Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Freedom-topman Anco Scholte ter Horst

'We willen alternatieven voor big tech bieden'

16-06-2021 • 09:00

140

Freedom Internet-directeur Anco Scholte ter Horst

Eind 2019 diende een nieuwe internetprovider zich aan in Nederland: Freedom Internet. De onvrede over KPN's plannen om te stoppen met XS4ALL stond aan de wieg van de provider, die na een succesvolle crowdfundingcampagne een vliegende start kreeg. Nu, medio 2021, vindt Freedom Internet het tijd voor de volgende stap: een nieuwe groeispurt inzetten. Een tweede crowdfundingcampagne, nu met certificaten, moet daarvoor zorgen. Tweakers sprak over de plannen en de huidige situatie bij Freedom Internet met directeur Anco Scholte ter Horst.

Een stukje Freedom

Bij de eerste crowdfundingcampagne ging het om leningen, nu werken jullie met certificaten. Hoe kwamen jullie op dat idee?

"Eigenlijk hebben we dit altijd gewild. Freedom Internet is ontstaan uit een grote community die vond dat het opheffen van XS4ALL een slecht idee was. In de basis is de provider een community-idee. We zeiden toen al: 'het zou toch mooi zijn als al die mensen die erin geloven, erin kunnen participeren.' Alleen was het kort dag en het uitwerken van een constructie met certificaten is complexe materie. Daar hadden we toen de tijd niet voor. We komen nu in een fase waarin we willen doorgroeien en vonden dat dit het moment was om dat originele idee weer uit de kast te halen en de mogelijkheid te geven een stukje Freedom te kopen."

Je zegt: 'het is complexe materie'. Waar loop je tegenaan bij het werken met certificaten?

"Je moet goed nadenken hoe je het juridisch regelt, over je statuten en je administratievoorwaarden. Er zijn allemaal manieren om dit te doen en wij hebben voor een vorm gekozen waarbij er twee aandeelhouders zijn van Freedom. Aan de ene kant is er Stichting Appeltaart. Die heeft een prioriteitsaandeel en die bewaakt als een soort toezichthouder dat wij doen wat we hebben beloofd met bijvoorbeeld privacy en marketing. Die stichting blokkeert ook dat we ooit overgenomen kunnen worden door bijvoorbeeld een telecomprovider. Aan de andere kant is er de Stichting Administratiekantoor, waar mensen certificaten van kunnen krijgen en elk certificaat vertegenwoordigt een aandeel. De certificaten geven een stukje winstdeling, betrokkenheid en ja, wellicht een waardestijging. Op die manier hebben we geborgd dat mensen een mede-eigenaar kunnen worden en dat we ons aan ons corporate charter houden en niet verkocht gaan worden."

Jullie wijzen op mogelijke waardestijgingen, maar zijn jullie niet bang dat dit de verkeerde prikkel geeft? Dat mensen die niets om het bedrijf geven in willen stappen met een flink aantal certificaten?

"Het is een belegging en dat brengt risico's met zich mee. Daar word je ook voor gewaarschuwd. Ik denk dat de motivatie moet zijn dat je investeert in dit bedrijf omdat je vindt dat wij en onze maatschappelijke visies een plek verdienen in deze markt. Als dat rendement oplevert is dat ook nog mooi. We zetten met zijn allen iets neer tegenover het grote kapitalisme waarbij alles bepaald wordt door de aandeelhouders en het grote geld. We gaan op een andere manier een bedrijf runnen. Je motivatie moet niet zijn 'die aandelen gaan tien keer over de kop'. Ik geloof niet dat dat gaat gebeuren."

Freedom Internet
Campagnefoto van de start van Freedom Internet, links Anco Scholte Ter Horst

Hoeveel certificaten kunnen mensen afnemen?

"Er is een limiet van 320 certificaten of 80.000 euro per persoon. We willen niet dat een persoon alle certificaten opkoopt. Dat slaat weer terug op het community-idee. Met zijn allen doen we iets.

Waarom is het eigenlijk nodig, zo'n crowdfundingactie? Is het geld op en staan jullie op omvallen?

Een aansluiting kost 250 tot 300 euro per klant"Nee hoor, het geld is niet op en we staan niet op omvallen. Maar uiteindelijk hebben we best een ingewikkelde opgave. We zijn een internetprovider in een markt die behoorlijk vol zit. Daar moet je een plek tussen zien te verwerven. Dat is een dure aangelegenheid. Als je een klant aansluit, zijn de kosten die we direct moeten betalen al snel 250 tot 300 euro, per klant. Dat verdient zich wel terug, maar dat duurt gemiddeld zo'n achttien maanden. Als je heel veel klanten wilt aansluiten, heb je dus heel veel kapitaal nodig. Dan moet je nog diensten ontwikkelen, je wilt kwalitatief goede service bieden, je hebt salariskosten. Hoe harder wij groeien, hoe meer geld we nodig hebben. Met de eerste ronde van de crowdfunding hebben we alles neer kunnen zetten. We kunnen daarmee door, maar dan moeten we rustig doorpruttelen. Maar we willen nu de groei in gaan zetten. Daar moeten we marketing voor inzetten en dat kost geld. Een grote groep weet nog niet van het bestaan van Freedom af."

Waar moet die groei vandaan komen?

"We willen bijvoorbeeld netwerken aansluiten. We hebben het geluk dat we onafhankelijk zijn. We kunnen ook netwerken aansluiten zoals van T-Mobile, van E-Fiber of van Glasvezel de Wolden of noem de lokale glasvezelprojecten maar op. Maar dat vergt ook investeringen. Er moeten api's komen, software voor gebouwd worden. We willen al die glasvezelprojecten verbinden, diensten uitbreiden, extra diensten voor klanten bouwen. De fase van start-up is voorbij. Er is een customer base."

Hoeveel klanten heeft Freedom inmiddels?

We gaan uit van tienduizend aansluitingen aan het eind van het jaar"We zijn wat voorzichtig met getallen want de concurrentie loert mee. We gaan uit van tienduizend aansluitingen aan het eind van het jaar."

Jullie hebben ingezet op in eerste instantie ontevreden XS4ALL-klanten en jullie profileren je als provider die privacy en beveiliging hoog in het vaandel heeft. Daarmee spreek je een bepaalde groep aan. Ben je niet bang dat je de potentiële doelgroep nu al volledig bereikt hebt?

"We hebben drie doelgroepen en dan hebben we het niet specifiek over XS4ALL. De eerste groep bestaat uit tech-savvy users, die net wat meer kennis hebben en specifieke eisen hebben voor wat ze willen doen met hun verbinding. De tweede groep is de bewuste internetter. Die is privacy minded, maakt zich zorgen over wat er met zijn gegevens gebeurt en is wel klaar met die big-techbedrijven in Amerika. De derde groep is de zorgeloze internetter en die wil gewoon een goed antwoord krijgen als hij belt of mailt, met een goede inhoudelijke respons en niet van een of ander belbedrijfje. Die is bereid best wat meer voor te betalen voor goede kwaliteit. Dat is een hele grote doelgroep van gebruikers en die hebben wij nog niet allemaal bereikt."

Pontje met Xs4All Moet Blijven

Groeistuipen

In het verleden hebben we vaak gezien dat providers een flinke groeispurt maakten en een van de zaken waar ze toen tegenaan liepen was de helpdesk. Een bemande helpdesk met kwalitatief goede medewerkers hebben en dan opschalen, dat schijnt ontzettend moeilijk te zijn. Hoe gaan jullie dat doen?

"Dat is ook een van onze grootste uitdagingen. We zijn continu op zoek naar mensen voor de supportdesk en die leiden we zelf op. Wij krijgen relatief veel vragen van klanten en nemen daar de tijd voor. We merken dat we er ook wel eens wat te lang over doen om een mailtje te beantwoorden. We willen opschalen om dat te verbeteren."

Maar als je nu al moeite hebt om medewerkers te vinden en achterstanden hebt, en je wilt meer klanten aantrekken, hoe ga je die kwaliteit dan garanderen?

"We lopen alweer wat in, dus dat valt wel mee. Maar we zullen continu mensen blijven zoeken. Als we het aantal aansluitingen zien toenemen, moeten we mensen bijschakelen."

Jullie hebben een goede beoordeling van de Consumentenbond gekregen, maar ik zag op ons forum wel klachten over de tv-dienst, met haperingen van het beeld en vastlopers. De Consumentenbond constateerde dat ook. Wat gaan jullie daaraan doen?

"Dat is een punt van zorg voor ons. Tv is voor een isp een verplicht nummer, daar kom je niet onderuit, maar het is een lastig product. Toen we begonnen, keken we welke partijen er zijn waarbij je onafhankelijk van het netwerk waar je op zit televisie kunt leveren. De spoeling is dun. Of je moet het zelf doen of je koopt het in. Zelf doen had wat voeten in de aarde dus zijn we in zee gegaan met Canal Digitaal. We zien dat er inderdaad veel klachten over zijn. We zijn continu bezig met Canal Digitaal om tot verbeteringen te komen, op alle lagen, van netwerk- tot functioneel niveau. We gaan er linksom of rechtsom voor zorgen dat er een goede televisiedienst staat."

Heeft Freedom genoeg slagkracht om bij een grote partij als Canal Digitaal veranderingen gedaan te krijgen?

"Ik denk het wel, maar we moeten er wel continu bovenop zitten. We zitten minimaal een keer per week bij elkaar om te kijken waar we wat kunnen doen. Die 5,9 van de Consumentenbond moet gewoon naar een 7+, dat is de missie."

Toch jammer om afhankelijk te zijn van derde partijen.

Met een eigen televisiedienst was de eerste crowdfunding al op geweest"Als je in enkele maanden tijd een provider neer wilt zetten, zul je dingen met derde partijen moeten doen. Dat is niet anders. Als we alles zelf hadden gedaan, waren we er nu nog niet geweest. Met een eigen televisiedienst waren we gewoon anderhalf jaar verder geweest en was de eerste crowdfunding al eerder op geweest."

KPN's XS4ALL stopte recent met subnetten en jullie sprongen daar meteen op in met de mededeling dat jullie dat gingen aanbieden. Willen jullie niet te veel?

"Ja en nee. Het plan lag er al. We hebben een backlog met allerlei dingen die we nog willen en werden overvallen door de melding van XS4ALL. We hebben wel wat moeten schuiven. We kunnen niet alles tegelijk; we hebben een klein team."

De medewerkers van Freedom Internet
De medewerkers van Freedom Internet

Zijn er nog andere diensten waar XS4ALL mee gaat stoppen die op jullie backlog staan?

"Ik weet niet precies wat er binnen KPN gebeurt. Uiteindelijk heeft KPN destijds best een briljante zet gedaan. Het actiecomité zette in op het behoud van XS4ALL maar dat is mislukt. Ze hebben XS4ALL opgeheven maar wel de sticker op de deur gehouden. Die sticker doet veel in de belevingswereld van mensen. Sommigen denken dat die missie voor het behoud geslaagd is geweest. Die strategische zet hebben ze gedaan in de periode dat wij begonnen als provider. We merken het ook, dat klanten aangeven 'maar XS4ALL bestaat gewoon nog, dus ik hoef niet over'. Maar stapje voor stapje migreert KPN alle systemen. Ik verwacht dat uiteindelijk de bestelomgeving bij XS4ALL uit zal gaan. De beheeromgeving zal groen worden voor klanten. Als je xs4all.nl intikt, ga je op kpn.nl uitkomen. Dat gaat gebeuren."

Privacy en big tech

Jullie proberen die rol over te nemen van XS4ALL als voorvechter van privacy. Op jullie site staat een lijst met punten wat dit concreet inhoudt, maar veel punten bevatten bewoordingen als 'maken ons zorgen', 'monitoren', 'adviseren' en 'willen voorkomen'. Wat zijn nu concrete stappen die jullie zetten, of willen zetten, voor internetters die privacy belangrijk vinden?

"Er zijn onderwerpen waar we ons maatschappelijk voor inzetten. We hebben ons onlangs hard gemaakt voor de actie Stimuleer Encryptie. Toen dreigde bij de overheid een groep onder leiding van Ferd Grapperhaus een motie erdoorheen te duwen om achterdeurtjes in te kunnen bouwen in chatsoftware. Toen hebben we samen met Bits of Freedom en andere partijen gezegd: 'hier moeten we actie op ondernemen'. Daar hebben heel veel partijen zich bij aangesloten. Dat is gelukt want het is voorlopig van de baan. Verder zijn we met The Privacy Collective (stichting voor collectieve schadeclaim voor privacyschendingen, red.) bezig met een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce over supercookies die gebruikt worden voor profilering en vervolgens realtime bidding. Denk verder aan big tech in het onderwijs. Je kunt je kind niet naar de basisschool sturen of die krijgt een Google- of Microsoft-account, en je kunt daar niet 'nee' tegen zeggen. Daar gaan we concreet wat aan doen. Als je cloudopslag wilt, kom je ook weer terecht bij Amerikaanse techbedrijven. Wij willen dat al onze gebruikers in Nederland gehoste, op opensource gebaseerde Nextcloud-omgevingen krijgen. Dat zijn we aan het bouwen."

In het persbericht over de nieuwe crowdfundingronde staat dat jullie veiligere diensten willen leveren aan overheden. Jullie zien daar ook een rol voor jullie zelf weggelegd?

"Dat doen we al, op kleine schaal, maar ik zie daar in de toekomst wel wat in. We zien ook bij de overheid eindelijk een veel grotere belangstelling voor opensource. Als wij met opensourcesoftware, gehost in Nederland, op veilige wijze diensten aan kunnen bieden, is dat aantrekkelijk voor de overheid. We kregen al de vraag van de overheid of wij de website van Coronamelder konden hosten. Dat hebben we gedaan. Het zou mooi zijn als de overheid een voorbeeldrol kan spelen hoe het wel kan. Dat we niet alles naar grote bedrijven hoeven te brengen, dat het met opensource kan en niet met vendor-lock-ins hoeft. Ik zie ons daar een rol in spelen. We hebben daarvoor ons ISO 27001-certificaat voor informatiebeveiliging en NEN 7510 voor datasecurity voor de zorgsector binnen. Voor kleine ondernemingen willen we een alternatief bieden voor Google Workspace en de Microsoft Office-omgeving. Dat is iets waar we aan moeten bouwen."

Je hebt je al een paar keer kritisch over big tech uitgelaten. Jullie willen daadwerkelijk alternatieven bieden voor de veelgebruikte diensten van een Google of Microsoft?

"Uiteindelijk wel. We moeten eerlijk zijn dat dit een hele opgave is en we hoeven het ook niet alleen te doen. Ik zie wel een coalitie ontstaan van gelijkgestemde bedrijven om dat tot wasdom te brengen. Ik heb niet de illusie dat ik morgen een heel alternatief uit de grond kan stampen, maar er zijn wel bouwstenen die ik heb, die daaraan bij kunnen dragen. Als je die kunt combineren met de bouwstenen van anderen, kun je ernaar toewerken. Ook voor het onderwijs. Ik vind het onderwijs nog wel prangender dan het bedrijfsleven. Ik schrik van de rapporten over het gebruik van big tech in het onderwijs en het delen van data van onze kinderen. Het vergt van ons tijd en investeringen, maar samen met andere bedrijven, denk ik dat we daar een alternatief voor kunnen bieden. De bouwstenen zijn er, nu nog metselen tot een huis. Met deze crowdfunding willen we de basis leggen om het ook echt te gaan doen. We willen doorgroeien naar een basis waarmee we echt het verschil kunnen maken."

Reacties (140)

140
139
83
10
0
41
Wijzig sortering
Ik mis enige kritiek in dit stuk. Grote woorden als "Big Tech" vallen en "verplichte accounts van Microsoft en Google voor basischoolkinderen" en dan gaat het bij mij toch wat kriebelen. Waarom wordt de PR babbel daar niet onderbroken en doorgevraagd? Dit is toch een Plus artikel en geen advertorial? Ik ken geen basisscholen hier in de omgeving die basisschoolkinderen in workspace omgeving van Google of Microsoft laat opereren? Of rekenen we nu een werkstukje schrijven in Office op de laptop van Pa mee?

Met alle respect, de enige kritische noten die er zijn zijn oppervlakkig. Dan blijkt de TV niet goed te werken, aldus daadwerkelijke gebruikers op jullie forum, daar stellen jullie dan terecht een vraag over en vervolgens laten jullie het weglopen met een PR babbel die afsluit met "linksom of rechtsom lossen we dat op." Okee, cool, hoe? Wanneer? Welke compensatie krijgen de gebruikers die hier last van hebben? En als dat heel lang duurt, waarom? Dit antwoord is op het niveau eerstelijns supportmedewerker, en dat zou ik daar al niet tolereren, laat staan van het management.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 24 juli 2024 21:20]

Ik heb daar wel over doorgevraagd, zie ook de vraag over de slagkracht, maar als iemand daar geen concreet antwoord met een termijn op geeft of kan geven, heeft het niet veel zin daar over door te gaan en op zichzelf zegt dat ook wat. De verwijzing naar een advertorial vind ik onterecht. Ik stel toch echt kritische vragen, veel meer dan ik bij een gemiddeld kranteninterview zie. Als ik niet had gevraagd naar de tv-problemen, had het gros van de lezers niet eens geweten dat dit speelde en zo ook het wijzen op de helpdeskproblemen. Uit de antwoorden kunnen lezers dan zelf conclusies trekken.
Ik snap dat je dat zo ziet, je initiële vraag begint ook met een kritische noot. Maar wat ik vooral belangrijk vind is dat als het antwoord weer weinig concreet is, dat dat de plek is om door te vragen. Het is een lastig balans bij interviews die je in tekst moet rapporteren, dat begrijp ik ook wel.

Een vraag als dit;
Jullie proberen die rol over te nemen van XS4ALL als voorvechter van privacy. Op jullie site staat een lijst met punten wat dit concreet inhoudt, maar veel punten bevatten bewoordingen als 'maken ons zorgen', 'monitoren', 'adviseren' en 'willen voorkomen'. Wat zijn nu concrete stappen die jullie zetten, of willen zetten, voor internetters die privacy belangrijk vinden.
Is op zichzelf kritisch geschreven, maar de uitwerking is dat het een vraag is die een redelijk aantal onderwerpen tegelijk probeert te behandelen die per stuk een individueel concreet antwoord vereisen. Je merkt dat het antwoord dan ook vrij oppervlakkig is en een paar succesjes benoemt, maar nog steeds je eigenlijke vraag niet echt lijkt te beantwoorden.

Wat ik concreet kan zeggen is dat het erop lijkt dat je de geïnterviewde weg laat komen met PR antwoorden in sommige gevallen (waarbij ik vermoed dat het komt omdat je geen interview van 10 pagina's wilt plaatsen hier). Het zijn namelijk allemaal vragen+antwoorden, zonder doorvragen. Juist dat doorvragen is zo krachtig in een interview. Nu is het meer een Q&A die door de marketingantwoorden vooral een advertorial lijkt.

Deze vraag is wel heel goed om door te vragen, maar ook hierna liggen er veel kansen;
Maar als je nu al moeite hebt om medewerkers te vinden en achterstanden hebt, en je wilt meer klanten aantrekken, hoe ga je die kwaliteit dan garanderen?
Het antwoord was weer wenselijk. Ze lopen nu wat in, maar is dat omdat het aantal leden stagneert? of omdat er minder issues zijn? En hoe denken ze de relatief dure helpdesk te financieren en lukt dat wel? Etc. etc.

Ik denk dat je door het format beperkt bent in de mogelijkheden, maar dat dit format daardoor ook niet de uitwerking heeft die je initieel mogelijk voor ogen hebt gehad toen het idee voor dit interview ontstond. Je interviewt hier wel iemand die heel graag een product/dienst wil verkopen waar in voorgaande nieuwsberichten ook genoeg discussies over de meerwaarde ontstonden in de reacties.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 24 juli 2024 21:20]

Ik gebruik Freedom met NPO Plus, Netflix, Amazon Prime, en Disney+. Werkt prima. Het is dus niet zo dat je TV via Freedom af moet nemen.
Het is dus niet zo dat je TV via Freedom af moet nemen.
Dat zegt toch ook niemand? Alleen veel consumenten verwachten van een ISP dat ze ook tv aanbieden en dat ze daarvoor niet naar een andere partij moeten.
Klopt, dat verwachten veel consumenten, maar dat verwachten er ook steeds minder. Ik noemde enkele voorbeelden, je hebt bijvoorbeeld ook nog NLZiet.
Wellicht verschillen we dan van perceptie over wat een interview met een Plus-label zou moeten zijn, dat kan natuurlijk ook. Ja, de vragen initieel zijn wel degelijk kritisch van insteek, daar geef ik je gelijk in. Maar dat daar dan vervolgens niets mee gedaan wordt is waar ons perceptieverschil ontstaat. Ja, dat kan met doorvragen en als je dan niet het antwoord krijgt wat je wilt kun je inderdaad ophouden met doorvragen. Maar vervolgens verder gaan met de volgende vraag zou in dit geval niet mijn voorkeur zijn. Dat je de verdieping dan bij de lezer legt is waar het mij steekt.

Die verdieping had ook in het artikel kunnen staan. Je had bijvoorbeeld zelf een interpretatie kunnen geven van het antwoord. Je had de personen op het forum kunnen benaderen om een tegengeluid te laten horen. Idem als het dan over claims zoals "big tech in het onderwijs" gaat. Claims fact checken, wellicht informeren bij de onderwijsbond over deze zaken? Of een basisschoolgemeenschap vragen of zij ook ervaren dat ze geen keuze hebben behalve kinderen over te leveren aan Google of Microsoft?

Ik verwacht van betaalde Plus-content (ook al is het vooralsnog gratis), dat er onderzoeksjournalisme wordt toegepast, en dat zou inclusief duiding en analyse moeten zijn, en dat ontbreekt hier. Vandaar dat het zo oppervlakkig overkomt, en dat het lijkt alsof je de directeur in gelegenheid stelt recht te praten wat krom is, zonder verdere consequenties.
Als ik niet had gevraagd naar de tv-problemen, had het gros van de lezers niet eens geweten dat dit speelde en zo ook het wijzen op de helpdeskproblemen.
Je geeft hier eigenlijk zelf aan waarom doorvragen gewenst is. TV is volgens hen een verplicht nummer, dus bieden ze het aan. Tegelijkertijd werkt het echter niet goed. Die combinatie wringt. Ze kunnen het ook tijdelijk niet aanbieden aan nieuwe klanten. Of tijdens het bestel proces aangeven dat er problemen zijn waar nog aan gewerkt wordt.

Nu krijg ik een beetje de indruk dat ze het toch maar vast verkopen zodat ze de inkomsten niet mislopen. Dat is prima, mits je daar gewoon open over bent. Zoals het er nu uitziet op hun website wordt je gewoon willens en wetens een slecht product aangesmeerd en dat is jammer en teleurstellend van een ploeg die zoveel pretendeert.
Ehh sorry hoor, maat tijdens het lezen dacht ik al , wat een leuke reclame voor die gasten.
Ik ken geen basisscholen hier in de omgeving die basisschoolkinderen in workspace omgeving van Google of Microsoft laat opereren?
Ik heb afgelopen jaar rondleidingen gehad op 4 basisscholen om te oriënteren voor ons kind, en op allevier gebruikten ze Google-producten. Voordat mijn kind de eerste schooldag überhaupt had gehad, was ik ook al geregistreerd als guardian in Google Classroom.
Bij ons ook. Een en al Google op de basisschool, Microsoft op de middelbare. Bahalve bij coder class; daar gebruiken ze Discord en allerlij andere losse tools.
@Aiii een belangrijke reden dat ik diensten van Freedom.nl afneem is de principes en doelstellingen die zij hanteren, ze zijn (veel) meer dan een ISP: Freedom draagt daadwerkelijk bij aan oplossingen voor de belangrijke maatschappelijke internet-uitdagingen waaraan we het hoofd moeten bieden. Door mensen met elkaar te verbinden en techniek en middelen beschikbaar te stellen om daadwerkelijk te experimenteren met het ontwikkelen van alternatieve oplossingen voor de gevestigde big five waarvan we veel te afhankelijk zijn geworden.

Op rond 70% van de basisscholen draait het platform op Google accounts. Ouders weten hier meestal niets van en ALLE metadata die kinderen genereren tijdens het gebruik van ALLE apps die via de Google accounts worden gebruikt worden verzameld en rekent Google to hun eigen gegevens waarmee zij doen en laten wat ze willen, waaronder voorspellen van gedrag, emoties en beïnvloeding hiervan. Google weet dus heel veel OVER onze kinderen, meer dan de meeste ouders kun je stellen. En heeft enorm veel invloed op onze kinderen. De algoritmes en doelstellingen houdt Google geheim, maar geld verdienen ze als water. Onze kinderen zijn het volgende product in hun immer groeiende analyse en voorspelling verdienmodel. Dit mag niet van onze AVG wetgeving, en toch gebeurt het. Wat doet de politiek? Wat doen ISP's? Wat doen scholen? Wat doet de AP?

Freedom roept dit niet van de daken maar zij zijn een van de weinige partijen in Nederland die met kennis en middelen, hoe beperkt ook nu nog, pogingen onderneemt oplossingen en alternatieven te vinden voor de Tech Big Five. Om de afhankelijkheid op termijn te kunnen terugdraaien. Hopelijk vinden zij snel meer aansluiting en volgende partijen.

Lees hier eens doorheen.
Maar wat heeft dat met een ISP te maken?
Een ISP is een essentieel onderdeel van de infrastructuur. De hele keten heeft behoefte aan een alternatief.
Mijn ISP is een doorgeefluik en meer niet. Zoals het moet zijn naar mijn mening.

En er is geen keten in die zin, mijn ISP heeft niets te maken met wat voor diensten ik afneem en van wie, dat is nu precies waarom we Net Neutraliteit hebben.
Jou ISP biedt geen additionele diensten aan? Niet dat jij ze misschien afneemt, maar gewoon even een simpele vraag. Een anti-virus, een TV-signaal waarbij er voor jou gekozen wordt welke zenders je kijkt?
Anti virus? Neem ik niet af, geen idee of ze het zelfs aanbieden, mijn ISP levert ook geen router overigens dus daarover heb ik ook volledige controle. TV wel maar de ISP bepaalt niet wat ik kjk en volgens mij levert Freedom ook een TV pakket dus ik snap je punt niet goed.

Sowieso kan ik afzien van TV betrekken van mijn ISP als ik dat wil.
Precies het antwoord dat ik dacht dat je ging geven.
Je provider (elke provider), of jij dat nu wel of niet afneemt of zelfs op de hoogte bent van het aanbod, biedt additionele diensten aan.
Punt is, je moet het niet afnemen. De extra diensten die Freedom aanbiedt of wil gaan aanbieden, moet je niet afnemen.
Het kan wel, en dan niet van "Big Tech" straks bij Freedom.
Dat is het punt wat ik probeerde te maken.
En zoals je zei/waarschijnlijk bedoelde, je hoeft het niet af te nemen. Niemand verplicht je.

[Reactie gewijzigd door William_H op 24 juli 2024 21:20]

Op zich eens. Maar ik vraag me af of hier niet veel beter (ook) een andere beweging tegen georganiseerd moet worden. (Desnoods hier op het forum.) Iets wat ouders actief bewust maakt van wat er gebeurd, en mensen kan verwijzen naar Google-vrij scholen. Misschien ook iets van een pakket voor scholen dat hen de problemen uitlegt en op alternatieven wijst.
Anoniem: 470811 @Drupp17 juni 2021 08:23
Ouders weten hier meestal niets van en ALLE metadata die kinderen genereren tijdens het gebruik van ALLE apps die via de Google accounts worden gebruikt worden verzameld en rekent Google to hun eigen gegevens waarmee zij doen en laten wat ze willen, waaronder voorspellen van gedrag, emoties en beïnvloeding hiervan.
Waar in de privacy policy en data processing agreement van Google Workspace for Education worden dergelijke verwerkingen genoemd?

Ik heb beide stukken namelijk wel uitvoerig gelezen (inzake Google Workspace Enterprise) en dacht toen wel eens dat ik als consumer veel liever in Workspace zou zitten, i.v.m. de veel gunstigere privacy voorwaarden. Want verwerkingen waarnaar jij refereert staan er niet in. Google kan er niet mee doen en laten wat ze willen.

Het punt is overigens ook helemaal niet privacy. De vraag is meer of we de Big Tech al vroeg met de paplepel willen ingieten, zeker op een leeftijd waarop jeugd beïnvloedbaar is?

De ironie is wel dat als Freedom hier werkelijk een antwoord op wilt geven, dat ze zelf ook een Big Tech moeten worden. En ook dan kun je dezelfde vragen stellen.

Ik houd het in ieder geval wel nauw in de gaten, want vindt het mooie en belangrijke vraagstukken!
Ik heb op het forum vaker naar deze blogpost gerefereerd. Google zelf is buitengewoon onduidelijk in de privacy verklaringen. Je moet ook meerdere documenten en pagina's door om alles een beetje te kunnen overzien en dan nog vind je er nagenoeg niks over metadata. Maar dit DPIA heeft aangetoond dat metadata fundamenteel anders wordt beoordeeld en behandeld door Google dan de gegevens die in opdracht worden verwerkt, bijvoorbeeld documenten zelf.

Het is goed dat je blijft opletten! Dat zouden we allemaal moeten doen. Een kritische en reflectieve houding zouden allemaal goed moeten kunnen "aanzetten". Dat is lastig als in de online wereld diversiteit door algoritmes en filters steeds minder zichtbaar wordt, terwijl iedereen toch iets anders ziet...

Het is absoluut niet wenselijk, nog noodzakelijk dat Freedom Big Tech wordt om bij te dragen aan een oplossing. Big Tech heeft zo groot kunnen worden doordat ze nieuwe verdienmodellen hebben gevonden en afhankelijkheid van infrastructuur als zowel doel als middel zien om de status quo te handhaven. De concurrentie tussen de big tech onderling is een van de drijfveren. De andere is de eis van aandeelhouders om jaarlijks met grote cijfers te groeien en rendementen te maken die in het pre Big Tech tijdperk niet op deze schaal voorkwamen.

De Correspondent heeft hier interessante artikelen over geschreven. Alternatieven zijn infrastructuren die juist open worden gebouwd en ook blijven. Omvang van dienstverleners is geen doel, al zijn er uiteraard schaalvoordelen, zeker voor de first movers als Freedom een behoorlijk hindernis, lees uitdaging.
Google weet dus heel veel OVER onze kinderen, meer dan de meeste ouders kun je stellen. En heeft enorm veel invloed op onze kinderen.
Welke invloed zou dat mogen zijn?
Ik zou zeggen, verplaats je eens in de schoenen van Google en bedenk dan op welke manieren je de vergaarde informatie kunt gebruiken om kinderen langer online te houden, gecureerde (gewenste) informatie voor te schotelen, te leren wanneer zij het meest beïnvloedbaar en kwetsbaar zijn, hoe zij anderen kinderen betrekken bij hun online activiteiten, op welke manier hun online gedrag het online gedrag van de ouders beïnvloed (waar spreken ze over?) en visa versa en ga zo maar door.

Kinderen van zes al in een internet bubbel plaatsen waarvan de school of ouders niet weten wat het doel is en op welke manier het werkt is naar mijn mening geen goed idee. Verre van dat: een heel slecht idee.
Er is nu een generatie op de basisschool die veel die "online gaat"in een omgeving waarvan de school of ouders niet in control zijn, maar een big tech bedrijf dat alleen handelt op basis van winstmaximalisatie.
"..Ik ken geen basisscholen hier in de omgeving.." is misschien niet genoeg om je op te baseren. Lees dit eens:

https://decorrespondent.n...oft/109174773114-d69641c1
Ja, dat scholen, ook basisscholen, net als het bedrijfsleven gebruik maakt van de office suite van Google en Microsoft is ongetwijfeld waar. Het zal ook kloppen dat er een Chromebook in de klas aanwezig kan zijn, omdat dat een goedkope computer is. Dat leraren Meet of Teams gebruiken, kan ongetwijfeld ook.

Maar dat is de claim niet, dat was dit:
Je kunt je kind niet naar de basisschool sturen of die krijgt een Google- of Microsoft-account, en je kunt daar niet 'nee' tegen zeggen.
De claim is waarschijnlijk gechargeerd, maar voor een groot deel van de scholen gaat het wel op. Die chromebooks loggen zichelf niet in, dat doen de kinderen met hun 'Google Workspace for Education'-account (oid).
Klopt idd. Maar van de andere kant. Je kan ook niet voor elk gezin die x wilt weer iets anders inrichten. Dat lijkt me kostentechnisch ook niet te doen.

Wellicht komen er nog wel mooie alternatieven voor Microsoft en Google. Maar wat gebeurd er dan als dat alternatief groot wordt? Ik bedoel de big tech begon ook klein.

Vreuger was Google ook een underdog wat dat betreft. Ik denk dat dit soort monopolies alleen zijn op te lossen door fatsoenlijke wetgeving uiteindelijk
Daar heb je een oplossing voor: open source, en lokaal gehost. Als je als school Moodle+Nextcloud gebruikt kun je kiezen uit honderden hosting oplossingen, waarvan een aantal 100% nederlands. In de zin van data in Nederland, medewerkers in Nederland en bedrijf in Nederland. Hoef je dus niet tegen een Amerikaans bedrijf te vechten, en een rechter of toezichthouder kan gewoon direct de informatie krijgen die nodig is om eventueel te bepalen of er wat mis is, in tegenstelling tot bij de Amerikanen - daar kan Google gewoon dingen geheim houden als dat wettelijk moet in 1 van de honderden landen waar ze opereren. Ze spelen wetgevingen lekker tegen elkaar uit.
Anoniem: 14842 @Jogai16 juni 2021 14:40
Ik ben redelijk bekend met de Google en Microsoft situatie bij scholen en ik kan je vertellen: heel erg veel basisschool en voortgezet onderwijs kids krijgen zonder vragen vooraf een account.

Mijn eigen zoon van 5 (!) heeft notabene een account gekregen bij MS365 waarbij zijn persoonsgegevens ook zijn doorgegeven. Ik heb daar wel bezwaar tegen, maar kan er tegelijkertijd niets tegen doen. (Behalve een hoop bombarie maken bij mensen die toch geen flauw idee hebben waar het me om gaat, zinloos.)
Stel de school gaat daar wel in mee en je zoon hoeft daar geen account meer te gebruiken. Je zoon wil straks, of nu al, ook gewoon op de tablet, telefoon, email, enz. Ook daar zijn accounts voor nodig. Dan kun je nog inbrengen dat het wellicht op die leeftijd nog op de account van papa kan, maar hoe lang ga je dat volhouden? Of moet je zoon malle pietje worden die als enige in groep 8 geen mobieltje heeft en niet per whatsapp en mail is te bereiken omdat papa 'principes' heeft? De enige reële uitkomst is dat er dus alsnog 'big tech' accounts worden gebruikt. Dus ja dan is het niet héél gek dat prosteren tegen zo'n school account al snel overkomt als selectieve verontwaardiging en er dus niks mee wordt gedaan.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 21:20]

Anoniem: 14842 @sdk198518 juni 2021 14:34
Ten eerste is het prima mogelijk om met generieke accounts te werken waar geen persoonlijke info staat. Ten tweede is het aan mij als ouder om toestemming te geven voor het gebruiken van de privegegevens van mijn kinderen.
Ten derde is aan mij de KEUS of ik wel of geen Google, Microsoft, of wat voor ander account dan ook wil.

Dat mijn zoon later misschien een WA account krijgt heeft daar bar weinig mee te maken. Je mag iemand de keus voor het een niet ontnemen omdat jij vind dat het allemaal geen zak toe doet.

Misschien wordt mijn zoon later wel de grootste voorvechter van privacy, free and open source (foss) van deze tijd en gebruik het open decentrale systemen om met zijn vriendjes te communiceren. Als we toch aannames doen.. Dat jij geen principes hebt vind ik prima, maar dring dat ff niet aan mij op a.u.b..
Ten eerste is het prima mogelijk om met generieke accounts te werken waar geen persoonlijke info staat.
Wat gaat dat opleveren? Er is een reden dat een Tor Browser 'letterboxing' gebruikt en dat is om fingerprinting te voorkomen. Dat je geen naam aan een profiel koppelt betekent niet dat er geen profiel wordt gemaakt en ook niet dat het onmogelijk is om profielen te combineren dan wel iemand te herkennen.
Ten tweede is het aan mij als ouder om toestemming te geven voor het gebruiken van de privegegevens van mijn kinderen.
Is dat wel zo? Je bent verplicht de naam, datum, plaats, tijdstip, enz van je kind aan te melden na geboorte. Wellicht kan de school als overheidsinstantie ook informatie plicht afdwingen, er is immers o.a. sprake van een leerplicht. Daarnaast werkt die privacy twee kanten op. Je kind heeft recht op zijn eigen privacy waardoor jij als ouder dus bijvoorbeeld geen toegang krijgt tot classroom opdrachten van de kinderen zelf. Ik vind het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat jij als vader wel even gaat bepalen of je kind al dan geen X op school Y gaat gebruiken. Het is de school die gaat over de invulling van de opleiding, niet de ouder. Het alternatief is thuisonderwijs.
Ten derde is aan mij de KEUS of ik wel of geen Google, Microsoft, of wat voor ander account dan ook wil.
In de praktijk is dat zoals je zelf al aan geeft dus niet zo. Wil je mee draaien in de maatschappij dan worden die accounts je opgedrongen.
Dat mijn zoon later misschien een WA account krijgt heeft daar bar weinig mee te maken. Je mag iemand de keus voor het een niet ontnemen omdat jij vind dat het allemaal geen zak toe doet.
Punt was dat wanneer je een hele heisa gaat maken omdat de school je kind een google account heeft gegeven om dan vervolgens binnen no time diezelfde zoon de hele dag met een mobieltje rond te laten lopen met diezelfde account dat het nogal snel hypocriet en doelloos wordt.

Het is in theorie mogelijk om tot de 18e verjaardag aan die principes vast te blijven houden en het mobieltje, tablet, email, facebook, enz tot ruzie aan toe te verbieden. Maar geen kind wordt gelukkig om als buitenstaander gezien te worden, dus je zoon zal je daar in ieder geval géén plezier mee doen. Ik denk ook niet dat je dat wilt en dus zit je zoon binnen 4 jaar met een google/facebook/apple/tiktok/snapchat/enz account. Dus dan komen we weer op het eerste punt dat die school account dan niet je primaire probleem is en dat je daar effectief 'de strijd' niet gaat winnen. (Volledig los van of die terecht is of niet).
Dat jij geen principes hebt vind ik prima, maar dring dat ff niet aan mij op a.u.b..
Vind ik nogal een aanname. Ik denk dat ik er simpelweg wat realistischer in de 'big data' discussie sta.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 21:20]

Anoniem: 14842 @sdk198518 juni 2021 15:23
Als jij in in een dictatuur zou wonen en elke dag drie keer moest bidden voor je grote leider zou je dat doen. Het is immers niet anders, waarom moeilijk doen: kost alleen maar moeite.

Prima dat jij er zo in staat. Ik wil wél graag dat mijn zoon later in een wereld opgroeit waar waar big-tech niet alles bepaald en waar mensen het recht hebben om dingen anders te doen. Dat iets nu verkeerd is maakt het niet meteen dat het niet kan veranderen. Tenzij je die mening bent toegedaan uiteraard.

Dat jij je mening aan mij opdringt zegt wel genoeg (jij bepaald hier immers boven al dat mijn zoon er niet gelukkig van wordt en dat ik de stijd ook niet ga winnen). Onze ideeën van hoe een wereld er uit zou moeten zien en of je zelf iets kunt doen om daar aan bij te dragen zijn te verschillend. Ik ga verder niet meer in discussie. Dat is in mijn ogen namelijk wél zinloos.
Prima dat jij er zo in staat. Ik wil wél graag dat mijn zoon later in een wereld opgroeit waar waar big-tech niet alles bepaald en waar mensen het recht hebben om dingen anders te doen. Dat iets nu verkeerd is maakt het niet meteen dat het niet kan veranderen. Tenzij je die mening bent toegedaan uiteraard.
In algemene zin zou ik je aanraden je eigen principes niet uit te vechten over de rug van kinderen. Wellicht dat de school van je zoon niet de beste plek is om je kruistocht tegen big tech te starten. Maar goed als jij je daar wel goed bij voelt dan kan ik daar weinig aan doen behalve je daar een keer op wijzen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 21:20]

Die claim is helaas echt waar voor veel scholen.
Ik denk dat ze bedoelen office met teams , Ik zie dat voorgezet onderwijs en basisschool in het Noorden waar mijn kinderen naar toe gaan office onderdelen gebruiken om dingen te delen en ook teams gebruiken.
Nou, ik kan daar misschien even op inhaken vanuit mijn situatie met kinderen. Bij ons heeft elke leerling een Microsoft account. En mijn kinderen zijn nog geen 8. De jongste zit net in groep 2.

Er wordt overleg gedaan via Microsoft Teams bijvoorbeeld. Daar worden ook werkjes in gedeeld en gepubliceerd. Leerlingen chatten daar ook onderling met elkaar.
Als je via MS of Google metings moet bijwonen heb je meestal wel een account nodig. Ook voor bepaalde schoolopdrachten.. Daar veranderd Freedom niks aan.
Of dat spoor van cookies was je met je meesleept.
Waarom is dat nodig dan? Ik heb ook regelmatig video gesprekken met verschillende organisaties, maar dan krijg ik een e-mail met een link en heb ik verder niets nodig.
Ik zelf werk in de IT van een grote scholen gemeenschap en alle basisschool kinderen vanaf groep 3 hebben een Chromebook.....
"Ik ken geen basisscholen hier in de omgeving die basisschoolkinderen in workspace omgeving van Google of Microsoft laat opereren?" Doe mij zo'n omgeving :)

Ik heb dit zelf bij de hand gehad. Basisschool waar mijn kinderen opzaten had in al haar wijsheid besloten dat ze 'meer met computers moesten doen' en daarom maar Google Chromebooks ingevoerd. Voorwaarden klopte geen hout van, verwerkersovereenkomsten allemaal opgevraagd, het eigen privacy statement word aan alle kanten geschonden en genegeerd. Verzoeken om ook maar iets aan te passen leiden tot niets, vervolgens klacht ingediend bij de autoriteit persoonsgegevens. Na na halfjaar wachten eindelijk antwoord: 'ingewikkeld hoor, dan zouden we onderzoek moeten doen, maar daar hebben we geen tijd voor'

Kinderen zijn daar nu van school af, (niet om boven genoemde reden, maar dat gebeurd nu eenmaal na groep 8). Keuze voor middelbare scholen in de buurt: 80% Google, de rest Microsoft school.

Geen van deze Microsoft scholen voldoet aan de richtlijnen die kennisnet geeft voor het veilig werken met Microsoft producten.

Vroeger was de keuze katholiek, protestant of openbaar onderwijs, tegenwoordig is de keuze Google- of Microsoft onderwijs. Heel goed dat Freedom daar iets aan wil doen. _/-\o_
Freedom bied ook subnetten.
ECHTER er zit een addertje onder het gras: Freedom gebruik IP4 adressen uit een “recycling“ pool. Je kan bv. een IP adres krijgen, dat in het verleden door een Slowaakse IPS werd gebruikt. Dit heeft, voor mij en andere gebruikers, een gevolg: zend ik een e-mail naar bv een Hotmail (MS) account, wordt deze email GEBLOKKEERD!
Bij XS4ALL had ik dat probleem niet.
Je kan bij hotmail gewoon een formulier invullen met je IP-range. Je bent dan binnen 2 a 3 dagen van de lijst af. Dat moest ik helaas ook doen toen ik een VPS van TransIP ontving.

edit: hier is het formulier: https://support.microsoft...8e-2a61-8122-3ba03d6b8d75

[Reactie gewijzigd door CaptainCapslock op 24 juli 2024 21:20]

@CaptainCapslock heb ik een tijdje geleden geprobeerd: MS weigerde mijn IP van de lijst te halen
Tja, dat is precies het probleem van die grote bedrijven a la Google, Microsoft en Facebook. Die hoeven geen fuck te geven om individuen. Als we nu eens allemaal zouden stoppen al onze data bij hen te zetten, dan waren zij ook niet meer de gateway-gods die ze nu zijn... Decentralizatie!
Gewoon bij Freedom laten weten, zij horen dat dan voor je te fixen.
Dit heeft wisselend effect en is ook sterk afhankelijk van het subnet block waar je in zit en de misbruik die er in het verleden mee is gepleegd. Daarnaast zul je dit ook voor Google en andere grote MTA's en blacklists moeten doen. IP adres blokken zijn nog altijd een zeer effectieve manier om legitiem verkeer te onderscheiden, al is het altijd wel een optelsom van verschillende aspecten. Maar het kan lang duren voor je met jouw enkele IP adres genoeg in de plus staat bij die lijstbeheerders dat aan het juiste eind in die optelsom uitkomt elke keer, vooral als je zelf niet heel veel verkeer hebt waarmee zij jouw IP kunnen toetsen.
Lijkt me niet gek. De 'nieuwe' IPv4 adressen zijn op, dus waar ga je als nieuwe ISP aan IPv4-adressen komen? Juist, overnemen van een andere partij die ze niet meer nodig heeft.
Kunnen we nou niet gewoon eindelijk eens over naar IPv6? Dat was 25 jaar geleden al aangekondigd. Waarom is dat zo moeilijk?
KPN is iig bang voor Freedom. Ik zit midden in de overstap van ‘xs4all’ naar Freedom en werd binnen 24 uur na mijn bestelling al gebeld door de ‘safe-afdeling’ met een speciaal script dat afgestemd was op deze situatie. De gladjakker die ik aan de lijn had wist zeker dat xs4all bleef bestaan en vond het maar stom dat ik niet gewoon voor de goedkoopste koos.
KPN is iig bang voor Freedom.
Welnee. Afgaande op de announced ip space zal Freedom nu ~5000 klanten hebben. Dat is niet iets waar KPN wakker van ligt.

Prachtig initiatief verder hoor en ik was er al lang klant geweest als ze niet zo’n brakke IPTV oplossing van Canal Digitaal zouden gebruiken. Dat is echt een smet op de dienstverlening (men had ook beter in zee kunnen gaan met een andere onafhankelijke provider). Maar nog lang geen partij waar KPN zich zorgen om zal maken.
XS4ALL is ook ooit klein begonnen. Nu maar hopen dat Freedom niet ooit zichzelf verkoopt aan big tech als een herhaling van zetten |:(
Daar is in de bedrijfsstructuur over na gedacht!

https://freedom.nl/over-freedom/waar-freedom-voor-staat

En ze zijn dan sowieso hun domain kwijt: die is eigendom van bits of freedom en mag alleen gebruikt worden zolang freedom internet zich aan het charter houd.
KPN is bang voor elke concurrentie. De marges zijn flinter dun dus je moet het hebben van massa. Want massa is kassa. 5000 klanten a 800 euro per jaar. Da's toch even 4 miljoen wat je ziet verdampen, nog los van de klanten die van XS4ALL (premium prijs) gaan downscalen naar een goedkoper KPN abonnement omdat het toch 1 pot nat is.

Dat is toch een hoop geld dat je elk jaar misloopt. Dus nogal wiedes dat KPN daar een marketing campagne (afdeling die je gaat bellen om je terug te halen) voor gaat opzetten.

Ik zelf stap vooralsnog niet over naar Freedom vanwege de slechte verhalen over IPTV. Maar als XS4ALL qua netwerk straks ook KPN is dan blijf ik ook niet de XS4ALL premium prijs betalen.
KPN is bang voor elke concurrentie. De marges zijn flinter dun dus je moet het hebben van massa. Want massa is kassa. 5000 klanten a 800 euro per jaar. Da's toch even 4 miljoen wat je ziet verdampen
Freedom is redelijk netwerk-agnostisch. Maar laten we even niet vergeten dat een deel van die verbindingen via KPN WBA gaat. Daarmee vloeit er dus sowieso geld terug naar KPN.

Persoonlijk ben ik geneigd om aan te nemen dat het percentage WBA het grootste is; als ik op willekeurige postcodes door het land kijk, levert Freedom best vaak via WBA. De andere spelers zjjn - helaas - nog niet zo groot als NetwerkNL.
Nog niet. Ik kan mij wel vinden in de strategie van Freedom. Noem het de Tesla tactiek: je hoeft helemaal niet de grootste te zijn of te worden om andere autofabrikanten te dwingen elektrische voertuigen aan te bieden en de markt op te schudden. Freedom kan door het lawaai wat ze maken er best voor zorgen dat bepaalde zaken veranderen in 'provider-land' waar iedereen beter van wordt.
Het verschil met de autoindustrie is wel dat auto's 'sexy' zijn. Iemand heeft er een gevoel bij. Bij een ISP zal menig persoon denken "Ja, nu ga ik naar bol.com via xyz en morgen ga ik naar bol.com via abc". Het zal de meeste mensen worst zijn welke naam er op de maandelijkse afschrijving staat in het geval van een ISP.

Persoonlijk zie ik bij Freedom Internet maar één concreet pluspunt, en dat is de toegezegde hoogkwalitatieve service desk. Voor de rest zie ik persoonlijk geen toegevoegde waarde voor het bedrag dat ze vragen.
Ze hebben voor mij wel een gunfactor overigens, maar ik gun mijn portemonnee ook wat :)

Bij mij thuis wordt 'as we speak' glasvezel in de straat gestopt voor KPN:
500Mbit fibre via Freedom over KPN-netwerk: 74 euro (of 72 euro met eigen modem)
500Mbit fibre via KPN over KPN-netwerk: 56,60 euro
Ik vind 17,40 (of 15,40) euro per maand verschil voor functioneel hetzelfde product erg veel geld.

Maar ook bijvoorbeeld T-mobile. Daar is T-mobile 9 euro per maand goedkoper voor 1Gbit dan Freedom Internet over het T-mobile netwerk.

Ik zie dat je bij Freedom ook een .nl-domein erbij krijgt (10-15 euro per jaar ofzo, bij de SIDN kost het in elk geval 3,50 per jaar voor een registrar). Ik verwacht niet dat veel mensen daar op zitten te wachten (heb er zelf wel één overigens), dus dat lijkt me niet echt een selling-point?


Maar misschien mis ik iets? Hoe zou 'nog een ISP' het ISP-landschap moeten omwoelen?
Door in steden glasvezel aan te leggen.

Ik kan kiezen tussen Ziggo, waar die af en toe een paar uur tot een week offline gaat (had ik destijds met de TV, en de service desk bellen hielp nooit), of KPN, met een maximum snelheid van 20Mbit. Alle andere providers gebruiken de KPN bekabeling, en KPN heeft geen enkele interesse in het aanleggen van glasvezel hier in Utrecht, kennelijk is dat te duur naar hun mening.

In de buurt is het afgelopen half jaar op verschillende plaatsen de straat een paar dagen opengebroken voor verschillende dingen (aanleggen plaats voor afvalcontainer, vervangen buizen), dus als ze het hadden gewild en in gesprek waren geweest met de gemeente hadden ze alle tijd gehad om ook glasvezel aan te leggen. Maar ze hebben er gewoon geen interesse in. Het is heel leuk voor al die gehuchten dat KPN daar glasvezel aan gaat leggen, maar daar heb ik weinig aan.
Ik bespeur wat frustratie :)

Als ik naar m'n eigen situatie kijk werkt Ziggo helemaal prima. Nooit problemen *klopt af*. Ik kan straks alleen bij KPN voor hetzelfde bedrag 200Mbit meer krijgen. Die keus is dus makkelijk natuurlijk (ik heb geen 'klassiek' TV-abonnement. Ik kijk TV via NLZiet)
Ik heb dus niet die frustratie.

KPN NetwerkNL gaat als het goed is heel Nederland verglazen (gechargeerd natuurlijk) dus jouw wijk in Utrecht komt vanzelf aan de beurt. Als je kijkt naar de kaart van KPN NetwerkNL (en dan even op 'Utrecht' zoeken, of anders inzoomen), dan zie je dat ze wel degelijk in Utrecht aanwezig zijn, maar ook bezig zijn in Utrecht. Alleen blijkbaar (nog) niet in jouw wijk. Ik ben niet bekend in Utrecht, maar ze lijken nu vooral bezig in Utrecht-Oost (en niet alleen de nieuwbouw-projecten).

Een ander project van KPN (Met de originele naam: Glasvezel in het Buitengebied ) doet voornamelijk achteraf-locaties. De kleine gehuchten zoals je ze noemt. Die worden onder andere voorwaarden aangesloten. Uit m'n hoofd moeten zoveel procent van de bewoners een toezegging doen van zoveel jaar, en dan pas gaan ze beginnen, maar dat weet ik niet zeker. Ik woon niet in zo'n gebied.

N.B. Ik snap je frustratie dat als de straat al open gaat, 'leg dan gelijk die glaskabel er in!!'. Maar ik kan me ook voorstellen dat ze maar op zoveel plaatsen tegelijk bezig kunnen. Er zijn overal in Nederland straten elke dag wel straten die open gaan.
Door in steden glasvezel aan te leggen.
En in dorpen!

Ik heb sinds kort 100Mbit van Ziggo met de nieuwe modem.
Al een paar keer even down geweest.
Met mijn oude abbo 60/6 en Cisco 3920 .. mja kweenie of dan nu ook down was geweest.
Moeilijk te zeggen.

Maar als er fiber komt hier ben ik waarschijnlijk wel weg.
Als ik alle storingen van Ziggo in de laatste 6 jaar aan elkaar knoop ben ik nog geen hele dag offline geweest. Meeste storing kwam eigenlijk van het modem af, wat inhield even eens in de maand dat ding opnieuw opstarten.
Tesla dwong andere niet met lawaai om elektrische auto's te maken hoor, tesla deed het met gewoon een super goed product aan het bieden voor het geld (de model S)

Als je product niet op orde is word je nooit groot.
Nu ben ik geen expert, maar wat is er zo revolutionair/nieuw aan Freedom? Ze proberen te doen wat XS4ALL al deed...nou blijkbaar was dat niet voldoende om de andere providers overstag te laten gaan. Waarom zou dat nu wel gebeuren?

Tesla heeft eigenlijk een product op de markt gezet wat nog niet "bestond"; een volledig elektrisch, zakelijk uitziende auto met een degelijk bereik voor woon-werk-verkeer - en dat voor een vrij betaalbare prijs.

Wat doet Freedom? Technisch bieden ze weinig extra's aan. Ze steunen wat organisaties, ze maken zich heel erg veel zorgen en ze adviseren. Daar verander je geen markt mee.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 24 juli 2024 21:20]

Idd. De grote kabelaars liggen echt niet wakker van freedom, het kleine visje. Een soort Nemo zeg maar.
Ik heb afgelopen tijd gemerkt dat de tv van Canal Digitaal nu in ieder geval vrij goed werkt. Ik (lees mijn vrouw) heb tot voor kort wel veel problemen gehad. Maar die zijn na de laatste update opgelost.
Mijn vrouw is een poweruser, in die zin dat ze veel gebruikt maakt van uitgesteld kijken. Daar is ze nu tevreden over. Ik kijk zelf meer YouTube. (Premium).
Je wordt bijna altijd gebeld door de afdeling save als je weggaat, dat is niet enkel gereserveerd voor Freedom. :) Uiteraard speelt een rep in op jouw specifieke verhuizing, dat is immers hun werk.

Daarnaast, gezien de huidige situatie denk ik niet dat KPN heel bang is of überhaupt iets noemenswaardigs te vrezen heeft van Freedom op dit moment.
KPN lijkt alleen bizonder weinig aan de toekomst te werken (misschien wel - maar hier niet bekend); het is mobiel en dat antieke koperlijntje. Industrie terein hier ligt een glas van de kpn; maar die wordt niet door kpn beheerd (kan je ook niet afnemen). Vraag me af of die toko over ~10jr nog wel bestaat

@dehardstyler dat had ik gemist, vond het al zo raar dat toko als KPN niet die kant op leek te gaan (innovatie kraantje leek dicht)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 21:20]

Ze zwabberen wel wat, een paar jaar terug was er het bericht dat KPN de rollout van fiber ging vertragen, ten faveure van hun a/x/vDSL producten over dat oude koperlijntje.
Ja klopt indd. Maar daarna ging T-Mobile zelf ook aanleggen etc en daarna kwam dit bericht ineens. Ze zijn wakker. :P
Toen werkte de ACM ze nog tegen ;) Nu die bemoeienis deels van tafel is geveegd gaat het opeens weer rap met de glasvezel uitrol van KPN.
Vraag me af of die toko over ~10jr nog wel bestaat
kpn of freedom ?
Op een industrieterrein is geen geld te verdienen. Je moet kilometers glasvezel graven vanwege de enorme percelen, maar je hebt maar een paar aansluitingen. Veel industrie heeft namelijk helemaal geen behoefte aan gigabit internet. Een DSL abonnementje van Telfort voldoet ook prima.

Neem iets als een ijzerboer, autosloper, hovenier, citybox, bouwbedrijf, transportonderneming.. Die hebben met 20 Mbit echt meer dan zat. Die doen wat mail, versturen een keer een bijlage, en dat is het.

De reden dat industrie niet verglaast is is niet omdat men niet wil, maar omdat er onvoldoende vraag is in verhouding tot de hoge kosten. Je kunt het niet rendabel aanleggen.
Mijn ervaring is dat hun script vaak alleen maar wat standaard antwoorden bevat op bepaalde situaties (goedkoper, storingen en niet veel meer). Deze had zelfs standaard antwoorden op het stoppen van de hosting van petities.nl.
Dan doen ze het beter dan toen ik weg ging. Ik moest jet belang van de rechtszaak tussen Scientology en Karin Spaink uitleggen aan de rescue desk. Heb ‘m uiteindelijk een collega van ongeveer drie kwartier gegeven over internet Vrijheid.
Als het aansluiten van een nieuwe klant 250-350 EUR kost begrijp ik dat je een klant wilt behouden. Vraag me af of Freedom afdeling retentie heeft. KPN's doel zal zijn zoveel mogelijk ex-Xs4all klanten te behouden. Vandaar langzaam uitholling.
Ieder klant van Freedom is weer een halve klant voor KPN.
Heel herkenbaar!

Toen ik opzegde bij XS werd ik ook meerdere keren gebeld, heel irritant!

KPN heeft gegokt en ze verliezen.....
Dit doen ze altijd. Toen ik weg ging bij KPN naar T-Mobile deden ze het ook.

Standaard fud verhaal met T-Mobile is slecht en veel storingen. We doen je een super aanbieding (zeer kleine korting) om te blijven.. ja maar dan ben ik nog 20 euro duurder uit dan bij T-Mobile en heb ik 100 mbitvipv 1gbit.. uuh ja klopt. (Was aantal jaar geleden)
Verliezen is natuurlijk relatief. De kosten die ze maken voor 'veeleisende klanten' (die net wat andere wensen hebben dan de massa) zijn ze eerder liever kwijt dan rijk, die kunnen dan prima naar Freedom internet.

Maar nogmaals, het gros wil alles in 1 en niet gaan shoppen, voor EN televisie EN mobiel EN internet - zeker als er ook nog een behoorlijke combikorting aan vast zit.

Overigens ben ik zelf gele kpn klant (xs4all.nl) sinds 1994 en heb in al die jaren (ook onder KPN) het altijd prima service gevonden, dat is nu nog niet anders. Mocht KPN straks allerlei services 'eenvoudiger voor de klant' gaan maken, dan ben ik ook weg...zeker als de naam xs4all.nl ook verdwijnt. maar nu is er voor het merendeel van gele kpn klanten geen reden om over te stappen.
Zoals WhatsappHack aangeeft, KPN is niet bang. Mocht Freedom ooit concurrerend gaan worden dan nemen ze wel maatregelen
Zelf heb ik lang zitten te twijfelen om de overstap te maken van KPN(in geel) naar Freedom. Maar omdat ik hier in Nederland al diverse services via KPN heb lopen levert dat voordeel op. Daar kijken wij niet alleen naar als gezin maar het gros van NL. De niche markt m.b.t. mogelijkheden die Freedom biedt, los van het moraal verhaal van Freedom is geen concurrentie voor KPN. Mocht KPN drastische veranderingen doorvoeren dan is er kans.

Zie ook: https://www.parool.nl/nederland/kpn-wil-na-de-zomer-weer-aan-xs4all-morrelen~b7c3dbaa/
Je geeft het al aan meerdere diensten. Het voordeel van de groten is dat ze je internet maar ook mobiel aanbieden en dan onder de streep ben je goedkoper uit. Voor de massa werkt die nog steeds het beste.
Het reclamebudget van kpn is nu en de komende jaren nog vele malen groter dan freedom.
Dat ligt helemaal aan de gebruiker. Ik neem verschillende domeinen af en betaal voor Google Apps om mijn mail te hosten. Dat kan straks zonder extra kosten bij Freedom. Scheelt mij iets van 10 euro per maand. Daarnaast stap ik met mijn telefoon ook over naar een andere aanbieder, die is per maand 8 euro goedkoper en een grotere databundel.

Dat compenseert makkelijk de 5 euro combikorting die ik nu krijgt. Aan dat gratis tv-pakket heb ik namelijk geen zak, heb geen tv in mijn abonnement.

En daarnaast ben ik ook bereid om meer te betalen voor een juiste morele keuze. KPN is een kutbedrijf voor een groot deel van haar werknemers. Heb dat meerdere keren meegemaakt toen ik daar werkte. Nu kan ik een middelvinger naar ze opsteken en daar helemaal weg. Voelt wel lekker. Verder zal het 0 effect hebben op de winstverwachting of de koers van KPN maar dat maakt voor mij persoonlijk niet uit.

[Reactie gewijzigd door engessa op 24 juli 2024 21:20]

De gladjakker die ik aan de lijn had wist zeker dat xs4all bleef bestaan en vond het maar stom dat ik niet gewoon voor de goedkoopste koos.
Die gladjakker heb ik afgelopen november ook aan de telefoon gehad :)

Hij bood ook flinke korting om toch maar te blijven. Kwam neer op een paar honderd euro per jaar, dus geen fooi. Na even slikken toch gezegd dat de keuze om van xs4all naar Freedom te verhuizen een principiële was en dat we er dus niet op in gingen.
Bij mij idem dito. Ben zeer tevreden over Freedom, overigens, en TV van Canal Digitaal kan beter, maar beeld en geluid zijn bij ons onberispelijk, alleen sommige besturingen hebben van tijd tot tijd nukken (begin gemist, afspelen onderbreken, enz.).
En die enkele keer dat ik contact heb met de helpdesk: een verademing, zelfs t.o.v. XS4ALL!
Ik ben 2 weken geleden ook overgestapt van XS4ALL naar Freedom, maar het enige bericht dat ik van XS4ALL heb ontvangen was de brief waarin stond dat ik de Fritz!Box terug moest sturen, en dat ik anders 99 euro boete moest betalen. Ik heb niet eens aangegeven bij XS4ALL dat ik over ging stappen, ook niet via een overstapservice. Zo rouwig zijn ze dus ook weer niet, dat ze me als klant verloren hebben na al die jaren ... :) Wat ook mee kan spelen is dat Freedom pas 1 week voor oplevering alles definitief heeft gemaakt, dus zo had XS4ALL ook weinig ruimte meer. :P

Financieel is Freedom niet de meest aantrekkelijke, maar als Founding Member en crowdfunder is het afsluiten van een abonnement de logische vervolgstap. Ik heb m'n vrouw er overigens niet voor hoeven overtuigen, zoals ik van anderen heb gehoord; van haar mocht KPN ook een dikke middelvinger krijgen voor het opheffen van XS4ALL.

Ik had sowieso ook geen combinatiekorting via een mobiel abonnement ofzo. Ik kies mijn diensten het liefst op basis van kwaliteit, en niet op basis van welke korting ik bij elkaar kan scharrelen.

[Reactie gewijzigd door gday op 24 juli 2024 21:20]

Ik had sowieso ook geen combinatiekorting via een mobiel abonnement ofzo. Ik kies mijn diensten het liefst op basis van kwaliteit, en niet op basis van welke korting ik bij elkaar kan scharrelen.
Dan is een nieuwe partij niet zo logisch toch? Die nemen in de basis 'gewoon' 'internet' af van KPN en plakken daar vervolgens een CRM systeem achter voor facturatie en support. In het begin ga je dan tegen problemen aanlopen. Dat is niet te voorkomen en daar kan Freedom ook weinig aan doen. Hoeft ook niet erg te zijn, maar het kwalitatief beter verhaal kan in die context geen valide insteek zijn.
Kwaliteit is voor sommige mensen breder dan ‘is mijn verbinding up’? ;)
Denk dat je die definitie dan toch even moet duiden wil ik dat kunnen volgen. Als ik denk aan kwaliteit van een ISP dan kom ik op een aantal componenten. Eerste inderdaad de verbinding (snelheid, latency, uptime). Daar kan Freedom AFAIK als reseller niks toevoegen. Daarnaast krijg je een stukje customer support (facturatie, helpdesk). Dat laatste kan ik niet over oordelen want heb zelf nog geen ervaringen met freedom. Maar zo lang de boel werkt heb ik persoonlijk weinig te maken met facturatie (incasso) en support. Verder lees ik zo her en der daar nu juist daar wat opstart problemen spelen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 21:20]

Dit interview gaat ook over aandeel in een bedrijf en dat is gewoon een beleggingsproduct. Ik mis echt hele duidelijke waarschuwingen.

[Reactie gewijzigd door bbob op 24 juli 2024 21:20]

Die waarschuwingen staan gigantisch in beeld als je een certificaat koopt.
Die waarschuwingen staan gigantisch in beeld als je een certificaat koopt.
De prospectus is op vrijwillige basis.
Als je deze goed leest staan er idd wat waarschuwingen maar ik mis een echte goede financiële onderbouwing.
Er kan dividend worden uitgekeerd als de aandeelhouders met s daartoe beslissen op voorstel van de directie. Probleem is alleen dat er 1 aandeelhouder met prioriteitsaandeel van 50% is. De aandeelhouders bepalen niet maar 1 aandeelhouder bepaald. Als die geen dividend wenst heb je niet te zeggen. Dat moet je heel goed lezen en begrijpen.

Er wordt gesproken dat men met het geld zaken wil doen. Ik vraag me echter af hoe ze met negatieve kasstroom, lees verlies leningen gaan aflossen. Wordt dit geld daarvoor gebruikt ?

De prospectus op vrijwillige basis buiten af is en blijft gewoon heel vaag en onduidelijk.

Je moet het wat mij betreft als fun aandeel zien, zoals aandeel ajax (als dat jou club is). Verwacht er vooral niet te veel van.
Het heet derhalve ook een certificaat. Het primaire doel is mensen bij de club betrekken die er een zeker gevoel bij hebben, niet de winstgevendheid voor de certificaathouder. Als dat het doel is koop je maar aandelen KPN zal de gedachte zijn.
Dat is heel leuk, maar in dit geval is het Tweakers die een soort van advies geeft en dan zou hier ook die melding moeten staan volgens mij. Dat is iets dat iedereen moet doen die een vorm van beleggingsadvies geeft en niet alleen het 'loket' bij aankoop.
Advies? Het is een interview... De meest recente ontwikkeling bij freedom zijn die certificaten en het zal ongetwijfeld gunstig getimed zijn, maar het zou raar zijn als het niet aangestipt zou worden. Maar ik lees nergens een advies.
Volgens mij is het gewoon een interview. Maar als dit jouw interpretatie is van advies, wil ik best jouw financieel adviseur worden.

[Reactie gewijzigd door gday op 24 juli 2024 21:20]

Let op U belegt buiten AFM toezicht.
Bij het kopen van een certificaat wordt je hier heel duidelijk op gewezen, ook in de voorwaarden.

Ook hier boven in de tekst staat het: "Het is een belegging en dat brengt risico's met zich mee. Daar wordt je ook voor gewaarschuwd.
'Je' wordt daar niet voor gewaarschuwd door Tweakers want het is een quote van een ander, niet een mededeling van Tweakers.
Anoniem: 1201820 16 juni 2021 19:05
Als er iets ontransparant is dat is het wel een stichting.
Als er iets niet geinteresseerd is idealen dan zijn het wel aandeelhouders.

Als je het beste voorhebt met je gebruikers maak er dan een coop ver. van.
Laat ik nu aandelen hebben gekocht op ideële gronden, dus je aanname gaat in ieder geval niet op voor iedere aandeelhouder.
Zo heb ik ook aandelen Shell via Follow This, echt niet voor de winst!

Overigens zijn er natuurlijk andere vormen mogelijk, bijv. een klantenraad oid.

[Reactie gewijzigd door TheDutchChief op 24 juli 2024 21:20]

een Coöperatieve vereniging is een leuk idee, en voor veel initiatieven een prima rechtsvorm. Voor slagkracht, in korte tijd wat voor elkaar krijgen en miljoenen ophalen via investeerders mischien iets minder geschikt.

Ik heb ook aandelen gekocht op ideele gronden. Verwacht 0 project rendement de komende jaren en later misschien een kleine uitkeuring die het niveau van een obligatie bij houd. Met @pzijde hier onder zjin dat er al twee in deze thread. Als ik even op crowdaboutnow kijk zijn er nu 1164 aandeelhouders, en is het doel bedrag gehaald. Ik schat dat een groot deel van deze aandeelhouders er niet voor het geld in zitten.
Elke nieuwe internet aanbieder wens ik een goede start toe. Ik vrees zolang ze de bestaande infrastructuur van "de grote spelers" gebruiken, het een achterhoede gevecht blijft. Als je niet op de prijs kan concurreren kan je wel concurreren op bijvoorbeeld een geweldige helpdesk. Of een extra pakket aanbieden. Anders blijft het een wholesale afnemer die wat aanbied aan de uiteindelijke klant.

Lijkt op die tig virtuele mobiele aanbieders. Het lijkt alsof er veel keuze is. De ene is iets goedkoper per mb, de ander iets goedkoper per sms.
Persoonlijk ga ik nooit of te nummer betalen voor een betere helpdesk. 99 van de 100 keer werkt het gewoon. Dat is net als bepaalde verzekeringen ik hou liever het geld op zak en los het zelf op. Gewoon het geld niet waard.

Ze zijn gewoon te duur en alleen daarom al zullen ze niet ver komen.
Wat een onzin. Ze geven expliciet aan niet op prijs te concurreren, een totaal andere niche te zoeken dan prijsvechters en dan is het alleen omdat ze niet goedkoop zijn geen goed idee?

Prima dat het jouw product niet is (wel jammer ;)) maar projecteer jouw keuze criteria niet op iedereen.
Punt is dat er geen groei potentie in zit en dat zal ze op verschillende manieren raken. Zonder groei heb je een steeds minder sterke positie op de markt en zal je verder je prijzen moeten verhogen en zelfs de laatste moraalridders verlaten het schip en dan is een overname of stop van de service gewoon de enige optie.
Puntje bij paaltje is het een bedrijf en bedrijven willen maar 1 ding. WINST ieder jaar meer als het voorgaande jaar. En dat zal ze misschien de eerste jaren wel lukken maar daarna valt het stil omdat het gros niet deze prijzen wil betalen. Zo kosten ze op KPN netwerk meer als 2x zo veel als wat ik nu heb (500 euro meer) dat is echt belachelijk. Zelfs ziggo is goedkoper en die is alles behalve goedkoop.
Nogmaals: Prijs is maar een van de factoren van een marktpositie. Ja, procentueel gezien is het duur, maar die paar tientjes verschil per maand boeien mij dus totaal niet., daar is het absolute bedrag te klein voor. En zo zijn er meer mensen. OF dat er genoeg blijken te zijn in the long run: Dat gaat de markt bepalen.

Natuurlijk zie ik ook geen miljoenen klanten voor een Freedom. Dat hoeft ook niet en is ook niet de doelstelling. Maar een gezond aantal dat graag iets meer betaald voor wat momenteel vooral een belofte en een visie is? Ja, ik geloof in die markt. Ik geloof in die markt met m'n euro's als klant, crowdfunder en nu certificaathouder.

Nog over wat bedrijven willen: Dat is een kortzichtige gedachte over bedrijven. Een bedrijf is puur een organisatie vorm. Een BV is makkelijk bestuurbaar en handig is het zakelijk verkeer. Uiteindelijk bepalen de aandeelhouders wat er gebeurt en of winstmaximalisatie het doel is.

Stichting appeltaart bezit 50% het doel van die stichting is duidelijk: een gezonde bedrijfsvoering, maar geen winst maximalisatie ten koste van de principes en geen overname door een telecom reus.

Ik bezit een klein percentage als certificaathouder, dus er is in elk geval al meer dan 50% die achter dat doel staat :)
Nou ja, een nieuwe ISP die zelf zijn glasvezel, koper of kabel wil uitrollen zul je niet gaan vinden, de investering en het tijdspad alleen al maken dat compleet onmogelijk tenzij de eigenaar een investering van een fiks aantal miljarden wil doen.

Het is exact hetzelfde als met mobiele aanbieders.
Tsja, XS4ALL begon ook voor het goede doel. Lees hier de redenen waarom ze de zaak destijds aan KPN hebben verkocht. Zo zal het Freedom Internet ook vergaan...
De wijze waarop Freedom Internet is opgezet met Stichting Appeltaart en nu dus ook met STAK Appelpunt, maakt het 'zomaar' verkopen of overgenomen worden een stuk lastiger. Tenminste zover als ik dit kan nagaan als leek. Het is in die zin dus niet vergelijkbaar met XS4ALL.
Correct, in de opzet van de BV freedom internet is gekeken naar hoe het zo moeilijk mogelijk gemaakt kan worden de boel te verkopen.
"tapweigering" dat waren nog eens tijden
"Nee hoor, het geld is niet op en we staan niet op omvallen"

"The lady doth protest too much, methinks." Beetje flauw, wellicht, maar ze geven tussen de regels door toch zelf ook aan dat het allemaal niet zo makkelijk gaat.

En ja, zo'n PR promo praatje van 'U is groot en ik is klein' is altijd charment, maar, aan het einde van het verhaal, hebben ze toch weer een extra cash infusie nodig, zonder ook maar met een echt concreet succes te komen. Crowd-funding is sowieso altijd een fors risico. Ben benieuwd of mensen er nog een tweede keer voor gaan.
Anoniem: 14842 @albatross16 juni 2021 15:33
Op zich wel grappig: als ze telkens de nieuwe leningen gebruiken om de voorgaan de af te lossen dan heb je een soort pyramide spel :P Daarom zijn ze nu dus denk ik ook over op een certificaat systeem.
Dat is geheel normaal, al honderden jaren. Wat denk je waarom overheden continue nieuwe obligaties uitschrijven /leningen aangaan? Oude schulden worden afgelost elke maand en nieuwe worden aangegaan elke paar maanden.
Anoniem: 14842 @Malarky17 juni 2021 10:07
Zo werkt het in theorie natuurlijk niet helemaal (in de praktijk vaak wel, daarom ook zoveel poppende bubbels).

In theorie is er iets wat garant staat voor de obligaties als onderpand, dat kan niet alleen de volgende uitgifte zijn. Dat systeem zorgde bijvoorbeeld voor de beurskrach van 1929: aandelen kopen met leningen, verkopen met winst, lening aflossen, repeat. Totdat het aandeel niet meer genoeg stijgt of zelfs daalt en je je lening niet kunt aflossen: crash and burn...
Ben zelf iets minder dan een jaar klant geweest, zat in de eerste 128 founding members groep die in een minuut uitverkocht was. Helaas moeten opzeggen v.w. emigratie. Maar heb bij geen 1 provider zoveel plezier gehad, alles werkte prima, kon vanaf dag 1 kiezen om hun hardware te gebruiken of niet. De catch-all email van freedom werkte fijn als extratje. De ipv4 statische IP (& ipv6 subnet) was zeer welkom, plus de kern waar ze voor staan, althans, het privacy gedeelte trok mij richting hun diensten. Zelf geen XS4ALL klant daarvoor, ook nooit geweest.

Zat op T-Mobile Glasvezel, 500/500, op het KPN netwerk, dat werd duurder en kon nog maar 100/100 nemen als ik een wijziging deed. Toch over naar Freedom, best duurder, maar dat maakt niet uit. Betaal liever meer in geld dan met klant-data.

Mocht ik weer terug zijn in Nederland, neem ik zonder te twijfelen direct weer Freedom Internet. :)

Edit: typo’s

[Reactie gewijzigd door slijkie op 24 juli 2024 21:20]

Waar ze voor staan leest meer als een politieke partij programma. Ze willen iets aan fakenieuws doen? Waarom? Als je een idioot bedrag voor je internet aansluiting gaat betalen dan heb je waarschijnlijk een goede baan en kan je waarschijnlijk zelf wel fakenieuws onderscheiden.

Ik zie er echt geen business model in behalve nog steeds de emoties van XS4ALL klanten die boos zijn. Die emoties zullen toch steeds verder afkoelen en ben je een van de zoveel internetaanbieders zonder eigen netwerk wat elke keer keer hard kan onderhandelen met de netwerk eigenaren en bot gaat vangen.

Geef ook gewoon converteerbare obligaties uit als je financieel goed zit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.