Actiecomité Xs4all begint in november met crowdfunding voor nieuwe provider

Het actiecomité Xs4all Moet Blijven wil begin november een crowdfundingcampagne starten voor het opzetten van een nieuwe provider. De actiegroep pakt dat plan weer op nadat overnamegesprekken met KPN definitief zijn afgeketst.

Woordvoerder Kirsten Verdel zegt tegen Tweakers dat de site voor het project in principe al klaar staat, maar er nog de laatste hand aan wordt gelegd. De bedoeling is dat geïnteresseerden meteen al 'klant' kunnen worden van de nieuwe provider, ook als die nog geen internetabonnementen kan aanbieden. Er zal direct een product beschikbaar zijn, maar de woordvoerder kan nog niet zeggen wat dat is.

Het actiecomité heeft de ambitie om met zijn eigen provider via alle bestaande netwerken internetabonnementen aan te bieden. Zowel via het KPN-netwerk, het kabelnetwerk van VodafoneZiggo als via glasvezelnetwerken. Daarvoor moeten contracten afgesloten worden met de beheerders van die netwerken.

Bij de nieuwe provider die Xs4all moet vervangen staan zaken als privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling centraal. Het moet een commercieel gezond bedrijf worden dat niet uit is op winstbejag.

Al in maart dit jaar maakte het actiecomité Xs4all Moet Blijven zijn plannen voor een eigen provider bekend. Toen zei de groep tegen Tweakers dat de nieuwe provider 'binnen een paar maanden' zou starten. Die plannen zijn toen in de ijskast gezet, omdat er een poging werd gedaan om Xs4all van KPN over te nemen.

KPN had geen interesse in de verkoop van Xs4all, maar stemde wel in het met aanbrengen van enkele investeerders. De actiegroep heeft naar eigen zeggen twee investeerders aangebracht, waarvan er één door KPN in een vroeg stadium is afgewezen. De andere kandidaat zou een bod hebben uitgebracht, maar lange tijd geen reactie hebben ontvangen. Toen KPN een week geleden bekendmaakte het opheffen van Xs4all door te zetten, zijn de verkoopgesprekken per direct stopgezet.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-09-2019 • 09:17

301 Linkedin

Lees meer

Reacties (301)

Wijzig sortering
Beste XS4ALL-klanten en -sympathisanten,

Jullie hebben vorige week ongetwijfeld het nieuws gehoord dat KPN toch wil doorzetten met de integratie van XS4ALL. Velen van jullie vroegen ons of XS4ALL de strijd nu heeft opgegeven, en waarom plan B er maar niet komt. Welnu, we kunnen eindelijk vertellen waarom dat was. Er speelde de afgelopen vijf maanden (!) namelijk nog iets. We hebben gisteren een brief gestuurd naar de Ondernemingsraad van XS4ALL waarin we dat hebben verteld. Uiteraard willen we jullie hier ook over informeren, dus de hele brief staat hieronder en maakt als het goed is heel veel duidelijk.

Aan: Ondernemingsraad XS4ALL
Van: Actiecomité XS4ALL Moet Blijven
Datum: 25 september 2019

Beste leden van de Ondernemingsraad van XS4ALL,

Op donderdag 19 september jongstleden stuurde KPN een persbericht uit waarin werd gemeld dat 'het management van XS4ALL' vasthoudt aan het plan XS4ALL samen te voegen met KPN. Na dit persbericht werden ook alle klanten van XS4ALL gemaild door Jörg Kramer, die zichzelf presenteerde als 'directeur van XS4ALL'. Dit heeft voor grote verwarring gezorgd bij klanten, waarvan er veel denken dat dit betekent dat XS4ALL het bijltje er bij neer heeft gegooid. Veel klanten weten niet dat Kramer in dienst is van KPN, en door KPN ná het besluit tot integratie in januari bij XS4ALL is gepositioneerd als directeur om die integratie uit te gaan voeren. Tevens weten veel klanten niet dat 'het management' van XS4ALL langzamerhand geheel wordt vervangen door KPN. De CEO, CCO en klantcontactmanager waren eerder al opgestapt, we begrepen dat nu ook de CTO vertrekt, vanwege het voorgenomen besluit van KPN.

Dat de gewone medewerkers bij XS4ALL nog steeds fel gekant zijn tegen de integratie, werd in de mail naar klanten bewust buiten beeld gehouden. Tevens werd de argumentatie van klanten en medewerkers afgeserveerd als zijnde 'emotioneel'. KPN begrijpt nog steeds niet dat het niet om emotie gaat, maar om betrokkenheid. Met deze brief willen wij daarom de medewerkers in de eerste plaats een hart onder de riem steken: wij steunen jullie nog steeds! Weet hierbij aub ook dat de 54.000 ondertekenaars van de petitie niet zomaar sympathisanten zijn: op basis van ip-adressen en mailadressen waarmee getekend is, kunnen wij zien dat ruim 75% aantoonbaar XS4ALL-klant is. Mensen die vanaf hun werk of met een hotmailadres hebben getekend kunnen natuurlijk óók nog XS4ALL-klant zijn, maar driekwart is het zeker.

Daarnaast achten wij het ook belangrijk voor de Ondernemingsraad om te weten waarom we als actiecomité de afgelopen maanden relatief stil zijn geweest rondom ons 'Plan B', het plan dat we uit zouden rollen als KPN de plannen voor integratie van XS4ALL door zou zetten. De reden hiervoor is vrij simpel: net als jullie hebben wij er altijd de voorkeur voor gehad dat XS4ALL zelfstandig zou kunnen blijven voortbestaan. Wij zijn daarom op 24 april in gesprek gegaan met de KPN-top, waarbij onder andere CEO Maximo Ibarra, Chief Consumer Market Jean-Pascal van Overbeke, Chief Technology & Digital Officer Babak Fouladi en Chief Startegy Officer Wouter Stammeijer bij aanwezig waren. Hier hebben wij voor de tweede keer voorgesteld om XS4ALL te verkopen. In januari hadden wij dit ook al voorgesteld aan Jean-Pascal van Overbeke, maar die gaf toen aan niet te willen verkopen, 'omdat KPN niet zijn eigen concurrent wilde creëren.' In dit tweede gesprek gaven wij aan hoe er een win-win-win situatie gecreëerd kon worden voor klanten, medewerkers én KPN. Ons voorstel was om XS4ALL te verkopen, waarbij langdurige afspraken gemaakt konden worden over afname van wba-contracten, waardoor XS4ALL klanten nog wel gebruik zouden maken van de KPN-infrastructuur. Op deze wijze zou XS4ALL kunnen blijven bestaan, wat goed is voor de klanten, zouden medewerkers hun werk houden en zou KPN wel de lusten (inkomsten) krijgen van XS4ALL, maar niet meer de lasten. KPN zou ons voorstel intern bespreken en binnen twee weken terugkoppelen.

De twee weken werden er uiteindelijk zes. Maar dit keer bleek er wel ruimte voor het bespreken van een mogelijke verkoop van XS4ALL. Op 3 juni was er een vervolggesprek waarin Maximo Ibarra aangaf dat XS4ALL niet in de etalage zou worden gezet, maar dat wij als actiecomité 'één à twee' investeerders aan mochten brengen. Dit moest dan wel snel gebeuren. Binnen een week brachten wij zoals afgesproken met KPN twee investeerders in contact met de afdeling Mergers & Acquisitions (M&A) van KPN, waarna non disclosure agreements werden getekend. Eén van de twee partijen werd in een vroeg stadium door KPN afgewezen omdat zij teveel concurrerende krachten daarin samengebald zagen. De andere kandidaat heeft van KPN een financieel informatiepakket ontvangen zodat zij een bod konden uitbrengen. Dit is ook gebeurd. Maar daarna bleef het stil. Tot afgelopen donderdag, toen vrijwel direct na de publieke bekendmaking door KPN van het voornemen om toch door te zetten met de migratie het actiecomité en de investeerder werden gebeld door KPN met de mededeling dat de verkoopgesprekken per direct zouden worden stopgezet. Een duidelijke reden voor het stopzetten werd niet gegeven anders dan dat men toch de integratie wilde voortzetten.

Wij zijn uiteraard zeer teleurgesteld in de opstelling van KPN. Wij vinden het onbegrijpelijk dat KPN niet voor deze optie kiest, temeer omdat KPN naar verluidt nog honderden miljoenen euro’s nodig heeft om glasvezel volledig uit te kunnen rollen. Niemand weet waar dat geld anders vandaan moet komen.

Het is nu vijf maanden geleden dat de gesprekken met KPN over de verkoop begonnen, en al die tijd heeft de ontwikkeling van Plan B dus op een lager pitje gestaan bij ons. Wij hadden hoop op een verstandig besluit van KPN. Nu daar helaas geen sprake van lijkt te zijn, gaat de rem er weer af. Wij gaan nu vol voor Plan B, waarvoor wij op korte termijn met een crowdfundingactie zullen komen.

In de tussentijd wensen wij jullie veel sterkte toe in de mogelijke juridische strijd met KPN. Wij hopen dat jullie deze winnen, zodat XS4ALL alsnog kan blijven bestaan. Maar zo niet, dan zijn zowel klanten als (zoveel mogelijk) medewerkers welkom bij het alternatief dat wij nu samen met klanten, sympathisanten, (oud-)medewerkers en meerdere partners aan het opbouwen zijn.


Met vriendelijke groet,

Kirsten Verdel, Sjoera Nas, Anco Scholte ter Horst, Doke Pelleboer en Marleen Stikker
Namens actiecomité XS4ALL Moet Blijven
----
Ik krijg de indruk dat "XS4ALL moet blijven", echt het idee heeft dat XS4ALL nogal wat waard is. Maar ik ben bang dat ze van een koude kermis thuis komen.

Wat menigeen lijkt te vergeten is dat XS4ALL (enorme) kortingen krijgt op gebied van hardware, software en toegang tot de KPN infrastructuur. Dat is één van de grote voordelen van een dochteronderneming zijn!

Als die kortingen zouden komen te vervallen is de winst (waarover men spreekt) nihil en zou XS4ALL niet langer levensvatbaar zijn geweest, niet voor niets is het jaren geleden verkocht... de toenmalige directie wist dat het zo goed als onmogelijk is om zonder de juiste investeerders te overleven. Alleen.... zoek eens investeerders voor een markt die zich bezighoud met internettoegang.

Sowieso in het artikel;
Bij de nieuwe provider die Xs4all moet vervangen staan zaken als privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling centraal. Het moet een commercieel gezond bedrijf worden dat niet uit is op winstbejag.
"Privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen, bescherming tegen datadeling ... precies dat gene wat ook andere providers doen. Ze zullen wel moeten want het is wettelijk vastgelegd!

dat niet uit is op winstbejag
Winst is zeker niet verkeerd en maakt het groeien van een onderneming (lees; investeren een nieuwe zaken) juist een heel stuk gemakkelijker. Dan nog niet gesproken over het feit dat mensen die eventueel willen investeren in project-XS4ALL, er wel iets mee willen verdienen. Vooral nu de spaarrentes zo laag zijn zou het voor een groot aantal mensen interessant zijn geweest, maar wat geld investeren in een bedrijf zonder winstoogmerk, zonder zaken die zich onderscheiden van de rest ??? Ik koop wel een staatslot, weet ik tenminste gegarandeerd zeker dat ik iets kan winnen of kan verliezen.
Ik denk dat je je hierin vergist. De infrastructuur die XS4ALL (en andere providers) van KPN moeten afnemen zijn gebonden aan door de OPTA (of AT tegenwoordig) vastgelegde tarieven. Als KPN Wholesale (en bv. voormalig Reggefiber) die diensten aan haar eigen merken voor een ander tarief verhuurt dan heeft KPN een groot probleem met de mededigingsautoriteit.

Ga er dus maar vanuit dat alle KPN dochters gewoon de normale wholesale tarieven betalen.Maakt ook niet zoveel uit voor KPN natuurlijk, uiteindelijk beland het toch in de grote KPN zak.

Dat de marges flinterdun zijn, dat is inderdaad geen geheim. Overleven zal m.i. dus inderdaad lastig zijn. Je moet het echt hebben van schaalgrote en dat is wel lastig voor een nieuwe speler.
Zojuist inderdaad gelezen dat zelfs dochters geen kortingen kunnen bedingen op Wholesale prijzen.

Blijft natuurlijk wel dat ze mogelijk dezelfde apparatuur e.d. gebruiken als KPN (core routers e.d.) waardoor KPN meerdere aantallen kan inkopen en daarmee kortingen kunnen verkrijgen. Gevolg is dat XS4ALL daarop weer een besparing heeft.
Maar dat doet XS4ALL ook niet. Als je vanaf een XS4ALL aansluiting een traceroute doet kom je geen enkele KPN router tegen:

# traceroute www.tweakers.net -4 -I
traceroute to www.tweakers.net (213.239.154.31), 30 hops max, 60 byte packets
1 192.168.178.1 (192.168.178.1) 0.410 ms 0.542 ms 0.674 ms
2 lo0.dr11.d12.xs4all.net (194.109.5.175) 4.803 ms 4.853 ms 4.977 ms
3 0.ae21.xr4.1d12.xs4all.net (194.109.7.169) 5.851 ms 5.893 ms 5.911 ms
4 0.et-1-1-0.xr1.sara.xs4all.net (194.109.5.1) 5.168 ms 5.209 ms 5.341 ms
5 et-0-3-0-0.eun-mx480-01.true.nl (80.249.208.171) 16.492 ms 16.898 ms 16.922 ms
6 et-0-0-0-0.eun-spine-01.true.nl (87.233.21.1) 9.537 ms 8.537 ms 8.337 ms
7 et-0-0-48-0.eun-leaf-04.true.nl (87.233.21.20) 6.849 ms 10.041 ms 9.867 ms
8 87.233.241.110 (87.233.241.110) 16.928 ms 16.948 ms 16.975 ms
9 tweakers.net (213.239.154.31) 5.515 ms 5.040 ms 5.002 ms
In een traceroute zie je natuurlijk niet welke apparatuur XS4ALL gebruikt.
Alle wba klanten hebben hun eigen vlan’s en vci’s bij koper.

Xs4all niet die deelt de zelfde vlan’s en vci’s met kpn. Pak een experia box sluit die als xs4all klant aan wijzig je login en alles werkt. En volgens mij hoeft dat niet eens.

Neem bijvoorbeeld Telfort is ook dochter van kpn maar die maakt gebruiker van zijn eigen vlan’s en vci’s.

Ik héb deze discussie Hier wel eens eerder gehad en ik heb het schijnbaar fout.
Xs4all gebruikt alleen maar eigen hardware en staat volledig los van kpn. En ik zit al weken te kauwen op mijn schoen omdat echt niet begrijp hoe het dan met de vlan’s zit.
Als ze de kpn vlan’s gebruiken niet op de zelfde pppoE server als KPN uitkomen.

Dan heb ik het vroeger echt verkeerd begrepen.

Maar wat mensen vergeten is Dat xs4all al in het HET-NET en planet-internet tijdperk geïntegreerd is in het kpn netwerk. Toen bestond er volgens mij nog geen wba en door die integratie is het eigenlijk gewoon het KPN netwerk met xs4all factuur en een iets andere dienst/portfolio.

Zo moesten wij (kpn 2006) het ook vertellen als bedrijven serieus naar de verschillen vroegen. En was toen was er technische geen/weinig verschil alleen de support van xs4all was de enige meer waarde.

Maar nogmaals mensen ik kan Toen de tijd echt verkeerd begrepen en ik ben ook meer dan 15 jaar weg bij kpn.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 26 september 2019 19:19]

VCI etc. is een DSL (ATM) begrip dus niet meer relevant op het moment dat de DSLAM niet meer hoeft uit te splitsen tussen verschillende klanten. Als de DSLAM van KPN is (glasvezel aan de andere kant gaat naar KPN) en of DSLAM van XS4ALL is (glasvezel naar XS4ALL) dan is de VCI niet relevant meer.
je moet er alleen een kiezen. Alle modems op hetzelfde instellen scheelt dan wel weer een grote kans op fouten.
ATM is nu slechts tot de straat kast (FttC), voorheen was het hele netwerk er achter ook ATM, en dan is VCI wel een issue.
Met QinQ kun je tegenwoordig gewoon VLAN's in VLAN's steken dus vlan4/vlan6 (Consumer kant) kan makkelijk in VLAN X -> KPN of VLAN Y naar XS4ALL of VLAN Z naar Solcon etc. gestoken worden.
(4/6) in X of (4/6) in Y of (4/6) in Z... Nog steeds strict gescheiden.
Die link is een (technisch) inhoudsvrije reclame folder.

En jouw stelling zou betekenen dat er niet meer dan een paar bedrijven kunnen worden aangesloten omdat de VLAN-id's beperkt in aantal zijn (max 4000-ish ).

Daarnaast zou de eerste router voorbij de link dan een KPN router moeten zijn. En dat is het niet.
Is dat Max aantal niet genoeg voor het aantal en nog komende providers?

En nee jij hoeft de eerst volgende routers niet te zien. Daar heb WDS transparant bridging voor.

Het zou ook wat zijn dat iedere switch/router in een providers netwerk mee telt voor je TTL dan worden aal package al gedropt voordat bij de BGP zijn.
Ah ja, de mxstream tijd. Gelukkig is alles anders sinds de opstand van WBA en daarmee XS4ALL Only. (2007?)
Wat je thuis ziet komt overeen.. Dat betekent niet dat dat in het netwerk verderop ook overeenkomt. Dat kan heel prima toch volledig gescheiden zijn. Bijvoorbeeld QinQ maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om een specifiek vlan aan te bieden op het laatste stukje van de lijn en toch een scheiding aan te brengen.

met andere woorden, het feit dat je op jouw apparatuur thuis dezelfde instellingen kunt gebruiken zegt niets over hoe dat verder op het netwerk van toepassing is.

[Reactie gewijzigd door ToTheBone op 26 september 2019 12:24]

Als je een schematische uitleg wil, met paint plaatjes en ook over de vlans, vpi/vci en wat je maar wil, stuur me een pm. Anders lopen we elk draadje tegen dezelfde discussie aan. Je haalt in mijn optiek nog steeds een deel telfort/xs4all door elkaar.
Je vraagt hier alleen PRT records op van de betrffende IP adressen...
Ja/nee. Ik laat zien dat de route die mijn pakketjes aflegt door routers loopt die een PTR-record hebben met daarin een XS4ALL hostname en niet die van KPN.
Je suggereert veel, maar onderbouwing ontbreekt. Dat vertroebelt een discussie nogal (naast dat deze beweringen aantoonbaar onjuist zijn). Jammer.
Anoniem: 951889
@Tozz26 september 2019 11:47
Dat de marges flinterdun zijn, dat is inderdaad geen geheim. Overleven zal m.i. dus inderdaad lastig zijn. Je moet het echt hebben van schaalgrote en dat is wel lastig voor een nieuwe speler.
En dat is waarom je meerwaarde bied en dus iets meer kan vragen. Ik betaal nu ~60 euro voor 250/250 glasvezel met bijna niet bestaand IPV6, geen statisch ipv4 garantie, en geen nameservers. Ik zou makkelijk 75/maand neertellen voor 250/250 met een statisch ipv4 adres, volwaardig ipv6, en óf een statische domeinnaam, of de mogelijkheid mijn eigen domein aan de provider zijn nameservers te hangen en naar mijn aansluiting te verwijzen. Geen televisie, geen telefonie, dat is spul uit de 90's.

Bonuspunten als de helpdesk begrijpt dat dns / dhcp zijn en je niet eindeloos vragen je router te resetten nadat je dat zelf al een keer gedaan hebt.
Ik vrees dat 15,- niet genoeg zal zijn om als kleine speler te overleven
Och, er moet een kritieke massa zijn om een ISP te laten slagen, maar een 25% hogere marge geeft echt speelruimte... En XS4ALL had traditioneel al een heel goede marge, dus zelfs zonder prijsverhoging kan het best rendabel zijn met iets minder klanten. En het moet zichzelf bedruipen, het hoeft niet in eerste instantie winst te maken. Hoeveel abonnees genoeg is weet ik niet, maar ik krijg niet de indruk dat het amateurs zijn die aan dit avontuur beginnen dus daar zijn vast financiële modellen voor gemaakt.
Volgens de FAQ van het actiecomitee was de winst 20%.
Je begrijpt toch ook dat als kpn aan xs4all dezelfde tarieven rekent daar waarschijnlijk toch een winst voor kpn in zit. Die winst betaald xs4all aan kpn maar xs4all is onderdeel van kpn. Dat is dus gewoon winst die binnen kpn blijft.

Maar wat denk je van kosten als reclame maken, die budgetten zijn er ook en kpn geeft er veel geld aan uit. Ook dat moet uit eigen zak komen.

Het verhaal we sluiten contract met ziggo af. Volgens mij ligt ziggo over een open kabel nog steeds aardig dwars en is het maar de vraag of ze van die kabel gebruik kunnen maken en er ook nog iets op kunnen verdienen. Orange België zit ook op de kabel en er moet zwaar geld bij.

Dan is het leuk te zien dat er veel trouwe xs4all klanten zijn. de vraag is hoeveel % gaat ook echt mee. Als het 40% is, is dat genoeg om een bedrijf te beginnen of zal het nieuwe bedrijf na 1 jaar weer op de fles gaan of wordt het vanwege geld gebrek dan weer verkocht en begint het hele drama na x jaar weer opnieuw.
Zoals uit de brief is op te maken zouden ze bij een overnamen over gaan naar wba. Dus dat zitten ze nu waarschijnlijk niet.
Dat zitten ze wel. XS4ALL maakt gebruik van WBA om van de klantlocatie (de woning) naar een koppelvlak in het XS4ALL datacenter te komen.
Hou nou eens op met dat VPI/VCI verhaal aangezien dat maar een klein stuk van het geheel is 8)7

En ook het volgende is onjuist:

"Xs4all maakt gebruikt van de hardware van kpn. Op de pppoE server wordt de klant op het x4all netwerk gezet."

Hoe kom je daar in hemelsnaam bij? Je PPOE-sessie ziet alleen een BRAS van XS4ALL. Niet meer dan dat. Nogmaals: XS4ALL is 'gewoon' WBA-klant. De KPN-infra (lees: transport DSLAM -> handover point naar XS4ALL) is transparant.

Hou op met het vertroebelen van de discussie door het verspreiden van inaccuraatheden.
ik blijf het vreemd vinden dat wanneer ik wanneer ik mijn KPN stb mee neem naar iemand met xs4all abbo en hem daar in plug gewoon mijn tv abbo kan gebruiken en dat de kpn STB daar gewoon werkt.
heel bijzonder allemaal.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 26 september 2019 19:06]

Dat is niet zo gek, de lijnen hebben een apart vlan voor het ITV signaal. Dat vlan staat aan bij iedereen met een ITV abonnement op zijn verbinding van XS4ALL / KPN / Telfort. Je kunt dus een willekeurige stb zo connectie laten maken met het ITV platforn. Vervolgens meld je stb zich onder zijn eigen credentials aan op het ITV platform en heb je connectie
Nee, De Telfort igmp settings en routing zijn heel anders dan bij kpn. Ook gebruikt Telfort een andere vlan.

Dat uitwisselen op credentials kan alleen met xs4all en kpn. Of een andere providers die eigenlijk 1 zijn maar meerdere merknaampjes hebben voor het zelfde product.

Dus ja als XS4all geen onderdeel is van het kpn netwerk is dat heel gek.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 26 september 2019 17:30]

ITV was verplicht het KPN ITV platform. (ze waren al bezig met iets anders, maar dat is niet uitgerold voor klanten).
Dat je KPN set top box werkt is dus niet heel vreemd. Zelfde voorkant, zelfde achterkant, alleen een andere weg ernaar toe.
Precies en bij alle wba klanten en kpn merken zoals Telfort en Solcon is die weg anders maar kpn en xs4all zijn die wegen precies het zelfde. Zo het zelfde dat de kpn back Office in mijn tijd 2007 all xs4all klanten kon uitlezen en deze zelfde behandelde als plannet internet en Het Net klanten.

Telfort was toen ook al een kpn merk. Maar zoals op vloer genoemde geen groene provider. En daardoor geen onderdeel van het kpn netwerk/infra waardoor de klant echt moest worden geporteerd en het geen administratieve handeling was zoals de groene merken waarmee de klant alleen een andere prijs en kleur factuur kreeg. en daarom binnen week kon wisselen omdat niet door de leverstraat hoefde.

Dus vandaar komt mijn verwarring vandaan. Groene providers was ook het makkelijkste scoren. Die Providers verkocht (nou ja je rouleerde voor je bonus ) makkelijk omdat de klant niets hoefde te doen en niets merkte van de overstap alleen dat zijn factuur een andere kleur kreeg.
Xs4all had toen ook eigen helpdesk. Maar als wij van sales belde kregen vaak de zelfde collega’s kpn aan de telefoon de de overloop opvingen voor planet en xs4all. Vandaar dus als het verkeerde of oude info is excuus daar voor.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 26 september 2019 19:10]

VLAN 6 (internet) komt echt niet bij KPN uit. VLAN 4 (ITV) heb ik niet in gebruik.


Maar Als VLAN 4 (in)direct naar het ITV platform gaat maakt het verder niet uit.
Het IP verkeer voor Internet gaat wel degelijk een andere kant op.
Er zijn geen usernames voor de PPPoE aansluiting. (er is een username verplicht, mar het maakt niet uit wat je invuld, je krijgt een vast adres en dat is ook geregistreerd als eigenaar = XS4ALL).
Next hop = XS4ALL.

IP Adress info:
% Abuse contact for '80.101.224.0 - 80.101.239.255' is 'abuse@xs4all.nl'

inetnum: 80.101.224.0 - 80.101.239.255
netname: XS4ALL
descr: XS4ALL Internet BV
descr: WDSL pool xs4all
country: NL
admin-c: XS42-RIPE
tech-c: XS42-RIPE
status: ASSIGNED PA
remarks: Please send email to "abuse@xs4all.nl" for complaints
remarks: regarding portscans, DoS attacks and spam.
mnt-by: XS4ALL-MNT
created: 2011-10-18T12:59:35Z
last-modified: 2011-10-18T12:59:35Z
source: RIPE # Filtered


(aanvulling jwhois info, correctie verwisseling valn4/6 na opmerking van @xbeam).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 27 september 2019 08:08]

Vlan4 komt zeker wel bij kpn en xs4all uit.

Vlan6 is internet
Vlan4 is iptv
Vlan7 is telefonie
Bij XS4ALL gaat telefonie gewoon over Internet verbinding Dat loopt niet via een eigen VLAN.
Dus dat verschil is er dan al.

idd. ik heb vlan 4 en 6 door elkaar gehaald ik zal dat corrigeren.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 27 september 2019 08:26]

Als jij je telfort decoder op een NLE/Budget aansluiting hangt werkt die ook. Dat is gewoon onderdeel van het pakket wat een WBA afneemt.
Ja precies omdat NLE/Budget gewoon ge rebrand Telfort product is. Dus Telfort met een NLE/Budget factuur. En geen WBA provider.
Net als bij Telfort. Het KPN iTV platform is tv-over-internet en dat werkt bij alle netwerken waar dat op toegelaten is, het staat alleen niet open naar het internet-at-large.
We hebben het niet over het iTV platform. Dat is de online streamingdienst.

We hebben het over het iptv, igmp multicast platform.
Dat is geen tv over internet.
IPTV via de STB gaat via een (voor kpn) lokaal netwerk. Het komt over vlan4 je meterkast is binnen.

Elke provider gebruikt daarvoor zijn eigen platform en local netwerk. bij IPTV komt geen internet aan te pas.

KPN gebruikt een RFC 1918 subNet. wat alleen geschikt is voor intern(eigen netwerk) gebruik en alleen in gesloten omgeving gebruikt kan worden.

Je STB meld zich bij het IPTV platform waar je opnamen en zender pakket staat en het platform bepaald welke zenders je kan kijken.

Dus een t-mobile STB wordt ten eerste niet herkent In Het kpn platform. Ten tweede de stb kan dus niet met kpn communiceren omdat kpn hele ander igmp proxy instellingen en routering gebruikt.

Waardoor het gelijk ook onmogelijk is dat STB met t-mobile kan communiceren omdat het niet op de de t-mobile vlan zit, niets snapt van het kpn netwerk. En ook niet via het kpn netwerk naar het internet kan om met t-mobile te communiceren en nergens bij t-mobile naar binnen kan omdat het een gesloten lokaal netwerk is.

De enige 2 providers waar je dus wel Stb’s kan uitwisselen en dus met je xs4all stb je eigenzenders en opnames bij de buren die geen xs4all hebben maar kpn kan kijken is kpn en omgekeerd. Wat wel degelijk inhoud dat meer delen dan normale andere wba providers.. Anders kunnen ze geen igmp registratie uitvoeren en jouw persoonlijke instellingen ophalen.

De STB is dat tv kastje onder of naast je tv.
Je beschrijft de oude setup, niet de huidige. Tegenwoordig zit ITV gewoon in je internet netwerk. Routed, niet bridged. Dus ja er komt een vlan naar je experia box toe, maar wat daar uit komt is gewoon 1 intern netwerk. De STBs krijgen bij kpn en Telfort gewoon een 192.168.2.x IP, niet het 10.x IP dat er op het ITV vlan naar buiten gedaan wordt. En de STB heeft nooit iets te maken gehad met de complexiteiten van het ITV vlan, ook in de bridged mode werd dat door de router afgehandeld, alleen kwam het er toen uit op specifieke lanpoorten. Voor een STB is zowel routed als bridged simpelweg een kwestie van IP over Ethernet met DHCP en dan op zoek naar de servers van het platform.

Telfort, KPN en XS4All STBs zijn volledig uitwisselbaar en dat zijn ze ook altijd al geweest. Aan de hand van welk abonnementsnummer je invoert komt er een logo in de interface. Geen ervaring met Tmobile.

PS: de online streamingdienst heet itvonline, het IPTV product heet KPN ITV.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 27 september 2019 18:24]

Je stb krijgt fysiek een 192.0.0.0/32 maar heeft op tv netwerk nog steeds een 10.0.0.0/16 er zit namelijk in de experia box een igmp proxy. Die een brug van de wan vlan4 naar je local net creëert en iptv over je local netwerk routeert. Vandaar dat de deze optie router iptv wordt genoemd. Dit zorgt er voor de Je stb ook internet toegang heeft via eigen ip. En daarom ook apps zoals Netflix kan draaien.

Ingewikkeld verhaal en iets dat niet alle routers bij de media-markt ondersteunen en zelfs bij de professionele en prosumer routers moet dit handmatig geconfigureerd worden door reverse engineering de per provider verschillende instellingen . Behalve kpn en xs4all die zijn als enige identiek kwa instellingen en routerings adressen.

Zie Hermans en mijn hulp topic met alle verschillende iptv igmp proxy instellingen per provider.

[Ubiquiti & IPTV] Ervaringen & Discussie

Maar klaar er is genoeg over gesproken en gediscussieerd op de front pagina. Als je het leuk vindt wil je helpen om je Experia box te vervangen voor een eigen router.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 27 september 2019 19:52]

Ja, zoals ik al zei, het zit allemaal in de router. Het zijn de STBs die identiek zijn.
We hebben het toch ook de hele tijd de over de router met routeringen.

Een stb is een cliënt en clients routeren nooit. Bij stb’s draait het even simple gezegd alleen om de smart cart of ingebouwde encryptie en abonnee nummer. wat provider gebonden is.
Sorry Reactie op de verkeerde

[Reactie gewijzigd door xbeam op 26 september 2019 17:24]

TV is volgens mij bij xs4all een doorverkoop product. Bij het product 'tv' is de techniek en de filosofie ondergeschikt aan de licentie en uitzend-rechten.

Waarschijnlijk zal je de kpn-tv-toestellen bij alle kpn-onder-merken-gebruikers kunnen gebruiken.
Als je dingen niet begrijpt, verkondig zaken dan niet alsof het feiten zijn.

Waarom TV werkt is je al eerder uitgelegd en is niet geheel vreemd.

Dat het inprikken van een KPN-modem op een XS4ALL werkt is ook niet erg vreemd, al is het maar omdat de credentials die je opgeeft niet boeien - Het gaat er enkel om dat je een PPPOE-sessie opzet. Met welke credentials is niet relevant.
Snap je het nou echt niet :?

Hou je dan buiten de discussie ipv die door de war te gooien met je claims.
Ik claim niets ik omschrijf allen hoe de situatie 15 jaar gelden was en heb deze van buiten af niet echt zien veranderen.
En uit de gebruikte bewoordingen in de brief van xs4all geplaatst als reactie. waarIn ze zelf aanbieden om xs4all klanten bij overnamen onder te willen brengen bij WBA. Betekend dat ze er nu niet zitten.

Anders hoef ze dat niet voor te stellen. Want dan zouden ze de huidige situatie gewoon blijven continueren.

Dus schijnbaar zitten de sx4all klanten in andere omgeving waar ze weg moeten.

Als xs4all inderdaad zelfstandig is en gewoon WBA klant is doen ze bij kpn vast niet zo’n moeilijk en zou kpn zonder met de ogen te knipperen de boel verkopen bij een goed bod.

Er zou bij een overnamen/doorstart namelijk niets veranderen want dan neem je naast de klanten ook het eigen platform en personeel over en was het allemaal niet lastig.

Dus schijnbaar is het inderdaad niet zo simpel dat xs4all gewoon WBA klant Waarbij alle klanten op een eigen xs4all infra BV met eigen provider registratie zitten.

En is de helpdesk in dienst bij kpn anders heeft de xs4all OR en kpn directie niets met elkaar te maken.

Dan zou de OR protest aanmaken bij xs4all directie tegen de verkoop opheffing.

Maar dat is schijnbaar niet zo. Want dan was het mooi verhandelbaar pakketje geweest.

En er is iets wat ook kpn met enige regelmaat doet! En dat is klanten pakketjes namelijk kleine mvno providers met eigen infra verhandelen.

Er zijn provider die roeleren tussen providers om zo de klanten groei op te krikken.

Dus Inderdaad je hebt gelijk ik begrijp het niet volledig maar jij Schijnbaar nog veel minder Alleen heb zelf niet eens door. Onbewust onbekwaam noem je dat.

Tip: Er is in de dom stad vast wel een marketing bureautje te vinden die voor een systeembeheerder een stikker met deze slogan voor op zijn laptop wil maken.

Want in plaats Van te roepen dat ik het verkeer zie en niet begrijp kan je misschien ook uitleggen waarom alle andere WBA klanten en kpn merken van wba een eigen vlan’s krijgen/hebben behalve XS4all die op de kpn vlan’s zit.
Daar is vast een hele goede verklaring voor. maar niemand die hem kan geven. Behalve mensen uitleggen dat technische wel zou kunnen. Ja dat snap mijn linker sok ook nog wel.

Maar waarom je zelf als WBA moeilijk maken en het voor 1 provider totaal iets anders doen?

En wat natuurlijk ook vreemd is dat kpn klanten kaart Tool xs4all aansluiting als volledig wba klant oproepbaar zijn/ waren en het overzetten van klanten van het net, planet, xs4all. En later ook kpn direct geen nieuw aansluiting waren maar enkel administrative wijziging waren/zijn in het systeem.

En dat was bij Telfort Wat toeN ook al een kpn merk was niet. En nu nog steed niet. Dat was en is volledig gescheiden provider.

Volgens mij heb je gewoon beetje last van cognitieve dissonantie en dat je er achter komt dat je Audi gewoon een Volkswagen is met een Seat motor.

Maar einde discussie want we gaan er samen toch niet uitkomen ik heb te veel vragen en begrijp het niet en jij kan het niet uitleggen.

Maar je mag een poging wagen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 27 september 2019 02:24]

"Privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen, bescherming tegen datadeling ... precies dat gene wat ook andere providers doen. Ze zullen wel moeten want het is wettelijk vastgelegd!
Laten we daar even privacy als voorbeeld uit pakken. De meeste providers weten niet eens wat het betekent. Het is niet voldoen aan de regels, het is daadwerkelijk bescherming bieden.
Het beschermen van door regels gespecificeerde informatie kan je bescherming van privacy noemen, maar dat is het niet.
Privacy is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer waarvan je niet wil dat die blootgesteld wordt aan priemende ogen van derden. Zodat je een levenssfeer hebt waarin je woorden, acties en gedachten niet zomaar opgenomen worden, zodat je vrij kan spreken en discussiëren in een veilige omgeving. Dat is privacy, dat is waar XS4ALL zich al jaren voor inzet om te beschermen.
Dat is heel wat anders dan het beschermen van bepaalde informatie omdat het van de regels moet.

[Reactie gewijzigd door Crazy Harry op 26 september 2019 10:13]

XS4ALL is al jaren een dochter van KPN. Door het labeltje te veranderen gaat niet ineens het privacy beleid veranderen. Onder water was deze data allang bij het moederbedrijf inzichtelijk. Het is naief om te denken dat XS4ALL hierin afwijkt van de overige NL providers.
Privacybeleid zijn de regeltjes en dat is dus precies wat ik niet bedoelde...

XS4ALL is een activistische organisatie, altijd al geweest en is dat ook onder KPN nog steeds. Er zijn verschillende momenten in de afgelopen decennia geweest waarbij dat aan de oppervlakte kwam en groot in het nieuws te zien was. Het mooiste daarvan vind ik zelf nog steeds Spaink tegen Scientology. Maar continu is XS4ALL daarmee bezig, oa door Bits of Freedom te steunen.

En zolang XS4ALL bestaat kunnen we er ook zeker van zijn dat ze op zullen staan voor onze belangen op het gebied van vrijheid wanneer dat nodig is.
Maar dat wordt nu dus wel bedreigd, wanneer KPN het merk XS4ALL laat verdwijnen, zal ongetwijfeld ook het activistische karakter verdwijnen. Dus nu is het even andersom, nu is het XS4ALL dat onze steun nodig heeft, dat wij op moeten staan voor XS4ALL.
Er wordt nu over XS4ALL gepraat als een stel activisten die geen verantwoording hoeven af te leggen tegen het KPN management. Overigens is Doke Pelleboer zelf voorzitter geworden van Bits of Freedom.

KPN is een beursgenoteerd bedrijf wat winst moet maken, daar past een label met enkel maatschappelijk belang blijkbaar niet tussen. Tel daarbij op het geld wat KPN jaarlijks kwijt was aan de stichting XS4ALL.
Als een label met maatschappelijk belang er niet tussen past, prima. Dan hadden ze het ook niet moeten kopen. Dat is dan een enorme misrekening geweest. De klanten hebben juist XS4ALL gekozen om de maatschappelijke betrokkenheid.
Nu schaadt KPN zichzelf alleen maar. Ze kopen een label op, verkrachten het en gooien het weg. Dat zullen velen hen niet in dank afnemen. Natuurlijk, ik weet ook wel dat het de meesten niets kan schelen. De meesten ondersteunen ook slavernij als het dan ietsje goedkoper kan.

Voor anderen past het wellicht ook niet, maar die blijven er dan ook gewoon vanaf.
XS4All is meer dan 20 jaar onderdeel van KPN. Beetje gek om te doen voorkomen alsof van de ene op de andere dag het bedrijf aangeschaft is en afgedankt wordt.
Maar het is al 20 jaar een saparate BV met eigen infra, personneel, beleid.
En dat onderscheid verdwijnt. Dan wordt het dus een datacenter.. waarin allerlei zaken die nu werken later niet meer werken.

Toen Ziggo door UPC werd overgenomen zou er ook niets veranderen. Maar 8 maanden daarna kon UITSLUITEND UPC-mail/Ziggo Mail (afzender adres)via een Ziggo mailserver verzonden worden.
Terwijl een eigen domain bij Ziggo nooit een problem was. Verder was port 25 access niet meer mogelijk.
Ontvangst idem ditto.
Natuurlijk wel, weer een concurent minder en klanten erbij. Dat een deel van die klanten achteraf vertrekt maakt minder uit.
Ik ben geen emotionele fanboy, if anything vind ik dat xs4all al direct na de overname de eerste tekenen van een ballentent vertoonde - duur en slechte service, waarna ze er bij onze klanten grotendeels uitgevlogen zijn. Aan de hand van de anecdotes van anderen denk ik echter wel dat er nog het nodige van de oude waarden bewaard is gebleven. Ook daarom vind ik dat ze een zeer belangrijke nichemarkt invullen en alleen al daarom waarschijnlijk levensvatbaar zijn.

1) gigantische kortingen: als die echt zo gigantisch zijn, gaat de mededingingsautoriteit er gegarandeerd wat over willen zeggen. In een oligopolistische markt (monopolistisch op punten), kan een grote partij zich dat al jaren niet meer veroorloven.

2) met privacy e.d. houden andere providers zich bijna uitsluitend passief bezig (ze proberen zich netjes aan de regels te houden). xs4all heeft daarentegen altijd een beetje de neiging gehad om regels en jurisprudentie te maken, er zich dus actief mee bezig te houden.

3) non-profit sluit mooi aan bij wat je onder punt 1 veronderstelt: dat er opeens geen winst meer gemaakt zou worden - maar kennelijk is dat volgens hun businessplan ook niet nodig.

Dat is dan waar ik het alsnog niet helemaal mee eens ben; als ik als enkelestuksklant bij een distributeur van kpn wholesale naar de prijzen kijk, en weet dat je al vrij snel volumekortingen krijgt en dat andere klanten van kpn wholesale ook bepaalde prijzen kunnen maken voor hun pakketten, dan denk ik niet dat xs4all daar in de problemen zou komen.

Verder heeft de merknaam zelf nog waarde. Dat is het enige stukje in het hele verhaal dat een beetje naar het emotionele neigt (marketing is dan ook deels emotie, ook bij andere bedrijven). Er hangt een oude reputatie aan die ze ondanks alles nog steeds deels waar hebben kunnen blijven maken.

Als ze erin slagen om die reputatie ook aan hun nieuwe merknaam (if any) te kleven, inclusief de ontstaansgeschiedenis van hun nieuwe bedrijf, dan denk ik dat ze naast veel oude klanten, ook wel weer nieuwe kunnen trekken.

Verder natuurlijk het winnen van de jaarlijkse "beste internetprovider", waar ze vast een goede kans maken. Dat is nu een paar keer Solcon geweest, ben benieuwd wat KPN daar eigenlijk mee gaat doen (ik ga het niet meer van dichtbij meemaken, ben daar dan nu een keer op tijd weg voor de verandering).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 september 2019 12:01]

Ik ben het net je eens.

Er was een tijdje terug ook groep die probeerde een isp op te richten met kernwaarden zoals privacy en die hebben het ook gehaald althans je hoort er niets meer over tweakers leden waren toen ook vrij enthousiast.

Het voordeel dat xs4all heeft is de naam en klanten base als ze die kunnen overnemen. Maar ik denk dat wanneer ze los zijn van kpn ze voor diensten meer moeten gaan rekenen dan ze niet doen.
Het wel of geen succes zijn van de crowdfunding actie zal ook aantonen of er tussen de huidige klanten of dan toch van een groot gedeelte van hun, genoeg animo is om actief over te stappen, en "to put their money where their mouth is."

Ik heb er zo mijn twijfels over.
Het geeft mensen de kans om met voeten te stemmen... en in te stemmen met een beschreven aanbod.

KPN's claim GEEN VERANDERINGEN.... kan geen standhouden (en heeft dat in het verleden ) ook niet gedaan. Er zullen zaken sneuvelen, niet alles in een keer, maar beetje bij beetje.

En dan wordt het niet zoiets als het opruimen van ISDN.... waarbij het aanbod van KPN een vertien voudiging van de maandelijkse kosten zijn. (van EUR 25,- / maand naar 235,- voor gelijkblijvende dienst verlening over een nieuw aan te leggen DSL verbinding die voor geen meter werkt).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 september 2019 13:13]

Kosten zijn maar één aspect bij ISDN. ISDN was vooral de uitzondering in het aanbod van KPN dat dat wel een produkt was waar je als meer professionele thuisgebruiker wat mee kon: Geen vragen waarom een particulier 4 telefoonnummers nodig heeft, maar gewoon "hier zijn ze, doe er mee wat je wilt". Je kon als thuisgebruiker een fax installeren, of je telefoon boven een ander nummer geven, of je belkosten bij thuiswerken apart op je factuur krijgen. Je kon een sjieke telefooncentrale installeren en daarmee veel functionelere telefoons in huis hebben dan met analoge toestellen mogelijk is.

Een hoop van deze mogelijkheden zijn met het verouderen van vaste telefonie minder relevant geworden, maar niet geheel verdwenen. KPN had de mogelijkheden mee kunnen nemen naar ip-telefonie. Het zou geen enkel probleem zijn geweest om daar een abonnement met 4 telefoonnummers in de markt te zetten, of iets waar je zelf naar hartlust SIP-adressen kunt aanmaken. Of net zoals AVM op zijn Fritzboxen doet, had KPN een S-bus op hun Experiaboxen kunnen zetten.

Het is het negeren van dit aspect dat KPN wat mij betreft ongeloofwaardig maakt dat ze nu wel een professioneel internetprodukt in de markt kunnen zetten. Ja, ze zullen kijken naar wat XS4All doet en in ieder geval de belangrijkste punten in hun eigen produkten overnemen, om te voorkomen dat iedereen op dag 1 zijn abonnement opzegt. Maar dat KPN vanaf nu weer een partij is waar je professioneel mee kunt werken... ik zie het niet gebeuren.
Exact. Ik had het over gelijk aanbod.. idd. meerdere nummers en een fax.
Dus gebruikte ISDN Functionaliteit 1:1 overzetten zou op EUR 235 uitkomen / maan ipv. EUR 25,-.

(aangevuld).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 september 2019 18:11]

Behalve via XS4ALL. Alle fritzboxen hebben meerdere rj11 poorten en op de meeste modellen kun je je huidige ISDN centrale via een s0 bus aansluiten. 20 euro per maand bij 4 bellen basis nummers van XS4ALL...
Ik gebruik de Fritzbox niet... Ik heb gewoon een router eraan hangen (met meer vrijheid van configureren).
Intern was (op de fax na) het al een ISDN/VOIP combinatie op basis van DX800, en nu een FusionPBX als centrale in een VM.
Voip Elders kan idd. veel goedkoper dan wat KPN voorstelde... Maar het was aangehaald als voorbeeld van het falen van KPN.. Ze zijn gewoon een klant kwijt. En dat kan ook als XS4ALL opgeheven wordt voor...
Grootste grap is dat die provider naast kwalitatief beter dan KPN ook nog eens goedkoper zou kunnen zijn als KPN niet langer de prijzen dicteert.
Nou we gaan het zien. Ik denk dat het in de praktijk reuze meevalt. Een paar hardcore users zullen een ander alternatief gaan zoeken en voor de lage prijs moest je sowieso al niet bij XS4ALL zijn.
voor de lage prijs moest je sowieso al niet bij XS4ALL zijn.
Dat is zo geworden door KPN beleid... Toegegeven, kwaliteit kost wat dus het zal nooit een prijsvechter worden, maar concurrerend ten opzichte van Ziggo en KPN moet haalbaar zijn.
Dat zie je snel genoeg op basis van het resultaat van de crowdfunding.
We moeten met zn allen gaan crowdfunden voor een lage abbo-prijs? Het actiecomite gelooft in sprookjes.
Ik moet dit helaas onder het kopje wishfull thinking plaatsen.
Ik denk dat jij onderschat wat de waarde is van een bedrijf als XS4ALL.

"Wat menigeen lijkt te vergeten is dat XS4ALL (enorme) kortingen krijgt op gebied van hardware, software en toegang tot de KPN infrastructuur. Dat is één van de grote voordelen van een dochteronderneming zijn!"
Het is niet nodig om dochteronderneming te zijn om deze kortingen te bedingen. Aangezien XS4ALL andere hardware aanbiedt als KPN is er zelfs weinig onderbouwing voor. Qua overhead is een bedrijf als KPN ook potentieel nadelig. Bedrijven met dat formaat hebben best wel een flinke management laag met daarboven best veel C-level adviseurs. Daarnaast zijn grote bedrijven over het algemeen niet meer in staat om te innoveren en ondernemen.
Wat je ziet is dat veel grote jongens hun eigen start-ups starten of startups overnemen. Deze bedrijven zijn ondernemend, vernieuwend en efficient. De opvolger van XS4ALL voegt daar aan toe dat er al klanten staan te wachten om klant te worden. Als 50% daadwerkelijk daad bij het woord voegt, zijn dat al snel 40.000 klanten. Mooi begin.
Naast de potentie voor omzet en winst, is er ook de waarde van een bedrijf als dit, wat belangrijk is voor potentiele investeerders. Als het ze lukt om zo'n bedrijf op te zetten en een goede omzet te creeeren kan binnen 5 jaar het durfkapitaal er (met winst) uit en kan er een investeerder komen voor de langere termijn.
Ik krijg de indruk dat "XS4ALL moet blijven", echt het idee heeft dat XS4ALL nogal wat waard is. Maar ik ben bang dat ze van een koude kermis thuis komen.
Is dit een aanname van jou kant of heb je een bron? Ik vermoed dat mensen de winstgevendheid van een 'nieuwe' XS4ALL ook zwaar overschatten, maar tot op heden heeft niemand concrete cijfers kunnen zien. Dat maakt al die hoop niet reëel, maar jou mening lijkt ook weinig onderbouwt...

Winst is wat je overhoud na alles, inc. investeringen. Dus je kan ook prima groeien zonder winst te maken.

Ik heb inderdaad ook zo mijn twijfels over het crowdfunden van een XS4ALL alternatief, nog zonder internet, dan moet je nog blijven betalen voor je huidige XS4ALL verbindingen en iets nieuws. Daar zitten de meeste mensen gewoon niet op te wachten.
De ENORME kortingen zou betekenen dat er geen effen speelveld is voor onderdelen van KPN vs. externe partijen... Ik vermoed dat in dat geval anderen bij de ACM aan de bel zouden trekken.... en dan zijn de kortingen snel verdwenen.
Je denkt er heel makkelijk over. Je doet alsof investeerders in de rij staan voor XS4ALL. Was het maar allemaal zo makkelijk.
dat niet uit is op winstbejag
Winst is zeker niet verkeerd en maakt het groeien van een onderneming (lees; investeren een nieuwe zaken) juist een heel stuk gemakkelijker. Dan nog niet gesproken over het feit dat mensen die eventueel willen investeren in project-XS4ALL, er wel iets mee willen verdienen. Vooral nu de spaarrentes zo laag zijn zou het voor een groot aantal mensen interessant zijn geweest, maar wat geld investeren in een bedrijf zonder winstoogmerk, zonder zaken die zich onderscheiden van de rest ??? Ik koop wel een staatslot, weet ik tenminste gegarandeerd zeker dat ik iets kan winnen of kan verliezen.
Zonder winstbejag kan je nog steeds een positief resultaat najagen dat je daarna investeert. En zou je dus kunnen stellen als onderneming, we willen x bedrag investeren in y, dus moeten we zorgen dat we genoeg resultaat behalen om dat te kunnen doen.

Als buitenstaander investeren kan dan nog steeds want het bedrijf kan meer waard worden of je investering wordt met een vooraf afgesproken rente terugbetaald, hoger dan de gemiddelde spaarrente van 0,001%
Waarop baseer je deze stellingen? Een mening hebben is makkelijk, maar ze lijken van het type ongefundeerd uit de lucht gegrepen om tegen diversiteit bij/naast KPN te zijn.

Je kan het niets vinden dat (oud) medewerkers/directie en klanten zich niet naar KPN willen voegen, maar dit is redelijk goedkoop modder gooien zonder onderbouwing.
Deze post leest alsof het geschreven is door Jorg Kramer. Als de echte Xs4all een doorstart gaat maken op deze manier, met als kers op de taart ook nog 's een echt prospectief op daadwerkelijke toekomstige toegang tot glasvezelnetwerken ipv KPN's constante pogingen om ieder FttH-project te saboteren dan blijf ik graag m'n huidige abo-prijzen betalen voor echte xs4all dienstverlening en zal dan per direct "overstappen" op Xs4all. KPN is wellicht nog net ietsje beter dan ZiggoUPC (één week offline bij ernstige storing tegenover drie weken) maar uiteindelijk is Xs4all de enige provider die zowel uitstekende dienstverlening heeft (langste storing ooit in 10 jaar tijd duurde 3-4 uur, verder alleen micro-storingen maar dan heeeeeel af en toe), goede apparatuur met de nodige failsafes en backup servers in positie voor geval van ontregeling, die je kan vertrouwen om geen onzinnige "wij delen data met third-parties ga je akkoord daarmee?" troep te proberen, en die het ook nooit in z'n hoofd zal halen om je gegevens te delen met BREIN of soortgelijke malafide partijen (in tegenstelling tot UPC die me ooit daadwerkelijk dreig-emailtjes doorstuurden van een media-conglomeraat omdat ik tv-afleveringen van een serie had gedownload).

Jammer dat KPN zichzelf zo in de voet schiet, maar ze laten Xs4all klanten geen keuze dan door te gaan met de echte Xs4all. Hun dwaas idee dat ze op de één of andere manier alle goede reputatie van Xs4all kunnen "absorberen" in hun "merk" spreekt al boekdelen over hun intenties om simpelweg Xs4all klanten de volle som van een Xs4all abo te laten betalen zonder daarvoor Xs4all daadwerkelijk te laten voortbestaan. Nee dank je, ik heb dan wellicht niet genoeg over om dit te gaan crowdfunden maar wanneer Xs4all doorstart zal ik per direct "overstappen" (op m'n eigen provider }:O ).
Wij zijn uiteraard zeer teleurgesteld in de opstelling van KPN. Wij vinden het onbegrijpelijk dat KPN niet voor deze optie kiest, temeer omdat KPN naar verluidt nog honderden miljoenen euro’s nodig heeft om glasvezel volledig uit te kunnen rollen. Niemand weet waar dat geld anders vandaan moet komen.
Dus als ik goed begrijp willen ze XS4All overnemen, zodat er een concurrent komt van KPN. Ze vinden het raar dat KPN niet wil meewerken aan het oprichten van een concurrent, want KPN heeft in de toekomst nog geld nodig?

Het lijkt mij dat er zat mogelijke manieren zijn om geld binnen te halen, zoals prijzen verhogen, nieuwe aandelen uit te geven enzovoort.

Zelf denk ik dat ze willen gaan opereren in een te kleine niche, waarmee ze niet kunnen blijven bestaan, zonder te bezuinigen op personeel, of iets anders.

[Reactie gewijzigd door Jantje2000 op 26 september 2019 10:05]

Ik snap niet dat mensen beweren dat het een concurrent zou worden. Het is geen concurrentie als je in (zoals je zelf al aangeeft nota bene) een nichemarkt opereert die niet ingevuld wordt door de klagende partij. Bovendien blijft die zogenaamde concurrent gewoon klant bij de klagende partij.
Ze willen het inmiddels niet meer.. of beter het pad is afgesneden.
Het had de voorkeuur om een vliegende start te maken voor zover ik uit allerlei uitlatingen begrepen heb.
De beste internetprovider zijn en blijven is geen niche in mijn optiek. Internet dienstverlening is al lange tijd niet slechts een luxe en dat neemt alleen maar toe. Juist nu de hele telecom/ISP markt neigt naar oligopolistische conglomeraten met erbarmelijke dienstverlening, slechte klantenservice, barebones opties en (te) veel downtime zullen providers als Xs4all alleen maar meer weerklank gaan vinden, zeker naarmate het aantal 'power users' alleen maar zal blijven toenemen en mensen steeds meer afhankelijk zijn van de kwaliteit van hun internetverbinding.

Waarom zouden ze moeten gaan bezuinigen wanneer Xs4all ruime winst maakte (20%) met als verschil dat ze die winst ook daadwerkelijk terug circuleerde in hun infrastructuur en dienstverlening? Klinkt als FUD afkomstig van KPN.
Prima brief, ik hoop dat er wat van komt. Lijkt me voldoende mogelijkheid voor! Zonde van de zin mbt kosten van de aanleg van glasvezel, die was niet nodig geweest en komt een beetje rancuneus over.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 26 september 2019 09:52]

Eén van de twee partijen werd in een vroeg stadium door KPN afgewezen omdat zij teveel concurrerende krachten daarin samengebald zagen.
Calling it now: dit was T-Mobile.
temeer omdat KPN naar verluidt nog honderden miljoenen euro’s nodig heeft om glasvezel volledig uit te kunnen rollen. Niemand weet waar dat geld anders vandaan moet komen.
Niet duidelijk? De concurrentie is steeds kleiner en de prijzen rijzen de pan uit, voor mij is het duidelijk hoe KPN dit wil betalen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 26 september 2019 11:03]

Tssss huilen met de wolven in het bos.
1) Om te beginnen hadden jullie de boel niet moeten verkopen aan KPN.
Dit scenario kon je van mijlen ver aan zien komen.
Welk merk is niet opgeslokt na een overname.
2) De eerste keer konden jullie ondanks de nobele doelstellingen zelfstandig overleven dus waarom nu wel?
Oh wacht ... unique sellingpoint?
"Tegen datadeling"
BigBrother is laughting all the way to the bank.. Oh wait HE is the bank.
Kansloos.

[Reactie gewijzigd door Tiesemans op 26 september 2019 14:06]

Zeg, zou je een beetje beter op willen letten dat je geen “niet” overslaat? Dit is verwarrend.
Probleem met dit soort dingen is het publiek.

De meeste Tweakers zullen ondertekenen, misschien zelfs meebetalen. Maar de rest van de wereld zal het een worst wezen. Omdat ze niet de dingen nodig hebben die Xs4all wel aanbood.

Het is goed dat er veel wordt gediscussieerd over XS4ALL maar buiten dat vraag je buurman heb je er weleens van gehoord, welke diensten hebben ze etc. Je zal versteld staan dat weinig er van af weten
Het eerste wat ik van een aantal collega's hoorde nadat ze dit artikel lazen was;

privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling centraal
Want dat doen alle andere providers niet 8)7 8)7 8)7

Zelf antwoordde ik daar al op; het is wettelijk vastgelegd. Dus anderen zullen ook wel moeten.
Damn! Weer niets dat XS4ALL-2 onderscheidend maakt t.o.v. de rest.

Verder kan niemand hier iets noemen waaraan men XS4ALL kan linken. Het is gewoon een internetprovider net zoals KPN, T-Mobile, Tele2 etc. in hun ogen maar wel eentje die t.o.v. de rest gewoon veel te duur is waarvoor ze niets extra's krijgen.

Ergens snap ik het wel, de consument wilt gewoon een werkende dienst en boeit het zich niet wie het biedt als het maar werkt en betaalbaar is.
XS4all is niet duurder.

[Reactie gewijzigd door ton14 op 26 september 2019 10:39]

Niet? Internet & TV en dan allen gelijkwaardige pakketten op basis van 500Mbps + televisie. Telefonie kost gemiddeld € 1,00 tot € 2,50 per maand extra afhankelijk van de provider en is hierin niet meegerekend.

Uitgaande van glasvezel;
KPN 500Mbps € 75,48
XS4ALL 500Mbps € 83,50
T-Mobile 500Mbps € 70,00
Youfone 500Mbps € 72,00
NLE 500Mbps € 75,00

Uitgaande van DSL - even uitgaande van 50Mbps;
KPN € 52,50
XS4ALL € 61,00
T-Mobile € 48,00

XS4ALL is dus zekers duurder, nu kun je zeggen .... ja maar de klantenservice is beter en is ook wel wat waard. Nee! De consument interesseert het niet dat de klantenservice beter is, deze wilt gewoon het modem aansluiten en surfen etc. Ze hoeven geen vast IP Adres, advanced modem of uitmuntende service. Dat geldt ook voor die simkaart waarmee men via 4G het internet op kan bij een storing bijvoorbeeld.

Daarnaast, het merendeel van de gemiddelde consumenten zijn slapende klanten. D.w.z. klanten die er niet bovenop zitten en net voor het einde van hun jaarcontract, gaan bellen voor een nieuw aanbod waarmee ze dus weer een nieuwe korting kunnen bedingen.

Let wel; we hebben het echt over de "gemiddelde consument" en dat zijn er heel wat meer dan menigeen denkt.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 26 september 2019 11:02]

Bij mijn abonnement bij XS4ALL heb ik ook Spotify (10 euro p.m.?) en een sim kaart voor mijn iPad (6 euro p.m.?). Daarnaast heb ik nog extras gekregen zoals wifi repeaters en modem upgrade.
Dus voor mij is XS4ALL niet duur, afgezien van nog andere voordelen.
In meer dan de helft van het land haal je niet eens 500mbit tenzij je voor kabel gaat wat op veel plaatsen een regelrechte ramp is. Dan blijft dus alleen ADSL over omdat er dankzij KPN nog steeds geen glas overal ligt omdat ze het oude kopernetwerk verder uit willen melken. Dan heb je dus de keus tussen een x aantal providers waar de helpdesk echt ver beneden de maat is. Die alleen hun eigen abbonoment aan je kunnen voeren er maling aan hebben als je maar 60% van de snelheid haalt waar je werkelijk voor betaald.

Ik zit alweer een aantal jaar bij xs4all en heb alleen internet van ze want tv daar kijk ik totaal niet meer na om. Voor de 53 euro die ik betaal heb ik een bonded dsl lijn die 100mbit down en 40mbit up heeft dat kan ik dus nergens anders krijgen tenzij ik er grof meer voor betaal of als ik het gammele internet van de kabel afneem dat er elke week 4x uitvliegt hier en een verbinding waarmee ik mee kan groeien. Onbeperkt mobiel internet (met een limiet van 2gb zeggen 1 maar ik zie 2 op mijn telefoon toen begon ook de snelheidsdaling) en een meermaals bekroonde helpdesk en daarbij ook nog een gratis beveiligingspakket.

Stond laatst iemand van de ziggo op de stoep en die beaamde ook dat ze dat niet konden garanderen voor die prijs.

Ja ze zijn niet de goedkoopste maar van alle providers hebben ze volgens menige wel het beste met de klant voor en laten dat niet alleen zien met woorden maar ook met daden. Ik herinner me nog dat vele gebruik hebben gemaakt van de gratis wifi extender.
Afgaande op jouw argumenten, zou xs4all al heel lang geen klanten meer gehad moeten hebben. Ik ben het er niet persé mee oneens want zelf ook opgestapt, inclusief een aantal van mijn vaste klanten... Maar kennelijk zie je toch niet het hele plaatje. Als ik niet met een strikt budget te maken had, zou ik zelfs al in de rij gaan staan om wat ooit mijn eerste provider was, een nieuwe kans te geven (ik sta nu op het punt om weg te migreren bij een andere KPN-provider).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 september 2019 12:25]

Afgaande op jouw argumenten, zou xs4all al heel lang geen klanten meer gehad moeten hebben.
In tegendeel, het aantal klanten dat XS4ALL heeft is nagenoeg stabiel. Het is dus zeker niet zo dat er iedere maand honderden klanten weglopen maar er ook weer bij komen. Het merendeel van de klanten zijn Tweakers of zakelijke gebruikers, een kleine groep valt onder de "gemiddelde consument" die het weinig uit zal maken of ze een vast IP adres hebben, een ander soort modem kunnen gebruiken etc.
zou ik zelfs al in de rij gaan staan om wat ooit mijn eerste provider was, een nieuwe kans te geven
Jij inderdaad wel, steeds meer consumenten zijn huiverig om die gok nog te wagen. Denk maar eens terug aan de periode toen NLEx met haar Thuis diensten online kwam. Dat is nota bene gewoon de KPN propositie en zelfs dat alleen al had direct vanaf de start-up enorm veel problemen waarbij mensen weken of maanden zonder diensten hebben gezeten.

Als het allemaal zo gemakkelijk zou zijn als menigeen klaarblijkelijk denkt, had er allang een concurrent geweest die exact het zelfde had geboden als XS4ALL of misschien zelfs meer dan dat. Het enige alternatief wat er is voor XS4ALL is te vinden bij zakelijke aanbieders en dan betaal je over het algemeen stukken meer.
Waar baseer je op wat het aantal klanten van xs4all zou zijn en day het al een tijd rond hetzelfde aantal zou zijn?

En waarop baseer je wat de motivaties vam klanten die wel of niet voor xs4all kiezen zouden zijn?

[Reactie gewijzigd door kodak op 26 september 2019 15:20]

Die cijfers zijn — in grote lijnen — publiek.
De cijfers zijn officieel publiek of van horen zeggen/luchtfietsen. Aangezien de cijfers over het aantal klanten niet officieel bekend gemaakt worden is het vreemd om er over te gaan speculeren en daar dan nog eens conclusies uit te trekken. Ik vraag om een bron, maar die komt vervolgens niet. Dan zijn de stellingen pure speculatie en stemmingmakerij.
Heb jij een bron om je eigen speculaties met feiten te ondersteunen. Oh wacht die heb je ook niet.
Xs4All telt ongeveer 240.000 klanten. Veel Xs4All abonnees zijn in de loop der jaren overgestapt naar VodafoneZiggo omdat de provider in hun directe omgeving alleen DSL biedt en dus niet de hoogste snelheden haalt. Wel is Xs4All beschikbaar via glasvezel, maar dat is niet overal verkrijgbaar.
https://www.emerce.nl/nie...ndslag-nieuw-merkenbeleid
He he, eindelijk een cijfer. Helaas alleen nog steeds geen onderbouwing dat het aantal klanten over de jaren ongeveer gelijk is.

En waarom worden die bronnen niet gegeven? Omdat ze er niet zijn. Cijfers over aantallen klanten worden zelden tot nooit door KPN en Xs4all gegeven. Maar als je ze wel kan vinden, kom er gerust mee om aan te tonen dat het geen speculatie is.
Mijn glasvezelverbinding is bij xs4all anders zo'n 10 tot 20 euro duurder dan bij andere partijen zoals Kpn en T-Mobile
Ik schreef mijn antwoord daarop ook al in andere woorden, maar ben nu toch wel benieuwd. Waar is in de wet vastgelegd dat "privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling centraal [staan]"?

Bij mijn weten staat dat niet in de wet, en hoeven providers alleen dat gedeelte ervan uit te voeren dat in de wet staat. Dat is iets anders dan "centraal staan".

xs4all heeft (niet ten onrechte) nogal de reputatie opgebouwd dat ze zich niet passief bij de wet neerleggen, maar actief proberen deze in en aan te vullen. Dat is in de loop van de jaren al wat afgebrokkeld (hoewel ze wel meededen in de piratebayzaak), en het is nog niet duidelijk hoeveel slagkracht de nieuwe provider gaat hebben, maar je mag dit deel absoluut niet uitvlakken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 september 2019 12:27]

Ik denk dat het eerder tijd wordt om dit eens om te draaien, hoelang is het geleden dat er iets in de media stond waarin XS4ALL Openbaar maakte dat het zich hard maakt voor privacy, veiligheid en vrije toegang?

Het laatste wat in de media terecht kwam, was iets waarbij XS4ALL zelfs niet in haar eentje vocht maar waarbij ook Ziggo zich had aangesloten. Dit was omtrent de blokkade van ThePirateBay en inmiddels al enkele jaren geleden (tenzij ik een meer recenter nieuwsbericht gemist heb?).

Verder houden mensen zich nauwelijks bezig met privacy, hooguit het hoognodige dat men ervan uit gaat dat gegevens goed beveiligd opgeslagen worden e.d. dat men (XS4ALL) meermaals verzoeken (jaren geleden) heeft geweigerd tot persoonlijke gegevens omdat iemand via Bittorrent enorm veel shit deelde boeit voor velen niet eens.

Maar....

Veiligheid
Alleen in uitzonderlijke gevallen mag uw aanbieder maatregelen nemen die verder gaan dan hierboven omschreven. Als de veiligheid van het internet in gevaar komt. Bijvoorbeeld als een website schadelijke software verspreidt. Dan mag een aanbieder de toegang tot zo’n site blokkeren.
Bron: Netneutraliteit alsmede Autoriteit Persoonsgegevens

Vrije toegang voor iedereen
Internetaanbieders moeten u vrij en open toegang bieden tot het internet. Dit heet netneutraliteit. Internetaanbieders mogen de toegang tot internetdiensten niet blokkeren of onnodig beperken.
Bron: Netneutraliteit
Het punt van opkomen voor je bedrijfswaarden is niet wanneer je er voor het laatste aan gedaan hebt maar welke waarde het is en of je er voor opkomt als het nodig is.

Is KPN naar de rechter gestapt om blokkades van domeinen juridisch ter discussie te stellen? Heeft KPN ooit actief iets gedaan om bij repressie/censuur hulp te bieden? Etc.

Als KPN het niet in haar waarden heeft en niets laat zien is dat het verschil. Niet het goedkope omdraaien dat het 14 maanden geleden was dat xs4all er vond iets aan te moeten doen toen het volgens hun echt nodig was. Uiteraard kan je je afvragen of het dan niet vaker zou moeten. Dat hangt van het doel van de waarde af voor het bedrijf. Er zou waarschijnlijk iets niet goed zijn als een bedrijf dagelijks in actie moet komen om naar de rechtelijke macht te stappen of oplossingen te bieden bij censuur.
Het laatste wat in de media terecht kwam, was iets waarbij XS4ALL zelfs niet in haar eentje vocht maar waarbij ook Ziggo zich had aangesloten
Ziggo zat oorspronkelijk in de rechtzaak, xs4all heeft zich daar uit principe bij aangesloten. Hoeveel andere providers hebben dat gedaan?
Ik heb nooit naar de prijzen gekeken of de service.

Ik was 15-20 jaar geleden klant bij XS4ALL. De reden dat ik geen klant meer ben is in de tijd dat ik er was. Had ik geen computer ervaring, en bracht elke keer virussen mee. Kazaa tijd etc. Dus moest elke dag 1-3 bellen zodat ze me modem konden deblokkeren. En hadden zelf gezegd, het beste is om een andere ISP the kiezen.

Goed daarna ging ik over naar chello.nl wat nu Ziggo is. Maar heb niet naar de prijzen gekeken of Services. Deze informatie heb ik vanuit Tweakers meegekregen..

Maar wil je een gezond bedrijf zijn en niet veel hoeven opletten moet je toch wel een vrij groot publiek hebben buiten de handje vol Tweakers om je dienst op orde te hebben. Want tenslotte moet de "gekwalificeerde personeel" betaald worden, zijn niet gratis etc en noem maar op.
Het eerste wat ik van een aantal collega's hoorde nadat ze dit artikel lazen was;

privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling centraal
Want dat doen alle andere providers niet 8)7 8)7 8)7

Zelf antwoordde ik daar al op; het is wettelijk vastgelegd. Dus anderen zullen ook wel moeten.
Er is natuurlijk een verschil is tussen bedrijven die het minimum doen dat de wet verplicht, en bedrijven die zich ergens in specialiseren.

Alle autofabrikanten vertellen dat hun auto's aan alle veiligheidsstandaarden voldoen en dat doen ze ook, anders mogen ze weg niet op, maar toch blijkt dat je in een Volvo een stuk veiliger bent dan in een KIA. Daar betaal je ook voor, maar er is een duidelijk verschil.
Damn! Weer niets dat XS4ALL-2 onderscheidend maakt t.o.v. de rest.

Verder kan niemand hier iets noemen waaraan men XS4ALL kan linken. Het is gewoon een internetprovider net zoals KPN, T-Mobile, Tele2 etc. in hun ogen maar wel eentje die t.o.v. de rest gewoon veel te duur is waarvoor ze niets extra's krijgen.
Net zoals de meeste mensen niet kunnen aangeven waarin een goede biefstuk van de slager verschilt van de kiloknaller van de supermarkt? Anders dan een vaag gevoel van "het smaakt beter"?
Gezien de verkopen van de supermarkt vinden de meeste mensen het vlees van de supermarkt goed genoeg. Toch zijn er nog steeds slagers.

Maar ik hoop ook dat het niet alleen maar om privacy gaat maar dat ze ook technisch gezien leuke extra's bieden voor prosumers zoals XS4All dat ook doet. IPv6, een /48, vaste ip-adressen, 4g dongle, rdns, volledige controle over de firewall, shellservers, dat soort werk. Tegenwoordig zou ik een VPNs aanbieden als extra feature. Zowel een VPN om "van buiten" naar het provider netwerk te gaan, als een VPN "naar buiten" voor het geval dat je wil dat je provider zelf ook je verkeer niet kan zien.
Ergens snap ik het wel, de consument wilt gewoon een werkende dienst en boeit het zich niet wie het biedt als het maar werkt en betaalbaar is.
Deze provider richt zich dan ook niet op de gewone consument maar op mensen die wat meer willen, net zoals Mercedes en BMW. Bij dat soort merken gaat het niet alleen om de auto zelf, maar ook om de service er omheen.
Zelf antwoordde ik daar al op; het is wettelijk vastgelegd. Dus anderen zullen ook wel moeten.
Damn! Weer niets dat XS4ALL-2 onderscheidend maakt t.o.v. de rest.
Er is natuurlijk een heel groot verschil tussen het minimale doen om aan de wet te voldoen, en tot het uiterste gaan om je klanten voor de rechter te verdedigen zoals met Karin Spaink destijds.

Edit: Door de sortering van de comments had ik niet gezien dat @CAPSLOCK2000 dit punt ook al gemaakt had :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 september 2019 11:35]

Sommige argumenten zijn vast IP, maar dat heb je zo goed als ook bij KPN, IPv6 adres ook. nieuwsgroepen, maar gebruik ik echt never., technische support vind ik KPN prima, heb miss 1 keer gechat dit jaar, experiabox voldoet ook, niet iedereen hoeft alles te tweaken, 95% snap van de consumenten snap toch niets van een router.

Internet is zolang het werkt, werkt het en daar voldoet KPN aan. De ophef erover is door 2-5% IT-ers die zelf controle willen hebben en het verprutsen, daarom die support nodig hebben. want kan je niet tweaken aan de router, kan je ook niks stuk maken. Nieuw bedrijfje gaat hem niet worden, want dan heb je investeerders nodig en niemand gaat investeren in is wat verliesgevend is.
De hardware die je krijgt van XS4ALL heb je ook niet geheel admin rechten. Verder vind ik vast-IP, IPv6, DNSSEC enabled resolvers en reverse DNS erg belangrijk. Maar dat zijn inderdaad Tweakers die dat belangrijk vinden.

Verder willen mensen ook indirect veel van deze aanbiedingen, gewoon omdat ze een goed, veilig , betrouwbaar en functionerend internet willen.
Vast IP
Een vast IP Adres is voor menig "gemiddelde" consument totaal niet belangrijk.

IPv6
Voor menig "gemiddelde" consument eveneens onbelangrijk, vraag ze het verschil tussen IPv4 en IPv6 en ze weten het verschil al niet eens.

Nieuwsgroepen
Als de gemiddelde consument op het geld let, nemen ze al geen KPN maar bijvoorbeeld T-Mobile alwaar je vaak zoveel geld over houdt dat je een Usenet server kunt afnemen bij een andere partij met eveneens unlimited data etc.

Technische support
Het enige voordeel van KPN is dat ze 24/7 bereikbaar zijn en als je voor 0:00 uur een defect modem hebt, je de dag erop alsnog een nieuw modem hebt via een koerier. Bij alle overige providers "zelfs XS4ALL" geldt... netwerkstoringen is men over het algemeen afhankelijk van KPN NetwerkNL.Voordeel van XS4ALL t.o.v. anderen is vaak dan weer dat de technische kennis verder gaat.


Ik ben tot Maart dit jaar klant geweest van KPN (KPN Glasvezel) maar kon voor zo'n € 15,00 verschil een overstap maken van KPN 200Mbps naar T-Mobile 750Mbps (dus meer snelheid, en nog geld overhouden ook). En dat is eigenlijk precies hoe de gemiddelde consument het ziet. Als het werkt (en dat doet het), is er niets aan de hand.
Maar we hebben het hier niet over de gemiddelde consument, die zit toch al bij Ziggo of KPN. De vraag is hoe groot de doelgroep is voor een product:
- dual stack IPv6/IPv4
- vast IPv4 of zelfs een IPv4 subnet
- reverse DNS
- Usenet
- SIP logon data
- Fritzbox (of een andere meer tweakbare router)

En wat die ervoor willen betalen. Kan je dat draaiend houden met de ~40.000 XS4ALL klanten tegen de huidige abonnementsprijzen, dan is het levensvatbaar. Zijn het maar een paar duizend, dan gaat het ws niet lukken.
Zijn die ~40.000 mensen niet toevallig het aantal die een petitie getekend hebben? Als dat het geval is, heb je het nog niet per definitie over overstappers c.q. mensen die nu klant zijn bij XS4ALL

Voor zo'n € 38.400.000,- (even uitgaande dat al die klanten zo'n 80 euro per maand betalen over een periode van 12 maanden (wat ze natuurlijk niet doen)) kun je bar weinig. Daaruit zul je de investeringen (van switches tot aan het opbouwen van een hele administratie en facturatie systeem) moeten halen, vervolgens nog toegang tot infrastructuur (glasvezel en kabel) en daar komt ook het salaris van het personeel, boekhouder etc. nog bij.

Dan heb je het alleen nog over de "toegang" en heb je nog geen peering of transit verbindingen of zelfs een televisie-platform. En dan nog moet je er vanuit kunnen gaan dat je dat geld minstens 3-5 jaar binnen kunt halen aangezien je alles binnen die periode moet kunnen afschrijven.

Ik meen mij te herinneren dat een registratie bij RIPE en de IP-blokken aldaar ook niet misselijk zijn, dus ook dat komt er nog eens bij.

Ergens dus, vermoed ik dat je met die 40K aan potentiële overstappers niet genoeg zult hebben.
Voor 38 miljoen kun je wel zeker een provider worden op de markt. Hele infrastructuur valt echt wel mee.

Je hebt aansluiting op KPN WBA netwerk, dus al het verkeer van DSL en Glasvezel wordt afgeleverd op 1 of meerdere locaties. Vandaar ga je met je eigen IP netwerk verder. Voor 40.000 man is het nog niet zo heel spannend. Enige lastige is IP blokken kopen, maar via RIPE zijn ze niet te krijgen maar ze zijn nog wel te koop / lease. Dus daar zit nog een investering in. Maar voor 38 miljoen per jaar kun je zeker van start.

enigezins offtopic, ik lees je reacties. Het is me duidelijk dat jij geen klant zal worden (en geen klant bent). Er zijn blijkbaar -genoeg- mensen die er toch anders in staan. Ja voor de meesten zijn al die punten niet zo belangrijk, maar voor genoeg andere (relatief nog steeds klein) wel. Daarom is het nu ook een niche provider. Snap alleen niet waarom je je zo druk om maakt dan...

[Reactie gewijzigd door jDuke op 26 september 2019 12:32]

Van die 80,- per maand is 13,88 btw.

Maar ik vermoed ook dat het bedrijf niet levensvatbaar is, kleine nieuwe providers die je ziet in het land worden vooral als lokale initiatieven opgezet in gebieden waar er geen goede concurrent voorhanden is, en derhalve kan men meer vragen, voor een nieuwe XS4all gaat dit niet op. En aldus zit men met een relatief dure overhead per gebruiker. Daarnaast zal men ergens de vele miljoenen weg moeten weten te halen om personeel, huisvesting, apparatuur te kunnen bekostigen voor aleer er zelfs maar 1 persoon internet kan afnemen, dus naast overhead is er ook nog een relatief hoge schuldenlast.
Ik meen mij te herinneren dat een registratie bij RIPE en de IP-blokken aldaar ook niet misselijk zijn, dus ook dat komt er nog eens bij.
Als je al een IP blok krijgt, dat wordt een steeds grotere uitdaging. Zie hier.
True!

En dan nog, even binnen een paar maanden (zeg even een jaar), een heel netwerk uit de grond trekken is ook niet het geval. Al helemaal niet als je iets soortgelijks als XS4ALL wilt neerzetten via verschillende infrastructuren.
Verder kan niemand hier iets noemen waaraan men XS4ALL kan linken. Het is gewoon een internetprovider net zoals KPN, T-Mobile, Tele2 etc. in hun ogen maar wel eentje die t.o.v. de rest gewoon veel te duur is waarvoor ze niets extra's krijgen.
Als je regelmatig met andere ISPs moet communiceren dan merk je dat voor een standaard consumenten abo de support uitstekend is ivm. de concurrentie, niet meer zo goed als dat die ooit is geweest, maar nog steeds beter dan de rest. Daarnaast zijn er een aantal diensten die XS4ALL zeer aantrekkelijk maakt, wellicht moet je eens duiken in alle zaken waar je toegang tot krijgt als XS4ALL klant en wat die betekenen... Ipv. vanuit ignorance lopen bashen. €10-€15/maand extra is dat het voor mij waard, dat hoeft niet iedereen zo te vinden. Maar niets extra's is ook gewoon niet waar.

De enige ISPs waarbij ik mogelijk betere ondersteuning kreeg dan bij XS4ALL was als je een vrij duur zakelijk abo afsloot en zelfs dan waren veel ISPs qua ondersteuning nog niet van het niveau van XS4ALL. Als ik langer aan de lijn zit kost dit gewoon keihard geld, als de klant langer geen internet verbinding heeft, kost dit werk/tijd en dus keihard geld. Tegenwoordig kan je makkelijk via 4G verder, maar dat was zeer zeker niet altijd een optie...

@DarkForce Ik heb het niet over alleen hoe ik het ervaar, ik heb het over hoe veel (kleine) bedrijven het ervaren. Dergelijke bedrijven hebben ook personeel, welke merken dat als ze bij ISP xyz zitten ze langer moesten wachten voordat ze verder konden dan bij bv. XS4ALL. Dan gaan ze ook vragen stellen op het moment dat hun thuis lijntje niet optimaal loopt en ze relatief slecht worden verder geholpen. Natuurlijk wordt heel Nederland daar niet aan bloot gesteld, maar toch een groter deel dan je zou denken... Echter zijn een hoop mensen beperkt in de aanbieders in hun gebied, das minder erg dan vroeger, maar nog steeds een issue. Veel mensen hebben dan ook geen 500/500 abo nodig, dus ook geen €13 meer hoeven te betalen, bij veel abo's is het verschil een heel stuk kleiner.

Feiten zijn als blaren, iedereen heeft ze en barsten zodra iemand er met een vork in gaat prikken, zeker als ze geen bronnen hebben om deze feiten te onderbouwen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 26 september 2019 11:54]

Wie heeft het hier over jou en hoe jij het ervaart?
Het ging erom hoe de gemiddelde consument XS4ALL ziet en die vind die € 15,00 niet de moeite waard. Dat is niet direct bashen zijn gewoon keiharde feiten.
Het ging erom hoe de gemiddelde consument XS4ALL ziet en die vind die € 15,00 niet de moeite waard. Dat is niet direct bashen zijn gewoon keiharde feiten.
Quote:
Feiten zijn als blaren, iedereen heeft ze en barsten zodra iemand er met een vork in gaat prikken, zeker als ze geen bronnen hebben om deze feiten te onderbouwen.
Ik ben reuze benieuwd naar de bronnen die deze gemiddelde consument beschrijven, vooral nadat die reactie kwam om een oproep om meningen te onderbouwen!
Ik vind dus KPN veel te duur voor wat ze bieden. Helpdesk kun je beter niet bellen, ze weten echt niets. Dan zijn de snelheden niet echt oog voor de prijzen, en keuze is er al helemaal niet.

Als KPN €15 goedkoper was zouden op een redelijk prijsniveau zijn voor wat ze bieden ten opzichte van XS4LL
Maar als je nu al bij xs4all zit als klant, doe je dit vast met een reden.

Een normale consument vergelijkt namelijk op prijs, en dan is xs4all zeker niet voordelig.

Dus ik denk dat de groep mensen die dit belangrijk vind, zeker groot is.
Er zijn natuurlijk ook nog mensen die 20 jaar geleden zich hebben aangemeld, en het wel best vinden. Die worden strakjes netjes naar KPN gemigreerd, en daar zullen ze niks van merken.
Dat zal nooit automatisch kunnen, men zal een nieuwe overeenkomst met KPN moeten tekenen.
Nee hoor, de contractpartij zal worden "overgenomen".
Een mailtje dat de voorwaarden veranderen, en klaar. (ja, klanten kunnen dan opzeggen, maar dat kan al sowieso )
Klopt en XS4all is niet duurder.
Maar als je nu al bij xs4all zit als klant, doe je dit vast met een reden.
Ja, maar er is een limiet aan hoeveel de doorsnee klant daarvoor over heeft. Kost het een tientje per maand meer dan bij de concurrent dan is dat nog te overzien. Maar als je straks naast die XS4ALL prijzen ook nog eens X bedrag per maand moet gaan betalen voor dienst Y en dan mogelijk nog jaren wachten voordat je daar je internet toegang kan afnemen van een onbekende partij.

Het voordeel van XS4ALL is dat het bouwt op een reputatie die heel lang is opgebouwd. Kijk naar een bedrijf al Tweak, deze is veel 'nieuwer' en is bij de doorsnee consument geheel onbekend, terwijl diezelfde doorsnee consument wel eens heeft gehoord van XS4ALL.

Ik heb in ieder geval sterk mijn twijfels of ik geld ga steken in zo een project, dan moeten ze met een veel beter plan naar buitenkomen dan dat ze nu laten doorschemeren. Ik vermoed dat ik gewoon wacht totdat de voor mij belangrijke zaken verdwijnen bij een KPN overname en dan gaan we eens verder kijken welke partijen er dan snel en goed glasvezel aanbieden. Ik zou bv. nu al interesse hebben in Tweak 1Gbit/s voor €39/maand of zelfs 10Gbit/s voor €95/maand, jammer genoeg zijn de locaties waar ze dat aanbieden beperkt...

@Fijinees Bij jou is die limiet €25, wat als je €35/maand extra gaat betalen? Etc. Bij iedereen is dat anders.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 26 september 2019 13:35]

Als ik €25 meer moet betalen voor de dingen die ik wel krijg bij XS4ALL en niet bij KPN betaal ik graag.
Dat geeft toch niet? Je hoeft niet heel nederland als klant te hebben.
Je moet wel een super groot deel hebben om het werkelijk te krijgen. Want dit wordt uiteindelijk ook gefinancierd door andere mensen "aandeelhouders etc" op langere termijn. En die willen niet een klein groepje Nederlanders zien puur voor de naam en de "Services" want dat is niet winstgevend genoeg. Begin van een start is anders en wordt alsmaar ingewikkelder.
Je moet niet vergeten hoe sterk het merk XS4ALL is. Bij heel veel mensen roept dit een premium ervaring op, het is eigenlijk de enige echte premium provider en vanwege de historie en maatschappelijke betrokkenheid hebben ze voor veel mensen ook nog eens een gunfactor. Ik vind dan ook dat we als Tweakers ons ook best eens mogen verenigen hierin. Een tweede "tweakers" ISP zoals Tweak zou echt niet misstaan en ook eentje die wel scherp is op privacywetgeving en netneutraliteit en eentje die je wel serieus neemt als je veel packet loss hebt op je lijn.

Mocht deze nieuwe provider op het coax netwerk aan kunnen bieden dan stap ik per direct over. Je moet niet vergeten er zijn meer kleinere providers zoals Tweak en Fiber en Solcon. Met 50.000 abonnees moet je best een ISP uit de grond kunnen stampen.
Je moet niet vergeten hoe sterk het merk XS4ALL is bij Tweakers. Bij heel veel mensen Tweakers roept dit een premium ervaring op
Gecorrigeerd. En dat is al meerdere keren aangehaald, er is écht maar een hele kleine groep Nederlanders die deze ervaring/mening deelt. Er zullen ongetwijfeld ook nog altijd mensen bij XS4ALL zitten omdat ze "het mailadres niet kwijt willen" (hoeveel mensen hebben/hadden na allerlei fusies nog e-mail adressen met @worldonline.nl, @hetnet.nl, @home.nl, etc.) en als XS4ALL naar KPN gaat maar ze hun mailadres nog mogen houden gaan ze gewoon naar KPN mee.

Nee, het merk XS4ALL is niet sterk, het is sterk bij 'n hele kleine groep mensen. De rest van Nederland kent alleen "Ziego".
Is jouw correctie wel een correctie of meer een onderbuik-i-fixed-that-for-you? Dat jij van mening bent dat het merk alleen onder Tweakers sterk zou zijn, beschouw ik zonder bronvermelding simpelweg als het herhalen van een gerucht (minder netjes geformuleerd: elkaar napraten).

Sterker nog, ik hecht er als tweaker veel minder waarde aan dan sommige incidentele klanten die ik er wel over sprak - vragende waarom ze zo'n dure provider meerwaarde vonden hebben. Je moet het dan zoeken in de groep die niet zoveel van computers weet of vindt 'dat ze het gewoon moeten doen' maar wel waarde hecht aan het 'premium' gevoel (heeft ook te maken met het 'gewoon moeten werken'), aan de idealistische insteek (vrijheid, privacy), etc. Je denkt dan misschien aan hipsters, en die zullen ook zeker een deel van de klantenkring vormen, maar ik denk ook aan mensen als journalisten, cameramannen, etc..

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 september 2019 12:13]

Een tweede "tweakers" ISP zoals Tweak zou echt niet misstaan
Liever tweak die zijn dienstverlening gaat verbeteren! https://www.ervaringen.nl/tweak.nl
Mwah, dat ze zover gaan vind ik een goed teken. Goed bezig actiecomité.
Klopt, niet heel Nederland moet klant worden van een nieuwe provider. Maar ik vind dit een zeer alternatieve 'beweging' en ik denk dat de meeste mensen hiermee gaan bewegen.
Blijkbaar is 75% van de ondertekenaars XS4ALL klant.
https://xs4allmoetblijven...ding-nieuwe-provider-aan/

Het is ook GEEN verlies post: (zie site: https://xs4allmoetblijven.nl/daarom/ )
Tja maar gaat die 75% ook overstappen naar hun nieuw op te richten provider ?
ik gok op nee.
Voor mijn persoonlijke keuze in mijn hart zeg ik ja overstappen.
Maar ik voorzie nu al de problemen met nieuw ip adres (ipv4 /ipv6)
hele huis van slag iedereen krijgt nieuw emailadres (ja ouderwets en geen google /hotmail /outlook emailadresen)

dus die 75% overstappers gaan ze naar mijn idee nooit halen.
Klopt ze verwachten ongeveer 50% van XS4ALL klanten van degene die protesteren.

Dus 50% van die 75%...

Voor dat mailadres heb ik jaren geleden al een oplossing... ik gebruik NOOIT email adressen van de provider. En heb dus ook m'n eigen (mail) domain... + eigen (mail) server + ... dus mail adresssen veranderen voor mij niet... Ik heb voor alle adressen (IPv4 & IPv6) die relevant zijn een PTR record van XS4ALL. Dat is wel noodzakelijk.
Verder zijn de werkelijke waarden van het IP adres niet zo heel erg relevant, DNS is via een ZoneEdit DNS server. IP adres aanpassingen is wel 1-2 uurtjes werk vrees ik mits voorbereid kan die cutover ook 5 minuten pijn doen, Anders 1 dag worst case.
Geen IPv6 is wel een dingetje dat roet in het eten zou kunnen gooien >50% van mijn verkeer is IPv6.
Een variabel adres Proximus style zou heel vervelend worden (>1 maal per dag gedwongen een ander adres).

IP adressen zijn niet zo relevant voor de verschillende gebruikers. Als het nieuwe adres uit een reeks komt die nog ergens in het verleden door spammers is gebruikt dan zal dat nog naijlen... )
Dat en KPN gaat gewoon alles bieden dat XS4ALL nu biedt. Enkel het naampje gaat weg, dus het lijkt een totaal non-issue te zijn op alle fronten wat nu gebruikt wordt voor PR om te proberen tractie te krijgen om een eigen bedrijf op te zetten. Althans zo komt het heel erg op mij over.
Dat en KPN gaat gewoon alles bieden dat XS4ALL nu biedt.
Voor bestaande en nieuwe klanten?

En wat nu als hiervan wordt afgeweken?
Grappig, in mijn ervaring hebben juist bijzonder veel mensen die allerminst power users zijn Xs4all puur en alleen omdat ze niets dan slechte ervaringen met andere providers hebben gehad en eenmaal overgestapt op Xs4all gewoon ongestoord kunnen internetten, bellen en TV kijken en dat zo willen houden. Willen besparen op de kosten zit in ons bloed maar uiteindelijk is het blijkbaar voor veel mensen toch belangrijker om gewoon goede dienstverlening te krijgen. Er is een reden dat Xs4all "beste provider" blijft winnen jaar na jaar.
Nu heb ik wel ervaring als klant van KPN maar niet van XS4all dus ik kan zelf de diensten niet vergelijken. Waarom zijn er zoveel mensen tegen ? Was het de prijs/kwaliteit, extra diensten, unieke service, etc ?

Iemand die dat kort kan toelichten ?

[Reactie gewijzigd door KraveN op 26 september 2019 09:34]

Ze hadden een aantal usp's, maar daar waren niet genoeg mensen in geïnteresseerd. Ik hoop dat ze die campagne snel doorzetten zodat het duidelijk wordt dat het economisch niet haalbaar is een idealistische isp te runnen
Er waren genoeg geinteresseerden, xs4all draait een leuke winst. KPN wil alleen graag de winstmarge vergroten door klanten uit te knijpen en van mindere service te voorzien.
Ik denk juist dat na de merge het totaalpakket beter wordt én wellicht zelfs goedkoper wordt dan via XS4ALL nu. Deze fusie lijkt voor iedereen beter, behalve de mensen die perse willen dat de naam hetzelfde blijft. :)
Dat talkingpoint blijf je maar hanteren, maar het gaat hier niemand om de naam (nou ja, het zal voor sommigen best een pre zijn dat ze hun @xs4all adres kunnen blijven houden, maar het is niet de kern) en dat heb ik je al eens uitgelegd.
https://xs4allmoetblijven.nl/daarom/

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 september 2019 16:18]

Ik begrijp de angst, maar heb toch het gevoel dat die irrationeel en overtrokken is. Op z'n minst voorbarig. Als het doorgaat zoals de planning is, dan zie ik echt niets veranderen behalve de naam en centreert het beklag zich daarop.
Heb jij bronnen waarom het beter en goedkoper wordt na de merge? De naam interesseert me helemaal niets, maar ik heb weinig vertrouwen in KPN gezien hun track record. O.a. het de nek omdraaien van Reggefiber tot een halfjaar geleden.
Evenmin als dat jij bronnen hebt dat het slechter en duurder gaat zijn. :P Maar waarom ik het denk: KPN heeft over het algemeen altijd goede kwaliteit geboden, ja natuurlijk wat gebieden uitgezonderd en je zult altijd mensen hebben die een kutervaring hebben gehad - maar vind maar eens een provider zonder klachten. XS4ALL is al jaren van KPN. Ja er zijn een paar verschillen in dienstaanbod richting consumenten (vast IP, grotere range, PTR, etc), maar die verschillen wil KPN weghalen door dat zelf ook aan de consumententak te gaan bieden - iets wat ze zakelijk overigens al doen dus de know how is er sowieso al (en als t niet bij KPN is dan wel bij de XS4ALL staff die overgaat). KPN is daarnaast op ‘t moment hard bezig om hun virtuele router/switch/firewall te testen, de stap die een groot voordeel dat XS4ALL nu biedt aan consumenten behoorlijk gelijk trekt. Blijft over eigen modem keuze, wat ze sowieso eigenlijk moeten gaan doen en precies ook waar dat virtuele platform een enorme hulp bij gaat bieden. KPN heeft daarnaast iets dat XS4ALL niet heeft: 24/7 support, MAAR eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat KPN daar vanaf wil omdat ze tools om problemen op te lossen ook willen gaan aanbieden op hetzelfde moment - er is dan enkel interactie nodig voor facturatie problematiek en algehele storingen of storingen in de wijkkast; voor consumenten is een 24/7 SLA met 3 uur responstijd niet bepaald nodig, dus dat kan prima naar model van XS4ALL nu: van 8 tot 22 KS.

Als je dat bij elkaar opsomt blijft er eigenlijk geen reet over waar XS4ALL zich dan nog zou onderscheiden. En doordat het allemaal hetzelfde netwerk en bedrijf wordt is de overhead een stuk kleiner waardoor het vanuit optiek van KPN niet veel duurder hoeft te worden en zelfs goedkoper zou kunnen. (Of ze dat ook gaan doen is een ander verhaal hoor, maar als ze extra willen concurreren zou het geen slechte move zijn.)

Dit alles tezamen is waarom ik het doomdenken wat overdreven vindt, zeker omdat men niet eens KPN de kans wilt geven om het te bewijzen - nee, het zal slecht zijn, het zal allemaal wegvallen, KPN gaat iedereen naaien en alles dat XS4ALL biedt zogenaamd opheffen - terwijl daar geen sprake van lijkt te zijn. Ik zie enkel potentie tot voordelen eigenlijk, slechts nauwelijks kans op nadelen tenzij KPN opeens alles schrapt - wat echter geen optie lijkt te zijn vanwege nieuwe wetgeving. Die merge is dus volstrekt logisch en deels voortvloeiend uit nieuwe wetgeving.

Met reggefiber was wel een genuanceerder verhaal he. Van de ACM en EU moest KPN sinterklaas gaan spelen en alles dokken qua aanleg om er vervolgens geen controle over te hebben. Nu Ziggo dat ook moet gaan doen en KPN door 5G baat heeft bij een grotere glasring wordt het een betere level playing field, is de concurrentie weer eerlijk, is er een veel gezondere businesscase voor investering en wat zien we? KPN is weer volop bezig met de glasaanleg... Ik vind het onterecht om KPN (alleen) verantwoordelijk te houden voor de vertraagde glasuitrol terwijl de overheid daar een enorme rol in heeft gespeeld. Een negatieve rol, welteverstaan.

Afijn, zo kan ik nog wel ff doorgaan. Alles wat ik zie wijst er op dat KPN alles gaat bieden dat XS4ALL biedt en misschien nog wel meer. Ik snap de ophef dan ook niet zo, het lijkt behoorlijk irrationele angst te zijn - zeker gezien er zulke positieve signalen zijn.
KPN hobbelt al jaren achter XS4ALL aan. Dat is niet erg, dat is wat de klanten van KPN willen.

De 'kwaliteit' van de KPN kom je tegen als je een nieuwe DSL lijn wil. Volstrekte chaos. Jammer natuurlijk een nieuwe ISP op dat punt niets kan veranderen.

De 'kwaliteit' van de KPN kan je ook zien aan het afschaffen van ISDN. Mensen die geen verstand hebben van techniek verzinnen wat alternatieven voor ISDN en staan dan met een mond vol tanden als blijkt dat er niets van klopt.

Een grote groep XS4ALL klanten zit niet te wachten op zo'n bedrijf. Veel hebben aan de de hand van KPN televisie al kunnen zien hoe 'fantastisch' het is als KPN verantwoordelijk is voor een produkt.

Er is heel veel vernieuwing mogelijk. Bij KPN blijven betekent dat wat XS4ALL biedt langzaam wordt afgeschaft en dat er niets nieuws bij komt. Dan gok ik liever op een nieuwe ISP. KPN is altijd nog een optie als het niet lukt.
Wat is er mis met KPN's TV platform dan? Het werkt prima, de ontvangertjes vreten geen hol aan stroom en zijn daarmee erg snel en efficiënt. Sure, de UI is spuuglelijk maar dat is wel het minste om je druk om te maken. Een mooie UI zoals bij Horizon was hartstikke leuk natuurlijk, maar dat apparaat werkte voor geen ene kl*te. Dan toch liever een afgrijselijke UI, maar wat wel gewoon snel, stabiel werkt.
Grootste probleem is geloof alles wat te maken heeft met de virtuele videorecorder. Klanten kunnen erg pissig worden als er bijv. opnames verdwijnen of als bepaalde manieren van terugkijken van een zender van de een op de andere dag zonder waarschuwing niet meer werkt.

Dan is er geloof ik nog hoe er met kanaalnummers en SD en HD geschoven wordt. Niet echt een produkt om vertrouwen in te hebben.
Opnames verdwijnen na een jaar. Dat vind ik ook belachelijk overigens, maar voor zover ik heb begrepen is dat iets dat de TV boeren hebben afgedwongen. XS4ALL doet precies hetzelfde, helaas.
Hetzelfde met dat f-ing begin gemist, als je dat gebruikt mag je de reclames niet doorspoelen. Ook het resultaat van wat de zenders willen en idem wederom ook helaas het geval bij XS4ALL. ;(
Daarvoor moeten we boos kijken naar Hilversum. ;)

SD en HD zijn juist door KPN samengevoegd?
Als je verbinding geen HD aankan of de zender biedt geen HD dan krijg je de SD-variant. Kan je wel HD hebben en biedt de zender het, dan krijg je gewoon een HD signaal. Altijd op dezelfde locatie, dus NL1 SD en HD zitten beiden op 1; RTL4 SD en HD zitten op 4, et cetera. Er zit geen onderscheid meer in. Dat was een paar jaar geleden inderdaad het geval, maar dat is allang opgelost gelukkig. :P Het enige dat nog loszit zijn de glaskanalen 660 tot 670 (uit m'n hoofd). Maar daar heb ik persoonlijk de meerwaarde nog niet van kunnen ontdekken. Eerder was die er wel omdat je dan Dolby Digital kreeg, maar dat is nu ook het geval bij de reguliere HD-zenders. Het signaal lijkt niet anders, de beeldkwaliteit lijkt niet beter - ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom die glaskanalen er (nog) zijn.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 september 2019 15:55]

Het gaat niet om het automatisch verdwijnen van opnames. Het gaat om allerlei bugs waardoor nog niet verlopen opnames er toch niet zijn.
Oh geen idee, dat heb ik gelukkig (nog) niet meegemaakt. Was dat ook een paar jaar geleden of is dat een recent probleem?
Ik lees vooral een hoop aannames.

- Dat er wetgevingen in het leven zijn geroepen met betrekking tot privacy, wil niet zeggen dat alles in kannen en kruiken is. XS4All maakte van veiligheid en privacy nagenoeg een hobby, dat was bedrijfscultuur (voordat het een KPN feestje werd althans). Een gamele auto met gordel en airbag voldoet ook aan de wettelijke eisen, maar je voelt je toch écht veiliger in een Volvo of Audi.

- Dat men beloftes maakt is nu natuurlijk irrelevant. Als je de brief hierboven er op na slaat heb je eigenlijk alles wat je moet weten over de manier waarop KPN om gaat met dingen die niet zwart op wit staan met handtekening.

- KPN een kans geven zich te bewijzen slaat als een tang op een varken. Zie auto voorbeeld hierboven. "Kom op, je heb het niet eens geprobeerd! Het gaat vast goed komen"

- Ik snap niet waarom de signalen positief zijn. Alle verhalen die uit het KPN kamp komen zijn echt super matig. "Mijn verbinding deed het niet, en 3 dagen later was het opgelost". Nou, wat fantastisch.
- Dat er wetgevingen in het leven zijn geroepen met betrekking tot privacy, wil niet zeggen dat alles in kannen en kruiken is. XS4All maakte van veiligheid en privacy nagenoeg een hobby, dat was bedrijfscultuur (voordat het een KPN feestje werd althans). Een gamele auto met gordel en airbag voldoet ook aan de wettelijke eisen, maar je voelt je toch écht veiliger in een Volvo of Audi.
Ik heb het helemaal niet over privacy gehad.
- Dat men beloftes maakt is nu natuurlijk irrelevant. Als je de brief hierboven er op na slaat heb je eigenlijk alles wat je moet weten over de manier waarop KPN om gaat met dingen die niet zwart op wit staan met handtekening.
Welke brief doel je precies op, die gepubliceerd is op over ons?
- KPN een kans geven zich te bewijzen slaat als een tang op een varken. Zie auto voorbeeld hierboven. "Kom op, je heb het niet eens geprobeerd! Het gaat vast goed komen"
Ahhh okee, dus bij voorbaat er vanuit gaan dat het totaal gaat mislukken en absoluut niet goed kan gaan is helemaal prima en slaat wel ergens op, maar nuance aanbrengen, een andere mening geven en het eerst even rustig aan te willen kijken om te zien wat KPN gaat doen voordat je een oordeel velt is irrationeel en slaat als een tang op een varken. Helder. :+ De tijdgeest heden ten dag I guess, omgekeerde wereld.
- Ik snap niet waarom de signalen positief zijn. Alle verhalen die uit het KPN kamp komen zijn echt super matig. "Mijn verbinding deed het niet, en 3 dagen later was het opgelost". Nou, wat fantastisch.
Over dingen die nergens op slaan gesproken...
de winst van xs4all is vooral te danken door het geld van KPN
Van toen ja. Inmiddels maken ze gewoon winst op eigen houtje, ondanks dat een deel daarvan richting KPN vloeit.
"te danken door" is niet echt een bestaande uitdrukking, maar ik denk dat ik wel snap wat er staat.

Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat KPN geld zou steken in een dochteronderneming die geen winst draait. Natuurlijk wel in de vorm van normale investeringen, maar dat doet elk bedrijf en is niet bedoeld om een bedrijf kunstmatig in de lucht te houden.
Ja sorry. Maargoed de 120 miljoen wat kpn heeft betaald voor xs4all dan? Terwijl het maar 10 miljoen omzette en 10 miljoen verlies leed. Natuurlijk is het later wel weer terugverdiend, maar ze hebben zat geld gekregen voor een goede basis en konden daardoor winst gaan maken. Anders was het in 98 allang failliet

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 26 september 2019 13:57]

Wat je beschrijft, klinkt als normale investeringen die bedoeld zijn om een bedrijf in staat te stellen goed te functioneren. Dat doet elke eigenaar van een 'in principe gezond bedrijf', is dus niet speciaal iets waar je KPN voor moet bedanken. Dat die het zo lang in stand gehouden hebben, toont juist aan dat xs4all zelf in staat was om winst te draaien.
Noem dan maar nog een bedrijf op die zoveel betaald om een bedrijf te redden van faillissement als dat normale investeringen zijn. is niets normaals aan, ze hadden het al veel eerder kunnen betrekken bij de merknaam, maar hadden toen die tactiek nog niet.
Als we gaan kwartetten met bedrijven, noem eens een bedrijf dat een verliespost 20 jaar in stand houdt. Denk niet dat je dat makkelijk gaat vinden, en zeker niet KPN.

Zelfs als een investering vrij groot is, doe je die in principe alleen in een levensvatbaar bedrijf.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 september 2019 19:06]

Waarom ben je aan het liegen? XS4ALL maakte winst.
Alles wat je noemt. Voor mij vooral belangrijk: diensten. Vaste IPv4 range, support voor eigen router, reverse DNS (PTR) en native IPv6 met een vaste /48 range.
Bij XS4all hebben ze kennis, bij KPN niet.

Ik probeerde eens de internetverbinding te verhuizen van het 1e aderpaar naar het 2e aderpaar. Bij de klantenservice van KPN kwam ik na een uur lang bellen niet verder dan "Huh, wat?". Toen maar naar XS4all gegaan, binnen tien minuten klaar.
ik vind het eerlijk gezegd allemaal een beetje dom gedoe...(sorry, XS4ALL fans).
FF zonder inhoudelijk naar XS4ALL te kijken hoor, maar 't is gewoon bedrijfseigendom van KPN, dus kan KPN zelf beslissen of ze 't willen verkopen of integreren of opheffen of wat dan ook.
Dat 'men' het daar niet mee eens mee is, snap ik...buiten de emotie, zullen er ook wel banen op de tocht komen, dus dat men voor die banen vecht, begrijp ik.
Maar om nu te gaan crowdfunden om een eigen, commercieel, bedrijf te gaan opzetten? Dat vind ik wel erg ver gaan. Dus het publiek vragen om te betalen om een eigen bedrijf op te zetten en daar vervolgens over een tijdje gewoon winsten mee behalen? Ik vind het vaag en ik zou er (als ik het al had) geen cent in steken. Zoek dan een inversteerder, ga naar de beurs en verkoop aandelen. Of beter nog, zoek een inversteerder die het label XS4ALL toch kan kopen van KPN (dus niet een inversteerder in de hoek van internet/telefonie, want dan wordt het concurrentierisico te groot voor KPN, maar gewoon een suikeroompje met een paar miljoenen teveel op de bank die geen risico vormt voor KPN.

Begrijp me niet verkeerd...ik heb een hekel aan het feit dat er maar een paar groten overblijven en ik juig het toe als kleinere bedrijven onafhankelijk willen blijven, maar XS4ALL is al niet meer onafhankelijk vanaf het moment dat KPN dit bedrijf heeft gekocht. Vanaf dat moment (wat de onderlinge afspraken ook zijn), kun je op je vingers natellen dat die situatie niet eeuwig houdbaar is. Je ziet dat ook in andere samenwerkingen zoals KLM-Air France...als de overheid geen aandeelhouder was, heette het geheel allang Air France...
Het is natuurlijk het goed recht van KPN om te doen met XS4ALL wat ze willen. Maar XS4ALL biedt een uniek pakket van diensten wat je bij geen andere provider vindt, en ondanks de mooie beloftes van KPN is de kans klein dat dit gehandhaafd blijft na de integratie in KPN. Dat zie je al uit de leegloop van de core staff van XS4ALL. KPN heeft gewoon hele andere belangen.

Ik ben dus zeker geïnteresseerd in een crowdfunding om een provider op te zetten die het stokje van XS4ALL kan overnemen om de diensten te leveren waar ik voor betaal. Er is nu simpelweg geen alternatief waar ik naartoe over kan stappen.
Waarom zou die kans klein zijn? Als je de ontwikkelingen volgt is de kans juist zeer groot dat KPN wel degelijk juist alles gaat bieden dat XS4ALL nu biedt en waarschijnlijk nog meer.

Overstappen zal dus niet nodig zijn gezien er helemaal niets veranderd behalve de naam.
KPN gaat echt niet zijn IP (core) netwerk aanpassen aan het model van XS4ALL, KPN gaat ons echt niet statische IPv4 adressen aanbieden. KPN gaat me ook niet een /48 IPv6 subnet aanbieden. KPN gaat me ook niet voor 10 euro een /29 IPv4 subnet aanbieden. KPN gaat niet de SIP credentials van hun VoIP platform aanbieden. KPN gaat echt niet de klant keuze geven over welke poorten wel of niet geblokkeerd worden op de verbinding. KPN gaat de klant geen reverse DNS entries aanbieden. Moet ik nog even doorgaan?

Er is echt wel wat meer aan te bieden dan een Fritzbox en een verbinding....
Je mag best doorgaan hoor, maar begin eerst even met vertellen waarom je denkt dat KPN dat niet gaat aanbieden. Ik zie namelijk geen reden waarom ze dat niet zouden doen. Ze kunnen het prima. Plus in principe heb je bij KPN als klant al een static IP, maar officieel is het inderdaad een tijdelijke lease. Ik heb al 3 jaar hetzelfde IP ondanks stroomstoringen en dergelijken en betaal er geen cent extra voor. :+ De stap om dat gegarandeerd te krijgen is mega klein en eigenlijk zal KPN zelfs glimlachen dat mensen ervoor bij willen betalen - ze hoeven er bijna niets voor te doen, win-win.

Overigens, poorten blokkeren en dergelijken komt er wel degelijk. KPN heeft een compleet virtueel systeem gebouwd in aanloop naar vrije modemkeuze wat precies kan doen wat jij daar eist. Ook die SIP credentials ga je krijgen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 september 2019 13:14]

Ik zie echt niet in waarom dit KPN zal aanbieden. Zover ik heb begrepen is in de huidige infrastructuur van KPN e.e.a. al niet zomaar op te lossen. Maarja ik weet niet hoe of wat er gebeurd in de toko dus weeg daar ook niet teveel waarde aan. Zelfs op een zakelijke aansluiting voor ZZP/MKB (niet grootzakelijk) is een vast IPv4 adres (kan alleen bij KPN EEN) niet zomaar gratis.

KPN kennende gaat het niet zomaar aanbieden, dat blijkt ook dat de managers hier totaal geen oog voor hebben van alle communicatie die ik ontvang.

Bij mij is een reverse DNS record instellen wel een deal breaker, dat heb je echt wel nodig als je eigen mail server draait. VPSen heb ik genoeg, maar daar draai ik ook mijn eigen mail niet op.
Alternatieven zijn er genoeg en nee je hebt van alles niet nodig, net zo min je een auto nodig hebt. Alleen pas jij je wel aan op wat je hebt. Aangezien ik hoop spullen draai die wel afhankelijk zijn van de huidige XS4ALL dienstverlenging ben ik ook van die klanten die er moeite mee heeft.

Maar als jij me nou vertelt waarom jij dit allemaal weet terwjil je zelf geen XS4ALL klant bent en ook geen KPN klant meer bent. Wij weten allebei niet hoeveel klanten het zijn die aan zulke dingen waarde hechten. De meerderheid gaat het om als er problemen zijn met je verbinding dat support je dan helpt ipv afschepen met een script of andere lompe oplossingen.

Ik heb jaren bij Ziggo gezeten (noodgedwongen DSL was geen optie met 2 MBit/s), jarenlang capaciteits problemen gehad waar support en monteurs er gewoon niet uitkomen. Toen Reggefiber eindelijk van plan was om glasvezel aan te leggen was ik 1 van die mensen die al voordat de vezel in de grond lag al een abonnement had afgesloten. Ziggo is *heel ver* gegaan met mij te behouden. (Kwam op neer tot jaar bijna gratis internet plus afkoop contract bij XS4ALL). Ik heb geweigerd, ja de gemiddelde zal hier in mee gaan. XS4ALL heeft hetzelfde keer gehad, echter kostte dit mij minder dan 10 minuten met support om hier duidelijkheid over te krijgen, en was het probleem ook daadwerkelijk opgelost na 2 weken. Bij Ziggo was het na 2 jaar klungelen nog niet opgelost. Als het een keer was opgelost dan kwam de volgende snelheidsverhoging weer aan en was het weer maanden/jaar drama om het weer opgelost te krijgen. Het grootste probleem is dat de support afdeling gewoon niet geschikt is voor dit soort taken en je er ook niet door komt. Je bent eenheidsworst, heb je toevallig verstand van netwerken (omdat dit toevallig je werk is) dan heb je simpelweg pech.

Mocht plan B niets worden, dan is de overstap naar een zakelijke provider over Reggefiber netwerk. Zit alleen met TV, aangezien ik coax al had afgeschreven in mijn nieuwbouw... Dat wordt dan UTP eruit en COAX erin of iets dergelijks...

EDIT: Ik zie dat jij een CEO bent bij een ISP, als jij deze diensten nou aanbiedt heb je in iedergeval wat klanten erbij......

[Reactie gewijzigd door jDuke op 26 september 2019 13:41]

Ik zie echt niet in waarom dit KPN zal aanbieden. Zover ik heb begrepen is in de huidige infrastructuur van KPN e.e.a. al niet zomaar op te lossen. Maarja ik weet niet hoe of wat er gebeurd in de toko dus weeg daar ook niet teveel waarde aan. Zelfs op een zakelijke aansluiting voor ZZP/MKB (niet grootzakelijk) is een vast IPv4 adres (kan alleen bij KPN EEN) niet zomaar gratis.
Op het nieuwe platform moet het prima kunnen.
Maar het hoeft toch ook niet gratis? :) Ik bedoel, eerlijk is eerlijk, XS4ALL is wel een stukje duurder dan KPN. :P Het lijkt me niet dat KPN klanten opeens gratis alle extra's die XS4ALL biedt gaan krijgen, daar zal vast een premium tegenover staan.
Bij mij is een reverse DNS record instellen wel een deal breaker, dat heb je echt wel nodig als je eigen mail server draait. VPSen heb ik genoeg, maar daar draai ik ook mijn eigen mail niet op.
Alternatieven zijn er genoeg en nee je hebt van alles niet nodig, net zo min je een auto nodig hebt. Alleen pas jij je wel aan op wat je hebt. Aangezien ik hoop spullen draai die wel afhankelijk zijn van de huidige XS4ALL dienstverlenging ben ik ook van die klanten die er moeite mee heeft.
Zeker. Al kan het in principe ook dirty door je mailserver de standaard PTR van KPN te laten gebruiken. Eg ipxx.blabla.planet.nl of wat het ook moge zijn. Dat ziet er in de headers wat minder mooi uit maare... Wie bekijkt die nou? Maar ik snap wel wat je bedoelt hoor, natuurlijk is een eigen rDNS instellen fijner en mooier en biedt meer controle.

Ik dénk, en correct me if I'm wrong want ik wil je geen woorden in de mond leggen, dat je bedoelt dat je bang bent dat het weg gaat vallen? Als je er moeite mee hebt zou het al vaststaan dat de diensten verdwijnen, maar als ik kijk naar de ontwikkelingen bij KPN en wat ze gezegd hebben weet ik niet of dat terecht is. (Ook niet of het onterecht is, time will tell. Ik snap de angst dus wel.) Als KPN hetzelfde en misschien nog meer gaat bieden dan is het toch allemaal prima en is er geen probleem? :) Of heb je er dan nogsteeds moeite mee? Zo ja, zou je dat dan uit kunnen leggen? Want dat is wat ik niet snap aan veel commentaar hier, sommige mensen lijken zelfs als KPN exact hetzelfde zou gaan aanbieden het nog steeds waardeloos vinden - en die gedachtengang heb ik moeite mee om te begrijpen.
Maar als jij me nou vertelt waarom jij dit allemaal weet terwjil je zelf geen XS4ALL klant bent en ook geen KPN klant meer bent. Wij weten allebei niet hoeveel klanten het zijn die aan zulke dingen waarde hechten. De meerderheid gaat het om als er problemen zijn met je verbinding dat support je dan helpt ipv afschepen met een script of andere lompe oplossingen.
Ik ben wel klant van KPN. Is de uitbater van het glas in deze regio en ze zijn de goedkoopste optie voor wat ik wil hebben, dus dat was een vrij simpele keuze. :P
Maar het maakt niet zo uit, ook als niet klant zou ik het weten. Het komt simpelweg voort uit gesprekken met collega's. (En dan bedoel ik het in de zin van: mensen die hetzelfde beroep doen/een soortgelijke functie en passie hebben - ik werk niet bij KPN, dus niet collegae in die zin. :P) Interesse dus. Wist al een tijdje dat ze hier mee bezig waren, volgens mij zelfs voor dit debacle maar dat weet ik niet 100% zeker meer. 2 maanden geleden was er na een stroomstoring een probleempje met het NT-kastje, terwijl we aan het wachten waren op diagnose raakte ik met de KS-medewerker in gesprek en die gaf me mooi een update over hoe het er intussen voor stond. Dat platform is behoorlijk vergevorderd en zo kwam ik ook aan de info dat de 24/7 klantenservice misschien gaat verdwijnen omdat het nieuwe platform in staat is de meeste problemen zelf te fixen, enkel problematiek met facturatie en algehele storingen (waar de KS dan sowieso niets aan kan doen maar men moet wachten op een storingsmonteur) zijn dan zaken waarvoor je echt bij de KS moet aankloppen. Wel komt er dan een premium afdeling zoals bij XS4ALL waar je in-depth informatie kan krijgen van doorgewinterde technici. Althans, dat was het plan voor zover ik het begreep.
Ik heb jaren bij Ziggo gezeten (noodgedwongen DSL was geen optie met 2 MBit/s), jarenlang capaciteits problemen gehad waar support en monteurs er gewoon niet uitkomen. Toen Reggefiber eindelijk van plan was om glasvezel aan te leggen was ik 1 van die mensen die al voordat de vezel in de grond lag al een abonnement had afgesloten. Ziggo is *heel ver* gegaan met mij te behouden. (Kwam op neer tot jaar bijna gratis internet plus afkoop contract bij XS4ALL). Ik heb geweigerd, ja de gemiddelde zal hier in mee gaan. XS4ALL heeft hetzelfde keer gehad, echter kostte dit mij minder dan 10 minuten met support om hier duidelijkheid over te krijgen, en was het probleem ook daadwerkelijk opgelost na 2 weken. Bij Ziggo was het na 2 jaar klungelen nog niet opgelost. Als het een keer was opgelost dan kwam de volgende snelheidsverhoging weer aan en was het weer maanden/jaar drama om het weer opgelost te krijgen. Het grootste probleem is dat de support afdeling gewoon niet geschikt is voor dit soort taken en je er ook niet door komt. Je bent eenheidsworst, heb je toevallig verstand van netwerken (omdat dit toevallig je werk is) dan heb je simpelweg pech.
Hehe. Ik heb precies dezelfde ervaring met Ziggo. 's nachts klapte elke keer de internetverbinding er volledig uit. Geen upstream channels meer, alleen een enkele downstream. Dit gebeurde in de hele straat. Dit kon enkele minuten duren, soms een paar uur. Overdag nergens last van. Dan bel je overdag de KS: ja maar meneer, nu werkt het weer, wij zien nu niets geks dus ik kan geen monteur sturen. Wilt u een monteur dan moet u dat zelf betalen. Ja amefuckinghoela, dat gaat niet gebeuren natuurlijk. Zelfs met meerdere buren een brief ondertekend en verstuurd: jammer, lijn is doorgemeten en op dat moment werkt het gewoon. 's nachts is er niemand aanwezig dus je hebt pech omdat je het probleem nooit kan laten analyseren op het moment dat de KS geopend is. Diep trieste shit was dat.

... Bij KPN? Alle problemen worden altijd direct opgelost. En zo nodig zelfs uit eigen beweging gecompenseerd. We hebben hier een nieuwbouwwoning met glas. Reggefiber had het NT-kastje niet aangesloten. KPN stuurt een monteur. Is er de volgende dag. Blijkt de verkeerde monteur te zijn. :+ Voor jan-lul naar het huis gereden (+/- 80KM verderop), afijn. Toen was het weekend, dus kon pas 3 dagen later weer een monteur komen. Die was een half uur te vroeg en heeft netjes op me gewacht tot ik er was. Met 5 minuten de boel gefixt en we zijn online. Word ik later weer gebeld door KPN: 1 maand gratis en tijdelijk extra korting + HBO een maand gratis (dat was er toen nog bij KPN ;() voor het ontstane ongemak voor het fout aansturen van de monteur. Kijk, dat is service. :) Foutjes zijn menselijk dus ik lag er niet eens wakker van dat een foute monteur was aangestuurd, maar toch werd het aangeboden. Je snapt wel wat een verademing dat was in vergelijking met jarenlang een brakke Ziggo verbinding. :P

Afijn, ik vind de klantenservice van KPN, en vooral die in de avonduren (dan zitten er minder scriptlezers "heeft u het al uit/aan gezet?") over het algemeen van erg goede kwaliteit. Ik heb ze gelukkig bijna nooit nodig, en als er iets is is het vaker iets met IPTV dan met internet. Altijd kundige mensen aan de lijn die tenminste snappen wat je bedoeld. Ook een keer een uur aan de lijn gezeten met zo'n sjaak om te proberen een bepaalde setup voor elkaar te krijgen (die absoluut niet door KPN werd support overigens, maar hij wilde wel helpen :P) die niet lekker wilde vlotten. Prima te doen.

Ik verwelkom dan ook het idee dat KPN de diensten van XS4ALL nu ook aan KPN-klanten wil gaan aanbieden. Aan iedereen dus. Hoef je niet meer perse naar XS4ALL over te stappen (wat voor mij helemaal niet gunstig is) maar nu krijg je gewoon het beste van twee werelden onder één bedrijf. Dat mensen dat niet toejuichen maar het een verschrikkelijk idee vinden: dát snap ik dus echt niet.
Sure, als KPN het toch niet blijkt te doen: ja, dan snap ik het. Natuurlijk, dan zou ik ook enorm pissig worden als ex-XS4ALL klant. Maar het lijkt er nu op dat KPN al veroordeeld wordt voordat dit ook maar enigszins aan de orde is en alles er op lijkt te wijzen dat ze wel degelijk diezelfde dienstverlening gaan aanbieden, en daarom snap ik de ophef en boosheid niet. Enkel de naam lijkt te verdwijnen, meer niet.
EDIT: Ik zie dat jij een CEO bent bij een ISP, als jij deze diensten nou aanbiedt heb je in iedergeval wat klanten erbij......
Ander type ISP, gaat niet over vaste aansluitingen - sorry!
één maand gratis HBO is natuurlijk ook een marketing middel, de bedoeling is dat je na die maand de series die je aan het volgen was wilt blijven kijken, dus een abonnement afsluit.

De rest van je post komt over alsof je bij KPN werkt, ik lees geen dingen die bij ieder ander bedrijf niet kunnen. Als een verbinding down gaat dan wordt deze gerepareerd. Ja, me dunkt dat ze dat gaan oplossen, maar wat voor ballentent run je als je de enige dienst die je levert niet eens binnen één dag in orde kan hebben.

Met dit soort ervaringen kan ik heel goed begrijpen dat mensen de bovenstaande brief ergelijk vinden en maar wat blij zijn dat er een alternatief aan komt.
één maand gratis HBO is natuurlijk ook een marketing middel, de bedoeling is dat je na die maand de series die je aan het volgen was wilt blijven kijken, dus een abonnement afsluit.
De korting niet. Maar dan nog, nou en? Ten eerste had ik al HBO, dus het scheelde me geld. En als ik het niet had gehad dan had ik het misschien ook gewild om even de eerdere seizoenen GoT nog eens te bingen of had ik misschien brutaal gevraagd of ik ipv HBO iets anders mocht hebben. (Ziggo Sport bijvoorbeeld, al heb ik geen idee of dat destijds al een ding was. Maar goed, 't ging om het idee.) Dat gedoe altijd over dat in natura compensatie een probleem zou zijn deel ik niet. Als het iets is dat je eigenlijk wilde hebben en je krijgt het (tijdelijk) gratis of met dikke korting, what's the problem? Daarnaast kan je prima in je agenda zetten: HBO weer opzeggen. Tadaa. Ze hadden niets hoeven bieden en zeker niets extra's bovenop reeds een maand gratis. Dat is al erg riant, zeker gezien ik er niet bijzonder veel hinder van ondervond. Maar ik denk dat het voor sommige mensen nooit goed is. :P
De rest van je post komt over alsof je bij KPN werkt, ik lees geen dingen die bij ieder ander bedrijf niet kunnen. Als een verbinding down gaat dan wordt deze gerepareerd. Ja, me dunkt dat ze dat gaan oplossen, maar wat voor ballentent run je als je de enige dienst die je levert niet eens binnen één dag in orde kan hebben.
Dan heb je de rest van de post simpelweg niet gelezen. En de post waar ik op reageerde ook niet, dus kennelijk heb je ook de context en waarom ik het schreef niet meegekregen. Prima als je wat frustratie moet venten natuurlijk, maar als je dan op iemand reageert: lees dan wel de hele post en de bovenliggende post voordat je gaat schieten. :P Daarnaast vind ik, met alle respect, die "je post een goede ervaring en ik vind het een kut bedrijf dus goede ervaringen bestaan niet, ergo: je zal wel voor ze werken!!" (en daarmee doelend dat je mening en ervaringen dus niets waard zouden zijn) opmerkingen altijd nogal een zwaktebod - dat toont dat er kennelijk geen goede tegenargumenten zijn, dus gooit men het maar over de "probeer de auteur/de objectiviteit van de auteir in diskrediet te brengen" boeg. Erg jammer.

Daarnaast 1.) de verbinding ging bij KPN niet down. Dat was bij Ziggo, en die hebben het dus helaas nooit opgelost - althans, niet in de tijd dat ik er nog woonde. 2.) foutjes zijn menselijk, maar ik neem aan dat jij perfect bent en ze nooit maakt, of...? ;) De medewerker had per ongeluk de verkeerde monteur aangestuurd, dat kan gebeuren; anders was het prima binnen een dag opgeleverd. De fout lag hier overigens in eerste aanleg niet eens bij KPN zelf, maar ook daar zal je wel voor het gemak wel ff overheen gelezen hebben omdat het niet strookt met wat je graag had gezien. :P

Ik heb het vermoeden dat je nogal een hekel aan KPN hebt en een objectieve ervaring daarom niet kan waarderen, maar het is niet eerlijk om mij dan aan te vallen vanuit die emotie.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 september 2019 15:16]

Het is hier geen forum en wou eigenlijk niet meer reageren omdat XS4ALL - KPN veel emoties los maakt bij mensen. Ten eerste had ik je verward met DarkForce, die is erg stellig met KPN maar was zelf overgestapt naar T-Mobile, vandaar die opmerking.

De grap is XS4ALL is bij mij goedkoper dan KPN op dit moment, kortingen omdat ik daar ook al lang klant ben ;-) . Als KPN alles gaat aanbieden dan ben ik blij uiteraard. Want op dit moment is er geen andere provider die dit kan aanbieden. Maar de vraag is welke prijs gaan ze ervoor vragen? Want al had ik geen korting bij XS4ALL, het verschil met KPN is dan 7 euro (zonder IPv4) subnet. Nou ik denk niet dat KPN voor 7 euro mij dit gaat leveren, en voor 17 euro meer per maand ook nog een IPv4 subnet erbij, dat zit er niet in ben ik bang voor. Nu hoe ik dit natuurlijk ook erg bij, maar wat jij zegt dat KPN dat gaat aanbieden, eerst zien dan geloven. Ze roepen heel wat maar er is nog niets concreet. Dat zelf service verhaal loopt ook al heel lang, en nog werkt het niet zoals ze beoogd hadden....

Het is voor veel mensen ook een principe kwestie en niet alleen technisch. Ik steun ook graag een provider die Bits of Freedom steunt en een open internet. Geen grote bedrijven die opeens rare peering eisen gaan stellen (Liberty Global bijv). Gewoon Internet zoals het destijds bedoeld was, maar dat is vast een utopie. We leven in het heden en dit hoort er blijkbaar bij. Maar zolang er genoeg mensen hebben die toch erin geloven, waarom niet? Ik snap de weerstand niet, wat is er zo erg dat de actievoerders een nieuwe provider willen opzetten. En wij als klanten daar dan overstappen. Als de dienst goed is (een IPv4 subnet hoeft tegenwoordig niet perse gezien het tekort) stap ik ook zeker over. Ook om het punt naar KPN te maken. Er is duidelijk geen noodzaak om XS4ALL op te heffen. De stap om Telfort op te doeken heeft KPN ook flink wat klanten gekost, en dat is letterlijk hetzelfde internet, tv en bellen! Mensen hebben er toch een gevoel bij.

[Reactie gewijzigd door jDuke op 26 september 2019 16:22]

Kpn kon die diensten in goed voorbeeld al ruim 20 jaar invoeren maar heeft dat op bijna zo niet alle punten nooit gedaan.

Er is ook niet helder waarom kpn dat dan niet deed of waarom ze het nu wel zouden doen, en wat dan.

Er is ook geen sprake is van heldere beloftes in contracten maar slechts in de vorm van intenties, waarom zouden klanten wel vertrouwen kunnen hebben in de mooie woorden als kpn tot nu toe geen enkele blijk heeft gegeven van de waarde van die services?

Er is dus geen sterke onderbouwing dat kpn echt meerwaarde ziet om er investeren, geen duidelijkheid wat en waarom ze het in de toekomst zouden doen en voor hoelang als ze al zaken overnemen. Er is geen enkele houvast voor klanten van xs4all behalve weinig concrete toezegging zonder enige garantie voor de toekomst.

Als klanten van xs4all dus al dat wat eerder is genoemd of zelfs maar delen te veriezen hebben, dan is het niet vreemd dat er wantrouwen is dat KPN het nu wel zou willen en kunnen leveren?

Nonchalant vertrouwen is pas relevant als het irrelevant is dat klanten de services verliezen.
Je zult geheel of deels gelijk hebben, maar laten we ook eerlijk zijn, hoe zo'n deel van de klanten boeit dit nu werkelijk? Ik denk zelfs dat een redelijk deel van de XS4all klanten dit niet boeit, die betalen gewoon graag wat meer omdat de helpdesk als beter bekend staat.

Als KPN al die dingen in een apart pakket zou onderbrengen en daar een reële prijs aan zou hangen kon het nog wel eens heel erg tegenvallen hoeveel mensen dit willen.
Pure speculatie hoeveel klanten het wel of niet zou boeien en dus niet relevant als onderbouwing of het inlijven prima is. Klanten hebben immers niet voor het dienstenaanbod van KPN gekozen waar deze services niet bij zitten maar voor Xs4all waat het wel bij zit.

We gaan immers ook niet redeneren dat klanten van kpn al die services wel willen omdat ze bij kpn zitten die het niet levert.
Staat toch overduidelijk dat het mijn gedachte is dat een redelijk deel dit niet boeit. En bij het andere staat duidelijk "KON" dat is dus bij definitie een correcte bewering.
Ik verwacht eigenlijk wel dat KPN dat gaat doen, omdat ze beseffen dat ze het moeten. Als ze niets doen zegt iedereen direct zijn abonnement op. Wat ik eerder verwacht is alle kleine dingetjes: Het systeemnaam.demon.nl voor oud-Demon-klanten, de nieuwsservers, shellservers, firewall. Reden: Dat kost programmeurs veel tijd om het te behouden, ze hebben maar een jaar, en de programmeurs moeten daarom op de grote zaken gezet worden.

Je subnetje ga je behouden, KPN ondersteunt dat al voor zakelijke klanten, dat voor particulieren openstellen is geen grote verandering. SIP-credentials ga je ook krijgen, immers ze hebben beloofd dat jouw Fritzbox blijft werken. IPv6 aanbieden is meer werk voor KPN, maar onvermijdelijk want IPv4 is een doodlopende weg. De kans dat ze hun mensen daar het komend jaar op zetten is groot.

Reverse-DNS valt mijn inziens onder kleinere zaken... misschien wel, misschien niet. En de firewall is denk ik even zeer een open vraag.
Maar ...
Gaat KPN dingen terug draaien voor XS4ALL klanten ?
zetten ze ipv6 uit ?
vervalt je @xs4all.nl emailadres ?
sturen ze experiabox op als je gemigreerd wordt ?

als er op 1 van 3 bovenstaande punten ja als antwoord komt is het een rede om weg te gaan.
verlopig wordt er door KPN gezegd er veranderd niets.
en het zou inderdaad onzin zijn om technieken uit te schakelen die ze zelf aan het ontdekken zijn zoals ipv6.
emailadressen blijven bestaan tot laatste account wordt opgezegd, (zoals ook al bij hetnet.nl en meerdere oud providers nu gebeurd domain blijft instand tot de laatste het licht uit doet.
experiabox massaal vervangen zou ook onzin actie zijn geen 1 xs4all klant zal die gaan aansluiten zonder protest en met modemvrije keuze in het vooruitzicht,
Een beetje net als met de overname van WhatsApp en Instagram door Facebook zeker? Er verandert helemaal niets... tot het wel verandert. Er is een significant cultuurverschil tussen XS4ALL en KPN. We gaan het zien, maar ik verwacht weinig van KPN op dit gebied.

Het zou me niet eens verbazen als KPN hoopt dat de die-hard XS4ALL klanten gewoon oprotten naar een andere / nieuwe provider zodat de overgebleven minder mondige klanten gewoon netjes bij de standaardpakketten van KPN aangesloten kunnen worden. Het recept van XS4ALL is mooi en rendabel, maar niet maximaal winstgevend. Iets wat KPN liever wel ziet.

Blijkbaar heb jij wél veel vertrouwen in KPN met deze overname. Ik ben benieuwd op welke specifieke ontwikkelingen je je dan baseert. Tot nu toe roepen ze alleen maar een hoop dat alles hetzelfde op beter blijft, maar woorden hebben we niet zo veel aan natuurlijk.
Oh ja MOET een provider rechtzaak aanspannen omdat een van de klanten een issue heeft waarbij de andere partij probeert via de achterdeur een grip op die klant te krijgen. (Zaak Spaink vs. Scientology).
Ik denk dat KPN gewoon de data had opgelepeld.

m.i is dat UP nog niet verdwenen.. In de zaak rondom The Pirate Bay is er ook het nodige gebeurd waarbij Ziggo & XS4ALL de zaak wel aankaarten, maar KPN pas later erbij gesleept werd omdat andere providers zich ook gingen aansluiten... (weken later)...

Het kost veel geld?... XS4ALL leverde wel 20% winst op... (volgens FAQ van actiecommitee).
Omdat XS4ALL zelf de marketing doet zijn die kosten dus al verrekend in dat bedrag (anders zou de winst lager zijn).
(...) uniek selling point van sx4all.(...)
Haha, ik zie wat je daar gedaan hebt! ;-)
Ik meen het merendeel van deze vragen beantwoord te hebben in mijn reactie op je andere bericht die ik zojuist heb gepost :) Om herhaling te voorkomen verwijs ik daar ff naar, maar laat het me ff weten als ik iets vergeten ben :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 september 2019 13:13]

Waarom zou die kans klein zijn?
Omdat KPN al vaker heeft laten zien dat dergelijke beloftes helemaal niets betekenen.
o.a. nieuws: KPN lijft XMS, Concepts ICT, Lijbrandt en Edutel in

Ik was destijds XMS gebruiker en ondanks de beloftes dat er voor gebruikers niets zou veranderen werd het ene na het andere voordeeltje weggehaald (inclusief zaken als vaste IP adressen, usenet servers etc.) tot het XMS aanbod compleet uitgekleed en identiek was aan dat van KPN dochter Telfort.

Ik ben bij XS4All opgestapt zodra ik de mogelijkheid had met als belangrijkste reden dat ik er 0,0 vertrouwen in heb dat de beloftes van KPN in deze ook maar iets betekenen. Ze hebben al eerder laten zien dat beloftes in deze al op zeer korte termijn compleet vergeten zijn en de aanvullende diensten waarvan men beloofde dat er niets zou veranderen een voor een verdwijnen. Ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn.
Maar (en daar doelde ik eigenlijk meer op), je hebt toch geen crowdfunding nodig om een bedrijf op te zetten? Als je een goed businessplan hebt én een gat in de markt (en als ik de meningen goed lees, blijkt dat er wel te zijn onder de XS4ALL gebruikers), dan heb je toch al bestaansrecht?
Zo'n aangedragen investeerder, die het onderdeel van KPN niet mag kopen, kan mss wel overgehaald worden om die nwe provider op te zetten met dezelfde uitgangspunten (en wss hetzelfde personeel)
Ik vind het gewoon een raar idee om een crowdfunding op te zetten om een commercieel bedrijf mee te starten...'t gaat hier niet om een 1 mans zaakje die iets nieuws ontworpen heeft en geld voor de ontwikkeling nodig heeft, maar om een bedrijf wat potentieel al een heel abonneebestand mee zou kunnen nemen (c.q. een warm bestand heeft om acquisitie op te doen). Ofwel; commercieel zeker interessant toch?
Als je geen winstoogmerk hebt, is het natuurlijk een stuk lastiger om investeerders te vinden aangezien het die uiteindelijk om geld gaat.

Terwijl het voor de klanten wel beter is: Denk aan de veerboten naar Texel van TESO waar de eilandbewoners (en dus de klanten) eigenaar zijn en zich richten op het voorzien in goedkoop vervoer in plaats van winst omdat dat voor hen veel belangrijker is.

Ik vind dit een veel mooier model dan puur winst binnengraaien voor de aandeelhouders.
Hoewel de aandeelhouders geen winst krijgen hebben zij wel recht op een hoeveelheid gratis overtochten, dit word dus opgebracht door de overige klanten een wat hogere prijs te berekenen. En dat het bedrijf een gezonde start kon krijgen was alleen mogelijk door het extreem specifieke karakter van de klantenkring welke kozen voor een boycot van de concurrent die hierdoor de nek werd omgedraaid.

Ik vind het een leuk voorbeeld, maar het is op alle fronten onvergelijkbaar met een nieuwe provider.
Ook dat van die gratis overtochten vind ik meer dan eerlijk: Het zijn de eilandbewoners die het nodig hebben voor hun dagelijks leven. Terwijl de toeristen het verschil betalen maar alsnog een zeer redelijke prijs betalen voor de overtocht. Waar de eilandbewoners van profiteren door de inkomsten uit toerisme (maar hier ook nadelen van ondervinden natuurlijk). Het is een mooie balans. Door gebrek aan concurrentie kunnen ze ook grotere boten varen en hoeft er geen geld te verdwijnen richting de aandeelhouders.

Ik vind dit altijd een mooi voorbeeld van hoe het ook kan: Ik vind het neoliberale gedachtengoed in Nederland veel te ver doorgeschoten. Alles aan de markt overlaten is leuk voor de rijke 1% die toch al alles heeft, maar voor de rest van de mensen waardeloos. Denk ook aan de zorgkosten die extreem zijn gestegen sinds de afschaffing van de ziekenfondsen.
Niet gratis overtochten voor eilandbewoners, maar gratis overtochten voor aandeelhouders welke zeker niet allemaal op het eiland wonen. En door verhuizen, overlijdens etc.. verschuiven er steeds meer aandelen naar het vaste land toe. Tevens zijn er 3.650 aandelen en wonen er meer dan 13.000 mensen op Texel. Je hebt hier dus de situatie waar Jantje meer betaald dan buurman Pietje omdat Jantjes vader meer dan 100 jaar geleden een aandeel kocht voor 5,-

Het werkt voor Texel, maar laten we het niet teveel idealiseren. Als de aandeelhouders vinden dat Teso teveel winst maakt kan men gewoon het aantal gratis overtochten voor zichzelf verhogen.
Ok, daar kan ik me in vinden.

Ik denk dat het ook gewoon een deel participatie is, en het aantonen van vraag vanuit de markt. Ik weet niet welk doel ze willen stellen maar het opzetten van een provider gaat aardig wat geld kosten. Ik kan me voorstellen dat ze én een aardig bedrag met crowdfunding binnen willen halen, én een investeerder erbij betrekken die de rest bijlegt als er genoeg animo is. Beetje krom inderdaad, dat het resulterende bedrijf uiteindelijk winst gaat maken met het geld wat de klanten er nu voor op tafel leggen. Desondanks zal ik alsnog graag een bijdrage leveren om te verzekeren dat er een provider blijft bestaan die aan mijn eisen voldoet. Er vanuit gaande dat ze ook de voor mij belangrijke USP's van XS4ALL in stand zullen houden bij deze nieuwe provider.

Nu ik er over nadekenk: in het mooiste geval wordt een van de perks van de crowdfunding-actie aandelen in het nieuwe bedrijf, dan kun je er op termijn mogelijk ook nog wat mee terug verdienen. Ik ben voor!

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 26 september 2019 10:56]

In dat laatste geval ben ik ook voor :*)
Voor zover ik weet is geopperd dat Plan B een Stichting zonder winstoogmerk wordt.
Ik kan alleen de referentie zo niet meer vinden.
Maar (en daar doelde ik eigenlijk meer op), je hebt toch geen crowdfunding nodig om een bedrijf op te zetten?
Dat is omdat hun paket van diensten wel zo uniek is, dat het volledig onrendabel is en dus geen normale investeerder (zo iemand die geld investert om er meer van te maken, 99% zeg maar) het aan zou raken. Dus dan is je enige optie nog "crowd funding", ofwel "domme" investeerders die niet om geld geven en eigenlijk meer een goed doel steunen.
Het moet een commercieel gezond bedrijf worden dat niet uit is op winstbejag.
Leuke zin... Wel een zin die zichzelf tegen spreekt....

Óf je bent een commercieel gezond bedrijf.
Óf je bent niet uit op winstbejag.

Een gezond commercieel bedrijf kan niet zonder winst. Dan ben je niet gezond, als commercieel bedrijf.
Winstbejag is wat anders dan winst willen maken. Een commercieel gezond bedrijf dekt de kosten af met de inkomsten en houdt wat over. Een bedrijf met winstbejag neemt daar geen genoegen mee en stelt alles in het werk om de klanten meer te laten betalen terwijl het minder kosten maakt en dus minder producten / diensten of service levert.
Ik denk dat ze bedoelen dat ze er tussen in willen zitten. Niet elke cent die ze kunnen verdienen willen verdienen(tenkosten van de consument/klanten). Maar uiteraard genoeg winst/omzet maken om te investeren in betere infrastuctuur etc.
Als Univé het kan en de betere woningbouwverenigingen, dan kan XS4ALLv2 het ook. En er zijn wel meer bedrijven die commercieel bezig zijn en niet uit zijn op winstbejag.
Vaak komt dat er op neer dat de top enorme salarissen en bonussen krijgt, dat drukt de winst en klaar is kees :P De zakken worden hoe dan ook gevuld, no worries.
Het actiecomité heeft de ambitie om met zijn eigen provider via alle bestaande netwerken internetabonnementen aan te bieden. Zowel via het KPN-netwerk, het kabelnetwerk van VodafoneZiggo als via glasvezelnetwerken. Daarvoor moeten contracten afgesloten worden met de beheerders van die netwerken.
Ik denk dat ze hier te veel hooi op de vork gaan nemen. Dan moet je straks 3 omgevingen in de lucht houden, die ook allemaal weer onderhoud etc nodig hebben.
Ze zijn dan toch gewoon een virtuele provider, met mogelijk op sommige locaties een eigen kast? Als straks Ziggo het netwerk ook moet opengooien (laten we het hopen), dan is het opzicht ook mogelijk daarover je diensten aan te bieden. De kennis is er al en de klanten waren tevreden. Die betaalde overigens al een premium prijs, dus er zou genoeg mogelijk moeten zijn.

Ik snap sowieso niets van 'ons netwerk'. We laten alles over aan providers met ieder hun eigen kabels en infrastructuur, waar we vervolgens van verwachten dat ze alles maar open moeten gooien, nieuwste technieken als glasvezel overal uitrollen en dat allemaal tegen de kostprijs aanbieden aan de consument en concurrentie. Tja, dat gaat natuurlijk niet werken.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 26 september 2019 09:41]

Ik snap sowieso niets van 'ons netwerk'. We laten alles over aan providers met ieder hun eigen kabels en infrastructuur, waar we vervolgens van verwachten dat ze alles maar open moeten gooien, nieuwste technieken als glasvezel overal uitrollen en dat allemaal tegen de kostprijs aanbieden aan de consument en concurrentie. Tja, dat gaat natuurlijk niet werken.
Maar hoe moet het anders?

Iedere provider zelf een landelijk dekkend netwerk laten aanleggen is eigenlijk onmogelijk. Het is niet alleen ontzettend duur, maar de ruimte onder de grond is ook maar beperkt en gemeentes vinden het helemaal niet leuk als je de straat openbreekt om weer een extra kabel te leggen.
3 of 4 netwerken is nog wel te doen, maar het moeten er geen 20 worden.

De andere optie is dat we het de overheid een nationaal netwerk laten aanleggen (of de bestaande netwerken laten opkopen). Persoonlijk lijkt me dat een goede oplossing, maar ik denk dat het politiek niet haalbaar is, al is het maar omdat het verschrikkelijk duur wordt om in een keer zo'n heel netwerk te kopen/bouwen. Ook in dit plan blijft het nodig dat verschillende providers over dezelfde kabel kunnen werken.
Die laatste optie zou mijn voorkeur zijn. De straat hoeft dan niet door tig partijen worden opengebroken, tevens liggen er al kabels die door providers als Ziggo en Reggefiber zijn aangelegd. Je kunt dan kosten terugverdienen door de onderhoudskosten/aanlegkosten te laten afdragen aan de (virtuele) providers.

Door onze wetgeving en goede infrastructuur zouden we dan ook een goede haven zijn voor IT bedrijven. Ik zeg niet dat we hierin tekort schieten, maar ik denk wel dat we d.m.v. glasvezel en sneller(e) verbindingen voorbereid zijn op de toekomst.
ziggo moet het wel opengooien volgens de wetgeving.
Een relatief kleine provider als Solcon is op DSL en zo'n beetje elk glasvezel netwerk actief. Dat waren ze ook al voordat KPN ze overnam, dus het kan. Ze zijn niet actief op het VodafoneZiggo netwerk, maar dat is nog niemand.
Je richt een of beter 2 DC's in en je hebt peering met de verschillende organisaties nodig. Voor DSL toegang is WBA de enige mogelijkheid. Op de Kabel zal Ziggo een VLAN (kanaal) moeten inrichten voor XS4ALL en peering over dat kanaal regelen.
Anoniem: 428562
26 september 2019 09:27
Wie maakt zich in 2019 nog druk welke internet provider je hebt ?
Je kiest de goedkoopste die de bandbreedte kan leveren die je nodig hebt en klaar.
Nu we nog niet zo ver zijn, vind ik dit soort "Internet is internet, boeje" prima hoor. Maar als deze "plan b" optie straks opgestart is en levensvatbaar is dan moet je echt ophouden met dit soort opmerkingen.
Waarom? Omdat jij die mening niet steunt? Ja hij verwoordt het lomp. Maar voor 90% van de mensen is internet gewoon internet. En geven niets om al het extra wat xs4all te bieden heeft.
Tja. Ik geef ook niets om gouden hifi-kabels gesmeed door elfjes in het maanlicht, Prada-tassen of Porsches. In elke markt heb je goedkope tot budget-aanbieders en dure tot exclusieve aanbieders, met bijbehorend prijskaartje. Als er een markt voor is is daar niets mis mee, toch? En in dit geval betaal ik niet veel (te veel) voor een dure auto, maar wel veel (te veel?) voor een goede internetverbinding van XS4All die aan mijn eisen voldoet. Ieder zijn eigen prioriteiten en keuzes.

XS4All laat zien dat er een markt is door goed winstgevend te zijn.
Klopt. En als er markt is voor xs4all is dat prima hoor. Ik zal er geen nachtje meer of minder om slapen. Maar dan mogen we wel de mening van internet is internet hebben. Net zoals een klein deel de mening heeft dat xs4all moet blijven heeft.
Precies mijn punt: Als je stelt dat 90% het inderdaad niets kan boeien, prima. Dat betekend dan ook dat als de rest, 10% van de potentiële klanten, straks internet afnemen bij "Plan B Internet" het levensvatbaar is en is het aangetoond dat er een markt is voor een provider die verder gaat dan bitjes op en neer vervoeren. Dat bagatelliseren met dit soort oneliners zou dan een keer klaar moeten zijn. Tot die tijd is het een mening die ik inderdaad niet heb maar niet kan beargumenteren met feiten, dus een mening blijft. Ik geef aan dat die mening hebben vooralsnog dus prima is.
Maar even serieus; ik heb de afgelopen 30 jaar veel 'providers' versleten...ben ook een tijdje bij hen geweest...
De bottom line is; het internet moet werken. Als klant wil ik helemaal geen contact met mijn provider, want als ik contact heb, werkt de boel niet.
Wat ik wel wil, is dat ALS de boel niet werkt, dat er iemand naar kijkt dit me binnen no time weer aan het internet krijgt. Meestal kan dat niet, want als de boel eerst wel en later niet meer werkt, is dat 99% vd gevallen gewoon een landelijke of regionale storing.
Het gebied waar XS4ALL zich in kan onderscheiden (service), is dan ook flinterdun.
Er worden hier al andere dingen genoemd, zoals 'je eigen router' kunnen gebruiken...
Nou..dat kan elders ook...ik heb mijn ziggo modem ook gewoon in bridge modus staan en regel de rest zelf wel..En de enkele keer dat ik van apparatuur wissel (b.v. afgelopen week), duurt het idd wat langer omdat ik steeds onkundige mensen aan de lijn krijg, maar zodra het weer werkt, is het weer business as usual en heb ik weer jaren geen last van ze.
(Overigens; ik ben ooit naar Ziggo gegaan omdat je bij iedere ADSL aanbieder belazerd wordt...je koopt 100 Mbit Internet, en je koopt TV signaal, voor beiden betaal je, maar vervolgens gaat de bandbreedte van het TV signaal af van de door jou net aangeschafte 100 MB Internet...je betaalt dus dubbel voor de overlappende bandbreedte en dat vertik ik...ik zit met smart te wachten op meer aanbieders op de kabel).

Begrijp me niet verkeerd, maar ik vraag me echt af, buiten de sentimentele waarde, wat XS4ALL zo'n toegevoegde waarde geeft dat een crowdfunding kans van slagen zou hebben?
't is OF een gat in de markt en dan komt er wel een investeerder langs, of dat is het niet en dan is 't gewoon niet levensvatbaar toch?
Dat van ADSL is alleen van toepassing als de max bandbreedte lager is dan wat geleverd kan worden. Als je in een vdsl gebied zit en je kan 200MBit krijgen en je neemt 100 af, dan gaat de TV niet van je 100 af. Op glas idem, maar daar levert KPN ook 508MBit ipv 500, zodat je tenminste één ontvanger hebt die geen impact heeft op de snelheid.
ja, maar die bandbreedte is altijd lager :) ik ben overigens al een hele tijd overgestapt, doen ADSL niet boven de 20 Mbit uitkwam waarvan je er met veel geluk 12 overhield...haal daar de tv nog 's vanaf en je kunt het maar beter uit je hoofd halen om te gaan internetten en tv te kijken tegelijk ;)
"t is nu een beetje achterhaald qua snelheid, maar ook op dit moment (ik kan nu 100 Mbit krijgen via ADSL) zal 't hetzelfde zijn als ik een abo zou nemen voor de max aangeboden adsl snelheid...dus als ik nu 100 Mbit adsl neem (max aangeboden in mijn wijk), dan krijg ik ongeveer 70 en gaat daar de tv nog af...dus kom ik uit op rond de 50 effectieve internetsnelheid...en dat terwijl ik betaal voor 100 Mbit + tv..
Kabel kan leveren wat je besteld en waarvoor je betaald. Het is alleen jammer dat na al die jaren de kabel nog steeds de 'op slot zit'...
Ook later kan je nog steeds prima die mening hebben. Ja het kan levensvatbaar zijn. En hij vraagt ook voor zich er nog druk om maakt. Hij blijkbaar niet. Een groepje Tweakers wel. En dat is ook prima.
De mening "Het kan mij persoonlijk niet boeien", tuurlijk, geen probleem. Maar dat lees ik niet in die opmerking veel vergelijkbare andere in eerdere topics.
De mening "Het kan/zal niemand ooit iets boeien" is waar ik het over heb hier en en wat ik opmaak uit die reactie. Dat we het hier nu al de halve dag over hebben geeft aan dat een ongenuanceerde onliner nu al niet veel zinnigs toevoegt aan deze verder zinvolle discussie.
Ik wens het comité veel succes om een compleet nieuwe provider uit de grond te stampen, compleet met servers, medewerkers en het Rataplan.

Gaat ze niet lukken en al helemaal niet met crowdfunding.. Heeft iemand zeker een hippe term gehoord en dacht dat dat de oplossing is.

Wat denk je dat die mensen gaan doen als de boel niet opgezet wordt of binnen het eerste jaar alsnog failliet gaat of ploft?

En de mensen die XS4ALL nog als waarde zien, 20 jaar geleden ja, tegenwoordig is het een en al drama. De meeste medewerkers zijn al weg of vervangen door KPN mensen.

En blijft er een "naampje" over.
Prima standpunt hoor, ik hoop alleen dat je geen gelijk krijgt want ik ben wel een van die Xs4all fans.
Mijn punt is: Stel dat het _WEL_ lukt om "Plan B Internet" tot een niet te ontkennen levensvatbaar succes te maken, bewijst het dan dat het toch meer is dan alleen dat naampje? Ik hoop het wel. We zullen zien.
Dat is nou juist het probleem. Ze (de groten zoals KPN en Ziggo) kopen alles op en straks heb je amper nog keus, dan kan je mooi fluiten naar "de goedkoopste" want dan zijn ze allemaal duur.

Heb je een probleem? kan je weer op z'n KPN's van afdeling naar afdeling geschopt worden en je komt geen steek verder.
Been there, done that :/

Heb je een aparte wens? (eigen router, ipv6, vast ip etc.) doen we niet, willen we niet, kan niet :/
Sorry, maar dat opkopen van providers is amper sprake meer van. Of dat komt vanuit een stress of angst, geen idee, maar ik heb in NL de afgelopen jaren nauwelijks gelezen dat een provider is overgenomen, al dan niet door KPN of Ziggo.

Een eigen router is geen 'aparte wens' meer, maar wettelijk geregeld dat een ieder dat gewoon mag gebruiken tegenwoordig. Wellicht dat het niet kon toen jij het wilde, maar tegenwoordig is er een boel meer mogelijk.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 september 2019 09:57]

Nee, want er zijn geen providers meer om over te nemen.

Het is allemaal KPN of Ziggo. Meer aanbieders heb je niet. Al die verschillende namen (Telfort, Tele2, etc) zijn gewoon merken van, in dit geval, KPN.
Tele2 is geen merk van KPN hoor. Die stond ook op zichzelf, echter is die nu wel overgenomen door T-Mobile. Dus wel een wat grotere overname van de afgelopen tijd.
Je vergeet T-Mobile ;).
Het is allemaal KPN of Ziggo. Meer aanbieders heb je niet. Al die verschillende namen (Telfort, Tele2, etc) zijn gewoon merken van, in dit geval, KPN.
Dit is gewoon niet waar. Hoe weet ik dit? Omdat ik bij een ISP zit dat zijn eigen glasvezelnetwerk heeft, los van een grote ISP. Tweak (niet mijn ISP) is daarnaast ook een ISP met eigen netwerk, dat geen onderdeel is van KPN of Ziggo.
Oh jawel hoor.

XMS gaat op in Telfort (jaren terug)
Telfort en XS4all gaan op in KPN
UPC koopt Ziggo (maar doet een rebrand naar Ziggo)
T-Mobile koop Tele2

Ik mis er vast nog meer.

[Reactie gewijzigd door Gman op 26 september 2019 10:37]

Telfort en XS4ALL waren al tig jaar volledig eigendom van KPN, dus daar is geen sprake van een nieuwe overname. Ziggo is overigens gefuseerd met LibertelVodafone.
Ik denk dat door die fusie nog wel de laatste overname is geweest; T-Mobile dat Vodafone Thuis overgenomen heeft, waarna Vodafone met Ziggo mocht fuseren.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 september 2019 13:10]

Ik zeg niet dat het niet gebeurd is, ik zeg dat het al even geleden is dat KPN een ISP overgenomen heeft, dus je interpreteert mij anders dan dat ik schrijf. En "jaren terug" is dan ook precies het punt dat ik maken wil.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 september 2019 12:35]

Vast IP, IPv6, nieuwsgroepen toegang, mogelijkheid tot eigen subnet, eigen netwerk, eigen technische afdeling, geen Experiabox, mogelijkheid tot gebruik eigen router + apparatuur.

Moet ik nog even doorgaan?
Vast IP, IPv6, nieuwsgroepen toegang, mogelijkheid tot eigen subnet, eigen netwerk, eigen technische afdeling, geen Experiabox, mogelijkheid tot gebruik eigen router + apparatuur.

Moet ik nog even doorgaan?
Vooral het feit dat ze support leveren op die eigen router/firewall is prettig. (andere router kan bijna bij elke provider wel, maar je bent SOL als je problemen hebt)
Geen Experiabox is prima mogelijk. Kost je gewoon wat moeite ;) : https://forum.kpn.com/thu...p-v-de-experia-box-458609
Met pair-bonded DSL kom je daar toch echt niet onderuit tenzij je een Fritz!Box gaat gebruiken. Tevens kan je bij KPN niet telefoneren over je eigen apparatuur (wat bij XS4ALL wel kan).
Kies je ook de goedkoopste auto om van A naar B te reizen? Dan ben je waarschijnlijk niet de doelgroep van XS4All. ;)

Die goedkoopste provider gaat er bij KPN overigens ook uit (Telfort), dus misschien moet je toch iets meer zorgen maken over de toekomst.
Gaat ie naar Youfone, Online of T-Mobile. Komt ie er snel genoeg achter hoe belangrijk een goede service is als je opeens weken zit te k**ten omdat men daar niets serieus goeds aan de andere kant van de lijn heeft zitten :9 :P
Misschien voor jou en vele anderen, maar lang niet voor iedereen. Als dat bij iedereen zo was, had KPN zelf niet zo veel klanten hoor :P

(Typo)

[Reactie gewijzigd door kameleon20 op 26 september 2019 11:24]

Nou, ik maak me daar wel druk om. Xs4All had een set normen en waarden die me aanspraak. Privacyvoorvechter, geen probleem om je eigen apparatuur aan te sluiten (de benodigde instellingen staan sinds jaar en dag op de website), vroeg erbij om IPv6 te implementeren, competente helpdesk waar ook de eerste lijn al technische kennis heeft én bereikbaar is via een lokaal nummer ipv een duur servicenummer.

Dat dat wat meer kost heb ik er graag voor over.
Er is meer dan bandbreedte. Dus ja, ik maak me er “druk” om. En ik zal deze campagne zeker steunen. Ik hoop dat ze het voor elkaar krijgen.
Er levert bijna geen enkele grote provider een Internet verbinding...

De meest providers leveren een gekortwiekte verbinding...
Mail op eigen servere kan niet.
Zelf je IT inrichten..., als het maar via een proxy bij de ISP loopt...
CGNAT.. really?

Voor consumenten is XS4ALL waarschijnlijk de laatste ECHTE internet provider.
De rest is halfwas (geen IPv6) of levert een kreupel internet.
Dus als je inderdaad een Internet provider zoekt dan is XS4ALL een van de laatste.
Wie maakt zich in 2019 nog druk welke internet provider je hebt ?
Je kiest de goedkoopste die de bandbreedte kan leveren die je nodig hebt en klaar.
Totdat het niet werkt zoals het hoort. Totdat je vragen heb over xyz. De hell die UPC/Chello/Ziggo is in dat opzicht is niet funny, constant er achteraan blijven bellen. Telfort nodig buiten kantoortijden, jammer dan. Kwaliteit van het personeel dat je in de eerste instantie aan de lijn krijgt (na 30min in de wacht) is om te huilen, als je mazzel heb dan kom je na meerdere telefoontjes van dat kaliber bij de juiste uit, in het ergste geval heb je dan een aantal dagen geen internet. Tussen dat en XS4ALL zitten natuurlijk nog een hoop andere ISPs, maar XS4ALL bied ook andere zaken aan die het vrij uniek maakt, zaken die waar je iets verder op de site moet gaan zoeken, kijk bv. eens onder: https://www.xs4all.nl/kla...xperimentele-diensten.htm
Totdat het een keer niet werkt, bijvoorbeeld.
Kun je anno 2020 nog een nieuwe ISP opstarten die premium internet kan leveren? Er zijn geen IPv4 adressen meer beschikbaar, en ik zie de concurrenten die niet snel beschikbaar stellen.
Er zijn nog wel IPv4-adressen beschikbaar: money talks. Een klasse-B kan je kopen voor rond een miljoen Euro (tenminste: dat was de prijs 3 jaar geleden). Zo'n blok is dan een tijdje raar (tot besmet) met rare advertenties (omdat de adverteerders denken dat je uit Dubai/Thailand/Oekraine komt), maar dat sterft binnen een paar maanden uit.
IPv4 adressen kost ongeveer 20 euro per adres als je ze moet kopen.

Dus als je bijv. 2 euro per maand rekent voor een vast IPv4 adres dan heb je het in een jaar terug verdiend.
Tsja, dat is een mooi streven. Alleen vraag ik me af hoe het dan zal gaan met de xs4all.nl email adressen. Gaat de naam ook mee? Nu neem ik alleen nog een email adres van xs4all af waar ik het bespottelijke bedrag van 15 euro voor betaal. Een heel mooi email adres wat ik al vanaf ergens in de jaren 90 gebruik.
De naam zou niet verkocht worden. Dus het email adres gaat niet mee naar de nieuwe provider.
Ik zou benieuwd zijn of ik met deze nieuwe provider mijn huidig Fritzbox-modem en signaal-repeaters kan blijven gebruiken. Ik zou verder ook benieuwd zijn of deze nieuwe provider 46 euro voor een simpel 5/50 abonnement net als KPN ook een redelijke prijs vindt. Al zie ik dat de Online pakketten inmiddels ook geen 28 euro meer kosten... die beginnen nu ook al bij 34 euro in de maand.

Waarom is die ellende zo duur aan het worden....?

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 26 september 2019 10:04]

Waarom is die ellende zo duur aan het worden....?
Gebrek aan concurrentie?
Mogelijk het tegenovergestelde. Door 'gedwongen' grote investeringen in nieuwe technologie, de moordende concurrentie (relatief...) en lage winsten is er weinig ruimte om met de prijs te spelen, of daadwerkelijk eruit te springen door een lagere prijs.

Gezien aanbod en prijsontwikkelingen zal het me ook niet verbazen dat er gewoon ook geheime prijsafspraken gemaakt zijn tussen de grootste aanbieders

[Reactie gewijzigd door litebyte op 26 september 2019 12:45]

Gezien aanbod en prijsontwikkelingen zal het me ook niet verbazen dat er gewoon ook geheime prijsafspraken gemaakt zijn tussen de grootste aanbieders
Het gaat veel subtieler, ze hoeven namelijk geen woord met elkaar te wisselen.
Ze begrijpen net zo goed als wij dat ze de markt beheersen en ze meer winst maken door de prijzen hoog te houden in een kalme markt, dan een chaotische markt waarin fel op prijs wordt geconcurreerd.

De prijsverhogingen zijn zeer voorspelbaar. De grote providers doen dat ieder jaar op ongeveer hetzelfde moment en ieder jaar met ongeveer hetzelfde bedrag. Als wij dat al zien, dan weten ze het zelf ook. Zolang dat goed gaat is het niet nodig om afspraken te maken.

Ik heb wel eens gehoord dat er wel eens journalisten worden ingezet om de plannen door te geven. Dan "lekt" bedrijf A aan een journalist dat ze de prijzen gaan verhogen. Vervolgens belt de journalist met bedrijf B om te vragen of bedrijf B de prijzen ook gaat verhogen. Zo weet bedrijf B wat er aan zit te komen en kunnen ze zorgen dat de onderlinge verhoudingen gelijk blijven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee