush of andere store crap of Cortana.
Windows Server 2025 is al een poos te downloaden, en is gebaseerd op Windows 11 LTSC. Dus via die omweg kun je wel al gebruikmaken van een LTSC versie van Windows 11.
En anders zet je heel Windows update stil, als je echt niet verder kan.
Het is prima dat Microsoft gewoon hun software bijwerkt, je gebruikt tevens hun software.

Je heb de vrijheid Windows update te slopen, zodat hij niet meer zal updaten.
Een jaar of iets korter is helemaal niet zo kort, zeker voor consumenten is dit meer dan prima.
Mensen op 21H2 hebben nu al een dik anderhalf jaar niet geüpgraded, mensen op 22H2 hebben nog maar ene half jaar kunnen wachten maar voor deze groep veranderd er juist niet veel. Het enige verschil met een volledig bijgewerkte 22H2 naar 23H2 is dat de Chat-knop op de taakbalk losgekoppeld wordt en vervangen wordt met de volledige Teams app.

Om nog maar te wijzgen dat geen van beide natuurlij keen grote update zijn, beide gewoon Windows 11 uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 17:19]

Ik denk dat deze 'automatische' update alleen voor niet-beheerde pc's geldt. Voor machines in een domein gelden andere regels.
How to manually install Windows 11 version 23H2 right now
https://www.xda-developer...sion-23h2-manual-install/

[Reactie gewijzigd door g86 op 22 juli 2024 17:19]

Ik was hier toevallig vandaag mee bezig, maar ik blijf het toch vaag vinden. Ik heb een server waarop nog versie 22H2 draait. Wat ik ook doe, hij vindt niet 23H2. Bij Windows Update zegt ie gewoon dat alles up-to-date is, ook als ik de extra optie om updates sneller te ontvangen aanzet. Ik heb ook al een 'enable' patch van MS gedownload (kb5027397) die ervoor zou zorgen dat hij zou updaten naar 23H2, maar dat had geen effect. Ik heb ook de feature pack (kb5031455) al geprobeerd te installeren, maar dan zegt ie dat deze update niet geschikt is voor dit systeem.

Then again, die server heeft niet-ondersteunde hardware. Hij heeft bijvoorbeeld geen TPM2. Ik heb wel eens gelezen dat niet-ondersteunde hardware ooit niet meer zou worden geupdate. Maar ik vind MS er dan wel erg onduidelijk over. Ik krijg nergens een melding dat er updates zijn maar dat ik die niet kan installeren omdat mijn hardware niet goed genoeg is, ik krijg gewoon helemaal nergens een melding dat er updates zijn.
Maar dat is vrij simpel op te lossen, download de windows 11 update assistent en als die de boel afkeurt omdat je bijv. een enterprise versie hebt dan pak je de iso en doe je daarmee een upgrade. Die TPM check kun je ook uit zetten.
De update assistant had ik ook al geprobeerd, die zegt dat de update niet van toepassing is op deze computer. Ik heb inderdaad al de ISO gedownload, ik hoop dat je daarmee ook een upgrade-installatie kunt doen. Ik heb weinig zin om dat ding opnieuw in te richten...
En nu nog even bredere ondersteuning aanbieden voor ALLE i7 CPU's, dan kan ik ook veilig en officieel over op Win11, in plaats van iedere keer lastig gevallen worden door de melding dat mijn systeem/CPU niet compatibel is met Windows 11...
Zou dan gewoon een vd vele omwegen gebruiken , win11 draaid hier "prima" op een g4560...
Dat werkt inderdaad, maar dan bij de volgende versie moet je het truukje opnieuw doen, de upgrade installer zal wederom aangeven dat je machine niet geld is.

Voor een Tweaker is het niet echt een probleem om met Rufus een USB stick te maken, daar de setup af te schoppen voor een upgrade, maar ik zie mijn schoonpa dat nog niet doen.
Zelfs niet als ik de USB stick zou maken en zou geven.
Klopt, deels in mijn geval: unsupported cpu (bordje heeft wel tpm 2.0) voor de assistent.
maar toch zojuist geupdate naar 2023 h2, door middel van de .iso (gewoon geopend met verkenner)

(reg setting stond nog zoals al eerder ingesteld, geen verdere handelingen )

een stickje met rufus maken is dus niet nodig..
Ja, natuurlijk kan ik het ondanks die melding wel gewoon installeren, maar ik weet niet wat dat in de toekomst eventueel voor problemen op kan leveren, dus voor zolang het kan, blijf ik nog wel op Win10 draaien. Op XP en Win7 heb ik ook veel langer gedraaid dan officieel ondersteund en op zich nooit veel gedoe mee gehad. Win 8 en 8.1 had ik sowieso volledig overgeslagen, dus ik ging uiteindelijk van 7 naar 10.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 17:19]

Helaas schijnt dat met de volgende update dus niet meer te werken.
Ik heb win 11 draaien op een Core 2 Quad uit 2006. Werkt prima.
Jammer dat die milieu criminelen van Microsoft vastbesloten zijn een gigantische elektronische afvalberg te scheppen. Niet over Linux beginnen. Daar draai ik al mee op een andere pc en wil ik niet op deze.
Jammer dat die milieu criminelen van Microsoft vastbesloten zijn een gigantische elektronische afvalberg te scheppen.
Tja, inderdaad. En ik had mijn PC net vorige zomer pas gekocht, en die volstaat meer dan prima voor het doel waar ik het voor gebruik, dus ik ben zeker nog niet van plan om hem weer te vervangen.

Maar als het echt een probleem wordt in de toekomst zou ik misschien eens kunnen kijken of ik de CPU kan vervangen voor eentje die wèl op de compatibiliteitslijst staat.
Idem dito. Huidige CPU doet alles wat het moet doen binnen ruime marge. Om nu deze te gaan vervangen om persee naar 11 over te stappen, zie ik niet zitten. De 10 trein rijd nog wel ff door :)
Hm. Ik blijf lekker op Windows 10 22H2. Klote UI van Win 11.
Mn moeder de laptop verneukt. Folders met fotos zijn allemaal opnieuw gedeeld. Start menu fucked up. Etc.
Waarom niet de boel efficiënter maken ipv alles opnieuw inrichten?
Nu ben ik weer een dagje kwijt aan een Win 10 reinstall. Thxx Microsoft.
Hier nog één.
Kan ook aan het feit liggen dat ik liever bij het ‘vertrouwde’ wil blijven. Moet wel zeggen dat er wat ‘vage’ bugs in 22h2 zitten, maar het bevalt me wel. Voor klanten draait alles ook nog op 22h2 (10). Kan ook niet wennen aan het Instellingen menu. Configuratiescherm…
Openshell met explorer patcher er op en dan begint het op windows 10 of 7 te gelijken, wat je wilt.
Er is zoveel zaken efficiënter geworden. Terminal tabs, notepad tabs En auto her-openen, Explorer tabs, startmenu werkt efficiënter, focus button werkt heerlijk, taakbalk staat netjes in het midden van mijn wide-screen waardoor de muis minder moet lopen. Zou niet meer terug willen naar win10.
Nou ik wel, helaas is nog niet alle software (Obs frametijden zijn 10/20% langzamer) stabiel op w11. Daarnaast heb ik dikke problemen met wat custom spul. Ik zit nu 2 maanden op w11 maar zodra m'n jaarlijkse reinstall weer op de kalender staat gaat er mooi weer een w10 iso gebruikt worden en sloop ik de update eruit tot dat allemaal gefixt is.
Interresant dat ze door een versie nummer willen bewerkstelligen de systemen te updaten, en ervoor zorgen dat deze beveiligingsupdates ons blijven ontvangen.
Ik zit hier al op 23H2
Had hem 1 a 2 weken geleden al binnen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.