KPN legt voornemen om te stoppen met Xs4all voor aan ondernemingsraad

KPN wil toch stoppen met de merknaam Xs4all. Dat blijkt uit een adviesaanvraag die de provider aan de Xs4all-ondernemingsraad heeft voorgelegd. KPN wil onder andere de klantenservice en de technische afdeling integreren. De OR van Xs4all moet daar nog wel mee akkoord gaan.

In de adviesaanvraag staat dat KPN voor 'een volledige integratie van Xs4all in KPN' wil gaan. KPN kondigde in januari aan dat submerken van het bedrijf zoals Xs4all en Telfort onder 'de merknaam van KPN werden ondergebracht.' De provider heeft nooit expliciet in het openbaar gezegd dat Xs4all zal ophouden te bestaan, maar inmiddels is wel steeds duidelijker wat de plannen van het bedrijf zijn. In de adviesaanvraag staat dat medewerkers op korte termijn naar KPN moeten gaan. Dat gebeurt voor 'het overgrote merendeel van de medewerkers.' Ook wordt de OR van Xs4all opgeheven, schrijft de OR in een persbericht.

"We willen op dit moment nog niet te diep ingaan op de specifieke eisen van KPN vanwege de gevoeligheid", zegt Daan Willems tegen Tweakers. Hij is vicevoorzitter van de OR van Xs4all . "We hebben wel onze zorgen geuit over met name bedrijfseconomische risico's." Willems gaat verder niet in op wat voor risico's dat zijn, maar vermoedelijk gaat het onder meer om het mogelijke verlies van klanten die vertrekken bij het merk.

KPN zegt in een verklaring dat het van plan is de Xs4all-afdelingen commercie, techniek & operatie, klantcontact, en HR samen te voegen met die afdelingen binnen KPN. Met name de integratie van de klantenservice is voor fans van het merk een klap; de helpdesk werd geroemd vanwege zijn kennis op technisch gebied. Wel komen er 'specifieke diensten binnen het KPN-aanbod'. "Zo zal er onder andere een nieuw klantcontactcentrum met een technische helpdesk worden ingericht met experts van Xs4all", schrijft KPN in een verklaring. "Ook zullen er diensten worden ontwikkeld waarbij klanten bijvoorbeeld keuzevrijheid hebben bij de aanschaf van een modem. Xs4all-klanten kunnen hun huidige modem en email-adres behouden."

De OR van Xs4all had in eerdere gesprekken met KPN afgedwongen dat er eerst een adviesaanvraag zou komen. Xs4all is daar woensdag over ingelicht. De OR had eerder al een sensitiviteitsanalyse gedaan en die aan KPN voorgelegd. Daarin stond dat er 'substantiële risico's bestaan die wezenlijke impact op het plan hebben', maar ook daarover wil Willems in verband met de gevoeligheid niets kwijt.

KPN is nog steeds van plan per 1 augustus 2019 te starten met de integratie van de afdelingen. In de loop van 2020 verdwijnt uiteindelijk de naam Xs4all, maar voor die tijd blijft die nog wel bestaan. "Het streven is dat het integratieproces eind 2020 zal zijn voltooid", schrijft KPN in een verklaring.

Het is overigens maar de vraag of die deadline wordt gehaald. De OR van Xs4all komt 'in de komende weken' met een uitgebreider antwoord. "We hebben nog tijd nodig om een definitief advies en een mening te geven over deze aanvraag", zegt Willems. Hij hoopt dat dat voor het eind van de zomer kan. "De deadline van 1 augustus wordt dus krap." Willems zegt wel dat er 'weinig punten zijn aangepast' naar aanleiding van de risicoanalyse. Het advies dat Xs4all uitbrengt op basis van KPN's aanvraag is niet bindend. Willems: "Maar de bestuurder moet dat advies wel zwaar meewegen, ze kunnen het niet zomaar naast zich neerleggen."

Nadat KPN de beslissing over Xs4all bekend maakte ontstond veel ophef, zowel onder medewerkers als klanten. Die laatste groep verenigde zich in een comité dat een petitie startte waarin het opriep Xs4all te laten bestaan. Die petitie werd meer dan 50.000 keer ondertekend. Daarop besloot KPN in gesprek te gaan met de actievoerders. Later zei KPN naar alternatieven te kijken.

Update: aanvankelijk stond in dit artikel dat de merknaam Xs4all per 1 augustus 2019 zou verdwijnen. Dat was niet correct: KPN wil vanaf dat moment met de interne integratie van afdelingen beginnen. Het stuk is aangepast.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-06-2019 • 11:16

396

Lees meer

Reacties (396)

396
381
190
37
2
133
Wijzig sortering
Het blijft wel een soap. Ik maak me persoonlijk meer zorgen over de afdeling techniek die moet integreren. Dat betekend doodleuk einde netwerk van XS4ALL en ga maar op de KPN infrastructuur. Velen denken dat XS4ALL geen eigen netwerk heeft maar XS4ALL is een WBA 'klant' met een eigen backbone. De diensten zoals eigen subnet etc zullen waarschijnlijk flink onder druk komen te staan aangezien het toch maar lastig is in de eenheids worst van KPN. Ik ben al lang aan het zoeken voor een waardig alternatief maar die is nogal lastig te vinden. Ik kom dan alleen uit op een zakelijk internet abonnement (die duurder is) en apart TV abonnement bij Ziggo of iets dergelijks.
Actiecomité XS4ALL moet blijven schrijft in een mail over dit nieuws dat er 'nog deze maand' een plan B komt:

Plan B komt nog deze maand!
Vanuit het actiecomité zijn we nog steeds bezig met ons plan B. Daarover hebben we als het goed is nog deze maand groot nieuws. Nog echt heel even geduld dus. We houden jullie op de hoogte.
.

Ik ben erg benieuwd! Iemand enig idee wat we ongeveer kunnen verwachten?
Het actiecomite kan wilde plannen maken, maar uiteindelijk is KPN gewoon een multinational en worden dit soort beslissingen van bovenaf genomen. Het hele XS4All is slechts een van de vele bedrijven die KPN heeft overgenomen de laatste tijd. Nostalgie is leuk, maar de realiteit is anders.
Zelf uit bronnen vanuit Vodafone management (oude garde) vernomen dat er steeds meer geluiden naar buiten komen dat XS4ALL ( in samenwerking met originele oprichters ) een nieuwe provider gaat starten. Het actiecomité zou hier ook bij betrokken zijn en er zouden al concrete stappen gezet zijn met o.a. investeerders, originele oprichters en (deels)huidig XS4ALL personeel.

Neem het nog met een korrel zout uiteraard, het zijn slechts geruchten, maar het zou zo maar kunnen gebeuren.
Het klinkt natuurlijk leuk wanneer de oude garde weer een nieuwe provider zou beginnen, maar wellicht is het voor menigeen verstandiger om nog even terug te denken aan de periode waarom XS4ALL überhaupt aan KPN is verkocht.

- Men was in 1998 al niet in staat wat om mee te komen met de enorme concurrentie.
- Men was niet in staat was op te draaien voor de enorme financiële investeringen.
- Men had niet het vertrouwen in het eigen bedrijf om alleen te blijven functioneren.

Wordt dit niet gewoon weer een bedrijf die 5 jaar na oprichting verkocht gaat worden aan een grote onderneming zoals we in de afgelopen jaren al vaker hebben zien gebeuren met dit soort bedrijven? Het is natuurlijk leuk dat er investeerders gevonden zijn, maar deze willen binnen een zeer korte tijdsbestek al rendement zien. Met de inkoopprijzen op glasvezel bij KPN als ook de inkoopprijzen op kabel bij Ziggo en de enorme investeringen die noodzakelijk zijn om de diensten in de markt te zetten zoals nu onder het merknaam van XS4ALL gebeurt, zal die korte terugverdientijd onhaalbaar zijn.

Ik ben bang dat men zich stevig zal vergissen binnen die nieuwe provider, wellicht gaat men ervan uit dat "alle" klanten overstappen naar hen maar in de praktijk zijn veel overeenkomsten gewoon stilzwijgend door blijven lopen en hebben klanten er eigenlijk niet bij stil gestaan om naar andere alternatieven te kijken. Zodra XS4ALL de brief eruit stuurt dat men de diensten onder KPN gaat schuiven, zullen het vooral de Tweakers zijn die overstappen.... de rest (slapende klanten) zal het weinig uitmaken.
Helemaal eens, dit is hetzelfde als hedendaags een groentewinkel op de hoek van de straat beginnen en er binnen een paar maanden achter komen dat je toch niet kunt concurreren met de supermarkt.

Zeker als ISP moet je kijken wat je allemaal moet doen tegenwoordig met al die wet -en regelgeving. Dat kost echt bakken met geld. Je zou zoveel geld moeten vragen voor je abo's dat zelfs de grootste die-hard klanten al snel af zullen haken en liever naar Ziggo gaan.

Behoorlijk kansloos dus, een utopie zelfs.
Ik vind de groeteboer maar een slecht voorbeeld. Dan verkopen ze allebei dezelfde appels. Maar hier zijn er toch wat functies zoals usenet, eigen subnet, Fritzbox, 4G dongle bij je internet abonnement die je kunt gebruiken voor een storing. En blijkbaar zijn er dus al 250.000 mensen die het de meer prijs waard vinden. Daar gaat echt wel een gat ontstaan waar een ander zoals de actiegroep in kan stappen.
Ja de huidige meerprijs vinden ze het waard, ben benieuwd als daar nog 30-40 euro bovenop komt, of het dat nog steeds waard is.
Je hebt de prijzenlijst al opgevraagd met je glazen bol? Kun je hem even delen? :)
Nee maar ik speculeer dan ook he ;)
Toen hier de jonge enthousiaste groenteboer over de kop ging werden de groenten in de supermarkt ook duurder. Ik zit nog steeds bij xs4all de prijzen zijn de laatste tijd al aardig gestegen. Het is dat 25GB mailbox wel erg makkelijk is en alle alternatieven ook zuigen.
En de meeste mensen zitten bovendien vast aan contracten die eerst moeten aflopen. Overstappen gaat niet zomaar. En onderschat ook het triple-play effect niet. Alles bij een provider vinden mensen gewoon prettig en is goedkoper.
polthemol Moderator General Chat @pepsiblik6 juni 2019 15:29
als de inhoud van wat je krijgt wordt aangepast, is het contract niet echt een issue :) Dat zou je normaal gesproken kosteloos kunnen opzeggen.
Klopt. Maar van die 250.000 abos gaat niet iedereen over naar de nieuwe tent. Dus moet je ergens anders nieuwe klanten halen. En dan sta je dus op achterstand.
Echter is dat ooo niet echt uit te voeren, dan kunnen ze beter samengaan met provider Tweak.

De investering die nodig is om jezelf echt te onderscheiden is gigantisch.
Vandaar dat het echte “Tweak netwerk” niet overal verkrijgbaar is.

xs4all functioneert zoals eerder gezegd als WBA klant met een eigen backbone.

Als je een eigen backbone wilt, en eigen hardware in steden/wijken dan praat je over tientallen miljoenen.

Het is simpelweg onmogelijk om in een keer een landelijk dekkend netwerk te krijgen als je zoveel mogelijk op eigen hardware wilt leunen.

Mocht Tweak in Nijmegen-noord actief worden waar ik woon, zal ik ook direct overstappen.
Maar moet je een eigen backbone willen? Zo ver ik weet ligt KPN er niet dagelijks uit. Verder zie ik hier vooral argumenten voorbij komen vanuit de vele 'extra's' die XS4ALL schijnt te leveren in combinatie met de support die beter moet zijn dan bij andere ISP's.
Wat wil je als een kleine ISP voorstellen dan? Ik bedoel de technische vlak is meer bedoeld voor de tweaker. De meeste huis/tuin/keukgen gebruikers zullen dit niet echt speciaal vinden. En zullen gewoon blijven bij hun eigen ISP waar ze al langer zitten.

Enige wat een onderscheid kan maken is de prijs. Als de prijs zo laag is, maar de kwaliteit erg sterk. En als jij praat voormalige medewerkers. Dan is de kennis er wel. Maar dan zou het betekeken dat mensen daar voor minder moeten werken? Of iets anders moet verzonnen worden.

Want de aandeelhouders willen ook geld natuurlijk..
Plan B is een reeds opgerichte stichting zonder winstoogmerk.
Wat de provider-wereld aardig op zijn kop zou zetten, natuurlijk. Niemand wil immers dat hun vette winsten worden aangetast door een disruptor die een technisch beter product aanbiedt.

Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dan men dan serieus zou overwegen om liever een heel gebouw met 20 huishoudens van aansluiting te voorzien, op een gedeeld netwerk middels strikt beveiligde subnets, dan 20 abbonementen te verkopen en iedereen van hun eigen hokje/boxje te voorzien. Zoals providers nu doen.

Ik blijf dat een maf gegeven vinden; een appartementsblok met tientallen aparte internet-aansluitingen...
Anoniem: 100197 @quintox6 juni 2019 13:59
Goed nieuws!
Het "Plan B" is een nieuwe provider, los van KPN. Of het echt wat wordt moeten we nog maar afwachten maar KPN heeft er niet zo veel invloed op. Tenzij ze besluiten XS4All te laten voortbestaan, dan wordt Plan B afgeblazen aldus het actiecomité.
De laatste tijd? XS4ALL is als ik het me goed herinner in 1998 overgenomen door KPN. :+ Meer dan 20 jaar geleden...

En ik weet niet of XS4ALL het overleefd had zonder die overname.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:59]

Ja, ik weet dat de overname al jaren geleden heeft plaatsgevonden. Echter is het besluit van KPN om het label op te doeken veel recenter pas genomen in het kader van consolidatie en daar gaat het hier om. ;)
Xs4all is niet “de laatste tijd” overgenomen door KPN. Al sinds 1997 zijn ze overgenomen. Dat betekent dat ze 3 jaar onafhankelijk zijn geweest en 22 jaar onderdeel van KPN.
Het opzetten van een nieuw ISP met de minimale (technische) dienstverlening van XS4All lijkt mij een onmogelijke opdracht. Dit is zo complex, zowel technisch als organisatorisch. Plus je hebt allerlei wettelijke verplichtingen, bedrijf te runnen, goed personeel te vinden, enzovoort.

En lukt het om de infra op te zetten. De aanvragen van nieuwe aansluitingen zal vast massaal gebeuren. Ik twijfel of een vereniging zoals dit comité dat kunnen realiseren.het komt bij mij niet stabiel over.

Ik blijf bij XS4All, mede het simpele feit dat de KPN eerder communiceerde de dienstverlening en de technische eigenschappen van XS4All gewoon te handhaven. Waarom zou ik dan moeten overstappen met de "stress" die dit mij geeft over een nieuw ISP en de onzekere factor van stabiliteit bij een ander (nieuw) ISP? Dat is mij niet waard.

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 23 juli 2024 07:59]

Hoe lang denk je dat de XS4ALL infra blijft bestaan in de huidige vorm?
In de loop van het jaar , komend jaar zullen diensten gemigreerd gaan worden. Ok, het mail adres blijft mogelijk nog even werken, maar iedereen die er "maar" 1 gebruikt is snel overgezet, mensen met aliases en meerdere mailboxen wordt mogelijk iets meer werk. Daarna onder het mom van te duur om de infra aan te houden krijg je een "verbeterde" mail voorziening, met minder functionaliteit. etc. etc.

Ik verwacht niet dat over een jaar of twee er nog iets herkenbaars over is.
KPN heeft geen news servers, (bij mijn weten) dat is ook niet een direct aan een abonnement te relateren dienst, dus die is snel weg..
Vast IP adres... iedereen zonder DNS entry kun je overzetten naar KPN platform, de rest hou je even aan en krijgen of het aanbod voor zakelijk internet of moeten om.
DNS (met de huidige mogelijkheden) zal iets vergelijkbaars te zien geven. en is minder relevant wanneer er geen vaste IP adressen meer zijn. [ immers niet beheerbaar ].
Dat zijn aannames. Een aanname kan ook zijn dat KPN al haar klanten deze services gaat aanbieden (vast IP, Dyn DNS, etc.).
Aannames klopt. maar wel gebaseerd op een observatie van enkele jaren van hoe KPN met klanten omgaat.
Natuurlijk zou KPN ineens het licht gezien kunnen hebben, maar waarom niet eerder? Historische ervaring is geen betrouwbare voorspeller, maar KPN is altijd van het beperken van mogelijkheden van klanten geweest.
Glasvezel is om zeep geholpen ten faveure van DSL na de overname van reggefiber. (de inzet is minmaal zwaar geminimaliseerd). Nu is er weer een opleving van glasvezel., maar dat is alleen maar omdat voor een betere deployment van 5G een grotere penetratie van glas nodig is.
Mensen krijgen mogelijk FttC (of mogelijk af en toe FttH) omdat 5G voorbereid wordt.
Niet dat het heel voorstelt maar KPN heeft zowel een binaries als een text newsserver.
Die dienst wordt volgens mij door XS4ALL techniek gedraaid
Ik volg het actiecomite nauwlettend, had de mail vanochtend inderdaad ontvangen. Zover mij bekend is wat betreft plan B. Geen bedrijf maar een stichting/vereniging (weet niet alsof dit echt gaat worden). Actiecomite heeft KPN vaak aangegeven dat ze met het merk XS4ALL op de kabel kunnen concureren, geen idee alsof dit plan dus als plan B zullen gaan uitvoeren. Wat ik begreep eerste instantie 'gewoon' toegang tot internet. De extra diensten die we nu kennen bij XS4ALL zullen later worden toegevoegd indien genoeg vraag erna is.

Dit is wat ik zelf her en der opgepikt heb, dus zeker geen absolute waarheid. Ik ben er verder niet bij betrokken.

Ik draai veel diensten zelf vanuit huis dus een subnet is zeer gewenst en ben bang dat dat voorlopig niet inzit bij een nieuwe provider gezien de beperkte resources tegenwoordig. IPv6 anyone? XS4ALL zit na al die jaren nog steeds voorop met IPv6. Maar gezien de verschikkelijke adoptie van IPv6 heb ik een hard hoofd in alsof het nog wat gaat worden komende jaren. Het moet echt goed mis gaan tot er wat acties worden ondernemen.

EDIT: @Keypunchie zei het al terwijl ik nog zat te typen haha. :-)

[Reactie gewijzigd door jDuke op 23 juli 2024 07:59]

Als het actiecomité een XS4All-alternatief gaat opzetten met alleen "gewoon" toegang tot internet zonder de aanvullende diensten ben ik bang dat het sowieso niets gaat worden - er zijn al genoeg alternatieven die "gewoon" toegang tot internet bieden. Ze zullen echt in de voetsporen van XS4All moeten treden qua service en productaanbod om enige kans te maken. Als ze bijvoorbeeld geen IPv6 aanbieden of geen IPv4-subnets dan is het voor mij geen optie.
Maar daar zit juist het verschil met de Ziggo's en KPN'n van deze wereld.
Ik kan behoorlijk m'n broek ophouden mbt. internet ontsluiting.
Maar een glasvezel naar m'n huis laten graven om aansluiting bij een van de "bedrijfs" aansluitingen te kunnen komen, dan wel als enkeling onderhandelingen met Backend leveranciers over een enkele DSL aansluiting.
Inclusief IPv6 zonder IPv4 mogelijkheden te moeten inleveren dmv. CG-Nat.
“Op de kabel concurreren” met het merk xs4all? Niemand kan concurreren op de kabel. De kabel is simpelweg niet beschikbaar om op te concurreren.
ACM heeft besloten dat VodafoneZiggo, net als KPN, hun netwerk moet openstellen.

Niet dat VodafoneZiggo hard meewerkt, maar het moet wel:
nieuws: ACM dreigt VodafoneZiggo met dwangsom inzake tarieven voor openstelle...

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 07:59]

Daar dreigt de ACM al jaren mee. Daar heb je niks aan als je nu een ISP wil optuigen.
Nou, de uitspraak ligt er sinds kort gewoon. Er zitten deadlines aan. Of het op tijd is voor plan B is een ander verhaal.

https://www.acm.nl/sites/...wangsom-vodafoneziggo.pdf

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 07:59]

De uitspraak ligt er, maar hoeveel beroepsmogelijkheden zijn er nog? Dat kunnen ze nog zeker drie jaar rekken en realistischer is 5.
Nou, de uitspraak ligt er sinds kort gewoon. Er zitten deadlines aan. Of het op tijd is voor plan B is een ander verhaal.

https://www.acm.nl/sites/...wangsom-vodafoneziggo.pdf

@Jasper Janssen
Het zal wel, maar het is duidelijk dat je niet weet waar je het over hebt. Kun je wel de doelposten verschuiven van “het is niet mogelijk op de kabel”, naar “de ACM dreigt al jaren”, naar “rechtszaken duren lang”, maar daar heeft niemand een fluit aan. Zolang je zelf maar weet dat je toch gelijk hebt, denk ik?
Pas vanaf begin volgend jaar zal de eerste nieuwe kabelprovider komen. En het zal echt niet alleen een nieuwe xs4all zijn die zich dan meldt, er zijn al grote partijen bezig om iets met de kabel te gaan doen :)
Ik ben erg benieuwd! Iemand enig idee wat we ongeveer kunnen verwachten?
Als ik het goed begrepen heb, is Plan B om een virtuele provider op te richten op het VodafoneZiggo netwerk.

Die provider komt er wel, maar of dat laatste overeind zal blijven in wat er daadwerkelijk uitgevoerd wordt, is de vraag.

Eerlijk gezegd snap ik de haast van KPN niet. Als ze deze integratie echt willen, was het toch veel verstandiger om te gaan kaasschaven. Maar goed, KPN maakt wel vaker zeer domme zakelijke beslissingen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 07:30]

Ik denk dat ze in eerste instantie die backbone laten werken zoals die doet.

Maar als de apparatuur aan vervanging toe is.... dan gaan we (ja ik ben ook xs4all klant) waarscheinlijk allemaal over naar KPN infrastructuur.

Van de andere kant, XS4ALL heeft na er ook meer dan 10 jaar over gedaan om DEMON internet op te doeken in technische zin. Misschien gaan KPN hier ook wel langer over doen aangezien XS4ALL een stuk groter is.

Ik ben vooral bezorgd om al mijn oud-collega's bij xs4all. Die gaan van een cultuur van klanten helpen, ineens naar jezelf helpen door middel van KPI's
...
Ik ben vooral bezorgd om al mijn oud-collega's bij xs4all. Die gaan van een cultuur van klanten helpen, ineens naar jezelf helpen door middel van KPI's
Ik heb 2 keer gewerkt bij Xs4all op de helpdesk, met +/- 2 jaar ertussen.

De eerste keer waren er geen KPIs en krijg ik +/- 2 x per shift complimenten van klanten over hoe fijn xs4all was als provider. (dit laatste is uniek, nergens anders heb ik dit meegemaakt) We stuurde een bos bloemen en een persoonlijk kaartje als een klant langdurige problemen had, en je bikkelde net zo lang door tot het probleem was opgelost.

De 2e keer dat ik hier werkte, ben ik weg gegaan omdat mijn manager KPIs aan het pushen was boven kwalitatieve oplossingen. (kpn invloed, de xs4all kosten moesten omlaag) Klanten moesten binnen 10 min weggewerkt zijn, en medewerkers kozen masaal voor de quick fix. Bij bijvoorbeeld iTv devolo problemen kon je een klant dan verzekeren devolos om te wisselen van stopcontact en dan is het opgelost. (Dit was slechts een tijdelijke fix) Dit haalde de gemiddelde gesprekstijd voor de medewerkers die dit deden flink omlaag. Je kon er ook voor kiezen een goede troubleshoot te doen en die klant een week later terugbellen of het dan was opgelost, en dan was het ook opgelost. Echter paste dit niet in de lijn die KPN voor ogen had, want het duurde te lang. Verder viel het me de 2e keer op dat klanten minder vaak uit zichzelf complimenten gaven, ongeveer 1x per week. (alsnog veel)

Het echte XS4ALL is volgens mij al beetje kapot gegaan toen het kantoor verhuisde naar Sloterdijk.
Herken wel wat je zegt.
Ben er begonnen in maart 2014 tot juni 2016. KPI's waren er in mijn tijd al. Maar heb eigenlijk nooit problemen mee gehad. Ook namens XS4ALL bij kpn in 1 van hun callcenters mogen kijken. Daar waar de KPI's veeeeeel strakker. Waar XS4ALL iets van 1200sec geeft voor een call gaf KPN iets van 720sec.

De invloed van KPN die ik zag was vooral de prijsstijgingen (Leverde mij salaris verhoging op omdat ik naas helpdesk ook facturatie ging doen).
XS4ALL had de prijzen al 5 jaar niet verhoogd en sindsdien iedere jaar. KPI's werden wel steeds stakker. Zag vooral nieuwe collega's er mee worstelen. Ik zelf zat overal wel aan de goede kant.

Wat je schrijft over de devolo's is redelijk herkenbaar. Devolo's zijn altijd tijdrovend, maar met korte calls als wifi kanaal aanpassen ofzo hoef je gemiddeld niet in de problemen te komen. Colega's die half werk deden kregen dat van mij ook wel te horen.... In mijn beleving was dat meer luiheid dan KPI based.
Anoniem: 1322 @jDuke6 juni 2019 11:38
Hetzelfde geld voor mij. Zeker het vaste IP adres is belangrijk maar bij bijvoorbeeld KPN zelf is deze dan direct zakelijk en 30 euro duurder in de maand...
Vast IP hoef je het echt niet voor te doen. Heb al 5 jaar het zelfde IP bij KPN.
Met reverse DNS?
Daar ga je al. Tenminste, dat is een van mijn requirements.
.oisyn Moderator Devschuur® @Paradox6 juni 2019 12:40
Wat een onzin. Je krijgt een bepaalde feature op een consumentenlijn, maar omdat die lijn wordt opgeheven en je het niet meer kan vinden bij een andere provider, moet je maar overstappen naar en zakelijke lijn? Je gebruikt de lijn toch niet zakelijk? Dát zou het criterium moeten zijn.
Als je bepaalde features wilt die geen enkele consumentenlijn biedt, en zakelijke lijnen wel, wat is dan jouw oplossing? Gewoon maar geen internet meer doen?
Dat was mijn punt niet echt. Er wordt gedaan alsof je een dergelijke feature gewoon niet kunt verwachten bij een consumentenlijn en als je dus toch reverse DNS wilt dat dat per se een zakelijk iets is. Je moet ook de hele context van de discussie meenemen he:

A: Ik wil oa vast ip
B: ip bij KPN is praktisch vast
A: Kan dat ook reverse DNS?
B: Nee
A: Dat wil ik dus
B: Tijd om van je consumentenlijn af te stappen dan.

Als met die laatste opmerking niet tussen de regels door iets wordt gesuggereerd dan is het een compleet nuteloze opmerking geweest. Ja, dan moet je zoeken naar iets anders, duh :)
Reverse DNS willen hebben is inderdaad typisch een zakelijke feature. Het is niet voor niks dat er maar 1 consumenten ISP (meer) is die dat offreert.

Overigens is er voor zo ver ik weet maar 1 reden om functionele rDNS te willen hebben, en dat is het draaien van e-mail en webservers lokaal. En dat is iets dat noch consumenten noch bedrijven nog moeten willen doen.
Overigens is er voor zo ver ik weet maar 1 reden om functionele rDNS te willen hebben, en dat is het draaien van e-mail en webservers lokaal. En dat is iets dat noch consumenten noch bedrijven nog moeten willen doen.
Correct, dat is mijn use case. En waarom zou je dat niet willen doen? Dat is prima acceptabel als 100% availability absoluut geen must is.
Dat kan voor webservers eventueel, alleen zie ik niet helemaal wat je wint tov een echte webhost (niet eens prijs, want je betaalt een dusdanige meerprijs op je internetverbinding dat je daar wel 3 Linodes van kan draaien) maar daarvoor heb je eigenlijk al niet eens rDNS nodig.

Het is met name belangrijk voor het zelf versturen van mail en die dan niet geweigerd krijgen aan de andere kant. Maar zelf SMTP draaien is heden ten dage gewoon niet slim. Spam — zowel inkomend als uitgaand — is zo’n groot probleem dat je daar als privé persoon eigenlijk niet genoeg aandacht aan kan besteden als hobby.
De webserver is een bakbeest van een machine die vooral rekenwerk doet en dit beschikbaar maakt via een website. Als je dat wil huren of colocaten ben je een vermogen kwijt, dan is een simpele VPS absoluut niet voldoende.

En SMTP is aardig failsafe opgezet. Als de server niet beschikbaar is dan probeert de mailserver die probeert te sturen het gedurende 72 uur regelmatig opnieuw, zoals de specificatie voorschrijft. Werkt dus prima.

En uitgaande mail is ook een piece of cake. Daar wordt hier vaak veel moeilijker over gedaan als nodig is. Met spamassassin en een DNS blocklist kom je een heel eind. Voor de gemiddelde gebruiker geen goed idee maar als enthousiaste Tweaker echt geen probleem.
Het probleem met zelf een mailserver draaien is ook niet zozeer de betrouwbaarheid — overigens is 3-5 dagen retries absoluut niet voldoende, dat merk je vanzelf een keer — maar vooral het spamvraagstuk. Inkomend valt er te leven met een zekere hoeveelheid spam die doorkomt, maar zodra je een keer per ongeluk een gezinslid hebt dat even niet oplet en in een botnet terechtkomt (en dus uitgaande mail uitspuugt) ben je screwed.

Re: die n dagen retryen: er zijn twee probleemscenarios. A) je server werkt opeens niet meer. Dan moet je — niet binnen 3 werkdagen, maar binnen 72 uur — zorgen dat de boel weer werkt. Dat is kut. Zeker als je ook nog wel eens met vakantie wil. Of dat nu is dat je een andere moederbord uit de kast trekt en er tijdelijk in zet, of dat je een nieuwe moet kopen (BTDT), je deadline is best wel kort. B ) het doemscenario: je DSL of glaslijn ligt eruit. Graafwerkzaamheden, een onoplettende monteur die per ongeluk niet de buren afsluit maar wel jou, whatever, it happens. En aangezien jij dan gewoon een consumentenlijntje hebt is er best wel een kans dat dat meer dan 72 uur gaat duren. De SLA, ook bij XS, is “best effort”, en intern is hun sla naar de leveranciers 5 werkdagen. Dus dan ga je mail verliezen. Van al je gebruikers. BTDT too.

En dan als laatste: wat voegt het uberhaupt toe om zelf mail te draaien?

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 07:59]

Het probleem met zelf een mailserver draaien is ook niet zozeer de betrouwbaarheid — overigens is 3-5 dagen retries absoluut niet voldoende, dat merk je vanzelf een keer — maar vooral het spamvraagstuk. Inkomend valt er te leven met een zekere hoeveelheid spam die doorkomt, maar zodra je een keer per ongeluk een gezinslid hebt dat even niet oplet en in een botnet terechtkomt (en dus uitgaande mail uitspuugt) ben je screwed.
Dat gezinslid dat in een botnet terecht komt heeft 0,0 relevantie met het bewust draaien van een mailserver thuis. De malware zal hoe dan ook zijn mail verzenden. Een lokale mailserver waarvoor authenticatie vereist is zal dan zeker niet de zwakke plek zijn.
Re: die n dagen retryen: er zijn twee probleemscenarios. A) je server werkt opeens niet meer. Dan moet je — niet binnen 3 werkdagen, maar binnen 72 uur — zorgen dat de boel weer werkt. Dat is kut. Zeker als je ook nog wel eens met vakantie wil. Of dat nu is dat je een andere moederbord uit de kast trekt en er tijdelijk in zet, of dat je een nieuwe moet kopen (BTDT), je deadline is best wel kort. B ) het doemscenario: je DSL of glaslijn ligt eruit. Graafwerkzaamheden, een onoplettende monteur die per ongeluk niet de buren afsluit maar wel jou, whatever, it happens. En aangezien jij dan gewoon een consumentenlijntje hebt is er best wel een kans dat dat meer dan 72 uur gaat duren. De SLA, ook bij XS, is “best effort”, en intern is hun sla naar de leveranciers 5 werkdagen. Dus dan ga je mail verliezen. Van al je gebruikers. BTDT too.
Tja, dat hangt van je use-case af. Als je mail aanbiedt aan alledaagse gebruikers die bij-wijze-van-spreken gmail gewend zijn dan werkt het niet. Voor dergelijke systemen is een server buiten het datacentrum absoluut niet geschikt. In mijn geval gaat het om een mailserver die hoofdzakelijk uitgaande mail verstuurd. Voor een groot deel zijn dat notificaties van de draaiende processen naar diverse engineers. Ook zijn dat enkele nieuwsbrieven naar klanten. Dit zijn klanten van een afgeleide van de gegevens die rekenserver op mijn thuisverbinding produceert. Die service zelf draait vanzelfsprekend in een datacentrum - daar is availability wél belangrijk. De inkomende mail is hoofdzakelijk van diagnostische aard - DMARC-rapporten en dergelijke, en hier en daar wat technische gegevens. Daar voldoet een server thuis prima voor.
En dan als laatste: wat voegt het uberhaupt toe om zelf mail te draaien?
In dit geval: dicht bij de bron. Er zijn 1001 use cases te verzinnen waarbij het niet belangrijk is dat een webserver of mailserver 100% bereikbaar is, en waarvoor een server die niet in een datacentrum en niet met redundante stroom- en internetverbinding uitgerust is alsnog wat nuttigs kan doen. Je moet zeker aandacht aan de beveiliging besteden maar dat is geen rocket science.
Ik heb al jaren vrijwel geen SPAM in de mailboxen (1 a 2 / maand?), de afgelopen 4 jaar heb ik zelfs de apart gezette spam (iffy zaken). Volgens de statistieken worden er zo'n 80K pogingen per maand gedaan om zooi door de digitale brievenbus te dumpen. Dus het filter werkt!.

Ik heb iets meer dan 1 mail adres nodig. Dit is oa een deel van de anti-spam oplossing.
Als een partij mail met mij wil uitwisselen dan krijgt die partij een eigen adres op mijn domain.
Wil ik de mail niet meer, of het mail adres is gecompromitteerd, of verkocht aan derden: op de blacklist met dat adres. Geen ISP die een dergelijke dienst wil aanbieden. (hoeft ook niet). Ook zeer effectief om andere partijen zorgvuldiger met data om te laten gaan. (al jaren).

Voor wat ik doe is "best effort" voldoende. Ik heb geen behoefte aan een zeer krappe SLA. Maar wel behoefte aan controle in eigen beheer. Dus ja ik woon digitaal liever buiten het getto.
Een webserver kan je al draaien op een raspberry pi zero. Afhankelijk van de achterliggende technologiekeuzes en schaal van de website qua requests kies je een VPS, dedicated server of schaalbare oplossingen zoals Kubernetes, serverless + api-gateway, CDN, etc.

Webserver !== bakbeest van machine
Natuurlijk niet. Ik heb het specifiek over de webserver die ik hier heb staan. En dat is wél een bakbeest: dual CPU met 12C/24T en 128GB RAM. Ga dat maar eens huren in een datacentrum of in de cloud, je betaalt je blauw.

De webserver is in mijn geval niet de hoofdactiviteit van de server, dat zijn ML-toepassingen waarvan de resultaten via de webserver beschikbaar zijn.
Natuurlijk niet. Ik heb het specifiek over de webserver die ik hier heb staan. En dat is wél een bakbeest: dual CPU met 12C/24T en 128GB RAM. Ga dat maar eens huren in een datacentrum of in de cloud, je betaalt je blauw.

De webserver is in mijn geval niet de hoofdactiviteit van de server, dat zijn ML-toepassingen waarvan de resultaten via de webserver beschikbaar zijn.
Volgens mij gebruiken we al een aantal jaren domeinen waarmee we indien nodig elke 5 minuten achterliggende ip's kunnen wijzigen. Maar even los daarvan is het toch niet heel lastig om de weergave functionaliteit los te trekken van het rekenwerk? Push je resultaten naar een webhost via sftp of remote mysql en klaar is kees.
Want alleen voor e-mail- en webservers is het handig dat je een domeinnaam hebt?
Reverse DNS is niet DNS.

Verder heeft “een domeinnaam hebben” helemaal niets te maken met welke ondersteuning van je ISP dan ook.
Reverse DNS is niet DNS.
Fair punt, ik werd even in de verwarring gebracht door je opmerking dat een webserver dat dan wel nodig zou hebben, want uiteraard óók niet zo is (en vaak niet eens kan door virtual hosts).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 07:59]

Ik was in de war met 1 IP voor https, maar a) dat is inmiddels niet meer zo b) is geen rDNS.
En met lokaal bedoel je thuis of op de zaak? Niet in een datacenter?
Precies. Als de server niet bij je thuis staat heeft je thuisverbinding geen rDNS entry nodig. En al helemaal niet die van je domeinnaam.
Oh? Een internet aansluiting != kreupele internet aansluiting.
KPN/ZIGGO etc. zijn uitstekend instaat om kreupel internet op te leveren. (of als je een andere vergelijking wilt: digitale getto's ipv. open buurten).

Ik zoek een normale internet aansluiting (dat is dus IPv4 & IPv6 en (r)DNS voor de IP Adressen.
Waarbij geen services of protocollen geblokkeerd worden.
Welke diensten ik wel of niet wil heeft daar niets mee te maken.

Als Extra dienst kan de ISP een vuurmuur of een bunker om je (digitale) huis optrekken .(maar daar zou extra voor betaald moeten worden).
Zakelijke aansluiting zou zijn: minder / geen Oversubscription, SLA met <zeg 1-4 uur respons tijd en 12-24 uur oplos tijd met boete clausules, preventieve bewaking op lijn storingen etc.
Wel of geen (r)DNS is geen "zakelijk" aspect.
Ok, dan neem je het af bij een andere consumentenprovider dan xs4all. Van mij mag je.
Je ziet dat toch overal, als kpn niet alle TV zenders meer doorgeeft is het gewoon jammer dan... zoek maar een ander. In het geval van zakelijk contract heb je een SLA met aan beide kanten verplichtingen.
.oisyn Moderator Devschuur® @Paradox6 juni 2019 13:03
Maar het gaat niet om "een andere provider", je suggereert dat dat wat je wil gewoon een zakelijk iets is.
Bij een zakelijk contract horen ook afspraken vanuit de leverancier over beschikbaarheid en herstel tijden met garanties en boete beding.
Als dat er niet is dan praat je hoogstens over een duurder contract met even nauwelijks toegevoegd waarde.

Aanvulling nav. .oisyn hieronder:
DNS functionaliteit hoort bij een goed functionerend internet. Dus zonder correcte DNS entries krijg je op z'n best een kreupel internet. dus rDNS (JUIST omdat de ISP dat moet regelen hoort bij een "normale" aansluiting). Net als IPv6 erbij hoort, het is een onderdeel van de Internet Protocol stack.
Niet van een achter een zwaar filter, en als een ISP na 10 jaar nog niet met IPv6 overweg kan dan is het de vraag of zo'n provider wen een Internet Service aanbied.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 07:59]

.oisyn Moderator Devschuur® @tweaknico7 juni 2019 12:59
Dat was niet echt de discussie. De discussie was of reverse DNS alleen iets is voor zakelijke contracten.

@tweaknico: je draait nog steeds volledig om het feit heen waar we het hier over hebben. Je hebt het over zakelijke contracten, maar er is niet per se een zakelijk contract. Reverse DNS werkt bij xs4all gewoon op een consumentenlijn. Het gaat helemaal niet om gegarandeerde uptimes en weet ik niet wat.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 07:59]

Ik heb gewoon een zakelijk contract bij XS4All hoor. Het pakket verandert er niet door, en de prijs ook niet. In tegenstelling tot bij KPN of Ziggo, daar wordt het gelijk fors duurder voor vergelijkbare diensten.
In tegenstelling tot bij KPN of Ziggo, daar wordt het gelijk fors duurder voor vergelijkbare diensten.
Dat is qua Ziggo niet waar. Ik heb thuis voor (ietsje) minder geld een zakelijke kabel verbinding bij ziggo gekregen, waarbij ik meer bandbreedte krijg. In eerste instantie kon ik dan niet van de ziggo/vodafone combi voordelen gebruik maken, maar zelfs dat is nu gelijk.

Daarnaast heb ik nog een 2e internet verbinding thuis liggen van xs4all, waar de VoIP en IPv6 overheen gesjoeld wordt. (ja, in onze situatie is redundantie in de interverbinding een gewenst iets).
Bij Ziggo kan je een zakelijke verbinding krijgen voor een vergelijkbare prijs, dat klopt. Maar niet 'vergelijkbaar'. Als ik bij Ziggo een vast subnet wil kost me dat €54,50 excl. BTW extra per maand. Niet echt concurrerend. En dan zit ik ook nog met shabby IPv6-ondersteuning.
.oisyn Moderator Devschuur® @MadEgg6 juni 2019 16:47
https://extraip.com/ is natuurlijk ook een optie.
Bij Ziggo kan je een zakelijke verbinding krijgen voor een vergelijkbare prijs, dat klopt. Maar niet 'vergelijkbaar'. Als ik bij Ziggo een vast subnet wil kost me dat €54,50 excl. BTW extra per maand. Niet echt concurrerend. En dan zit ik ook nog met shabby IPv6-ondersteuning.
Dat is jouw usecase. niet die van iedereen. Maar 54,50 is wel een beetje extreem voor een subnet, dat moet ik toegeven. En de IPv6 is inderdaad een aanfluiting. (en werkt helemaal niet als je de ziggo apparatuur in bridge laat zetten).
Nee dan is het tijd dat de ISP z'n werk eindelijk eens gaat doen!

Ze zijn Internet Service Provider niet "Half kapot Internet Provider"
Anoniem: 1322 @Brummetje6 juni 2019 14:08
Het gaat niet alleen om wat de praktijk zegt maar ook de garantie.
Ziggo veranderde mijn IP ook zelden maar er zitten achter het vaste IP ook camera's en mailflow.
Wanneer men plots wel eens zin heeft om het te veranderen dan betekent dat storingen, belletjes en gedoe.
Met een korte TTL en monitoring is dat natuurlijk al te voorkomen voordat de klant het uberhaupt door heeft.
Anoniem: 1322 @Brummetje6 juni 2019 14:18
Het gaat niet om klanten hoor, meer om familie en kennissen. Die zijn veel vervelender :)
Uiteraard kan ik het monitoren (deed ik met Ziggo) en snel acteren maar ik heb ook nog werk en geen zin om ondersteuning te bieden. Daarom is de keuze voor xs4all gemaakt, kost ietsje meer maar gegarandeerd geen wijzigingen.
Doorgaans heeft een KPN (thuis) abonnee een (niet gegarandeerd) vast IP adres. Ik ben nu drie jaar op mijn huidige adres abonnee en mijn IP adres is in die drie jaar niet veranderd, ondanks modem wissel.
Anoniem: 1322 @thomasv6 juni 2019 14:09
Als ik het nieuwsbericht zo lees zal ik er vanzelf ook wel achter komen :)
Dat het niet gewisseld is dat IP adres geeft dus geen garantie en die wil ik en anderen wel hebben, zonder daar direct een enorm duur zakelijk abo. voor te moeten aan gaan. Dat is nu het sterke punt van XS4ALL zij bieden meer voor een klein beetje meer geld per maand.
Tweak geen optie?
Daar heb ik een vast IP en Tweak is ook bezig om een eigen (gigabit) glasvezel netwerk op te zetten.
Helaas nog niet in elke regio een gigabit verbinding. Zit met smart te wachten tot ze het gigabit netwerk uitbreiden naar mijn woonplaats.
Zojuist even gebeld, ze bieden gratis aan om het adres vast te zetten (het is niet standaard) en dit doe je door je MAC adres op te geven via een e-mail.
Heb ik zelf opgelost dmv een dyndns dienst. Ik zie het probleem niet zo..
Reverse dns wordt eigenlijk alleen gebruikt in het scenario waarbij jij vanaf een eigen server een mail verstuurt. De ontvangende partij (Gmail, Outlook.com, enz) raadpleegt dan via de reverse dns of de boel in orde is. Zo niet dan is de kans dat je mail als spam wordt gezien groter.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 07:59]

Reverse DNS is iets anders dan "gewoon" DNS. Het betekent dat xs4all-domeinnaam (subdomein) een-op-een gekoppeld is aan je IP-adres, beide kanten op. Jij zou bv het adres ricky82.xs4all.nl hebben, met IP 82.83.12.13. Reverse DNS zoekt het domeinnaam bij het IP-adres, ipv omgekeerd.
rDNS is gewone DNS, het is alleen dat bij je adres a.b.c.d een verwijzing naar naam wordt bijgehouden met d.c.b.a.in-addr.arpa. als zoeksleutel voor DNS. En het is iets dat je (IP adres leverende ISP voor je moet regelen).

Voor IPv6 zou ook een delegation naar je eigen DNS server moeten worden opgezet.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 07:59]

KPN heeft overigens wel aangegeven dat er aan de dienstverlening niets wijzigt. Wat zo'n belofte waard is zal de tijd ons leren, maar op korte termijn alle XS4ALL-diensten stoppen en klanten naar KPN overhevelen zal ongetwijfeld toch voor verlies van klant zorgen. Wellicht dat KPN binnen het eigen merk verschillende abonnementen gaat leveren die niet alleen extra bandbreedte, maar ook aanvullende diensten gaat leveren. Dus naast een TV-pakket met aanvullende zenders ook een extra Internet-pakket met eigen subnet, IPv6, Fritz!Box i.p.v. ExperiaBox, VOIP, etc.

Dit kan dan ook worden ingekocht door de huidige klanten van KPN of Telfort. Ik heb nu een Telfort-abonnement en het prijsverschil (tarief + verlies van voordeel vast+mobiel) is nu nog net te groot om over te stappen. Zo'n extra pakket zie ik echter wel zitten.

En wellicht is een provider als Ziggo ook niet te beroerd een aanvullend pakket in de markt te zetten als KPN inderdaad de stekker uit XS4ALL trekt zonder een goed alternatief te bieden. XS4ALL is geen heel grote provider, maar de doelgroep is groot genoeg.

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 23 juli 2024 07:59]

KPN heeft overigens wel aangegeven dat er aan de dienstverlening niets wijzigt.
Behalve dan 2,50 (!) aan maandelijkse prijsverhoging. Nog even de boel uitknijpen, noemen ze dat.

@Jasper Janssen haha. Nee in de brief zelf stond vanwege “investeringen”.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 07:59]

Een superkleine verhoging die nauwelijks de inflatie voorblijft, heet dat.
Waarschijnlijk een "bijdrage" in de verhuiskosten. Die daarna ook in de zak blijven komen.
'KPN wil onder andere de klantenservice'. Dit vind ik veel kwalijker. De infrastructuur van kpn is opzich wel goed, daar maakt XS4all nu ook gebruik van, maar daar waar KPN echt waardeloze service biedt doet xs4all wel wat ze beloven...
Och een korte geschiedenis,

Van Chello naar Demon ISP, later is Demon overgenomen door XS4all, heb toen via XS4all abbo afgesloten wat gelijkwaardig was aan mijn Demon abbo. Vervolgens nam KPN XS4all over, en ben ik verhuisd (2011). Op mijn nieuw adres lag verouderde KPN netwerk infrastructuur (lage snelheid), werd gedwongen om van die oude wijkkasten te gebruiken.

Echter na 4 weken had ik nog steeds geen KPN/XS4all internet en de telefoonverbinding werkte ook niet goed.

Alles van KPN eruit geflikkerd, overgestapt naar Ziggo, meteen een hogere snelheid. En die verouderde wijkkasten (van KPN) zijn in 2016 pas vervangen.

KPN is wat mij betreft een klote monopolist.
Demon gebruikte altijd al de KPN infrastructuur, en toen je op xs4all overstapte was dat al jaren onderdeel van KPN.

Weet je wat het kost om zon wijnkast te vervangen? En hoeveel er van zijn in Nederland? KPN kan het net als ieder ander bedrijf niet betalen om dat allemaal in 1 jaar te vervangen. Ze geven plusminus 5 miljard per jaar uit aan upgrades in het netwerk.
"Ze geven plusminus 5 miljard per jaar uit aan upgrades in het netwerk." LOL. Misschien een paar honderd miljoen max mbt het gehele netwerk.

Omzet is rond de € 5,6 miljard. "Tegelijkertijd worden de jaarlijkse investeringen gezet op 1,1 miljard euro."

https://www.telegraaf.nl/...google&utm_medium=organic
https://www.computable.nl...t-flink-minder-winst.html

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 23 juli 2024 07:59]

Je hebt gelijk, 1 miljard per jaar en het totaal was 5. Inmiddels bezig met de volgende generatie dan destijds in 2016.

Als jij zegt 1.1 miljard aan kapitale investeringen en 200-300 miljoen voor het netwerk... wat denk je dan kpn nog meer aan kapitale investeringen heeft?

KPN *is* het netwerk. Dat is praktisch het enige waarin wordt geïnvesteerd.
Demon gebruikte altijd al de KPN infrastructuur, en toen je op xs4all overstapte was dat al jaren onderdeel van KPN.
Demon gebruikte BBned, niet het netwerk van KPN.
Weet je wat het kost om zon wijnkast te vervangen? En hoeveel er van zijn in Nederland? KPN kan het net als ieder ander bedrijf niet betalen om dat allemaal in 1 jaar te vervangen. Ze geven plusminus 5 miljard per jaar uit aan upgrades in het netwerk.
Een snellere uitrol was zeker mogelijk, voor 2001 werd er elk jaar 25% van de omzet in het netwerk geïnvesteerd. Het was simpelweg een keuze om de uitrol te vertragen en zo de winst te verhogen. Ik geloof dat het onderhand 20 jaar geleden is dat het 'street cabinet' plan werd bedacht, de implementatie is nog altijd niet afgerond.
Op dit moment is het ongeveer 20 procent van de omzet, daar zit get verschil miet in. En de reden dat het oorspronkelijke plan nooit voltooid is is dat het alweer achterhaald is. Eem van de redenen daarvoor in recente jaren is de huizencrisis — de verkoop van de telefooncentrales moest een flink deel opbrengen van de benodigde investeringen, en dat is simpelweg niet mogelijk. Daarnaast staan de prijzen onder druk en de aandelenkoers is gedaald naar 10% van wat het was -> minder mogelijkheid te investeren.
"En die verouderde wijkkasten (van KPN) zijn in 2016 pas vervangen."

De upgrade van de wijkkasten die nu uitgevoerd word is ook al 3 jaar te laat,
destijds is er wegens verschillende reden (o.a. het toestaan van andere op het netwerk) om het toen niet uit te voeren.
IMO ontwikkeling is toen opslot gegaan voor xDSL. (regefiber opkopen en ontwikkeling direct cancelen :( )
https://www.computable.nl...el-is-de-andere-niet.html

Van familie en vrienden hebben de meeste xs4all en geven allen aan met klem geen KPN willen en zullen ook zeker veranderen waaronder ook mijzelf.
Het actie comité roept dat ze deze maand nog met een alternatief komen.
KPN kan niet voor 1 augustus, als de OR meer tijd nodig heeft kan dat best nog opschuiven, beginnen met integreren dus er is nog wat tijd.

Aan het eind van dit bericht staat het:
https://xs4allmoetblijven...-substantiele-risicos-op/
Plan B komt nog deze maand!
Vanuit het actiecomité zijn we nog steeds bezig met ons plan B. Daarover hebben we als het goed is nog deze maand groot nieuws. Nog echt heel even geduld dus. We houden jullie op de hoogte..

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 07:59]

Anoniem: 426269 @jDuke6 juni 2019 13:50
" ... is in de eenheids worst van KPN ... "

Ik heb met Telfort de afgelopen 10 jaar anders geen noemenswaardige storing meegemaakt. Bij Xs4all waren er de afgelopen 2 jaar wel een paar grote storingen.

Maar op welk zakelijk internet abonnement kom je uit dan? Dat is toch ook gewoon hetzelfde maar dan met een duurdere factuur? Zeg maar het bedrag wat je bij consumenten incl btw kwijt bent, is bij zakelijk vaak het bedrag excl. btw. Terwijl op beiden natuurlijk gewoon 21% btw zit.

Bij Telfort heb ik jaren hetzelfde ip-adres. Bij KPN ook lees ik hier overal. Dat was destijds voor mij een reden om Telfort/KPN te kiezen. Want bij Ziggo veranderde dat wel vaak en dan kon ik elke keer een ander ip-adres toevoegen aan de betrouwbare hosts om met mijn MySQL database elders te connecten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 23 juli 2024 07:59]

Als het aan mij lag zetten ze alle kpn-klanten over naar Access4All en sloten ze daarna de KPN-onderdelen die geen klanten meer hebben. Vervolgens één voor één alle afdelingen overzetten van kpn naar Access4All en daar in de bedrijfsstructuur integreren.

Kortom, niet Acces4All sluiten maar KPN.
Anoniem: 1219664 6 juni 2019 11:56
XS4ALL-awards afgelopen 25 jaar: https://www.xs4all.nl/beste-internet-provider/
Dus één woord over het voorgenomen besluit XS4ALL merk op te heffen: Zonde!
Apart, mogelijk als je maar genoeg categoriën maakt win je er ieder jaar wel 1, maar 1 snelle google leerde dat Vodafone Ziggo Beste internet provider 2018-2019 was volgens ons allemaal op Tweakers (oh en KPN mobiel ;-))

https://www.totaaltv.nl/n...taanbieder-van-nederland/
https://mediamagazine.nl/...n-beste-mobiele-provider/
Dat kan wel zo zijn, maar het gaat uiteindelijk om winstgevendheid natuurlijk.
"alle medewerkers van XS4ALL zijn zojuist om 08:30 uur door KPN voorgelicht over het voornemen van KPN om het XS4ALL-personeel over te brengen naar KPN. XS4ALL-medewerkers zijn momenteel in dienst van XS4ALL en hebben eigen arbeidsvoorwaarden. De gedwongen overstap zou betekenen dat de ondernemingsraad van XS4ALL wordt opgeheven, een truc waarmee KPN probeert de formele medezeggenschap buitenspel te zetten."
https://xs4allmoetblijven...-substantiele-risicos-op/
Xs4all is een van de weinige providers voor particulieren welke wel statische WAN ip-adressen op verbindingen zet. Dit is mijn reden geweest om te kiezen voor XS4all. KPN consumer werkt met dynamische WAN adressen. Als dit gaat veranderen stap ik over naar een andere provider. En wel simpelweg de goedkoopste, er is dan toch nog amper verschil in de service.
XS4ALL is niet meer wat het geweest is, maar is nog beduidend beter dan alle andere consumentenproviders. Ik denk dat ik zelf overstap op RoutIT voor thuis.
Anoniem: 44530 @Trommelrem6 juni 2019 14:40
ook van kpn
Vast IP, 5 blok, etc.
Dat zat er natuurlijk aan te komen. uiteindelijk zul je toch moeten consolideren om als 1 sterk merk (dus ook financieel) te willen concurreren. Nederland is gewoon te klein om met allerlei subaanbiedertjes de markt goedkoop te bedienen. Natuurlijk heeft XS4All een uniek selling point, maar in deze wereld is dat gewoon niet genoeg. Ook voor KPN geldt in deze, het is eten of gegeten worden. En misschien is dat wel het onderliggende doel van KPN. Nederland stond op zijn kop toen Carlos Slim zich met KPN wilde gaan bemoeien. Dus sterk merk creëren met voldoende volume om te concurreren of samen te gaan werken met bij bijvoorbeeld een deutsche telecom.
Dat het 'er aan zat te komen' klopt wel. Beloften van partijen als KPN zijn geldig zolang als ze kunnen worden afgedwongen.

Maar wel totale onzin wat je suggeeert over 'sterk merk'. Dat was XS4ALL al. En KPN ook (in negatieve zin dan).

Dat 'consolideren' klopt wel. Minder concurrentie immers. Als je klanten minder keus hebben blijven er meer bij je hangen wanneer je de prijs/prestatie verhouding van je producten verslechtert. En dat ga je natuurlijk wel doen, want daar kan je aan verdienen.

Dat inderdaad, dat is het nadeel van een beursgenoteerd bedrijf zijn. Een ander bedrijf (concurrent of wie dan ook) hoeft niet eens beter te zijn dan jij. Het hoeft alleen maar een grotere lening te kunnen versieren om je uit te kopen. Dat gaat wel lukken als het domweg hogere tarieven rekent en goedkopere (en slechtere) producten levert er dus goed in is om meer geld uit zijn klanten te halen dan jij. Vervolgens kan je de prijs-prestatie van het gekochte bedrijf zo verslechteren en de 'dure' onderdelen (zoals klantenservice, goede arbeidsvoorwaarden) eruit slopen zodat je het kan gebruiken om de lening af te betalen.

Plus: een forse schuld op je balans hebben staan is ook nuttig: als je dat een beetje goed inkleedt dan bespaar je belasting. Plus het maakt je een minder gemakkelijke overname candidaat want een overnemer moet ook je schulden overnemen en je inkomsten / uitgaven verhouding is zojuist ongunstiger geworden. Uiteindelijke kosten voor de overnemende partij: ongeveer nul tot winstgevend. Makkelijk 'ondernemen' is dat.

Dat het zo werkt weten we wel. Wat me erg tegenstaat is dat je het als vanzelfsprekend brengt.
Mijn excuses dat ik het als vanzelfsprekend breng, het is namelijk niet zo dat ik deze gang van zaken goed keur. Verre van dat. Echter is het helaas wel de bikkelharde realiteit. Zie bijvoorbeeld ook KLM Airfrance .

XS4All is (was wellicht in de tijden van analoog inbellen en ISDN) een sterk merk. Daarna met de komst van glasvezel als merk blijven hangen bij de techneuten, voor de gemiddelde consument werd XS4all net zo inwisselbaar als hun mobieltje. Bovendien stelt XS4All internationaal natuurlijk niets voor waar een KPN dat wel is. Dat bedoel ik met sterk merk. Een KPN zal bij een Netflix meer voor elkaar krijgen dan bijvoorbeeld een XS4all als losstaand merk.

En correct, beursgenoteerd betekend tevreden aandeelhouders, niet klanten helaas.
uiteindelijk zul je toch moeten consolideren om als 1 sterk merk (dus ook financieel) te willen concurreren
Maar waarom dan je sterkste merk (XS4All) slopen en alles onderbrengen onder je zwakste merk (KPN) ?
Bij het merk 'KPN' heb ik nu niet bepaald associaties met termen als 'betrouwbaarheid' of 'deskundigheid'. Bij KPN denk ik aan oud telecom mensen die geen enkele kaas gegeten hebben van moderne digitale communicatie en netwerken.
Zoals ik al eerder gaf, de consument associaties ziet als individu. Het "ik zie, want de servicedesk is ruk en dienstverlening op mijn thuislijntje is bagger want er verdwijnen zenders uit het standaard pakket dus hebben ze er geen verstand van". Dat is niet het merk KPN. Half nederland, inclusief overheidsinstanties maken gebruik van de faciliteiten van KPN zoals mobiel gebruik, glasvezel, directe ontsluitingen, VPN`s e.d
Wil KPN overleven en zelfstandig baas blijven over deze infra en diensten, zijn deze stappen helaas noodzakelijk. Welke ik nogmaals, echt niet goed keur. Het is nu eenmaal zoals de grote zakelijke wereld werkt waarbij we nu pas bedenken hoe kwetsbaar het is. Men kan wel roepen dat bijvoorbeeld huawei de grote boosdoener is verdacht wordt van spionage etc. Wat denk je als AT&T KPN opkoopt. Hoe denk jij dan over hetgeen je over je lijntje stuurt? Wat er gedeeld wordt met een netflix? Wie garandeert de overheid over welke hops het netwerkverkeer loopt? Ga zo maar door. De belangen in telecomland zijn groter dan het abbonementje wat jij en ik heb.
Half nederland, inclusief overheidsinstanties maken gebruik van de faciliteiten van KPN zoals mobiel gebruik, glasvezel, directe ontsluitingen, VPN`s e.d
Wil KPN overleven en zelfstandig baas blijven over deze infra en diensten, zijn deze stappen helaas noodzakelijk.
Onzin. De beleving van een merk is een gevoelskwestie, dat is alleen van belang voor consumentenzaken. Overheidszaken gaan gewoon via een aanbestedingsprocedure en daar boeit het merk totaal niet.
Ik heb het niet over de dienst die KPN levert aan de eindklant. Ik heb het over de business an-sich. Net zoals ik verschillende diensten aan kan bieden aan bijvoorbeeld de automotive branch met gps tracking, navigatie e.d. Uiteindelijk zal dat product toch over de weg moeten waar bijvoorbeeld voor een groot deel rijkswaterstaat het beheer van heeft. Dus niet het product a of b wat kpn voert aan eindgebruikers. Maar aan de infra waar KPN controle over heeft. Dat maakt het een internationaal gezien een sterk merk. Bandbreedte dichtheid is groot in Nederland, inclusief de strategische ligging en bedrijfsvoering die er is, dat maakt het een interessante club en dus een sterk merk ten op zichtte van bijvoorbeeld Uganda Telecom Ltd. (UTL).
Niet of ze ipv6 kunnen leveren bij jou aan huis.

Toevalligerwijs geeft dit dan eigenlijk precies weer waar mijn betoog over gaat;
https://tweakers.net/nieu...oblemen-in-nederland.html

[Reactie gewijzigd door SparC-EHV op 23 juli 2024 07:59]

Dat maakt het een internationaal gezien een sterk merk.
Maar je kan me nog steeds niet uitleggen waarom een 'sterk merk' (== perceptie) van belang is voor niet-consumentenzaken.
internationaal gezien de aandeelhouders die een partij over willen nemen of daar in willen investeren en daar ook stevige garanties voor willen zien. Zou jij bijvoorbeeld in Shell investeren of in fukkiemukkie -oil? Kortom, KPN is een gevestigde naam, die naast een financiële waarde ook een toekomstwaarde heeft en een kennis waarde. Dat bedoel ik met een sterk merk.
De sterkte van een merk zit in de klantbeleving en die vloeit voort uit het aanbod.

Als Kpn het aanbod gaat verschralen tot het nivo dat niet alleen klanten weg willen maar dat zelfs het oorspronkelijke management er over praat om opnieuw te beginnen en de oude garde mee dreigt te trekken uit het moeder bedrijf dan wordt het kpn merk er niet sterker van...
Definieer klantbeleving in die zin, klopt de beleving van de klant met hetgeen geboden, afgesproken? En wie is de klant en over welk product gaat het? En over welke percentages hebben we het dan. Wellicht wil KPN straks wel heel de consumentenmarkt afstoten/verkopen aan de hoogste bieder? Of samenwerking opzoeken zoals een ziggo/vodafone. Dat het oorspronkelijke management ergens over praat e.d. zijn primaire gevoelens van onmacht en woede gebaseerd op sentiment. Want wat wil men? Een nieuwe provider beginnen? Met welk kapitaal? Over welke infra.. En dat concurrerend doen onder de prijs van... Ik wens ze heel veel succes en wacht of het faillissement of overname rustig af.
XS4All is een sterkere naam dan KPN, ze kunnen voor alles wat internetgerelateerd is beter de naam KPN laten vallen!
Dat lijkt me sterk. Als je het vanuit het oogpunt van Tweakers bekijkt misschien, omdat XS4ALL bepaalde perks heeft die je bij KPN (nog) niet kan krijgen. Vanuit de algemene klantenbase kennen meer mensen KPN en hebben meer mensen een abonnement bij KPN dan dat ze XS4ALL kennen. Of nouja, ze kennen XS4ALL misschien wel van naam vanwege wat reclames - maar daar houdt het wel op. Mensen associeren KPN vaak automatisch met goede kwaliteit maar duur. (Al valt dat laatste tegenwoordig erg mee) Vraag willekeurige mensen op straat naar KPN en je krijgt zoiets te horen. Vraag ze naar XS4ALL en ze komen vaak niet verder dan "Ja dat is toch ook een internetprovider?", maar kunnen je echt niet vertellen wat er uniek aan is, waar ze in uitblinken of dat ze kwaliteit bieden tenzij ze afgaan op het consumentenbond zegeltje van de reclame. :P

XS4ALL is een sterke naam binnen een bepaalde groep met specifieke wensen, erbuiten is KPN duidelijk sterker en veel bekender. (En binnen die groep is KPN trouwens ook bekend natuurlijk, dus over de gehele linie is KPN de sterkere naam.)
Precies. KPN en XS4all bedienen twee duidelijk gescheiden doelgroepen. Het is een onbegrijpelijke vergissing om te denken dat je die twee met één merk wil bedienen. Helemaal onbegrijpelijk omdat KPN zo vol zit met MBA's. Techniek snappen ze niet heel erg, maar normaal gesproken lukt marketing wél.
XS4ALL was ook internationaal zeer actief op internet gebied.
IPv6, ondersteuning van de pers tijdens de "Arabische lente", er zijn er wel meer.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 07:59]

Ongelofelijk als het echt zo is. Ik wil niet flauw zijn, maar zakelijk is KPN een bedrijf waar je echt niet van op aan kan. Op tal van gebieden dezelfde ervaringen met de 'services' die ze allemaal bieden. En het is altijd hetzelfde verhaal, ze vertellen wat managers willen horen, ze hebben een paar specialisten, maar het gros wat er werkt heeft technisch geen benul.
Nog nooit problemen met ze gehad. Soms lees ik van dit soort klachten en denk ik: "zou het ook niet aan de klager liggen?" - maar er zullen natuurlijk ook vast mensen/bedrijven met pech zijn waar het niet vloeiend verloopt/is verlopen. Ik vind ze juist een van de weinige daadwerkelijk betrouwbare providers. Oh well, je zal nooit een groot bedrijf vinden waar 100% customer satisfaction is. :P
Maar KPN heeft ook een hele negatieve associatie bij veel mensen: Het is duur, lomp, traag en bureaucratisch. En met een reden. Als KPN zich ergens mee gaat bemoeien is de klant de dupe. Neem bijvoorbeeld glasvezel: Ging prima met reggefiber, tot KPN deze partij over nam.
Ik denk dat ze een grove inschattingsfout maken, dit zal ze niets opleveren maar vooral veel klanten kosten.

Ik zie het telefoongesprek al voor me:
KPN medewerker: "U zat bij Telfort toch? Wij zijn nu als KPN een grote familie met 1 naam. We hebben nu een eenmalig aanbod voor u, super scherp! Als u nu ja zegt, dan kunt u voor 35 euro per maand uw contract verlengen, en heeft u een bundel van wel 5GB. Klant: "Maar ik heb nu 5GB voor 12,50 per maand..., ik ga wel naar Tele2".
Maar KPN heeft ook een hele negatieve associatie bij veel mensen: Het is duur, lomp, traag en bureaucratisch.
Dat is steeds minder het geval eigenlijk dat mensen die associatie hebben, zeker sinds de KS al een paar jaar erg vlot en 24/7 beschikbaar is. Behalve dat ze nog steeds vaak denken dat het duur is, terwijl dat in veel gevallen heel erg meevalt. (Maar ze zijn zeker niet altijd de goedkoopste en in sommige gebieden behoorlijk prijzig, no doubt about that.)
Als KPN zich ergens mee gaat bemoeien is de klant de dupe. Neem bijvoorbeeld glasvezel: Ging prima met reggefiber, tot KPN deze partij over nam
Je hebt ACM verkeerd gespeld. :P Ook drie letters, dus ik snap het wel. Maar dát was de reden dat het misging met de uitrol van glas. ;)
[...]
Dat is steeds minder het geval eigenlijk dat mensen die associatie hebben, zeker sinds de KS al een paar jaar erg vlot en 24/7 beschikbaar is. Behalve dat ze nog steeds vaak denken dat het duur is, terwijl dat in veel gevallen heel erg meevalt. (Maar ze zijn zeker niet altijd de goedkoopste en in sommige gebieden behoorlijk prijzig, no doubt about that.)
[...]
Je hebt ACM verkeerd gespeld. :P Ook drie letters, dus ik snap het wel. Maar dát was de reden dat het misging met de uitrol van glas. ;)
Ik denk dat je hier 2 zaken door de war haalt:
1: De theoretische service en het gevoel bij de klant. Een voorbeeld: Ik woon in het buitengebied, ik heb alleen 4G als optie. Glasvezel wordt aangelegd, zou afgelopen december klaar zijn maar nu, een half jaar later, is er geen planning, geen aansluitdatum.
De snelheid van 4G is zo slecht, dat het openen van tweakers.net 's avonds makkelijk 10 minuten duurt. Als ik wil bankieren dan krijg je een time out voordat de pagina is geopend.
Als je de klantenservice belt, dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Er is een nieuwe optie voor het buitengebied maar dan heb je een vaste lijn nodig. Die krijg ik niet want er komt glasvezel. Maar wanneer dat wordt niet verteld. Dan komt er een monteur naar je modem kijken, die geeft aan dat de mast overbelast is. Een modem trouwens wat de meest goedkope troep is die te krijgen is, en die om de havenklap stuk is.
Maar actie wordt daarop niet ondernomen. Gevolg: Je hebt gewoon een k*t service, ook al is dat 24x7: Het blijft een k*t service.
Overgaan naar een andere provider is ook niet echt een optie, want dan zit je gelijk weer een jaar er aan vast. En met wat geluk is over een paar maanden glasvezel (door KPN) aangelegd.

Met mijn mobiel wel overgestapt, naar Tele2. Op de een of andere manier kunnen die wel voor een kwart van het tarief de service bieden die je verwacht: Altijd snel internet, minstens net zo'n goede helpdesk. Daarnaast wel een goede app waarop je alle info over je abonnement kan zien. Etc.

KPN is gewoon log, lomp en duur. Allemaal afdelingen die niet met elkaar communiceren, niemand die een overzicht heeft. MijnKPN is een draak, een goede app heb ik ook nog niet kunnen vinden. Het is en blijft gewoon een drama om klant bij dat bedrijf te zijn, maar helaas hebben ze op veel zaken een monopolie in onze regio.

Bij XS4ALL had ik een glasvezel abonnement met een FritzBox met een 4G dongel erin voor noodgevallen. Als je hulp nodig had kreeg je de gewenste hulp. Het was een verademing, helaas hebben ze geen buitengebied aanbieding en zullen ze verdwijnen.

2: ACM en KPN hebben beiden een eigen rol gehad in de vertragingen. Het is echt niet allemaal op de ACM af te wentelen.

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 23 juli 2024 07:59]

Ja, n=1. Je zult altijd mensen hebben die slechte ervaringen hebben met de dienstverlening of een slechte helpdesk medewerker aan de lijn kreeg. Zo zijn er veel mensen helemaal in de gloria over Ziggo terwijl ik er persoonlijk uitsluitend enorme kut ervaringen mee heb gehad en extreem instabiele verbindingen. Bij KPN juist altijd zeer goed geholpen en toen ze bij het opleveren een fout hadden gemaakt ben ik daar zeer riant voor gecompenseerd zonder dat ik ook maar iets hoefde te vragen of een klacht hoefde in te dienen; gewoon vanuit hunzelf. Dat is goede service. (Ja natuurlijk was geen foutje maken helemaal top geweest, maar waar mensen werken worden foutjes gemaakt en uiteindelijk heb ik maar 2 dagen extra hoeven wachten (omdat er een weekend tussenzat) op de oplevering. Moest een speciale monteur komen, Reggefiber was vergeten de glaskabel door te patchen.)

Waar het om gaat is wat de meeste mensen ervan vinden. En de algemene consensus die ik veel zie is dat mensen juist heel blij zijn met de service van KPN. Ja natuurlijk zijn er mensen, net zoals jij, die geen goede ervaring hebben. Shit happens. Zeker in het buitengebied is het een hit or miss.
Met mijn mobiel wel overgestapt, naar Tele2. Op de een of andere manier kunnen die wel voor een kwart van het tarief de service bieden die je verwacht: Altijd snel internet, minstens net zo'n goede helpdesk. Daarnaast wel een goede app waarop je alle info over je abonnement kan zien. Etc.
Ja dat is ook wel grappig, want met Tele2 had ik juist nogal slechte ervaringen qua support. :P
KPN is gewoon log, lomp en duur. Allemaal afdelingen die niet met elkaar communiceren, niemand die een overzicht heeft. MijnKPN is een draak, een goede app heb ik ook nog niet kunnen vinden. Het is en blijft gewoon een drama om klant bij dat bedrijf te zijn, maar helaas hebben ze op veel zaken een monopolie in onze regio.
Zoals ik zei, meningen verschillen. Ik vind ze vlot, toegankelijk en lekker goedkoop. :)
En een zeer goede service. Like I said, n=1. Het is gebied en persoonsgebonden, maar de algemene consensus... Afijn.
ACM en KPN hebben beiden een eigen rol gehad in de vertragingen. Het is echt niet allemaal op de ACM af te wentelen.
Nee hoor, ik geef daar de ACM 100% de schuld van. Tegen KPN zeggen dat ze hun glasvezel netwerk geheel open moeten gooien net als koper sloeg nergens op op dat moment. Zeker niet omdat het argument eerst altijd was "Ja maar het kopernetwerk is vroeger makkelijk verkregen en lag er al". Ja, glas niet. Maar opeens moest glas open, die had KPN ook niet zien aankomen.
Daarnaast bleef ACM destijds wel bij het standpunt dat Ziggo de kabel niet open hoefde te gooien. Later kwamen ze daar op terug maar gooide de EU roet in het eten. (Waar de f- bemoeien die zich uberhaupt mee, maar goed.) Het was geen level-playing field.

Dan moet KPN dus de dure aanleg betalen van glasvezel, en loopt dubbel risico:
1.) Concurrenten gaan er met de klanten vandoor op hun eigen netwerk, dat verlengt de terugverdientijd van het aanleggen aanzienlijk
2.) Klanten zien over het algemeen nog weinig heil in extra betalen voor hogere glasvezel snelheden (symmetrisch), wat juist veel centen kan opleveren. dat verlengt de terugverdientijd van het aanleggen aanzienlijk.

... Ja dan is het niet zo gek dat je als KPN zijnde geen sinterklaas gaat spelen en gewoon glasvezel opkrikt naar eerst 200 en intussen 400 en de backend verder verglaasd. (Ja niet in alle gebieden, I know.) Dan hoeven ze niets te graven en de meeste klanten nemen toch een 50 a 100Mbit abonnement af, dus het is ook nog eens beter in overeenstemming met de markt en dus een veel veiligere keuze om het dan maar zo te doen als je zo oneerlijk aan regeltjes wordt onderworpen.

En lo' and behold trouwens, nu heeft de ACM de boel helemaal veranderd en goh: KPN schroeft de uitrol van glas enorm op. Het is duidelijk dat de oneerlijke keuzes van de ACM hier desastreus zijn geweest. Als het geen 100% is, dan is het wel 99% ACM geweest.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:59]

KPN is wel wat te verwijten over het glas.

Al het Glas dat door ReggeFiber was aangelegd was verplicht opengesteld.
(overigens ook een wijk in Almere waar glas van KPN gelegd was onder die voorwaarden opgeleverd)...
Na overname van Reggefiber had KPN mogelijk de hoop om er een groot glasvezelnet van te maken,
Dat leverde dan de verplichting openen op....
Het eerste dat KPN deed na de overname van Reggefiber was alle inschijvingen staken.
en alleen de bestaande verplichtingen af te handelen. Bij vragen kwam het antwoord dat FttH iniddels niet meer de bedoeling was, FttC was voldoende. (en belangrijker gesloten te houden).
He beschikbaar stellen van het glas was niet gratis... Reggefiber kreeg van providers geld, (wat natuurlijk in abonnementen verrekend werd).

n=1, mijn ervaring.
Mijn DSL aansluiting in een normale woonwijk was echt gelimiteerd op ~9 a 10Mbps blijkbaar een kink ergens inde ~3KM kabel tussen huis en centrale). Ongeacht de snelheid die de provider toe wilde staan. (als de snelheid op de DSLAM hoger werd ingesteld duurde het doorgaans enkele uren voordat autotraining op basis van transmission errors terug was op 9-10Mbps.)
KPN kon me echt niet helpen op deze KPN DSL lijn. diverse malen van kastje naar de muur...
De auto training oplossing kwam overigens van XS4ALL [ tv profiel op DSLAM aangezet ], nadat ik daar compleet op was overgestapt. KPN kon alleen maar 20Mbps of hoger aanbieden, wat effectief geen verkeer betekende omdat in vrijwel ELK ip packet wel een beschadigde ATM cel voorkwam).
Dan had ik alleen een beroerde verbinding van 2 uur snachts tot er voldoende verkeer met fouten langs was geweest. (Een paar goede downloads gedurende de nacht lossen dat voor een deel wel op). tot pak weg een uur of 8 a 9.

KPN schroeft de glas uitrol NU op omdat voor 5G er veel meer eindpunten nodig zijn met ruim voldoende bandbreedte... het is nu noodzaak om niet door T-Mobile & Vodafone voorbij gelopen te worden. En door een deel van de capaciteit aan FttH en FttC te besteden komt een deel van het geld nu alvast terug.
Gisteren zou een monteur van KPN komen. Die kwam dus niet.
n=1 klinkt leuk, maar als het zo vaak fout gaat, dan kan het niet zo zijn dat het alleen bij mij fout gaat.
Leuk dat jij een goede ervaring hebt gehad bij ze, maar het is en blijft gewoon drama wat mij betreft.
Niemand heeft gezegd dat ze nooit fouten maken noch dat ‘t enkel bij jou gebeurd, ik bedoel... Ik gaf zelf ook al aan weleens met fouten te maken gehad te hebben. KPN heeft honderdduizenden klanten, natuurlijk gaat het wel eens mis en vast ook weleens herhaaldelijk. Toon mij een grote provider die er al een paar jaar is en bij geen enkele klant fouten maakt en je krijgt een kratje bier. :+ Zie T-Mobile bijvoorbeeld die net in ‘t nieuws was omdat honderden klanten zonder internet zitten na ze de overstapservice hebben verkloot. Shit happens.

De monteur aansturen is bij mij dus ook wel eens fout gegaan zoals ik al zei. Als bonus moest ik daardoor 160KM voor jan lul rijden plus tijd eraan kwijt om aanwezig te zijn voor de verkeerde monteur en de activering werd over het weekend heengetild. Was ik niet blij mee. Maar zoals gezegd heeft KPN dat prima opgelost en gecompenseerd en dat was voor mij ‘t belangrijkste. Fouten zijn menselijk, hoe je ze oplost is hoe je je kan onderscheiden en dat hebben ze perfect gedaan.

Je kan altijd een klacht indienen als het niet naar wens is uitgevoerd. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:59]

Overgaan naar een andere provider is ook niet echt een optie, want dan zit je gelijk weer een jaar er aan vast. En met wat geluk is over een paar maanden glasvezel (door KPN) aangelegd.
Bij mij in de wijk zou KPN in de loop van 2008 glasvezel mogelijk gaan maken. We zijn nu elf jaar verder, en nog altijd geen glasvezel (of ADSL). Beloftes van KPN moeten dus met een grote korrel zout genomen worden.
Net zoals UPC deed bij de overname van Ziggo....
Precies.

UPC was de grote internationale partij.
Ziggo (vh @Home) was de kleine nationale partij, maar in Nederland groter dan UPC, en met een beter track record.

Op zich snap ik wel dat KPN wil snijden in zijn merken, teveel is niet goed, maar te weinig ook niet. Een premium merk moet je nooit weggooien zonder (markt)onderzoek naar behoefte en waardering. VW doet Audi en Porsche ook niet van de hand.

Sterker nog, ik had al min of meer besloten om over te stappen van Ziggo naar XS4All glasvezel, toen KPN begon z'n kip met gouden eieren klaar te maken voor de slacht. Ik zit dus nog steeds bij Ziggo, en blijf dat voorlopig ook!
Het punt is, dat de OR niet op de stoel van de bestuurder mag zitten en dus niet hoeft te oordelen of het een slimme zet is om te stoppen met het merk XS4All. De OR moet de beslissingen van de bestuurder beoordelen op basis van de belangen van zowel het bedrijf als de werknemers. Dat is een lastige positie, maar als KPN een goed en geloofwaardig verhaal heeft voor beide aspecten zal de OR akkoord gaan.

Wat de OR zou kunnen doen is een onderzoek in laten stellen naar de gevolgen van het schrappen van het merk. Stel dat daar nu uitkomt dat heel veel XS4All klanten niet over willen naar KPN en naar de concurrentie zullen gaan. Dan zou de OR kunnen stellen dat het bedrijfs in gevaar komt omdat dit commercieel gezien een te groot risico is. Ik gok alleen dat het aantal XS4All leden daar niet groot genoeg voor is om geloofwaardig te zijn.
250K leden, volgens KPN cijfers zou met meer dan ~10K weiger leden de businesscase negatief worden.
De OR gaat niet akkoord. Het is geen instemmingsaanvraag maar een adviesaanvraag. De Ondernemingsraad zal een standpuntenbrief formuleren met daarbij de afwegingen die zij genomen heeft om tot haar advies te komen. Dat advies kan negatief dan wel positief zijn.

Vervolgens dient het KPN bestuur het advies mee te wegen in haar finale besluit. Waarbij zij bijvoorbeeld in haar interne memo beschrijft hoe de door de OR beschreven risico's en eventuele tekortkomingen zullen worden opgelost of gemitigeerd.

Enkel als de OR daarna meent dat KPN onzorgvuldig alle belangen heeft afgewogen, inclusief hetgeen zij geformuleerd hebben, kan zij daarmee naar de Ondernemingskamer stappen.
Zolang ze de webmail van xs4all zo laten, hoor je mij niet klagen. Niets apps, niets 'mijn KPN', webmail waar ik het nodig heb, flinke opslag, vind ik het verder allemaal wel best.
De storage en imap blijft voorlopig (?) hetzelfde, maar het frontend gaan de XS4ALL techneuten volgens de huidige plannen overzetten van roundcube op OpenXChange:
https://www.xs4all.nl/klant/webmail-wordt-vernieuwd.htm

Dat is een XS4ALL-ontwikkeling, geen KPN-besluit.
Is dat zo? 1 augustus was ook de bedoelde XS4ALL euthanasie-datum.
(wordt nu mogelijk door de verplichte OR aanvraag niet gehaald).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 07:59]

OpenXChange draait al in test binnen XS4ALL intern. Ik verwacht dat ze de uitrol naar alle gebruikers gewoon doorzetten. Ik kan mij niet goed voorstellen dat lopende projecten worden stopgezet voor de afhandeling van de OR adviesaanvraag, maar weet dat uiteraard niet zeker.

T.z.t. zal wel besloten moeten worden wat de toekomst van de verschillende mailplatforms is. XS4ALL draait op Dovecot. Als KPN dat ook gebruikt is een geleidelijke integratie denkbaar. Als dat niet zo is moet dan de keuze gemaakt worden om ofwel 1 van beide platforms uit te faseren dan wel beide platforms toch te laten voortbestaan. Dat is koffiedik kijken voor de langere termijn.
Ik bedoelde niet zozeer dat het project nu vertraging op zal lopen.
Roundcube is mogelijk lastiger aan te passen aan andere branding.
Migratie van de ene IMAP server naar een andere is goed te organiseren.
Met tools als imapsync kun je gebruiker voor gebruiker omzetten als je dat wil.
Een frontend kan evt. ook een keuze voor backends selecteren aan de hand van account instellingen,

(mail kan blind doorgestuurd worden van de ene naar de andere server. )
Migratie van de ene IMAP server naar een andere is alleen maar doenlijk als die andere IMAP server ook dezelfde functionaliteit heeft. De spamfiltering van XS4ALL zit bijvoorbeeld ingebakken in het mailplatform. XS4ALL draait daarnaast pigeonhole voor de mailfilters van de gebruikers. Sieve regels zet je niet zomaar om als de andere server niet op Dovecot draait.

Roundcube is overigens prima te branden, maar wordt nauwelijks meer ontwikkeld. Daarom heeft XS$ALL gekozen voor een omschakeling naar OpenXChange.
Het begon bij Cyrus Mail:
https://en.wikipedia.org/...(mail_filtering_language)

Er zijn meerdere system die het ondersteunen:
http://sieve.info/servers

De Sieve taal is vastgelegd in RFC's.
Maar met een simpele imapsync ben je er dus niet. Je moet niet alleen de mail migreren, maar ook de spamfilters, de sieve regels (die vaak verwijzingen naar XS4ALL mailboxen zullen bevatten), de identities, de greenlists en blacklists (die gelden voor alle mailboxen van een XS4ALL-gebruiker, dus niet per mailbox). Bij de migratie naar OpenXChange is automatisch meenemen van de contacts (adresboek) niet eens mogelijk.
tja dat zal het makkelijkst over te zetten zijn.
Mail domain op de KPN servers toevoegen, MX aanpassen en je bent "over".
(uit je eerdere reactie) is dus absoluut niet waar.

Edit Het gaat trouwens ook om de mail domains van alle zakelijke gebruikers, die hun mail via XS4ALL afhandelen. Ik heb ooit wel eens het getal 40.000 hiervoor horen noemen.

[Reactie gewijzigd door Jan-E op 23 juli 2024 07:59]

Mededeling in xs4all.general door Jos:
De eerste versie van de nieuwe webmail staat sinds vanochtend 09:00 uur live. Deze versie is nog niet geheel af. Er wordt de komende tijd nog gewerkt aan een aantal punten, waaronder een betere conversie van de sieve regels zoals die door roundcube worden opgeslagen naar het opslagformaat wat OX gebruikt. We zijn ook nog aan het kijken naar een automatische conversie van de adresboeken en de verdere implementatie van green- en blacklists. Zie voor meer details:
https://www.xs4all.nl/klant/webmail-wordt-vernieuwd.htm
Sieve mag dan in RFC's vastliggen, maar migratie valt altijd tegen. En dat van die greenlists en blacklists had ik ook al genoemd.
Eveline in xs4all.general (12 Jun 2019 10:30:07 GMT):
Open Exchange komt er gewoon. Dat is in gang gezet voordat deze plannen er kwamen, en al te ver gevorderd om nog te stoppen. Mijn verwachting is dat we die deadline ook wel halen.
Nouja, of jij je webmail met veel storage houdt is super onduidelijk, dat is het punt. Ikzelf zou graag het gratis 500MB/maand mobiel internet sim, gratis spotify, gratis virusscanner 5 licenties en de newszilla behouden zien. Anderen willen graag shelltoegang, goede klantenservice, of pack behouden zien, die zaken maken mijzelf verder niet uit.
Nu wordt in algemene berichtgeving van NOS/RTL/KPN zelf alleen gefocust op de 'internetverbinding', dat blijft behouden. Ja best, daarvoor kan ik ook naar T-Mobile ofzo, dat zal ik nooit bij KPN afnemen alleen al vanwege de prijs.
Grappig, KPN is hier juist een stuk goedkoper dan T-Mobile. :P
Ik bedoel bij wijze van spreken T-mobile (vandaar het woordje 'ofzo'). Maar om hier specifiek op door te gaan: ik vermoed dat het afhankelijk is wat je wil. Als ik gewoon simpel internetten zoek op mijn adres, dan adviseert Ben Woldring van internetten.nl mij Tele2, Online.nl of Youfone. KPN staat op de 19e plek. Tja. Begrijp je mijn punt verder zo? :)
Dat gaat echt niet blijven, je gaat gewoon gemigreerd worden naar KPN..
tja dat zal het makkelijkst over te zetten zijn....
Mail domain op de KPN servers toevoegen, MX aanpassen en je bent "over"...
Is er eigenlijk iemand die verwacht had of überhaupt nog verwacht dat deze naam zal blijven bestaan? Wees eerlijk. Als een bedrijf als KPN besloten heeft dat dat weg gaat, dan gaat het wel.
Een beetje weerstand, wellicht iets vertraging, maar de uitkomst zal blijven zijn dat xs4all verdwijnt.
Als er al een partij zou zijn die de naam bijvoorbeeld als virtuele provider zou willen voorzetten, dan geloof ik nooit dat ze genoeg (flink) betalende gebruikers kunnen vinden om in bedrijf te blijven.
Het gaat natuurlijk niet om de naam, het gaat om de mensen, de doelstellingen van het bedrijf, de producten. Die zijn bij XS4ALL duidelijk anders dan bij KPN. Dat zal (grotendeels) verdwijnen als KPN op dit pad door blijft gaan. Ik wil een provider die zich actief inzet voor 'online rechten', die open source software inzet en steunt, die security echt serieus neemt, waar mede-nerds werken die je problemen echt kunnen helpen, enz. enz. Ik zou XS4ALL echt gaan missen als hij verdwijnt. En stap morgen over als er een alternatieve XS4ALL opgericht wordt. Internet is tegenwoordig superbelangrijk en veel mensen kijken niet verder dan hun neus lang is. Wij nerds zouden dit wel belangrijk moeten vinden en onze stem moeten laten horen.
Sluit me hier bij aan, de vraag is wat er nog overblijft aan "bulk" aanbieders die meer te bieden heeft dan KPN, ZIGGO en gelijken. mocht ik er een vinden ben ik weg bij KPN of XS4ALL als het dan nog bestaat.
Wat mij betreft mag de oude crew van XS4ALL voor zich zelf beginnen, 1 klant hebben ze al vast :)
Ziggo heeft iig altijd gevochten tegen het uithanden geven van klantendata en heeft ook bij de TPB blokkering beroep aangetekend.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 07:59]

Die Ziggo was niet UPC..... Nu heeft UPC Ziggo overgenomen en de naam Ziggo in gebruik genomen omdat UPC inmiddels een negatieve waarde had gekregen. Alleen die vos is z'n streken niet kwijt.
Dat is dan 1 klant. Maar ik vrees dat het aantal klanten dat werkelijk over gaat naar een nieuwe xs4all simpelweg te laag is. Zeker als dat gecombineerd moet worden met high end support
Het gros van de gebruikers zal niet tientallen euro’s per maand extra willen betalen om bij zo een provider te zitten.
Die mensen zullen er best wel zijn (zeker hier), maar ik geloof nooit dat er voldoende zijn om een nieuwe xs4all levensvatbaar te maken.
Het gaat niet tientallen euro's meer kosten, de bron die je hiervoor hebt gebruikt is niet goed geinformeerd. Xs4all medewerkers zeggen zelf dat KPN de prijs steeds omhoog schroeft terwijl dat niet nodig is om het bedrijf levensvatbaar te houden en door te gaan met gezonde winst maken. Dat is is dus in directe tegenspraak met wat jij hier zegt. Xs4all is op zichzelf levensvatbaar en maakt winst. Het is niet nodig om prijzen omhoog te gooien. Ook niet in een nieuwe Xs4all (met dezelfde mensen en ideeen).
Dus deze strijd was al lang verloren toen xs4all werd overgenomen door KPN (en dat was in 2005 al), niet wanneer KPN bepaald dat ze de naam niet meer willen gebruiken ...
KPN heeft XS4ALL in 1998 overgenomen ;) XS4ALL is in zijn 26 jarige bestaan slechts vijf jaar zelfstandig geweest.
Dank je, verkeerde nummertjes gelezen, is aangepast ;)
Het gaat ook niet om de naam, maar om het bedrijf. Dat was tot nog toe een losse BV met grote zelfstandigheid. Dat heft het besluit in bovenstaand artikel op.
Nou nee, dit (en de heisa van paar maanden geleden) gaat toch echt om het gebruik van de merknaam.

Ik snap echt niet dat mensen geloven dat xs4all in zijn huidige vorm zou blijven bestaan als ze de merknaam wel zouden houden. Het zou dan gewoon KPN worden met een ander labeltje.

Het integreren van xs4all is echt niet afhankelijk van de merknaam.
Het bedrijf gaat hoe dan ook wel stoppen (dat is al lang in gang gezet), de naam heeft daar vrij weinig mee te maken. Noem het gewoon kpn, dat is voor iedereen duidelijker (en voor kpn zelf ook makkelijker natuurlijk).
Anoniem: 511810 @Peetke6 juni 2019 12:16
Was al een jaar armoe trof bij XS4ALL. Van de geweldige dienstverlening van een aantal jaar geleden was nog maar griezelig weining over.

Ik heb de indruk dat ze al bijna een jaar naar een volledige integratie toe aan het werken zijn en wel in de negateve zin.
Wel de lasten (geen fatsoendelijke helpdeks meer), maar niet de lusten (XS4ALL kan bijvoorbeeld geen 4G voor buitengebied aanbieden, KPN wel..)

Van mij mogen ze weg...
Dank voor je mening. Ik en velen met mij zijn verdrietig maar van jouw mogen ze weg.
Anoniem: 511810 @Zobat7 juni 2019 11:49
*van jouw --> van jou*

Maar inderdaad, ze mogen van mij weg.

reden: Anoniem: 511810 in 'nieuws: Internet voor deel klanten van XS4ALL, T-Mobile en ...

Andere reden: kan bij xs4all geen 4G krijgen, wel bij KPN
Weer andere reden: 2 maanden geleden ging mijn waanzinnig hoge snelheid van 6.5 Mb terug naar 3.5 Mb.
Vanwege allerhande slimme rekentrucjes hoefde XS4All net niets te doen. Eén kb minder per seconde en tja, dan hadden we iets voor U kunnen betekenen...

Nog een reden: laatste fritzbox die speciaal voor xs4all snelsnel de markt op moets en voor heeeel veeel uurtjes frustratie bij menig XS4All client heeft gezorgd.

Nogmaals, de 'service van weleer' is al heel lang pleite. En dan is het bijna prijzenswaardig dat KPN aangeeft om geen marketing trucjes uit te willen halen met de naam...
En toch liep iedereen alleen over die naam te klagen.
Waar dan? Ik heb niemand over de naam gehoord. Wel over de visie (netactivistisch), kwaliteit van de helpdesk, en (beperkter) over de technische features (vast IP, IPv6, Fritz!box modem/router).
Waar dit artikel over gaat (gaat enkel en alleen om xs4all merknaam).
De voorgaande ook.

https://xs4allmoetblijven.petities.nl/
Wij Klanten, medewerkers en sympathisanten van XS4ALL
constateren dat u voornemens bent de merknaam XS4ALL te laten verdwijnen
en verzoeken u dit voorgenomen besluit niet door te laten gaan en de merknaam XS4ALL te laten bestaan.
Alsof KPN de merknaam wel zou houden, xs4all niet zou veranderen ofzo ...
Er gebeurt iets meer dan alleen de merknaam.
Dat is omdat XS4ALL nu nog een zelfstandig bedrijf is met steeds zetbaasjes van KPN erin.
(Waarbij de zetbaasjes vaak binnen kort tijd meer het gedachten goed van XS4ALL gingen volgen.)

Niet alleen de naam wordt opgeheven, maar de hele BV. waarbij de hele toko wordt overgedragen aan KPN. Dat betekent dat op termijn (waarschijnlijk niet al te lang) de hele zaak samen gevoegd moet worden...
En om te vookomen dat er nog ergens XS4ALL komt opduiken worden dan (het eenvoudigst) alles omgezet naar KPN diensten. Waarbij KPN vroege claimde dat ze van alles niet konden doen, maar er nu voor de XS4ALL klanten "NIETS" veranderd. Dat gaat vroeger of later ergens wringen.
Juist, maar toch gaat het protest alleen over de merknaam.

Ik heb zelf zon fusie meegemaakt, waar de originele naam wel in stand gehouden werd. Maar achter de schermen zat het bedrijf inmiddels in het zelfde gebouw en was de customer service flink omlaag geschaald.

KPN heeft beloofd dat de diensten van xs4all in tact blijven. Dus wat maakt die naam dan wat uit? Als je kpn dan niet op hun woord wil geloven, waarom wel denken dat de naam iets uit zou maken?

Naambehoud geeft daar echt 0,0 garanties over.
Anders is straks het resultaat dat het simpelweg kpn met xs4all labeltje wordt, en daar heeft iedereen dan zo hard voor geprotesteerd...
In het verleden kwam XS4ALL nog wel eens op voor internet gebruikers.
Ik heb KPN daar nog niet echt op kunnen betrappen. Spaink (+XS4ALL) vs. Scientology?... (ok lang geleden).
XS4ALL doet dat de laatste 2 jaar ook niet echt meer (of mogelijk niet zo zichtbaar als in het verleden)..
Aansluiten bij Ziggo vs. Brein inzake TPB is denk ik het laatste. Daar kwamen uiteindelijk veel later KPN & UPC ook aan boord.
Dus je geeft zelf ook toe dat xs4all eigenlijk al dood is? Waarom de schijn dan ophouden door de naam te willen houden?

Mijn punt is dat het hoe dan ook wel achteruit zal gaan, daar heeft de naam 0,0 mee te maken.

Noem het gewoon kpn, weet iedereen tenminste waar ze aan toe zijn.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 07:59]

Voor mijn gevoel is dat ook van de laatste 2 jaar.
Ik ben dan ook sinds vorig jaar op zoek naar alternatieven, maar die zijn er NOG niet.

KPN standaard dienst verlening is het niet, Ziggo (UPC) heeft me een paar jaar een streek geleverd waardoor die mijn klandiezie niet meer zullen krijgen, de locatie van ons kantoor maakt keuze voor een andere ISP zan Ziggo vrijwel onmogelijk. [ glasvezel laten aanleggen naar "historische" binnenstad in onbetaalbaar ].
idd. een kwestie van klemzitten tussen een aantal rotsen. En ja Ziggo heeft na de overname door UPC zaken veranderd...
Na kontact nav. problemen met de helpdesk wordt dat eerst ontkent, er zou immer niets veranderen...
Na een tijdje blijkt dat het nooit in het lijstje stond van zaken die geleverd werden.. maar het stond ook niet onder het kopje dat ze iets niet leverden. Mijn ervaring is dat wat niet beschreven is zomaar kan verdwijnen bij de "grote" ISP's.
Bij XS4ALL is er wel het een en ander beschreven... bij KPN niet. Dus ook al veranderd de naam ik ben benieuwd hoe KPN dat dan gaat leveren. Of ook stiekem afvoeren. Vertrouwen in KPN tja vrijwel nihil. Bij XS4ALL zat er nog een juridische buffer tussen als aanpassing van voorwaarden etc. die verdwijnt nu ook.
De naam is niet relevant. (al is het een begrip), het verdwijnen van de BV. XS4ALL wel.
Je kan er gewoon vanuit gaan, denk ik, dat ze het zeker gaan afvoeren bij kpn. Ze beloven nu de diensten in tact te houden, maar hoe is dat over een paar maanden/jaren?
Hoe dan ook, of het nu xs4all blijft of niet, dit gaat hoe dan ook gebeuren. En al dit protesteren over het behoud ervan heeft geen enkel nut. Het is al lang van kpn.
Terms of service kunnen ze altijd eenzijdig veranderen (je mag dan je abbo stopzetten, maar je hebt verder geen rechten). Dus of het nu xs4all is, of kpn, maakt echt geen bal uit.

Enige echte manier om te protesteren, is overstappen. Maar zoals je ook zegt, de alternatieven zijn niet veel beter. De meeste klanten zullen (denk ik) gewoon blijven plakken (inclusief een groot deel van de mensen die hebben gestemd op die petitie).

Kpn zal heus wel even wat voelen, financieel gezien, maar dat trekt wel weer bij, ze zullen er heus niet failliet om gaan ofzo.
Ik wil een provider die zich actief inzet voor 'online rechten', die open source software inzet en steunt
Sorry, maar dat is leuk, maar niet waarom ik diensten van XS4ALL afneem, het gaat mij om de diensten en de kwaliteit van de service. Het zal me een worst wezen of dit een mede nerd is of een popie-jopie stuiterbal, zolang de kennis uitstekend is en er goed wordt meegedacht. Openingstijden moeten ook op orde zijn, niet dat als ik de hele week ik om 20:00 uur thuis kom ik niemand meer aan de lijn krijg (bij bepaalde 'concurrentie').
Anoniem: 414757 6 juni 2019 11:33
XS4ALL is allang niet meer wat het was.
Het is een merk, meer niet.
Kom maar met een alternatief die los staat van zo'n groot concern.
Dan ben je neem ik aan geen Xs4all abonnee? Xs4all is grotendeels gebleven wat het was, met veel van dezelfde mensen en cultuur totdat KPN plannen maakte om Xs4all te beeindigen. Het management werd al vervangen. Het is onderschatting van het personeel als KPN denkt dat het gebruikelijke koppensnellen gaat helpen. Dat verandert niets aan de aard van de medewerkers en dat is wat Xs4all definieert.
Het is een gemuilkorfde dochter van KPN.
het Actie comité komt deze maand met een plan B.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.