Internet voor deel klanten van XS4ALL, T-Mobile en KPN offline - update

Sinds ongeveer 2 uur in de nacht van zaterdag op zondag hebben meerdere internetproviders een storing. In ieder geval T-Mobile, XS4ALL, Online.nl en KPN zijn getroffen, aldus meldingen van gebruikers. De providers zijn nog bezig met grip op de zaak krijgen.

Via allestoringen.nl is een duidelijke gelijktijdige toename in meldingen te zien bij de bovengenoemde providers. Tegenover de NOS stelt een XS4ALL-woordvoerder dat het probleem 'hogerop' gezocht moet worden, waarmee hij zou doelen op het KPN-netwerk dat de provider gebruikt. KPN-woordvoerder Ward Snijders vertelt aan Tweakers dat de telco nog bezig is met de zaak in kaart brengen. Bij XS4ALL zou het probleem 35.000 klanten treffen en bij T-Mobile 9000.

Afgelopen nacht, rond de tijd dat de storing ook begon, was de overstap van zomertijd naar wintertijd. Zoals bekend kunnen verschillen in tijden tussen systemen vrij makkelijk voor problemen zorgen, hoewel op dit moment onduidelijk is of dat de oorzaak is van deze problemen.

Dit artikel wordt bijgewerkt wanneer er meer informatie bekendgemaakt wordt.

Update, 15:00: Gebruikers en aanbieders op het KPN-netwerk maakten in het afgelopen uur al melding dat het probleem achter de rug is en KPN bevestigt dat nu ook. Over de oorzaak van het probleem zijn geen verdere details bekend.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-10-2018 • 10:25

251 Linkedin

Submitter: Gizmo_mokum

Reacties (251)

251
244
84
1
0
5
Wijzig sortering
Juist bij XS4ALL zou je meer redundancy tegen dit soort storingen verwachten. Als 'gewoon' internet het daar niet doet, dan schakelen de modems dacht ik over naar een 4G verbinding.

Worden beide (de vaste en mobiele) verbinding getroffen door dezelfde storing dan heb je niet zoveel aan zo'n oplossing natuurlijk :)
XS4ALL kan daar niet veel aan doen, ze zijn afhankelijk van het netwerk van KPN. Redundancy kan je misschien in je eigen datacenter en servers inbouwen, maar als er een storing bij KPN ergens zit, kan je daar niet veel aan doen.
Maar dan zouden de virtuele providers die via KPN opereren toch ook problemen moeten hebben?

XS4ALL zou in dat opzicht los moeten staan van KPN, eigen datacenters, eigen endpoints. Klopt dus blijkbaar niets meer van.
Xs4all is geen provider maar een reputatie, vooral een stukje marketing. KPN heeft wel een deel van het bedrijf en de infra behouden of als basis genomen voor andere providers, maar bedrijfseconomisch heeft het totaal geen zin om alle overgenomen providers volledig afwijkende infra of systemen te geven.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 oktober 2018 13:31]

Wat een onzin. XS4ALL is onafhankelijke dochter van KPN met eigen datacentrum, helpdesk e.d.
Ze hebben wel gedwongen winkel nering voor nieuwe diensten die KPN wel biedt. Dus TV van KPN is een moetje voor Xs4all.
XS4ALL is te klein om een eigen TV dienst aan te bieden, net zoals NLE bijvoorbeeld.
Ze waren bezig met andere diensten (minder eenkennig),
maar het moest het KPN portfolio worden. een op een.
Dat is niet alleen de schaal.
Zal allemaal best, ik zit zelf ook nog steeds bij xs4all, maar waarom gaat xs4all dan ook steeds down als KPN down gaat? Ik ben het zat en ga binnenkort overstappen naar een andere kleine provider die wel onafhankelijk is en volgens mij veel stabieler is.
Omdat ze wel afhankelijk zijn van KPN, net als alle andere "onafhankelijke kleine providers" die jij overweegt. Zelfde koperkabels in de grond, zelfde wijkcentrales, zelfde dslams
Dan heb je weinig keus, want KPN (en dochters) zijn juist de providers met de minste storingen volgens de Consumentenbond. bron
Heb je zoveel problemen dan?

Ik heb sinds 2013 KPN voor het internet blen en tv en volgens mij maar één keer meegemaakt dat ie om 3 uur 's nachts niet werkte.
Hiervoor had ik (sinds 2001) Caiway maar daar hadden we altijd minstens twee keer in de maand gezeik mee.

Van deze fout heb ik niets gemerkt, maar dat is waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid.
Neem maar aan dat er de nodige redundantie in de (fysieke) infrastructuur opgenomen is, maar dit is waarschijnlijk een storing door een fout in een router configuratie, die ook de redundante backbones treft.
Dat zou bij een hoop dsl verbindingen wel kloppen, maar bij glasvezel gaat dat handmatig..
maar als het probleem hogerop ligt (binnen kpn netwerk) dan kan xs4all (en de andere providers) helemaal niks..
Als 'gewoon' internet het daar niet doet, dan schakelen de modems dacht ik over naar een 4G verbinding.
Hoe kom je hierbij?
In de tijd dat ik XS4ALL klant was, 8 jaar lang ofzo, heb ik twee keer problemen ervaren. Beide keren was KPN de oorzaak van het probleem, beide slordig werk in de wijkcentrale.
Het is niet erg dat er problemen worden gemaakt, wat echter een veel groter probleem is dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd en dat het probleem initieel wordt ontkend, het probleem blijft daardoor onnodig lang bestaan.
Ik heb xs4all en T-Mobile, en afgelopen nacht tot nu toe nergens last van gehad. Om 3uur, 5uur wakker geweest en vanaf 6uur helemaal wakker en steeds even wat op internet gedaan. Vannacht via Xs4all in Almere en vanaf 6:45 alleen op T-Mobile in Amsterdam.
Zou dit soms en lokaal probleem ergens kunnen zijn (geweest)?

Aanpassing: het kan natuurlijk zijn dat ik vannacht helemaal geen vast internet had via Xs4all maar ook gewoon via T-Mobile 4G. Dat werkt zoals jullie zien. Mijn vriendin vertelt net dat wij nu thuis toch geen internet hebben via Xs4all glasvezel.

12:32 xs4all glasvezel Almere doet het weer.

[Reactie gewijzigd door millenarian op 28 oktober 2018 12:36]

XS4ALL Internet Pro 500/500 Glasvezel hier. Sinds gisteravond (20:30) zakte de upload naar 1Mbit, modem reset hielp niet. Melding gedaan rond 22:00 uur. Vanmorgen helemaal geen internet:

The Internet connection check failed. Faulty fiber optic connection. Make sure the cable is connected properly.
Als er een storing optreed is het meestal beter om eerst de KS te bellen. Ook al is de kans groot dat die je vragen het modem opnieuw te starten, als ze weten dat er een storing is is meestal het advies om NIET te herstarten. Waarom? Dan kan het zijn dat je er helemaal niet meer op komt. En 1MBit is nog altijd beter dan 0. ;) Vorig jaar hebben veel Ziggo klanten precies dat ondervonden toen er een DDoS gaande was.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 oktober 2018 11:16]

Dat ja, dus vandaar dat ik het zn gangetje laat gaan en overgestapt ben naar 4g voor nu. Zit nu nog een beetje houtje touwtje aan elkaar, maar wil in toe toekomst nog wel wat maken met een automatische switch naar de 4g. Lijkt mij wel een leuke uitdaging :)
de fritsbox van xs4all heeft dat al ingebouws. alleen even de 3G moden en simkaart vragen aan de KS.
de fritsbox van xs4all heeft dat al ingebouws. alleen even de 3G moden en simkaart vragen aan de KS.
Ik weet niet hoe je daarbij komt, maar krijgen doe je helaas niets.

In het verleden had XS4ALL een dienst (Service Plus), waarvoor je € 10,- per maand moest betalen. Je kreeg dan een USB dongle en een SIM-kaart. Deze sloot je vervolgens aan op je Fritz!Box.

Als er dan een storing was op je ADSL aansluiting, dan nam je contact op met XS4ALL en dan werd ten tijde van de storing de SIM-kaart ingesteld voor hogere snelheid, totdat de storing was verholpen.
Internetten verliep dan via je SIM-kaart.
Deze dienst was zeker niet gratis.

Bij een aantal abonnementen krijg je van XS4ALL ook een gratis SIM-kaart met een beperkte (500MB) databundel. Als je zelf zorgt voor een USB-dongle, welke geschikt is voor de Fritz!Box, dan kun je dat zelf ook eenvoudig maken. Had het bij mijn vorige modem ook zo ingesteld.

Dan kwam in ieder geval ook de mail op mijn mailserver binnen (nadat ook de DNS records waren aangepast).

Werkt leuk.

De settings welke je in de Fritz!Box moest instellen met je eigen SIM-kaart waren net iets anders dan de settings, welke voor de fallback dienst van XS4ALL moest instellen, maar het werkte verder hetzelfde.


Hier een linkje naar de XS4ALL pagina, waarop staat uitgelegd, hoe je het zou moeten instellen.

[EDIT]
Naam "Service Plus" toegevoegd, inclusief link naar de beschrijving.

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 28 oktober 2018 19:38]

Anoniem: 511810
@flippy28 oktober 2018 13:06
Alleeen even vragen? Ik zit hier al 15 jaar op max 6 mbit van xs4all en heb regelmatig uitval maar ondanks talloze malen vragen om structurele oplossing heb ik dat nog niet voor elkaar gekregen. Betaal overigens wel voor 20 of 30 mbit....
Het zijn abonnement tot 50Mbps. Maar xs4all bied ook een 20Mbps aan. Maar die kan je alleen bestellen als je belt. Als bestaande klant kan je gewoon doen in mijnXS4ALL.

Overgens heeft xs4all Service+ een tijdje niet verkocht. van de ACM mochten ze geen 06-nummers gebruiken omdat het geen bel-product is. Na wat rechtszaken XS4ALL verloren heeft toch maar alle systemen aangepast om het met 12-cijferige datanummer werkend te krijgen.
Standaard zit er op hun simkaart 500mb per maand of zo. Overleg eens met ze.
Een 500mb simkaart is natuurlijk geen structurele oplossing. Leuk voor een reserve telefoon of een storing als vandaag, maar niet als primaire internet verbinding.
Het is geen primaire internet verbinding, maar een fall back optie.
Ik heb het opgegeven. 8 jaar op 6 mbit, aangeboden om voor een nieuwe router in de wijkkast te betalen maar ook dat was niet mogelijk. Helaas voor XS4ALL, stap nu over naar een glasprovider die wel moderne snelheden kan leveren... XS4ALL geeft de schuld aan KPN maar heeft blijkbaar niets te zeggen in de organisatie...
Weet je zeker dat xs4all geen glas levert op jou locatie? =)
Caiway of Solcon... Aangezien ik atheist/humanist ben -> Caiway
https://mabib.nl/gemeente/asten-someren/
Solcon werkt ook uitstekend voor niet religieuzen hoor. Het internet doet het bij hun wel gewoon op zondag en als je het optionele filter niet aanzet, is er niets aan 't handje en kun je gewoon vrolijk atheïstisch internetten.
En dan maar bidden dat het blijft werken.
Ze hebben bij Solcon kennelijk goed gekeken naar Baan automatisering in het verleden ( en dan met name naar het onderdeel 'zondagswerk is niet sterk' Baan bestaat dus al een tijd niet meer en Solcon wel.
Haha, ja... het ging prima met Baan in NL, maar toen ze echt internationeel gingen ging de bijbel-gordel mentaliteit niet echt op.
Alleen geen Meiden van Holland;-)/:-(. De eerste tekenen van integratie in KPN structuur zijn al waar te nemen. Dus best kans dat er binnenkort ook in het week-end de telefoon opgenomen gaat worden.

Glasvezel Buitenaf eigen isp of KPN. Weinig keuze voor CiF.

Bij de concurrent hier hadden we naast de prijzige CBizz en WeServe alleen keuze uit WeServes minder dure broertje Multifiber en daar is ie KPN Brand Solcon.

Overigens is het bij KPN ook kastje<->muur als je voor het data deel bij KPN Brand Telfort zit. Gelukkig waren de storingen hier echt in de lijn, dus afgehandeld door 'PSTN'. Maar Casemanagement verteld je doodleuk dat mocht hij het niet kunnen oplossen en het langer gaat duren je wel een kastje toegestuurd krijgt, maar enkel een 3G kastje voor alleen voice. Slechte Branding van KPN. Verder sturen ze iedere keer een monteur dus daar heb ik niet over te klagen.
als ze weten dat er een storing is is meestal het advies om NIET te herstarten.
Lullige is dan weer wel dat xs4all zelf zegt:
Mogelijk dient u het modem
uit- en aan te zetten om weer verbinding te kunnen maken.
*mogelijk* dat wel maar er wordt niet aangegeven wanneer wel/niet.
Ik zal het modem eerst uit moeten pakken en aansluiten voordat ik het aan kan zette.
Ik kan gewoon naar de logging op m'n firewall kijken en zien dat PPPoE wel of niet lukt...

Als PPPoE niet lukt is er meestal een upstream probleem.
Afweging maken denk ik. Zal het 9 van de 10x het probleem oplossen? Waarschijnlijk. Dan maar dat erin zetten, zal in de meeste gevallen veel telefoontjes schelen. ;) Maar als je merkt dat het mogelijk een storing is (haperingen, download/upload die inkakt, enorme packet loss, dat soort gedoe.): onthoud dan voor jezelf dat het soms kan lonen om toch eerst even te vragen of er een actieve storing is alvorens je de stekker van je modem eruit rukt. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 oktober 2018 13:02]

Zo doe ik dat ook, maar er zullen een heleboel mensen zijn die dat als eerste oplossing zien en dat is imho gewoon een foute manier wat je xs4all in feite aan mag rekenen.
Ik gebruik het Fritz 7390 modem wat XS4All meelevert met glasvezel, en de laatste keer dat er onderhoud aan het netwerk was kwam het modem niet terug online tot ik het modem herstartte. Na de storing van vandaag werd door de Fritzbox trouwens wel netjes de verbinding hersteld.

Het blijft consumentenelectronica. Have you tried turning it off and on again? Vaak echt het antwoord op het probleem.
je hebt geen xs4all of wel?

De antwoorden die ik meestal krijg @ xs4all zijn vaak in de trant van: "We ondersteunen dat officieel niet, maar zo moet je het doen, dit zijn de instellingen oh en hier heb je een github link van een gozer die t al eens gedaan heeft"
Die ddos was op de DNS van ziggo. Iedereen die een andere DNS gebruikte had totaal geen last van deze aanval
Klopt, ik zie dat ik twee storingen door elkaar haal. De storing van Augustus 2015 (ook een DDoS, zei Ziggo. En ook op DNS :+ Makkelijke verwarring dus.) is de gene waarbij DHCP er (tenzij je mazzel had en respons kreeg) ook uitklapte, waardoor een modem herstart er direct voor zorgde dat je geen IP meer had en dus niets meer kon; terwijl als je nog verbonden was simpelweg de DNS-servers op pc/mobiel/router aanpassen wel de boel weer liet werken.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 oktober 2018 17:46]

Ik heb hetzelfde met mijn XS4ALL Internet Pro 500/500. Ik heb verbinding op volle snelheid, maar krijg zo nu en dan drops naar 1Mbit en packetlos van hier tot tokio omdat mn PFsense bak hem anders probeert in te trainen. Zodra dat proces gebeurt is gaat de packetloss weg maar heb ik maar een paar Mbit. Even later traint ie hem weer omhoog. Gaat het even goed en begint het weer opnieuw. Werk op moment maar op de 4g omdat ik toch een presentatie en demo af zal moeten maken. :)

BTW, had gister en eergister al problemen met mijn IPv6 subnet. Als ik heb niet laat "track-interface"en voor zijn DHCPv6 lease werkt mijn IPv6 niet. Gek genoeg heeft dit het heel lang gedaan dus wellicht dat er de afgelopen dagen al wat mis is gegaan.
Handig he, werken vanuit de cloud? Door dit soort storingen ben ik toch blij dat ik mijn werk ook altijd nog lokaal kan doen, totdat iets verstuurd moet worden natuurlijk....
Tenzij je op afstand werkt..... En je dus niet bij je lokale server kan komen.
Of je lokale server crashed.
gelukkig bied xs4all ook nog een 3G modem aan die je in de fritxbox kan steken als failover. ;)
Wat heeft de cloud met internetstoringen te maken? Cloud is een businessmodel, niet een internet iets.
Nee, cloud is 'op iemand anders z'n computer' en daar kom je zonder internet dus niet bij...
Oh jawel hoor. Als ik een cloudabonnement afsluit voor DaaS, dan kan ik daar prima bij zonder internet. Zou best magisch zijn als al mijn DaaS apparaten verdwijnen als het internet weg is.
Ja, dan zit je dus nog steeds lokaal, en niet op je clouddienst... maar dat hersteld hij dan wel als de verbinding er weer is.. als een ander naar die data wil kijken op een andere locatie, kan dat op dat moment niet..
DaaS is een clouddienst. Die blijft werken zonder internet. Net zoals Greenwheels en Car2Go clouddiensten zijn. Als je eenmaal hebt geboekt, dan blijft de auto gewoon rijden, ook als er even geen LTE bereik is.
Natuurlijk, de servers draaien gewoon, maar als jij geen LTE bereik hebt, kun je boeking op dat moment niet wijzigen.. althans niet realtime.. maar ik begrijp je punt...
Vreselijk. Je kan ook wat tijd voor jezelf nemen.
inmiddels 5 uur later, mijn zelfde connectie (500/500 glasvezel pro) noteert momenteel 231 Down en 413 Up.

https://xs4all.speedtestc...bb-11e8-b680-671ba47f6469

2e test met hoger resultaat 452 / 415:

https://xs4all.speedtestc...bc-11e8-b680-671ba47f6469

[Reactie gewijzigd door Frituurbaas op 28 oktober 2018 15:19]

Afgelopen nacht, rond de tijd dat de storing ook begon, was de overstap van zomertijd naar wintertijd.
Kan er nog meer overgenomen worden van https://www.nu.nl/interne...mobile-xs4all-en-kpn.html

Waarom zou het dit jaar in eens een probleem zijn, terwijl het de voorgaande jaren nooit een probleem was?
Daarnaast werken dit soort systemen op UTC, welke geen winter/zomer tijd kent.

[Reactie gewijzigd door wica op 28 oktober 2018 10:32]

Wel, het is niet alleen adsl, want mijn glasvezel verbinding (Deventer) ligt er ook uit.
hier ook glas in Deventer, werkt gewoon. Ik zit op Telfort (KPN) en dan op de nieuwe propositie.
Telfort valt onder de KPN paraplu. Zodra ik KPN lees interpreteer ik dus ook Telfort. Ik vind het dus onwaarschijnlijk dat Telfort gebruikers hiervan gevrijwaard zijn. Misschien is het vergeten maar Telfort wordt niet afzonderlijk genoemd. Ik heb hier ook Telfort glas (Zutphen). Interessant is om iemand te horen die ons via een niet Telfort mobiel abonnement laat weten dat Telfort vast internet geen verbinding heeft, dan kunnen we Telfort ook aan het rijtje toevoegen.

Edit: Net even op het Telfort forum gekeken. Ik vind daar geen meldingen van andere gebruikers dat ze last hebben van de storing. Storingsmeldingen worden bij Telfort verder afgeschermd. Alleen voor een specifieke postcode en adres is het functioneren van de verbinding te checken. Dat laatste was voor mijn adres natuurlijk geen nieuws. Bij ons werkt het gewoon.

Edit 2: Op informatie van allestoringen.nl afgaande leidt XS4ALL het klassement met 781 meldingen, T-mobile volgt op 414 meldingen, KPN blijft wat mij betreft nog binnen de perken met 156 meldingen, voor Telfort is maar 17 keer gemeld.Nu kan het aantal meldingen nog worden beïnvloedt door het type klant van de 4 providers. Ik kan mij voorstellen dat een XS4ALL klant een kritischer opstelling heeft in vergelijking met een KPN of Telfort gebruiker. Indicatief vind ik deze resultaten wel.

[Reactie gewijzigd door teacup op 28 oktober 2018 13:27]

Hier op drie verschillende locaties door het land geen problemen met Telfort Internet(thuis/Glasvezel/4G).
Apart dat ze inderdaad de dans ontspringen. Misschien wordt het internet van Telfort dan toch anders afgehandeld dan de andere.
Ik dacht dat het puur functies(Max 200MB) en support was waar op bezuinigd wordt.
Als we inderdaad kunnen aannemen dat die 17 meldingen van vandaag niet uit de toon vallen wanneer we dit resultaat vergelijken met een gemiddelde zondag (zonder storing). Helaas :'( biedt allestoringen.nl de informatie voor dergelijke analyses niet aan. De resultaten voor een willekeurige zondag lijken niet op te vragen.
Hier 7415BH, ik post nu via t-mobile glasvezel
Mijn glasverbinding van xs4all in Hilversum ligt er niet uit.
Mijn glasvezelverbinding ligt er ook uit.
Dit is in Houten.
Anoniem: 120539
@wica28 oktober 2018 10:58
[...]
Waarom zou het dit jaar in eens een probleem zijn, terwijl het de voorgaande jaren nooit een probleem was?
Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het doorvoeren van patches in de afgelopen maanden met dit als bij-effect.
(En zolang we de oorzaak niet weten kan het ook nog gewoon toeval zijn.)
Je hebt 100% gelijk, met UTC slaat dit nergens op.
Daar dacht ik dus ook aan. De overgang van zomer naar wintertijd was vannacht en dat ze alle drie om 2 uur offline gegaan zijn zal daar wel mee te maken hebben.
Het werkte voor de overgang van zomertijd naar wintertijd al niet goed. Ik merkte het rond 2:15 / 2:30 zomertijd (xs4all glas)
Dat het voor de ingang van de wintertijd begon heb ik meer gehoord en is belangrijke informatie.

Het ontbreekt in de berichtgeving aan informatie of het tijdens de zomertijd was of om 2 uur wintertijd. De duur van de storing is dan een uur langer of korter.

Kan je ook zien wat de storing voor jou is en of er in de uren of dagen voor de storing problemen met de verbinding waren?
Ik dacht eerst aan een dns issue, dus ik heb 8.8.8.8 (Google public DNS server), maar kreeg maar af en toe een paar replies. Dat bleef eigenlijk het beeld tot vroeg vanmiddag. Af en toe kort internet en dan was het weer weg. Had de dagen voor de storing geen issues.
Uit m'n firewall:
Oct 28 02:22:19 firewall pppd[12760]: No response to 6 echo-requests
Oct 28 02:22:19 firewall pppd[12760]: Serial link appears to be disconnected.
Oct 28 02:22:19 firewall pppd[12760]: Connect time 7612.3 minutes.

Tijd is NTP sync, Zomertijd.
Later is er bij vlagen wel connectie geweest. een keer of 3 van max. 10 minuten.
Voor mij was er 12:33 weer een ppp verbinding mogelijk. Maar dat was niet overal.
Oct 28 12:33:56 firewall pppd[1123]: Script /etc/ppp/ipv6-up finished (pid 4585), status = 0x0

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 29 oktober 2018 14:16]

Hier in Heemskerk met XS4ALL ADSL problemen.

Redundancy kan XS4ALL niet verzorgen gok ik, ivm gebruik kpn backbone/ netwerk?

Geen ip verbinding.

[Reactie gewijzigd door jpm.lensen op 28 oktober 2018 10:35]

Op eigen netwerk ook niet zomaar, vandaar die 4G-supplementen :)
4g supplement is dat een optie bij XS4ALL. Of alleen zakelijk?
Je kan een sim met 500MB gratis krijgen van XS4ALL (of 1GB, maar die loopt dan 2 jaar en het 2e jaar dok je €5 p/m), je moet geloof ik wel zelf voor het USB-stickje betalen als je het op je modem wilt aansluiten als backup.
Aha. Die sim heb ik al in iPad zitten. En met 500mb niet echt alternatief. Kan ik beter mijn gsm databundel inzetten. Dank voor de uitleg
Klopt, het is natuurlijk ook puur bedoeld om nog een beetje internet te hebben zodat je iig basiszaken kan uitvoeren zoals je Mail ophalen/verzenden of ff je bankzaken doen. :) Niet bedoeld om ff flink mee te Netflix'en o.i.d. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 oktober 2018 12:21]

Of Tweakers lezen.. zoals ik nu doe met die sim :)
Ik heb KPN/TELFORT op mijn telefoon. In het verleden hier adsl storing gehad en heerlijk mijn goedkope databundel op gesnoept met films kijken. Vijf Gieg *poeff* weg,next 😎 en dat voor 14 euro per maand. Schijnt dat ze zich een beetje verkeken hadden in de tijd dat ik mijn abbo afsloot.
Hier in heemskerk werkt mijn XS4ALL glas verbinding nog (weer). Ik heb in de logs gekeken van mijn fritzbox en zie dat ik om 02:21 mijn verbinding ben verloren en om 02:29 weer terug online

[Reactie gewijzigd door DaanHetEendje op 28 oktober 2018 11:17]

Zomertijd of wintertijd?

edit:
hoezo offtopic irrelevant? Vandaag is het 2x 2:00 uur geweest. De nieuwsberichten melden niet of het zomertijd of wintertijd was. Het is een grote storing die meerdere providers treft. Dan is het zeker niet irrelevant wanneer de storing echt begon. Als het zomertijd was is de storing ook nog een uur langer.

[Reactie gewijzigd door kodak op 28 oktober 2018 13:55]

Ik was nog op. Geen verbinding tussen 2:21 en 2:26.
@kodak: zomertijd.
Wel raar dat de ITV van Xs4all het wel gewoon bleef doen tijdens de storing... geen internet, wel tv... hmmm
Omdat die twee los van mekaar staan Hmm
Internet en iptv signaal gaan inderdaad beide via dezelfde kabel, maar wel via verschillende vlans. In dit geval was de storing alleen van toepassing op het vlan van internet en niet van iptv.
Anoniem: 428562
28 oktober 2018 10:33
Blijkbaar werkt het Diensten Bewakings Centrum dat KPN in 2012 heeft opgericht in de praktijk toch niet vlekkeloos.

https://www.nu.nl/interne...manent-crisiscentrum.html

"Zo’n war-room functioneert dag in dag uit en houdt de IT-infrastructuur in de gaten", legt hij uit. Bij dat 'security operations center' moeten 'enkele tientallen mensen' gaan werken en het wordt zo snel mogelijk opgestart.
Een 'Security Operations Center' heeft niks met beschikbaarheid te maken. Dat gaat over veiligheid.

Waarschijnlijk hebben ze bij het SOC juist lui achterover gehangen. Als het netwerk down is valt er ook niet veel te bewaken.
Denk dat je je feiten moet checken. Veiligheid heeft ook met beschikbaarheid te maken. Security is niets meer niets minder dan het maximaliseren van winst door beperken van schade(reputatie of claims).
Sterker nog de CIA (Confidentiality Integrity Availability) die voor security wordt toegepast is de A dus wel degelijk een security aspect.
Denk dat je je feiten moet checken. Veiligheid heeft ook met beschikbaarheid te maken. Security is niets meer niets minder dan het maximaliseren van winst door beperken van schade(reputatie of claims).
Sterker nog de CIA (Confidentiality Integrity Availability) die voor security wordt toegepast is de A dus wel degelijk een security aspect.
Even los van de boekjes-definitie, volgens mij heeft KPN ook nog een NOC. Volgens mij is die club die hier aan de bak moest. Ik ga er wel van uit dat die clubs samen werken.

De definitie die je hierboven geeft is bedrijfskundig gezien correct, maar wel gericht op managers en beveiligers die naar de hele organisatie kijken, zeg maar de CISSPers. Volgens deze definitie kan een terroristische organisatie nooit een beveiligingsprobleem hebben, die hebben immers geen winst en hebben geen reputatie om te verliezen ;)

CIA is een methode om een balans te vinden tussen verschillende aspecten. De makkelijkste manier om iets veilig te krijgen is het namelijk om het apparaat uit te zetten. Daar heb je als organisatie alleen niet zo veel aan. Daarom kun je het niet hebben over veiligheid zonder ook de beschikbaarheid mee te nemen. Daarnaast kan falende beschikbaarheid een aanwijzing zijn voor een aanval of storing, maar dat is dan weer indirect.
Beschikbaar is een aspect van beveiliging, maar je kan het niet omdraaien, niet iedere vorm van beschikbaarheid valt onder beveiliging.

Het is ook maar hoe je de wereld ziet.
Geneeskunde; hoe hoe je zo veel mogelijk mensen in leven houden tegen de laagste kosten?
Bouwkunde; hoe goedkoop kun je bouwen zonder dat het instort?
;)

Wikipedia schrijft op https://en.wikipedia.org/...ecurity_operations_center:
The SOC and the network operations center (NOC) complement each other and work in tandem. The NOC is usually responsible for monitoring and maintaining the overall network infrastructure, and its primary function is to ensure uninterrupted network service. The SOC is responsible for protecting networks, as well as web sites, applications, databases, servers and data centers, and other technologies.
Bepaalde clubs hanteren andere definities en in veel organisaties worden de rollen van NOC en SOC door dezelfde afdeling verzorgd omdat er veel overlap is, maar het zijn gescheiden rollen.


Ik ben eerlijk gezegd niet helemaal tevreden met bovenstaande verhaal, er is echt nog wel veel meer te zeggen over beveiliging en beschikbaarheid, maar het is zo wel lang genoeg.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 28 oktober 2018 14:03]

De opmerking is dat het niet perse onder het soc hoeft te vallen.

Onder security valt natuurlijk ook beschikbaarheid, maar niet alle beschikbaarheid valt onder security. Niet alle uitval zal dus door security operations worden afgehandeld. Ziekteverzuim van personeel of beschikbaarheid van financiele middelen omdat iemand een rekening niet betaald is ook niet meteen iets voor de beveiliging. Het soc gaat meestal meer om cyberdreigingen. Storingen die voor problemen zorgen zijn dan eerder iets voor een noc.
Ben het in dit geval zeker niet eens met de stelling dat het niet bij security hoort. Een dergelijke outage kan zeer veel gevolgen hebben voor de reputatie van een bedrijf. Ook lan het gevolgen hebben op financiën aangezien een geleverde dienst een langere periode niet beschikbaar is en compensatie van klanten niet uitgesloten is
Omdat niet alles getroffen is, denk ik in eerste instantie dat of ergens iets verkeerd is geconfigureerd, of dat er sprake is van verschillende hardware-configuraties.

Bij beide is er dan waarschijnlijk handwerk aan te pas gekomen wat ik vreemd vind anno 2018.


Kleine mogelijkheid zou nog een systeem kunnen zijn dat gehacked is/virus bevat en dat die daardoor niet naar behoren werkte.
Zit me ondertussen af te vragen, gezien het een verspreid iets is (geen specifieke regio) en het een te grote hoeveelheid is voor een switchkast of iets dergelijks bij KPN, of er misschien iets mis is gegaan met een van de vele aansluitingen bij AmsIX of NL-ix.... Maar dat zou best vreemd zijn.
Als het de verbinding naar AMS-IX of NL-IX is zie je hele andere problemen. De access laag van ISP’s waar je als huis, tuin en keuken klant over verbind, waar nu het probleem zit, gaat niet over de grote exchanges. Dat blijft allemaal binnen het KPN Wholesale netwerk.
Bij provider Webreus begon vrijdag al een complete storing. Webreus zelf en alle klanten lagen er compleet uit. Geen idee van welke infra Webreus gebruik maakt.
Dat centrum zal hard aan de slag zijn gegaan. Maar een probleem kan hardnekkig zijn, of een resterende kan lang duren.
Een 100% storingsvrij netwerk is een soort utopie. Al richt je duizend speciale afdelingen op.
Idd. En hoever wil je gaan met een backup voor de backup voor de backup..... van "productie" .

Elk van die "backup" lagen brengt extra complexiteit, en kosten met zich mee, meestal een veelvoud (voor beide) van de originele beschikbaar stelling.
Kan iemand inhoudelijk eens uitleggen wat nu het probleem is? Ik weet dat je deze wijziging bij servers gewoon in de instellingen kunt zetten maar blijkbaar hebben netwerk apparaten hier meer problemen mee. En waarom speelt het bijvoorbeeld niet bij Ziggo?
Kan het ook zijn dat er bij de 35000 probleem gevallen iets met hun apparatuur zelf aan de hand is?
De apparatuur zelf denk ik niet.
Ik heb er ook last van; geen internet maar tv werkt wel.
Het lijkt er meer op dat de vlan voor internet getroffen is.

//EDIT:
Het gaat hier om XS4ALL glas

[Reactie gewijzigd door BernardV op 28 oktober 2018 10:49]

Anoniem: 120539
@BernardV28 oktober 2018 10:54
Hier gaat het om ADSL.
Ik heb een link naar 'de centrale', maar de DSLAM geeft 0 doorvoer.
In de logs van de fritzbox zie ik “PPPoE timeout” staan, voor de rest weinig.
Link met de centrale is er wel, anders zou mijn TV ook niet werken.
Lijkt me een probleem in de interne routing bij KPN.

Waarschijnlijk is vannacht door of vanwege de tijdprong iets misgegaan - tijd gaat normaliter altijd vooruit, maar bij de overgang naar wintertijd "loopt" de (local) tijd in enen 3600 seconden achteruit wat niet vanzelfsprekend goed wordt afgehandeld in alle systemen waarin tijdsverloop een rol speelt.

Netwerk infrastructuur zijn vrijwel altijd *NIX systemen die robuust met "tijd" zijn. Voor systemen die bij het beheer worden ingezet (MS Windows werkstations) is dat mogelijk minder het geval. Misschien heeft een hick-up in een werkstation voor beheer wel wat vervelende gevolgen.
Wat mij betreft heb je gelijk want als in naar mijn logfiles kijk van de afgelopen 5 jaren is het idd altijd prijs rond deze tijd. Dus leren ze er ook niet van, of vinden ze het niet belangrijk genoeg. Tis maar 1x per jaar. toch een uptimevan 99 % :-)

BTW ook iedere keer op zondag, om de helpdesk niet teveel te belasten..?

[Reactie gewijzigd door dumpersmail op 28 oktober 2018 18:00]

De storing was er al om 2:30. Maar pas om 8:42 werd de storingpagina van xs4all aangepast. Dat was het allereerste levensteken van xs4all. Zelfs de supporttelefoonlijn werd vanaf openingstijd 8:00 niet beantwoord (of was overbelast en daardoor in gesprek). Voor een provider die van de daken roept de hoogste klanttevredenheid te hebben vind ik dit tamelijk wonderlijk. Een storing is heel vervelend maar niet communiceren hierover maakt het veel erger.
De helpesk van xs4all is op zondag vanaf 10 uur bereikbaar. Helaas is dat pas uren na het begin van de storing.

edit:
hoezo offtopic irrelevant? De klacht is dat de helpdesk om 8 uur niet bereikbaar was. Dan is verduidelijken wat de tijden zijn niet offtopic / irrelevant.

[Reactie gewijzigd door kodak op 28 oktober 2018 14:57]

Het is ook zondag he, zal mij niks verbazen als er weinig mensen op de helpdesk zitten. Inplaats van klagen kan je ook gewoon geduldig wachten tot het probleem is opgelost.
Je storingen website updaten is toch wel het minste wat je kunt doen?

Iedereen begrijpt dat de helpdesk lastig bereikbaar is in zo’n geval. Maar een simpele mededeling?
Maar aangezien 35.000 klanten niet bizar veel is en ze ook nog over het hele land verdeeld zitten kan het natuurlijk ook pas latrr opgeschaald zijn toen de totale impact duidelijk was. Om 2:30 zullen nog maar weinig mensen ervan melding gemaakt hebben, misschienn is er in de monitoring wel iets opgevallen maar zijn er niet direct alarmbellen afgegaan.

Natuurlijk uiterst vervelend als je geraakt bent door de storing. Maar binnen een organisatie speelt vaak meer voordat iets op een storingspagina gemeld word. Dat moet natuurlijk wel duidelikk gebeuren en niet zoals de titel van T.net waaruit lijkt dat heel KPN op zijn gat ligt.
Als ik "First Class Internet" afneem mag ik toch aannemen dat ze het zelf eerder door hebben als het niet werkt dan dat ik het als klant moet melden bij ze.
Dit is een storing waarbij vooral van kpn een hele lange tijd overheen is gegaan.
Weinig storingen hier op kpn, maar zo een grote storing heb ik nog nooit meegemaakt, rond die tijd lag ik allang te slapen.Dus geen last ervan gehad.
Hier met KPN Glasvezel in Nijmegen geen issues. Gaat het hier alleen om een ADSL-storing, of heeft maar een deel van de gebruikers van het KPN-netwerk hier last van?
Zoals verderop in het artikel staat, alleen een selectieve hoeveelheid gebruikers heeft er last van. De kop is nogal misleidend wat dat betreft.
Helemaal mee eens! Heb zelf ook Tmobile. Nergens last van zoals vele hieronder.
Hier met glasvezel van Xs4all in Huizen geen internet. Dus niet sec een ADSL storing.
Hier met KPN Glasvezel in Nijmegen geen issues. Gaat het hier alleen om een ADSL-storing, of heeft maar een deel van de gebruikers van het KPN-netwerk hier last van?
Zelfde voor mij met glas 500/500 KPN, nergens last van gelukkig .
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee