Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

KPN stelt huurverlaging glasvezel voor

Leidt dat tot lagere consumentenprijzen?

22-04-2022 • 06:00

88

Singlepage-opmaak

Overal glasvezelinternet

Dit artikel gaat over de wholesaletarieven die alternatieve partijen aan KPN betalen om van zijn odf- of vula-aanbod op het ftth-netwerk gebruik te kunnen maken. Nee, niet snel wegklikken vanwege deze termen. Dit is belangrijker dan je denkt. Indirect gaat het om hoeveel jij als consument straks wellicht moet betalen voor glasvezelinternet en de aanbiedingen van glasvezelaanbieders waaruit je kunt kiezen.

Steeds meer Nederlanders hebben de mogelijkheid om een glasvezelaansluiting te nemen. De grootste aanbieder is met afstand KPN. Die provider zet sinds enkele jaren vol in op fiber to the home. Eind 2021 had KPN 3,22 miljoen aansluitingen op zijn netwerk, maar in de praktijk zijn dat er meer. KPN zit namelijk ook in een joint venture met pensioenuitvoerder APG voor de aanleg van een netwerk: Glaspoort. Dat meldt ondertussen op meer dan 115.000 aansluitingen te zitten. De ambities van KPN en Glaspoort zijn groot. Het doel is dat eind 2026 ongeveer 80 procent van alle huishoudens een glasvezelaansluiting via KPN NetwerkNL of Glaspoort heeft.

KPN is niet de enige partij die een glasvezelnetwerk in Nederland aanlegt. T-Mobile, Open Dutch Fiber, Delta Fiber Network, E-fiber en een aantal kleinere partijen doen dat ook. Dat heeft nog niet tot lage prijzen voor breedbandinternet geleid. De Europese Commissie, de ACM, het Belgische BIPT, De Consumentenbond en Test-Aankoop: allemaal komen ze tot de conclusie dat breedbandinternet in Nederland relatief duur is. Nederlandse huishoudens betalen voor 100Mbit/s met een looptijd van minimaal 2 jaar gemiddeld 41 euro per maand. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "KPN en Ziggo hebben het netwerk grotendeels in handen, dus zij beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten."

Europese Commissie DESI 2020 Breedband prijsindex
Nederland en België bungelen onderaan in de prijsindex voor breedband van de Europese Commissie.
Bron: Digital Economy and Society Index, cijfers uit 2020

Ruzie in de straat

Aan de ambities van verschillende partijen om glasvezel aan te leggen ligt het niet. Nu is het niet heel efficiënt als ze in dezelfde straten glasvezelkabels aanleggen, met alle overlast die daarbij komt kijken. Waar dat toe kan leiden, zagen we onlangs in het Haagse Regentessekwartier, waar zowel KPN als T-Mobile met de aanleg van glasvezel bezig was. De providers kregen ruzie over welke kabels bovenop mochten liggen in de straat en T-Mobile stapte naar de rechter. Die bepaalde dat KPN mocht doorgaan met de aanleg boven op T-Mobiles kabels.

De gemeente Den Haag besloot vervolgens tussenbeide te komen en de aanleg te reguleren, zodat de providers elkaar niet meer voor de voeten zouden lopen. Daarbij werden afspraken gemaakt welke provider in welke wijk mag aanleggen. In de praktijk proberen netwerkaanbieders elkaar nog zoveel mogelijk te ontlopen bij de aanleg, maar in de toekomst komen er hoe dan ook regio's met twee glasvezelnetwerken. Volgens de plannen van de bedrijven moeten er tegen 2026 9,8 miljoen aansluitingen gerealiseerd zijn, terwijl er dan naar schatting 8,3 miljoen huishoudens zijn.

Niet alleen praktisch gezien, maar ook vanuit economisch oogpunt is het niet verstandig als elke provider zijn eigen glasvezelkabels in de grond stopt. Volgens KPN kost de aansluiting op glas zo'n 750 tot 850 euro per huis, afhankelijk van de regio. Waarom dat niet proberen terug te verdienen door ook andere providers diensten te laten aanbieden op je netwerk? Dat is precies waarom KPN NetwerkNL, Glaspoort, T-Mobile, Open Dutch Fiber en Delta Fiber Network zogenoemde open netwerken aanleggen, waartoe andere providers tegen betaling toegang hebben.

Bannerfoto: ela bracho / Getty Images