KPN biedt vrije modemkeuze

KPN start met vrije modemkeuze. De internetaanbieder helpt klanten die een eigen modem willen gebruiken in plaats van de Experia Box, op weg. KPN benadrukt echter dat het niet verantwoordelijk of aansprakelijk is bij problemen.

KPN heeft een pagina online gezet met informatie over het beleid omtrent vrije modemkeuze voor klanten die niet de Experia Box, maar een alternatieve modem/router willen gebruiken. Het bedrijf geeft de instellingen die nodig zijn om van internet, interactieve tv en telefonie gebruik te kunnen maken via andere modems. Dit kan voor klanten die een adsl2-, vdsl2-, vplus- of glasvezelverbinding hebben.

KPN benadrukt dat klanten goed moeten kijken naar de specificaties van hun alternatieve modem en het bedrijf adviseert een apparaat met ondersteuning voor vvdsl, bonded vectoring vdsl en vplus te gebruiken. Ook wijst het erop dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het instellen van zijn eigen modem en dat het bedrijf daar niet voor aansprakelijk is.

"Daarnaast bieden wij bij het gebruik van een eigen modem geen installatiemonteur aan en kunnen we je modem niet op afstand optimaliseren", aldus het bedrijf. Verder waarschuwt de isp dat niet alle diensten ondersteund worden in combinatie met alternatieve apparatuur, zoals FON en Sneller Internet Buitengebied.

KPN blijft zijn Experia Box in bruikleen leveren, ook als klanten aangeven een eigen modem te willen inzetten. Daarnaast komt er een optie om een FritzBox te huren, voor een meerprijs van 7,49 euro per maand. KPN-merk Xs4all leverde al langer FritzBox-modems aan klanten.

Er is sinds 2008 al Europese regelgeving die lidstaten verplicht om regels in te voeren waarmee consumenten zelf kunnen kiezen welke modem en welke router zij gebruiken. Het duurt in Nederland echter lang voordat de ACM met duidelijke regelgeving op dit gebied komt. Providers gaven in het verleden aan niet blij te zijn met de komst van vrije modemkeuze, omdat ze vinden dat een modem een cruciaal onderdeel van het netwerk is en deze zo buiten hun invloedssfeer komt. De verwachting was dat er in 2018 duidelijkheid zou komen over het onderwerp, maar ook in 2019 bleef een richtlijn van de ACM uit.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-03-2020 • 11:12

411 Linkedin

Submitter: ph4nt0m

Reacties (411)

-14110404+1201+215+30Ongemodereerd165
Wijzig sortering
Ik raad iedereen aan om eens te kijken naar deze Github pagina: https://github.com/basmeerman/unifi-usg-kpn Hier mee kun je eigen USG van Ubiquity gebruiken i.p.v de Experia box van KPN.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 25 maart 2020 11:43]

Als je liever gebruik maakt van een ASUS router kun je onderstaand topic raadplegen.
[KPN Glasvezel] Een eigen Asus router gebruiken
Waarom zou je liever kiezen voor de USG Ubiquity dan de geleverde Experiabox? Behalve dat je dan zelf weet wat je configureert en wat er dus uiteindelijk jouw netwerk op komt.
Omdat je nu meer controle hebt over inkomende data en uitgaande data. Plus KPN doet regelmatig firmware update, waardoor sommige instellingen gereset worden zoals DNS. Ik gebruik pihole op netwerk niveau reclames weg te filteren voor alle apparaten in huis. Is wel eens gebeurd dat de KPN modem mijn DNS settings had gereset, waardoor ik opeens overal reclame had. Kost weer hoop tijd om te debuggen. Een ander groot voordeel is dat USG heel goed samen werkt met een switch van Ubiquity, waardoor je heel simpel per poort kan aangeven wat zijn doel is. IPTV of toch alleen internet, en/of interne lan tussen apparaten.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 26 maart 2020 09:20]

Ja precies! Zo'n reset van settings heb ik wel eens ervaren, was er niet al te blij mee. Bedankt voor de aanvullende informatie... nadeel is wel dat ik nu zin heb om dit aan te pakken ;-) Tnx
Had je snel kunnen vinden lijkt mij
Jammer dat Ubuquiti Dreammachine niet overweg kan met vlans via Json. Anders was het een topper geweest op de NL markt. IDS/IPS, controller Ideal voor de thuis gebruiker. Al is Json niet Ideal voor de niet Tweaker.
Ze zijn daarom ook bezig met een uitgeklede versie die daar wel mee overweg komt..
Dit zal alleen een router zijn zonder de poespas van de UDM en UDM-pro. en minder switch portjes.
Bij die 7,50 Euro per maand voor de Fritz!Box 7590 zit ook de "techdesk" waarvoor je nromaal 5 Euro per maand betaald. Deze geeft dan overigens wel support op de Fritz!Box.
Beetje bij beetje probeert KPN zich klaar te maken voor de XS4ALL-ers...

Verder werd het overigens tijd dat deze vrije keuze er kwam. Ik heb al zelf een tijdje de Fritz!Box 7590 aan mijn glaslijn hangen.
En de manier waarop KPN support geeft lijkt mij reëel.

[Reactie gewijzigd door TFHfony op 25 maart 2020 11:17]

Benieuwd wat ze in de toekomst gaan doen. Kans is er natuurlijk dat de kosten omhoog gaan voor 'vrije' modemkeuze.

Best een dilemma om over te stappen naar Freedom Internet als diensten nu ook goed werken. Ik ga de kat uit de boom kijken, 'we' allen als xs4all klanten kunnen altijd nog overstappen naar Freedom.
Heb jaren telfort abbo. Daar ooit zyxel modem gekregen, die werkt nog steeds.
Experiabox nooit aangesloten.
Met zyxel haal ik met internet standaard telfort abbo 80 mbps down en rond de 25/30 mbps up.
Neem aan dat ze bij de experiabox op afstand de boel qua snelheid kunnen beperken en dat bij de zyxel niet meer kunnen.
Vraag me af hoe ze dat bij andere modems doen of ze daar ook snelheid kunnen beperken ?
Raar toch als ze dat doen. Zal aardig wat tweakers doen besluiten om over te stappen op een zyxel of ander modem. :)
Dat besluit was er al, ik wacht enkel nog op de Ubiquiti UniFi Dream Machine SE en een blik op het functioneren daarvan. Maar voorlopig ligt dat ding nog steeds niet in de schappen.
je bedoeld de UniFi Next-Gen Gateway of wel UXG-Pro

Dat is een pure router, met dezelfde hardware als de UDM-pro alleen zonder de switch.., hdd bay voor protect en Unifi Access..

Controller kan hierbij ook extern gehost worden.
https://community.ui.com/...bf-463c-8622-382d77702872

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 26 maart 2020 21:10]

Nee dat bedoel ik niet. Ik heb het over de UniFi Dream Machine SE die nog op de markt moet komen.
Ik ben bang dat dit een UDM is waarbij ook de controller is ingebouwd (cloudkey Gen2 PLUS) achtig.
Waarbij alles on board is.

En net als de UDM of UDM-Pro. geen externe hosting kan gebruiken.
Je kan hiermee dus ook geen JSON config inladen.
Ik heb niet per se nood aan het inladen vaneen JSON configuratiebestand omdat mijn netwerken goed gedocumenteerd zijn. Eigenlijk is er nauwelijks iets mee maar voor het geval dat heb ik backups en documentatie. Bovendien wil ik zo'n ding voor thuis en niet voor meer uitgebreide organisaties. Het ding heeft mooie kleine afmetingen, vreet niet teveel energie, is beheerbaar en zonodig uitbreidbaar en heeft bovendien een glasvezelingang. Natuurlijk wacht ik nog wel even wat testrapporten af maar vooralsnog lijkt de UDM SE als die op de markt komt mijn router te gaan vervangen.
Probleem als Jason niet gebruikt kan worden en je hebt FTTH. Dat je geen vlan kan instellen voor de diensten zoals iptv. Je zult dan alleen internet hebben geen iptv.

Voor gebruikers op dsl of kabel. Zal het geen probleem zijn. Die zullen de router van de provider moeten blijven gebruiken
Ik heb inderdaad glasvezel tot in huis vandaar dat ik een direct aansluiting op de router wil zoals de SE versie die biedt. Vooralsnog ben ik totaal niet geïnteresseerd in TV dat vooral meer van hetzelfde biedt en nog extra geld kost ook. Er gebeurt genoeg op het wereldwijde web. Dat gecombineerd met het lezen van boeken biedt voldoende venster op de wereld. Niettemin bedankt voor de tip die zal ik te zijner tijd aan mensen die bij de aanblik ervan vragen wat dat voor kastje is en welke nadelen daaraan zitten hierop wijzen. Voor wie er meer over weten wil is op tweakters al een aardige draad over.

[Reactie gewijzigd door sjun op 29 maart 2020 20:35]

Dan doe je jezelf tekort: ik vermoed dat de zyxel geen noise cancellation en/of vectoring heeft .... Kortom je kiest dan voor een langzamer dan haalbare verbinding... Ditto ben je dan overigens je buren aan het storen bij gebrek aan features...
Als ik dsl analyse doe geeft hij netjes aan max haalbare snelheid 80 mbbs down en 30 mbps up dat haal ik ook. Zie dus niet hoe ik minder zou krijgen met dit modem.
Het storen, als dat al een thema is zal binnenkort afgelopen zijn als de hele straat glas krijgt.
Storen is denk ik ook geen thema, vroeger lagen er 5 analoge lijnen, daarvan wordt er eentje nog maar gebruikt. 4 kabels gaan dus nog tot de wijkkast die niet gebruikt worden.
Snelheid beperken? Gewoon op de DSLAM profiel activeren voor jouw lijn/abo en klaar. Hoeft geen remote-control in de modem voor aan te pas te komen.
Die zyxels moeten eruit, want ondersteund geen ipv6 dual stack. Ik zat ook bij telfort, maar werd verzocht de zyxel eruit te gooien en de expertiabox aan te sluiten. Had ik geen zin in, maar werd verplicht. Toen maar overgestapt naar Ziggo, internet&tel voor 1 eur. p/mnd. extra. Unbeatable... :)
Als je het hebt over DSL naar kabel dan is het geen gekke overstap, maar mocht je van glasvezel afkomen of daar naar over kunnen stappen, dan is dat pas iets wat ik unbeatable zou noemen.

En dan bedoel ik nog niet eens de gelijke up/down snelheden, maar met name de latency. Je hoort er bijna niemand over, maar ik had gisteren nog een collega die met mij op mijn scherm meekeek en ik iets op een zakelijk portaal liet zien wat bij mij vliegensvlug reageerde en bij hem (Ziggo) elke pagina gewoon een kleine vertraging in zit. Het meest bizarre: hij nam ook de muis tijdelijk over en begon er zelf over hoe het kon dat alles bij mij zo vliegensvlug werkte (802.11ac WiFi op 100/100 fiber) en bij hem (Gigabit LAN op 250/25 kabel) merkbaar trager. En dat via een remote sessie ook nog eens, ik nam daarna zijn sessie over en merkte het inderdaad duidelijk.

Overigens gebruik ik ook een eigen ASUS router (RT-AC87U), maar denk dat de ExperiaBox niet eens veel op prestaties verkeerd doet (behalve WiFi dan).
Geen idee de zyxel draait nog gewoon, doet het en binnenkort glas dus dan gaat het er toch wel uit.
Dat kunnen ze op de dslam "wijkcentrale" doen.... Los van het modem
Na het zien van de prijzen van Freedom heb ik ondertussen besloten bij KPN te blijven.
Ik vind dit goed nieuws en een stap in de goede richting.
Zeker is het ook. Maar ik denk dat dit beleid niet permanent is, KPN gaat afwachten wat Freedom mogelijk gaat doen en dan naar gelang zullen ze prijzen verhogen danwel voorwaarden/ mogelijkheden gaan beperken.

Wij wonen slechts een deel van een jaar in Nederland, stabiliteit en dat het werkt is voor ons belangrijk (ook ivm beveiliging in huis en vpn) Kan niet even overvliegen als iets niet goed werkt. Daarnaast willen we alles-in-1, dat biedt Freedom nu nog niet. Prijzen vind ik nu niet zo'n punt.
Ik denk niet dat KPN bang is voor Freedom.
waar zie je de complete prijslijst van freedom, ik heb alleen de nieuwsbrieven gehad
Het spijt me, maar als ik de Freedom site bezoek dan laadt 'ie belabberd slecht. Dat is voor mij al een graadmeter over hoe goed de dienst is die ze leveren. Misschien zit ik er compleet naast, maar KPN, Tweak en diverse andere fiber aanbieders doen het wel goed op dit gebied en dat levert meer vertrouwen.

Zelf zit ik bij KPN en heb ik wel overwogen naar Tweak over te stappen voor €390 per jaar 1 Gbit/s glasvezel t.o.v. de €47,50 per maand voor 100/100 Mbit/s glasvezel nu. Dat lijkt een no-brainer met €15/mnd besparing, maar nu komt het... ik heb ook voor het gezin 4 mobiele abonnementen bij KPN lopen (€7,50 - 9 - 12,50 en 22,50 per maand). Als ik met internet weg ga kost me dat €5 per maand per abonnement. € 20 per maand dus. En nu kan ik wel elders gaan schoppen, maar het €22,50 abo heeft 20GB wat genoeg is voor het hele gezin en kan ik onderling uitdelen, zelfs aan de 2 abo's zonder internet. Daarnaast is het € 7,50 abo voor de jongste eentje met onbeperkt bellen en 1 GB internet en een standaard blokkade op alle extra kosten/bundels. Verder shoppen levert misschien vergelijkbare prijzen op, maar dan is de kans erg klein dat we allemaal bij dezelfde (virtuele) provider uitkomen en blijft het elke 2 jaar een uitzoekwerk waar je nu weer het beste naar toe kan. Zonder al teveel op de details in te gaan, T-Mobile en Vodafone/Ziggo bieden gewoon niks vergelijkbaars.

Kortom: wat KPN biedt is zeker niet slecht, al is hun internet standaard wat aan de prijzige kant.
Buiten je relaas wat eigenlijk nergens op slaat, wil ik nog wel even benadrukken dat ik regelmatig mijn afgenomen diensten onder de loep neem. Meestal getriggerd door een nieuwe of aangepaste dienst van ofwel de partij waar ik bij zit of een ander.

Ik heb ook op het punt gestaan KPN gedag te zeggen en heb hiervoor jaren tevreden bij T-Mobile gezeten, maar KPN heeft ook wel degelijk verbeteringen doorgevoerd en luisteren ze ook echt wel naar waar de markt naar vraagt. Je kan grote spelers als KPN, Vodafone en T-Mobile echter totaal niet vergelijken met kleine spelers als (voorheen) XS4ALL, Tweak of Freedom. Het is een feit dat een kleinere dienstverlener altijd directer naar haar klanten kan luisteren en daar ook de dienstverlening op af kan stemmen. Andersom gezegd: de grote partijen hebben voor het meerendeel te maken met de massa die gewoon een product willen dat werkt, betaalbaar is en af en toe een leuk extraatje biedt bijvoorbeeld. Teveel wijzigingen is voor de massa niet goed. Daarmee zeg ik absoluut niet dat de grote partijen de beste keuze zijn, maar juist dat een verscheidenheid aan partijen goed is voor iedereen.

En wat jij blijkbaar vergeet is dat KPN in Nederland wel behoorlijk pionierend is geweest, het was namelijk zeker van de grotere aanbieders de eerste met zeer snel glasvezel. Zo heb ik in Amsterdam alweer jaren geleden als een van de eerste pakweg honderd huishoudens aan 500/500 Mbit/s mogen proeven, dankzij KPN en Reggefiber. Ook met IPTV waren ze snel. En ja, dat iedereen op het begin riep dat de kwaliteit of bitrate op Ziggo beter was klopt helemaal, maar dit is in de loop van de tijd geoptimaliseerd en vandaag de dag kennen we niet anders dan "streamen" wat in feite niet veel anders is dan IPTV (technisch wel, dat snap ik als geen ander). Natuurlijk is het uiteindelijk ook goede reclame voor het bedrijf, maar ook XS4ALL of anderen zitten er puur om geld te verdienen. Dus laat je alsjeblieft niet in je hoofd halen dat je een of andere eer beviel door "lid" te zijn. Ja, XS4ALL had een erg goede dienstverlening, maar onder de streep betaalde je daar gewoon voor en dat heeft niks met "lid zijn" te maken. Kom je dus toch weer terug bij die verscheidenheid aan opties voor iedere consument. Ik heb gekozen om de extra kosten voor XS4ALL in mijn zak te houden want als er echt een storing is, moet ook KPN uit zijn stoel komen, alles wat daar aan vooraf gaat kan ik prima zelf oplossen.
kan ik dan niet gewoon overstappen van xs4all naar kpn met 500/500 met behoud van modem voor 55 euro pm ... even settings aanpassen en klaar zou ik zeggen..kpn happy en ik happy
kan ik dan niet gewoon overstappen van xs4all naar kpn met 500/500 met behoud van modem voor 55 euro pm ... even settings aanpassen en klaar zou ik zeggen..kpn happy en ik happy
Feitelijk is het al een KPN abonnement, dus zou het enkel een administratieve handeling moeten zijn.
Houd er echter wel rekening mee dat je de Fritzbox in bruikleen hebt en dat bij wijziging van het contract je mogelijk wel je modem mag houden, maar dat je hem dan officieel gaat huren.
ik heb xs4all opgezegd ivm port naar kpn en de bijna live freedom internet. Nu moest ik mijn fritzbox terug sturen. Maar als ik hier zo lees is de fritzbox van mij. Sterker nog, ik ga verhuizen en wilde tijdelijk dubbel xs4all omdat ik niet een nieuw jaar contract wilde. Dit kon niet omdat ik bij verhuizing van naar ging, maar als ik tijdelijk(2weken) dubbel verbinding wil ik een andere modem/router moest en deze daarna niet naar een andere klant gestuurd kon worden( deze worden niet hergebruikt werd er mij gezegd!)
Dus ik heb nav jou reactie nu een bericht naar xs4all gedaan dat ik dan wel mijn fritzbox wil houden, aangezien ik al jaren klant ben ik dit ding al betaald heb
Dat denk ik niet, want "XS4ALL" zal je het ding laten terug sturen zodat "KPN" er vervolgens tegen meerprijs eentje levert. Die 55 Euro gaat alleen lukken als je zelf een Fritz!Box in eigen bezit hebt. Zelf heb ik dat dus en de Experiabox ligt boven in een kast stof te happen.
De "huur" van jouw huidige Fritz!Box zit nu gewoon in jouw abonnementsprijs verwerkt. Je betaald hem nu dus ook.

[Reactie gewijzigd door TFHfony op 25 maart 2020 12:58]

vanuit KPN zou best wat coulance kunnen zijn 1) je "blijft" bij KPN en 2) stel je bent langer dan 2 jaar lid is die modem ook allang afbetaald.
Voor die prijs kan je beter Tweak 1 Gbit/s up/down nemen. €39 per maand of €390 per jaar (2 maanden gratis). Mag je een eigen modem uitkiezen, ook al kost die €200 dan heb je die bijna precies een jaar alweer terugverdiend. Daarna ga je besparen én heb je het modem naar eigen keuze én de dubbele snelheid.

Overigens zit ik prima bij KPN, mede omdat ik genoeg heb aan 100/100 (de lage latency is voor mij het belangrijkste aspect van glasvezel) voor € 47,50 en ik i.c.m. mobiele abo's daar weer € 5 per maand per abo korting op krijg, dat heft veel andere goedkopere abo's op. Mocht ik ooit de behoefte krijgen aan meer dan 100/100, dan wordt het voor mij Tweak, eigen modem (ASUS RT-AC87U) heb ik namelijk al.
Ja want iedereen kan Tweak tegen die weggeef prijs krijgen...
Volgens mij _niemand_ in KPN gebied kan dat.
Ik heb hier ook Tweak 1Gbit, voorheen 500Mbit KPN.
Maar niet iedereen kan Tweak aanvragen, laat staan de 1Gbit
Je hebt gelijk dat Tweak in een vrij beperkt gebied opereert, zeker vergeleken met landelijke spelers als KPN, maar dat niemand in KPN gebied het kan aanvragen is onzin.

Ik ben 2 jaar geleden verhuist naar een andere plaats maar zowel op mijn vorige adres als mijn huidige kan ik Tweak aanvragen. En op beide plekken had/heb ik KPN glasvezel (ik heb 100, maar kan tot maximaal 500 Mbit/s).
Ja maar is het dan ook nog voordelig? Tweak op het kpn netwerk is afaik helemaal niet goedkoop.
Huh? Waar heb je het over? Ik heb nu KPN en kan gewoon Tweak afnemen. Lees het zelf maar eens:
Als je glasvezel gebruikt dan koop je een verbinding bij KPN of Tweak. En wij leveren over de netwerken van onder andere Reggefiber, E-Fiber, Glasvezel de Wolden en RE-NET. Zij leggen de fysieke glasvezelkabels, onder de grond, naar de meterkast. Al die kabels komen samen uit in de wijkcentrale.

De meeste glasvezelproviders kopen hun verbindingen in bij KPN. Dat doen wij ook in steden waar Coanet nog niet aanwezig is. Het nadeel van verbindingen inkopen bij KPN is dat je niet uniek kunt zijn. Bovendien zijn deze verbindingen erg duur.

Alleen providers die zelf in de wijkcentrale aanwezig zijn hebben invloed op de snelheid en de inkoop-prijs van een verbinding. Het aantal providers in Nederland dat zelf in wijkcentrales aanwezig is, is op één hand te tellen. De drie grootsten? KPN, Vodafone en Tweak.
Bron.
Kortom: het is niet over de KPN lijn, het is over de reggefiber lijn in mijn geval, die KPN ook inkoopt. KPN en Tweak zijn in feite deels virtuele providers in deze situatie.
Oh en leg dan eens uit waarom tweak minstens 47 euro kost voor 100mb? Omdat ze die lijn bij kpn inkopen inderdaad.
De meeste glasvezelproviders kopen hun verbindingen in bij KPN. Dat doen wij ook in steden waar Coanet nog niet aanwezig is. Het nadeel van verbindingen inkopen bij KPN is dat je niet uniek kunt zijn. Bovendien zijn deze verbindingen erg duur.
Dat de fysieke glasvezel niet (direct) van kpn is klopt, maar dat versta ik niet als enige onder netwerk.
Dat klopt, maar dat verschilt dus per scenario probeer ik je duidelijk te maken. In mijn geval kan ik kiezen tussen of KPN of Tweak, voor €39/mnd of €390/jr.

Daarmee komen we weer terug bij jouw eerdere reactie:
Volgens mij _niemand_ in KPN gebied kan dat.
Dat is dus niet waar. Het een heeft niks met het ander te maken. Ja, er zijn gebieden waar Tweak duurder is én slechts 100 levert, maar er zijn ook gebieden waar Tweak gewoon naast een andere leverancier te verkrijgen is en je dus keuze hebt, voor dat allerlaagste tarief.
Ah, je hebt gelijk.
Dat geldt echter maar voor een heel klein percentage van de aansluitingen, helaas.
(ik ben overigens zeer tevreden over wat kpn levert, zeker als ik zie hoe schril het contrast is met die kleine providers m.b.t. TV en extra diensten als itv)
True, dat laatste was ik me niet eens heel erg van bewust moet ik bekennen, waarschijnlijk omdat ik op beide adressen "gewoon" voor Tweak Gigabit voor €39/390 kon kiezen, maar de grote steden zijn erg dun gezaaid helaas.

En alsnog, ik zit ook prima bij KPN, mede dankzij de €5 per abo per maand korting op de sim-only abo's die wij 4x hebben.
Reggefiber = KPN (via KPN Netwerken).
Tweak zit maar in een heel klein gebied van NL...want die willen perse hun eigen hardware gebruiken (15% misschien maar?)
Beetje bij beetje probeert KPN zich klaar te maken voor de XS4ALL-ers...
Ze kunnen zichzelf de moeite besparen. zodra Freedom.nl pair-bonding ondersteund ben ik weg bij KPN.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 25 maart 2020 14:15]

Dat gaan ze ook ondersteunen voor een meerprijs van €12,50 per maand, als ik het goed begrepen heb. Ik dacht wel ergens gelezen te hebben dat dat initieel alleen afgenomen kan worden als pairbonding reeds werkt bij de huidige provider.
Ik wil nog weleens zien hoeveel xs4all klanten er daadwerkelijk overstappen naar Freedom internet... Helemaal nu kpn straks nagenoeg hetzelfde biedt als xs4all (fritzbox plus techdesk) tegen lagere kosten dan Freedom internet.
Ik denk dat KPN zelfs meer opties gaat bieden dan XS4ALL deed. Ze zitten daar in een goede positie voor, zijn hard aan de weg aan ‘t timmeren met een nieuw systeem in de backend en dat hele Hussel is al volledig dynamisch per klant in te stellen.
Als je wilt overstappen vanuit XS4ALL, waarom zou je dan Freedom internet kiezen. Dit heeft totaal niks met XS4ALL te maken. Er gaan geen medewerkers over naar Freedom, alleen de mensen die het 20 jaar gestart zijn proberen van deze situatie te profiteren.

En met alles wat ik van XS4ALL gebruik is XS4ALL goedkoper dan KPN. Ik blijf dus zitten en kijk wel wat er gebeurd.
Mag ik dan ook de fritzbox voor €2,50? :P
Tweak doet dat dan wel weer voor 3 euro in de maand + voip lijn, heb je alleen wel een 5490 met directe glas aansluiting :+

PS: zit overigens ook support bij, dat dan weer wel }>

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 25 maart 2020 15:15]

Dan zou ik helemaal blij zijn, moeten ze wel eerst dat glas hier binnen leggen :9 :*)
Hahaha... Ik snap je vraag volledig, maar... ik snap ook de keuze van KPN om de "techdesk" er bij te verplichten als je de Fritz!Box via hun afneemt. Omdat de "normale" helpdesk geen support gaat leveren op deze setup en ze vervelende discussies met klanten willen voorkomen.
Overigens vermoed ik dat de meeste mensen die zelf voor een modem/router gaan kiezen dit niet via KPN gaan huren maar gewoon lekker zelf iets opzoeken en kopen.
Daarnaast het stukje kapitaalvernietiging... Want iedereen krijgt toch die Experiabox geleverd. Die heeft bij mij dus precies 5 minuten aan de lijn gehangen: Bij de installatie van dt NTU door de monteur. Nadat de voordeur dicht was, deze eraf getrokken, de Fritz!Box aangesloten en de Experiabox ligt nu al weer enige tijd in zijn doos stof te happen.
Het officiele standpunt kan KPN is natuurlijk dat als ik support nodig zou hebben ik de Experiabox weer aan moet sluiten, maar toch... een beetje zonde is het wel. Dus eigenlijk zou ik juist 2,50 Euro per maand korting willen hebben en het ding terug willen sturen ;-)

Maar goed, laten we vooral blij zijn met het feit dat KPN deze mogelijkheid nu biedt. Het werd ook wel tijd, maar... het kan in ieder geval.
Hmm ik snap de keuze niet helemaal. Als je een Fritz hebt en support wilt moet je techdesk abonnement afnemen of anders je experiabox aansluiten in het geval van problemen.

Heb wel behoefte aan de fritz maar geen behoefte aan een speciale techdesk voor x euro in de maand.

[Reactie gewijzigd door nostradamus99 op 25 maart 2020 14:03]

Dan is de oplossing toch heel simpel? Dan doe je hetzelfde als ik: je koopt gewoon de Fritz!Box zelf. Dan betaal je niet de meerprijs. Heb je hem met een ruime 2 jaar terugverdiend.
En ik snap de keuze wel. Mensen met een Fritz!Box gaan dan namelijk toch de normale helpdesk bellen voor support en zullen vervolgens boos worden als ze die niet krijgen. Niet iedereen, maar een bepaalde groep wel.
Ik snap de keuze eigenlijk niet. Je biedt de mogelijkheid aan om een Xperia te pakken of een fritzbox. Door te zeggen dat een fritzbox 7,5 euro duurder is geef je als KPN dus zelf al aan dat de xperiabox gewoon kut/lowbudget is.

Dat je geen support hebt als je zelf een modem aansluit snap ik wel. Toch heb ik een klein beetje de neiging dat hier de XS4ALL gebruikers spreekwoordelijk genaaid worden. Je kunt of 7,5 euro meer betalen voor hetzelfde... Je kunt zelf het exact zelfde modem kopen maar dan heb je geen support... Of je gaat over naar de om te janken xperiabox en betaald omdat je bij KPN zit nog steeds te veel. Hoe dan ook verlies je als XS4ALL klanten altijd volgens mij. Ze willen gewoon van hun XS4ALL klanten af ben ik bang. Want deze mensen zijn in hun ogen te verwend voor wat ze betalen. Dat is hoe ik nu tegen KPN's werkwijze aan kijk
Je biedt de mogelijkheid aan om een Xperia te pakken of een fritzbox. Door te zeggen dat een fritzbox 7,5 euro duurder is geef je als KPN dus zelf al aan dat de xperiabox gewoon kut/lowbudget is.
Daarmee komen ze XS4ALL klanten tegemoet, ze hoeven het niet te doen. Ze doen het niet omdat de ExperiaBox slecht is ... guess what, de gemiddelde klant is gewoon tevreden met de ExperiaBox omdat het ding precies doet wat ze ervan verwachten en het ding ook precies doet wat het moet doen.

Mensen die € 7,50 extra willen neerleggen willen een betere wifi (MESH) ervaring, of zijn ex-XS4ALL klanten.
XS4ALL 500/500 Mbit (Glasvezel) met FRITZ!Box € 68,50
KPN 500/500 Mbit (Glasvezel) met FRITZ!Box en TechDesk € 62,50
KPN 500/500 Mbit (Glasvezel) zonder FRITZ!Box met TechDesk € 60,50

Het gat tussen XS4ALL en KPN wordt dus verkleind en terecht of denkt menigeen dat de standaard FRITZ!Box en uitstekende klantenservice niet werd meegerekend in de maandelijkse abonnementskosten? 8)7
Bij de Experiabox V10 kan je ook losse nodes (zgn Experia Wifi) krijgen. Deze krijg je zelfs gratis als je de KPN wifi tuner doet en een te lage snelheid haalt (ik dacht sub 16mbit). Zo heb ik er ook 2 en dat werkt eigenlijk perfect.
Eigenlijk heb ik niets te klagen over de Experiabox, zou niet weten waarom ik extra zou betalen voor een Fritz!Box.
Ik denk dat de XS4All gebruikers hun modem gewoon kunnen blijven gebruiken tegen dezelfde maandprijs. Dat was overigens niet het goedkoopste abonnement, dus je betaalt al voor die dienst. Alleen nieuwe klanten kunnen niet meer dat XS4All abbo afsluiten. Op termijn gaan ze dan waarschijnlijk een nieuw abonnement aanbieden, en dan mag je kiezen of je dat neemt of dat je stopt.
Ik snap de keuze eigenlijk niet. Je biedt de mogelijkheid aan om een Xperia te pakken of een fritzbox. Door te zeggen dat een fritzbox 7,5 euro duurder is geef je als KPN dus zelf al aan dat de xperiabox gewoon kut/lowbudget is.

Dat je geen support hebt als je zelf een modem aansluit snap ik wel. Toch heb ik een klein beetje de neiging dat hier de XS4ALL gebruikers spreekwoordelijk genaaid worden. Je kunt of 7,5 euro meer betalen voor hetzelfde... Je kunt zelf het exact zelfde modem kopen maar dan heb je geen support... Of je gaat over naar de om te janken xperiabox en betaald omdat je bij KPN zit nog steeds te veel. Hoe dan ook verlies je als XS4ALL klanten altijd volgens mij. Ze willen gewoon van hun XS4ALL klanten af ben ik bang. Want deze mensen zijn in hun ogen te verwend voor wat ze betalen. Dat is hoe ik nu tegen KPN's werkwijze aan kijk
volgens mij is xs4all nu ongeveer 10, euro duurder per maand en zou je in de nieuwe situatie bij kpn dus 2.50 euro goedkoper uit zijn met een fritzbox. Daarnaast is de fritzbox niet 7.50 duurder maar krijg je bij die 7.50 ook een tech helpdesk (wie weet de oude klantenservice van xs4all?) ter waarde van 5 euro. Ik zie het probleem niet zo. Voor sommigen is het ook nooit goed. Je kunt ook kiezen om 10 euro goedkoper uit te zijn dan voorheen bij xs4all en zelf een fritzbox aanschaffen. Mooi toch dat je keuze hebt? Ik gebruik zelf trouwens met alle plezier de v10.. De WiFi is prima en ik heb niet de behoefte om zelf veel in te stellen.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 25 maart 2020 18:08]

Koop je er toch zelf een?
Wat heeft het één met het ander te maken?
Het gaat er gewoon om dat je niet perse die techdesk af hoeft te nemen, je hebt immers vrije modem keuze...
Die kun je zelf los kopen :)
heb nog een XS4All abbo, heb er nog een :+
Liever 2,50 korting bij eigen modem! Of meer. ;)
Bij die 7,50 Euro per maand voor de Fritz!Box 7590 zit ook de "techdesk" waarvoor je nromaal 5 Euro per maand betaald. Deze geeft dan overigens wel support op de Fritz!Box.
Beetje bij beetje probeert KPN zich klaar te maken voor de XS4ALL-ers...
Kun je dus beter een FritzBox 7590 kopen met iets meer dan 2 jaar heb je hem terugverdient.
Net gedaan om van die Experiabox af te komen en onafhankelijk te zijn van extra abo geld. Ik heb de laatste weken steeds vaker storingen met de Experiabox dus het komt goed uit om deze geheel te vervangen. Komt morgen binnen en volgens de handleiding van KPN is de config een eitje. Ik gebruik geen telefonie via de Experiabox dus dat is nog een stuk eenvoudiger.
Kan ik de extra router ook meteen verwijderen of omzetten naar accespoint mocht het wifi bereik van Fritz tegenvallen.
Nieuw E190, 2e hands al rond de E 100, sneller "terugverdiend" ...
Met de router van KPN er tussen als bridge ?
Anders was een 5490 handiger geweest.
Leuk en aardig maar probeer al de hele tijd mijn SIP gegevens te verkrijgen via de service tool maar die geeft de hele dag al storing.

Ik heb deze nodig voor mijn vaste telefoon via mijn Fritzbox 7590.
Ik gebruik al vanaf 2010 diverse modellen Fritzbox probleemloos op de Telfort lijn zonder hulp van die vreselijke KPN modems. Daardoor heb ik volledige controle over mijn thuisnetwerk en gebruik ik al jaren Budgetphone als telefoonprovider. Het is toch fijn om te lezen dat KPN de Fritzbox eindelijk accepteert als modem/router. Ik heb gelukkig nog nooit hoeven huilen bij hun helpdesk, maar als tweaker betaal je wel mee aan dat soort zaken. Wifi problemen zijn mij vreemd, ik heb hier een fijn mesh netwerk draaien en daar heb ik dus geen monteurs voor nodig.
KPN heeft altijd al andere (modem)routers geaccepteerd alleen kon er dan geen gebruik gemaakt worden van vaste telefonie van KPN. Tevens waren/zijn er nog maar weinig (modem)routers die een goed configureerbare IGMP proxy server hebben t.b.v. routed IPTV.
Zelf heb ik al meer dan een jaar een EdgeRouter Lite 3 in gebruik en mijn vaste telefonie van KPN wordt afgewikkeld door een Gigaset N300A IP.
Euh, ik gebruik al 3 jaar een eigen router bij kpn? wat is er nu precies veranderd?
Dat ze nu officieel de benodigde gegevens vrij hebben gegeven, inclusief de VoIP gegevens _/-\o_
Voor mij betekend dat ik de Experiabox definitief kan opruimen, die was al enige tijd alleen in gebruik voor VoIP.
Precies, een wat onderbelicht aspect van dit nieuws...

Tot nu kon je geen VoIP gebruiken zonder Experiabox, en nu dus wel.
Vraag me af waarom je dat zou willen gezien de belkosten die KPN rekent.
In het verleden betaalde ik gemiddeld € 40 / maand aan kosten.
Ik heb een Gigasetje voor VoIp gekocht, een accountje gemaakt bij een VoIp provider en ik betaal nu bij hetzelfde gebruik ongeveer € 60 / jaar !
Dus dat Gigasetje heel snel terug verdiend en bij KPN het abbo laten omzetten naar Internet & Tv i.p.v. triple-play.
Uiteindelijk toch de overstap gemaakt naar XS4all omdat die rotte Xperiabox compleet is dichtgetimmerd,
max. 10 vaste IP's en DNS niet kunnen aanpassen wat nodig was voor Pi-hole.. 8)7
Nu een tevreden gebruiker :+

[Reactie gewijzigd door mercury17 op 25 maart 2020 17:55]

Voor wat het waard is: ik heb zelf een PiHole thuis met een xperiabox en het kan prima, dat aanpassen.

Ik heb nooit een vaste telefoon gehad dus dat deel neem ik voor waar aan. :)
Kon wel, alleen niet met VoIP van kpn. Zo heb ik het iig opgelost.
VoIP voor thuisgebruik???? Of zijn jullie ZZP'ers of zo?

Ik zie het nut van VoIP niet echt in buiten een zakelijke setting namelijk? :P
De "vaste lijn" van de thuisgebruiker is tegenwoordig grotendeels VoIP via DSL of glas. De experiabox voorziet hier in de VoIP functionaliteit.
Ja maar dan nog rest de vraag: "wat moet je met een vaste lijn???"

Iedereen heeft toch een smartphone? 't is niet dat ik een Zoomer ben of zo (31 jaar oud) maar ik zou echt nooit een vaste lijn willen. :P
Ah kijk, deze reactie is stukken beter verwoord. ;)

Helemaal met je eens, ik heb nu zo'n 2 jaar geen TV en telefonie meer (IPTV/VoIP). Internet nog wel steeds bij KPN via glasvezel, 100/100 Mbit/s is voor mij voldoende en de €5 sim-only abo korting voor mobiele toestellen loopt hard op als je er 4 nodig hebt voor het hele gezin.

TV keken we amper, alleen bepaalde programma's/docu's NPO zenders eigenlijk nog, de rest in NL is toch troep.
De €17 per maand die ik bespaar is gestoken in een NPO Plus abo (€2,95/mnd) en Disney+ (€70/jr) en dat loopt allemaal heerlijk via de Apple TV. Netflix hadden we al, dus alsnog besparen we zo'n €8/mnd en missen we niks. Sterker nog: dit is een veel leuker pakket zo.
Geloof het of niet, er zijn mensen die anders zijn dan jij :). Die graag nog de vaste telefoon houden omdat ze dat nou eenmaal zo gewend zijn. Of omdat ze op het oude nummer nog veel gebeld worden. Of omdat ze gewoon de telefoon niet op willen hoeven opnemen als ze niet thuis zijn.

Daarnaast zijn veel diensten nog afhankelijk van een vaste lijn. Zo heeft mijn oma een kastje van de zorg, met een polsband knopje om hulp te roepen als ze gevallen is oid. Veel van dit soort systemen gebruiken als interface nog echt de telefoon, en waarom iets vervangen door iets nieuws (wat ook weer opnieuw geld kost) als het nog goed werkt.
Naja, op zich kon het wel, het koste alleen wat moeite. Met een managed switch en WireShark waren de SIP gegevens te achterhalen en kon je die invullen op je eigen modem om KPN/Telfort VoIP te gebruiken. Maar dat is nu dus niet meer nodig :)

Edit: Blijkbaar niet (meer?) mogelijk bij KPN. Bij Telfort kon het destijds in ieder geval zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door job_h op 25 maart 2020 21:16]

Bij KPN is dat niet mogelijk. De authenticatie is versleuteld en met wireshark bereik je niks.
Ik heb een los VoIP abonnement genomen en meteen doorgezet naar mijn mobiel.

Zo lijkt het voor boomers ook nog alsof ik gewoon thuis ben ook.
Welk voordeel biedt een andere modem eigenlijk? Wordt het sneller, beter beheersbaar? En voor een gewone eindgebruiker ?
De fritz box heeft een ingebouwde dect centrale. Je kan tot 5 dect handsets aansluiten. Mijn ervaring is dat de wifi van de fritz stabieler is dan de experia's.
Voor de gewone gebruiker heeft het geen voordeel. Die willen immers ook niet een eigen modem aansluiten.
Voor de tweakers kun je het hopelijk zelf invullen.. het begint al met het zelf kunnen beslissen welke opties je modem biedt en deze ook zelf kunnen instellen zoals jij het wilt in je eigen netwerk. Updates uitvoeren wanneer jij het wilt, etc. Dus, je mag eigenlijk gewoon alles bepalen en bent niet afhankelijk van het wel of niet krijgen van die opties in de experiabox.
Ik gebruik mijn netgear r7000 ipv de experiabox zodat ik via Vpn mijn interne netwerk kan benaderen. Dat gaat via de kpn box niet.
ik zit al lang niet meer bij KPN, maar waarom ik weg ging is omdat ze 1) continue mijn instellingen resetten om issues te fixen die er niets mee te maken hadden 2) er was HELEMAAL geen backup functionaliteit, om zout op een open wond te strooien: Die functionaliteit is WEL aanwezig in de firmware maar KPN heeft gekozen om die met opzet uit te schakelen. Ik ga nooit meer terug naar KPN. Mosterd na de maaltijd, mij zijn ze voor altijd kwijt.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 25 maart 2020 14:11]

Same here, voor elke scheet resetten ze de modem en mag je alles opnieuw instellen.
Het scheelt (ten opzichte van een Experiabox in bridge-mode) weer een kastje en daarmee stroom en geklooi.

Voor mezelf: een modem dat integreert met mijn andere apparatuur is wel prettig. Toevallig heb ik zelf al Fritz! spullen, dus dan liever een Fritz modem ook.

Ook als je bvb. een IPv6 tunnel wilt opzetten dan is dat makkelijker als je modem en router hetzelfde kastje zijn.

Verder kun je met wat geavanceerdere modems ook nog eens wat finetunen qua DSL instellingen. Ook leuk voor de liefhebber.
Ah ah verklaart wel wat ja. Ik gebruik idd geen telefonie.
Dit gaat over het modem, niet de router. Bij consumentenhardware zie je wel vaker dat de modem en router gecombineerd worden in 1 apparaat, maar het gaat hier dus expliciet over het modem-stuk.
Gebruik ook al een hele tijd een eigen router. Zonder die experia box dus. Wat veranderd er nu behalve dat ze een soort how-to hebben gemaakt?
Je eigen router gebruiken zonder modem kan niet. Je hebt altijd een modem nodig.

Volgens mij was het met instellingen die via fora gedeeld werden inderdaad al wel mogelijk om een eigen modem te gebruiken, maar dat was officieel in ieder geval nog niet mogelijk. Dat veranderd hier dus.

Een eigen router gebruiken is altijd al mogelijk geweest bij alle aanbieders, maar een router is een wezenlijk ander apparaat dan een modem.
Zelf heb Ik heb bij mijn glas verbinding toch echt geen modem.
Vanuit de muur(zonder media converter) direct op de SFP poort aangesloten van de router (ER‑X‑SFP)
Dan maak je dus gebruik van de modem functie in de router.

Een modem is het onderdeel dat de vertaal slag doet tussen 2 verschillende mediums.
Dan maak je dus gebruik van de modem functie in de router.
Nee. Bij moderne glasverbindingen in Nederland zit al een media converter inbegrepen. De WAN aansluiting is gewoon Gigabit Ethernet.
Een modem is het onderdeel dat de vertaal slag doet tussen 2 verschillende mediums.
Nee. Een modem is een vorm van media converter, maar niet alle media converters zijn modems.

Voor glasvezel wordt er niets gemoduleerd of gedemoduleerd. Dus geen modem.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 maart 2020 13:17]

Eigenlijk is wat je beschrijft een transceiver if een bridge. Het onderscheid in termen is erg vaag, maar modems zijn expliciet AD/DA converters met hoe dan ook een analoge tussenstap die digitale data op een golfvorm moduleren. Die stap is sinds het inbeltijdperk al verdwenen dus al die "modems" voor kabel, DSL en glas zijn eigenlijk helemaal geen modem. Of je zou een UTP-switch met SFP-uplinkpoort ook een modem moeten noemen, en dat gaat mij veel te ver.
Een modem is lijn specifiek lijkt me.

De fiber die hier binnenkomt gaat bijvoorbeeld op layer 2 'direct' naar de NIC van een firewall/router.
Zoals Zepman meld, je krijgt gewoon een ip van de isp. Dat gebeurt in layer 3.

Al zou je van fiber naar cat, weer terug, en weer opnieuw naar cat zou gaan en dat op die wanpoort aansluiten werkt dat gewoon. Tis niet efficient, ma das een ander verhaal.

Dus top dat er weer een stap is gezet in de vrije modem keuze.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 25 maart 2020 15:01]

Ik heb een EdgeRouter 4, welke ook een SFP poort heeft.
Ik heb een GPON SFP maar krijg mijn verbinding niet lekker aan de praat.
Welke SFP gebruik jij?
Bij GPON, Gigabit Passive Optical Network techniek, die wij sinds 2019 gebruiken, is de NT een onmisbaar onderdeel van de verbinding. Deze kun je dus niet verwijderen.
https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm
ik zit momenteel bij XS4ALL en heb dus geen NT kastje.
Ik heb nu een fritzbox waar de glasvezel direct ingaat.
Weet je zeker dat je op GPON zit dan?
Ik dacht van wel maar begin nu wel te twijfelen.
Toch maar even uitzoeken.
https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm --> Stap 1.

Komt bij mij netjes GoF naar voren ( != GPON).

[Reactie gewijzigd door Hmmbob op 26 maart 2020 15:30]

gezien ik niet bij KPN zelf zit kan ik niet via die link achterhalen wat het is.
Ondertussen even verder gezocht, blijkt dus dat het feit dat ik glas direct op mijn fritzbox heb dat het dus Active Optical Network is en dus geen GPON.
Ondertussen ook een andere spf gekocht voor in mijn ederouter.
Nu nog een keer omzetten.
Je hebt wel een long-range SFP (14km) nodig volgens die pagina.
Ik gebruik zelf een SFP1G-LX-31, maar let op dat je handmatig de speed op 1000/full zet(dus niet auto). In mijn geval was dit een oplossing voor veel issues.

Voor meer info over dit soort issues zou je kunnen informeren in 1 van de 2 draadjes m.b.t. ubiquiti op het forum (Netwerken)
Dan is je router toch eigenlijk officieel een gateway?
Mag ik dan snel vragen wat precies het voordeel is van een eigen modem gebruiken? Of kan ik hiervoor het beste even naar de Forum gaan?:+
Een eigen 'modem' zal niet bijzonder veel voordelen opleveren. Meestal zitten de voordelen in de all-in-one oplossingen (modem/switch/router/ap).

Een aantal voordelen die kunnen worden behaald met een eigen all-in-one oplossing zijn:
1. Geoptimaliseerde / uitbreiding van features (WIFI6, VLANs, Guestnet, PoE, QoS, VPN, etc.)
2. Betere wireless dekking
3. Minder apparaten cq. lager stroomverbruik
4. Meer security features
5. Voorkomen van double-NAT (wanneer bridge mode niet wordt ondersteund)
Vergeet ook niet dat een gemiddelde KPN helpdeskmedewerker je modem een harde reset geeft of vraagt dit te doen. Zeg maar dag tegen je instellingen.

Er zijn gewoon zag routers, vooral in het prosumer segment, of met andere firmware, zoals dd-wrt, openwrt, tomato etc, geflashed, die probleemloos jaren zonder enige herstart kunnen draaien. Dat lijkt me ook een aardig voordeel.

Als ik een Edgerouter en/of UniFi AP installeer, is de vraag toch vaak: “hoe reset ik het”. Vervolgens kan ik uitleggen dat ze dat beter niet kunnen doen, omdat ik dan weer langs kan komen om het opnieuw in te stellen en dat het ook helemaal niet nodig is.
Modems van providers zijn goedkope China-meuk dat "werkt" als in het levert de basisfunctionaliteit. Ze zijn ooit, vaak een decennium geleden in pallets ingekocht.

Dus die moeten eerst "op" voordat er weer goedkope, maar iets moderne hardware voor (nieuwe) klanten wordt ingekocht.

In het geval van je eigen modem hebben, kun je dus een veel modernere modem gebruiken. En zelfs elke 2 jaar vernieuwen (technologie ontwikkeld zich snel).
Het was vooral voor "Tweakers" mogelijk om een Experiabox de deur te wijzen. Het enige wat je dan niet kon, was gebruik maken van de belfunctionalieit.

Meer info is o.a. in dit topic te vinden: [KPN Glasvezel] Een eigen Asus router gebruiken
iemand al ervaring met het gebruik van een ASUS router? Ik zit zelf te denken om een RT-AC88U (met 8-poort LAN) router te kopen en dan als vervanger van de Experiabox te gaan gebruiken. Zou moeten werken volgens het Topic. Ik heb ervaring met OpenWRT op mijn huidige Netgear router, dus instellen zou wel moeten lukken lijkt mij.
Dat is een pure router en zal niet zelf de modemfunctie kunnen uitvoeren. Heb zelf een Asus RT-ac86 met merlin software draaien en aangesloten op mijn modem en ben hiermee tevreden. (Heb op router niveau een vpn-client draaien, wat redelijk goed gaat (acceptabele snelheidsverlies) ).
Ik heb toch echt geen Experia box. Gewoon een edgerouter.
Glas gebruikt geen modem zoals Ziggo voor kabel of een dsl netwerk. Het is glas > mediaconverter > router. Of in het geval van dure routers zelfs direct in de router.
Wat jij hier mediaconverter noemt, is (onder andere) het modem.
In het geval van een "dure router" heb je het waarschijnlijk over een apparaat met een modem en router in 1 behuizing.

Ook met glas heb je gewoon een modem nodig...
Wat jij hier mediaconverter noemt, is (onder andere) het modem.
In het geval van een "dure router" heb je het waarschijnlijk over een apparaat met een modem en router in 1 behuizing.

Ook met glas heb je gewoon een modem nodig...
Klopt niet wat je zegt, als je een router of firewall hebt met een SFP aansluiting kun je er een SFP transceiver in stoppen. Anders heb je een Mediaconvertor die Fibre converteert (vandaar ook de naam :) ) naar RJ45 Ethernet. Wel moet je router of Firewall PPPoE (PPP over Ethernet) ondersteunen omdat KPN dat vereist om een DHCP adres te krijgen.
Het gaat hier om het modem, niet om een router achter je modem. 2 verschillende apparaten.
Glasvezel heeft geen modem meer.
Het signaal wordt omgezet in een mediaconverter en de lan kabel gaat een router in. Geen modem meer nodig.
Ik heb bij mijn glasvezelaansluiting nog steeds een modem geleverd gekregen, dus dat gaat niet altijd op.

Dat doet overigens niets af waarover het artikel gaat, vrije modem-keuze.

[Reactie gewijzigd door De Nelis op 25 maart 2020 11:32]

De experia box fungeert bij een glasvezelaansluiting als router
Niet bij alle verbindingen, voor GPON heb je weer andere hardware nodig bijvoorbeeld.
Alleen bij echte FttH met een ethernet verbinding moet je dan wel zelf de VLAN's instellen voor de tv maar voor de rest heb je dan geen modem meer nodig
Glasvezel heeft nog wel degelijk een moden. Niet zoals ooit, op de telefoonlijn, toen het nog echt een modulator/demodulator was. Maar wel zoals de media-converter in een adsl-moden.

En taal-technisch is het zowel bij glas, bij adsl als bij de ip-over-kabel nog steeds een modem. Of het nu wordt gemoduleerd van ip naar spraak, van ip naar dsl of van ip naar glas, er wordt een ip singaal omgezet naar iets-met-een-modulatie-in-een-andere (hogere) frequentie.
Dat nu ook vaste telefonie van KPN mogelijk is zonder gebruik te moeten maken van een Experia Box. Tevens zijn nu eindelijk de technische specificaties gepubliceerd waaraan een (modem)router moet voldoen. Zie https://www.kpn.com/eigenmodem
Dat het nu ook officieel mag en dat zij je de nodige gegevens zullen leveren ipv dat je zelf moet gaan speuren in je huidige router naar de instellingen.
Dat je nu betaald EXCLUSIEF techdesk
Wat ik nog alleen niet snap, tijd van alle smart TV's is het coax inpluggen, instellen en klaar. Kan je niet inmiddels gewoon je TV 'tv laten afspelen' zonder een Experiabox of consorten? Raar dat ik nu juist afben van alle PVR's en losse apparaten om TV te kijken, maar met komst van glasvezel, moet ik het juist weer gebruiken?
Technisch kan het zeker, het is namelijk IPTV wat KPN levert. Dus in theorie zou je dat op je smart TV kunnen bekijken, maar de providers geven die gegevens niet omdat dan de uitzendomroepen (NPO,RTL en Talpa) gaan steigeren. Want die verdienen hun geld dmv advertenties en die willen niet dat je zonder DRM de kanalen kan bekijken. Want dan kan je alles onbeperkt opnemen en reclames skippen, en juist op dat laatste willen de commerciële omroepen macht hebben want anders raken ze adverteerders kwijt.
Met een analoge tv heb je tegenwoordig praktisch altijd een conversie nodig van het signaal dat binnen komt naar wat je tv kan/wil verwerken. De keuzes zijn:
- dvb-t (digitene)
- dvb-c (kabel-tv)
- dvb-s (sateliet)
- tv-over-ip
....
En dan een tv die dat kan verwerken.

Dan komt er nog bij dat de signalen meestal zijn versleuteld. Daarvoor is dan een decoder nodig. EN daar zijn gelukkig ook veel verschillende standaarden in en dan de providers die met eigen variaties op de standaard werken...

En stop dat dan maar allemaal in een apparaat dat over de hele wereld verkocht moet worden. EN dat over 10 jaar nog bruikbaar is.
Daarom noem ik het ook 'smart tvs', ingebouwde decoders hebben TV's al een behoorlijk lange tijd (mijn domme TV uit 2012 heeft enkel dvb-t, hoewel dvb-c ook al bijna 15 jaar aanwezig is), zelfs versleuteld hebben genoeg televisies al jaren een ci+ module.

Het is eigenlijk buiten KPN (en dsl/glasvezel) dat alle overige televisie in Nederland al jarenlang prima zonder decoder/setupbox kan worden gekeken (hoofdzakelijk kabel, maargoed). Dat een techniek niet eeuwig is, voor mij geen probleem, er kan altijd iets nieuws bedacht worden.. maar in dit geval is het 'nieuwe' dus IPTV waar dus elke vorm van decoder/setupbox-loos TV kijken meteen is komen te vervallen. Technisch kan het prima, net als dvb, maar wordt simpelweg tegengehouden. Als KPN nooit overstag gaat, zal dat ook verder nooit meer veranderen.

We zijn allemaal opzoek naar beter milieu, minder electronica en sluipverbruik, maar met een paar maanden ga ik dus 4 apparaten omhoog (elk toestel 1), gaat het verbruik omhoog (die dingen draaien niet echt op lucht).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 25 maart 2020 14:26]

Als je alleen al kijkt naar de ontwikkeling van dvb-t. Dat begon eind vorige eeuw maar pas in 2003 of zo kwam dat echt beschikbaar in NL als digitene. Bedenk dat gebruikers niet meteen de nieuwste techniek gebruiken. Het echte dvb-t gebruik is pas gestart toen de analoge tv uit de lucht ging in 2008 of zo.
Vanaf 2008 is er de ontwikkeling naar dvb-t2 en de afgelopen jaren is ook digitene overgestapt naar dvb-t2 en werkt dvb-t niet meer (sinds 2019).
Er is dus maar een jaar of 10 gebruik gemaakt van dvb-t terwijk tv-s als het aan mij ligt minimaal 15, liefst 20 jaar mee gaan.

Ja, ik zou ook wensen dat mijn tv de huidige standaarden zou ondersteunen. Het beeld en geluid is nog perfect maar helaas doen de ontvangers al jaren niet meer mee. Aan externe kastjes geen gebrek en die worden nogal eens bijgewerkt.
Digitenne heeft het 15 jaar uitgehouden via dvb-t: in 2003-2004 is het gestart in de randstad, vorig jaar was dat het laatste gebied waar werd omgeschakeld naar dvb-t2. Met die omschakeling heeft KPN een einde gemaakt aan de keuze in ontvangers voor Digitenne. Om de commerciële en buitenlandse zenders te kunnen bekijken, moet een KPN-ontvanger worden gebruikt, net als bij IPTV.
Het klopt dat ze toen al begonnen maar het ging pas echt van start toen de analoge tv via de ether werd gestopt.

Zelf heb ik op zolder nog een analoge (glasbak) tv met een hd-recorder met dvb-t. Al jaren niet echt gebruikt, gewoon nog niet opgeruimd. Ik zal eens zien wat/hoe ze nog werkt. Waarschijnlijk alleen de digitale radio zenders.
Televisies ondersteunen altijd DVB maar IPTV ondersteuning via een app is minder vanzelfsprekend en KPN zet kennelijk vol in op IPTV terwijl DVB over glasvezel ook doodsimpel is en in sommige door KPN overgenomen netwerken in principe gewoon aanwezig was.

Kortom, je bent bij KPN altijd veroordeeld tot een losse ontvanger en/of geklooi op je netwerk. En een limitatie van het aantal gelijktijdige streams.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 maart 2020 23:03]

Was helaas al mijn vermoeden. Ergste geval kan ik nog terug vallen op een goedkoop pakketje van de kabelboer (volgens mij was KPN 10 euro/maand, plus 5/maand per TV extra?), dan hoef ik bijzonder weinig te veranderen en heb ik ook geen last van bandbreedte gebruikt voor televisie :)
Ze werken wel aan apps. Met m’n LG OLED heb ik in principe geen kastje meer nodig, ware het niet dat de app nog geen 4K ondersteuning biedt. Maar ik denk dat ik 4K er toch weer uittrap, dus veel uitmaken doet het niet.
Wat doet een sd-signaal op een 4k scherm? Ik bedoel dat veel tv zenders niet eens in hd-kwaliteit worden uitgezonden. Wordt dat nog een beetje mooi opgewaardeerd?
Op KPN glas zijn 1 t/m 10 prima kwaliteit op 1080p, het enige nadeel is dat het 4K-kastje zélf de upscaling doet naar 2160p; terwijl m’n TV dat veel beter kan... Maar lelijk kan ik het zeker niet noemen. Erboven claimt wel 1080p maar is toch een stuk minder qua kwaliteit. Er zijn idd ook veel SD zenders, op zich is dat niet slechter dan op een full-hd/hd-ready TV. Dan zijn er nog de 4K zenders, die zij 2160p met HLG HDR en is werkelijk prachtig mooi beeld. Vereist helaas dus nog wel de settopbox, volgens de app voor de LG TV bestaan die zenders namelijk niet. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 maart 2020 20:51]

Mijn ervaring met upscaling (sd - hd) is vergelijkbaar. Een humax ontvanger/harddisk speler kan het wel maar de philips tv kan het veel beter. Dat upscalen kan altijd het beste aan het laatste apparaat in de keten overgelaten worden.

Maar toegegeven. als ik een computer met vga aan die zelfde pc aansluit dan blijft het 640x480 en ook braaf midden op het scherm....
KPN heeft een TV App die je kastje kan vervangen

https://www.kpn.com/belee...t-de-kpn-smart-tv-app.htm

[Reactie gewijzigd door misteriks op 25 maart 2020 13:05]

Mits die dan ook beschikbaar is, mijn Samsung uit 2015 heeft hem niet, kan de app op mijn LG ook niet vinden in de store (uit 2017).
Die Experia boxen zijn echt verschrikkelijk, waarom niet gewoon gratis een keuze tussen die twee? 7,50 euro p.m. wat je voorheen bij je abonnement kreeg bij XS4All, slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Ik heb de hoop op goed en snel betaalbaar inderdaad inmiddels opgegeven nu de ACM is teruggefloten en niets meer kan doen. De upgrades van Ziggo duren hier nog X jaren en ook glasvezel ligt er nog altijd niet.
Bij XS4all zit de Fritz!box en extra ondersteuning gewoon in de abonnementsprijs verwerkt. Daar betaalt iedereen dus voor, ook als je het niet nodig hebt. Nu kan je bij KPN zelf kiezen of je het afneemt. Top toch?
Wel stabiel. Ik hoor van mijn ouders nooit klachten over hun verbinding.

Je kunt alleen niets instellen in die Nexperia modems/routers. Alleen poorten misschien. Vroeger had KPN een tooltje wat op een PC/Mac in de achtergrond mee keek, maar die is weer afgeschaft.

Ik zit zelf bij XS4ALL met een Fritz!Box 7590 + WIFI extenders in mesh (ook AVM/Fritz). 7590 is een top modem, geloof al 4 maanden up zonder haperingen.

7.50 pm = 90 euro per jaar, modem schrijf je in 3 jaar af ? 7590 kost los 198 euro. Dan zou ik hem kopen.

Zit eigenlijk te wachten op een VDSL modem met WIFI6. Nog niet gezien.
€2,50 per maand voor de Fritz!box
€5,- per maand voor de Techdesk

Maar het staat je natuurlijk vrij om zelf en Fritz!box aan te schaffen als je de prijs per maand te hoog vind.
vdsl (of wat dan ook) en wifi (4, 5 of 6) zou ik tegenwoordig los van elkaar houden.
De aansluiting naar buiten kan dan worden ge-optimaliseerd qua lokatie en qua techniek.
De wifi kan dan worden ge-optimailiseerd qua lokatie en qua techniek.
En bij een andere internet provider hoef je de wifi niet aan te passen.
Natuurlijk de wifi access-points bedraad naar de router/modem om geen bandbreedte te verspillen.
ik wil niet veel zeggen maar is eigen router keuzen niet een wettelijk recht in nederland ?
Er is al jaren een Eurpese richtlijn maar die is tot op heden nog altijd niet omgezet in wetgeving. Dus nee het is nog altijd geen wettelijk recht. Op Europees niveau wordt momenteel door het BEREC de nieuwe richtlijn t.a.v. het netwerkaansluitpunt geformuleerd. Nederland wordt in het BEREC door de ACM vertegenwoordigd en nadat op Europees niveau de richtlijnen geformuleerd zijn zal de ACM met bindende regels voor Nederland gaan komen. Dat wordt waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2020 of misschien zelfs wel begin 2021 realiteit.

[Reactie gewijzigd door wjb4tweakers op 25 maart 2020 16:30]

En steeds meer komt de aap uit de mouw en zien we waarom KPN de nek van XS4ALL omdraaide.

Alles wat bij XS4ALL inbegrepen was, is nu een betaalde optie bij KPN geworden.

Technische ondersteuning? Betalen!
Fritz!Box router? Betalen!
What is next?
Prima hoor. Geef me de juiste docs en alleen de kale verbinding met IPv4, IPv6 en zeggenschap over reverse DNS voor beide protocollen. De rest mogen ze houden.
Goed voor jou. Minder goed voor 98% van de gebruikers.
Die 98% heeft daar geen behoefte aan. vandaar dat xs4all ook niet meer boeiend was voor KPN om draaiend te houden
Als je kunt kiezen wat je wel of niet wilt afnemen bovenop een kale lijn, voor wie is dat dan slecht? Wie toeters en bellen wil, kan daarvoor betalen en wie dat niet wil.. nou.. die niet dus. Ik wil best wat bijlappen voor rDNS bijvoorbeeld.
Yes. Die rDNS wil nog wel eens een probleem zijn, vrees ik.
Als rDNS niet goed werkt dan kan dat door KPN eenvoudig gefixt worden nu bekend is dat het probleem feitelijk veroorzaakt wordt door een missende DNS entry voor de rDNS.
Een berichtje op het forum van KPN is voldoende om in gang te zetten dat die DNS entry aangemaakt gaat worden.
Voor mij is dat een aantal maanden terug ook gedaan.
Zie https://forum.kpn.com/int...33/index3.html#post857241.
Prima hoor. Geef me de juiste docs en alleen de kale verbinding met IPv4, IPv6 en zeggenschap over reverse DNS voor beide protocollen. De rest mogen ze houden.
Ah ja, een IPv4-adres, een IPv6-range en rDNS voor IPv4 en IPv6, dat is 4 x 10 euro extra per maand.
Maar snel bestellen, want als volgend jaar blijkt dat minder dan 10% van de klanten een dienst afneemt dan is het niet rendabel en kan die worden opgeheven.

Ik heb hier totaal geen vertrouwen in. KPN is de duimschroeven aan het aandraaien en doet alsof het een goede daad is. KPN zegt dat ze vrije modemkeuze gaan ondersteunen maar ze ondersteunen niks. Ze gooien je niet van het netwerk, maar daar houdt het mee op. Bij problemen moet je het zelf maar uitzoeken. Dat is een heel andere insteek dan XS4All die natuurlijk ook niet alles kunnen ondersteunen, maar het wel proberen.
Je bent vrij om de tech helpdesk af te nemen voor die ondersteuning, dat lijkt me een prima oplossing.
Heb je de prijs van het XS4ALL abonnement wel eens vergeleken met de prijs van het overeenkomstige KPN abonnement. Zo nee, dan is dat een aanrader want dan zie je dat je als XS4ALL abonnee altijd al betaald hebt voor die FRITZ!Box alleen waren die kosten "weggemoffeld" in de abonnementsprijs.
Voordeel van de xs4all aanpak (Fritzbox 4 all :) ) is dat ze waarschijnlijk een scherpere prijs bedongen hebben voor die dingen dan dat je zelf zou betalen als je 'm haalt. En KPN ziet gewoon een mogelijkheid om de mensen die er per se eentje willen hebben een poot uit te draaien.
Maar in dat prijsverschil zit wel veel meer dan alleen dat modem. Alle andere geavanceerde features en leuke extra's worden er ook van betaald. Als je voor al die dingen 5-10 euro per maand extra gaat betalen dan loopt het snel op Je betaalt nu dus al 7.50 extra voor de fritzbox en 5 euro extra voor de helpdesk. Dat is al 12.50 extra. Ik ga er van uit dat we binnenkort ook bij mogen gaan betalen voor statische IP-adressen. Dat zal ook wel minimaal 5 euro per maand extra zijn. Zo loopt de tikker hard door.
Die helpdesk zit bij de EUR 7,50 voor de FritsBox inbegrepen. Denk dat als je alle extra's bij elkaar kiest zodat je straks hetzelfde betaald bij KPN als nu bij XS4ALL, misschien net iets minder. Dan kunnen opzeggende XS4ALL klanten door de helpdesk mooi gestuurd worden op: "We bieden al deze diensten die je bij XS4ALL had nu ook aan, maar dan voor 5 euro minder! :) "

[Reactie gewijzigd door Mmore op 25 maart 2020 12:55]

@Tomba
Die helpdesk zit bij de EUR 7,50 voor de FritsBox inbegrepen.
Dat heb ik gemist, waar staat dat?

Op de pagina over een eigen modem staat wel een verwijzing naar de "Tech Desk", maar daar staat toch vooral dat je 5 euro extra moet betalen voor die "Tech Desk" als je support wil op een afwijkende modem. Of de FritzBox daar ook onder valt is mij niet duidelijk.
Iedere keer als KPN het over hun eigen modem heeft noemen ze alleen ondersteuning Experia en niet de FritzBox.
Denk dat als je alle extra's bij elkaar kiest zodat je straks hetzelfde betaald bij KPN als nu bij XS4ALL, misschien net iets minder. Dan kunnen opzeggende XS4ALL klanten door de helpdesk mooi gestuurd worden op: "We bieden al deze diensten die je bij XS4ALL had nu ook aan, maar dan voor 5 euro minder! :) "
Ik verwacht dat KPN 80% gaat aanbieden en zegt dat ze 100% aanbieden, inderdaad om iedere voormalige XS4all-klant te kunnen vertellen dat ze er niks op achteruit gaan. Toch verwacht ik dat er aan de randen dingen moeten worden ingeleverd, bijvoorbeeld de meeste "experimentele" diensten van XS4All (ook al was daar al niet veel meer van over). Het zal alleen heel erg lastig worden om hard te maken dat die een belangrijk deel van het aanbod zijn.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 25 maart 2020 13:19]

Maar in dat prijsverschil zit wel veel meer dan alleen dat modem. Alle andere geavanceerde features en leuke extra's worden er ook van betaald. Als je voor al die dingen 5-10 euro per maand extra gaat betalen dan loopt het snel op Je betaalt nu dus al 7.50 extra voor de fritzbox en 5 euro extra voor de helpdesk. Dat is al 12.50 extra. Ik ga er van uit dat we binnenkort ook bij mogen gaan betalen voor statische IP-adressen. Dat zal ook wel minimaal 5 euro per maand extra zijn. Zo loopt de tikker hard door.
In die 7,50 zit de 5€ voor de helpdesk al inbegrepen.
Ik zou graag vast IPv4 plus IPv6 subnet willen hebben inclusief rDNS als extra dienst; daar heb ik wel geld voor over; helpdesk en FritzBox mogen ze houden ;) (en daarom zit ik dus nog bij XS4ALL, want elders wordt dit niet aangeboden. De meegeleverde FritzBox ligt al 2 jaar in de doos op zolder want heb een eigen Firewall)

[Reactie gewijzigd door Tomba op 25 maart 2020 12:59]

Ik vond de prijs van XS4ALL meevallen. Ik had er Spotify premium, virusscanner voor 6 devices en de Fritzbox. Wanneer ik alles meereken ben ik nu net zoveel kwijt. Alleen heb ik nu glas en is XS4ALL niet meer beschikbaar.
Als je ze belde (XS4ALL)Vlak voor je contract af liep waren ze altijd bereid water bij de wijn te doen en maandelijkse een korting van 10 euro of gratis tv abonnement erbij te doen. Je moest er wel om vragen maar deden er nooit moeilijk over.

Met die korting van 10 euro had je opeens een mooi modemrouter en technische ondersteuning waar een KPN of Ziggo een puntje aan konden zuigen.
En wat is het prijsverschil tussen XS4ALL en KPN? Leuk dat de ene full option is maar als je daar dan ook een premium prijs voor betaald zie ik niet veel verschil.
afhankelijk van hoe je het samensteld (Inet/TV/Bellen/Vas) is xs4all in mij geval €0.50 goedkoper.
En steeds meer komt de aap uit de mouw en zien we waarom KPN de nek van XS4ALL omdraaide.

Alles wat bij XS4ALL inbegrepen was, is nu een betaalde optie bij KPN geworden.

Technische ondersteuning? Betalen!
Fritz!Box router? Betalen!
What is next?
Ja, dat klopt. Bij XS4all was natuurlijk wel je abonnement standaard al heel veel duurder dan je bij KPN (of concurrerende providers op het KPN netwerk) betaalde. De prijsverschillen tussen standaard KPN (of een concurrerende provider op het KPN net) en XS4all, liepen alleen maar op de laatste tijd.

Nu zijn de extra's betaald en via de easyjet methode: wil je iets, dan betaal je daarvoor. Kan je iets niet naar waarde schatten of denk je het niet nodig te hebben, dan staat daar een lagere prijs tegenover.

Op zich de ideale situatie: een standaard internet verbinding afnemen, waar je vervolgens weg laat of toevoegt wat jij wenst zonder gedwongen te worden tot een meerprijs voor zaken, waar je niets mee gaat doen.

Wat wel nog een dikke zwarte rand hierbij is: het standaard abonnement van KPN zonder opties is al niet echt budget te noemen. Jammer, nu betaal je dus een forse prijs en betaal je daar bovenop een meerprijs per optie. Dat komt toch net even anders over dan de Easyjet formule waarbij "de vervuiler betaald".

Als je al een KPN verbinding gaat afnemen en voor de Fritzbox zou willen gaan, dan zou ik eerder zelf de Fritzbox kopen en die configureren als ik deze zou willen hebben.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 25 maart 2020 11:34]

Een huidige 'high end' Fritzbox kost ongeveer 200 euro. Na iets meer dan 2 jaar heb je de huurprijs er dan uit. Maar je mist dan wel de 'niet mijn probleem' service dat er direct een nieuwe wordt gestuurd als het ding een keer stuk gaat.
De vraag is echter hoe vaak je écht technische ondersteuning nodig hebt...

Één keer hooguit bij installatie, daarna heb je ze eigenlijk nooit nodig en heb je dat wel dan zijn er vaak ook échte problemen.
Als je al een fritzbox hebt van XS4all dan kan je die uiteraard blijven gebruiken, heb je de techdesk dan nodig? denk het niet toch?

Dus na iets meer dan 2 jaar mocht je er geen hebben, is het niet meer interessant en voordeliger om een eigen te kopen.
mag je die houden dan....
En steeds meer komt de aap uit de mouw en zien we waarom KPN de nek van XS4ALL omdraaide.

Alles wat bij XS4ALL inbegrepen was, is nu een betaalde optie bij KPN geworden.

Technische ondersteuning? Betalen!
Fritz!Box router? Betalen!
What is next?
Niet helemaal eerlijke vergelijking hè.... Bij XS4ALL betaalde je duidelijk een stuk meer dan bij KPN. Het is niet meer dan logisch dat KPN geld vraagt voor uitgebreide technische ondersteuning en een Fritz!box. Dat zat namelijk in de hogere prijs inbegrepen bij XS4ALL. Ook als je geen behoefte had aan dat soort dingen dan betaalde je er bij XS4ALL evengoed voor.

KPN maakt zichzelf nu modulair. Ben je een basisgebruiker dan heb je er niks aan dus betaal je er niet voor. ben je een gevorderde gebruiker en wil je technische ondersteuning en een Fritz!box dan betaal je extra. Heel normaal.

Op deze manier betaal je ongeveer het zelfde zo niet minder dan wat je bij XS4ALL kwijt was.

Hele normale gang van zaken dus. Geen oplichterij of consumenten pesten.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 25 maart 2020 11:41]

Klopt weinig van.
XS4all is helemaal niet duurder dan KPN.
Ik betaal nu €61 per maand voor all in.
Dus 100/100Mbits, telefonie en TV met opnemen.
Daarbij wel de combi korting icm mobiel abonnement en gratis pluspakket.
Ook nog gratis Spotify.
Bij KPN ben ik zelfs duurder uit... en dan tel ik Spotify nog niet meer anders is KPN nog veel duurder.
Je vergeet de sim kaart met 1gb data ook nog.
Plus ik heb bij xs4all bonding gekregen dat bij kpn niet kon.
Xs4all is goedkoper dan kpn maar iedereen roept elkaar na zonder na te denken.
O ja! Gratis mobiele SIM kaart heb ik ook nog.
Apart, ik betaal bij KPN een paar euro minder dan dat per maand voor 200/200, TV + opnemen + pluspakket. Geen Spotify want dat zit bij mobiel, wel gratis Ziggo Sport gekregen als cadeautje toen ik verlengde.
Als ik jouw pakket kies ga ik bij KPN €65 per maand betalen.
Dat is €4 meer dan bij XS4all nu en ik verlies dan ook nog Spotify en vaste telefonie.
Nee, laat maar zitten dan...
Ik kom tot iets andere prijzen dan jij, maar als jij daar €61 voor betaald dan zul je ooit eens een leuke deal hebben afgesloten bij XS4ALL (of dat je op de lange termijn werkelijk geld heeft bespaard: misschien, doch dan puur vanwege Spotify - ik ken het met m'n mobiel ;)) - want dat krijg je nu echt niet meer voor elkaar. :P Even de huidige prijzen vergeleken, wat wat eerlijker is dan speciale deals. Op basis van de huidige prijzen en kortingen op de website. Altijd inclusief kortingen voor combo's/hussel. TV altijd met opnemen & pluspakket. KPN heeft een lagere prijs in de huidige propositie.

KPN 100/100 + Interactieve TV + vaste lijn: €54,61 per maand ExpariaBox, €62,10 incl. Fritzbox.
XS4ALL 100/100 + Interactive TV + vaste lijn: €68,37 per maand incl. Fritzbox.
KPN is in het duurste geval €6.27 p/m goedkoper, of €75,24 per jaar.
Met de ExperiaBox is KPN €13,76 per maand goedkoper, of €165,12 per jaar.

KPN 200/200 + Interactive TV + vaste lijn: €56,48 pm incl. ExperiaBox, €63,97 per maand incl. Fritzbox.
XS4ALL 200/200 + Interactieve TV + vaste lijn: €75,87 per maand incl. Fritzbox.
KPN is in het duurste geval €11.90 p/m goedkoper, of €142,80 per jaar.
Met de ExperiaBox is KPN €19,39 p/m goedkoper, of €232,68 per jaar.

KPN 500/500 + Interactieve TV + vaste lijn: €60,23 pm incl. ExperiaBox, €67.72p/m incl Fritzbox.
XS4ALL 500/500 + Interactieve TV + vaste lijn: €81,49 p/m incl. Fritzbox.
KPN is in het duurste geval €13,77 p/m goedkoper, of €165,24 per maand.
Met de experiabox is KPN €21,26 p/m goedkoper, of €255,12 per jaar.

Moet wel bij opgemerkt worden dat je bij XS4ALL wel een datasim van 1GB erbij krijgt en als het 't je waard is: custom PTR. KPN biedt weer 24/7 support, ook met de TechDesk. Beiden bieden Spotify aan voor €8,99 per maand, geven het niet gratis meer weg.

Het lijkt erop dat jij met €61 p/m voor je pakket bij XS4ALL een strakke deal te pakken hebt, maar dat het niet te vergelijken valt met de huidige prijzen die XS4ALL hanteert. "XS4ALL is goedkoper" is dan niet helemaal juist in de context van algemene zin. @Luchtbakker's opmerking "bij XS4ALL betaal je duidelijk een stuk meer" was dus zo te zien niet onterecht noch onjuist. :) Doch afhankelijk wat een paar verschillen tussen de twee je waard zijn I guess, maar het maandbedrag is hoe dan ook (fors) hoger bij XS4ALL.


Extra toelichting: om tot het maandbedrag te komen is de uiteindelijke gemiddelde maandprijs genomen, dat is immers het eerlijkst. Je telt dus op hoeveel je onder de streep over een jaar hebt betaald en deelt dat vervolgens door 12 maanden.
Bij KPN geldt op het moment: 6 maanden korting en daarna 6 maanden de normale prijs. Dus:
((6 * <kortingprijs>) + (6 * <normale prijs)) / 12 maanden = maandprijs.
Bij XS4ALL geldt de eerste 3 maanden een forse korting, dan 3 maanden een iets mindere korting en dan 6 maanden de normale prijs. Dus:
((3 * <korting 1>) + (3 * <korting 2>) + (6 * <normale prijs)) / 12 = maandprijs.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 maart 2020 12:52]

Bedankt voor je uitvoerige berekening.
Mijn maandbedrag is echt €61, dat is wel NA verlenging van mijn contract maar zonder 3 of 6 maanden actie korting. Deze prijs betaal ik gewoon 12 maanden lang.
Ok, je kunt dit misschien nu niet meer afsluiten maar vorig jaar nog wel.
De gratis Spotify is tgv eerdere afspraken. Dit wordt gewoon meegenomen bij verlenging van het contract.
Zo gaat het bij veel mobiele abonnementen ook, er zijn mensen die jaren geleden afgesloten hebben en dit verlengen en een gunstige prijs blijven betalen terwijl nieuwe klanten duurder uit zijn.
Je moet dus scherp blijven, anders wordt je een oor aan genaaid.
Dat is bij iedere provider zo, en ook bij bv energie leveranciers.

Terug naar het onderwerp, dat KPN de Fritzbox gaat leveren is zeker positief ook al kost het wat.
Je eigen Fritzbox kopen kan ook en zou niet verkeerd zijn.
Bij problemen levert Fritzbox (AVM) goede support.
Ik kreeg binnen een paar dagen al antwoord op een bug die ik gevonden had en die in een volgende firmware wordt meegenomen. Geen grote bug overigens.
[...]


Niet helemaal eerlijke vergelijking hè.... Bij XS4ALL betaalde je duidelijk een stuk meer dan bij KPN.
[...]
Is dat nog wel zo? Zie dat 100/100 bij KPN inmiddels 47,50€ per maand kost; bij XS4ALL betaal ik - inclusief FritzBox, vast IP en techdesk - 51€ per maand.
Zonder TV en vaste telefonie?
Zonder TV en vaste telefonie?
Correct
Maar deels zat wat nu een betaalde optie is bij KPN in de meerprijs die XS4ALL t.o.v. van KPN. En dan heb ik er even niet een exacte prijsberekening van gemaakt en ga ik uit van de abonnementsprijzen zonder actie die KPN en XS4ALL altijd hanteerden. Met een actie waren er zeker ook bij XS4ALL scherpe deals te vinden. En nee met deze opties bij KPN heb je nog niet het XS4ALL DNA.
De fritzbox betaalde je al voor alleen dat heb jij nooit gezien. Xs4all was duurder dan KPN. Je betaald die fritzbox gewoon in je tarief. Sinterklaas bestaat niet.
Mogelijk komt er ook een extra "nerd" pakket voor alle mensen die de XS4ALL voorwaarden willen hebben. Daardoor zitten al die extra's in het meest uitgebreide pakket.

Ik ben benieuwd of de Data simkaart straks ook in dat pakket zit of dat je daar (zoals nu), €5,- extra voor betaald bij je KPN abonnement.
Dat kon in elk geval al langer, heb 3 maanden terug mijn Ubiquity gateway direct aan't glas gehangen, dat werkt als een trein.
Ik gok dat je deze direct aan je glasmodem hebt gehangen, niet aan de glasvezel-kabel zonder modem.

Een modem en een router zijn 2 verschillende apparaten met een compleet andere functie.
Nope, hier net zo. De Ubiquiti USG 3P zit direct op de wandcontactdoos waar het glasvezel binnenkomt. Die gaat vervolgens naar een Unifi Switch en daar hangt mijn cloudkey aan. Werkt al anderhalf jaar als een zonnetje.

Ingesteld met dank aan https://github.com/nielsvr/UnifiKPN

En sinds een half jaar geen TV meer, dus ook geen gedoe meer met de next hop.

Op zich zou ik mijn Experiabox wel terug willen sturen. Eens kijken of ze dat accepteren. Die staat nu stof te happen in de meterkast.

[Reactie gewijzigd door HuJuh op 25 maart 2020 12:07]

Als er problemen zijn met je verbinding is de eerste vraag of je de problemen ook ervaart met de Experiabox. Daarom krijgt iedereen een Experiabox en is er geen optie om deze in ruil voor een korting weg te laten.

Mocht je de fritzbox optie kiezen dan krijg je geen Experiabox, omdat de fritzbox dan de officiële vervanger is voor de ExperiaBox.
Bij glas is er geen sprake van een modem, dus rechtstreeks aansluiten is totaal geen probleem. Of dit nu rechtstreeks in de sfp van je router is of via een mediaconverter over utp, veranderd daar niets aan.
De overgang van elektrisch naar optisch vereist geen actieve conversie, vergelijkbaar met het moduleren van binaire signalen over lange afstand koperdraad?
Technisch gezien zet een SFP-module een netwerksignaal om in een patroon van lichtpulsjes - dit proces kan je wel moduleren noemen. (Zie bv: https://en.wikipedia.org/wiki/Fiber-optic_communication ) Dus een SFP-module is een soort van modem. Het is geen los apparaat in ieder geval.
Dat hoeft zeker niet. De glasvezelkabel prik ik hier ook in mijn Mikrotik router middels een SFP module. Geen los apparaat, alleen een adapter.
Is er een (betaalbare) manier om een glasvezelkabel rechtstreeks in een PC te hangen. Al mijn verkeer gaat door een Linux bak en als ik de Experiabox en de glasvezeladapter er uit kan halen scheelt dat weer twee apparaten die stroom gebruiken.
Hangt er vanaf wat je betaalbaar vindt ;)

Er zijn insteekkaarten met SFP-poorten:

categorie: Netwerkadapters

Kost je €90 - €200. Dan moet je de SFP module nog hebben. Ik heb deze uit Polen laten komen voor €10,-:

https://www.ip-sa.com.pl/3524s-optic-p-1793.html
Het kastje dat er nu hangt bestaat al en gebruikt wat stroom. Extra hardware voor meer dan €100 zal je niet snel terugverdienen met stroombesparingen.

Een 'netwerkkaart' ipv een of twee kastjes is wel een stuk netter.
Het is niet de voordelige optie nee. Wel netter. Moet je van houden ;) Dan kun je beter een router met een SFP-poort nemen. De wat professionelere routers hebben dat wel, zoals Mikrotik en Ubiquity. Of de echt profesionnele spullen van Cisco, Juniper en dat soort merken maar daar betaal je je helemaal blauw voor.
Bij glasvezel heb je geen modem maar een router .Een modem is alleen nodig bij ADSL en kabel
.
Je kan de glasvezel kabel zo in je eigen router met SFP port prikken en dan juist configeren en klaar.
Als je geen SFP van je provider hebt, maar een media convertor, kan je deze ook inzetten, anders kan je op internet vinden welke SFP je nodig hebt voor jou provider.
Bij glas heb je een 'fom': een fiber-optic-modem. Dus toch een modem.

Soms zit die fom in een eigen kastje, soms zit die fom in de router.
Ja maar "vroeger" moest je het zelf maar achterhalen van 1 of ander vage website en zelf proberen, nu staat het openbaar zoals het hoort.
Kan je mij vertellen hoe?
Maak je dan ook gebruik van IPTV?
Ik hier wel, maar op een Mikrotik. Op Ubiquiti moet dit ook werken, heb ik op tweakers voorbeelden van gezien.

Ik heb T-Mobile als provider en die hebben nog een iptv in bridge configuratie. Dit is erg makkelijk om te realiseren. Bij T-Mobile zit IPTV op VLAN640. Voor Mikrotik kun je dit op twee manieren doen, afhankelijk van het type router. Maar het komt er op neer dat je VLAN 640 op de WAN/Internet kant, via een bridge of switch, 1 op 1 doorzet naar de port waar de tv(s) op komen. Daar moet je dat VLAN 640 untagged op doorzetten.
Als je switches hebt, kijk dan of deze IMGP snooping aan hebben staan, dit moet uit staan.

Internet IPTV VLAN 640 tagged -> port x,y,z VLAN640 untagged

[Reactie gewijzigd door Hoover op 25 maart 2020 12:33]

Waarom zijn we eigenlijk ooit van "eigen modem" naar "provider modem" gegaan? Rond 1998 had "iedereen" een eigen modem, inclusief support van je internet provider.

[Reactie gewijzigd door rneeft op 25 maart 2020 11:22]

Gemak voor de overgrote meerderheid van de mensen die niet de kennis heeft zelf apparatuur aan te sluiten en in te stellen.
Waarschijnlijk omdat je in 1998 maar een handje vol met modems had die je kon kopen. Dus als provider had je aan bijv. 3 handleiding genoeg om de klant te helpen. Tegenwoordig is er zoveel keus dat dat onmogelijk is.

En natuurlijk voor de minder technische onder de bevolking een stukje gemak he. Plug en play.

[Reactie gewijzigd door Poenzkie op 25 maart 2020 11:31]

Alleen wat het toen wat gemakkelijker, je had alleen internet over ADSL waarbij je alleen de VCI en VPI (8/48 voor KPN) en je gebruikersnaam en wachtwoord moest instellen
Geen voip, geen TV, dus ook geen (wel/geen trunked) vlans.
Alleen een zeer selecte groep Tweakers vindt dit belangrijk, voor de rest geeft het veel meer gedoe dan dat het iets nuttigs toevoegd. Heb zelf gewoon een standaard provider ding in m'n meterkast hangen en nooit gedoe mee. Dat heb ik veel liever dan dat ik zelf m'n modem handmatig goed moet gaan instellen iedere keer dat ik van provider wissel--want dat zul je dan moeten gaan doen.

Waarom de EU zich hier ooit mee is gaan bemoeien is mij overigens ook een raadsel, lijkt mij allemaal nogal insignificant wat voor modems er op het netwerk kunnen.

[Reactie gewijzigd door i7x op 25 maart 2020 11:48]

Hetzelfde vraag ik mij af bij TV-decoders.

Tot enkele jaren geleden prikte je de coax achterin de tv en je kon kijken.
Heb je meer dan 1 tv; plaats een splitter en je kunt zoveel TV's aansluiten als je maar wil.

En nu moet je (op enkele gebieden/providers na) een TV-decoder nemen voor elke TV, mag je maar een beperkt aantal TV's (soms maar 2-3 TV's) en is die TV-decoder ook nog eens volledig dichtgetimmerd.

Gelukkig hebben wij hier Ziggo (in oud Ziggo-gebied) en gebruiken we nog een Humax decoder waar ik met opnames kan doen wat ik wil.

Tuurlijk; ik weet ook wel waarom we op de TV-decoder zijn opgegaan; het is een verdienmodel.
Met het oude systeem verdient de provider niets; maar met dichtgetimmerde TV-decoders kunnen ze elke maand weer €5 (of meer) verdienen; hebben ze volledige controle over etc.
Waarom zijn we eigenlijk ooit van "eigen modem" naar "provider modem" gegaan? Rond 1998 had "iedereen" een eigen modem, inclusief support van je internet provider.
Bezuiniging. Door iedereen dezelfde modem te geven hoeft de provider minder rekening te houden met verschillen. Onder andere op de helpdesk maakt dat veel verschil. Door iedereen hetzelfde modem te geven hoeft zo'n helpdesk niet te begrijpen wat ze doen maar kunnen ze met een kant-en-klaar script werken.
In 1998 had ik kabelinternet v1. De modems daarvoor kon je niet eens kopen. Vanaf die tijd altijd met een modem van de internet aanbieder gewerkt. Met telefonie was er iets meer sprake van standaardisering. Zoals je nu ook hebt voor Docsis/Kabelinternet.
Dat heb ik alleen bij inbellen ervaren, en daar had je echt geen provider support. Als je 14k4 of 33k6 oid modempje het niet deed in Windows mocht je dat lekker zelf oplossen.

Toen wij omstreeks 2008 Kabel Internet kregen zat daar echter direct een provider modem bij, uit mijn hoofd een of ander Com21 geval.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee