E-Fiber ziet af van aanleg glasvezel in Amstelveen na vergelijkbare plannen KPN

E-Fiber zal in Amstelveen geen glasvezelnetwerk aanleggen. Het bedrijf zegt genoodzaakt te zijn te stoppen doordat de gemeente geen samenwerkingsovereenkomst wil sluiten en KPN een maand geleden aankondigde Amstelveen van glasvezel te gaan voorzien.

E-Fiber is niet te spreken over de werkwijze van KPN, waarbij de provider volgens de organisatie 'concurrenten bewust ontmoedigt om glasvezel aan te leggen en gebieden kiest waar andere initiatieven al bezig zijn'. Het bedrijf omschrijft het aanleggen van verschillende glasvezelnetwerken in dezelfde gemeente als 'kapitaalvernietiging'. "Het is niet mogelijk om een rendabel netwerk aan te leggen met twee spelers. De aanleg van een tweede netwerk is bovendien onnodig omdat E-Fiber een open netwerk aanlegt; alle aanbieders zijn welkom om hun diensten aan te bieden."

Eind februari liet KPN weten de intentie te hebben om in de gemeente Amstelveen glasvezel aan te leggen. De plannen betekenen dat ongeveer 35.000 huishoudens op het netwerk worden aangesloten. De aanleg moet nog dit jaar beginnen en er zijn geen kosten voor bewoners. KPN erkent dat in de gemeente een aantal glasvezelpartijen actief is. "Ons beleid is dat wij openstaan voor samenwerking met deze partijen, zowel in stedelijk als in buitengebied", aldus de provider. KPN meldt dat het voor de aanleg van zo'n duizend glasvezelaansluitingen buiten de gemeentegrenzen, in Middelpolder, Bovenkerkerpolder en het Amsterdamse Bos, een overeenkomst met GetNet heeft gesloten.

E-Fiber lijkt te suggereren dat het tot deze stap in Amstelveen is gekomen na ervaringen in Deurne. Hier legt momenteel zowel E-Fiber als KPN een eigen netwerk aan, wat volgens E-Fiber leidt tot verwarring bij bewoners en de uitrol flink vertraagt. Het bedrijf Spitter legt in opdracht van E-Fiber en KPN beide netwerken tegelijk aan. Dat betekent volgens KPN dat de stoep maar één keer open hoeft te worden gemaakt, waarbij in een enkele sleuf voor elk glasvezelnetwerk een buis wordt aangebracht. Vervolgens ontvangen woningen twee glasvezelaansluitpunten, zodat bewoners tussen beide netwerken kunnen kiezen.

Volgens E-Fiber hanteert KPN vertragingstactieken bij de uitrol van glasvezel. Het verwijst daarbij naar een marktstudie van de ACM. De telecomtoezichthouder beschreef in oktober vorig jaar diverse gedragingen van met name KPN te zien die ertoe leiden dat andere partijen die glasvezel willen aanleggen, met vertragingen te maken krijgen of de aanleg geheel stoppen.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-03-2020 • 09:08

119

Submitter: TVH7

Reacties (119)

119
118
73
13
2
34
Wijzig sortering
Een mooi voorbeeld waarom ik van mening ben dat de kabels niet van commerciële partijen horen te zijn. Uiteindelijk leidt dit tot kapitaalvernietiging en verwarring. We laten toch ook niet iedereen wegen bouwen, hoogspanningskabels ophangen, gasleidingen trekken en riolering neerplempen?

Men is er nu zo onderhand wel achter dat internet is gaan behoren tot de vitale onderdelen van de samenleving? Dan zou ik graag iets meer van de overheid willen zien. Niet dat de overheid het zo veel beter kan (alsjeblieft zeg!) maar ik denk wel dat de overheid meer moet vinden van de kwaliteit en prijs van ons internet.
Niet dat de overheid het zo veel beter kan (alsjeblieft zeg!) maar ik denk wel dat de overheid meer moet vinden van de kwaliteit en prijs van ons internet.
Ik heb geen klachten over hoe goed de stroom of het water bij mij thuis binnen komen. Ook wordt mijn huisvuil goed opgehaald, en de milieustraat is ordelijk, net, heeft goede openingstijden en kost me niets bij normaal gebruik.
Bij al die dingen zit ik echt niet te wachten op 'concurrentie' waarbij ik abonnementen voor verschillende kliko's en ophaalschema's moet vergelijken, waarbij ik moet gaan letten op welke apparaten op welk type stroomnetwerk werken, of mijn huis moet gaan verbouwen om drie verschillende leidingen te laten binnen komen waarbij ik me moet inlezen over de waterkwaliteit van elk netwerk.

Die dingen werken allemaal prima, zonder een ongebreidelde vrije markt, en dat terwijl de overheid het ofwel zelf doet, ofwel via een publiek-privaat partnerschap heeft geregeld.

Ik weet natuurlijk niet hoe het zou gaan met glasvezel, maar het hoeft zeker niet slecht te lopen.


Edit: Als ik het heb over deze aanpak voor glasvezel, dan doel ik (zoals vele tweakers) op enkel de infrastructuur in beheer van de overheid te doen: het netwerk aanleggen en onderhouden dus. Het aanbieden van diensten zoals internet en TV over dat netwerk, dat zie ik dan wel weer het beste bij private partijen liggen. Zoals het stroomnet nu eigenlijk: waar je woont is 1 netbeheerder maar de stroomleverancier kan je gewoon kiezen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 21:05]

Toch is het niet zo dat de overheid zelf met de kliko loopt te sjouwen en het water bij jou naar binnen pompt. Dat is geregeld door bedrijven en semioverheidsdiensten zoals Eneco, Sita, SUEZ, Waadlanden etc. Daar zijn aanbestedingen voor en meer van die onzin. Ook de NS heeft min of meer concurrentie van Arriva. Maar het spoor zelf is van ProRail, wat indirect een staatsbedrijf is.

Van mijn part zijn er 1000 internetaanbieders, maar het kabeltje zelf moet van de staat blijven.

Het stroomnetwerk is dan weer net zo'n irritante waarbij het ook niet echt lekker werkt. Je hebt de netbeheerders (waar je als eindgebruiker maar alles van hebt te slikken) en de energieaanbieders die elkaar kapot concurreren maar blijkbaar toch genoeg verdienen.

Ik zou het graag zien als met wegen. Iedereen die ervan gebruik maakt betaalt een x bedrag, daar bovenop kun je kiezen uit de verschillende aanbieders en smaakjes etc. Niet iedereen wil highspeedultra8Khyperflops en dus betaalt niet iedereen hetzelfde.
Van mijn part zijn er 1000 internetaanbieders, maar het kabeltje zelf moet van de staat blijven.
Dat benoem ik niet in min post, maar zo zie ik het ook: de infra van de staat (direct of via semi-overheidsdiensten) maar de diensten voer die kabel (internet, tv, telefonie, iets anders) echt 100% privaat.
Ik heb geen klachten over hoe goed de stroom of het water bij mij thuis binnen komen.
Voor stroom is er een scheiding tussen leverancier van de infrastructuur en leverancier van de dienst. Zoiets zou er ook kunnen zijn voor glasvezel.
Bij al die dingen zit ik echt niet te wachten op 'concurrentie' waarbij ik abonnementen voor verschillende kliko's en ophaalschema's moet vergelijken, waarbij ik moet gaan letten op welke apparaten op welk type stroomnetwerk werken, of mijn huis moet gaan verbouwen om drie verschillende leidingen te laten binnen komen waarbij ik me moet inlezen over de waterkwaliteit van elk netwerk.
Dat hoeft ook niet met glasvezel. Er komt één lijn je huis binnen. Van wie je vervolgens diensten (Internet, TV, telefonie) afneemt is aan jou.

Helaas laat de overheid de koppelverkoop toe onder de noemer 'vrije markt'. Een duopolie is echter alles behalve 'vrij'.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 21:05]

Dat is dus kennelijk niet het geval in Deurne. Zoals ik het lees komen er dus 2 glasvezel kabels je huis binnen. Dat is wel heel verwarrend te noemen inderdaad.
Maar bij al die dingen betaal je ook per gebruik. Als ik mijn kliko 1x per kwartaal aan de weg zet betaal ik minder dan wanneer ik dit elke maand doe. Dus wanneer er meer afval gemaakt wordt, stuurt het bedrijf er gewoon meer of grotere vuilniswagens langs. Idem voor alle andere dingen die je noemt zoals gwe.

Bij internet en tv betaal je een vast bedag, ongeacht je gebruik. Als ik 24/7 mijn lijn voltrek betaal ik net zo veel als buurvrouw jansen die 1x per dag haar facebook checkt. Maar omdat ik meer internet gebruik is er geen directe prikkel om beter internet aan te leggen. De winst die ze krijgen van mijn duurdere abonnement staat niet in verhouding tot de kosten die ze maken, tenzij de hele buurt mee gaat. (En aangezien buurvrouw Jansen sterk tegen glasvezel was want haar telfort 20/2 lijntje werkte ook goed, wordt dat nog een moeilijk verhaal).

Ik wil hier niet mee zeggen dat het niet kan, maar het ligt wel een stapje ingewikkelder dan de diensten waarbij je betaald per gebruik.
Grappig dat je huisvuil noemt. Op de zakelijke markt zijn er namelijk wel verschillende bedrijven die huisvuil ophalen. Kijk ook maar eens bij hoeveel verschillende bedrijven je een container kunt huren.
Huisvuil impliceert een huis oftewel niet zakelijk.
In dat opzicht kan het alleen maar beter. Met het vuilnis ophalen zit je straks vast aan een afval pas die je maar eens in de week kan gebruiken, wellicht per opening een vast bedrag moet betalen (terwijl je met kliko gewoon per kilo betaald), en heb je geen kliko meer. Dat is dan weer iets waar je met concurrentie een verandering in zou kunnen brengen. Nu sta je als burger gewoon machteloos. Net zoals op zo veel andere fronten/aspecten van het leven; alleen komt dit wat dicht bij huis. Ze scheppen de burger op met het afval probleem, en fin dat zijn dan weer een 2 heel andere onderwerpen.

Met water en dan verschillende aanbieders was/is waarschijnlijk gewoon een verhaal waar je liever niet aan beginnen wilt. Gezien de zuiveringsinstallaties: hetzelfde voor de riolering. Dus dat ligt m.i. iets praktischer dan een koper/glasvezel kabeltje.

Met elektriciteit is het iets genuanceerder. Ik meen mij te herinneren dat het een en ander helemaal zo fijn niet is om in te zitten als bedrijf, maar er is hier en daar wel een prijs verschil. De kwaliteit van de bedrijven met ieder hun eigen "smart"-meter die vaak zo lek als een mandje is, om maar een voorbeeld te noemen, ligt wel echt laag. Er wordt door de overheid gezorgd dat er extra kosten zijn die gewoon voor de bedrijven zelf betaald dienen te worden. Vermoedelijk halen ze die kosten dan uit elders verkochte troef (lees data o.i.d.).
Ik heb ook geen klachten over hoe goed of slecht iets gebeurd maar wel over de prijs. Dus of ik zit te wachten op concurrentie voor het ophalen van huisvuil? Echt wel! Ik betaal per klepbeweging van de ondergrondse container en de gemeente lacht zich een slag in de rondte omdat ze ieder jaar zonder problemen de prijs verhogen. Alles onder het mom van aansporing tot afvalscheiding. Maar dat ik met 2 kinderen in de luiers zit dat kan niemand wat schelen. Dat afval kun je niet scheiden en dus wordt je gewoon genaaid.
In dat opzicht was het initiatief van e-fiber een mooie tussenweg geweest. E-fiber beheert namelijk het netwerk, maar biedt zelf geen diensten. Daarbuiten is KPN gewoon veel duurder dan de concurrentie.
Niet de overheid moet eigenaar worden, dan krijgen we ooit weer een uitverkoop en wettelijk is het nu ook wel lastig. Telecom wordt niet als nutsvoorziening beschouwd.

Het is ook onwenselijk dat onze belangrijkste nieuwe infrastructuur uitsluitend in handen is van een 100% amerikaans bedrijf (ziggo) of voor een kwart mexicaans (kpn). En de overheid is zeker niet onze vriend, die verkopen rustig hun aandelen in telecom en energielevanciers en eigendom infrastructuur. De burger heeft dan zijn aansluiting al lang betaald, maar aan de nieuwe eigenaar, die veel investeert, moet de aansluiting opnieuw betaald worden.

De burger moet zelf eigenaar worden van deze infrastructuur en dan vooral van laag 1 de fysieke glasvezelkabel. Pas dan zijn we in de gelegenheid dat iedereen over deze belangrijke infrastructuur kan beschikken. Coöperatief ondernemen zorgt ervoor dat burger weer de baas wordt over deze belangrijke infra en onafhankelijk wordt van de politiek.
Zo is Ziggo uiteindelijk ontstaan, uit de chaos van jaren individueel beleid op kabel(tv) gebied door gemeente. De huidige crisis laat duidelijk zien dat Internet wel een eerste levensbehoefte is en iedereen zou daar recht op moeten hebben met een basis snelheid van 100/100 en een glasvezel aansluiting.

Uiteraard leert de overheid nooit van fouten uit het verleden en had glasvezel een topprioriteit moeten zijn in plaats van al die halfbakken oplossing als Dsl en Kabel.

Maar onze premier komt met zijn historisch toepraak in beeld met een rijtje cd's op de achtergrond en dat geeft ook wel aan waar de prioriteit ligt.
Overdrijven is ook een vak. Ja internet kan je zien als basis behoefte. Maar een 100/100 lijn en glasvezel?

Not so much. Een 30/10 lijn en het liefst 2 of meer concurrenten (glas, kabel en vdsl) zou het minimum moeten zijn wat ieder huishouden toegang tot moet hebben.

Je laatste alinea laat ook goed zien hoe serieus we jou moeten nemen. De volgende primer heeft een rijtje oude boeken staan. Pfff nu dan weet je ook wel genoeg. |:(
30 / 10 lijn is tegenwoordig echt te weinig, zeker de upload gezien thuiswerken ed.
Log maar eens hoeveel je daadwerkelijk gebruikt met een netmonitor, valt reuze mee. Zit hier nu met 2 kinderen plus ikzelf op een 50Mbit te thuis werken/school en gaat echt prima. Is echt maar een paar mbit die over de lijn gaat.
Het hangt ook af van wat je doet thuis.
Als je iets download wordt vaak de snelheid weergegeven in MB/s (MegaByte), als je dan met een snelheid van 1MB/s download, is dat dus al 8Mb (Megabit) van je bandbreedte. Bij 30Mb/s is dat dus al bijna 1/3 van je bandbreedte.

Als je 10Mb/s upload snelheid hebt hou je dus 1,25MB/s over.

Voor thuiswerken zal het in de meeste gevallen inderdaad wel meevallen. Je bent meestal niet continue aan het down/uploaden, en remote verbindingen gebruiken ook niet al teveel bandbreedte.
Aan de andere kant, als ik thuis werk moet ik vaak wel een aantal GB uploaden meerdere keren per dag, dat gaat met 1,25MB/s wel behoorlijk traag.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 21:05]

Dan ben jij misschien een uitzondering. Ik ken weinig beroepen waarbij je met thuiswerken een paar GigaBytes moet uploaden. Het meeste wat ik doe is:
- Mail
- Remote desktop
- Webapplicaties
- Word, excel etc.
en voor een programmeer stuur je wat regels code over en weer naar een repository. Allemaal niet zo spannend.
Ik bedoel het ook meer als uitzondering, in de meeste gevallen zal het allemaal meevallen.
30 / 10 lijn is tegenwoordig echt te weinig, zeker de upload gezien thuiswerken ed.
Ligt er maar net aan wat voor werk je doet. Voor het merendeel van de functies is 10Mbit ruim voldoende.
Telkens maar dat kwats argument dat er voor thuiswerken veel upload bandbreedte nodig is. Juist niet! een citrix rdp sessie gebruikt minimale bandbreedte, daar heb je met een paar mbit al voldoende aan. Bij normaal rdp gebruik blijft hetgeen je doet in the cloud en komt er geen data lokaal te staan. citrix is juist geoptimaliseerd om met minimale bitrates te werken (vandaar ook de compressie) waardoor je zelfs mobiel via 4g netwerken nog met mobile thinclients kunt werken.
Ben het niet geheel eens.. 30/10 als minimum lijkt mij prima.. per persoon. We zien nu een of twee ouders thuiswerken en ook de kinderen een video verbinding naar school maken. Ik steun de 100/100 als minimum bij voorkeur via glas omdat dit veel beter te garanderen is dan snelheden via oud koper.

Hoewel dit uitzonderlijke tijden zijn, moet de minimum toch wel afdoende zijn om dit soort situaties op te vangen.
Ik vond het niet chaotisch. Toen het nog lokaal geregeld was. (de kabel). Ten eerste was het vele malen goedkoper.

Het enige wat ik met je eens zou kunnen zijn maar wat je niet schrijft is dat er een verschil was tussen de diverse gemeentes wat er op de kabel was.
En ja soms keek je jaloers na een buurgemeente die meer zenders hadden.

In de gemeentes waar ik toentertijd woonde was het al zo dat vele samen werkte met Casema of een voorloper daarvan voor het leveren van het signaal.

De gemeentes zorgde voorde kabel etc. zoals nu regelmatig aangehaald word pro rail.
Ik vind dit helemaal geen goed voorbeeld. Natuurlijk kiest men voor KPN omdat al die andere clubjes alleen maar willen aanleggen als men geld toe krijgen in de vorm van eenmalig 1500 euro en zelfs met overheid subsidie willen ze dat geld nog. Het gaat ze er dus om makkelijk geld te verdienen en ik heb het wel een beetje gehad met dat soort clubs.. Men heeft jaren lang de kans gehad om gratis glasvezel aan te leggen toen KPN er niks mee deed. Nu is KPN (DDS) weer actief bezig en gaan ze lopen mekkeren. Erg triest als je het mij vraagt.

En ik ben ook blij dat kabel bij Ziggo niet open gaat, want dan krijg je ook van die profiteurs die net een eurootje onder Ziggo gaan zitten en zo met minimale investering rijk willen worden van de sukkels in onze samenleving (laten we eerlijk wezen) en in werkelijkheid heb je er niks aan en wordt het voor iedereen alleen maar duurder, moeilijker, staat het ontwikkeling in de weg etc. etc. Als ik naar de situatie in NL kijk kom ik tot de conclusie dat er voldoende concurrentie is voor zo'n klein landje.. Natuurlijk gun ik iedereen zijn glasvezel aansluiting en ik ben blij dat KPN weer volop inzet op aanleg nu de top positie weer in NLse handen is. (ook heel belangrijk) Ik denk dat het juist slecht is wanneer allerlei verschillende netwerken komen, dat geeft alleen maar ellende in de toekomst want dan moet het weer aangekocht worden voor veel geld. Dus al die profiteur clubjes mogen van mij verdwijnen.

Trouwens ik geloof ook niet die zgn open netwerk structuur, kijk naar electra/gas, wat een berg flauwekul is het daar al die aanbieders die ons gouden bergen beloven en in werkelijkheid is het alleen een berg administratieve rompslomp om een aantal mensen het idee te geven dat ze kunnen besparen. In werkelijkheid betaald iedereen de prijs er voor.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 23 juli 2024 21:05]

Allemachtig. WAAROM grijpt de overheid hier niet in? De overheid zou nu een keer zijn ballen moeten tonen en op z'n minst zin verantwoordelijkheid nemen.

Het is natuurlijk te debiel voor woorden dat er twee partijen zijn die een glasvezelader (die beide exact dezelfde mogelijkheden bieden) naar de voordeur leggen. Die infra zou van de overheid moeten zijn, net zoals onze wegen dat zijn en door rijkswaterstaat worden onderhouden. Zo kan iedereen (iedere partij) er gebruik van maken.

Ik kan me niet voorstellen dat dit uiteindelijk goed voor de consument is, de manier waarop KPN die spelletje iedere keer weer speelt.
De overheid is dik betrokken en misschien wel verantwoordelijk voor deze rommel. De gemeente Amstelveen wil geen overeenkomst met E-fiber en staat nu ook toe dat KPN aan het werk gaat. Dat kan je volgens mij de commerciële partijen niet enorm kwalijk nemen. Als KPN een kans ziet om concurrentie de kop in te drukken, zullen ze dat echt wel doen en als Amstelveen dat OK vind, dan is de overheid dus mede verantwoordelijk.
Ja, de (lokale) overheid is betrokken, maar ook gedeeltelijk aan handen gebonden. Vanuit mijn werk heb ik zicht op de praktijken van KPN bij een aantal glasvezelprojecten.

De scenario's:

* Gemeente sluit deal met aanbieder, zijnde niet KPN. KPN gaat aanleg vertragen en procederen dat ze ook mee moeten mogen doen.

* Gemeente sluit geen deal met aanbieder, maar laat elke aanbieder in principe toe. KPN gaat vervolgens ook mee aanleggen, en zal hierop extra investeren. KPN voert het tempo harder op dan dat de andere aanbieder (financieel) aan kan, en die gaat afhaken

* Gemeente wil situatie (1) voor zijn en doet een openbare aanbesteding. KPN zet de oorlogskas in en zorgt dat het voor een prijs aanbiedt waarvoor een ander het niet kan.
Ofwel: KPN is zijn geld/naam en middelen aan het gebruiken om een nieuw monopoly te krijgen op glas. Ik zeg: laat ze vooral doorgaan met uitrollen en dan verplicht openstellen voor iedereen met vastgestelde tarieven.
Ofwel: KPN is zijn geld/naam en middelen aan het gebruiken om een nieuw monopoly te krijgen op glas. Ik zeg: laat ze vooral doorgaan met uitrollen en dan verplicht openstellen voor iedereen met vastgestelde tarieven.
Voorlopig is het helemaal niet zeker meer dat kpn zijn netwerk open zal stellen voor iedereen.

Bron:https://tweakers.net/nieu...or-andere-aanbieders.html
Was dat niet net teruggedraaid? Zowel Ziggo als kon hoeven hun lijnen niet meer open te stellen want een duopolie is niet slecht voor de concurrentie, aldus het hoogste beroep mogelijk.
Was een tijdje geleden nieuws hier.

Edit: linkje reviews: KPN en Ziggo hoeven hun netwerken niet open te stellen

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 23 juli 2024 21:05]

Ik ben het er mee eens dat het prima is als meerdere partijen glasvezel willen aanleggen. De gemeente moet zich niet bemoeien met wie er mag aan leggen. De kans op vriendjes politiek wordt anders erg groot.

Waar de gemeente wel een rol in zou moeten hebben is wat er aan gelegd wordt.
E fiber legt een open netwerk aan wat betekend dat het toekomst bestendig is en mensen een snelle en goedkope lijn kunnen krijgen.

Kpn legt een Gpon netwerk aan wat weinig voordelen heeft voor de gebruiker. Het is een stuk langzamer dan "regulier" glasvezel en er is altijd apparatuur nodig van kpn om er toegang tot te krijgen. Er is daardoor geen echt open netwerk en concurrentie is ver te zoeken op het netwerk. Lees gigabit van tweak voor 40euro of 42 euro voor 50Mb op je kpn lijn.

De gemeente zou eisen moeten stellen aan het netwerk dat aangelegd wordt. Nu word de stoep open getrokken om een inferieur, niet echt open netwerk aan te leggen. Wat zonde is en uit eindelijk over 10 jaar betekend dat er een netwerk ligt dat niet meer voldoet, maar het nog niet rendabel genoeg is om de stop er nog een keer voor open te trekken.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 23 juli 2024 21:05]

Met zo'n club als e-fiber zou je juist geen zaken moeten willen doen, ze hebben de boel immers al eens eerder geflest: https://www.heerhugowaard...mislukt-glasvezel-project

De kwaliteit van een e-fiber netwerk, de manier waarop ze werken, is rampzalig te noemen. Hier zijn ze, en ik citeer een ziggo monteur, verantwoordelijk voor 152 kabelschades en €90.000,- schade. In een naburig dorp zijn ze dwars door een gasleiding heen geknald met grote paniek als gevolg. Ze werken enkel met lage lonen landen arbeiders die geen nederlands, engels of duits sprekers, de glasvezellassers zitten in een oud busje op een kratje met een oude plank als bureau de kabels te lassen. Kabels worden zo snel als mogelijk de woningen in geboord zonder te kijken of er mantelbuizen aanwezig zijn. Dit staat allemaal veraf van de professionele werkwijze van kpn of ziggo.

En dat "open" netwerk van e-fiber, daar heb je precies niets aan als er alleen maar kleine aanbieders op werken met producten waar je weinig aan hebt en deze firma's dermate klein zijn dat ze hierdoor geen goede service kunnen verlenen. Ga maar eens de reviews van tweak of trined lezen.

"Kpn legt een Gpon netwerk aan wat weinig voordelen heeft voor de gebruiker. Het is een stuk langzamer dan "regulier" glasvezel en er is altijd apparatuur nodig van kpn om er toegang tot te krijgen."
Dit is gewoon niet waar. gpon is niet langzamer. Sterker nog, gpon is op dit moment inzetbaar tot 10gbit. En dan kan je beweren dat je met gpon kabels deelt (dit is "deels" waar), dit doe je met een point to point verbinding uiteindelijk ook. Leuk dat je fiber naar de pop loopt, maar in die pop vind een gigantische overboeking / versnijding plaats waardoor je alsnog met een hele wijk op "één kabel" loopt te stoken. Het resultaat verschilt niet veel van elkaar. Het blijven particuliere netwerken.
Het gaat mij er niet om dat E fiber niet gaat aan leggen maar dat er geen open netwerken worden aangelegd

Kpn/volker wessel laat ook een club bulgaren graven en ik zou niet willen zeggen dat dat zo netjes gaat.

Gpon gaat tot 10Gb down en 2,5Gb up waar regulier glas al 100Gb up en down kan.

Als jij een point to point verbinding hebt naar de wijk centrale kunnen aanbieders hun diensten aanbieden door hun eigen apparatuur op te hangen in de POP. Wat er blijkbaar als je naar de prijzen kijkt nog al toe doet. Op plaatsen waar providers geen eigen apparatuur kunnen plaatsen maar verplicht zijn die van kpn gebruiken doordat kpn GPON gebruikt zijn de prijzen tientallen euros hoger.

Oh en daar komt bovenop dat kpn nu niet meer verplicht is hun netwerk open te zetten. (denk trouwens dat ze dat wel blijven doen)

Nee laten we zo min mogelijk providers hebben maar alleen maar 1 grote dan weten we zeker dat de service uitmuntend zal zijn. Dan hebben we geen concurrentie dan hoeft die ene provider zich alleen maar bezig te houden met een goede dienst verlenen.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 23 juli 2024 21:05]

Ga je nou klagen dat 10gbit down / 2.5gbit up niet voldoend is?? Echt waar? 8)7 Eerst klaagt men over het niet aanwezig zijn van glasvezel, nu zou gpon niet voldoen. Knettergek natuurlijk. En beschamend, als je als verwende hollander niet tevreden bent met 1gbit synchroon gpon glasvezel, ga dan alsjeblieft in een dorp in vietnam wonen, waar je via de adsl kabel (die in de bomen hangt) mogelijk net 3mbit haalt. tsjongejonge zeg. Ga je schamen.

Daarnaast biedt kpn sinds vandaag vrije modemkeuze, dus ook voor de tweaker fijn nu:
nieuws: KPN biedt vrije modemkeuze

Maar zelfs dat is nog niet voldoende?? |:(
"Nee laten we zo min mogelijk providers hebben maar alleen maar 1 grote dan weten we zeker dat de service uitmuntend zal zijn."
Weet je wat ik hier heb? Een e-fiber prutsnetwerk met allerlei klojo aanbieders erop die ik liever gister dan vandaag kwijt was, en doordat e-fiber hier hun rotzooi heeft aangelegd dus nooit meer zicht op een kpn aansluiting. Fijn man! Ben er erg blij mee! Liefst trek ik die hele kabel vandaag nog uit de meterkast :( .
Nu is is het meer dan voldoende, maar reken er maar niet op dat die kabel de komende 20/30 jaar geupgrade gaat worden. De grootste kosten van een project als dit zijn het graven en dat moet je toch voor welke techniek je ook gaat. Dan vind ik het jammer als je iets interieurs in de grond legt waarmee echte concurrentie onmogelijk wordt gemaakt.

Ik heb nooit iets gezegd over vrije modem keuze. Dat is bij glasvezel voor zo ver ik weet nog geen probleem geweest.

Dat jij een slecht ervaring hebt met efiber wil niet zeggen dat open en toekomst bestendige netwerken een slecht idee zijn.
Ik waardeer dat je nu aangeeft dat jij juist kpn hebt gehad omdat je klachten hebt over je e-fiber netwerk.
Dat maakt je reacties een stuk waardevoller. Ik denk dat ik je eerste post beter tussen de regels had gelezen ik minder felle reacties had gegeven.
"Nu is is het meer dan voldoende, maar reken er maar niet op dat die kabel de komende 20/30 jaar geupgrade gaat worden." Dat is natuurlijk onzin om te stellen. Techniek blijft zich ontwikkelen. De fibers die in de straten liggen blijven gewoon liggen waar ze liggen. Eventuele upgrades zouden kunnen bestaan uit het vervangen van de optical splitters/combiners. Daarvoor hoeft men niet het gehele netwerk op te graven. Mensen doen vaak net alsof de huidige stand der techniek de finale is en er nooit meer ontwikkeling zal plaatsvinden |:(

Je moet echt van het idee af dat gpon iets "inferieurs" zou zijn, dat is het niet. De "uiteinden" van een gpon netwerk in een pop zijn patchpanels met fibers, waar je services over kan laten lopen:

https://www.opticalsoluti...ive-optical-network-gpon/

"Ik heb nooit iets gezegd over vrije modem keuze. Dat is bij glasvezel voor zo ver ik weet nog geen probleem geweest." Dat is het zeker wel: bij trined kan je niet alle diensten afnemen als je iets anders dan hun eigen fritzbox gebruikt, bij kpn kon je tot gister geen gebruik van voip maken als je hun experiabox niet gebruikte. Dit geld voor allerlei triple-play abonnementen waar je een combi apparaat te leen krijgt icm oa een glasvezelaansluiting. Dus ja, dit is in heel veel gevallen juist wel een probleem.
Professionele werkwijze zeg je?
Ze hebben bij ons ook aangelegd. Gewoon een kabel zonder mantelbuis op 20 cm diepte. Bovenop de mantelbuis die wij hebben laten aanleggen als buurtinitiatief.
Ze begonnen ook pas nadat wij gestart waren en hebben doodleuk een fiks deel van onze "klanten" overgehaald om bij hen klant te worden, waardoor onze hele exploitatie op losse schroeven kwam te staan. Gelukkig kwam het - na veel stress en frustratie - toch nog rond en is het project bijna klaar.
We hebben in de afgelopen 5 jaar KPN ook twee keer gevraagd mee te doen, maar dat wilden ze alleen onder de voorwaarde dat ze dan ons netwerk konden overnemen...
Nee, het is geen fijn bedrijf en ik zal ook nooit meer iets bij ze afnemen.
Als je als klant kunt kiezen tussen een kpn aansluiting of één van een buurtinitiatief ben je natuurlijk gekke henkie als je voor die laatste kiest. Natuurlijk, als er niets anders ligt moet je wel, maar waarom nog doorgaan met je hobby netwerk als kpn de boel komt verglazen? Die hebben toch net even wat meer ervaring en kennis in huis dan een buurtclub, en een professioneler netwerk met veel betere support en know-how.

Natuurlijk wil kpn dat netwerk onder eigen beheer runnen; je kan niet hebben dat je een lappendeken van hobby-netwerkjes gaat exploiteren met allerlei lokale belangen waarbij je überhaupt niet weet wie er in de pop's allemaal aan de apparatuur ligt te trekken. Jullie hadden gewoon het netwerk aan kpn over moeten doen, was beter voor iedereen geweest. Want nu zit je zeker met aanbieders als plinq, trined, tweak, netrebel etc. Dat soort hobby bedrijfjes vertrouw ik mijn internet verbinding al helemaal niet toe.
En op basis van welke wetgeving wil je dan dat een gemeente eisen stelt aan een netwerk?
Dat zou ik niet weten maar ik zou het fijn vinden als ze het doen.
Tel daarbij op dat Amstelveen een echt VVD bolwerk is en het plaatje wordt kompleet.
Alles voor de grote gevestigde bedrijven. Zie het nieuwe gebouw van KPMG 500 meter verderop van het oud gebouw. Is nog een docu over geweest.
Wat is er precies mis met KPN? Ben geen fan van hun, maar wat zij de laatste 2 jaar mee bezig zijn is gewoon glasvezel regelen, geen bullshit met 30% inschrijving (waar E-Fiber nog steeds geen info over heeft gegeven, er in het verleden diverse partijen mee hebben lopen rommelen), gewoon kabel graven en gaan.

Ja, zooi gaat dubbel (zie Gouda, tot zelfs 3 partijen), maar Gouda gaat dankzij KPN nu wel wel 90% glasvezel krijgen ipv de ~30% die Caiway alleen zou gaan doen.
KPN vertraagt verglazing door Reggefiber een tijd stil te leggen.
KPN wacht op concurrenten om het verglazen over te nemen.
KPN gaat dan snel toch verglazen.
KPN koopt jarenlang alle concurrerende providers op en kleed alles uit.
KPN heeft het via de ACM voor elkaar dat dit ook allemaal niet gezien als machtsmisbruik en concurrentie hoeven ze ook niet meer toe te staan.

KPN is een beetje het kleine irritante kind uit de straat met een iets te gespierde asociale vader, waardoor je het geen tik durft te verkopen. :+
Het probleem is dat KPN pas van zich laat horen wanneer er andere partijen zijn. Als KPN geen glasvezel aanlegt maar andere partijen wel, dan is de kans groot dat mensen overstappen op het netwerk van hun concurrent. Dan moeten ze wel instappen. Zolang er geen andere partijen haast maken om ergens glasvezel aan te leggen en KPN bezit daar het netwerk, waarom zou KPN dan haast maken om daar glasvezel aan te leggen? Alle bewoners daar hebben tenslotte alleen het netwerk van KPN tot hun beschikking.
Dus we moeten eigenlijk een hoax-bedrijf hebben dat overal aankondigt glas te gaan aanleggen, en dan wachten tot KPN snel en agressief glas gaat aanleggen om eerder te zijn. Vervolgens de hoax-plannen annuleren en in een ander gebied beweren glas te gaan aanleggen.

Blijkbaar is dit de perverse prikkel die KPN nodig heeft om hun werk te doen.
Misschien omdat de overheid nadrukkelijk heeft ingezet op het in de VS al kolossaal falende marktwerkingssysteem en niet wil toegeven dat dat zo ongeveer de stomste beslissing is gebleken die ze ooit hebben gemaakt?

KPN is een monopolist die de infrastructuur cadeau heeft gekregen toen het toenmalige bedrijf verzelfstandigd werd. En vanaf dat moment was het graaien geblazen voor de top van dat bedrijf, zeker nadat de verschillende takken ook nog gesplitst en verzelfstandigd werden. Wat nu PostNL heet maakte vroeger ook deel uit van het geheel en werd gefinancierd uit het geheel, omdat de bezorging van post nooit echt winstgevend kon zijn. Daarom is die tak zo snel mogelijk afgestoten zodat de winst van KPN flink omhoog ging en de salarissen/bonussen voor de bestuurders dus ook sterk verhoogd werden.

KPN is echter wel altijd winstgevend geweest, juist door die monopolie positie. KPN beheert de koperlijnen, dus heb je in Nederland de keuze uit internet via koper van KPN/Online/Vodafone etc. die allemaal het netwerk van KPN moeten gebruiken, of internet via de kabel van Ziggo/UPC. Omdat KPN veel geld verdiende (en nog steeds verdient) met huurlijnen in vooral de grote steden en industriegebieden én de koperlijnen nog altijd onder het beheer van KPN vallen, is er weinig animo bij KPN om daar wat aan te veranderen. Zeker omdat op de glasvezellijnen het monopolie van KPN (gedeeltelijk) komt te vervallen.

Hoe dat laatste zich in de praktijk ontwikkelt is ook nog afwachten, want ondanks dat Ziggo/UPC volgens de letter van de wet andere aanbieders op de kabel zou moeten toelaten, gebeurd dat in de praktijk totaal niet, vaak met het excuus dat men "dat niet wenselijk vindt vanwege de kwaliteit).

[Reactie gewijzigd door TJ Roelsma op 23 juli 2024 21:05]

KPN heeft de infra niet cadeau gekregen. Toen de PTT naar de beurs ging heeft de staat er miljoenen zoniet miljarden mee verdiend. De schatkist werd gewoon gevuld door de privatisering van de PTT

Dit is ook gebeurt met de lokale CAI netwerken. UPC kocht de boel van de gemeente over en daar hebben de gemeentes toen ook veel geld voor gekregen. UPC heeft daarna het zootje ook flink moeten moderniseren.

In Zwolle is er nog een wijk waar er nog een CAI vereniging is. Maximaal 40Mbit down op dat netwerk. Meer is er niet te krijgen. op www.assendorp.tv zijn de (antieke) pakketten te vinden). In al die jaren niks gedaan aan de infra daar)
Ze hebben er voor betaald ja, maar ze hebben daarmee een monopolie cadeau gekregen, misschien had ik het zo moeten omschrijven. Ik kan me niet voorstellen dat dat helemaal de bedoeling was maar denk dat suffe ambtenaren of niet helemaal begrepen wát ze nou precies verkochten, of dat wel wisten maar om de 1 of andere reden daar geen problemen mee hadden. En vervolgens is die hele constructie goedgekeurd door de overheidsinstantie die moet waken tegen monopolie-vorming, waar men kennelijk hetzelfde dacht.
De (gemeentelijke) overheid heeft ingegrepen door met E-Fiber geen samenwerkingsovereenkomst aan te willen gaan. Dat impliceert dat er wel een samenwerkingsovereenkomst is met de KPN. Amstelveen is, kennelijk net als Heerhugowaard, Purmerend, Zeist, gevallen voor de lobby van KPN en Amstelveen heeft niet begrepen wat de uitspraak in de zaak ACM vs. KPN Vodafonze/Ziggo voor consequenties.

En, wat zijn nou de kosten voor het aanleggen van een tweede glasvezel? De echte kosten is het open gooien van de straten, zowel financieel als qua overlast.

Ben benieuwd wat er in Heemstede gaat gebeuren. Daar zijn KPN en E-Fiber in de race. Gemeente geeft hier aan dat ze, vanwege de Telecomwet, verplicht zijn aan verzoeken van beiden mee te werken. En er wordt beweerd dat KPN NetwerkNL een open glasvezelnetwerk aanlegt waar andere partijen gebruik van mogen maken. Ik hoop toch dat zowel KPN als E-Fiber mee gaan doen met de verglazing hier. Artikel vorige week in het plaatselijke krantje: https://heemsteedsecouran...lnetwerk-heemstede-692116
Gemeentes gaan gewoon in zee met bedrijven waar ze het meeste geld mee kunnen verdienen. Zo werkt dat met woningbouw geinitieerd door de gemeentes precies hetzelfde. Gemeentes zijn gewoon grote bedrijven. Wie betaald of het goedkoopste aanbied krijgt de opdracht.
De keerzijde is dat de overheid ook niet direct staan te springen om zo’n netwerk bij te houden op technische vernieuwing. Wat als over een paar jaar een ander medium populair of sneller begint te worden?

“Overheid moet ballen tonen en ons allemaal microtransvezelgolven geven.. dat glasvezel met licht kan echt niet meer”
Niet te vergeten die rechter die de klachten over het openstellen van de infrastructuur heeft goedgekeurd dat providers dit niet hoeven te doen.

Die ziet dit soort berichten niet in de rechtzaak omdat het niet van toepassing is op de rechzaak.

De ACM/AP moet gewoon enorme boetes gaan geven voor de kleinste overtreding bij providers.
dus voor elk incident de maximale boete.

Dus als je ze niet kan stoppen met hun monopolie beboet ze dan in het oneindigende.
Allemachtig. WAAROM grijpt de overheid hier niet in? De overheid zou nu een keer zijn ballen moeten tonen en op z'n minst zin verantwoordelijkheid nemen.
Omdat de gemiddelde kiezer er geen bal om geeft heeft geen enkele grote partij hier aandacht voor. Er zijn wel individuele politici die er persoonlijk of vanuit hun portefeuille iets van denken, maar het is geen kernpunt. Als er ergens iets onderhandeld moet worden dan worden dit soort punten onmiddellijk opgeofferd aan de groter belangen van de partijen.

Helaas is de situatie inmiddels zo slecht dat de gemiddelde gebruiker denkt dat Internet hetzelfde is als Facebook + Youtube + GMail. Die sites zijn echter niet geoptimaliseerd voor Nederland, maar om de hele wereld te bedienen. Een site de geoptimaliseerd is om ook te werken via een brakke verbinding in een ontwikkelingsland die zal het hier bij ons ook wel doen. Daarom hangt Nederland al jaren lang zelfvoldaan achterover en kijkt neer op de rest van de wereld. De rest rent voorruit, terwijl wij langzaam schuifelen. Iedere volgende stap is kleiner en meer gericht op terug gaan naar de wereld van grote (TV-)zenders die vanuit centrale punten de hele wereld bedienen terwijl de klanten passief worden gehouden terwijl ze als ganzen worden vetgemest met slappe koek. (Ik heb het hierbij niet (alleen) over TV/Netflix, maar ook over de rest van internet. Er is 1 gmaill, 1 youtube, 1 amazon, 1 twitter en al die sites zijn gericht op het tevreden houden van zoveel mogelijk gebruikers met zo min mogelijk moeite.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 21:05]

ik woon in een nieuwbouw woning die in 2017 opgeleverd.
Ik heb hier 2 glasvezel aansluitingen, 1 van Rekam(lokale kabelboer) en Reggefiber.

Ik kan dus op die aansluitingen verschillende providers kiezen.
Wat mij opvalt is dat als het om internet gaat ik via Rekam bij verschillende providers meer bandbreedte kan krijgen voor het zelfde geld als bij de Reggefiber providers.
Echter vindt ik het tv aanbod via de Rekam providers minder interessant en zit daarom toch bij een Reggefiber provider.

Ik krijg overigens via de Rekam aansluiting ook kabel tv/radio van Rekam binnen.

Het hoeft dus niet per definitie slecht te zijn als er dan tussen de 2 ook daadwerkelijk concurentie strijd plaats vindt.
Maar laat die concurrentie dan lopen via de aanbieders op het net en niet door 2 fysieke aansluitingen.
Ik denk dat dit in mijn gemeente te maken heeft met dat Rekam al was begonnen met glasvezel aanleggen naar bestaande bouw wanneer er andere graafwerkzaamheden ware gepland.

Maar het zou idd beter zijn als er een landelijk ftth netwerk zou komen waar alle providers hun dienst overheen kunnen aanbieden.
KPN heeft exact hetzelfde gedaan in Deurne. E-fiber heeft eerst netjes de vraagbundeling gedaan, iedereen warm gemaakt voor glasvezel. Hun plannen waren om de hele gemeente te verglazen inclusief de buiten gebieden. Genoeg inschrijvingen, dus alles kan doorgaan en ineens toont KPN interesse om het centrum van Deurne te verglazen en niet de dorpen rondom + buitengebied. En Deurne is dus een middelgrote tot grote gemeente qua oppervlakte, maar niet per inwoner. Dus relatief veel oppervlakte te verglazen met relatief weinig inwoners. Gevolg, project bij E-fiber vertraagd meteen een jaar omdat ze hun plannen moeten aanpassen aan de plannen van KPN. Ook E-fiber heeft in dit geval KPN een aanbod gedaan om van het E-fiber netwerk gebruik te maken, maar KPN kiest liever voor kapitaal vernietiging om op de lange termijn de concurrentie de nek om te draaien.

Nu denk ik dat het probleem is dat de wetgeving hier de boel in de weg staat om een bedrijf als KPN te weren. Dit soort projecten zijn lange termijn projecten wat betreft planning. In geval van Deurne heb je het over 4-5 jaar tussen start van de vraagbundeling en uiteindelijk de volledige aanleg. KPN heeft dan relatief gezien een redelijk gat in tijd om te besluiten de concurrentie dwars te zitten. Wetgeving zorgt ervoor dat de gemeentepolitiek KPN niet kan weigeren, ze moeten immers neutraal blijven en kunnen niet bedrijven weigeren omdat ze simpelweg moreel schandalige praktijken erop nahouden maar netjes mogen via de wet.

Ik ben van mening dat de landelijke politiek hier iets aan zou moeten doen, al realiseer ik me dat dit topic op dit moment niet hele hoge prio zal hebben.
In de Noordkop is het ook een bende geworden omdat Solcon/FiberNL ect (KPN) zich ermee is gaan bemoeien. Echt heel teleurstellend hoe KPN zich opstelt tegen over ander glasvezel initiatieven..
Dit is exact het beleid dat KPN in het verleden heeft gedaan (ADSL) in Aalsmeer. KPN zag geen brood in ADSL aanleggen. Toen een andere partij het initiatief genomen om te inventariseren en na inventarisatie ook aan te leggen. Wat denk je. Opeens ziet KPN er wel heil in en ging ook opeens aanleggen.

Idem Reggefiber, overal was Reggefiber druk bezig fiber aan te leggen, KPN zag er geen brood in om dat overal te doen en nam Reggefiber over en spontaan werden alle projecten voor glasvezel stilgelegd.

Nu weer hetzelfde in Amstelveen.

KPN is echt zo een rotte partij als wat. Al jaren neem ik om die reden geen diensten en producten meer van ze af. Ze doen pas dingen als het er op lijkt dat een concurrent er mee aan de haal gaat. Tot die tijd zeggen ze dat er geen vraag naar is.
En de kans dat KPN dat netwerk vervolgens daadwerkelijk gaat aanleggen nu de concurrentie de handoek in de ring gooit is natuurlijk rond de nul.
Oh dat netwerk gaan ze wel aanleggen hoor. Ze zijn op een heleboel plaatsen bezig. Maar of je daar nou zo blij mee moet zijn...

In Heerhugowaard was iets vergelijkbaars aan de gang. E-Fiber wilde wel glasvezel aanleggen als ze 35% inschrijvingen zouden halen. Toen zou ik bij Tweak een gigabit lijn kunnen krijgen voor iets van 3 a 4 tientjes per maand. Dat ging niet door. Ondertussen heeft KPN z'n netwerk aangelegd. Een schamele 50mbit voor 42,50 p/m. Joepie. Tweak levert ook via de KPN lijn maar alleen 100mbit en voor bijna 50 p/m, met verplichte telefonie erbij. Zal wel een KPN verplichting zijn. Had liever E-Fiber gehad...
dank voor de details, eens kijken of we er iets mee kunnen hier in Zeist, voorkomen dat hetzelfde hier gebeurt.
Ik heb net een tweet gestuurd naar Efiber met de vraag wanneer we antwoord krijgen of het door gaat in Zeist. Hopelijk geven ze antwoord:

https://mobile.twitter.co...tatus/1242751069689708546
KPN heeft geen invloed op wat providers bieden. Providers betalen vaak een vast bedrag voor de lijn. Providers zoals Tele2/T-mobile hebben vaak hun eigen apparatuur en huren alleen de glaskabel. Daardoor kan er ook een kwaliteitsverschil tussen providers zijn die over glasvezel leveren.

PS; Bij KPN kun je ook al 1gbits/s 0.5gbits/s snelheden halen op bepaalde plekken in het land. En je kan je eigen modem kiezen vanaf vandaag bij KPN
https://www.kpn.com/internet/glasvezel/gigabit.htm


https://overons.kpn/nl/ni...otere-e-mailbox-en-dnssec
KPN heeft wel als doel om op korte termijn heel veel huishoudens aan te sluiten, dus ik vermoed dat ze hier wel mee zullen doorzetten.
Corona he, we zetten het even in de ijskast.
KPN is gewoon nog bezig hoor, wordt hier dagelijks nog een stoep opengegooid en kabels de grond in gestopt, vooralsnog ligt dat zeker niet stil, zelfs de aansluiting binnenshuis gaat door met bepaalde richtlijnen (email van KPNNetwerk).
Klopt, maar dit is een intentie om iets aan te gaan leggen.
Nou, na het recente instorten van de ACM zaak tegen KPN Vodafonze/Ziggo zal dit alleen maar toenemen denk ik zo.... Gaan we toch echt een duopolie krijgen zoals in de USA waar het land netjes tussen providers is opgekerfd?
Ik denk dat als KPN zo doorgaat de ACM steeds meer draagvlak krijgt bij de rechter om open netwerken af te dwingen. Als telkens lokale initiatieven gestopt worden omdat KPN ineens wél glasvezel wil aanleggen, dan duidt dat gewoon op het behouden van hun marktpositie. Wanneer er geen lokaal initiatief is, dat neemt KPN zelf óók geen initiatief. Hierdoor zou het ook voor een rechter duidelijk moeten worden dat KPN bezig blijft met het weerhouden van potentiële concurrentie in gebieden waar zij momenteel alleen een netwerk hebben.
Precies dit inderdaad. Wel heel erg jammer dat de ACM zoveel steekjes heeft laten vallen, want toch denk ik dat ze hier een sterkere zaak van hadden kunnen maken. Wij hebben aan de overkant van de straat smachtend naar glas moeten kijken, maar wij krijgen het niet want "andere postcode", was er maar een andere speler die ook glas mag aanleggen.
Laten we niet de schuld aan de ACM geven maar aan de politiek. De ACM moet werken volgens de wet en bij de recente zaak over het openstellen van kabels is gebleken dat de ruimte van de ACM extreem beperkt is. Het helpt natuurlijk ook niet dat een organisatie als KPN veel rijker is en meer geld aan deze zaak kan uitgeven dan het hele jaarbudget van de ACM.
Ik geef ACM alleen de schuld van het niet goed volgen van process (waardoor gevoelige info over hun verdediging te vroeg is vrijgekomen) en niet secuur te werk gaan (bij het vrijgeven was niet correct aangegeven welke info nou precies wel en niet door de andere partij gebruikt mag worden).
Verder vind ik inderdaad dat de ruimte die de ACM kreeg niet voldoende was, om maar te zwijgen over de extreme bewijslast...
Dat is het effectief toch al? Of je hebt glas van KPN of kabel van Ziggo. ADSL is vergeleken met beide een overbodig product. Zijn er gebieden waar beide naast elkaar liggen en mensen kunnen kiezen?
Zijn er gebieden waar beide naast elkaar liggen en mensen kunnen kiezen?
Uiteraard, ik kan in mijn woning bijvoorbeeld kiezen voor Glas van KPN (of resellers), Glas van T-Mobile (over hun eigen netwerk, het oude Vodafone Thuis als ik me niet vergis), Ziggo (Coax) en ADSL (Als ik de de oude koper kabel uit de kruipruimte zou halen).

Deze keuze opties zijn hier in het oosten van het land vrij normaal, zelfs in de kleinere dorpskernen.
Ja behalve dat als KPN glas legt en nu providers zijn die het kunnen leasen, daarom is dubbel aanleggen onzin. Met de recente uitspraak is leasen ook geen optie meer....
Amerika heeft geen DUOpolie maar een natturlijke monopolie.

Die stamt nog uit de jaren 80 omdat providers toen met elkaar TURF afspraken heeft gemaakt.

Daardoor is het voor Nieuwe providers bijna onmogelijk om een nieuw netwerk op te zetten.

Want wat de bestaande provider dan doet is gewoon hun prijzen voor 1 jaar als korting flink omlaag gooien. {en dan is het als voorbeeld maar 1% van de originele prijs het eerste jaar bij een 2 jarig contract}
Ja, per staat is er inderdaad een monopolie, maar landerlijk is het een duopolie. Hoe zou je zo'n constructie dan noemen? |:(
Laat t maar aan de usa om zelfs een monopolie verwarrend te maken
E-Fiber zou ook in Zeist Glasvezel aan gaan leggen, als voor 1 feb 30% had aangemeld. Ondertussen is het half maart, en ze hebben nog niets laten horen over of en wat er gaat gebeuren, of de 30% gehaald is, enzovoorts. Dus erg onder de indruk ben ik niet van ze, of hun transparantie.
E-Fiber heeft mogelijk geen keus, weet dat ze zo te zien op meerdere plaatsen in Nederland proberen het van de grond te krijgen. Maar door toch vaak te weinig vraag naar glasvezel dingen langer duren dan ze hadden verwacht. Soms doordat ze in gesprek zijn met de gemeente. En misschien nu mede door de huidige situatie dat het allemaal iets langer duurt dan gewenst. Hier is nu WEL beslist dat ze het gaan aanleggen, maar helaas niet iedereen meer gaan aansluiten omdat de 30% bij lange na helaas niet is gehaald.

Iedereen kan nog kiezen om gratis aangesloten te worden, totdat de sleuf dicht gaat in je straat. Een goede tussenoplossing.

Letterlijk de dag later kwam KPN natuurlijk met een mailtje dat ze OOK glasvezel gingen aanleggen... Maar, schijnt een regel te zijn geweest van de Gemeente, zolang een provider niet ook de buitengebieden aansluit, komt er geen glasvezel. De vraag is nu natuurlijk, gaat E-Fiber hier door, of moeten ze door het toch soort kinderachtige gedrag van KPN stoppen.

[Reactie gewijzigd door KoalaBear84 op 23 juli 2024 21:05]

En terecht dat buitengebieden meegenomen dienen te worden. Gemeentegrens houdt niet op bij de bebouwde kom.
Ze leggen inderdaad de "buiten" gebieden neer.
90% daarvan is weiland, 2% is de gouden hoek (miljonairswoningen), 1% oude van dagen en Uilenstede dat al jaren een eigen gigabit netwerk heeft liggen die je in de huurprijs voor weinig krijgt.

KPN gaat niemand bedienen in Amstelveen het is een grote wassen neus, zoals het een VVD gemeente betaamd.
https://i1.wp.com/amstelv.../12/Gebied-Amstelveen.png
Het is overduidelijk dat KPN hier een spelletje speelt. Na de uitspraak van vorige week hoeft KPN zijn netwerk niet open te gooien voor andere aanbieders (want genoeg concurrentie -> grap van 2020). Doordat er lokale initiatieven zoals E-Fiber komen, die hun netwerk wél openstellen voor andere aanbieders, wordt KPN gedwongen om hun eigen netwerk aan te leggen, want dan blijft die van hun en hoeven ze die niet open te stellen. Hierdoor loopt dus telkens vertraging op, aangezien lokale initiatieven alles voorbereiden en wanneer er veel rond is komt KPN even langs met "We gaan glasvezel aanleggen, kost de bewoners verder niets''. Zo, weer wat (potentiële) concurrentie weggewerkt.
Tot deze initiatieven opdrogen, daarna zullen we ook geen aanleg meer zien van KPN...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.