Door Hayte Hugo

Redacteur

Kabel hoeft van ACM tóch niet open

Ziggo heeft macht, maar dat voordeel neemt snel af

21-07-2023 • 06:00

209

Glasvezel versus coax

In de glasvezelmarkt zijn opengestelde netwerken doodnormaal. Er zijn meerdere grote bedrijven in Nederland die een landelijk glasvezelnetwerk uitrollen, maar er zijn veel meer virtuele providers waar je dat abonnement dan kan afsluiten. Voor de kabel geldt dit niet. Als je internet wil op Ziggo's netwerk, dan kan je alleen bij VodafoneZiggo aankloppen. De ACM wilde dit vijf jaar geleden anders, met een flink onderzoek, een officieel besluit en rechtszaken vanuit KPN en Ziggo tot gevolg. Het besluit werd toen teruggedraaid, maar in de jaren daarna gaf de ACM aan de markt nogmaals te onderzoeken. Op zaterdag 8 juli gaf de toezichthouder een ander signaal dan voorheen: er is nu 'voldoende concurrentie' op de markt voor snel internet.

Wat houdt dit besluit in en wat zijn hier de gevolgen van? Waarom moet glasvezel in de praktijk open zijn, maar coax niet? En waarom zegt de ACM dat de huidige situatie prima is, terwijl de toezichthouder recent strijd voerde om de markt te veranderen? Het is belangrijk om eerst te benoemen dat het onderzoek van de ACM een analyse is van de concurrentiesituatie tot en met 2028. De vraag is dus niet alleen of er nu voldoende concurrentie is, maar ook of die concurrentie op relatief korte termijn er wel zal zijn.

Onderzoek naar concurrentie op glasvezel

Glasvezel-, coax- en kopernetwerken in Nederland. Bron: ACM
Glasvezel-, coax- en kopernetwerken in Nederland. In de eerste
drie deelgebieden liggen glasvezelnetwerken, coax en koper. In
het vierde ​​​​​deelgebied ligt coax ​​en koper. In het vijfde deelgebied
ligt alleen koper. Bron: ACM

De ACM kwam tot zijn besluit na onderzoek van de vastinternetmarkt, waarbij dit artikel inzoomt op de drie belangrijkste markten: regio's met glasvezel, coax en koper, regio's met alleen coax en koper, en regio's met alleen koper. Bij elke markt onderzocht de toezichthouder of er genoeg concurrentie is. Bij de markten waar glasvezel actief is, is het oordeel vrij eenvoudig. De drie grote glasvezelaansluiters, KPN, T-Mobile, Delta en hun partners, sluiten namelijk 'open' netwerken aan. Virtuele providers kunnen hierbij wholesaletoegang krijgen tot dat netwerk en hier hun eigen abonnementen op aanbieden. Deze situatie is vergelijkbaar met virtuele providers zoals Youfone en Simpel die de mobiele netwerken van KPN, Vodafone of T-Mobile gebruiken om daar diensten op aan te bieden.

KPN is op de glasvezelmarkt veruit de grootste partij. In augustus vorig jaar sprak KPN af de wholesaletarieven tot vijftig procent te verlagen, om zo de concurrentie voor de virtuele providers te stimuleren. Tegelijkertijd houdt KPN met deze tarieven genoeg geld over om te kunnen investeren in het netwerk. KPN maakte deze afspraak niet per se vrijwillig; de ACM kondigde aan de glasvezelmarkt en specifiek KPN's gedrag te onderzoeken en sprak over regulering. KPN stelde daarop de tarieven te verlagen, na wat onderhandelen werden verder verlaagde tarieven in augustus vorig jaar door de ACM bindend verklaard. Tot 2030 is KPN daardoor beperkt in wat het aan wholesaletarieven kan vragen aan virtuele providers, waardoor deze glasvezelmarkt concurrerend is, waarmee volgens ACM ook dit deel van de 'snelvastinternetmarkt' concurrerend is.

Er zijn tweakers die stellen dat coax geen 'snel internet' is, vanwege de relatief langzame uploadsnelheid ten opzichte van glasvezel. Naar de uploadsnelheid heeft de ACM niet gekeken, alleen naar de downloadsnelheid. Alles boven 200Mbit/s is onderdeel van de snelinternetmarkt, of dat nou via de kabel gaat of met glasvezel.

Naast KPN en Glaspoort zijn er ook aanbieders als Delta Fiber en T-Mobile-aansluiter Open Dutch Fiber die glasvezelnetwerken aanleggen in Nederland. Deze partijen bieden volgens de ACM vergelijkbare voorwaarden en tarieven aan virtuele providers als KPN. Waar glasvezel ligt, kunnen (virtuele) providers dus voldoende concurreren, concludeert de ACM. Deze glasvezelmarkt is overigens de grootste van de drie markten, met zo'n 5,24 miljoen aansluitingen. Het gaat hier niet om het aantal klanten dat daadwerkelijk een glasvezelabonnement heeft; ook huizen die een koper- of kabelabonnement hebben, maar wel een glasvezelabonnement kunnen afnemen, worden hierbij opgeteld.

In de markt waar er alleen KPN-koper is, vaak in buitengebieden, ziet de toezichthouder ook geen grote problemen. KPN is immers van plan om de komende jaren vrijwel heel Nederland te verglazen. 'De concurrentiesituatie op deze markt zal daarmee tenderen naar de concurrentiesituatie' op de eerder genoemde glasvezelmarkt, aldus de ACM. Zoals gezegd kijkt de toezichthouder niet alleen naar de situatie nu, maar ook naar de markt tot 2028. Tot die tijd zal heel Nederland glasvezel krijgen, verwacht de toezichthouder. KPN heeft bovendien toegezegd ook dat kopernetwerk tot 2030 te blijven leveren 'tegen redelijke voorwaarden' tot er ergens glasvezel is. Dit is de kleinste markt, met ongeveer 167 duizend actieve aansluitingen.

Potentiële problemen op de kabelmarkt

ACM: 'Op de kabelmarkt zijn indicaties die duiden op een minder concurrerende markt.'

Maar de laatste markt, waar er alleen KPN-koper en Ziggo-coax ligt, daar ziet de ACM potentiële problemen. Hier zijn zo'n 2,7 miljoen actieve aansluitingen. In deze markt 'concludeert de ACM dat er in de actuele concurrentiesituatie indicaties zijn die duiden op een minder concurrerende markt door het ontbreken van glasvezelalternatieven'. "Hierdoor blijft de afzet van 1Gbit/s-diensten achter bij de rest van Nederland en stappen relatief weinig kabelklanten over", schrijft de toezichthouder. VodafoneZiggo heeft hier een 'licht stijgend marktaandeel' van meer dan vijftig procent. Dit is tevens de enige markt waar VodafoneZiggo marktleider is; bij de andere markten is het KPN of een combinatie van KPN en Glaspoort.

Prijzen vast internet in Nederland
Internetprijzen in Nederland. Bron: ACM en
prijsvergelijken.nl, d.d. 14-6-2023

De relatief lage afname van het aantal 1Gbit/s-diensten komt vermoedelijk niet alleen door het gebrek aan alternatieven, maar ook door VodafoneZiggo's reguliere maandprijzen. Die liggen namelijk hoger bij Ziggo dan bij andere concurrenten. Dit effect is ook deels terug te zien in de regio's waar KPN, Ziggo, T-Mobile en Delta 1Gbit/s-diensten aanbieden. T-Mobile is hier marktleider, gevolgd door Delta, KPN en tot slot Ziggo. Hoge prijzen, weinig alternatieven... De aankondiging van maatregelen op deze kabelmarkt ligt op de loer, zou je kunnen denken. Toch stelt de ACM anders, en dit heeft alles te maken met glasvezel.

Sinds 2020 groeit het aantal glasvezelaansluitingen namelijk fors. En die groei neemt alleen maar toe, bleek uit de recentste Telecommonitor van de ACM. Op basis van de plannen van glasvezelaansluiters die met de ACM zijn gedeeld, verwacht de toezichthouder dat eind 2025 'bijna heel Nederland, 96 procent, zal zijn verglaasd met één of meer glasvezelnetwerken'. Zelfs als die glasvezeluitrol in een 'worstcasescenario substantieel terugloopt', zal 95 tot 98 procent van Nederland in 2027 zijn verglaasd, zegt de ACM. Die glasvezeluitrol kan bijvoorbeeld teruglopen omdat investeerders achter sommige glasvezelaansluiters minder geld beschikbaar willen stellen, of omdat er niet genoeg aannemers zijn.

Deze cijfers zijn belangrijk. VodafoneZiggo heeft nu namelijk concurrentievoordelen, zoveel is uit het onderzoek duidelijk. Maar de concurrentieanalyse kijkt niet alleen naar de bestaande concurrentie, maar ook of een eventueel gebrek aan concurrentie blijvend is, in ieder geval voor de komende vijf jaar. En die concurrentievoordelen van Ziggo 'nemen snel af door de grootschalige uitrol van glasvezelnetwerken in Nederland', aldus de ACM. Daardoor zal deze markt binnen de komende paar jaar verschuiven naar die eerste glasvezelmarkt, waar er volgens de ACM genoeg concurrentie is. "De verwachting is dan ook dat het marktaandeel van VodafoneZiggo in deze markten zal dalen."

2023 2024-2025 2026-2027
1.309.000 2.269.000 1.393.000

De uitrolplanning van KPN, Glaspoort, Open Dutch Fiber en Delta Fiber, volgens de ACM. Een deel hiervan zullen dubbele aansluitingen zijn, waarbij een huis dat al een glasvezelaansluiting heeft, er nog eentje van een alternatieve aansluiter krijgt. Deze cijfers zijn dan ook niet zomaar op te tellen bij de ftth-glasvezelaansluitingen. In 2022 had 4 procent van alle Nederlandse adressen twee of meer glasvezelaansluitingen.

Vermoedelijk blijft een deel van Nederland glasvezelloos, in ieder geval tot 2028. Denk bijvoorbeeld aan buitengebieden waar het niet loont om een glasvezellijn naar toe te trekken. De ACM verwacht dat Ziggo's marktaandeel hier gelijk blijft, of in de toekomst zelfs stijgt 'indien de vraag naar hogere snelheden in de toekomst toeneemt'. Dit zal naar verwachting geen grote markt zijn; de ACM heeft het over 1 tot 5 procent van de huidige coaxmarkt. Dit komt neer op zo'n 27.000 tot 135.000 aansluitingen. Hierbij worden niet alleen huishoudens opgeteld, maar ook zakelijke aansluitingen. Die markt is zo klein, dat Ziggo 'hier geen voordeel aan heeft'. De ACM concludeert daarom dat VodafoneZiggo binnen de termijn van het besluit geen voordelen zal hebben uit een eigen kabelnetwerk. Regulering is wat de toezichthouder betreft dus niet nodig.

Weergave van uitrol glasvezelnetwerken in Nederland
Een weergave van de uitrol van glasvezelnetwerken in Nederland. Het basisscenario is op basis van de planning van glasvezelaansluiters. De B-, C- en D-scenario's zijn worstcasescenario's. Bron: ACM

Wat bij ACM's oordeel meespeelt, is dat de meeste klanten op dit moment eigenlijk nog geen snel internet willen. De ACM ziet alle downloadsnelheden boven 200Mbit/s als 'snel internet'; koper kan hier niet boven zitten. "In de gehele markt neemt circa 70 procent van de klanten een internetdienst af tot een snelheid van 200Mbit/s", schrijft de toezichthouder. Voor het gros van de klanten is koper dus nog een prima alternatief. De toezichthouder verwacht dat deze vraag in de toekomst zal toenemen, maar naar verwachting is het gros van deze markt dan glasvezel. Wanneer de vraag er is, zal de concurrentie er dus ook zijn.

Glasvezel dus wel open, maar kabel niet?

Na jaren van onrust lijkt de juridische strijd zo te zijn gekalmeerd. Toch blijven er vragen over. Zo is een situatie ontstaan waarin in feite KPN en andere glasvezelaansluiters een open netwerk moeten hebben, maar dat VodafoneZiggo dit niet verplicht is. Deze situatie lijkt vergelijkbaar met die in 2018, toen VodafoneZiggo van de ACM zijn kabelnetwerk open moest stellen. Toen was KPN's netwerk al opengesteld voor virtuele aanbieders, maar Ziggo's netwerk nog niet. Wat maakt de situatie van toen anders dan de situatie van nu? Overigens kwam dat openstellen van Ziggo's netwerk er uiteindelijk niet van; in 2020 werd de ACM teruggefloten door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, een beroep dat door de provider werd gewonnen.

Volgens de ACM is de huidige situatie niet vergelijkbaar met die van vijf jaar geleden. "Bij dat besluit was coax van VodafoneZiggo de enige vorm van een hoogwaardig landelijk netwerk waarop hoge snelheden mogelijk waren. KPN had dat niet." De glasvezeluitrol lag toen bij lange na niet op het niveau van nu, terwijl Ziggo toen aan het experimenteren was met 1Gbit/s-docsis 3.0-coaxinternet, dat inmiddels landelijk is uitgerold. Ziggo had toen dus de beste kaarten in de handen, althans, op het vlak van download. Nu zijn die kaarten anders geschud, waardoor glasvezel op papier de betere techniek is, zeker voor wie op zoek is naar symmetrische snelheden.

Een andere vraag gaat over de glazen bol van ACM. Het besluit is vooral gebaseerd op toekomstscenario's en een situatie waarin een groot deel van Nederland is verglaasd. Maar wat als de verglazing tegenvalt en we tóch in een worstcasescenario terechtkomen? Dan is vijf procent van Nederland niet verglaasd. Dat komt neer op 405.000 huishoudens en ruim 850.000 mensen. Deze mensen kunnen in dit scenario alleen kiezen uit relatief dure kabeldiensten of uit langzamer koper.

Toch is er ook in dit scenario nog geen sprake van misbruik van een oneerlijke concurrentiepositie, legt de ACM uit aan Tweakers. "VodafoneZiggo heeft in heel Nederland dezelfde prijzen en promoties", zegt een woordvoerder. "Het is dus niet zo dat VodafoneZiggo in gebieden waar alleen coax is, hogere prijzen vraagt dan in regio's waar ook glasvezel ligt." De toezichthouder merkt daarnaast op dat hoewel Ziggo's prijzen 'veruit' de hoogste zijn, ze dankzij kortingen alsnog in lijn zitten met de concurrentie. Dit effect is groter bij tripleplay, dus met tv en telefonie. Bij tripleplay-1Gbit/s is Ziggo zelfs goedkoper dan KPN en T-Mobile, gekeken naar een heel jaar. "Er zijn dan ook geen aanwijzingen dat VodafoneZiggo misbruik maakt van zijn positie." De toezichthouder kan namelijk niet alleen ingrijpen omdat een provider een belangrijke positie heeft, maar pas als er daadwerkelijk misbruik wordt gemaakt van deze positie. Ziggo doet dat nu niet, aldus de ACM.

Snelheid VodafoneZiggo KPN T-Mobile Online
Alleen internet Tripleplay Alleen internet Tripleplay Alleen internet Tripleplay Alleen internet Tripleplay
50Mbit/s DSL/coax 380 euro 444 euro N.v.t. N.v.t. 375 euro 486 euro N.v.t. N.v.t.
100Mbit/s DSL N.v.t. N.v.t. 407,50 euro 544 euro 390 euro 495 euro 324 euro 374 euro
100Mbit/s ftth/coax 411,50 euro 471 euro 407,50 euro 544 euro

390 euro

495 euro 366 euro 410 euro
200Mbit/s DSL N.v.t. N.v.t. 475 euro 611,50 euro N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t.
200Mbit/s ftth/coax 458,75 euro 511 euro 475 euro 611,50 euro N.v.t. N.v.t. 414 euro 458 euro
400Mbit/s ftth/coax 516,50 euro 606 euro N.v.t. N.v.t. 420 euro 525 euro N.v.t. N.v.t.
500Mbit/s ftth N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. 510 euro 554 euro
1Gbit/s ftth/coax 518 euro 510 euro 497,50 euro 634 euro 450 euro 555 euro N.v.t. N.v.t.

De jaarprijzen inclusief kortingen. Dikgedrukt de laagste prijzen per snelheid en per pakket. Bron: ACM en prijsvergelijken.nl, d.d. 26-4-2023

De kanttekening is dat kortingen van tijdelijke aard zijn, zoals een halfjaar, en dat de consument in principe daarna weer het volle pond betaalt. Een tweede kanttekening is dat een provider vrij makkelijk kan stoppen met kortingen en dat prijsverhogingen ook gewoon mogelijk zijn. De ACM zegt de markt dan ook in de gaten te blijven houden om er zeker van te zijn dat misbruik uitblijft.

Wisselende reacties van providers

Tweakers heeft providers vragen gesteld over het besluit van de ACM; VodafoneZiggo zegt ACM's conclusie te delen dat de markt concurrerend is en toegangsregulering daarom niet nodig is. KPN zegt iets soortgelijks en zegt dat er nu een basis ligt voor 'een zeer concurrerende markt'. "KPN voert al meer dan twintig jaar een opennetwerkbeleid. Op dat netwerk zijn veel aanbieders actief en deze aanbieders zijn allemaal in concurrentie met elkaar. Wat ons betreft zijn er geen aanvullende maatregelen nodig." Ook Delta Fiber spreekt over een 'competitieve markt' waarin veel concurrentie is.

T-Mobile zegt dat hoewel de bindende afspraak met KPN voor de verlaagde glasvezeltarieven 'een aantal grote zorgen heeft weggenomen', er 'een aantal problemen onopgelost' blijven. Ondanks deze afspraak, liggen de inkoopprijzen bij KPN en Glaspoort voor T-Mobile 'tot wel vijftig procent hoger' dan bij andere glasvezelaanbieders. Dit is opvallend, omdat de ACM zegt dat andere glasvezelaansluiters juist vergelijkbare tarieven en voorwaarden hanteren. T-Mobile stelt dat klanten door deze prijsverschillen 'te veel betalen' voor internet- en tv-diensten. Dit bedrijf 'blijft zich daarom onverminderd inzetten voor een opentoegangsmodel dat snel en betaalbaar internet mogelijk moet maken voor iedereen'.

Deze provider heeft daarnaast zorgen om internetsnelheden boven de 1Gbit/s. KPN kan met het huidige netwerk snelheden van maximaal 8Gbit/s aanbieden en experimenteert met 20Gbit/s-glasvezel. Deze provider kan volgens T-Mobile besluiten 'welke snelheid wanneer aangeboden wordt' en kan de prijzen volgens T-Mobile daarbij zelf bepalen. "Omdat concurrentie op deze tarieven uitblijft, zullen kunstmatig hoge prijzen voor supersnel internet het onvermijdelijke gevolg zijn." T-Mobile wil dat de ACM deze ontwikkelingen in de gaten blijft houden. Overigens vallen ook internetdiensten met hogere snelheden onder de bindende afspraken tussen KPN en ACM.

'Dit besluit zal leiden tot een duopolie van glasvezel en kabel.'

YouCa, een virtuele provider die al meer dan tien jaar toegang wil tot Ziggo's Amsterdamse kabelnetwerk, is harder over de conclusies van het ACM-onderzoek. In een reactie zegt het bedrijf dat dit besluit zal leiden tot een 'duopolie' waarbij Nederland twee netwerken heeft, het glasvezelnetwerk van KPN en Ziggo's kabelnetwerk, en waarbij 'op elk netwerk één dominante aanbieder actief is'. Daarbij wijst YouCa naar 'de voorspelde consolidatie' met KPN's overname van de Nederlandse activiteiten van Youfone en het glasvezelnetwerk van Primevest Capital, een relatief kleine aansluiter die T-Mobile als hoofdhuurder heeft. YouCa spreekt met dit besluit van de ACM over 'een fout' en roept de politiek op om in te grijpen. Daarnaast spreekt de provider over 'nieuwe juridische stappen'. De provider kan bijvoorbeeld in beroep gaan tegen het besluit bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, net als VodafoneZiggo en KPN jaren geleden deden.

De ACM wijst erop dat zijn concurrentieconclusie niet is gebaseerd op het aantal glasvezelnetwerken in een gebied, maar op de aanwezigheid van open glasvezelnetwerken. "Op basis van toegang tot deze glasvezelnetwerken kunnen verschillende aanbieders retaildiensten aanbieden, hetgeen tot effectieve concurrentie leidt", aldus de ACM. Zeventig procent van de Amsterdamse huishoudens heeft op dit moment nog geen glasvezelaansluiting, maar KPN en ODF willen op korte termijn glasvezel uitrollen in Amsterdam. Zo moet eind 2024 ongeveer negentig procent van de Amsterdamse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben. Daardoor ontstaat er snel een concurrerende situatie, dus ziet de ACM geen aanleiding om Ziggo te verplichten het kabelnetwerk open te stellen.

Rooskleurige horizon, met wat wolken

De versnelde opkomst van glasvezel heeft het internetlandschap veranderd, zoveel is wel duidelijk uit het ACM-onderzoek. Ja, Ziggo is een relatief dure partij en ja, in een groot deel van Nederland is deze provider de enige aanbieder van snel internet. Maar: dankzij kortingen valt dat dure in sommige situaties mee en die dominantie is binnen enkele jaren weg. Zo ontstaat er uiteindelijk een situatie waarin vrijwel iedereen de keuze heeft uit snel internet via coax én glasvezel, waarbij laatstgenoemde bovendien een open netwerk is met enigszins gereguleerde prijzen. En dat open netwerk lijkt te werken; T-Mobile heeft de meeste 1Gbit/s-glasvezelklanten, terwijl KPN een groter netwerk heeft.

Sommige klanten zullen zelfs de keuze hebben uit meerdere glasvezelnetwerken. KPN wil namelijk het hele kopernetwerk verglazen en zal dus ook glasvezel aanleggen in straten waar concurrenten al glasvezelnetwerken hebben aangelegd. Andere partijen hebben aangegeven dit niet te gaan doen, maar alleen te focussen op regio's waar nog geen glasvezel ligt.

De horizon lijkt dus rooskleurig voor de Nederlander die snel internet wil tegen concurrerende prijzen, al zijn er wat wolken aan de lucht. De glasvezelaanleg kan nog tegenvallen en Ziggo zou zijn prijzen verder kunnen verhogen, of bestaande kortingen kunnen schrappen. Daarnaast is het de vraag wat de tarieven voor nog sneller internet gaan doen, en of er niet weer rechtszaken komen, bijvoorbeeld vanuit YouCa. Als consument moet je bovendien bereid zijn om over te stappen en je apparatuur te wisselen, of te bellen met je provider om te kijken of die korting toch ook niet voor jou geldt. Maar volgens de ACM is de markt tot 2028 zo concurrerend genoeg, iets waar KPN en VodafoneZiggo het deze keer wél mee eens zijn.

Bannerafbeelding: FactoryTh / Getty Images

Lees meer

Reacties (207)

207
202
78
2
0
95
Wijzig sortering
Ik woon dus in een gebied waar zowel het glas als de coax van Delta/Caiway is. Er is geen sprake van daadwerkelijke concurrentie op het vlak van snel internet, want er is hier geen enkele andere aanbieder van consumenten-internet over glas of coax. De bewering uit dit artikel dat ze hun glas openstellen tegen concurrerende tarieven is totaal niet zichtbaar in de praktijk. Als dit echt zo was zou ik verwachten dat providers als Tweak, Freedom Internet, Youfone en Budget beschikbaar zouden zijn. Ik wacht nog steeds op een antwoord waarom dat niet zo is, als er geen sprake is van een beperking in de toegang, door hoge doorvoertarieven of wat dan ook. Volgens Tweak worden ze bij Delta geweerd uit de wijkcentrales en is er daardoor geen sprake van echte openstelling.

Het enige alternatief voor Delta is hier dus ADSL, wat er straks gewoon uit gaat en sowieso stagneert qua snelheid per euro en dus relatief steeds duurder wordt.

Overigens vindt ik de obsessie met prijs nogal kortzichtig. Een gebrek aan concurrentie hoeft niet per se tot uiting te komen in de prijs, zeker wanneer monopolisten en oligopolisten door hebben waar ze mee weg kunnen komen bij de toezichthouder en net binnen de marges blijven. Het kan echter ook tot uiting komen in de kwaliteit van de dienst, zeker wanneer toezichthouders daar totaal niet op letten, zoals hier het geval lijkt. In Oost-Europa waren de auto's destijds ook niet duur onder het communisme door gebrek aan concurrentie, omdat de overheid de tarieven inperkte, maar was de kwaliteit extreem slecht.

Wat mij trouwens opvalt in dit artikel is dat in het begin Delta nog wordt genoemd, maar verderop in het artikel ze niet meer lijken te bestaan.

Ik heb ook sterk het idee dat er bij de ACM sprake is van een soortgelijk verschil in benadering van de verschillende aanbieders. Ze lijken de pik te hebben op KPN, maar Ziggo lijkt al veel minder kritisch door ze te worden beoordeeld en ze lijken Delta helemaal niet te zien staan. Komt dit doordat de regulering van de Internet-markt een uitvloeisel is van de regulering van de telefoniemarkt? Internet ging immers oorspronkelijk alleen over het telefonienetwerk. En in de telefoniemarkt heeft de ACM ook altijd de pik gehad op KPN, en vanuit dat perspectief is het ook logisch dat ze VodafoneZiggo nog kennen vanwege het Vodafone-gedeelte in de naam, maar dat Delta een blinde vlek is, omdat die geen telefonie-achtergrond hebben.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 22 juli 2024 16:23]

Als ik het goed heb begrepen starten gebieden met Delta Fiber met een beperkte set aan aanbieders. Na 2 jaar zou dan alles 'open gaan' voor overige partijen.

correct me if i'm wrong, maar zo werd het bij mij verteld door de glasmijnheer die alles kwam schouwen.
Ik heb deze vraag ook gesteld toen er glas in onze wijk werd aangelegd. Na 2 jaar zetten ze hem 'open'.
De sidenote hiervan is dat het niet volledig open komt maar dat er snelheidsrestricties kunnen zijn. Dus een concurrent geen gigabit maar bijvoorbeeld maar 200mbit abbonementen kunnen aanbieden na deze periode.
Die snelheidsrestricties zijn vaak niet vanwege beperkingen van de provider zelf maar vanwege een kosten/batenanalyse die uitwijst dat het niet veel oplevert om iedereen tegen normaal tarief gigabit te geven. Vanuit de wijk moet er ook uplinkcapaciteit worden ingekocht en er moet de nodige apparatuur komen om de vezels van de wijk op aan te sluiten. Hoe sneller men wil, hoe meer het allemaal kost om de beloftes waar te maken.

Als ze echt zouden willen zouden onafhankelijke partijen 10Gbit aan kunnen bieden over de meeste vezels, maar de uplink moet het maar net aankunnen en er moeten ook genoeg mensen zijn die zo'n verbinding kopen. Je gaat niet een hele POP ombouwen omdat één klant in de wijk per se sneller wil, dat kost tien keer zoveel geld als het ooit op gaat leveren.

Wat dat betreft beginnen we in Nederland achter te lopen, je ziet steeds meer landen 2gbit of zelfs 5gbit leveren aan consumenten (voor een hogere prijs, weliswaar). Met moderne WiFi en ethernet kun je makkelijk boven de 1gbit komen, ik ben benieuwd hoe lang Nederlandse providers dat gaan uitstellen.
Alleen zit je nog met het probleem dat er weinig services bij jou thuis werkelijk >1gbps kunnen bieden. Ja ze zijn te noemen, maar buiten enkele game-CDN's om zijn er weinig partijen die je het kunnen bieden.

Als er geen vraag/behoefte naar is zullen isp's weinig moeite doen om het aan te bieden. Je moet namelijk opeens naar 10GE links gaan en die zijn praktisch gezien fors duurder dan de gigabit spulletjes.
Zover ik weet klopt dit niet helemaal, omdat deze technische beperking niet mag van de ACM...
Alleen technisch is uiteraard iets anders dan financieel. Als de beheerder van de kabel onredelijk hoge prijzen vraagt, dan houd het snel op voor een derde partij om hier überhaupt moeite voor te doen.

Ik weet alleen niet zeker of dit ook voor alle glasvezelbeheerder van toepassing is.
Op sommige bedrijventerreinen zoals rondom Schiphol heerst soms een monopoly van 1 partij, Echter zijn dit dan weer zakelijke aansluitingen waar ook weer andere regels voor gelden.

Hoe dit in woonwijken zit bij kleine aanbieders weet ik dus niet 100% zeker.
Als ik het goed heb begrepen starten gebieden met Delta Fiber met een beperkte set aan aanbieders. Na 2 jaar zou dan alles 'open gaan' voor overige partijen.
Ja, dat verhaal heb ik destijds ook gehoord, maar de aanleg is bij ons gestart in 2012, dus dat zal er nu zo'n 10 jaar liggen. In al die 10 jaar is er geen nieuwe aanbieder bijgekomen, behalve dat Delta nu glasvezel aanbiedt onder twee merknamen (Delta en Caiway).

Er zijn nu wel plannen om T-Mobile toegang te geven tot het Delta netwerk, maar ook hier lijkt er geen sprake te zijn van daadwerkelijke vrije toegang, maar een speciale deal waar Delta goedkoop mobiele telefonie van T-Mobile kan aanbieden als onderdeel van het combi-pakket met internet, TV en mobiel; en in ruil daarvoor het glasvezelnetwerk openstelt voor T-Mobile.

Maar geen enkele andere aanbieder gaat natuurlijk zo'n deal krijgen.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 22 juli 2024 16:23]

Mja, maar veel providers zoals Freedom moeten enorm veel afspraken maken met de verschillende providers en dit gaat bepaald niet snel. Ik vroeg ook of ik internet van hun over mijn glasvezel zou kunnen krijgen. Dat is het eerste jaar sowieso niet mogelijk, maar daarna is het nog steeds een kwestie van onderhandelen, en ik begreep dat de gesprekken met ODF tot nu toe nog niets opleverden.

En da's te zien op de website van ODF:
Het nieuwe glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber is open. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen bij welke provider je een abonnement afsluit. T-Mobile is de eerste aanbieder op ons glasvezelnetwerk. Kijk op https://www.t-mobile.nl/thuis/internet/glasvezel om te zien wat zij je aanbieden.
Dat staat er dus al ruim meer dan een jaar. Keuze uit 1.
Niet enorm veel afspraken want zoveel aanbieders zijn er niet. De grootste kostenpost is in elke pop apparatuur en een verbinding krijgen.

Ze zijn al bezig met pre orders: nieuws: Freedom Internet start preorders gigabitinternet via Open Dutch Fiber...
Ik denk dat het inderdaad een ongewenste situatie is als zowel coax als glasvezelkabels van dezelfde aanbieder zijn, maar ik zie dat als een aparte kwestie dan of er op de coax meerdere aanbieders moeten komen. Dit zou een apart onderzoek van de ACM vergen en de ACM kan ook besluiten nemen dat er lokaal te weinig concurrentie is, dus wellicht is het een klachtbrief waard.

De kwestie met meerdere aanbieders op de coax, is dat meerdere aanbieders technisch nogal gevolgen heeft voor het coaxnetwerk: Je hebt sowieso een ongecodeerd basispakket dat dan moet verdwijnen of de andere partij moet dat verplicht doorverkopen (minder concurrentievermogen), maar ook bij gecodeerde zenders zit je met de kwestie dat die weliswaar per aanbieder aan-/uitgezet kunnen worden, maar via dezelfde apparatuur aangeboden worden, en er een partij dus toch moet betalen voor de infrastructuur ervoor en er een vast "menu" aan zenders is waar aanbieders uit kunnen kiezen.

Concurrentie op de coax gaat vanwege dit soort kwestie mijn inziens nooit zo goed werken als concurrentie op het telefoonnetwerk of glasvezelnetwerken. Ook daar schuilt overigens het gevaar dat een aanbieder enkel het verkeer op een centraal punt afneemt en omdat hij geen eigen apparatuur kan uitkiezen, maar de (hoge) rekening van de uitbater moet betalen (en dat soort aanverwante zaken) op dat punt ook niet kan concurreren.

Het is daarom essentieel dat er meerdere fysieke netwerken zijn voor gezonde concurrentie (en als die van dezelfde aanbieder zijn helpt dat niet). Ik verwacht evenwel dat in gebieden als het jouwe ook KPN in de nabije toekomst glasvezel zal gaan aanleggen om het kopernetwerk uit te kunnen faseren.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 16:23]

Het zou beter zijn als internet en TV als aparte diensten worden aangeboden. Waarom moet die DVB tv nog over de kabel ipv een IP stream?
Klanten zouden dan zelf kunnen kiezen of ze het tv aanbod van Ziggo wel/niet interessant vinden, ipv dat het VodafoneZiggo only abonnement onnodig duur maakt.
Niet is onmogelijk, maar opsplitsen van het netwerk in aansluitingen met/zonder televisie vereist scheiding in de straatkasten en dus een flinke verbouwing van het netwerk, kosten welke terugverdiend moeten worden. Concurrentie mogelijk maken kan op deze manier voor hogere prijzen zorgen.

Een ongecodeerd basispakket zorgt weer voor concurrentie op een ander gebied: Het is het verschil tussen een monopolie op ontvangers van de TV-aanbieders, of je eigen (vaak veel betere) apparatuur in de winkel kunnen kopen.
Waarom moet die DVB tv nog over de kabel ipv een IP stream?
Dat heeft geloof ik te maken met unicast vs broadcast
Het is daarom essentieel dat er meerdere fysieke netwerken zijn voor gezonde concurrentie (en als die van dezelfde aanbieder zijn helpt dat niet). Ik verwacht evenwel dat in gebieden als het jouwe ook KPN in de nabije toekomst glasvezel zal gaan aanleggen om het kopernetwerk uit te kunnen faseren.
Ja, als het fysieke netwerk niet wordt beheerd door een nutsbedrijf zullen er inderdaad andere netwerken bij moeten komen zodra het koper weggaat. Sowieso lijkt KPN niet van plan om afhankelijk te worden van het fysieke netwerk van anderen en/of te accepteren dat ze bepaalde gebieden niet meer kunnen bedienen.

Maar ik vindt het wel treurig hoe het gaat. Je zou als overheid bijvoorbeeld ook kunnen regelen dat de aanleg wordt gedaan door een samenwerkingsverband, waarbij er meteen meerdere glasvezelkabels de grond in gaan. Daardoor hoeven de hoge kosten van het opengooien van de straten maar 1 keer te worden gemaakt. Elke partij die een kabel laat leggen betaalt dan zijn deel van de aanlegkosten (dus 50% bij twee kabels).

Er is dan ook geen sprake van marktverstoring, want geen van de partijen heeft er dan belang bij om de prijs op te drijven, want de aanlegkosten gaan ten koste van de winst.
Enige optie is individueel een klacht indienen bij de ACM dat er gebrek aan concurrentie is bij jou voor snel internet. Als je dan kunt organiseren dat veel meer mensen in de regio ook individueel klachten indienen, komt er een stortvloed aan klachten en komt het probleem op de radar bij de ACM.
Uiteindelijk kijkt de ACM initieel naar de grootste groep, heel Nederland, en is Delta toch meer een regionale speler. Dus dan is het tijd versus capaciteit versus prioriteit. En een berg klachten kan de prioriteit doen verschuiven.
Ik heb lang geleden al een klacht ingediend bij de ACM, maar toen vonden ze dat er dankzij ADSL voldoende concurrentie was. Ik heb sindsdien geen enkele indicatie gezien dat de ACM een nieuwe klacht anders zou behandelen.

En ik ga geen campagne starten. Zoiets heb ik eerder al gedaan bij een ander onderwerp en dat kost heel veel tijd. Ik heb er ook totaal geen vertrouwen in dat de ACM zich er iets van aantrekt.

Van de adressen met glasvezel had Delta had een jaar geleden zo'n 1/6e in handen en ze hebben het plan om in 2025 een kwart van de markt te hebben, dus dat lijkt me toch een belangrijke speler. Tenzij de ACM natuurlijk staat voor 'Amsterdamse Consument & Markt.'
Ik kan me volledig bij je verhaal aansluiten als het gaat om Delta Fiber. Zoals bij KPN, al dan niet regio afhankelijk, heeft deze ruim aanbod op het netwerk van andere aanbieders; Delta absoluut niet. Ook heb ik met Delta een 'lelijk geintje' in hun marketing meegemaakt waarover ik al eerder geschreven heb.

Enige tijd geleden heeft Delta geadverteerd met de aanleg van Glasvezel* in de plaatsen Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandse Rading. Plaatsen aan de bovenzijde tegen Utrecht aan, gescheiden door snelweg A27. Het * doet het hem, Delta maakt gebruik van een model op basis van postcode en/of verwachte aansluitingen. Alle genoemde gebieden zijn op enkele kernen na 'vrij uitgestrekt' en dus uitermate geschikt voor glasvezel. Helaas, bepaalde straten, zelfs bepaalde huisnummers met toevoeging of nieuwbouw krijgt geen aansluiting. Deze informatie heb ik ontvangen van een informatiepunt welke in de plaats stond van Delta. Sta je niet in de postcode/huisnummer database krijg je geen glasvezel, maar je buurman van 10m verder wel. Buitengebieden, voor zover je in sommige situaties ervan kunt spreken snakken soms naar glasvezel aangezien koper (van KPN) belabberde snelheiden biedt ivm afstand. Van Ziggo heb ik de ervaring dat 'buitengebieden' geen prioriteit genieten om stabiel, storingvrije verbinding te leveren; met diverse aansluitingen ben ik hier al jaren voor aan het vechten.

Een ander voorbeeld heb ik uit het Westland, bedrijventerrein met woningen de Teijlingen. Door Delta bestempeld als 'buitengebied', maar tegen 2-3 woonwijken aangebouwd. Een nieuwe woonwijk wordt momenteel gebouwd maar voorzien van KPN/Reggefiber. Buitengebied? Ja omdat Delta om deze reden +2200 euro per aansluiting kan vragen en/of huur per maand. Er is daar geen keuze op het netwerk van Delta en de prijzen beginnen zover ik me kan herinneren rond de 150 euro per maand voor een 50/50mbit verbinding. Absurd. In hetzelfde Westland ken ik mensen welke in een appartementencomplex wonen welke in de meterkast 4 aansluitingen hebben, Delta/Caiway Coax en Glasvezel, KPN Koper én Glasvezel. Is dit dan nodig en/of de oplossing, iedereen meerdere aansluitingen in huis? Onnodig veel glas de grond in?

Lang verhaal kort, Ziggo wil geen andere partijen op coax om vele redenen als complexe DOCSIS of kennis etc.etc. Delta geeft een enkeling welke toegang (tegen zelfde prijzen) heeft maar de uitspraken van de ACM ben ik het totaal niet eens dat 'er voldoende te kiezen en het glasvezel open is'.

edit: toevoeging
Je kan gewoon een aansluiting krijgen als je binnen het gebied valt. Dat je niet in de postcode database voorkomt ligt niet aan Delta, maar aan de aangeleverde informatie. Om die aansluiting dan te realiseren dient er via mijnaansluitingen.nl een AOP geregistreerd en aangesloten te worden. De postcode database is vaak opgebouwd door informatie van de NUTS bedrijven, je woning had waarschijnlijk geen eigen gas of electra aansluiting. Ook de hoge prijzen die je noemt zijn FttB prijzen, op bedrijventerreinen is er geen FttH abonnement mogelijk om er wel een goed verdienmodel aan over te houden. We hebben het dan ook over een andere overboeking.
Een ander voorbeeld heb ik uit het Westland, bedrijventerrein met woningen de Teijlingen. Door Delta bestempeld als 'buitengebied', maar tegen 2-3 woonwijken aangebouwd. Een nieuwe woonwijk wordt momenteel gebouwd maar voorzien van KPN/Reggefiber. Buitengebied? Ja omdat Delta om deze reden +2200 euro per aansluiting kan vragen en/of huur per maand. Er is daar geen keuze op het netwerk van Delta en de prijzen beginnen zover ik me kan herinneren rond de 150 euro per maand voor een 50/50mbit verbinding. Absurd. In hetzelfde Westland ken ik mensen welke in een appartementencomplex wonen welke in de meterkast 4 aansluitingen hebben, Delta/Caiway Coax en Glasvezel, KPN Koper én Glasvezel. Is dit dan nodig en/of de oplossing, iedereen meerdere aansluitingen in huis? Onnodig veel glas de grond in?
Wat zeg je hier nou eigenlijk? Dat de woonwijk in aanbouw (ik neem aan het gebied ten oosten van Teylingen) geen Delta netwerk krijgt of daar exhorbitant hoge huren voor moeten betalen? In Teylingen kan een zakelijk abonnement vanaf vanaf onder de 40 euro afgenomen worden met minstens 150Mbit/s symmetrisch. Je verhaal klinkt vooral anekdotisch. Kun je die claims onderbouwen?

In het algemeen kan je een hoop zeggen over de ''openheid'' van het Delta netwerk, maar zo kan je ook over KPNNetwerkNL en andere netwerken praten. Ze zijn open, maar financieel gezien niet interessant voor andere aanbieders. Zo zie je KPN dus niet op het Delta netwerk en andersom zie je Delta niet op het KPN netwerk. Kijk maar wat Freedom moet betalen voor een verbinding op KPNNetwerkNL via WBA, die prijzen zijn totaal niet concurrerend met de pakketten van KPN.
Dan heb je nog geluk dat je glasvezel hebt, ik kan alleen kiezen voor brakke kabel van Caiway (2-3x Per maand ligt dat er uit) of adsl bij KPN (aangevuld met 4G buitengebied maar dan haal je ook maar net aan 50/1 mbit).

Echte concurrentie hebben we hier niet.
Het probleem is niet alleen uitvoerend maar vooral wetten en de rechter. De rechter had onlangs nog geoordeeld dat Ziggo hun netwerk niet open hoeft te stellen en hierdoor hoefde KPN dat ook niet meer te doen door die (slechte) uitspraak van de rechter.

Het probleem is dat men op monopoliepositie let maar eigenlijk zouden we het onderzoek van de EU commissie moeten volgen waaruit voortkwam dat er 4 tot 5 spelers nodig zijn in een markt voor gezonde concurrentie. Het is inderdaad een duopolie of oligopolie. Allerlei vormen van -polie zouden voorboden moeten worden.
Delta glasvezel is nu per maand ook 20 euro duurder dan bij een andere aanbieder elders in Nederland, Net als toen ze hier alleen kabel hadden en adsl er nog niet lag.
Kan helaas geen afbeeldingen plaatsen in de reacties. Maar in het bronartikel ( Ontwerpbesluit marktanalyse Lokale toegang) staat een mooie tabel (Tabel 15 pagina 58/94) met maandprijzen zonder korting voor "internet-only" snelheden van 200 Mbit/s. Daarin staan ook Youfone en Budget genoemd. Deze staan bij 200 Mbit/s bovenaan in het rijtje. Bij 400 / 500 Mbits juist weer wat duurder dan T-mobile. Bij 1000 Mbit/s is T-mobile gevolgd door KPN. De verklaring bij tabel 15 is:
283 In Tabel 15 is te zien dat VodafoneZiggo op de landelijke list prijzen (zonder kortingen) veruit de
duurste aanbieder is. Dat heeft als gevolg dat veel klanten, die niet overstappen (of de intentie
kenbaar maken) niet profiteren van de lage actietarieven en hoge kortingen en door de jaarlijkse
indexatie ook steeds meer gaan betalen. Daarnaast betalen nieuwe klanten na de kortingsperiode
– indien ze niet na een jaar weer overstappen – de normale relatief hoge tarieven.

Uitkomsten nader onderzoek
284. De ACM concludeert dat de concurrentiestrijd tussen de glasvezelaanbieders (T-Mobile, KPN en
Delta Fiber) en VodafoneZiggo in de glasvezelgebieden in volle gang is. Vooral de actietarieven
(voor nieuwe klanten en het retentie-aanbod) vormen vaak een aantrekkelijk aanbod met een
scherpe prijs. Dit leidt ook tot een sterke toename van het aantal klanten dat Gigabit-diensten
daadwerkelijk afneemt. Ook VodafoneZiggo biedt met zijn actietarieven een scherpe prijs voor
Gigabit-diensten. Door deze concurrentiestrijd met glasvezelaanbieders heeft VodafoneZiggo in
2022 klanten verloren en is het retail marktaandeel van VodafoneZiggo daardoor afgenomen tot
onder de 40 procent.
Hiermee wordt aangegeven dat je zelf jaarlijks mag gaan winkelen of actie ondernemen om de "beste prijs" te hebben. Veel mensen zullen die moeite niet nemen en betalen dan de hoofdprijs.
Hiermee wordt aangegeven dat je zelf jaarlijks mag gaan winkelen of actie ondernemen om de "beste prijs" te hebben. Veel mensen zullen die moeite niet nemen en betalen dan de hoofdprijs.
Het zou fijn zijn als ik uberhaubt een keuze had, Ziggo is hier simpelweg de enige aanbieder - en doet dat over coax. Mocht hier ooit glasvezel komen (mijn huis is samen met ~3 andere huizen in de straat gewoonweg vergeten), dan kan ik Ziggo eindelijk inruilen voor glasvezel van Freedom (dus KPN infra). Eigen modem (mét support), 1Gb/s up en down (is fijn voor mijn backup replicatie en cloudplatform), en een helpdesk die meer kan dan een flowchart volgen.
Alleen al het feit dat bij Ziggo de promoties (waar je als klant steeds zelf actief achteraan moet en hoeveel mensen doen dat??) worden meegenomen om maar aan te tonen dat ze niet onredelijk hoog geprijsd zijn, laat zien dat Ziggo weldegelijk misbruik maakt van zijn marktpositie. Als ik met 2 mensen thuiswerk met veel videocalls, nog een kind heb dat aan de Netflix of de gaming zit, no way dat ik aan 200mbit voldoende heb, laat staan dat die snelheid over het koper ook daadwerkelijk gehaald wordt.
Bovendien zie je op de glasvezelnetwerken ook nog verschillende prijzen voor dezelfde snelheden, doordat verschillende netbeheerders verschillende prijzen vragen voor de huur van hun netwerk en vaak zelfs ook nog de maximale snelheid beperken ook.
Ik krijg zelf T-mobile glas volgend jaar. Dat is leuk, maar T-mobile heeft geen 4k TV. Ongeveer elk huishouden met een tv heeft inmiddels een 4k TV staan of hangen. Ik laat T-mobile me lekker gratis aansluiten en beroep me vervolgens op mijn herroepingsrecht en dan wacht ik nog wel een jaartje extra tot het netwerk vrij is, of KPN ook heeft aangelegd…
Als ik met 2 mensen thuiswerk met veel videocalls, nog een kind heb dat aan de Netflix of de gaming zit, no way dat ik aan 200mbit voldoende heb
Netflix 4K is 15 Mbps.
MS Teams gebruikt per video stream ongeveer 1,5 Mbps.\
Als je dus 3 koters hebt die elk hun eigen 4K Netflix programma bekijken, en jij en je partner zijn allebei een Teams call aan het doen met elk 10 collega's, dan zit je nog maar aan 80 Mbps. Met een goedkoop 100 Mbps DSL lijntje kan je dat dus al prima af.

Ik heb de indruk dat jij niet een heel realistisch idee hebt van wat veel bandbreedte verbruikt. Dat is niet uitzonderlijk btw: de meeste mensen weten dat soort dingen niet (welke toepassing verbruikt welke bandbreedte, hoeveel stroom gebruikt een PC/laptop/TV, etc), maar het is wel erg nuttig wanneer je wilt inschatten hoeveel bandbreedte je daadwerkelijk nodig hebt. Natuurlijk is meer altijd beter, maar als je moet besparen (tegenwoordig moeten veel gezinnen helaas noodgedwongen op elke euro letten) is een correcte inschatting van je internet-vereisten wel een goede skill.
laat staan dat die snelheid over het koper ook daadwerkelijk gehaald wordt
Voor zover ik weet is dat geen probleem met Ziggo. Bij DSL heb je dat wel vaker, maar ook dat valt in mijn ervaring best mee: ik heb altijd de 100 Mbps gehaald waar ik voor betaalde bij DSL, behalve toen ik bij Online.nl zat: dat kakte de snelheid helemaal in in de 'spits' (van 16 tot 23 u): dat wijst erop dat het probleem niet mijn DSL koperlijntje was, maar capaciteit bij Online.nl 'stroomopwaarts'.
Na een overstap naar Budget (ook een prijsvechter op hetzelfde DSL netwerk) waren die problemen voorbij.

Neem dus vooral 1 Gbps fiber af als je dat wilt en kan betalen (doe ik ook binnenkort!) maar denk vooral niet dat je dat moet doen als je enkel Netflix + 2 conference calls wilt doen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 16:23]

Per 1080p stream, kijk nou eens wat er gebeurd als iemand z'n 4K desktop gaat sharen :)

Vergeet de VPN tunnels, endpoints security die lekker door je roaming (should have been whitelisted) content blijft scannen, zakelijke onedrive, getunnelde terninals door stepppingstones heen, sleur en pleur shared folder, Music, remote backups (zakelijk.prive)

https://imgur.com/a/BxyyR7v

<- Zou zomaar roblox kunnen zijn, zo slecht voor je kids ......

(Ok, ik heb de T aan die cash grep, hier worden echte games gespeeld)

[Reactie gewijzigd door ViPER_DMRT op 22 juli 2024 16:23]

Per 1080p stream, kijk nou eens wat er gebeurd als iemand z'n 4K desktop gaat sharen
Teams heeft lage framerate en hoge compressie voor desktop sharing. Dat is echt geen 4k stream met 30fps. Content sharing gaat sowieso maar met 15fps.
Zo ver was ik ook :)
Maar wat ik bedoel te zeggen is dat er behoorlijke data spikes plaatsvinden wanneer de desktop gedeeld wordt. Zou me trouwens niks verbazen als de EDGE firewallwall er het mess doorheen haalt als potentieel `verdachte` datastream. Krijg je van die java devlopers blikken wanneer alles desktops/laptops 100% zip files scannen als company policy. (.jar = .zip) heul,HEUL,HEUL) veel files. Zou het eens zonder moeten checken.
Met 200mbit kan je alles wat je noemt en nog veel meer zonder problemen doen, met echt veel mensen tegelijk. Je gaat de limieten eigenlijk niet raken, en als wel, TCP/IP verdeelt ook nog eens netjes bandbreedte als de lijn vol is. En al die applicaties kunnen zelf ook nog eens goed omgaan met een wisselende verbindingssnelheid.

Die spikes gebeuren wel, bijvoorbeeld als je een hoge resolutie youtube-filmpje start. Qua bandbreedte dus geen issue. Je latency zal waarschijnlijk wel iets omhoog gaan tijdens zo'n spike. Videocall-apps bufferen meer dan genoeg om dit op te vangen. Bij latency via wifi merk je dat verschil waarschijnlijk niet, tenzij je je wifi wel uitzonderlijk goed voor elkaar hebt, dus alleen jij op je eigen kanaal zonder buren of andere apparaten.

Toepassingen waar je het zou kunnen merken bij spikes is als je samen realtime muziek wil maken online, vooral als je een server daarvoor thuis draait. En misschien (bekabeld!) online competitief gamen, bijvoorbeeld shooters. En ook daar is een simpele oplossing voor: zorgen dat dat verkeer voorrang krijgt. Dat kan zo simpel zijn als de afzonderlijke clients beperken tot een lagere snelheid, bijvoorbeeld 100mbit. Tijdens covid lockdowns heb ik vanwege de online muziek maken-server die ik thuis draaide de upgrade naar 500mbit gedaan, omdat ik van de 100mbit per client beperking af wilde.

Maar bij toepassingen waar de latency zo laag moet zijn, is internet via de coax-kabel sowieso al een groot nadeel, aangezien dat inherent aanzienlijk hogere latencies heeft dan glasvezel.
Alles kan, alleen sneller is beter.

NAS alleen trekt al 200Mb/s met block-level replication & ik was niet van plan die te gaan cappen ;)

Ik draai 2 game servers thuis & en speel graag Warzone 2/DMZ.

Gaming en SSH sessie hebben data voorang over de rest.
Maar bij toepassingen waar de latency zo laag moet zijn, is internet via de coax-kabel sowieso al een groot nadeel, aangezien dat inherent aanzienlijk hogere latencies heeft dan glasvezel.
Correct.
Dit is de spijker op de kop. Er is maar een klein deel van de gebruikers (downloaders gamers etc.) dat momenteel baat heeft bij snelheden boven de 100 mb/s. Uiteraard zal dit in de toekomst waarschijnlijk veranderen, vooral door steeds toenemende videokwaliteit, maar momenteel heeft een grote meerderheid van de consumenten zich laten verleiden tot het afsluiten van een te duur internetabonnement.

Zeker als je een beetje mazzel hebt qua plaatsing van de verdeelkasten etc. kunnen heel veel mensen toe met een DSL aansluiting (hier thuis met gezin ook). De druk op de DSL lijnen is ook nog eens afgenomen doordat zoveel mensen zijn overgestapt op glas en coax.
Bij Ziggo zijn het ook vooral de aanbiedingen,

Als je een 1GB lijn neemt krijg je die voor de prijse van 1 euro per maand meer dan de 500 MB , dus waarom zou je niet de 1GB nemen en in vergelijking met de 300 MB schilt het maar 3 euro,

Tja die paar keer per jaar dat ik iets groots binnen haal heb ik wel 3 euro voor over per maand, maar 30 wordt wel iets anders.

Ziggo adverteerd heel vaak met de eerste 6-9 maanden voor 50%
Het probleem is alleen dat het langzaamste abonnement bij Ziggo al veel duurder is dan het gemiddelde DSL abonnement, waarbij je dan eventueel nog NLziet kunt nemen als je ook TV wil.
je vergelijkt alleen wel apples met peren,

Bij ziggo heb je geen internet only abo en krijg je altijd coax televisie er bij en aangezien dat multi cast is neemt dat dus altijd al X van de bandbreedte in beslag , een van de reden waarom de upload laag is bij ziggo.

Daarnaast is het type kabel ook anders en nieuwer , merendeel is nieuwe Fiber ipv oude telefoon kabel.
Ik vergelijk internet met internet, of de kabels oud of nieuw zijn en of er een x deel van de bandbreedte door iets anders wordt gebruikt doet er niet toe zolang de beloofde snelheden geleverd worden.

Ziggo heeft een abonnement dat "internet only" heet. Dat ze het tv-signaal niet uitschakelen en je dat er dus bij krijgt als je je TV via coax aansluit klopt inderdaad, maar daar heb je itt NLziet natuurlijk geen terugkijken, vooruitkijken etc. bij.
Dus jij vergelijkt ook de dacia met een BMW en zegt dan die BMW auto is veel te duur.

Je kunt 2 totaal andere dingen niet met elkaar vergelijk en dan alleen naar de prijs kijken.

Er zitten hele grote verschillen tussen coax, ADSL en FFTH.
Gemiddeld heb je gelijk. Als je kijkt naar daadwerkelijke patronen zul je zien dat delen van video in blokken worden binnengehaald, soms op maximale snelheid afhankelijk van het delivery netwerk. Downloaden van 100GB grote games via steam ed kan op volle snelheid gaan, met updates idem.
Dit soort bursts kunnen samenvallen waardoor je voip of video stream af en toe dropouts kan ervaren. Uiteraard nog afhankelijk hoe je QoS is ingesteld maar ik gok default niet erg gunstig is.
Dan heb je nog te maken met overboeking bij de provider wat kan betekenen dat wat anderen uit de wijk doen met hun verbinding invloed op de consistentie van je verbinding heeft. Kortom enige overcapaciteit is geen overbodige luxe.
Bij Ziggo, zelfs zonder enig andere gebruiker vaak dropouts gehad, of 10-30s helemaal geen internet bij tijd en wijlen. Binnenkort komt hier glas, dus eindelijk keuze!
Downloaden van 100GB grote games via steam ed kan op volle snelheid gaan, met updates idem.
Dit soort bursts kunnen samenvallen waardoor je voip of video stream af en toe dropouts kan ervaren.
Dat heb je ook met 300Mbps, 500Mbps, en 1 Gbps verbindingen. Zo'n gigasntische downlaods zijn altijd een langdurige volledige belasting van je verbinding, om dat op te lossen is domweg roepen "internet is te traag!" geen oplossing, dan moet je of QoS instellen, of als dat niet kan je downloadsnelheid in Steam beperken tot zeg maar 70% van je maximale snelheid.
Of gewoon rammen en tien minuten op de blaren zitten. Met gigabit heb je menig game binnen een minuut of tien toch wel binnen.
Je vergeet denkik dat bij dsl de latency enorm stijgt als de utilisation hoger word.

Bij 50% kan de latency al oplopen tot boven de 150ms wat video bellen niet practisch maakt
Daar heb ik echt nog nooit last van gehad, tenminste niet totdat het echt richting de 90% gaat, al moet ik zeggen dat ik QoS goed heb ingesteld op mijn Fitzbox.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 16:23]

dat is leuk maar QOS wat is dat zal 99% van NL roepen.
Tsja, voor hen is gewoon roepen 'neem gewoon het allersnelste internet' ook geen opplossing: zelfs 1 Gbps internet loopt vast als je dan een nieuwe game gekocht hebt en moet downloaden.

De houding "neem sneller internet en je problemen zijn voorbij" is daarom onzinnig, en je jaagt er net die onwetende gebruikers nodeloos mee op kosten.
met die 1 GB zit men op kabel of FTTH waarbij het latency probleem zich niet zo voordoet als bij Xdsl,

daarnaast is bij FTTH de latency al zo laag dat als hij 300% verhoogt door utilisation je nogsteeds onder de 10 zit.
Anoniem: 63072 @kiang21 juli 2023 10:49
Inderdaad, mijn probleem met Ziggo is vooral dat ze ondanks dat Docsis 3.1 al lang uit is geen enkele beweging richting symmetrische verbindingen maken. En ik moet regelmatig grote bestanden op de server zetten. wat dan gewoon koffie drinken is.

Om maar niet te beginnen over de periodieke full online backup van mijn NAS.

Helaas zit ik dus in de situatie dat ik kan kiezen uit dure Ziggo slackers of xDSL, glasvezel weigert KPN al jaren aan te leggen.

Ik merk dan ook helemaal niets van de concurrentie, dank voor de nutteloze bijdrage ACM....
Waarom zou je een periodieke full backup moeten doen? Met wat checksums weet je toch of alles er goed staat?

Daarnaast heeft het grootste gedeelte van de gebruikers meer nut bij download dan de paar procent die de upload fijn zou vinden. Toen ik bij Ziggo zat plande ik de grotere upload altijd in de nacht.
Stel, je bent je 4K kopie van TopGun aan het streamen tegen 100Mbps. En tegelijkertijd ben je een 4Tb backup bestand aan het downloaden om een DB restore te testen. Oh! Je Xbox is Flight Simulator aan het updaten rond de 200Mbps.

Je heb toch iets meer nodig dan 100 Mbps
Stel, je bent je 4K kopie van TopGun aan het streamen tegen 100Mbps.
Welke streaming dienst biedt 100 Mbps streams aan? Ik denk enkel Sony Bravia, maar die is enkel beschikbaar voor wie een Bravia heeft, dus dat is echt een extreme niche situatie die je nu schetst.
En tegelijkertijd ben je een 4Tb backup bestand aan het downloaden om een DB restore te testen.
Dat is geen scenario voor gewone gebruikers. Als je dat doet verwacht ik dat je capabel genoeg bent QoS in te stellen, anders moet je niet klagen.
Oh! Je Xbox is Flight Simulator aan het updaten rond de 200Mbps
Ook met een 1Gbps verbinding zal een grote game update je verbinding volledig belasten: coD heeft regelmatig updates van 30 GB: op 1Gbps duurt die update ook zo'n 5 minuten, dan zal je Teams gesprek ook hangen. dat is dus ook met supersnelle fiber een lange 5 minuten.
Het probleem van grote game downloads los je niet op door je internetsnelheid te verhogen, daarvoor moet je (wederom) QoS instellen. En als dat te moeilijk is: beperk de bandbreedte voor Game Downlaods in je launcher.
Je heb toch iets meer nodig dan 100 Mbps
Dat is zeker comfortabel, maar nodig? Absoluut niet, het is pure luxe. Begrijp me niet verkeerd: ik krijg eind deze zomer fiber en zal overstappen naar 1Gbps symmetrisch, ik kijk daar naar uit.

Maar doen alsof het nodig is, of zelfs maar alsof 100Mbps te traag is voor netflix+teams? Dat is absurd. Ik stoor me daaraan omdat er genoeg mensen, zelf hier op Tweakers, geen idee hebben van hoeveel bandbreedte ze nou echt nodig hebben. Stel je nou eens iemand voor die thuis werkt, 2 kinderen heeft, en bijna niet rond komt elke maand. En die leest hier op Tweakers dat Teams+Netflix meer dan 200 Mbps nodig heeft: die gaat, als goede oude zijnde die wil dat het internet goed werkt in tijden van thuiswerken en thuisonderwijs, een te dure internetverbinding afnemen, want heir op Tweakers wordt gezegd dat dat gewoonweg moet als je teams+netflix gebruikt.

Dat wil ik voorkomen, dus laten we ajb geen onzin uitkramen: 100Mbps is meer dan genoeg voor normaal gebruik.
Hoe bedoel je streaming diensten? Je kunt gewoon een Blu-ray kopen, rippen en ergens in de wolk opslaan. En dan vandaar uit streamen. Ik ken er genoeg die dat doen, omdat de streaming kwaliteit niet altijd geweldig is en zo hebben ze meteen een backup van hun disc en ze kunnen kijken waar ze willen.

Geen scenario voor gewone gebruikers? Genoeg IT-ers die van huis werken en daar mee vandoen krijgen. Dat zijn zeker tienduizenden gebruikers.

Kun je je voorstellen dat die 30Gb download over 100Mbps gaat. Da's dan 10 keer langer. Een uur of 5 minuten... Mwa.

Weet, je in de tijd van de dialup modems werkte dit ook allemaal. Het punt is dat er wel degelijk use cases zijn die in de praktijk voorkomen en die een 1Gbps verbinding nodig hebben. En "nodig" is een relatief begrip natuurlijk. Wat ik nodig heb is niet wat jij nodig hebt.
Je kunt gewoon een Blu-ray kopen, rippen en ergens in de wolk opslaan. En dan vandaar uit streamen. Ik ken er genoeg die dat doen
Ik betwijfel TEN ZEERSTE dat je hier de waarheid verkondigd, wat een verhaal :+
Als jij dit daadwerkelijk doet weet jij heel goed dat dit zo een extreem uitzonderlijke toepassing is, dat het echt niet relevant is in deze discussie: bijna niemand ript tegenwoordig nog blurays, en nog minder mensen gaan die dan in de cloud opslaan om ze te streamen: makkelijker en goedkoper (en sneller qua verbinding) is om zulke rips op een NAS op te slaan, en dan een lokale Plex/Jellyfin server te draaien..
Geen scenario voor gewone gebruikers? Genoeg IT-ers die van huis werken en daar mee vandoen krijgen. Dat zijn zeker tienduizenden gebruikers.
Extreem zeldzaam dus. En het is een professionele toepassing, niet echt relevant voor deze discussie waar we het over thuisgebruik hebben.
Kun je je voorstellen dat die 30Gb download over 100Mbps gaat. Da's dan 10 keer langer. Een uur of 5 minuten... Mwa.
Als mijn Teams gesprek 5 minuten onderbroken wordt is dat ook irritant. En wat als het een grotere patch is? 150GB voor games is geen uitzondering meer, dan ben je ook met fiber bijna een half uur aan het haperen op teams. Boodschap blijft dan dus: regel even QoS, ook al heb je 1Gbps.
Weet, je in de tijd van de dialup modems werkte dit ook allemaal. Het punt is dat er wel degelijk use cases zijn die in de praktijk voorkomen en die een 1Gbps verbinding nodig hebben.
En geen van die use cases is dagdagelijks gebruik voor gewone thuisgebruikers: voor hen is 100 Mbps zat. Beweren dat 1Gbps nodig is voor gewone gebruikers is echt de grootste onzin. Zeker omdat de gemiddelde gebruiker op shitty wifi zit, waar je al blij mag zijn als je boven de 100 Mbps haalt op je lokale netwerk.

En dan beweren dat alles ook met dial up werkt, dat is gewoonweg niet waar: YouTube HD werkt simpelweg niet op dial up, evenals videocalls. Er is dus zeker wel ergens een getal te benoemen dat het 'minimum' om gewoon te kunne internetten naar moderne normen. Persoonlijk denk ik dat dat minimum iets boven de 50 Mbps ligt: dan kan je zonder problemen tegelijk gamen, netflixen, en thuiswerken (remote dekstop + teams). Dat is wat gewone gezinnen doen, niet databases dupliceren en "1000% legaal beloofd echt waar oom agent" blu ray rips vanuit de private cloud streamen.

Met 100 Mbps zit je daarboven, met 200 Mbps durf ik te stellen dat alles gewoon als erg snel aanvoelt voor de gewone gebruiker.
En "nodig" is een relatief begrip natuurlijk. Wat ik nodig heb is niet wat jij nodig hebt.
Sure, maar we hadden het hier (nogmaals) over wat een beetje en normaal scenario is. Tenzij je echt een plaat voor je kop hebt besef jij heel goed dat alle dingen die je hier opsomde totaal niet binnen normaal thuisgebruik vallen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 16:23]

Wat is je punt?
Als 100Mbps niet voldoet dan voldoet het niet.
Geen scenario voor gewone gebruikers?
Nee. Mensen die zelf Blu-rays rippen zijn al geen gewone gebruikers.
Ik ken ook genoeg IT-ers en die zitten echt niet de hele dag Gigabytes aan data over te hevelen. Al deden ze dat wel en zouden dat er tienduizenden zijn dan nog zouden dat op de 10 miljoen(?) internetaansluitingen in de verste verte niet gewone gebruikers te noemen zijn.
En "nodig" is een relatief begrip natuurlijk. Wat ik nodig heb is niet wat jij nodig hebt.
Wat verwende mensen 'nodig' hebben is het beste en het snelste. Wat 'normale' mensen 'nodig' hebben is het beste dat voldoet voor een zo laag mogelijke prijs.

Natuurlijk is 'normaal' een relatief iets. En natuurlijk zien we het internetgebruik alsmaar toenemen. Maar laten we wel gewoon uit blijven gaan van wat voor de meerderheid normaal is.
Videocalls en een kind met Netflix is weldegelijk voldoende met 200 mbit. Ik heb 3 kids die dat doen en 2 die videocalls uitvoeren en dat werkte al met 100 mbit.
wat @NickNMeesters denk ik vergeet is dat je bij ziggo en het 200 abbonement vermoedelijk maar zo'n 20mbit upload hebt,

dus die 3 1080p streams en die 2x 1440p videocalls (als ik er maar even vanuit gaat dat die videocals niet met de 720 onboard laptop cam gebeurt) gaan makkelijk lukken

de vraag is of die 20mbit upload die je daarbij krijgt niet een klein beetje tegen het randje aanloopt.

in principe zou dat niet mogen (want streams van zelfs maar in de buurt van 10m upload per stream is absurd maar ja er gaan wel vaker dingen mis.
_-__-__-__-

persoonlijk vind ik het belachelijk en zou ik als wonende in een gebied waar nu alleen ziggo ligt bezwaar aantekenen tegen dit besluit, en dan onderbouwen met, hoe kun je nu een besluit nemen dat tig jaar geleden al genomen had moeten worden, waar je toen gewoon fouten hebt gemaakt om dan nu ineens te zeggen nee toch niet... en wie gaat mij dan schadeloos stellen als tegen die tijd er toch geen glas ligt hier en het besluit dus ongegrond was?
Geen enkel bedrijf gaat je opbellen goh wilt u een half jaar of jaar korting, ook kpn, tmobile enzo niet.
Verder is 200mbit voor 2 thuiswerkende en 1 kind meer dan zat, het lijkt misschien niet genoeg maar het is echt wel genoeg.

Verder ligt er wel even aan wat die thuiswerkende dan doet, als je met heel veel grote bestanden up en download dan misschien.
Maar als je gewoon vpn aan heb en een beetje op werk laptop mail/ teams call doet, een beetje in systeem A of B werkt dan echt wel.
Je kan trouwens altijd nog je webcam uit doen van de gesprekken, want ik snap echt niet dat die altijd aan moet met elk gesprek. Je ziet je collega's echt wel een keer uiteindelijk(Hoeft echt niet met elke meeting of belletje).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 16:23]

Tele2 deed dat ieder jaar wel voordat ze overgenomen werden. Kreeg ieder jaar een telefoontje van hun of ik bij ze wilde blijven en kreeg daarna vervolgens de korting. Helaas moest ik het abbo opzeggen omdat kpn het koper netwerk hier heeft uitgeschakeld inmiddels omdat er glas ligt van kpn.
Dit is vooral omdat je dan een nieuw jaarcontract afsluit, anders kun je namelijk elke maand simpel opzeggen.
Een bedrijf kijkt natuurlijk vooral naar eigenbelang.
Die zien daarmee de zekerheid, dat ze beter kunnen inschatten hoeveel abonnementen ze het komende jaar in ieder geval zullen hebben.
Hoeveel tijd zat er bij jou tussen de oplevering van glas (dus dat het echt beschikbaar was in je huis) en het uitschakelen van koper?
Bij mij zit er sinds 9 juni van dit jaar een glasvezelaansluitpunt in de meterkast. Er is al ‘gedreigd’ aan het begin van de aanleg in de straat dat koper tezijnertijd wordt uitgeschakeld. Liefst zou ik mijn snelle, stabiele en voordelige koperaansluiting nog een tijdje houden (€ 49/maand bij Freedom voor 222/33 Mbit/s).
Speak for thy self !
> Je kan trouwens altijd nog je webcam uit doen van de gesprekken

Met je directe collega's sure, maar het is niet geheel kosher om je leidinggevende op zwart te zetten :)
Krijg je dat `half uur gesproken, maar hij maakte geen oogcontact` das een nono in boomer land :)

Hangt natuurlijk ook weer van je plek af, werkte hiervoor bij een overheids job waar de Ciso de rest te woord stond vanuit een Crack/Meth Huis :-) Mijn kop koffie in de morgen, love that shit ;) Achtergrond van de Titan in zee doet het momenteel erg goed.

Vele hebben TV op WIFI, werk laptop ook, ben 20 van die access punten door je huis, 4K Smart TV die via z'n USB2 wifi dongle 4K Netflix naar binnen trekt.... hngggg <realplayer> Buffering ! It happens :)
Met je directe collega's sure, maar het is niet geheel kosher om je leidinggevende op zwart te zetten :)
Krijg je dat `half uur gesproken, maar hij maakte geen oogcontact` das een nono in boomer land :)


Mijn leiding gevende heb ik nooit de webcam aan met geen enkel gesprek, hij woont ook eens niet in Nederland.
Ik heb hem ondertussen ook al een paar weken niet gezien, en nog gaat de webcam niet aan met een belletje(Ook zijn webcam niet).
Essent doet dat anders wel , omdat u al 3 jaar klant ben krijgt u van ons ipv 5 nu 10% korting.
Als ik met 2 mensen thuiswerk met veel videocalls, nog een kind heb dat aan de Netflix of de gaming zit, no way dat ik aan 200mbit voldoende heb, laat staan dat die snelheid over het koper ook daadwerkelijk gehaald wordt.
Die snelheid wordt juist makkelijk gehaald over coax. Bij DSL ben je nog afhankelijk van de afstand tot "de centrale", maar bij koper heb je dat probleem niet. Tenzij je koperaansluiting fysiek kapot is, of als je een oude wandcontactdoos, of slechte connectoren of bekabeling gebruikt, moet je altijd de volle snelheid kunnen halen. Je snelheid kun je zelf testen op https://www.speedtest.net/ en doe die test zowel bedraad als draadloos, om te bepalen of een eventuele trage verbinding misschien door slechte wifi-ontvangst komt.

Een Teams call kost hooguit 1,5 Mbit voor je eigen videostream, en 2,5 Mbit in de downstream (omdat er altijd maar 1 groot beeld is, en de rest kleine beeldjes), Microsoft geeft zelf aan 4 Mbit up/down "for best performance" is een groepscall. Als je partner dat ook doet: 2 x 4 = 8 Mbit.

Netflix is 5 Mbit voor een HD film, of 15 Mbit voor 4K. Dus totaal heb jij waarschijnlijk hooguit 25 Mbit nodig. Het zou natuurlijk kunnen dat je kind veel aan het downloaden is, en dus constant die 200 Mbit vol trekt. Maar dan heb je een ander probleem. ;) Youtube zou nog het meest verbruiken, als je naar een video in 4K kijkt kost dat zo'n 20 Mbit. Maar het past allemaal makkelijk binnen jouw 200 Mbit. Als jij ervaart dat het allemaal niet goed werkt, als iedereen tegelijk bezig is, zou je beter op zoek kunnen gaan naar een binnenshuisoorzaak: zit iedereen misschien op wifi? Sluit het eens bedraad aan. Als het al bedraad aangesloten is, kijk eens of er niet per ongeluk een ouwe 10/100 Mbit switch in het netwerk hangt. Sluit ook eens een pc met een netwerkkabel rechtstreeks op de modem aan, en doe een speedtest, op het moment dat iedereen in huis vanalles aan het doen is. Dan sluit je wifi en switches e.d. uit, en weet je hoe snel je verbinding écht is op piekmomenten.

Anyway, trap niet in de argumenten van glasvezelaanbieders dat een koperverbinding tegenwoordig niet snel genoeg meer is. Ze willen je doen geloven dat kabel niet toereikend is als iedereen tegelijk zit te internetten, gamen en videobellen, maar ze laten nooit een berekening met concrete bandbreedtes erbij zien, want dan zouden ze direct door de mand vallen. Doe zelf een berekening, bepaal zelf wat je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 16:23]

Koper en DSL zijn bij mijn weten hetzelfde en haalt altijd maar een deel van de geadverteerde snelheid. Ik denk dat je koper en coax -wat ook gewoon koper is, maar meestal niet zo genoemd wordt- door elkaar haalt?
De rest van je verhaal klopt als een bus. Ik had afgelopen jaar voordelig 1 gBit glasvezel en heb daar slechts incidenteel voordeel van ervaren t.o.v. 50 mBit. Vandaag ga ik daarom weer terug naar 100 mBit.

Ik zie met name bij mijn (schoon)ouders dat klachten over de snelheid van "het internet" meestal om slechte wifi gaan. De oplossing moet vooral draadloos blijven, dus zodra elk stopcontact met een wifi repeater uitgerust is, wordt er een duur 1 gBit abonnement afgesloten. Soms brengt dat verbetering, omdat het probleem bij de oude router lag.
Ik haakte pretty much af na je eerste zin, want DSL is koper.
Ah, dat was een typo, ik bedoelde natuurlijk coax.
Ongeveer elk huishouden met een tv heeft inmiddels een 4k TV staan of hangen.
Dit lijkt me sterk. Bovendien zullen veel mensen geen tv-abonnementen hebben waar 4K in zit.
Zoals bijvoorbeeld Ziggo die geen zenders aanbiedt in 4K behalve betaalde pakketten.
<Niet Meer>

Daarnaast zie ik menig 4K scherm met het basic 1080p Netflix abbo draaien, zonde ;)
Basic heeft 720p, standaard heeft 1080p. Zelf had ik premium (4K HDR), maar aangezien mijn familieleden niet meer kunnen meeliften ben ik ook naar 1080p overgestapt.
In mijn geval m'n moeder, dus ik nam die 4 euro wel voor lief :-)
Indeed, ik niet in ieder geval, heb nog steeds een plasma van ik denk wel 10 jaar oud inmiddels als het niet langer is. :)
Een nieuwe TV is met een Jaar terug verdiend met deze energie prijzen :P
Mits je een paar daisychained powerwalls aan de muur en of niet s'avonds TV kijkt is het 't overwegen waard. Ik had een Panasonic 60" plasma, gekke ding trok 300W :D
Dat 200mbit onvoldoende is voor videocalls, netflix en/of gaming is natuurlijk onzin.
Bandbreedte is leuk, maar hele organisaties werken met lijnen van 50 tot 100Mbit zonder problemen.
Een videocall met bijv. teams is hoogstens 2 Mbit per videocall, netflix 1080p Netflix is 5 Mbit en op 4K maximaal 15Mbit, on-line gamen is natuurlijk een lachertje met zo'n 2.5 to 3Mbit.

Totaal verbruik je dan dus zo'n 22Mbit voor 2 videocalls, 1 4k Netflix stream en een online game.

Zelfs al loop doorlopend websites te bezoeken met 50 man dan nog kom je vaak niet boven de 10 á 20 Mbit uit voor die sites te laden.

Dat neemt niet weg dat concurrentie noodzakelijk is en dat de positie van Ziggo met hun prijzen en snelheden onhoudbaar begint te worden.
Netflix heeft ca 15 mbit/s nodig voor een 4k stream. Een video call kost je maximaal 3.5 mbit/s up, en 3,0 down. Met een 200/30 mbit aansluiting moet je echt gemakkelijk met vier mensen tegelijk Netflix kunnen kijken en tegelijkertijd ook met vier mensen kunnen videobellen. Lukt dat niet, dan zou ik eerst eens naar de eigen infrastructuur (modem/router) kijken.

De snelheden die Ziggo belooft zijn tegenwoordig ook de hele dag beschikbaar.
Wij hebben op de zaak 200 Mbit en kunnen bellen, mailen, de Tour en F1 training kijken tegelijk.
Een videocall is rond de 2 Mbit en Netflix 4 k rond de 20 tot 35.

Daarnaast, wat moet je net een 4k ontvanger? Er is geen reguliere zender die in 4k uitzend op dit moment.
De Italiaanse RAI zendt in 4K uit, met de kanttekening dat af en toe een productie 4K gedaan wordt en voor de rest wordt opgeschaald. Ze waren bijvoorbeeld de enige zender in Europa waar je de olympische spelen in 4K kon bekijken.
Alleen er is geen Nederlandse aanbieder die dat aanbied...
Klopt, maar het beantwoordt wel je vraag wat je moet met een 4K-ontvanger. Die bij mij met mijn schotelantenne verbonden. Er zijn trouwens meer 4K-zenders die je via satelliet binnen krijgt, maar de meeste hebben geen reguliere programmering.
Dat snap ik, maar dit ging over tmobile tv of kpn tv. Waarbij tmobile geen 4k ontvanger aanbied maar dat ook weinig toegevoegde waarde heeft. Je kunt daarbij ook beter bij tmobile ook googletv gebruiken. Die verdien je terug in lagere huur van de tvbox en je kunt er meteen andere streamingdiensten mee kijken.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier met met kpn koper 190/50 haal. Ik betaal voor 200/20 overigens geloof ik. Maar goed vanaf maandag hebben wij Delta glas. Dus ik ben benieuwd hoe dat is. Enig ding wat ik weet is dat ik nooit meer naar Ziggo hoef.
Elk huishouden 4k 8)7
200mb niet genoeg 8)7
Dit is helaas wel een beetje het probleem wat je hier vaak leest. Het niet weten wat je nou eigenlijk gebruik, met hetgeen wat je nu opnoemt heb je nog geen 50mbit nodig en 10mbit upload. Ik kon zo snel alleen even deze pagina vinden, en volgens mij is dit nog wel redelijk overdreven maar hier zie je pas hoeveel je eigenlijk 'maar' nodig hebt per toepassing: https://www.ziggo.nl/ente...rtikelen/internetsnelheid

@i-chat Volgens de website van Ziggo zit er 30Mbit upload bij, wat ook ruim genoeg is, Netflix neemt nagenoeg niks, en Videocalls ook maar paar mbit per stream.

Lang verhaal kort: voor 5 tientjes per maand heb je dus al een prima verbinding mee uit de voeten kan :)
ik moet heel eerlijk zeggen dat ik zelf nu een ziggo zakelijk (fiber @ campus) verbinding heb van 100/100 en dat werkt toch wel echt VEEL fijner,, als ik samenwerk met mensen, in een videocall zit en ondertussen een video bestand wil delen of een zooitje pdf's van een paar honderd tot een paar duizend mb. dan is het niet dat dat met 50mbit niet prima kan, het is dat ik de ander er met 100mbit maar half zo lang op hoef te laten wachten.

in dat opzicht wil ik het best eens zijn met ziggo's zovaak geclaimde standpunt dat upload heel vaak minder voordelen meebrengt voor de klant dan download, maar we leven nu inmiddels in andere tijden (thuiswerken etc) waardoor upload significant belangrijker is geworden misschien niet ; gbit-snelheden belangrijk, maar zeker wel meer dan 30mbit belangrijk.

ik dan ook liever met een 100/50 leven dan met een 200/30

dat er ondertussen glas providers zijn die voor die +/- 5 tientjes van jou ook 1000mbit verbindingen bieden symmetrisch dus, vind ik wel een teken dat ziggo echt wel beter zou moeten kunnen
Ongeveer elk huishouden met een tv heeft inmiddels een 4k TV staan of hangen.
In 2021 was dat een kwart van de huishoudens:
Het aantal huishoudens dat een 4K-televisie heeft steeg vorig jaar met 5 procentpunten naar 24 procent.
Zo sterk stijgt dat allemaal niet.

En met 2x videobellen en 1x 4k Netflix heb je aan een 60/6 lijntje meer dan genoeg, dat kan ik uit ervaring vertellen...gewoon even de torrents limiteren naar max 10-15 Mb/s..
Ik laat T-mobile me lekker gratis aansluiten en beroep me vervolgens op mijn herroepingsrecht en dan wacht ik nog wel een jaartje extra tot het netwerk vrij is, of KPN ook heeft aangelegd…
Begrijp ik het goed dat je T-mobile werk voor je laten uitvoeren terwijl je geen intentie hebt om hun ergens voor te betalen?
Ik betwijfel of dit gaat werken (ik vermoed dat ze het werk pas gaan uitvoeren als je herroepingsrecht is verlopen), maar als het zou werken, lijkt het mij nogal onfatsoenlijk.
Bovendien, we hebben al zo vaak gezien dat mensen rechten gaan misbruiken, en dat dan uiteindelijk die rechten worden ingeperkt waardoor mensen waarvoor de rechten wel bedoeld waren de dupe worden. Bij voorbaat dank namens die mensen.
Ongeveer elk huishouden met een tv heeft inmiddels een 4k TV staan of hangen.
Uh, ik denk dat je jouw eigen situatie en verlangens projecteert op de rest van Nederland. Ik heb een 1080P tv en die voldoet prima. Zou echt niet weten waarom ik een nieuwe tv zou moeten kopen voor 4K, dat boeit me namelijk echt niks. En met mij nog vele anderen kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Hier bonded VDSL met 210Mb down (en 67Mb up). Piekgebruik hier met 2 pubers en 2 thuiswerkenden 90% onder de 20Mb. Af en toe een piek naar 50-80 als er wat wordt gestreamed of gedonwload. Netwerk is zo ingesteld dat de thuiswerkers altijd voorrang hebben. Die 210Mb is dan ook dikke onzin, met 100Mb merk ik geen enkel verschil, als ik zak naar 50Mb down zal het nauwelijks merkbaar zijn. Dat is wel mijn upload nog maar iets van 5Mb. Nu heb ik "wide open", 5Mb upload is te weinig voor wat specifiek gebruik.

Maarrrrr, glasvezel 100/100 zou voor de meeste mensen meer dan genoeg moeten zijn, domweg omdat (zie @kiang ) er geen aanbieders voor consumenten zijn die een hogere snelheid vereisen ... Marketing prietpraat zegt je dat 200Mb eigenlijk een instapsnelheid is, wat gewoon onzin is ... Meet je netwerkverkeer maar eens een paar weken lang. Ik zit gemiddeld over de dag nog niet eens aan 5Mb ...
Hier ligt sinds november glasvezel maar ik zie het nog vrijwel overal uit de straat omhoog steken. Blijkbaar zit er nauwelijks iemand op te wachten om over te stappen op het glasvezel van T Mobile. Ik wacht zelf ook tot T Mobile niet meer het alleenrecht heeft en KPN gaat volgend jaar graven dus er komt uiteindelijk keuze genoeg. Vooralsnog heeft glasvezel voor mij geen voordeel ten opzichte van wat ik nu bij TMobile heb.
Dat heeft te maken met de manier waarop ze het glasvezelnetwerk aanleggen. Ze gaan pas op het laatst daadwerkelijk de woningen aansluiten. De rest van het netwerk moet eerst af zijn natuurlijk.
Het netwerk is al een aantal maanden klaar, mensen hebben er gewoon geen behoefte aan.
Het netwerk is al een aantal maanden klaar, mensen hebben er gewoon geen behoefte aan.
Wat voor keuze hebben de mensen nu?
Wat kost het aansluiten van de nieuwe glasvezel?

Als ze momenteel alleen ADSL hebben, dan lijkt het me dat ze heel graag glasvezel willen. Bij andere opties is die behoefte (veel) kleiner.
Bij mij is het een vergelijkbare situatie als bij Lekker Ventje. Open Dutch Fiber heeft alles klaar, maar bijna niemand laat zich aansluiten. Zelf ben ik wel op het aanbod ingegaan en ben sinds 3 maanden aangesloten.

Mijn buren vinden het allemaal gedoe om niets en doen daarom niets. Ze zijn allemaal tevreden met vdsl danwel met Ziggo. Of in ieder geval tevreden genoeg om geen gedoe te willen. Uit eigen ervaring weet ik dat het heel soepel kan gaan. Maar dat geeft geen garanties en dus bewegen mensen pas als ze moeten.
Als ze Ziggo hebben, dan is er qua internetsnelheid weinig druk om over te stappen. Qua tv gaan ze er dan waarschijnlijk op achteruit. En veranderen is "gedoe", vooral als Ziggo ook het thuisnetwerk levert. Dat is dus een goede klantenbinder!
Klopt. Qua snelheid hebben de meeste van mijn buren überhaupt geen reden om over te stappen. Met Ziggo helemaal niet. De enige reden om over te stappen zou zijn dat het goedkoper wordt. Blijkbaar is dat niet genoeg reden.
Het netwerk is al een aantal maanden klaar, mensen hebben er gewoon geen behoefte aan.
Dat kan ook gewoon aan het administratieve dansje liggen omdat het allemaal verschillende gecontracteerde onderaannemers zijn.

Ik ken mensen die nadat partij A de kabel tot aan het huis had gebracht, nog 9 maanden hebben moeten wachten totdat partij B ingepland was om de kabel binnen aan te komen sluiten.
De kosten liggen waarschijnlijk gewoon te hoog. Toen er in mijn woonplaats glasvezel werd aangelegd kwamen er geen extra kosten bij wanneer je erop wilde aansluiten, je hoefde alleen maar een glasvezelabonnement af te sluiten bij een van de providers. Daardoor heeft bijna iedereen in mijn straat nu glasvezel.

In sommige andere plaatsen moeten mensen ook nog extra kosten betalen om de glasvezel tot in de woning aan te leggen, dat zijn kosten die mensen vaak niet willen betalen en dan sluiten ze ook niet aan.
Hier (Leiden) heeft het vooral veel te maken met (onder)aannemers die de boel niet goed regelen. Bij mijn overbuurvrouw heeft ze te horen gekregen dat ze de aansluiting pas in december naar haar voordeur kunnen plaatsen, steekt al sinds eind vorig jaar uit de straat voor haar huis, letterlijk 2 meter.

Bij mij was het maanden aanklooien om ze nou eens in beweging te krijgen. (ook zoiets, mijn achtertuin stopt 3 meter van haar voortuin, ik ben aangesloten, zij moet nog een 5 maanden wachten, snap jij het nog?)

Ik denk dat het veel meer met onkunde en onderbezetting te maken heeft dan gebrek aan wens, want hier wil iedereen het, en ik woon in een heel normale straat.
Dat komt waarschijnlijk, omdat de nieuwe glasvezel aansluiting meestal maar tot aan de meterkast komt en met kabel zit de kabel aansluiting vaak al in de woonkamer. De meeste mensen zijn geen Tweakers en een netwerkkabel aanleggen naar de plek van de oude aansluiting is een enorme opgave, dus laten ze het maar.
Dat komt waarschijnlijk, omdat de nieuwe glasvezel aansluiting meestal maar tot aan de meterkast komt en met kabel zit de kabel aansluiting vaak al in de woonkamer. De meeste mensen zijn geen Tweakers en een netwerkkabel aanleggen naar de plek van de oude aansluiting is een enorme opgave, dus laten ze het maar.
Een kabel langs een plint trekken en door muren is op zich geen enorme opgave, maar daarvoor moet je wel eerst ruimte vrij maken. En als je dat klusje niet zelf kunt of wilt doen ben je afhankelijk van technische, soms onbehouwen lui die zich vanwege het tekort eraan vaak arrogant opstellen.
Ik heb jaren na volle tevredenheid Ziggo gehad. Maar na het stopzetten van analoge radio en het steeds duurder worden van het product kreeg Ziggo steeds meer minpunten voor mij.

Sinds januari naar TMobile, veel goedkoper. Nog geen spijt van gehad.
Dit kan vele oorzaken hebben. Het probleem is (zeker in stedelijke gebieden) dat de kabels naar de huizen niet zo’n probleem zijn (op hoogbouw na). Het zijn vooral de PoP’s, hier is door de gemeente bijvoorbeeld nog geen plek voor aangewezen, of niet beschikbaar. Ook is vaak de aansluiting op het stroomnet een issue.

Het maken van de HaS (huis aansluiting) is relatief tijdrovend, als er geen actieve PoP is (en er dus geen geld van de opdrachtgever naar de aannemer vloeit) zal de HaS ook op zich kunnen laten wachten.

Dit zie je dus vaker in grote steden of bij grotere aannemers met minder focus op een specifiek project.
Hier komt binnenkort een tweede glasvezel aansluiting van KPN binnen. Die van Delta ligt al… _/-\o_

Daarna is de keuze reuze, en dat in een boerengat in Limburg.
Waarom er twee glasvezelnetwerken aangelegd worden terwijl er maar één nodig is - meerdere providers kunnen immers via één netwerk hun concurrerende diensten aanbieden? Dat is vanwege het doorgeschoten marktwerkingsdenken.

Coaxkabel werd vanaf 1972 aangelegd toen de draadomroep verdween, en gemeenten van het woud antennes op daken af wilden. Er kwamen gemeentelijke en regionale kabelexploitatiemaatschappijen, die vanaf begin jaren 80 werden overgenomen door commerciële exploitanten. Maar nu ...
Hopelijk hoef je nooit de helpdesk van Delta te bellen.
Ach… die kun je tenminste nog bellen. Bij Ziggo moet alles via de nikszeggende website waar nooit een storing op staat. 8)7

Maar over het algemeen zijn ISP helpdesks altijd bagger. KPN beviel me nog het meest, dus blij dat die nu ook een netwerk aanleggen in het dorp.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 22 juli 2024 16:23]

Dat is bij mij ook zo. Ook sinds pakweg November ligt er een glasvezel kabel in mijn voortuin. Ik heb al meer dan 20 keer gebeld naar de BAM, maar ze doen er niets aan, misschien volgend jaar maar ze weten het niet zeker want de vergunning is niet rond volgens hun. Ondertussen zijn de wijkkasten wel gebouwd, alleen het stuk naar de huizen moet nog gedaan worden. Ik zit er heel hard op te wachten tot ze eindelijk eens komen om het aan te sluiten.

Het is dus zeker niet dat niemand er op zit te wachten, bijna iedereen hier zit er op te wachten omdat de meeste mensen nog nop DSL of Ziggo zitten. Glasvezel is veel goedkoper en sneller.
Ik krijg het maar niet aangesloten omdat het eerst bij alle onderburen doorheen moet..
Dat alleenrecht hebben glasvezelaanleggers maar één jaar, om de aanlegkosten in te kunnen lopen.

Als dat ook voor elke individuele huisaansluiting geldt, heeft het dus geen zin af te wachten, ben je voor één jaar gebonden aan glasvezel van de glasboer.

Als dat zo is geregeld dat je één jaar gedwongen bent mee te werken aan die winkelnering vind ik dat trouwens zeer consumentonvriendelijk. Die glasboer zou z'n rechten maar buiten de consument om moeten verzilveren, via concessierechten voor het glasvezelnetwerk.

In ieder geval is dat voor mij één van de vier redenen om vooralsnog te weigeren glasvezel door T-Mobile in mijn appartement aan te laten leggen. De redenen zijn dus:
* geen trek erin een jaar lang gedwongen te worden T-Mobile klant te zijn.
* T-Mobile chanteert en zet buren in dezelfde kolom tegen elkaar op: bovenburen zijn afhankelijk van de bereidheid van onderburen glasvezel aan te laten leggen en naar boven door te laten trekken.
* de overlast van de aanleg. In mijn flat komen ze de buitengevel incl. de ramen verduurzamen, en we moeten ook nog van het gas af. Een huishouden tot driemaal toe aardig overhoop gooien is echt teveel gevraagd.
* net dit jaar routers voor kabelinternet aangeschaft hebbende en die al snel weer af moeten schrijven? Nog een reden te meer om voldoende te hebben aan VodafoneZiggo!
Daar zal @NickNMeesters dus ook tegenaan gaan lopen: die opzegtermijn.

Misschien dat @Arnoud Engelfriet zich hier eens over wil buigen, over die hoegenaamd gedwongen T-Mobile glasvezelabonnementen die het bedrijf je op zou leggen als je glasvezel aan laat leggen in je woning? Volgens de Consumentenbond kan dat niet. Mij lijkt zoiets ook illegaal.

Een andere kwestie is of je door je verhuurder of VvE gedwongen kan worden aan aanleg mee te werken. Het is geen renovatie, dus nee.
T-Mobile doet eerste jaar alleen plicht, omdat ze een grote inverstering doen en die willen ze proberen terug te verdienen. Na het 1e jaar wordt het open gezet voor andere internet providers. Dit schijnt vrij normaal te zijn.
Opzich vind ik het ook wel logisch, want anders inversteer jij heel veel geld om een wijk/dorp/stad aan te leggen en iedereen gaat meteen bij de concurrent het afnemen. Jij ziet dan nagenoeg niks terug komen in het laadje.

Het geen wat mij wel enigsinds tegen het borst stoot, maar dat is het beleid van het bedrijf zelf en daar heb ik dan de keuze in.
T-Mobile legt het alleen aan binnen in me huis, als ik een abbo afneem. Doe ik dat niet, dan mag ik later geld neerleggen, als ik het wel binnen wilt hebben.
KPN komt het kostenloos meteen binnen in me woning aanleggen, ook als ik niet besluit bij hun af te nemen. Tuurlijk kan ik ook nog zeggen, nee dat wil ik niet, maar dit is een heel ander beleid die KPN handteerd, wel 1 die ik een stuk vriendelijker vind.
Dat is geen beleid dat T-Mobile vrijelijk mocht invoeren, maar wat onze overheid toeliet te voeren, met inderdaad als motivering dat een glasvezelprovider de aanlegkosten gecompenseerd moet kunnen zien te krijgen.

Vandaar ook dat ik vraagtekens zet bij dat trucje dat @NickNMeesters wil toepassen om zich onder een gedwongen dan wel opgedrongen abonnement bij T-Mobile uit te wringen.

Vandaar ook dat ik T-Mobile bij mij geen glasvezel aan wil laten leggen en me daardoor een jaar aan een ongewild en onnodig abonnement zou binden, wat per definitie illegaal is, want in strijd met het vrije contractrechtbeginsel.

En daarover lees ik graag iets van de hand van @Arnoud Engelfriet zowel als van o.a. de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis.

Overigens verwijs ik nogmaals naar dit bericht uit het Utrechtse, waarin gesteld wordt dat T-Mobile onder valse voorwendselen mensen onwettige verplichtingen oplegt. Daar had @Hayte ook in moeten duiken.

[Reactie gewijzigd door FONfanatic op 22 juli 2024 16:23]

Een andere kwestie is of je door je verhuurder of VvE gedwongen kan worden aan aanleg mee te werken. Het is geen renovatie, dus nee.
Als ik dit lees is het antwoord: De meerderheid van stemmen beslist. Waarom zou je het eventuele bovenburen ook lastig maken? Als jij geen glas wil, verkloot het dan in ieder geval niet voor iemand anders. Tweede is, ik snap niet wat nu "illegaal" is, die link van de Consumentenbond lijkt daar ook niets mee te maken te hebben. Bij mij wordt ook glas in de straat gelegd en ik kreeg twee keuzes:
1. Meedoen, contract voor een jaar afsluiten en gratis tot in de meterkast aangelegd
2. Niet meedoen, dan wordt een glasrol voor mijn oprit gelegd en kan ik later alsnog besluiten om mee te doen tegen éénmalige kosten van 200-300 euro

Prima deal wat mij betreft, die aanleg kost geld, ik zie daar niets illegaals in. Ik mag meedoen, maar hoef dat uiteraard niet. En dan leggen zij geen vezel tot in de woning. Prima toch?
De VvE gaat over het onderhoud van de algemene ruimten en voorzieningen, en het casco van de flat, niet over de binnenkant van de appartementen. De VvE kan mij niet verplichten mee te werken, mijn verhuurder (= de eigenaar van mijn appartement) wel.

Die latere eenmalige aansluitkosten blijken niet te bestaan. Daar kwam RTV Utrecht achter.

Ik wil het mijn bovenburen niet lastig maken, weet trouwens niet eens of zij een aansluiting willen en of het voor hen noodzakelijk is, en leg me dat ook niet in de mond.
Had de moeite even genomen om die linkt in mijn vorige bericht te lezen. De VVE kan je wel degelijk verplichten mee te doen . Spoiler: De meterkast is nog steeds gemeenschappelijke ruimte; meerderheid van VVE stemmen beslist dan ook.
en leg me dat ook niet in de mond
De navolgende quote uit je eerdere post insinueert dat je potentieel niet mee zou willen werken als mensen boven je wel glasvezel zouden willen. In die zin is het gewoon prima dat een VVE individuele bewoners kan overrulen die het anderen nodeloos lastig maken. Dat er netjes gewerkt moet worden en dat de afwerking eenzelfde niveau heeft als daarvoor is vanzelfsprekend lijkt me. En als je er zelf niet voor kiest, ook prima, maar waarom zou je de mensen boven je het zo lastig willen maken als ze door jouw meterkast naar "boven" moeten?
Een andere kwestie is of je door je verhuurder of VvE gedwongen kan worden aan aanleg mee te werken. Het is geen renovatie, dus nee.
Een individuele stroomaansluiting is geen openbare voorziening en de meterkast geen openbare ruimte. Verder is de verhuurder mijn huisbaas, en niet de VvE.
En dat is een aantoonbare fout die je maakt, jouw individuele stroomaansluiting is dat dus wel, zie de eerdere link die ik aangaf waar dat gewoon in staat. Eigenwijsheid kan ik over het algemeen wel waarderen, maar je slaat hier kilometers naast de spreekwoordelijke plank. En als de VVE jouw huisbaas dwingt om mee te werken wordt dat één op één naar jou doorgezet, dat snap je ook wel neem ik aan. In alle gevallen - mits de VVE beslist dat je mee "mag" doen - trek je aan het kortste eind, dat is een 100% zekerheid.
Nee dat is niet zo. Inmiddels heb ik een bron gevonden om aan te refereren, ipv met machtsargumenten aan te komen zetten. In dit artikel zet VvE Belang uiteen hoe het zit met het beroep dat een VvE doet op een appartementsrechtgebruiker om toegang tot een inpandige meterkast voor een monteur te eisen. Echter, ik heb tot nu toe enkel daar gas- en electraleidingen liggen, geen internet-, telefoon- of coaxkabel die er te vervangen valt. Dus kan de VvE ondersteboven gaan staan wat ze willen: ik heb geen plicht toe te laten dat er een glasvezelkabel in mijn appartement wordt aangelegd.

Om je kwaadheid te doen afnemen - overigens: wat gaat jou het aan wat er in mijn huis gebeurt? - is de meterkast bij mij eenvoudig toegankelijk, en heb ik er wel een praktisch bezwaar tegen als ie juist daar wordt aangelegd, dat een ieder heeft: niet daar heb je internet nodig, zelfs geen WiFi. En je slimme meter ook niet.

offtopic:
Over de rechten van huurders die tussen kopers wonen in een en hetzelfde complex kun je dit boek raadplegen.

[Reactie gewijzigd door FONfanatic op 22 juli 2024 16:23]

Je komt met dezelfde link aanzetten waar ik mee kwam al een paar reacties geleden, ik had het oprecht op prijs gesteld als je eerder de moeite had genomen om die even te lezen. Daar lees ik iets heel anders. En kwaadheid? Welnee, het interesseert me geen zak wat er in je huis gebeurt, maar als je aangedragen informatie niet tot je neemt, of wat anders leest dan er staat, dan is daar geen kruid tegen gewassen. Ik wil graag wat mensen helpen met gerichte informatie, maar als dat niet gelezen wordt, not my bad.

Wat de meterkast betreft, in de alle hedendaagse huizen is dat dat het enige punt waar je internet nodig hebt, daarvandaan lopen alle buizen naar alle ruimtes, maar ook dat zal bij jou natuurlijk volledig anders zijn. Daarnaast is in appartementen daar het punt waar ruimte zit om kabels naar boven te trekken. Laatste punt, jouw huiskamer is privé, juist de meterkast - zie de link - is DE ruimte om gedeelde bekabeling in te trekken.

Punt wat gewoon blijft - wat in dezelfde link staat die ik al eerder meldde en waar jij blijkbaar iets anders uit leest - is dat de VVE je kan dwingen bij een meerderheid van stemmen. Leer er maar mee leven.

Ik herhaal nogmaals wat in de eerdere link staat:
De meterkast is nog steeds gemeenschappelijke ruimte
en:
Bij VvE Belang komen veel vragen binnen over dit onderwerp. Logisch, want veel mensen willen graag overgaan op glasvezel. Daarom hebben we de aanbieders benaderd om hun uit te leggen waarom appartementseigenaars niet zomaar zelf kunnen beslissen over de aanleg van glasvezel.
Dat lijkt me glashelder en geen woord Spaans bij. Ignorance is bliss.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 16:23]

Mijn flat is van eind jaren 60, en zowel de telefoon- als coax- als intercomkabel hebben aparte sleuven.

Een VvE kan niets afdwingen als het ergens geen macht over heeft. Zoals dus niet over bekabeling die er nog niet ligt en niets vervangt. Want je leest dus niet dat er staat dat de VvE het argument kan aanpakkem dat het een vervanging kan zijn van een al aanwezige voorziening. Maar die is er dus niet in mijn meterkast.

Mijn VvE weet van mijn bezwaar, onderkent dat ook. Gezamenlijk zijn we tot het compromis gekomen dat we de werkzaamheden gaan proberen te bundelen met het weghalen van de gasleidingen - mijn woonwijk gaat van het gas af - zodat de overlast zal verminderen. Op de plek van de gasmeter kan dan het modem voor de glasvezelverbinding aangebracht worden. Een meterkast is maar klein van formaat, nog een argument om niet zomaar van alles daarin te willen proppen.

Je bent geen allesweter, leer daar mee leven. Tot zover het jij-bakken.

[Reactie gewijzigd door FONfanatic op 22 juli 2024 16:23]

Ik ben zeker geen allesweter, daarom lees ik me graag goed in op het internet. Maar prima resultaat zo toch, een VVE gaat ook niet graag op het scherpst van de snede zitten als dat niet hoeft en dit is dan toch een mooie middenweg :)
Het doet mijn aversie alvast niet afnemen tegen de dictatuur van de haves over de have-nots. Met hun verbouwingen van hun paleisjes die nu al 20 jaar mijn woongenot vergallen, hun feestjes en het gebarbecue op balkons, enz. enz. Zogenaamd geven kopers meer om de omgeving, maar ik was het die een buurtcomité oprichtte.
Ik ken jouw situatie niet en dat lijkt me ook geen pretje inderdaad. Maar dat is wel een ander probleem, sterkte ermee!
Wat een trieste insteek zeg. Het alleenrecht van T-Mobile geldt voor het eerste jaar abo voor zover ik weet. Dus als je een jaar wacht, zit je alsnog een jaar aan ze vast. En terecht gezien de kosten die gemaakt zijn.
Gottegod, dus omdat de 3 grootste en duurste aanbieders alledrie zeggen dat er geen probleem is met de hoge prijzen, vindt de ACM het prima.(Waarbij je dan ook nog eens TV moet willen om het "goedkoper" te maken. Wil helemaal geen TV.
En over het feit dat de goedkoopste adsl verbindingen nauwelijks versnellen maar wel steeds duurder worden hebben ze het niet.

Wat een nuttige instantie is het toch.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 22 juli 2024 16:23]

Dat staat er niet, de ACM heeft dit gebaseerd op onderzoek. Tweakers heeft de providers gevraagd om te reageren op het onderzoek en daar komen deze reacties vandaan. Wel even het artikel lezen als je met z'n opmerking komt :)
Ah ja, klopt. Maar goed, voor ACM geldt eigenlijk hetzelfde, ze kijken puur naar verschillen obv lokale concurrentie, maar niet naar hoe Nederlandse prijzen zich over de hele linie verhouden tot prijzen in andere EU landen voor exact dezelfde technologie (die in Nederland ook nog minder zou moeten kosten vanwege hogere dichtheid).
Persoonlijk ben ik ook minder negatief over prijzen/concurrentie maar dat zal wellicht te maken hebben met dat ik in een gebied woon waar voldoende concurrentie en keuze is. Maar vergelijken met andere landen is ook lastig want dan moet je veeeel meer variablelen meenemen dan enkel zelfde techniek, denk aan arbeidskosten/BTW/subsidies/kwaliteit van de lijn en zo zullen er vele andere variabelen zijn die ik nog niet opgenoemd heb.

Heb de luxe gehad om aantal keer in het buitenland te mogen werken in een aantal landen en dan kom je er weer achter hoe stabiel het netwerk hier is.
Verbindingen hier zijn wel stabiel ja, maar goed, als ik kijk naar mijn eigen geval (geen interesse in tv of vaste lijn, geen specifieke noodzaak tot snellere verbinding dan ik nu heb (60/20) omdat dat qua prijs/kwaliteit gewoon scheef voelt) kijk dan ben ik in de periode 2018 tot 2022 -- dus pre de huidige inflatiebullshitargumenten voor verdere prijsverhoging -- van 26 euro naar 30 euro gegaan voor exact dezelfde lijn. En mbt mobiele abo's zie ik dezelfde stagnatie. Hoe kunnen ze dan zeggen dat het allemaal wel prima is "want over een paar jaar kun je glas nemen dat nog duurder is maar wel sneller"? (Dit is natuurlijk wel een bredere vraag dan "moet VfZiggo opengebroken?".)
Anoniem: 1883242 @foppe-jan21 juli 2023 14:03
Ziggo kosten 12,28% omhoog sinds januari 2023 in mijn geval.
10 tot 100% voor de dagelijkse boodschappen.

De lonen zijn sterk blijven steken voor veel mensen.

Denk dat het de minima een zak hete poep zal wezen dat ze maar liefst "2.5x zoveel krijgen" (40 -> 100 mbps) wanneer ze de boodschappen aftikken na de vaste lasten, zoals het internet.
Of zelfs 1gbps voor hetzelfde geld.
Het feit dat de kosten, het minimum, stelselmatig opgekrikt worden is het punt.

Mijn reactie is geen vingerwijzen naar Ziggo, of wie dan ook, maar het delen van een perspectief.
Grote groepen mensen interesseert "sneller" "beter" "gezonder" etc. gewoon niet, maar betaalbaar en zijn zich sterk bewust van de schijnvooruitgang in onze samenleving terwijl het onder de streep achteruit gaat.

De "levensstijl en kwaliteit" gaat op papier omhoog, maar in werkelijkheid achteruit voor deze groep mensen.
Het doet gewoon pijn met veel stress en daadwerkelijke gevolgen zoals hartkwalen, familieruzies etc. tot gevolg.
Vrouw en kinderen hebben toch ook x en y nodig maar papa heeft net moeten tanken om naar het werk te komen.

Vanuit een dergelijke onderbuik drukken mensen hun onvrede uit.

Concurrentie wordt algemeen gezien als de wondertool om prijzen te drukken maar ook daar zien we in de praktijk van dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn.

Dus waar liggen de echte problemen?
En de oplossingen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1883242 op 22 juli 2024 16:23]

ja klopt, maar dat is ook het grootste probleem: in bijna geen enkele consumentenmarkt is er sprake van daadwerkelijke concurrentie tussen bedrijven. Het zijn bijna altijd submerken die allemaal in bezit zijn van 1 moederbedrijf/investeerder, of we het nou hebben over unilever of KPN, die in feite niet concurreren op prijs maar gewoon producten met net iets andere specs in de markt zetten tegen elk prijspunt dat ze kunnen verzinnen. En daarbij geldt al een tijdje dat de bodem stijgt, waardoor ook jumbo, aldi en lidl elkaar steeds minder ontlopen.
De horizon lijkt dus rooskleurig voor de Nederlander die snel internet wil tegen concurrerende prijzen
Gezonde marktwerking lijkt me een kwestie van evenwichtige keuzes voor iedereen, niet slechts voor consumenten en dan nog specifiek een groep die sneller/meer wil. Het doel van gezonde marktwerking is namelijk om ongelijkheid te voorkomen en afhankelijkheid te beperken. Ja maar je kan misschien korting krijgen. Ja maar over een paar jaar heb je waarschijnlijk wel duidelijk vergelijkbare concurrentie. Daar hebben al die consumenten nu en al jaren weinig tot niets aan. En de concurrentie is zich nu wat aan het proberen te vergroten, maar het afhouden, remmen en uitstellen zorgt er nog steeds voor dat het nog jaren kost voor er werkelijk sprake is van strijden. Rooskleurig zou ik het dus niet noemen als we een groot deel van de markt zo afhankelijk houden dat ze nog maar eens jaren moeten wachten.
Ja de insteek is nogal wonderlijk losgezongen van de realiteit, tis net alsof niet iedereen begrijpt dat de prijzen die ze rekenen niet voor iedereen even werkbaar zijn. En het feit dat specifiek de goedkoopste abo's alleen maar duurder en niks sneller worden blijft ook buiten beschouwing.
In de gehele markt neemt circa 70 procent van de klanten een internetdienst af tot een snelheid van 200Mbit/s", schrijft de toezichthouder.
Dat lijkt mij niet zo heel vreemd gezien de prijzen van Ziggo snel(ler) internet.
Zeker als je alleen maar internet wilt en niet veel eisen stelt aan je verbinding (wat de meeste niet doen....100mbit is voldoende voor 4 persoons huishouden met voornamelijk stream verbruik) kun je voor 35 p/m een koperverbinding krijgen van 100mbit.

Ziggo internet only is rond de 60?

[Reactie gewijzigd door michaelboon82 op 22 juli 2024 16:23]

Ik ben aan het verhuizen en bij ons nieuwe huis steekt de glasvezel nog uit de grond in de voortuin. Aanvraag gedaan voor een aansluiting maar dat kan nog even duren dus voorlopig zit ik met een 100mb ziggo inet only abbo voor het zelfde geld als een 1000/1000 mb glasvezel aansluiting. Ziggo is duur en als je geen TV pakket wil is de meerwaarde heel beperkt.
Even duren? Bij mij was het binnen 3 weken geregeld.
Netjes, ik heb er ruim 10 maand op moeten zitten wachten van het moment van aanvragen tot daadwerkelijk de glasvezel de woning in. Daarna nog 3 weken moeten wachten tot de kabel in de pop gepatched werd. Dus ja, het kan best even duren ;)
Het verschilt behoorlijk per regio, hier in Zoetermeer zie ik al meer dan een jaar van die groene sprietjes uit de grond steken.
Hier maken ze eerst het project af volgens de planning om vervolgens de late beslissers alsnog aan te sluiten. Hoe vervelend ook voor mij, ik kan ze er geen ongelijk in geven.
Ik stond een aantal weken geleden te juichen toen ik zag dat hier in mijn straat ook glasvezel werd aangelegd. Ik had toen het idee dat met de snelheid waarmee ze werkte ik binnen enkele dagen ook de aansluiting voor de deur had liggen.
Een dag later zag ik echter dat ze de niet recht door de strat kwamen maar bij de eerste de beste zijstraat de hoek om waren geslagen en weer een paar dagen nergens in de wijk meer te zien waren.

Gezien het feit dat ik nauwelijks (niet eigenlijk) nog lineare televisie kijk maar alleen via NPO Start dingen terugkijk wil ik eigenlijk af van mijn Ziggo abonnement en overstappen op alleen internet van een provider en eventueel een abonnement op NLZiet voor de commerciële zenders.
Iemand daar tips over of ervaring mee?
Ligt eraan wie de onderaannemer is, hier kwam een afspraak bevestiging binnen wanneer ze binnen het kwam aansluiten, vervolgens niets gebeurd op die dag en ruim een maand later stond er opeens iemand aan de deur die de kabel naar binnen kwam trekken en aansluiten. Was echt een zooitje met de onderaannemers hier en de buitenlandse mensen die niet wilden werken.
Gefeliciteerd? De ervaring ligt meestal anders.
Voor een vaste telefoonaansluiting (VoIP) betaal je bij Ziggo €14,95 p/mnd., en de beltarieven zijn ook al niet laag.

De combinatiekorting die Ziggo met Vodafone aanbiedt: dubbele databundel, is dan wel weer interessant.
Het slaat eigenlijk gewoon nergens op dat er een limiet van 100mbit kan zijn als jij zegt dat toch niemand dat gebruikt.

Dan kun je netzogoed iedereen gratis gbit geven.
Als de trein leeg is verwacht jij ook dat je gratis mag reizen?
een google actie van 3 seconden laat zien dat het €47 per maand is voor 100mbit + 30mbit upload.
Wat bij ACM's oordeel meespeelt, is dat de meeste klanten op dit moment eigenlijk nog geen snel internet willen. De ACM ziet alle downloadsnelheden boven 200Mbit/s als 'snel internet'; koper kan hier niet boven zitten.
Koper (PTT telefoonlijn) kan hier wel boven zitten. Ik heb dat vroeger gehad met pairbonded DSL en een gunstige locatie m.b.t. de lokale KPN box, waar ik in de praktijk +230 Mbps aan downloadsnelheid mee kon halen. Dit is echter geen realistisch scenario voor de meeste huishoudens met koper. Een langere afstand tot aan de centrale of een gebrek aan pairbonding laat de snelheid drastisch inkakken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:23]

Toch is er ook in dit scenario nog geen sprake van misbruik van een oneerlijke concurrentiepositie, legt de ACM uit aan Tweakers. "VodafoneZiggo heeft in heel Nederland dezelfde prijzen en promoties", zegt een woordvoerder. "Het is dus niet zo dat VodafoneZiggo in gebieden waar alleen coax is, hogere prijzen vraagt dan in regio's waar ook glasvezel ligt."
De ACM vergeet voor het gemak dat je bij Ziggo misschien 6 x €10 korting krijgt als je ze opbelt voor korting (altijd via "Opzeggingen" doen) als je geen glasvezel in huis hebt, maar dat dat voordeel op kan lopen tot 9 x €35 als je wel dat draadje in je meterkast hebt. Die korting heb ik vorig jaar gepakt, maar dat lukt lang niet iedereen...
Kennelijk doet VodafoneZiggo dat nog steeds dan:

Uit het artikel:
"VodafoneZiggo heeft in heel Nederland dezelfde prijzen en promoties", zegt een woordvoerder. "Het is dus niet zo dat VodafoneZiggo in gebieden waar alleen coax is, hogere prijzen vraagt dan in regio's waar ook glasvezel ligt."
Het verhaal van @ikweethetbeter lijkt wel degelijk aan te tonen dat er toch wel een verschil is. Toen ik een aantal jaren geleden nog klant was van Ziggo (en dat was ik al vele jaren) zag ik ook een kortingsactie op de site van Ziggo staan, ook bruikbaar voor bestaande klanten. Ik heb gebeld en gezegd dat ik daar ook gebruik van wilde maken. Ik kreeg te horen dat die actie niet voor mij zou gelden, ook niet als bestaande, trouwe klant. Ik vroeg uiteraard naar de reden, want actievoorwaarden waren niet te vinden op de site van Ziggo. De reactie:
U woont niet in een concurrentiegebied waar ook glasvezelaanbieders actief zijn. Daarom kunt u geen gebruik maken van deze (extra) aantrekkelijke kortingsactie.
Bij reclamatie daarover ving ik natuurlijk bot, ik heb gezegd dat zodra er een glasvezelaanbieder actief zou worden in mijn wijk, ik direct zou overstappen. “Dat is uw goed recht”. Ik heb vriendelijk bedankt en heb een aantal jaren later toen KPN glasvezel aan kwam leggen in de wijk de overstap gemaakt. Per saldo ben ik goedkoper uit met een hogere symmetrische Internetverbinding.

Deze speciale kortingsactie van Ziggo voor klanten die in een concurrentiegebied wonen was ergens in 2014-2016 of zo, precies weet ik het niet meer.
Een goede beslissing voor nu lijkt mij.
Veel mensen reageren alleen maar negatief over Ziggo en Vodafone maar uit eindelijk ben je er zelf bij.
We willen allemaal meer voor minder, maar hebben we meer nodig ? Zoals eerder word aangegeven de meeste mensen komen makkelijk weg met 200mbits is het fijner hoger te hebben ja tuurlijk dit geld ook voor de upload, maar doorsnee gezinnen hebben geen hele hoge upload nodig.

En prijs tja daar kan je uren over discussiëren, wij Nederlanders kopen alles in de aanbieding en pepperen erop los, maar onze vaste abonnementen doen we niks aan. Ik doe ieder jaar hetzelfde checkrondje en ieder jaar krijg ik mijn abonnementen weer lager voor een periode, je moet er iets voor doen ik zou ook niet gaan bellen naar klanten wil je korting als ze er nooit om vragen.

Ik zou zeggen investeer eens je energie i.p.v. alleen maar klagen op forums om in dit geval Ziggo te bellen en regel je korting. (het kan zelfs via Messenger al alleen heb je dan misschien niet het maximale haalbare)
Een goede beslissing voor nu lijkt mij.
Waar baseer je dat op?
Veel mensen reageren alleen maar negatief over Ziggo en Vodafone maar uit eindelijk ben je er zelf bij.
Mensen klagen. Dat is een feit. Over Ziggo, maar ook over KPN en T-Mobile. Maar daar gaat het hier niet over.
We willen allemaal meer voor minder, maar hebben we meer nodig ? Zoals eerder word aangegeven de meeste mensen komen makkelijk weg met 200mbits is het fijner hoger te hebben ja tuurlijk dit geld ook voor de upload, maar doorsnee gezinnen hebben geen hele hoge upload nodig.
In de huidige "connected" wereld heb je minimaal 50 Mbps download nodig. Videobellen (met meerdere streams tegelijk) werkt prima met minimaal 20 Mbps upload. Verdubbel beide en je hebt een verbinding welke voor 95% van de mensheid ruimschoots voldoende is. Met andere woorden: (vrijwel) elke coax en glasvezelverbinding volstaat.

Maar guess what: daar gaat het hier niet over!
En prijs tja daar kan je uren over discussiëren, wij Nederlanders kopen alles in de aanbieding en pepperen erop los, maar onze vaste abonnementen doen we niks aan. Ik doe ieder jaar hetzelfde checkrondje en ieder jaar krijg ik mijn abonnementen weer lager voor een periode, je moet er iets voor doen ik zou ook niet gaan bellen naar klanten wil je korting als ze er nooit om vragen.
Ja, ik bel ook elke 12-18 maanden naar Ziggo voor mijn korting.

Maar guess what: daar gaat het hier niet over!
Ik zou zeggen investeer eens je energie i.p.v. alleen maar klagen op forums om in dit geval Ziggo te bellen en regel je korting. (het kan zelfs via Messenger al alleen heb je dan misschien niet het maximale haalbare)
Kijk mijn eerdere reactie hier: mensen zonder glasvezel in de meterkast krijgen niet de hoge korting die mensen met glasvezel in de meterkast wel krijgen! Kortingen zijn niet transparant en eerlijk, en er is geen concurrentie op de kabel.

En daar gaat het om: er is geen concurrentie op de kabel!

Dus Ziggo kan vragen wat ze willen aan mensen die geen keuze hebben, en die mensen betalen dat (noodgedwongen) ook! Voor de goede orde: ADSL plus alle varianten daarop tellen niet mee, dat is achterhaalde technologie, dat volstaat anno 2023 niet meer.

Of er moet concurrentie op de kabel komen, of een prijsplafond voor gebieden waar men geen keuze heeft, of het Nederlandse glasvezelnetwerk moet 100% dekkend zijn. Dat eerste is een open deur, maar door ACM om onbegrijpelijke redenen dicht getrapt, dat laatste heeft de voorkeur.

Voor de goede orde: ik zit bij Ziggo, heb een 400/40 internetverbinding welke ruimschoots voldoende is, ik heb glasvezel in de meterkast dus ik krijg elk jaar een leuke korting (kostte me wel 45 minuten onderhandelen de laatste keer, maar leverde €315 op). Ik ik heb keuze, ik klaag niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.