Microsoft beëindigt gratis upgrade van Windows 7 of 8 naar Windows 10 of 11

Microsoft zegt dat het niet langer mogelijk is om vanaf de Windows 7- en 8-besturingssystemen te upgraden naar Windows 10 of 11. Het bedrijf zei in 2015 dat deze gratis upgrade slechts een jaar zou worden aangeboden, maar de upgrade werd nooit uitgeschakeld.

Het bedrijf zegt de installatiemethode om de gratis upgrade te verkrijgen te hebben verwijderd. Het Duitse Deskmodder.de, dat als eerste over de beëindiging schreef, zegt dat het in de huidige stabiele versie van Windows 11 nog wel mogelijk is om de gratis upgrade uit te voeren, maar dat dit in de recentste Canary Insider-bètabuild niet langer mogelijk is. De upgrade werkt door een Windows 7- of Windows 8-activatiesleutel in te voeren bij de installatie van Windows 10 of 11, waarna Microsoft de sleutel automatisch en gratis een upgrade geeft.

Microsoft kondigde de gratis upgrade in januari 2015 aan met het doel om zoveel mogelijk gebruikers op het destijds nieuwe Windows 10-besturingssysteem te krijgen. Toen zei het bedrijf dat die upgrade maar een jaar geldig zou zijn, maar de upgrademogelijkheid bleef na dat jaar gewoon bestaan. Begin 2020 gaf het bedrijf aan hier voorlopig niet mee te gaan stoppen. Het is niet duidelijk waarom het bedrijf hier nu wel mee stopt. Het blijft mogelijk om Windows 10 gratis te upgraden naar Windows 11, meldt Microsoft.

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-09-2023 • 08:22

243

Submitter: Lanithro

Lees meer

Reacties (243)

243
239
135
6
0
36
Wijzig sortering
Het volgende is niet bepaald legaal geweest maar aangezien het nu niet meer werkt kan ik het eindelijk openbaar maken. Ik heb het zelf per ongeluk ontdekt en nooit verder verspreid :)

Je kon een Windows 7 installatie uitvoeren en deze met een crack activeren. Je kon deze daarna dan upgraden naar Windows 10 met de optie “wis alle bestanden” om een lege Windows 10 installatie te bekomen zonder sporen van de crack. In het activatie menu van Windows 10 stond er dan dat deze geactiveerd was met digitale licentie. Er zat dus blijkbaar geen uitgebreide check op het legaal geactiveerd zijn van Windows 7.
Er zat ook wel een nadeel aan, namelijk dat de reset naar fabrieksinstellingen functie ingebouwd in Windows 10 ook de digitale licentie verwijderde, dus moest je opnieuw beginnen vanaf Windows 7.

Indien andere mensen dit ook ontdekt hebben en zo op grote schaal zo digitale licenties aanmaken op willekeurige computers, dan begrijp ik wel van Microsoft na 8 jaar de stekker eruit trekt zonder een verdere aankondiging of reden om te geven.
Haha ja deze functie kende ik ook toevallig, ik kwam er ook per ongeluk een keer achter bij een laptop.
Ik wou deze updaten na 10 en hij was bezig, zij de gebruiker ja maar hij is wel geactiveerd met een crack.

Dus zij had dat eerder geweten maar uiteindelijk na de installatie een geactiveerde windows 10 :).
Ach dat was al vrij lang bekend dat illegale activatie methodes gewoon werkte om een digitale licentie te hebben na de upgrade:
nieuws: Windows 10-upgradeproces activeert bepaalde gekraakte installaties - ...
Ja hoor. Van een gecrackte Windows 7 Ultimate upgrade naar Windows 10 Pro.
Tussendoor gewoon herinstallaties van Windows 10 gedaan (bv van HDD naar SSD in die tijd) en dan nog een geactiveerde Windows 10.
Legitiem is iets anders, zoals het artikel ook aan geeft.
Op grote schaal zet dit toch geen zoden aan de dijk, om eerst w7 te installeren en dan w10, privé gezien wellicht maar zakelijk zal niemand daar z’n tijd aan besteden.

Maar behalve dat is het wel een bijzondere omweg ja.
Dat weet iedereen toch
Ik wist deze nog niet! Leuk om te lezen.
Misschien eens "Microsoft Activation Script" googlen, ik weet niet hoe dit nog werkt aangezien het echt heel makkelijk te vinden is, maar je kan gewoon met een simpel scriptje je windows 10 en 11 activeren, staat ook gewoon als geactiveerd in je instellingen
En je denkt dat dit "per ongeluk" was?

Ik draai Windows 10 en ik wordt via bloed irritante advertenties in het OS (in het "Windows Update" scherm) GESMEEKT om "gratis" te upgraden naar Windows 11.

Waarom zou dat toch zijn?

Antwoord: omdat elke OS upgrade van Microsoft een extremere vorm van spyware/adware is dan de voorgaande versie. Daar is grof geld mee te verdienen.
Je kon gewoon een Windows 7 key van internet plukken en daarmee direct Windows 10 installeren en activeren, veel mensen wisten dat wel.

De manier hoe jij doet is nogal omslachtig.
En als je slim was heb je ze gelijk geactiveerd op een MS account zodat je ze later mee kan nemen.
Van wat ik lees viel dit samen met het patchen van een activatie exploit maar wordt dit niet gezien als neveneffect. Een doelbewuste actie dus: reddit post
This is why HWID is broken: https://devicepartner.mic...-free-windows-7-8-upgrade By the way, they intentionally closed the Windows 7 upgrade to patch HWID, this wasn't a "sideffect" to a change they were making.

Time of death: 4:22 PM UTC September 26th

Notes, please read:

For those of you who don't know, HWID was the holy grail for Windows activation, letting you generate licenses straight from Microsoft licensing servers, being registered as fully legitimate in microsofts servers and letting you keep the activation permanently, even after windows reinstalls being completely undetectable and with nothing on your system being modified.

[Reactie gewijzigd door Simkin op 22 juli 2024 14:23]

Aha, was dit ook de bron van die 5 dollar Windows licenties die op o.a. Ebay etc. aangeboden werden?

- edit -
Bedankt voor de uitleg @PDZ

[Reactie gewijzigd door meowmofo op 22 juli 2024 14:23]

Nee, dat zijn echte licenties die (mogelijk) op een dubieuze manier zijn verkregen. Deze HWID-activator was een exploit die Microsoft-servers voor de gek hield door te doen alsof Windows geïnstalleerd was als upgrade vanaf Windows 7 of 8. Hiermee ontvingen machines met Windows 10 of 11 een permanente digitale licentie die ook blijft bestaan na herinstallatie. Deze licenties hebben geen unieke licentiecode (Microsoft bewaart informatie over de hardwaregegevens op hun eigen server) en kunnen dus ook niet worden verkocht of gebruikt op een ander systeem.

Meer informatie over de werking van HWID-activatie (van een zekere site waarop cracks worden aangeboden en ik dus waarschijnlijk niet naar mag linken):
In the official upgrade process from Windows 7 to Windows 10, Microsoft provides an HWID (digital license) activation for Windows 10 without any cost.

In the background, the upgrade process runs a file named gatherosstate.exe (available in Windows 10/11 ISO) and it checks the license of current Windows if found activated, it generates a valid GenuineTicket.xml ticket which is sent to Microsoft and in return, MS authorizes a license.

So if we just convince the gatherosstate.exe file that the conditions are met for ticket generation by fooling it, it will generate a valid ticket, which can be used to get the valid HWID (Digital license).
Anoniem: 24916 @PDZ29 september 2023 10:54
Heel veel van die licenties waren Windows 7 licenties, dus ik denk wel degelijk dat er heel veel niet meer zullen werken of ze moeten al geactiveerd zijn.
De bewering die Deskmodder.de doet over de Canary build klopt niet en lijkt gebaseerd te zijn op deze thread op Reddit. Ook op de huidige builds van Windows 11 worden upgrades geweigerd. Het lijkt om een server side aanpassing vanuit Microsoft te gaan. Microsoft rept zelf ook met geen enkel woord over buildnummers en zegt eenvoudigweg dat de mogelijkheid tot gratis upgraden is beëindigd per 20 september 2023.


Van een zekere Reddit-thread over piraterij:
{"code":"BadRequest","data":[],"details":[],"innererror":{"code":"PermanentTSLRejection","data":[],"details":[{"code":"113","message":"avsErrorCode","target":null}],"message":"The Purchase Service rejected the provided TSL; the client should destroy the TSL.","source":"PurchaseFD"},"message":"The calling client sent a bad request to the service.","source":"PurchaseFD"}

TLS=Temporary Signed License=The tickets HWID activation sends. Microsoft servers are now just responding with "kill it."

[Reactie gewijzigd door PDZ op 22 juli 2024 14:23]

Het blijft mogelijk om Windows 10 gratis te upgraden naar Windows 11
Nou nee, ik krijg nog steeds de popup "This PC doesn't currently meet the minimum system requirements to run Windows 11"
En TPM 2.0 zal deze PC nooit krijgen, dus zolang dat een officiele requirement is geen upgrade.

(Ja ik weet dat installeren zonder TPM 2.0 mogelijk is, maar dat is niet officieel gesupport, dus niet handig en kan problemen geven in de loop van de tijd)
[...]

Nou nee
Nou, jawel hoor, de upgrade blijft wel degelijk mogelijk, en gratis. Heb het vorige week nog bij de PC van mijn ouders gedaan.
ik krijg nog steeds de popup "This PC doesn't currently meet the minimum system requirements to run Windows 11"
En TPM 2.0 zal deze PC nooit krijgen, dus zolang dat een officiele requirement is geen upgrade.
Vrijwel elk modern BIOS heeft een mogelijkheid om een virtuele TPM-chip (bij AMD heet het fTPM, bij Intel weet ik het niet) te activeren. Dat is voldoende voor Windows 11.

En als je een ouder moederbord hebt waarvan het BIOS (eventueel na een BIOS-upgrade) die optie niet bied, kan je altijd nog een losse TPM-module aanschaffen, zie bijvoorbeeld uitvoering: ASUS TPM-M R2.0
Nee dat is niet voldoende... je CPU moet ook vanaf een bepaalde generatie zijn.

Zie hier: https://learn.microsoft.c...ws-processor-requirements

Mijn "thuis-server" heeft een Xeon cpu die zelfs naar moderne maatstaven nog vrij krachtig is, beschikt over tpm 2.0 maar kan niet naar Windows 11.
Dat komt omdat oudere generaties hardware vulnarabilities bevatten. Die worden niet ondersteund.

Maar met wat tweaks van de installatie kan je gewoon installeren en updates blijven ook gewoon komen.

Aan de andere kant, Windows 10 voldoet voorlopig ook nog prima. Voor sommige games zelfs nog beter (Valorant start voorbij het opstartscherm niet zonder secure boot aan in Windows 11 bijv..).

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:23]

Dat van die vulnerabilities was een leuke smoes totdat bleek dat sommige cpus binnen een familie wel en andere niet mogen upgraden. Zelfde vulnerabilities. Bijv. i7-7820X (=skylake) wel. 6700 (=skylake) niet.
En laat die 7820X nu net de CPU van Microsofts eigen Surface Studio 2 zijn geweest, wat een enorm toeval dat dit letterlijk de enige processor is van de 7e of oudere generatie welke ondersteund wordt :Y) :+ /s
Daarnaast is ook de 8e generatie (welke wel volledig ondersteund wordt door MS) niks meer dan een refresh van Skylake met wat extra cores, deze generatie ondersteund geen nieuwe instructiesets o.i.d. t.o.v. Skylake.
Ik heb het al vaker gezegd onder artikelen over Windows 11 en blijf er nog steeds bij, het is voor mijn gevoel een volledig arbitraire beperking welke gesteld wordt waarbij ze gewoon naar een specsheetje gekeken hebben en gezegd hebben 'alles ouder dan X jaar ondersteunen we niet officieel', vervolgens komt er een andere medewerker die meld dan hun eigen Surface Studio 2 daarmee buiten de boot valt, waarop MS zegt 'Oh dan maken we alleen voor die CPU wel een uitzondering'.

Zeker gezien de huidige tijd waarin milieu belangrijker is dan ooit en computers langer mee gaan terwijl ze meer dan snel genoeg blijven vind ik dit nog altijd een kwalijke zaak op deze maar. We krijgen straks echt een bak met E-waste van computers die pas zo'n 6.5-7 jaar oud zijn en nog jaren hun werk hadden kunnen doen, dan klagen we hier regelmatig over het gebrek aan Android updates, maar dit is exact hetzelfde, of nee erger gezien Windows door het open karakter een stuk gevoeliger is kwetsbaarheden wanneer niet bijgewerkt met security updates. En nee, Linux is voor 99% van de gebruikers geen realistisch optie.

Windows 10 gaat straks nog een veel groter probleem dan Windows XP worden in de consumentenkring als MS voet bij stuk houdt, zeker in armere landen waar oudere hardware langer actief is en blijft. Het zou ze sieren als ze ofwel de Windows 11 ondersteuning nog iets uitbreiden naar minimaal alle 6e en 7e gen Core I processoren (en 1ste Gen ZEN) ofwel Windows 10 nog van beveiligingsupdates tot minimaal 2027-2028 voorzien.
En toch heeft de Surface Studio 2 een hele tijd vrolijk de melding gehad "deze machine word niet ondersteund" in de setup/upgrade van Windows 11. Dat is de reden waarom die van mij nu RHEL draait.
Dat komt omdat oudere generaties hardware vulnarabilities bevatten. Die worden niet indersteund.
Tja, en tegelijk stoppen ze eind 2025 met support van windows 10. Dat lijkt me toch een stukje onveiliger dan deze CPUs blijven ondersteunen. Ik vraag me af of dit nou echt de reden is, vooral omdat Microsoft geen overtuigende reden zelf communiceert.
In mijn laptop zit TPM 2, maar ook: Processor Intel(R) Core(TM) i5-6300HQ CPU @ 2.30GHz 2.30 GHz
Die is niet geschikt voor Windows 11, ik moet op 10 blijven.
Ik peins er niet over om wegens Windows 11 een andere te kopen, hij is nog veel te goed.

Volgens mij moeten er heel wat laptops zijn met zo'n i5-6300HQ.
Het is mij nog steeds niet duidelijk waar het probleem zit, hopelijk maakt Microsoft het op tijd in orde.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 14:23]

Dat is vanwege dit soort aanvallen. De modernere cpu's zijn daar wat beter tegen beveiligd (wat niet wil zeggen dat ze onkwetsbaar zouden zijn.
Maar nu ben je voor de marketing gevallen ipv feiten. Een 7820X is net zo vulnerable en uit dezelfde familie en die wordt officieel ondersteunt. Het is gedwongen upgraden omkleed met een technische smoes die feitelijk onjuist is.
"Beste computerfabrikanten, als jullie braaf Windows blijven leveren en geen alternatief zoeken, dan garanderen we jullie dat de klanten hun laptops gaan vervangen. Deal?" - en oh ja, we zijn een heel erg groen bedrijf met groene stroom hoor!
<edit> oeps, reactie op verkeerde post. </edit>

[Reactie gewijzigd door musiman op 22 juli 2024 14:23]

Zo zou een Surface Pro 5 ook niet ondersteund worden maar de installatie van Windows 11 werkt prima (wel issues met het toetsenbord, regelmatig moeten afkoppelen omdat het touchpad stopt met werken (meerdere toetsenborden en surface pro’s getest…).
Laat die 7820HQ (geen X) nu net de CPU zijn uit de MS Surface Studio 2 ;-)
Wellicht ben ik niet duidelijk genoeg geweest. Ik ben een IT security expert en vanuit die hoek heb ik aangegeven wat de beweegreden van Microsoft was om deze cpu eisen in te stellen. Dat de cpu van de Surface wél "ondersteund" wordt, is inderdaad vanwege marketing, maar dat neemt mijn beredenering omtrent de (on)veiligheid van oudere processoren niet weg.
Oudere processoren zijn veiliger is mijn betoog ;-) Coffee Lake (wel breed ondersteunt, 8xxx serie) heeft bijna dezelfde lekken als skylake (want hw patches zijn er beperkt). De 386/486 met in-order execution heeft deze lekken niet. Eigenlijk is alles van na de 486 met out-of-order execution vatbaar gebleken voor een of andere meltdown/spectre variant.
Dus ik blijf erbij: Microsoft praat poep onder het mom van security. Als het secure moet dan gebruik je om te beginnen al geen Windows of trekt op zijn minst de netwerk kabels eruit. De rest is, zoals vaak in IT security land, IT Security Theatre. Nieuw is, zeker in security land, eerder een red-flag want nieuwer betekent minder dood ge-analyseerd. Als je ziet dat na 4 respins (van 9x naar 13xx series intel cpus) er nog steeds sideband attacks zijn geloof ik niet dat die bij de 14xxx series allemaal weg zijn (IT security in mannetje een vorig leven en er klaar mee)
EDIT: coffee lake en niet kaby lake..

[Reactie gewijzigd door latka op 22 juli 2024 14:23]

En wederom iemand die beweert dat Windows minder veilig is. Kom een keer naar één van mijn IT security trainingen waarin ik uit zal leggen hoe onveilig of veilig Windows is of kan zijn.

Dus nogmaals: goed dat Microsoft met Windows 11 flink op security heeft ingezet.
Windows kan superveilig maar alleen zonder netwerk kabel. Die rating wordt niet meer gebruikt maar het Windows security model is niet inherent veranderd (de default inrichting overigens wel en ten goede). En het valt een beetje buiten de scope van dit artikel maar de meeste inrichtingen zijn dat niet. En ik zeg nergens dat Windows minder veilig is. Ik durf te stellen dat Windows je PC onveilig maakt door het openen van netwerk poorten en data laden vanaf allerlei bronnen. Je gaat me niet vertellen dat dat de veiligheid bevordert. Zoals ik vroeger al riep: de enige veilige PC zit in een paar kuub beton op de bodem van de oceaan, en zelfs die zal gehacked worden ;-) spectre/meltdown beveiliging is voor reguliere PCs een lager risico dan een PC gewoon gebruiken. Als MS deze CPU eisen heeft voor hyper-v hosts zou ik nog snappen. Voor desktop PCs is het gehacked worden via een side-channel op zijn minst dubieus.
Tja, daar verschillen jij en ik blijkbaar van mening. Desktop pc's staan niet alleen maar bij mensen thuis of bij bedrijven die geen hoog security beleid nodig hebben. Het is in mijn opinie goed dat Microsoft gewoon één lijn trekt. Had Microsoft bijvoorbeeld twee soorten Windows 11 uitgebracht, eentje voor secure en high secure environments en eentje voor de rest, dan loop je het risico dat toch op verkeerde plekken de verkeerde Windows versie gebruikt wordt. En ja, poorten openzetten en data laden vanuit allerlei bronnen verhoogt het risico, maar dat geldt niet alleen voor Windows computers. Als ik kijk wat de gemiddelde Linux distro allemaal standaard installeert tegenwoordig en ook opstart, wat de gemiddelde gebruiker helemaal niet nodig heeft, dan gaat dat behoorlijk richting de manier hoe Windows werkt.
Ik heb een i7-7700 met 16GB. Meer dan krachtig genoeg, maar wordt ook niet ondersteund :(
Als de ondersteuning voor Windows 10 verlopen is, ga ik over op OpenSuse
Intel Core i5-6500 met een Asus H110M-A/M.2 moederbord met de laatste bios update vervolgens een schone installatie van Windows 11 Pro gedaan ( kost momenteel € 9,95 ).
Het werkte gelijk er was 1 conflict met de netwerkkaart maar met de Windows 10 drivers was dit ook opgelost. Ik gebruik deze computer voor streaming en het werkt als een zonnetje krijg trouwens ook gewoon alle updates.
Denk dat veel mensen Linux gaan gebruiken door Windows 11. Misschien niet op hun primaire systeem, maar wel op de in MS ogen verouderde hardware.
Nee hoor, dan was dat al wel gebeurd tijdens Vista!
Vista nooit gebruikt,

net zoals Millenium, windows 8 en windows 11 :)
Ten tijde van Vista was Linux nog niet zo gebruiksvriendelijk als het nu is, dus nog onvoldoende een alternatief
Nee hoor, die gaan gewoon door tot de hardware echt uit elkaar valt van ellende.
Er zijn nog genoeg gebruikers die 'gewoon' op Windows 7 blijven, want 'het werkt gewoon'

De subset tweakers / pcliefhebbers is maar marginaal.
Het wordt alleen ernstig uitvergroot in een omgeving als hier, waar je als 'consument' bij toeval bent aangekomen omdat je dit ergens hebt gezien.
Jij hebt he-le-maal gelijk. Vreemd dat je gedownmod bent.

Het aantal computer _gebruikers_ (dus niet computer fanaten) dat vanwege deze hardware eisen overgaat op Linux zal dermate marginaal zijn, dat Microsoft daar absoluut niet wakker van ligt. Ik durf zelfs te beweren dat er geen enkele computer _gebruiker_ binnen mijn omgeving over zal gaan op Linux om die reden.
Heb hier ook nog een laptop met een i7-6700HQ en zit met hetzelfde 'probleem' als jij... nou ja "probleem", ik verkies sowieso Win10 boven Win11...
M'n werklaptop heeft een i7-1165G7 en kan wel upgraden maar die blijft ook op Win10 pro voor zolang dat kan.

Heb een tijdje geleden m'n vrouw d'r laptop naar 11 home overgezet en idd, geen gedoe, volledig gratis... maar ja... Win11... ik haat het niet en ik ga ook niet beweren dat het zo'n groot verschil met Win10 is... maar ik zie gewoon -voor mijn gebruik- niet in waarom ze dingen die gewoon goed waren, moesten veranderen.
ik zie gewoon -voor mijn gebruik- niet in waarom ze dingen die gewoon goed waren, moesten veranderen.
Dit vooral. If it ain't broken, don't try to fix it.

Vroeger (ja, zo oud ben ik al) kon ik in office alle functies blindelings vinden in de pull down menus.
Tegenwoordig heb ik internet nodig om te zoeken waar de (wat minder obvious) functies zitten.

De laptop van mn dochter is windows 11. Ik kom wel waar ik zijn moet, maar ik wil simpel kunnen klikken en niet overal search voor hoeven te gebruiken
Als je nog steeds misgrijpt in Office (zoals ik), installeer dan het (gratis voor privégebruik) Ubitmenu dat die menu's weer terugbrengt.
Let wel op als je de Nederlandse versie installeert: die stopt het .dotx-bestand voor Word (met de menu's) in de verkeerde map. Het zou C:\Users\je_naam\AppData\Roaming\Microsoft\Word\OPSTARTEN moeten zijn, maar ze installeren 'm in C:\Users\je_naam\AppData\Roaming\Microsoft\Word\STARTUP. Simpelweg kopiëren naar de eerstgenoemde map is voldoende. Voor de overige Office-applicaties lijkt het wel goed te gaan.
Zoek naar 'windows 11 cpu workaround', dan is je probleem opgelost.
Mijn pc'tje is al elf jaar oud en Windows 11 loopt er, naast Windows 10, als een zonnetje op.
i3-7300hq kan ook niet upgraden..ook relatief nieuwe generatie cpu.
Dat is niet waar, zelfs oude Cpu's werken, tricks man tricks.
Nou, nee.

Ik heb een i7-7700k met ingebakken tpm (uitgeschakeld). Daarbij nog een msi-tmp-2 module (voor win10).

hartstikke modern (naar mijn mening), en met 64gb RAM een prima machine en beter en sneller dan menig laptop.

Dus tpm is niet het grootste probleem, de processorgeneratie is het grootste probleem.
Toch ben ik blij met het gebrek aan ondersteuning. Daardoor heb ik namelijk de knoop doorgehakt om primair linux te gaan gebruiken, naar verwachting tot 2030 zal doorgaan op dezelfde machine. Heerlijk.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 14:23]

Met een kleine aanpassing het het registry kun je Windows 11 op een systeem installeren met een niet compatible processor. Dat jouw mening een andere mening is dan die van Microsoft is natuurlijk jammer, maar zo gaat dat wel eens.
Gelukkig bestaat er Linux! Altijd leuk... ik merk alleen een behoorlijk verschil in de mate waarin mijn games het vlot doen onder Linux vs Windows. Dus ik blijf nog wel even op Windows hangen, we zien vanzelf wanneer de boel echt stopt.
Ja Linux, ik heb ook geprobeerd om te gaan overstappen. Maar mijn god nog altijds gezeurs met NVIDIA drivers. Ik krijg het bijvoorbeeld niet voor elkaar om mijn oude DELL precision 4800 volledig te laten function met Fedora, Debian, Opensuse, Mint ( hoewel ik hier de beste ervaring had ). Als ik via de goede weg de NVIDIA driver installeer resulteert dit tot een zwart scherm en ziet hij geen internal display meer extern via HDMI werkt het wel.

EN dan zeg je natuurlijk maar dat is een oude laptop word niet meer ondersteund, ik heb dus precies het zelfde probleem bij mijn nieuwe workstation de HP precies het zelfde gezeurs.
nvidia is inderdaad een gezeur. Als het een laptop is met een intel/amd GPU + nvidia GPU (zoals mijn XPS 15) zou ik de moeite niet nemen om de nvidia drivers te installeren, tenzij je echt niet anders kan.

Op Fedora is het inderdaad even een huh-wtf momentje, maar dat is ook gedaan om duidelijk te maken dat nvidia niet echt bepaald vriendelijk omgaat met FOSS clients. De installatie stappen op rpmfusion zijn m.i voldoende, al kan de uitleg wat beter. Mijn stappenplan:

- Fedora installeren en afconfigureren (1e boot)
- Compleet upgraden én rebooten
- Controleren op updates
- De stappen van rpmfusion volgen
- Niet rebooten totdat `watch modinfo -F version nvidia` met een getal (bijvoorbeeld 535.113.01) terugkomt en niet met een melding als 'there is no module nvidia' (want dan is de kmod nog niet gebouwd). Dit kan 1-5 minuten duren
- Rebooten
- ???
- WINST
Thanks voor de tips ik ga het straks nogmaals proberen.
Wat mij wel opviel is dat linux mint de 390 Nvidia driver pakt, en niet de 470 die hij adviseert met nvidia detect.


Als het mag hou ik je op de hoogte.
Graag. Mint heb ik dan geen (positieve) ervaringen mee, dus ik weet niet 100% of ik je kan helpen, maar proberen kan ik dat wel als je wilt.

Misschien dat een DM sturen dan makkelijker/overzichterlijker is?
Wat mij wel opviel is dat linux mint de 390 Nvidia driver pakt, en niet de 470 die hij adviseert met nvidia detect.
Ervan uitgaande dat de 470 driver (nog) beschikbaar is natuurlijk. Je zou zeggen dat als de 390 versie dat is, de 470 dat ook (nog) moet zijn, toch? Maarja, nvidia is nvidia.

Zoals ik zei, ik gebruik zelf Fedora. Daar is het installeren van de nvidia driver best een rotklusje, maar dat is (zoals Matthew Miller ook zegt op Twitter/X (https://twitter.com/mattdm/status/1510664957465178118)) bewust.
Tja, het is inderdaad niet helemaal 'out of the box' goed. NVidia is inderdaad niet alles, maar mijn oude ATI Mobility RADEON HD 3450 heb ik ook nooit fatsoenlijk aan de praat gekregen. Op een gegeven moment stopt het gewoon tenzij je voor eeuwig op een oude kernel wil blijven hangen.
Ik was graag van Windows overgestapt naar Linux, maar naar 10 jaar nog altijd dezelfde ellende.
Om het nog leuker te maken, als je dan de NVIDIA driver download van de NVidia krijg je weer van die geweldige GCC problemen dat je of een te nieuwe versie hebt of een te oude.
Je moet ook niet de driver van nvidia zelf downloaden, dat zeggen ze ook zelf. Download de driver die je distro aanbied, anders heb je om de haverklap problemen en gezeur.
Ja dat werkt dus ook niet zoals het moet, daarom ga ik zelf andere dingen proberen.
Ik weet dat ik het mij een keer gelukt is op een 200 MHZ maar dat is al heel lang geleden.
Door dit soort fratsen ben ik uit eindelijk gestopt om Linux als Desktop te gebruiken en ben ik terug gegaan naar Windows.
De nvidia driver van de website werkt gegarandeerd niet, en levert je meer gezeur en gezeik op. De driver via de distro werkt wél (tenminste, op Debian en op CentOS/RHEL/SuSE/Fedora), alleen het installeren bij die laatste is even een puzzeltje de 1e keer.

Wat ik gehoord/gezien heb is het op Ubuntu en Mint (en Ubuntu afgeleiden) een eitje door de 3rd party driver tool die Canonical meelevert.
Met die kaart kun je de oude `radeon` driver gebruiken die nog steeds in de kernel zit. Enige wat je dan moet doen is de nieuwe `amdgpu` driver blacklisten zodat deze niet probeert het stokje over te nemen.
Ja, zou je zeggen, maar de 3D acceleratie is echt verschrikkelijk slecht. Dus hij doet het wel, maar niet fatsoenlijk.
Dat is waarschijnlijk omdat er voor die (generatie) kaarten geen firmware meer wordt meegeleverd met de kerneldriver. Dat is pas vanaf (geloof ik) de Southern Islands generatie kaarten (2 generaties daarna).
Klopt, we hebben het dan ook wel een beetje over de oertijd. Het probleem is helaas niet meer relevant aangezien de laptop van de zomer toch definitief de geest heeft gegeven.
Daarbij moet ik natuurlijk wel even zeggen dat de laptop het onder Windows 10 significant beter deed dan onder Mint. :D
Laptops met nvidia kaarten zijn inderdaad een beetje een hot mess in non-Windows land, door de houding van nvidia tegenover FOSS drivers en het uitbrengen van een behoorlijke driver. Intel en AMD doen dat een stuk beter (eigen ervaring hoor). Vooral laptops met een dual GPU oplossing die al wat ouder is is vaak een koppijndossier..
Ik heb ook een i7-7700k, en dat is geen probleem, want je kunt een regedit hack toepassen dat de windows 11 check denkt dat je een test pc hebt. Je kunt de voorwaarden voor het benodigde hoeveelheid ram, het cpu type en de tpm2.0 uitschakelen. Het is dat ik Windows 11 niet wil installeren, anders had ik dat gedaan.
Precies dit dus. Ik heb ook een i7-7700 maar dan met 16GB
hartstikke modern (naar mijn mening), en met 64gb RAM een prima machine en beter en sneller dan menig laptop.
Ja en nee, voor heel veel zaken voldoet dat nog prima, maar je moet ook bedenken dat de 7700 een CPU uit 2017 is.

Elke budget processor die nu te koop is, is al veel sneller dan de 7700 (niet dat deze slecht is, maar om het in perspectief te zetten) en komt nog bij dat door zijn ouderdom ook niet alle beveiliging zaken op orde heeft

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 14:23]

Elke budget processor sneller dan een 7700? Dacht het niet. ook nieuwe celeron en entry-level pentium zijn nog altijd een stuk trager dan een high-end 7700.

Kijk bv. naar
https://www.cpu-monkey.co...00-vs-intel_celeron_n5105
De Celeron n5105 is geen moderne processor, deze stamt uit 2021
Met die NU te koop is bedoelde ik dus moderne processoren, was niet helemaal duidelijk

als we wel gaan vergelijken met moderne budget processoren is het verhaal al heel anders

https://www.youtube.com/watch?v=jcUT6KX9ing
https://cpu.userbenchmark...Core-i3-13100F/3647vs4143

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 14:23]

https://cpu.userbenchmark...zen-5-5500/3647vsm1820844

Een 7700k is ongeveer gelijk aan een AMD 5500. Daarmee is die 7700k zo slecht nog niet...
sneller dan menig laptop.
Hij zegt ook niet dat deze sneller is dan nieuwe (budget) cpu's, maar sneller dan menig laptop (cpu's).
dat snap ik, maar dat is zo'n loze uitspraak, en ook geen argument waarom het wel zou moeten kunnen imo

Hij is vast sneller dan menig laptop, dat wil ik best geloven maar alleen als je naar laptops kijkt die ouder, even oud, of hooguit 1/2 jaar nieuwer zijn dan zijn laptop

Dus altijd een oude laptop als je het vergelijkt met nu 2023

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 14:23]

Hij geeft een vergelijking waar hij mee duidelijk wil maken waarom dat systeem van hem nog prima voldoet tegenover andere (nieuwere) systemen (laptops) en jij gooit er een andere vergelijking tegenaan om zijn argument te ontkrachten/beargumenteren en dat vond ik een vreemde benadering.

Dit is dan meteen een argument waarom het wel zou moeten kunnen. Zijn PC, geen laptop zoals ik het lees, is voor hem technisch nog lang niet afgeschreven maar dit kan dus wel veel eerder e-waste worden omdat het softwarematig niet meer ondersteund gaat worden.
hartstikke modern (naar mijn mening), en met 64gb RAM een prima machine en beter en sneller dan menig laptop.
Dat is een cpu uit 2016, dat is verre van 'modern' op dat gebied. De core i3-10100 uit 2020 is al een stuk moderner. De i3 wordt wel officieel ondersteund omdat die wel (redelijk) modern is en heeft in de benchmarks niet veel slechtere scores dan jouw i7. Wat ik wil zeggen, een i7 klinkt hartstikke leuk, maar de generatie welke deze i7 is, is misschien nog wel belangrijker. De i7 van dit jaar is volgend jaar nog maar een i5.
Desalniettemin, jouw cpu zou qua kracht zeker makkelijk windows 11 moeten aankunnen en met wat extra werk is dat ook heel goed mogelijk.
Ik zit in het zelfde bootje, maargoed ik ben aant kijken voor een goede media-pc/thuis-server, en heb besloten mn i7700k systeempje te promoveren tot dat , en een nieuwe game pc aan te schaffen :Y)
(100% AMD )
Dus Hopelijk komt KDE plasma snel genoeg met HDR support , dan kan ie ook nog 10 jaar mee ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 14:23]

Zo'n machine had ik ook, en ben sinds een paar maanden overgestapt op een ryzen 7900 (zonder x ivm tdp).
Daardoor merkte ik dat de 7700k (op 4.8ghz) toch wel duidelijk merkbaar trager is dan mijn huidige setup.
Is er een reden dat je een i7 gebruikt (aangenomen dat het om een prive pc gaat)?

In mijn ogen wordt dit vaak voor games gebruikt, maar als je overstapt naar linux wordt dat wat lastiger schat ik
Ik game niet. Ik ben developer. Een i7 compileert sneller dan een i5 (van dezelfde gen natuurlijk).
Ook compressie en encryptie gaan sneller met een hogere kloksnelheid en meer cores.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 14:23]

Ik game niet. Ik ben developer.
Dan is het logisch natuurlijk.

absoluut geen expert, maar qua video drivers is het soms nog wat behelpen op linux zover ik begrijp.

En de meeste games zijn native gemaakt voor Windows. Met Wine kun je veel doen, maar dat werkt ook niet altijd even vlekkeloos.
Ben ook developer op Linux, in de afgelopen 5 jaar nog geen video driver issues gehad.
Heb wel drie nvme ssd's en dual-boot,
- 1 TB voor Manjaro Linux
- 1 TB voor Windows (Gaming only)
- 2 TB Grub boot-loader + Data and games.

Mijn setup is:
- Ryzen 9 5900x
- 64GB DDR4@3600MHz
- 4TB nvme storage (samsung evo 970 plus)
- GTX980 - 4GB vram

Als ik wil gamen herstart ik gewoonweg mijn desktop, selecteer ik vervolgens windows in het opstart menu. Meestal gevolgd met een hoop frustratie en ergernis vanwege de Microsoft bloat en ad-ware die maar half werkt. Ik start Windows om een spel te spelen, gemiddeld één keer om de drie/vier weken. Iedere maal opnieuw dien ik 5 popup's weg te klikken, die vragen om te updaten naar Windows 11. Dat gevolgd met een ongevraagde Windows 10 update.

Ben blij dat ik +5 jaar geleden de overstap heb gedaan naar Linux. Linux doet wat ik wil, Windows doet wat M$ wilt.

[Reactie gewijzigd door timdv op 22 juli 2024 14:23]

Ik snap dat gaming een van die dingen is waarom mensen een PC bezitten maar ik word een beetje moe van het gehalte op tweakers dat het de enige reden is om een PC te hebben.

Graag zou ik in tests van tweakers ook iets zien van "hoe lang duurt het om firefox te compilen op deze cpu" of "hoe lang duurt deze query". Het is net iets te gaming gericht allemaal.
Eens, (eigenlijk) sinds Crysis is gamen een soort indicatie geworden voor de overall snelheid. Maar om eerlijk te zijn is een wedstrijdje compilen niet echt spannend. Dat is puur een kwestie van beschikbare rekenkernen en rekensnelheid. Kom je vrij snel uit bij gevallen als Xeon.
Tja. Een game benchmark komt ook vrij snel uit bij de dikste video kaart. Zo kan ik het ook :+
Klopt wel aardig. Mijn oeroude i7 trekt Cyberpunk prima want de videokaart doet het gros van het rekenwerk. Een dikke CPU is leuk maar is bij games toch wel een beetje het sukkeltje aan de zijlijn. Maar goed, ook met ontwikkelen kun je vaak gebruikmaken van 'GPU accelerated computing'. Dan wordt het wel weer leuk om systemen te gaan vergelijken.
Wel met de voorwaarde dat het moederbord zo'n module ondersteund, en dat is bij de oudere borden niet vanzelfsprekend.
Wel een klein nootje bij dat de BIOS wel TPM 2.0 moet herkennen. Ik had een Haswell bordje waarvoor ik een TPM 2.0 module had gekocht (en ja, de correcte TPM) maar deze werd niet herkend door de BIOS. De TPM module werkte wel op een AM4 bordje.

Vanaf Skylake kan een bios TPM 2.0 modules herkennen. Voor AMD weet ik het niet, alle AM4 systemen sowieso, maar of er AM3 bordjes zijn weet ik het niet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @wildhagen29 september 2023 12:16
En als je een ouder moederbord hebt waarvan het BIOS (eventueel na een BIOS-upgrade) die optie niet bied, kan je altijd nog een losse TPM-module aanschaffen, zie bijvoorbeeld uitvoering: ASUS TPM-M R2.0
Ook dat is niet altijd een oplossing omdat niet alle BIOS versies die losse TPM modules ondersteunen. Daar liep ik o.a. tegen aan op een Gigabyte moederbord. De header was er wel, de TPM module wordt ook gezien maar is niet te configureren vanuit de bios. Een update hiervoor komt niet meer. Daarnaast heb je ook een ondersteunde CPU nodig natuurlijk.
Goeie tip, en als de CPU niet 'voldoet' dan kun je met een vrij eenvoudige aanpassing in het register alsnog doorgaan. Microsoft wil denk ik de computermarkt een beetje uit het slop trekken door deze eisen aan Windows 11 te hangen.
Dat is gewoon mogelijk, dat jouw pc Windows 11 niet aankan door een missende TPM 2.0 chip heeft daar niet zoveel mee te maken.
Heeft weinig tot niets te maken of een pc Windows 11 "aankan"... Microsoft heeft simpelweg een aantal hardware restricties opgelegd met Windows 11.
Met een paar tweaks kan je prima Windows 11 installeren zonder TPM. Microsoft geeft echter geen ondersteuning dus bij problemen heb je pech.

Ik verwacht echter ook dat mensen die dat doen die ondersteuning toch al niet nodig hebben …
Alleen kan zou ie ook na een bepaalde update echt kunnen stoppen met werken. En heb je een probleem. En vanwege het gebrek aan ondersteuning heb je dan ook geen fix.
Een beetje tweaker installeert dan gewoon een verse installatie. Nog geen 20 minuten werk.
Als je problemen hebt kun je toch beter op forums terrecht i.p.v. bij Microsoft.
Sorry maar dat is niet de reden. Ik heb mensen Windows 11 zien draaien op superoude computers. Als je mbv hacks de installatie forceert, werkt het vaak gewoon. Zolang je hardware nog enigszins drivers heeft.
Je kunt gewoon windows 11 installeren middels de volgende stappen:
  • Creeer een W10 installation USB
  • Creeer een W11 installation ISO
  • Verplaats de "install.wim" van de W11 ISO naar de W10 USB
Zo heb ik een fresh install gedaan op mijn 3 jaar "oude" Lenovo die gewoon vloeiend liep op W11. Geactiveerd en wel.

Er zijn andere manieren maar die leken allemaal niet te werken op mijn laptop.
hier is een bron:
https://www.techradar.com/how-to/how-to-upgrade-to-windows-11-without-tpm-20-and-why-you-shouldnt
Zoals ik zei, weet ik dat al. Maar dat is niet officieel ondersteund
Officieel ondersteund. Dat heb je nergens nog als men die tech blijft volgen. Echte support is je spullen tot op de draad gebruiken. Echte ondersteuning is bij de eindgebruiker. Ze moeten hier nog veel leren. ;) ;) ;) ;)
Interessant. Dankjewel voor de tip.👍😁
Tja, dat maakt het nog steeds mogelijk om gratis te upgraden. Alleen voldoet jouw pc niet aan de eisen van Windows 11. Dat staat natuurlijk los van of het gratis is of niet. Hier kan Microsoft niet zoveel aan doen (of het nou terecht is dat TPM 2.0 vereist is of niet).
Dat doet niets af dat als je systeem aan de "officiele eisen" voldoet, je nog steeds gratis kan upgraden naar 11. Wat is er staat is dus correct.
Let op het woordje 'gratis'. Het blijft mogelijk, dat wil zeggen dat er geen kosten aan verbonden zijn.
De limiet qua hardware zal ergens gesteld moeten worden, anders hoefde men ook geen Windows 11 uit te brengen.
Elke PC/laptop die de laatste +/- 6 jaar op de markt gebracht is kan wel Windows 11 draaien.

Daarbij krijgt Windows 10 de komende 2 jaar nog updates.
Ja maar 6 jaar is helemaal niet veel voor een PC. Dat is het probleem.
Maak daar maar 10 jaar van.
Windows 10 gaat ook voor elke normale toepassing met verbinding richting internet problemen geven, maar dan security problemen vanaf oktober 2025 als ik me niet vergis. Als je nu Windows 11 goed geïnstalleerd krijgt, dik kans dat je uiteindelijk alsnog beter af bent met wat jaartjes langer een up to date systeem dan door op Windows 10 te blijven.
Of TPM staat uit in je BIOS.

Recent een discussie met iemand erover gehad online die helemaal boos was dat zijn 2 jaar oude PC nu al geen Windows 11 ondersteund, hij had fTPM uit in de BIOS (want Ryzen 5800x)

Ik heb een 3700x en ik heb fTPM bewust uit, mijn Intel laptop draait vanaf dag 1 Windows 11 maar ik heb nog steeds issues met mijn PC en Windows 11 (micro stutters system wide en in games, BIOS update en een schone installatie hebben niet geholpen, en ik ben van plan de CPU toch te upgrade voor oktober 2025, want dan heb ik deze PC al ruim 6 jaar)

In ieder geval sommige mensen krijgen de melding dat hun PC "niet voldoet" terwijl het daardoor komt, kwestie van in de BIOS duiken in zo'n geval.
En je hebt een tamelijk recente processor nodig. Kaby Lake (7th gen) is al te oud.

Eisen aan de processor voor Windows 11:
https://learn.microsoft.c...upported-intel-processors
Dus wil jij dan zeggen dat Apple ook geen gratis upgrade van IOS 15 naar IOS 16 of 17 geeft omdat de iPhone 8 de nieuwe versie niet meer ondersteunt? Vind ik wel een vreemde redenering als ik eerlijk ben.
Slecht voorbeeld, want de iPhone 8 krijgt geen upgrade, maar mijn iPad uit 2018 (met een iPhone 7 chip) wel…
Nou nee, ik krijg nog steeds de popup "This PC doesn't currently meet the minimum system requirements to run Windows 11"
Het kan dus wel, alleen moet je wat hardware vernieuwen. Dus nee die zin van MS klopt gewoon en de opmerking dat het mogelijk blijft klopt ook gewoon, dat jij niet wilt conformeren aan de eisen is wat anders :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:23]

Als het een OEM licentie is dan moet je met nieuwe hardware toch een nieuwe licentie kopen.

Ik heb nog wat Windows 7 keys liggen, tot nog toe kan ik daar gewoon nog Windows 10 en 11 installeren. Ben benieuwd of dit bij een her installatie dan issues gaat geven…
Heb voor windows 10 Home OEM naar windows 11 geen problemen gehad om te installeren en activeren. Op een nog geen 3 jaar oude laptop (was rond release van W11)
  • Creeer een W10 installation USB
  • Creeer een W11 installation ISO
  • Verplaats de "install.wim" van de W11 ISO naar de W10 USB
Weet niet meer zeker of ik nu eerst een upgrade had gedaan of gelijk een verse installatie.
Dat is echter een onofficiële installatie en Microsoft kan daarop major updates blokkeren.
Dat wil zeggen dat je maar maximaal 1,5 jaar ongeveer per Windows installatie hebt want dan gaat
een build weer end of service en moet je herinstalleren met een nieuwe build of een upgrade doen met zo'n aangepaste stick.

Als dat het je waard is, prima. Overigens als je geen W11 op een 3j oude laptop kunt installeren heb je of:

- UEFI niet goed ingesteld, dus CSM/legacy aan, geen secureboot geen (f)TPM actief
- een laptop gekocht die alleen qua productie 3j oud is maar niet qua hardware generatie
Echt onzin. Geen enkele problemen en alle updates komen nog steeds binnen. De oude Lenovo wordt als huiswerk computer gebruikt.

Bangmakerij. Er zal best een goed verhaal achter de TPM 2.0 nodig is, maar om dan maar alle voorgaande HW incompatible te maken is belachelijk, zeker voor de gewone consument die makkelijk 5-10 jaar met dezelfde hardware doen. Dat betekend dat systemen van 4-5 jaar oud dus ook niet meer gesupport gaan worden met windows 10 (EOL 14-10-2025)
Als je Windows 11 21H2 gebruikt dan heb je nog iets minder dan twee weken updates, dan mag je weer een gemodificeerde USB stick gaan maken met 22H2.
Windows 11, version 21H2 will reach end of servicing on October 10, 2023. This applies to the following editions released in October of 2021:

Windows 11 Home, version 21H2
Windows 11 Pro, version 21H2
Windows 11 Pro for Workstations, version 21H2
Windows 11 Pro Education, version 21H2

These editions will no longer receive security updates after October 10, 2023
Bron: https://learn.microsoft.c...-11-21h2-end-of-servicing

Succes.
Weet niet waar je het over hebt hoor. 22H2 staat gewoon op mijn laptop met automatische updates.
Als je na september 2022 je laptop gekocht hebt een logische versie ja.

Als je na oktober 2024 nog steeds updates krijgt dan heb je je bewijs.

Succes verder, ik ga geen verdere tijd steken in mensen die de waarheid niet kunnen verdragen.
Volgens mij begrijp je het niet helemaal of we praten langs elkaar heen.

De laptop is uit 2020. een jaar later kwam W11 en is mijn laptop al als niet compatible gemarkeerd. Heb gewoon geupgrade met een omgebouwde W10 (met W11 install.wim) installatie USB en zit op de meest recente versie. zonder enige problemen en gewoon geactiveerd.

Dit bericht gaat over hoe je W10 kunt upgraden naar W11 (gratis) zonder dat hij TPM2.0 heeft en dat werkt en is geactiveerd.

Ik heb dus vanaf het begin W11 geinstallerd en W10--> W11 is nog steeds gratis. Ik heb elke keer gewoon updates/upgrades ontvangen zonder een nieuwe installatie te hoeven doen.

Succes verser. Wat een dooddoener opmerking.
Nog nooit gehad dat na 1,5 jaar bij een build update dit niet door kwam, allemaal spook verhalen van lui die je bang willen maken.
Dat dacht ik dus ook, maar kwam er van de week toch achter dat mijn PC nog op 21H2 vast zat en al tijden geen updates binnen haalde. De Installatie Assistent en ISO's kregen het ook niet voor elkaar. Continue willekeurige foutcodes. Uiteindelijk heeft alleen een verste installatie geholpen
Op een testlaptop zag hij de nieuwe build wel, maar kon hem alleen upgraden via een nieuwe aangepaste rufus stick. Daarnaast werkte het geluid niet op, ondanks goede drivers.

Kortom, het is en blijft een risico. Leuk om mee te klooien, maar ik zelf zou het niet promoten voor normale gebruikers. Je haalt daarmee toch een soort verantwoordelijkheid voor andermans systeem op je nek.
Knap hoor iets uit je duim zuigen en daar dan gefrustreerd door raken en vervolgens een warrig verhaal bedenken wat nog verder van de realiteit af staat. Je moet het maar kunnen!
Als jij voor ieder gepruts een nieuwe computer koopt. Ben je nog gekker dan gek en keur je deze sabotage goed.
Je gaat er van uit dat dat elke update moet, dat is helemaal niet zo het gaat hier om een upgrade naar een nieuwe versie. Alles wat je daarna zegt komt hier uit voort en klopt dus ook niet.
Daarom is open core legacy patcher op mac en aangepaste iso s op windows zo populair.
Dat kun je leuk roepen maar is dat wel zo? Als 1% van alle gebruikers dat doen is het al veel...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:23]

Arme redactie van tweakers, ze hebben niet alle randvoorwaarden benoemd. Wat is het volgende? Klagen dat je MS dos computer geen windows 11 kan draaien?
Vanaf MS dos 7 kan je inderdaad niet meer upgraden 😂
Weet iemand misschien de exacte datum? Toch maar eens werk maken van een paar laptops die hier liggen en waar het maar niet op gelukt is. :)
Zoals het artikel al zegt:
Het Duitse Deskmodder.de, dat als eerste over de beëindiging schreef, zegt dat het in de huidige stabiele versie van Windows 11 nog wel mogelijk is om de gratis upgrade uit te voeren, maar dat dit in de recentste Canary Insider-bètabuild niet langer mogelijk is.
Dus nu kan het nog, maar zodra die Canary build uiteindelijk final wordt, zal die mogelijkheid dus komen te vervallen.

Een exacte datum van de release van die nieuwe build is uiteraard niet te geven, zelfs niet door Microsoft zelf.

Dat hangt immers ervanaf hoe snel de stappen doorlopen worden, en dat hangt weer af van hoeveel vugs in de Canary gevonden worden en gefixed (en hertest) moeten worden.

De Canary is pas de eerste ring in het development-proces, daarna moet hij nog diverse stadia met beta's en Release Candidates door, voor hij RTM gaat en voor iedereen beschikbaar komt. En in al die fases kan door bugs en de noodzaak tot fixen en hertesten vertraging optreden.
Commercieel gezien begrijpelijk uiteraard. En je hebt toch 8 jaar de kans gehad om gratis te upgraden, wat ook zeer netjes is gezien de originele intentie was om dit slechts één jaar mogelijk te maken.

De meeste mensen die er gebruik van wilden maken zullen dat in die 8 jaar inmiddels wel gedaan hebben lijkt me. Of inmiddels in die 8 jaar een nieuwe PC gekocht, waar Windows 10 of 11 op meegeleverd is met nieuwe licentie.

Daarnaast zijn licenties tegenwoordig ook niet zo enorm duur meer, als je dat vergelijkt met nog maar enkele jaren geleden.
Zeer benieuwd als die licenties goedkoop blijven, mede door dit zijn ze goedkoop heb ik het idee. Voor rond de 10 euro heb je een Win 11 pro licentie (ja die werken gewoon). Nu dit stopt zal dat wel voorbij zijn met zo goedkoop maar dat is afwachten.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 14:23]

Stop met dit supporten. dit zijn grijze keys, en over de legaalheid ervan valt te twisten. Ja, ze werken, maar je kunt de licentie ook zo weer kwijt raken. de licenties zijn niet "nu goedkoop", een echte retail licentie kost nog altijd 100+ euro , wat het ook HOORT te kosten.
Maar gratis kan ook. Bij sommige oude prodesk zit een Windows 7 key op. Die gebruiken en de pc kan de recycle in want de hardware telt toch niet meer mee bij Windows 11.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 14:23]

Ben hier een beetje aan het knutselen met Proxmox, Windows 11 VM met een Windows 7 key afkomstig van een Prodesk 600 G1, geen foto meer van maar dacht dat een OEM licentie was. Dus op die prodesk zat dan een retail?
Als er een licentiesticker op een pc geplakt zit, is het meestal een OEM-licentie.
Het moet er ook op staan in kleine lettertjes.
Das dus precies wat straks niet meer kan, aangezien de route van 7 / 8 naar 10 / 11 uitgezet wordt.

Dus als je dat wilt, moet je nu snel met die key Windows 10 activeren, en koppelen aan je MS Account, dan zal die key vast wel blijven werken voor toekomstige updates.
Zoals ik het lees is er niks uitgezet.
Het is uit de installer gehaald.

Dat betekend volgens mij gewoon dat als je nu een installer medium aanmaakt, dat het nog tot in lengte van dagen zal kunnen blijven werken.
Je zit alleen met een iets oudere versie van windows 10 of 11.
Mja, windows update eroverheen en je bent weer het haantje.
Ergens rond 2000-2004 had een vriend van mij overnacht zijn PC opnieuw geinstalleerd, die ochtend was het huilen geblazen want hij had geen key, toch nog een nummertje gevonden van een microsoft helpdesk en even later kregen we een nieuwe key mondeling toegezegd :P
Je zegt veel, maar onderbouwd niks. Waarom zijn het grijze keys? Hoezo kan je deze kwijt raken? En waarom HOORT een key 100+ euro te kosten?
Simpel - zelfde als bij Steam keys en dergelijken. Die worden dan bijvoorbeeld met een gestolen creditcard gekocht en snel voor een habbekrats doorverkocht. De kans is dan best aanwezig dat de key achteraf ingetrokken of geblokkeerd wordt als duidelijk wordt dat die met een gejatte CC betaald is, maar daar zit de scammer niet mee, maar jij wel.

Alternatief (en die kaartte RobbyTown ook al aan) is een oud kantoorbakkie kopen bij de kringloper. Daar zit vaak gewoon een Windows licentiesticker op de behuizing, en die dan gebruiken voor je eigen PC omdat die niet daadwerkelijk geactiveerd is - bedrijven werken doorgaans met volumelicenties.
Ondanks dat die key dan dus gewoon werkt, is dat ook niet de bedoeling omdat OEM licenties gekoppeld zijn aan hardware. Die licentie hoort dus eigenlijk bij die oude Dell die je gekocht hebt.
Of in de milieustraat even paar scannen
https://nl.hardware.info/...uro-hoe-kan-dat-a-mag-dat

Lees dit maar even door en geef je eigen oordeel.

Naar mijn idee hoort het gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 22 juli 2024 14:23]

Ik zie daar niets over dat een licentie wordt ingetrokken. Enkel dat het tegen de EULA ingaat, en dat ze niet kunnen concluderen of dit illegaal is of niet (daarom 'grijs' en niet 'zwart').

Grootste obstakel lijkt mij nu dat de grijze partijen toen (2020) en mogelijk nog steeds Windows 7 keys verkopen, die niet meer geldig zullen zijn voor Windows 10 en 11. Daarop zal de markt zich wel gaan aanpassen.

Als Microsoft een sleutel na actie onklaar zou maken (waar ik nog geen praktijkvoorbeeld van heb gezien), dan is Windows simpelweg niet meer geactiveerd. Ik zie niet in waarom een nieuwe key kopen (uit een andere bron), activeren en weer doorgaan geen modus operandi zou kunnen zijn.

Disclaimer:
Ik heb nog nooit betaald voor een Windows-licentie. Laten we het erop houden dat ik vaar op mijn eigen schip onder de vlag van de pinguïn, en soms op het schip van een ander (die zelf verantwoordelijk is voor diens vlag).

Volledig hypothetisch zou ik soms op een eigen schip kunnen varen onder een vlag met een schedel en twee gekruiste botten. Laatstgenoemde is natuurlijk slechts een fictief voorbeeld voor de discussie om aan te tonen dat een Windows-licentie kopen niet altijd hoeft (van Microsoft, een grijze partij, of van wie dan ook) om een geactiveerde Windows-installatie te hebben. Die volledig theoretische weg wordt niet beïnvloed doordat Windows 7 of 8 keys niet meer gebruikt kunnen worden voor gratis upgrades naar Windows 10 of 11. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:23]

Er zijn wel degelijk voorbeelden online te vinden van mensen wiens systeem ineens gedeactiveerd is geworden en waar bij navraag bleek dat de licentiesleutel, die ze voor enkele Euro gekocht hadden, was aangekocht met gestolen creditcard gegevens.

En Microsoft heeft jaren terug al beslist om enkel nog een watermerk te tonen als je Windows niet geactiveerd is, net omdat men liever heeft dat mensen blijven doorwerken dan proberen om via een of andere vage crack hun windows geactiveerd te houden.
Wat ik een goede modus operandi vind van Microsoft. Het is echter ook een stukje zelfbescherming, tegen de onwaarschijnlijke maar niet onmogelijke situatie dat Microsoft onterecht een licentie deactiveert. En uiteraard hebben ze liever dat iemand Windows zonder licentie gebruikt dan dat iemand Windows niet gebruikt.

Iemand die al een tijdje op de zee dobbert weet waar die aan kan meren voor het goede spul. Tot nu toe is meer persoonlijke informatie van mij gelekt via Windows zelf dan via één of andere vage crack. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:23]

Ik zou dit niet zo verheerlijken allemaal. Iemand die ze vergist en/of toch minder handig is dan jijzelf kan zo eens slachtoffer worden van identiteitsdiefstal en andere ellende. Windows installaties worden eens snel gebruikt voor online aankopen. Als het fundament rot is, ben je uiteindelijk ergens de klos. Een licentiesleutel gaat dat niet veroorzaken, maar niet alle cracks zijn enkel maar behulpzaam helaas.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 14:23]

Ik zou dit niet zo verheerlijken allemaal.
Ik verheerlijk niets. Nergens zet ik mensen aan om iets (niet) te doen. Ik zet alleen mogelijkheden op een rij, en noem daarmee ook voor wie wat van toepassing is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:23]

Nu heb je het wel over heel ander soort gevallen, namelijk sleutels die verkregen zijn door fraude.

De goedkope keys die veel online winkels aanbieden zijn hergebruikte sleutels. Iets dat volgens de EULA van Microsoft niet mag, maar volgens de EU wetgeving wel. Dergelijke sleutels zijn prima.
En toch staat er in de conclusie dat er een risico is dat het niet blijft werken:
Een keiharde garantie dat dat zo blijft en een schimmige buitenlandse shop je helpt als er toch problemen optreden, geeft natuurlijk niemand je, maar wellicht durf je dat risico voor die paar euro wel te lopen.
Toen ik een licentie Windows 11 wilde ook naar gekeken om t via een goedkope key site te doen en kwam op diverse plekken (fora, reddit) tegen dat er soms keys ingetrokken worden en dan kun je niet meer bij je bestanden. Ik vond dit t risico niet waard.
En toch staat er in de conclusie dat er een risico is dat het niet blijft werken:
En toch noem ik dat scenario ook in mijn reactie:
Als Microsoft een sleutel na actie onklaar zou maken (waar ik nog geen praktijkvoorbeeld van heb gezien), dan is Windows simpelweg niet meer geactiveerd. Ik zie niet in waarom een nieuwe key kopen (uit een andere bron), activeren en weer doorgaan geen modus operandi zou kunnen zijn.
Toen ik een licentie Windows 11 wilde ook naar gekeken om t via een goedkope key site te doen en kwam op diverse plekken (fora, reddit) tegen dat er soms keys ingetrokken worden en dan kun je niet meer bij je bestanden.
Dit lijkt mij FUD. Een voorbeeld van een deactivatie van een ander. De Windows-installatie blijft gewoon werken. Die is alleen niet meer geactiveerd. Bij een gedeactiveerde OEM/retail-licentie kan gewoon een nieuwe activatiepoging gedaan worden.

Ik kan mij niet voorstellen dat Microsoft bewust in een dergelijke situatie bestanden van een gebruiker onbereikbaar zou maken. In het geval Microsoft een fout maakt bij deactivatie zouden ze daarmee in de problemen komen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:23]

Tegenwoordig worden alleen wat personalisatie opties geblokkeerd en een watermerk getoond. Alleen bij xp kon je met een ongeldige licentie niet meer inloggen, maar die tijd is dus ver achter ons
Waarom ben je tegen grijze import? Je koopt het product elders, voert het zelf in en verkoopt het vervolgens hier.

Ik zie het probleem echt niet. Koffiebonen of MS Windows keys. Het is gewoon handel.
Waarom precies? Heb je aandelen Microsoft? Of om een andere reden bv voorstander van kant en klare pc's? Want dit zijn kosten die alleen een zelfbouwer moet betalen... Een leverancier van een laptop of een kant en klare pc die betaalt echt niet zoveel. Ik ben wel benieuwd waarom jij vindt dat dit zo hoort? Naar mijn idee vraagt Microsoft er zelf om dat mensen zo creatief doen met licenties door particuliere zelfbouwers zoveel geld te vragen. Ik kan me ook niet voorstellen dat het een significant deel is van hun inkomsten.

In de praktijk denk ik dat het ook wel meevalt met het kwijtraken van die licenties. Dat is mij in ieder geval nog nooit gebeurd en heb er ook niet van gehoord. Ja het zou kunnen maar volgens mij zit Microsoft er niet echt actief achteraan en vinden ze het allang best dat zoveel mogelijk mensen überhaupt Windows gebruiken.

Het zou ze eigenlijk wel sieren om de kosten van een licentie voor consumenten flink omlaag te brengen zodat we niet meer hoeven te rommelen met grijze keys. Als het 30 euro zou kosten of zo dan zou ik het wel gewoon officieel betalen maar de huidige prijs is naar mijn idee te veel en oneerlijk omdat grote pc bouwers dat niet hoeven te betalen.
Niks geen aandelen. maar ik vind dat als je iets gebruikt , dag in dag uit , dat dit ook wat mag kosten. Ik vind 100 euro voor een operating system waar alles wat ik er mee wil , gewoon op werkt zonder gezeur, wat ik jaren gebruik, geen geld. en de 100 euro is de prijs wat een normale, retail key gewoon kost, en bij mijn weten altijd gekost heeft. Waarom mogen de mensen bij Microsoft , die iets gemaakt hebben waar jij lekker elke dag op gamed, niet ook gewooon betaald krijgen? Je koopt toch ook je games legaal? je hebt toch ook netflix? Ik snap het probleem echt niet.

Dit is een nuttig artikel. je kunt vervolgens je eigen gevoel voor goed of niet goed erop loslaten.

https://nl.hardware.info/...uro-hoe-kan-dat-a-mag-dat

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 22 juli 2024 14:23]

En als fabrikanten dat ook zouden moeten betalen zou ik misschien nog mee kunnen gaan in je redenatie maar voor zover ik begrijp betalen die hooguit enkele tientjes. Dan vind ik een prijs van 100+ euro een oneerlijke belasting voor zelfbouwers.
Als jij eenzelfde hoeveelheid licenties zou afnemen als fabrikanten van pc’s dan zou jij ook geen winkelprijs hoeven te betalen. En als die fabrikanten de winkelprijs wel zouden moeten betalen dan worden die kosten uiteraard gewoon doorberekend aan de klant. Dan kost jouw laptop volgende keer niet €999,- maar €1.049,-. Daar schiet je dus niets mee op.

Persoonlijk vind ik €100,- tot €150,- meer dan acceptabel voor een stukje software dat je jarenlang bijna elke dag gebruikt en dat gedurende die periode onderhouden en van nieuwe functies wordt voorzien. Maar goed, ik ben dan ook zo’n dwaas die het volle pond betaalt (en daar tevreden over is) voor Microsoft GamePass omdat ik weet dat het niet realistisch is om te denken dat zo’n dienst lang kan blijven bestaan als iedereen via Turkije of Brazilië een abonnement afsluit. (En nee, ik heb geen aandelen in Microsoft. :))
Als het zo simpel was dan zou er wel iemand als middle man tussen gaan zitten, in bulk inkopen bij Microsoft tegen de prijs die een Dell betaalt en verkopen voor nog steeds minder dan de helft van wat Microsoft aan consumenten vraagt en dikke winst trekken.

En dan kun je zeggen dat gebeurt ook, maar dan hebben we het dus over grijze keys. Microsoft stelt de regels expliciet zo op dat dit voor consumenten niet mag.

En dat je laptop duurder zou worden, dat is wel een flinke aanname die je daar doet. Wie zegt dat Microsoft het niet voor iedereen goedkoper zou maken? Als ze het voor iedereen duurder maken dan wordt het ook steeds aantrekkelijker om alternatieve systemen te verkopen. Aan de onderkant van de markt zie je dat al met Chromebooks, wellicht dat er dan wel eindelijk meer Linux systemen kant en klaar op de markt zouden komen. Deel van de reden dat dat nu niet zo gebeurt is de kosten van support, maar als het alternatief (Windows) ook duurder wordt dan is dat steeds minder een factor.
En dat je laptop duurder zou worden, dat is wel een flinke aanname die je daar doet.
Dat is geen aanname (of oordeel), dat is simpelweg mijn antwoord op jouw reactie eerder waarin je zegt dat je er blijkbaar minder moeite mee zou hebben als fabrikanten ook de winkelprijs (“consumentenprijs”) zouden moeten betalen. Ik neem aan dat jij ook wel snapt dat als dat zou gebeuren dat dan ook de prijs van het product hoger komt te liggen. Verder wil ik daar niets mee zeggen.

Ik begrijp het sentiment wel een beetje want Windows is nu eenmaal zo’n stukje software waarvan je amper in de gaten hebt dat je het nodig hebt. Het werkt (meestal…) gewoon. Maar naar mijn mening wil dat niet zeggen dat het voor de bodemprijs verkocht moet worden. Maar daar mag iedereen het zijne van denken uiteraard. O-)
Als het zo simpel was dan zou er wel iemand als middle man tussen gaan zitten, in bulk inkopen bij Microsoft tegen de prijs die een Dell betaalt en verkopen voor nog steeds minder dan de helft van wat Microsoft aan consumenten vraagt en dikke winst trekken.
Wat je hier beschrijft is wat ongeveer elke winkel doet, met dat verschil dat indien ze er een gezonde winstmarge op nemen hun prijs ongeveer hetzelfde is van wat microsoft vraagt.
Ja maar dat is dus mijn punt... Een gezonde winstmarge is niet 200-300% (er bovenop, dus 3-4 keer zo hoge verkoopprijs als inkoopprijs) en dat is wel waar we het hier over hebben. De inkoopprijs van winkels ligt ook nog veel hoger dan wat een fabrikant betaalt.
Dat mag je vinden :)

Ik heb geen enkele moment spijt gehad dat ik dat betaald heb voor mijn key. Ik voel mij er goed bij.
ik heb hier nog een monopoly doos staan, ooit gekocht en buiten opslag geen verborgen kosten.
ook niemand die aangebeld heeft om de doos in te nemen of op een andere manier achteraf onbruikbaar te maken omdat die versie niet langer ondersteund wordt.

of ik nu een key koop van 10 euro of eentje van 140 euro maakt voor MS weinig uit, het verdienmodel is steeds meer toegegroeid naar data verzamelen en verkopen zonder dat je zelf precies weet wat er verzameld wordt en waarvan je dus ook niet kunt inschatten wat de waarde is.

als ik wist dat ik voor 100 euro een schone installatie krijg zonder dat er verder data wordt ontfutseld zou ik het meteen betalen, nu vind ik het eigenlijk nog geen 10 euro waard, want ik betaal al teveel met data.
maar, als je vind dat kennis geen waarde heeft dan is 100 euro vast een redelijke prijs.

in het andere geval is zo'n key die door bedrijven uit een bulk-licentie zijn getrokken misschien grijs volgens de EULA van MS, maar nog nooit problemen mee gehad en MS levert nog steeds dat soort licenties aan die bedrijven, dus ze hebben zelf besloten om het toe te staan en te stimuleren. Ik neem aan om marktaandeel bij consumenten veilig te stellen.

[Reactie gewijzigd door meathome op 22 juli 2024 14:23]

Helemaal mee eens als het om je dagelijkse pc of laptpp gaat. Maar ik heb ook wel eens een licentie nodig gehad voor een VM of een test omgeving, iets wat je dus niet dagelijks of uberhaupt veel gebruikt.
Voor die situaties vind ik de €10-15 van een key een veel realistischere prijs.
100% gelijk! Inderdaad!

Ik ga nu naar de supermarkt en eis dat ze me alles verkopen diep onder de prijs. Ik heb toch geen aandelen in de Aldi. Het is niet alsof Aldi dat geld nodig heeft. Als de Aldi honderdduizenden euro's aan korting krijgt voor het kopen van miljoenen tomaten ieder jaar, dan mag ik ook wel honderdduizenden euro's aan korting krijgen op die 2 tomaten die ik van hun ga kopen.
Mensen die software vergelijken met fysieke goederen kan ik maar moeilijk serieus nemen.
ONZIN.
Er zijn zat bedrijven die via MS alle licentiekosten afkopen.
Als er systemen gekocht worden waar een licentie al bij zit, worden die licenties voor enkele euro's verkocht aan opkopers. Die verkopen het weer.
Hier is niets grijs of illegaal aan.

En ja, het klopt, er zijn ook sites die MAK keys verkopen, keygen keys verkopen of keys verkopen die gekocht zijn met gestolen Credit Card gegevens.
De politie zal het niet erg interessant vinden, maar het doorverkopen van HP/Dell OEM licenties is wel duidelijk tegen de regels van Microsoft in, dus deze keys mogen ze blokkeren als ze er achter komen. En misschien mogen ze ook wel de volume license van dat bedrijf blokkeren, waarna het bedrijf een groot probleem heeft.

Ik kan me niet voorstellen dat het bedrijf bewust aan zo'n handeltje begint voor een paar euro extra. Kan best zijn dat medewerkers bij de ICT afdeling individueel die keys lopen door te verkopen, maar vast niet met goedkeuring van de baas.

Op mijn werk mogen medewerkers afgeschreven hardware overnemen (als het al op hun naam stond, bv je eigen laptop). De ICT dienst wist dan de schijf, en zet er een Windows Home versie op, geactiveerd met de code die op de laptop stond.
Je kan vandaag geen systeem meer kopen met een losse licentie bij. De grote OEMs hebben de licentie gewoon in de BIOS zitten. Je kan nog losse OEM licenties kopen, maar de licentievoorwaarden van die licentie stellen en niet mis te verstane woorden dat diegene die de licentie koopt deze moet installeren op een systeem dat doorverkocht wordt aan iemand anders. En dat deze enkel geschikt zijn voor nieuwe systemen.

Maar veruit de meeste keys komen niet uit doorverkoop maar ofwel door aankoop met gestolen creditcards of uit programma's die heel specifieke voorwaarden hebben zoals MSDN of educatief gebruik.
En waarom kan ik geen kant en klare PC's kopen zonder besturingssysteem? Je komt namelijk best vaak leuke aanbiedingen tegen van PC's met wat verouderde hardware, maar deze zijn meer dan goed genoeg voor b.v. mijn ouders en is een gratis Linux OS meer dan prima voor hun en anderen die alleen wat emailen en browsen. Maar door deze koppelverkoop, die zo ingeburgerd is, moet ik er toch voor betalen. Ik ben van mening dat MS dit ook drommels goed weet en zich er bewust van is.
Het zijn multinationals die met regelmaat hun normen en waarden aan de kant zetten en ik heb er dus geen medelijden mee.
En nee, ik koop geen keys van een paar euro want ik wil die creditcard fraudeurs ook niet sponsoren. Ik zit meestal tussen de 10 en 20 euro (retail key) en als ik bij een shop een key zie die wat duurder is maar ik weet dat ze goede service hebben dan ga ik ook niet moeilijk doen over 5 euro extra ( 12 vs 17 euro b.v.).

Zo heeft iedereen zijn eigen redenen en meningen hierover, maar ga aub niet verkondigen dat dit zo HOORT. Zo kan ik voor MS ook redelijk wat bedenken wat ze zouden "horen" te doen...
En waarom kan ik geen kant en klare PC's kopen zonder
besturingssysteem?
Er zijn geruchten dat sommige winkels dat wel wilden leveren, maar dat als ze daar mee door zouden gaan, dan zouden ze helemaal geen Windows PC's geleverd meer krijgen. Ga je dan 95% omzet riskeren om een extra 5% binnen te halen? Maar niet getreurd, er zijn wel winkels waar je mini-PC of laptop zonder Microsoftbelasting kunt kopen:

Binnen Nederland en België:Binnen de EU, handig als je geen importgedoe wilt.Of wereldwijd:

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 22 juli 2024 14:23]

Ja inderdaad, precies hetzelfde als destijds met Intel CPU's waarvoor ze ook voor beboet zijn. Daarom heb ik dus niet snel geen medelijden met deze multinationals. Die willen helemaal geen eerlijke marktwerking maar alles voor zichzelf en de consument is daar regelmatig de dupe van. Iedereen weet wat Intel ~10 jaar heeft gedaan als er zo goed als geen concurrentie is. Weinig innovatie/voorruitgang en de prijzen langzaam maar zeker omhoog ieder jaar.
Oh, en bedankt voor de tips zeker die met de laptops, die wist ik nog niet. Ga ik zeker onthouden!

Maar wat mijn ouders en andere digibeten in mijn omgeving betreft, die willen vaak (en ik wil dat ook ;) ) het liefst lokaal wat kopen of een webshop met een fysieke winkel in de buurt zodat ze daar terecht kunnen mochten er problemen zijn.
Een quote van een vriend van mij van paar jaar terug

"Waarom zou ik de volle poet betalen voor een Windows Retail key in plaats van een grijze, als ze mij net zo slecht (qua privacy) behandelen als de mensen die een gratis upgrade hadden gekregen vanaf Windows 7"

Even terzijde wat mijn mening erover is (het varieert, ik keur iemand niet af op wat diegene koopt of het nou Retail of grijze key is)

Maar ik snap zijn mening erover.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 14:23]

Goed punt. Ik heb zelf ook het gevoel dat Microsoft Google achterna gaat met hun dataverzameling.
Waarom "hoort" een licentie voor een stukje software €100,- te kosten? Dit is geen wet van de natuur of iets, dit is gewoon een prijs die Microsoft zelf bepaald.
Het was zeker een nette deal. Ik denk dat ook als je nu nog een machine hebt met windows 7 of 8, de kans nihil is dat je die nog gaat upgraden. Windows 11 draait sowieso niet op de meeste van die machines via de ondersteunde route (cpu's worden niet ondersteund of TPM 2.0 ontbreekt).

[Reactie gewijzigd door captain007 op 22 juli 2024 14:23]

Het klinkt als super netjes, maar weet wel dat dit in principe op één hardware device is. Het is dus niet zo dat je onbeperkt windows kan blijven gebruiken op andere hardware.
Wat is het punt van "in principe" als die andere hardware heel waarschijnlijk ook al gewoon voorzien is van een Windows licentie? Alsof het meenemen van een Windows licentie van machina A naar machine B zoveel gedaan wordt.

En als je dat al doet, dan kan dat nog steeds. Je kan gewoon contact opnemen met Microsoft - ervan uitgaand dat het om een retail licentie gaat - om je licentie te deactiveren op machine A en te gebruiken op machine B.
Losse moederborden hebben geen licientie.
Mensen die zelf hun PCs bouwen ervaren dat ze nu veel meer windows versies moeten kopen. Mijn retail licentie werd namelijk gratis omgezet naar een OEM licentie, waardoor je die licentie niet kan deactiveren op machine A en gebruiken op machine B.
Een onaangename verrassing toen ik een upgrade deed.
De originele key ingeven werkte hier altijd wel op een volgende pc. Dus installeren zonder key, en dan activeren met de originele Win7/8 key.
Beter dat MS hier weer geld voor gaat vragen in de vorm van licenties i.p.v. dat ze andere manier (data/reclame) gaan zoeken om winstgevend te blijven op dit aspect.

Aan de andere kant is natuurlijk MS enorm gebaat bij het gebruik van de laatste Windows versie. Het is tenslotte een 'enabler' naar meer MS producten.

Maar ook een migratie pad van bv W7 naar W11 moet onderhouden worden en kost geld. Blijft dit migratie pad (betaalt dan nu via licentie) wel bestaan?
Klopt.

Van de week een licentie gekocht voor een nieuwe pc, was 12 euro ofzo. Met bon en btw enzo, al begrijp ik niet helemaal hoe ze dat doen :-)
Je kan dus niet meer upgraden van Windows 7 naar Windows 10 of 11, maar kan je een retail-licentie-key die ik heb van Windows 7 dan nog wel gebruiken om Windows 11 te activeren, mocht dat nodig zijn als mijn PC opnieuw geinstalleerd moet worden?
Licenties zijn volgens mij niet tot nauwelijks goedkoper geworden toch? Tenminste als ik even in de pricewatch kijk zie ik nog altijd 100+ euro. Je kunt uiteraard wel goedkoper keys krijgen maar dat zijn geen volledig legitieme licenties (al gebruik ik ze ook gewoon hoor, ga echt geen 100+ euro dokken als zelfbouw tax).
Inderdaad. Wat dacht je van 3 Windows 11 VM's. Mooi voor 30 euro klaar ipv 300+ euro (of gratis als je oude prodesks vind met windows 7 keys erop want de hardware heeft toch geen waarde meer). De hobby moet ook nog een beetje leuk (en zeker betaalbaar) blijven.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 14:23]

Voor virtuele machines gelden iets andere licentie eisen: In de regel kan en mag je op een machine waarvoor op de hardware een msWindows licentie is geactiveerd ook een aantal virtuele machines draaien. Voor zover ik altijd begrepen heb in ieder geval 2 en in duurdere licenties meer, tot onbeperkt voor enterprise licenties.

Detail is wel dat de licentie activatie op de hardware gewoon een keer moet zijn gedaan, ondertussen kan en mag de fysieke machine als host een heel ander operatingsysteem draaien.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 14:23]

Idd. hij heeft het over grijze keys.
Zelfbouw tax :-) ja zo voelt het idd wel.
Voor 100 euro krijg je een key wat je van pc naar pc kan meenemen, die van 10 euro zit aan je moederbord vast
Gelinkt aan Microsoft account: Nieuwe pc gebouwd en windows 10 werkte meteen gewoon door in te loggen. Nooit een code gevraagd.
Voor een nieuwe moederbord moest ik toch echt een nieuwe key hebben. gelijk toen maar windows 11 genomen
Je kon gewoon een win7/8 key van Google plukken dat werkte ook voor nieuwe pc,s.

Heb je toevallig een gebanned key gehad mogelijk.
En toch heb ik al mijn leven lang dat soort keys van de ene naar de andere pc/upgrade over geheveld.
Jammer, dat betekend waarschijnlijk ook een einde aan de handel waar je voor een paar euro grijs je Windows kan activeren.
Mjah kan er niet om malen eigenlijk, ik heb nooit betaald voor een code sinds windows 7, dus waarom zou het erg zijn wat meer te moeten betalen voor iets wat je wilt hebben en blijkbaar wilt gebruiken. En als je het niet wilt dan hoef je er ook niet voor te betalen toch, dan hou je lekker wat je al hebt?

Lullig als je handelaar ben, maar daar heb ik uiteraard geen medelijden mee om geld over andermans rug te verdienen, door vieze trucjes toe te passen :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:23]

Zelf ook 1 keer gebruikt; Windows 11 blanco install op nieuwe PC met Pro licentie voor € 1.98 toen. Werkt prima, en daarna ook gewoon aan je MS account gekoppeld, en daarmee Windows PC meermaals opnieuw geïnstalleerd en meermaals geactiveerd.
Ik heb best wel veel problemen met mijn windows 10 installatie. Essentiële windows applicaties die op hol slaan en 100% van mijn cpu/gpu willen benutten. Of opstarten uit sluimerstand bevriest regelmatig alles. En andere van dat soort problemen.
Eigenlijk zou ik een clean herinstallatie moeten doen, maar niet echt zin in...

Liever wil ik gewoon mijn laptop naar windows 11 upgraden en dan ben ik waarschijnlijk ook wel van mijn problemen af. Alleen wordt de Core i7-7700hq niet ondersteund voor een upgrade.
Nu zie ik veel zeggen dat je die support check kan omzeilen en gewoon kan upgraden, maar geeft dat geen problemen? Mij lijkt dat er een goede reden is dat het niet ondersteund wordt. Iemand hier ervaring mee?
Rufus gebruiken voor de installatie. Werkt als een zonnetje. Ik heb 11 draaien op een veel oudere processor.
Of download het bypass11 script van aveyo
Kan aan mij liggen. Tijd genoeg gehad toch?

Begin van het jaar is Win7 in een aardig tempo afgenomen (einde support win 7 ofzo?): https://gs.statcounter.co...t-share/desktop/worldwide
Ja, het Extended Security Updates (ESU) programma voor Windows 7 werd afgelopen januari 2023 beëindigd.
De updates zijn er nog wel tot 10 oktober. En ze zijn ook installeerbaar met de W7ESUI.
De updatepackages zijn aanwezig onder de noemer WIndows 7 embedded.

[Reactie gewijzigd door mrmrmr op 22 juli 2024 14:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.