Glasvezelbedrijf ODF meldt 1 miljoen Nederlandse aansluitingen

Open Dutch Fiber zegt 1 miljoen Nederlandse huishoudens te hebben aangesloten op zijn glasvezelnetwerk. Dit ODF-netwerk is een open netwerk. Odido heeft echter het eerste jaar nadat een huishouden is aangesloten, het exclusieve recht om diensten aan te bieden.

ODF 1 miljoen aansluitingenMet de 1 miljoen aansluitingen is Open Dutch Fiber de derde grootste glasvezelaansluiter van Nederland. Delta Fiber zei een week geleden 1,5 miljoen adressen te hebben aangesloten; KPN heeft ruim 4,3 miljoen glasvezelaansluitingen.

ODF werd in 2021 opgericht en gaf destijds aan in vijf jaar tijd een miljoen huishoudens te willen aansluiten. In februari dit jaar werd dit doel bijgesteld naar 2 miljoen huishoudens in 2025. Het aantal aangesloten huishoudens zegt niets over het aantal klanten dat daadwerkelijk diensten afneemt, maar wel over het aantal punten waarop abonnementen af te nemen zijn. Op het ODF-netwerk bieden twaalf providers diensten. Naast Odido zijn dat onder andere Freedom Internet, TriNed en Weserve.

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-09-2023 • 08:46

128

Lees meer

Reacties (128)

128
128
41
3
0
74
Wijzig sortering
Ik heb zelf nu enkele maanden (8 juni geactiveerd) glasvezel via ODF in Roosendaal, met een abonnement bij Odido (voorheen T-Mobile Thuis), en moet zeggen dat het prima bevalt. Erg stabiel en ik haal vrijwel altijd 950 MB/sec up/down.

Ook de aanleg (in de straat gelegd maart/april dit jaar, 2 maanden later huizen aangesloten, weer een maand later de aansluiting geactiveerd) is eigenlijk naar volle tevredenheid verlopen.

Ze zijn hier in de regio ook heel erg uitgebreid bezig om de hele regio (West-Brabant) op de glasvezel te krijgen.

Het opgeschroefde tempo dat het artikel noemt kan ik dus wel redelijk begrijpen als deze regio maatgevend is hoe ODF dit in de rest van het land aanpakt.

Dit in tegenstelling tot KPN die pas denken "Q2 2024" hier glasvezel in de grond te kunnen komen leggen. Aansluiten van de woningen zelf zou volgens KPN "op zijn vroegst Q4 2024" gaan worden.
Ik heb sinds september glasvezel van Odido en bevalt opzich ook goed al heb ik wel sterk het vermoeden dat ze cappen op 95% van de beloofde snelheid. Ik haal steevast 380 Mbit en neem aan dat jij 1Gb hebt. Ik kwam van ziggo af met ook 400Mbit en daar haalde ik dat ook daadwerkelijk altijd.
De snelheid wordt niet geknepen, maar er is wat snelheid voor adressering nodig, er is vast iemand die dat beter uit kan leggen dan ik. Bruto snelheid is vast 400Mbit/s netto 380Mbit/s.
Zal bv ermee te maken hebben dat HTTP(S) verkeer weer verpakt zit in TCP/IP, dat weer verpakt zit in ethernet. Als je over HTTP een speedtest doet meet je dus eigenlijk de snelheid van HTTP verkeer. Terwijl er in werkelijkheid (iets) meer verkeer over de lijn gaat. Immers kunnen TCP/IP pakketjes maar enkele kilobytes groot zijn. Als je dus zeg 1MB moet downloaden wordt dit verstuurd in bv 500 TCP/IP pakketjes van 2kB elk. Waarbij die 500 pakketjes stuk voor stuk extra informatie bevatten, zoals het IP adres en de poort van de afzender en de bestemming (4 bytes per IP adres bij IPv4, 16 bytes bij IPv6, 2 bytes per poortnummer, dus dat is al 12 of 36 bytes verlies), een checksum, een sequence number, etc.
En TCP/IP wordt dan weer verpakt in ethernet. Waarbij het ethernet frame weer informatie bevat, zoals het MAC adres van de afzender en bestemming.

Hetzelfde effect zie je bv ook als je binnenshuis een file transfer doet via bv een Windows gedeelde map. De snelheid zal dan niet boven de 980Mbit/s komen als (een van) beide zijde maar een 1Gbit/s poort heeft. Die resterende 20Mbit/s zit dan in data die niet het bestand zijn (dus TCP/IP en ethernet headers).

Bij Ziggo is het vervolgens zo dat zij een iets hogere snelheid leveren dan het abonnement is. Dus bij een abonnement dat geadverteerd wordt als 400Mbit/s down is de configuratie bijvoorbeeld 420Mbit/s down. Mogelijk dat Odido vervolgens wel de geadverteerde snelheid ook als technische snelheid / cap hanteert, waardoor je als klant bruto een lagere snelheid ziet.
Is dat niet misleiding? Als je adverteert met 1.000Mbit, dan wil je ook dat er 1.000Mbit geleverd wordt. Aan jou, als eindgebruiker, dat je volledig kan gebruiken.
Anders kan ik ook uitleggen dat de topsnelheid van een Nissan Micra >300 km/uur (vallend uit een vliegtuig) is of dat er 6.000Mbit routers zijn, terwijl je die snelheid praktisch niet haalt.
Het staat ook zo in het contract van Odido dat de snelheid niet altijd de maximale hoeft te zijn.

Snelheden van de internetdienst en rechtsmiddelen
Aan de hand van je postcode hebben we je verwachte maximale downloadsnelheid berekend op 1 Gbit/s en je maximale uploadsnelheid op 1 Gbit/s. De daadwerkelijke snelheid kan variëren. In tenminste een van de tien uitgevoerde metingen moet 90% van de maximale internetsnelheid worden gemeten. De normaliter beschikbare internetsnelheid is 85% of hoger van de maximale internetsnelheid. De minimale internetsnelheid 75% of hoger van de maximale internetsnelheid.
Bij mij heeft mijn ISP waarschijnlijk een foutje gemaakt. Overdag haal ik 4Gb down/3Gb up, na 23.00 wordt het 4Gb symmetrisch. Ik kan niet klagen over de verbinding :)
Kan je uitleggen hoe dit werkt? Ik vraag dit voor een vriend 8)7
Wat voor verbinding heb je? XGS-PON? Een "normale" (wat dat ook mag betekenen) ethernet poort doet maar 1Gb/s, heb jij dan 10G uit je modem komen? Of gebruik je zo'n SFP+ module van FS.com o.i.d.?
Ik heb een xgspon kastje van kpn met een 1Gb abonnement. Van de ene op de andere dag had ik 4Gb ipv 1 Gb. De oude xgspon kastjes hadden intern 1Gb rj45 ethernet, sinds een paar maanden leveren ze xgs pon kastjes met 10Gb.rj45 ethernet. Ik weet niet beter dan dat ik 1Gb zou moeten hebben, maar je hoort mij niet klagen...
En jij hebt 10GbE naar je PC? Waarvan je 4gig kunt gebruiken, mits het niet te druk is? Cool!
Weet je zeker dat het echt "maar" 4 gig is? Misschien zit er ergens nog een flessenhals die je op kunt lossen voor nog meer snelheid :9~
Ik heb hier een i9 imac pro rechtstreeks op 10Gb gekoppeld, dat het strak rond 4Gbit blijft hangen doet mij vermoeden dat het een netwerk profiel is. Elke dag afkloppen dat het 'fout' gaat:)
Nou, niet hard genoeg afgeklopt, of een keer vergeten, want het feest lijkt voorbij te zijn :9~

nieuws: KPN begint over twee weken met 4Gbit/s-abonnement voor vast internet
Ik zat gister een dag op 100Mb plat, nu weer 4Gb, ah well, zolang de verbinding maar gemiddeld 1Gb aan de bovenkant is :)
Het ligt dus aan welke snelheid je meet. De snelheid waarmee de bytes over de vezel heen gaan zal vast bv die 400Mbit/s zijn. Alleen zitten daar ook bytes bij die niet onderdeel zijn van de daadwerkelijke data (bv het bestand dat je wilt downloaden), maar wel essentieel zijn om ervoor te zorgen dat de data bij jou terecht komt (TCP/IP & ethernet headers dus waar in staat waar het pakketje naar toe moet).

En daarnaast zal er geen enkele provider zijn die, op een consumenten lijn, een minimale snelheid levert. De geadverteerde snelheid is een maximum, niet meer en niet minder. Je kunt best klagen als de snelheid veel lager ligt, maar 380 vs 400 is natuurlijk geen "wanprestatie". Als je maar effectief bv 150 krijgt en voor 400 betaald heb je wellicht meer kans van slagen. Maar 380 vs 400 is gewoon een miniem verschil op basis van "maximaal 400". Nog los van dat het verschil perfect te verklaren is met de technische onderbouwing en dat er wel 400 bruto wordt geleverd maar door de overhead er netto 380 overblijft.
Hetzelfde als dat een werkgever je "lokt" met een bruto salaris en je maar een betto salaris krijgt bijgeschreven. Ook daarbij kun je niet klagen dat je niet het bruto salaris krijgt over gemaakt.
Dat snap ik, dat klinkt als een valide argument, maar ook als excuus/vrijbrief.
Het punt is dat we moeten willen dat relevante informatie getoond wordt, als dat normaal gezien kan.
Anders blijven we in stand houden dat routers met belachelijke, niet relevante snelheden gereclameerd worden. daarmee zou je klanten kunnen misleiden om een product te kopen, waar in de praktijk blijk dat die snelheid niet relevant is.

Denk ook aan actieradius van auto's. De meetmethoden zijn slecht en verbloemen soms heel sterk de werkelijke actieradius, zeker bij hybride auto's.
Bij ICE auto's schat ik dat de delta met de realiteit tussen de 15~40% ligt, afhankelijk van het model.
Bij ICE kan dit zomaar 80~90% verschillen.

Wil ik dus een reëele actieradius, dan krijg ik geen goed beeld met de gegeven getallen, krijg ik een iets minder onnauwkeurige indicatie als ik weet of het een ICE of hybride betreft en krijg ik een beter beeld als ik gebruikerservaringen ga uitzoeken.
Vergis je ook niet in de testsituatie/wat een isp kan leveren. Je aansluiting is de verbinding tussen je lokale apparatuur en de eerstvolgende hop. Ergens in het pad van je aansluiting naar je bestemming zit een verkeersbeperking (je abonnement, traffic shaping). Steeds verder in dit pad naar je bestemming heeft een isp minder invloed op de kwaliteit. Speedtest naar je lokale isp zal een ander beeld geven dan speedtest naar de concurrent of verweggistan. Speedtest in een browser werkt anders dan speedtest als programma draaien. Als je zeg 85% haalt van je abonnement (met speedtest als programma op een ethernet verbinding) heb je IMHO een prima dienstverlening.
Het is zelfs wettelijk geregeld ;) @Nas T
https://zoek.officielebek....nl/stcrt-2017-68591.html
Naar het oordeel van de ACM wordt tenminste 90% van de maximumsnelheid bij één van de tien metingen die een eindgebruiker in één week uitvoert gerealiseerd. Hierbij oordeelt de ACM dat de metingen gelijkmatig moeten worden verspreid over minimaal drie dagen in deze week en dat de metingen op elk moment van de dag moeten kunnen worden uitgevoerd, maar dat er niet meer dan één meting per uur wordt meegeteld.
Met de aantekening:
Het tweede lid van artikel 4 geeft aan wanneer deze snelheid volgens de ACM moet worden behaald. Tenminste 90% van de maximumsnelheid moet volgens de ACM worden gerealiseerd bij minstens één van de tien metingen die een eindgebruiker in één week uitvoert. Hierbij is ervoor gekozen om te bepalen dat 90% van de maximumsnelheid moet worden behaald, omdat de snelheid doorgaans fluctueert en redelijkerwijs niet van aanbieders van internettoegangsdiensten kan worden verwacht dat zij bij minstens één van de tien metingen in één week de maximumsnelheid volledig realiseren. Ten aanzien van de metingen geldt volgens de ACM verder dat de metingen gelijkmatig moeten worden verspreid over minimaal drie dagen in een week. De metingen kunnen op elk moment van de dag worden uitgevoerd en er wordt niet meer dan één meting per uur meegeteld.

edit:
En Ziggo bijvoorbeeld heeft de snelheid(disclaimer)beperkingen gewoon online staan.
Maximale download- en uploadsnelheid Gelijk aan de geadverteerde snelheid
Normale download- en uploadsnelheid Hoger dan 80% van de geadverteerde snelheid
Minimale download- en uploadsnelheid Hoger dan 40% van de geadverteerde snelheid.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 13:39]

Nee want de provider weet toch niet welk protocol jij gebruikt dus die verkopen een lijnsnelheid.

Een VPN verbindingen heeft bijvoorbeeld veel meer overhead dan een HTTP verbinding.
Een HTTPS heeft weer meer overhead dan HTTP.

Maar je sluit een abbo af op Mbits en dat zal de verbinding doen en dan hangt het af van het protocol hoeveel nuttige data dat is.
De overhead van https tegen over http zit in de encrypty / decryptie aan beide zijde, niet op de data overdracht.
VPN is een heel ander verhaal, dit is een encapsulatie van de data, en sterk afhankelijk van welke methode er gebruikt wordt ssl v.s. ipsec.
" Bij ICE auto's schat ik dat de delta met de realiteit tussen de 15~40% ligt...
Bij ICE kan dit zomaar 80~90% verschillen. "

???
Mijn auto verbruikt in de praktijk 15,5 liter per 100km, op papier is dit 18,9 liter per 100km.
Dat verschilt ongeveer 20%. En dat is nog aan de lage kant, voor de meeste auto's ligt dit meer richting de 30%.
Dit komt doordat de meetmethode (WLTP) tekort schiet en niet realistisch is. Het is een laboratoriumtest en luchtweerstand speelt daarbij onder andere geen rol.

Bij hybride modellen loopt het helemaal spaak. Omdat de accu daarin bijvoorbeeld theoretisch 70 kilometer (maar in de praktijk eerder 40~50) actieradius heeft, wordt het verbruik verbloemd, omdat er maar 30 brandstofkilometers gemeten wordt, waar dit in de praktijk 50/60 (bijna het dubbele) is. Tel daar bij op dat die 30 kilometer ook geen realistisch beeld geeft (want WLTP laboratoriumtest), plús dat je er dan altijd van moet uitgaan dat je elke 100 gereden kilometers je volledig je accu kan leegrijden, en dan is de realiteit totaal verloren.

Extra zuur is dat uitstoot ook op basis van WLTP gedaan wordt en er dus geen reëel beeld van de milieu-impact bepaald wordt, maar op basis hiervan wel financiële voordelen gegeven worden.

Het zou handig zijn als je een performancemeting zou hebben die écht relevant is. Dan weet je wat de auto daadwerkelijk verbruikt, want dat kan het omslagpunt tussen auto's veranderen. Daarnaast zou de overheid een betere keuze kunnen maken wat betreft financieel voordeel verlenen.
Maar ondertussen is het geaccepteerd dat we getallen krijgen die er eigenlijk niet toe doen en we weten ze zelfs te verdedigen ook ...
En dat is net wat ik wil voorkomen: ik wil meer focus hebben op een juiste weergave van de werkelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 13:39]

Neen, want als jij het aantal bits zou stellen dat in 1 second over de vezel gaat, en dan het werkelijk aantal bits, dan klopt dat gewoon. Je ISP kan niet weten welke protocollen jij er over stuurt, hoeveel nuttige informatie erdoor kan.
Van misleiding is geen sprake, want de snelheid wordt wel gehaald, maar hier en daar wordt dat verbruikt, zodat jij minder binnen krijgt. Daarnaast wordt er altijd vanuit gegaan dat je minimaal 80% van je snelheid moet halen.
Je vergelijking met je Nissan Micra is zeker helemaal in lijn met het voorgaande. Als je wind tegen hebt, met z'n vieren in de auto zit, je raampje open hebt staan, je banden niet op de juiste spanning zijn en weet ik wat nog meer, dan zul je nooit en te nimmer de topsnelheid halen. En toch heeft Nissan je niet misleid.
Klopt je verliest altijd wat snelheid door tcp/ip overhead doordat overal headers geplaats moeten worden. Die zijn niet zo groot maar heeft toch weer impact. En natuurlijk kan in het pad naar jou eindbestemming ook nog een ouder apparaat zitten die minder snel werkt waardoor je ook performance verlies hebt.
Dat vermoed ik niet. Ik heb glasvezel van KPN 100/100, maat haal dat ruim, soms uitschieters naar 115 u/d
XGS-PON gebruikt FEC (forward error correction). Hierdoor lever je een klein deel van je snelheid in voor de betrouwbaarheid.
En waarom zouden ze dat doen? Waarom zou een provider een betaalde klant actief tegen werken? Die klant wordt ontevreden, die klant zorgt voor belasting op de klantendienst en monteurs etc etc, zorgt voor negatieve reclame en ga zo maar door. Mensen zeg wel vaker "kutprovider x werkt mij tegen" maar ik kan me nou nooit een normale reden bedenken waarom een commercieel bedrijf dat zou doen...
Een vrij simpele reden zou zijn dat je op die manier met dezelfde capaciteit meer klanten kan bedienen. Glas zou zonder problemen de snelheid moeten kunnen bieden. Bij Ziggo haalde ik steevast de beloofde snelheid. Begrijp mij niet verkeerd ben tevreden over het product zeker gezien de prijs echter is er geen reden waaorm een 400Mbit pakket niet daadwerkelijk die snelheid kan halen.
En waar lees je de snelheid af ? Want ik had de indruk dat als je via taakbeheer kijkt in windows 10/11 je wel de bruto snelheid te zijn krijgt. En die ligt dan net iets hoger als de snelheid van je download zelf.
Ook glas heeft overboeking hoor ;).

"The bandwidth of the single connection between the OLT (optical line termination) and the ONTs (optical network terminals) is 2.4 Gbit/s down, 1.2 Gbit/s up, or rarely symmetric 2.4 Gbit/s,[1] shared between up to 128 ONTs using a time-division multiple access (TDMA) protocol, which the standard defines"

In het geval van Odido wordt deze lijn meestal met max 32 klanten gedeeld (oftewel 2.4Gbps / 32).
Hanlon's scheermes: "Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid."
Ik heb ook Ziggo, en als je in je modem kijkt krijg je altijd iets meer bandbreedte geconfigureerd dan je abbonnement.
Deze marge zorgt ervoor dat je je snelheid haalt. Andere providers zullen waarschijnlijk exact ingesteld staan waardoor je door overhead minder in praktijk haalt.
Je kunt anders je provider hier gewoon over bellen. Zo even uit mijn hoofd cappen de meeste providers de internetsnelheid op 113% van de beloofde snelheid.

1GB krijgt 1,13GB binnen om overhead van protocollen en UTP kabel verlies tegen te gaan.

Zakelijk staat dit vaak in je contract, particulier weet ik niet.
Op gigabit wordt niet gecapped...aangezien dat ook direct de snelheid van de onderliggende interface (SFP's) is.... Heeft geen nut om daar verder in te cappen.
Je hebt echter altijd overhead, beperkingen in je lokale netwerk, beperkingen aan de andere kant van de speedtest e.d.

Bij ziggo en fiber met met abbo's < 1gbit zal er wel enige capping zijn, maar deze is dan meestal op of net boven de geadverteerde snelheid, of je hebt te maken met een kort piekje waarbij je over de cap heen komt, omdat deze als gemiddelde over een langere periode geld, en dus in het begin daar even overheen kan/mag.
Op gigabit wordt niet gecapped...aangezien dat ook direct de snelheid van de onderliggende interface (SFP's) is....
Bij XGS-PON wordt wel gecapped, anders zou je 10Gb krijgen.
Dan nog is de wired interface van je router vaak nog 1GbE, dus zit daar ook de beperking.
Je kunt zo een mac of pc als router gebruiken hoor ? Overigens merk ik wel dat 10Gb ethernet best wel stroom verbruikt, jammer dat ONT's of routers niet met sfp+ interfaces worden uitgerust, goedkoper (dac of fibers), zuiniger en minder storingsgevoelig ... Misschien nog even geduld hebben, wachten op de nieuwe fritzboxen ?
jammer alleen dat alles zo lang heeft moeten duren. Als de overheid iets pro-actiever was geweest dan had Nederland al rond 2010 compleet verglaasd kunnen zijn. Wat had dat allemaal niet kunnen opleveren aan diensten. Zelf mag ik al vanaf 2011 van glas genieten en ik wil NOOIT meer terug.
Hier in de omgeving zijn dan ook vele web en media bedrijven actief, juist door de vroege beschikbaarheid van glasvezel

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 13:39]

Ik ben bang dat PTT dan heel lang had gemeld dat de gebundelde snelheid van 2 ISDN kanalen met 128Kbit meer dan genoeg was geweest. Als het aan KPN had gelegen dan was er nooit ADSL gekomen.
Onzin. De eerste FTTH verbindingen waren er al in 2006. Als de overheid destijds visie had gehad en niet alles aan de markt had overgelaten, dan was NL nu compleet verglaasd en hadden we als land! een enorme voorsprong kunnen hebben. Exploitatie had best via commerciële partijen gekund overigens, maar voor infra moet je politieke ballen hebben (denk aan koning Willem I en de spoorwegen). Daar ontbreekt het aan in NL
Voorsprong betekent nog geen winst. En als mobiel internet steeds meer capaciteit krijgt zie ik juist het animo voor vaste lijntjes snel afnemen. We leven niet meer in 2000 toen snel internet een verlossing was omdat je geen andere opties had.
Alle mobiele vooruitgang ten spijt, maar natuurkundig gaat dat nooit zo snel en stabiel zijn als een glasvezel verbinding. Theoretisch kan mijn huidige verbinding prima 10Gb aan met de juiste apparatuur in de pop. (Dat dat nu niet kan is een kwestie van kosten). Dat gaat niet lukken over een mobiel netwerk en al helemaal niet met de latencies die ik nu al heb
Dat klopt, maar de massa die vooral netflixt en tiktokt kan het een zorg zijn dat ze geen 10 Gb naar de POP halen zolang 'het internet het maar doet' en het vooral niet te duur is. Nu zie je vaak al jongeren die enkel op hun mobiele Unlimited abo leven en voor hun laptop/tablet desnoods hun hotspot aanzetten, een stuk goedkoper dan glas of coax ernaast hebben.

Dus ja er zal altijd een markt blijven voor glasvezel, maar dat is wel even wat anders dan beweren dat dit allerlei diensten opgeleverd had als iedereen glasvezel had gehad. In de praktijk is de rek er wel uit, ook glasvezel loopt nu ook vooral bij KPN doordat ze dreigen met DSL af te gaan sluiten (zo zijn bij mij in de wijk de meeste omgepraat hoorde ik op de VVE vergadering). Niet omdat iedereen met spandoeken loopt "10 gigabit NU" en "overheid waar is mijn glasvezel?!". Dan projecteer je denk ik je eigen voorkeur en behoefte een beetje te sterk op de gehele maatschappij.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 13:39]

alles aan de markt had overgelaten
tja, de regering had geld nodig. Onder het mom van privatisering en marktwerking werden de gaten in de begroting gedicht. Of dat jaren later een goede keuze was kun je overpeinzen bij gas, elektriciteit, zorg, communicatie ...

De gaten worden nu gedekt door belasting te heffen met 3/5G spectrum verkopen, toto, staatsloterij, etc etc geen ambtenaar komt op het idee om minder geld uit te geven want dan worden ze volgend jaar gekort in hun budget ...
Volgens mij was KPN er anders heel snel bij met mxstream ADSL rond 2000. Je onderschat de technische know how. Beetje typisch Nederlands. Te weinig trots zijn op onze eigen industrie.
ADSL van KPN is oorspronkelijk gewoon een product van Alcatel. Er waren toen echter al andere partijen die gewoon toegang tot de lijnen wouden hebben en dat niet kregen in het begin voor ADSL gebruik.
En daarna komt dan ook nog even Delta langs en dan heb je 3 aansluitpunten in huis :)
Prima. Die aansluitingen nemen geen ruimte in en vreten geen stroom. Terwijl ik als consument dan de providers tegen elkaar uit kan spelen en zo jaarlijks de goedkoopste eruit kan halen. :)
Hier vonden ze dat het niet de meterkast in kon, terwijl die wel aan de straatkant zit. Daarom zit er nu van alles tegen een muur van de woonkamer geschroefd. (ODF en Ziggo) Van mij hoeft er niet meer bij. Ook de rommel die ze maakten bij het aanleggen van dat punt was redelijk vervelend, sowieso ging dat allemaal niet van een leien dakje.
Erg stabiel en ik haal vrijwel altijd 950 MB/sec up/down.
Dat is omgerekend 7600 Mbps. Je hebt een 8 gigabit aansluiting?
"950 MB/sec" is heel veel. Zelfs meer dan de 2500 Mbps die Delta levert.
Ik gok dat je 950 Mbps bedoelt.
En 100.000 schades... bij mij in het dorp hadden ze echt heel veel schades, stedin, water, gas, ziggo en kpn vezels..

Dagelijks zag je stedin en ziggo busjes.
En daarbij liggen ze vaak net onder het trottoir en vervuilen zo de ondergrond en vrije ruimte. Hierdoor moeten andere nutsbeheerders flink kosten maken om hieromheen te graven (en die wel op juiste diepte moeten/gaan liggen)
Daar gelden toch wettelijke verplichtingen voor? Een kabel moet minimaal en maximaal zo diep liggen.
Hier ligt de hoofdverbindingdkabel van glasvezel naast de weg, niet dieper dan 1 meter (want dat mocht nier vertelden de gravers.)
Wat bedoel je met vervuilen?
Verder hoort het (uitzondering daar gelaten) op 60cm diepte te liggen.
Ik zou echt niet graag een gas en Electra op een diepte van 60 cm willen hebben een meter of dieper is een stuk veiliger.
Gaat er eens een keer iets fout met de water leiding dan is er minder kans dat met gas en elektra iets gebeurt dan op een op een diepte van 60 cm.
Denk maar eens in wat er met een stoep tegel gaat gebeuren die met de punt naar beneden gaat,
Een glasvezel kabel gaat er dan wel aan maar de schade daar aan is niet zo erg dan een gas fontein zoals ooit in Amsterdam gebeurde.
1 gek die even langs loopt met een brandede sigaret en je hebt een mooie BBQ.
Hier bij mij gaat het best netjes, met Delta en dan medewerkers van BAM. 1x een waterleiding geraakt, verder niks. Ook kwam ik thuis, hadden ze hun groene draad al tot mn voordeur gelegd, maar kon aan mijn voortuin eigenlijk niet zien hoe, dus netjes opgelost weer.
Dat is natuurlijk niet een ODF probleem maar een probleem met de aannemer die in opdracht van ODF de kabel in de grond stopt. En die aannemers werken met alle plezier voor alle providers.

Overigens bij mij in het dorp ook niet anders. Aanleg wordt gedaan door MIH-GmbH (Duits bedrijf "Oostblok" gravers) in opdracht van Delta Fiber Nederland. En ook hier meerdere gaslekken, gesneuvelde coax kabels, etc. Dus het is sowieso niet afhankelijk van de infrastructuur beheerder (ODF / DFN / KPN Netwerk / ...), en waarschijnlijk is dit iets dat ook voorkomt bij vele aannemers. Of het nu MIH is of BAM of wie dan ook. Grote kans dat het gedaan wordt door laagopgeleid personeel, meestal uit het buitenland / voormalig Oostblok, voor een "hongerloon". En dat daarbij "precisie" wordt ingeleverd. Maar als het super secuur gedaan moet worden zonder nevenschade, stoepen netjes teruggelegd, ... wordr het al helemaal onbetaalbaar.
Er is een kabel en leidingen kaart welke ze moeten gebruiken maar als die niet geüpdatet wordt door bedrijven die gasleidingen neer leggen dan komt dit soort zaken veel voor.
Sterker nog er zijn bedrijven zoals die bij ons in opdracht van Enexis Netbeheer die ronduit gezegd een puinhoop heeft veroorzaakt door bij sommige huizen zoals bij ons gewoon geen gasleiding hadden vervangen wat later wel door een ander bedrijf is gedaan.
En of de eerste bedrijf de gegevens wel goed heeft door gegeven is maar even de vraag.
Nu gaan wij ook ergens volgend jaar glasvezel krijgen en dan is het te hopen dat die gasten welke het gaan aanliggen niet te snel gaan graven.
En wat ik van een mede tweaker begrijp is er een monteur die niet echt heel veel verstand van glasvezel heeft (LOI cursus gedaan?)
Voor driekwart omdat de kaarten niet kloppen waarschijnlijk.
Bij mij steekt er nu een paar dagen de groene spriet uit bij de voordeur, nu wachten op de aansluiting in de woning zelf. Dan kan ik eindelijk dag zeggen tegen Ziggo!
Vanaf dan kan het tussen een dag en oneindig duren...
Heb bericht gehad van Delta dat tussen oktober en november de woning aansluitingen beginnen. Dan zijn ze klaar met de aanlegging in de wijk. Dus daar zijn toezeggingen op gedaan. We gaan het zien.
Delta is niet groen maar paars...
(groen is Ziggo, oranje KPN en turquoise is ODF)
Nee dit is van Delta, die doet de glas bij ons in de hele stad, en krijgen wij ook de nieuws updates van van de graafwerkzaamheden etc, overal groen. Ziggo heeft geen glas in onze stad.
En zoals @Señor Sjon zegt kan het nog heeel lang duren duren voordat Delta je aansluit...
Zie bijvoorbeeld dit topic: forumtopic: Delta fiber vs viberq
En niet alleen Delta hoor, maar alle kabelaars kunnen het niet tijdig waarmaken, vooral omdat er een enorm personeelsgebrek is. De komende jaren moeten er nog miljoenen huizen worden voorzien van glasvezel.
De hoofdaders leggen in de straten is nog tot daar aan toe... letterlijk en figuurlijk... ;) maar daarna.
Een hardwerkende HAS monteur doet hooguit een stuk of 6 huis aansluitingen (FTU) op een dag...
Een hardwerkende monteur van een provider die een router komt plaatsen en de TV gaat aansluiten haalt de 6 op een dag vaak niet eens...
Dan zou ik toch echt ander werk zoeken als je maar 6 FTU's per dag kunt plaatsen. Dan zou je er meer dan een uur over doen voor een werkje van 20 minuten per HAS team.

Als vergelijking, een monteur van elektrameters moet er 4 per uur doen.
Sorry hoor 20 minuten... dat is hooguit alleen de FTU plaatsen, maar de HAS monteur doet veel meer.
Afgezien reistijd moet de monteur die een FTU aansluit beginnen met een de kabel die (vaak al maanden }>) buiten tegen de muur licht. Gat graven. Boren door de buitenmuur, glasvezel in de kruipruimte weer naar boven brengen, meestal meterkast, maar lang niet altijd. Sommige bewoners willen per se een bepaalde plaats en als dat mogelijk is gebeurd dat ook. Buitenmantel op maat maken glasvezel knippen en lassen en in de FTU prutsen en degelijk ophangen. Met een collega in de POP testen of er licht door de kabel kan en wat de demping is. Opruimen, gat dicht...No way dat ie in een uur klaar is. Als je hem 7 opdrachten geeft begint hij te mopperen, want dat kan alleen als niets tegenzit.
Dat is gras geen glasvezel aansluiting :-)
Hier komen ze niet verder dan de oprit. De rest gaat draadloos ofzo. Ben al een maand of 4-5 bezig om het binnen in de meterkast te krijgen.
Hier in een stad midden des lands steken er ook al jaren veel oranje sprietjes naast de voordeuren van woningen uit de grond..wel aangelegd, maar niet aangesloten.
Dit doen ze via een gestuurde grondboring
Ja, maar dan moeten ze niet halverwege de straat denken. Hop, vakantie en vervolgens zie je ze al maanden niet meer terug.
Ik heb in Lelystad gewoond en ook daar zag je de buitenkabel gewoon liggen voor de deuren.
Soms geven mensen wel toestemming om het aan te liggen maar willen ze geen aansluiting in de woning.
Helaas herkenbaar, de vezel op mijn balkon is kapot waardoor ze de aansluiting niet af kunnen maken en daar ben ik al sinds april toen ze het constateerden mee bezig, en het had al meerdere afspraken nodig voordat ze eindelijk eens kwamen voor de aansluiting (aannemer kwam een paar keer gewoon niet opdagen). Vervolgens kwam net voor de zomer een andere aannemer met een paar buitenlanders om de aansluiting te doen, die konden ook weer onverrichte zaken naar huis want die wisten niet dat de vezel kapot was, heb pas geleden maar weer contact met ODF opgenomen met de vraag of ze ooit nog eens gaan komen en ja, de aannemer is nog aan het bedenken hoe dit op te lossen...

Het geeft mij op dit moment weinig vertrouwen, hoe graag ik de overstap ook wil maken naar glasvezel, ik kan niet maanden zonder internet zitten als er een keer een defect is.
Tja, ik denk capaciteit en groeiproblemen. Ik ben al bijna een jaar bezig om een aansluiting, die volgens hun bestaat, administratief op het juiste adres te krijgen. Ik kan nu namelijk geen abonnement aanvragen, omdat mijn adres niet herkend wordt.

Elke paar maanden vraag ik weer of het misschien niet mogelijk is. "Jawel hoor meneer, we gaan het nogmaals doorgeven". Maar daarna blijft het weer maanden stil.
Met een bidir fibertje kun je zo verlengen hoor ?
Ook ik heb nu al een aantal jaar 1Gb glasvezel van T-mobile/Odido. Heel erg tevreden over. In de praktijk haal je zeer constant de 950Mbit en dat is erg netjes. Volgens mij heb ik in al die jaren ook nog nooit een probleem gehad. Het is ook redelijk voordelig, zeker wanneer je even een goede aanbieding pakt of telefonisch een dealtje weet te sluiten. IN het verleden kon je zo nog wel eens korting bedingen. Geen ide of dat nog steeds mogelijk is.

Tip: Je krijgt bij T-mobile een prima Zyxel router, maar daar neemt een gemiddelde Tweaker natuurlijk geen genoegen mee. Gelukkig kan je deze in veel gevallen vervangen.

Bij glasvezel krijg je een zogenaamde Media converter. Niet een modem, hoewel deze benaming nog wel eens wordt toegepast. Deze zet het licht van de glasvezel om in elektrische signalen ofwel het bekende Ethernet. Deze kastjes zijn in principe vrij universeel, maar het kan zijn dat er custom firmware op draait. Geen idee...

Deze media converter kan je gewoon via een standaard netwerkkabel aansluiten op de WAN poort van je eigen router. Je heb alleen wel een router met VLAN ondersteuning daarvoor nodig. Dan moet je een VLAN aanmaken met "ID" 300. Volgens mij de prioriteit op 0, als het überhaupt uitmaakt. Verder alle andere instellingen gewoon standaard DHCP enzo.

Wees niet bang met het gebruik of aansluiten van glasvezel. In het plastic kastje aan de muur zit gewoon een connector afgemonteerd (volgens mij een LC connector?). In principe is die qua aansluiten niet ingewikkelder dan een standaard netwerk kabel. Verlengen kan net zoals je met een ethernetkabel kan doen is dan meestal ook geen enkel probleem. Alleen even goed het type glasvezelkabel en connector controleren dus.
Ik heb ook al jaren een 1Gbit bij T-mobile/Odido en herken me in het verhaal van jou. Zelf de glasvezel verlengt en deze direct in mijn UDM Pro gestopt en tik de 950Mbit ook makkelijk aan. Ik ongeveer 2 jaar geleden een zeer goede deal gesloten met T-mobile dat nu onmogelijk is om nog iets beters te krijgen of me abonnement te aanpassen. Week geleden gekeken of ik nog op internet kon besparen en wat blijkt? als ik van 1000/1000 naar 100/100 gaan moet ik nu 3,50 euro per maand meer gaan betalen......meer betalen en 90% omlaag gaan met de snelheid!
Ik denk bellen met de klantenservice je de beste deals geeft.
Deze media converter is ook bekend als een ONT en wordt bij sommige providers standaard geleverd en bij anderen zit deze in de modem verwerkt. Handig om te weten dat zo'n ding ONT heet als je bij bv DFN zit en het standaard modem niet wil gebruiken. (Inzake bridge). Dan weet je waar je op moet zoeken als je gebruik wilt maken van de vrije modem keus.
Bij Odido wordt de ONT op serienummer geregistreerd. Wil je een eigen ONT gebruiken, bijvoorbeeld een SFP module, zal je het serienummer van de eigen ONT/SPF moeten doorgeven aan Odido, of het serienummer van de geleverde ONT spoofen.
Ik heb Ziggo 1 gig en geloof het of niet dat kan ik wel halen alleen is het wel zo dat ik dat morgens vroeg tot ongeveer 4 uur in de middag haal daarna zakt het wel iets af.
Dat komt wel omdat in mijn straat veel straatkasten staan wat in Amsterdam (noord) echt niet het geval is.
KPN heeft ruim 4,3 miljoen glasvezelaansluitingen.
Nou, ik zit al meer dan een half jaar met een oranje kabel midden op straat voor mijn oprit.
Ze hebben nog niet de mankracht om alles naar het huis te trekken..

Dus ik weet niet HOE KPN rekent. Maar hier in de wijk steken al meer dan een half jaar van die oranje fiberkabels uit de grond.
Meerdere keren contact gehad met KPN maar ze hebben gewoon geen mensen genoeg.

Slechte zaak (daar ze we mijn tuin overhoop hebben gehaald en dit niet meer oplossen)
Ze besteden de straataanleg met enorme contracten aan, daardoor worden soms hele stadsdelen in een keer verglaasd tot de stoep. In de praktijk zijn het vaak buitenlandse aannemers die met tijdelijk overgebrachte ‘handjes’ die klus klaren. Daarna is het nog wachten tot de lokale aansluiting gerealiseerd kan worden maar dat doet niet diezelfde partij, vandaar dat er soms veel tijd tussen kan zitten. Het is dus geen kwestie van ‘rekenen’ qua tijd, KPN is zo veel goedkoper uit voor de aanleg van de basisinfra.
Nou het probleem is meer dat ze mijn voortuin hebben opengegooid op vrijdagmiddag... vervolgens later die middag alles weer dichtgooien en aanbellen "Sorry maar we hebben geen tijd meer gehad om de kabel daadwerkelijk vanaf de straat naar de voordeur te trekken.. dus we maken nu tijdelijk de tuin weer dicht en komen dan maandag terug"

... die zijn nooit meer terug gekomen en ik zit nu met verzakte stenen in de voortuin.
Meerdere keren contact gezocht met KPN maar daar komt nog opvolging uit..
Bij mij is het omgekeerd. Kabel is in huis aangesloten maar de andere kant niet. Ook al meer dan een half jaar.
Die oranje fiberkabels die je overal ziet noem ik 'glassprieten'.

Tsja, rammen rammen rammen om overal maar glas neer te kwakken.
Of het magenta onkruid, want het steekt hier al jaren uit te grond en soms op de meest onhandigste plekken. Veel mensen hebben het al weggeknipt, want na de zoveelste belofte om het netjes weg te werken of een aansluiting te krijgen waren mensen er klaar mee. T-Mobile lijkt het echt als lange termijn investering te hebben gedaan om gebied te claimen en daarna consumenten te bedienen zoals ze ook in andere landen doen. Het zal me ook niets verbazen als ze straks alleen nog 5G routers leveren zoals in oa Duitsland om de stap van glas over te slaan.
Gewoon een trechter er insteken en roepen dat je ook een aansluiting wilt, Ik wed dat KPN of regfiber je dan echt wel hoort :)
Maar zoals bij iedere aannemers bedrijf hebben hun ook personeel te kort en om nu even een paar Polen of Duitsers hier heen te halen? nee dan krijgen ze weer te maken met iemand die roept dat arbeid migranten niet hier heen gehaald moeten worden terwijl er een groot te kort is aan vak mensen.
Bij ons is het geïnstalleerd tot de meterkast maar nu ligt er op onze stoep nog een flinke rol gladvezel die nergens heen lijkt te gaan.
Is dit incl overnames als E-fiber overigens? Aangezien dat nog steeds een apart bedrijf lijkt te zijn met eigen website etc ondanks dat ze al bijna een half jaar zijn overgenomen door ODF intussen.
Dat is een denkfout, want ODF is niets anders dan bedrijf van T-Mobile om nieuwe assets in te stappen met beperkte middelen welke dan niet meer als investering op de balans van T-Mobile staan, maar kunnen worden geactiveerd door een lijn te huren van ODF die daarna alle kosten mag dragen. Het is een truukje wat ze vaker doen en sommige partijen zijn daar op ingestapt om ook een partner te zijn en zo bepaalde lijnen te kunnen huren. Hierdoor ziet de balans van T-Mobile er stukken beter omdat ze niets hoeven af te schrijven en alleen maar kosten hebben voor bestaande klanten.

Het grappige is dat sommige glasnetwerken van T-Mobile aan KPN zijn verkocht recentelijk en niet zijn geactiveerd in ODF omdat daar andere investeerders achter zaten die tegen hun terugverdientijd zaten. Het zou me niets verbazen dat ODF over drie a vier jaar gered moet worden omdat het slecht gaat. En gezien hoeveel geld er nog in ODF en T-Mobile aansluitingen verstopt zit gaan we een interessante periode krijgen om te zien hoe ze de investeerders hun geld terug laten verdienen.

Het zou me niets verbazen dat ze na de komende 5G veiling hun plannen bijstellen en actief 5G verbindingen voor thuis gaan aanbieden als alternatief. Ze hebben dit in andere landen ook al gedaan om niet te investeren in DSL naar glas upgrades of lijnen van derde partijen te huren, want het is goedkoper voor ze om een zendmast te plaatsen dan om alle woningen aan te sluiten op glas of om een lijn te huren.
Is dit puur ODF, of zitten hier ook de aansluitingen van E-Fiber bij? E-fiber hebben ze namelijk afgelopen jaar gekocht, maar men presenteert E-fiber nog als een los merk (met wel een labeltje met "onderdeel van ODF).

Weet iemand of deze exclusiviteit van een jaar trouwens wel mag? Het is dat hier E-fiber de aanleg deed en ik dus meteen kon kiezen, maar anders had ik eens een mailtje naar de ACM gestuurd hierover.
Alleen recht mag wel maar net wat je zegt 1 jaar omdat je wel moet bedenken dat het een heel hoop geld kost voor dat een glasvezel in de grond gaat.
De kosten zijn glasvezel, de aannemer, vergunning van de gemeente en de monteur die een dure modem gaat installeren.
Het duurste is wel de arbeid uren reken maar dat een uur werk zo 50 tot 100 euro gaat kosten en er een volle dag er in gaat zitten om een gleuf te graven in de grond per straat daarna moet ook het glsvezel de grond in en aangebracht worden in een woning dan wel een flatgebouw.
Ik wacht het eerste jaar met Odido wel af, zodat er andere providers toegang tot het ODF-glasvezelnetwerk krijgen reviews van T-mobile (nu dus Odido) zijn overwegend matig tot slecht. Met name qua TV en service.
Service kan ik nog niet goed over oordelen. Beeld kwaliteit van TV is beduidend minder dan ziggo met de next box die ik hiervoor had. Gelukkig vind mijn vriendin het goed genoeg. Ik kijk zelf alleen maar netflix etc dus geen last van.
Je kan ook alleen glasvezel afnemen en dan bij Ziggo tv afnemen klacht opgelost meneer.....
Jij snapt het.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.