Uploadverkeer op vast netwerk van KPN verdubbelt in twee jaar tijd

Het uploadverkeer op KPN's netwerk is in twee jaar tijd verdubbeld. Dit komt volgens de provider doordat Nederlanders door de coronapandemie onder andere meer videogesprekken zijn gaan voeren. Daarnaast is het algehele dataverkeer in zestien maanden met veertig procent gestegen.

KPN deelt in het bericht geen cijfers over hoeveel Tbit/s er wordt verwerkt, wel laat het in een grafiek zien dat de algehele verdubbeling vooral komt doordat Nederlanders op werkdagen meer uploaden dan voorheen. In juni 2019 was het uploadverkeer relatief stabiel over de dagen heen, met een iets rustigere dag op zaterdag. Twee jaar later is het uploadverkeer op een werkdag echter duidelijk hoger dan in het weekend.

De provider ziet daarnaast sinds het uitbreken van de pandemie dat er nog steeds een 'zaagtand'-effect is in het uploadverkeer, iets waar het bedrijf eerder over heeft gesproken. Bij dit zaagtandeffect is te zien hoeveel Nederlanders op elk heel en half uur een videogesprek starten. Hierbij zijn 10.00, 11.00 en 14.00 uur de populairste tijdstippen voor een videogesprek, zegt KPN.

Het totale dataverkeer is sinds februari 2020 daarnaast met veertig procent gestegen. De hoeveelheid dataverkeer steeg twee keer zo snel als in een normaal jaar. Het bedrijf zegt de toename in het verkeer 'goed' aan te kunnen door extra te investeren in netwerken. De capaciteit en monitoring zouden in het afgelopen jaar meermaals zijn uitgebreid, de 'peering'-capaciteit is vergroot en er is voor extra redundantie gezorgd. Tegelijkertijd ziet KPN wel dat Nederlanders sinds de meivakantie minder thuiswerken dan voorheen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

30-06-2021 • 14:55

111 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (111)

111
110
57
5
0
31
Wijzig sortering
En dan Ziggo, die ons wil laten geloven dat upload niet boeit.
I hear you en ik heb zelf ook glasvezel om deze reden. Máár:

- KPN geeft géén Y-as
- KPN geeft géén vergelijking met Uploadverkeer vs. Downloadverkeer.

Mijn Fritz!box laat in ons geval een verhouding van 1:4 (up vs. download) zien. Dus daaruit zou je kunnen zeggen dat een symmetrische verbinding niet per se noodzakelijk is. Aan de andere kant: als je voor werk (of privé) weer eens iets moet uploaden dan heb ik liever die symmetrische snelheid...
Met de beste moderne technieken (Ethernet over point-to-point FTTH) is een asymmetrische verbinding meer werk om te implementeren dan een symmetrische.
Alleen wordt point to point geleidelijk vervangen door passieve optische netwerken, waarbij juist wel weer een asymmetrische verdeling is. Bij 10G-PON bijvoorbeeld 10Gbps down / 2,5Gbps up per (gedeeld) kanaal. Technisch gezien is dat een nieuwere techniek en dus moderner 🤓
Voor zover ik weet wordt er geen point-to-point glas vervangen door *GPON, alleen nieuw aangelegd met *GPON. Ik schreef dan ook beste technieken wat GPON door de gedeelde bandbreedte niet is. :)

GPON is in mijn ogen vooral populair omdat het LLU moeilijk maakt, en omdat de noodzakelijke apparatuur ervoor behoorlijk goedkoop aangeboden wordt door firma's als Huawei.
Klopt, niet vervangen maar in zekere zin wel opgevolgd. Er zijn providers (operators) die PON gebruiken in netwerken die als PtP aangelegd zijn. Dus met een centrale OLT en splitters in de APOPs. Want inderdaad, goedkoper. Volgens mij doet KPN dat ook in gebieden waar ze gigabit aanbieden; bij een upgrade wordt de NT vervangen door een ONT omdat ze geen 1000/1000 op hun AOF platform leveren. Maar over dat laatste kan ik me vergissen.

[Reactie gewijzigd door Bigs op 30 juni 2021 19:25]

Ik geloof dat je gelijk hebt. Maar dat Ericsson-platform is ondertussen al best oud.
Maar GPON werkt via broadcasting. Doordat elke NT een key krijgt om berichten de en- en decrypten kan jij je geheimpjes voor je houden maar als je al een PtP hebt liggen dan is asymmetrisch helemaal niet logisch gezien het niet afhangt van de totale bandbreedte die je met je buren deelt. (bandbreedte up en down gaat over 1 vezel dus daarom bespaard asymetrisch bandbreedte)
Kan eventueel de impact besparen als je van centrale naar centrale communiceert maar mag toch hopen dat dat geen bottleneck vormt.
Uiteindelijk bestaat het hele internet uit het delen van verbindingen. Als dat niet in de straat is, dan wel in de wijk. Een dedicated lijn naar de centrale heeft vanaf daar overboeking.
1:4 is ook een prima verhouding voor upload:download iig voor typisch gebruik. M'n zwager zou het liever andersom hebben (grafisch designer, waar ie mee bezig is staat al op z'n computer, maar als ie klaar is thuis dan moet het geupload worden.... Liefst zo snel mogelijk)

En zo zijn er nog wel meer beroepen waarbij het wenselijk is om óók een hoge upload te hebben.
Mijn Fritz!box laat in ons geval een verhouding van 1:4 (up vs. download) zien. Dus daaruit zou je kunnen zeggen dat een symmetrische verbinding niet per se noodzakelijk is.
De verhouding over de hoeveelheid upload/download zegt toch niks over de behoefte aan snelheid mbt upload/download? Ik snap niet zo goed hoe je deze conclusie trekt uit je eigen Fritz!boxgegevens.
Ziggo kan de upload niet zo 1-2-3 verhogen, dus zijn ze deze mening toegedaan. Je zal zien dat zodra ze het wel kunnen ze van mening veranderen. Uiteraard zijn er op dat precieze moment "verandering in de markt" waar Ziggo dan zogenaamd op inspeelt.

Overigens vind ik Ziggo helemaal zo slecht niet. En met de huidige upload overleven de meesten het echt wel. Maar dat soort marketing praat is zo doorzichtig..
Niet willen ja. Met de huidige docsis standaarden zou dit al mogelijk moeten zijn.
@Tweakers kunnen wij hier een mooi tweakers plus artikel over krijgen:

Wilt ziggo de snelheid niet verhogen of kunnen zij dit niet. om deze discussie voorlopig de mond te snoeren :P
Vrije modem keuze ligt meer tegen niet kunnen aan (inherent aan het medium). Snelheid is meer de bereidheid om in het netwerk te investeren, wat natuurlijk veel geld kost. De DOCSIS standaarden maken dit al mogelijk voor een aantal jaar nu.

En toch betaal je de hoofdprijs voor een sub optimale service in vergelijking met andere concurrenten. Het is echter hoe de ISP markt in elkaar steekt dat ze nog een flinke marktpositie hebben.

Maar ik snap het ook wel, investeren in koper is een slechte investering. Vandaar dat nu ook een soort van COAX over glas tot het huis doen.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 30 juni 2021 15:15]

Ho, over dat vrije modem keuze...

VodafoneZiggo is deel van libertymedia in europa, in een paar andere EU landen zoals duitsland hebben ze een soortgelijke monopolie, hier is dat ex-unitymedia(aka wat UPC was in NL) en vodafone wat samen een duitslandwijde coaxnetwerk heeft.

Kwa pakketen en snelheden, peering, infrastructuur ed is er bizar veel overeenkomst tussen de nederlandse tak en de Duitse tak, alleen in duitsland is vrije modem keuze verplicht.
Je kan elke docsis 3 modem pakken, en aansluiten. Het enige wat je dan nog moet doen is de klantenservice je modem laten whitelisten in het systeem en koppelen aan je abonnement.

Ziggo kan echt niet met droge ogen beweren dat ze geen vrije modem keuze kunnen leveren als de overkoepelende bedrijf dat makkelijk doet in meerdere andere landen :')

[Reactie gewijzigd door vrilly op 30 juni 2021 15:48]

Ze kunnen het wel degelijk gezien de duure abos ook gewoon 50mbit upload hebben,

Dus de goedkope 100 en 300 zouden ook gewoon 50mbit up kunnen hebben.

Daarnaast zegt en altijd dat men niet genmoeg kanalen heeft voor die upload , Maar het kan wel, en de eind user gebruikt het niet,

Ehh, als de eind user het niet gebruikt is het toch juist dat kanalen vrij zijn en je met FUP dus hoge burst kan leveren, Als jij de enige in de strat bent kun je toch gewoon 100mbit doen en als iedereen het doet val je terug op 30 omdat er niet genoeg channels zijn.?
laat dat zou maar weg. Dat is heel goed mogelijk. Je kunt prima kanalen alloceren voor upload.Gaat alleen wel ten koste van de downloadkanalen.
Zolang bij klanten en op de eindversterkers nog filters zitten die retoursignaal boven de 65MHz tegenhouden kan je nog zoveel toewijzen voor upload, het gaat niet gebeuren.

Net zoals hun "GigaNet" waar ze per regio nieuwe docsis apparatuur ophangen voor OFDM zullen ze straks per regio de eindversterkers aan moeten pakken.
Kan dit ook naast televisie? Er is uiteindelijk maar zoveel bandbreedte op een kabel beschikbaar en televisiezenders (en radiozenders) nemen natuurlijk ook redelijk wat bandbreedte (in frequenties) in.
Wat ik ervan begrepen heb is dat DOSCIS is opgedeeld in een aantal kanalen, welke óf upload óf download bieden. Dus volgens mij is het prima mogelijk om bij een abbo van 250/25 Mbit de download met 50 Mbit te verlagen en (in ieder geval een deel) daarvan te gebruiken voor upload. Ik heb zo'n 4 TB aan data over mijn VM's, de initiële upload daarvan duurde letterlijk 3 weken tot een maand. -.- Met bijv. 200/75 was dat misschien een weekje geweest.

Mensen denken misschien vaak dat ze een gigabit download "nodig" hebben, maar ze vergeten dan bijvoorbeeld dat ze downloaden naar een HDDtje die het maar met 20 MB/s kan wegschrijven. :D Je bandbreedte is al lang niet meer de bottleneck, maar eerder je latency (WiFi anyone?) en factoren op je computer.
Same here; veel liever 100/100 of 200/75, 300/30Mbit ofso.
300/30 is volgens mij waar iedereen met 250/25 binnenkort naar verhoogd wordt. Dan nog vind ik 30 Mbit upload te weinig though. ;(
In mijn kleine kring zijn ze al 3 klanten verloren sinds het thuiswerken met die upload snelheid. Ze spreken van geluk dat overstappen nog een gedoe is met dat tripple play gebeuren, wettelijke bedenkt termijn van 2 weken, en dat concurrentie in sommige gebieden nog ver te zoeken is.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 30 juni 2021 15:00]

Bottleneck zit vaak bij de verbinding van het bedrijf.
Dat is ook bij ons zo, mijn Ziggo verbinding is zat snel genoeg beide kanten op. Het is wachten op de servers van het bedrijf. IT was echt niet voorbereid op een coronatje.

Ziggo in totaal is prima in staat om het te verwerken. Deze berichtgeving zit in dezelfde hoek toen YT, Netflix en cohorten ineens de bitrates verlaagden. Was in Nederland echt nergens voor nodig en pure propaganda. Zo kun je dit stuk ook lezen.
Ik heb tijdens het gamen ontdekt dat dat niet het enige is, helaas. Er zit ook nog een beperking op peering, wat latency en andere problemen kan veroorzaken. Van Ziggo naar KPN en terug had altijd de vaagste issues, danwel werden ergens tussendoor bepaalde packets gedropt, dan was er weer een vage traffic flow die de TTL deed verstrijken, dan was er weer een jitter-issue.

Ik snap het ook wel, waarom zouden KPN en Ziggo gaan investeren in een dikke interconnect tussen hun netwerken als driekwart van het verkeer toch naar YouTube, Netflix en Pornhub gaat. Laat het verkeer dat niet via directe peering past gewoon een rondje AMS-IX doen, peer to peer is niet de prioriteit.

Bedrijven komen vaak ook niet eens capaciteit tekort als ze op een moderne (glasvezel, Ziggo werkt niet voor thuiswerken) internetlijn zitten. Thuiswerken vereist niet heel veel meer capaciteit dan een YouTube-video, je kunt echt behoorlijk wat medewerkers laten thuiswerken met slechts een gigabit up. Moderne RDP is een soort van gamestream voor zakelijke mensen als er veel dynamisch werk wordt verricht. Als je meer dan zo'n 150-200 werkplekken nodig hebt, moet je sowieso kijken of je je werkplekken niet compleet in de cloud wil virtualiseren, dat is waarschijnlijk veel sneller en goedkoper op dat punt.

Je bedrijf moet natuurlijk wel een goede aansluiting hebben, maar in de praktijk zijn bedrijventereinen eerder aangesloten op glas dan consumentengebied omdat de winstmarge er veel hoger kan zijn. Een glaslijn voor bedrijven kost makkelijk dubbel zoveel of meer dan een consumentenlijn, al krijg je er wel een veel lagere overboeking en betere SLA voor terug.

Moderne Ziggo-uploadsnelheden zijn nog steeds vervelend voor backups en dergelijke, maar voor thuiswerken is het meestal prima. Asynchrone netwerken houden weliswaar de kwaliteit van videobellen flink terug. Je zou eigenlijk iedereen wel op minstens 1080p60 willen laten streamen, maar meer dan 720p zit in de meeste videobeloplossingen gewoon niet consistent in de code.

Hoe sneller providers de uploadsnelheden omhoog gooien, hoe meer er mogelijk wordt. We zitten momenteel vast aan de grootste gemene deler, en in een land waar DSL onderhand achterhaald is zouden we niet moeten hoeven compenseren voor gezinnen met maar 50mbps up.
Voor KPN en Ziggo heeft het alleen maar financiële voordelen als ze direct kunnen peeren. Data via een interconnectie (bijv AMSix) laten lopen is duurder dan via een directe verbinding.
Ze doen het ook wel, maar als KPN en Ziggo beiden ergens een 400Gbps core router in een oude lade vinden, zullen ze die waarschijnlijk niet meteen gaan toewijzen aan peering met lokale ISP's. Je ziet nu eenmaal niet zoveel over die kanalen stromen in vergelijking met streaming- en downloadsites. Ze zullen denk ik liever een extra link met een groot datacenter aanleggen voor het geval dat CoD of Apple weer een update vrijgeeft.
driekwart van jouw internetverkeer zal je bedoelen, er zijn meer streamingdiensten dan alleen Netflix, ook Videoland en meer van dit soort diensten beginnen steeds groter te worden.
Het was maar een voorbeeld natuurlijk, het verkeer naar Netflix gaat niet eens verder dan het providernetwerk in de meeste gevallen vanwege de cachingboxen die Netflix aan providers geeft zodat ze content lokaal kunnen serveren. Het punt is dat videostreaming zo'n groot gedeelte van de bandbreedte inneemt dat het de meeste andere dingen, ook het thuiswerken, onder de streep compleet teniet doet in de statistieken.

Disney zou dom zijn om niet zo'n zelfde systeem op te zetten, Amazon heeft al het voordeel dat ze een enorm goede link met providers hebben. Hoe KIJK, Videoland en de andere lokale diensten het doen weet ik dan niet, maar ik kan me voorstellen dat ze stream multiplexing doen aan de kant van het KPN-netwerk om het verhaal voor iedereen goedkoper te maken.

Youtube en MindGeek hebben zo'n beetje de grootste videostreamingplatformen ter wereld van inhoud die je niet met een lokale cachingserver bij je ISP kunt versnellen. De geoptimaliseerde mediabibliotheek van streamingdiensten, zelfs die van Disney, is niks tegenover de 4K-uploads van willekeurige gebruikers waar ook ter wereld. Tegen dat laatste valt niet te optimaliseren, dus daar hebben providers het meeste last van. Wellicht op P2P na, want P2P-verkeer gaat via interconnects die normaal niet zoveel gebruikt worden en daarmee beperkte doorvoer of peeringskosten kan veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 30 juni 2021 20:22]

Inderdaad ik heb niet veel thuis gewerkt maar wel eens afgelopen jaar, maar ziggo ging prima met de 50/5 toen met vpn naar zaak aan en teams / Skype etc open.
Je bedoelt waarschijnlijk asymmetrisch i.p.v. asynchroon.
Het hangt er helemaal vanaf hoe de connectivity van het bedrijf is en of er gebruik gemaakt wordt van cloud servers. Bij mij zit de bottleneck heel duidelijk in mijn KPN koperverbinding (maximale upload is 60 Mbit/s). Het kantoornetwerk is verbonden met 1 Gbit/s glas (symmetrisch), en de verdeling van gebruik over medewerkers is dusdanig dat ik altijd door de 60 Mbit/s beperkt wordt (als ik naar kantoor moet uploaden). Verder zit er van alles in de cloud, en dan is het helemaal duidelijk waar de beperking zit (zowel up als down).
Het is natuurlijk wel een luxe probleem...
Mag ik vragen naar wie? Ik heb het gevoel dat de beschikbaarheid van glasvezel Ziggo ook niet erg helpt.
Jouw reactie is exact de reden dat KPN dit nieuws naar buiten brengt :)
Precies, het is pure marketing, reclame, berichtgeving om de markt te beïnvloeden. Dat het genoemde videobellen etc bij andere aanbieders als Ziggo ook prima werkt laten we mooi achterwege.

Een opzet om een eventuele prijsverhoging te verantwoorden is ook al mooi in de tekst verwerkt:
Het bedrijf zegt de toename in het verkeer 'goed' aan te kunnen, door extra te investeren in netwerken. De capaciteit en monitoring zou het afgelopen jaar meermaals zijn uitgebreid, is de 'peering'-capaciteit vergroot en is er voor extra redundantie gezorgd.

[Reactie gewijzigd door Bor op 30 juni 2021 15:06]

Precies, het is pure marketing, reclame, berichtgeving om de markt te beïnvloeden. Dat het genoemde videobellen etc bij andere aanbieders als Ziggo ook prima werkt laten we mooi achterwege.
Deze reactie geef je uit pure aanname, want nergens zegt of doelt het artikel er toch op dat het bij KPN wél goed werkt en bij anderen (Ziggo) niet? De grafieken zeggen ook niets over de exacte hoeveelheden wat betreft data of bandbreedte? Die toegenomen uploadbandbreedte/dataverbruik kan van 5mbit naar 10 zijn in die grafieken... snelheden waarbinnen Ziggo ook prima kan leveren. Het toont alleen aan dat het 2x zoveel is..
Die toegenomen uploadbandbreedte/dataverbruik kan van 5mbit naar 10 zijn in die grafieken... snelheden waarbinnen Ziggo ook prima kan leveren.
En dat is exact waarom ik dit iig als marketing zie...
Het is marketing, zonder enige twijfel... maar de persoon waar ik op reageer doet daarbij nog wat toevoegingen die geheel niet aan de orde zijn in het artikel.
Die toegenomen uploadbandbreedte/dataverbruik kan van 5mbit naar 10 zijn in die grafieken... snelheden waarbinnen Ziggo ook prima kan leveren.
Precies, je kan er vanuit gaan dat dat een bewuste en slimme keuze is of denk je dat KPN dit soort berichtgeving "voor de leuk" de deur uit doet? Marketing is een vak apart.
Niet mijn punt... dat het marketing is moge duidelijk zijn, maar waarom zou KPN hierbij vermelden dat het bij Ziggo ook prima werkt? Je zegt nl. 'laten we mooi achterwege'... geen enkele reden voor KPN om erbij te zetten dat het bij de concurrent ook prima werkt.
Videobellen werkt helemaal niet goed bij veel ziggo aansluitingen vanwege de brakke routers.

Edit: bron https://approvedmodemlist...dem-list-chipset-defects/

Er is een class action lawsuit onderweg in de VS

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 30 juni 2021 19:18]

Kan je dit op een of andere manier onderbouwen met een objectieve bron of gaat het hier om een onderbuik gevoel. Ik hoor hier bijvoorbeeld bij geen enkele klant in Ziggo gebied klachten over.
Geen onderbuikgevoel. In de VS loopt er een class action lawsuit.

https://approvedmodemlist...dem-list-chipset-defects/
Bij het begin van de pandemie vorig jaar veel problemen gehad, verbinding van Ziggo die regelmatig uitviel. Uit de logs van de router van Ziggo kon ik zien dat het per dag wel eens 10 tot 20 keer voorkwam. Niet bepaald lekker als je vaak in een video overleg zit.

De oplossing, mijn modem vervangen door een nieuwe. Mijn modem was natuurlijk al een jaar of 8 oud, dus ik kan me goed voorstellen dat een nieuwe modem veel beter om kan gaan met de bestaande verbinding en dat je een veel stabielere verbinding hebt.

Ik heb daarna afscheid genomen van Ziggo (waar ik al meer dan 20 jaar van gebruik heb gemaakt) en een jaar lang glasvezel van KPN 100/100Mbit. Nu ben ik overgestapt naar T-Mobile glasvezel 1000/1000Mbit. Het eerste wat ik heb gedaan is dan ook de router die de provider levert bij glasvezel te verwijderen en mijn eigen router aansluiten op de netwerkkabel vanuit het glasvezel kastje. De (wifi)routers die providers leveren zijn wat mij betreft niet bepaald de beste routers. Bij Ziggo kon ik niet anders, want daar gaat een coax kabel in.

Dus ja, ik kan me goed voorstellen dat (oude) ziggo routers wel eens een probleem kunnen zijn bij mensen.
Ik heb zat voorbeelden, en die zijn allemaal te wijzen naar de Witte Connectbox met de gehate Puma chipset. Andere oudere coaxmodems hebben het probleem niet.

We hebben heel veel thuiswerkers en veruit de meeste klachten komen van Ziggo klanten, icm met die Connectbox. Zelfs met een kabel aan het modem wegvallende verbindingen, wat de log van onze VPN-server ook keurig laat zien. Natuurlijk komen ander isp’s ook voorbij (adsl met 1Mbit upload, ook geen succes).

Nu ondersteunen wij niet de Ziggo modems van de thuisgebruikers, maar we hebben voor de gebruikers al instructies geschreven om te checken wat voor verbinding ze hebben en wat ze in de firewall nog kunnen aanpassen.

Zoek maar eens op “Puma6 vpn” Google staat er vol mee :P
Heb nu glas van KPN, daar voor Ziggo. Nooit problemen gehad
Brakke routers of brakke instellingen van de gebruiker?
Nieuwe Ziggo router gehad. Sindsdien valt af en toe de WiFi compleet weg. Alles en alles geprobeerd. Ook Ziggo helpdesk komt er niet uit. Nieuwe router gehad. Monteur van Ziggo heeft alles nagelopen en nieuw filter geplaatst bij het hoofd-aansluitpunt. Maakt allemaal niet uit.

Slechte wifi was bij de vorige Ziggo-router ook een onoplosbaar probleem. Daarom uiteindelijk op bridge-mode gezet en met een eigen router verder gegaan.. Nooit meer last gehad. Tot die bridged router dus kapot ging en ik het weer eens zonder bridge mode probeerde. Dus ja, het ligt echt aan Ziggo's spul.
Ik heb een tijd terug de wifi van dat onding uitgezet en unifi accesspoints opgehangen bij mijn zwager. Sinds die tijd hebben ze die ellende niet meer en hebben ze een stabiele WiFi-Experience.
Je leest hier heel vaak over als het om Ziggo routers gaat, ook op t.net hele serie draadjes over.

Ik heb de Apple-TV en desktop weer via ethernet aangesloten. iPhone en foon van m'n vrouw vallen bij een dip terug op mobiel internet. Het gebeurt ook weer niet constant dus ik laat het verder zo voor de laptop en iPad, tenzij het erger wordt, dan zet ik de eigen WiFi-router er weer tussen.

Binnen een jaar krijgen we hier glasvezel van een andere provider en die belooft 'WiFi tot in de nok' en komt sowieso weer met andere hardware dus tot dan zit ik het wel uit.
Brakke wifi bij de meeste, zeker als je alleen de wifi router van de provider gebruikt. Maar ook de oude Ubee router van Ziggo was bij mij de reden voor een instabiele verbinding. Met de witte router (weet even het merk niet meer) geen problemen.
Je kan praktisch niks instellen bij de ziggo routers. Er zitten niet te fixen bugs in de gebruikte intel chipset:

https://approvedmodemlist...dem-list-chipset-defects/
Had een ubee modem videobellen gingen prima, nu wegens pakket aanpassing die nieuwe witte gekregen maar oude ding deed prima.
Toch altijd heerlijk om te zien hoe scherp de Tweakers zijn. :)
Jammer voor Ziggo is dat het ook gewoon waar is: er is zeker vraag aan (veel) meer upload dan dat Ziggo je wilt doen geloven.
upload boeit wel en vooral met thuiswerken en videocalls in goede kwaliteit.
Een videostream in bijv. Teams is 2Mbit up en iets meer down. Dat levert toch elke provider wel met zijn instap abonnement...
En dan Ziggo, die ons wil laten geloven dat upload niet boeit.
Feit is dat de genoemde zaken zoals telewerken en videobellen bij Ziggo ook prima werkt. De benodigde bandbreedte voor een thuiswerker is bij videobellen niet schrikbarend hoog. Je trekt hier een conclusie die je eigenlijk niet uit de tekst kan trekken maar waar KPN met dit soort berichtgeving wel op aanstuurt. Dit soort meldingen zijn vaak verre van een objectieve observatie en vermelding.

Sterker nog, op basis van de grafieken en zonder aanvullende informatie kan je de conclusies die bij de grafieken staan helemaal niet trekken. "Nederland kijkt EK voetbal steeds vaker via mobiel" bijvoorbeeld; zonder te kijken naar het daadwerkelijke netwerkverkeer en wat er precies wordt opgevraagd kan je geen goede conclusie trekken. Er kan net zo goed iets anders aan de hand zijn ten tijde dat het EK voetbal te zien is; misschien gaan mensen juist meer streamen omdat ze juist geen voetbal willen kijken..

Ik mis nogal wat achtergrond informatie en context.

[Reactie gewijzigd door Bor op 30 juni 2021 15:10]

In het artikel staat alleen maar dat upload 40% is gestegen. Het zegt helemaal niets over dat Ziggo's aanpak niet goed is. Als de +40% meer upload nog steeds past in het Ziggo model is er nog steeds geen reden om dat te veranderen.
Inderdaad uploaden boeit mij niet, ik zit prima bij ziggo.
Kan prima thuis werken met vpn naar de zaak aan, al mijn outlook en teams etc wandelen vrolijk door zonder haperingen.

Verder thuis wat upload je nu of gemiddelde persoon niks, ja door streamen Netflix etc maar gaat puur download.
Misschien eens een foto of een filmpje van de mobiel naar de cloud, maar over algemeen zijn de die hard iters die over de upload zeuren die denken dat te laag is.

Over algemeen is voor meeste download belangrijkste, want alles gaat toch naar Netflix / pornhubje/ YouTube etc te bekijken.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 juni 2021 17:13]

Hear hear!! In derdewereldstadje Steenwijk werd ook volgehouden aan het adagium "Ziggo is goed genoeg" - nu EINDELIJK komt de verglazing op gang...
Zolang iedereen zijn abonnementje blijft houden bij ziggo zullen ze niet zo snel wijzigingen doorvoeren. En ze zijn marktleider op coax gebied dus waarom zouden ze?
ik dacht precies hetzelfde ;) hoop dat iemand van Ziggo meeleest ;)
Ziggo roept dit al jaren ook in officiële reacties.
Ik heb ooit een klacht ingediend waarbij Ziggo als verweer liet weten dat hun klanten weinig uploaden.
Weliswaar was dit vóórdat Corona uitbrak.
Ach, ik heb een eenvoudig Ziggo abonnementje voor thuis, 50mb down en 10mb up, en heb de afgelopen tijd heel wat gevideobeld en dat werkte meer dan prima. Ook prima mogelijk om tijdens de meet nog wat dingen te openen of te versturen. Je hebt echt geen 100mb upload nodig voor zoiets simpels als beeldbellen.
Dit is inderdaad een mooie indirecte uithaal naar Ziggo.

Mooi om te zien hoe de laatste 3 berichten met elkaar verbonden zijn :P
https://i.imgur.com/HeYWdfr.png
Niet alles is over op glasvezel helaas.
Wij hikken nog op zwaar verouderde kabels :(
En terecht, ik woon al jaren in een regio waar geen glasvezel beschikbaar is. Ziggo zegt elke keer dat upload snelheid niet nodig is (zeg dat tegen mijn backup die dagelijks draait maar een week nodig heeft door te lage upload snelheid).

Ziggo heeft feitelijk nog 1 argument om upload niet te verhogen en dat is analoge radio (wat ze nu aan het verwijderen zijn), dit blijkt midden in de benodigde upload frequenties te zitten. Zodra het weg is verwacht ik wel meteen een upload richting de 50% van de download.

Zelfs als KPN hier nu langs komt met een glasvezel aanbod van 1000/1000Mbit voor 70 euro per maand en eenmalige aansluitkosten van 250 euro zeg ik volmondig ja, wanneer kan het liggen? Maar dat zie ik hier in de gemeente nog niet gebeuren (bestuursleden welke een ADSL met 20/1Mbit wel genoeg vinden omdat ze zelf niet meer nodig hebben).

Prachtig bericht van KPN wat mij betreft!
Waaruit blijkt dat de uploadsnelheid van Ziggo niet toereikend is? De marketing afdeling van KPN is wel zo slim om geen absolute cijfers te noemen. Als het van (ik noem maar wat) van 1 naar 1,4 Mbps stijgt klopt het bericht van KPN natuurlijk maar is er totaal geen probleem voor Ziggo om dat te verwerken.
Nou, hier kunnen we anders ook maar maximaal 200/30 krijgen bij KPN, en ze hebben absoluut nul komma nul geen plannen om hier de komende tien jaar het netwerk te upgraden want er is geen concurrentie.

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 juli 2021 10:17]

Mooi om te zien dat veel mensen zich zand in de ogen laten strooien door KPN. KPN noemt geen enkel concreet getal anders dan de stijging en mensen zien het als een probleem van Ziggo. Geniale marketing van KPN en veel Tweakers die er prat op gaan marketing maar onzin te vinden trappen er met open ogen in.
Waar heb je het over?
Het klinkt alsof jij vindt dat KPN een probleem verhult of iets mooier wilt laken lijken dan het werkelijk is, maar het artikel gaat over de hoeveelheid data over hun netwerk. Er wordt niets gezegd of gesuggereerd over storingen of de gebruikerservaring.

Please enlighten me.
Toen ik het artikel las dacht ik alleen maar ok, dat is wel enigzins interessante info over KPNs dataverkeer en de oorzaken ervan; Ziggo kwam verder niet in me op.
Maar dan lees ik allerlei reacties van mensen die het als een steek naar Ziggo zien. En dat kan alleen maar zo gezien worden als sommigen de Ziggo upload een nadeel vinden tov KPN.
Of dat nou in werkelijkheid een probleem is of niet, in elk geval zorgt KPN met dit bericht ervoor dat allerlei mensen het nu hebben over de beperkte upload van Ziggo.
Ik weet niet of @Frame164 daarop doelt, maar dat is het enige dat ik kan verzinnen.
Overigens ben ikzelf daar niet zeker van, maar als sommigen het als marketing zien dan zal het voor sommigen vast ook als marketing fungeren.
Typisch geval van confirmation bias. Tweakers zijn net mensen...
Er is iets gestegen door corona , net als internetaankopen, verbruik WC papier en tig andere dingen. Dat dit soort berichten reclame is, is wel duidelijk voor de meeste denk ik en zegt weinig over andere bedrijven

[Reactie gewijzigd door OxWax op 30 juni 2021 17:40]

Verklaar je nader eens? Wat is er precies mis? Het benoemen van de stijging is toch gewoon significant, ongeacht de beginwaarde?

Aan de grafiek zie je dan ook precies de stijging t.o.v. pre-Corona.
Als ik kijk naar mijn totaal verkeer dan is dat dankzij Xbox Game Pass minstens 10x zo hoog.

Men moet niet alles op het thuiswerken steken. Upload begint meer en meer belangrijker te worden nu mensen alles in de cloud bewaren.
Hoeveelheid dataverkeer door game updates / downloads is in mijn netwerk ook best fors. Gaat zo om een paar honderd GB per maand :D.
Is bij mij verreweg ook de grootste verbruiker, elke update tientallen gigabytes. Kan je heel wat uren voor streamen / Teams calls doen.
De stijging is doordeweeks veel hoger dan in het weekend, dus het mag wel duidelijk zijn dat dat komt door thuiswerken, of de verbruikte MB's dan dan door werk komt is een 2de vraag, maar ze zijn waarschijnlijk wel thuis :D
Dat doet "men" ook niet, maar het is wel duidelijk dat die plotselinge stijging logischerwijs met thuiswerken (en scholing) te maken heeft. De trend dat steeds meer data in de cloud wordt opgeslagen is niks nieuws en is een redelijk gelijkmatige beweging.
Des te belangrijker word glasvezel waarbij de uploadsnelheid hetzelfde is als de download. Vandaag is de sluitingsdatum van het glasvezelproject in onze kernen. Hoop dat we het minimumaantal van 35% aanmeldingen gehaald hebben.
Zorgt je Xbox pass voor veel extra ‘up’? Lijkt me niet.
Natuurlijk is cloud groter en groter. Maar dat is niet iets van het laatste jaar.
Wat ook veel bandbreedte vraagt zijn dingen als twitch en tiktok en das toch ook recente groei
Maar duizenden mensen die op het uur plots als gekken zitten te uppen en een thuiswerkverplichting... 1+1
Nee, tuurlijk niet. Maar al die zogenaamde thuiswerkers zitten niet enkel en alleen te videobellen. Gamen is de laatste tijd ook enorm hard gestegen. Partychats bij die games zorgen wel voor upload. En daarnaast is het videobellen niet enkel populair bij de werkgever maar ook binnen de familie.
Nu mensen alles in de cloud bewaren, letterlijk niemand in de familie bij mij gebruikt cloud(ook vrienden niet).
Ik zelf ook niet staat op de Nas thuis, en een extra backup maak 1 keer per jaar op een andere schijf die bij mijn ouders ligt.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 juni 2021 17:16]

Net Apple dit, geen Y-as. Misschien is die wel logaritmisch, wie weet.
Ze zeggen dat het verdubbeld is en op de grafiek is het pakweg 2x zo groot dus dan weet je al dat het niet logaritmisch is.

De andere 2 grafieken laten alleen een trend zien voor leuke feitjes, weet niet wat het doel van KPN zou zijn om hiermee te sjoemelen.
weet niet wat het doel van KPN zou zijn om hiermee te sjoemelen.
Maakt weinig uit voor de Y-as in ieder geval, als je sjoemelt kan je die Y-as ook sjoemelen.

Dus een Y-as voegt hier werkelijk niks toe, behalve als je de exacte getallen wil weten maar die willen ze duidelijk niet vrij geven.
Waarom zou kpn hiermee sjoemelen?
Om dingen te suggereren die er niet zijn (asymmetrische upload is ECHT een probleem zou daar een mooi voorbeeld van zijn, staat nergens, maar half Tweakers leest dat wel zo)
Waarom vraag je dat aan mij, ik twijfel daar niet over :)
Dat komt door mij , die hoge upload, ik heb bvdsl met 65mbit en weekelijks backup ik een nas van 50+ tb

Woord gewoon tijd dat ze de upload nog hoger gooien, dan duurt het niet zo lang

Fiber zou nog mooier zijn , maar zo als ik all eerder gezegd had , kpn loop al jaren te gillen dat ze 750k mensen op glas vezel aansluiten per jaar , maar tot nu toe 15 jaar verder nog geen eens een kabeltje onder de stenen hier waar ik op aangesloten ken woorden, dus ik moest wel bvdsl xs4all nemen
Ik mag hopen dat je de backups incrementeel doet... of maak je een backup van usenet?
Nah , google cloud ,
Ben benieuwd naar een grafiek met de combinatie van up- en downloadverkeer. Pas dan kun je bepalen of de 'Ziggo-standaard' met lagere upload echt niet meer aansluit bij de behoefte.
Tot die tijd vind ik het voornamelijk een marketing persbericht van KPN. Ik ben nog geen issues tegengekomen in 16 maanden thuiswerken met de upload van Ziggo (internet start)
Wat ik opvallend vind aan de grafiek is dat de relatieve verhouding tussen up-en download in de ochtenden groter is dan in de 2e helft van de dag. Dan is de verhouding kleiner.
Dat betekent dus dat er in de 1e helft van de dag meer verkeer uit het netwerk gaat dan er binnen komt. Immers, als je een conferencecall maakt en 500mb upload, is dat ook te rekenen als 500mb download als de tegenpartij ook op het kpn netwerk zit. In de eerste 12 uur van de dag gaat er netto meer uit dan in, dus meer productie dan consumptie, en/of meer naar andere netwerken dan binnen.
en dit bewijst inderdaad dat de ziggo met opmerking, "Upload heeft men niet nodig" ietwat achterhaald is inmiddels..
Thuiswerken, Zoom, Teams, Cloud solutions en ga zo maar door worden iedere keer meer gewoongoed en dan moet je wel wat upload snelheid hebben wil dat soepel lopen.
en dit bewijst inderdaad dat de ziggo met opmerking, "Upload heeft men niet nodig" ietwat achterhaald is inmiddels..
Ik vind het bijzonder dat dit keer op keer wordt aangehaald terwijl dit eigenlijk niet uit deze grafieken valt te halen. Ze geven immers geen inzicht in de benodigde bandbreedte vs de beschikbare bandbreedte per klant. Zo lang de beschikbare verbinding voldoet is er niets aan de hand toch? Een snellere upload is natuurlijk iets wat aantrekkelijk klinkt maar voor bijvoorbeeld videobellen is dat veelal niet nodig. Een videostream gebruikt nu eenmaal niet alle beschikbare bandbreedte waardoor, wanneer je alleen naar videobellen kijkt, een behoorlijk stuk uploadcapaciteit onbenut blijft, ook bij een asymmetrische verbinding zoals Ziggo dit aanbiedt.

[Reactie gewijzigd door Bor op 30 juni 2021 15:17]

Een gemiddeld Ziggo abonnement levert genoeg upload voor thuiswerken hoor. Met Ziggo Complete (midden abo) heb je 30mbit. Een gemiddelde Teams call verbruikt bij mij 2mbit symmetrisch, dan kan je heel wat Teams calls tegelijk voeren. Alleen als je met zeer grote bestanden werkt (AutoCAD designers of video editors bijvoorbeeld) kan ik me voorstellen dat 30mbit absoluut niet toereikend is voor thuiswerken.

Andere doeleinden dan thuiswerken vereisen uiteraard andere bandbreedtes.
Thuiswerken inclusief de bandbreedte voor zoom en Teams is voor 95% van de gebruikers ongeveer 1,5 Mbps. Daar heb je geen hogere upload voor nodig. Bijwerken van een cloud gebeurt unattended als je thuis komt. Het creeert geen wachttijd. Daarvoor is echt geen snellere upload nodig.
Er zijn natuurlijk mensen die grote (multimedia)bestanden moeten uploaden voor hun werk of hobbymatig veel data uploaden maar dat is een zeer klein deel van het totaal. Als ziggo zegt dat er nauwelijks behoefte is aan hogere upload, klopt dat gewoon. Neemt niet weg dat er een groep mensen is die heel graag meer upload zouden willen hebben.
Hier Amstelveen...
Gaat KPN morgen beginnen met glasvezel ...hulde aan KPN en gemeente Amstelveen..
Ziggo belooft belooft en belooft en test en test en test ..
En uiteindelijk doen ze niets .
Het is overal hetzelfde. In Oss is E-Fiber gelukkig wel doorgegaan, maar daar 'dreigde' KPN ook. En ze doen het echt express (ja, snap waarom), maar het is gewoon naar. Heb nog nooit zoveel reclame van Ziggo gezien, maar dan ook echt overal. Alle lokale krantjes, mailtjes, bushokjes, een reclame zelfs op de grond 'schoongespoten' bij het winkelcentrum. Ze zijn erg bang, van mij mag iedereen overstappen naar glasvezel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee