Glasvezelnetwerk van KPN en APG staat per 1 oktober open voor andere providers

Glaspoort, de joint venture van KPN en APG, begint op 1 oktober met de Wholesale Breedband Toegang voor zijn glasvezelnetwerk. Vanaf dan kunnen ook andere partijen glasvezelaansluitingen bestellen. APG is de pensioenuitvoerder van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds.

Glaspoort schrijft dat het op zijn open glasvezelnetwerk wholesaletoegang biedt met snelheden van 100Mbit/s tot maximaal 1Gbit/s. Het bedrijf zegt dat er inmiddels sprake is van een 'footprint' van 30.000 aansluitingen. Dat is nog een bescheiden aantal, maar Glaspoort wil uiteindelijk een miljoen huishoudens en bedrijven aansluiten op het eigen netwerk.

Tijdens de bekendmaking van de oprichting van de joint venture eerder dit jaar, gaven de twee partijen aan dat het initiatief moeten leiden tot een versnelde uitrol van meer dan 900.000 aansluitingen. Door Glaspoort, en dus de samenwerking met APG, zouden 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven sneller glasvezel moeten krijgen dan anders het geval zou zijn geweest. Daar is een investering van ruim 1 miljard euro mee gemoeid. Later spraken KPN en APG over een vergrote reikwijdte van 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven.

Dit jaar zouden in ieder geval 70.000 glasvezelverbindingen gerealiseerd moeten worden. Het idee is dat de meer dan 700.000 huishoudens voor eind 2026 zullen beschikken over een glasvezelverbinding als vervanging voor koper. Het gaat dan bijvoorbeeld om dorpen als Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster.

De samenwerking tussen KPN en APG werd in mei goedgekeurd door de ACM. Concurrenten van KPN waren kritisch en hadden zorgen over de samenwerking. De toezichthouder stelde echter dat de samenwerking tussen KPN en APG 'de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland niet zal verminderen'. Verder vond de ACM het positief dat het netwerk ook wordt opengesteld voor andere providers; KPN wordt wel de hoofdhuurder van het netwerk.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-09-2021 • 12:46

155

Submitter: robcoenen

Lees meer

Reacties (155)

155
153
89
4
0
44
Wijzig sortering
Betekent dit dat je als T-Mobile klant ipv Max 100mbit ook 1gb over het kpn netwerk kan krijgen?
Dit gaat niet over het 'oude' Reggefiber netwerk.. Dit gaat over de aansluitingen die gerealiseerd wordt door Glaspoort (joint venture KPN en APG). En dit staat ook weer los van de KPN projecten die ze zelf nog doen met wat vroeger het Reggefiber was...
Dus KPN is met twee partijen bezig glas aan te leggen.
T-mobile vond eerder de prijs voor wba te hoog. Daarom bodem ze het alleen boj odf aan. Als t-mobile bereid is om er voor te betalen zal het vast kunnen. Maar zeker nu met de overname van t-mobile vraag ik me af wat er allemaal gaat gebeuren.
Wat is wba boj en odf?
WBA = Wholesale Broadband Access, waarbij KPN infrastructuur levert (koper, DSLAM en tegenwoordig ook glas) en de wholesale klant de diensten (Internet, telefonie, televisie) daaroverheen levert.

ODF = Optical Distribution Frame, de plek in het netwerk waar glasvezel fysiek bij elkaar komt en verbonden wordt met de rest van het netwerk. Een leverancier met 'ODF toegang' kan zijn eigen netwerkapparatuur plaatsen in het ODF. Dit kon vroeger ook voor koper met MDF toegang (Main loop Distribution Frame, wijkcentrale) of zelfs SDF toegang (Sub loop Distribution Frame, straatkast)

'boj' is denk ik een typo van 'bij'. WBA kost waarschijnlijk meer geld ten opzichte van ODF toegang (als je de schaal hebt om investeringen in netwerkapparatuur en backbone te kunnen absorberen), maar WBA is praktisch overal beschikbaar. Veel partijen doen gedeeltelijk ODF in gebieden met veel (potentiele) klanten en gebruiken WBA voor dekking buiten hun ODF gebied.

[Reactie gewijzigd door HashIT op 23 juli 2024 07:00]

Ik zie ODF ook als 'Open Dutch Fiber' voorbij komen. Hoe zit dat dan?
Open Dutch Fiber is een bedrijf wat glasvezel aanlegt in Nederland.
Ofwel, T-Mobile kan aanbieden via ODF of ODF .... om het overzichtelijk te houden. :)
T-Mobile gebruikt ODF voor ODF (Open Dutch Fiber) 🙂
Dit soort dingen eerder:

https://www.fiberopticbox...atch-panel15240910063.jpg
of
https://www.fiberopticbox...stribution39122706533.jpg

looks fancy maar stelt weinig voor.

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 23 juli 2024 07:00]

Dank je voor de toelichting. Met de hoofdletters en je uitgebreide toelichting erbij is het duidelijk :) Top!
Bedankt voor de uitleg.
Op mijn postcode kan ik 1000mbit (KPN fiber) krijgen volgens de T-Mobile site, was voorheen max 100mbit.
Daar gaat het niet om. Mensen die nu al bij T-Mobile een 100 Mbit aansluiting hebben, waar volgens de site nu 1000 Mbit beschikbaar is, zitten vaak nog op KPN's WBA netwerk aagesloten i.p.v. dat van T-Mobile (ODF). Om dan naar gigabit te verhuizen, moet de verbinding eerst worden afgesloten (zodat je dus géén internet thuis meer hebt) om na een week of drie weer aangesloten te worden, maar dan dus via ODF en met 1000 Mbit.
Dit komt omdat T-Mobile niet wil betalen voor gigabit op het WBA netwerk van KPN.

We vragen ons nu dus af of dit gaat veranderen enerzijds door de overname van T-Mobile en anderzijds door wat er in dit nieuwsbericht staat, zodat je niet een paar weken zonder internet hoeft te zitten.

[Reactie gewijzigd door musiman op 23 juli 2024 07:00]

De omzetting van WBA naar ODF heeft bij ons thuis wel geteld een paar uur geduurd dat wij zonder internet zaten.
Let wel: bij T-mobile aan de telefoon zijn ze behulpzaam en proberen ze mee te denken. Echter Guidon, hoe aardig sommige medewerkers ook zijn. Ze zijn niet capabel.
Echter als jij al T-mobile hebt met een Zyxel modem is het een fluitje van een cent om de ene converter te vervangen voor een andere converter. Daarnaast ook nog de glasvezel kabel vervangen. Dat is nog geen 3 minuten werk.

Converter en glasvezel kabel daar komt een monteur voor langs. Waar je op moet letten is dat die gasten komen op het moment dat je internet abbo wordt omgezet. Want anders kan je inderdaad even zonder internet zitten.
@Aramiss @jongetje Wat vreemd. Ik heb namelijk gebeld naar T-Mobile waarom ik niet naar 1 Gbit over kon. Dit was in mei dit jaar ongeveer. Zij gaf aan wat ik hier vertelde: een week of drie geen internet.

Maar goed om te weten dat het nu anders/sneller kan, ik zal er nog een telefoontje aan wagen. :)
Ik heb live chat geprobeerd en die zijn een stuk behulpzamer omdat de mensen aan de telefoon waarschijnlijk je afsluiten en opnieuw aansluiten zodat het mooi meetelt voor hun targets.
En dat is nou niet niet in het belang van jouw situatie.

Wij zijn overgestapt in April dit jaar.
Ik heb vorig jaar in december ook gesproken met T-Mobile, en gaven aan dat het niet zomaar kon worden overgezet. Een maand of 3 geleden werdt ik geinformeerd dat dit veranderd was, en inderdaad kon ik daarna zonder noemenswaardige down-time overgezet worden.
Ik heb eind juli ook de postcodecheck gedaan en gebeld omdat ik het niet zelf in de portal kon omzetten/upgraden. Na het belletje moest ik toch nog 3 weken wachten voordat het kon worden omgezet. Maar als ik het hier zo lees is het maar net wie je spreekt of mee hebt ge-chat. Ben in ieder geval blij met de hogere snelheid voor dezelfde prijs :Y)
Ik heb hier KPN GPON maar kan ook T-Mobile 1 Gbps krijgen zie ik (€40 p/m).
Het lijkt me stug dat ze ergens die vezel lostrekken en op ODF zetten.

Edit: Wat ik inmiddels van ODF begrijp wel dus ... lijkt me een omslachtige procedure.

[Reactie gewijzigd door feico.de.boer op 23 juli 2024 07:00]

Die omzetting duurt geen weken hoor, gaat als je contact legt met T-Mobile wel sneller nu.
Het is niet meer zo erg als vroeger toen je 3 weken zonder internet zat, tenzij het mis gaat maar dan bieden ze wel alternatieven als noodoplossing maar ook dan zeker geen 3 weken, normaal gesproken is het max 1 dag offline, in praktijk nog wel korter.

Zelf ben ik ook van WBA naar ODF gegaan en het viel wel mee, dat eventjes offline zijn had ik er graag voor over voor wat je er weer voor terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:00]

En juist daar gaat er bij T-Mobile veel of zeg maar liever heel erg veel fout, lees je de klachten op hun forum dan schrik je behoorlijk.
Wat ik bedoel zijn vooral de klanten welke individueel een overgang van WBA naar ODF aanvragen, ook bij het nieuwe tv platform regent het klachten met name over het zeer slechte beeld bij grotere tv's welke mede word veroorzaakt door de veel te lage streams welke men categorisch weigert aan te passen
Hier in Harderwijk helaas nog steeds max 100 mbit. We zitten met ons eigen glasnetwerk aangesloten op WBA. Ondertussen kunnen we wel Tweak krijgen, maar met T-mobile heb je een mooie aanbieding voor je mobiel (onbeperkt mobiel + max haalbare internet snelheid voor 50 euro). Daar komt nog eens 15 euro voor de TV bij, maar als ik switch naar Tweak betaal ik ineens veel meer =(
Nee, dat is immers puur en alleen door een bewuste keuze van T-Mobile om te kunnen stunten met prijzen in een “one size fits all” prijssetting met enorm lage prijzen om klanten te winnen (later zal de prijs wss flink opgehoogd worden). Dat ligt niet aan KPN of het netwerk.
Het zal ongetwijfeld een stuk reclame bevatten (zo van: T-mobile is goedkoper en sneller dan KPN), maar als ik kijk naar Freedom die over diverse netwerken glas aanbied valt op dat KPN structureel 30 euro duurder is en Freedom heeft geen eigen glas om dit te verklaren. De enige conclusie die ik kan trekken is dat KPN gewoon takkeduur is voor wat ze doen (no surprise there).
Op eigen netwerk zal altijd goedkoper zijn zonder overhead, maar naar de wholesale tarieven (en die van KPN zelf) kijkend kan dat mijn inziens geen verschil van €30 opleveren… Noot dat T-Mobile overigens al weigerde meer aan te bieden toen de ACM nog de maximale prijzen vaststelde voor KPN waarbij KPN in principe tegen kostprijs moest leveren. De prijzen zijn na deregulatie niet opeens explosief gestegen ofzo. Uiteraard is KPN ertussen alsnog duurder want die gaan ook niet voor Sinterklaas spelen, maar €30/maand/klant zou mij enorm bevreemden als je de tarieven bekijkt.
Tsja: https://freedom.nl/diensten/internet 49 euro via niet kpn over diverse netwerken en 84 via KPN.
Over die wholesale tarieven, het is natuurlijk gegoochel tot en met.

Net als stichtingen die niet te veel winst moeten maken is tegen kostprijs leveren betrekkelijk natuurlijk. Als je alle reservecapaciteit, goodwill, overige bedrijfskosten door verandering van regelgeving meepakt, plus royaal gaat zitten in het blijven investeren in het goed en snel houden van het netwerk, stijging van kosten, lonen en tot slot natuurlijk ook marketingkosten of anders publiek informatie campagnes. Tja, dan heb je vervolgens jaar op jaar 'incidentele' meevallers, dankzij 'boven verwachting efficiënt' uitgevoerde operatie.

Anders gezegd, WBA is welbewust veel duurder dan iedere wekelijke concurrentie zelf ooit zou hoeven zijn. Dankzij die papieren waarheid wel een heel bataljon KPN'ers een bonus, ACM geplaceerd want er is op papier aangetoond dat het een kostprijs zou zijn... iedereen blij behalve de consument in gebieden waar die niks anders kan dan WBA. De ACM heeft het keurig naar de letter van de (Europese) wet gedaan, maar die wetten zijn zo ruim en op zoveel kariger situaties van staatsmonopolies voorzien, dat het voor consumenten niets oplevert helaas.

De enige die er echt nog wat tegen kon doen op nationaal niveau is Ziggo. Echter die hebben veel liever ook een dikke inkomensstroom, dan dat ze ooit met KPN op prijs zouden concurreren. Nu gaan KPN en Ziggo op allerlei manieren glasvezel en giganet en weet ik wat aanleggen, zolang ze lokale intiatieven maar zo klein en zo lokaal mogelijk kunnen houden, en zo hun vette marges veilig.

Er moet in mijn beleving in plaats van het huidig provider circus eens basis internet komen voor een bepaald vast bedrag, ipv ieder diens eigen kosten te mogen samenstellen. Ik zeg vanaf 2030 minimaal 30 Mbps up én 30 Mbps down voor maximaal € 20 per maand met max. 30ms ping tot Brussel. Verplicht op elk adres in de EU. Dan komen we eens écht ergens :Y)
Ja, maar dan moeten ze het wel willen aanbieden.

Als voorbeeld:
Tweak:
Eigen netwerk: € 59,95
KPN netwerk: € 80,95

Beide 1Gbit/s en met TV Basic, zonder KPN korting.

[Reactie gewijzigd door Vorkie op 23 juli 2024 07:00]

En komt niet door de winstmarge van Tweak dat prijsverschil...
Waarom zou dat?

Ik vind het vooral schandelijk dat grote providers niet op de kleine netwerken opereren. Ik snap het van KPN, maar een T-mobile had prima op het e-fiber netwerk iets kunnen doen.
KPN WBA is een extreem duur netwerk.

Ik snap de commerciele beslissing volledig van providers als ze op netwerken waar ze geen goede propositie kunnen doen (door kostprijs of verwacht rendement) geen aanbod doen.

Ben wel benieuwd of de oligopolisten die verplichting op hun eigen netwerk hebben of dat het alleen commercieel aantrekkelijk is
Misschien snap ik het niet.

Maar waarom zou t-mobile geen commerciele aanbieding kunnen doen bij bv e-fiber.

Wat is het verschil tussen het aanbieden op het kpn netwerk en het e-fiber netwerk. Behalve de kosten die ze vragen?
Als je geen aantrekkelijke prijs kan bieden dan wordt het voor consumenten alleen maar onduidelijk.

Zie je ook bij KPN WBA. Het is onduidelijk voor klanten waarom hoge snelheden daar niet (betaalbaar) kunnen. Om KPN WBA kan je niet heen, om kleine initiatieven wel..
Dat kan er één zijn. Maar alle standaard providers bieden niet op deze netwerken aan. Dat kan gewoon geen toeval zijn.
T-Mobile wilde de woekerprijzen van KPN niet betalen, dus leveren ze nu alleen 100mbit. Tijd geleden konden ze nog wel meer leveren, dus 200mbit en 500mbit.
200 mbit abonnementen zie je steeds minder, vaak is het dan 50,100,500,1000 mbit.
Bij mijn provider kan ik alleen kiezen tussen 50,100 en 1000 en dat vind ik wel prima.

Prijsverschil tussen 100 en 1000 was zo weinig dat het een nobrainer is om nog 500mbit aan te bieden bijvoorbeeld, ik zit op 1000 ondanks overkill voor mij, het was fors goedkoper dan KPN met zijn 100 mbit lijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:00]

Ik woon in Reggefiber gebied, was ook lange tijd max 100mbit mogelijk maar inmiddels toch overgezet naar 't mobile gigabit, dat gaat dan via GPON.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:00]

Dat was dus precies mijn gedachte ook.En met een bundelkorting zou je dus het snelste internet voor €25 kunnen krijgen.
Of dat je überhaupt glas van T-Mobile af kunt nemen over GPON?
Hier ben ik ook benieuwd naar!
Hopelijk komt er dan eindelijk kaal internet 200mbit + voor 35-40 euro ipv van al die 'verplichte content rommel' die je voor 2,50 a 5,00 erbij krijgt maar wel 60(+) euro voor je internet only betaald.
Ik heb een 1Gbit verbinding bij T-Mobile voor 40 euro in de maand (internet only). Wel in combinatie met een unlimited mobiel abonnement, anders is het wat duurder. Dus het hoeft niet meteen heel duur te zijn.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 23 juli 2024 07:00]

Dit is niet landelijk, en alleen waar T-Mobile zelf apparatuur heeft in de wijk. Dus voor pak hem beet 80% hier nutteloos.
Heb je een voorbeeld van waar er wel vrije provider keuze is voor glasvezel, maar t-mobile meer vraagt voor hun 1 gig glasvezel abonnementen?

Want volgens mij heeft t-mobile, als een van drie, een landelijke dekkend glasvezel netwerk tot in de wijkkasten, dus zouden ze overal 'zelf apparatuur heeft in de wijk' moeten hebben staan.

In mijn wijk in Eindhoven waar glasvezel al een hele tijd geleden is aangelegd door Reggifiber, wat is overgenomen door KPN, kan ik voor 40 euro een 1 gig glasvezel verbinding krijgen, 35 zelfs als je al een mobile abonnement hebt bij ze. (wel aansluitkosten van 67 euro)
T-Mobile lost dit op door niet meer dan 100 mbit te leveren. Omdat een eventuele 1000 mbit verbinding te duur zou worden.

Check maar eens een huisnummer op 1095MD bijvoorbeeld.
Ik heb gewoon gigabit via tmobile.
Wat @Countess schrijft, ik kan het hier ook kiezen voor dat geld als ik zou willen (Veghel). Hoe kom je aan die 80%?
Hier een overzicht van T-Mobile zelf, ODF is waar T-Mobile zelf apparatuur heeft en bij WBA de lijn huurt van KPN:

https://community.t-mobil...laatsen-wba-of-odf-297183
Duidelijk overzicht, maar is dat dan zo'n 20% van het gehele Glasnetwerk in Nederland? Geen idee hoe dat in te schatten namelijk.
Zonder mobiel betaal ik bijna € 55,00
Zou ik toch T-Mobile even bellen. Als ik nu kijk op de website, noemen ze alleen €40,- en geen andere voorwaarden zoals eerste X maanden 40, daarna 55.

Of heb je ook TV erbij?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 07:00]

Nee is echt zo goedkoop.
In combinatie met mobiel is het zelfs 25 euro.
Ik denk dat je op de verkeerde persoon reageert. Ik reageer op iemand die zegt 55 euro in de maand kwijt te zijn, terwijl het nu dus blijkbaar 40 euro is. Dan kan hij 15 euro in de maand misschien besparen, tenzij hij bijvoorbeeld TV heeft (aangezien hijzelf al schrijft 'zonder mobiel' ga ik ervan uit dat hij dus geen mobiel abonnement bij TMNL heeft).
Klopt inderdaad. Ik heb er ook TV bij. Zou het haast vergeten.
Zonder is het inderdaad €40
In onze gemeente betaal je gewoon €50,- euro voor 100Mbit T-Mobile of €45,- voor 50Mbit.
Kan je beter KPN pakken voor €47,50 (100Mbit).
Dat is dan nog geen glasvezel denk ik.
Dat is belachelijk. 100 Mbit is wellicht wel voldoende, maar het prijsverschil zou niet zo groot moeten zijn. Het is immers gewoon een nuts voorziening
Als je tegenwoordig een unlimited mobile abonnement hebt bij T-mobile en dat combineert met een thuis abonnement dan betaal je 25 euro per dienst, dus 50 euro in totaal. Misschien dat jij nog onder oude voorwaarden valt, maar als je 40 euro voor thuis betaald dan zou ik T-mobile toch eens opbellen of je wel volledig gebruikt maakt van het combivoordeel.
Internet only + mobiel unlimited is 25€ per product, waar je de snelste verbinding voor je internet krijgt.
Dan mag je nog best blij zijn.
Wij hebben sinds begin dit jaar KPN glasvezel. Maar kunnen nergens anders maar toe.
De postcode check zegt overal dat we geen glasvezel hebben. Terwijl het bij het aansluiten in de folder die we hebben ontvangen stond dat we keuze hadden uit heel veel providers...

KPN zegt ligt aan de providers zelf, want er is wel glasvezel.
De providers zeggen KPN moet het vrijgeven in de postcode check.
KPN heeft eigenlijk gelijk in deze.

De providers moeten hun leverstraat aanpassen zodat bestellingen voor GPON ook doorgevoerd kunnen worden. Voor DSL en "normaal" glasvezel lopen die processen anders dan bij het aansluiten van een klant met GPON (er moeten extra stappen doorgevoerd worden). Online.nl, Freedom, etc kunnen inmiddels al wel leveren via GPON. Tweak kon het ook, maar dat staat nu blijkbaar weer even dicht.

Doordat er dus een andere glasvezeltechniek wordt gebruikt moeten er intern wat processen aangepast worden. En dat kost tijd, geld en andere resources.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 juli 2024 07:00]

Thanks voor je informatie!

Ik heb met er zojuist in verdiept. Dit wist ik namelijk niet.
Het lijkt er op dat het nog heel lang gaat duren bij T-Mobile.
Maar het is wel mogelijk. Youfone levert dus sinds enkele dagen ook op GPON-2

[Reactie gewijzigd door Mirr0r op 23 juli 2024 07:00]

Dacht dat t-mobile het snelste internet aanbood voor €25 als je een mobiel unlimited abo had.
https://www.budgetthuis.nl, kpn netwerk, ik haal hier 110 Mb/s via koper, 32,50 per maand als je TV uit zet.
Je kan het hopen, maar waarom denk je dat dat iets te maken heeft met het openen voor andere providers? Het is niet alsof dit netwerk verplicht stelt dat ISPs kaal internet gaan aanbieden en een motivatie lijkt er met het openen ook niet duidelijk meer te zijn dan in bestaande situaties?
Ben benieuwd of T-Mobile dan 1Gbit/s kan gaan aanbieden op KPN glasvezel ipv de 100Mbit/s die ze nu doen.

Edit: no_way_today was me voor.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 23 juli 2024 07:00]

Ze gaan het via WBA aanbieden, dat is hetzelfde als wat ze nu ook doen. Op WBA is het bij T-mobile max 100Mbit helaas 😔
Hoe zit dat precies? Ben benieuwd waarom T-Mobile niet meer dan 100 aanbiedt.
Money!
T-mobile vindt dat KPN teveel geld vraagt waardoor ze gigabit niet tegen een concurrerende prijs kunnen aanbieden.
[sarcasme]Raar. Daar lijken andere partijen geen last van te hebben: https://freedom.nl/diensten/internet

1Gbit vs 50Mbit voor hetzelfde geld. Enige verschil is de glas beheerder.
[/sarcasme]
Freedom Internet is geen prijsvechter. Je kan op de gelinkte pagina dit terugzien als in dat Freedom Internet op het netwerk van KPN een stuk duurder is dan op andere netwerken.

T-Mobile is wel een prijsvechter. Op het netwerk van KPN kan die niet concurreren met KPN. De kosten zouden te hoog worden zonder voldoende meerwaarde te bieden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:00]

Maar dat is toch ook wat hij bedoelt. Freedom biedt haar diensten over verschillende netwerken aan. Wanneer het de 1gb variant geleverd wordt via een aanbieder anders dan KPN, dan is het 49 euro per maand, maar via KPN 84 euro. Daar zit 35 euro tussen.

De aanname die ik dan doe, is dat met 49 euro per maand Freedom haar kosten kan dekken en die 35 euro wat het verschil is tussen de netwerken het verschil is die KPN doorbelast.

Dan kan ik mij voorstellen dat t-mobile dit te duur vindt, zij vragen immers (i.c.m. unlimited) slechts 25 euro per maand. Dat is dus al 10 euro goedkoper dan wat KPN vraagt. En dan ga ik er in deze hele basale berekening van uit dat een andere partij geen kosten in rekening brengt voor het gebruik mogen maken van het netwerk, dat is natuurlijk vast niet waar.
Het was geen commentaar op jou, maar een aanvulling/verduidelijking.
Mja, dat is het dus niet. Sa1 begreep het prima.

Wordt voor een groot deel veroorzaakt door GPON netwerk van KPN overigens, maar dat terzijde. Kijk anders even bij tweak.nl of netrebel ofzo met een postcode uit een KPN GPON netwerk gebied. Wellicht dat je het dan begrijpt.

Het verschil aan grondrecht op KPN GPON glas met andere glas aanbieders, infra dus, is belachelijk.
Gelukkig heeft men hier in Nieuwegein besloten de uitrol aan KPN te gunnen ipv. 2 partijen te laten graven. Dan kan ik straks kiezen tussen Ziggo (tegen de tijd dat KPN klaar is zal de upload daar ook wel verbeterd zijn) tegen de hoofdprijs of KPN internet tegen de hoofdprijs. Op de een of andere mannier lukt het de politiek niet om marktwerking ook echt uit te voeren ipv. alleen maar lipservice te geven.
Dat van mij ook. Bijzondere reactie dit.
Ik las op dit draadje en ben sinds kort aangesloten door provider Freedom op KPN netwerk (reggefiber) en betaal 49 euro voor 1Gbts verbinding inclusief die nieuwe 5530 Fritzbox fiber modem in bruikleen. (eerste 3 maanden 34.- actie en 25 aansluitkosten) Ik ben echt zeer tevreden. Het modem is rechtstreeks aangesloten op de glasdraad door meegeleverde patchcover en een SC-LC fiberkabel. Dus geen NTU er meer tussen, maar via de glaskabel rechtstreeks op de Fritzbox. In theorie zou ik een 970mbts up en download verbinding hebben en via de speedtest haal ik ruim 930 om 940mbts. Best nog wel overkill voor de meeste servers, maar moet zeggen dat game-servers zoals Origin en Rockstar, daadwerkelijk ruim 100MB per seconde geven tijdens downloaden (860mbts+). Games van 100GB staan echt in no-time op je schijf geïnstalleerd.
Lang getwijfeld, maar blij dat ik ben overgestapt. Duidelijke provider en netjes F-secure code erbij. Helemaal winterklaar hier met F1 tv en Netflix over chromecast...
Freedom bied bij mij alleen maar DSL aan wat raar is, ik kan normaal gesproken tussen ODF en WBA kiezen bij postcodechecks op glasvezel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:00]

Overigens kán het wel! In sommige wijken/gebieden is de dichtheid T-Mobile Thuis klanten hoog genoeg, waardoor T-Mobile (Glasoperator) zélf in de PoP (Point of Prensence) zit.

If so, dan leveren ze vaak gewoon 1gbps/1gbps over dat ene KPN glaslijntje ;)

(zit je wel met andere overboekingen, dan dat KPN zelf voor haar klanten regelt, maar who cares voor 25 euro/maand)
Klopt en veelal is dat dan via GPON zoals hier met T-mobile.
Anoniem: 767041 @heval20 september 2021 13:16
Te duur
Ik heb gewoon 1gb tmobile thuis op een kpn ( reggefiber) aansluiting

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 23 juli 2024 07:00]

Had ik ook op mijn oude adres. Op mijn nieuwe adres heb ik ook 1Gbit/s via T-Mobile, weet niet wat voor netwerk dat is. In de meterkast stond wel KPN glasvezel op het kartonnen beschermkapje.
Er wordt in steeds meer gebieden ODF mogelijk.
Hier in Zwolle heeft KPN 15 maanden geleden glasvezel in de grond gelegd. na +- 12 maanden kon T-mobile hier 1gbit glasvezel leveren. misschien is het ook afhankelijk van hoe lang de glasvezel al in de grond ligt.
Nee is pas sindskort, op dit adres was ook opeens kort geleden gigabit leverbaar, dat was lange tijd niet mogelijk via tmobile, lange tijd kon ik ook niet hoger dan 100mbit terwijl er wel een gigabit link was vanuit WBA.

De AON mediaconverter is nu vervangen voor GPON.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:00]

Klopt. 1Gbps kan pas als de kabel genoeg is gerijpt :+
Ik dacht eerder aan wortelschieten voor de aanvoer van grondwater om die snelle bitjes te koelen dan aan rijpen :+
Volgens mij kunnen ze dit al wel, maar is het meer een kosten afweging van T-Mobile dat ze dit niet doen.
Ik heb in den haag een voormalig reggefiber aansluiting (lees KPN) en hier kan ik via tmobile 1GB bestellen. Dus het gaat niet overal op
Aangezien KPN en mede-eigenaar en hoofdhuurder is, wordt het toegangstarief waarschijnlijk weer zo hoog dat andere aanbieders op dit netwerk ook niet meer dan 100 Mbit/s zullen aanbieden.
Wat is de reden precies dat ze niet meer dan 100 aanbieden? Ik zit bij T-Mobile en die gebruiken ook KPN lijn. Ik kan max 100 via T-Mobile afnemen terwijl KPN zelf 500 aanbiedt. Ik heb vaak gebeld en niemand kan uitleggen hoe het precies zit.
Anoniem: 1657372 @heval20 september 2021 13:42
Geld, KPN wil hun investering op glasvezel terugverdienen en T-Mobile wil gezien worden als de goedkoopste. Als T-Mobile meer bandbreedte wil moeten ze meer betalen, waardoor ze niet meer de goedkoopste kunnen zijn zonder verlies te maken. Vanuit beide partijen dus geld, alleen voor eentje het imago en voor de ander het terugverdienen van een netwerk.
Toch grappig hoe Reggiefiber wel het netwerk kon terugverdienen zonder de woekerprijzen die PKN nu vraagt na de overnamen.

Of hoe t-mobile ook de prijzen laag kan houden met hun eigen apparatuur en alleen de last mile lijntjes van regiefiber/KPN gebruikt hier in Eindhoven.

Een van de twee is gierig hier... wie zou het toch zijn.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 07:00]

Anoniem: 1657372 @Countess20 september 2021 16:46
Maar ik vind wel dat je een beetje gekke aannames doet, want er is een verschil tussen terugverdienen en winst willen maken. De meeste bedrijven willen zo veel mogelijk winst maken, dat is waarom we in Nederland een luxe leven hebben en een groot deel van de mensen een salaris heeft waar je prima van kunt leven. Het heeft niks te maken met gierig, want dan doe je de aanname dat T-Mobile en KPN het doen omdat ze het beste voor hebben met de mensen, maar laat het duidelijk zijn dat er maar weinig profit bedrijven zijn die dat hebben.

T-Mobile kan het iets makkelijker verkopen omdat ze een prijsvechter zijn, maar dat doen ze echt niet omdat ze inherent willen dat mensen goedkoop internet hebben. Dat doen ze natuurlijk om een marktaandeel te krijgen om, ... surprise surprise je raadt het al, winst te maken. KPN wil winst maken op hun netwerk, maar krijgt meer de schuld omdat T-Mobile wordt gezien als de 'good-guy' door mensen omdat ze goedkoper zijn. Feit is, geen van de twee heeft het beste met je voor en voor allebei is wat te zeggen.
Over rare aannames gesproken: legt uit, hoezo valt er wat te zeggen voor KPN's aanpak? Ze vragen duidelijk veel meer geld als nodig want andere kunnen het veel goedkoper aanbieden onder praktische de zelfde omstandigheden. in een eerlijke markt zou zo'n situatie nooit lang stand houden.

Het feit dat ze er blijkbaar al jaren mee wegkomen in veel gebieden is eigenlijk gewoon een zaak voor de mededingingsautoriteit, want dat is een duidelijk teken van een gebrek aan gezonde marktwerking, en mogelijk zelfs misbruik maken van een dominante markt positie (monopoly misbruik in de volksmond) helaas ligt die ook in Nederland nogal te slapen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 07:00]

T-Mobile kan wel hogere snelheden dan 100 aanbieden, maar door de prijs die ze aan KPN moeten betalen voor WBA >100mbit komen ze er niet aan uit.
Vooral bij mensen die Mobiel&Thuis afnemen (voor € 25,- elk) zal de marge laag zijn.
Persoonlijk zou ik wel een meerprijs willen neertellen, maar T-Mobile biedt die optie niet eens :|
Het pensioenfonds APG moet ook geld verdienen. Sorry vind AGP wel een vreemde eend in deze. Dat ze aandelen hebben en investeren kan ik begrijpen. Maar om ze zo prominent te noemen, vind ik een beetje vaag.
Stukje promotie waarschijnlijk. Beleggers staan vaak in het kwaad daglicht door investeringen in vervuilende activiteiten en oorlogsindustrie. Ik denk dat men hiermee het imago wil opkrikken door te laten zien dat beleggers nu in internet investeren.
Daarnaast is het een jointventure en niet gewoon een investering. Dan is het ook wel logisch om de deelnemers uitdrukkelijk met naam te noemen.
KPN wordt wel de hoofdhuurder van het netwerk.
Zit daar niet het probleem? KPN vraagt hoge tarieven en heeft dan uiteindelijk alsnog een soort van monopolie. Het lijkt me ook geen we kosten eruit halen, ze willen er ook (goed) op verdienen.

Beter zou zijn dat de overheid hierop zou zitten en dan afspraken gemaakt met welke tarieven en hoelang er dan zou mogen worden gevraagd. Ik ben erg huiverig t.o.v. KPN en partners, het is anders dan Ziggo die willen het helemaal niet, maar dit lijkt een constructie waar goed op te verdienen valt.

Jammer dat andere dan ook maar weer glasvezel gaan aanleggen, een vezel met KPN en daarnaast TM (of zelfs nog meer).. wie vond dat bij ACM een goed idee?
Als de tarieven te hoog zijn, krijg je geen klanten op je netwerk terwijl het net het doel is van KPN en APG om geld te verdienen aan providers die hun diensten willen gaan aanbieden via dat netwerk. Men zal dus ongetwijfeld marktonderzoek doen om na te gaan wat de optimale prijs is om het netwerk zo goed mogelijk te laten renderen.
Het is helaas niet duidelijk wat de betekenis van hoofdhuurder is. Maar ik denk dat je het niet zomaar moet verwarren met een partij die als klant de prijs gaat bepalen. Het lijkt gebaseerd op het uitgangspunt dat KPN momenteel de enige huurder is, en dan ben je al snel de hoofdhuurder. Het doel van het netwerk is om, zoals @bytemaster460 ook stelt, geld aan klanten te verdienen ongeacht of dat KPN is. Dus de zekerheid van KPN is voor dat netwerk prettig, maar als ze te veel gaan vragen blijven de anders ISPs weg en zal waarschijnlijk KPN op de lange duur meer moeten gaan betalen om het netwerk rendabel te krijgen. Want het geld wat ze hoopte te krijgen vloeit dan waarschijnlijk weg naar concurrerende netwerken. Daar is op zich niets mis mee, dat is marktwerking.
Dat soort reviews relativeer ik toch altijd wel. Ten eerste schrijven veel tevreden mensen geen review. Het zijn juist gefrustreerde mensen die eerder hun frustraties van zich af willen schrijven. Ten tweede zijn er hele volksstammen die vinden dat hun internetabonnement waardeloos is terwijl gewoon de wifi in hun huis niet goed functioneert of hun computer uit 2005 niet meer snel genoeg is. Ten derde zijn er veel mensen die ongerelateerde slechte ervaringen in hun review relateren aan de kwaliteit van de verbinding (defect modem, klantenservice, etc.)
Ik denk niet dat je naar sites als "ervaringen.nl" en "Klachtenkompas" gaat als alles prima gaat en er niks op aan te merken is
Ik heb hier Delta. Internet is prima, TV wat minder... maar verder weinig te klagen. 1gbit up en down waar ik voorheen max 20mbit kon krijgen.
Ik heb ook Caiway van Delta, maar ik wil XS4ALL VOIP service .

Dus ik hoop dat Delta ook de sluizen opengooit.

[Reactie gewijzigd door Jermak op 23 juli 2024 07:00]

Je vergeet dat NL ook goed is in het klagen, Vooraf, tijdens en na.

Jij bent nu in fase: Vooraf.
Even snel wat klachten gelezen maar ik lees eigenlijk nergens dat de dienst zelf slecht is. Men klaagt vooral over hun wifi verbinding of administratieve zaken. Dat is ook niet leuk maar zegt weinig over de algehele staat van dienst. Met reviews moet je er altijd een beetje doorheen prikken vind ik. Want als Tweaker weet je natuurlijk je eigen wifi netwerk wel aan te leggen en ga je niet zeuren over slecht bereik van je gratis modem.
Maar je maakt wel wat flinke denkfouten en aannames die je niet zomaar kunt doen. Sowieso heb je te maken met een gigantische bias (reporting bias in dit geval), mensen waarbij alles perfect werkt zijn veel minder geneigd om dat te plaatsen dan mensen die wel problemen hebben. Zeker als je een site hebt die alleen klachten behandeld (klachtenkompas) zegt dat niet zo veel, je komt daar alleen als je problemen hebt.

Sterren rating zijn een beetje lastig, je zit namelijk in een industrie waar mensen verwachten dat het goed werkt en pas aan de bel trekken als dat het niet doet. Het is tot op zekere hoogte te vergelijken met energie maatschappijen, je hebt het nu eenmaal nodig maar of je er ooit blij mee zult zijn valt te betwijfelen.

Ook de aantallen vind ik nog wel de moeite waard om aan te kaarten. 54 klachten zijn op een heel bedrijf natuurlijk niet zo heel veel klachten, zeker als je meerekent dat geen enkel systeem ter wereld 100% van de tijd werkt. Er gaat altijd wel wat fout, het verschil zit in hoe het opgelost wordt. Daarnaast heb je ook veel mensen die klagen over dingen waar Delta weinig aan kan doen. Wifi die slecht is, dat is ook gewoon onbegrip van natuurkunde en ook Delta heeft helaas nog te maken met de wetten van de natuur.

Je opmerking over Nederland snap ik niet helemaal, wat heeft de klachtenafhandeling van een bedrijf te maken met vooruitstrevend? Daarnaast is het ook typisch Nederlands om te klagen op wat we hebben, zonder eigenlijk te weten wat de rest heeft. Je ziet dit ook bij de NS, een van de beste sporen van de wereld maar Nederlanders weten het wel te vertellen alsof we nog nooit een rijdende trein hebben gezien :).
Dat soort review websites heb je dus helemaal niks aan want zoek maar een op de beste providers, zelfs deze scoren negatief dus je kan afvragen hoe serieus je de website moet nemen.
Inmiddels heb ik 17 jaar glasvezel, ongelofelijk om te lezen dat er nog zo'n grote stukken Nederland niet aangelegd zijn.

Ik betaal bij T-mobile (combi deal met mobiel) 25 euro voor 1000/1000.
het gekke is dat alles op om mij heen het wel heeft alleen ons dorpje niet voel me net Astrix
Same here. Ze hebben zelfs een kabel door de straat getrokken zodat het dorp verderop aan de glasvezel kon. Ik voel me nu net zo'n kindje wat op de stoep van een snoepwinkel een winterpeen krijgt.
In 2004 was je er dan wel heel vroeg bij. Welk netwerk is dat dan? Ik zat in 2004 op DSL van 768kbit/s.
Ik ben in 2005 of 2006 als student gaan werken voor XMSnet, de provider op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Dat werd toen aangelegd voor alle woningen van Portaal woningcorporatie.
Of de glasvezel van jusch daar ook onderdeel van is weet ik niet, maar gezien de lange geschiedenis van XMSnet zou de 2004 a 2005 van jusch prima moeten kunnen.
Het ging toen nog om ons brabantnet (100mbit was dat toen nog)
link
Anoniem: 1657372 @jusch20 september 2021 16:52
Maar even realistisch gezien, je betaalt 25 euro per maand maar vindt het echt onbegrijpelijk dat dat niet genoeg is om heel Nederland van glasvezel te voorzien?

Het is natuurlijk ook gewoon zo dat voor de meeste mensen die snelheden helemaal niet nodig zijn. 1Gbit is natuurlijk extreem veel, en behalve als je servers draait waar je films naar al je vrienden mee streamt of heel specifiek werk thuis doet heb je dat totaal niet nodig. Dat betekent niet dat het er niet zou moeten komen, maar producten worden nu eenmaal op de massa gemaakt want dat is rendabel en de massa heeft er gewoon geen vraag naar. Bedrijven die glasvezel aanleggen kunnen natuurlijk heel goed zien of hun investering het waard was, en ik denk dat heel veel mensen geen glasvezel nemen omdat een goedkoper abonnement ook prima past bij wat ze willen (2 simultane Netflix streams en misschien wat internetten, ik denk dat 99% van Nederland aan 100mbit echt meer dan genoeg is en ik denk vaak nog wel minder).

Al met al vind ik het niet heel gek, het is gewoon een markt en glasvezel heeft niet genoeg vraag gehad om relevant te zijn. Nu met thuiswerken en de opkomst van 4K (en straks 8K) wordt het steeds meer nodig omdat mensen nu eenmaal vallen voor de marketing, maar dat is ook waarom je steeds meer aangelegd ziet worden.
Door een deal van mei 2019 heb ik nog steeds 200mbit voor de prijs van 100mbit via WBA, 2 tv pakketten gratis, 2e tv ontvanger gratis.

Zolang ik op mijn adres maar en een TMobile Thuis en een t-mobile mobiel abbo heb.

Mijn mobiele t-mobile abbo is een data sim, van wel 4,99€ voor 3GB (duo sim) 🤣. De beide abbo’s met hoge korting houden elkaar in stand. Overstappen of zelfs verlengen is veel duurder.

Schrikbarend hoe snel de prijzen bij t-mobile zijn opgelopen in een korte tijd.

Ontopic: Helaas geldt dit alleen voor het netwerk wat door deze joint venture wordt gerealiseerd. Denk dat op mijn glasvezel (Reggefiber) nog niet snel wat anders dan 100mbit beschikbaar komt vanuit t-mobile

[Reactie gewijzigd door CrocoDuck op 23 juli 2024 07:00]

Wordt tijd dat Ziggo Docsis 3.1 of hoger overal gaat uitrollen met de hogere upload snelheden wanneer de analoge signalen allemaal uit zijn.

500 of 1000mbit download is voorlopig nog zat hier.
Ik wil veel sneller online bestanden kunnen delen/uploaden/kunnen gebruiken!

Dan eindelijk wat echte concurrentie misschien.
Zelfs als je als VVE aangeeft 50% van de kosten wilt betalen + 75% abonnementen voor 2 jaar, dan NOG wil men geen glas aanleggen. Ze upgraden alleen puur in gebieden waar mensen weglopen.
Ik vermoed dat de oude aansluitingen in Amsterdam/Haarlem/Zaanstad pas na 2030 worden geupgrade.
En oh boy, hoop ik dat ik het fout heb!
In Haarlem-Noord wordt het volledige gebied boven de Jan-Gijzenkade op dit moment voorzien van glasvezel door KPN en zuid wordt komend jaar bediend door T-mobile. Daar gebeurt nu eindelijk wat dus ... Gaat in ieder geval de goede kant op ...
Ik ben juist benieuwd of mijn Online.nl van 100Mbit/s dan goedkoper gaat worden, want dat is snel zat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.