KPN en APG gaan komende jaren 750.000 huishoudens van glasvezel voorzien

KPN en APG starten op woensdag met hun joint venture, in de vorm van glasvezelbedrijf Glaspoort. KPN gaat in samenwerking met pensioenbeheerder APG de komende jaren 750.000 huishoudens van een glasvezelverbinding voorzien.

Volgens KPN is de reikwijdte van de joint venture vergroot met 'ongeveer 75.000 huishoudens'. Daarmee gaat Glaspoort volgens de provider de komende jaren ongeveer 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven voorzien van een glasvezelverbinding. De joint venture moet de komende vijf jaar 'ruim een miljard euro' investeren in de uitrol van glasvezel.

KPN en APG melden dat Glaspoort vanaf woensdag start met de uitrol van glasvezel in 'dorpen, kleine kernen en op bedrijfsterreinen'. De bedrijven verwachten dat Glaspoort dit jaar nog ruim 70.000 glasvezelverbindingen kan aanleggen. Volgens de twee bedrijven moet deze joint venture er, naast KPN's zelfstandige glasvezeluitrol, voor zorgen dat ongeveer 80 procent van de Nederlandse huishoudens rond 2026 is aangesloten op glasvezel.

KPN en APG kondigden hun samenwerking in maart al aan. De samenwerking tussen de twee bedrijven werd in mei goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. Concurrenten van KPN maakten eerder hun zorgen kenbaar over de samenwerking.

De marktwaakhond stelt echter dat de samenwerking tussen KPN en APG 'de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland niet zal verminderen'. Verder wordt KPN de 'hoofdhuurder' van het netwerk, maar het bedrijf zal het netwerk ook openstellen voor andere providers. De ACM juicht dit naar eigen zeggen toe.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-06-2021 • 20:30

144 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (144)

Wijzig sortering
Grmmml.
Em hoeveel had Reggefiber er kunnen aansluiten ?
Ongeveer 10.000 per week, op dit moment.

Reggefiber is tegenwoordig KPN NetwerkNL.

Er komt alleen extra geld bij vanuit investeerders, waardoor er voor kleine, voorheen onrendabele gebieden nu ook glasvezel kan worden aangelegd.

Ergens gok ik dat het ook NetwerkNL is die dit aanlegt

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 9 juni 2021 20:56]

KPN NetwerkNL doet niets behalve een naam hebben volgens mij. Het is Van Gelder o.a. die aanlegt (ook KPN). Verder word het voor en technisch schouwen aan detacheerders over gelaten die naar van Gelder detacheren, een middagje training krijgen, 2 dagen mee lopen, en dan het veld in geschopt worden.
Wordt veel van werkprocessen gewisseld, dus als jij het veld in bent en NET de boel begint te begrijpen, veranderen ze alles weer.
ZZP'ers uitbuiten zijn ze ook pro in.
Dit is nog maar een deel uit eigen praktijk ervaring.

Echt een fijne bedrijfsstructuur daar joh!
KPN graaft de sleuven niet zelf maar huurt hiervoor gespecialiseerde bedrijven. Duh! Dat is toch altijd?

Maar zonder grappen. NetwerkNL is dus de opdrachtgever en beheerder van het glasvezel netwerk. Het graven van sleuvel en trekken van de kabels gebeurt door o.a. Van Gelder, maar ook VolkerWessels Telecom en nog een heleboel andere bedrijven. Bovendien, 2 dagen training om een gat van een meter diep te graven, kabel erin leggen en dichtgooien moet denk ik wel lukken, toch.

Je dacht toch niet echt dat KPN, met 15.000 medewerkers met allemaal eigen (kantoor)personeel die 77.000 aansluitingen per kwartaal loopt te begraven? Grapjas.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 9 juni 2021 21:38]

Bovendien, 2 dagen training om een gat van een meter diep te graven, kabel erin leggen en dichtgooien moet denk ik wel lukken, toch.
Als dat bij alle bedrijven zo gaat, dan snap ik wel waarom bij onze nieuwbouwwijk om de haverklap de waterleiding, elektriciteitsleiding en/of gasleiding geraakt wordt 8)7
Dat is het verschil tussen een gat graven en weten+ rekening houden waar wat ligt en op welke diepte.
Dat laatste zou bij een nieuwbouwwijk in orde moeten zijn. Moet er inderdaad op gestuurd en gehandeld worden.
ZZP'ers in die branche buiten zichzelf uit. Die denken dat ze beter af zijn als ze zzp'er worden voor 45eu per uur.
Of je wordt alleen aangenomen als zzp'er.
voorheen onrendabele gebieden nu ook glasvezel kan worden aangelegd
Ik denk dat alle aanleg rendabel is, alleen niet overal met het beschikbare budget en eenzelfde terugverdientijd. De marges per maand zullen bij buitengebieden kleiner zijn (investeringen benodigen een langere terugverdientijd bij eenzelfde abonnements prijs). Als beursgenoteerd bedrijf maken grote leningen het bedrijf minder waard en derhalve kwetsbaarder voor overnames en risicosituaties. Samenwerken met en/of middelen (leningen en assets) apart onderbrengen splitst financieel de situatie.
Klopt ze zijn hier in de buurt ook al bezig om glass aan te leggen.Ik heb tevens nog getelefoneerd naar de mensen van kpn,en hadden belooft bij mij ook een aansluiting te doen.Als ze in de buurt zouden zijn dan zou ik een email krijgen waar ze zijn en hoelang het nog zou duren voordat ze bij mij alles gaan aansluiten.
Het is idd kpn netwerk geworden een apart bedrijf dat voor kpn glass aanlegt voor de mensen.
Ik woon al 17 jaar in Venlo, er is hier nog nergens glasvezel aanwezig terwijl dit een gemeente met 100k inwoners is, waarvan het grootste deel in 3 redelijk dichtbevolkte kernen die binnen een straal van 5km van elkaar liggen, woont. En het is ook nog eens een plaats waar 2 hogescholen, een dependance van de Universiteit Maastricht, een shitload aan logistieke en industriële bedrijven, en het drukste goederenspoorknooppunt van NL liggen.

Waarom een bedrijf als KPN of Caiway hier niet allang glasvezel heeft aangelegd is me een volslagen raadsel.
Waarschijnlijk om dezelfde reden dat ook hier in Utrecht in de stad zelf vrijwel nergens glas is muv nieuwbouw?

Graven in dichtbevolkt en bebouwd gebied is lastig en kostbaar. En mensen die echt zitten te wachten op glas schaars, want het gros wil überhaupt niet betalen voor snelheden hoger dan ADSL snelheid en voor de minderheid die dat wel wil is Ziggo een uitstekende bestaande partij.

Schat zo dat daarom juist in buitengebieden die nog enigzins bevolkt zijn glasvezel stukken rendabeler aan te leggen is dan in heel druk bevolkte stadscentra.

Hier iig nog geen enkel zicht op glas. En moet zeggen dat ik daar ook niet wakker van liggen met Ziggo die hier een gigabit levert (en ook waarmaakt) en wel erg weinig toepassingen die van een hogere upload ook echt gebruik kunnen maken.
De stad Groningen wordt op dit moment verglaasd. Ook meer dan 100k inwoners.

Dit soort gebieden voorzien van glas neemt enkele jaren in beslag. Is niet in een halfjaartje klaar.

Nu is het wel zo dat KPN nu straks een dik anderhalfjaar weer flink bezig is met de uitrol van glas, ik schat dat de gemeente daar al door KPN is benaderd over hoe en wat. Maar dat communiceert men bewust wat later naar de media. Deels vanwege verplichte wachttijd vanuit de ACM, maar ook om valse verwachtingen voor te zijn.

Ik schat dat Venlo enkele jaren terug ook van VVDSL is voorzien, waardoor de langzame adsl verbindingen al een flinke upgrade heeft gehad.
Grmmml.
Em hoeveel had Reggefiber er kunnen aansluiten ?
Ligt eraan, als de toenmalige investeerders besloten de stekker eruit te trekken en hun aandeel in de hele tent te verzilveren had er ook niet meer uitgerold geweest. Als men toen had besloten de uitrol op een lager pitje te gooien was het minder geweest als wat menigeen van hen destijds gewend was.

"had", verledentijd welke afhankelijk is van allerlei factoren zoals eventuele keuzen die men toen had kunnen maken. Niet dat "had" überhaupt ook maar enige waarde heeft vandaag de dag, want "had" is zoals gezegd verledentijd en niet van toepassing op het heden.
als de politici in de jaren 80 niet veel wilden commercialiseren om het huishoudboekje uit de rode cijfers te halen zou de wereld er anders uit zien.
Telefonica (in staatshanden) heeft Spanje aardig goed verglaasd ..
Ze breken daar zelfs de stoep open en trekken de glasvezel door naar boven als je als enige in een appartementengebouw glasvezel aanvraagt. Duurde vanaf het moment van aanvraag tot oplevering ongeveer 2 weken, en dat was incl het graafwerk. En dat zonder extra kosten.
Is het niet zo dat in Spanje de kabels veelal boven de grond lopen ?
Vandaar : https://nl.ripleybelieves...internet-connections-3790
Welke landen hebben de snelste internetverbindingen ter wereld?
Rang Land / gebied Gem. verbindingssnelheid (Mb / s)
1 Zuid-Korea 26.7
2 Zweden 19.1
3 Noorwegen 18.8
4 Japan 17.4
5 Nederland 17.0
6 Hong Kong 16.8
7 Letland 16.7
8 Zwitserland 16.7
9 Finland 16.6
10 Denemarken 16.1

Of deze: https://www.hostingexpert...os/velocidad-de-internet/

[Reactie gewijzigd door blissard op 10 juni 2021 10:32]

Waarom krijgt dit off topic? KPN heeft de hele glazvezel markt gesloopt. Nu komt er concurrentie en nu doen ze een schijnheilige pet op. In vele gemeentes heeft KPN de uitrol van glasvezel to wel 10 jaar vertraagd.
Dit dus. Ik raak na al die jaren nog steeds geïrriteerd wanneer ik KPN en glasvezel in dezelfde zin zie staan.
Beetje rare reaktie IMHO waarom niet alle niets doende partijen bekritiseren ? Als iemand water verkoopt in de woestijn loop je ook toch niet door ?
Wel wanneer KPN de waterwinkel opkoopt, beloftes doet meer water te leveren en vervolgens stopt met de waterverkoop.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 9 juni 2021 23:06]

en de waterwinkel is enigst in zijn soort ??? Beetje huillie huillie doen van alle partijen om dan 1 partij die wel levert negatief in de kijker te zetten...

Toppertje vond ik ook de rechtzaak van deutsche telekom die alleenrecht wilde op de stoep want met hun fiberkabeltje van 1mm was de stoep vol. mocht geen andere partij de stoep meer opengooien (liberty global, eneco, dunea, kpn, etc etc)... Wat ik vooral merk ik dat kpn heel, heel erg slecht in marketing is, daar is de buitenlandse concurrentie veel beter.

Qua techniek en diensten zou het fijn zijn om meetwaarden te hebben per wijk, overzichten van aanverwante kosten en geleverde diensten, dan zou je als consument veel beter kunnen kijken waar je voorkeur (en geld) naar uit gaat.
Je vergeet dat KPN eerst een eeuw als staatsbedrijf een monopolie had. (Overigens zijn de voorlopers van Ziggo ook mede door de overheid gefinancierd en hadden feitelijk ook een monopolie)

Kortom op het moment dat de markt ‘open’ ging, moesten eventuele nieuwkomers het opnemen tegen een merk dat gezien werd als het product en 100% van de klanten en markt in handen had.

Wat ik KPN verwijd, is dat je niet gewoon elk jaar een stukje verglaasd hebben, de laatste 25 jaar. En dat ze – tot op de dag van vandaag – nieuwbouw nog steeds met koper aansluiten.

Nu ook weer, die 750.000 aansluitingen, waar ze geld voor moeten lenen, blijkbaar. Onbegrijpelijk. Omgerekend is het € 50 per aansluiting, twee jaar lang. Als ze daar 20 jaar geleden mee begonnen waren, hadden ze heel Nederland op hun gemak kunnen verglazen, zonder geld te lenen, tevredener klanten gehad en waren ze concurrentie voorgebleven.

Dat ze dit in 1995 nog niet meteen durfden, snap ik ergens nog, maar tien jaar later, toen mijn huidige wijk gebouwd werd, was ik al verbaasd dat er geen glas werd gelegd.
Het uitrollen van een netwerk is nieuwbouw, dat kan iederen partij met een diepe beurs doen. ziggo en kpn hebben wel veel verglaasd, maar van binnen uit richting de consument: heel logisch als je met minder investering meer rendement voor meer gebruikers kunt realiseren. bij ziggo zijn de straatkasten verglaasd heb ik begrepen, bij kpn de wijkkasten. De last mile, daar zit de meeste kosten en het meeste werk in.
Vergis je ook niet in ontwikelingen en kosten daarbij. In de jaren 90 betaalde je voor een 155Mb ATM adapter 50kUS$, nu kan dat al (ander type) 1000 keer goedkoper. Waar in de jaren 80 en 90 verbindingen bytes per seconden leverden gaat het nu over megabytes per seconde.
Ja wellicht hadden een partij in 1995 fiber kunnen uitrollen, de techniek en de prijsstelling was er toen gewoonweg niet (los van of partijen toen geld en mensen hadden om tig miljoen kilometer kabel en tientallen miljoenen glaslassen te leggen).
OK, 1995 was misschien nog te vroeg, maar in 2000 was het toch echt overduidelijk dat internet geen tijdelijk verschijnsel was. Had dan in 2000 begonnen, dan was het ook nog wel goedgekomen.

Als eindgebruiker heb je precies niets aan een verglaasd netwerk, als dat laatste stukje niet gelegd wordt: Mijn broer woont in de polder en daar heeft KPN nog steeds doodleuk een koperdraadje uit de jaren zestig liggen, waar hooguit 7 mbps doorheen komt.

Daar is zonder overdrijven dus al een halve eeuw een telefoonabonnement voor betaald door achtereenvolgens mijn opa, vader en nu mijn broer. En al 25 jaar een internetabonnement (en dan heb ik het nog niet over in financieel opzicht in feite bizarre praktijken zoals een telefoontoestel wat je decennialang per maand huurde).

Een KPN-internet-abonnement kost minimaal € 42,50 per maand / € 510 per jaar. Dat dat is dus nog zonder bellen of TV.

Volgens het artikel kost het ongeveer een miljard om een miljoen aansluitingen te verglazen:
750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven voorzien van een glasvezelverbinding. De joint venture moet de komende vijf jaar 'ruim een miljard euro' investeren in de uitrol van glasvezel.
Oftewel € 1.000 per aansluiting. Dat is twee jaar aan omzet. Lijkt me een heel redelijke investering op een aansluiting die decennia lang geld opbrengt.

De ironie is dat ze het nu alsnog snel/snel moeten doen, terwijl het natuurlijk veel goedkoper was geweest als ze over 20 jaar uit hadden kunnen smeren. Bovendien hadden ze het dan veel makkelijker zelf kunnen financieren en hadden concurrenten veel minder kans gehad.

En dat blijkt ook wel, want deze maand wordt hij aangesloten op Delta Fiber en dan is KPN weer een klant kwijt.

@GB2 Klopt dat er ook glas gelegd wordt de laatste jaren, maar nog lang niet overal. Het is nog steeds niet standaard, in ieder geval niet tot voor kort.
Klopt dat er ook glas gelegd wordt de laatste jaren, maar nog lang niet overal. Het is nog steeds niet standaard, in ieder geval niet tot voor kort.
Ik meen dat in een bouwbesluit ergens stond dat een aannemer/projectmanager/bouwer in nuts voorzieningen moet voorzien. Als die aannemer genoegen neemt met 1 snel leverende partij/oplossing heeft 'tie minder kopzorgen. Tenzij de nieuwe bewoners ingrijpen ligt de keuze ineens vast ..

Tot een aantal jaren geleden was PTT/KPN verplicht op elke plek in nederland tegen een vast bedrag telefonie te leveren, enkel die partij, niet de nieuwkomers.

Ik geef je helemaal gelijk vwb de redenering van een trouwe klant, stabiele inkomsten. De huidige economie zit echter niet meer zo in elkaar, terugverdientijden moeten korter, men moet vrij kunnen kiezen/schakelen. Eigenlijk zou glasfiber net als mobiele telefonie geleverd moeten worden: een kabelprijs (aanleg, beheer en afschrijving) en te kiezen dienstencomponenten (componenten als snelheid, televisie, telefonie). Waar bij telefonie iedereen wel een eigen berekening krijgt is dat bij vaste verbindingen vziw bij geen enkele partij 100% mogelijk (neem bijvoorbeeld de televisie koppelverkoop bij liberty global).
De laatste jaren waar ik nieuwbouw zie komt alleen maar glas en geen koper, weliswaar in de Randstad maar toch.
alleen maar glas en geen koper
Ik las (eoa provincie in Canada) dat aannemers voor nieuwbouw verplicht een multikabel moest leveren: coax, koper/telefonie en glasfiber. Een duurdere kabel, maar ook een mogelijkheid om op in ieder geval het graafwerk te bezuinigen.. Met vaak steen/rotsbodem een andere situatie dan de zandbodem hier, maar toch.
Voordat KPN de stekker eruit trok bedoel je? ;)
Netwerk zal ook hier PON zijn:

https://www.glaspoort.nl/service-providers/

Het kan dus zo zijn dat er geen andere ISP met eigen apparatuur in de pop komt te hangen.
Het kan dus zo zijn dat er geen andere ISP met eigen apparatuur in de pop komt te hangen.
Bijvoorbeeld Freedom Internet levert diensten over KPN (G)PON verbindingen.
Ja maar dan zit je dus met je provider in de exchange waar KPN ziten dat is echt suboptimaal en duur.
Wat bedoel je hier precies mee? Want je kan zowel volledig KPN gebruiken (zoals Freedom) of in elke PoP je eigen apparatuur ophangen.

Beide zijn prima mogelijk met GPON.
Het probleem is dat KPN in nieuwe gebieden de splitters niet meer in de pop heeft staan, maar in de wijk. Er loopt dus 1 vezel naar de wijk en vanuit daar wordt het gesplit naar de woningen. Er komt dus geen actieve apparatuur meer bij kijken. De kabel kan dus ook niet meer ingeprikt worden op een andere switch van een andere provider.

Beetje zelfde idee en opbouw als een coax netwerk.


Zo dus: https://media.fs.com/imag...1595909228_odMqmrGJwG.png

Op sommige plekken staat die splitter nog wel in de pop, dan is het inderdaad nog een enkele fiber maar een woning en kun je die nog inprikken op je eigen switch door de splitter te omzeilen.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 9 juni 2021 21:38]

Maar dan kun je het als andere ISP toch overnemen op de plek waar de eerste actieve apparatuur komt te staan?
Indien die splitter in de PoP staat, dan wel. Er loopt immers naar elk adres nog een losse fiber. Je kan dan -in theorie- de KPN PON splitter omzeilen en het inprikken op je eigen apparatuur

Bevindt de splitter zich in de wijk, dan staat er in de wijkcentrale een OLT van één aanbieder. Vanuit daar loopt er 1 kabel naar de wijk die vervolgens gesplitst wordt naar 32 of meer aansluitingen. Vanaf de splitters loopt er dan een fiber naar je woning, die vervolgens wordt aangesloten op een ONT. Daar prik je dan je router weer aan.

Trek je die ene kabel uit de OLT, dan zijn er direct 32 klanten offline.

Vanaf de OLT kunnen meerdere providers “virtueel” aansluiten. Maar dat is in beheer van KPN en dat kost dus geld

Update 22:47: dit is heel simpel beschreven, het verschilt namelijk per gebied ook nog. Aantal aansluitingen op een splitter is als voorbeeld

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 9 juni 2021 22:51]

De GPON die KPN nu voornamelijk installeert heeft 2 splitters, een 1:4 splitter in de PoP en een 1:16 spitter in de wijk.
Dus nee, de verbinding via apparatuur van een andere aanbieder is niet mogelijk op die manier.
Nu, als in nu op dit moment? 2021

Ik heb ruim een jaar GPON via een AON netwerk tot in de pop. Voor zover ik weet staat er alleen een splitter in de pop
Wat niet is kan nog komen natuurlijk. ;)
Ik verwacht dat een gedeelde kabel uiteindelijk/ooit ook gebruikt kan worden door meerdere providers.
Kabelaars met een providermogelijkheid zijn daar niet zo happig op, maar de ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil. Bovendien wil Europa dat hoe dan ook, het mogelijk moet worden. Ook Ziggo is dan de klos en de alleenheerschappij kwijt over hun coax. Kan nog wel even duren maar ooit gaat het gebeuren...

edit: Uiteindelijk vind ik het wel onbegrijpelijk dat er gedeelde kabels worden gelegd. Het is t.o.v. iedereen z'n eigen kabel, maar een marginaal verschil in de totale kosten die worden gemaakt. Uiteraard gaat het om (winst)marges maar gemeenten (wethouders) kunnen ook een kabelaar onder druk zetten. Helaas hebben niet alle bestuurders en ambtenaren verstand van zaken, sommige wel...
en zo ontstaan er nogal wat verschillen in de diverse netwerken. Jammer.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 9 juni 2021 23:30]

Dat zal de eerste versie van GPON zijn geweest, daarvan stond inderdaad alleen een splitter in de PoP.
De nieuwste versie van GPON die KPN installeert gebruikt de 2 splitters van 1:4 in de PoP en 1:16 in de wijk.
.. splitters niet meer in de pop heeft staan, maar in de wijk.
Sterker nog: in de straat, onder de grond... Gpon zelf kan (als ik mij niet vergis) wel 20km overbuggen. Met de bevolkingsdichtheid in het merendeel van nederland zal die splitter/concentrator meestal vrij dichtbij liggen 1 naar 48 of 1 naar 64 aansluitingen (ben geen specialist).
Maar heb je die prijzen van Freedom internet gezien? 60 euro voor alleen 100/100 internet. 8)7 8)7

[Reactie gewijzigd door Prosperot op 9 juni 2021 22:17]

Daar mag je KPN voor bedanken. Die maken het te duur voor providers. Als ik E-fiber had gehad had ik 1g/1g voor 34 euro per maand. Maar helaas heeft KPN ze uit de markt gedrukt dus ga nu 47 euro betalen voor 100/100. Knettergek en waardeloos!

Bekijk ook is dit overzichtje, dan zie je hoe erg het is

[Reactie gewijzigd door gas0line op 9 juni 2021 22:42]

Heb ze hier van de kpn aan de deur gehad, we komen glasvezel aanleggen graag willen we foto's maken van de plek waar het naar binnen kan.
Zou fijn zijn als je als klant ook iets te zeggen hebt over welke partij het komt aanleggen.
Waarschijnlijk als kpn het doet zal er nooit meer een andere partij glasvezel komen leggen.
Je had natuurlijk ook gewoon nee kunnen zeggen en wachten tot jouw favoriete partij daadwerkelijk bij jouw huis glasvezel wilt komen aanleggen.
Je had natuurlijk ook gewoon nee kunnen zeggen en wachten tot jouw favoriete partij daadwerkelijk bij jouw huis glasvezel wilt komen aanleggen.
Het één heeft niets te maken met het ander. Als een andere partij geïnteresseerd is in het aanleggen van glasvezel, dan kan dat prima naast de lijn van KPN geïnstalleerd worden.

Al wordt glas gratis en zonder afnameverplichting aangeboden, neem het. Je schiet jezelf in de voet door het te weigeren, want je verkleint de concurrentieruimte doordat enkel de kabelboer een hogesnelheidsverbinding kan leveren. Tevens is de rekening voor het wel aanleggen van FttH voor een volgende bewoner (en is daarmee een waardevermindering van de woning voor jou).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 juni 2021 12:25]

Als een andere partij geïnteresseerd is in het aanleggen van glasvezel, dan kan dat prima naast de lijn van KPN geïnstalleerd worden.

Al wordt glas gratis en zonder afnameverplichting aangeboden, neem het. Je schiet jezelf in de voet door het te weigeren, want je verkleint de concurrentieruimte doordat enkel de kabelboer een hogesnelheidsverbinding kan leveren.
Ik had overigens ook een andere voorkeur van glasvezelnetwerk eigenaar, maar ook bij mij is het kpn die als 1e het netwerk zal aanleggen. Uiteraard heb ik ja gezegd om het gratis aan te laten leggen, maar overstappen van ziggo naar kpn doen wij voorlopig nog niet, omdat mijn vrouw de stabiliteit van het nieuwe netwerk eerst eens wilt aankijken.
Word er je er niet moe van, dit verhaal in elk glasvezel uitrol/aanleg topic te herhalen? :z
Iemand moet het doen. Lijkt wel of iedereen het 'normaal' vind. Ik vind het schandalig en het irriteert me mateloos. Moet je eens uitreken wat dat scheelt op 10 jaar plus je hebt 10 keer langzamere verbinding. En die ACM is ook een wassen neus.
<onhandig gelezen>

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 9 juni 2021 22:46]

Krijg je daar niet de extra dienstverlening bij net zoals xs4all ooit ? Mailbox, shellserver, nntpserver, extra support, ....
En natuurlijk de kans op appeltaart zou freedom internet ook sieren, maar dat alleen als je iets gevoeligs bij freedom weet aan te kaarten ....
Appeltaart is iets wat Freedom moet verdienen in service naar hun klanten toe, en niet de vinder. Een t-shirt is waardering genoeg in mijn ogen
"I hacked freedom internet and all I got was this lousy t-shirt" :)

Geef mij maar appeltaart. Alhoewel het scientology t-shirt weer wel heel erg welkom was, altijd leuk als ze weer ergens opduiken, zieltjes winnend met een voltmeter ...
Heeft kpn ooit splitters buiten hun gebouwen geplaats? Anders hebben die klanten toch gewoon een p2p aansluiting waar net zo goed andere technologie voor gebruikt kan worden?
In nieuwe gebieden waar gpon wordt uitgerold is dit al het geval.
Waarom wordt dit niet ondergebracht bij KPN NetwerkNL? Je zou zeggen; die zijn al druk bezig met het uitrollen van glasvezel, is onderdeel van KPN, oftewel ideaal! Je hoeft geen bedrijf voor oprichten en meteen kan het geld van APG zinvol gebruikt worden om glasvezel op nog meer plekken uit te rollen.
Omdat APG eindelijk zo slim is om te investeren in "recurring" revenue, die markt onafhankelijk is. Dit is goed nieuws voor eenieder die recht heeft op ambtenaren pensioen.

Ik hoop wel dat ze meerderheidsbelang hebben zodat overname van KPN niets gaat frustreren.
Juridisch moet dat natuurlijk wel om later niet verwikkeld te raken in rechtszaken als APG en KPN een conflict krijgen. het is juist heel logisch om dit in een jointventure te doen.
KPN Netwerk NL is vreselijk, spreek uit eigen ervaring. Personeel dat je berichten en mails moet beantwoorden mag zelf helemaal niets, slechte communicatie en ze gooien heel graag heel veel geld weg in plaats van dat ze wijken, straten of zelfs een enkel huis aansluiten. Iedereen geeft elkaar de schuld.
Jammer dat ze daar zo lang mee hebben gewacht. Inmiddels is Delta ze hier voor geweest, helaas ...
Waarom helaas. Het is schandalig dat samen met een pensioenfonds de markt kapot gemaakt wordt. Hier zou E-fiber aan de gang gaan maar KPN heeft ze weggedrukt toen ze voldoende handtekeningen hadden. Betekent voor ons 50 tot 100% hogere kosten per maand. Waardeloos.
Ik meen dat kpn het kopernet wil uitzetten, kortom overal waar nog telefonie/dsl ligt komt op termijn glasvezel. Als 1 persoon koper heeft in de straat en de rest delta zullen ze alsnog...
Als je eigenaar bent van je woning zou ik sowieso een kabel laten aanleggen, of je het gebruikt of niet. WIl je later alsnog een aansluiting betaal je het volle pond ipv nu gratis ...
Vanaf 1 juli a.s. gaat KPN het beleid op dit gebied wijzigen, zo las ik laatst. Nu is het inderdaad nog zo dat je, op het moment dat er bij jou in de straat glasvezel wordt aangelegd, dit kosteloos en vrijblijvend tot in de woning kunt laten aanleggen. Maar straks doet men dat alleen nog "gratis" indien je er ook actief gebruik van gaat maken. Zo niet, dan wordt het tot aan de woning aangelegd en mag je zelf kosten gaan maken om het binnen te krijgen, mocht je later besluiten om toch aan het glas te gaan.
Ik zeg, aan het glas, van het gas !

Sorry kon het niet laten :)
Wat zou zoiets dan kosten..als je de volle pond betaald?
Bij Delta lijken ze verschillende prijzen te hanteren: tot nu toe heb ik 650 euro en 1000 euro gelezen.
Vraag ook of 'men' het wil leveren tegen die tijd. Ik had een paar jaar terug een offerte gevraagd bij eurofiber: om in de al aanwezig glasbak in de straat aangesloten te worden werd een bedraag van iets als E2200 gevraagd. Denk ik echte kosten gemaakt helemaal voor die ene aansluiting: vergunnning, planning, graven, materiaal, kabels aansluiting etc etc
Dat bedoel ik, glas. Laat het aanleggen maar wil die hoge upload dus zit vast aan te hoge kosten.
Delta heeft maar 2 consumentenproviders op hun netwerk, KPN tussen 15 en 20. Helaas :)
Hier in t dorp word binnenkort delta glad aangelegd. Hopelijk komt KPN ook snel met glas hier, kan ik eindelijk over :p
Delta krijgt tot nu toe twee providers op hun netwerk, KPN heeft er heel wat meer.
Ik gok Caiway en Delta? Twee handen op één buik want.. dezelfde eigenaar.

Tja, het blijft een enge monopolistische markt, dat glasvezel..
Het netwerk van DeltaFiber wordt op den duur ook open. Daarna kun je naar elke probider naar keuze toe vertrekken!
Delta gaat ook over op PON
Hier ligt de glasvezel sinds een maand in de grond, tot aan de deur, nu nog naar binnen... Hoe eerder hoe liever. VDSL doet ergens tussen de 28 en 44 Mbps en aangezien Ziggo geen internet only heeft mogen ze van mij opschieten.
Dus wel! Sinds 2 weken kan je puur internet afnemen.
Ja, en voor paar euro meer heb je ook TV. Dus echt realistische prijzen houden ze niet aan. Helaas zitten we hier in Nederland nog jaren vast aan die monopolisten die voor ons de markt verzieken.
in Nederland nog jaren vast aan die monopolisten die voor ons de markt verzieken.
Wat let je om een isp op te starten ? In een samenwerkingsverband voor een hele wijk/dorp/stad diensten in te kopen ? Meer produkten/concurrentie/partijen zijn voor de consument altijd welkom ? Hoe dacht je dat knoware, iaehv, dds, etc opgestart zijn ? Iemand moet zijn nek uitsteken, risico durven nemen. Wijzen naar en niets doen, tja, dat schiet op ...
Denk je dat bijv. E-fiber dat niet doet. Maar via slinkse wegen drukt KPN ze weg. Dan houdt het echt op he. Als ik de resources had was ik allang begonnen. Maar is allemaal 'politiek'.

[Reactie gewijzigd door gas0line op 10 juni 2021 15:56]

Maar via slinkse wegen drukt KPN ze weg.
Ik denk dat dat teveel eer is voor ze. Het is altijd makkelijk om naar een grote partij te wijzen om dan zelf naast de weg te kunnen pissen.....

Overigens zou ik je aanraden om als je een ISP gaat oprichten meteen de stroomvoorziening mee te nemen: een grootverbruiker betaalt absurd lage energie en belastingtarieven als je en internet en elektriciteit (in een cooperatie oid) levert kun je meer dan duizend euro per aansluiting per jaar besparen ...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 12 juni 2021 12:28]

Lameeuw zegt dat ze geen internet only hebben. Dat hebben ze nu dus wel en kost 52.95 per maand voor 300/30. 42.50 als je naar 75/10 wilt maar dat zijn echt prehistorische getallen.

Doe je daar een TV pakket bij dan komt er 11 euro bij. Dat is 132 euro per jaar extra.

Ik kan hier naar 200/20 over ADSL. Ik had 10 jaar geleden ADSL maar het was zo bedroevend dat ik naar Ziggo ben gegaan. Anyway, het is mogelijk en de goedkoopste hier is KPN met 50 per maand. Als je dan voor 3 euro meer 300/30 (dat is 50% meer!) krijgt dan kan je het een monopolie noemen maar ik vind het zeer redelijk. Zeker als je beseft dat ik die 300/30 haal waarbij 20/1 ADSL hier een utopie was.
Ja, een 75/10 lijn voor E 42,50 per maand. Dat is duurder dan veel ADSL providers.

Technisch gezien heb je gelijk, internet only bestaat bij Ziggo. Maar eigenlijk kan je net zo goed zeggen dat ze het zo duur hebben gemaakt dat het nergens mee concurreert.

Op zich wel jammer.
Internet Only bij Ziggo is nog steeds met digitale kabel TV. Ziggo doet heel goed zijn best om dat te verhullen, maar het is nog steeds een Digitaal TV signaal wat er binnenkort + internet.

Enige wat je niet meer hebt is toegang tot de Ziggo Go app
Maar wat kan je dan met dat digitale TV signaal? Ik heb nog een paar oude Ziggo kastjes met smartcards, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat nog werkt.
Die smartcards zijn ook niet actief. En die heb je ook niet nodig.

Je stopt de kabel vanuit de muur in he tv en je kan kijken.
Mits je TV over een DVB-C receiver beschikt. Zonder dat kan je natuurlijk nog steeds niks.
True. Maar het signaal is er daadwerkelijk en kan dus gewoon gebruikt worden.

Ziggo verstopt het heel goed en men lijkt er ook gewoon in te trappen.
Weet zeker dat dat signaal er is, ben al 3 jaar bij Ziggo weg maar ik kijk gewoon "kabel tv" tot ze de kabel in de straatkast lostrekken. Kids zijn al lang blij dat er TV is, ik mis er persoonlijk niet zoveel aan... maar goed, zolang het werkt werkt het en heb ik meer dan genoeg aan een internet only pakket, nu nog iets wat stabiel is in snelheid want dat is de VDSL hier niet echt met elke dag een andere snelheid.
really ?? Das nieuw voor me, vorige week nog zitten kijken maar geen internet only kunnen vinden.
Haalde zelfs de voorpagina van Tweakers.
Glas ligt hier in de straat (in Heemstede) al een jaar of vier in de grond. Fijn voor wat bedrijven verderop en prima voor de wijkkasten. VDSL is vlot genoeg (111/32 Mbit/s met Freedom). Naar de huizen ligt geen glas. Dat zou begin dit voorjaar komen, is kennelijk op de lange baan gegaan. Heb gemeente nadrukkelijk gevraagd om keuze-mogelijkheden, dus niet alleen KPN maar ook bv. E-Fiber. Ik ga zeker niet extra betalen voor een 'upgrade' van 111/32 naar 100/100.
Begrijp je sentiment, maar sinds ik hier (in Paraguay notabene) een glasvezel lijn heb (asynchroon, dus 100/20), moet ik zeggen dat thuiswerken behoorlijk is verbeterd. De lijn is vooral stabiel en pings zijn heel erg laag. Had eerst een 300/30 verbinding via coax kabel en dat was voor thuiswerken minder geschikt dan die glasvezel lijn.

Verwacht dat ik niet de enige ben met zo'n ervaring. Aangezien het geen synchrone lijn is, kost deze glasvezel verbinding (internet-only) met de huidige koers zo'n 12,5 Euro per maand. Andere collega's die een "bredere" coax verbinding hebben, klagen vrij vaak dat hun verbinding naar het bedrijf langzaam is, terwijl mijn glasvezel verbinding amper traag aanvoelt.

Heb 2 collegas overtuigd dat ze ook een glasvezelverbinding hebben genomen en deze zijn nu ook een stuk blijer.

Moraal van mijn verhaal, verkijk je niet op de beloofde snelheden van je verbinding. Kabelverbindingen halen vaak die beloofde snelheden niet, door wat voor omstandigheden dan ook. Voor mijzelf wil ik geen ander soort verbinding meer dan glasvezel.
Wij wonen alleen niet in Paraquay. Als een provider daar een enorme overboeking maakt om kosten te drukken dan haal je de snelheid idd niet. Maar in Nederland haal je zo goed als altijd wel de snelheden over coax.
Mm ik hoop dat Gorinchem hier eindelijk eens bijzit, wij lijken in alles vergeten te worden.
Er ligt hier bijna nergens glasvezel maar ook Ziggo 1000/60 lijkt maar niet te komen :(
Niet verwacht dit geklaag hier tegen te komen! Ik zit momenteel ook vast aan Ziggo vanwege dezelfde reden, DSL is bij mij trager dan 3G.
Het voornaamste initiatief voor Gorinchem is te volgen via https://www.facebook.com/GorkumOpGlasvezel/ en http://www.gorinchemopglasvezel.nl. Het ligt erg stil omdat, voor wat ik er van mee krijg, er niet genoeg vraag naar is en er vanuit de gemeente weinig hiermee wordt gedaan.
Dat geld ook voor Sittard, wachten hier al jaren…
Is DeltaFiber nu niet bezig met een glas project in Sittard?
Die zijn niet goedgekeurd of zoiets zei de gemeente. Helaas niet dus.
Een beetje concurrentie voor Ziggo zou geen kwaad kunnen. Qua snelheid is er geen andere optie dan Ziggo.
Open netwerken zou nog beter zijn, geen desinvesteringen in meerdere netwerken en meer keuze voor de consument ...
Waar kan ik onze straat aanmelden?
Hopelijk is den haag centrum een keer aan de beurt, eindelijk van die 27mb/s adsl lijn af
Zeer onwaarschijnlijk. De strategie van glas lijkt van buiten naar binnen te gaan. D.w.z. eerst "makkelijke" buitengebieden, dan voorstedenbuitenwijken, dan stadswijken en dan pas de stadscentra. Door de bank genomen dan.

KPN heeft overigens nog wel een DSL-upgrade gedaan, maar de licht frustrerende situatie voor stadsbewoners is: ben je in plaats van op een voormalige KVD/ tegenwoordigstraatkast aangesloten op een wijkcentrale, dan heb je al geen snel baat bij de upgrade. Om moverende redenen kan die namelijk niet als zodanig worden uitgevoerd.

Met 27 mbp/s zou je nog wel in aanmerking moeten kunnen komen voor Pair Bonding, als je bij KPN/XS4All zit. Kom je toch al snel op 50/10 uit. Geen vetpot, maar heel redelijk.

Stadsbewoners hebben het nadeel van de remmende voorsprong en van concurrentie: In plaats van DSL zijn met name de kabel en in mindere mate 4G/5G vergelijkbaar snelle alternatieven.

In ieder geval vergelijkbaar genoeg dat het de business case voor FttH minder rendabel maakt, in combinatie met de kosten voor het openbreken van de straat.

Nou heeft KPN bijvoorbeeld wel recent een flink stuk van Utrecht-Oost verglaasd, dus het gebeurt soms wel. Maar het is een kwestie van de lange adem.
Zeer onwaarschijnlijk. De strategie van glas lijkt van buiten naar binnen te gaan. D.w.z. eerst "makkelijke" buitengebieden, dan voorstedenbuitenwijken, dan stadswijken en dan pas de stadscentra. Door de bank genomen dan.
Buitengebieden zijn niet echt interessant omdat je veel glas moet leggen om een flink aantal huishoudens aan te sluiten. In de randstad ligt de focus met name op de randgemeenten van de grote steden.
Zo heb ik hier al jaren glasvezel (jaren 80 woning) terwijl men was 'vergeten' glas aan te leggen in de nieuwbouwwijk hier even verderop.
Buitengebieden zijn niet echt interessant omdat je veel glas moet leggen om een flink aantal huishoudens aan te sluiten
De business case is best goed. Je moet wel iets meer glas leggen, maar t.o.v. de stad is het relatief goedkoop. In plaats van een gemeente die moeilijk doet over leges, zien ze je graag aankomen.

En belangrijker, omdat de alternatieven er slecht zijn, heb je een heel hoge participatiegraad. Want dat is dus de angst van elke glasvezelboer: leggen ze een woonwijk vol, maar blijven mensen op een goedkoop, langzaam koper-abonnementje zitten.

Nog een voordeel is dat vooraf dan ook de opbrengsten sowieso beter zijn in te schatten, waardoor bijvoorbeeld de kosten voor kapitaal (lenen bij de bank) onder veel gunstiger voorwaarden kunnen. Of je krijgt van een plattelandsgemeente zelfs subsidie*.

*voor hilariteit: dit is de pagina die je krijgt wanneer je bij Gemeente Utrecht op het lemma 'glasvezel' zoekt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 9 juni 2021 22:58]

[...]
En belangrijker, omdat de alternatieven er slecht zijn, heb je een heel hoge participatiegraad. Want dat is dus de angst van elke glasvezelboer: leggen ze een woonwijk vol, maar blijven mensen op een goedkoop, langzaam koper-abonnementje zitten.
De prijs is geen issue hier. Ik ben goedkoper af met mijn glas abbo bij Caiway dan dat ik bij KPN of Ziggo een vergelijkbaar ADSL abonnement zou afnemen, dus die angst lijkt me ongegrond.
Bijna iedere consument ziet de meerwaarde wel van glas, zeker ook met het thuiswerken tegenwoordig, mits het totaal aanbod van Internet en TV maar goed is.
Dat is ook wat ik hoop eigenlijk: Iedereen lekker bij Ziggo blijven plakken tot KPN erachter komt dat ze zichzelf door de voet hebben geschoten met hun GPON-netwerk, de prijzen laten zakken en er dus wel andere goedkopere providers glas aan kunnen bieden.
De strategie van glas lijkt van buiten naar binnen te gaan. D.w.z. eerst "makkelijke" buitengebieden, dan voorstedenbuitenwijken, dan stadswijken en dan pas de stadscentra. Door de bank genomen dan.
Als je het weet wil ik ook graag in die glazen bol kijken. In 2010 had huffnagels (wethouder) beloofd dat den haag binnen 10 jaar ftth zou hebben. De gemeente heeft daar vziw niets voor aangelegd. Benoordenhout is het eerst aan het licht gegaan dankzij kpn met wat nieuwbouwprojecten in aangrenzende 'haagse' gemeenten deutsche telekom daarna, eerst in een samenwerkingsverband daarna los van kpn. In dezelfde wijk is ook kpn aktief en sinds een aantal maanden ook in bezuidenhout, mariahoeve en in december marlot (volgens het wijkkrantje). Verdere wijken heb ik nog niets van gelezen/gezien.
Ze hebben ook beloofd rotterdam te gaan verglazen, anders dan een persfoto heb ik weinig gelezen.

Maar alle gekheid op een stokkie, eerst 1 miljard pensioenfonds voor 1E6 gebruikers, nu nog eens 1 miljard voor 0.75E6 gebruikers in buitengebieden, daar moet toch een patroon in zitten qua planning ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee