Glasvezel zit in de lift; aanbieders als KPN, T-Mobile en Delta maken bijna elke maand plannen en afgemaakte projecten bekend. Daardoor kun je als consument het overzicht snel kwijtraken. Dit artikel biedt een overzicht van alle eerder aangekondigde glasvezelplannen en van wat deze aanbieders tot nu toe hebben bereikt.
Nadat grote kabelaars jaren focusten op het verbeteren van koper, gaat de aandacht nu weer meer uit naar het aanleggen van glasvezel. In de afgelopen zomer zag de ACM al dat het aantal glasvezelaansluitingen flink was gestegen, een stijging die zich in de kwartalen daarna heeft doorgezet. Nu hebben ruim 4,26 miljoen woningen een glasvezelaansluiting tot in de meterkast. In het tweede en derde kwartaal van 2021 samen zijn er bijna 400.000 glasvezelaansluitingen bijgekomen, terwijl de groei in het halfjaar daarvoor niet eens 300.000 aansluitingen bedroeg.
Wie naar de bovenstaande grafiek kijkt, ziet dat er in het eerste kwartaal van 2021 opeens een half miljoen extra huishoudens zijn aangesloten. Dit is enigszins misleidend; sinds 2021 telt de ACM ook een tiental kleine en regionale glasvezelaanbieders mee, naast de grote bekende. Wat verder opvalt aan de grafiek, is dat het aantal glasvezelabonnementen minder sterk stijgt dan het aantal aansluitingen. Die stijging is er echter wel en gaat vooral ten koste van het aantal klanten dat via koper een internetaansluiting afsluit. In het tweede kwartaal van 2020 lag het gat tussen DSL en glasvezel nog op 1 miljoen abonnees; in het derde kwartaal van 2021 was dit geslonken tot 400.000.
Glasvezel is dus aan een opmars bezig, al was dat niet altijd zo. Ruim vier jaar geleden schreven we nog over de 'gestokte' glasvezelaanleg. Van 2010 tot 2014 was de glasvezelaanleg praktisch iedere halfjaar gestegen, van 54.000 aansluitingen in de eerste helft van 2010 tot 283.000 aansluitingen in de tweede helft van 2013. Daarna daalde het aantal aansluitingen geleidelijk, tot er in de eerste helft van 2017 48.000 woningen op glasvezel werden aangesloten; net iets minder dan begin 2010.
Voor deze vertraagde uitrol werd voornamelijk met de beschuldigende vinger gewezen naar de overname van Reggefiber door KPN. Reggefiber was immers opgericht met het doel om glasvezel in Nederland uit te rollen, terwijl dit netwerk concurreerde met KPN. KPN had er destijds zelf niet veel baat bij om ftth-glasvezel uit te rollen, omdat het verwachtte met technieken als vectoring, pairbonding en Vplus snelheden tot 400Mbit/s te halen.
Lokale partijen pikten de handschoen die KPN hiermee liet vallen, enigszins op, maar hadden niet de gezamenlijke macht die Reggefiber ooit had. De verglazing van Nederland vertraagde dan ook aanzienlijk, maar inmiddels wordt er meer glasvezel aangelegd dan in de piek van 2013. In dit artikel focussen we op de plannen van de drie grootste telecombedrijven die landelijk glasvezel uitrollen en aanbieden. Naast KPN, dat volgens de ACM 40 tot 45 procent van de internettoegangmarkt in handen heeft, gaat het om T-Mobile (5 tot 10 procent) en Delta Fiber (tot 5 procent).
Foto: Getty Images / Christoph Burgestedt en Steven McDowell/Science photo library