KPN kondigt Box 12-modem met wifi 6-ondersteuning aan

KPN heeft de Box 12 aangekondigd, zijn nieuwe modem-routercombinatie. De belangrijkste verbetering ten opzichte van de huidige Experiabox V10 is dat hij de 802.11ax-standard, ofwel wifi 6 ondersteunt.

Daarnaast hebben televisie, telefonie en internet op deze modem allemaal een eigen statusled, zodat duidelijk is of ze allemaal werken, meldt KPN. Bovendien is de modem helemaal gemaakt van gerecyclede materialen.

De modem heeft aan de achterkant uiteraard aansluitingen voor stroom en dsl, en beschikt daarnaast over vier ethernetpoorten voor internet, een wan-poort en twee telefonieaansluitingen. Ook zit er een usb-a-poort op met usb 3.0-snelheid. Dat is ook een upgrade ten opzichte van de usb 2.0-poorten op de huidige Experiabox v10. De modem is van het Franse bedrijf Sagemcom en ondersteunt geen pairbonding.

Als onderdeel van een test hebben 1800 KPN-klanten de nieuwe modem al eerder ontvangen. Als die klaar is, krijgen alle nieuwe klanten met een internetabonnement de Box 12 en zullen bestaande klanten geleidelijk de nieuwe modem krijgen als zij toe zijn aan een nieuw modem. Een KPN-modem is niet langer verplicht: sinds eind maart hebben klanten een vrije modemkeuze.

KPN Box 12KPN Box 12

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-05-2020 • 11:38

163

Submitter: R3MYA

Reacties (163)

163
162
101
7
1
41
Wijzig sortering
Ik ben net nieuwe klant en wordt over 2 weken aangesloten.
Maar heb deze modem Dinsdag binnen gekregen.
KPN rolt hem al uit onder nieuwe klanten.
Anoniem: 605737 @mgiebels13 juni 2020 11:31
Ben ook nieuwe klant geworden, hopelijk krijg ik dus ook de box 12.
Zonder pairbonding hebben veel ADSL klanten er in ieder geval weinig aan gezien dat de enige manier is waarop je nog fatsoenlijke snelheden haalt.
ADSL en fatsoenlijke snelheden in één zin vind ik wel bijzonder ;-)
ADSL en fatsoenlijke snelheden in één zin vind ik wel bijzonder ;-)
Laten we even aannemen dat er met ADSL hier domweg 'internet via koper' wordt bedoeld.

De huidige standaard is ITU G 993.2 ('VDSL2'), al dan niet met de ITU G 993.5 uitbreiding ("Vectored VDSL"), of paired (weet ff de standaard niet)

VDSL 2 ondersteunt maximaal 100 Mb down, met dien te verstande dat je niet te ver van je aansluitpunt wilt zitten. Op 1 km is het helaas, afhankelijk van de kwaliteit van de kabels, toch wel ingezakt tot zo'n 20 tot 30 Mbit.

Als oplossing daarvoor kun je twee dingen doen: pair-bonding (meerdere kabeltjes aan elkaar knopen, ieder huis heeft er doorgaans twee), of, zoals de KPN vrij grootschalig heeft gedaan en nog steeds verder uitrolt: meer aansluitpunten.

Of allebei.

Met als gevolg dat op dit moment, in de meeste Nederlandse steden, zolang je maar niet de pech hebt (zoals ondergetekende) om binnen 1km van de wijkcentrale te wonen , je met redelijk gemak snelheden van boven de 80 Mbps haalt (down). Vanwege storingsgevoeligheden is de apparatuur in de wijkcentrales niet geupgrade voor vectoring, dus dan is het jammer, maar daarbuiten zijn in ieder geval de downloadsnelheden prima 'on par' met de instap-glasabonnementen.

Not too shabby voor een koperen kabeltje.

Kan glas meer*? Kan coax meer? Jazeker, maar niet iedereen is een Tweaker en zelfs de meeste Tweakers hebben niet zoveel snelheid nodig als ze soms zelf denken. Zolang je maar geen video's bewerkt kun je er al snel mee door. Grote update-downloads moet je wat geduld voor hebben, maar so what. Kun je MacOS 10.15.5 in 5 minuten ipv. 10 binnen hebben, het update-proces zelf duurt vervolgens nog steeds 45 minuten...

Ik werk, net als velen, intussen ruim 2 maanden vanuit huis, net als mijn partner. We zitten beide dagelijks vol in de video-calls, VPNs, en andere werkgerelateerde zaken en dat gaat allemaal over een pair-bonded koperlijntje dat al enkele decennia in de grond ligt... naar die vermaledijde wijkcentrale. (55/7 Mbps up/down).

En geen centje pijn. Mijn theorie, ik had al langer een goed WiFi-netwerk aangelegd.

Stevige router, paar tactisch geplaatste extra AP's en ik heb beter netwerk dan op menig kantoor, waar misschien wel glasvezel ligt, maar de WiFi nooit is meegegroeid met de explosie aan 'devices'.

*En ik zou ook zonder blikken of blozen overstappen op glas, zodra het hier beschikbaar was, maar koper is echt niet veel mis mee

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 17:23]

In 10 jaar in mijn lijn voorruit gegaan van 20 megabps over ADSL2 naar nu 28 megabps over VDSL2. Als ik mijn modem mag geloven is de lijn 730m lang. Ik mopper niet, het is prima werkbaar, maar kun je stellen dat de tijd bij DSL vrijwel stilstaat en elders grotere vooruitgang is geboekt. Het is het resultaat van jarenlang investeringsontwijkend gedrag van KPN.

Wijzen naar Wifi is een beetje goedkoop: Ik heb cat5 in m'n hele huis liggen.
Anoniem: 345323 @dmantione28 mei 2020 21:24
Hier in Rotterdam haal ik sinds de upgrade van de wijkkast zeer stabiel 218 Mbps met pairbonding. En inderdaad, zolang mijn WiFi verbinding de DSL verbinding niet dichttrekt, hoef ik niet meer bandbreedte te hebben. De latency is ook meer dan acceptabel, veel lager in ieder geval dan ik mij herinner van de paar maanden dat ik het met een voorganger van Ziggo geprobeerd heb.
Ik haal thuis gewoon 100 mbit down en ~20mbit up met VDSL en de verbinding is een stuk stabieler dan kabel(glas niet beschikbaar)
daarom zegt hij ook ADSL en niet VDSL
Ik nam aan dat ze DSL bedoelden aangezien ADSL in nederland niet meer geleverd wordt.
xDSL werd meer gebruikt om aan te geven om wat voor soort verbinding het gaat zonder de techniek te specificeren.

A-DSL wordt overigens wel degelijk nog geleverd. Met name Tele2 en verbinding op het BBnet of BBxl zijn nog wel eens oude vertrouwde A-DSL lijntjes.

Naast A-DSL, S-DSL en V-DSL (al dan niet met pairbonding) is er nu ook Vplus. En Vplus word onterecht nog wel eens als V-DSL aangeduid. Met Vplus is over een enkel ander paar snelheden tot 200Mb mogelijk.

De experiabox V10A en V12 heeft ondersteuning voor Vplus.
Pairbonding met Vplus is vooralsnog niet mogelijk.
Als check: Zoals ik het begrepen heb:

Je hebt VDSL, en we zijn intussen toe aan de tweede standaard, VDSL2 (ITU 993.2 vs. de oude 'VDSL1' ITU 993.1).

Binnen de VDSL-standaardem zijn er allemaal uitbreidingen en amendementen, die zich onder andere vertalen in 'profielen', de manier waarop via signalen op de lijn data wordt uitgewisseld.

De marketingterm Vplus lijkt wat dat betreft niet veel meer dan het gebruik van profiel 35b, maar dat is een revisie van 'VDSL2', niet een nieuwe of andere standaard.

Dan heb je ook nog uitbreidingen, die meer gaan over hoe de signalen zelf worden opgezet: zoals ITU-T G.993.5 "Vectoring", waardoor het makkelijker wordt om een 'goed' signaal te krijgen. Dat wordt door de KPN dan weer gemarket als 'VVDSL' (Vectored VDSL).

Dus:
Vplus, een beetje pimpe versie van VDSL2
VVDSL, een manier waardoor je VDSL2 stabieler (en dus sneller is).

Om de autovergelijking te trekken (die dan weer heerlijk de mist in kan gaan)

xDSL = BMW
VDSL2 = De 5-series
VPlus = Uitvoering met een snellere motoroptie
VVDSL = Met een service om je banden regelmatig uit te lijnen.
Mooie opsomming. Om hem compleet te maken ...
Met "Vectoring" wordt er gekeken naar het stoorsignaal op jouw VDSL aansluiting en die wordt vervolgens gecompenseerd door eenzelfde stoorsignaal negatief mee te sturen, opgeteld is dat "nul". Dat werkt alleen als alle aderparen op dezelfde DSLAM (KPN apparatuur) zit aangesloten. Dat is precies de reden dat vectoring alleen werkt vanuit de wijkkasten. In de wijkcentrales van KPN zitten allerhande "oude troep" zoals ISDN1/ISDN2 (bijna weg), vaste verbindingen, SDSL, ISDN30 en nog wat ander niet xDSL spul. En die verzieken de boel. KPN is niet voor niets bezig om die oude rommel uit te faseren. Als alles xDSL geworden is (en SDSL ook weg is) dan kan ook vectoring in de wijkcentrales worden aangezet. Waarschijnlijker is dat die wijkcentrales dan worden opgedoekt ten gunste van wat extra wijkkasten.

Mist iemand PSTN? Dat is al even in de oude vorm verdwenen, PSTN bestaat alleen nog maar in de ePots vorm, digitaal waarbij het allerlaatste stukje naar de klant toe nog analoog is. Stukje bij beetje nemen we afscheid van al die jaren 80 zut ...
ADSL wordt nog wel degelijk geleverd, met name om het gat wat VDSL achterlaat op te vullen. VDSL stopt bij (ongeveer) 2KM, ADSL gaat nog een klein stukje door tot zo'n 4.5 - 5 KM vanaf de wijkcentrale. De bruikbaarheid - met name de bandbreedte - daar kan je wat van vinden, maar als het alternatief "niks" heet, dan is het toch wel weer fijn. Maar op wat meer gebruikelijke afstanden ga je natuurlijk geen ADSL krijgen, maar het betere alternatief wat VDSL heet.

SDSL - op de roadmap om uitgefaseerd te worden - bestaat overigens ook nog steeds. Dus er is nog genoeg onderscheid te maken:
  • ADSL (in de varianten ADSL1, ADSL2, ADSL2+). ADSL1 wordt uitgefaseerd overigens.
  • VDSL (met of zonder vectoring en/of bonding). Op termijn ook nog Long Reach VDSL
  • VPLUS
  • SDSL

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 17:23]

Als KPN Monteur haak ik hier graag even op in.
ADSL2+ verbindingen bestaan nog zeer veel in ons netwerk.
Deze lever ik toch regelmatig nog, met afstanden tot 7.5KM. Hierbij houdt de klant ongeveer een 4mb over (afhankelijk van de kwaliteit van de aders). Voor deze klanten is er de mogelijkheid, kostenloos, Sneller Internet Buitengebied te nemen.
Afhankelijk van het 4g signaal, kan de klant tot 50mb extra krijgen.
Even een vraag aan een KPN monteur :)

Levert KPN geen bonding meer? Via de site is het in elk geval niet meer te bestellen. Ik heb twee ader paren en voorheen kon ik voor een hogere snelheid kiezen wat dan door bonding werd gerealiseerd. Nu kan ik alleen de enkelvoudige snelheid van één lijn bestellen.

Dat zou overeenkomen met de mogelijkheden van het nieuwe modem...

[Reactie gewijzigd door GHorsie op 22 juli 2024 17:23]

KPN doet momenteel geen omzettingen van koper naar glas, enkele lijn naar pairbonding.
Dit gaat vanaf medio juli weer langzaam opgepakt worden (mits er geen gekke corona stijgingen gebeuren en de regels weer strenger worden).
Ik zit hier 2 km van de wijkcentrale nog gewoon op ADSL hoor, geen VDSL of pairbonding mogelijk. Snelheid is niet om over naar huis te schrijven, zeker niet als je ook een paar foto's mee wil sturen.
Ooit waren we heel blij met 2mbit down en 128kbit up en zelfs met de maximale 8mb/2mb kunnen nog heel veel mensen blij zijn.
Ooit waren foto's geen 6mbit, ooit waren games geen 150GB, ooit waren films geen 4K.
ooit was ik heel blij met me 14K4,
En ooit was ik reteblij met de v34 57k6 telefoon inbellijn upgrade naar casema/ziggo demos 9600 baud vaste verbinding, geen telefoontikken meer ! Vroegah ! Toch had dat uucp wat, ging je zitten op je mail of nieuwsberichten had. Nu zit je een beetje raar te kijken als verkeer langzamer dan 200Mbit wordt binnengeslurpt.

En for the record hier 209- up/54Mbit down op een pairbonded koperkabeltje 373 meter afstand tot een wijkkastje volgens m'n fritzbox. Supercontent met de verbinding en tv van kpn. Lekker alles op een 12V ups, kortom internet en netflix/tv (dan op mobiel) kan pakweg 8 uur zonder 220V
Niet iedereen is een tweaker die een hoge snelheid wil hebben.
Hell er zijn hier binnen ons dorp die vel ageren tegen glasvezel "omdat dat niks toevoegt"

Kijk ikzelf wil graag de overstap maken van Ziggo 250/25 naar glasvezel maar mensen die alleen op internet zitten, bijna niks downloaden, en hun mail lezen, die kunnen goed vooruit met 20Mb/s
Anoniem: 1350842 @Luchtbakker28 mei 2020 11:48
Alleen is de vraag natuurlijk hoeveel toegevoegde waarde Wifi 6 heeft als toch al op beperkte snelheden zit. Het is niet alsof pairbonding natuurlijk zulke gigantische snelheden haalt dat je tegen de Wifi limieten aanloopt.
Wifi6 gaat niet alleen maar over meer snelheid. Vooral ook hoe wifi6 met vele devices omgaat en daarmee de gelijktijdigheid is een groot voordeel daar waar we steeds meer wifi devices naar binnen trekken. Vooral in de particuliere markt zijn er steeds minder zaken zonder wifi aansluiting te bedenken. Natuurlijk de keuze of je je koelkast, oven, magnetron, wasmachine, droger en stofzuiger op het wifi wilt aansluiten, maar onderschat niet hoeveel personen dit doen vanwege het hoge gimmick gehalte. Die apparaten vragen niet zozeer hoge bandbreedte, maar zijn wel van directe invloed op je airtime.
Over een paar jaar, als het merendeel van al de devices die je noemt Wi-Fi 6 ondersteunen, gaat dat m.i. pas merkbaar snelheidsverschil opleveren. Tegen die tijd hoop ik dat KPN ook mijn Experiabox V10 heeft vervangen voor de Box 12. Mijn telefoon, een Samsung S10, ondersteunt overigens wel Wi-Fi 6, maar de overige devices in huis niet.
Sowieso intern (thuis) heb je meer aan 6 denk ik, WiFi AC ondersteund bijvoorbeeld alleen 5ghz dus als je 2.4ghz gebruikt zit je op N.

Even terzijde dat 2.4ghz op de meeste plekken propvol zit (in mijn geval 22 2.4ghz netwerken in de buurt en 3 op 5ghz inclusief die van ons) maar tenzij je een kleine woning hebt, of mesh gebruikt heeft 2.4ghz qua bereik nog wel zo z'n voordeel.
Deze 'modems' worden ook gewoon gebruikt voor 1000 Mbps glasvezel hoor. Dan niet als echt modem, maar wel als router die uit de doos alle VLANs vertaalt naar iets bruikbaars voor de eindgebruiker.
Anoniem: 1350842 @ep66728 mei 2020 13:23
Ja maar wat heeft dat te maken met ADSL en pairbonding? Ik reageer op een reactie die gaat over pairbondig, nergens is het er over gegaan dat deze modems niet gebruikt zouden worden voor glasvezel. en nergens zeg ik dat.

edit: ik snap niet helemaal hoe mijn reactie off topic is, maar een opmerking over glasvezel terwijl het over pair bonding gaat wel? Ik neem aan dat de mensen die modden ook kunnen zien dat ik niet reageer op het artikel maar op een reactie toch?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 22 juli 2024 17:23]

Om maar een voorbeeld te noemen: een NAS. Deze zit meestal wel aangesloten via ethernet, maar je laptop is meestal verbonden via WiFi. Maar ook is een sneller en stabieler netwerk gewoon fijn, dat staat nog los van je internetverbinding.
Vergeet vectoring en vplus niet...
Anoniem: 877483 @hottestbrain28 mei 2020 12:17
What about vectoring/vplus en pair bonding? :)
Hij had het specifiek over 'zonder pairbonding', dus die heb ik daarom weggelaten. Tuurlijk is dat leuker met pairbonding (zit zelf op 200/60 mbit via Freedom Internet ICM pair bonding, dus heb de eravaring haha).
ADSL gaat niet verder dan 8MBit/s. We hebben nog ADSL2+ gehad, VDSL en gebruiken nu vectored VDSL. Op een enkel paar is 100MBit/s prima mogelijk en voor een thuis gebruiker kan dit meer dan voldoende zijn. Ook bestaat er iets als "lokaal netwerk" en kan een gebruiker met een lagere internetsnelheid toch een snelle wifi nodig hebben. Internet =/ wifi!!
200 mbit/ zelfs met VPlus :)
't Vervelende van Vplus is dat alleen de download beter is t.o.v. VDSL, praktisch maximaal een factor 2. De upload is helaas dezelfde als bij VDSL. Mijn bonded-vectored-VDSL2 aansluiting geeft 200Mb down, 66Mb up, wat bij VPLUS 400Mb down kan zijn, met nog steeds 66Mb up. Klein minpuntje is dat VPLUS (nog) niet bonded wordt geleverd.
Pairbonding is lang niet overal beschikbaar en is niet rendabel om nieuw aan te leggen. Het lijkt meer voor de hand te liggen dat KPN meer inzet op Vplus en glasvezel.
Anoniem: 328026 @Luchtbakker28 mei 2020 11:55
Hopelijk is dit het begin van een upgrade van het ADSL netwerk OF een uitbreiding voor het glasvezel netwerk. Bij mijn oude woning was geen glasvezel. Dus mijn keus was of 50Mbit met pairbonding via KPN óf 25Mbit via elke andere provider. Aangezien KPN de enige is die pairbonding aanbiedt waren we min of meer verplicht de dure provider te kiezen, mocht je geen Ziggo willen.
Ik had eerder gehoord dat non-glasvezel klanten een andere (nieuwe) krijgen. Daar zal binnenkort ook wel een aankondiging van komen.
Veel ADSL klanten hebben geen pairbonding.
ADSL-klanten hebben sowieso niets aan pairbonding omdat dat bij ADSL niet bestaat. Wel bij VDSL en VVDSL. :P
Idd, Ik zou het nieuwe modem niet willen. Hoop dat deze ook niet verplicht wordt. Heb nu op de V10 pairbonding en haal nu 120Mbit down en 30Mbit up. Zonder pairbonding hou ik van beide nog maar de helft over.
Op adsl heb je ook weinig aan wifi 6, behalve voor je interne netwerk dan.
Gelukkig dat we VDSL hebben tegenwoordig, ADSL wordt bijna niet meer gebruikt.
Maar zelfs dan haal je nog niet snelheden die relevant zijn bij wifi6 toch? (Al zullen de specs meer zijn dan alleen sneller natuurlijk)
Internet =/ wifi! Wel eens van lokaal netwerk gehoord?
En je NAS die rond de 200/300 MB haalt, daar doe je het niet voor?
Ik mag toch hopen dat die bekabeld wordt aangesloten :9
Idd, op gigabit
Die NAS wel, maar mijn laptop niet.
Als je een NAS via ethernet op je modem aansluit zal die vermoedelijk 1Gbit doen, daar heb je Wi-Fi 6 niet voor nodig. Hooguit een externe SSD die via de USB 3.0 poort aangesloten zit, maar ook dan zit je nauwelijks boven Wi-Fi 5 snelheden (5Gbit versus 3.5Gbit).

Maar Wi-Fi 6 heeft vooral andere voordelen: het zou stabieler moeten zijn en beter om moeten gaan met meerdere aangesloten apparaten. Verplichte ondersteuning voor WPA3 maakt het veiliger. Zeker nu we steeds meer smart-home toepassingen krijgen is het wel prettig om daar de apparatuur voor te hebben.

Maar voor de snelheid van je NAS is het waarschijnlijk niet zo boeiend.
Op 802.11ac trek ik hier met een Unifi AC Pro en mijn laptop ook mijn internetverbinding wel dicht hoor (500 mbit glas). Daar is geen Wifi 6 voor nodig. Wellicht bij gigabit internet...
Well, nogsteeds super traag als je niet naast de centrale woont
Hallo 2005 zou ik zeggen. Centrales worden minder en minder gebruikt, DSL vertrekt steeds vaker vanuit de kast op straat en is dan prima te doen zolang er nog geen glas ligt.
Ik denk ook dat hij de wijkcentrale bedoeld :+
Ik woon hier zowat tegen de centrale aan, maar daardoor is er geen VVDSL beschikbaar. De aansluitingen die rechtstreeks op de centrale zitten kunnen geen VVDSL krijgen. Het maximale wat je op een aderpaar kan krijgen is 50 mbit download en 10 mbit upload.
Mijn toenmalige ADSL haalde de 8mbps niet eens, maar pair bonding? Kpn had geen flauw ideeben glas zou ik zelf moeten uitrollen want dat zat (en zit) niet in de planning. Ziggo biedt vrij probleemloos 200 of meer.
Je zou toch verwachten dat pair bonding nog wat klanten aan boord zou kunnen houden?
Kunnen we met deze router ook eindelijk weer port forwarding gebruiken I.c.m OpenVPN, met mijn v10 wil dit maar niet lukken.
Waarom niet, dat mag immers geen enkel probleem zijn.
Waarom diat dit niet werkt is een hele goeie vraag, heb echt al van alles geprobeerd. Het toevoegen van port 1194 met het bijbehorende interne ip adres van mijn Raspbery Pi waar OpenVpn op draait werkt niet vanaf buiten mijn thuis netwerk. Ook niet na een reboot van de router, bij controle via de gebruikelijke sites krijg ik altijd de melding dat de port dicht staat.
Het betreft UDP poort 1194 en UDP poorten kan je niet controleren via die port-checkers als canyouseeme.org.
Ik neem aan dat je op de Experia Box een port-forwarding voor UDP poort 1194 naar jouw Raspeberry-Pi hebt ingesteld en dat je op de Raspeberry-Pi inkomend de firewall geopend hebt voor UDP poort 1194.
Plaats anders eens een vraag op het forum van KPN want er zijn er velen die dit gewoon operationeel hebben.
Ik heb hetzelfde probleem bij openvpn en wireguard :S Andere poorten lukt wel (v10a)
Telfort heeft hier recent de Zyxel P-2812HNU-F1 vervangen voor een Experia Box V10A en sindsdien is port forwarding lastiger geworden. Op de Zyxel kon ik handmatig IP-adressen vast toewijzen. Bij de V10A kan dat niet. Als die na een storing wordt herstart zijn de IP-adressen gewijzigd en werkt het port forwarden niet meer. Het werd gepresenteerd als een stap naar de toekomst, maar het voelt als een downgrade. De mogelijkheden om zelf dingen in te stellen zijn in ieder geval flink afgenomen.

[Reactie gewijzigd door Datamaskin op 22 juli 2024 17:23]

Zouden ze bestaande klanten 'ongevraagd' een nieuw modem opsturen?
Ik heb op zich nog helemaal geen problemen met het huidige modem, dan is het wat mij betreft niet nog niet nodig een nieuwe op te sturen (milieu!).
Als er problemen op beginnen te treden is het natuurlijk prima dat ze zeggen, dan moet u wel eerst het nieuwe modem accepteren.

Edit: Ik schrijf dit omdat in het artikel staat ".. en zullen bestaande klanten geleidelijk de nieuwe modem krijgen..."

[Reactie gewijzigd door Piemol op 22 juli 2024 17:23]

Ik heb met de introductie van de Experiabox V10a "ongevraagd" een nieuw modem gekregen. Maar daarvoor had ik een V8, dus wellicht dat ze deze gewoon aan het uitfaseren zijn.
Ik hoop dat ze de V10a snel uitfaseren, want qua instellingsmogelijkheden is het echt een gedrocht als je zelf wat meer apparatuur binnen je netwerk hebt hangen. Dan kan je wel geld gaan investeren om het apparaat te vervangen, maar dat zou in beginsel eigenlijk al niet nodig hoeven te wezen. De V10a was een noodgreep om snel een nieuwe modem/router op de markt te brengen, als ik mij niet vergis, wegens het EOL van de V10. Daardoor is de software die er op draait versneld ontwikkeld en zijn vele bochten te kort afgesneden. Deze V12 lijkt al met al wel een doordacht ontwikkeld product te worden, dus wanneer ik de kans krijg om over te stappen doe ik dat direct, al is het maar om de WiFi-6 toevoeging. Want ik stond net op het punt zelf een Wi-Fi6 AP aan te schaffen, en nu kan ik dat geld in eigen zak houden.
Anoniem: 1350842 @Piemol28 mei 2020 11:50
Volgens mij ging het met de vorige introductie zo dat het alleen gaat naar nieuwe klanten, mensen die er expliciet om vragen of mensen die problemen hebben die aan de modem zou kunnen liggen.
Hoop het niet! Aangezien me vader is wat ouder en alles staat met vaste IP's ingesteld zodat het altijd allemaal intern werkt.... Mochten ze een nieuwe opsturen dan werkt er helemaal niks meer haha
Ik heb nog een v9. Deze heeft een hele trage wifi en je kan dingen zoals DNS niet zelf instellen. Via de helpsdesk gevraagd om een nieuwe: Nee meneer, we kunnen uw Experiabox niet omruilen want hij werkt prima, wel kan je voor €7.95 per maand een FritzBox kopen.

Daarna gebeld met de helpdesk 0800-0402 > Opzeggen graag > "U krijgt morgen uw nieuwe ExperiaBox geleverd meneer"

Ben benieuwd welke versie het gaat zijn, maar alles is beter dan deze :)
nee, zouden ze nooooit doen er zijn zelfs nog mensen die nog nooit gebeld hebben met nog oude speedtouch modems uit 2007, kpn doet dit inderdaad ivm milieu om de titel groenste provider ter wereld te behouden. en vast ook vanwege de centjes natuurlijk. zolang als er niks aan mankeerd ben je veilig, gaat er nou wel iets stuk, bel dan niet klanten service maar koop er eentje via martktplaats als je geen V10A of V12 wil ontvangen
Interessant! Helaas heb ik na bijna een jaar nog geen stabiele internetverbinding uit mijn DSL Lijntje...

De experia box v10a was een drama op allerlei vlakken.
Nu ongeveer 2 maanden een Fritzbox 7581 opgehangen maar vooral over de 5Ghz verbinding ben ik nog zwaar ontevreden...
Dat denk ik dat je KPN de schuld mag geven. Ik heb zelf een Experiabox V10a over een DSL lijntje. Op 5Ghz haal ik de beloofde snelheid van ~90MBit zonder enig probleem. Router is daarnaast erg stabiel en vertoond eigenlijk nooit problemen
Je weet dat de Fritzbox 7581 end of life is verklaard door AVM. Mede door deze reden heb ik een 7590 gekregen van Xs4all.

https://avm.de/service/en...iterentwicklung/fritzbox/

De enige reden die ik kan bedenken is omdat er iets hardwarematig fout is want AVM ondersteund haar hardware echt lang

[Reactie gewijzigd door winos op 22 juli 2024 17:23]

Heeft deze wel bridge modus? Dat blijf ik een groot gebrek vinden tot heden. V8 had het geloof ik nog wel.
Ben ik ook wel benieuwd naar. Dan is er voor mij namelijk ook geen reden om voor een eigen modem te kiezen. Ik wil namelijk mijn eigen router/firewall (pfSense) kunnen gebruiken zonder dubbele NAT.
Bridge mode is helemaal niet nodig je kan gewoon je eigen modem/router plaatsen en helemaal los gaan op je config. Ook de sip gegevens zijn sindskort op te vragen.
NAT achter NAT ja.... is niet helemaal ok ....
Niks NAT achter NAT, gewoon de experiabox niet gebruiken.
Bridge mode heb je nog nodig wanneer je gebruik maakt van xDSL. Voor Glas heb je idd geen modem nodig.
Hoeft niet je hebt ook producten zoals deze als je pfsense wilt gebruiken: https://www.draytek.com/products/vigornic-132/
Dat is dan je modem. De meeste routers hebben geen modem functionaliteit waardoor je vastzit aan de bridge modes. Wat in principe geen probleem is. Alleen is nat achter nat wel 8)7
Hoop dat wij hem thuis ook krijgen. Zitten hier nog met de V8...
Bij de V10 zou die toch ook 'langzaamaan' naar bestaande klanten worden uitgeleverd? Lijkt mij wel heel lang, misschien gewoon eens bellen met KPN, waarom je nog op de V8 zit?
Zelf hebben wij een V9, de V10 is al een tijdje uit (en ondersteund in tegenstelling tot de V8 en V9) wel 5Ghz Wifi. Maar KPN vervangt iig de V9 alleen bij een defect door een V10, dus zit ik ook nog aan de V9 vast. Ik had wel een eigen router (TP-Link AC-1200) maar die is bricked.
Lijkt mij wel heel lang, misschien gewoon eens bellen met KPN, waarom je nog op de V8 zit?
Inderdaad, als je ze belt en zegt dat je het nieuwere modem wil omdat het huidige modem een beperking is voor je andere apparaten (bijv. vanwege geen wifi ac) dan sturen ze je zo een andere op en een retour box voor de oude. Heb ik destijds ook gedaan met de v8.
Toch maar eens overwegen dan, hier ook nog de V8, vanuit telfort that is.
APje op zolder staan naast m'n thuiswerkplek, die zorgt dat ik iig op de verdieping ook netwerk heb, dus niet echt grote problemen, maar meer is altijd beter :)

[Reactie gewijzigd door kizke op 22 juli 2024 17:23]

Ik zou zeggen, if it ain't broke then don't fix it. Als de V8 nu goed werkt en het voldoet aan wat je wil dan zou ik het daarbij laten totdat je over moet stappen.Kan zijn dat de V10 beter werkt maar magische Wifi zit er niet op, dus het zal dezelfde beperkingen hebben. Daarnaast moet je alles weer omzetten.

Maarja zo denk ik, ik merk vaak dat mensen willen upgraden naar het nieuwste want dan hebben ze dat maar. Maar dan vaak achteraf de helpdesk nodig om alle instellingen te wijzigen en bepaalde apparaten weer aan de praat te krijgen omdat iets net wat anders werkt.
Valt op zich mee toch? Je moet alleen op je aparaten het nieuwe netwerk 1-malig instellen (en de oude eventueel verwijderen bij opgeslagen netwerken). Wat wel kan zijn (verschil V8 en V9 weet ik niet) is dat je met de V10 5Ghz wifi hebt en je daarmee bepaalde aparaten via Wifi sneller internet verschaft, op zichzelf kan dat het (zeker in deze tijden met veel thuiswerken) dan wel prettiger laten werken.

Achteraf de helpdesk nodig hebben zou niet alleen door nieuwe modem komen, maar (mijns inziens) ook door een onkundige gebruiker. Als Wifi en Internet werkt, dan zou je verder geen problemen moeten hebben. Wellicht dat het instellen in bepaalde aparaten een beetje onhandig werkt, maar om daarvoor maar op een oude modem te willen blijven zitten lijkt me nogal overdreven.

Ik hoef ook nooit de nieuwste apparaten, maar mijn werklaptop(s) (vanwege een inhuur situatie heb ik van zowel eigen als inhuur werkgever een laptop) hebben wel 5Ghz ondersteuning en dan is het wel prettig om 5Ghz Wifi te hebben. (gelukkig heb ik ook kabels liggen, dus echt nodig heb ik het niet). Wel is het krijgen van de nieuwste apparatuur een voordeel voor nieuwe klanten en moet je als oude klant hopen/ wachten op de nieuwee apparatuur en deze de helft van de tijd niet krijgen, is wel een nadeel van ergens langer klant zijn.

[Reactie gewijzigd door jbdeiman op 22 juli 2024 17:23]

Inderdaad, 5GHz helpt wel een beetje (AP met 5 GHz gaat toch beduidend sneller dan 2.4GHz via modem). Was eigenlijk gewoon van plan (als ik het modem vervang), het SSID en de key van de oude over te zetten en klaar, ipv alle apparaten opnieuw instellen.

Heb ook nooit mee gedaan aan het hebben van de laatste nieuwe smartphone etc, dus snap je punt wel hoor Marnix.
Dat hoeft tegenwoordig niet meer gedaan te worden als je een nieuwe Experiabox krijgt.

De SSID en WPA key staan in de cloud opgeslagen, bij het plaatsen van een nieuwe Experiabox (of Experia WiFi versterker) neemt deze (in 99% van de gevallen) automatisch je oude wifi gegevens over.

Wel handig om je oude SSID en key even te noteren voor je het afgeeft bij het omruilpunt van Postnl.

Voor mensen met een H220N (V7) Experiabox is er altijd een optie om het om te ruilen, aangezien dat apparaat een bekend hitte probleem heeft.

Een V8 of V9 zonder 5GHz WiFi is er een gratis oplossing, mits de WiFi onder de 30Mbit komt. Op de website van KPN kan je met de WiFi Manager de verbinding testen, lukt het niet om boven de 30Mbit te komen, dan kan de gratis bekabeld aan te sluiten Experia WiFi versterker besteld worden, setje van minimaal 2 als je geen V10a hebt)

De Experia WiFi versterkers nemen ook uit de cloud dezelfde WiFi naam en wachtwoord over, de WiFi van de V8 of V9 (en ook de V10 trouwens) wordt uitgeschakeld ivm oude technieken in die boxen, de Experia WiFi set ondersteunt mesh, roaming, band stearing en 5GHz uiteraard.

Dus, klagen tegen de medewerker dat deze geen V10a of straks V12 op 'wil' (kan) sturen of dreigen met opzeggen, is doelloos. Gewoon thuis de WiFi manager gebruiken op de plekken waar je onder de 30Mbit zit, en de service van KPN is top. Als je geen kabel in je huis kan wil trekken, wat jouw eigen probleem is, kan je ook kiezen voor de duurdere draadloze SuperWiFi versterkers. Zelfde technieken als de Experia WiFi, maar kan draadloos met elkaar communiceren. De eerste SuperWiFi versterker sluit je nog wel bekabeld aan op de Experiabox, de tweede hang je binnen bereik van de eerste op.

Ik zou ALTIJD kiezen voor de bekabelde variant, tenzij het echt te complex is om een netwerk kabel voor de tweede versterker te trekken.

Uiteraard ben je afhankelijk van een goede DSL verbinding. Ook is een slechte DSL verbinding vaak de oorzaak dat de oude WiFi instellingen niet goed ingeladen worden in je nieuwe Experiabox of Experia WiFi versterker.

Je kan ook als je een oude Experiabox hebt, en geen zin hebt om tests te doen, of te bellen met de klantenservice, een Experia WiFi bestellen op de webshop van KPN voor 49.- per stuk, waarmee je mijns inziens voor een zeer redelijk bedrag, ook de nieuwste technieken in huis haalt.

Vergeet niet dat je WiFi van je eigen Experiabox wordt uitgeschakeld zoals ik al aangaf, voor meer bereik heb je 2 nodig.

Dit staat trouwens ook besproken op Tweakers met nog veel meer info.

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 22 juli 2024 17:23]

Voorlopig is het nog Telfort, die geeft ook aan dat je een Experia WiFi bij ze kan bestellen (niet gratis), dus even wachten tot het officieel KPN heet dan maar eens die WiFi Manager draaien, heb inderdaad ~25Mbps aan de keukentafel, modem in meterkast op 3 meter afstand (100Mbps glasvezel). Compleet leeg op alle kanalen. Nu is het natuurlijk raar dat het nemen van een tweede device naast je modem de oplossing zou moeten zijn, modem vervangen voor een modernere (vast zuinigere) is een logischere oplossing vind ik.
En dan hopen dat je niet de V10a krijgt! De V10 heb ik zelf gehad, dns naar de Pihole omgeleid, dhcp ook. 5Ghz een andere SSID dan de 2,4Ghz, etc. Bij de V10a kun je dat of heel lastig regelen of gewoon niet.
Wij hier hebben alleen maar gezeik gehad, maar bellen helpt! Ff melden dat je internet bagger is en dat je graag een nieuw modem ontvangt. Meestal doen ze er niet al te lastig over!
Waarvoor is die WAN-poort? Het internet komt toch via DSL naar binnen?
Voor glasvezelklanten; daar komt het signaal via een mediaconvertor op de WAN-poort binnen.
Oh voor hen is dus de mediaconvertor een modem?
Niet helemaal. Ik heb glas en KPN. Er hangt eerst een converter achter de glaskabel, van daaruit gaat er een RJ45-kabel naar het modem.
De RJ45 kabel loopt niet naar het modem, maar naar de Experia Box.
De Experia Box is een router met, voor de VDSL abonnees, een ingebouwd modem. Voor de glasvezel abonnees is het puur een router.
KPN heeft nog nooit iets begrepen van de juiste benaming voor apparaten.
Is dit eindelijk fatsoenlijke hardware waar je op kunt gamen zonder packet loss als je in een betonnen gebouw woont en die niet crashed als je game updater torrent gebruikt voor patches?

Of is het weer de goedkoopste van de goedkoopste hardware die constant problemen verzorgt waarna de klant met een kluitje het riet in wordt gestuurd?
Als je echt hardcore (online)gamer bent hoop ik vooral dat je een kabel gebruikt en geen wifi. Wifi is en blijft half dupex.

Maar goed dat er zijde. Wifi zijn en blijven radiogolven. Die worden verstoord door beton/metal/vocht/enz. Daar gaat een ander modem of standaard niets aan veranderen. Blijft de zelfde radio golf....
Toch gek dat mijn Netgear Nighthawk X4S absoluut geen probleem had in hetzelfde gebouw waar de standaard WIFI router van mijn provider constant packet loss ervoer.....

Je hoeft geen hardcore gamer te zijn om overlast van slechte wifi te ervaren, wanneer je character simpelweg niet doet wat je het verteld (doormiddel van input) in wat voor multiplayer spel dan ook, wordt het al snel irritant.

En nee, zelfs als gamer kun je niet altijd over maar kabel trekken.
Ik zit nog steeds op een v8. Wilde graag een wifi 5ghz netwerk opzetten. Echter na, meerdere malen, contact te hebben gezocht met KPN is het uit den boze om mij van een nieuw modem te voorzien. Doormeten van... is een standaard optie als je met de KPN belt, zolang mijn huidige modem nog goed wordt uitgelezen wordt hij niet omgeruild.

Is leuk hoor dat nieuwe klanten de modem direct krijgen. Ik zou maar eens de bestaande klanten meer proberen te binden.
Een nieuw modem krijgen lukt niet zomaar ik ben sinds Maart dit jaard klant i.c.m. glasvezel en had al direct problemen met mijn V10a (note de kleine a) toen werd mij verteld dat ik een V10 zou krijgen (de uitgebreidere variant v/d v10a) toch kreeg ik weer de V10a en uiteindelijk 2mnd later pas de V10 gekregen na heeeeel erg veel heen en weer bellen.

leg je verwachting voor een nieuw modem dan maar niet te hoog :D
Zeggen dat je anders overstapt, dat werkt meestal wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.