Plan voor Xs4all-alternatief behaalt crowdfundingdoel van 1,25 miljoen euro

Het plan van actiecomité Xs4all Moet Blijven om een eigen provider op te richten als alternatief voor Xs4all, heeft zijn doel om 1,25 miljoen euro op te halen dinsdag behaald. De crowdfundingactie begon maandag.

Dinsdagochtend stond de teller voor 'plan B', zoals het actiecomité het noemt, al op een miljoen euro en enkele uren later werd het doel van 1,25 miljoen euro overschreden. Daarmee heeft Xs4all Moet Blijven genoeg geld toegezegd gekregen om een eigen provider op te zetten. Die moet volgens de groepering draaien om veiligheid, privacy, een open internet en dienstverlening, en moet de 'monopoliepositie van de grote providers doorbreken'.

Het geld zal onder andere gebruikt worden om apparatuur te kopen, kantoorruimte te huren, serverruimtes in te richten, contracten af te sluiten en ontwikkelaars, helpdeskmedewerkers en systeembeheerders aan te nemen. Deels is de financiering al op andere wijze geregeld, onder andere voor de logistiek voor het aanbieden van de internetverbinding; volgens de initiatiefnemers zijn er ook al diverse contracten gesloten. Het is de bedoeling dat de nieuwe provider in het eerste kwartaal van 2020 van start gaat en dan internet via dsl en glasvezel kan aanbieden, evenals televisie en voip.

De crowdfundingactie van het comité is zo ingericht dat mensen die het project met een lening steunen, een rendement van drie procent ontvangen. Op Gathering of Tweakers werd maandagavond gemeld dat in het contract voor meedoen met de crowdfundingactie de naam Freedom Internet staat, wat wellicht de naam voor de op te zetten provider zal zijn.

Er is nog een kans dat het actiecomité zijn plannen niet doorzet. Hiervoor dient KPN 'de zelfstandigheid van Xs4all blijvend te garanderen op het gebied van mensen, techniek, service, beleid en ideologische waarden'. In dat geval belooft de groepering de lening vervroegd af te lossen met de tot dan toe opgebouwde rente. "Er bestaat dan wel een kans dat door reeds gemaakte investeringen en kosten er niet volledig afgelost kan worden. Als er geen garanties komen, gaan we gewoon door."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-11-2019 • 12:13

347 Linkedin

Submitter: schraal

Reacties (347)

-13470342+1155+220+31Ongemodereerd109
Wijzig sortering
Benieuwd of ze uiteindelijk voldoende klanten aan zich weten te binden om het hoofd boven water te houden. Ze gaan zich richten op een steeds kleiner wordende niche. Het is natuurlijk heel mooi dat ze de "monopoliepositie van de grote providers willen doorbreken" dit gaat echter alleen maar lukken wanneer je soortgelijke diensten een stuk goedkoper weet aan te bieden. En juist dat laatste gaat ze nooit lukken.

En laten we even heel eerlijk en realistisch zijn; zo slecht zijn de huidige providers niet. Ik heb zelf al jaren KPN (glasvezel) en daarvoor Ziggo en heb nooit problemen gehad. De enige keer dat ik problemen had was ten tijde van ADSL via xs4all. Een probleem dat niet werd opgelost omdat ze naar elkaar aan het wijzen waren. Juist daar zit het gevaar bij een reseller; ook zij blijven afhankelijk van de infrastructuur van een ander en kunnen geen wonderen verrichten.

Ik vraag me dan echt af hoe xs4all (of hoe ze in de toekomst dan ook gaan heten) in hemelsnaam zijn status wil behouden. Het wordt een "ordinaire" reseller die op veel vlakken simpelweg niet onderscheidend kan zijn omdat ze zich dan uit de markt prijzen...
Het is ook een flink risico om zomaar over te stappen naar een nieuwkomer. Zul je zien dat KPN gewoon doet wat het beloofd en er niets wijzigt aan de dienstverlening behalve de naam - en de hysterie dus ongegrond was, maar dat de nieuwe provider flink wat babyziektes heeft, het serviceniveau totaal niet kan halen en men toch maar weer overstapt naar KPN en het bedrijf flopt. Zou me weinig verbazen, “even een providertje oprichten” komt veel bij kijken. :P

Ik hoop het natuurlijk niet en hoop van harte voor iedereen die alle vertrouwen heeft in dit project dat het gaat slagen en z’n hoofd boven water kan houden - en dat de gene die het gaan runnen betrouwbaar zijn. :)
Het is fysiek onmogelijk voor KPN om niets aan de dienstverlening te wijzigen. Immers is het hele punt juist dat XS4ALL een semizelfstandig dochterbedrijf is, en niet alleen de naam. Als het dochterbedrijf naar binnen wordt geschoven of zelfs helemaal wordt afgetakeld, moet de dienstverlening binnen een nieuwe of binnen KPN zelf al bestaande structuur voortgezet worden.

Verandering is daardoor 100% gegarandeerd, je kunt alleen heel hard hopen dat KPN het niveau enigszins weet te handhaven. Als je bedenkt dat dat binnen XS4ALL ook al een worsteling was, zelfs al waren ze zelfstandigig, dan kun je op je vingers natellen dat KPN dat nooit van plan was en ook niet gaat doen.
Goed punt.
En dat begint al bij meer hops bij KPN in tegenstelling tot XS4all netwerk, ja het is het zelfde netwerk alleen hanteert XS4all minder overboeking op hun lijnen.

Ik weet ook zeker dat je KPN niet hoeft te bellen om zomaar even te kletsen over technische zaken die bijvoorbeeld op de rol staan om uitgerold te worden of voor wat advies over bepaalde tech zaken zoals bepaalde modems bijvoorbeeld.
Dit kan bij XS4all wel.

Ik ben er ook niet van overtuigd dat mijn privacy net zo goed gewaarborgd word en KPN net zo voor z'n klanten naar de rechter zal stappen zoals XS4all dat wel doet/deed en heeft gedaan.
Mee eens. Het is duidelijk dat MazeWing en WhatsAppHack uit het standpunt van de beste stuurlui redeneren. Voor hen lijkt maar één ding belangrijk, de prijs.
En laat dat nou net voor de xs4all klanten minder belangrijk zijn.
Je punt over de integratie van de xs4all, volledig los staande infrastructuur, in de KPN infrastructuur gaat nog hoofdbrekens kosten.
Bijkomend probleem gaat nog zijn dat veel werknemers, doelbewust voor xs4all gekozen hebben. Blijven die wel daar? Willen ze voor KPN werken? Het feit dat de ondernemingsraad, die toch over het algemeen het standpunt van de werknemers vertegenwoordigt, zelfs naar de rechter stapt om e.e.a. te voorkomen, lijkt te suggereren dat de werknemers niet naar KPN willen. Gaat het KPN-plan toch door en ik denk het wel, ik heb niet zoveel vertrouwen in een rechtszaak hierover, vaak wordt toch voor de grootste belangen gekozen, wat doen die werknemers dan? Als ze weggaan, gaat hun kennis met hen mee. En het is juist de kennis waar alles om draait.
Zéker denk ik dat het een heel spannende tijd wordt. Gaat de nieuwe provider waar maken wat ze beloven? Gaan er veel xs4all klanten overstappen? Wat doet KPN?
In ieder geval ik hoop op voorspoed en wens ze veel succes.
KPN en doen wat ze beloven ? hahahaha sorry hoor...
Dat hele hussel is al een teken aan de wand dat ze dit niet zullen doen.

Maar ik ga het zien, meemaken en beleven.
Eens kijken of ik alles houd zoals ik het nu heb, zo niet ben ik weg.

80Mbit Vdsl, pair bonding.
ipv6
Betere hardware dan KPN zelf levert.
gratis EDL
Gratis spotify premium.
€ 5 korting op al mijn mobiele abbo's en dubbele data
Goede newsserver
mogen draaien van eigen mailserver.
gratis beveiligingspakket.
plekkie voor eigen website/opslag met best wat ruimte.
En mocht ik ergens echt niet helemaal uitkomen een helpdesk die gerust de hele dag gezellig aan de telefoon blijft om te helpen het wel voor elkaar te krijgen.

En ik vergeet vast nog wat dingetjes, oh ja een altijd online dongel en een simkaart met gratis data.
vast nog wel iets...

Dit TV. internet, telefoon AIO pakket kost mij € 71 pmnd, kom daar maar eens om bij een andere provider, dat kun je vergeten.
Vergeet de DNS entry waarmee je makkelijk bij je thuisnetwerk kan komen niet.
De gratis virusscanprogramma van Fsecure.
Het zelf in kunnen stellen van een portbeveiliging.
Die vind ik persoonlijk ook heel erg fijn, naast de dingen die je noemt.

De zeer fijne helpdesk is ook goed.
Allemaal dingen die je opnoemt die een kleine provider nooit voor je kan regelen omdat ze geen base hebben, of simpelweg geen mobiel netwerk, of het geld niet hebben om dit gratis weg te geven.

Veel van de voordelen die je nu noemt heb je juist omdat XS4ALL van KPN is. Die ga je dan dus ook nooit meer terugkrijgen als je weggaat naar een kleine provider.
Dat is dus ook absoluut niet wat ik zei.
Ik ben er van overtuigd dat ik ditzelfde niet behoud bij KPN ondanks hun mooie woorden dat "er niets veranderd voor oud XS4all klanten".
Misschien wat kleinere technische dingen die je zelf ook makkelijk buiten je provider kunt regelen als je er zoveel waarde aan hecht (mailserver, newsserver, beveiligingspakket (waar je ook gewoon voor betaald, niets is gratis, kijk maar naar de prijs van XS4ALL).

Verder voordeel op mobiel, spotify, gratis beveiliging, hebben andere KPN klanten ook gewoon dus waarom zou dat opeens weggenomen worden? Hardware? Een Fritzbox kan je ook gewoon zelf inregelen op KPN en andere providers, koop je die toch los?
Koop je die toch los..., nee.
EDL ? die raken KPN abbonees al kwijt of ze moeten gaan betalen.

Ik vind KPN een vervelend bedrijf, te veel vervelende ervaringen mee gehad.

Ziggo ? iets wat ik hier al vaker heb gezegd is dat de kabel van mijn woning naar de straat kast verrot is, iets waar Ziggo destijds maanden en 5 verschillende monteurs voor nodig had om te constateren.
Maar..., men ging het niet vervangen, kost te veel en daar mocht ik het mee doen.

Heb in de afgelopen jaren meerdere malen geprobeerd om hier weer eens over te praten.
Antwoord ? moest ik eerst maar een abonnement nemen en dan gingen ze opnieuw kijken, de gegevens van toen waren natuurlijk "ineens weg".

Toch vreemd dat ze mij wel al die tijd geadresseerd reclamewerk sturen met "we missen u als klant" blabla.
Ja dáááág !


Een snelheid van enkele kb's...
Ja oke, dan denk ik dat het voor jou en wat anderen inderdaad tijd is om afscheid te nemen, want blijkbaar ben je gewoon ontevreden over KPN. Maar het gras is inderdaad ook weer niet altijd groener bij de buren en jouw contract zoals het nu is kunnen ze niet wijzigen.

Had even gemist dat ze gratis spotify geschrapt hadden voor nieuwe klanten. Overigens kan je altijd vooralsnog spotify family delen met 5 vrienden en dan 2,50 per maand betalen..
Hier net zo:

Eerst maand zeuren voordat Ziggo een monteur langs stuurt.
"Inderdaad meneer uw aansluiting is slecht, ik zie 3 reflecties in de kabel."
Vervolgens maanden achter de aannemer aan om het geregeld te krijgen dat men echt gaat graven.
Tussendoor achter de gemeente aan voor de graafvergunning (sic!!!)
En eindelijk na 5 maand een nieuwe coax.

O ja, vergeten te melden, wij hebben een zakelijk abonnement bij Ziggo met een echte SLA !!

De enige reden dat wij nog bij Ziggo zijn, is dat we hier geen redelijk alternatief hebben.
Over monopolie gesproken.
Verder voordeel op mobiel, spotify, gratis beveiliging, hebben andere KPN klanten ook gewoon dus waarom zou dat opeens weggenomen worden?
1 EUR voordeel op 10 EUR vs gratis Spotify is een verschil van 9 EUR per maand.
Nou, of Hussel is dat juist wel... Zo kan je een hybride vormen.
Mensen die gewoon een simpel pakket willen (Telfort, KPN) kunnen pakket A samenstellen. Mensen die geavanceerd spul willen (XS4ALL) kunnen hier pakketten voor toevoegen. Dat is juist handiger, nu is het alles of niets. ;)

Ik zie niet in hoe dat een teken is dat ze het niet zullen gaan doen, het biedt enkel meer vrijheid.

Alles wat je noemt is overigens beschikbaar bij KPN, behalve usenet (geen idee of ze dat ook over gaan nemen van XS4ALL) en gratis Spotify. Gratis Spotify is echter net als bij KPN ook bij XS4ALL niet meer beschikbaar, dat is enkel voor lopende contracten (bij beide providers!). Ik vind €71 per maand trouwens fors aan de prijs. Ik betaal voor precies hetzelfde (minus Spotify Premium, maar dat zit bij m'n KPN mobiel inbegrepen ;)) zo'n €17 per maand minder bij KPN. Met 200/200 glasvezel.
Dus "dat kan je vergeten" lijkt behoorlijk mee te vallen. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 5 november 2019 16:42]

Jij hebt ook gratis EDL van Fox sports ?

Het gratis zenderpakket naar keuze maakt plaats voor 5 euro korting op streamingdiensten als Netflix of Spotify. Bestaande klanten kunnen hun huidige abonnementen en voordelen behouden, maar nieuwe klanten kunnen dit niet meer afnemen.
nieuws: KPN vernieuwt abonnementen voor vast en mobiel internet, tv en bellen...

Wil je ze dus allebei Spotify en EDL dan moet je dus extra betalen bij KPN nu.

Even via hussel hetzelfde ingevuld als wat ik nu heb bij XS4all:

Eerste 4 maanden
67,72
Daarna per maand
91,47

8)7 |:( :X

[Reactie gewijzigd door iew op 5 november 2019 17:11]

Ja sinds de zenderwijzigingen zit Fox Sports 1 in het standaardpakket. Als ik het goed begrepen heb (ik kijk geen voetbal :P) wordt daar de Eredivisie op uitgezonden? Voor de extra kanalen en wat on-demand spul moet je wel extra betalen of inderdaad compleet/met korting voor het volledige pakket.

Bij XS4ALL idem dito he. Gratis Spotify wordt niet meer aangeboden.
Als je het bij KPN al in je abo hebt zitten blijft dat ook gratis. Al is dat vaak relatief gezien, ik had ook Spotify in m'n pakket gratis, maar verlengen betekende 6mnd * €35 = €210 korting. Gezien Spotify maar €9 * 12mnd = €108 kost was dat een heel simpel sommetje om dan lekker die korting te pakken. :P Zeker omdat Spotify toch al bij m'n mobiele abo inbegrepen zat, dus voor mij leverde het eigenlijk de volledige €210 aan korting op.
Klopt EDL = Eredivisie Live. (3 kanalen) en dat gratis kanaal heb ik er nu dus ook bij en heb nu dus eigenlijk 4 fox sports kanalen.
Waar het mij om gaat is dat ik bijna wel zeker weet dat KPN aan mijn abbo gaat morrelen, bij XS4all word mijn abbo/contract gewoon ieder jaar stilzwijgend verlengt met alle voordelen die ik nu heb.
Maar KPN gaat straks vast bij alle oud XS4all na einde contract datum niet meer stilzwijgend verlengen, je zal dan vermoedelijk een nieuw contract bij KPN moeten gaan afsluiten en kom je in Hussel terecht wat gewoon met alles wat ik nu heb significant duurder zal zijn wil ik hetzelfde hebben/houden wat ik nu heb.

Ik geloof er echt niets van "dat er voor oud XS4all klanten niets veranderd" zoals ze nu zo mooi zeggen.
maar ik wacht het gewoon af en kan altijd dan nog bekijken wat ik doe.
Ik ben er in ieder geval niet blij mee.

[Reactie gewijzigd door iew op 5 november 2019 19:12]

Je abonnement kan niet stilzwijgend verlengd worden, dus ik neem aan dat je gewoon contractvrij bent en mag gaan wanneer je wilt. :P Je contract is blijven doorlopen, maar ze mogen niet zomaar weer een jaar erbij optellen waarbij je verplicht moet blijven. Dan zouden ook steeds de voorwaarden veranderen, en dat is bij jou niet het geval. Wel is het mogelijk niet in je eigen interesse om niet te verlengen, zie bijvoorbeeld mijn voorbeeld, maar dat kan per situatie anders zijn.
Ja okee, maar is eigenlijk een beetje lood om oud ijzer, je begrijpt in ieder geval wat ik bedoel.
Maar dat ik hetzelfde krijg bij een andere provider voor hetzelfde bedrag pmnd is dus niet waar.
Daarnaast heb ik gewoon geen vertrouwen in het bedrijf of de beloftes van KPN, ook door nare ervaringen met dit bedrijf in het verleden op deze punten.

KPN word nooit een XS4all, technisch niet maar ook niet qua behulpzaamheid, en ook hardwarematig niet.
Het blijven hangen bij XS4all met een pakket dat voor mij alles heeft wat ik graag wil en gebruik, naast de klantvriendelijkheid en goede helpdesk is voor mij in principe het ieder jaar verlengen.

Hun helpdesk is ook niet alleen een helpdesk bij problemen die zijn ontstaan in 1 van hun producten, zoals een internetstoring of m'n modem valt telkens uit bijvoorbeeld maar helpen je ook met zaken die je zelf voor elkaar probeert te krijgen maar niet alle kennis zelf voor hebt.

Afijn ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel. ;)
KPN Hussel met wat ik kan kiezen van wat ik nu heb: 69,48 / maand (en 4 maanden wat korting.. )
XS4ALL: ~64-65 / maand

Bij KPN ben ik 2 telefoon nummers kwijt, heb geen 4G SIM voor backup / op reis,
reverse lookup op vast IPv4 adres, IPv6/48 prefix inclusief reverse lookup voor een paar adressen, eigen PBX, Firewall (Fritzbox staat te verstoffen op zolder).

Kortom ik zie de vooruitgang even niet, alleen voor extra geld kan ik evt het zelf elders regelen. waarme het prijsverschil nog meer oploopt.
voor 71 euro kom je ook wel af met een ziggo zakelijk abbo tel je daar de korting voor mobiel via vodafone bij op, dan ben je bijna zeker goedkoper uit. ik gok trouwens dat ook je upload dan wel een stukje omhoog gaat want die is via cable wel wat beter dan via bonded-dsl dacht ik.

bovendien - wat moet je uberhaubt met TV en vaste telefonie, internet (basis tv) en mobiel zou toch genoeg moeten zijn ano 2019 ... en eigenlijk kan tv er helemaal wel af maar dat mag helaas nog niet van ome ziggo.
Gelukkig mag ik dat allemaal zelf uitmaken.
En 10mbit up die ik nu heb is zat voor mij.
En wat moet ik met een zakelijk abbo ?

[Reactie gewijzigd door iew op 5 november 2019 14:04]

90% van dat mag ook bij Ziggo, alleen krijg je daar geen Spotify Premium (big whoop) en dubbele data, lol. Toen ik bij KPN werkte vroeg ik mij al af wie daar in ging trappen. XD
Hoezo is Spotify voor jou gratis? Ik zag bij XS4ALL gewoon dezelfde prijzen als KPN. Hebben ze vroeger zo'n actie gehad, die onbeperkt doorloopt?
Klopt, ik weet niet of die Spotify actie nu nog geldt, zal het ff nakijken.
Ik heb nog steeds gratis Spotify bij XS4all.
Ik heb Spotify Premium ook gratis bij mijn XS4ALL alles-omvattend-abo. gekregen, toen der tijd nog vergeleken met o.a. KPN. In middels van een totaal pakket geheel terug naar glas only, maar mijn Spotify Premium blijf ik behouden.

Ondanks abo. wissels dus, mijn ouders hebben KPN + Spotify, maar dat abo. is nu duurder dan dee huidige abo's gaat vergelijken waar geen Spotify meer bij zit. Willen zij dat aanpassen raken ze Spotify Premium kwijt, om maar een zo-werkt-KPN voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 5 november 2019 23:06]

Maar wat is het risico om het te proberen?
Als het tegenvalt stap je toch zo weer over?

Ik zit nu bij XS4ALL via KPN, maar zou een dergelijk initiatief toch gewoon proberen!
Zo is dat, overstappen kan altijd.
Zwartkijkers als @WhatsappHack heb je altijd.
De kat uit de boom kijken kan ook zonder meteen al over te gaan stappen.
Zwartkijker ook echt he. :+ De hypocrisie is haast onvoorstelbaar...

Natuurlijk, de kat uit de boom kijken kan. Dat kan overigens ook bij KPN die gewoon blijft aanbieden wat XS4ALL, een KPN merk, nu ook al aanbiedt. Maar je hebt inderdaad de keuze. Je kan de kat uit de boom kijken bij KPN waar je nu ook al zit als XS4ALL klant en een bewezen merk en service is. Of je kan de kat uit de boom kijken bij een nieuwkomer, tevens ook op het KPN netwerk overigens zo te zien. Het is aan jezelf wat je prettiger vindt. Ik vind m’n internet net iets te belangrijk om over te laten aan een gok, maar dat moet een ieder voor zichzelf beslissen. :)

Het voordeel is als je naar KPN wordt overgeheveld kan je wss weg zodra je wilt. Andersom kan het zomaar zijn dat je aan een contract vastzit. Maar wie weet gaan ze met maandelijks opzegbare pakketten werken bij de nieuwe toko.
Ik zie de voordelen van een nieuwe partij wel.
Ok, overstappen kan niet zomaar ivm lopende contracten tenzij KPN opeens voorwaarden éénzijdig gaat wijzigen. Zou zo maar kunnen gebeuren.
Nu nog veel speculaties omdat nog niet alles concreet is, de komende maanden zullen de details bekend gaan worden.
Oh god, ja. Ik zou de voordelen zelfs inzien van 10 nieuwe partijen, al helemaal als ze zelf ook kabels gaan leggen door het hele land. :P (Iets wat dit project helaas niet zal doen, maar dat is door de schaal ook logisch natuurlijk.) 2 providers in de core (plus wat losse glasprojecten her en der, maar dat vind ik op deze schaal niet helemaal eerlijk om mee te vergelijken/te zien als (zware) concurrentie) is eigenlijk niet voldoende.

Ik heb er ook geen problemen mee dat deze partij een nieuwe ISP gaat oprichten hoor. Als ik dat idee heb gegeven dan zal ik ergens een fout gemaakt hebben, want dat is zeker niet de bedoeling. Ik ga er alleen niet bij voorbaat vanuit dat alles daar beter zal zijn. Noch ga ik er in mee dat er een noodzaak is *vanwege KPN*. Als het argument is "we hebben meer providers nodig": Ja!!!! 100%. Het probleem is dat het argument nu vooral is "Het is nodig omdat KPN de dienstverlening van XS4ALL helemaal gaat slopen en zal stoppen met dat aan te bieden", terwijl dát niet aan de orde lijkt te zijn of op z'n minst discutabel en/of nog weinig definitiefs over te zeggen. Het gras is altijd groener aan de overkant, maar soms als je dichterbij gaat kijken blijkt uiteindelijk dat het gewoon groen geverfd hooi is. :P En dat lijkt me toch niet onrealistisch om er rekening mee te houden ALS je besluit om de gok te wagen op de nieuwe partij? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 5 november 2019 16:29]

De nieuwe provider hoeft ook niet meteen beter te zijn, anders mag ook.
Nieuwe kabels leggen is helemaal niet nodig.
Elektriciteit leverancier zoals Vattenfall of Eneco trekken toch ook geen nieuwe kabels door de straat als je wisselt van provider?
Ik ben een voorstander van meer providers en niet van het opkoopbeleid wat KPN heeft laten zien.
Niet alleen KPN is daar schuldig aan maar ook partijen als Ziggo.
Dit kan nooit in het belang van de klant zijn.
Sterker nog, er zijn klanten die gewoonweg worden “gegijzeld” omdat ze geen keuze hebben.
Nee, maar die vergelijking zou enkel opgaan als we naast netbeheerders ook internetbeheerders hebben. :P Dat is nog niet helemaal het geval bij het internet, enkel KPN moet het op het moment openstellen voor iedereen tegen x tarief - kleine partijen met een monopolie in een bepaalde regio hoeven dat niet, en Ziggo moet het wel gaan doen maar frustreert tot dusver de boel voor zover ik heb begrepen. De overheid had het vaste netwerk wellicht beter gewoon zelf kunnen blijven onderhouden en glas kunnen uitrollen. Evenals een landelijk dekkend mobiel netwerk. En de providers dan laten concurreren op service. Maarja, dat is nu eenmaal niet waarvoor gekozen is.
Het is inderdaad een enorme blunder om internet niet te gaan zien als infrastructuur los van de providers.
Zowel de kabel, ADSL/VDSL als glasvezel hadden beheerd moeten worden door één of meerdere netwerkbeheerders net als bij gas en elektriciteit.
Ongebruikelijk dat de overheid dit ooit heeft laten ontstaan. Achteraf is dit niet meer recht te trekken.
hoezo overstappen kan altijd, bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben, jaar contracten die moeten worden uitgezeten, lijnblokkades, wachttijden van 6 tot 8 weken.

Mocht je overwegen naar deze toko over te stappen, hou er dan rekening mee dat je erna voor minimaal een jaar aan ziggo vast zit omdat die via een ander netwerk (mogelijk wel binnen een week) kan aansluiten.

Ik heb in mijn tijd heel wat van provider naar provider gehopt, van glas naar kabel, van kabel naar glas, van glas naar glas. één keer zelfs tussentijds op basis van wanprestatie mijn contract opgezegd. Maar let u wel dat was een heel duur grapje met heel wat juridisch ge-touwtrek en flink wat kosten (die uiteindelijk niet werden vergoedt met als gevolg dat de overstap meer kostte dan het uitzitten van het contract.

De betreffende partij ga ik natuurlijk niet noemen, maar laat ik voorop stellen dat xs4all en hun opzeg procedure niet eens zo heel veel beter was dan het hierboven beschreven geval. ook met hen heb ik flink in de clinch gelegen. Dat keer ging het om een administratieve fout aan hun kant met een opzegging EN een verhuizing tegelijk doorgeven. Dat begrepen ze niet helemaal. In het huurcontract stond nu eenmaal dat aanwezige verbindingen en contracten van de lijn moesten worden gehaald. dus heb ik dat gedaan.
"betreft: tijdelijke verhuizing contract tevens inhoudende permanente opzegging' was kennelijk te ingewikkeld voor onze xs4all-vrienden.

'In the end' had xs4all wel mooi even bepaald dat ik met een jaar zou hebben verlengd (terwijl volgens een brief de opzegging zou worden verwerkt). het is nog bijna op een rechtszaak uitgelopen tot ik er maar voor kost een flinke kan water bij de wijn te doen en akkoord te gaan met een onmiddellijke opzegging in plaats van 5 maanden restitutie).

zoals u kunt lezen heb ik mijn buik meer dan vol van al die mooi-pratende flut providertjes. Ik heb nu gewoon een zakelijk abonnement met een FUP om van het gezanik af te zijn.
Wat is er mis met Ziggo als plan B? Verder is 4G ook een realistisch plan B.

En dat is als je ervan uitgaat dat het niks wordt. Plan B is misschien niet eens nodig.
Met al dat wisselen maak je het jezelf ook niet makkelijk. Probeer volgende keer eens te bellen naar een afdeling opzeggingen en geef aan dat ze te duur zijn. 100% dat je een korting aangeboden krijgt en geen overstapgedoe.
Blijkbaar heb je veel pech gehad.
Ik heb al vele overstappen gemaakt, kabel, ISDN, ADSL, glasvezel.
Weinig problemen ondervonden behalve één keer paar dagen geen vaste telefonie ivm een nummerportering die niet goed was gegaan.
Voor de rest nauwelijks downtime.
Ik had ook nooit problemen met overstappen, tot de laatste keer. Wat een gedoe en gezeik heb ik ermee.

Zodra mijn contract voorbij is, ben ik bij deze provider meteen weg!
Ik ook. En ik leen ze ook nog een paar duizend € dan kunnen ze vooruit.
Best handig dat je een glazen bol hebt en al weet hoe alles gaat verlopen... :?
KPN is de partij die niets presteert en geen enkele poging toont om met de OR van XS4all tot een werkbare overeenkomst te komen.
Nieuwkomers zullen er altijd blijven komen en hebben ook recht op bestaan.
Zeker als ze betere producten en diensten leveren.
Het is niet enkel de wijziging van de naam XS4ALL naar KPN, zoals in de media ook aangekondigd betreft het een samengaan met de KPN organisatie.

Ik geloof niet dat de initiatiefnemers denken " even een providertje oprichten”. Ze geven ze al aan dat "founding member" voorrang krijgen op de normale consument.

Persoonlijk accepteer ik van een nieuwe aanbieder die aan mijn idealen voldoet meer dan van een mega organisatie als KPN. Los daarvan neem ik bewust het risico.

Ik snap de negatieve houding ook niet? Een onafhankelijke nieuwe provider lijkt me een goede toevoeging, dergelijke providers zijn er te weinig. En door de acties van KPN hebben ze publiciteit genoeg, niet veel initiatieven halen in een paar dagen 2 miljoen binnen!
Als het gaat om 'stabiliteit van de verbinding', 'snelheid' en dat soort zaken, dan is xs4all echt niet beter. En hun helpdesk wordt geroemd, maar als je die nooit nodig hebt maakt dat weinig uit.

Maar xs4all is de enige provider die zich echt drukmaakt om veiligheid en privacy, die voor haar klanten opkomt tot in de rechtzaal, die deelneemt aan het maatschappelijk debat, die bits of freedom steunt, die het OM weerwoord weet te bieden, maar die ook volledige vrijheid op het net biedt, die je toestaat om servers te draaien, die het debat over netneutraliteit heeft geholpen, enzovoorts. Ik ken geen andere provider die dat op dat niveau doet.

[Reactie gewijzigd door Pooh op 5 november 2019 13:55]

Ziggo stond vandaag nog in de rechtzaal voor haar klanten en daardoor hoeven ze nu geen NAW gegevens van downloaders door te geven.
Ziggo werd aangeklaagd.
XS4ALL heeft o.a. de staat aangeklaagd.

Wezenlijk verschil.
Daarnaast niet moeilijk doet over alternatieven routers, servers en openstaande poorten. Wat stabiliteit betreft ben ik het niet met jou eens. Als ik kijk hoevaak er in de buurtapp een bericht verschijnt met problemen bij andere providers, ik heb zolang ik hier woon (11 jaar) nog nooit een verbindingsprobleem gehad.

Zo hebben buren al eens op mijn verbinding meegelift voor nood. :)

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 5 november 2019 12:40]

Vraag me altijd af wat mensen in de comments bedoelen met router, servers en poorten. Ik ken maar twee verbindingen, mijn KPN aansluiting en die van Ziggo bij mijn ouders. Bij beide staat een eigen router, met openstaande poorten en bij mij draait ook een server.

Ik vraag me soms af of al die XS4ALL fans nog steeds denken dat KPN en Ziggo nooit meer iets aangepast hebben sinds zij zelf zijn overgestapt in 2004 of zo.
Een voorbeeld uit mijn ervaring is de situatie bij mijn ouders. Wifi is bij hun via het standaard Ziggo modem niet stabiel te krijgen, dus heb ik daar zelf een krachtigere router aangesloten.

Een paar weken terug hadden mijn ouders storing, ook via de kabel direct op het modem. Ziggo gebeld, 3 dagen later kwam de monteur. Het eerste wat de monteur doet is de losse router de schuld geven en deze lostrekken. Het probleem lag uiteindelijk in het modem, dus die is vervangen. En de router? Die laat hij lekker achter dr kast liggen. Verbindt even de laptop van mijn moeder met wifi terwijl hij er naast staat, dat werkt en weg is hij.

Mijn vader: Geen internet op zijn laptop. GSM’s van mijn ouders: Geen wifi. Tablet: Geen verbinding. Ze zagen hun vertrouwde wifi netwerk er ook helemaal niet meer tussen staan. Resultaat is dus dat zoonlief weer vijftig kilometer mag gaan reizen om het op te komen lossen. (Begrijp me niet verkeerd: Natuurlijk heb ik dat over voor mijn ouders, maar het had niet gehoeven).

En dit gebeurt niet alleen bij deze monteur. Nee nee, toen ik een paar jaar terug nog als bijbaantje bij de helpdesk zat werd ons met de paplepel ingegoten dat we mensen met eigen netwerkapparatuur niet verder mochten helpen. Dit negeerde ik natuurlijk, maar de tientallen huismoeders die dat werk als bijbaan hebben kunnen een klant hier natuurlijk ook niet mee helpen.
Die Ziggo monteur heeft m.i. goed gehandeld door niet nog een extra router aan te sluiten. Als monteur moet je je beperken tot de apparatuur die de provider heeft geleverd. Als je daar geen duidelijke lijn in trekt sta je binnen de kortste keren mevrouw te helpen met Word omdat ze een bepaald lettertype niet op d'r scherm krijgt, of dat er een virus verwijderd moet worden. Bovendien moet je die dag nog meer klanten helpen en dat lukt niet als je teveel tijd moet besteden aan een apparaat waarvan je de ins- en outs niet kent. Daardoor worden de laatste klanten die stonden ingepland boos omdat ze pas een dag later geholpen kunnen worden.

Je hebt er altijd mensen bij die het onderste uit de kan willen halen. Trap er niet in, hoe vriendelijk je ook wil zijn. Wil je de klant wel helpen, dan kom je in je eigen tijd maar terug en factureer je de klant zelf vanuit je eigen bedrijf.
Mensen hebben het recht om hun eigen apparatuur aan te sluiten. Als het duidelijk is dat de apparatuur van de telco stuk is, dan is het niet meer dan netjes om na het repareren van de storing de oorspronkelijke situatie weer te herstellen.

Stel dat een netwerk beheerder van gas of elektra bij een storing eerste alle apparatuur in huis afkoppelt en dan alles afgekoppeld achter zou laten.
Je hebt idd het recht om je eigen apparatuur aan te sluiten, maar de ISP hoeft dat niet te ondersteunen. Imo heeft die Ziggo monteur semi-correct gehandeld. Het correcte is de eigen apparatuur verwijderen & de standaard apparatuur te gebruiken. Het niet correcte is de klant hier over informeren (en eventueel verder zoeken naar het probleem).

Op het moment dat jij je eigen apparatuur gebruikt en een probleem hebt, kun je altijd beter de standaard ISP situatie herstellen, dan testen. Als dan het probleem nog steeds bestaat, de ISP bellen en de standaard situatie handhaven tot het probleem is opgelost.

Anders loop je een enorm risico op een wellus-nietus spel, wijzen naar de eigen apparatuur, of onkundige/onwillige monteurs.
Dit geeft precies aan waarom er een markt is voor een opvolger van XS4ALL: als de apparatuur van de klant werkt en de ISP heeft een storing, dan wil je een ISP die snapt dat een klant ook een eigen netwerk heeft.

En dus niet van, reset het modem zodat alle instellingen verloren gegaan zijn. Reinstall Windows. En anders past het niet in het script van de helpdesk (of storings monteur).

Ja, dat mag iets duurder zijn. Veel mensen willen niet in angst leven tot er ooit een storing komt en alles gesloopt wordt.
Uiteraard, het verhaal van de bridgemodus was eerst niet duidelijk in het bericht van @jazzozo. Dat maakt het wel iets anders, maar niet heel veel.

Ja je sluit aan wat er aangestoten was, maar een IP netwerk is wel iets complexer dan gas of elektra. Dat kan je niet met elkaar vergelijken. Stel je voor dat je één voor één kabels aansluit op het modem. Dat deelt IP adressen uit met z'n DHCP server. Het laatste wat je aansluit heeft een fixed IP welke net is uitgedeeld aan een ander apparaat, en dan ben jij er ineens verantwoordelijk voor dat de printer slecht bereikbaar is.

Om in jouw analogie te blijven: Als de hoofdzekering in je meterkast eruit klapt en wordt vervangen, dan gaat die monteur toch ook niet alle apparatuur bij langs wat je hebt aangesloten om te kijken of het nog werkt?

[Reactie gewijzigd door Fido op 5 november 2019 15:22]

Het gaat er niet om dat die monteur alle aangesloten apparatuur na moet lopen. Het gaat erom dat die monteur een kabel losgehaald heeft en 'm niet weer aangesloten heeft.

Maar het begint al bij het de start: de apparatuur van de klant krijgt de schuld. Het zou normaal moeten zijn om bij een storing eerst snel je eigen apparatuur door te meten en pas als dat blijkt te werken te kijken naar de spullen van de klant.

Maar er zijn te veel storingmonteurs zonder enige kennis van zaken die eerst proberen de schuld af te schuiven. En bij Ziggo is dat onderdeel van de bedrijfskultuur. Ook al staat er op hun ISRA punt geen enkel signaal, dan zal het toch wel aan de spullen van de klant liggen.
Hoe ver wil je dan gaan met support? Kijk eens naar de mate waarin providers tegenwoordig al support geven tegenover 20 jaar geleden (uit je reactie maak ik op dat je dit waarschijnlijk niet hebt meegemaakt...). Vroeger was het zo dat je internetverbinding werd opgeleverd, er een doos met een modem op de mat viel en "zoek het maar uit". Nu , zo veel jaren later, wordt de boel voor je aangesloten, ingesteld, opgehangen, door een monteur, en als er iets is komt de monteur weer terug om de boel te repareren. Denk maar niet dat dit in het verleden zo werkte. Dan kon je het vooral zelf fijn uitzoeken. Maar nu wil je ook al dat je internetprovider, naast dat ze je hele verbinding na het overnamepunt al te hebben opgeleverd, ook nog eens eigen apparatuur gaan ondersteunen. Dit vind ik wel heel ver gaan. Je had overigens ook gewoon je "eigen router" als accesspoint kunnen instellen; dan had het ziggo modem blijven werken, schakel je hooguit wifi erop uit, en blijft je eigen ssid altijd zichtbaar. Tweemaal nat is totaal zinloos.

Daarnaast heb ik zelf recent een "vage" kabelstoring gehad. Ziggo stelt een vreemde kabelschade vast, komt later terug en trekt even tientallen meters grondkabel van wijkkast naar aansluitpunt, gevolgd door financiële compensatie. Prima service lijkt me. En dan gaat ze ook nog naar de rechter om hun abonnees te beschermen tegen akelige filmboeren.

Nee, ik heb geen ziggo aandelen, maar de tijd dat xs4all de enige "deugdelijke" provider was is allang voorbij.
Er was al vastgesteld dat de verbinding direct op het modem niet werkte... Die monteur had niks te zoeken bij de zelf geplaatste router, dat is het punt dat ik probeerde te maken.

Dat de man niet de tijd nam om mijn ouders even uit te leggen dat er een ander SSID en wachtwoord zijn dan ze gewend zijn vind ik dan weer een zeer kwalijke zaak. Op het moment dat het op één device werkt acht de monteur het probleem opgelost en gaat hij er als een speer vandoor. Probeer jij telefonisch twee 70 plussers eens uit te leggen hoe ze een router weer moeten aansluiten op het modem.

Het oude modem stond in bridge overigens, dus de twee NAT’s waar jij over spreekt zijn eerder een aanname (een die je bij een gemiddelde Tweaker niet hoeft te maken). De monteur had het nieuwe modem dus ook in bridge kunnen opleveren, dat ene verrekte kabeltje even in de router kunnen steken en het had gewerkt. Zo niet, dan was ik wel even langs gekomen hoor. Geen probleem. Maar dan had ik nu wat positievere woorden voor Ziggo over gehad.
"een die je bij een gemiddelde Tweaker niet hoeft te maken" . Juist niet. Het is compleet onnodig om een ziggo modem in bridge stand te zetten bij zulke eenvoudige gebruikers. Als je al ontevreden bent over de kwaliteit vh wifi signaal, één waarmee de gemiddelde gebruiker overigens prima mee uit de voeten kan, dan zet je er een accesspoint bij of een router in ap mode. Dan had je je 2e ritje kunnen besparen. Je moet altijd naar de usercase kijken; zomaar kabelmodems in bridgestand zetten omdat jij dat leuk vind is totaal onnodig en geeft extra problemen, zoals nu ook weer blijkt, bij eenvoudige eindgebruikers. Nogmaals, ap erop, wifi van modem uit, was er weinig ad hand geweest. Nog meer fool-proof: ap het ssid van modem geven, modem aangepast ssid geven. Veranderd er dan ooit iets, wordt het modem bijv gereset, dan blijft het altijd werken.

Ik kom dat wel vaker tegen, bijv bij senioren, staat er ineens een ac2600 quadcore router van €300,- in de seniorenwoning. Ja had kleinzoon aanbevolen 8)7 . Doe ff normaal zeg.
De ISP's geven deze zogenoemde service om klanten te trekken.
De techniek maakt het steeds eenvoudiger om het aan te sluiten.
Bij Ziggo is het echt alleen maar even de coax van de WCD naar t modem en stekker erin.
Bij KPN en andere aanbieders van glas is het net zo eenvoudig.

Zo iets eenvoudigs (dan heb ik het niet over het afmonteren van de WCD of het glaspunt), wat gewoon niet fout zou moeten gaan, kan de klant gewoon zelf of kent wel iemand (familie of vriend) die dat ook kan.
Om dit nou service van de ISP te noemen gaat mij te ver.
Ik heb onlangs de overstap ingestart van T-Mobile thuis ADSL naar XS4all ADSL, maar ik krijg toch een monteur door mijn strot geduwd, ondanks dat ik bij de aanvraag heb aangegeven dat ik dat niet wil. De mails zeggen ook doodleuk "U heeft aangegeven dat u een monteur wilt, Quirion neemt contact met u op".

Ik heb hier verschillende keren over moeten bellen voordat ze het mij goed hebben uitgelegd waarom ik die beter niet van mijn account af kon boeken.
Het blijkt dat er in de wijkkast mogelijk iets moet worden aangepast en als die monteur er dan toch is, kan hij net zo goed de modem aansluiten, dan weten ze bij xs4all zeker dat het goed gaat.

Ik vind dat eigenlijk mijn eer te na, maar goed, als zij dat zo willen, dan moet het maar, alleen kost me dat dan wel weer een vrije dag.

Maar ik moet wel zeggen dat ik van de technische know-how van de helpdesk medewerkers nog niet veel heb gemerkt. En afspraken nakomen blijkt ook lastig (ik zou teruggebeld worden, maar dat is niet gebeurd).

[Reactie gewijzigd door MadJo80 op 5 november 2019 15:46]

Helaas bestaan dit soort horrorverhalen bij alle providers, zelfs van XS4All.
Het is afhankelijk van welke type servers en poorten je gebruikt. Het gebruik van alternatieve routers en andere apparatuur is bij de door jou genoemde providers erg geluk hebben als het helemaal goed functioneerd. Wanneer het niet helemaal lekker gaat hoef je in ieder geval niet aan te kloppen bij support, wat bij XS4ALL heel anders is.

En zoals in eerdere reactie van mij... stabiliteit… kan geen enkele andere provider tegen op. Klikt eigenwijs, maar dat is nu eenmaal mijn ervaring. Wat ik zo om mij heen zie zakelijk en prive.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 5 november 2019 13:10]

Welke type servers en poorten heb je het over dan? Want ik kan bij beide alles draaien wat ik wil. Ben benieuwd of er dan limitaties zijn waar ik nog niet tegenaan ben gelopen.

Verder hoefde ik voor mijn ouders maar één keer naar Ziggo te bellen en ze zeggen dat ik een eigen router had. Zij zette hun apparaat op afstand in modem modus en vertelde mij waar de kabels aangesloten moesten worden.

Ik snap gewoon niet zo goed wat al die mensen dan nog missen.
Wat dacht je van:
- Focus op privacy
- Fatsoenlijke IPv6 support
- DNS over TLS
- Standaard een fatsoenlijke router met bovengemiddeld bereik + gratis een echt goede repeater/AP.
- Mocht je je eigen router willen -> best effort support in plaats van niets...
- Redelijke nieuwsserver
- SSH toegang tot Xs4all host
- Flink wat webspace
- Vast IP
- Je mag daadwerkelijk je eigen mailserver draaien
- Aanzienlijk deel van de infra is in Xs4all's eigen beheer.
- Direct Glasvezel zonder NT kastje
- Uitstekende support, waarbij men zelfs snapt wat de "geek" wil.
- Het gevoel dat je een klant bent, ipv een cashcow.
- Goed beveiliging op connectie niveau, en middels gratis software.
-
Natuurlijk zijn een of meerdere puntjes bij andere providers ook wel van toepassing, maar als totaalpakket is Xs4all ijzersterk en heeft het echt wel meerwaarde.
Als je om het bovenstaande allemaal niets geeft, prima. Maar xs4all biedt wel degelijk meerwaarde, en daar betaal je wel iets per maand extra voor.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 5 november 2019 14:28]

Op basis van die lijst kan ik mij best indenken dat dit een prettig aanbod is.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik zelf wat veeleisender ben. Dus ik heb liever een premium nieuwsserver voor 49 euro per jaar met 1300 dagen retentie dan een gratis variant met enorme beperkingen. Hetzelfde voor de webruimte. Ik denk dat je geen mailserver zou moeten willen draaien (zijn nogal wat regels met dkim, dmcard, rdns, enz) maar voor de echte tweaker is een VPS dan al snel aantrekkelijker. Daar krijg je dan ook meteen 20 GB ruimte bij en er zijn aanbieder die dit voor 2,99 per maand leveren. Voor de firewall software kies ik eigenlijk ook liever zelf.

Samengevat lijkt xs4all vooral nuttig voor de tweaker die wel weet dat hij het goed geregeld wil hebben, maar geen tijd of zin heeft om alles daadwerkelijk zelf te regelen. Ben je het daar mee eens?
Ik gebruik die webruimte ook niet, maar heb wél m'n eigen mailserver(incl DKIM, RDNS, DMARC etc,), firewall, en hosting thuis draaien. Geen VPS nodig.
En zoals gezegd, als je meld bij de klantenservice dat je b.v. pfsense gebruikt, dan staan ze niet met hun mond vol tanden.
Je kunt tegen betaling ook meerdere ip's hebben, zodat je eventueel eigen servers enz kunt draaien.
Vast ip daarbij is ook wel handig inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 5 november 2019 17:40]

Wacht, zonder NT kastje? Dan heb ik iets gemist. Want dat lieten ze bij mij niet toe! T-Mobile daar in tegen wel... 10GB webspace vind ik niet meer "flink" in deze tijd.
Ik gok dat hij bijvoorbeeld poort 25 bedoeld, SMTP. Die staat bij bijna alle providers dicht, ivm spam.
Zo te zien bij Ziggo inderdaad. Bij KPN niet, weet ik.

Maar goed, als dat écht het enige is om een nieuwe provider te beginnen...
En je krijgt Usenet, en een fijne support en weet ik veel allemaal. Ik heb het ook niet hoor, ik heb 1Gbit T-Mobile voor €25 per maand. :P Maar ik kan mij prima voorstellen dat mensen dit wel willen. Ik support mijzelf wel, dus ik heb het allemaal niet nodig. :)
Dat is het inderdaad. Als je support nodig hebt zit je goed bij Xs4all, als je het zelf allemaal al weet en kan omgaan met apparatuur zonder een intuïtieve interface en goede handleiding dan kun je bij iedere provider terecht en goedkoper ook. Het scheelt mij tijd als ik me er niet al te veel in hoef te verdiepen en dat is ook weer wat waard.
En je krijgt Usenet, en een fijne support en weet ik veel allemaal. Ik heb het ook niet hoor, ik heb 1Gbit T-Mobile voor €25 per maand. :P Maar ik kan mij prima voorstellen dat mensen dit wel willen. Ik support mijzelf wel, dus ik heb het allemaal niet nodig. :)
Zit de retentie daarvan niet onder een maand? Kan iemand dat bevestigen?

Een paid provider kost je anno 2019 in ieder geval 49 euro voor 250 mbit met 1300 dagen retentie.
25? Ik zie 40 op de site staan?
In combinatie met Unlimited internet op je mobiel, is het €25. Dat is een nieuwe aanbieding. :)
Mja dus eigenlijk nog duurder, 55 incl mobiel.
Nee beide €25, €50 totaal. Ik heb het toch beide nodig, voor deze aanbieding betaalde voor mijn mobiel + 750/750 €35 + €50 = €85. Dus toch mooi meegenomen. :)

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 6 november 2019 18:25]

Bij KPN staat poort 25 ook dicht net als bij voormalig Telfort.
Reverse DNS is nog zoiets dat XS4All had...
Ziggo blokkeert poort 25.
ja uitgaand, inkomend niet, althans niet op een gebridged modem. Overigens sta ik wel achter het freedominternet initiatief. Ik steun ze van harte. Of het gaat lukken is nog een vraag, maar ik support ze wel. De filosofie spreekte me wel aan Ik hoop echt dat ze het waar kunnen maken. Ik ben wel een beetje klaar met prijsvechten (denk aan de T-mobile stunt van vorige week) en het "one-size-fits-all" concept van Ziggo en KPN. Zodra je daar iets meer vraagt van je verbinding stuit je al snel op "dat wordt niet ondersteund". De helpdesk van bv Ziggo is redelijk berucht om hun onkunde. "Weten we niet, vraag het maar op de community..."
Weet wel dat de XS4ALL na het koper netwerk van KPN wel alles zelf draait. De uptime van XS4ALL is daadwerkelijk hoger dan KPN, omdat niet elke storing eentje is die met het fysieke kopernetwerk te maken heeft.
Partijen als KPN en Ziggo komen alleen in beweging als een ander dat doet.
Zelf zijn ze nauwelijks innovatief te noemen.
Monopolisten moet je vrezen, niet omarmen.
Zelfde als ING, Rabobank ik vindt dat ze pas echt innovatiever bezig zijn sinds dat Bunq er is.
Niet helemaal eens. ING heeft op een gegeven moment een knoop doorgehakt en HEEL fors geïnvesteerd in hun IT, dat was al voor Bunq relevant was. ABN Amro was kortstondig voorloper, maar is die plek ruim kwijt. Rabo loopt al tijden achter de feiten aan en leidt daar nog steeds onder. Bunq heeft denk ik zijn marktaandeel bereikt en zal vermoed ik weinig groeien tot ze weer iets drastisch weten te doen. Nadeel is dat ook zij net als een Adyen last krijgen van groeipijn die hoort bij zo'n explosieve toename van klanten.

Wel eens met de essentie van je post. Een nieuwe speler kan de markt forceren te bewegen, en soms is dat meer succesvol dan andere keren. Uber probeert het met bruut geweld in de vorm van grootschalige investeringen, Spotify is ook zo begonnen en Netflix ook. De een met meer succes dan de ander ;)

Taalfouten zijn taalfouten, maar ik vind is altijd zonder t!
Hoi @Zebby ter info, wist je dat de Tikkie-app van ABN Amro is? :)
Ze kunnen anders mijn Fritzbox niet in bridge modus zetten. Dat was voorheen bij ziggo geen probleem.
Waarom gebruik je de Fritzbox vraag ik mij dan af en zover ik weet kun je dit gewoon zelf doen. Dat kon namelijk altijd wel.
Omdat ik deze van xs4all kreeg. En zelf al een router had. Helaas kan ik hem zelf niet in bridge zetten en xs4all dus ook niet. Gewoon met vaste ip adressen gaat het nu prima. Maar ik was verbaasd een nee te horen van deze provider, bij een door hun geleverde router. Is me in het verleden weinig gebeurd.
stabiliteit van de verbinding
Dit is het gehele traject, en juist dat laatste stukje waar KPN het liet liggen doet XS4ALL het een heel stuk beter.

XS4ALL heeft hun eigen servers, ben voor mijn werk daar vaak zat geweest, en ook bij KPN. Een wereld van verschil tussen deze twee.
Ik heb met XS4ALL in het afgelopen jaar al twee keer een onderbreking van meer dan een uur gehad waarbij het 'glas' lampje op de NTU nog gewoon brandde. Dus waarbij het probleem echt bij XS4ALL zat terwijl de buurman met KPN gewoon nog diensten had. Zo veel beter zijn ze dus niet (al is en uptime van 0,9997% op een consumentenlijn natuurlijk nog steeds uitstekend).

Laten we eerlijk wezen, internet leveren is geen rocket science. Dat kunnen KPN en zelfs kleinere providers net zo goed als XS4ALL.
Dat zou je denken, maar mijn ervaring is anders.

Ooit was ik tot KPN veroordeeld omdat dat simpelweg de enige aanbieder was op dat adres. Onder andere een keer meegemaakt dat internet er onverwacht weken uit lag. Bleek na eindeloos bellen en aandringen dat KPN op afstand de firmware had bijgewerkt, waarbij de wachtwoorden waren gewist.

Nu ik elders woon heb ik nog regelmatig te maken met KPN als webdesigner omdat kleinzakelijke klanten er een domeinnaam of zo hebben. Wat een drama. Hoe vaak zelfs simpele dingen mis gaan..? Vaker wel dan niet. Zelfs een paar simpele domeinnaamverhuizingen gaan de mist in en duren als gevolg weken in plaats van een halve dag bij andere providers. Het lijkt wel of ze het expres doen. Of verschillende afdelingen elkaar bewust tegenwerken.

Als XS4ALL / Freedom Internet het met de consumentenmarkt niet redt, kunnen ze altijd nog de zakelijke markt bedienen, want daar kijken ze niet op een tientje per maand, als problemen tenminste altijd vlot worden verholoen.
Maar xs4all is de enige provider die zich echt drukmaakt om veiligheid en privacy, die voor haar klanten opkomt tot in de rechtzaal, die deelneemt aan het maatschappelijk debat, die bits of freedom steunt, die het OM weerwoord weet te bieden, maar die ook volledige vrijheid op het net biedt, die je toestaat om servers te draaien, die het debat over netneutraliteit heeft geholpen, enzovoorts.
Laat nou net dát de grote massa NIET interesseren.

Het zijn vooral tweakers, journalisten en criminelen die zich druk maken om hun privacy. De rest "heeft niets te verbergen" En laat dat nu net 3x een niche-groep zijn.

Ja, velen doen aan (illegale)downloads, maar daar kom je in Nederland op dit moment ook nog steeds goed weg. (Dus: "geen reden om je druk om te maken")

Ik klap in mijn handen voor dit initiatief, maar zal niet verbaast zijn als ze uiteindelijk verzuipen in de kosten om hun idealen te verwezenlijken.
Maar xs4all (of xs4ever, of hoe ze maar gaan heten) heeft toch ook geen enkele ambitie om iets met 'de grote massa' te doen? Ze richten zich op 60 duizend abonees. Dat is misschien 1% van de Nederlandse huishoudens? Natuurlijk is dat een niche, vol met techneuten en journalisten, aangevuld met, als ze het goed gaan doen, een stel thuiswerkende niet-techneuten die een zo betrouwbaar mogelijke verbinding wil (maar die laatste groep gaat nu van xs4all over op kpn, en houdt niet van overstappen).

Maar dat is wel een mooie niche om te bedienen. Ik maakte al eerder de vergelijking met biologisch vlees, of de Triodos bank. Er is niks mis met een niche.
Er is niets mis met een niche, maar er moeten wel rekeningen worden betaald.
 • Een goede helpdesk kost geld
 • Goede service kost geld
 • Goede techneuten kosten geld
 • Rechtszaken (!) kosten geld
Met een "niche-budget" sla je nog geen deuk in een pakje boter. Hoe mooi je idealen ook zijn.

Nogmaals: mijn support hebben ze, maar ik vind het alleen wel een erg grote uitdaging.
Rechtzaken die geld kosten kun je crowdfunden. Ik geloof dat er nu wel bewezen is dat er mensen zijn die gewoon willen betalen voor zulke dingen. Als xs4all een nieuwe scientology-achtige zaak moet voeren, dan maak ik morgen 100 euro over. Geen vragen, betaal ik graag voor. En honderden met mij, zo geen duizenden.

Juist in deze tijd waarin privacy, internationale spionage en de macht van grote partijen een steeds ingewikkelder speelveld geven is er behoefte aan zulke initiatieven, en zijn er echt wel mensen te vinden die daarbij willen helpen. Is het je opgevallen dat xs4allmoetblijven behalve 1.5 miljoen aan lening ook 33k aan donaties heeft ontvangen?
Dit gaat een welles-nietus discussie worden...

Hier op tweakers is er zéker support voor xs4allmoetblijven (wij zijn immers één van die niche groepen)
En ja, alle media aandacht van de laatste tijd heeft xs4allmoetblijven geen windeieren gelegd. Maar is dat straks ook zo wanneer de media aandacht verslapt is ? Wanneer de duurbetaalde service en de bijbehorende techneuten het budget opgesnoept hebben ? Dan voegen die 100 Euro van jou niet zoveel meer toe.

Om dán nog te overleven én goede service te bieden én rechtszaken te winnen... gráág !!! Ik wens ze alle succes... maar het blijft een hele grote uitdaging imho.
Maar xs4all is de enige provider die zich echt drukmaakt om veiligheid en privacy, die voor haar klanten opkomt tot in de rechtzaal
Ziggo doet dat ook, zo is vandaag gebleken.
Meh. Ziggo is de zaak niet gestart, he. Dutch Filmworks vroeg om gegevens, die gaf Ziggo niet zomaar, die wilden een gerechtelijk bevel. Ik mag hopen dat élke provider de gegevens niet zomaar afgeeft. Toen is Dutch Filmworks naar de rechter gestapt.

Dat vind ik heel wat anders dan je als provider uit principe aansluiten bij een zaak waar je eigenlijk geen partij in bent. Zoals bij Brein vs Ziggo en Scientology vs Karin Spaink.
Maar zelfs met xs4all kom je niet meer op ThePirateBay, dus wat heb je er in de praktijk aan?
Omdat de overheid die "vrijheid" keihard verbiedt op grond van EU regelgeving........ het is geen xs4all keuze. XS4ALL - net als jij en ik - mag natuurlijk niet de wet overtreden.

[Reactie gewijzigd door PtrO op 5 november 2019 14:45]

Precies, het business model van het nieuwe Xs4all is vooral het aantrekken van idealistische gebruikers.
Vermits er steeds meer bespioneerd word en business modellen komen gebaseerd op het verzamelen van Big Data kan dat best een lucratieve manier zijn om klanten te stelen van de grote providers.

Stel je voor dat ze in de toekomst adverteren met "Ben je het ook zo beu dat als je een torrent download je een dreigbrief van Brein krijgt, stap NU over op Privacy4all en spaar een VPN uit!"
Er is naast vage waarde van "beter of goedkoper" zoiets als ethiek en maatschappelijke waarden. En ja dat kan prima hand in hand met zakelijk. Gewoon net even de idealen zwaarder laten wegen dan alleen de winst waar KPN voor gaat.
Helemaal gelijk. Het gaat niet alleen om de meetbare zaken. Het gaat ook om het in de waarde laten van de klanten.

Vergelijk het met chocolade: tony chocolonely zal bij de proef-pannels vast niet te onderscheiden zijn van de andere betere chocolade merken. Toch is de smaak figuurlijk iets beter vanwege het slaaf vrije idee/gedachtegoed.

Vergelijk het met mobiele telefoons. FairPhone is in tests op zaken waar het bij telefoons primair om gaat beslist niet de beste. Wel is ze goed genoeg voor een redelijke prijs. En ze doet haar best op rand-zaken die er voor sommige klanten wel toe doen zoals repareerbaarheid en ook hier iets met eerlijke grondstoffen.

Vergelijk het met banken: Triodos en ASN zijn gewoon banken die in banken vergelijk tests gewoon goed mee komen en zeker vergelijkbaar zijn, al zullen ze daar in bank-zaken niet snel boven aan komen te staan. Maar ook zij hebben een gedachtegoed waarmee ze uit zich zelf rekening houden met de klanten en zaken die er wel toe doen.

Met die gedachte heb ik bij xs4all altijd een provider gevonden die net iets meer doet en dat allemaal uit zichzelf. KPN was al (zakelijk) internet provider toen xs4all werd opgericht omdat kpn (of heette ze toen nog ptt?) toen niets zag in internet voor de consument. Ze hebben het zelf geprobeerd met hi en hetnet (waar zijn die op heden?) Ze hebben veel providers overgenomen en ergens onder gebracht. De providers die er toe deden zoals cistron, demon, hcc en zo zijn bij overname door kpn opgegaan in xs4all. Waarom heeft kpn dat toen niet anders gedaan?
Los van de het in de afgelopen 20 jaar verbetern van bestaande providers is het niet onbelangrijk om naar de toekomst te kijken. Er zijn veel kleine bedrijven en merken opgeslokt en nu dat bijna verzadigd is zijn die zelfde overgebleven bedrijven europees aan het kijken om winst te maximaliseren. Uitbesteden is op tal van terreinen al gedaan en zal ook weer de service en kwaliteit onder druk kunnen zetten. Net als je kritiek kan hebben op een nieuwe speler is dus ook de vraag of we nog kritisch genoeg zijn op de invloed van bedrijfsstrategie van de overgebleven kolossen. Tevreden terug kijken is niet genoeg.
(crap double post)

[Reactie gewijzigd door Teejoow op 5 november 2019 14:58]

Ehh xs4all is nu niet bepaald goedkoop. Ik vind ze zelfs wat duur maar veel mensen vonden dat het kennelijk waard. Een "opvolger" van xs4all hoeft dus zeker niet per se goedkoper te zijn dan de concurrentie. Duurder dan het huidige xs4all is dan wellicht wel weer een dingetje.

Ik volg de ontwikkelingen in ieder geval met interesse. Ik zit nu bij Telfort, goedkoop en zolang je geen support nodig hebt een prima provider. De support op het forum wordt gedaan door medewerkers met het hart op de goede plek, helaas hebben ze niet altijd de middelen hebben om iemand snel te helpen. Dus daar is het glas halfvol of halfleeg.

Maar de echte pré van Telfort (en xs4all) is voor mij het kunnen aansluiten van je eigen DSL router. Voor Telfort had ik Ziggo en dat was drama. Maandenlang niet op Xbox live gekund met mijn modem. De Experia v8 was in dat opzicht beter maar de wifi daarvan was dra-ma-tisch. Sinds de aanschaf van een Fritz!Box zijn dit soort problemen nooit meer opgetreden en ben ik baas in eigen huis.

Want die provider modems die worden nogal eens gepatched en dat gaat niet altijd goed. Port forwarding? Fuck it, je kan toch op facebook?! L2TP VPN? Gebruik maar lekker PPTP, zeurende klant! Oh, onze laatste patch prikt gewoon wat poortjes open op je router voor het geval wij bij de set-top box moeten. Hadden we je niet over verteld, maar handig toch??

De fusie met KPN vrees ik een beetje voor, want voor zover ik kan nagaan zijn zij veel minder toeschietelijk als het gaat om het gebruik van een eigen modem. En dan kan zo'n nieuwe provider wellicht mijn enige redding zijn. De meerprijs neem ik dan maar voor lief.
Het oude Ziggo is niet het huidige Ziggo (UPC). Bedrijfsvorm en voering is toch anders. Vond het oude Ziggo een stuk fijner bedrijf.
En dat is alleen al merkbaar bij hun core-business, de TV: Als ziggo-tv klant van voor de fusie zou alles gelijk blijven. Maar ondertussen kan ik geen digitale ci-kaart meer kopen en aan mijn account toevoegen. Ik moet ze huren met minimaal een module of ander apparaat er bij voor minimaal €1 per maand.

Daarnaast is de bandbreedte van de tv-signalen dusdanig naar beneden gegaan dat het perfecte signaal van ooit, nu net niet in de ruis verzuipt.
Omdat jij geen problemen hebt zijn de providers goed. En dit krijgt een +2?
je hebt ook nog zoiets als de “gun-factor”
wij tegen de grote machtige KPN
Ik denk juist dat dit soort providers steeds populairder gaan worden. Verschillende andere Europese landen hebben dergelijke alternatieven en die zijn juist in trek. Het gaat niet om het technische product maar om een focus op privacy, het niet meewerken aan rechtszaken, overhandigen of überhaupt in de eerste plaats opslaan van gebruikersdata. Als ze het management in het buitenland plaatsen en simpelweg niet meewerken aan retentiewetgeving hebben ze zo een hoop interesse. Ondanks de reseller status hebben ze gewoon de IP infrastructuur in handen via koppelpunten met de netwerken.
Luistertip in deze categorie: In podcast aflevering S05E23 van Met Nerds Om Tafel gaat men in gesprek met de directeur van de nieuwe provider Anco Scholte.

https://www.metnerdsomtaf...rst-en-farhaz-hofman.html

Enjoy
Wat is er leuker dan een aflevering met een interessante gast? Twee interessante gasten natuurlijk! In deze aflevering praten wij met Anco Scholte ter Horst van het actiecomité genaamd ‘XS4ALL moet blijven‘ en worden wij bijgestaan met gewaardeerd community-lid Farhaz Hofman. Anco vertelt waarom XS4ALL moet blijven en hoe hij er met zijn team voor gaat zorgen dat er een nieuwe provider in het gat springt dat XS4ALL achterlaat.
Met chapter links naar Overcast:
0:01:18 Introductie Anco en Farhaz
0:02:50 XS4ALL moet blijven
0:06:50 Waarom moet XS4ALL blijven?
0:13:21 Hoe moet XS4ALL bijven?
0:22:41 Gaat XS4ALL blijven?
0:34:00 Hoe start je een provider?
0:44:26 Wie gaan die provider starten?

In crowdfunding staat "[...] Deze aansluitingen zullen gaan lopen over koper en glas [...]", kortom over het kpn netwerk. Leuke info die ze in de podcast geven is dat ze met een bestaande provider met wba gaan samenwerken omdat kpn geen nieuwe meer aanneemt. Een andere optie bij kpn is vula maar dan heb je 2,5 miljoen opstartkosten. @Randal Peelen geeft aan dat Tweak niet (zover hij dat op dat moment mocht zeggen) de wba partner van Freedom Internet (XS4ALL moet blijven) is.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 5 november 2019 14:11]

Bedankt voor de aanvulling Jelv! Helemaal compleet zo!
Ik denk dat je met dat bedrag nog geen deuk in een pak boter slaat als het gaat over het oprichten van een eigen provider..

"Het geld zal onder andere gebruikt worden om apparatuur te kopen, kantoorruimte te huren, serverruimtes in te richten, contracten af te sluiten en ontwikkelaars, helpdeskmedewerkers en systeembeheerders aan te nemen."

Niet dat ik het niet een warm hart toe draag..
Natuurlijk niet. Ze zeggen 25000 abbonees nodig te hebben. Aangezien de oprichters allemaal behoorlijk expert zijn op dit gebied, geloof ik ze daar graag in.

Die. 25000 * 40 per maand (schatting) * 12 maanden = 12 miljoen per jaar. Dat is de cashflow waarop een provider blijkbaar draaiend gehouden kan worden. Vermoedelijk forse aansluitkosten en een minimaal service-niveau: Je krijgt internet en dat is het wel. Geen email, geen shellservers, geen ftp, geen usenet. Voor een premium-prijs. Totdat ze groeien naar de beoogde 60.000, en dan komt er ruimte voor meer.

Die 1.25-2.5 miljoen is alleen om op te starten. Daarna komt de inschrijving, waarbij je kunt verwachten dat mensen die lid worden een abonnement willen. Op basis daarvan kun je geld gaan uitgeven, al dan niet tijdelijk geleend.

Gaat het ze lukken? Ik weet het niet. Maar ik vind het een prachtig initiatief, en hoop het van harte. Als ze na 3 jaar daadwerkelijk 60k of meer abbonees hebben kan het heel succesvol worden. Als het jarenlang ploeteren blijft met een klein clubje enthousiastelingen kun je dat ook 'succes' noemen, maar de grote massa heeft er dan niks aan.

[Reactie gewijzigd door Pooh op 5 november 2019 12:29]

Mwa, ik wil internet en TV...
Mailboxen, FTP of usenet boeit mij persoonlijk echt niets

Waarom ik nu bij XS4ALL zit? Een direct Glasvezelmodem. Geen extra NT kastje ertussen wat 7-10 watt sluipverbruik heeft, zonder enig nut. Sterker nog, na twee kapotte NT kastjes heeft het alleen maar voor verstoringen gezorgd.

Ik wil gewoon Internet en TV via glasvezel met een goed modem, waardoor ik geen eigen routers meer nodig heb!
Een direct glasvezel modem zonder NT kastje ertussen?

De Fritzbox 7590 die ik nu heb van XS4all kan dat naar mijn weten niet.

Kan je een foto maken van je setup?

7-10 watt sluipverbruik minder altijd welkom!

[Reactie gewijzigd door Speedster op 5 november 2019 14:58]

Standaard door XS4ALL geleverd: Fritzbox 5490 ofzo?
Thanks !
Daar was ik benieuwd naar. Ik vroeg me al af of XS4all deze dingen zelf leverde…
Jazeker, dat was mijn beweegreden om XS4ALL boven KPN/Telfort te verkiezen.
Abbo kwam standaard met dit modem. Niets betaald...
Klopt, ik heb ook de 5490.
Prima modem en de NT blijft ongebruikt over of gaat retour naar de oude provider.
Echter, XS4all levert de 5490 nu helaas niet meer bij nieuwe aanvragen.
Echt niet?!
Dat is dan een KPN beslissing?

Wat leveren ze dan tegenwoordig?!
Ze leveren nu de Fritzbox 7590.
Een modem zonder glasvezelaansluiting dus er komt weer een NT bij van ZTE.
Goede nieuws daarbij is wel dat nieuwe klanten de 4K UHD interactieve TV box VIP5202 krijgen.
Foto van de setup? Glas direct in modem.
Volgens bovenstaand plaatje in de "fiber" aansluiting. Heb ik niet op mijn Fritzbox 7590 en ook niet op mijn vorige Fritzbox 7490.
Klopt er is volgens mij maar één model met fiber: 5490
Een direct glasvezel modem zonder NT kastje ertussen?
Wel een NT patch cover, maar daar zit geen hardware in. De glasvezel gaat direct de router in. Geen idee welke Fritzbox ik heb liggen, volgens mij de 5490 oid, die kon dat idd. Maar inmiddels heb ik mijn eigen EdgeRouter4 eraan hangen met een glasvezel SFP module.
Mag ik vragen wat voor glasvezelmodem je nu hebt ? ( Merk, model )
Heb je die van XS4All gekregen of zelf aangeschaft ?
Fritzbox 5490.
Zat standaard bij het XS4All abbo.

Dit voorjaar (2019) afgesloten.
Ik gebruikte op mijn Xs4all lijn op een gegeven moment een Sangoma S518 (ADSL) en een Sangoma S519 (ADSL2). Daarmee gebruikte ik geen modem meer van Xs4all. Er is ook de Draytek VigorNIC 132 die VDSL2 aankan (en alles lager). Die laatste heeft als tweede interface standaard gigabit ethernet maar heeft zelfs een F versie met SFP.

Zoals @The Zep Man schreef zijn er diverse OSen die je daar dan op kunt draaien.
Dank voor je reactie !
Die Draytek VigorNIC 132F ziet er interessant uit.
Ik was met name benieuwd naar kant-en-klare brouters met een SFP. ( e.g. FRITZ!Box 5491, Ubiquiti USG Pro4… )
Yep, zo'n PCI(-E) kaartje is wat meer werk. Ik draaide het destijds in een Soekris. Tegenwoordig kun je het wellicht draaien in een PC Engines APU machine. Maar dan ben je gewoonweg vele malen duurder uit dan een goedkope kant-en-klaar oplossing.

EdgeRouter X SFP staat in Pricewatch voor iets meer dan 70 EUR, en heeft ook PoE dus zou direct een UniFi AP aan kunnen sturen. Je bent dan ook root op die machines. Het nadeel van zo'n FRITZ!Box "modem" is dat het een blackbox is waar jij niet op bepaald wat er op draait. Vroeger had je nog Freetz maar dat is er ook niet meer bij...
Mag ik vragen wat voor glasvezelmodem je nu hebt ? ( Merk, model )
Irrelevant. Je kan elk apparaat gebruiken dat PPPoE kan praten op een specifiek VLAN van de WAN interface. Hoogstens moet je (voor oude glasvezelverbindingen) een vorm van media converter hebben van glas naar Ethernet.

Je kan zelfs direct pfSense, OPNsense of OpenWRT gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 november 2019 15:35]

[...]
Irrelevant.
Tenzij jij gedachten kunt lezen, heb jij geen flauw benul wat voor mij wel of niet relevant is.
Je kan elk apparaat gebruiken dat PPPoE kan praten op een specifiek VLAN van de WAN interface. Hoogstens moet je (voor oude gasvezelverbindingen) een vorm van media converter hebben van glas naar Ethernet.
Dat is wel goed om te weten. ;) _/-\o_
Klinkt leuk maar ik geloof niet dat er buiten de hardcore van paar duizend klanten echt massa's bereid zijn uit nostalgie om meer voor minder te gaan betalen.

Daarnaast wie is de investeerder die er geld in pompt, wie zijn de eigenaren. Investeerders willen uiteindelijk geld en winst zien voordat ze miljoenen ergens inpompen.

Ben benieuwd of ze het willen doorzetten en of ze het gaan redden. Ik ben echter bang van niet en dat de marges gewoon te klein zijn.
"Klinkt leuk maar ik geloof niet dat er buiten de hardcore van paar duizend klanten echt massa's bereid zijn [...] om meer voor minder te gaan betalen."

Dat zei men ook ooit van o.a. smartphones, en kijk nu eens?
Deze vergelijking gaat totaal niet op.
De eerste smartphones waren telefoons met de functionaliteiten van een dumbphone, uitgebreid met extra features. Die extra features verklaarden veelal de meerprijs.

Zoals @Pooh al aangeeft, krijgen klanten van deze nieuwe provider voor een premium prijs waarschijnlijk veel minder diensten en services geboden dan bij andere providers.
Dus dezelfde prijs en minder functionaliteit
Het gaat klanten niet om functionaliteit. Je betaalt niet meer voor sneller internet of extra emailboxen, je betaalt meer voor een provider die privacy en security belangrijker vindt dan geld. Als je die meerwaarde niet ziet, is xs4all niks voor jou. Maar xs4all kun je beter vergelijken met biologisch eten, triodos/asn, fair-trade kleding en dergelijke: Je krijgt 'fysiek' niks meer, maar wat je krijgt is met een idiologie gemaakt waar sommige mensen graag meer voor betalen. Maar je biologische biefstukje is niet lekkerder of malser dan de gewone, je geld bij triodos krijgt niet meer rente en de kantoren zijn verder weg, fair trade kleding heeft minder keus in modellen en gaat misschien wel minder lang mee.
Een kleine groep denkt daar wellicht zo over (genoeg om xs4all nieuw leven in te blazen? Ik betwijfel het), het gros van de mensen zal gewoon kijken naar de prijs en wat ze er voor krijgen.
Als dit "biologische" internet duurder is dan de concurrentie, dan is het niet weggelegd voor jan modaal (net als die biologische producten die je noemt).
Je noemt ook precies de oorzaak van het probleem: het gros van de mensen!
Ik ben het dus ook met @Pooh eens dat het voornamelijk gaat om een ideologische achergrond. XS4ALL is nooit een provider geweest voor het gros van de mensen maar is wel in der tijd overgenomen door KPN met de belofte dat ze onafhankelijk zou blijven. Nu wil KPN dus XS4ALL inlijven en dus de klanten in de producten voor het gros van de mensen overhevelen. Het is niet zo heel erg verbazend dat een groot deel van de klanten een petitie tekeken en aangeven een directe overstap te gaan maken naar een provider waar ze hun eigen "identiteit" behouden.
Maar dat is nu toch ook al zo? Bij xs4all betaal je minstens 20% meer voor echt geen 'beter' product. Tenzij je om technische redenen toevallig gebruik maakt van hun extra diensten, maar ik denk dat de meeste xs4all-klanten daar nauwelijks gebruik van maken, en zonder problemen over kunnen stappen naar een goedkopere provider, zo lang de verbinding maar stabiel is. Toch doen ze dat niet, echt echt niet omdat het luie domme mensen zijn die het overstapproces niet aankunnen.
Er zijn bijv. behoorlijk wat fairphones verkocht en die zijn ook niet bepaald gratis.
Maar dat is niet uit nostalgie. Grappig dat je dat nu net weghaalt.
Stroman, het gaat helemaal niet om nostalgie.
Precies! Daarom haalde ik dat stukje ook weg.
pfff weer van die vergelijkingen.

XS4all is een niche provider, niet voor de massa. Het is dus een kleine doelgroep die ze bedienen, een doelgroep waar geen extreme groei in zit. De internet markt is bovendien eentje met krappe marges. Vergeet ook niet de vele lokale glasvezel initiatieven die van de grond komen en ook al klanten weghalen bij providers.

Dus neem met de smartphone markt heeft dit alles weinig te maken. xss4all is een merk voor een klein deel, soms idd uit nostalgie en omdat het merk aansluit bij hun behoeftes.
Ik zou best bereid zijn, maar ... KPN blijft de shit partij die bij het glasvezel aan zou moeten leggen en al jaren zich in allerlei bochten wringt, liegt en bedriegt om dat maar niet te hoeven doen.
@bbob1970 ik zou toch is even je licht opsteken bij glasvezel buitenaf.

Op dit moment lopen er [zonder KPN] diverse nieuwe glasvezel projecten, XS4ALL zou daar ook handig gebruik van kunnen maken zodra ze in met de nieuwe setup in de lucht zijn. En dat is niet alleen voor particulieren.

Niet alleen heeft dit project mijn zegen, ik denk (kijkend naar hun kundigheid) dat dit ook nog gaat lukken ook. Ik ga zeker meedoen met meerdere verbindingen.

Mijn 2 centen
Klink m,ooi dat je meedoet maar tweakers is ook de doelgroep van xs4all of nieuwe versie daarvan. De vraag is en blijft hoeveel echt zullen gaan overstappen en of ze ook nieuwe klanten (niet ex xs4all) kunnen trekken.
Ik woon midden in Almere, niet in één of ander dorp/buitengebied.

KPN glasvezel loop letterlijk tot in de gemeenschappelijke ruimte van het appartementencomplex. KPN slaagt erin om elke keer een nieuw excuus te verzinnen waarom ze het niet aan kunnen leggen. Meestal zijn mijn benedenburen de zwarte piet.

En dat terwijl ik als test een trekdraag vanuit mijn huis naar die ruimte heb gekregen zonder zelfs maar bij de buren op bezoek te gaan. Mijn laatste aanbod was dat ik zelf de glasvezel tussen gemeenschappelijke ruimte en woning zou aanleggen. Zoals iemand hier op tweakers vooraf al voorspelde: dat kon niet, want dan konden ze de kwaliteit niet garanderen.

Ik zal dan ook nooit meer klant van KPN worden tenzij er geen ander alternatief meer is. Hopelijk gooit Ziggo de upload een keer goed omhoog als ze nieuwe docsis hebben uitgerold, dan kunnen ze bij kpn hun glasvezel opbergen waar de zon niet schijnt.
Maar welke partij is er wel die landelijk op veel plekken glas aanlegt, FttH? En zeg alsjeblieft niet T-Mobile en/of Tweak, want dat valt heel erg mee.

KPN krijgt er veel gezeik over, maar doet tenminste nog wat aan aanleg. Ja er zijn wat losse (gemeentelijke) projecten her en der, maar lang niet op de schaal van KPN. Toch wordt KPN er boos op aangekeken, terwijl de vertraagde uitrol ook heel veel van doen heeft gehad met het beleid van de ACM. De grootste provider van het land, Ziggo, biedt bijvoorbeeld helemaal geen glas aan. (Ja zakelijk misschien? Maar zelfs dat weet ik niet zeker.) Ook Delta, een andere flinke speler in bepaalde provincies, waagt zich er niet aan. Nogmaals, wat kleine gelokaliseerde projecten uitgezonderd - maar daar zijn ook soms de voorwaarden niet van te vergelijken (eg: x duizend euro vooraf aftikken of x jaar lang €15 extra per maand betalen om de aanleg te dekken. Dat heb je bij KPN niet.).

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 5 november 2019 16:47]

Daar ben ik mij echt wel bewust van, maar wat is het excuus als al het dure graafwerk al is gedaan. Er komt al glas ons complex binnen, er moet een kabel door geblazen worden naar de woning en apparatuur geplaatst worden, meer niet.

Niks geen duizenden euros graaf werkzaamheden, Reggefiber heeft indertijd nog tot in het gebouw glas gelegd en alle kosten voor de graafwerkzaamheden al gehad. En ik had zelf in 15 minuten een trekdraad van mijn huis naar de plak waar dat glas binnenkomt.
Het is mij opgevallen toen KPN de glas-aanlegger Reggefiber opkocht, de aanleg van glasvezel in Nederland toch een duidelijke daling heeft laten zien.
Pas toen ziggo met een netwerk upgrade in de buurt van glasvezel-kwaliteit kwam (of in ieder geval boven adsl kwaliteit), is kpn weer begonnen met het uitrollen van glasvezel.
Ik denk dat er wel ruimte is voor een goede service-provider. Zeker bv mensen op leeftijd die dat verschil wel kunnen opbrengen als je makkelijk dingen kan regelen.

Mijn ouders bv zitten bij xs4all zodat ze niet voor elk wissewasje student-aan-huis of zoiets moeten regelen. Ze hebben goed geholpen. Een keer met het fixen van slecht wifi-bereik op hogere etage, en een keer bij een probleem met digitale televisie.

Beide zaken niet direct verbonden met wat ze bieden, of heel strikt genomen waar ze support over zouden moeten geven, maar dat gebeurt dus wel. Die gemoedsrust is voor veel non-experts wel wat centen waard.
geen ftp
Wat bedoel je?
Ik denk dat hij geen ftp bedoeld. :+

Bij XS4ALL heb je nu een stukje storage waar je gerbuik van kan maken dmv ftp.
Die. 25000 * 40 per maand (schatting) * 12 maanden = 12 miljoen per jaar. Dat is de cashflow waarop een provider blijkbaar draaiend gehouden kan worden. Vermoedelijk forse aansluitkosten en een minimaal service-niveau: Je krijgt internet en dat is het wel. Geen email, geen shellservers, geen ftp, geen usenet. Voor een premium-prijs. Totdat ze groeien naar de beoogde 60.000, en dan komt er ruimte voor meer.
Volgens mij is die service die jij noemt juist makkelijk te schalen 'off-the-shelf' en heb je een handjevol beheerders daarvoor nodig, maar goed. Om maar wat te noemen, sinds jaar en dag heeft Utrecht bijvoorbeeld een provider die maar in 1 wijk (Lombok) opereert. Daar zit vast wat liefdewerk-oud-papier bij, maar die lievert gewoon 100 Mbps-glasverbindingen, e-mail en alles wat er bij komt kijken.

(En hoeveel abonnee's zou Tweak hebben, volgens hun site is dit hun personeel 6 FTE management/staf, 8 FTE technisch, 17 FTE supportmedewerkers)

De grootste kostenposten voor 'Freedom' zullen personeel (helpdesk) en WBA (de aansluitingen) zijn, maar die dekt de abonneeprijs al snel.

De echt grote uitdaging is juist: de connectiviteit is 'commodity', daarop *kun* je je niet onderscheiden. En op prijs wordt je vermorzeld door de grote jongens met hun Quadplay opties. In hoevere kan je als 'Freedom' je zaken als 'privacy, vrijheid' etc. echt hard maken als je maar een kleine speler bent.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 november 2019 13:12]

Ik denk niet dat de gemiddelde aansluiting van deze provider 40 euro zullen zijn. Zeker omdat ze zich profileren als privacy en kwaliteit gericht, terwijl je voor 40 euro nog niet eens een internet only aansluiting bij KPN zelf hebt.
Je vergeet BTW, denk ik. 40 ex btw = 48 incl btw. Dat is ongeveer wat xs4all nu vraagt, en dan hebben ze een hele serie extras die ze straks (in elk geval in het begin) niet zullen kunnen bieden.
Een beter voorbeeld is denk het rekenen met XS4ALL prijzen, aio is dan 66,-

25.000 klanten * 66 per maand * 12 maanden = 19.800.000 per jaar
60.000 klanten * 66 per maand * 12 maanden = 47.520.000 per jaar

Stel dat ze 30% marge kunnen maken met die prijzen. Heb je een leuk bedrag tussen de 5.940.000 en 14.256.000 voor de organisatie.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 5 november 2019 15:05]

Ik rekende met xs4all prijzen, maar heb niet aan televisie gedacht. Uiteraard komt dat erbovenop, vermoedelijk kun je geen internet-only provider meer beginnen tegenwoodig?

[Reactie gewijzigd door Pooh op 5 november 2019 14:53]

Daar zit niet altijd tv bij met die prijs ;-)
Ze hebben al andere investeerders voor bepaalde zaken. Dit is niet het enige geld waar ze het mee moeten doen :)
De funders geven hiermee vooral aan dat ze zo'n provider zien zitten. Het is vooral een signaal :)
Een signaal is natuurlijk leuk maar uiteindelijk stappen mensen, de massa pas over als je iets werkend kan aanbieden. Niemand wil weken zonder internet zitten.
Dat betekend dus dat ze moeten werken met mensen die inschrijven in de hoop dat ze ook echt klant worden.
Voordat je de boel hebt draaien zal er heel veel geld geïnvesteerd moeten worden. Dat betekend ook paar maanden veel uitgeven zonder dat je klanten hebt.
De volgende vraag is hoeveel klanten van xs4all gaan zich echt aanmelden en overstappen.
De laatste vraag blijft ook voor investeerders hoe winstgevend zal dit nieuwe bedrijf worden.
Dat betekend dus dat ze moeten werken met mensen die inschrijven in de hoop dat ze ook echt klant worden.
Vandaar dat je vanaf 11 november een "Founding member" kunt worden voor €50 per jaar. Daarmee krijg je ook voorrang op de levering, en wordt je inleg in mindering gebracht van je daadwerkelijke abonnement.

Maar met hoe het allemaal gegaan is, zoals 55k mensen die de petitie hebben ondertekend en binnen een dag het minimale streefbedrag halen in de crowdfunding, gok ik dat het wel goed komt met die klanten.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 november 2019 12:47]

Dat is leuk dat je voorrang krijgt maar is dat nu echt een voordeel.

Laten we nu eerlijk zijn het is een internet verbinding niet meer niets minder met misschien paar extra opties.
Als ik klant zou willen worden zou ik juist geen voorrang willen hebben. Ik zou toch eerst zeker willen zijn dat als er een nieuw bedrijf komt ze ook echt de diensten en service kunnen aanbieden die ik wil.
Hebben ze dat bewezen dan kun je overstappen.


Straks ben je een founding member en zit je met alle opstartproblemen of krijg je toch niet waar je op gehoopt had. Maar voor wie dat risico wil nemen, vooral founding member worden.
Dat is leuk dat je voorrang krijgt maar is dat nu echt een voordeel.
Dat mag je voor jezelf bepalen. Ik ga founding member worden én de kat uit de boom kijken ;). Maar ik ga in 2021 verhuizen naar een nieuwbouwhuis, ik denk dat ik tot die tijd mijn huidige internetverbinding nog even ongemoeid laat (wel bij xs4all trouwens).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 november 2019 12:54]

Kijk je gaat founding member worden maar geeft tegelijk aan nog bij xs4all (kpn) te blijven. Pas in nieuwbouwhuis wil je gaan kijken.
Dat betekend dus als men in 2020 van start gaat jij wel founding member bent maar geen betalende klant. Betalende klanten is juist wat men nodig heeft om de boel draaiend te krijgen.

Je bevestigd dus voor mij dat ook een deel van de founding member wel geld geven maar niet meteen klant zullen worden. Dat heeft voor hun businesscase toch gevolgen als ze niet snel genoeg betalende klanten krijgen.
Dat betekend dus als men in 2020 van start gaat jij wel founding member bent maar geen betalende klant.
Jawel, ik betaal €50 per jaar.
Gebruik je momenteel e-mail van @xs4all.nl? Blijf je pack houden?
Nee, ik heb al heel lang een eigen domein voor mijn email :)
Waarom kat uit de boom kijken en niet gelijk lid worden van die club ?
Je kunt in een dag weer overal terug mocht het een fiasco blijken te zijn. In NL heb je sws overstap zekerheid, dus je zult geen, nou ja vooruit hooguit één, dag zonder verbinding zitten.

Zelf stap ik gelijk over met, wel ter zekerheid een maandje een dubbele internet abbo. Die €40/50 zal mij echt aan m'n kont roesten. Het enige waar ik nog even op wacht is wat het product portfolio wordt want ik wil niet inleveren op techniek.
Op zich heb je een punt. Mijn vorige overstap duurde meer dan een maand, maar dat was idd voornamelijk omdat ik gewoon mijn opzegtermijn afwachtte en geen zin had in dubbele lasten. Sowieso heb ik ook nog Ziggo (alleen voor TV), die kan ik ook wel even tijdelijk upgraden :)
Anoniem: 100047
@.oisyn5 november 2019 15:13
Ik begrijp best dat je een nobel doel wil nastreven, maar waarom 50 Euro in iets steken wat nog vorm moet krijgen? Persoonlijk vind ik de hele opbouw en werkwijze van deze actiegroep niet echt geweldig. Ik zou best lid van het nieuwe XS4All willen worden, maar ik geef het eerst maar een tijdje. In het verleden vaker meegemaakt dat ISP's al snel de stekker eruit trokken omdat ze al die beloftes niet waar konden maken.
Ik begrijp best dat je een nobel doel wil nastreven, maar waarom 50 Euro in iets steken wat nog vorm moet krijgen?
Je beantwoord je eigen vraag in dezelfde zin :). Die 50 euro kan ik wel missen, dus als ik ze daarmee kan helpen dan doe ik dat graag.
Anoniem: 100047
@.oisyn5 november 2019 17:49
Dat is idd. een nobel doel. Ik hoop dat het goed gaat, het zou zuur zijn dat de 'nieuwe' ISP het nog geen jaar volhoudt en alle gelden verdwenen zijn.
Wat wil je daar nou mee zeggen? Dat is toch de hele essentie van ondernemen en waar iedere onderneming in het begin mee kampt: onzekerheid. Zullen we dan maar helemaal stoppen met ondernemen? Gewoon niks, maar dan ook helemaal niks, nieuws beginnen en blijven bij wat er nu is. Weg alle ontwikkeling en nieuwe techniek en producten.
Wat een drama verhaal, jij noemt dat ondernemen.

Je hebt ondernemen en ondernemen. Je begint normaal klein als ondernemers groeit groeit, investeert en kan investeren omdat je een basis hebt. als je goed onderneemt en toch fout investeert hoop ik dat de investering niet je ondergang betekend.

Waar je het hier over hebt is van 0 naar meteen groot. Je praat niet over een investering van 1 of 2 miljoen maar veel meer.
Daarnaast is er de onzekerheid van het aantal klanten dat je echt krijgt. Schreef het hierboven al, veel mensen zullen roepen ja ik wordt klant maar als jij internet hebt wil je ook eenvoudig kunnen overgaan van provider en dan ook weten dat het zonder dagen weken offline te zijn werkt. Vele zullen dus de kat uit de boom kijken.

Je hebt in dit voorbeeld nieuwe provider heel veel onzekerheden. Daarnaast marges in internet zijn ook niet echt hoog. Kleinere providers worden al jaren opgekocht en dat is niet uit luxe omdat het zo een dikke boterham is.

Daar komt ook bij dat dit nieuwe bedrijf zich op een relatief kleine groep internetgebruikers richt.

Wat mij betreft is dit geen ondernemen in de normale zijn maar gewoon een investeerder die veel risico wil nemen, in de hoop daar uiteindelijk toch rendement voor te zien.
En dat laatste is ook gewoon een vorm van ondernemen. Ik bouw ook liever een onderneming risicoarm met eigen geld, maar dan liggen de risico's weer op andere punten (dat het niet van de grond komt omdat de groei te traag is bijvoorbeeld).
Wat je omschrijft beschrijft precies wat ikzelf voel. Wil best overstappen, maar dan pas na een tijdje. Gezien mijn werk kan ik geen dagen met onstabiel of zonder internet zitten. Als het een tijdje goed draait stap ik graag over.
Dat is dus exact het probleem voor vele denk ik. Wanneer stap je over, als eerste of wil je toch eerst wachten en kijken of ze kunnen bieden wat ze beloven. Als dat overstappen te lang duurt blijven de kosten wel doorgaan en zal er zwaar geld bij gaan. Risico lijkt mij vrij groot maar wie weet.
Tja. Ze gaan gebruik maken van het KPN netwerk. Dus hoe groot is de kans dat je vertrouwde XS4All/KPN glas verbinding ineens een probleem geeft?

Het gaat dus puur om het vertrouwen in het feit of het nieuwe xs4all weet hoe ze centrale servers moeten installeren en configureren? Ik denk dat ze een hele sloot mensen bij het huidige XS4All vandaan trekken, want het verhaal is dat die club zich grotendeels niet thuis voelt bij KPN.

Ik heb daar wel vertrouwen in dat ze een goede club mensen bij elkaar krijgen om de centrale spullen goed in te richten.

En qua zakelijk risico op het wegvallen van de verbinding? Je hebt toch nog steeds je 4G waar je op kan terugvallen? Gebruik het wekelijks bij klanten die geen stabiele verbinding hebben.
Klinkt mooi maar het gaat er uiteindelijk om hoeveel klanten echt zullen meegaan.
KPN zal zeker niet een groot aantal klanten zo maar laten lopen dus een reactie kan er zo komen.

De vraag is dan of investeerders genoeg geld in het bedrijf willen pompen tot het winstgevend is. Daarbij is het dan nog steeds de vraag voor investeerders hoe winstgevend zal het gaan worden. Uiteindelijk zullen investeerders ook rendement willen zien op een investering.
Als je een redelijk dikke mobiele databundel hebt kun je in geval van nood je telefoon aan de USB-poort van de Fritzbox hangen en daar de mobiele internetfunctie activeren. Die optie komt pas goed te voorschijn in de Fritzbox als er een 'capable' apparaat (USB-tethering) aan de Fritzbox hangt. Kan ook een MiFi zijn die dat ondersteunt.

Ik weet niet of het voor alle Fritzboxen geldt maar helaas zit er wel nog een bugje in de 7581 waardoor dit niet altijd werkt. Het issue is alleen niet goed reproduceerbaar schijnt het wat het vinden en oplossen altijd bemoeilijkt.
XS4ALL kan(kon?) dat leveren bij bij je abbonnement. Stickje + SIM kaart.
Met de toezegging dat tijdens een storing er na data overschrijding niet afgeknepen zou worden.
SIM Abbo zelf heeft een vrij beperkte data limiet. (standaard 1GB).

Ik zie het nu alleen als Mobiel onderweg aangeprezen worden.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 6 november 2019 13:08]

Anoniem: 310408
@Jeltel5 november 2019 13:19
Ze hebben al andere investeerders voor bepaalde zaken.
Waar heb je dat vandaan? Niet van documenten die ze tot nu toe vrij gegeven hebben en als ik tijdelijk 'aandeelhouder' word van een bedrijf zou dat absoluut nodig zijn.

Overigend opvallend dat ze zeggen dat je bij afblazing de leningen afbetalen "met de tot dan toe opgebouwde rente." Aangezien rente op een bedrijfsrekening werkelijk niet meer bestaat en ze op dit moment kosten maken lijkt dat een dode mus. Ik wens ze het allerbeste toe maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het enthousiasme groter is dan de kennis nodig voor het oprichten van een ISP. De mensen die op de rol staan weten absoluut dat je gewoon meer geld nodig hebt om een stabiele start te maken.
Vergeet ook niet dat ze straks (als het lukt al vanaf het eerste kwartaal) ook gewoon abonnementsinkomsten gaan genereren. 15000 klanten tegen 50 euro per maand (geen onredelijk bedrag voor een premium provider) is al 750k om de operationele kosten mee te dekken.
Je vergeet denk ik dat van die 50€ per maand ongeveer 35-40€ naar KPN of Ziggo zullen gaan? Afhankelijk van met welke wholesale provider ze in zee gaan.
Ik denk dat je met dat bedrag nog geen deuk in een pak boter slaat als het gaat over het oprichten van een eigen provider..
Klopt, het is nooit genoeg. Ik denk dat het vooral een actie is om te laten zien dat er veel interesse is. Onderhandelingen met een bank, investeerder of KPN gaan een stuk makkelijker als je zelf wat geld meebrengt, een paar duizend gegarandeerde klanten klaar hebt staan en een hoop naamsbekendheid hebt. De hoeveelheid media-aandacht die ze al hebben gekregen is wel meer dan een miljoen waard.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 5 november 2019 12:29]

Paar duizend. Zeg 5000 klanten die ex btw 50 euro betalen. Dat is 250.000 per maand en 3 miljoen omzet per jaar. Daar moeten dan nog alle kosten af voor gebouw, personeel, inkoop van je internetverbinding.

Ben benieuwd hoeveel klanten ze moeten hebben om break even te draaien.
Banken lenen niet snel geld.
Investeerders willen ook een rendement zien.
Er zal ook aardig wat geïnvesteerd moeten worden.

Kijk je naar het verleden zie je dat veel providers uiteindelijk opgekocht zijn omdat het gewoon geen vetpot was.
Paar duizend. Zeg 5000 klanten die ex btw 50 euro betalen. Dat is 250.000 per maand en 3 miljoen omzet per jaar. Daar moeten dan nog alle kosten af voor gebouw, personeel, inkoop van je internetverbinding.
Een paar duizend mensen die nu al, voordat er ook maar iets is, min of meer beloofd hebben om klant te worden. Dat belooft veel goeds voor als er wel een concreet aanbod is (al zou dat aanbod in praktijk ook tegen kunnen vallen, het XS4All publiek heeft wel eisen).
Ben benieuwd hoeveel klanten ze moeten hebben om break even te draaien.
Volgens hun website hebben ze er minimaal 25.000 nodig maar streven ze naar 60.000 na drie jaar.
Banken lenen niet snel geld.
Investeerders willen ook een rendement zien.
Er zal ook aardig wat geïnvesteerd moeten worden.
Dat klopt helemaal, en zo'n gesprek gaat makkelijker als je al wat geld en klanten hebt.
Kijk je naar het verleden zie je dat veel providers uiteindelijk opgekocht zijn omdat het gewoon geen vetpot was.
Dat weten ze bij XS4All maar al te goed.
Probleem is je hebt alleen maar aanmeldingen van mensen die eventueel klant willen worden. Of ze ook echt klant worden is de grote vraag.
Dat klopt, maar aangezien die potentiële klanten er al geld in hebben gestoken is het wel aannemelijk dat er echte interesse is. Ieder nieuw bedrijf en iedere investering is een gok. Absolute garanties over de toekomst heb je nooit (anders dan dat je ooit zal sterven en belasting betalen) maar voor een nieuw op te richten bedrijf wordt het niet beter dan dit. Andere bedrijven lukt het ook om financiering te vinden, dus een bedrijf dat nu al fans heeft zal het ook wel lukken.
Zou jij naar een ISP switchen als die nog geen enkele ervaring heeft, te weinig kapitaal om het twee maanden vol te houden en waarschijnlijk nog niet veel service kan leveren?

Nogmaals, ik wens ze echt het allerbest toe maar zelfs als je maar 50 klanten hebt moet je al drie monteurs hebben, twee mensen voor helpdesk, drie beheerders etc etc. Dat is al een half miljoen aan kosten per jaar. Als ze niet heel snel naar 25.000 klanten groeien loopt alles spaak. Dit is geen UBER of iets dergelijks die een tijd lang met verlies kunnen draaien.
Zou jij naar een ISP switchen als die nog geen enkele ervaring heeft, te weinig kapitaal om het twee maanden vol te houden en waarschijnlijk nog niet veel service kan leveren?
Om dat kapitaal maak ik me geen zorgen. Op hun website geven ze aan dat deze actie niet alle kosten hoeft te dekken en dat er al ook andere financiering is en dat er een plan ligt waarmee ze het drie jaar zouden moeten kunnen volhouden.

Alle andere ISP's zijn ook ooit met 0 klanten begonnen en is het gelukt om mensen over te laten stappen, en die kregen en stuk minder aandacht toen ze werden opgericht.

Ik ben van plan over te stappen. Als het nodig is dan laat ik mijn huidige abonnement nog een tijdje doorlopen. Dat kost wat extra maar dat heb ik er graag voor over. Als het me om goedkoop internet ging dan zat ik niet bij XS4All.
Nogmaals, ik wens ze echt het allerbest toe maar zelfs als je maar 50 klanten hebt moet je al drie monteurs hebben, twee mensen voor helpdesk, drie beheerders etc etc. Dat is al een half miljoen aan kosten per jaar. Als ze niet heel snel naar 25.000 klanten groeien loopt alles spaak. Dit is geen UBER of iets dergelijks die een tijd lang met verlies kunnen draaien.
Ik snap je boodschap eerlijk gezegd niet. Dat het oprichten van een nieuw bedrijf niet makkelijk is snappen alle betrokkenen. Iedereen weet dat het verkeerd kan gaan. Iedereen weet dat er slechts een beperkte doelgroep is. Iedereen weet dat deze crowdfunding actie niet genoeg geld oplevert om een hele ISP van te draaien.
"Een ISP die geen ervaring heeft"....
Heb je je verdiept in de mensen die met plan-b bezig zijn?....

KPN heeft ook geen ervaring, MENSEN die bij KPN /... Werken hebben ervaring.

Monteurs zijn per uur te huur bij derde partijen (doen de andere providers ook, de monteurs hebben gewoon 4 jasjes in de auto liggen, als ze voor KPN naar een klant moeten KPN jas aan, 20 minuten later bij een Ziggo klant staan ze met een Ziggo jas aan...)
Helpdesk kan een dingetje zijn evenals beheerders, al zijn er mogelijk zo maar een aantal beschikbaar vanuit een zojuist opgeheven "merk"....
Met EUR 1.25 M zou het in een jaar of 3 moeten kunnen lukken., en dat bedrag ligt al op tafel.
25000 man is de helft van de ondertekenaars van de petitie..
Of het gaat lukken weet je pas als ze beginnen. Hier las ik al een commentaar van iemand die ook founding member was maar toch tot nieuwbouw in 2021 pas zal kijken om over te gaan van provider.

Ik blijf erbij veel mensen roepen, geven geld maar uiteindelijk wil iedereen een dienst bij een betrouwbaar bedrijf dat bewezen heeft een goede verbinding en service te kunnen leveren. Bij een nieuw bedrijf zullen veel mensen uiteindelijk de kat toch even uit de boom kijken.

Daarbij vergeet je ook 1 ding. Was ik begrijp is dat xs4all ipv6 bied en nog paar andere zaken die kpn niet heeft.
Stel je nu eens de vraag wat gebeurt er als kpn de zaken die xs4all nu heeft ook ineens gaat leveren. Denk je echt dat kpn stil blijft zitten. Straks komt kpn ook met een mooi aanbod en dan is het nog een grotere vraag hoeveel mensen er echt overgaan.

Nog een andere vraag is zal dit nieuwe bedrijf ook echt kunnen groeien en concurrent worden met de grote jongens. Daarvoor moet je nog veel meer geld in marketing gaan pompen.
Daarbij vergeet je ook 1 ding. Was ik begrijp is dat xs4all ipv6 bied en nog paar andere zaken die kpn niet heeft.
Stel je nu eens de vraag wat gebeurt er als kpn de zaken die xs4all nu heeft ook ineens gaat leveren. Denk je echt dat kpn stil blijft zitten. Straks komt kpn ook met een mooi aanbod en dan is het nog een grotere vraag hoeveel mensen er echt overgaan.
Dan zijn we nog steeds beter af dan dat we nu zijn. Als dit is wat nodig is om KPN in beweging te krijgen dan moet het maar zo.

Ik verwacht niet anders dan dat KPN met een aantrekkelijk aanbod komt, maar ik verwacht dat het vooral een financieel aantrekkelijk aanbod is en misschien een paar mogelijkheden om, tegen forse bijbetaling, wat extra's te krijgen, zoals de betere toegang tot de helpdesk waar KPN onlangs mee kwam.

Het hele gedoe begon echter met de wens van KPN om het aanbod te versimpelen en zo de kosten te verlagen. Als ze te veel extra aanpassingen gaan doen dan valt dat voordeel weer weg en kunnen ze beter XS4All laten voortbestaan.
Denk dat je het zo moet zien, kpn zal ingecalculeerd hebben dat er klanten weggaan.
In het geval er een nieuw bedrijf opgericht wordt zal kpn daar zeker op reageren. Uiteindelijk wil kpn niet op grote schaal klanten verliezen. Er zal dus zeker ook een reactie komen.

Vergeet ook niet dat wat je hier op tweakers leest vooral pro xs4all is. Heel goed natuurlijk maar de vraag is hoe representatief is dat voor alle zeg 200.000 xs4all klanten.
Stel je nu eens de vraag wat gebeurt er als kpn de zaken die xs4all nu heeft ook ineens gaat leveren. Denk je echt dat kpn stil blijft zitten. Straks komt kpn ook met een mooi aanbod en dan is het nog een grotere vraag hoeveel mensen er echt overgaan.
Ik wil niet bij een provider zitten die pas iets gaat aanbieden van -en om de concurrentie voor te zijn. Ik ga bij de concurrent zitten die gewoon uit principe en beleid, de beste mogelijkheden biedt. Dat is wat xs4all altijd al doet doet, niet kijken wat een ander doet maar innoveren met die gele banaan.

Het is monopolisten gedrag waarbij zij kleinere op die manier uit de markt kunnen drukken. Wanneer die vooruitstrevende provider als luis in de pels, dan weg is, ben je gelijk ook weer je innovatie kwijt.
Profciat dat jij dat doet, de vraag blijft hoeveel dat ook werkelijk gaan doen.
Thx. Tja, alleen met voorbereiders komt er een wegbereider voor wegrijders en doorrijders..

Daarbij, en dat staat los van alles, in het slechtste geval mislukt het; ga ik vol op m'n plaat, ben ik ene paar honder euro kwijt en ga ik lekker terug naar de Ziggoś en KPN's van onze tijd. Het is koehandel van vee dat de stal niet meer uitdurft.

Waarom bestaande xs4all klanten niet bereid zijn om over te stappen; strax opgeslokt door anonieme moloch die alleen kijkt naar de aandeelhouder; naar een ander die hetzelfde (beter) biedt met passie; zal mij altijd een raadsel blijven.
Je zult geen dag zonder internet zitten. Zeker niet als het gaat om de eenvoud van wat mailen en surfen of tv-kijken. Natuurlijk moet je nooit al je eieren in één mandje leggen. Dat doe ik zakelijk ook niet en mede ook reden dat ik xs4all en KPN (technisch qua beleid) niet graag samen zie gaan.
Weet je wat wel mooi is dat xs4all het schijnbaar geluk is van internet iets speciaal te maken.

Voor de massa is het gewoon net als stroom water en gas een verbinding die moet werken. voor de massa zal dat ook gewoon werken en zijn er weinig problemen.
Niet eens. Dit zijn de aanmeldingen van mensen die het initiatief steunen, niet met alleen de mond maar met munten. (Put the money where their mouth is...)
Vanaf 11-11 kun je lid worden. (wat wwarschijnlijk tzt klant worden zal zijn).
Die leden wordt een jaar bedrag van EUR 50,- gevraagd, wat later verrekend kan worden met de aansluit kosten.

Dus 11-11 is een veel interessanter datum, daarna zul je zien of er voldoende klandizie voor Plan B is.
Mijn gevoel zegt me dat deze eerste ~1500 personen wel klant zullen worden.
1500x45 euro per maand is 67500 per maand. Hoeveel man kun je daarmee aan de gang houden denk je.

Willen ze break even draaien las ik ergens dat er al 25.000 man nodig zijn. Die heb je niet meteen dus zul je al snel 1 of 2 jaar met dik verlies moeten gaan draaien.

Zoals gezegd leuk initiatief maar ik twijfel er sterk aan of het echt wat gaat worden.
Als het bij 1500 blijft ja... maar het worden er vast een paar meer.

Ik had al gisteren gelezen dat er 25K klanten nodig zijn. dus ruim 5% is nu gedekt, daar is nog wel wat werk. Maar deze tender is helemaal niet voor de klanten... Dat is pas op 11-11 als deze kan lukken...
Dus zullen we 11-11 even afwachten?
Ik weet niet waar de EUR 45,-- vandaan komt. Maar de personeels kosten, kantoor etc zullen moeten komen uit ~10-20EUR / abonnee/maand (aftrek van inkoop kosten van lijnen etc).
Je hebt vaste kosten per abonnee dat is inkoop van je lijnen, je capaciteit.

Personeelskosten, kantoor enz zullen naarmate je meer klanten hebt %gezien minder worden. Je hebt bijv niet meer personeel nodig voor bijv administratie zou je van 10 naar 20 duizend klanten gaan. Niet het dubbele. Helpdesk zul je dan weer moeten afstemmen op het aantal klanten verwachting van mensen die bellen, tijd die je nodig hebt.
Dus naar mate je meer klanten krijgt krijg je een betere dekking over vast kosten als huur kantoor, deel van je personeel. Groter betekend dan gewoon goedkoper kunnen werken.

Maar vergis je niet in de kosten om reclame te maken om op die manier klanten te trekken.

Daarnaast is deze businesscase zit 1 hele grote factor waar men geen invloed op heeft. Wat gaat kpn doen als er te veel klanten zouden weglopen, prijzen toch verlagen, dezelfde diensten en tech aanbieden. Als dat gebeurt is het nog maar de vraag hoeveel klanten echt zullen overstappen. Grote kans dat kpn dat scenario ook al uitgewerkt heeft.
Een goede kans dat in het begin die helpdesk helemaal niet zo groot hoeft te zijn. De mensen die vooral overstappen zijn mensen met veelal een zelfwerkzame achtergrond. De helpdesk die er MOET (en zal) zijn is een helpdesk die de taal van die geavanceerde gebruiker spreekt. Verder zal die "helpdesk" de problemen en oplossingen publiceren - net zoals xs4all al jaren goed doet - zodat ze niet 100x hetzelfde hoeven uit te leggen.

De helpdesk die echt veel geld (= tijd) kost is de sociale helpdesk voor Tante Truus en Ome Cor, moet uitleggen hoe ze hun TV aan moeten zetten. Niet erg, zeker niet, maar die klanten zullen in het begin niet gaan aanschuiven.

Ik blijf mij afvragen waarom mensen denken dat het opzetten van een provider zo duur is dat het alleen is voorbehouden aan graaiende monopolisten. Met 20-30 miljoen kom je een verrekte eind. Ik zou willen om die ondernemer te zijn. Wat vooral lastig zal zijn is de logistiek en dat is in onze tijd - webbased - een heel stuk makkelijker dan 25 jaar geleden.
Grappig je zegt dat het zo weinig kost en toch zijn er de laatste jaren geen nieuwkomers geweest die in een gat springen dat er moet zijn. Sterker nog de ene na de andere provider is verkocht omdat het geen vetpot was.

https://www.onemorething....nomen-worden-of-failliet/
tele2 volgens artikel konden ze in Nederland niet overleven.

Het is dus leuk dat je roept 20-30 miljoen en hoe lang zal het denk je duren voordat je die investering terugverdiend hebt.
Naast de crowdfunding hadden ze al investeerders geregeld en contracten afgesloten met andere partijen.
Wat hebben we al gedaan en wat gaan we op korte termijn doen?
Toen duidelijk werd dat KPN het opheffen van XS4ALL door wilde zetten, zijn we op veler verzoek het alternatief, een eigen provider, gaan verkennen. Het afgelopen half jaar zijn er talloze gesprekken gevoerd met partijen waar we mee samen willen werken. Er zijn al diverse contracten gesloten en voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen is de financiering zelfs al geregeld! Dat is dus voor zaken als het configureren, bezorgen en/of verzenden en installeren van modems (en jawel: dat wordt de Fritz!-box!).
Deze crowdfund actie is maar een deel van de totale funding. In de afgelopen maanden is hebben ook diverse andere investeerders genoeg geld bij elkaar gehaald om o.a. de mogelijkheid om internet aansluitingen te realiseren te financieren.
Ik denk dat je met dat bedrag nog geen deuk in een pak boter slaat als het gaat over het oprichten van een eigen provider..
Lijkt mij juist een prima bedragje als je startkapitaal. Kun je makkelijk je eerste investeringen in mensen, materiaal en marketing mee doen.

Dat ga je uiteraard wel aanvullen met bankkredieten e.d. maar je kunt dan wel gunstigere voorwaarden krijgen, omdat je die pas hoeft aan te spreken wanneer je daadwerkelijk opgestart bent, dus de bank heeft minder risico.

Ook verwacht ik dat ze flink wat partners hebben die ze graag materieel willen ondersteunen in de beginfase. Zowel deze mensen specifiek als XS4All in het algemeen hebben veel krediet in de tech-wereld, om non-commerciele redenen.
Een leuk initiatief, maar dit is natuurlijk gewoon een nieuwe provider en heeft niets met het oude XS4ALL te maken. Als XS4ALL klant zou ik dan eerder overstappen naar een andere bekende provider dan naar deze nieuwe onbekende provider.
Hoezo heeft het niets met het oude XS4ALL te maken? Denk je dat personeel geen invloed heeft op de organisatie, prestaties en cultuur binnen een bedrijf?

XS4ALL was binnen KPN een eigen B.V. met eigen personeel enz. dat ook binnen de nieuwe provider aan de slag zal willen.
Het komt op mij ook over als een PR-stunt leunend op de naam XS4ALL. Ik zie geen enkele reden waarom de overstap naar KPN een probleem zou zijn. De “noodzaak” voor een nieuwe provider is artificieel gecreëerd door een probleembeeld/doomscenario te schetsen dat totaal niet aan de orde lijkt te zijn - en dit is het resultaat.
Ach ja. Er zijn 1500 mensen met in totaal €1,3 miljoen die het wel zien. Ondertussen hebben van jou niets anders dan misrepresentaties van de feiten over dit onderwerp gezien. Je bent sceptisch, prima, we get it.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 november 2019 12:58]

Want als 1500 mensen 1.3 miljoen hebben toegezegd mag je geen andere mening/zienswijze hebben, of hoe moet ik dat precies zien? :)

Ik hoop dat de ironie om over scepsis te beginnen je niet ontgaat, dat lijkt immers zo’n beetje de drijfveer te zijn van dit hele project als je het merendeel van de comments bekijkt onder die artikelen. Dat had ik ook als comment onder zo’n beetje elk artikel en vele comments over dit onderwerp kunnen zetten. “Jullie zijn sceptisch, we get it.”. Maar dat doe ik niet, ik sta immers wel open voor andere meningen/zienswijze en vind dat een beetje een dooddoener - maar dat wil niet zeggen dat ik het ermee eens ben noch dat ik geen tegenovergestelde mening zou mogen vormen/zou mogen ventileren, toch? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 5 november 2019 13:31]

Want als 1500 mensen 1.3 miljoen hebben toegezegd mag je geen andere mening/zienswijze hebben, of hoe moet ik dat precies zien?
Je zegt dat jij geen enkele reden ziet waarom de overstap naar KPN een probleem zou zijn. Ik geef aan dat heel veel mensen dat wel zien. Ik heb je ook al meerdere keren uitgelegd wat die problemen zijn, maar daar ga je nooit op in. Het enige wat je een paar keer hebt herhaald is dat het om de naam zou gaan, terwijl het daar nou juist niet om gaat.

Misschien, heel misschien, als er zoveel mensen op de bres springen en ook bereid zijn daarvoor in de buidel te tasten, zijn er weldegelijk problemen denkbaar, ook al zie jij ze persoonlijk niet?
Maar dat doe ik niet, ik sta immers wel open voor andere meningen/zienswijze
Sorry maar dit is echt zo'n bullshit :). Vanaf dag 1 heb jij je mening klaar gehad op dit onderwerp, en ik heb je nooit in zien gaan op diepgaandere argumenten. Je ontkracht ze niet, noch verander je van mening. En elke keer kom je weer met dezelfde narrative. Dat is in mijn boek niet "openstaan voor een andere mening"

Verder, er is geen ironie. Ik heb er helemaal geen probleem mee dat je sceptisch bent. De supporters zijn uiteraard ook sceptisch, namelijk dat KPN doet wat ze beloven. En er zijn goede argumenten te geven om daar sceptisch voor te zijn, die ik hier niet nogmaals ga herhalen. Waar ik een probleem mee heb is dat continuë "nou boehoehoe storm in een glas water", waarbij je alles wat eerder al is gezegd wederom naast je neerlegt. En dingen roepen die je gewoon nog niet kan weten, zoals dat KPN gewoon haar"beloftes" na gaat komen.

Vandaar dat ik zeg: ja, jij denkt dat het allemaal wel goed komt bij KPN, dat snappen we onderhand wel en hoeft niet keer op keer weer gezegd te worden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 november 2019 13:42]

Je zegt dat jij geen enkele reden ziet waarom de overstap naar KPN een probleem zou zijn. Ik geef aan dat heel veel mensen dat wel zien. Ik heb je ook al meerdere keren uitgelegd wat die problemen zijn, maar daar ga je nooit op in. Het enige wat je een paar keer hebt herhaald is dat het om de naam zou gaan, terwijl het daar nou juist niet om gaat.
Dat komt omdat de meeste argumenten die ik voorbij zie komen niets meer zijn geweest dan dat. Jij bent hierin de positieve uitzondering overigens met een wat redelijkere benadering en zelfs een iets andere drijfveer (de meeste die ik heb horen klagen hebben het over zaken kwijtraken die KPN ook prima kan, en naar alle waarschijnlijkheid zal, gaan aanbieden - jij lijkt daar slechts weinig op te focussen) - dat zie noch hoor je mij ontkennen. :)
Misschien, heel misschien, als er zoveel mensen op de bres springen en ook bereid zijn daarvoor in de buidel te tasten, zijn er weldegelijk problemen denkbaar, ook al zie jij ze persoonlijk niet?
En dingen roepen die je gewoon nog niet kan weten, zoals dat KPN gewoon haar"beloftes" na gaat komen.
Ik denk dat je me dan verkeerd begrijpt of ik mezelf misschien niet goed uitdruk.
Er zijn zat problemen denkbaar. Niet alleen met KPN, maar ook met deze nieuwe provider. Doch op de een of andere manier mag het nuanceren van de mogelijke problemen bij KPN niet en het aangeven dat er ook problemen kunnen zijn met deze nieuwe provider wordt ook meteen boos benaderd en dan ben je opeens een zwartkijker - terwijl het mij nogal realistisch lijkt om ook daar kritisch naar te kijken en te waarschuwen dat het compleet de mist in kan lopen. (En ja, dan meen ik dat een provider met een bewezen jarenlange staat van dienst toch wat minder risicovol is dan een nieuw project. Geen onredelijk standpunt, toch?)

Ik ontken niet dat er problemen kunnen ontstaan - en natuurlijk is een beetje angst dát er problemen gaan onstaan logisch en compleet begrijpelijk, ik vind het enkel nogal voorbarig in veel gevallen en uiterst ongefundeerd in de meeste. "KPN gaat nooit doen wat het beloofd", "KPN kan helemaal niet bieden wat XS4ALL biedt", "De service kan nooit op hetzelfde niveau komen". Allemaal totale onzin. Je het ZOU kunnen gebeuren, maar tot dusver is er geen aanleiding om aan te nemen DAT het zo gaat lopen. Dat is meteen een mooie bruggetje: de post die je linkt m.b.t. de beloftes is gebaseerd op de aanwijzingen die er zijn dát die beloftes waargemaakt zullen gaan worden op een aantal vlakken (nog niet op *alle* vlakken, dát kan ik inderdaad nog niet voorspellen. Maar ze zijn op de goede weg en gezien ze daar opzitten heb ik er niet veel twijfel bij, althans: een heel stuk minder dan veel reacties die je ziet in de discussie.)

E dat is denk ik ook meteen een reactie op vragen van @mae-t.net die hij onder meerdere van mijn reacties heeft herhaald (één keer vragen was voldoende geweest hoor :P). KPN is bezig met een platform dat, voor zover ik kan beoordelen met de gelimiteerde kennis die ik ervan heb aan de andere kant, (nagenoeg) hetzelfde functioneert als het huidige systeem van XS4ALL waar je alle zaken kan regelen zoals de toegestane poorten, de firewall, VoIP, PTR, etc. etc.. Daar komt dan ook vrije modem/router keuze bij kijken en de mogelijkheden van XS4ALL zoals het aanschaffen van statische (extra) IPv4-adressen (met rDNS dus, zie PTR.). Die vrijheden plus extra dienstverlening komt naar KPN, daar wordt hard aan gewerkt en zit volgens mij al in beta onder een kleine groep klanten waar ik er helaas niet een van ben. :P Dit zijn zaken waarvan een aardig aantal mensen onder artikelen hier hebben gereageerd dat dat allemaal verloren zou gaan bij KPN, dat blijkt dus al niet waar te zijn. Daarnaast is KPN bezig om de helpdesk op te voeren qua mogelijkheden. Zo zijn ze nu al bezig met hun TechDesk. Bij XS4ALL zit dit er bij inbegrepen, maar daar betaal je dan ook meer voor. Bij KPN is het optioneel en moet je bijbetalen. Het enige dat ik nog niet gezien heb is wat er gaat gebeuren met USENET toegang. Nu vind ik dat ook meteen een van de minst boeiende zaken gezien er tig providers zijn en wie weet houdt KPN dat gewoon in de lucht.

Alle dienstverlening lijkt er dus inderdaad op dat dit precies hetzelfde blijft als bij XS4ALL.
Blijft enkel nog, voor zover ik kan beoordelen, een stukje (vermeende) visie en de naam over. En enkel daarom gaan gokken op een nieuw project lijkt *mij* nogal een gok. Jij denkt daar anders over, prima! Geen probleem, dat mag. :)

Dus kan ik dit allemaal 100% zeker weten? Nee, natuurlijk niet.
Zijn er sterke aanwijzingen dat ze hun beloftes wel degelijk waar gaan maken? Ja, absoluut!
Als je dan al die posts ziet waar meteen wordt beweerd dat KPN het nooit en te nimmer zal gaan doen wat het beloofd heeft, nooit en te nimmer kan doen wat XS4ALL doet en 100% zeker al hun beloftes zullen gaan breken is het toch niet zo vreemd dat ik daar tegenin ga lijkt me en ik vind het ook niet vreemd dat ik wat bedenkingen heb over de motieven van dit project. Want dit werkt twee kanten op. De mensen die roepen dat alles kut wordt kunnen dat niet weten, ik kan ook niet weten of het wel allemaal goedkomt. Wel ben ik van mening dat met het bovenstaande ik een betere onderbouwing heb *waarom* ik het op dit moment een storm in een glas water vind dan posts die in essentie niet veel verder komen dan "KPN is kut en gaat niet doen wat XS4ALL nu doet.". En ja, het gevoel bekruipt mij dat de XS4ALL-factor in het verhaal nu voornamelijk wordt gebruikt om PR-redenen om een eigen droom te realiseren, niets meer en niets minder. Is dat erg? Neuh niet perse, maar we moeten het niet meer maken dan dat.
Sorry maar dit is echt zo'n bullshit :). Vanaf dag 1 heb jij je mening klaar gehad op dit onderwerp, en ik heb je nooit in zien gaan op diepgaandere argumenten. Je ontkracht ze niet, noch verander je van mening. En elke keer kom je weer met dezelfde narrative. Dat is in mijn boek niet "openstaan voor een andere mening"
Dus omdat ik een mening heb gevormd en nog niemand me heeft kunnen overtuigen van het tegendeel sta ik niet open voor andere meningen? Dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht. :P Openstaan voor andere meningen wil niet zeggen dat je het dan eens moet zijn of worden met die meningen/dezelfde mening moet krijgen.
Vandaar dat ik zeg: ja, jij denkt dat het allemaal wel goed komt bij KPN, dat snappen we onderhand wel en hoeft niet keer op keer weer gezegd te worden.
Ik meng me gewoon in de discussie. Mensen die denken dat het niet goed komt bij KPN mogen dat dus wel zeggen en steeds herhalen, maar als ik er op reageer "hoeft dat niet". Ik vind van wel want ben van mening dat verschillende zienswijzes een plek hebben in de discussie. :)
De vraag is echter: Wanneer gaat KPN dat allemaal leveren? Het is ze 30 jaar geleden al gevraagd. Daar is xs4all uit ontstaan. 20 jaar geleden hebben ze xs4all opgekocht. Waarom hebben ze het ondertussen niet gedaan? Er zijn genoeg (klein) zakelijke klanten geweest die de de service en kwaliteit van xs4all bij kpn zochten en het daar niet vonden. Als zakelijke klant wilden of durfden die niet bij xs4all. Jammer kpn: Een gemiste kans.
Omdát ze XS4ALL hadden. En de bugetmerken. Jezelf beconcurreren zagen ze blijkbaar niet meer zitten en ze menen dat het met die modules beter kan. Hoe het uitpakt moeten we nog gaan zien uiteraard.

Waarom wilden zakelijke klanten niet met XS4ALL in zee? Dat is de eerste keer dat ik dat hoor. Op hun website zeggen ze overigens zelf dat 54% van de klanten zakelijk is. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 6 november 2019 01:41]

Kun je onderbouwen waarom het scenario niet aan de orde lijkt te zijn? Gezien de reacties vanuit KPN en gezien het opheffen van de B.V. wijzen de tekenen juist richting afbraak van de dienstverlening. Lijkt me dan dat het tegenovergestelde standpunt onderbouwing noodzakelijk maakt. En waarom ze alleen maar leunen op een naam die ze niet eens gebruiken? Hebben de initiatiefnemers niets te maken met het oude XS4ALL en gaan ze daar ook geen personeel uit aantrekken? Geen delen van dat businessmodel en dienstverlening repliceren?

Het was juist onder KPN dat XS4ALL sterk moest leunen op de naam en oude reputatie terwijl de bijbehorende dienstverlening al jaren geleden voorzichtig achteruitgekacheld was (maar nog steeds beter dan die van KPN zelf). Ik denk dat het zowel zakelijk als markttechnisch interessant is om die dienstverlening weer wat op te peppen en te gebruiken als concurrentiepunt tussen een steeds monotonere middenmoot van providers.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 november 2019 13:42]

Lijkt me ook inderdaad. Resultaat gaat zijn een provider met een brakke balans die nooit de kwaliteit gaat kunnen garanderen van wat het was. Eerlijk gezegd gaat de hele ophef over het verdwijnen van XS4ALL wat mij betreft ook veel te ver. Het is uiteindelijk gewoon een provider, zo bijzonder waren ze nu ook weer niet.
Er is geen andere provider die biedt wat XS4ALL biedt, dus dat is sowieso al geen optie. Je hebt als bewust XS4ALL klant twee opties: blijven bij XS4ALL en meegaan naar KPN en hopen dat KPN inderdaad de boel niet in de loop der jaren afbreekt, of toch overstappen naar dit nieuwe initiatief en hopen dat ze het gaan redden.
Ben ik serieus de enige die veel vraagtekens zet bij deze crowdfunding?

***Het plan van actiecomité Xs4all Moet Blijven om een eigen provider op te richten als alternatief voor Xs4all, heeft zijn doel om 1,25 miljoen euro op te halen dinsdag behaald. De crowdfundingactie begon maandag.***

Er zijn zoveel mensen die amper geld hebben en zoveel andere redenen om een crowdfunding op te zetten wat echt een toegevoegde waarde heeft maar daar komt het amper van, maar om een naam te behouden word wel even 1,25 mil opgehaald :s vind dit echt zo mega krom, maar ik zal wel de enige zijn.
Het gaat niet om de naam, het gaat om de dienstverlening. Als het om de naam zou gaan, zou de nieuwe provider niet waarschijnlijk Freedom Internet worden - die zou dan XS4ALL moeten gaan heten (maar dat gaat KPN niet toestaan natuurlijk).

Op de een of andere manier willen mensen die géén klant van XS4ALL zijn niet inzien dat XS4ALL wel degelijk een beetje een vreemde eend in de bijt van de internetproviders is die duidelijk meerwaarde heeft ten opzichte van de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 5 november 2019 15:16]

XS4ALL is op het moment behoorlijk uniek, dat ontkent denk ik niemand? Als KPN echter doet wat het heeft beloofd, en er zijn al signalen dat ze flink bezig zijn om het te kunnen realiseren, dan is XS4ALL niet meer uniek. En is het ook logisch dat de naam verdwijnt, immers moet KPN dan onder twee namen nagenoeg dezelfde dienstverlening aanbieden. Dat zou toch raar zijn? :)

Natuurlijk kan het zo zijn dat KPN inderdaad niet gaat bieden wat XS4ALL nu biedt. 100% een optie. Maar dat is nu nog niet te concluderen, wel zijn er signalen die het tegenovergestelde aannemelijk maken.
Tja, grote bedrijven vertrouwen op hun beloftes?

Facebook beloofde ook dat WhatsApp onafhankelijk zou blijven, geen advertenties zou gaan tonen en geen gegevens zou uitwisselen met Facebook toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook.

Of het succesverhaal natuurlijk van toen KPN Reggefiber overnam en de uitrol van glasvezel vrijwel volledig stellegde.

Dus ja, die signalen vertrouw ik niet zo. Overigens moet ik ook nog zien wat dit initiatief wordt. XS4ALL heeft veel fans om diverse redenen. Mijne zijn vooral technisch van aard. Het is uit de huidige documentatie van dit project nog absoluut niet duidelijk in hoeverre "Freedom Internet" hieraan gaat voldoen - het zou me ergens ook weinig verbazen als de initatiefnemers de nadruk sterk leggen op service en bedrijfscultuur.

Desalniettemin moedig ik het initiatief aan. Ik vind het wel nog te voorbarig om er nu in €250 in te investeren (want we moeten natuurlijk nog maar zien of die lening terugbetaald gaat worden). We gaan volgend jaar wel zien wat ze echt gaan aanbieden.
Het is helemaal niet om de naam te behouden, als je aan de crowdfunding mee doet en goed leest zal de nieuwe provider ook een geheel andere naam krijgen. Overigens in de reacties hier boven meerdere malen opgemerkt. ;)

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 5 november 2019 15:21]

Maar wat is een 'blijvende garantie' van een toko als KPN anno nu nog waard?
Voor hetzelfde geld probeert dat bedrijf het over vijf jaar opnieuw.

Maar hey, binnen een etmaal het minimum bereikt! Een bewijs dat het leeft en er behoefte aan is.
Het is niet zozeer dat dat van KPN niks waard is. Tijden en omstandigheden veranderen nu eenmaal. Eerst zou de definitie van "blijvende garantie" moeten worden gegeven, in elk geval in deze context. Er is niemand hier die verwacht dat het tot het einde der tijden is (mocht KPN dan nog bestaan :P ) en er is ook niemand die verwacht dat dit voor slechts 2 weken zou moeten gelden. Dus wat wordt er verstaan onder "blijvende garantie"...?
Risico is er altijd, XS4All is immers eigendom van KPN dus KPN mag ermee doen wat het wil.

Ik hoop dat nu dit bedrag behaald is het gezeur dan ook afgelopen is :) De mensen die om wat voor reden/(onderbuik)gevoel dan ook bang zijn voor KPN kunnen naar deze nieuwe provider en anderen kunnen gewoon bij KPN blijven, problem solved en hopelijk eindelijk een einde aan dit drama. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 6 november 2019 03:53]

KPN mag dus niet zomaar doen wat ze willen met XS4ALL. Hence de rechtszaak die gestart is.
Vaak doen mensen dat ook, om ermee te kunnen pronken, kijk, ik doe mee!

Verder wil ik het allemaal eerst weleens zien. Roepen dat de rest "zogenaamd" geregeld is, kan iedereen. Zou mij niets verbazen als het luchtkasteel zo uit elkaar klapt..

Al juich ik een extra concurrent altijd toe, beter voor ons als consument.
De mensen achter dit initiatief hebben nou niet bepaald een Nina-Brink-reputatie.
Ik vrees dat die 1.25 miljoen in iemands zakken zal eindigen. Zoals eerder is gezegd is het niet genoeg om een provider op te richten.
Er is al op verschillende plaatsen aangegeven, dat dit niet het enige geld is, deze actie is eigenlijk voornamelijk om de publieke interesse helder te krijgen en duidelijk te demonstreren.
Dat is wel een beetje apart dan, want er is een minimum inleg van €250,-, dat is ruwweg 5 maanden internetabonnementen. Als het puur om demonstratie van interesse ging zou de grens wel lager mogen liggen. Met een minimum van zeg €50,- waren er heel veel meer deelnemers geweest denk ik.

Wat ik begrepen heb, bestaat de financiering uit 2 delen: de ene is het opzetten en regelen van de infrastructuur benodigd om als provider te kunnen fungeren. Dat gaat dus over contracten, kabels en dat soort meuk. Dat is al toegezegd door een "echte" investeerder, zo lijkt het. En dan is er nog een deel wat nodig is om de administratieve kant van het verhaal op te zetten, waaronder kantoorruimte, personeel en dergelijke. Daar is deze campagne voor. Volgens mij hebben ze ook dit geld dus wel echt nodig, en is het niet alleen (of voornamelijk) een demonstratie van interesse.
Dit is een lening, waarbij het logisch is dat er een minimumbedrag gesteld wordt, omdat je toch een stuk administratie hebt voor iedere lener. Vanaf volgende week kun je je ook aanmelden als founding member (waarvan ik meen gelezen te hebben dat dat E50 per jaar kost, maar kan de bron zogauw niet vinden)
Die minimum inleg is niet zo heel gek als je bedenkt dat dit een lening is die je met rente terug zou moeten krijgen.
Ik kan me voorstellen dat er aanzienlijke administratie is om dit allemaal bij te houden en dat het alleen aantrekkelijk is als het inleg bedrag hoog genoeg is.
Nou ja, die administratie lijkt me iets voor crowdaboutnow.nl. Zij bieden het platform en handelen zowel de betaling als de uitbetaling af. Er staat op die pagina ook wat xs4all per jaar totaal moet terugbetalen, dat gaat waarschijnlijk naar crowdaboutnow.nl. En die zullen ook wel een deel afsnoepen (wat er waarschijnlijk al vanaf is in de getoonde bedragen)
Voor een investering van €1000,- roomt Crowaboutnow.nl €0,35 (35 eurocent) af aan kosten.
Nee, dat zijn gewoon transactiekosten. Hier staat het: 1% van het maximum leenbedrag, en nog eens 2% op jaarbasis van het opgehaalde bedrag als het streefbedrag gehaald wordt.

Ik snap niet helemaal wat ze met "op jaarbasis" bedoelen, maar wellicht naar rato van hoe lang je actie loopt. Nou is het vanaf €300k maatwerk, maar als we van deze cijfers uitgaan dan zijn ze bij het behalen van het maximale bedrag van €2,5M, wat in de lijn der verwachting ligt, met een looptijd van 2,5 maand dus €2,5M * (1% + 2%*2.5/12) = €35.416,67 kwijt. Anders gezegd, ze romen 1,42% af.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 november 2019 23:52]

Dat is wel een beetje apart dan, want er is een minimum inleg van €250,-
Er is geen minimum inleg voor de lening. De lening is ook geen voorschot op abbot's.
Gelukkig hoeven ze het ook niet te doen met louter die 1,25 miljoen.
Gelukkig zegt u er bij met welk geld dan nog :X
Investerders die buiten de crowdfunding om geld erin gaan steken.

Wat hebben we al gedaan en wat gaan we op korte termijn doen?
Toen duidelijk werd dat KPN het opheffen van XS4ALL door wilde zetten, zijn we op veler verzoek het alternatief, een eigen provider, gaan verkennen. Het afgelopen half jaar zijn er talloze gesprekken gevoerd met partijen waar we mee samen willen werken. Er zijn al diverse contracten gesloten en voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen is de financiering zelfs al geregeld! Dat is dus voor zaken als het configureren, bezorgen en/of verzenden en installeren van modems (en jawel: dat wordt de Fritz!-box!).

[Reactie gewijzigd door ReVision. op 5 november 2019 12:41]

Gelukkig heb ik zoiets al gezegd: .oisyn in 'nieuws: Plan voor Xs4all-alternatief behaalt crowdfundingdoel van ...
Welk bedrag daarmee is gemoeid, tja dat is bij mij ook onbekend.
Dat risico is er natuurlijk en het rendement is laag als ik kijk met 15 jaar geleden. Na 5 jaar heb je mogelijk 11% winst...
En zoals reeds eerder aangegeven:
Naast de crowdfunding hebben ze investeerders geregeld en contracten afgesloten met andere partijen.

Wat hebben we al gedaan en wat gaan we op korte termijn doen?
Toen duidelijk werd dat KPN het opheffen van XS4ALL door wilde zetten, zijn we op veler verzoek het alternatief, een eigen provider, gaan verkennen. Het afgelopen half jaar zijn er talloze gesprekken gevoerd met partijen waar we mee samen willen werken. Er zijn al diverse contracten gesloten en voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen is de financiering zelfs al geregeld! Dat is dus voor zaken als het configureren, bezorgen en/of verzenden en installeren van modems (en jawel: dat wordt de Fritz!-box!).
Waarom zou 1,25 miljoen niet genoeg zijn?
Idd..... ik snap dat geleuter niet dat het te weinig is. Ja het is te weinig om het internet op te bouwen op schaal van 0 tot zeg 100 van een een Ziggo/KPN moloch; maar dat hoeft hier ook niet. Als het zo niet lukt, zou ik niet weten hoe nieuwe spelers zouden kunnen starten.

Het "enige" dat van dat startgeld betaald moet worden zijn een stel servers, wat personeel en een gebouw. Geldgraaiers en dure technoconsultants, zijn hier ook niet nodig.
Genoeg mensen, ook ik en in mijn omgeving die met heel veel graagte hun specialistische kennis willen aanbieden. Net als indertijd, is geeft "maatschappelijk" bezig zijn meer voldoening dan die paar ruggen. Op appeltaart kan je lang voortwerken. Zelfs als het nieuwe xs4all mij €50K zou kosten zou ik ze graag als mijn klant hebben.

Menig ondernemer zou er sws van dromen om te beginnen met 2-3 miljoen voorfinanciering en bijna wel zeker een trouwe klantenschare, dat nog eens buiten de de bank om.

Dat xs4allNew het eerste jaar 25.000 tot 50.000 leden krijgt is bijna wel zeker en daar zitten ook tal van serieuze "bedrijven" tussen. Ik schat de eerste jaaromzet op ca. (gemiddeld €65 abbo*12*35.000 klanten) = 27,5 miljoen euro waarvan, does gek 20miljoen op gaat aan kosten infra/connections/data, 5 miljoen gebouw/personeel en ze zo bijna wel zeker 1-2miljoen winst kunnen gaan draaien.
Zelf als die winst pas na 3 jaar komt, zou dat sws fantastisch resultaat zijn.

Kortom het is een goud ei dat hier staat te broeden.
Ik ben het helemaal eens hoor, die 1,25 miljoen moet je start zijn om je basis set aan diensten te gaan opbouwen, en door de buzz die er is verwacht ik dat juist personeelschaarste voor hun minder van toepassing is, daarnaast kan je met een aantal strategische partnerschappen ook vrij snel starten zonder meteen tonnen in apparatuur te hoeven stoppen.

Ik ben wel wat pessimistischer over de winstmarge die je op de verbindingen hebt en de aantallen die je nodig hebt.

Ik weet niet of ze makkelijk 25 tot 50K nieuwe klanten trekken, en de winstmarge die zo 1 tot 2 miljoen zou zijn lijkt mij ook vrij optimistisch, ik denk dat je in jaar 1 break-even al heel blij mag zijn.
Gefeliciteerd @XS4AllBlijft! Blij dat ik mijn steentje bij heb kunnen dragen.

Welke tweakers zie ik allemaal op de launch party in Paradiso? ;)
Ik niet, ik ben net als al deze XS4ALL klanten erg tevreden over KPN. Hoe het heet zal mij worst wezen.
Ik niet, ik ben net als al deze XS4ALL klanten erg tevreden over KPN
Je bent tevreden met hun WBA. Dat zal ook gewoon blijven. Of de premium features die xs4all nu levert ook gewoon blijven bij KPN is maar net de vraag. Ik zie ze iig niet opzettelijk mengen in een rechtzaak over privacy, zoals Xs4all deed bij de zaak Brein vs Ziggo. Of Scientology vs Karin Spaink.
Hoe het heet zal mij worst wezen
Gekke opmerking. Hoe het heet zal niemand een worst wezen, want de overstappers zullen overstappen naar iets dat niet xs4all heet.
Ik hoop dat eventuele overstappers meer belang hechten aan kwaliteit dan aan een naam. De naam is nu XS4ALL en straks KPN, dat bedoel ik met de naam die me worst zal wezen.
Mij, waarschijnlijk ^^
Goed zo ben blij voor jullie, en hoop dat we ook een goede nieuwe internet bedrijf kunnen krijgen, die eerlijk is en voor zijn klanten vecht, net als wat Xs4all vroeger deed.
1,25 miljoen om de dingen te kunnen doen die ze aangeven? daar kom je niet ver mee.. Ben dan ook benieuwd wat er precies met het geld gaat gebeuren en dat het niet in de zakken verdwijnt van degene die de crowdfunding opgezet hebben.. Je kunt dan wel een andere provider beginnen, maar voor je dan dezelfde service/knowhow kunt leveren die men gewend is van XS4ALL ben je heel wat verder, naast dat je dus een aanbieder moet kunnen vinden die ook daadwerkelijk jou die mogelijkheden biedt..
Ik wens ze wel succes hoor, maar vind het wel erg onrealistisch, zeker als ze dus een bedrag van 1,25 miljoen als doelstelling hadden..
Ze hebben mogelijk nog die twee grote investeerders die ze ook hadden bij hun bod om xs4all over te nemen van de kpn. Maar als ik grote investeerder zou zijn, dan zou ik wel graag tevoren willen weten of die achterban werkelijk zo serieus is als het lijkt. Het aantal mensen op de nieuwsbrieflijst is al een indicatie en de crowdfunding actie al helemaal met de ruim 18 miljoen in 30 uur. Aan de andere kant, het zijn maar 2250 mensen die dat bedrag bij elkaar hebben geharkt. Met 2250 mensen start je geen volwassen internetprovider lijkt me. Ik ben dus wel benieuwd hoeveel mensen founding member gaan worden vanaf maandag.
Op 11 november start de inschrijving voor leden (lees potentiele klanten).
Die leden worden in de loop van 2020 omgezet in klanten.
(Als KPN de integratie staakt gaat het waarschijnlijk alsnog niet door).

btw. 1.8 miljoen in 30 uur, inmiddels EUR 2M met 2570 inschrijvers in ~48 uur.
Indertijd werd gestart met 5 man en een paardekop en een paar telefoonlijnen. Wat hier glad wordt vergeten is pionierspassie. Menig persoon van mijn generatie, nofi wat dikker in de slappe was, zal hier weer even aan mee (willen) doen. Als kost het mij 10 ruggen, dan nog zal ik daar niet echt om treuren. Het hoeft (mij) niet eens iets op te leveren.

En ja, de crowdfund is vooral toetsen van enthousiasme. Wanneer 2500 mensen al "blind" mee doen.
Dat aantal mag/kun je gerust met 10-20 vermenigvuldigen als ze echt los gaan. Maar goed we gaan dat komende maandag zien.... en dan zullen sceptici wel weer wat anders op te merken hebben dat a) voldoende geld en b) nog meer leden, niet genoeg is om live te kunnen gaan.

En dan nog iets, wat is hier volwassen ? Is dat dan wel een KPN of Ziggo die geen diensten kunnen leveren die een zelfstandige denkend consument wenst ?
Ik heb projecten ondergebracht bij Amazon/AWS maar ook bij de lokale datacenter om de hoek met nauwelijks 20 racks. Beide zijn zeer volwassen voor wat ik er van verwacht.
Ik weet het niet zeker maar het lijkt mij veel te weinig om een ISP op te zetten.

Ik heb er een hard hoofd in dat het lukt.
Er zijn inmiddels ook andere investeerders, dit crowdfund bedrag moest behaald worden om hun zekerheid te geven, zie eerdere reacties van mij en anderen hier boven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee