T-Mobile gaat vanaf eind dit jaar glasvezel aanleggen in Zoetermeer

T-Mobile gaat glasvezelabonnementen aanbieden in Zoetermeer via een nog aan te leggen netwerk van Open Dutch Fiber. Dit laatste bedrijf start de aanleg dit jaar in twee wijken, later volgen de overige wijken.

Open Dutch Fiber begint in de wijken Seghwaert en Buytenwegh De Leyens. De eerste T-Mobile Thuis-abonnees worden voor het einde van 2021 aangesloten op het netwerk. Later volgen andere wijken in Zoetermeer. Eind volgend jaar moet het netwerk in het noordelijke deel van Zoetermeer klaar zijn.

T-Mobile claimt dat er gebruik wordt gemaakt van een 'innovatieve aanlegmethode' die tot vijfmaal sneller is dan voorgaande methodes. Hier geeft het bedrijf geen info over. Om hoeveel huishoudens het gaat is ook niet duidelijk. Volgens Zoetermeer In Cijfers zijn er in de stad Zoetermeer bijna 56.000 huishoudens.

Het Algemeen Dagblad schreef maandag al dat T-Mobile glasvezel wil aanleggen in Zoetermeer, op basis van de gemeente. Toen was het nog niet bekend wanneer de provider hiermee zou starten. Volgens de krant wil KPN op een later moment ook glasvezel aan gaan leggen in de stad. De gemeente hoopte dat de twee bedrijven tegelijk glasvezel konden aanleggen, om te voorkomen dat er twee keer gegraven hoefde te worden. Hier konden de twee bedrijven echter geen overeenstemming over bereiken.

Het aansluiten van huishoudens in Zoetermeer past bij T-Mobile's plan om binnen vijf jaar tijd minstens een miljoen huishoudens van glasvezel te kunnen voorzien. Het gaat om een project met Open Dutch Fiber, de twee partijen willen zich richten op 'overwegend stedelijke gebieden' waar nu nog geen glasvezel ligt. T-Mobile wordt voor twintig jaar de eerste huurder van het netwerk; andere providers kunnen ook diensten aanbieden via het glasvezelnetwerk. Met dit plan is minimaal 700 miljoen euro gemoeid.

Door Hayte Hugo

Redacteur

01-07-2021 • 13:44

69

Reacties (69)

69
68
35
3
0
26
Wijzig sortering
Als gemeente had ik gezegd: of jullie werken samen en bieden jullie diensten aan over een en dezelfde kabel, of desnoods ieder zijn eigen kabel, maar er wordt maar 1x gegraven. Zo niet, dan krijgen jullie beide geen vergunning tot aanleg.
Precies dat kun je dus niet als gemeente. Nutsbedrijven hebben vanuit de wetgever veel rechten en de gemeente heeft een plicht om mee te werken.
Waarom zou je een extra kabel, met puur privaat geld aangelegd, dan ook weigeren? Kan de concurrentie en dus je inwoner alleen maar helpen.
Ik zou eerder zeggen dat er een bedrijf komt wat de glasvezel beschikbaar stelt voor providers (en zelf dus niet de provider is) om te gebruiken. Laat de consument lekker beslissen welke provider ze gebruiken aan de hand van wat die te bieden heeft.
Dan krijg je gezonde concurrentie en ga je monopoly tegen.
Zoals je in het artikel leest, kunnen over het door T-Mobile aangelegde glasvezel netwerk ook andere aanbieders hun diensten aan mogelijke klanten slijten...
Dat doet KPN ook al geruime tijd, we zien inmiddels hoe dit uitpakt.

Mooie is n.l. dat T-Mobile kan stunten met de prijzen, maar er komt uiteindelijk een tijd waarin de concurrentie niet zal achterblijven of T-Mobile zelf de tarieven gaat verhogen. Neem een T-Mobile Go Unlimited mobiel abonnement. Eerst kwam Tele2, vervolgens T-Mobile, uiteindelijk ook de rest en allemaal in nagenoeg dezelfde prijsrange.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 26 juli 2024 15:44]

Je vergelijking met unlimited klopt niet.. T-Mobile kwam als eerste met een Unlimited abonnement. En een jaar voor introductie hadden ze al een abonnement genaamd eindeloos online. Deze was echter 70 euro

*typo
Dat is nu bij elk glasvezelnetwerk ook al het geval. Het probleem is alleen dat sommige aanbieders (kuch KPN kuch DeltaFiber) veel te hoge wholesale tarieven rekenen waardoor sommige providers op deze netwerken 2 keer zo duur zijn.

Daarnaast kun je als je je eigen netwerk ook nog geld verdienen met wholesale, dus de kleine aanbieders willen ook een eigen netwerk.
Die kleine aanbieders willen geen eigen netwerk anders hadden ze dit wel gedaan, budget maakt gebruik van WBA zelfs in gebieden waar ODF beschikbaar is. Waarom? Omdat de kosten lager zijn dan wanneer ze hun eigen infrastructuur uit de grond moeten trekken, want... ze moeten dan ook nog eens het personeel ervoor hebben om dit te onderhouden.

Nu is het niet meer dan een administratiesysteem inrichten en cashen, KPN betalen en klaar. Dat zelfde zien we nu juist ook met mobiele providers, door als MVNO op de markt te komen kunnen ze iets onder een eigen brand in de markt zetten maar maken ze gebruik van T-Mobile, KPN of Vodafone. Daarmee hebben ze niet de enorme kosten die continue weer terugkeren en (in tegenstelling tot MVNO's) vele malen hoger zijn.
Ik zou eerder zeggen dat er een bedrijf komt wat de glasvezel beschikbaar stelt voor providers (en zelf dus niet de provider is) om te gebruiken. Laat de consument lekker beslissen welke provider ze gebruiken aan de hand van wat die te bieden heeft.
Dan krijg je gezonde concurrentie en ga je monopoly tegen.
Oh maar die keus heb je nu ook al, het is aan jou de keus of je Freedom, T-Mobile, KPN, Budget, Tweak, Youfone, Online, Solcon met allerlei andere providers die in de ene plaats wel leveren en de ander niet zoals bijvoorbeeld Fiber, Plinq etc.

Wie zegt tenslotte dat een Fiber, Plinq, Ziggo, Delta, Rekam etc. ineens overal willen gaan leveren als er één netbeheerder is? Daarnaast, als jij dit echt graag wilt zoals sommige andere tweakers dit ook willen, ga met elkaar in overleg, richt een BV op zoek investeerders en verglas Nederland. Het is gemakkelijk om vanaf de zijlijn te gillen dat er een bedrijf moet komen die als netbeheerder gaat fungeren, maar als het echt zo interessant zou zijn geweest had dit er allang gelegen of was er allang een bedrijf mee aan de gang gegaan.
Ja, zou ik ook zeggen, en toch geeft de wet blijkbaar deze ruimte, want hier in ons dorp gaat na een week of drie geen gegraaf alweer de stoep open, omdat een maand na de aankondiging van DeltaFiber KPN het ook nodig vond een glasvezel netwerk ernaast/erbovenop/doorheen te moeten leggen.

En de gemeente kon er volgens de juristen weinig tegen doen..

Dus weer lekker zand overal. :/
Dan weet je wel van welke toko je uit de buurt wilt blijven. Hopelijk denkt iedereen die het overkomt er zo over.
Eerst klagen dat er geen glasvezel is en nu klagen dat je 2 glasvezel kabels krijgt?

(En Ziggo ook plannen heeft om in de toekomst te verglazen en je er dus 3 krijgt).

Hoe meer keuze hoe beter.
Het is eerder een kwestie van wat anderen hier ook al in de reacties opperen: waarom komt er niet een nutspartij waarover iedereen hun diensten kan aanbieden? Het is toch beter dat ze in plaats van dubbel aanleggen, diezelfde moeite steken in een ander gebied wat ook nog geen glasvezelinternet heeft?
Omdat een stad aansluiten een hoog rendement heeft en KPN hun analoge centrales wil uitschakelen.

Daarbij zijn bijna alle glasvezel netwerken open netwerken, inclusief die van t-mobile.
(Verder geen zin om onder elk glasvezel nieuwsbericht dezelfde discussie te doen)
Je weet dat als je dat afspreekt je er voor zorgt dat je voor T-Mobile de onderhandelingspositie verslechterd (KPN heeft al een (koper) kabel liggen en dus minder te verliezen). Als KPN zeg je gewoon mijn manier of geen (glasvezel) kabel voor jou.
Als gemeente had ik gezegd: of jullie werken samen en bieden jullie diensten aan over een en dezelfde kabel, of desnoods ieder zijn eigen kabel, maar er wordt maar 1x gegraven. Zo niet, dan krijgen jullie beide geen vergunning tot aanleg.
Ook goed voor concurrentie. Jullie werken samen of jullie krijgen beide geen toestemming.
Zouden ze ook eens met (web)winkels moeten doen, kunnen een enorm groot aantal ondernemingen wel inpakken en vertrekken en zitten we alleen nog met bol.com, coolblue en amazon opgescheept als gevolg.

Juist om concurrentie aan te moedigen wil je niet dat ze op dit niveau gaan samenwerken, daarvan wordt het bedrijf niet beter en de consument al helemaal niet. Je zal misschien denken, dan komt er meer keus aan providers, maar in dat geval kunnen KPN en T-Mobile zelf hun prijzen gaan bepalen en heeft KPN niet langer alleen de zeggenschap over haar fibers met als gevolg dat de concurrent heel wat meer moet gaan afrekenen om überhaupt op de fibers te mogen leveren.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 26 juli 2024 15:44]

Als er te weinig concurrentie is wordt op dit forum geklaagd, als er meer concurrentie komt is het ook niet goed. En we zien dat het model zoals gebruikt wordt in de energiesector vrijwel geen concurrentie opleverd. De beste concurrentie krijg je als verschillende aanbieders zoveel zelf (moeten) doen. Daarmee kunnen ze zich onderscheiden.
Ze leggen het aan in een gebied waar KPN geen glasvezel heeft aangelegd. Zie https://www.t-mobile.nl/C.../zoetermeer-glasvezel.png

Voorzover ik weet is hier nergens nog glasvezel.
Het zal tijd worden.
De gemeente hoopte dat de twee bedrijven tegelijk glasvezel konden aanleggen, om te voorkomen dat er twee keer gegraven hoefde te worden. Hier konden de twee bedrijven echter geen overeenstemming over bereiken.
Laten we vooral bedrijfsbelangen voor de klant laten.
Je zou toch zeggen dat een gemeente als voorwaarde voor de vergunning om de straten open te trekken voor aanleg kan stellen dat het netwerk open gesteld dient wordt voor andere aanbieders? Ik bedoel, de ACM mag het dan niet nodig vinden dit in zijn algemeenheid te regelen, maar gemeentes mogen toch bepalen hoe, wanneer, hoe lang, waarom en onder welke voorwaarden derde partijen de straat mogen open trekken?
Helaas, in de Telecommunicatiewet is geborgd dat deze kabels aangelegd mogen worden.
In Artikel 5.2 van deze wet staat:
<Qoute>
1. De rechthebbende op of de beheerder van openbare gronden is verplicht te gedogen dat ten dienste van een openbaar elektronisch communicatienetwerk kabels in en op deze gronden worden aangelegd, instandgehouden of opgeruimd.
</Quote>
Daar noem je iets. Elektronisch communicatienetwerk. Glas werkt op basis van licht. Foutje in de wet, of...
Deze wet is van voor glasvezel. Dus geen fout.
Glasvezel wordt echter wel onder deze wet geschaard.

Foutje nee, oud ja.
Ben benieuwd hoe dat licht op de vezel komt, kan mij niet voorstellen dat ze er zonlicht mee bedoelen :+ 8)7
Dat snap ik ook wel. Ik zat mij alleen af te vragen of het juridisch een maas in de wet zou zijn, waarbij de gemeente onder die verplichting uit zou kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 26 juli 2024 15:44]

Een gemeente heeft ook een gedoogplicht wat betreft aanleg en onderhoud en kan niet alles maar aangrijpen als onacceptabel. Bij het aanleggen van glasvezel zijn de werkzaamheden nog vrij beperkt in ongemak omdat er wel eisen gesteld kunnen worden aan de te nemen maatregelen om de overlast te beperken en voorkomen. Zoals de stoep niet langer open hebben dan echt noodzakelijk is, deugdelijke loopplanken regelen en lokale gebruikers als bewoners en bedrijven tijdig informeren en duidelijk te zijn over wat ze wanneer precies waar mogen verwachten en wat ze zelf kunnen doen om het te bespoedigen of anders de mogelijke gevolgen zijn. Maar dan moet je wel een gemeente hebben die ook aan gepaste handhaving doet. Binding met de buurt hebben de bedrijven en medewerkers die aanleggen meestal niet, waardoor het nogal eens om eigen belangen gaat omdat het kan. Dan ligt gemakkelijk een stoep weken open omdat ze beter uit kwam om doorgang af te sluiten en een parkeerplek bezet te houden, in plaats van een keer in een week een halve kubieke meter grond te verplaatsen om een paar uur te werken. Of moeten gebruikers dagen of weken rekening houden met een parkeerverbod terwijl er nog geen dag werk blijkt te zijn maar het kennelijk te veel moeite was om dat goed te plannen.
Het zal tijd worden.


[...]


Laten we vooral bedrijfsbelangen voor de klant laten.
Het is toch in belang van de klant / burger dat een straat maar één keer open ligt.
Juist en daarom niet in ons belang dat die partijen het niet eens kunnen worden...
We hebben hier in Zoetermeer al lang glasvezel van kpn. Ook de ziggo-aansluiting is prima. Maar dan toch de straten weer opentrekken om nòg een kabeltje te trekken. Het mag allemaal weer geld kosten. Iets zegt me dat de abonnementskosten veel te hoog zijn als ze dit allemaal kunnen doen.
Alleen de wijk Oosterheem heeft glasvezel, en op enkele ander kleine plekjes. Grootste gedeelte is aangewezen op Ziggo. Het lijkt me sterk dat t-mobile snel in Oosterheem begint.
Ah, ik dacht dat ze destijds heel Zoetermeer rond waren gegaan. Nu snap ik de stap van t-mobile ook veel beter. ;)
De nieuwe plekken in Palenstein ook.
ja inderdaad, zal gelden voor allerlei nieuwe projecten lijkt me. De Entree wordt vast ook voorzien van glasvezel.
Het zal je verbazen op hoeveel plekken in Oosterheem er nog geen glas in de grond ligt ;-)

Dat gezegd hebbende: het glas ligt er al wel, alleen had Ziggo -tot nu toe- geen zin om het van de wijkkast naar mijn deur door te trekken :-)
Ik woon in het Centrum en ik mocht dromen van glasvezel, alleen achterlijke dure Ziggo verbindingen met lage upload of een matige VDSL verbinding van KPN
Denk dat ik hier in het Centrum op 17 hoog ook niet snel een glasvezeltje heb liggen. Dus idd Ziggo wat het blijft..
Dat is alleen in Oosterheem naar mijn weten.
De rest van Zoetermeer heeft geen glas.
Er zijn wel industriegebieden waar glas is uitgerold, maar dat is van Glasnet Zoetermeer.
Maar niet heel Oosterheem. Ze hebben een kleine deel van Oosterheem niet voorzien van glasvezel. Een kennis van mij woont in dat gedeelte. Het is apart dat ze groot deel van Oosterheem voorzien van glasvezel behalve dat kleine stukje. :(
Hmm, ik heb hier in oosterheem ook Glasvezel maar dan via T-mobile thuis. Het lijkt mij dat ze inderdaad alleen de andere gebieden gaan doen.
Glasvezel van Glasnet Zoetermeer en een abonnement van T-Mobile.

Dus je hebt T-Mobile via Glasnet Zoetermeer.
Zou zomaar kunnen. Staat een box in meterkast met eindelijkglasvezel.nl en de naam reggefiber
Reggefiber is opgekocht door KPN.
Al enkele jaren geleden.

Die heb ik ook in mijn meterkast hangen.

En heb nu ook een abo bij T-Mobile. 1000/1000.
En werkt 99% van de tijd geweldig.
T-Mobile levert 1Gbit down en UP met een unlimited spraak/data mobiele simkaart voor € 50,-. Daarom wil je als inwoner liever T-Mobile glasvezel dan KPN.
Of de service ook hetzelfde is... Ik wacht al 10 maanden na afsluiten abonnement om fysiek aangesloten te worden op glas van T-Mobile. De kabels liggen al sinds november in de straat in de grond. Helaas doet T-Mobile zaken met VolkerWesselsTelecon (VWT) die het weer uitbesteed aan vele onderaannemers. En die houden niet zo van flatgebouwen aansluiten. Iets met (dure) hoogwerkers en zo. En administratie bijhouden is ook al geen hobby van VWT. Ik bel inmiddels wekelijks om de aansluiting voor elkaar te krijgen. :O

edit: leesbaarheid

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 26 juli 2024 15:44]

Leggen ze die glasvezel buitenom? :X 8)7

Is zo snel de enige reden waarom ik me kan bedenken waarom je een hoogwerker nodig zou hebben..
Er is helaas geen andere mogelijkheid. Mijn flat stamt uit de jaren 60, toen waren er nog geen centrale antenne inrichtingen (CAI) zoals Ziggo. Iedereen ontving toen Nederland 1 via een losse antenne. De glaskabel wordt in dezelfde kabelgoot gelegd als waar de Ziggo kabel loopt, buitenom langs de gevel dus.
Als er geen schacht is heb je weinig mogelijkheden. In Nederland heb je het geluk dat kabels veel in de grond kunnen en uit het zicht. In heel veel landen wordt alles tegen de gevel geplakt tot op palen aan toe met alle gevolgen van dien. Vaak kan het ook niet anders overigens maar uniek is het zeker niet.
Hier wordt ik heel vrolijk van. Dus nog max 2 jaar wachten op een hogere upload.
Het hangt er maar vanaf wat ze gaan aanbieden. Bij een AON netwerk zijn je snelheden meestal symmetrisch, bij GPON niet. KPN is nu ook al GPON aan het aanleggen, ik kan uit het artikel niet halen welke snelheden er mogelijk gaan zijn.
Abonnementen zijn bij GPON ook symmetrisch. Alleen die 1000Mb van KPN nog niet, maar daar waren ze ook al mee bezig. Die 1000/500 was zowel op AON als GPON namelijk.

Enige nadeel van gpon is dat je 2,5Gbit down moet delen met xx aantal gebruikers. Bij Coax nog bonter, daar deel je ongeveer 1200Mb met 300 huishoudens. Het zal dus allemaal wel een beetje meevallen met de overboeking.
Wanneer gaan ze utrecht doen? 🙄
en de gemeentes eromheen.... ongelofelijk. Alleen Houten is goed verglaasd, maar Nieuwegein, oudere delen van Leidsche Rijn en De Meern, Maarssen, Woerden, het is allemaal buiten beeld van de internetproviders om de een of andere reden.
Ik ben wel blij dat er steeds meer glasvezel komt, echter in mijn Dorp wat pal word omringd door nieuwbouw is er zelfs geen een partij die plannen heeft wat ik vrij apart vind. woon gewoon in de randstad dus heel vaag dat dit er niet ligt of plannen voor zijn.

Ik hoop daarom ook dat dit toch wel snel gebeurd
Hopelijk gaan de glasvezelboeren ook gemeentes waar al gedeeltelijk glasvezel ligt ook een keer afmaken.

Heb zeer de indruk dat ze gewoon het minimale doen in een gemeente om maar te kunnen roepen "gemeente X heeft nu ook glasvezel van ons!" terwijl ze maar een paar wijken hebben gedaan...

Zeer frusterend als je opzoek naar een apartment of huis omdat je dat elke keer een postcodecheck moet doen om te kijken of het er is.
Ik vind eigenlijk nog steeds dat internet als een noodzakelijke dienst gezien moet worden en aanleg van de infrastructuur zou geregeld moeten worden door de gemeenten. ISPs kunnen dan inschrijven om hun diensten aan te bieden op dat netwerk.
Wettelijk zijn dit soort zaken nog niet mogelijk maar het zou een hoop schelen.
Anoniem: 100386 1 juli 2021 13:50
Hmm. Vanwaar dit artikel? Er wordt toch ook niet elke keer gemeld welke gemeente KPN aan gaat sluiten?

Ik weet dat T-Mobile een niet veel voorkomende partij is (in vergelijking met KPN) maar toch.

Wat dat betreft ook nieuws: KPN is op dit moment bezig om heel Zaanstad aan te sluiten. Wormerveer is al bijna klaar, na de bouwvak begint het werk in Zaanstad West. Daarna komt de rest van Zaanstad ook.

Maar daarover heeft niets in kranten of T.net gestaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 26 juli 2024 15:44]

Misschien omdat er gesproken wordt over een "'innovatieve aanlegmethode' die tot vijfmaal sneller is dan voorgaande methodes".

Ik moest wel direct denken aan Toilet Internet van Google: https://archive.google.com/tisp/index.html
Al is er in het verleden wel vaker gebruik gemaakt van het riool: nieuws: Twents dorp krijgt glasvezel via het riool

[Reactie gewijzigd door pbruins84 op 26 juli 2024 15:44]

Anoniem: 100386 @pbruins841 juli 2021 14:33
Misschien omdat er gesproken wordt over een "'innovatieve aanlegmethode' die tot vijfmaal sneller is dan voorgaande methodes".
Dat is gewoon het PON glasvezelsysteem. Daarvoor hoeven geen individuele vezels vanuit een POP te worden aangelegd. Dat gaat gewoon sneller. En is niets bijzonders eigenlijk, wordt breed uitgerold in NL. Ook in Zaanstad. Marketing praat eigenlijk. En dat brengt me weer terug naar mijn eerste vraag: Waarom staat dit artikel erop?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 26 juli 2024 15:44]

Ben benieuwd of 5x sneller ook betekend 5x goedkoper? Nu is de gemiddelde glasvezelboer in de bebouwde kom iets tussen de 700 en 1000 euro per huisaansluiting kwijt. Zou mooi zijn, helemaal voor de buitengebieden, als de aanlegprijs per huisaansluiting dus ook door 5 gedeeld kan worden. :)
T-mobile sluit gratis aan, ik weet niet hoe dat goedkoper kan.

(En omdat gratis niet bestaat is er een langere terugverdientijd, maar wel de drempel weggenomen)
Tsja, wellicht is KPN dan wat minder goed met persberichten, het is niet alsof ze niet in flink wat gemeentes bezig zijn: https://www.kpnnetwerk.nl/over-kpn-netwerknl/nieuws/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.