Freedom Internet werkt samen met bedrijf achter Tweak voor 1Gbit/s-glasvezel

De nieuwe Nederlandse provider Freedom Internet werkt samen met Cambrium, de internetdienstverlener die onder de merknaam Tweak glasvezel aanbiedt. Freedom Internet gaat 1Gbit/s-internet voor 49 euro per maand via Cambriums Coanet leveren.

Dankzij de samenwerking met Cambrium kan Freedom Internet in regio's waar het bedrijf zijn eigen netwerk heeft goedkoper 1Gbit/s-glasvezel aanbieden dan het via het KPN-glasvezelnetwerk gaat doen. De 1Gbit/s-verbinding via het KPN-netwerk gaat bij Freedom namelijk 84 euro per maand kosten, tegenover 49 euro per maand voor het aanbod via het Cambrium-netwerk. Daarvoor is echter beperkte dekking.

Cambrium kan ongeveer 400.000 huishoudens in Nederland bedienen met zijn 1Gbit/s-Coanet, verspreid over Nederland. Daarnaast levert Cambrium glasvezelinternet via de netwerken van E-fiber en een groot deel van KPN NetwerkNL. "Het netwerk van Cambrium biedt Freedom toegang tot bijna alle adressen in Nederland", melden de internetbedrijven daarom.

Freedom Internet is vrijdag begonnen met het aansluiten van de eerste 128 klanten, die dan alleen internet, zonder tv en telefonie, kunnen afnemen.

Freedom-internetabonnement Prijs per maand Netwerk
Glasvezel 1Gbit/s 49 euro Regionaal via onder andere Cambrium
Glasvezel 1Gbit/s 84 euro KPN
Glasvezel 500Mbit/s 74 euro KPN
Glasvezel 200Mbit/s 67 euro KPN
Glasvezel 100Mbit/s 59 euro KPN
Dsl (maximaal beschikbare snelheid) 47 euro KPN
Dsl-pairbonding (extra) 10 euro KPN

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-05-2020 • 14:42

162

Submitter: jorikc

Reacties (162)

162
162
76
11
0
74
Wijzig sortering
Wat doet iedereen met een gbit lijn?
Zelfs al heb je thuis je eigen “cloud” moet je dus ook ergens zijn waar de honderden mbits download beschikbaar zijn.
heb nu al een jaar of 5 de 1Gigibitlijn maar is wel lekker hoor
draaien meerdere mailservers en websites op
en een paar cloud diensten en voldoende over voor het gezin.

maar waarom:
we zitten hier ook op Tweakers dus gewoon omdat het kan.

[Reactie gewijzigd door Mr-D. op 22 juli 2024 17:15]

Voor mijn werkgever is dat geen enkel probleem. Het is erg prettig om een snelle glasvezelverbinding te hebben zodat ik op afstand kan werken, een videocall kan voeren en m'n data kan laten synchroniseren zonder dat het elkaar in de weg zit.

Voor de opmerkingen komen: het is inderaad uitzonderlijk dat ik de volledige capaciteit van mijn internet verbinding gebruik. Net zoals het uitzonderijk is dat je met een auto vol grindtegels op topsnelheid over de snelweg rijdt, of in twee dagen naar Spanje kart, of de volledige capaciteit van je waterleiding of stroomaansluiting gebruikt.
Het is prima dat ik niet voortdurend tegen de limiet aan zit. Ik betaal voor de luxe en het gemak van overcapaciteit.
Gewoon omdat het kan, en we met 7 studenten aardig wat data kunnen verstoken. Ik af en toe ook nog dingen download met 50-125 MBs en dingen overal kan streamen van de nas.

En op de uni is ook gigabit beschikbaar, dus zo'n verbinding met de servers thuis (waar af en toe projecten op draaien) is mooi meegenomen.
Naast dingen als een eigen server/NAS, is zo'n snelle verbinding ook al heel fijn om simpelweg je games mee te downloaden. Games kunnen tegenwoordig al gauw 100GB in beslag nemen en vooral op PC worden veel games tegenwoordig digitaal gekocht. Dan is het wel zo fijn dat je niet 1 of 2 dagen bezig bent met een spel binnenhalen, maar hem met een half uurtje max kan opstarten.
Daarnaast is het natuurlijk ideaal voor huishouden met veel bewoners. Zoals een studentenhuis met 10+ mensen.
Maar wat ik dus niet snap is dat je "1 a 2 dagen bezig bent met een spel te downloaden" je oude lijn is dan wel erg ruk lijkt mij :P
Met een beetje pech zit je in buitengebied met 20mbit, da's 12 uur. Dan hoef ik je niet uit te leggen als je 10mbit hebt dat je dan ff bezig bent. Terwijl 10mbps prima is voor een beetje netflix op hd/1080p.
Hmmm ja inderdaad. Lijkt me erg vervelend om tussen 2 extremes te kiezen. Of iets wat gewoonweg te weinig is of iets wat eigenlijk te veel is (grootste gedeelte van de tijd).
Anoniem: 443119 @Flo1 mei 2020 16:18
Niets, maar het staat zo leuk net als 4-6 camera's op een mobiel en we weten hoe dat is gegaan - overpriced shitphones waar zelfs IG/FB fanaten niet eens wat aan hebben vanwege compressie op SM.

Met een 50MB lijn speelde ik en mijn ex samen online games + soms gamen en dl tegelijk en we hadden geen moeite mee, 16Mb/s download +-.
Ik heb nu 1-Gbit, glasvezel, wow, zou echt revolutionaire en bla bla bla zijn, yeah right.
Download snelheid 33Mb/s max is wat ik ooit geconstateerd hebt en voor de rest, internet surfen, online spelletje.

Ik blijf erbij en zeker in NL heb je eigenlijk heel weinig aan z'n verbinding maar je mag er wel voor gaan betalen want 50 of 200 kost praktisch hetzelfde - but wait that's a steal! Am I right? /S
De % dat constant of überhaupt zulke snelheden nodig heeft stelt volgens mij niets voor, maar men zal het verdedigen alsof het de laatste druppel water op aarde is. /rant.
33mb max dan is er iets niet goed bij jou thuis geconfigureerd. Ik haal 90-105MB per seconde met mijn 1GB glasvezel lijn op de meeste populaire platformen.

Maar goed voor mij was overstappen naar 1GB goedkoper dan de 100mb pakket van Telfort wat mij 45 Euro per maand kostte met combi voordeel.... Dus ja maakt niet uit wat voor gebruik scenario ik heb het blijft goedkoper voor mij :+ rare tijden wanneer je meer kan krijgen voor goedkoper en minder voor duur.

[Reactie gewijzigd door Eren op 22 juli 2024 17:15]

Anoniem: 443119 @Eren1 mei 2020 19:55
Bij Tweak of hun monteur, voor een volledige* installatie betaald maar dat is wat ik haal met de gehuurde Fritzbox 5490.
Als je niet meer dan 33 haalt, heb je recht om te klagen. Maar alleen als dat via een directe kabel verbinding is. Als je wifi niet goed genoeg is, is dat een andere probleem
MB of Mb? Factor acht verschil wat je hier benoemd.
Tja, bepaalde snelheden zijn voor verschillende gebruiksscenario's. Als je alleen wat internet, nee dat heb je er geen bal aan. En ja, ik heel veel gevallen kan ik ook prima met 20mbit overweg. Maar er zijn momenten waar het mij niet snel genoeg kan. Als ik een spel van 100GB aan het downloaden ben, dan heb ik liever 1gbit dan de 200mbit die ik nu heb. Maar ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat iedereen het nodig heeft.
Ik hoop ook dat je zelf niet zegt dat nodig te hebben. Het is een Nice to have op zijn hoogst.
Het is vooral de pieksnelheid die leuk is voor incidenteel gebruik. Met een echte gigabit pijp kan je een halve wijk voorzien van Internet op dit moment :)
haal je MB niet door elkaar met Mb(bits). Want heb 500Mb internet gehad en heel vaak 33 MB zitten downloaden. (264 Mb)
33Mb/s... dat haal ik met een gewone telenet-lijn in België al. En dat is geen gigabit abo (dat hebben ze voor zover ik weet nog niet). Lijkt me sterk dat jij slechts 33Mb/s kan halen. Misschien inderdaad even je instellingen nakijken.
Zodat ik met Speedtest.net kan controleren of mijn netwerkpoortje wel op 1000BASE-T staat :+
Valide use case :-D
Ifconfig intikken is sneller... :+
404 - Website not found
Omdat ik het wel lekker vindt als ik een spel binnen een kwartier ipv binnen anderhalf uur binnen heb.

Omdat ik zo m'n afleveringen van een serie in 5 minuten, in plaats van een half uur binnen heb.

Te laat voor begin gemist van een serie? Hop, aflevering binnen halen, en binnen 5 minuten kijken via Plex.
anderhalf uur weet niet wat voor lijn je voor die 1gbit lijn had dan maar met met 500mbs coax lijn doe ik gemiddeld over een game binnen krijgen als cod op xbox ook nog geen half uur.

Glas komt nog maar wanneer weten we door corona niet.
En in vergelijking met jou, doe ik er dus een kwartier over. Toch weer eerder aan het gamen. ;)
Ik zit in Utrecht en kan als ik geen Ziggo wil niet meer dan 20Mbit halen. En volgens de enquete van Tweak in welke plaats je wilt dat ze hierna Gigabit beschikbaar maken is Utrecht niet interessant, want die staat niet op de lijst terwijl ze er nu geen snelle verbinding kunnen leveren.
Ik zit in Utrecht en kan als ik geen Ziggo wil niet meer dan 20Mbit halen. En volgens de enquete van Tweak in welke plaats je wilt dat ze hierna Gigabit beschikbaar maken is Utrecht niet interessant, want die staat niet op de lijst terwijl ze er nu geen snelle verbinding kunnen leveren.
In een stad als Utrecht is het heel duur om glas aan te leggen, ook omdat er al deels glas ligt en die mensen zeer waarschijnlijk niet gaan inschrijven. (Of omdat er niet meer dan 1 glaslijn per adres naar binnen mag)
In een stad als Utrecht is het heel duur om glas aan te leggen
Glas in een stad aanleggen is juist relatief goedkoop. Veel aansluitingen op een klein gebied.

Maar ik dacht dat GigaNet van Ziggo helemaal niet gebaseerd was op glas tot in huis. Het uitfaseren van analoge tv is de basis van GigaNet. Ze faseren een dienst uit en verkopen het als een upgrade naar GigaNet.
Het probleem is dat je met vervelende dingen te maken krijgt. Trambanen, snelwegen, kleine straatjes openbreken, dat maakt het niet goedkoop :)
Volgens Ziggo heb je die voor de koelkast nodig :+
Ik heb een NAS draaien waar in principe al mijn data op staat.
Op dit moment heb ik een upload van ongeveer 20mbit. Als ik een wijk verder zou verhuizen zou ik ineens een upload van 1 gbit kunnen krijgen voor hetzelfde geld.
Ik zou gewoon voor die 1gbit gaan. Dat haal ik misschien nergens maar als ik foto's op mijn telefoon bekijk over 4g gaat dat wel een stuk sneller dan die 20mbit nu ;)
Het gaat mij persoonlijk niet om de 1gbit down maar een hogere snelheid dan max 40mbit up zou wel heel fijn zijn.

Groetjes van alle plex gebruikers
Zo'n lijn vol krijgen met 1Gbit/s is niet eens zo spannend. Zeker ook niet voor externe partijen (die de bandbreedte ook moeten hebben). 10Gbit/s is misschien wel weer een ander verhaal. Niet alleen moet je 100% je interne apparatuur en mogelijk nog je kabels gaan aanpassen; de volledige kracht ga je er voor 1 systeem inderdaad niet uit halen.

200/250 of zelfs 500 Mbit/s is niet eens zo apart om te hebben binnen een huishouden. Dus waarom zou x5,x4 of x2 zo snel dan opeens zo speciaal zijn? :)
Ik gebruik glasvezel zodat ik up en down evenveel snelheid heb. Reden is dat ik een NAS heb die zo nu en dan wat data via internet verstuurd. Naar mezelf, om bijvoorbeeld foto's te kijken of af en toe om bestanden tijdelijk te kunnen delen (bijvoorbeeld een set foto's met vrienden/familie of losse bestanden binnen het bestuur van een vereniging).
Ik ben niet erg veeleisend, maar stel dat ik wil dat ik 4K video kan streamen via internet, naar mezelf, naar 3 vrienden, 2 familieleden en daarnaast nog met 5 anderen bestanden uitwissel en een backup naar iemand stuur en ik wil dat in geen enkel geval vertraging plaatsvindt.
Dan zou 1gbit niet zo heel gek zijn. En ja, dat is een rare usecase. Maar je hebt ook straatauto's die eigenlijk beter tot zijn recht komen op een circuit.
Ik heb een Gbit verbinding en maak er gretig gebruik van bij het downloaden van bv. games.
In steam heb ik als op eens 134mb/s gedownload. De games worden er tegenwoordig niet kleiner op. Hoe gaaf is het om een game van 150 GB in 20 minuten binnen te halen.

Verder weet ik nog van 'vroeger' toen je met z'n allen op de WiFi zat, met je 10 Mbit lijntje... lekker wachten op elkaar tot je weer wat bandwith krijgt. Nu heb je gewoon nooit gezeik.

Ik heb Gbit gewoon omdat het kan. Ik kijk geen TV, dus heb een internet only abbo. Betaal er 395€ per jaar voor. (Tweak, ja ik heb de prijsverhoging gezien :-D )
Wat doet iedereen met een gbit lijn?
Zelfs al heb je thuis je eigen “cloud” moet je dus ook ergens zijn waar de honderden mbits download beschikbaar zijn.
Je hoeft het niet per definitie te gebruiken, Freedom wordt de derde provider waarbij je in sommige gebieden gewoonweg geen keus hebt om trager internet af te nemen. Tweak, T-Mobile en Freedom bieden gewoon 1Gbit aan waar mogelijk en niet minder.

Ik heb tijdens een gesprek met T-Mobile gevraagd wat ik zou betalen als ik mijn T-Mobile Thuis 1Gbit zou laten omzetten naar 100Mbit maar in principe kan dit al niet eens omdat ik T-Mobile Klantvoordeel geactiveerd heb. Mijn kosten voor 100Mbit zouden dan net als 1Gbit € 25,00 kosten waardoor ik feitelijk gezien dan gewoon dief uit eigen portemonnee zou zijn. En eerlijkgezegd, al had ik geen klantvoordeel had ik voor € 5,00 alsnog die hogere snelheid genomen - die stap is dan wel zo klein....

Nodig heb ik het niet echt, hooguit soms om wat back-ups van en naar servers/cloud etc. te maken/ontvangen. Maar dat ging net zo goed met 200Mbit bij KPN.
Als je veel gamed zoals ik, wil je niet meer anders.
Het downloaden en installeren gaat zo super snel.
Servers van de grote aanbieders steam uplay etc ondersteunen dit ook gewoon dus het binnen gaat met +85 Mb/s.
Wat doet iedereen met een gbit lijn?
Zelfs al heb je thuis je eigen “cloud” moet je dus ook ergens zijn waar de honderden mbits download beschikbaar zijn.
Plex, up en download van de commerciele partners ( icloud, dropbox, onedrive en stack )
Sync van mijn belangrijkste data / backups naar 2 andere 1GB servers bij bekenden
VPN met remote desktop om extern gewoon te doen wat ik thuis ook doe.

Via IPsec

Momenteel loopt dat via een Ziggo Zakelijk met max 50Mb upload, wat zo nu en dan issues geeft ;)
Destijds was 50 mbit 35 euro, 1000 mbit 40 euro (bij Tweak). Ertussen was geen optie. Dan gaat de keuze al snel naar de hoogste, ook omdat het kan.
Omdat ik voor de prijs van mijn 1 gigabit lijn elders voor dezelfde prijs geen gigabit lijn krijg. Zeker als ik voor koper kies ipv glasvezel. En voor mijn offsite backups is een snelle upload erg prettig.
Ik betaal dus niet meer voor 1 gigabit. Ik krijg gewoon meer voor hetzelfde geld.
Ik heb nu ook al iets van 4 a 5 jaar een Gbit lijn in gebruik.
De hoofd reden is voornamelijk dat de upload hiervan ook 1 Gbit is waar dit bij veel andere lijnen toch al snel 10% van de download snelheid is.

Dit is een verschil van 8 uur lang foto's uploaden naar een klant of dit in slechts 10 a 15 minuten gedaan hebben.
games worden steeds groter, mensen willen geen uren of dagen wachten tot ze een game binnen hebben. gwn geen gezeik downloaden eve wat drinken pissen en wat kletsen en dan spelen maar.

zelf hier geen glasvezel beschikbaar :'(
dus kan kiezen voor het dure ziggo of vdsl. Dan kies ik toch liever voor m'n portomonnee ^^
Ik weet niet of vlan hier de juiste term is, maar het wordt dus een soort vlan, in een vlan, in een vlan ?
Je haalt nu twee dingen door elkaar. Het feit dat je lijnen inhuurt bij een wholesale-leverancier staat helemaal los van het protocol dat je gebruikt om over die lijn met je eindgebruiker te praten. De technieken die Cambrium aanbiedt zijn gewoon open en bestaande standaarden waar eigenlijk elke internetprovider wel gebruik van maakt.
Nu maar hopen dat ze ook dvb-c over glas gaan aanbieden als tv oplossing. Dat kan vaak over de e-fiber netwerken, en trined doet het bijvoorbeeld al (kon vroeger ook over reggefiber maar dat is de nek omgedraaid). Dat is voor mensen die overstappen van ziggo ideaal: kwestie van de bestaande coax infrastructuur overprikken naar de dvb-c converter en de ontvangers even opnieuw laten scannen. Niets geen proprietaire apparatuur of trage "altijd-aan" iptv kastjes.
Freedom levert Canal Digitaal in alle levergebieden
Dat is zeer spijtig. Daarmee dus geen dvb-c. Dan is voor mij (en ik denk voor velen) freedom internet geen serieus alternatief voor ziggo. Want je moet dus altijd een iptv settopbox gebruiken waar je anders de ingebouwde dvb-c tuner in de tv had kunnen (blijven) gebruiken. Scheelt weer een kastje en een afstandsbediening. Dat kan met canaal digitaal iptv niet.
Eindelijk nog iemand gevonden die het snapt. Hier ook al glasvezel beschikbaar voor minimaal 5 jaar. Conclusie Ziggo is de goedkoopste provider voor onze eisen. En DVB-C is het grootste gemis. Daar zetten zich direct buiten spel. Zodra Ziggo ook symmetrische verbindingen kan aanbieden kan glasvezel wel ze spullen pakken in Ziggo gebieden. (Mijn eigen idee)
Freedom levert Canal Digitaal in alle levergebieden
Nog wel, maar het is een open relatie ;)
Wij kijken niet heel veel TV, en wat er gekeken wordt, is vrijwel altijd terug te vinden op uitzending gemist en soortgelijken
Dat kan heel goed op de PON netwerken, de apparatuur is daar prima geschikt voor. Krijg je netjes een coaxaansluiting op het modem erbij. Alleen voor sommigen is 2,5gbit/s delen met 16 of 32 mensen niet genoeg waarschijnlijk...
Welke PON netwerken? e-fiber legt op dit moment, althans in mijn regio, point-to-point netwerken aan, geen PON. Wellicht dat ze dit in andere regios wel gedaan hebben??

Daarnaast is het verhaal van bandbreedte delen bij PON in mijn beleving redelijk relatief; te weten: bij particuliere internetverbindingen deel je altijd bandbreedte: bij point-to-point glas is de overboeking in de POP soms wel 1:200 (wat in de areapop bij gpon ook zo is). Dan is die "versnijding" bij gpon al helemaal relatief.

En dat geld ook voor vdsl/vplus/docsis 3.1 . Allemaal particuliere oplossing met flinke overboekingen, zij het deels fysiek in de infrastructuur, anders in bewust in het netwerk.

Het blijven particuliere internetlijntjes. Mensen die zich hier blindstaren moesten eens kijken naar 1:1 zakelijke verbindingen. Kosten een honderd of acht in de maand voor 100mbit, met 99% uptime.

Simpel gezegd: het zou een godsvermogen kosten om iedere consument een 1:1 glasverbinding op te leveren. KPN heeft bijvoorbeeld 2 miljoen glasvezelklanten, dan zou er 2000000 x 1gbit = 1 petabit extra bandbreedte bij moeten komen. Ik zie ze al bij ams-ix aankomen... of er een petabit aan bandbreedte extra bij mag ...

[Reactie gewijzigd door terradrone op 22 juli 2024 17:15]

Wat is Nederland de afgelopen 30 jaar toch matig bediend. :|

We hebben in dit land nagenoeg geen enkele vooruitgang geboekt in deze eeuw. Glasvezel is de afgelopen 15 jaar slechts hier-en-daar tot stand gekomen omdat er feitelijk geen concurrentie is en kabel-maatschappijen het bijna overal hebben weten tegen te houden.

We hebben Sonera ingewisseld voor Ziggo...alsof DAT een verbetering is. :?

Feitelijk zijn we door onze overheid aan de wolven overgeleverd onder het mom van "vrije marktwerking" en "liberaal gedachtengoed" wat ons dus uiteindelijk NIETS heeft opgeleverd dan "frustraties" en "hoge prijzen".

Dank je wel, VVD, voor het naaien van alle Nederlandse burgers.
Wat een **verhaal. In de afgelopen 20 jaar zijn er ruim 3 miljoen consumenten- glasvezelaansluitingen gemaakt (volledig FttH bedoel ik dan). Dat is circa 30 procent van de huishoudens. Dat noem ik niet bepaald "hier-en-daar".

Sonera? waar komt dat vandaan? Ik moest het even googlen maar die hebben kortstondig iets gedaan in Noord Holland met Multikabel e.d. Niet bepaald representatief voor de rest van Nederland.

Voor de rest kan je meer partijen dan alleen de VVD bedanken voor die marktwerking. Maar geloof me... als de PTT niet geprivatiseerd was in de jaren 90 had je nog niet eens VVDSL ben ik bang...
nvm

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 22 juli 2024 17:15]

Ik ben alleen pissig dat we met zijn alle de kabelverbinding aan een *lokale*-monopolie hebben verkocht. Dat had nooit mogen gebeuren. Nu hebben we nog steeds geen mogelijkheid voor keuze op veel plekken. KPN kan wel glasvezel gaan aanleggen, maar dat kost erg veel geld. En dat kan je pas op langere duur terugverdienen - laten aandeelhouders daar nou niet happig op zijn.
Vergeleken met menig ander westers land hebben we relatief weinig te klagen. Natuurlijk zijn er gebieden waar het allemaal wat sneller, etc. zou mogen, maar puur kijkend naar de penetratie van breedband, 4g, etc. hebben we echt niets te klagen.
Behalve via het Cambrium netwerk vind ik de prijzen erg hoog voor alleen internet. Op onze postcode in Friesland kan ik alleen via de glasvezel van KPN aangesloten worden.
Inderdaad, bij Tweak.nl zelf heb je 1 Gigabit voor €41 per maand of jaarlijks €410. Alleen moet je zelf een router regelen.
die heb je voor een paar tientjes en zit dus niet maandelijks in je abo als 'huur'-constructie waar je uiteindelijk teveel voor gaat betalen.
ACM Software Architect @Travelan1 mei 2020 15:10
Die "paar tientjes"-routers die daadwerkelijk 1Gbit kunnen routeren zijn vast niet de meest gebruiksvriendelijke (zoals Microtik en Ubiquity), of mis ik er dan een paar?

Dit wordt namelijk over een paar maanden relevant voor mij, dus ben benieuwd of ik wat gemist heb :)
Met gewoon NATten en routeren zul je geen issues hebben met de 'Mediamarkt-modellen' anno 2020. Het kan wel een deuk in je performance slaan als je ook IGMP-snooping gaat doen voor TV's en meerdere VLANs moet untaggen. Bij een 'Internet Only' hoeft dat niet, want je krijgt gewoon een plat IP via DCHP en meer niet.
Ik heb een Ubiquity voor 60 euro die mijn T-Mobile Thuis glasvezel routeert. Super ding. Ik zal hem even voor je opzoeken.

[edit]
Ik heb deze: pricewatch: Ubiquiti EdgeRouter X SFP
(nu wel iets duurder dan waar ik hem voor had, maar is een top kastje, haalt de 1gbps met 2 vingers in de neus).

Je moet wel weten waar je mee bezig bent want dit is geen plug&play oplossing. Maar als je niet bang bent voor een beetje configuratiewerk dan heb je hiermee een pareltje.

[Reactie gewijzigd door Travelan op 22 juli 2024 17:15]

Helaas kan de Edgerouter X geen Gigabit routeren. Dat zal je niet zien in een Speedtest, omdat die maar 1 kant tegelijk test. Maar ga maar eens op 1Gbps snelheid download en uploaden, dan zie je dat de snelheid halveert. Dat is een hardware beperking.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 22 juli 2024 17:15]

Uh nee? Duplex werkt prima. Misschien moet je even de hardware offloading aanzetten, want standaard staat die uit, en dan is hij een stuk trager inderdaad.
Hardware offloading moet je inderdaad standaard aanzetten, anders doet die niet eens Gigabit 1 kant op.
Duplex heeft ook niks met de snelheid te maken wat het apparaat aan kan. Het zijn inderdaad gewoon Gigabit interfaces. De Edgerouter X kan hardware matig Gigabit aan kant op, maar dus niet beiden kanten op tegelijk.

Bron: https://kazoo.ga/re-visit-the-switch-in-edgerouter-x/

Het is de vraag hoe vaak dit een probleem is bij een gemiddelde consument, maar hij kan het dus niet aan.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 22 juli 2024 17:15]

Je typo is wel grappig, de spatie in "hardware matig" bedoelde je waarschijnlijk niet maar kennelijk is de hardware echt matig (vergeleken met duurdere hardware).

Voor een consument zal het geen probleem zijn want die zal meestal niet tegelijk uploaden en downloaden, maar mensen die een stevige server achter een thuislijn aansluiten zouden er ooit wel eens tegenaan kunnen lopen.
Probleem is vaak dat de hardware zelf wel gigabit kan switchen, maar zodra de pakketjes over de CPU moeten voor routing/firewall/vlans je behoorlijk moet inboeten kwa snelheid, omdat deze functies bij dit soort routers vaak niet op de hardware chip ingebakken zitten (of beperkt ondersteund worden door de software).
Daar kun je KPN voor bedanken voor hun WBA tarieven.
Je bedoelt dat je daarvoor de ACM moet bedanken.

Het had anders nog vele malen kostbaarder geweest waardoor partijen als Freedom al helemaal niet de kans hadden gehad überhaupt iets te leveren. ACM zal echt niet voor nog lagere prijzen gaan, dan zou KPN helemaal niets meer terug zien van hun investeringen die ze binnen een termijn van 3- of 5 jaar moeten zien terug te verdienen. Tenzij je natuurlijk dan liever had gehad dat KPN daadwerkelijk ook maar iedere uitrol van glasvezel zouden gaan frustreren voor zowel zichzelf als ook voor andere partijen.
Zijn die niet vastgesteld door de ACM?
In dat geval zou je de ACM moeten bedanken.
KPN verkoopt hun eigen product onder kostprijs, aangezien ze niet meer dan kostprijs mogen rekenen voor wholesale access... Is ook gewoon verboden door de ACM, maar blijkbaar wordt het door de vingers gezien...
?? Een 50Mb is bij KPN zonder korting 43,50. Dat kost nog niet eens een tientje aan inkoop bij WBA. KPN maakt hier zeker wel dikke winst op.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 22 juli 2024 17:15]

Ik betaal nu 46 euro voor 40 Mb bij Xs4all, terwijl de maximale snelheid 110 Mb is. Dus 1 euro meer geeft een aanzienlijke snelheidsverhoging.
Wanneer komt er nu eens glasvezel in Friesland (Leeuwarden heeft het wel volgens mij) ik zit hier vast aan belachelijke dure Ziggo.
Wij zitten in Noordwolde FR en hebben net glasvezel gekregen van KPN, maar Tweak kan hier slechts 100mb/s over heen krijgen. Dus ze zijn wel overal hier in buurt bezig, maar 100mb/s is langzamer dan Ziggo dus wacht ik nog maar even.
Bij Freedom kan je wel de max snelheid krijgen over het KPN netwerk. Tweak levert over het KPN netwerk max 100 Mbit/s (bij ftth, geen idee bij dsl) omdat dit beter past in hun abbonoment prijzen structuur.
Hier in Eindhoven (liggend in DE technologie regio van Nederland) heb ik een adsl lijntje van 100 mbit waar ik net (wind mee/berg af) net 80 mbit uit krijg...
Logisch, pakjes sjouwen in de Rotterdamse haven en vakantievluchten vanaf Schiphol zijn cruciaal voor ons voortbestaan.
Sorry ik ben je kwijt. Wat heeft beroerde infrastructuur in Eindhoven te maken met Schiphol en 010?
De overheid is nu eenmaal vooral begaan met de Randstad. Dat er ergens in de provincie nog zoiets als ASML bestaat, 's werelds grootste meest vooruitstrevende producent van chipsmachines, is minder interessant dan de Rotterdamse haven en Schiphol/KLM. Tsja...
Van de glaskaart: Eindhoven 75% glasvezel "homes passed".
In de randstad: Utrecht 29%, Amsterdam 19%, Den Haag 12%, Rotterdam 4%.
Op dit gebied valt de bevoorrechting van de randstad dus nogal mee.
Op het gebied van OV en infrastructuur voor het verkeer loopt de omgeving Eindhoven achter.
ASML staat echter in Veldhoven, en dat is wel helemaal verglaasd, in tegenstelling tot de wijken grenzend aan de High Tech Campus in Eindhoven.
Een groot deel van de vakantie vluchten vertrekken tegenwoordig vanaf Eindhoven Airport en hier in de regio worden op dit moment de grootste distributiecentra van Nederland neergezet waar tegenwoordig de meeste pakketjes worden gesjouwd... :P
Dat is niet dankzij, maar ondanks Den Haag.
Tsja, hier in de op een na grootste plaats van de provincie is ADSL theoretisch maximaal 43 mbit. Ik heb maar niet geprobeerd adsl af te nemen want het is afwachten wat je er van overhoudt.

In hartje Utrecht had ik niets. Geen koper en geen kabel. Niemand wilde het aanleggen want dat kost geld. Uiteindelijk 4G moeten gebruiken, maar tijdens de spits kon ik niet eens een pagina openen.
Glasvezel is weinig goedkoper dan Ziggo, enige voordeel is dat je daarbij meer upload en betere latency krijgt, als je in reggefiber gebied oftewel KPN WBA zit maken de prijzen elkaar weinig, je zult dus het geluk moeten hebben dat een stichting of andere provider dan KPN een eigen netwerk gaat aanleggen.

Ik ben naar glasvezel gegaan vanwege de voordelen maar kwa prijzen hoefde ik het niet te doen dat is amper goedkoper, het is goedkoper omdat ik nu niet verplicht TV hoef af te nemen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:15]

Glasvezel is weinig goedkoper dan Ziggo, enige voordeel is dat je daarbij meer upload en betere latency krijgt, als je in reggefiber gebied oftewel KPN WBA zit maken de prijzen elkaar weinig, je zult dus het geluk moeten hebben dat een stichting of andere provider dan KPN een eigen netwerk gaat aanleggen.

Ik ben naar glasvezel gegaan vanwege de voordelen maar kwa prijzen hoefde ik het niet te doen dat is amper goedkoper, het is goedkoper omdat ik nu niet verplicht TV hoef af te nemen.
Klopt, E-Fiber timmert behoorlijk aan de weg, en sluit verschillende gemeenten nu aan
Oss is momenteel op de schop, wij staan met onze gemeente op de rol, ik 'hoop' dat het met een paar maanden geregeld is, maar het kan zomaar voorjaar 2021 worden, ben ik bang
En zodra ze een serieuze concurrent worden (redelijk groot) dan koopt KPN ze wel weer op, wat al meerdere malen is gebleken in verleden.
Glasvezel is wel een stuk goedkoper te krijgen als je in een odf gebied zit.
Dat is daar aan gelegd door Reggefiber lang voordat de KPN het bedrijf overnam. Ik zit daar op glas met een Oxxio abo. Verhuizen kan altijd nog :)
Ik wil best een paar euro extra betalen voor een dienst of product zodat de wereld beter af is. Maar dit zijn toch geen normale prijzen meer?! 8)7

Sorry, maar ik ga geen 84 euro betalen voor 1 Gbit/s als het bij T-Mobile 40 euro kost. Een beetje concurrentie is gewenst.
Volgens mij is het coanet van Cambrium ook beschikbaar waar T-mobile kan aanbieden voor 40 euro, dus betaal je 49 euro wat IMHO het waard is om niet bij T-mobile thuis klant te worden.
Dat was precies de informatie die ik nodig had. Ik zit nu op het glasvezelnetwerk van T-Mobile, maar behalve snelheid voor een lage prijs bieden ze echt bar weinig.

Slechte TV-box, vaak fuckups zoals die DNS fout van laatst, of het routeren van verkeer via Duitsland, én een klantenservice die alleen maar de standaard antwoorden kan herhalen. Oh, en bij een 1Gbit/s abonnement nog een 2.4Ghz WiFi router meeleveren... 8)7
Zelf maak ik gebruik van 1Gbit verbinding bij Netrebel i.c.m. het netwerk van Kempenglas. Hier betaald ik 40 euro per maand voor.

Daarnaast heeft Netrebel een super snelle helpdesk, als je een e-mail stuurt heb je vaak als binnen 30 to 60 min reactie. Ik vraag me af waarom partijen als KPN zoveel geld durven te vragen terwijl zij vaak de dichst bevolkte gebieden bedienen, daar waar de kosten per aansluiting het minst zijn .
Heel simpel, omdat het kan. De verklaring is ze zijn marktleider, hebben consument vertrouwen en de halve zakelijke wereld draait nog op KPN. En gezien de effecten van de zogenaamde "crisis" blijven er alleen dit soort multinationals over in deze wereld. Ben zelf trouwens bij Tweak sinds 4 jaar en het heeft er bij mij 2 keer een kwartiertje uit gelegen. Betaal per jaar en heb meestal snelheden rond de 0.8 Gbit. Maakt mij niet uit bij wie ik zit, ik volg gewoon mijn eigen ervaringen en tot nu toe doet mijn internet het gewoon dat is wat bij mij voorop staat.
misschien een rare vraag, maar waarover bel je je internetprovider? Ik heb dat in geen (letterlijk) 18 jaar gedaan. En ik ben in die tijd een keer of 4 geswitched. Met name die jurken van da Ziggo, die je extra wilden laten betalen omdat je dan meer zenders kreeg terwijl ik geen TV heb :(. Een van de betere momenten in mijn vrij troosteloze bestaan, weten dat ik niet meer aan hun bedrijfsresultaat bijdraag. Wat een ...
Ik heb mijn internetprovider (XS4ALL) één keer gebeld.... toen er bij mijn verhuizing iets niet helemaal goed was gegaan.
Uiteraard is de digitale rimboe van Nederland (voorheen Amsterdam, met AMS-IX) weer uitgesloten.
Wat ben ik toch blij dat ik in Amsterdam woon met mijn VVDSL aansl;uiting van 100 / 30 Mbit/s.
Saillant detail is dat tot de patch kast gewoon glas is aangelegd (FttC) 8 stappen vanaf de deur van het flatgebouw waar ik woon. Bevestigd door 5 KPN monteurs die werkzaamheden hadden in de patchkast.
KPN gaat de hele stad Amsterdam verglazen, dus uiteindelijk zal je ook glas krijgen. (Via KPN, dat wel. Maar als je een beetje rondkijkt kun je dan 500/500 + TV voor nog geen 45 euro krijgen).

Overigens niks mis met 100/30 VDSL. Hier hebben wij net glasvezel gekregen, maar in de wijken waar 100/30 VDSL ligt is het echt prima te doen. Veel mensen zullen zelfs duurder uit zijn als ze hetzelfde pakket via glasvezel geleverd gaan krijgen. (Bijvoorbeeld bij Online.nl)
Dankjewel voor de info.
... KPN gaat de hele stad Amsterdam verglazen, ...
Heb je voor mij een bron?
Overigens niks mis met 100/30 VDSL.
Wel als je ISP T-Mobile Thuis is. ;)
De snelheid is prima in orde. 1 tot 2 Mbit/s onder het maximum download en 0 tot 1 Mbit/s boven het maximum upload. Dat zal wel komen omdat de patchkast slechts 8 stappen van het flatgebouw vandaan is. Echter is de stabiliteit niet zo geweldig. En de peering met New York is enorm slecht. Tot 40 Mbit/s verlies in download en 20 Mbit/s in upload. Dit is structureel. Voeg daar nog dit aan toe : https://tweakers.net/nieu...tering-via-duitsland.html en regelmatig struisvogelpolitiek op het T-Mobile forum. En je wil graag overstappen en dan op glas voor meer stabiliteit. De AMS-IX is enorm belangrijk voor het internet en Amsterdam is op het moment met 20% glasvezel (90000 huishoudens) beschikbaarheid niet representatief hiervoor. Eerder een joke.
Ik wacht even tot XS4ALL weer pair bonding kan aanbieden (door Corona maatregelen kan dit nu niet) en dan stap ik over.

[Reactie gewijzigd door NxCPU op 22 juli 2024 17:15]

https://www.kpnnetwerk.nl/glasvezel-amsterdam/

Dat T-Mobile er momenteel een klein beetje een bende van maakt vind ik niet heel vreemd. Waarschijnlijk teveel aanmeldingen waardoor ze teveel klanten op hun netwerk krijgen en te weinig capaciteit overhouden. Zelfde als Online.nl Tja, dan kan KPN duurder zijn (pak een Oxxio/Budget Thuis en je hebt KPN netwerk voor nog geen 30 euro), maar die hebben hun netwerk toch best goed op orde.
Dank voor de link. Ik lees wel :
"De komende jaren gaan we 320.000 woningen in Amsterdam aansluiten op glasvezel."
IK heb al besloten om voor XS4ALL te gaan. Pair bonding nu/straks, glasvezel "de komende jaren".

[Reactie gewijzigd door NxCPU op 22 juli 2024 17:15]

Maar wat is dan het voordeel? Want als ik het goed begrijp is het goedkope pakket dus alleen beschikbaar als er ook al Tweak beschikbaar is. Maar dan heb je dus al Tweak, wat goedkoop 1Gbit kan aanbieden. Dat maakt Freedom meteen al overbodig.
Ik denk dat het verschil meer Filosofisch is. Enigste wat ik er echt uit haalt is dat Freedom zo transparant mogelijk wil zijn, ook met hun applicatie de ze gebruiken (open source waar kan (https://www.freedom.nl/waarom-freedom)). Zo'n statement zie je niet bij Tweak. Tweak geeft meer om vrijheid met wat jij als klant wilt doen met je aansluiting (Zonder beperkingen, Klein en onafhankelijk, (https://www.tweak.nl/glasvezel/coanet.html)). Zo'n statement zie ook bij Freedom, ik merk alleen op dat Tweak dit meer in de marketing heeft. Maar ik denk dat het kwa prijs niet uit maakt. Ik denk dat het grote verschil ook is de Servicedesk (technisch of niet).

EDIT om 19:01: Door dit zinnetje zou ik graag klant van hun worden: Als consument worden we uitgemolken. De nieuwe economische grootmachten, techgiganten en ja, ook internet providers, zien mensen niet als individuen maar als een een productieplatform: ‘If it’s free you’re not the customer, you’re the product'.

[Reactie gewijzigd door Mad-Djek op 22 juli 2024 17:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.