Ziggo moet van Geschillencommissie eind deze maand vrije modemkeuze aanbieden

Klanten van VodafoneZiggo mogen vanaf in ieder geval eind deze maand hun eigen modem gebruiken. De Geschillencommissie heeft bepaald dat de provider dat moet faciliteren, na een klacht van een gebruiker.

Een VodafoneZiggo-klant begon in oktober van vorig jaar een zaak bij de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten. Hij wilde afdwingen dat hij een eigen modem en router kon gebruiken op zijn Ziggo-aansluiting. De Geschillencommissie oordeelt nu dat dat inderdaad moet gebeuren. De provider moet binnen 21 dagen na de publicatie op de website zetten hoe het mogelijk is om 'een eigen modem/router op de coax-aansluiting' aan te sluiten. Ook moet de provider 'het gebruik van een eigen modem/router faciliteren'. Dat betekent dat de regels vanaf uiterlijk 28 mei in werking treden.

De Geschillencommissie verwijst naar de richtlijnen van de Berec, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders. Dat sprak zich eerder al uit over de definitie van een aansluitpunt van een netwerkverbinding. Volgens de Berec eindigt een aansluitpunt op het punt waar een verbinding het huis binnen komt. Vanaf dat punt is een netwerk eigendom van de klant en mag die dus ook bepalen welke modem hij gebruikt.

Eerder al had ook de Autoriteit Consument en Markt zich uitgesproken over de vrije modemkeuze in Nederland. De ACM zei vorig jaar zomer dat Nederlandse telecomklanten 'waarschijnlijk in 2021' al definitief gebruik zouden kunnen maken van die regel. De marktwaakhond baseerde zich net als de Geschillencommissie nu doet, op de regels van de Berec, maar volgens de Geschillencommissie zijn het niet de ACM-regels die nu leidend zijn. De beslissing van de Geschillencommissie is bindend, terwijl de ACM-regels alleen nog een voorlopige conceptbeleidsregel heeft die pas 'waarschijnlijk in 2021' definitief in werking treedt.

VodafoneZiggo was vorig jaar al tegen de vrije modemkeuze. De provider zei toen dat de door Ziggo geleverde modem 'een essentiële functie in het Ziggo-netwerk is'. KPN biedt in Nederland wel al een eigen modemkeuze.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-05-2021 • 08:52

690

Submitter: Thomasvt

Reacties (690)

690
679
317
58
0
311
Wijzig sortering
Gelukkig af van die intel Puma chip meuk! Als ze die connectbox (Arris) niet zo hadden lopen pushen zonder alternatieven aan te bieden was het niet zo ver gekomen.
In het verleden werkte ik voor @Home en ik kan dus met redelijk wat kennis van zaken uitleggen waarom dit een heel erg slecht idee is.

Docsis 3.x en 4.x modems zijn allemaal instaat om een bepaalde snelheid te halen (de max snelheid voor de Docsis (nou ja Eurodocsis in Europa natuurlijk) specificatie waar het modem voor geschikt is) althans dat is de theorie, in de praktijk is dat niet altijd het geval sommige goedkopere modems halen de max snelheid niet. Om toch verschillende snelheden aan te bieden wordt het modem voorzien van een file die bepaald hoe snel een modem mag zijn die QoS en apparte kanalen opzet voor dingen zo als VoiP en andere diensten die geen last mogen hebben van de rest van het verkeer.
Het is absoluut niet de bedoeling dat klanten deze files zelf kunnen bewerken natuurlijk omdat dat network management redelijk onmogelijk maakt omdat iedereen en z'n moeder natuurlijk de maximale snelheid instelt waardoor de CMTS (waar het HF signaal van de kabel weer naar IP data packets wordt vertaald overbelast raken en niemand meer een goede verbinding heeft)

Dan is er een volgende probleem niet elke modem is gelijk we hebben in het verleden bijvoorbeeld modems getest waarbij als de klant wifi aanzette dit stoorde op het signaal dat van uit de kabel het modem binnen kwam dat zorgde er voor dat de modem praktisch onbruikbaar was. Dit had te maken met de frequenties van de kanalen die Ziggo gebruikt binnen hun netwerk, in andere netwerken waar andere frequenties gebruikt worden zou dat waarschijnlijk minder merkbaar zijn maar goed die kanalen kun je niet zo maar even veranderen... dus dat modem werd nooit uitgerold.
Een ander modem had als je het ding open maakte ook voor de klanten productie modellen een aansluiting voor een apartte development port had, hier mee kan je alle instellingen inclusief de snelheden etc aan passen in de modem ook dit is om die reden aan klanten geleverd.
Flink wat andere modems zijn niet geaccepteerd omdat ze niet goed samen werkte met de Cisco CMTS'en die Ziggo gebruikt binnen hun netwerk waardoor ook hier weer allerlei problemen kunnen ontstaan en de modems niet goed kunnen werken op het Ziggo netwerk.

Dan is er nog een laatste probleem en dat is dat nieuwe functionaliteit naar de modems wordt gebracht door middel van firmware updates die Ziggo van uit hun systeem pushed naar de modems toe. Dit heeft een flink aantal voordelen. Ook hier word eerst flink getest of de nieuwe update goed samen werkt met het bestaande netwerk, of er geen functionaliteit is die dankzij de update niet meer naar behoren werkt en of bijvoorbeeld VoiP nog werkt zo als het hoort en zo voort.
Als alles goed is dan worden alle modems voorzien van een nieuwe firmware, door op het moment dat ze om een lease vragen de nieuwe firmware aan te bieden en de modems te vertellen dat ze om een nieuwe lease moeten vragen. Het voordeel hier van is dat men nieuwe functionaliteit kan uitrollen zonder dat men aan klanten hoeft te vragen om hun modem te updaten, of rekening hoeft te houden met klanten die bepaalde functionaliteit (nog) niet hebben omdat hun modem daar de firmware niet voor heeft en misschien wel nooit zal krijgen.

Als laatste betekent het leveren van de modem met de verbinding dat Ziggo makkelijk en snel mensen op een nieuwe standaard over kan zetten omdat als Docsis 3.1 vervangen wordt door 3.2 of 4.x men simpel weg de modem komt omruilen met alle kosten voor Ziggo en alle voordelen voor de klant die met dat het mogelijk is om gebruik te maken van de nieuwe features ook het modem gelevert krijgt dat dat mogelijk maakt.

Om al dit soort redenen heeft toen nog @Home en UPC er in het verleden voor gekozen het modem zelf te leveren en klanten niet vrij te laten een eigen modem te installeren. Het heeft extreem veel voordelen voor de klant, zeer veel voordelen voor de leverancier (al zijn de kosten wel wat hoger omdat er veel getest moet worden) en de nadelen van geen vrije modem keuze zijn zo klein dat ze de moeite niet waard zijn om op te lossen.
Nu zijn set top boxen een ander verhaal en dit is een ontwikkeling van na de tijd dat ik er werkte. Voor zo ver ik weet is er nog steeds een modem met daar na een set top box (ik kan het helemaal fout hebben ik woon al vele jaren niet meer in Nederland en heb geen idee hoe dit soort dingen daar nu geïmplementeerd zijn. Maar als dat laatste het geval is dan zal het weinig verschil gaan maken of er nu vrije modem keuze is of niet. Ja je kunt je modem veranderen maar om alle hier boven genoemde redenen zal men toch echt niet zo maar de set top box vrij geven en wordt dat weer een apart verhaal.
Als de modem en de set top box het zelfde apparaat is dan is dat een beetje een ander verhaal maar ik denk nog steeds dat men dan zal proberen te roepen dat je het modem wel maar de set top box niet zelf mag kiezen. Omdat de voordelen van het zelf kiezen zo klein zijn in verhouding tot de nadelen dat het simpel weg de moeite niet waard is om het toe te staan.

Vergeet niet dat een modem met wifi altijd een belabberd slechte wifi oplossing heeft, zo'n modem heeft ook altijd een "firewall" die ook op z'n zachts gezegd niet echt goed is en moeilijk te configureren. Dus argumenten die roepen maar dan kan ik een modem met een betere wifi chip kopen of dan kan ik een veel betere firewall hebben met mijn modem, zijn gewoon onzin. Het is altijd beter om dit in daar voor bedoelde hardware op te lossen dan in een modem dat het als bijzaak ziet. En de extra kosten maak je ook als je zelf een modem koopt in plaats van het modem van de internet provider gebruikt.

Nu weet ik van een aantal netwerken waar men vrije modem keuze heeft en over het algemeen is de consensus dat je het beste af bent met de modem van de provider zelf. Je kunt heus wel een eigen modem kopen maar de kosten zijn relatief hoog, de voordelen zijn minimaal als dat modem al werkt op het netwerk want dat is vaak niet het geval. En de ondersteuning van dit soort modems is 0,0 mocht er een probleem zijn met de verbinding. De helpdesk kan onmogelijk alle modem modellen kennen en zal dus vertellen dat je even in het boekje van je modem leverancier moet kijken en dat zij op dit moment aan hun kant geen storing zien. Dat zij het modem kunnen bereiken en dat het probleem dus tussen de stoel en het modem zit.
Dat apparaten voor communicatie van verschillende kwaliteit kunnen zijn is niets nieuws. Maar om dan alleen maar de nadelen op te gaan noemen om het een slecht idee te kunnen noemen lijkt me niet redelijk.

Veel van de nadelen zijn natuurlijk belangrijk om rekening mee te houden, maar dat is toch ook de bedoeling voor wie een eigen modem kiest? Het klinkt niet alsof dat het probleem van een provider moet zijn. Natuurlijk zullen er dan klanten zijn die het samen met ziggo willen oplossen, maar dat kan je als provider ook in winst omzetten om andere klanten en verkopers goed te informeren om rekening mee te houden, zoals je nu doet.

En voor de klanten die vinden dat het een probleem van de provider is en dan overstappen, kennelijk hebben die bij een eigen modem tijd of geld over om liever eerste een eigen modem te nemen en dan nog eens naar een ander netwerk te gaan? Wil je als provider wel investeren in zulke klanten?

Er zijn dus genoeg voordelen voor Ziggo mogelijk, het gaat niet alleen om de nadelen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 02:10]

Het sterkste punt uit het verhaal van @Rob Coops is dat in het modem dingen geregeld zijn die van belang zijn voor een deel van het netwerk waar ook andere klanten op zijn aangesloten, en waarbij de klant binnen het huidige systeem niet het recht heeft om daar invloed op uit te oefenen. De enige technisch goede oplossing is dan om de klant ook niet het recht te geven het modem aan te passen of zelfs helemaal te vervangen. Als dit allemaal helemaal juist is dan snap ik eigenlijk niet dat Berec voor coax dit zo heeft besloten.

De afgenomen snelheid wordt kennelijk bepaald in het modem. Waarom is dat zo, en kan het ook anders? Of kan het wel anders, maar met significante nadelen? Misschien is het gewoon technisch de beste oplossing om het zo te doen, en dan ben ik daar eigenlijk voor. Een andere oplossing is om dan maar de kosten voor het snelste abonnement in rekening te brengen bij iedereen die een eigen modem aansluit, bijvoorbeeld door alle abonnementen om te zetten naar het volledige abonnement met korting als je het Ziggo-modem gebruikt om de snelheid te beperken.

De kwaliteit van individuele modems heeft invloed op het signaal van andere afnemers. Het enige wat ik kan bedenken op dit moment is dat Ziggo extra apparatuur moet voorzien om te detecteren dat een bepaalde klant het signaal verneukt, en dan die klant afsluiten. Dat lijkt me ook weer extra kosten meebrengen, terwijl het helemaal niks oplevert als je geen vrij modemkeuze hebt. Dus dan zijn die extra kosten en/of storingen een direct gevolg van vrije modemkeuze.

Er zijn een aantal andere punten over of het gemiddeld genomen verstandig is voor de klant of niet, en die zijn helaas makkelijk af te doen met 'dat bepaal ik als klant zelf wel'. Maar deze twee punten blijven hoe dan ook staan.
De reden dat de snelheid in de modem wordt geregeld is de volgende:
Als klant wil ik verschillende dingen kunnen aansluiten zo als een telefoon, een set top box, een computer, etc... Nu heeft een VoIP telefoon een bepaalde bandbreedte nodig, die is erg klein zo'n 128kb tot 256kb voor een acceptabele of goede kwaliteit, ook is er een bepaalde latency nodig is deze zelfs maar een paar ms hoger dan is een normaal gesprek voeren niet meer mogelijk. Toen ik toevallig in Zwolle was in het lab en de voorbereidingen er in volle gang waren voor de VoIP uitrol kon ik dat zelf ervaren en het is heel erg gek maar boven een bepaald aantal ms is de vertraging te groot en is het gesprek vrijwel niet te volgen.

Om die reden moet je een QoS aan dat uitgaande verkeer koppelen en bandbreedte reserveren in een gegarandeerd kanaal, dat kan alleen aan de modem kant de router heeft geen idee wat het verschil is tussen pakket A en pakket B, tenzij dat op deze manier verteld wordt door de afzender.
Ook wil je niet dat alle telefoon poorten op alle modems altijd maar werken, want value added service en dus wil je dat uit kunnen zetten. Dit gebeurt ook op de modem.
Om deze zelfde reden kan de internet provider ook de verschillende poorten op de modem aan en uit zetten. Er zijn internet providers die extra geld rekenen voor extra ethernet poorten op de modem (niet in Europa bij mijn weten)

Dan is er nog een ander verhaal en dat is de mogelijkheid om mensen door een druk op de knop een ander profiel te laten kiezen. Er zijn internet providers die klanten de mogelijkheid geven een tijdelijke boost aan te zetten als ze bijvoorbeeld een groot bestand moeten downloaden. Je betaald dan voor een lagere snelheid maar als je dat grote bestand binnen wil hengelen dan kun je (al dan niet tegen kosten, of tot een bepaalde maximum tijd of hoeveelheid data) je internet versnellen door op een knop op de modem te drukken.

Naast dat de kosten van een CMTS die nu al verre van gratis zijn flink omhoog zouden moeten als het ook voor elke klant zou moeten bijhouden welke snelheid de klant heeft is het probleem met VoIP nog steeds niet opgelost.
En wat als de provider ook een alarm service levert en dus ook daar een bandbreedte voor moet reserveren, misschien een streaming dienst die men gegarandeerde bandbreedte wil leveren. En ga zo maar door. Allemaal van dit soort dingen zouden dan ook op de CMTS voor honderden modems moeten worden bijgehouden. Als je dat technisch al voor elkaar krijgt (vast wel mogelijk) zouden de kosten voor zo'n ding extreem hoog zijn. Terwijl een modem dat alle logica toch al heeft dit voor een schijntje kan doen, dan zou je toch gek zijn als je dat niet doet...

Deze standaard bestaat ook voor ADSL en voor zo ver ik weet zelfs voor Fiber To The Home (FFTH) aansluitingen omdat het de termination aan de andere kant een stuk goedkoper maakt en de modem toch al erg krachtig moet zijn voor de vele andere functies die het ding moet bieden.
De QoS-problemen zouden wat mij betreft prima kunnen vallen op de klant die zijn eigen modem aan wil sluiten. Ik zie het zo voor me dat Ziggo dat niet zomaar zal aanprijzen, maar hooguit mogelijk maakt en wat informatie geeft (dit is in mijn lezing wat ze nu verplicht wordt). Dan kan Ziggo bijvoorbeeld de klant informeren dat voor voip een bepaalde QoS instelling nodig is etc. In het gunstigste geval werkt dit afschrikwekkend.

Alles wat Ziggo aanbiedt tegen een meerprijs maar op een modem van de klant niet kan handhaven/beperken zou wat mij betreft in rekening moeten worden gebracht bij die klant.

Al met al klinkt het als een moeilijk verhaal om een eigen modem toe te laten, dus in niemands voordeel behalve die ene hardcore tweaker die dat wil kunnen voor de fun. Ik mis verder een beetje de echte voordelen voor de consument.
Dat laatste is altijd het argument geweest toen ik er nog werkte, er is zo weinig voordeel voor de consument als men een eigen modem kan kiezen in plaats van een modem van de internet provider gebruikt.

Het QoS verhaal is een groter probleem, ja je kunt natuurlijk aan de klant zeggen voor VoIP heb je een QoS setting van X nodig en moet je op deze manier een kanaal reserveren. Dan tel je tot 1 en de eerste slimme jongen heeft een kanaal aangemaakt met de hoogst mogelijke QoS en een gegarandeerde bandbreedte van 1Gbps, tegen de tijd dat je tot tien geteld hebt is het managen van het netwerk over, werkt VoIP niet meer omdat alles en iedereen prioriteit heeft en omdat iedereen de volledige bandbreedte heeft gereserveerd is er niets meer over voor een nieuwe klant.

Het geen Ziggo waarschijnlijk zal doen is dat men simpel weg geen VoIP aan mensen met een eigen modem levert en deze modems constant controleert (SNMP protocol) om er zeker van te zijn dat de modem een zelfde snelheid heeft als het abonnement voorschrijft. Wijkt het modem daar van af of kan het modem niet via SNMP bereikt worden dan wordt het simpel weg van de CMTS gegooid en dan is het uit met de pret. En mag de slimme hacker uithuilen bij de helpdesk die deze persoon een waarschuwing geeft en de modem na een bepaalde tijd weer op het netwerk zal toelaten. Mocht het nog een keer gebeuren dan geen aansluiting meer.
De precieze regels hoe lang je dan geen verbinding hebt of je na de tweede, derde of vijfde keer je abonnement verliest geen idee maar ik neem aan dat dit ongeveer het geen is dat men zal doen.
Die cap zit in de bootfile die tijdens het provisionen wordt toegekend aan het modem.
Dit is gewoon volgens de (euro)docsis standaard, dus niet per se een keuze van Ziggo.

Je kunt die ook uncapped laten wellicht en dan op een andere manier je bandbreedte cappen, maar dat is niet heel logisch, omdat via docsis heel netjes geregeld wordt.
Ga je dit op een andere manier doen; dan krijg je situaties dat bepaalde downstream channels meer belast gaan worden dan andere, omdat het modem niet weet wat de 'echte' download/uploadsnelheid hoort te zijn.
Klopt, is niet redelijk.

Kunt die dingen ook in bridge zetten.

Je praat niet over een ster netwerk hier, het is meer een ring. Verkloot modem x het signaal heeft heel de ring er last van.

De overheid is inzake infra het padje extreem ver kwijt.
Het is geen ring maar een bus. DOCSIS is een NBMA PtMP technologie.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 23 juli 2024 02:10]

Dat haalt heel mijn punt dat je signaal dat van de buren compleet kan verstoren geheel onderuit gelukkig...
bridge modus geeft je alleen een ipv4 address, geen ipv6 dus met zijn voordelen.
En de ondersteuning van dit soort modems is 0,0 mocht er een probleem zijn met de verbinding. De helpdesk kan onmogelijk alle modem modellen kennen en zal dus vertellen dat je even in het boekje van je modem leverancier moet kijken en dat zij op dit moment aan hun kant geen storing zien. Dat zij het modem kunnen bereiken en dat het probleem dus tussen de stoel en het modem zit.
Ah mooi dat je zelf dit benoemd. Ik schrijf nu uit ervaring als Ziggo klant uit ex UPC gebied, sinds het Ziggo is geworden (in tijden van echte UPC helpdesk was ik wel tevreden).
Je zegt dat ondersteuning voor modems 0,0 zal zijn als je een probleem hebt, guess what, dat is het nu ook al. Je wilt geen problemen met je modem hebben. Volgens eigen zeggen van de tientallen helpdesk medewerkers die ik de afgelopen jaren heb gesproken voor verschillende aansluiting, kan de helpdesk van Ziggo niet in de modeminstellingen van klanten van het ex UPC gebied. Als je een probleem hebt kunnen ze een signaal sturen om je modem te resetten (dag instellingen) en hopen dat het dan werkt, verder niks.
Verder hebben ze een riddeltje uit een hoofd geleerd, meneer ik zie hier dat uw modem online is en werkt en daarmee hebben wij onze plicht gedaan, de rest is uw probleem. Ook dus als je gewoon geen internet verbinding hebt, maar bij hun een groen lampje brand heb je pech.
Je hebt het over kennis van de helpdesk over modems? Hier moest ik oprecht hard lachen. Je kan geluk hebben dat je toevallig een Tweaker aan de lijn hebt, maar 9 van de 10 medewerkers daar weten niet eens wat een MAC adres is! Om gek van te worden en door te draaien om medewerkers van een internetbedrijf aan de telefoon een cursus basis netwerken moet geven en waarnaar ze moeten zoeken in hun systeem 8)7 En dan elke medewerker opnieuw, omdat ze het niet kunnen oplossen spreek je er nogal wat als je een probleem hebt.
Uiteindelijk is het na heel de dag werkelijk van 's ochtends tot 's avonds aan de lijn te hangen de enige 'oplossing' die ze hebben omdat ze verder niks kunnen aanpassen en geen kennis hebben een nieuwe modem sturen of een monteur met de dreigement erbij dat ik er zelf voor moet betalen als het mijn schuld is, terwijl ze zelf nergens verstand van hebben. Nou weet ik dat de monteurs wel verstand van zaken hebben en ben daar nooit bang voor. Zo heb ik op één aansluiting al 4x een nieuwe modem gekregen in korte tijd.

Lang verhaal kort, kom maar op met die vrijmodemkeuze zonder helpdesk die zowel niks weet over mijn modem als die van hun eigen of wat willekeurige basis netwerktermen! Dan kan ik tenminste zelf het probleem oplossen ipv mijn complete dag te verdoen aan een waardeloze 'help'desk welke ik niet eens zo wil noemen.
Als een eigen modem idd zo belangrijk was als dat jij in je verhaal opsomt, wat tot ergens best aannemelijk kán zijn. Dan hadden ze meer moeite moeten steken in een fatsoenlijke modem en helpdesk. Dit hebben ze echt alleen en enkel aan hunzelf te danken en niemand anders.
Hier moet ik toch wel smakelijk om lachen. Ik heb 8 jaar voor de oldschool upc helpdesk gewerkt. Uiteindelijk de 1e 2 jaar na de fusie ook voor Ziggo gewerkt. Ik kan beamen dat ten tijde van Upc de algemene kennis best goed was op de helpdesk uitzonderingen daar gelaten. De jaren erna is upc/ziggo zo hard gegroeit en daarmee de helpdesks ook dat door het hoge draaideurverkeer je amper de tijd had om een degelijke netwerk kennis op te doen. Daarbuiten werd vanuit Ziggo ook erg beperkt in wat je kan en mag doen als ondersteuning. Uitgebreide kennis werd niet echt op prijs gesteld want je moest in 8 minuten gemiddeld de registratie, analyse, advies en salespitch doen... En dat werd dan aan ons verkocht als dat we daarmee juist full service verleenden... Uhhu ja zo ken ik er ook nog wel een paar. Uiteindelijk met een dikke burn-out ziggo verlaten en het is voor mij persoonlijk de beste stap die ik voor mijn gezondheid kon zetten. Heel veel kunnen leren daar, vooral ook hoe het niet moet. Werk tegenwoordig in de IT ondersteuning voor de zorgsector en dat bevalt toch een stuk beter haha.

Terugkomend op de vrije modemkeuze. Ik begrijp dat het een optie moet zijn als het van toegevoegde waarde voor een klant is. Tegelijk vind ik het ook geheel terecht dat er ondersteuning tot aan de ingang van het eigen modem is. ik verwacht ook totaal niet dat veel mensen hier gebruik van gaan maken. Meeste klanten zijn al te krenterig om een eigen degelijke router aan te schaffen laat staan een degelijke kabelmodem. Ik zie het niet echt een hele grote impact hebben eerlijk gezegd.

De dag na ik wegging bij Ziggo heb ik mij aangemeld bij Xs4all en eat is nog steeds de beste keuze die ik op internetvlak ooit genomen heb. Fritzbox modem als standaard met de standaard software van AVM zelf die geheel open is om naar je eigen hand in te richten, dus geen beperkende custom firmware van de ISP. Erg fijn allemaal en retestabiel vanaf dag 1.
Hier moet ik toch wel smakelijk om lachen. Ik heb 8 jaar voor de oldschool upc helpdesk gewerkt.
Jij bent nog van de goeie tijd dus :) Ik ben langer klant dan de oudste medewerker denk ik, al sinds Sonera Plaza aangesloten. Daarmee heb ik dus elke klante service meegemaakt en het is voor het eerst zo'n grote ramp. Je bent idd net op tijd weggegaan. Zelf ben ik weer zo net op tijd weggegaan toen ze met Belcompany samen gingen. Daar is precies hetzelfde gebeurd als dat jij beschrijft bij UPC naar Ziggo. En daarna Ziggo en Vodafone samen, helemaal niks meer over van expertise. Één groot bedrijf waar alleen nog maar winstcijfers belangrijk zijn. Toen ik bij Vodafone werkte werd er echt van alles gedaan om de klanttevredenheid omhoog te krijgen en zo op lange termijn te verdienen.
Uitgebreide kennis werd niet echt op prijs gesteld want je moest in 8 minuten gemiddeld de registratie, analyse, advies en salespitch doen...
Laatst had ik dus weer modem problemen op de zaak, bel ik de (zakelijke?) klantenservice en vertel ook de ernst omdat mijn pin niet werkt en dat mij geld kost. Stiekem werk ik wel door op de backup mobiele verbinding, maar dat gaat me geld kosten als het te lang duurt. Maar wat gebeurd er nou, ipv zo snel mogelijk mijn probleem te verhelpen, krijg ik een hele salespitch omdat het 06 nummer waarmee ik bel te verlengen is. Zo doe je dat toch niet?? Ik zorgde zelf altijd voor dat de klant de beste service ervaring van zijn leven kreeg, elk probleem opgelost was en dáárna kwam de sales als ze er al niet zelf naar vroegen na de ervaring en zo stond ik altijd in de top van sales. Deze medewerkster heb ik eerst een cursus abonnementen van Vodafone gegeven om uit te leggen waarom mijn huidige abonnement de voordeligste is incl uitleg over in welke systemen ze die informatie kan vinden welke ze voor het eerst hoorde en daarna nog een basis cursus netwerken voor het Ziggo probleem en uiteindelijk natuurlijk mijn probleem niet opgelost. Pas 3 medewerkers en 6 uur later had ik geluk dat ik iemand aan de lijn kreeg welke echt netwerk kennis had en precies wist wat hij moest doen. Mijn probleem was met een paar klikken opgelost.
Fritzbox modem als standaard met de standaard software van AVM zelf die geheel open is om naar je eigen hand in te richten, dus geen beperkende custom firmware van de ISP.
Als ik zo'n modem krijg hoef ik ook niet perse een eigen modem. Moet gewoon zelf kunnen troubleshooten en geavanceerde instellingen kunnen aanpassen, naast dat het natuurlijk een stabiele en krachtige modem moet zijn.
Herkenbaar, gelukkig ligt hier glasvezel en heb ik Ziggo maar één keer per jaar even "nodig" om hun aanbieding te gebruiken voor korting bij KPN. Dat is het enige waar Ziggo goed in is en zelfs dat wordt snel minder als ik naar hun huidige prijzen kijk.
:) Gelukkig heb ik daar al heel erg lang niets meer mee te maken.

Toen ik er nog werkte hete het bedrijf nog @Home, bestond de help desk uit 2 en later 3 lagen. De eerste laag was de standaard heeft u al geprobeerd de computer uit en weer aan te zetten niveau helpdesk. Die groep volgde een stappen plan om mensen te helpen een standaard script dat geloof het of niet voor de overgrote meerderheid de klanten weer tevreden kon maken door gewoon wat simpele dingen te proberen. De tweede groep was een meer technische groep die begrepen er wat meer van en die konden klanten vaak ook echt verder helpen als ze in de problemen kwamen.
De derde groep werd zo rond 2003 opgezet en dat was een handje vol mensen met de meeste technische kennis en ervaring, dit waren de dames en heren die de echt moeilijke problemen konden oplossen. Denk aan dingen als IRQ problemen (good old Win9x) problemen met het signaal. klanten die al tijden met de helpdesk in de weer waren en maar niet online konden komen etc, etc...

Voor zo ver ik weet was de helpdesk redelijk goed in die tijd, al weet ik zeker dat er ook toen mensen waren die niet blij werden van de helpdesk. Ik weet ook dat de UPC helpdesk in die dagen best goed was maar net als bij de @Home helpdesk weet ik ook van mensen die er helemaal niet zo blij van werden.

Wat de staat nu is van de helpdesk, geen idee maar toen wij net begonnen (ik werkte al voor @Home toen men nog geen betalende klanten had) was de kennis en de kwaliteit op de helpdesk erg goed. Later is dat lang niet altijd het geval geweest en het zou me niets verbazen als dat nu ook weer zo is. Het heeft veel met de leiding van de helpdesk te maken, even als het aantal telefoontjes dat men moet verwerken. Als dat aantal redelijk klein is kun je met een klein team een goede service leveren en kun je mensen met minder kennis makkelijker vinden en helpen die kennis te verkrijgen. Maar als je van tientallen naar honderden mensen gaat, of erger nog de helpdesk uitbesteed aan de beste (lees goedkoopste) leverancier dan is dat al heel snel een ander verhaal.
In het begin was het verloop op de helpdesk vrij laag (voor een helpdesk) en waren er mensen die zo maar een aantal jaar daar werkte, later was het veel al een paar maanden tot een jaar. Ook dat helpt niet om een sterke helpdesk op te bouwen.

Maar je moet niet vergeten dat een helpdesk een kosten post is. Als internet provider heb je gemiddeld 99% van je klanten gewoon online en dus tevreden. Die ene procent van de klanten met een hulp vraag betekend dat je een hele helpdesk op moet zetten en neem maar van mij aan dat de overgrote meerderheid van de mensen met een probleem dat probleem aan zich zelf te danken hebben (grote storingen daar gelaten). Ja er zijn altijd mensen met een echt probleem dat niet hun schuld is maar dit zijn de uitzonderingen niet de regel op de helpdesk. Dit is dan ook de reden dat veel bedrijven liever geen helpdesk opzetten en als het dan niet anders kan dat zo goedkoop mogelijk doen... het resultaat laat zich raden.
Mooie reactie maar de snelheid cap regelen op het modem zelf is natuurlijk gewoon een beetje jaren 2000 dingetje, toen werden de @home modems al gehacked om de toen maximale 8mbit te kunnen halen met het goedkoopste abbo wat toen 64kbps was. Ik hoop serieus dat men bij Ziggo tegenwoordig een betere techniek heeft bedacht om de snelheid te beperken want die is er wel, want ook in 2000 was het niet mogelijk om de maximale snelheid van EuroDocsis te halen maar slechts de max 8mbit die @home aanbood. Maar eigenlijk geef je in je hele betoog al toe dat het issue in het Ziggo netwerk zit en niet in de betere modems die men kan aansluiten ;)

En laten we niet vergeten dat de mensen die een eigen modem zullen kopen dit over het algemeen doen om iets beters in huis te halen. Want dat spul van de provider is echt niet het beste. Je bent vaak heel beperkt kwa instel mogelijkheden, ik kan op mijn KPN modem er niet eens voor kiezen om een apart SSID voor 2,4 en 5ghz in te stellen, nu is dat voor de gemiddelde consument ook niet interessant maar als je weet wat je doet kan het soms ideaal zijn.

Bij KPN werkt het probleemloos als je een eigen modem gebruikt dus zou niet weten waarom dit bij Ziggo niet zou kunnen. Net zoals het openstellen van het netwerk voor anderen, zal tijd worden dat Ziggo investeert om ook dit mogelijk te maken en dat ze dezelfde voorwaarden als KPN opgelegd krijgen.
In het algemeen ben ik niet op de hand van de providers, maar in deze hebben ze wel een punt. En voor de techneuten die meer willen, zetten ze het modem wel in bridge mode. Kun je er achter verder knutselen wat je wilt.

Vroeger nog wel gewerkt met eigen modems, maar altijd discussie over waar een probleem lag. Nu is het simpel. Kabel in modem van leverancier. Wel internet = mijn probleem. Geen internet = probleem leverancier.
Bij Ziggo heb je in bridge enkel ipv4, schiet ook niet op. Daarnaast kan je altijd modem van isp bewaren voor als het een keer niet werkt.
het verschil is dat bij problemen met het Kabelmodem dat gevolgen kan hebben voor andere klanten. bij KPN heb je bij modem problemen alleen zelf een probleem
Die problemen heb je met Vectored VDSL in principe ook. Daarmee kun je ook een probleem veroorzaken voor andere klanten alleen is het verschil op dit punt dat KPN hiervoor een soort van veiligheidstechniek heeft geïmplementeerd en het modem die het probleem veroorzaakt "blacklist" ofwel een ander profiel erop zet zodat je eigen modem niet meer stoort. (Gevolg snelheden uit de oertijd zodat je wel gaat bellen met de support van je xDSL provider).

Zo'n techniek zou Ziggo mijn inziens domweg ook kunnen gaan implementeren al is dat natuurlijk nu wel kort dag voor ze. Maar dit hadden ze van te voren al moeten zien komen.
Vroeger nog wel gewerkt met eigen modems, maar altijd discussie over waar een probleem lag. Nu is het simpel. Kabel in modem van leverancier. Wel internet = mijn probleem. Geen internet = probleem leverancier.
Die over-en-weer discussie heb je met het modem van Ziggo alsnog.
Alleen is het nu een getouwtrek om ze zover te krijgen iets te doen aan de Kwalitatief Uitermate Teleurstellende e-waste met Puma 6 chipsets die ze nog steeds bij klanten weg zetten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:10]

Ik ben een pro gebruker, maar ik zie het probleem echt niet. Voor 99% is dit gewoon prima werkend en moet er voor die ene klager weer complete netwerken worden aangepast. Wat kost dat niet aan CO2 en energie.

Voor degenen die echt bijzondere wensen/eisen hebben. Die zijn vast ook wel bereid te betalen voor een darkfiber. Kunnen ze helemaal los gaan.
Ik ben een pro gebruker, maar ik zie het probleem echt niet. Voor 99% is dit gewoon prima werkend en moet er voor die ene klager weer complete netwerken worden aangepast. Wat kost dat niet aan CO2 en energie.
Het probleem is dat de Puma6 chipset compleet b0rked is, van voor tot achter; dat Intel het niet gaat (of zelfs kan) fixen; en dat Ziggo met wat workarounds in hun custom modem-router firmware de pijn probeert te verbergen. (Wat in, wat? 80% van de gevallen werkt en bij 20% nog steeds pijn geeft?)

Als Ziggo het netwerk open moet gaan stellen voor eigen modems, dan is dat een effectief middel om in elk geval een correct werkend modem te kunnen gebruiken. Gooi die maar onder de noemer "if you want it done right" -- treurig dat dat moet en dat Ziggo zelf niet gewoon uitgaat van apparatuur neerzetten bij klanten die wel correct werkt.

Maar ja: prijs heh. Die Puma 6 troep wil niemand meer hebben, dus een derde partij die met restpartijen zit zal die maar wat graag tegen een goedkoper tarief van de hand doen aan Ziggo. En als ZIggo er eenmaal mee zit als eigen restpartij, dan moet het wel opgemaakt worden.
Ik zou het al op prijs stellen als de wetgeving zou forceren dat elke isp een bridge mode moet kunnen instellen. Dan maar een extra apparaatje, maar dan kan iedereen tenminste zijn netwerk opzetten zoals gewenst.
Dart is toch precies wat deze wetgeving doet? Gaat zelfs nog een stuk verder.
Als ik het goed begrijp moet je nu kiezen tussen
  • dichtgespijkerde modem van Ziggo
  • eigen modem op eigen risico
Met een bridge modus zou je er zelf een eigen router achter kunnen hangen zonder dat Ziggo kan zeggen "geen verbinding? Eigen schuld, had je maar onze modem moeten gebruiken".
bridge modus is bij Ziggo mogelijk, je moet wel even contact opnemen met de servicedesk om het te laten doen.
Vervelende is dat ze alleen bridge-mode aanbieden in combinatie met IPv4. Dat is nogal een 1995 oplossing dus...
En daarom snap ik het hele betoog van Rob niet. Eigen modem is eigen risico. Punt.
Ik laat standaard mijn modem in Bridgemodus zetten door Ziggo... Netwerk stabiliteit, zeker met de connectbox (Arris) is om te huilen namelijk.
Probleem zit bij dit apparaat vooral in het modem gedeelte die aangestuurd wordt met de puma 6 chip van Intel. Bridgemode doet daar helaas niets aan.
ik heb vaak gezeik met een mismatch door IPV6 lijkt t wel. Als ik alleen IPV4 enable op mijn router heb ik geen probleem. Laat ik zowel IPV4 als IPV6 actief dan vliegt mn netwerk er om de haverklap uit
bridge-modus ondersteunt geen ipv6 bij ziggo, vandaar.
Sorry, dat had ik er niet bij gezet
...
Het netwerk vliegt eruit als ik de connectbox als modem en router laat fungeren met IPv4 en Ipv6 enabled.

Vandaar daarna de oplossing om hem in bridge te gooien met mijn eigen router als hart van het netwerk.
Waarschijnijk dan beter gezegd: de ConnectBox kan het niet in bridge modus?
correct, maar dat is voorlopig de enige optie dus dat spreekt redelijk voor zich. Gelukkig komt daar nu verandering in.
En dat kan je bij Ziggo.
Mijn modem staat in bridge modus, met eigen router erachter.

Denk dat veel mensen "modem" en "router" ook door elkaar halen.
Waar kan je uberhaupt een docsis modem kopen?

Wat ik Ziggo veel kwalijker neem is dat ze bepaalde TCP poorten blokkeren.
Of ik nu een blauw of een rood kastje heb wat modu- en demoduleert maakt voor de functionaliteit niets uit.
Inderdaad, 95 tot 99% van de gebruikers interesseert een eigen modemkeuze echt helemaal niets want "het werkt toch"? De Tweaker die zelf een eigen modem wil gebruiken helemaal prima en ik vind dat Ziggo dat ook toe moet staan, maar dan vind ik dat je bij problemen het maar ook zelf maar mag op lossen. Daar ben je ook weer Tweaker voor.
toen werden de @home modems al gehacked om de toen maximale 8mbit te kunnen halen met het goedkoopste abbo wat toen 64kbps was
Hoezo vertel je mij dat nu pas? 20 jaar te laat 8)7
De klant kan niet bij de CMboot file komen die o.a. de ingestelde snelheid regelt, dat lijkt mij nogal logisch. Dat ligt allemaal vast in de DOCSIS specificaties, en wordt getest als de router gecertificeerd wordt door CableLabs.

Providers zijn vooral geïnteresseerd in goedkope rommelroutertjes. Het is dus niet verwonderlijk als je tussen dat soort apparatuur veel rotzooi aantreft.Klanten willen juist hoogwaardige routers, dus mag je er van uit gaan dat die veel minder problemen laten zien.

Fabrikanten van goedkope rommelrouters leveren firmware van dezelfde kwaliteit, dus daar zul je ook veel problemen tegen komen. Als je die routers laat praten met Cisco apparatuur (Cisco is ongeveer de uitvinder van de bug), dan wil ik graag geloven dat er veel fout gaat.

Ziggo wil over naar DOCSIS 3.1, maar levert ook nog vrolijk EuroDOCSIS 3.0 routers. Die beide DOCSIS varianten hebben zo goed als niets met elkaar gemeen, gebruiken een heel andere vorm van data transport op de kabel. Hoezo Ziggo wil over naar DOCSIS 3.1 ?

Ik gebruik momenteel een Fritz!box 7590 router achter een Ziggo router in bridgemode. Als ik binnenkort een Fritz!box 6591 kabelrouter op de coax kan aansluiten, dan weet ik zeker dat ik een oneindig veel betere router heb als dat droeve prul van Ziggo.
Fritzbox 6591 is qua router waarschijnlijk wel een heel hip ding, maar als kabelmodem heb je dan alsnog een Puma7 chipset.
De klant kan niet bij de CMboot file komen die o.a. de ingestelde snelheid regelt, dat lijkt mij nogal logisch. Dat ligt allemaal vast in de DOCSIS specificaties, en wordt getest als de router gecertificeerd wordt door CableLabs.

Providers zijn vooral geïnteresseerd in goedkope rommelroutertjes. Het is dus niet verwonderlijk als je tussen dat soort apparatuur veel rotzooi aantreft.Klanten willen juist hoogwaardige routers, dus mag je er van uit gaan dat die veel minder problemen laten zien.
"Klanten"? Nee: Sommige tweakers willen graag professioneel spul waar veel zelf aan in te stellen is. De gemiddelde klant wil echter gewoon internet op z'n laptop. Die klant wil vooral niet zo'n lelijk apparaat aan de muur, dus die zet de modem/router op de grond, achter de bank. Wanneer je ze dan verteld dat dit niet bevorderlijk is voor het bereik, dan kijken ze je aan of ze water zien branden. |:(

Denk dat Ziggo dus wel gelijk heeft wanneer ze claimen dat eigen modems meer problemen geven dan dat ze oplossingen bieden voor een klein groepje klanten.
Ik snap de noodzaak van eigen modems ook niet zo. Wanneer je betere wifi wil, laat je de Ziggo modem in bridge modus zetten en gebruik je een draadloze router naar eigen keuze. Zo doe ik het al jaren. Het enige minieme nadeel is dat je dan geen toegang meer hebt tot de statuspagina en dat je geen toegang hebt tot het landelijke Ziggo wifi-netwerk, omdat je eigen router hier geen onderdeel van kan uitmaken.
Nog een nadeel. Ook al zet je het modem in bridge mode, blijft de Wifi hotspot van het modem wel actief. (Dus een bak extra interferentie als je router daar pal naast staat)
Wifi staat helemaal uit en de Wifi hotspot is dus ook niet actief. Kan ook niet lijkt me wanneer deze in bridge mode staat. Doordat deze niet actief is, heb je mogelijk ook geen toegang tot het wifi spot netwerk en dat is het enige nadeel.

Wanneer je hotspot functie overigens "aan" laat staan op de ziggo website én de modem in bridge laat zetten, hou je overigens wel toegang.
Ben je hier zeker van?

Bridge modus is voor mij eigenlijk al genoeg ipv volledige vrije modem.
Staat hier ene technicolor modem nog van Ziggo maar die haalt de 1e verdieping nauwelijks. Heb op zolder een goedkope 80 euro router neergezet en die heeft zelfs beter bereik dan de Ziggo technicolor meuk
Op het eerste na zijn al die zaken die jij als nadelen opnoemt een logisch risico voor de klant, als je het netwerk in je huis wilt beheren, dan neem je die risico's, daarom gaat ook bijna niemand dit gaan doen behalve powerusers.

Uiteraard is het duurder, meer onderhoud en minder support als je je eigen modem gaat zetten, dat is het punt toch helemaal niet? Het punt is dat je zelf kunt kiezen om te zetten wat voor jou het beste is in plaats van een mogelijk inferieure modem opgelegd te krijgen die je dan in je huis moet gaan zetten. Dat is niet veel anders dan dat ik vanuit mijn provider verplicht zou zijn om windows+chrome als os+browser te gebruiken, "want dat is de enige os/browser combo die wij ondersteunen". Ik verwacht niet dat de helpdesk van mijn provider mij gaat helpen om mijn netwerkinterface op mijn linux bak online te krijgen, waar ze dit voor windows mogelijks wel doen, maar dat is mijn probleem, mijn keuze.

Al die zaken die jij als nadelen probeert te verkopen, zie ik als voordelen, want eigen keuze ipv onverwachte changes gepusht door je netwerkprovider.

Over het eerste, QoS van het ganse netwerk, ken ik niets, heb je hier een link voor, want wat jij zegt klinkt als een extreem belabberd, 1990-style, systeem. Als aan de client zijde gehackt kan worden om "hogere snelheden" te krijgen, dan klinkt dat toch als een extreme flaw in het systeem...

[Reactie gewijzigd door mdgf op 23 juli 2024 02:10]

Dat was ooit; zelf hogere snelheden instellen.
Heb ik destijds ook nog gedaan. Is al 20 jaar geleden.
Kon in beginsel nog over Ethernet tot @Home de firmwares had bijgewerkt. Daarna moest je ze open halen en intern modificeren. Zoek maar op "docsis uncapping" en voor bonuspunten stukken van "DerEngel" erbij.
Ik kan mij wel vinden in jouw betoog dat bepaalde kritische instellingen niet door een gebruiker moeten of mogen worden gewijzigd maar Ziggo had m.i moeten of kunnen anticiperen op het (te verwachten) verplichte toelating van vrijemodemkeuze op haar netwerk door veel meer niet netwerkkritische instellingen (lees: normale gebruiksinstellingen) open te stellen voor de gebruiker.
Laat dit een hint voor Ziggo zijn om alle nog oude modemmodellen te vervangen door de meest recente (minder hardwarevariatie op het netwerk).

Ik loop tegen een simpele maar vervelende beperkingen aan (TC7210.Z, deze komt niet door de Puma6-test. Ik was hiervan niet op de hoogte maar de uitslag komt wel overeen met hetgeen waar ik in de praktijk tegen aangelopen ben maar niet wist wat de [achterliggende] oorzaak was om dit te verhelpen of te verbeteren).

Twee voorbeelden van onnodige of ongewenste beperkingen: ik maak gebruik van DHCP IP Reservation maar dit is beperkt tot 20 ip/mac-adressen. Dit is tegenwoordig te weinig aangezien veel apparaten 3 ip-adressen hebben (netwerk, 2.4Ghz en 5Ghz) en ik maak verder gebruik van WiFi Access Control, beperkt tot 16 mac-adressen per WiFi-band.
Waar jij over spreekt zijn router-beperkingen, niet modem-beperkingen.
Modem in bridge mode zetten, dan kan je je eigen router erachter plaatsen en alles doen wat je wil
Ik denk dat het vooral een mindset is. Ziggo is (want Europees besluit) verplicht om de mogelijkheid te bieden van vrije modemkeuze, iets wat er nu nog steeds niet is, terwijl het er wel had moeten zijn.

Dat apparatuur verschilt (zowel van kwaliteit als performance) is natuurlijk niets nieuws onder de zon. De ene gebruiker kan er voor kiezen het advies op te volgen van Ziggo en Ziggo's eigen apparatuur te gebruiken, de ander wil dat niet en wil zelf meer 'in control' zijn. Dat is de keuze van die klant en voor Ziggo natuurlijk ook simpel; garantie tot het punt waar de coax kabel binnen komt, daar achter is het probleem dan van de klant.

Het gaat er bij mij niet in dat Ziggo zelf geen mogelijkheden heeft om bepaalde instellingen hoe dan ook te kunnen forceren, zodat bijvoorbeeld de CMTS en allerlei andere apparatuur niet overbelast raakt of andere klanten stoort. Om dat als beperking naar de gebruikers toe op te dringen, met alle risico's van dien, lijkt me niet echt verstandig of handig.

Een vrije modemkeuze is mooi voor degenen die er gebruik van willen maken, degenen die dat niet willen, hebben dan vervolgens ook nergens last van (want die gebruiken de geadviseerde apparatuur).

En een set-up waarbij uiteindelijk de modem in bridge komt te staan, zodat een eigen router er achter geplaatst kan worden, lijkt vooralsnog ook wel de beste set-up te zijn. Gelukkig doen veel providers daar ook aan tegenwoordig, maar bij Ziggo blijft dat ook wel een heikel punt en zit je soms met een dubbel NAT-netwerk.
Internet-Plus of andere vormen van Ziggo bieden dat. Alleen een modem, je dient zelf een router/firewall erachter te zetten.
Geen gezeur meer met dubbel NAT idd.
Waar heb je voor at home gewerkt ? Op de helpdesk of intern. Sommige info is NL onjuist.
Ik werkte er van 2000 tot 2005, van de helpdesk tot applicatie beheer, maar in zo'n kleine organisatie die het toen nog was was het heel gewoon om met alle verschillende technische afdelingen te praten en samen te zitten.

Welke delen zijn onjuist? Altijd leuk om nieuwe dingen te leren.
En de ondersteuning van dit soort modems is 0,0 mocht er een probleem zijn met de verbinding. De helpdesk kan onmogelijk alle modem modellen kennen en zal dus vertellen dat je even in het boekje van je modem leverancier moet kijken en dat zij op dit moment aan hun kant geen storing zien.
Ik zou daarom altijd graag de modem van de aanbieder ontvangen om uit te sluiten dat het aan je eigen apparatuur ligt. Kwestie van je eigen router swappen met de modem van de aanbieder als er een probleem voordoet.
In de US kun je ook bij veel providers al gewoon zelf kiezen en daar levert het relatief weinig problemen op, ook in dichter bevolkte gebieden.

Ze werken daar wel met een 'approved' list, dus je kunt alleen modems kopen die approved zijn door de provider en volgens mij werkt VoIP bij sommige providers ook niet wanneer je kiest om zelf een modem aan te schaffen (Comcast denk ik?). Ik denk dat voor veel tweakers het VoIP ding echt geen issue zal zijn :) Wie heeft er anno 2021 nog een vaste lijn?
Maar die devices worden wel gewoon door de kabelprovider geprovisioned, dus die nemen het operationele eigendom van je router over.

De enige reden dat dit gebeurt in de US is omdat ze zo 200$ kosten bij de consument neer kunnen leggen.
Hij zal ook door Ziggo geprovisioned moeten worden, anders kun je niet veel ;)
Want het is voor ziggo onmogelijk om de te gebruiken instellingen op hun site te zetten?

Bij kpn kun je die info gewoon op de support site vinden..
Dat werkt helaas voor de kabel niet.
In de DOCSIS standaard zul je altijd de bootfile krijgen van de ISP op het geprovisionde modem.

Ziggo kan wel bijv. een portal maken waarin je je eigen modem kan provisionen zodat je deze kan gebruiken om die bootfile te ontvangen. Dit kunnen ze dan cappen tot 1 apparaat.

In het begin zul je wss wel moeten bellen/mailen/chatten om je modem geregistreerd te krijgen aan hun kant.
Maar doordat die geprovisioned wordt raakt een deel van het modem onbereikbaar voor de gebruiker. De Docsis instellingen zullen uit de GUI van een provisioned device verdwijnen. Je hebt vervolgens alsnog geen controle over je device.
Op het kabelmodem gedeelte kun je ook bizar weinig zelf instellen, waarom zou je dit willen?
Kun je voorbeelden noemen van instellingen die je zelf zou willen beheren op het kabelmodem deel?
Als je niets aan het kabelgedeelte wilt instellen, wat is er dan mis met een ziggo modem in bridge stand (behalve dat je momenteel geen ipv6 bij ziggo heeft,, maar dat heeft geen technische oorzaak, dat kunnen ze aanzetten).
Dat de huidige connectbox (arris modem) een intel puma 6 chip bevat. Zie eerdere posts in deze thread ;)
En dat je zelf kunt kiezen of je een puur kabelmodem wilt of een CM/router combi naar keuze, waarbij een Fritzbox bijv veel meer opties kent op het gebied van firewalling/veiligheid/wifi, koppelen van een mesh and so on.

Maar je hebt een punt, voor 9 van de 10 gebruikers heeft het 0 meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door stx op 23 juli 2024 02:10]

Ik snap je betoog, maar hoe is dit anders dan hoe tv-aanbieders als Ziggo omgaan met de wildgroei aan tv's die te koop zijn? Als klant kun je tegenwoordig redelijk aannemen dat iedere tv wel werkt, maar jarenlang had je lijsten met tv's die getest en vrijgegeven waren voor gebruik op het Ziggo-netwerk. Dat kan nu toch ook, maar dan met modems?

De meeste argumente die je aanhaalt zijn schijnargumenten voor Ziggo, want als de klant beslist om een eigen keuze modem te gaan gebruiken, zullen ze ook zelf voor de risico's in moeten staan. Alleen het zinnetje "eigen modem = eigen risico" zou het kaf al van het koren scheiden, want wie een complete n00b is op ict-gebied wil hier geen gezeik mee en gaat nog steeds een modem van Ziggo laten monteren.

Voor mijn gevoel zie je heel veel beren op de weg die er helemaal niet zijn. Andere providers kunnen het wel, dus misschien komen die beren meer door hoe Ziggo de boel geregeld heeft?

Edit: @marco.heykant heeft ook wel een punt: met een bridge-mode zou je bijna alles wat een power user wil al mogelijk maken, met een door de ISP geleverd modem. Maar alles moet tegenwoordig dichtgetimmerd, omdat de klant het allemaal niet zou snappen of ze bang zijn voor belletjes van boze klanten die hun pc direct achter het modem hebben gehangen en de firewall in Windows hebben uitgeschakeld.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 02:10]

Een kwaadwillende kan het hele HFC segment (24-150 huishoudens) lam leggen door zijn modem verkeerd te configureren.

Dus eigen modem = eigen risico gaat niet op. Een prutser of iemand met kwade intenties kan het voor de hele wijk verkloten.
Dat vind ik wel redelijk bizar eigenlijk. Dus als ik "bij wijze van spreken" mijn voordeur niet op slot doe, is de hele wijk kwetsbaar voor inbrekers? Ik geloof je zo, maar dat zit dus in de techniek waarvoor gekozen is, want volgens mij is dat bij andere internettechnieken niet zo?

Heeft dat te maken dat je bij kabelinternet de kabel deelt met de buurt en bij ADSL of glasvezel een eigen kabeltje naar de wijkcentrale hebt? Dat klinkt als een argument om überhaupt niet voor kabelinternet te gaan, als je qua beveiliging van de welwillendheid van je buurtgenoten afhankelijk bent :o
ADSL en het ‘oude’ glasvezel zijn point to point naar de wijnkast. Kabel en Gpon zijn shared medium. Het is een kosten afweging.

Daarom wil ziggo ook geen eigen cpe’s toestaan.

Overigens is het probleem niet zo erg. Een buurtbewoner kan ook zijn auto midden op de straat parkeren zodat je er niet meer door kan maar dat is geen argument om dan maar geen auto te nemen.
ADSL en het ‘oude’ glasvezel zijn point to point naar de wijnkast. Kabel en Gpon zijn shared medium. Het is een kosten afweging.

Daarom wil ziggo ook geen eigen cpe’s toestaan.

Overigens is het probleem niet zo erg. Een buurtbewoner kan ook zijn auto midden op de straat parkeren zodat je er niet meer door kan maar dat is geen argument om dan maar geen auto te nemen.
Dat vind ik net even te simpel geredeneerd: je beargumenteert zelf dat een prutser of kwaadwillende jouw internetverbinding en die van al je buurtgenoten kan lamleggen, maar dat vind je vervolgens geen erg probleem. Ik kan dat niet rijmen hoor. Je kunt zo'n argument niet gebruiken tegen het toestaan van eigen modems en tegelijkertijd wegwuiven als het tegen kabelinternet als principe wordt gebruikt.
Het is een gecontroleerde omgeving zolang alle aangesloten modems correct functioneren. Vandaar dat ziggo controle wil houden over het Docsis gedeelte van de CPE.

Een prutser kan ook de stroom van de hele straat eruit laten slaan door voor de hoofdzekering kortsluiting te veroorzaken.

Risico is kans maal effect. Vrijwel niemand prutst met de elektriciteit, vrijwel niemand prutst er met kabelmodems. Zolang het zo blijft gaat er niets mis.

Edit: maar ik zou wel willen weten hoe jij een alternatief ziet?

[Reactie gewijzigd door JackBol op 23 juli 2024 02:10]

Ik heb glasvezel, dat is een alternatief. Een kwaadwillende laat zich niet tegenhouden door Ziggo, die hackt z'n modem wel of hangt er een andere achter zonder dat Ziggo dat wil. Als je zegt: "dat kunnen ze detecteren en blokkeren", wat is met deze nieuw regel het probleem dan? Alles wat verkeerd geconfigureerd is: blokkeren en laat mensen dat zelf maar oplossen. Intussen kan Ziggo de juiste configuratie publiceren, waarmee mensen een goede internetervaring krijgen. Ze kunnen ook een lijst met geteste en goed bevonden modems publiceren, waardoor de klant ook keuze krijgt.
Punt is dat ziggo het niet kan blokkeren aangezien het een shared medium is. Als je GPON hebt, heb je hetzelfde probleem. Ook shared. En KPN rolt alleen nog maar GPON uit.

Het probleem wat je schetst is erg hypothetisch.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 23 juli 2024 02:10]

Mooi, dan is er ook geen probleem met vrije modemkeuze en dat was mijn punt.
Het is veilig omdat alle endpoints onder controle zijn.
Ik denk ook dat er inderdaad meer voordeel is met een modem dat gewoon geleverd word door je leverancier. Echter heeft in dit geval Ziggo al meermaals bewezen de modem's niet grondig te testen. Er zijn vaker problemen geconstateerd (CVE's), en nu nog steeds problemen (hoge jitter op kleine pakketten).

Ze hebben deze problemen weg gemoffeld. Als er niks mis was met dat ding... Niets aan de hand lijkt mij.
Dan hoor je mensen ook niet klagen.

Je kan er op wedden dat Ziggo deze Connectbox modems voor een prikkie hebben kunnen krijgen, en gewoon geleverd aan klanten. Simpelweg omdat toen het probleem al bekend was. Óf een of andere Exec heeft er baat bij gehad.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 23 juli 2024 02:10]

Doet me een beetje denken aan de LanCity modems in de goede oude A2000 tijd. Die haalden ook zo'n config bestand op, maar dat verzoek stuurden ze zowel naar de WAN als LAN poort. Je kon ze dus zelf een eigen bestand voeren, met alle gevolgen van dien.

Uiteindelijk is het gewoon een slecht idee om componenten die de boel voor meerdere klanten kunnen verstieren bij de klant zelf neer te zetten. Ook een origineel Ziggo modem kan misbruikt worden door iemand met kennis van zaken. Dingen als QoS en filtering zou je verderop in het netwerk moeten toepassen.

Bovendien loopt deze discussie inmiddels al jaren. Ziggo weet al heel lang dat dit er aan zit te komen. Enige technische beperkingen die Ziggo op dit moment nog claimt zijn toch echt bewust door henzelf veroorzaakt en/of in stand gehouden.
Omdat je op een gedeeld medium zit zal er altijd iets aan de klant kant moeten staan om misbruik te voorkomen.
Ziggo moet gewoon een middenweg aanbieden. Geen volledige vrijheid, wel modemkeuze.

Ziggo heeft op dit moment een mix van bepaalde modems uitgestald bij klanten. Maak daar een lijstje van en laat de klant zelf kiezen.
Dus stel ik wil geen Connectbox met Puma6, dan kan ik Ziggo vragen om een Ubee modem zonder wifi, of desnoods de oudere Technicolor TC7210 als ik wel wifi wil maar geen Puma chipset.

Ik heb nu nog een oude Cisco EPC3212, die dingen zijn inmiddels 9 jaar oud qua laatste firmware versie, hebben 8 downstream kanalen en 4 upstream kanalen. Mijn snelheid is 100/30, die haal ik ook, maar belasting op het Ziggo netwerk is hoger dan bij gebruik van een Connectbox aangezien mijn modem de data over veel minder kanalen kan verspreiden.
Als ik de klantenservice bel kan ik gewoon een nieuw modem krijgen, maar dan wordt het een Connectbox, dus dat gaan we niet doen.
en de nadelen van geen vrije modem keuze zijn zo klein dat ze de moeite niet waard zijn om op te lossen.
Hier sla je de plank mis. Dat is namelijk alléén zo als de provider niet zo cheap gaat zitten doen met het type modem dat wordt verstrekt. Die ConnectBox kan seconden lange vertragingen opleveren als hij teveel tegelijk moet verwerken en ik heb testresultaten die dat bewijzen. Ik ben terug gegaan naar mijn stokoude Ubee. Veel lagere pings - zelfs als je ze zonder belasting vergelijkt, daarnaast geen random verdubbelde ping tijden meer, en véél minder buffer bloat en jitter. Hij kan veel zwaarder belast worden en blijft daarbij zijn queue netjes op volgorde afhandelen, de Puma6 chipset niet. Bridge mode lost die problemen niet op. Fijn dat het voor jouw toepassingen niet uitmaakt, maar ik vond het waardeloos. Het voelt alsof je vooral het evangelie van de provider predikt: alles waar je in hoort te geloven als je daar werkt. Het is niet objectief.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bepaalde instelmogelijkheden verlangt qua NAT en firewall die een door de provider verstrekt modem niet heeft of die hij, zoals daarmee bijna altijd het geval is, niet aankan zonder dat de snelheid inzakt. En misschien wil je hiervoor geen bridge mode gebruiken omdat je om diverse redenen niet twee apparaten wilt draaien.

Vooralsnog ben ik happy met de performance van de oude Ubee, maar er komt een dag dat hij de maximale snelheid van mijn lijn, die af en toe wordt verhoogd (zodat je niet tegenstribbelt als de prijsverhoging weer komt die inflatiecorrecte ver voorbij schiet), niet meer zal halen. Ook voor de Ubee geldt dat je geen URL filtering (parental control) of nuttige firewall features aan moet gaan zetten, want dan zakt zelfs bij de Ubee de snelheid. Daar zijn de chips van de provider-modems te licht voor uitgevoerd.

Een alternatief aanbieden doet Ziggo niet. Wat mij betreft is vrije modem keuze een stap in de goede richting. Dan hadden ze maar iets meer moeten uitgeven aan de modems, of voor power users moeten zorgen voor meer keuze dan één model dat vooral geschikt is voor de meest voorkomende, maar minst veeleisende gebruiker. Voor wat betreft de nadeeltjes van vrije modem keuze die er zijn voor de provider: ze leren er maar mee te dealen. Het zijn alles behalve onoverkomelijke uitdagingen. Eigen schuld, dikke bult.

[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 23 juli 2024 02:10]

Als laatste betekent het leveren van de modem met de verbinding dat Ziggo makkelijk en snel mensen op een nieuwe standaard over kan zetten omdat als Docsis 3.1 vervangen wordt door 3.2 of 4.x men simpel weg de modem komt omruilen met alle kosten voor Ziggo en alle voordelen voor de klant die met dat het mogelijk is om gebruik te maken van de nieuwe features ook het modem gelevert krijgt dat dat mogelijk maakt.
Maar hoe vaak gebeurd dit nu? Als de consument al bij ziggo zit, is het inderdaad wel weer een investering, maar afhankelijk van huur voor het apparaat kan het uit als dit niet te vaak gebeurd. En ziggo wil dit waarschijnlijk niet al te vaak doen, omdat zij dan weer ik weet niet hoeveel boxen moeten leveren.
Het heeft extreem veel voordelen voor de klant, zeer veel voordelen voor de leverancier (al zijn de kosten wel wat hoger omdat er veel getest moet worden) en de nadelen van geen vrije modem keuze zijn zo klein dat ze de moeite niet waard zijn om op te lossen.
Ik denk dat hier de crux zit. Ja, het kan voordelig zijn voor de alle partijen, maar het is wat duurder voor het bedrijf, dus word er wat goedkopers neergezet, waardoor een deel van de voordelen wegvallen.

De technisch onderlegde mensen zien alternatieven op de markt die waarschijnlijk beter preseteren en willen dan zo'n kastje aansluiten in plaats van het geleverde apparaat. Zij zullen er wat meer werk (en geld) in moeten stoppen om het te laten werken, maar dat vinden ze het waard.
Ja maar we hebben nu "GigaNet", dus who-cares-about de CMTS.
Tenminste dat is wat Ziggo-marketing ons doet geloven.
De techneut in mij zegt wel dat de marketing afdeling onzin uitkraamt, dus misschien moeten ze daar dan eerst eens mee stoppen.

Verder kan het in Duitsland ook, dus waarom hier niet:
https://www.vodafone.de/h.../fritzbox-6660-cable.html

Gewoon faciliteren ivm verzetten tegen de wetgeving en dan komt het vast goed.
Je kaart een hoop ‘ problemen’ aan. Ik heb dat met belangstelling gelezen.

Ik ben ook nog van het @home tijdperk net als velen hier denk ik.

Wat mij betreft is het grootste probleem het samen gaan met UPC en die verschrikkelijke Horizon box.

Voor de rest netjes dat de consument nu wat te kiezen heeft. Dat Ziggo nog wat te stroomlijnen heeft is duidelijk 🤪
Qoute: " Als laatste betekent het leveren van de modem met de verbinding dat Ziggo makkelijk en snel mensen op een nieuwe standaard over kan zetten omdat als Docsis 3.1 vervangen wordt door 3.2 of 4.x men simpel weg de modem komt omruilen met alle kosten voor Ziggo en alle voordelen voor de klant die met dat het mogelijk is om gebruik te maken van de nieuwe features ook het modem geleverd krijgt dat dat mogelijk maakt."

Alle kosten voor Ziggo en alle voordelen voor de klant? onder welke steen heb jij gelegen? Dat hele Docsis geneuzel maakt dat er in hele wijken geen behoorlijk glasvezel alternatief is, want koper tot aan de deur.
Vanuit een technisch oogpunt kom je met een paar sterke argumenten. Ik herinner de hele scene rondom TCNiSO, het uncappen en hacken van firmware en profielen nog als de dag van gisteren :+

Voor mij zijn er twee zaken waar Ziggo de plank flink misslaat:
  • Met de bridge modus verlies je de mogelijkheid tot IPv6. Kom op, fix die shit en support IPv6 ook in een bridge-modus.
  • Ik vind het wat onzinnig om een volledig modem/router/AP device te hebben - puur om vervolgens alleen de modem functionaliteit te gebruiken. Is voor mij ook een te grote form-factor. Breng een speciaal, klein bridge modem uit met 1 ethernetpoort.
Als ze die twee issues zouden fixen, zou dat voor mij al een prima oplossing zijn. Met GPON (oh hoi KPN) heb je ook een NT nodig.
Alles wat je aangeeft heeft meer met de slechte netwerk opbouw en afwerking van het Ziggo netwerk te maken dan met eigen routers.
Het is absoluut niet de bedoeling dat klanten deze files zelf kunnen bewerken natuurlijk omdat dat network management redelijk onmogelijk maakt omdat iedereen en z'n moeder natuurlijk de maximale snelheid instelt waardoor de CMTS (waar het HF signaal van de kabel weer naar IP data packets wordt vertaald overbelast raken en niemand meer een goede verbinding heeft)
Moet Ziggo zijn netwerk uitbreiden zodat ze wel de capaciteit kunnen leveren die men adverteert.
Leuk idee maar een beetje CMTS deed 300 modems (zullen er in middels waarschijnlijk niet veel meer zijn gezien de snelheden die geleverd moeten worden), als die allemaal 1Gbps hebben dan heb je toch echt een probleem als internet aanbieder zijnde.
Je kunt nu eenmaal niet zo maar even voor elke klant een eigen 1Gbps lijntje aanleggen en zelfs als dat zou kunnen naar de eigen backbone toe en op de eigen backbone dan nog heb je een probleem als je die backbone aan wil sluiten op een internet exchange of via peering met andere netwerken wil verbinden.

Om die reden moet een internet provider nu eenmaal er voor zorgen dat klanten een bepaald maximum kunnen halen, zo wel individueel als gezamenlijk. In het verleden waren veel headends (zo als de locaties waar de CMTS'en staan genoemd worden) voorzien van ~80Mbps tot 1Gbps verbindingen afhankelijk van de hoeveelheid aansluitingen (we praten over ruim 20 jaar geleden). Dat zal in middels een heleboel sneller zijn maar toch zelfs als een headend 400Gbps zou hebben dan nog is het niet redelijk om als klant die een schijntje betaald te verwachten dat je ten alle tijden die 1Gbps verbinding 100% vol kan trekken simpel weg omdat er nu eenmaal ook andere klanten zijn die een zelfde iets op ongeveer de zelfde tijd van de dag pogen te doen waardoor ook die 400Gbps verbinding simpel weg het verkeer niet meer aankan. Een beetje headend had in het verleden (200 jaar terug dus) al makkelijk 10+ CMTS'en staan en dus makkelijk 3000 klanten als die allemaal 1Gbps zouden halen dan is het snel over met die 400Gbps verbinding naar de headend. Want geloof het of niet de meeste mensen zijn net als de meeste andere mensen overdag aan het werk en s'avonds na het eten met internet dingen voor zich zelf bezig waardoor de piek in de belasting tussen 19.00 en 23.00 ligt op elk consumenten netwerk. Nu met veel thuis werken is dat iets anders maar nog steeds zullen de meeste mensen net als vroeger s'avonds het meeste doen met hun internet verbinding.

Om die reden zul je ondanks de geclaimde maximale snelheid vaak die snelheid niet halen. Dat heeft weinig met netwerk opbouw te maken of met slechte afwerking dat heeft te maken met de inkomsten per klant die extreem laag zijn voor de hoge snelheden die men aangeboden krijgt voor dat bedrag. Als je een gegarandeerde 1Gbps wil halen dat kan natuurlijk ook bij Ziggo dat zijn zakelijke abonnementen en die kosten een heleboel meer dan die paar tientjes die je voor je consumenten versie kwijt bent.

Er is nu eenmaal weinig anders aan te doen, het is altijd al zo geweest dat consumenten netwerken beperkt zijn door over subscription omdat het anders simpel weg niet te betalen zou zijn voor de meeste mensen. Mensen die meer willen kunnen gewoon meer betalen en dan wel de garantie krijgen dat de 1Gbps gehaald kan worden ook tijdens piek uren.
Maar het is toch daadwerkelijk Ziggo die maar zijn Giganet blijft aanprijzen, en ja, ik zou eisen dat het 24/7 is en niet alleen in de dal uren.
Daar betaal je bij Ziggo toch de hoofdprijs voor.
Als je het niet kan leveren dan zou je toch moeten stoppen met mensen voor de gek te houden.
Kortom: je kunt maar beter niet bij ZIGGO zitten, want de techniek is nogal achterhaald?
Je doet nu wel alsof de klanten die de wens hebben om een eigen modem te gebruiken niet van de hoed en de rand af weten. Die zijn wel degelijk bekend met alles wat je hier schetst en zullen zelden kiezen voor de goedkoopste of een ondoordachte oplossing.

Veel van de "functionaliteit" waar de leverancier mee adverteert hebben een hoop van dit soort klanten liever helemaal niet, dus ik denk dat op het moment dat het technisch mogelijk is dat het allemaal wel mee zal vallen. Als het bij concurrent KPN kan dan moet het ook zonder al te veel problemen bij Ziggo kunnen werken.
Vrij simpel, zorg voor een transparante 'media converter' die t coax signaal naar ethernet omzet maar wel de nodige docsis qos settings en singalering goed afhandelt.

Dan kan de klant z'n eigen router kiezen en de kabelaar z'n docsis beheren zoals nodig.
Wat een rare reactie. Ik zie een goed onderbouwde tekst in uitstekend Nederlands.
Anoniem: 411179 @Hans C10 mei 2021 12:46
Ik heb toch ook meerdere malen de wirwar moeten ontcijferen. Mooie analyse maar de zinsconstructie is behoorlijk ontoegankelijk.
Voor de niet geïnformeerde hier:
https://www.badmodems.com/Tools.htm

Meer info over de puma6 chip en waarom het niet goed is.
Edit: de dslreports test lijkt stuk

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 23 juli 2024 02:10]

Anoniem: 306567 @D0phoofd10 mei 2021 11:04
In firefox werkt die test niet. In de edge browser wel.
Thanks!

Er is ook een flinke lawsuit gaande geweest. Al heb ik die site al een jaar onverandert gezien, dus ik heb geen idee wat de status hiervan is: https://www.classactionlawyers.com/puma6/
De test loopt niet in Firefox maar wel in Edge (en ook op mijn Android tablet in Firefox) en daar heb ik prima resultaat, een geheel groen vlakje.

Ik heb een Arris Connectbox (er achter een Netgear R7000) vanaf februari geïnstalleerd en ik heb geen issues voor zover ik dat kan waarnemen. Ik kreeg zelfs een aanbieding om een jaar lang gratis 300/30Mb snelheid te proberen. Prima toch? Ik ben tevreden met Ziggo.

[Reactie gewijzigd door CeesBak op 23 juli 2024 02:10]

is er een alternatief modem?
Heb al tijden deze:
https://www.ziggo.nl/klan...wifi/modem/ubee-ubc1318zg

is ook niks mis mee, met de connectbox niks anders dan problemen.
die is alleen voor zakelijk zo te zien.. lees wel dat de latency problemen van de conectbox al via firmware een tijd terug zijn opgelost voor een groot deel. moet ook eigenlijk zeggen heb hier ook geen issues met het modem. maar goed. als we iets kunnen verbeteren dan doen we dat natuulijk :D
Nee hoor die heb ik ook als consument, daar is alleen wel een monteur 3 keer langs voor moeten komen en zijn aardig wat klachten aan vooraf gegaan.

Maar goed ik had ook wel echt problemen met die Puma chipset (VoIP).
Recent nog? Ik heb echt veel gevraagd voor een andere modem als MKB maar krijg die niet. Heb 3x een nieuwe modem gekregen, maar allemaal dezelfde type.
Rond 05/06-2020 was het geloof ik
Je moet er echt Specifiek om vragen en bijna smeken om hem te krijgen.

Echter kon ik aantonen dat de Puma Chipset hier duidelijk problemen gaf.
Daardoor was het iets makkelijker.
M'n ouders hebben die geloof ik ook. Ooit is m'n vader aangeboden om een modem met wifi te krijgen. Ik heb hem sterk afgeraden om dat te doen en zolang het mogelijk blijft gewoon dit modem blijven gebruiken.
Waarom juist deze? Wat zijn de sterke punten waarom je voor dit model zou kiezen?
In de *DSL en FttH wereld zijn de Fritz!boxen een slag beter dan het goedkope prul dat de meeste mainstream/budget providers leveren. 'Beter' slaat dan op stabiliteit en wat meer functionaliteit. Als je iets beters wilt voor een *DSL of FttH verbinding, maar niet aan de OpenWRT/opnSense/pfSense/semi-professionele apparatuur wilt, dan is een Fritz!box een goed alternatief.

Ik heb geen ervaring met dit model dat gemaakt is voor de kabel. Al zou ik de klachten hebben die ik links en rechts lees over wat Ziggo levert, dan zou ik een Fritz!box overwegen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:10]

Ik persoonlijk zou niet voor een Fritz!box gaan, maar het CM en router gedeelte loskoppelen.

Een Motorola MB8600 (link) volstaat dan prima, is relatief betaalbaar en heeft de prima broadcom chipset. Ik geef dan liever geld uit aan een goede Wifi6 mesh set of leuke Asus router achter m'n losse modem.


Alleen de vraag hoeveel modems uiteindelijk eurodocsis 3.1 approved zullen worden. Volgens mij wordt die firmware zelf door Liberty (Ziggo) geschreven ism de fabrikant van hun modems in europa. Voor de losse verkoop zijn er bizar weinig te vinden namelijk geschikt voor de EU.

[Reactie gewijzigd door stx op 23 juli 2024 02:10]

Ter aanvulling: de Fritzbox doet soms toch wel wat gekke dingen. Zo werd de extra IP range die XS4ALL optioneel aanbood niet normaal door-gerouteerd maar met een soort 1-op-1 NAT naar je LAN poort gestuurd.

Dat soort dingen zal de doorsnee gebruiker niet uitmaken, maar juist bij power-users kan dat net een dingetje zijn waar je je aan gaat irriteren. Deed het mij in elk geval wel :D
Ik vind Fritz os super werken. Ik heb meerdere ap's in mijn huis en alles werkt als een zonnetje. Setup geen enkel probleem. Ik ben een nas en meerdere laptops, telefoons, tablets en media devices aan mijn netwerk hangen en alles praat met elkaar zonder enig probleem!
Ja maar goed, ik heb een standaard router van mijn provider en ik heb ook al die zaken aan mijn netwerk hangen zonder problemen. Ik weet dat die Fritz!box populair zijn alleen ik weet nooit zo goed waarom. Dit werkt, en die Fritz!box werkt ook.
Ik weet dat die Fritz!box populair zijn alleen ik weet nooit zo goed waarom.
Bij sommige providers krijg je een modem, waarbij je nauwelijks iets kunt instellen, op wellicht enkele poort forwards na, maar dan nog niet eens alle poorten/poortnummers welke je zou willen.

Ikzelf gebruik de Fritz!Boxen (voor ADSL en later VDSL) in verschillende typen al meer dan 12 jaar.
De modellen welke ik tot nu toe heb gehad zijn zeer stabiel. Een groot pluspunt vind ik persoonlijk dat je volledige toegang hebt tot alle instellingen in het Fritz!Box modem. Je kunt deze dus geheel naar eigen wens configureren.

Je kunt dus ook zelf poorten in je modem open zetten en doorsturen naar interne systemen e.d.
Als je gebruik maakt van telefonie, kun je meerdere SIP-accounts aanmaken om deze als "lijnen" in je modem in te stellen. Er zit bij een aantal modellen standaard ook een "DECT" basisstation in. Je kunt dan draadloze "DECT" telefoons rechtstreeks op de Fritz!Box aanmelden en gebruiken om mee te bellen. Mogelijkheid tot ontvangen van fax (wie gebruikt dat nog? Meer dan je denkt) en naar een stickje laten wegschrijven behoort dan ook vaak tot de mogelijkheden.

Zou niets anders dan Fritz!Box willen :)

[Reactie gewijzigd door LiquidCrystal op 23 juli 2024 02:10]

Port forwarding en dat soort instellingen zijn router instellingen, die kun je op vrijwel elke router doen, en dat werkt ook prima met een Ziggo modem (ingesteld als DMZ of in bridge mode). Nu je straks een eigen modem kunt gebruiken heb je ook verschillende opties in modems, allemaal met volledige toegang tot alle instellingen. Dus dat is niet echt de rede dat Fritz!box zo populair is. Het zal dus meer aan de extra mogelijkheden liggen als een ingebouwde DECT basisstation en meer van dat soort mogelijkheden.
Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen.

Ziggo modem/wifi-router gaf jaren geleden al geen stabiele wifi, dus na veel gedoe heb ik die in godsnaam dan maar op bridge mode doorgeschakeld naar een eigen wifi-router. Daarna: Nooit meer problemen mee gehad! Ligt dus gewoon aan hun brakke hardware.

Tot begin dit jaar de ziggo router kapot ging. Nieuwe connectbox, totaal ander merk en generatie, dus ik dacht: Laat ik het een kans geven. Wéér valt het signaal af en toe totaal weg. Soms zelfs een herstartende modem. Erg leuk als je net in een Zoom-meeting zit. Al van alles geprobeerd met gescheiden netwerken en kanalen etc, al een tweede nieuwe gehad maar precies hetzelfde probleem. Het is gewoon een rotding.

En ja, N=1 maar ik ben echt niet de enige. Kijk maar online.

Binnenkort legt een andere partij hier glasvezel ‘met wifi-garantie tot in de nok’ dus dat ga ik eens uitproberen.
Het opnieuw opstarten kan ook te maken hebben met een brak aansluitpunt.
Klopt. Sowieso bleek het type aansluitpunt sinds de vorige modem/router te zijn verandert. Zit met name een ander filter in. Kun je bijna niet weten als klant want wordt nergens duidelijk gemaakt in de handleiding etc.

Ziggo stuurde een monteur nadat ook de twee connectbox kuren vertoonde. Die verving het aansluitpunt door een nieuwe en aardde hem.

Hoe dan ook valt het wifi-gedeelte nog steeds af en toe weg.

Ik gebruik nu zoveel mogelijk de ethernetkabel want voor minder dan 1 jaar ga ik geen nieuwe router kopen. Desnoods heb ik nog een oude Apple Airport liggen. Geen ac of ax ondersteuning maar n is snel genoeg.
Ja, WiFi is bagger van die dingen. Die van mij staat ook altijd in bridgemodus met een sterke router erachter.
De grap is, dat afgezien van het wegvallen, ik gewoon slechte dekking had met die vorige. Dus ik een tweede en later derde wifi-hotspot aangesloten, allebei bekabeld, maar zelfs dan had ik niet overal bereik en was het instabiel.

Dus toen heb ik de modem in bridge gezet en één Airport in het midden van het huis geplaatst… er voilá… overal dekking en zonder haperen. Zelfs op zolder en in de tuin.

Dit is voor mij ook het bewijs dat het dus niet aan de situatie (te dikke muren of zo) ligt. Het is puur de router en goede plaatsing.
Vreemd, ik heb in 2019 ook de ConnectBox gehad van Ziggo i.c.m. mijn eigen router en de ConnectBox in bridge modus echter werkt het internet altijd bij mij. Team meetings, online gamen of streamen geen enkel probleem.

Nu moet ik zeggen dat ik eigenlijk nooit klachten heb over Ziggo terwijl mijn buren elke week wel iets te "zeiken" hebben over Ziggo.
Haha mooi dat jij geen problemen ervaart.

ik weet niet wat ziggo loopt te doen de laatste tijd, maar ik heb de laatste 2 maanden 3x downtime van meer dan 2 uur. was de hele wijk die uit flikkerde en dat gebeurde bij iedereen dus ook 3x keer.

Het lijkt haast wel dat elke keer als ziggo een snelheid verhoging doorvoeren dat het netwerk weer uit flikkert.

Ik had gelukkig een 4g modem reserve liggen die ik zo kon aansluiten op mijn eigen apparatuur.

Ik kan echt niet wachten totdat glasvezel bij mij thuis ligt hopelijk is de storing dan veel minder, dan kan ik eindelijke ook ipv6 gaan instellen (dat kan niet met bridge mode).
Maar..waarom dan niet?
Anoniem: 298277 @moviegeek10 mei 2021 11:22
Waarom niet? Heb hier al een jaar Caiway glasvezel en geen klachten. (wel eigen AP uiteraard.)
dan begrijp je later wel waarom ik zei
Het je er ook argumenten bij? ;)

Elke provider heeft wel eens ontevreden klanten maar wat Ziggo met hun modems uithaalt is gewoon machtsmisbruik.
KPN en Ziggo krijgen bij Trustpilot precies dezelfde lage score :Y)

Dus als je daar van uit mag gaan zijn ze allemaal even slecht.


En aan allestoringen.nl heb je helaas niks als het er in jouw straat uit ligt.
Da's gewoon dreigen, 'je merkt later wel waarom het fout is', volgens mij bereik je meer door wat linkjes naar de problemen, en een beetje uitleg over wat er misging.
Nee, want het ging om Ziggo, die hebben geen glasvezel maar coax.
Alleen al door het waardeloze uiterlijk wil ik al geen Fritzbox , en hier werkt ook alles gewoon goed met het Ziggo modem heb er alleen een fatsoenlijke router achter zitten voor wifi tot zo wat einde van de straat
Maar heb een kameraad die hier in de straat woont die die dit voor zijn beroep doet dat scheelt wel een slok op een borrel met het instellen e.d. van het netwerk
Alleen al door het waardeloze uiterlijk wil ik al geen Fritzbox
Wat een bud argument, who cares hoe het ding er uit ziet als het maar goed en stabiel werkt.
Ik ben blij dat deze gedachten niet door iedereen wordt toegepast in elke branch, dan zouden we echt een lelijk wereld hebben. Hou er rekening mee dat bij sommige mensen de aansluiting in de woonkamer oid uitkomt. Het kastje kan dus in het zicht staan.
@Evian
Ik heb zelf al jaren een fritzbox, en ja die hangt in de woonkamer :)
Weliswaar achter het gordijn, maar storend vind ik dat allerminst.
I Care en is ook veel te duur , met een fatsoenlijke router voor de helft van het geld en goede instellingen kom je net zo ver voor een druk thuis gebruik
Het grootste probleem is dat mensen alles zelf willen kunnen regelen en of hebben tot dat het niet werkt en dan ligt het aan die andere
Maar de providers zijn groot en hebben gezamenlijk maar één of twee type devices om te ondersteunen. Dan zal die beveiliging toch juist beter zijn? Daarnaast lijkt me: hoe minder opties, hoe kleiner het aanvalslandschap. Geen kwetsbaarheden in mijn router VPN bijvoorbeeld, die zit er namelijk niet in :p
De providers maken die modems niet zelf natuurlijk, maar maken gebruik van toestellen die op de markt beschikbaar zijn met eventueel wat aanpassing en rebranding. Als ik kijk bij telenet (de Belgische ziggo tegenhanger), zie ik al 4 modellen en dat is enkel de laatste generatie. De vorige generaties, die nog steeds in omloop zijn, staan er niet meer op.
Dat er hoogstens 1 à 2 modellen in omloop zijn die door de provider ondersteunt worden is dus een mythe. Er zijn er vaak sowieso al meerdere en de ondersteuning komt van de fabrikant zelf. Als die stopt nemen de providers een nieuwer model.

Buiten dat de providers dus zelf al meerdere toestellen hebben is diversifiëring geen slechte zaak. Beveiligingsrisico's zijn, zeker in consumententoestellen, nooit 100% uit te sluiten en hoewel je gelijk hebt dat het bestaan van een risico vergroot met meerdere toestellen, verkleint het aantal potentieel kwetsbare toestellen.

Als iedereen hetzelfde toestel heeft loopt iedereen gevaar bij het ontdekken van een kwetsbaarheid terwijl nu dat maar een kleiner deel zal zijn. En het belangrijkste is: met vrijheid van modemkeuze kan je voor jezelf uitmaken of het risico van een kwetsbaarheid hoog genoeg is om een ander toestel te installeren ipv je overlaten bent aan de genade van je provider.
Ik heb een Fritzbox van XS4ALL (Glas, dus geen kabel) maar het is veruit de beste door de ISP geleverde 'modem/router' die ik ooit heb gehad. Dat ding is nog nooit vastgelopen, de interface is mooi clean en overzichtelijk. Eigenlijk is het heel simpel: Het ding doet het uitstekend.

Ik heb mijn Fritzbox nog nooit hoeven te rebooten om issues te verhelpen.

Met verschillende modems van Ziggo of KPN altijd gezeik. Deze Fritzbox is echt een verademing.
De sterke punten zijn op de website vermeld.
Maar dat is natuurlijk een 'Wij van WCeend' achtige marketing uiting.
Wat @jdh009 lijkt te bedoelen is, wat is jouw praktijk ervaring met dit modem en waarom zou jij, @NoUser nu juist in combinatie met Ziggo voor dit modem kiezen.

Jouw advies voor een alternatief zal, lijkt me, immers op een praktijk ervaring gebaseerd zijn en niet enkel op de marketing van een fabrikant.
Sterke punten van de ROUTER functie staan idd vermeld, van de MODEM functie van het apparaat staat er niets meer vermeld dan dat die geschikt is voor docsis.
Maar waar kunnen we deze bestellen, volgens mij kun je de Fritz!box alleen via een provider krijgen.
je kan de fritzbox rechtstreeks kopen bij www.avm.nl (fabrikant van de fritzbox). Heb fritzbox al 10 jaar in gebruik, nooit problemen ermee en wifi is stukken beter dan het prul dat je van de providers krijgt.
Als je naar avm.nl gaat dan sturen ze je uiteindelijk door naar nl.avm.de waar je bij "Verkrijgbaar bij" alleen maar de melding krijgt dat hij door de provider wordt geleverd. Een "koop nu/hier" knop kan ik helaas nergens vinden. Ik heb het dan wel over de 6660 Cable variant. Een andere Fritzbox zal je vast wel via de eigen website te bestellen zijn.
Als je even erop googled, heb je zo een paar bedrijven die het los verkopen en niet afhankelijk bent van de provider.

Conrad:
https://www.conrad.nl/p/a...hz-5-ghz-24-gbits-2228394

Maxict:
https://maxict.nl/avm-fri...m=cpc&utm_source=tweakers

Nooit ergens vanuit gaan dat het alleen via de provider te verkrijgen is.
Waar kun je die kopen dan? Als ik kijk bij bijv. https://nl.avm.de/producten/fritzbox/fritzbox-6660-cable/ staat er bij verkrijgbaarheid toch echt 'exclusief via provider'.
Maar dat is dus niet via AVM.nl, wat de claim was.
Ook bij Conrad lijkt het trouwens (momenteel) niet leverbaar
Leverindicaties van Max ICT zijn sowieso onbetrouwbaar, daar staat altijd dat iets leverbaar is, maar zeer vaak leveren ze niet.
Een aantal modellen zijn via avm verkrijgbaar, anderen via een winkel, had misschien wat duidelijker moeten zijn.

Ik heb daarin wel positieve ervaring met maxict.
Als je voor het helft van dat geld een router koopt ben je net zo ver , als je het goed in laat stellen door iemand die weet wat hij doet
maar ik wil geen k... modem van een willekeurige provider waarvan alles of grotendeels is dichtgetimmerd waarbij zij bepalen wat er mee gebeurt (zelfs usb poorten zijn vaak niet bruikbaar).

Dan heb ik liever een modem zoals van fritzbox waar ik alles in kan stellen en een goede wifi heb.
Hoe vaak gebeurt het dat de modem van je provider de probleem van alles is (naar mijn mening iets te vaak).

Maar goed, mijn mening, we zijn niet allemaal hetzelfde, ieder zijn voorkeur.
Wil je Cable. ? In Duitsland kan ik het voor je kopen. En opsturen €15,- dus zo'n probleem is het niet. Of gewoon voor mensen met over de grens.
Ik hoef er persoonlijk geen, al enige tijd weg bij Ziggo.
Ik reageerde alleen op @casper956 die aangeeft dat de modems via avm.nl verkrijgbaar zijn, terwijl dat niet zo lijkt te zijn.
Super, wist niet dat ik die rechstreeks kon kopen.
Heb wel vaker fritzboxen te koop gezien, maar nog nooit de Cable variant.
Zodra Ziggo de boel vrijgeeft komt er een fritzbox in huis.
Vreemd dat dit beoordeling 0 krijgt.
Op de site van de Fritz staat bij 'Verkrijgbaar bij':
Exclusief bij de provider
De FRITZ!Box 6591 is geoptimaliseerd voor kabelaansluitingen en wordt door kabelexpoitanten aangeboden.
Als je googled erop, zie je ook dat de opvolger de 6660 te verkrijgen is bij Conrad en bij Maxict los te verkrijgen.

maxict:
https://maxict.nl/avm-fri...m=cpc&utm_source=tweakers

Conrad:
https://www.conrad.nl/p/a...hz-5-ghz-24-gbits-2228394

[Reactie gewijzigd door casper956 op 23 juli 2024 02:10]

Fritzbox zijn vaak wel in winkels te koop. Hij is bv. bij amazon.nl te bestellen.
Tsjah waar zou je op tweakers.net nou kunnen vinden waar je hardware kan kopen? ;)
pricewatch: AVM FRITZ!Box 6591 Cable
Buiten het feit dat ik geen amazon fan ben, is hij daar ook niet leverbaar, vandaar de vraag.
Ik zou dan toch liever een model willen wat geen wifi heeft maar puur 1 utp. zag dat bv motorolla dat soort modems heeft.
Zelfde hier. Gewoon een "dom" modem. De router en AP's heb ik al van Unifi.

Wat mij betreft hadden providers ook gewoon domme modems kunnen leveren en de keuze voor modem/router in één. Maar weet nog niet of ik zelf een modem aan ga schaffen. Eerlijk is eerlijk, de huidige connectbox van Ziggo heeft wel zo nu en dan kuren.

Ga er zeker eens naar kijken qua opties.
Helemaal mee eens! Ik heb mijn Router en AP's (en Switches) van Unifi en wil dus een zo dom mogelijk modem in huis. Heb wel Ziggo en heb nog die hele oude Ubee modem. Ziggo wil graag dat ik overstap naar een nieuw model (die ik al thuis heb liggen) maar deze doet het zonder issues dus wil niets wijzigen.

Dus een dom modem voor de kabel zou ik wel naar gaan kijken.
zelfde situatie hier. al heb ik momenteel geen klachten met het modem. we gaan het wel zien :D
Hier de Arris Power consumtion van alle beschikbare modems

De FRITZ!Box 6591 Cable Service The average power consumption
is 11 watts, and a maximum of 27.5 watts.
ik zou dan liever voor de https://en.avm.de/products/fritzbox/fritzbox-6660-cable/ gaan ipv 6591. Goedkoper en WiFi-6 EN 2.5Gbit LAN-poort voor de CAT6 gebruikers onder ons.

https://en.avm.de/product...-products/fritzbox/cable/

Hier een overzicht en compare van alle Cable modems van AVM.

[Reactie gewijzigd door equit1986 op 23 juli 2024 02:10]

Helaas zie ik staan dat deze juist (nog) niet verkrijgbaar is voor ons:
Exclusief bij de provider
De FRITZ!Box 6591 is geoptimaliseerd voor kabelaansluitingen en wordt door kabelexpoitanten aangeboden.
Edit: Glup was me allang voor :+

[Reactie gewijzigd door nomad_ op 23 juli 2024 02:10]

Als je een Giga-abonnement hebt heb je geen Puma chip meer. Ook heb je geen bufferbloat met dit modem vanwege DOCSIS3.1-vereisten.
niet? connectbox heeft die chipset toch?
De Connectbox Giga heeft een nieuwere Puma 7 waarbij het hardware probleem volgens mij is opgelost.

Je hebt nog steeds liever een Broadcom modem maar het is geen groot probleem meer. Ik had in ieder geval geen latency spikes meer met mijn Connectbox Giga in bridgemodus op een eigen router. Een eigen router kan al jaren (wel alleen via IPv4 omdat er nog kinderziektes in veel IPv6 routers zitten die instabiliteit op het netwerk geven). En ook standaard geen bufferbloat meer, ook met QoS op je router uit.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:10]

Ik heb de Connectbox Giga nu een paar dagen in huis met het zakelijk Giganet abonnement een maand gratis om te proberen. Bij 900Mbit gaat de Connectbox Giga over zijn giechel, cache lijkt vol te lopen van het apparaat. Ben er echt totaal niet tevreden mee, nog even los van de achterlijke vorm van dit apparaat, wat gewoon ruim 4U rackspace in gebruik neemt.

Op het moment dat ik maximale download test via speedtest houdt dit bij ~920mbit op, connectbox pingt met 1000+ ms. Vervolgens gaat de upload test en die komt niet meer boven de 30mbit uit.

Als ik maximale download van 800mbit doe is er niets aan de hand en is de upload daarna gewoon 50mbit.

Die nieuwe Connectbox Giga trekt het sowieso niet dus....
Trekt de Giga in bridgemodus het ook niet? Of is met routerfunctie ingeschakeld?
Dit is helaas al in bridge mode.
Met Gigabit ethernet kan je theoretisch zonder packet loss trouwens alleen maar 974Mbps halen met overhead meegerekend. 1000Mbps ga je zonder een 2.5Gbps-modem niet halen. Ook zegt Ziggo zelf dat je met hun modem op 1 apparaat "maar" 94% van de 1000Mbps haalt(dat is dan nog lager dan 974Mbps)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:10]

Het is echt het modem wat het begeeft voordat er überhaupt een interface/bandbreedte limiet in de buurt is.
Heb ook al met de technische dienst aan de lijn gehangen en dit is een bekend probleem, ze gaven aan dat ze dit (hopelijk) binnenkort met een update op kunnen lossen.

Los van dat de snelheid niet gehaald wordt is de Connectbox Giga zo ontzettend lomp dat hij niet in ons rack past en wordt deze vervangen door een wat professioneler Docsis 3.1 modem zonder Wifi en al die poespas. Ik ga er vanuit dat het nieuwe modem wat ze sturen wel de maximale lijnsnelheid haalt en niet op zijn gat gaat (volgens specificaties maximaal 4.6Gbps down en 480Mbps up), dit modem heeft ook de mogelijkheid om de 4x1gbps poorten te bundelen aan de LAN kant waarmee wij in de toekomst dus met max 4gbit down op onze 10gbit infrastructuur aan kunnen sluiten.
Ik vind het zo bizar dat zo veel mensen zo'n brakke internetverbinding accepteren. Of dat ze niet doorhebben dat het probleem wat ze hebben niet normaal is.

Of het heel normaal vinden dat hun videobel verbinding even wegvalt.
Ik heb echt een grondige hekel aan ziggo ontwikkeld hierdoor, ik zit lekker op vdsl.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 02:10]

VDSL is inferieur aan kabel!

Gebruik het ziggo apparaat alleen als modem, en regel je eigen netwerk, dat is op dit moment de beste optie.
Uit mijn ervaring is Vectoring VDSL veel stabieler dan de kabel, als je maar dicht bij de kabelverdeler bent. Je deelt geen lijn met anderen en er is vrijwel geen jitter.

Het is niet zo snel als kabel maar zonder glasvezel is er geen andere keuze.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:10]

Het probleem is dat de Ziggo modems van de afgelopen jaren ook gewoon inferieur zijn, ook al staat deze in Bridge. Het verkeer loopt namelijk nog steeds over die puma chip. Het speelt zelfs per wijk of je de problemen met die Puma chip hebt of minder tot niet. Een nieuw modem aanvragen had geen zin, je kreeg dezelfde weer terug. Een ouder modem haalt mogelijk de hogere snelheden niet meer. Dan kan je geen kant meer op.

Uiteraard speelt de afstand bij DSL een rol maar een goeie VVDSL lijn met een eigen modem is retestabiel en een latency van rond de 6/7 ms.
Precies dit. Ik had zo'n oud Cisco EPC3928 modem, in bridge met een eigen Asus router er achter. Die haalde de nieuwe Ziggo snelheden niet meer, dus ik kreeg zo'n Arris Connectbox opgestuurd, met de prachtige Puma chipset. Ondanks dat deze ook in bridge stond, zorgden programma's die veel connecties opzetten (b.v. Torrent-clients) ervoor dat alle devices op het netwerk geen internet meer hadden, inclusief de torrent die met niet meer dan 3 KB/sec binnen kwam. Dit was bij de Cisco geen enkel probleem.

Heb toen snel Ziggo weer gebeld om het Cisco-modem weer te laten activeren, en de Connectbox vlug weer ingepakt. Als je HEEL VEEL geluk hebt en klaagt over de Connectbox, wil Ziggo soms wel het zakelijke Ubee modem opsturen (zonder wifi), maar dat is mij niet gelukt.

Enige opties waren om de snelheid van het Ziggo abonnement te verlagen, of over te stappen naar glas (dat was toch al aanwezig). Heb voor het laatste gekozen, maar er zijn zat woningen die nog geen glas hebben, en dan kun je inderdaad geen kant meer op.
Vind ik ook niet normaal maar Ziggo biedt domweg geen oplossing! En KPN is nog erger.

Blij dat ik volgend jaar glasvezel krijg!

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 02:10]

Anoniem: 306567 @stx10 mei 2021 10:25
Maar maakt dit echt uit als je het modem in bridge modus hebt staan en je eigen router gebruikt? Wat maakt een andere modem beter dan die van Ziggo?
Maakt niets uit, zo heb ik het al jaren!

Nou gebruik in mijn router alleen als Access Point, en mijn PC zit direct in de Ziggo Modem.

Heb zelf een Hitron Modem van Ziggo, nooit problemen mee.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 23 juli 2024 02:10]

Het grote probleem van bridge bij Ziggo is dat je dan ook je IPv6 kwijtraakt. Ik ga er even vanuit dat dit ook geldt als je straks een eigen modem mag installeren. Aangezien ik op dit moment veelvuldig gebruik maak van mijn dual-stack, is dat voor mij als tweaker (die juist een eigen modem zou kunnen nemen) een struikelblok.
Dat je niet weet hoe je iets moet configureren wilt niet zeggen dat het niet kan werken. Het modem van Ziggo in bridge en toch dualstack ip adressen krijgen ligt aan de implementatie van het apparaat wat je er achter op aansluit.

Hier staat ook het modem in bridge en is direct aangesloten op een Debian server. Deze server routeert vervolgens het verkeer naar mijn LAN. Als ik standaard de dhclient van ICS gebruik dan kan ik nog wel ipv6 krijgen op de Debian server zelf maar kan ik geen gebruik maken van ipv6 op de rest van mijn netwerk. Zelfs niet als ik RaDVD gebruik. Dit komt omdat ik maar moet raden wat mijn prefix is voor het subnet en dit is erg omslachtig waardoor je het niet permanent werkend krijg. Echter als je een en ander uitzoekt en gebruik maakt van wide-dhcp6c dan wordt je prefix netjes bij je ISP opgevraagd en kan je hem delegaten. Je kunt hier een howto lezen die voor Ubuntu is geschreven maar feilloos in Debian werkt. Dit geldt dus ongetwijfeld ook voor andere distro's.

Dat betekent dus dat IPv6 bij bridge gewoon werkt. Dat de router die je erop aansluit of je installatie er niet goed mee om weet te gaan ligt dus niet aan de bridge mode, maar juist aan de apparatuur/installatie die je gebruikt. Dit is overigens getest op Ziggo's connectboxen en Delta's Sagemcoms en Cisco's.
Bijzonder. Ik heb tot nu toe namelijk altijd gelezen dat ziggo zelf de ipv6 uitschakeld als je bridge aanzet. Dus dat je terug gaat naar een ipv4 connectie. Dat is blijkbaar oude informatie dan. Dat is ook de reden dat ik het nooit meer heb geprobeerd.
Dat is geen oude informatie, ik wist niet van het ipv6 probleem, maar heb dit wel pas meegemaakt paar maanden terug. Bij een nieuwe aansluiting wilde ik de modem in bridge mode zetten, maar die optie was niet beschikbaar. Ook dingen als poorten open zetten stond er niet bij. 6 helpdeskmedewerkers later nog net voor sluitingstijd eindelijk iemand aan de lijn die zei dat dit kwam omdat mijn modem in ipv6 modus zat. Die heeft dus een nieuwe configuratie gestuurd en ipv4 toegekend. Daarna kreeg ik de extra opties weer te zien in de modem en kon ik het op bridge modus zetten. Hoewel ik het niet heb uitgetest (0 ervaring met ipv6), begrijp ik hieruit wel dat ze dus ipv6 uitschakelen.
Ik ga vanavond eens kijken of ik dit kan vertalen naar Openwrt, wat in feite ook gewoon een Linux distro is.
Als ik het goed begrijp blijft het probleem dat het apparaat in de bridgemodus nog steeds de Puma6 chip gebruikt, alleen weet ik dit niet zeker. Juist deze chip geeft zoals velen al voor mij vertellen de instabiliteit van de Connectbox. Een router achter deze modem zal al wel voor stabielere wifi en lan kunnen zorgen, maar de uiteindelijke verbinding met het internet is nog steeds instabiel. Als dit niet het geval is, dan hoor ik dat graag.
Anoniem: 306567 @Gricicool10 mei 2021 10:59
Zullen deze patches niet voldoende geholpen hebben?

nieuws: Ziggo brengt patch uit voor gedeeltelijk oplossen packet loss Connect...
Het modem-gedeelte werkt prima, maar veel mensen gebruiken hem inderdaad in bridge modus omdat het wifi-gedeelte onbetrouwbaar is.

Dus die betalen voor een apparaat wat niet goed werkt. Jaar op jaar. Overigens was er bij eerdere modellen modem/routers ook al gedoe.

En die mensen moeten dan zelf alsnog een betere wifi-router kopen. Hallo dubbele afvalberg. En aan de slag met de instellingen, die bij elke fabrikant weer net iets andere namen hebben. Dus moet er weer iemand bijgehaald worden. Allemaal nergens voor nodig.
Anoniem: 306567 @laptopleon10 mei 2021 11:33
Blijkbaar is er dus een probleem met packet loss. Ik heb het getest en ik heb er blijkbaar ook last van. Heeft met de puma6 chip te maken.

Edit: Met pingplotter heb ik geen package loss

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 02:10]

Eerste wat ik aanvroeg toen ik bij Ziggo kwam samen met een IPv4 adres.
Maar gelukkig heb ik binnenkort glasvezel en ga ik over naar KPN, dus helaas is dit allemaal net iets te laat voor mij.
Als je de connectbox in Bridge mode laat zitten heb je uitsluitend IPv4, in de praktijk nu nog niet zo'n probleem voor de meeste mensen maar wel een beperking om rekening mee te houden.
Grootste nadeel is dat Ziggo geen statisch IPv4 IP-adres aanbied tenzij je extra geld gaat bijleggen.
Maar ja voor iemand die verder niets doet zoals self-hosting, hoeft dat gelukkig geen probleem te zijn.
Gelukkig heb ik tot nu toe nog niet mogen mee maken dat ik een ander IP-adres aangewezen heb gekregen.
Na twee keer pech te hebben met een DynDNS aanbieder die ermee kapte, heb ik nu met een script mijn eigen DynDNS bij Transip geregeld. Tip: https://github.com/jlentink/go-transip-dyndns/ . Hiermee kan je je server ip automatisch aan een subdomein koppelen.
Fijn om alles zo ingesteld te hebben dat het ook bereikbaar blijft als de hoofdverbinding wegvalt en je ip sowieso veranderd.
Dat heb je netjes gedaan, ik heb zelf alles via Cloudflare lopen en heb zelf een klein script draaien dat eens per uur mijn IP adres bekijkt en als dat anders is dan vorige, past het de IP aan in mijn Cloudflare panel (via API)

Dus ik maak me daar gelukkig niet zo'n zorgen over ook.
Als je het in bridge modus hebt staan dan staat 1 kastje niets meer te doen dan het signaal door te geven, ik vind dat zonde van de ruimte, stroom, geld en materialen waar het uit bestaat.
Alleen het stroomverbruik bij deze apparaten is al dramatisch.
Precies dit dus! Voor de gemiddelde consument boeit het weinig, maar ik wil al jaren van die buggy,energiezuipende outdated en met korting ingekochte Intel chipset af die ziggo met de connectbox levert!
Dan lijkt dat me ook gerelateerd aan dat hier de connectbox GUI erg traag is bij mij, meeste pagina's duren ongeveer een halve tot hele minuut om te laden. Jammer ook dat ik mij een oudere GUI herinner waar je wel snel doorheen kon klikken, maar die ze blijkbaar weggehaald hebben
Ik heb nog twee ziggo modems van technicolor, de laatste die nog de snelheid aankan voor het puma6 gedrocht die FPS shooters online gewoon onspeelbaar maken. Ik heb medelijden met al die spelers die niet weten dat ze online een mega handicap hebben door dat modem :O
Die modem heb ik hier ook nog in gebruik (nooit een nieuwe/vervangende gekregen). Echter is deze modem maar 100MBit.. dus met de aankomende snelheidsverhogingen kan ik niet eens de volledige internetverbinding benutten..

Krijgen we hier nog nieuwe modems voor (die 1 / 2.5 GB hebben bv.)?


nvm.. aan die 100MB/s zit ik nog niet (rond de 40MB/s met een 300 Mbit/s verbinding)

[Reactie gewijzigd door DarkUnreal op 23 juli 2024 02:10]

Ik heb zelf een connect box in bridge draaien met een Archer c7 er achter en die doet het super stabiel en ping 13-17 ms

Ik heb wel de IPv4 firmware laten activeren want op Dual stack was idd alles wat IPv6 deed brak slecht en instabiel.

na de omzetting naar IPv4 geen enkel issue meer draait nu al maanden super stabiel en 99% van de geadverteerde snelheid.
Ik heb ook nog een technicolor modem, werkt rete goed kan tot 600mb down aan en dat is wat ik ook heb
had ook eerst een puma chip box gelukig had de monteur toevalig nog een technicolor in de de auto ,heeft dat witte gedrocht waar ie eerst mee kwam weer meegenomen.
Maar hij zij me wel dat technicolors niet meer geleverd worden dus als deze stuk gaat ben ik de sjaak
Het iritante is dat de technicolors met ladingen vernietigd zijn werd mij verteld .
Jij hebt er nog 2 , kan aleen maar zeggen wees er zuinig op :P
Op marktplaats staan er nu 6. Dus op rommelmarkten houd ik me ogen ook open, voor een eurotje of twee ben je snel eigenaar ;-)
Heb zelf met heel veel moeite een Ubee UBC1318ZG van Ziggo gekregen (Na wekenlang issues te hebben gehad met een Connectbox).
Ze wilde mijn cisco ook vervangen door een arris, want dan zouden mijn problemen opgelost zijn. Uiteindelijk hebben ze de straat open moeten graven om een kabelbeschadiging te herstellen en blijft de cisco lekker staan.
Toen ik bij mij ouders woonde had ik erg veel last van de ping spikes veroorzaakt door de puma6 chipset.. sommige spellen waren erg gevoelig voor waardoor ik desync kreeg door te veel ping variance. Ging dan ineens door de baas heen of belande ik ineens achterin out of bounds achter de poort. Vaak deed een skil geen damage want de server had het genegeerd door verschil in ping. Mooi een ping van 18 maar je hebt er niks aan als je uitschieter hebt van 100-200ms. Een dikke gaming router en modem als bridge deed geen moer. Monteur waren ook vaak langs geweest om het te bekijken.. was normaal volgens hun.
Nadat ik verhuist ben en geen ziggo meer hebt, heb ik er helemaal geen last meer van.
Oh God, ik heb dus zo'n ConnectBox en Ziggo maakte mij de hele tijd wijs dat het wel eens aan mijn netwerk zou kunnen liggen dat mijn wifi onstabiel is. Ik heb er last van dat mijn wifi af en toe lijkt te hangen en heb van alles gedaan maar kreeg het niet opgelost.

Welke opties heb ik nu? Ik vind 68,50 euro wel erg veel geld voor een ding wat dus niet eens goed werkt en ik dus eigenlijk mijn eigen wifi router moet aanschaffen wil ik dit goed opgelost hebben.
KPN biedt in Nederland wel al een eigen modemkeuze.
Dat is ook maar beperkt waar en alleen geldig in gebieden waar geen GPON (Gigabit passief optisch netwerk) gebruikt wordt. Ja je kunt de router wijzigen, maar de 'media converter' (ONT) wat toch vergelijkbaar is met een modem niet in gebieden waar GPON wordt gebruikt. KPN ziet de ONT als essentieel onderdeel van hun netwerk ondanks dat deze binnen je huis geplaatst wordt.
Volgens de Berec eindigt een aansluitpunt op het punt waar een verbinding het huis binnen komt. Vanaf dat punt is een netwerk eigendom van de klant en mag die dus ook bepalen welke modem hij gebruikt.
Volgens bovenste quote zou KPN zich dus ook niet aan de regels houden. Anderzijds, ik ben geen expert dus het blijft een mening.
Hoe kun je de media converter als modem bestempelen? Dat ontgaat mij even.
Het apparaat waar het om gaat in dit geval zet slechts licht naar ethernet om, het doet niks met het verkeer wat er overheen gaat. Laat staan dat er iets van het OSI model van op toepassing is.

Dit is gewoon geen modem. Ik en vele andere sluiten de glasvezel kabel via een SFP module ook rechtstreeks aan op hun modem, gewoon omdat het kan.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 23 juli 2024 02:10]

Een ONT kun je wel zien als modem, net als een NTU. Deze zet namelijk het binnenkomende glas-signaal om naar netwerk.
Een router met SFP module kun je weer zien als modem-router.
In de basis zet een modem signaal A om in signaal B en andersom (https://en.wikipedia.org/wiki/Modem). Een mediaconverter doet niks anders, signaal A (licht) naar signaal B (stroom) en andersom alleen zijn bij een mediaconverter beide signalen digitaal.

De SFP module waar jij over schrijft kan ook GPON (er zijn tenminste ONT SFP modules te koop). Echter ondersteund KPN dat niet. Let hierbij op, dit geldt alleen voor de nieuwe(re) gebieden waar glasvezel ligt/komt. GPON wordt namelijk nog niet zo lang ingezet. In mijn vorige woning had ik ook glasvezel maar dan met een eigen vezel richting de POP en had ik een SFP module in mijn router, nu is dat niet mogelijk en moet er een extra kastje geplaatst worden.

edit:
Ongeacht of het vergelijkbaar is met een modem:
Volgens de Berec eindigt een aansluitpunt op het punt waar een verbinding het huis binnen komt. Vanaf dat punt is een netwerk eigendom van de klant....
Ik zou graag zelf de keuze hebben voor wat er in mijn meterkast aan electronische apparatuur geplaatst wordt. Met GPON bij KPN heb ik dat nu niet.

[Reactie gewijzigd door Vesper64 op 23 juli 2024 02:10]

Zoals mad-dog ook al opmerkt heeft een ONT wel degelijk iets met het OSI model van doen.

Maar of je dat dan een "modem" wil noemen of iets anders is eigenlijk ook alleen maar een semantische discussie.

Uiteindelijk gaat het erom dat de geschillencommissie blijkbaar vindt dat je IEDERE vorm van actief apparaat dat je op het binnenkomende 'overnamepunt' aan sluit vrij gekozen zou moeten kunnen worden.

Of het nou een DOCSIS modem is dat je op de binnenkomende coax aansluit of een ONT op een binnenkomende glasvezel maakt denk ik weinig verschil.

Ook voor KPN zal dit dus denk ik wel consequenties gaan hebben, tenminste zodra de eerste klant hier echt een probleem van gaat maken en naar de geschillencommissie stapt.
De mediaconvertor doe ook alle authenticatie en bepaald de snelheid op de lijn. Daarmee is de mediaconvertor het Modem. Wat je er achter aansluit is geen modem maar een gateway.
Ziggo wordt hier zeer benadeeld ten opzichte van KPN. KPN hier bijna niets te doen aan hun netwerk om de klant een eigen gateway achter de NT aan te laten sluiten, want alle beveiliging, provisioning etc. zit in the NT. Ziggo moet nu een 'vreemd' modem gaan ondersteunen wat direct aan hun CMTS hangs, met alle gevolgen qua veiligheid, IT systemen etc. van dien. Ik denk dan ook dat wat de rechter of geschillencommissie ook zegt, Ziggo gaat dit niet (kunnen) waarmaken.
Ziggo wordt hier zeer benadeeld ten opzichte van KPN. KPN hier bijna niets te doen aan hun netwerk
Hangt er van af hoe je het bekijkt. Hoe lang worden die mediaconverters al geplaatst? Feit is dat Ziggo al ruim 5 jaar geleden wist dat ze dit moesten ondersteunen.
KPN plaatst ze al zo lang ze glas doen - een jaar of tien?
En hoezo weet Ziggo dit al 5 jaar? De ACM heeft nog geen uitspraak gedaan en de geschillencommissie zegt eigenlijk 'wij denken dat de ACM dit zal gaan besluiten dus maken we het nu maar alvast verplicht.'
KPN plaatst ze al zo lang ze glas doen - een jaar of tien?
En hoezo weet Ziggo dit al 5 jaar? De ACM heeft nog geen uitspraak gedaan en de geschillencommissie zegt eigenlijk 'wij denken dat de ACM dit zal gaan besluiten dus maken we het nu maar alvast verplicht.'
Ah, je hebt gelijk! Het is niet vijf jaar, maar eerder vijftien jaar. Ik dacht me 2016 te herinneren, maar het was 2008:
Bij het afsluiten van een abonnement is er geen stap in het proces waarbij wordt gevraagd of je eigenlijk wel een modem thuisgestuurd moet krijgen. Dat gebeurt gewoon. Dat is vreemd, want eigenlijk zou er wel een dergelijke stap moeten zijn. Er is sinds 2008 namelijk al Europese regelgeving die lidstaten verplicht om regels in te voeren waarmee consumenten zelf kunnen kiezen welk modem en welke router zij gebruiken. Die regelgeving heeft een bepaalde termijn om in de lidstaten in wetgeving opgenomen te worden, en deze termijn is inmiddels verstreken.
edit: ik zie dat @Dennism je ook al gecorrigeerd heeft, en dat 2016 het jaar is dat het in de Nederlandse wetgeving opgenomen is.

[Reactie gewijzigd door wankel op 23 juli 2024 02:10]

Ik denk eigenlijk dat KPN zich wel aan de regels houd, volgens mij bedoeld deze wetgeving immers niet het exacte punt waar een kabel de woning binnenkomt. maar het AOP, de plek waar een voor de consument bruikbaar signaal beschikbaar is. Bij Ziggo is dat het blokje waar de 'groene kabel' overgaat in de coax aansluitingen (vaak in de woonkamer bij oudere huizen, bij nieuwe huizen vaak in de meterkast), bij ADSL is dat het isra punt en bij glas is dat normaliter de NTU, waarbij alles tot en met het AOP binnen het domein van de provider valt en alles na het AOP in het domein van de afnemer (tenzij anders afgesproken, denk aan door providers geleverde routers e.d.).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 02:10]

Volgens de commissie dus niet:
"De commissie concludeert dat, nu het Besluit is ingevoerd op grond van de Richtlijn 2008/63/EG waarin als uitgangspunt genomen wordt de vrije keuze van consumenten betreffende eindapparatuur en de conclusie van voornoemd EU-agentschap erop neerkomt dat innovatie en concurrentie het meest gediend is indien het netwerkaansluitpunt gedefinieerd wordt als het eind van de in het huis van een consument binnenkomende kabel,het netwerk aansluitpunt als zodanig gedefinieerd dient te worden."
Die is op zich wel interessant, daar dat niet aan lijkt te sluiten op eerdere invulling van deze wetgeving, o.a. onze telecomwet.
Onze telecomwet zegt niets over vrije modemkeuze…
Zie artikel 5 - de ACM heeft nog niet bepaald hoe de wet qua handhaving geïnterpreteerd moet worden. En daar neem de commissie nu een voorschot op.
roep dat niet te hard,

Dadelijk gaat ziggo allemaal connect boxen buiten tegen de muur schroeven :)
Toen ik lang geleden bij deze partij werkte, waren er twee redenen waarom ze graag dat modem zelf leverden:
  • Uitlezen en instellen op afstand door de helpdesk/3e lijns ondersteuning
  • Belangrijker: het provisionen van het speed profile. Met andere woorden: je abonnement stond/staat op het modem ingesteld en niet op hun backend.
Als punt 2 nog steeds van toepassing is, wordt het lastig om consumenten op een bepaald abonnement te pinnen en zou iedereen met een eigen modem dus potentieel de maximale snelheid hebben totdat ze een verificatie op de backend inbouwen.

[Reactie gewijzigd door Earry op 23 juli 2024 02:10]

Het speed profile is onderdeel van de CMboot file die een DOCSIS modem(/router) moet laden van de provider tijdens het booten, om te kunnen werken. Standaard DOCSIS functionaliteit, evenals de zaken uit het eerste punt dat je noemde.
Dan lijkt mij dat de Geschillencommissie anders had geoordeeld / Ziggo meer tijd geeft tot implementatie van het regelen van een speedprofile op de backend, anders verspreidt het zich als een lopend vuurtje dat je de potentie hebt om meer snelheid te krijgen dan waarvoor je hebt betaald.
Ik ben dan ook heel benieuwd hoe Ziggo hier op gaat reageren. Of ze nu gewoon echt openheid van zaken zullen geven.

Ook ben ik benieuwd of je nog IPv6 gaat hebben als je een eigen modem aan sluit.

Ziggo kennende zullen het wel heel moeilijk gaan maken om dit echt bruikbaar te maken voor mensen.
Dit kon toch al lang?
Tijd bij Ziggo gezeten, je kunt ze opbellen dan zetten ze je ziggo-modem/router in bridge. Je zet dan gewoon je eigen modem/router er achter en daar sluit je alles op aan.
Een Bridge modem betekent alsnog dat je de modem van ziggo gebruikt verplicht, geen vrije keuze. Nu hoort het mogelijk te zijn je eigen modem te kiezen en te gebruiken.

Daarnaast zou eigenlijk de maandelijkse kosten goedkoper moeten zijn, aangezien je de modem in principe in bruikleen hebt gehuurd en als dat niet meer zo is als korting op je maandfactuur kan.
Daarnaast zou eigenlijk de maandelijkse kosten goedkoper moeten zijn, aangezien je de modem in principe in bruikleen hebt gehuurd en als dat niet meer zo is als korting op je maandfactuur kan.
Dit zal nooit gaan gebeuren. Doet KPN en consorten ook niet. Heb je een probleem met je netwerkverbinding? Het eerste wat je mag doen is de modem van je ISP aansluiten om te kijken of de problemen zich daarmee ook voordoen. Dit kan niet als je geen modem van je ISP bijdehand hebt. En dan is het netwerkprobleem _jouw_ probleem.
"klantenservice Ziggo hoe kan ik u helpen?"
Klant: "Mijn internet valt geregeld weg. Mijn postcode is 7331AA 13"
"Meneer ik zie dat u uw eigen modem gebruikt. Zou u zo vriendelijk willen zijn eerst de modem van Ziggo aan te sluiten en dan kijken of u het probleem nog steeds heeft?"

... en juist in die context zal een ISP gewoon zijn eigen modems blijven leveren en dus doorfactureren. Je kan immers niet van een ISP verwachten dat ze support geven op een hele riks aan modems van de meeste exorbitante merken waar hun monteurs en/of klantenservice niks van weten. Ja, je mag je eigen modem gebruiken, maar dat betekent niet dat ze daar dan ook support op moeten geven. Die haal je dan maar bij de verkoper of fabrikant van dat modem.
Of hun belscript aanpassen... We sturen zo snel mogelijk een monteur, de voorrijkosten zijn € 60 excl. arbeidskosten.
.. en dan komt die monteur daar en treft een Gearbest Docsis 3.1 Superspeed AFM modem bedoeld voor de Chinese markt aan van 19,95 besteld via Alibaba en weet nog niet eens hoe hij in de webui komt om de Docsis waarden uit te lezen. Daarnaast herkent de CMT de modem ook niet en kan hij het daar dus ook niet op aflezen. Kortom: hij kan er niks mee.

Monteurs zullen dan gewoon de instructie krijgen om het modem te vervangen voor een Ziggo modem en dan gaat weer de nodige discussies opleveren met de klant. Immers die wilt dat niet omdat (vul hier een reden in) of de klant vind dat hij onnodig op kosten wordt gejaagd. Nee bespaar de monteurs aub een beetje en laat ze dat direct aan de telefoon regelen: "geen Ziggo modem en problemen? Sluit maar eerst het Ziggo modem aan en zijn er dan nog problemen dan kijken we weer verder, fixen we dat en pas als dat stabiel werkt dan gooit de klant er maar weer een ander modem op"
Het is dan de keuze van de klant, die heeft er voor gekozen eigenwijs te zijn. Dan mogen ze ook voor support betalen. En ziggo kan ook echt wel voorwerk doen door te vragen welk modem ze hebben, en daarop ook een instructie te maken voor de monteurs of eventueel online plaatsen.

En de monteur kan ook een ziggo modem meenemen om te testen, ligt het daar niet aan dan kan hij die meteen aanbieden en anders moeten ze zelf opzoek gaan naar een oplossing. Als de lijn naar binnen goed is, dan is ziggo ook niet aansprakelijk voor extern apparatuur als deze niet van hun zelf is.

En ze kunnen een lijst opstellen met modems die werken en waar ze ervaring mee hebben.
En ziggo kan ook echt wel voorwerk doen door te vragen welk modem ze hebben, en daarop ook een instructie te maken voor de monteurs of eventueel online plaatsen.
Als er 3 of 4 verschillende modems in de markt zijn dan zou dat geen probleem zijn, maar het aantal is nogal wat groter. Dat is logistiek een nachtmerrie. Als je jezelf daar aan waagt als provider dan kom je uiteindelijk de meest vreemde merken tegen en is een klant bezoeken zoveel voorwerk dat de voorrijkosten toch wel heel erg hard gaan stijgen.
En de monteur kan ook een ziggo modem meenemen om te testen, ligt het daar niet aan dan kan hij die meteen aanbieden en anders moeten ze zelf opzoek gaan naar een oplossing.
Dat werkt in de praktijk niet. Een internetverbinding die regelmatig uitvalt valt zelden uit als de monteur er is (net zoals jouw tandpijn meestal over is als je in de wachtkamer van de tandarts zit). Een korte test met een Ziggo modem wilt nog niet zeggen dat het probleem is gevonden. Zeker niet als we het over oxidatie in de kabels hebben, lassen die buiten los liggen en dergelijke. Daarvoor worden lijnen meestal langdurig gemonitored. Heeft de klant dan geen eigen modem van Ziggo en korting op zijn abo daarvoor dan moet je hem dus een modem gaan verkopen terwijl je niet eens met zekerheid kan zeggen dat het aan zijn eigen modem ligt. Dat is niet uit te leggen door een monteur. Mjah, sommige klanten zullen er wel mee akoord gaan, maar klanten die hun eigen modem willen gebruiken zijn meestal toch van het slagje 'betweter' en dat wordt dan een hele discussie met slechte NPS tot gevolg. Dan is de monteur altijd de lul.
Als de lijn naar binnen goed is, dan is ziggo ook niet aansprakelijk voor extern apparatuur als deze niet van hun zelf is.
Probleem is dat je dat dan wel moet aantonen.
En ze kunnen een lijst opstellen met modems die werken en waar ze ervaring mee hebben.
Totdat een modem niet in zo'n lijst voorkomt. Als monteur kom je de meest rare dingen tegen. Je zou zeggen dat bijvoorbeeld iedere televisie wel hetzelfde werkt en dat dit voor een monteur een peulenschil moet zijn om deze in te stellen. Welnu, dat is helaas niet altijd het geval (import televisies bv) en zelfs bij zo'n simpel ding als een televisie ben je soms een half uur tot een uur aan het zoeken. Dat wil je als monteur echt niet bij modems hebben.
Dan laat de monteur het modem achter zodat ze het 2 weken kunnen testen. Ziggo zal nu toch echt moeten als er uitspraak is. Dus ze zullen toch een oplossing moeten zoeken voor deze problemen ;)
Dan laat de monteur het modem achter zodat ze het 2 weken kunnen testen. Ziggo zal nu toch echt moeten als er uitspraak is. Dus ze zullen toch een oplossing moeten zoeken voor deze problemen ;)
De vraag is nu juist of ze dat moeten. Als ik met mijn Renault naar de garage ga en ik heb daar zelf een AMG motor in gelegd, (want die zijn beter) dan hoeft mijn Renault garage toch ook niet uit te gaan zoeken, waarom die niet zo lekker werkt met de rest van de auto. Of ze doen het wel, zijn twee weken aan het sleutelen en komen tot de conclusie dat de onderdelen niet gemaakt zijn om samen te werken. Ze kunnen dus niets voor me doen, maar ik krijg wel een rekening voor twee weken sleutelen.

Als de uitspraak is (en dat is die) dat alles vanaf het AOP van jou is en je daar ook je eigen spullen aan kan hangen, inclusief het modem, dan is dat ook je eigen probleem, want dan stopt het voor Ziggo bij "komt de groene kabel goed het huis binnen en is het AOP niet beschadigt / verouderd".
Ze moeten andere modems op het netwerk toe laten. Ja, maar ze zijn niet verplicht om er support op te leveren noch zijn ze verplicht korting te geven noch mogen ze hun eigen modem er niet standaard bij leveren. Zoals ik dus al zei in het begin: "heb je problemen: sluit dan maar eerst het Ziggo modem aan en heb je dan nog problemen dan komen we es kijken" :)
Dat is dus het probleem, je wilt niet iedereen een ziggo modem sturen. Ook zonde natuurlijk.

Daarom, als je kiest voor eigen modem, ben je ook zelf aansprakelijk voor de support die daarop komt. Dat kost nou 1 keer geld. En als daar een monteur aan te pas moet komen dan mogen ze die kosten gewoon doorberekenen. Dan is het de keuze aan de klant; kies je voor een ziggo modem, support en monteur gratis. Eigen modem: monteur kost geld als die komt.
Iedereen krijgt nu toch ook al een Ziggo modem dus wat is het probleem? Je kan als klant na oplevering door monteur het modem van Ziggo dan zelf afkoppelen en je eigen modem plaatsen. Of verwacht je dat de monteur wel je eigen modem voor je aansluit dan? (En nee: de monteur komt sowieso om je AOP Docsis 3.1 geschikt te maken dus je mag niet zelf aansluiten).
Eigen modem: monteur kost geld als die komt.
Zelfs als het probleem door oxidatie, een slechte las, een haperende ev komt? Je verklaart hier meteen alle 'eigen modemgebruikers' vogelvrij. Een klant moet niks betalen als het niet door de klant zelf komt of het nu een modem van Ziggo is of een modem van hemzelf. Dat is nu juist de hele kern van het verhaal: hoe toon je aan waar de fout ligt en waardoor het wel verdomd handig is dat de klantenservice de klant eerst het Ziggo modem laat aansluiten. Immers heeft dat ding ook kuren dan weet je - op afstand al - dat het niet aan het modem van de klant zelf ligt en de klant niks te verwijten valt.
Waarom zou je een Ziggo modem sturen als de klant die niet wil. Dat is verspilling van apparatuur dat nooit gebruikt wordt.

En Oxidatie, een slechte las, een haperende ev, dan wordt je vrijgesteld van monteurs kosten.. zo simpel is dat..
Waarom zou je een Ziggo modem sturen als de klant die niet wil. Dat is verspilling van apparatuur dat nooit gebruikt wordt.
Omdat je een werkende internetverbinding op moet leveren. Je sluit geen modems van derden aan, maar je moet laten zien dat het internet werkt zodra je bij de klant weg gaat. Beetje kip en ei verhaal toch? Je bent immers een internetprovider - je levert dus internet. Een monteur die het internet installeert moet in een template doorgeven wat je behaalde snelheid is, moet je docsis waarden doorgeven, moet die wificheck doen en daar de waardes van invullen etc. Hij moet aantonen dat hij alles werkend achter gelaten heeft. Dat jij daarna je eigen modem plaatst zodra hij weg gaat is dan niet meer zijn verantwoording.

Dat je daarna het modem nooit gebruikt is jouw keus als klant. Je noemt dit verspilling van apparatuur, maar ik noem het 'redundancy' of zelfs 'backup'. Niet dat als jij problemen krijgt er maar weer een dieselauto moet aansnorren om een modem bij je af te geven en later weer op te halen. Dat is immers ook verspilling.

Wat betreft de vrijstelling van monteurskosten: toon het dan eerst even aan zonder dat jij een lijn kan monitoren. Zo simpel is het dus niet en ik heb het nu al meermaals aan je uitgelegd waarom niet en blijf niet bezig.
sterker nog,

Monteur ziet dat kabel beschadigd is en stuurd factuur naar jouw als klant , ziggo infra beschadigd door klant dikke factuur van alle voorijkosten uurloon en kabel vervanging ipv even een nieuwe 2cm nieuwe snee maken in de coax.
Het is dan de keuze van de klant, die heeft er voor gekozen eigenwijs te zijn.
Ga eens op een helpdesk werken of praat met iemand die op een helpdesk werkt. Dan snap je direct dat je gelijk kan hebben, maar je daar niks voor koopt.

Wat voor product of dienst je levert, je klant moet tevreden zijn en je hoeft echt niet te verwachten dat die eigen verantwoordelijkheid begrijpt, wanneer er geld betaald wordt. Als je die klanttevredenheid niet kan leveren, houdt het voor de klant op, ook al is je dienst perfect en ligt het aantoonbaar aan de apparatuur van de klant. Daarbij is de klant op eigen verantwoordelijkheid wijzen nogal 'klantonvriendelijk' (mensen janken vandaag de dag bij elk wissewasje alsof de wereld vergaat en het is nooit hun eigen schuld, ook al is dat het wel)
Dat snap ik wel, maar ik bedenk het niet he
En dan moeten ze hun monteurs ineens met tientallen verschillende modems overweg laten gaan?
nee, die monteurs komen dan langs. Sluiten het ziggo modem aan, alles online? Goed, dan zit het probleem bij u binnen. Succes verder he en gaan weer op weg naar de volgende klant. En de klant krijgt daarna de rekening van 60 euro zonder een stap verder te zijn.
Niet nodig, gewoon melden dat de monteur alleen komt troubleshooten als je het probleem ook met het Ziggo-modem ervaart. Dan ligt immers het probleem aan de kant van Ziggo.
Ik neem aan dat monteurs gewoon speciale meet- en testapparatuur mee krijgen in plaats van dat ze altijd afhankelijk zijn van de grillen van de Ziggo modems?
Meeste monteurs lopen met een DSQ rond en kunnen daar best wel wat informatie uithalen. Echter in de praktijk wordt deze voornamelijk gebruikt om BER/MER waarden te lezen en de hoeveelheid dbuv te meten van televisiesignalen en het AOP. Voor oxidatie, kapotte lassen ed. heb je echter al een pulsmeter nodig en die zijn gewoon vrij kostbaar.

Als het om Docsis gaat wilt je gewoon weten wat de SNR en de dbuv is van alle specifieke upload en downloadstreams. Die kan je opvragen uit de CMTS (immers de modem hoort dit met de CMTS te communiceren) of uit de modem zelf. Een monteur krijgt dan in 1 oog opslag te zien waar het probleem is en kan indien nodig een andere monteur aansturen met een pulsmeter, het AOP nog eens goed nakijken of de waarden vergelijken met een testmodem om een defect aan het modem uit te sluiten. Echter als de CMTS geen Docsis waarden doorkrijgt omdat de CMTS niet weet hoe hij die gegevens kan pollen van onbekend modem en de monteur kan niet in de modem ui komen om daar de waarden uit te lezen dan heb je een uitdaging.
Echter als de CMTS geen Docsis waarden doorkrijgt omdat de CMTS niet weet hoe hij die gegevens kan pollen van onbekend modem en de monteur kan niet in de modem ui komen om daar de waarden uit te lezen dan heb je een uitdaging.
Het omgekeerde hiervan is ook interessant: als ik als consument de signaalwaarden uit mijn eigen geselecteerde after-market modem kan aflezen en aan Ziggo kan geven; zijn zij dan verplicht daar iemand naar te laten kijken om te kunnen concluderen of er sprake is van een probleem aan hun kant of niet, ongeacht het feit dat het een eigen modem is ipv het standaard-modem.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:10]

Een monteur kan prima altijd een orginele Ziggo modem met zich mee nemen en daarmee de lijn testen, is het euvel verholpen met de orginele modem? Dat word betalen, en dan mag je het zelf verder uitzoeken.
Een niet werkende modem van een onbekende fabrikant is toch niet het probleem van Ziggo? Ziggo monteurs hoeven dat niet allemaal te kennen. Ziggo hoeft alleen te zorgen dat het netwerk netjes werkt.

Als de Ziggo wel internet verbinding geeft, weet Ziggo dat het probleem niet aan hun ligt, maar aan de router, en omdat het hun router niet is, is het hun verantwoordelijkheid niet. Dus ook niet van de monteur.
Ze zullen niet alle details hebben, maar zo veel anders is er niet te doen in een modem.
Dat kan je niet verlangen van de monteurs.
Nee, aansluiten en monteren is iets anders.
Ik denk dat mensen die hun eigen modem willen gebruiken over het algemeen geen helpdesk bellen eigenlijk. Dat zullen vooral consumenten zijn waar vrije keuze toch niet relevant voor is. Die groep kan Ziggo natuurlijk wel gewoon blijven bedienen.
Dat zou je inderdaad verwachten. De regel bevestigd echter de uitzondering. Er zijn genoeg klanten die zelf helemaal geen kaas hebben gegeten van computers, modems en routers. maar wel een superslimme schoonzoon hebben die daar "veel stabielere" hardware hebben geplaatst. Helaas is schoonzoonlief een paar maanden terug zo'n 300km verhuist en zijn er daarna problemen ontstaan. Dit soort klanten zijn echt geweldig. Immers dan krijg je de schoonzoon uiteindelijk van mams aan de telefoon en krijg je daar weer een hele discussie mee.
Ok, valide punt! :)
“Ik heb problemen met mijn telefoonverbindingen”
“Kunt u eerst uw provider-telefoon aansluiten.”

“Ik ruik een gaslucht”
“Kunt u eerst uw provider-oven aansluiten?”

Dat zouden we absurd vinden. Geen idee waarom voor Internet dat wel acceptabel is.
Voor zover ik weet mag je niet zelf je gasmeter uitkiezen.
Alles daarna valt buiten de verantwoording van de gasleverancier.
Dat is wel een erg vreemde vergelijking. een internet en een modem is toch wel iets complexer dan een oven.
Nee het is niet absurd. Ziggo support 1 type modem als je zelf iets aansluit dan is dat jouw zaak en moet je het ook zelf oplossen. Het is ondoenlijk om elk type modem met elk type firmware te ondersteunen. Daarnaast kan je je afvragen of de gemiddelde consument er beter van wordt. Aanschaf van eigen modem betekend ook zelf beheren en beveiligen. 95% van de consument heeft geen idee wat beheren en beveiligen is.

overigens KPN doet het zelfde. je krijgt een modem, als je iets anders aansluit moet je bij problemen de geleverde eerst aansluiten.

[Reactie gewijzigd door inversions op 23 juli 2024 02:10]

De vergelijking is helemaal niet vreemd. Het is namelijk letterlijk het gevolg van wat de Europese richtlijn zegt: het modem in jouw huis is *jouw* netwerk. Het IS/RA punt (danae equivalent) is waar Ziggo ophoudt.

En anders mag Ziggo ook de stroomrekening gaan betalen voor hun kastje.
Support. Een helpdeskmedewerker is niet getrained om verschillende routers te kunnen navigeren en configureren.

Ik gebruik zelf ook een alternatieve router voor mijn internet. Als er issues ontstaan dan zou ik de router van de leverancier aansluiten voordat ik support aanvraag bij mijn ISP. Is gewoon logisch.

[Reactie gewijzigd door oef! op 23 juli 2024 02:10]

Als je een gaslucht ruikt wordt toch echt wel geadviseerd om eerst even te controleren of dat niet NA de gasmeter gebeurd door de aansluiting bij de gasmeter dicht te draaien.
Is het probleem dan opgelost? Dan doet je gasleverancier/netbeheerder helemaal niets en mag je het toch echt zelf uitzoeken.

Bij hen begint de aansluiting van de gebruiker NA de gasmeter. Hetzelfde voor de telefoon. Als jij problemen hebt met je telefoon, wordt toch echt ook wel verzocht even een andere telefoon aan te sluiten op het isra punt. Probleem opgelost? Zoek het dan lekker zelf maar uit.

Dus ja, als bij ziggo het ophoudt bij het AOP. Dan is alles wat daar achter zit van jou. Eigen modem eraan gehangen? Dan doet Ziggo helemaal niets meer en ja, als je er op staat krijg je een monteur. Maar die sluit een ziggo modem aan, werkt dan alles weer, dan krijg je een redelijk gepeperde rekening in huis. Heb je daarintegen de modem van ziggo aangesloten, dan verhuist de zeggenschap en support van ziggo tm het modem.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 02:10]

Het gaat er om wat het isra punt is. Dus wat is infrastructuur, verantwoording leverancier. En wat is randapparatuur, verantwoording voor de klant.
Met deze uitspraak is dus de aller eerste aansluiting het isra punt. En niet meer dat wat Ziggo graag zou zien de modem.
Hierdoor mogen ze ook niet meer verplichten een Ziggo modem er aan te hangen. Tenzij deze gratis geleverd wordt bij de aansluiting.
Wel mogen ze kosten berekenen indien de storing na het isra punt zit als je er eigen apparatuur achter hangt. Ook hoeven ze er geen enkele ondersteuning op te bieden. Ergens op de site van Ziggo verstopt lijstje met instellingen is voldoende.

De aangehaalde gaslucht. Indien deze komt van de meter of ervoor, het isra punt. Zijn alle kosten voor de leverancier. Ongeacht wat er achter dit punt zit. Zit het gaslek er achter zijn de koste voor de eigenaar van wat er achter dit punt zit. Ongeacht wat dit is.
ik heb een bosch morot in de miele wasmachine vervangen en nu doet hij het niet meer,

Toch echt jouw probleem en alle kosten zijn voor jouw geen garantie op de werking.

Het is markt standaard dat supported stuk gratiz servie is en alle unsupported scenarios is best effort op full nacalc.
Het probleem met de klantenservice is dat ze altijd eerst naar problemen aan de klantzijde kijken (vanwege hun script). Als die mensen nou eens wat meetdata over de verbinding zouden kunnen zien, dan zou je niet eerst eindeloos het modem hoeven te resetten e.d.
Ik vind het altijd zo mooi als ze de modem willen gaan resetten terwijl je met ze aan het bellen bent met de vaste telefoonlijn 8)7
Dat ja. Of dat ze verbaasd zijn als ze geen verbinding meer hebben met het modem wanneer ik de stekker eruit getrokken heb.
Of dat ze aangeven dat ze ingelogd zijn op de modem en toch écht geen problemen zien, terwijl je met de stekker van de modem in je handen staat.
Dat zeg je nu wel maar bij de concurrent is mijn ervaring toch echt anders. Sinds het begin een eigen router geïmplementeerd en plotseling issues met de IPTV. Na wat heen en weer gespar met de helpdesk het probleem op kunnen lossen maar ze hebben geen enkele keer gevraagd of ik de Experia box er even tussen wou zetten.
Ik heb gewerkt bij een provider waar dit wel het geval was. Modem mag je zelf aansluiten, of je betaalt een euro of twee per maand. Werkt prima. Klanten vinden het niet fijn om te horen dat eigen locatie moet worden uitgesloten, maar zelden is het ooit een probleem voor de helpdesk. Dan moet je natuurlijk wel een helpdesk hebben die het verschil tussen WiFi en ethernet kent, dus bij KPN (waar iedere afdeling gewoon een andere naam voor sales lijkt te zijn) zal dat misschien een groter probleem zijn.

Als enige kanttekening daarbij mag je wel een nieuw modem (of een huurmodem) gaan aansluiten als er ooit problemen zijn met je verbinding (die niet vanuit de PoP of wijkkast onderweg te vinden zijn). Een modem van 200 euro aansluiten om te troubleshooten is niet iets dat iedereen zomaar bereid is te gaan doen, en aan een huurmodem was natuurlijk een minimumtermijn van een jaar verbonden.

Ik denk dat een goed providermodem de prijs dubbel en dwars waard is, zelfs voor veel tweakers. De kwaliteit van de KPN-box is met deze iteratie een stuk vooruit gegaan (al mis je nog steeds veel features die de concurrentie standaard wel heeft).

Bij Ziggo is dat niet echt het geval. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen tussen port forwarding óf ipv6, niet beide tegelijkertijd. Of dit een gevolg is van hun slechte ipv6-implementatie of dat het een gevolg is van slechte modems weet ik niet, hun eigen helppagina's zijn er in elk geval niet duidelijk over.

Ziggo wil natuurlijk vrije modemkeuze beperken omdat hun netwerk nog veel vertrouwen stelt in de klantapparatuur (denk aan de snelheid van je internet, wat (voorheen?) puur een instelling in je modem was in plaats van een upstreamconfiguratie). Doordat ze hun netwerk zo hebben ingericht, kunnen ze nu heel zielig doen over dat het niet kan, net als bij het openstellen van de kabel wat in Nederland technisch onmogelijk is gemaakt terwijl dat in andere landen prima kan. Ontkennen, besparen en in de slachtofferrol kruipen, dat is hoe providers proberen hun macht te vergroten.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 02:10]

Het moeten kiezen tussen óf IPv6 óf een publiek IPv4 waarmee je kunt portforwarden lijkt me inderdaad verschrikkelijk. Mijn ouders hebben gelukkig IPv6 én een publiek IPv4. Er zijn maar weinig gebieden in Nederland waar ze dat nog leveren.

Ik heb verschillende collega's die moeten kiezen tussen
- IPv6 met CGNAT IPv4
- Public IPv4, geen IPv6

Het is heel jammer voor ze dat ze vast zitten aan Ziggo en nergens anders heen kunnen (Nouja, 10Mbit koper dan)

Ik snap Ziggo ook wel. Je wilt controle over wat er aan "jouw" infrastructuur zit aangesloten. Het zou (voor mij in iedergeval) geen probleem zijn als de bridgemode functionaliteit zonder nadelen komt. Dus beide ipv4/ipv6 functionaliteit en zelf de switch kunnen doen in de Ziggo modem ipv het moeten bellen van de helpdesk.
Als je IPV6 activeert op het modem gaan al je apparaten toch rechtstreeks het internet op? Dan heb je portforwarding ook niet meer nodig. Je moet alleen zorgen dat je verkeer op het juiste adres binnenkomt zodat ze verbinden naar het juiste apparaat. Dat is de hele reden waarom er geen NAT en portforwarding zit in het menu als je modem op ipv6 modus staat.
Wat wil je aan poorten forwarden als het device achter een ipv6 adres al de eindbestemming is?
Als je IPV6 activeert op het modem gaan al je apparaten toch rechtstreeks het internet op? Dan heb je portforwarding ook niet meer nodig.
IPv6 wel, maar IPv4 niet.
Als je IPv6 wil moet je dus portforwarding voor IPv4 opgeven.

Het vervelende is dat mensen die behoefte hebben aan IPv6 typisch ook de mensen zijn die port forwarding nodig hebben. Gezien de staat van IPv6 en IPv4 op internet is het opgeven van IPv4-portforwarding eigenlijk geen optie voor die mensen. Zo wordt het nooit wat.

Alsof je een grote familieauto koopt en dan ontdekt dat alleen de stoel van de bestuurder geschikt is voor een kinderzitje. Daar heb je geen fluit aan.
Wat wil je aan poorten forwarden als het device achter een ipv6 adres al de eindbestemming is?
Persoonlijk gebruik ik NAT op stukken van mijn netwerk om mijn interne adressen los te koppelen van die van mijn ISP. Als ik van ISP wissel hoef ik niet mij hele netwerk om te nummeren. Voor de duidelijkheid, dat is 1:1 NAT. Niet het soort NAT waarbij je verschillende computers 1 extern IP-adres laat delen.
Als je IPv6 gebruikt, is port forwarden inderdaad gewoon een firewallregel. Echter heeft een verbinding doorgaans ook nog gewoon een IPv4-adres, aangezien 6to4-proxies vervelend zijn en een groot deel van het internet nog steeds geen IPv6 doet.

Daarom wil je naast IPv6 met firewall eigenlijk ook IPv4 met port forwards willen.
Bij Ziggo is dat niet echt het geval. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen tussen port forwarding óf ipv6, niet beide tegelijkertijd. Of dit een gevolg is van hun slechte ipv6-implementatie of dat het een gevolg is van slechte modems weet ik niet, hun eigen helppagina's zijn er in elk geval niet duidelijk over.
Is dat iets in het 'oud UPC' gebied? Toen ik nog Ziggo had en op een gegeven moment IPv6 kon gaan gebruiken was dat gewoon dual stack.
Ja, UPC gebruikt DS-Lite, dat is het Dual-Stack Lite protocol. Daar heb je het probleem, dat IPv4 apparaten getunneld ipv4 verkeer van de CPE (B4) naar de v4-naar-v6-router (AFTR) sturen. Bij de AFTR vindt dan CGN plaats, Carrier Grade Nat. Dan heb je dus een probleem wanneer je thuis een IPv4 servertje vanaf het internet beschikbaar wil maken.
Na de recente snelheid verhoging heb ik mijn internet abbo omlaag gezet naar die nieuwe 75/10.

Denk dat een kwartiertje later mijn Ziggo modem op afstand werd gereset en toen hij weer was opgestart had ik de nieuwe snelheid. Dus het wordt in ieder geval ook nog in het modem 'dichtgezet' als dat niet ook in de upstreamconfiguratie gedaan wordt zoals je aangeeft
Dit zal nooit gaan gebeuren. Doet KPN en consorten ook niet. Heb je een probleem met je netwerkverbinding? Het eerste wat je mag doen is de modem van je ISP aansluiten om te kijken of de problemen zich daarmee ook voordoen. Dit kan niet als je geen modem van je ISP bijdehand hebt. En dan is het netwerkprobleem _jouw_ probleem.
Dat is maar een kwestie van wat je afspreekt. Als bij mij de elektriciteit het niet doet dan hoef ik ook niet eerst de lampen van het energiebedrijf aan te sluiten voor ik geholpen wordt.

Maar ik snap natuurlijk wel dat het makkelijker is als iedereen dezelfde apparatuur heeft. Misschien is de consequentie van een eigen modem wel dat je meer moet betalen voor de helpdesk. Maar laat het een keuze zijn.
Als bij jou de electriciteit het niet doet controleer je eerst je eigen meterkast voordat je de energiemaatschappij belt.. toch?

In de vergelijking met eigen modems, is de meterkast hetzelfde als een eigen modem van ziggo.
Als bij mij de elektriciteit het niet doet dan hoef ik ook niet eerst de lampen van het energiebedrijf aan te sluiten voor ik geholpen wordt.
Nee, maar je hebt wel een hoofdaansluiting / zekering die door de netbeheerder is aangelegd en waar je niet aan mag zitten. Je groepenkast is jouw probleem. Als je daar het probleem zit, dan zal de netbeheerder daar ook niets mee doen. Ik denk ook niet dat veel mensen de netbeheerder / energieleverancier gaan bellen als ze geen stroom hebben. Die bellen een elektricien en die constateert eventueel dat het probleem buiten ligt.
Mensen bellen echter wel de provider als hun Internet het niet doet en niet iemand voor de computer.
Dat is deels waar, maar op de nieuwere kWh meters, die geleverd worden door de energieleverancier en die je dus ook niet zelf mag uitkiezen/plaatsen, kun jij gewoon zien door middel van lampjes/icoontjes welke fases allemaal aanwezig zijn. En of het probleem dus in je eigen huis ligt of bij de netbeheerder (zekering of algehele voorziening). Helemaal als je de wat nieuwere huizen/aansluitingen hebt. Dan heb je gewoon automaten die je zelf, in geval van storing, weer kunt inschakelen.
Kortom, bespaart Ziggo service kosten en modemkosten. Hier mag je prima een korting voor bieden. In ruil voor je eigen modem moet je je eigen problemen eerst fixen.
Ik denk dat Ziggo nauwelijks iets bespaart als je je eigen modem gebruikt. Ze moeten namelijk een afwijkende administratie bijhouden (vinkje met "gebruikt eigen modem") en bij storingen levert het een extra controle bij de adminstratie op.
Daarnaast bestaat nog de kans dat iemand een okkiewokkie modem aansluit dat storingen op het Ziggo netwerk veroorzaakt.

De enige manier waarop dit Ziggo geld kan besparen is door modems helemaal niet meer aan te bieden en de service inderdaad te laten ophouden bij de aansluiting in de muur. Ik denk niet dat de gemiddelde consument daarop zit te wachten.
Je eerste gedeelte mee eens, maar je tweede gedeelte? Waarom zou het goedkoper moeten zijn? Natuurlijk, ze hoeven dan geen modem/router te leveren, maar hoeveel kost het ze extra aan ondersteuning? Dan kan je wel zeggen dat ze geen ondersteuning hoeven te leveren op andere modem/routers, echter wat als de verbinding niet werkt? Is het dan aan de kant van Ziggo, of aan de kant van de klant?

Dat Ziggo het liefst alleen hun eigen modem/router ondersteund zal gewoon een kostenbesparing vanuit hun kant zijn.
3rd party modems werken gewoon prima op kabelnetwerken. Er zijn niet zo heel veel opties, dat klopt wel, maar uiteindelijk is die aftermarket apparatuur vaak van hogere kwaliteit en heb je daarmee juist minder problemen. Enige kostenpunt voor Ziggo zal zijn dat zij jarenlang opzettelijk geld hebben geinvesteerd in het onmogelijk maken van virtuele providers en andere modems en die investering nu deels afgeschreven moet worden en wellicht kompatibilteit met de standaard herstelt moet worden. Maar dat zat er dik aan te komen want die regelgeving die o.a. routerkeuzevrijheid verplicht dateert n.b. uit 2016.
Ziggo heeft net zo lang getraineerd en gefrustreerd als ze konden, puur om de controle te bewaren.

Maar alleen een provider modem mogen gebruiken is net zo achterlijk als destijds alleen het toestel van de PTT mogen gebruiken.

Als een provider maar slechts een enkel eigen model op mobiel zou toestaan, dan zou Tweakers te klein zijn, maar nu krijg je “maar dat is zo zielig voor Ziggo, want dat is net iets ingewikkelder in support”

(En stel je voor: een leverancier die niet de klanten uitknijpt, maar ze echt helpt… met service enzo!)

In feite is het simpeler: eigen modem, dan geen support anders dan de gepubliceerde instellingen.

Zul je zien dat Ziggo die zo vaag mogelijk gaat maken en ergens diep diep in de instellingen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 02:10]

Als een provider maar slechts een enkel eigen model op mobiel zou toestaan, dan zou Tweakers te klein zijn, maar nu krijg je “maar dat is zo zielig voor Ziggo, want dat is net iets ingewikkelder in support”
Als eerst, is er iemand die dat stelt? Ben niet alle reacties doorgegaan, maar ik vermoed dat je dit net zelf verzonnen hebt.

En daarnaast is maar één mobiel natuurlijk niet te vergelijken met maar één modem/router (die als hij in bridge staat ook niet veel doet). Je mag ook niet zelf kiezen welke elektriciteitsmeter je ophangt. En voor 99% van de gebruikers zal het ze geen hol uitmaken welke modem / router ze hebben. Dit in tegenstelling tot welke mobiel ze hebben.
Je mag ook niet zelf kiezen welke elektriciteitsmeter je ophangt.
Je hangt geen elektriciteitsmeter op. Dat doet een monteur. Hetzelfde als met het abonneeovernamepunt van een internetverbinding.

Verder heb je wel een zekere keuze in elektriciteitsmeter. Als je geen slimme meter wilt, dan krijg je die niet. Als je al een slimme meter hebt en je wilt ervan af, dan kan dat.
ik dacht dat je als particulier geen electriciteitsmeter keuze hebt. Dit is alleen voor zakelijke aansluitingen waar je zelf een meetbedrijf kan kiezen. Voor wat betrefd de nieuwe slimmemeters... het enige wat je als consument kan doen is het uitlezen op afstand uit zetten. Dan ben je terug naar de 'oude' manier van het zelf doorgeven van de meterstanden. Maar.. de meter blijft zoals hij is..
ik dacht dat je als particulier geen electriciteitsmeter keuze hebt.
Ik kan uit eigen ervaring verklappen dat dat niet waar is. De netbeheerder zal aan de telefoon proberen je van anders te overtuigen omdat de meeste mensen naar een smartmeter gaan, niet ervan afstappen. Het is echter wel mogelijk en zij moeten dit faciliteren.
Ik weet niet of ie het verzonnen heeft, maar het is natuurlijk wel relevant. Je kunt van Ziggo niet verwachten dat ze (telefonische) ondersteuning voor allemaal andere modems gaan bieden.
Op verkeerde post gereageerd? Of lees je iets wat ik niet schreef. Gezien ik nergens heb gesteld dat 3rd party modems niet zouden werken. In ieder geval, normaal met juiste instellingen zullen ze uiteraard gewoon werken. Totdat ze of simpelweg defect zijn (ja dat gebeurd), of dat de klant iets verkloot. Als de verbinding dan niet werkt, dan is het altijd de vraag waardoor dat komt.

In de praktijk zal de helpdesk je dan waarschijnlijk gewoon vertellen: Doe maar het originele modem er weer aan, en dan kijken we wel verder*. Maar mijn enige punt ik dus betwijfel of het een kostenbesparing zou zijn voor Ziggo om 3rd party modems toe te laten. Als dat zo was, dan hadden ze het al lang geleden gedaan. Simpelweg omdat ze dan meer winst maken, wat hun hele doel is. Het is echt niet dat ze principieel iets ertegen hebben ofzo, ze willen gewoon doen wat ze denken dat hun het meeste oplevert.

* Edit: Had @Mr-D. zijn post nog niet gelezen, maar dat dus :)

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 02:10]

Als ze nu zeggen/hard maken dat het netwerk na het aansluitpunt van jou is, hoeft Ziggo geen ondersteuning te leveren voor alles na het aansluitpunt (als je niet hun modem afneemt/gebruikt).

Ik heb op genoeg (technische) helpdesks gewerkt om te weten dat over het algemeen de meerderheid van de mensen daar nog net zelf weten waar het aan/uitknopje zit, maar voor de rest enkel scriptjes voorlezen.

Ik ben helemaal voor de vrije keuze, maar ben bang dat hier praktisch nogal grote problemen kunnen optreden voor mensen die de ondersteuning nodig hebben als ze niet zorgen dat hun helpdesk op echte professionals ipv studenten/part-timers draait.

(ik wil geen callcenter/helpdesk medewerkers voor het hoofd stoten, en misschien is er sinds ik uit die wereld weg ben wel het een en ander verandert, maar dat kan ik me heel erg moeilijk voorstellen gezien klantenservice nog altijd als kostenpost ipv service wordt gezien)
Heel simpel dan komt Ziggo vanzelf wel met een keurmerk voor de modems die voor hun netwerk geschikt zijn. Dit gebeurde ook al met televisies.
Heel simpel dan komt Ziggo vanzelf wel met een keurmerk voor de modems die voor hun netwerk geschikt zijn.
Dat ontslaat Ziggo niet van de verplichting om klanten hun eigen modems te laten gebruiken, ook als die geen keurmerk hebben. Zie bijvoorbeeld KPN, die alle informatie levert om een eigen modem te gebruiken voor internet, televisie en telefonie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:10]

Klopt, maar daarmee leggen ze de verantwoording bij de gebruiker. Gebruik jij spullen die niet door ons goedgekeurd zijn dan hoef je niet bij ons aan te kloppen als je er problemen mee hebt.
ik heb al sinds 2004 mijn eigen router (geen Ziggo)

maar de eerste vraag die de helpdesk stelt als het niet werkt is het terugplaatsen van de originele unit en dan kijken of het wel werkt.
ik heb al sinds 2004 mijn eigen router (geen Ziggo)

maar de eerste vraag die de helpdesk stelt als het niet werkt is het terugplaatsen van de originele unit en dan kijken of het wel werkt.
Bij Ziggo doen ze het nu ook zo.
Bij een storing kijken ze naar het signaal, staat het modem in bridge, meten ze de kwaliteit en dat is het.
Vanaf dat punt mag je het zelf verder oppakken.
Staat het modem niet in bridge, maar meten ze nog een extra router, wordt gevraagd deze los te halen.

Dus bij vrije modemkeuze komt het 'originele' modem gewoon mee, en mag je als reserve ergens wegleggen ...
Dus zoals @runeazn hoopt, het wordt niet voordeliger, alleen omslachtiger
en terecht.

je kan simpelweg niet verlangen dat een provider alle routers /modems en configuraties kunnen ondersteunen, dat is niet te doen.
Ligt er aan hoe letterlijk je dat bedoelt, een helpdesk moet je kunnen ondersteunen met de basisinformatie die je nodig hebt - als een ander (groot/bekend) merk een optie net even anders noemt, vind ik dat je zou mogen verwachten dat een helpdesk medewerker dit weet.

Ze hoeven je niet aan de hand te nemen en het voor je op te lossen (precies stap voor stap door de menu's heen te lopen), maar de ondersteuning (het geven van de juiste instellingen) heb je gewoon recht op als jij hun product afneemt.

De vraag is, kan, wil en mag de helpdesk met je meedenken, of is het echt alleen scriptjes doorlopen en gesprekken zo snel mogelijk afkappen om binnen de gestelde tijd-targets te blijven? Sorry, slechte ervaringen als en met helpdesk medewerker(s)
dat ben ik zeker met je eens.

waar ik bij zit (ligt er aan wie je aan de lijn krijgt) probeert zeker met je mee te denken.
maar er is uiteraard ergens een grens waar het ophoud.
Nee ben ik het niet met je eens. Ja ze moeten je de info geven die nodig is. maar vind zeker dat ze je echt niet hoeven te helpen als jij een ander product haalt uit de winkel. Dan moet je bij de fabrikant zijn van dat product. Komt een beetje neer als dat ik naar een winkel ga voor een wasmachine, echter de winkel levert alleen maar miele. die wil ik niet, dus ga op internet zoeken en kom een siemens wasmachine tegen die ik aanschaf. Vervolgens heb ik een gebruikersprobleem, en ga naar die eeste winkel toe en zij mogen het mij gaan uitleggen.
Het is wel zo dat het verstandig is dat de helpdesk zich er een klein beetje in verdiept, en dus idd de verschillende termen weet.
maar vind zeker dat ze je echt niet hoeven te helpen als jij een ander product haalt uit de winkel. Dan moet je bij de fabrikant zijn van dat product.
dus ga op internet zoeken en kom een siemens wasmachine tegen die ik aanschaf. Vervolgens heb ik een gebruikersprobleem, en ga naar die eeste winkel toe
Je koopt schoenen bij de Scapino, maar vind de veters niet mooi, dus je haalt mooie veters bij de HEMA. Als die veter breekt, moet je terug naar de HEMA, niet naar Scapino. Wie de veter gemaakt heeft, maakt voor jouw als consument helemaal niet uit (daarvoor moet je waarschijnlijk naar China)

Als jij bij de Scapino naar binnen loopt, zal de medewerker zien dat het geen originele veter is, en je naar de HEMA verwijzen. Maar mag je dan ook verwachten dat ze je uitleggen waar de HEMA is en wat hun openingstijden zijn?
Om deze analogie lopende te houden: wat gaat de medewerker van Scapino doen als jouw HEMA veter doorgesleten en geknapt is doordat één van de ringetjes waar de veter doorheen loopt een braampje heeft?

Het gebruik van een vervangend onderdeel binnen een systeem wat bedoeld is om onderdelen vrij inwisselbaar te maken, mag nooit carte blanche zijn om een conformiteitsklacht weg te schuiven. Daar moet als nog gekeken worden of het probleem ook echt door het vervangende onderdeel veroorzaakt wordt of niet. En dat zou verder moeten strekken dan "met Ziggo's eigen modem werkt het wel; dus eigen schuld, dikke bult." Want voor hetzelfde geldt doet Ziggo met hun netwerk iets wat buiten de geldende specificaties valt, waar hun eigen modem toevallig (verkeerd!) wel accepteert, maar een ander after-market modem niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:10]

Wat de medewerker waarschijnlijk zal gaan doen is een klassiek potje "van het kastje naar de muur" beginnen omdat ze te lui is echt goed te kijken en niet eens weet wat een braampje is. Dan komt er een manager bij die je maar een lastige klant vindt, want je kost meer tijd dan gemiddeld een de targets van de afdeling staan al onder druk wegens de aanhoudende bezuinigingen. :+

Maar dat is dit precies wat ik bedoel, vrije modem keuze klinkt leuk en nobel, maar zit een hele hoop hakken en ogen aan. Met name door gebrek aan goed en gemotiveerd personeel (nogmaals ik wil niet iedereen over een kam scheren, maar mijn ervaring is dat het helaas zo gesteld is in de service sector. En zijn maar een handje vol uitzonderingen die hun baan en reputatie wel voor de klant op het spel willen zetten)
Helaas moet ik met je eens zijn dat dat wss. wel in de praktijk de realiteit zal zijn ja.
Heb daar al eerder persoonlijk ervaring mee opgedaan. Tot tweemaal toe. Allebei bij, jawel: Ziggo.
De vergelijking met een provider vind ik een mooie. Alleen een PTT-toestel toestaan op het netwerk? Iets anders is zonder enige ondersteuning. Het zou juist goed zijn dat er weer inhoudelijke kennis terugkomt op de supportdesk, zodat er los van context een probleem opgelost kan worden.
dat er weer inhoudelijk kennis moet zijn ben ik zeer zeker met je eens maar om alle apparatuur te ondersteunen lijkt mij een ijdele hoop.
En toch is dat heel lang het geval geweest.
Het was niet toegestaan om andere apparaten aan te sluiten, of straffe van afsluiting.
Dus bij vrije modemkeuze komt het 'originele' modem gewoon mee, en mag je als reserve ergens wegleggen ...
Dus zoals @runeazn hoopt, het wordt niet voordeliger, alleen omslachtiger
Wat is er omslachtig aan?

Bij een FttH verbinding die ik beheer zit er direct een eigen router achter. Als er problemen zijn met de verbinding, dan hoeft enkel de meegeleverde router (die gewoon naast de eigen router is gemonteerd) voorzien te worden van stroom, de netwerkkabel omgezet te worden, en er kan getest worden op het netwerk van de originele router.

Iemand die een beetje professioneel een eigen router gebruikt weet dat het zo moet. Zo heb je meteen uitgesloten of het een probleem is van de provider of een probleem op eigen apparatuur. Verder hebben gewone klanten die gebruiken wat de provider levert er geen last van.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:10]

Voor 'ons' wordt het niet omslachtiger, maar de provider wel
Die moet nog steeds het geleverde modem ondersteunen, omdat ze een werkende lijn aan moeten bieden.
De enige manier is om dat gecontroleerd te doen, met een apparaat wat zij kennen, en dus leveren.
Provider: "test u het eerst eens met het door ons geleverde modem."

Hoe is dat omslachtig?
Omdat met de huidige mentaliteit van de helpdeskbellers, men "toch alles al geprobeerd heeft"

@runeazn gaat er van uit dat het automatisch goedkoper wordt, maar er verandert weinig voor Ziggo.
Ze blijven de dienst leveren zoals deze nu ook geleverd wordt
Er komt een modem, en een verbinding, de vrije modemkeuze is een wassen neus verder, wbt storingsoplossingen.

Als eindgebruiker met een 'eigen' modem is het enige voordeel dat je er een ander kastje tussen kan zetten.

De prijs zal echt niet omlaag gaan, eerder omhoog, doordat er meerwerk zal komen, net zoals het nu het geval is bij storingen, als het aan de verbinding/aparatuur ligt van Ziggo wordt kosteloos het opgelost, blijkt het aan de binnen bekabeling of aparatuur van de gebruiker te liggen, volgt de rekening.
Helpdesktijden gaan omhoog, dus doorberekend in alle abonnementskosten.
Want ondanks dat het een gratis nummer is, is de service verre van gratis natuurlijk
De prijs zal echt niet omlaag gaan, eerder omhoog, doordat er meerwerk zal komen, net zoals het nu het geval is bij storingen, als het aan de verbinding/aparatuur [sic] ligt van Ziggo wordt kosteloos het opgelost, blijkt het aan de binnen bekabeling of aparatuur [sic] van de gebruiker te liggen, volgt de rekening.
Hoe is dit anders dan nu?

Het aantal mensen dat probeert zelf een kabelmodem te vervangen en daarover de helpdesk zal bellen zal minimaal zijn ten opzichte van het aantal mensen met brakke coaxkabels en slecht ondersteunde televisies door het huis, met alle gevolgen van dien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:10]

Router of modem? Dat zijn twee fundamenteel verschillende apparaten, ook al zitten ze bijna altijd als 2-in-1 in dezelfde behuizing.
in dit geval alleen een router want ik zit op het glasvezel netwerk,
voorheen beide in een, dat was een Fritzbox voor DSL.

daarvoor het ik UPC en dat was allemaal van hun zelf uiteraard en daar wilde ik toen al van af
Oky, maar dat zou nooit een probleem moeten zijn. Dat de provider bij problemen wil dat je hun apparaat er aan drukt staat gelijk aan of jij er een andere router aan wil hangen. (al is dat potentieel een dure optie dus dat willen ze je niet aan doen) Maar het is vaak het modem wat moet moduleren en demoduleren (waar het woord vandaan komt) waar er problemen zijn als er iets te veel op bespaard wordt. Met glasvezel gaat er algemeen minder fout maar op coax en vooral DSL is een eigen modem wel een groot verschil.
De router die je daar achter hangt is vaak fijn voor Wifi gezien modems alles in 1 moeten doen en je dat beter iets meer dedicated kan hebben.
wat mij betreft zou geen enkel router WiFi moeten hebben.
laat dat ding maar lekker routeren en wifi kan je met units doen die daarvoor gemaakt zijn
Sorry, dan ik snap je reactie niet helemaal gezien het artikel/de discussie specifiek over modems gaat?

Wat jij na/achter het modem allemaal met je netwerk doet is toch je eigen pakkie aan? Of heeft de helpdesk genoeg kennis, kunde en tijd om je daarmee te helpen?

edit: toen ik 20 jaar geleden klant was bij @home (de voorloper van ziggo) trouwens nooit "echte" problemen gehad met het standaard modem. Mijn grootste klacht was dat ze me niet actief benaderden om hem op te wisselen toen hij de nieuwe snelheden niet aan kon (oh wat was ik blij met 5 mbit!)

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2024 02:10]

dat is precies wat ik zeg, dat heeft de helpdesk dus niet en kan je in mijn ogen ook nooit verlangen vandaar dat de vraag zeker zal komen of alles werkt met de originele set-up, zo ja dan moet je het zelf uitzoeken waar het fout gaat.
Ik heb precies dezelfde ervaring. Het is dan ook het eerste wat ik doe, voordat ik die helpdesk bel.
Is toch logisch? Daarmee kunnen ze controleren of het gebrek aan internet aan hun kant is, of dat het aan de instellingen van jouw router ligt.
Dat Ziggo extra kosten heeft voor de ondersteuning is niet relevant, want dat zijn ze dus verplicht. Zelfs als niemand het zou gebruiken zouden ze het moeten ondersteunen. Wat relevant is is of een gebruiker goedkoper is als hij geen modem in bruikleen heeft. Ik kan met vrij grote zekerheid stellen dat die gebruiker niet duurder is.
Ze hebben geen verplichting Hardware van anderen te ondersteunen.

Zoals anderen hierboven al hebben gezegd, gebruik je je eigen Hardware dan zul je inderdaad geen hulp moeten verwachten tot voorbij de signaalmeting signaal ok/niet ok. En natuurlijk de vraag of je het even met de originele hardware kan proberen.

Heb zelf een Fritzbox en zit niet bij Ziggo, maar bovenstaande is inmiddels mijn ervaring in 3 verschillende landen bij 7 verschillende providers over de afgelopen jaren.
Als ze die verplichting niet hebben dan geven ze dat toch gewoon niet? Dan is het enige dat er een besluit moet worden genomen over de vraag wie heeft de bewijslast als de verbinding niet werkt? Daar zal iemand een besluit over moeten nemen, maar ik zou al heel blij zijn als ik zelf e.e.a. zou kunnen zien over mijn internetverbinding om na te gaan waar het probleem ligt.
De bewijslast wat betreft is op dat moment de meting vanaf Provider kant is er signaal ja/nee en heb je het probleem nog als je de modem van de provider direkt aansluit.

Daar hoeft men geen besluit over te nemen maar is al jaren gewoon een bestaande situatie.

Dat zegt trouwens niets over je laatste zin "als ik zelf e.e.a. zou kunnen zien over mijn internetverbinding om na te gaan waar het probleem ligt" op het moment dat je verbinding niet (goed) werkt, wordt het lastig e.e.a. in te zien qua online verbinding...
Hangt er natuurlijk ook vanaf of je nog wel kan inloggen op je netwerkapparatuur en of die informatieve logs heeft en je weet hoe je die moet lezen. Voor veel mensen geen gegeven feit.

Die meting vanaf provider kant kan je namelijk zelf niet doen, die checken gewoon of er vanaf de distributiekast naar jouw eerste aangesloten hardware een signaal terugkomt.
En soms kan dat best zijn dat er een modem gezien wordt, en dus in theorie dat je verbinding hebt maar dat er aan jouw kant toch niks werkt.
Gebruik je de modem van de provider, prima gaan ze verder. Zo niet jammer dikke pech en besluit je toch een monteur te laten komen en die laat het werken met een standaard modem. Dan heb je monteurskosten voor je neus want probleem lag aan jouw kant, plus je eigenlijke probleem met je eigen hardware/instellingen is nog steeds niet opgelost.
In dat geval is het dus de keuze van de provider om mij dat modem toe te sturen en niet die van mij. Ik kan het ding ook gewoon weigeren (bijvoorbeeld omdat ik er geen verantwoordelijkheid voor wil hebben). Dit alles lijkt mij gewoon bij
het gebruik van een eigen modem/router faciliteren
horen. Als ik het modem van de provider niet hoef te gebruiken dan laat ik me dat ding ook niet in de maag splitsen.
Klinkt leuk, maar dit is niet direct een goede zaak voor de consument. Er is een grote kans dat we een model gaan krijgen als in de VS: de standaard is een eigen modem, of je huurt het voor $10-15 per maand (bron: Comcast/Xfinity).

Effectief zijn de abonnementen dus met dat bedrag duurder geworden. Een korting zal er waarschijnlijk niet komen aangezien Vodafone/Ziggo nooit de kosten inzichtelijk heeft gemaakt kunnen ze zeggen een modem te hebben gesubsidieerd en daarom geen korting kunnen geven.

[Reactie gewijzigd door mario963 op 23 juli 2024 02:10]

KPN heeft het handig en fair opgelost als ik het goed heb gezien. Daar krijg je altijd hun bruikleenmodem wat je ook moet aansluiten bij activeren vd aansluiting. Daarna kun je gewoon je eigen modem/router aansluiten.

Bij problemen vraagt KPN simpelweg om hun bruikleenmodem terug te plaatsen zodat ze daarmee kunnen troubleshooten. Werkt dat wel binnen de parameters dan moet je het probleem met je eigen modem zelf uitzoeken. Zoniet dat gaan zij aan de gang.

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 23 juli 2024 02:10]

Als ze dat zo zouden doen dan voorzie ik een hoop opzeggingen. Dan betaal je in een jaar tijd even veel of meer wat die modem je los gekost zou hebben.
Klinkt leuk, maar dit is niet direct een goede zaak voor de consument. Er is een grote kans dat we een model gaan krijgen als in de VS: de standaard is een eigen modem, of je huurt het voor $10-15 per maand (bron: Comcast/Xfinity).

Effectief zijn de abonnementen dus met dat bedrag duurder geworden.
Dat geloof ik niet. De prijs van een internetabonnment heeft niks met de kosten te maken. De kosten zijn namelijk grotendeels vast. Je legt een keer zo'n kabel neer en je hebt er jaren geen omkijken naar. Dat is een beetje kort door de bocht maar in essentie wel het model. De prijs wordt voor bepaald door de wat de markt bereid is te betalen.

Het is niet alsof we die modems nu gratis krijgen. Daar betalen we zelf voor en iedere maand opnieuw. Ik ken mensen die al 10 jaar dezelfde modem hebben en die betalen net zo veel als mensen die net 1 maand klant zijn. Ik ben best socialistisch ingesteld dus gedeelde kosten samen dragen vind ik prima, maar daar is hier geen sprake van. Hier betekent het dat de trouwe klanten meebetalen aan de modems van nieuwe klanten en met name aan de ISP-hoppers die iedere jaar overstappen naar de goedkoopste aanbieding. Dat gedrag op zich is overigens prima hoor, geen enkel bezwaar tegen mensen die regelmatig overstappen of goed deals opzoeken. Maar ik heb liever dat ISPs nieuwe klanten werven door kwaliteit te bieden dan door hun modem te laten betalen door bestaande klanten.

Overigens snap ik ook wel dat alle kortingen en alle acties ooit op een of andere manier door de klanten worden betaald. Het verschil hier is dat er geen andere internetaanbieders op de kabel zitten waardoor die klanten niet kunnen overstappen naar een andere ISP zonder fors aan snelheid in te leveren. Daardoor zitten we verplicht vast aan een "modemabonnement" waarvan we niet eens weten wat het kost.
Dat is dus geen vrije modemkeuze want dat gebruik je het Ziggo modem-en-router-en-accespoint-in-een-apparaat gewoon als modem, met eigen router/wifi daarachter.

De Berec was duidelijk: je hebt vrije modemkeuze, dat je een bakje van ziggo moet gebruiken om je internetverbinding te kunnen gebruiken is daar een inbreuk op.
Ik vraag me af welk modem ze hier bedoelen. Het in bridge mode zetten kon al inderdaad, maar ik denk dat ze niet het daadwerkelijke coax modem bedoelen.
Dat is het enige modem wat er is. Jij en Joost zijn beiden in de war met de router. Het modem van Ziggo is tegelijk ook router en als je het ding in bridge mode zet dan schakel je de router functionaliteit uit zodat je je eigen router kunt gebruiken (zonder dubbele nat of zo).

Een modem, modulator/demodulator, is een apparaat dat data omzet in het signaal dat over de kabel gaat. Vroeger was dat het geluid wat over de telefoonlijn ging, tegenwoordig dus over de coax kabel.
Het rotte aan bridge mode is alleen dat het echt de ballen werkt op die Ziggo meuk

Soms pushen ze een update en restart gewoon hun modem en verlies ik ineens me verbinding. Soms wil die ineens geen IPv4 meer uitgeven aan mijn Router en IPv6 werkt ook helemaal niet meer in bridge mode.

Zo fijn dat ik eindelijk van die troep af kan _/-\o_
Om eerlijk te zijn, heb ik dat nog nooit meegemaakt.
Ik zit al bijna 20j bij Ziggo, en onderhoud op diverse plekken de verbindingen.
Op een paar van die locaties ligt de boel wel eens plat, maar dat ligt eerder aan het netwerk, dan aan het modem ( de hele straat ligt er dan eenkwartier uit, vmlg Casema )

Routers die achter de bridge aangesloten worden halen actief een vernieuwing op, al is dat zelden anders.
Ik heb alleen maar nieuwe IPadressen gekregen als ik daadwerkelijk een ander macadres gebruik.
Dat is de enige modem die je als klant in het netwerk gebruikt, dus ja, het gaat om de coaxmodem. Door je modem/roruter in bridgemodus te zetten schakel je vooral de routerfunctionaliteit uit, maar blijf je (wanneer je een eigen router gebruikt) de modem van Ziggo gebruiken. In deze zaak gaat het erom dat Ziggo enkel de aansluiting met signaal levert en alle apparatuur van de klant is. Dit zou ook prima moeten kunnen, want Ziggo levert gewoon een DOCSIS signaal waar in principe elke modem die aan dit protocol voldoet mee zou moeten kunnen werken.
Welk modem bedoelen ze dan? Ik weet niet hoeveel modems jij gebruikt, maar normaal gesproken gebruik je maar een. Een router is iets anders dan een modem.
Het apparaat wat de providers aan consumenten levert zijn modemrouters. Een combinatie van een modem en een router.
Ze bedoelen het daadwerkelijke coax modem. Anders is dit artikel en die hele rechtzaak zinloos.
Het gaat om de vrije keuze van de DOCSIS modem. Een eigen router kon idd al, dan werd de DOCSIS modem in bridge mode gezet zodat de interne router werd uitgeschakeld en je een eigen router erachter kon plaatsen.
"De provider moet binnen 21 dagen na de publicatie op de website zetten hoe het mogelijk is om 'een eigen modem/router op de coax-aansluiting' aan te sluiten". En dit was dus nog niet mogelijk. Een veel voorkomende klacht is dat je nog steeds afhankelijk bent van het Ziggo-modem voor telefonie. Ongeacht of je bridge-mode gebruikt, telefonie gaat via het Ziggo-modem. En dat beperkt de mogelijkheden die IP-telefonie kan bieden.
Een veel voorkomende klacht is dat je nog steeds afhankelijk bent van het Ziggo-modem voor telefonie.
Zo is dat ook bij T-Mobile thuis inderdaad. En volgens mij zelfs hun digitale TV, omdat dat via V-Lans is ingedeeld op de Draytek Modem.

Maar goed, daarom een vrije keuze. Of je gebruikt je eigen modem, kan sommige mensen voordelen geven. Of je gebruikt de meegeleverde, ondersteunde apparatuur voor volledige functionaliteit.

Vindt het niet meer dan logisch dat je daardoor eventueel functionaliteit mist. Blijft toch hun eigen infrastructuur en hoe ze je dat aanbieden. (aannemend dat telefonie om technische redenen niet werken op een eigen modem)
Vindt het niet meer dan logisch dat je daardoor eventueel functionaliteit mist. Blijft toch hun eigen infrastructuur en hoe ze je dat aanbieden. (aannemend dat telefonie om technische redenen niet werken op een eigen modem)
Natuurlijk kunnen we ze niet verplichten dat je internet kan krijgen op een baksteen, zo'n modem zal wel technisch geschikt moeten zijn. Maar er zouden geen kunstmatige barrieres moeten zijn. Het zou beter zijn als er zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van bestaande en open standaarden zodat je niet vast zit aan 1 leverancier. Eigenlijk vind ik dat iedere ISP (of eigenlijk gewoon iedere technische leverancier) een pagina zou moeten hebben met welke technieken ze ondersteunen en met welke configuratie.
https://community.t-mobil...bij-t-mobile-thuis-307241
Zolang T-Mobile poort 5060 niet vrij geeft is er inderdaad geen volledige vrijheid. Je kunt nu nl geen eigen VOIP inrichten. Veel VOIP aanbieders kunnen niet met een andere poort omgaan. Heb mijn Voipbuster/Freevoipdeal kloon al sinds ~2006. Uitbellen nu via de app op mijn mobiel/wifi werkt wel goed, maar ingebeld worden lukt niet, gaat via de T-Mobile telefoonaansluiting met ons "oude" KPN-nummer(1 euro per maand voor de aansluiting). "Vroeger"...lukte inbellen altijd wel (bij Telfort.. niet weggestopt nog.... zie @batjes Aansluiten van de 2e telefoon (VOIP) heeft dan nu in dit soort situaties geen zin meer.

[Reactie gewijzigd door route99 op 23 juli 2024 02:10]

Ik heb dit ooit uitgezocht. Poort 5060 lijkt inkomend inderdaad dicht te staan, maar je kan nog steeds de standaard poort gebruiken van je VoIP provider zolang je zelf maar een andere poort gebruikt als source port. Zie: https://gathering.tweaker...message/62373124#62373124
Dank je. _/-\o_
ik had bij Telfort het aardig bekende Zyxel P-2812HNU-F1 modem waarbij heel lang alles nog lukte (in/uit), maar op een bepaald moment vielen daar ook de binnenkomende gesprekken weg.
Helemaal exact weet ik het niet meer, maar wat je beschrijft is "in mijn herinnering" vergelijkbaar wat ik toen op dat modem gedaan heb. Heb het ook nog met die SPA 3000 geprobeerd, die eerder ook zijn werk helemaal deed.
Heb nu het modem van T-Moble de Huawei G659 en daar kun je niks mee.
Zal nog eens jouw verhaal nog een keer doorlezen icm de info uit mijn bovenstaande T-Mobile link.
Naast de VOIP issues met Freevoipdeal, heb ik nog mijn oude vast nr. Voor 1 euro pm aanhouden is heel weinig, maar dan moet ik ook de config daarvan hebben. Daar heb ik me nog nooit in verdiept omdat ik er simpelweg niet bij kan...
Tnx gain voor de input, vast ook handig voor andere meelezers. Als het weer wat rustiger is hier thuis dan maar eens aan de slag ermee.
Edit: Hoef iig geen rekening te houden met IPTV.

[Reactie gewijzigd door route99 op 23 juli 2024 02:10]

Dan moeten ze dat werkend maken. Infrastructuur loopt dus tot de coaxkabel en daarna is het eigendom van de bewoner.

En daarbij is een eigen modem ook zodanig in te stellen dat telefonie moet werken. Is bij KPN ook zo.
Digitale TV kan bij t-mo gewoon via eigen apparaat. Moet je alleen IGMP proxy draaien en snooping gebruiken. Bridged tv is dat. Routed werkt nog wel (andere vlan tag), maar dat duurt niet heel lang meer.

Probleem met SIP is dat T-mo de SIP account details niet wil vrijgeven, waardoor je geen andere apparaten voor voip kunt instellen/authenticeren.

Overigens is dit vanuit support oogpunt natuurlijk onzinnig. Het is allemaal data over de lijn. SIP en TV hebben andere fabrikanten veel beter uitgevoerd dan zyxel en amino
Terwijl het mooie van IP-telefonie is, dat je het overal kan gebruiken en instellen. Zolang je die SIP gegevens maar hebt.

Bij bv Telfort kreeg je die gegevens in een ver verleden gewoon (of naja kreeg, je kon ze gewoon uit het modem halen). Tegenwoordig zit het allemaal weggestopt waar je niet bij kan komen.
Iedere (Euro)DOCSIS router heeft Packetcable ("Ziggo telefonie"), dus je hoeft geen VOIP te gebruiken, alhoewel dat wel handig zou zijn.
Je hoeft geen of je mag geen eigen VoIP gebruiken ? Ga je van Ziggo nu de SIP gegevens krijgen ?
Packetcable is niet "Ziggo telefonie". Ziggo telefonie is SIP of MGCP. Packetcable wordt gebruikt om de serviceflows voor voip op te zetten en af te breken.
ja maar dan zit je nog wel atijd met eerst hun eigen apparaat.
in mijn geval maak ik ook gebruik van de bridge modus maar kan geen gebruik maken van de volle snelheid die ik in mijn abonnement heb.

heb nu nog een oude goedwerkende technicolor die max 350mbit down aankan. als ik de volle 500mbit wil gebruiken moet ik overstappen naar de connectbox waar ik vorig jaar alleen maar problemen mee heb gehad. mocht ik deze aansluiten dan heeft ziggo ook al aangegeven dat zij de oude technicolor niet maar gaan heractiveren.
Ik heb mijn connectbox in bridge laten zetten, eigen router erachter. Uptimes van maanden, met volle bak snelheid, stroomstoring of updates is het enige waarvoor die down gaat. Eigenlijk 0 problemen mee gehad.
Heb hem 1 dag "normaal" gebruikt, en toen was het een drama, wifi slecht, haperingen, slecht instelbaar(wel paar jaartjes terug).
ik heb hier ook een bridge ingesteld maar ook dan had ik alleen maar problemen met die Connectbox (jaar geleden. nu durf ik de gok niet te nemen omdat ze dus als het niet goed werk ze de oude technicolor niet opnieuw gaan activeren.
Ik heb thuis een kleinzakelijke Ziggo verbinding (500/40) met een Technicolor 210 in bridge mode met daarachter een Unifi USG router. Ik haal de volle snelheid, up en down. Wellicht heb je een andere Technicolor? Je weet zeker dat je router de snelheid aankan (of goed is ingesteld)?

Ook ik wilde de Connectbox niet vanwege de bekende issues. Toen ik de Mediabox Next bestelde en aangaf dat ik mijn Technicoor wilde houden, werd er toch een Connectbox meegestuurd, omdat Ziggo zegt dat andere modems samen met de Mediabox next voor problemen kunnen zorgen. Na een goed gesprek met de klantenservice werd er zelfs voor gezorgd dat ik de technicolor terug kon plaatsen (een achterlijk administratief process bij Ziggo). Geen last van storingen.
Correct, ik heb nog een oude Technicolor 7100 dacht ik. deze heeft max 350/400 op de wanpoort zitten.
Ze hebben vast nog wel een TC210 rondslingeren. Vraag het ze vriendelijk, leg de issues uit die je met de CB hebt en wie weet...
Ja en in dit geval heb je dan de modem/router van ziggo dus niet meer nodig, dan heb je genoeg aan alleen jou eigen router(Scheelt weer 1 device).
Tenzij jouw Router ook een modem functie heeft (en dus ook coax aandluiting), heb je alsnog een losse modern nodig.
Uiteraard je router moet het wel ondersteunen allemaal, anders heb je er niet veel aan.
Maar het kan voor sommige misschien handig zijn, scheelt 1 device in gebruik wat eigenlijk niet veel nuttigs in hun ogen doet.

Maar het zal voor een hele specifieke doelgroep zijn.
Nee dat scheelt het niet. Dit gaat niet over routers, maar over modems. Een kabelmodem is een gateway die verder niks doet anders dan omzetten van coax naar ethernet.

Die router heb je daar weer achter nodig. Die router hoeft dan ook helemaal niet specifiek iets te ondersteunen. Alleen ethernet.

Het probleem in denk patroon waar je nu tegenaan loopt is dat ziggo een modem/router combi device levert wat dus 1 apparaat is. Je kunt hem in bridge laten zetten en dan is het gewoon een modem only en kun je daarachter je eigen spul zetten.
Het gaat om het daadwerkelijke modem. Het eerste apparaat, waar de coax-kabel in wordt geplugd.

Ik ben één van de mensen die dit wel ziet zitten, omdat me dat een (extra) stopcontact scheelt in de meterkast.
Maar dat doet het alleen als je een modem/router combi koopt. Iets wat ik juist absoluut niet zou doen als je de keuze hebt.
Bridge mode == geen IPv6

En daardoor dus niet eens een optie om je eigen router te kunnen gebruiken in 2021.

[Reactie gewijzigd door DaanHetEendje op 23 juli 2024 02:10]

Ja ongelofelijk. Heb nu alle voordelen van m'n eigen router, maar kan dus geen IPv6 gebruiken :O
De insteek van deze uitspraak is niet een router áchter een Ziggo-modem maar in het geheel geen gebruik maken van een (in bruikleen gegeven) Ziggo-modem en deze in zijn geheel vervangen door een modem/router van eigen keuze.
Maar dan gebruik je nog steeds het modem van Ziggo in bridge modus. Het gaat hier om de mogelijkheid om een eigen modem aan te kunnen/mogen sluiten.
De bridge mode schakeld alleen de router functionaliteit van de connectbox uit. Je ziggo modem in bridge zetten is daarom niet hetzelfde als je eigen modem gebruiken.

Zo loop ik er tegen aan dat GRE throughput van de connectbox bijzonder slecht is, zelfs in bridge mode. Met het oudere cisco modem was dit geen probleem, dus ja ook ik wil een ander modem kunnen neerzetten.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 23 juli 2024 02:10]

Dat is dus niet helemaal zo.
Je belt ze op en ze zetten hun modem in bridge mode, ze schakelen daarmee de router en ap functie uit.
Het blijft een modem. Jij sluit daarop jouw router/AP combinatie op aan.

Wat sommige klanten willen is hun eigen Modem aansluiten, zonder dat modem van ziggo.. Daarbij is het apparaat van henzelf, en gaat de coax / FO rechtstreeks op hun eigen modem. scheelt een apparaat.
Bridge modus kon je altijd al gebruiken, echter gaat hier om het gebruik van je eigen modem. Dus vanaf 28 mei kan je je eigen Coax modem gebruiken.
Het gaat er in dit geval omdat alle apparatuur die aangesloten wordt op de binnenkomende kabel eigen keuze kan zijn. Dus het modem op de COAX zelf als voorbeeld. Maar…. ook wat er gebruikt wordt om TV te kijken, die verplichte huurconstructie voor CI+ modules van Ziggo mag ook niet.
Dan gebruik je alleen maar je eigen router, je gebruikt dan nog steeds de modem van Ziggo. Ik heb het zelf ook in bridge mode laten zetten, zodat ik geen dmz hoef te gebruiken om alles door te sluizen naar mijn router. Maar ik zou wel graag een eigen modem willen gebruiken om alles in eigen beheer te houden.
Maar ik ga toch overstappen denk ik, de enorme prijs, coax, en de lage uploadsnelheid (die misschien na eind dit jaar een stukje omhoog gaat) zijn het voor mij niet waard om te blijven.
Even inloggen op je modem en dan kan je het zelf doen.
Alleen bij oudere modellen/firmwareversies kan dat nog.
Ik heb zelf de ConnectBox | Compal en dat is een recente modem.
Wel mis ik de mogelijkheid om een vpn te installeren hier op maar bridge mode is hier wel op mogelijk.
Bij mij kan dat dus niet (modem ontvangen ergens in juni/juli vorig jaar). Deze moet je telefonisch of via de chat laten omzetten naar bridged, en dan kun je niet meer op deze modem/router inloggen.

Ik lees in een andere reactie dat het alleen kan in oud UPC gebied, en na zoeken kom ik op deze pagina: https://www.ziggo.nl/klan...tappenplan-bridge-modus#/
Als je op overige klikt staat er dat alleen zij dit kunnen doen. Ik heb deze: https://www.bing.com/imag...=3&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 02:10]

Dit gaat om het vervangen van het Ziggo modem, dus je eigen modem/router combo gebruiken. Als je problemen hebt met het Ziggo modem kun je die dus vervangen, scheelt waarschijnlijk weer een apparaat in huis.

Ik heb het Ziggo modem ook in bridge staan en zou dit wel overwegen aangezien er altijd een bak warmte van het ding komt. Scheelt toch weer een kastje. Maar er wordt hier glas aangelegd, dus waarschijnlijk ooit (als KPN een keer voort maakt) over naar glas.
In bridge-mode kun je geen IPv6 doen via DS-Lite, ook al kan je modem het.
Je krijgt een 0, maar je haalt nu een kritisch probleem aan. Je mag dan wel de keuze hebben maar krijg je de support? Dit is voor veel providers die goedkoop zijn juist de reden waarom ze goedkoop kunnen zijn, hun support is bagger en op z'n best ondersteunen ze hun eigen hardware. Nu krijg je dus andere modems op hun netwerk die misschien niet (makkelijk) uit te lezen zijn en als je mazzel hebt ook nog eens gebruikers die onkundig zijn. Ik snap dat dit enerzijds mooi is, maar tegelijkertijd is dit toch ook ergens het gevolg van goedkope providers. Vroegah ging je gewoon bij xs4all die kostte dan een stuk meer maar kreeg je wel de support die je nodig had.
Vroegah ging je gewoon bij xs4all die kostte dan een stuk meer maar kreeg je wel de support die je nodig had.
Geef je daarmee niet gelijk antwoord op je eigen vraag? Bij goedkopere providers zal de support minder zijn.
Je kan op de connectbox in de instellingen gewoon Bridge mode selecteren (ik zit er net naar te kijken). Volgens mij werkt dit alleen in oud UPC gebied.

[Reactie gewijzigd door jswinkels op 23 juli 2024 02:10]

Dit is bij andere providers niet anders. Ik heb een zakelijke DSL verbinding, de enige keer dat ik een probleem had was op het moment dat ik nog een managed CPE van de ISP gebruikte en ondanks dat ik via mobiel een engineer toegang kon geven tot de console van de CPE was de eerste stap voor het verder aansturen van KPN het uitsluiten van de CPE. Ik kreeg een nieuwe opgestuurd, werkte nog steeds niet, KPN aangestuurd en de monteur kwam er vervolgens achter dat er kruisdraden los waren getrokken in de wijkcentrale (of hoe dat ook mag heten).
Wil jullie best even op weg helpen,

Maar een ping van 12-18ms met het nieuwste gigabit modem (het witte vierkante torentje) in bridge notabene is voor het "super snelle giga netwerk van Ziggo niet super snel!!!
Om over de ingebouwde mogelijkheden zoals, firewall, wifi, instelmogelijkheden maar te zwijgen. En verteld Ziggo ons als een modem vatbaar is voor exploit.....ja...dat moeten ze....maar er kan zomaar 2 maanden tussen zitten......ddos aanvallen, klantgegevens, Mac adressen, ip adressen, gekloonde modems...en dit weten we uit het verleden van @home, UPC, Ziggo!

Bovendien als je veel iot devices hebt, wil je dan dat een hack in je Philips hue lampjes, LG koelkast, Bosch wasmachine, een slecht beveiligde vibrator, Alie Express smart verlichting, voor mijn part je Ring deurbel, dan kan leiden tot een hack van je
veilige volledige netwerk?!?

Ik heb veel artikelen gelezen van eigen modems in Amerika, Azië en Europese landen.
Maar een goed docsis 3.1 modem haalt betere stabiele snelheden, absoluut een lagere ping!

https://www.netgear.com/home/wifi/modems/cm1200/
Besteld, ik kijk uit naar deze plaatsing en de resultaten

Deze is gelukt
https://en.avm.de/products/fritzbox/fritzbox-6591-cable/
Net opgehangen met een Ziggo-medewerker en zij verzekerde me ervan dat het eind deze maand niet zou werken. Ben benieuwd...
Nou das mooi, maar elke standaard persoon thuis heeft er helemaal niks aan haha :)
Los van het COAX-modem, moet Ziggo ook toestaan dat je eigen (niet gehuurde) CI+ modules gebruikt voor TV.
De CI+ modules is niet het probleem in fZiggo gebied. Daarvoor zijn de irdeto modules gewoon te koop. De smartcard, die in die CI+ module moet, is het probleem. In het verleden waren deze ook te koop en kon je die zelf activeren via Mijn Ziggo. Nadat UPC en Ziggo samengingen namen ze echter de huurconstructie van UPC over en werd dat activeren onmogelijk en de smartcards, die niet geactiveerd waren, waardeloos.

In fUPC is de CI+ module ook nog eens het probleem, want bij Nagravision zijn de CI+ modules en smartcards gekoppeld en kun je aan geen van beiden komen zonder ze te huren.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 23 juli 2024 02:10]

Yes dat klopt ik hen thuis nog 3 gekochte kaartjes in gebruik :)
Ik heb 2 eigen CI+ modules, gekocht, niet gehuurd.
Bij het voormalige Ziggo-gebied (van voor de fusie met UPC), kan dat ja. Iedereen in het voormalige UPC-gebied en nieuwe abonnees tot op heden niet mogelijk.
Zou kunnen, wel omslachtig om nog een check in te bouwen vanaf wanneer iemand klant is om de ci+ module wel of niet te laten werken. Ik heb ze al vrij lang. Heb er wel 1een paar (3) jaar geleden vervangen, werkt ook probleemloos.
Die check is enkel nodig indien het gaat om een CI module die in fUPC wordt ingezet, deze is beveiligd door Nagravison en de module is daarbij gekoppeld aan de smartcard (niet uitwisselbaar dus). Voor fZiggo was/is dit een Irdeto oplossing, iedere losse door Ziggo geactiveerde Irdeto smartcard werkt in een Irdeto CI module. Diezelfde oplossing kan ook in fUPC worden toegepast, want dit werkt vandaag de dag al jaren, enkel geeft Ziggo deze oplossing niet aan klanten in het fUPC gebied. Vandaar de verschillen in wat er mogelijk is via CI+ aan on demand e.d., die zijn via Irdeto uitgebreider dan via Nagravision CI+

Eigenlijk pure discriminatie dus; https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/ci-plus

Interactieve televisie via CI+

In sommige regio's in Nederland kun je ook interactieve televisie te kijken via een CI+ Module. Je kijkt dan niet alleen live tv, maar ook films en series on demand. En je kunt gemiste uitzendingen terugkijken. Wil je weten of dit mogelijk is op jouw adres? Dat controleer je eenvoudig hierboven door je postcode en huisnummer in te vullen.
same, ze werken probleemloos.
Is dit ook echt zo? Ik vind die 6 euro (3 modules) die ik betaal voor mijn TV's in huis echt crimineel van Ziggo.

Ik wil ook gewoon die 3 modules kopen en kaartje van Ziggo er in stoppen. Het slaat werkelijk nergens op dat ik extra moet betalen voor elke TV in mijn huis.
Ik had het gelezen op https://community.ziggo.n...-kabel/td-p/771626/page/3

Het gaat namelijk over de nadruk op alle apparatuur op de abonnee-aansluiting. Daar valt CI+ module dus ook onder.
Ligt eraan wanneer je die modules had. Ik heb 4 tv`s in huis destijds aangeschaft vanuit het bedrijf. Je betaalde toen per mediabox 10 gulden nog in de winkel. (@home ) .Daardoor betaal ik niet voor elke extra aansluiting in huis. Stap ik echter over naar elk eender provider dan betaal je daar ook per tv-aansluiting. Mensen kunnen dus wel klagen over Ziggo, alle providers rekenen op deze manier, ook KPN.
Ik zelf heb vanaf begin altijd Ziggo( @home) gehad. Deels doordat het bedrijf waar ik werkte, die alle benodigdheden leverden hier in NL. En dan praat ik over de periode echt in begin dat de monteurs bij de consument alles nog moesten komen aansluit. Bij welke provider je ook zit, uiteindelijk draait alles om geld,
Ik ben nu een jaar Ziggo klant.

Dat andere providers het ook doen maakt nog niet dat ik het normaal vind. Ik betaal voor TV en op hoe veel apparaten ik dat wil kijken is niet aan Ziggo. Ze leveren TV signaal en that's it.

Nu proberen ze met hun macht die ze hebben met de CI+ modules en SmartCards mij elke maand (met succes!) extra geld af te troggelen.

Bij analoge TV was dit niet mogelijk, maar ze hebben met DVB de kans gekregen en die gegrepen.

Ik betaal toch ook niet voor elk apparaat wat ik op internet aan sluit thuis? Ik denk dat de providers overigens die kans per direct zouden grijpen als die hen geboden werd.
Ik zeg ook niet dat het normaal is dat je per tv betaald. maar dat alle providers het doen.
Zoals ik ook aangaf, zodra ik overstap ik ook moet betalen voor meerdere tv`s.
En waarschijnlijk ook als ik jaar later terug zou gaan naar Ziggo.

Verder heb ik vaak zat overwogen om ergens anders mijn heil te zoeken, en kan alleen tot de conclusie komen dat het weinig tot niks uitmaakt waar je zit, de prijzen zijn zo goed als gelijk aan elkaar als je alles samen optelt.
Nou, niet verder vertellen dan, maar ik heb er hier gewoon 2 in gebruik van Marktplaats.
Dat is dan niet geldig voor bestaande klanten, want ik heb altijd 2 zelf gekochte Cl+ modules gebruikt bij Ziggo.
De uitspraak van de geschillencommissie zorgt er dus voor dat ze dat opnieuw moeten gaan toestaan, bij nieuwe klanten.
Het is erg jammer dat we uberhaupt die CI+ modules nodig hebben om encryptie te regelen. Persoonlijk kijk ik er echt naar uit dat je zonder softcams gewoon je betaalde zenders kunt bekijken op bijv. een kodi media-pc
Mee eens. Zeker het standaard TV-pakket zou zonder CI+ module kijkbaar moeten zijn, maar ik betwijfel of dat gaat gebeuren.
Ziggo heeft diverse producten:
- Kabel TV, dat kun je prima met een TV-Tuner zonder CI+ en versleuteling kijken.
- TV Start, daarvoor is inderdaad CI+ nodig en hierbij kun je inderdaad niet alles kijken zonder ofwel specifieke Hardware-CAM, CI-slot en TV-tuner ofwel een smartcard reader, softcam en TV-tuner.
Dat kan ook met het basispakket, alleen wel in SD (muv Ned. 1/2/3).
Ja, maar bedoelde dan meer het basispakket incl HD (zoals RTL, SBS, meest bekeken zenders zal ik maar zeggen).
Daar betaal je extra voor dus dat gaat niet gebeuren.
Anoniem: 30722 @Max.Visser10 mei 2021 12:30
Standaar pakket kun je zonder module gewoon kijken hoor ;)
(Altans, onze vorige slaapkamer tv kon dat prima!)
Precies. Zie me zelf toch wel als een standaard+ gebruiker maar zie echt nul nut om een eigen non-supported modem te gebruiken. Je hangt er je eigen router/firewall achter en klaar. Maar goed, er zullen vast mensen zijn die het willen.
Er zijn genoeg mensen die bij een DSL-verbinding een third party modem zoals een fritzbox kiezen. Het is een uitzondering, maar die mensen zijn er, dus er zullen vast ook Ziggo klanten zijn die een AVM coax modem willen gebruiken als ze de keuze hebben.
Ik speel zelf ook met die gedachte. Ik moet m'n Ziggo modem elke twee weken resetten, omdat het 2.4ghz netwerk weer weggevallen is. Of beter gezegd, het netwerk is er, maar geen data-overdracht.

En het is een stroomvreter. Ik heb me er nog niet verder in verdiept, maar wellicht kan ook dat beter.
Ja kan dat ding ook gewoon in bridge modus laten zetten en echt alleen als modem gebruiken en je eigen router er achter hangen.
Volgens mij kan ik dat idd niet zelf doen bij mijn modem (is nog een oudje van 8 jaar terug). Ik heb nu twee extra routers als AP eraan hangen met 5ghz wifi, ook al wat ouder, te weten een Linksys e4200 en een Netgear wnr 3700 (uit m'n hoofd).

Ik dacht dat ik die keuze had gemaakt omwille van veiligheid. De Ziggo router krijgt nog updates (ga ik van uit) die twee eigen routers niet meer.
En wat nu als er een probleem in de modem zit ? Kuch, Puma chip.
En wat nu als er een probleem in de modem zit ? Kuch, Puma chip.
Ziggo om een ander modem vragen. De problemen met die chip zijn immers door de fabrikant ervan zelf erkend. Kunnen ze zelfs bij Ziggo moeilijk negeren als je op je strepen gaat staan, lijkt me.
Velen hebben dit al geprobeerd en maar zeer weinigen is dat gelukt.
Had ik ook last van, heb er simpelweg een tijdklok tussen gestopt.
Elke nacht gaat de stroom er 5 minuten vanaf, en daarna gaat alles weer aan.

Werkt prima, nooit meer connectie problemen gehad. ;)
Ah ja.. dat vind mijn Alarmsysteem leuk.. word elke nacht gebeld dat mijn Alarm geen internetverbinding heeft. Ik vind dat eigenlijk geen oplossing maar meer een workaround.

Op zich begrijp ik dat je soms apparaten moet IPL'en.. maar 1 keer per dag lijkt me wel pijnlijk.
Fantastische tip, gelijk een schakelaar besteld! Hoe simpel kan het zijn.
Het is geen fantastische tip, het beste zou zijn als dit vanaf het modem/router zelf zou kunnen (scheduler/cron). Gelukkig kan dit bij mijn ASUS Merlin firmware wel, dacht ook bij *DRT, maar de meeste van je ISP kastjes hebben die functie niet. Het is ook minder flexibel omdat je het niet op afstand kan uitschakelen.

Wat je in feite doet met een tijdschakelaar is het apparaat een opdonder geven en geen clean shutdown uitvoeren. Opzicht moeten ze er tegen kunnen, maar op langer termijn is het niet goed en raad ik het niet aan bij je eigen apparatuur.
Ik kan 's ochtends ook het ding handmatig uit en weer aanzetten, het enige verschil is dat er spanning op blijft staan terwijl het apparaat toch uit is.

De frequentie kan evt. ook minder vaak, maar heb nog geen testjes met de schakelaar gedraaid of dit b.v. ook 1x per week kan...
Modem kun je gewoon in bride mode zetten. Kun je een eigen router gebruiken.
Dat heb ik bij mijn ouders dus ook gedaan.

Connectbox in bridge en een Fritz!box erachter. Werkt prima.

Maar voor een nette meterkast zou het natuurlijk altijd nog mooier zijn als een Fritz!box met ingebouwd DOCSIS modem direct aan de coax zou kunnen.

Echter, dan is er nóg een hobbel: Ziggo moet dan voor de telefonie ook de SIP gegevens vrij gaan geven.
Enige nadeel is dat je dan meer stroom verbruikt denk ik.
Een echte expert ben ik niet maar ik denk dat ook de huidige en toekomstige DOCSIS mogelijkheden beperkingen hebben voor sommige coaxrouters. Tenzij Ziggo vanalles uit de kast gaat halen om (bijna) alles te laten werken. Vrije routerkeuze klinkt goed maar er was ooit een certificering voor TV's bij Ziggo en daar zit niemand op te wachten :'(
Toch denk ik dat je daar niet aan gaat ontkomen.

Ze kunnen gewoon onmogelijk alles blijven supporten met gegarandeerde backward compatibility, ook bij toekomstige DOCSIS upgrades.....
Een nadeel is, dat je dan geen IPv6 adres meer kunt krijgen van Ziggo. Althans, dat heeft een helpdeskmedewerker mij indertijd (toen ik nog Ziggo had), medegedeeld.
Dat lijkt mij niet te kloppen. Of je moet een modem/router hebben die geen IPv6 ondersteunt. Of ze hebben bij Ziggo een heel apart netwerk.

Edit: ik lees hieronder dat er met de bridge modus inderdaad geen ipv6 meer is. Het netwerk zal wel raar zijn dan, in ieder geval voor mijn XS4ALL / KPN ogen.

[Reactie gewijzigd door DocMac op 23 juli 2024 02:10]

Dat lijkt mij niet te kloppen. Of je moet een modem/router hebben die geen IPv6 ondersteunt. Of ze hebben bij Ziggo een heel apart netwerk.
Funky IPv4 / IPv6 dual stack implementatie die in het modem zelf gerouteerd wordt op een manier die niet meer werkt als het ding in bridge modus staat, misschien?
Ziggo heeft schijnbaar een spectrum aan verschillende implementaties lopen en wat je krijgt om mee te werken is behoorlijk regio-gebonden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:10]

Een nadeel is, dat je dan geen IPv6 adres meer kunt krijgen van Ziggo.
Het krijgen van een IPv6 adres kan afhankelijk van de regio waar je zit ook tot Dual-Stack Lite voor je IPv4 adres leiden. En dat heeft nadeleige gevolgen voor applicaties die bepaalde poorten open verwachten of via omwegen open willen triggeren. Denk dan met name aan games die peer-to-peer protocollen gebruiken.

Hoeft dus niet een nadeel te zijn.
Klopt, wanneer je in het voormalig-UPC gebied woont.
Het ziggo modem bestaat in mijn optiek uit twee devices
- modem
- router
De wifi die je moet resetten zit in het tweede device. Deze kun je (afhankelijk van het model zelf of via de klantenservice) uitzetten. Modem komt dan in bridge modus waarbij alleen LAN 1 een internet verbinding geeft (met je public IP). Daarachter plaats je zelf een router. Werkt voor mij goed en stabiel.

Dat sommigen nog verder willen gaan (ook vervangen modem) kan ik me voorstellen (Tweaken is leuk; twee devices in één heeft ook voordelen zoals stroomverbruik, ruimte en een netwerkkabel minder).
Ik heb die van mij in bridge mode staan met een eigen router erachter, daarmee haal ik zelfs boven nog tot +- 1500Mb/s (intern, internetsnelheid is inmiddels 300Mb/s). WiFi is echt zwak op de Ziggo modem/router.
Koop dan andere router erbij
Mja. Je hebt het nu over twee verschillende delen. Router deel en modem deel. Beide zijn overigens prut hoor, maar als het AP het wel doet maar geen data heen en weer, dan komt ws door de Puma chipset die zichzelf weer eens een DOS geeft.

Ik probeer zelf zoveel mogelijk losse componenten te gebruiken. Is op de lange termijn goedkoper om te onderhouden.
Tip: modem in bridge laten zetten en dan je eigen apparatuur gebruiken. Zo draai ik al een tijdje zonder problemen (PfSense firewall met Ubiquiti AP's voor WiFi)
Zeker, dan dat kan ik iedereen aanraden. Mijn verbinding is stabieler en de FritzBox heeft degelijke Wi-Fi.
Op het moment dat het mogelijk en ondersteund wordt zou ik er wel over na gaan denken, hoor. Niet omdat ik er nou een mooi geavanceerd modem wil hebben, maar puur omdat het een stopcontact en wat spaghetti scheelt in de meterkast.
Er zijn best goeie redenen om het Ziggo modem te willen vermijden.
Ik heb een woning met een groot oppervlakte, wat niet door het standaard wifi AP gedekt wordt. Laat staan dat mensen die tegenwoordig veel apparaten hebben snel problemen zullen ervaren. Als ik zo snel tel kom ik makelijk boven de 25 devices die continue actief zijn.

De beste manier om beide bovenstaande dingen te fixen is door zelf een Mesh netwerk er aan te pluggen. Dit beveelt Ziggo ook zelf aan, want je kan in hun eigen shop TP-Link Deco hardware kopen.
Helaas is niet elk mesh device compatible met hun router.

Ik heb mijn Ziggo modem in bridge modus gezet (laten zetten via de helpdesk, iek!), maar mijn Mesh devices krijgen dan geen IP (een known issue). De oplossing is een 2e router er tussen te zetten.

Als ik zelf een eigen modem mag kiezen, heb ik hier veel minder issues mee.

Dit staat nog los van dat Ziggo z'n eigen "open netwerk" er op heeft zitten (oke, dit kan je als gebruiker zelf aan/uit zetten). Maar dat wil ik helemaal niet.
Ik heb ook gewoon mijn eigen Ubiquiti set up met firewall/router en mesh APs. Kun je gewoon prima het modem in bridge mode zetten. De router functionaliteit moet je dan natuurlijk zelf overnemen.
Mijn punt is dat het ziggo modem niet met alle achterliggende apparatuur compatibel is. Als ik zelf kan kiezen welk modem ik heb, is dat probleem er niet
Dat je toestellen geen IP krijgen is geen "known issue". Jij vraagt zelf om de modem in bridge te zetten waarmee de DHCP server uitgeschakeld wordt. Dat is precies wat je vraagt, het is dan aan jou om zelf een DHCP server op te zetten, de provider levert dan enkel het WAN IP met de melding "succes". Die DHCP server zal in de meeste gevallen inderdaad een eigen router zijn, dat is precies het idee van een modem in bridge.
Dat je router geen WAN ip krijgt is daarentegen wel een known issue.

Het achterliggende netwerk functioneert prima.
De beste manier om beide bovenstaande dingen te fixen is door zelf een Mesh netwerk er aan te pluggen.
De beste manier is op strategische plaatsen bedrade access points te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, is mesh soms een redelijke workaround, met name als en dan meerdere routes naar de vaste internetaansluiting mogelijk zijn, maar zeker geen optimale oplossing. Het kan prima werken maar het is zeker niet de beste manier.

[Reactie gewijzigd door ToTheBone op 23 juli 2024 02:10]

Nogal wiedes dat je mesh netwerk geen IP krijgt, als je je ziggotoestel in bridge mode laat plaatsen. Het known issue is dat je dan geen router meer hebt, en bijgevolg ook het wireless netwerk van die ziggo uitschakelt. En dat los je dus niet op door alleen een nieuw modem te plaatsen, maar door terug een nieuwe combo modem/router te zetten, of door een router achter de ziggo modem te hangen, dat dan geen 2de router is, want de eerste (in het ziggobakje) staat uit.
(...) zie echt nul nut om een eigen non-supported modem te gebruiken.
Hoezo, non-supported? Dat is het punt van de uitspraak:
Ook moet de provider 'het gebruik van een eigen modem/router faciliteren'.
Volgens 'taaldeskundigen' (zijn ze dat? Je zou het haast zeggen, gezien de naam van de club)
Faciliteren is juist in de betekenis 'van faciliteiten voorzien, ondersteuning bieden';
Nee, faciliteren betekend dat ze het mogelijk moeten maken dat je het kan door de specificaties te publiceren. Ze hoeven geen support te geven op de apparatuur die niet van hun is.
Nou toch wel. Een mooi mesh systeem leveren ze niet en dat is waar de meeste huishoudens wat aan hebben.
Weet iemand te benoemen wat de modem van Ziggo zo uniek maakt in het netwerk dat ze hebben?
Ze kunnen 'm op afstand instellen en uitlezen. Ze kunnen aanpassingen doen in het netwerk zonder dat er klanten afgesloten raken etc. Het scheelt de klantenservice veel moeilijk werk en ze hebben controle over de kwaliteit die klanten krijgen (wat niet zo is als je cowboy neefje een of ander gaar gamer modem ophangt).
Duidelijk, bedankt voor je antwoord. Het is dus vooral belangrijk om de Ziggo service te kunnen bieden die klanten gewend zijn. Een klant met eigen modem en router kan dus ervaren dat een klantenservice ze minder goed kan helpen indien je met een eigen opstelling problemen hebt.
Dat is ook het hele idee van eigen apparatuur. Ik begrijp eerlijk gezegd die mensen niet die eigen meuk ophangen en dan de klantenservice gaan lastig vallen met vragen daarover. Maar dat schijnt bij velen onduidelijk te zijn.
Is dat 'service bieden, zoals de klanten gewend zijn' sarcastisch of zijn er klanten, die echte service gewend krijgen?
Ik ben jaren klant geweest bij Ziggo, nooit problemen gehad met verbinding nog de klantenservice. Ik heb dat eigenlijk heel zelden, goede service krijgen heeft ook vaak te maken met de instelling van de partij die service wil. Oplossingen vinden doe je samen is altijd mijn insteek wat in veel gevallen voor een plezierige samenwerking zorgt.
Ik heb helaas heel andere ervaringen. Mijn vragen (over simpele problemen bij anderen) kwamen vaak niet in hun standaardscript voor (het was altijd bedrading bij die mensen thuis, terwijl ze een paar weken eerder nieuwe bedrading hadden gekregen van Ziggo) en een aantal keer werd de verbinding (telefoon) dan gewoon verbroken.
Ziggo helpt je volgens het script. Het script bevat alle potentiële uitdagingen die een supportmedewerker voor je kan oplossen. Als een gebruiker blijft komen met vragen die een normale supportmedewerker niet voor je kan oplossen kan ik me voorstellen dat het ergens een einde is. Daarnaast verbreekt een support medewerker niet zomaar een verbinding. Ik wil niet zeggen dat je ongelijk hebt, maar je kan hier maar 1 kant van het verhaal belichten en er zijn genoeg mensen die een klantenservice benaderen en niet kunnen communiceren, heeft gewoon totaal geen zin de kwaliteit van de service hier ter discussie te stellen op een ervaring van een eenling. Ziggo levert over het algemeen één van de betere netwerken van Nederland, ook bij de beste gaat wel eens iets mis wat niet wil zeggen dat het dan allemaal prut is.
Ik snap jouw kant van het verhaal, maar dit gaat niet over een enkele keer, ook niet over een korte periode (sinds ca 2003) en niet over steeds dezelfde problemen. Een medewerker zou inderdaad niet zomaar de verbinding mogen verbreken, maar helaas. Ik ken een aantal mensen, die via een callcentre dit script mogen volgen en er zitten, volgens tweakers onder hen, wat losse eindjes aan.

Misschien ben ik verwend met de servicemedewerkers van XS4All....

Dan val ik nog niet over het feit (omdat dat niet met de klantenservice te maken heeft), dat Ziggo beloofde ergens zakelijk internet te kunnen leveren, vergaten te vertellen, dat er dan gegraven moest worden (met kosten voor eigen rekening uiteraard), omdat het pand niet op de kabel aangesloten was en wel alvast het telefoonnummer overgenomen hadden en het bedrijf enkele weken zonder hun eigen telefoonnummer zat.
Dacht je dat Ziggo dat zelf bedacht heeft, hoe je dat soort instellingen kunt doen op afstand? Dat zijn gewoon functies van het DOCSIS protocol. Kan dus met iedere EuroDOCSIS router.
Nog belangrijker is dit mogelijk is door mensen die totaal geen IT achtergrond hebben. First tier helpdesk kan gewoon een script afwerken waarin de handelingen staan voor het uitlezen van deze modems en op basis daarvan kunnen support leveren. Mocht het niet goed gaan ga je een trapje omhoog waar meer technische mensen zich bevinden.

Zodra je dus een modem hebt die niet standaard is kan de helpdesk jou niet meer helpen met het opzetten van jou netwerk, iets wat voor menig gebruiker vaak fout gaat, maar ze kunnen op termijn jou ook niet meer helpen wanneer ergens problemen zijn. Het kan zomaar een probleem in de modem zelf zijn, het kan net zo goed ergens tussen de eind node / modem liggen. Hoe dan ook dit kan men dus niet meer vertellen.

Het klinkt dan ook mooi dat jij je eigen modem kan gebruiken, maar ik denk dat dit heel veel problemen gaat veroorzaken.
Het enige wat ik kan bedenken is het gemak waarmee je ze aansluit en het idee van zelf een paar modems ondersteunen, wat gemak in support oplevert Je hoeft niet alle mogelijke modems te kennen, je hebt op afstand toegang tot het ding...
Het is teveel om alle reacties te lezen maar iedereen vergeet waar het om gaat:
Vrije keuze van modem.

Dus als iemand er geen verstand van heeft of geen zin heeft om zaken in te stellen kunnen ze nog steeds bij Ziggo terecht voor een kabelmodem.
Voor diegenen die dat niet willen en zelf willen bepalen hoe en wat dan is er nu een keuze om zelf een modem aan te schaffen toegespitst op zijn/haar wensen.
Het gaat er toch niet om of iemand wel/ niet in staat is om zelf zijn modem in te stellen maar dat je zelf de keuze hebt en als je voor een eigen modem kiest je ook kiest om zelf de handel in te stellen.
Nu heb je geen keuze en eind van deze maand dus (eindelijk) wel.
Is er een keuze dan? Tot nu toe volgens mij alleen die Fritzbox.
Als je een beetje buiten NL zoekt dan zijn er meer mogelijkheden:

https://heavy.com/tech/best-docsis-3-1-modem/
Jammerlijke trend bij Glasvezel wel nu. Meer en meer aansluitingen gaan over op GPON, wat niet te combineren is met eigen apparatuur vanwege configuratieredenen. Zelf kan ik nog gelukkig mijn glasvezel direct via SFP in mijn router steken.

Naja, goed, nu nog eigen decoders kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 23 juli 2024 02:10]

Anoniem: 30722 @Cilph10 mei 2021 09:04
Als het puur een modem is, en geen router, dan is er opzicht niets mis met hoe ze het leveren.
Maar zodra ze je een router verplichten, dan wordt het minder!
Blijft nog altijd een extra kastje met extra aansluiting met extra stopcontact wat zonde is als een Tweaker het ook met een SFP module kan (en het dan niet mag of niet kan wegens gebrekkige informatie)
Maar wat win je in die decoder? Je krijgt toch gewoon plain ethernet uit die decoder en dan werkt het.
Geldt daarvoor dan niet dezelfde regel, dat de provider vrije keuze moet aanbieden?
De uitspraak van de commissie gaat verder dan Ziggo. De commissie heeft bepaald dat de passieve aansluiting van de kabel (dus ook glasvezel) het netwerkaansluitpunt is.

GPON routers moeten dus ook toegestaan worden, denk aan de Fritz!box 5530.
.oisyn Moderator Devschuur® @grunnsat10 mei 2021 10:19
Niet alle GPON is hetzelfde. Vziw doet de GPON van KPN aan encryptie en kan die Fritzbox dat niet zomaar afhandelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.