Het is ook niet aan een eindgebruiker om dit te snappen.
Jawel. De gebruiker moet er genoeg van snappen om de juiste beslissing te kunnen nemen. Als mensen denken dat ze op een oude, niet ondersteunde versie, van Windows kunnen blijven zitten dan gaat er ergens iets niet goed. Ik laat even in het midden waar het fout gaat.
Mensen hoeven ook niet te weten hoe een verbrandingsmotor precies werkt om te snappen dat ze moeten gaan tanken als het metertje op Empty staat.
Mensen die vast bleven houden aan Windows 7 konden Windows 8(.1) overslaan en naar Windows 10 gaan. En met Windows 10 had Microsoft zeker diens houding aangepast t.o.v. wat de houding was voor Windows 8. Hetzelfde eerder met Windows XP, Vista en 7.
Wat hebben die mensen bereikt? Ze zijn niet bij een oude versie van Windows gebleven omdat ze graag een versie wilden overslaan. Upgraden is geen doel op zich.
Vroeg of laat zijn ze allemaal omgegaan, typisch op het moment dat ze een nieuwe computer kochten. MS heeft Windows niet aangepast op de punten waar het die mensen om gaat. Of het nu om privacy gaat of om reclame of bepaalde aspecten van de userinterface. Mensen kunnen hun upgrade uitstellen maar ik geloof niet dat ze daarmee invloed hebben op MS op de punten waar het ze om gaat.
Uitstellen heeft misschien een beetje zin omdat de overheid dan de tijd heeft om MS te berispen en aanpassingen te eisen, zoals ze hebben gedaan over oa de telemetrie van Windows 10. Daar kan MS niet om heen maar dat heeft niks te maken met dat mensen hun upgrade uitstellen.
MS is een bedrijf en doet alleen iets voor wat geld oplevert. Een niet-betalende klant kan nog steeds geld opleveren (advertenties, aankopen in een winkel behorend bij het platform, ...). MS is al heel lang afgestapt van het idee dat ze alleen iets doen voor betalende eindgebruikers.
Zo zie ik het ook, Windows is vooral een platform geworden om andere diensten en producten van MS mee te verkopen. Als je er zo naar kijkt moet je ook niet verwachten dat veranderingen in het voordeel van de gebruiker zijn. Het zou redelijker zijn om te verwachten dat iedere verandering je uiteindelijk geld kost.
Mijn punt blijft dat mensen valse verwachtingen hebben en denken dat ze MS kunnen dwingen om te verbeteren door niet te upgraden. Zo werkt het gewoon niet, die mensen hebben vooral zichzelf.
Bij auto's is de APK sowieso verplicht, en heeft het niets te maken met chauffeurs.
Maar waarom is APK dan wel verplicht? Volgens mij is het omdat niet alle chauffeurs het uit eigen beweging doen en daarmee de veiligheid van anderen in gevaar brengen. Dat je je eigen veiligheid op spel zet is uiteindelijk je eigen keuze in een vrij land, de regels zijn er om anderen te beschermen.
Verder gaat de vergelijking mank, want een oude, niet meer door de fabrikant ondersteunde auto kan nog prima door de APK komen.
Alleen zolang er een andere fabrikant is die geschikte vervangende onderdelen maakt. Als je geen nieuwe remschijven meer kan krijgen voor je auto dan houdt het vrij snel op.
In de autowereld is er een breed aanbod aan alternatieve leveranciers voor reserverondedelen. In de (Windows) software wereld bestaat dat niet. MS is de enige in de wereld die Windows kan ondersteunen.
In praktijk is er wel een verschil tussen de snelheid waarmee het proces gaat. Voor een auto van 25 jaar oud kun je nog nieuwe onderdelen kopen, bij sommige software (zoals deze versie van Windows) krijg je na 2 jaar al geen nieuwe onderdelen (patches) meer.
Vaak gaat 't goed. Als het vaak goed gaat (kans op slachtofferschap is klein), dan weet je van te voren welke conclusies getrokken worden door de massa.
Mensen zijn notoir slecht in het inschatten van risico's, zeker risico's op lange termijn. Iedereen denkt dat de kans klein is... tot het fout gaat. Hier komt ook weer de veiligheid van anderen om de hoek. Mensen weten namelijk vaak niet eens dat hun computer gekraakt is en wordt gebruikt om anderen lastig te vallen. We zouden een stuk minder last hebben van DDOS-aanvallen en botnets als iedereen altijd netjes zou patchen.