Freedom Internet biedt in Den Haag glasvezel aan via netwerk van T-Mobile

Freedom Internet begint op 10 mei met het aanbieden van gigabitglasvezelabonnementen in de Haagse wijk Segbroek. Later in het jaar kan dat ook in Loosduinen. Freedom gebruikt het glasvezelnetwerk van T-Mobile en Primevest. Een abonnement kost 49 euro per maand.

Freedom bood al dsl en glasvezel via andere netwerken aan in Den Haag, maar via het open glasvezelnetwerk van T-Mobile en Primevest kan dat goedkoper, zegt de provider. Er is alleen een abonnement met een symmetrische snelheid van 1Gbit/s en dat kost 49 euro per maand. In gebieden waar Freedom het KPN-glasvezelnetwerk gebruikt, kost dat 84 euro per maand voor dezelfde snelheid.

Aanvankelijk kunnen alleen klanten in de Haagse wijk Segbroek het abonnement krijgen. Dat gaat om zo'n 33.000 aansluitingen. Later wordt dat uitgebreid naar Loosduinen, waar T-Mobile en Primevest ook een glasvezelnetwerk hebben aangelegd.

Vorig jaar werd al bekendgemaakt dat Freedom Internet samenwerkt met Cambrium voor het lokaal aanbieden van gigabitverbindingen voor 49 euro per maand. Cambrium is het bedrijf achter Tweak. Die provider kondigde maandag aan in hetzelfde gebied gigabitglasvezel aan te bieden op het open netwerk van T-Mobile. Tweak vraagt daarvoor minimaal 41 euro per maand. T-Mobile biedt in de wijk zelf een gigabitverbinding aan voor 40 euro per maand.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-04-2021 • 17:41

54 Linkedin

Submitter: jorikc

Reacties (54)

54
52
26
4
0
16
Wijzig sortering
Interessant! Ik woon in Segbroek en waren hier juist aan ‘t twijfelen om over te stappen naar T-Mobile glasvezel omdat onze KPN-adsl instabiel is was, maar T-Mobile staat ons niet zo aan, de service was vaak mwah en ze waren onder andere erg opdringerig toen ze hier een tijdje terug begonnen met glasvezel.
Segbroek is overigens niet een wijk, maar een stadsdeel :) .
Wat is het verschil tussen Freedom en Tweak? Het zijn toch beide clubs die voor een vrij en open internet staan? Maak het dan nog uit voor welke club ik kies?
Wat is het verschil tussen Freedom en Tweak? Het zijn toch beide clubs die voor een vrij en open internet staan? Maak het dan nog uit voor welke club ik kies?
Welke providers staan dan voor een niet vrij en gesloten internet in Nederland?
KPN komt angstaanjagend in de buurt hiervan als we hun uitrol (lees: het tegenhouden van de uitrol) van glasvezel in perspectief zouden zetten...
Of zullen we het even hebben over de manier waarop ze XS4ALL de wereld hebben uitgewerkt?
XS4ALL is van KPN, XS4ALL heeft zichzelf verkocht. Dat XS4ALL achteraf verbaast deed omdat ze geen eigen baas meer waren snap ik dan ook totaal niet. Tenzij jij dat beter kan toelichten? Ikzelf heb nog steeds XS4ALL en merk geen verschil in kwaliteit of dienstverlening.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 21 april 2021 14:12]

Ikzelf heb nog steeds XS4ALL en merk geen verschil in kwaliteit of dienstverlening.
(Nog) niet? Ik merkte het trouwens wel. :)
Tegenhouden van de uitrol... Waarom zou kon de uitrol tegenhouden...

KPN heeft de afweging gemaakt om vdsl eerst er nog tussen te zetten.

Degene die glasvezel tegenhouden zijn provincies en mensen die er zelf niet voor willen betalen. Als je je dorp mobiliseert en bereid bent om drie jaar een abbo af te sluitenzodat de investering zich terug betaald dan is het prima.
.

Ik woon in Dordrecht en heb fiber kpn en fiber T-Mobile en Ziggo kabel. De hele straat zit op Ziggo alleen ik op glasvezel.

Waarom.. de mensen hebben liever de actie van Ziggo met een jaar korting en die prijs gaat toch omhoog elk jaar maar coax ligt in de huizen en Cat6a niet. WiFi op fiber en wifi op coax doet het even goed of slecht... Upload interesseert ze toch niet.. wel of de wifi het doet of niet. Verder tv aanbod ... Alles liefst zoals ze gewend zijn met UPC met een kastje...

Het is niet kpn die blokkeert maar de gebruikers e.d. en het XS4ALL van 15 jaar geleden was niet het XS4ALL van twee jaar terug. XS4ALL is vooral geïntegreerd bij KPN omdat het te duur was om het apart te runnen. XS4ALL / telfort in Amsterdam en liberty global liggen allemaal bij Sloterdijk in de buurt dus.. beide gezien.

Ik weet nog dat glasvezel initiatieven werden gekilled door de Ziggo bus in 2015 . Gratis decoders uitdelen en twee jaar abonnement vanuit de Ziggo bus om de klanten niet te laten intekenen op de uitrol van glasvezel. Paar keer de bus begeleid en gezien in actie. De burger was helemaal blij met die decoder en de concurrentie kwam er niet en men zit in die gebieden nog steeds op koper. En te klagen over Ziggo terwijl men zelf de uitrol van glasvezel heeft gedwarsboomd

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 21 april 2021 09:14]

Overname van Reggefiber in 2014 door KPN had wel duidelijk een negatief effect op de uitrol: zie ACM Rapport Glasvezel: van 450.000 nieuwe aansluitingen (homes passed) in 2013 naar amper 60.000 in 2018.
Gelukkig heeft de concurrentie (T-Mobile) KPN wakker geschud.

[Reactie gewijzigd door todeko op 21 april 2021 15:41]

Er mag altijd een andere partij glasvezel beginnen te trekken hoor. Maar niemand doet dat owv de hog investeringen en als de klanten niet willen komen naar fiber dan is het wel een zeer risicovolle investering.
Ik denk niet dat T-Mobile de aanjager was van KPN's hernieuwde... "bezieling", maar meer de dreiging van Starlink/OneWeb dat een zeer realistische concurrent is voor de mensen die nu nog op adsl zitten.
Eerder hadden de ADSL klanten geen alternatief buiten KPN, dus het was een inkomstenbron waarvoor ze helemaal niets hoefden te doen. Die zekerheid is nu weg.
Toen Reggefiber werd afgemaakt door KPN hebben ze bij ons 'geïnvesteerd' in koper en glasvezel stopgezet. Nu pakweg 7 jaar later is er geen klap veranderd hier. Het is dat mijn modem laatst de geest gaf anders had ik 10 jaar met dezelfde gedaan! Mijn DSL is nog exact zo traag als in den beginne.
Reggefiber werd niet afgemaakt door kpn. Er kan altijd een andere partij komen. Die de fiber trekt. Alleen je klaagt op kpn maar het probleem is de overheid (provincie) en de afnemer die niet overstapt en wil intekenen voor drie of vijf jaar.
Als jij in je dorp genoeg burgers overtuigd om in te tekenen voor 5 jaar dan wil men wel vanuit een partij de fiber aanleggen .
Maar provincie gaat niet helpen en je medeburgers ook niet.
De plannen van Reggefiber stonden destijds al in de steigers. KPN heeft dat stilgelegd na de overname.
Vergeet ook niet de verkapte lock in van Ziggo met Ziggo Sport.
Genoeg mensen die door Formule 1 bij Ziggo blijven omdat het daar ‘in het pakket zit’ :O
Ik heb glasvezel van Tweak, TV zonder extra kastje van Ziggo en F1 kijk ik via F1TV Pro of Ziggo, net zoals het me uitkomt. Als je voor de allergoedkoopste deal gaat en je kijkt alleen naar aantal zenders + aantal Mbit/s download + de belbundel, zal het ongetwijfeld een stuk goedkoper kunnen dan wat ik nu heb, maar dit werkt voor mij fijn en die 10-20 euro teveel in de maand merk je toch niet. Als ik dat zou gaan besparen, gaat het wel aan iets anders op waar ik waarschijnlijk minder van geniet :)

Maar ja, door vergelijkingssites lijk je nu exact hetzelfde voor minder te kunnen kopen, alleen is het niet exact hetzelfde :)
Oh, je kunt bij Tmobil thuis gewoon Ziggo sport krijgen hoor.
ik weet niet waar jij een lockin ziet.
Bij mij komt Ziggo er niet in. Prima tevreden met 200/200 glas van Tmobile Thuis
[...]

Welke providers staan dan voor een niet vrij en gesloten internet in Nederland?
Geen, de marketing van Tweak en Freedom is gewoon 'beter' op dat punt.
Je kan bij vrijwel alle aanbieders op glas zelf een eigen modem ophangen, en vrijwel alle diensten zullen gewoon werken.
Ook Tweak en Freedom ( en XS4All ) moeten zich aan de wettelijke bepalingen houden, dus blokkeren van sites als de piratebay zullen ze gewoon opvolgen ( met tegenwerking, maar het gaat gewoon op slot )

Het enige verschil kan de kennis op de helpdesk zijn, maar ik kan daar geen uitspraken over doen.
Men roept allemaal dat de HD van Ziggo zo slecht is, maar in geen van de afgelopen keren ( op één hand te tellen, in zo'n 18 jaar ) kan ik zeggen dat ze me niet adequaat geholpen hebben.

Ik heb ooit voor een kennis de XS4ALL helpdesk benaderd, maar die kon het ook niet oplossen, en maakte een terugbelverzoek aan.
Ook Tweak en Freedom ( en XS4All ) moeten zich aan de wettelijke bepalingen houden, dus blokkeren van sites als de piratebay zullen ze gewoon opvolgen ( met tegenwerking, maar het gaat gewoon op slot )
Alleen Ziggo, KPN en XS4All moeten de piratebay blokkeren. Alle andere providers in NL hoeven dat niet (bron).

[Reactie gewijzigd door esky op 21 april 2021 09:20]

En jij denkt dat dat zo blijft ?
Het is een kwestie van tijd voordat dezelfde eis bij andere providers wordt weggelegd.

Zodra de hoge raad een uitspraak heeft gedaan, heeft Brein alle sleutels in handen om het landelijk uit te rollen
Mogelijk helpdesk? En prijs uiteraard.
Net als de vele DSL providers nu, u heeft een enkele keuze.
Freedom geeft vast IPv4 en daarnaast native IPv6. Bij Tweak heb je IPv6 hooguit via een tunnel.
Vraag me af waarom de ODF locaties van T-Mobile niet meedoen?
Ik hoop dat dat volgt inderdaad. Tweak en nu ook Freedom komen in Den Haag op het T-Mobile netwerk, hopelijk gaat dat landelijk wordne in het ODF gebied, geeft wat meer 1Gbit keuze.
Ik denk dat deze deals van Freedom (En Tweak, gisteren) met T-Mobile betekenen dat zij eigen apparatuur in de T-Mobile centrale gaan hangen, en geen verbindingen inkopen bij T-Mobile (Wat bij KPN WBA heet). Daarom gelden deze deals niet voor het ODF gebied, omdat ze daar dan verbindingen bij T-Mobile zouden moeten huren.
@jorikc
met een synchrone snelheid van 1Gbit/s
Beetje jammer dat Tweakers ook al symmetrisch en synchroon door elkaar haalt....

[Reactie gewijzigd door BushWhacker op 20 april 2021 18:07]

Dat lijkt me inderdaad een "typ"-foutje van Julian, gelukkig heeft @KabouterSuper dat in het Feedback topic gezet ;).

[Reactie gewijzigd door jorikc op 20 april 2021 19:12]

Mooi nieuws! Nu nog via het Deltafiber netwerk :)
Dat hoop ik ook, maar ik ben bang dat we prijzen krijgen die nog hoger zijn dan die van Freedom op het KPN netwerk.
Deze vraag stelde ik aan Freedom op september 2020. Freedom reactie was:
We willen ook zeker aansluiten op het Delta/Caiway/CiF netwerk maar of en wanneer dit mogelijk wordt kan ik je niet vertellen.
Interessant! Bedankt voor het delen!
Ik had de hoop dat ze ook in de rest van het land glasvezel via T-Mobile gingen aanbieden. De vorige bewoners hadden hier glasvezel via T-mobile op een KPN lijn. Echter bij Freedom kan ik alleen het dure abonnement via KPN kiezen.
Omdat het glas nog altijd van KPN is.
Beetje jammer dat ik een jaar alleen KPN kan kiezen omdat ze net hier glas hebben aangelegd :S
Dat was/is hier ook zo. Eerst een jaar alleen T-Mobile en nu komen langzaam de andere aanbieders op het netwerk. Dat is ook de reden dat Loosduinen (wat sinds einde vorig jaar/ begin dit jaar wordt aangelegd en nu de laatste hand aan wordt gelegd) pas later volgt.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 20 april 2021 18:48]

Beetje jammer dat ik helemaal nog geen glasvezel heb om uit te kiezen..
Beetje jammer dat ik helemaal nog geen glasvezel heb om uit te kiezen..
je kan wel kiezen, je kan KPN, Tmobile en nog een paar particuliere aanbieders kiezen.

Maar jij zal waarschijnlijk niet willen verhuizen .... keuze is er genoeg, alleen hoe vér wil je daarin gaan :+
Ooow wat mis ik de +1 humor optie van vroeger :'( :+
Maar dat is duurder dan T-Mobile
Krijg je bij T-Mobile ook dezelfde service als bij Freedom?
Die zal juist verschillen, plus de opties die je wel bij Freedom maar niet bij T-Mobile krijgt.
Ook dat kost geld.

Aan jou de keus of je daarvoor wilt betalen of niet...
Je bent helaas wel van (een onderaannemer van) T-Mobile afhankelijk om uberhaupt een glasvezelaansluiting te krijgen in je woning. Wacht al 6 maanden om aangesloten te worden in Loosduinen. De kabels liggen al sinds begin november in de grond. Drie keer zijn ze langs geweest, iedere keer weer prutreden om weer zonder iets te doen te vertrekken (2x de kabels vergeten door de tuin te trekken door WEER een andere partij met werklui die geen Nederlands of Engels spreken, derde keer konden ze met het hijsbakkie niet hoger dan de 5e verdieping komen en nu laten ze al een maand niets meer van zich horen. Erachteraan bellen levert helaas niks op. :X )

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 20 april 2021 18:49]

Hier heeft het bijna jaar geduurd tussen leggen mantelbuizen en actieve verbinding binnen. Succes dus.

[Reactie gewijzigd door Floor op 20 april 2021 19:07]

Maar dan hoef je niet meer in te bellen toch?
Heel slim van deze partijen, ben sinds 7 maanden overgestapt naar T-mobile maar walg nu al zo erg van ze dat ik niet snel genoeg kan overstappen en ook nooit meer iets met T-mobile te maken wil hebben.
Ik ben wel benieuwd waarom?
Weet je het zeker?

Kreeg juni vorig jaar een folder in de bus met 12 mnd glas €30pm, en dat binnen 3 maanden! Nou dat klinkt al te mooi om waar te zijn, aangezien ze nog niet eens bezig waren in de wijk. Je kan al overstappen op adsl en als glas er ligt dan kunt u switchen en zet u uw 12 mnd glas actie als het ware 'vast'. Voor de zekerheid nog gevraagd; als het glas er nog niet ligt binnen 3 mnd kan ik dan kosteloos mijn adsl opzeggen? Ja zeker!

Ik wist niet wat een internetstoring was tot ik bij T-mobile zat. Hele dagen internet er gewoon uit, geen berichtje geen compensatie niks. TV kastje dat je elke keer als je TV wil kijken moet resetten. Modem dat niet goed werkt.

Nou ben ik best relaxt en heb geen haast maar zou een stabielere verbinding kunnen waarderen. Okt. zie nog steeds geen werkzaamheden, toch maar even bellen. Hi, glas ligt er nog niet. Nee dat kan nog wel even duren, Mei verwachten we glas klaar te hebben. Ik had mijn actie vast gezet. Welke actie? Opeens weet niemand van de 12 mnd actie. Prima, ik mocht mijn adsl opzeggen als er binnen 3 mnd geen glas zou liggen. Heeft u dat zwart op wit meneer? Nee. Werd nog net niet uitgelachen door cs. Nu ben ik bezig met een formuliertje om de manager van de T-mobile call center toestemming te geven om mijn gesprekken terug te mogen luisteren en hopelijk accepteren ze dat als bewijs om mijn contract te ontbinden.

Het is te zot voor woorden dat een miljarden bedrijf tot zulke lage streken in staat is, en dat klaarblijkelijk kan doen zonder consequenties. Want reken maar dat dit gewoon tactiek is verzonnen tijdens een meeting; laten we folder-en met een te mooi aanbod om ze zo over te halen en dan zien we wel wie erin trapt. En ook ik snap dat ze eerst canvassen om interesse te peilen, maar keihard liegen om klanten over te halen moet niet mogen.

Sec 10 maanden later NOG NIKS GEBEURD.
Vorig jaar van KPN overgestapt naar T-Mobile, beide glasvezel verbinding, zelfde kabel.. omdat ik steeds problemen had met mijn verbinding. KPN kon ik niet overtuigen dat het aan hun lag.. Ik gebruik eigen apparatuur Mikrotik hEX S met SFP direct aangesloten op de glas kabel. Na overstap geen enkel probleem meer gehad. Dus dik en dubbel tevreden met T-Mobile!
Hallo ktullemans88

Wil jij het mikrotik script met ons delen ?
dat bespaart mij hoop uitzoekwerk

gr adval

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee