Crowdfunding voor Xs4all-alternatief haalt maximale bedrag van 2,5 miljoen euro

De campagne om geld op te halen voor een nieuwe internetaanbieder in Nederland, die een alternatief voor het verdwijnende Xs4all moet bieden, heeft het maximale leenbedrag van 2,5 miljoen euro opgehaald.

Het maximale bedrag van 2,5 miljoen euro stond donderdagavond rond 20.00 op de teller. In totaal hebben 3113 investeerders meegedaan, waarmee het gemiddelde investeringsbedrag dus 803 euro bedraagt. Het ging om een leningcampagne: de looptijd van de lening is 60 maanden met 3 procent rente waarbij het eerste jaar aflossingsvrij is.

Maandagavond begon de actie op Crowd About Now en dinsdag werd het streefbedrag van 1,25 miljoen euro bereikt. Voor een deel hadden de initiatiefnemers, de actiegroep Xs4all Moet Blijven, zelf de financiering voor een eigen internetaanbieder al rond, maar voor onder andere huur, apparatuur en personeel was nog geld nodig. Die provider moet zich onderscheiden op het gebied van privacy, veiligheid en service. De aanleiding is het verdwijnen van Xs4all, zoals door KPN is aangekondigd.

Vanaf het eerste kwartaal van 2020 moet de internetaanbieder dan dsl- en glasvezelinternet, televisie en voip gaan aanbieden, mogelijk onder de naam Freedom Internet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-11-2019 • 20:49

260

Reacties (260)

260
251
168
9
0
42
Wijzig sortering
Voys / Mark Vletter heeft eind januari al een bierviltjesberekening voor gedaan wat de kosten hiervoor zijn:
https://www.voys.nl/weblo...de-bierviltjesberekening/

Zeker de moeite waard om het door te lezen.

Overigens heeft Voys ook een "kleine donatie" gedaan.
Hoe komen ze aan IP adressen? Een Ripe account geeft amper nog 1024 IPs uit. Daarna mag je ze op de markt kopen.

Is dit ergens meegenomen in het businessmodel?
Je heb er wel wel heel erg weinig vertrouwen in, als je denkt dat ze daar niet over nagedacht hebben.

Bij stichting IPv6 denken ze daar zo over.
https://www.stipv6.nl/201...-ipv6-na-opheffen-xs4all/
Ipv4 is nog steeds cruciaal. Dus hoe komen ze daar aan? Ipv6 boeit niet zoveel, daar zijn er genoeg van.
Alleen ISP ondersteuning is nog wat schaars op IPv6 gebied...

Daarnaast IPv4 is cruciaal, maar de adres reeksen voor grote groepen klanten is echt OP. Al jaren.
Nieuwe deployments zullen primair IPv6 moeten doen en IPv4 on the side. Er zijn adres reeksen te koop alleen moet je in de buidel tasten op zoek naar voldoende muntjes.

https://extraip.com/ipv4routedsubnet/ levert 8 adressen voor EUR 8 / jaar.
Ik denk dat bulk wat goedkoper kan. een /16 lijkt in eerste instantie wel voldoende, als er meer klanten komen is er ook geld voor meer adressen.
Het kan wel een dingetje zijn als dat gerecyclde SPAM farm adressen zijn. ( voor een paar maanden ).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 16:11]

De IPv6 stichting heeft zelfs meegedaan met de crowdfunding middels een geldbedrag
Da's een goeie. Tenzij ze volle bak op IPv6 gaan en hooguit zelf nog ergens een 6to4 tunnel neerzetten (wat ook niet gratis is), natuurlijk.
Wat een interessante berekeningen.
200k voor een website vind ik wel zeer veel.
Voor de rest lijkt het allemaal zeer goedkoop.
200k voor een website waarop self-service voor je klanten is ingeregeld inclusief de koppelingen met je backend systemen? Je mag blij zijn als je dat met 200k kan doen.
Inderdaad.... Dat zijn serieuze websites die moeten voldoen aan allerlei security en bovenal AVG wetgeving. Dan is 200k een koopje.
Lijkt mij niet zo vreemd wanneer je mee moet kunnen met moderne providers. Dit zal waarschijnlijk incl. mail hosting en een hoop andere online diensten zijn die via de website worden ontsloten. Ga je met online tv streaming aan de gang dan ben je denk ik nog wel een hoop meer kwijt.
Dat is geen 'website'.
Een website + mailserver hoeft écht geen 2 ton te kosten...
Een developer *kost* al snel 75-125 euro per uur, dan heb je een team van 4/5, dat is al gem. 500 per uur. Voor een team van 5 is dit dus ~10 weken salaris. Ik vind dat best normaal. Werkgever worden van dit dev team kan wel de kosten drukken maar dan heb je max 30 weken salaris voor een dev team van 5. Onderschat niet hoeveel werk maatwerk is.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 16:11]

Akkoord. Je kan klein beginnen en stapsgewijs het verder uitbreiden zodra je een cashflow hebt. Op lange termijn zal je wel dergelijke grote kosten hebben, maar moet niet per se in het begin zijn.
Als je in het begin teveel mensen afstoot met allemaal bouwhekken en "Deze functionaliteit komt later" dan ben je ze een hele tijd kwijt. Daarnaast is 1 security issue meteen redelijk killing voor het concept, dus je kunt ook niet zomaar wat developers bij de warm-vlees-verhuur inhuren, je zult goede mensen moeten vinden. Die zijn bepaald niet goedkoop.
Ik vermoed dat er best een aantal goede XS4all medewerkers (oud- en huidige) in de startblokken staan om in te stappen, gezien het interne verzet tegen de KPN plannen...
Meerdere XS4all (oud) medewerkers werken inmiddels voor het team en/of hebben meegedaan met de crouwdfunding.
Zeker weten dat zeer veel XS4all medewerkers overstappen, zonder uitzondering weigeren ze voor KPN te werken, dat hebben ze al meer dan duidelijk gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Sakura_nl op 22 juli 2024 16:11]

Ik zou liever een goedkope provider willen zonder extra diensten zoals mail/eigen site, dus alleen internet(gateway naar buiten) en niks anders maar die zijn er niet in Nederland.

Dat soort zaken regel ik zelf wel, maar begrijp ook wel dat dat een manier is om klanten te lokken en meedoen met de concurrentie, maar als klant betaal je er wel indirect voor ook al maak je er geen gebruik van.

En dat ze gewoon een bridge modem met 1 ethernet poort leveren, de infra thuis regel je zelf maar.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:11]

Je bedoelt zoiets als het Internet Only abonnement van Tweak?

https://www.tweak.nl/glasvezel/productoverzicht.html

Het pakket aan de rechterkant is per definitie met eigen apparatuur, je krijgt alleen een GB poort met DCHP (waarmee je wel een vast IP krijgt op basis van je MAC, dus een fixed lease). De rest regel je zelf maar. Geen gedoe ;)
Die is ook niet "kaal" helaas.
Jammer dat ze TV verplicht stellen op mijn adres bij Tweak, waardoor je op 47 euro zit, terwijl ik dit bij t-mobile voor 36 euro heb(We hebben hier KPN WBA), bij t-mobile kan ik trouwens een eigen router eraan hangen(gewoon direct aan de fiber) dat werkt prima.

Bij de meeste xDSL/Fiber providers heb je een "vast" ip, ondanks ze het niet promoten ik heb nog nooit meegemaakt dat het ip wijzigde dit was alleen bij Ziggo het geval.

Edit: leuk dat er toch alternatieven zijn maar die ISP,s leveren alleen in bepaalde plekken en niet landelijk waaronder bij mij leveren ze niet, Caiway is ook Coax en bij Coax heeft ieder ook zijn eigen gebied volgensmij.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:11]

Ik heb Caiway thuis, alleen internet. Geen TV, geen mail of andere diensten. Alleen heb ik geen vast ip. Na een storing was die inderdaad gewijzigd. Het gebeurt inderdaad weinig dat het ip wijzigt, maar al zou ik mijn router herstarten krijg ik wel een ander ip.

Update: Blijkbaar krijg je toch een e-mailadres van caiway. Ik had dit over het hoofd gezien.

[Reactie gewijzigd door maussie95 op 22 juli 2024 16:11]

Caiway biedt ook een mail/webservice aan toch, of zijn dat optionele paketten?
Je hebt gelijk. Ik was mij er niet van bewust dat ik er een e-mailadres bij had gekregen, maar ik logde zojuist in bij Caiway en daar staat dat ik een e-mailadres van hun heb.
Ik zit al even te kijken naar een alternatief voor mijn huidige Trined glasvezel internet. Helaas zijn de ervaringen met Tweak die ik zojuist lees ronduit bedroevend. Erg veel negatieve ervaringen.
Yariva Moderator internet & netwerken @Gameboy8 november 2019 10:53
Prachtproduct. Alleen een beetje jammer dat je er geen reet aan heb in de randstad met koper dat nog 5 jaar mee kan gaan.
Maar dan moet je weer een eigen modem regelen.
Als ik bij tweak kijk zie ik inderdaad dat "eigen apparatuur" pakket, maar als ik postcodecheck doe en verder wil heb ik alleen pakketten met 100Mbit en telefonie. Daarnaast vraag ik me af waarom 100mbit de maximum is terwijl ik momenteel 500mbit van XS4ALL heb...
Hier ligt nog geen glas hoor. Ja deze maand hebben twee providers aangekondigd er mee te gaan beginnen. Gezien het tempo van de afgelopen jaren ligt het er waarschijnlijk begin 22e eeuw.
https://netrebel.nl/ doet dit, alleen een glasvezel modem met ethernet poort en IP adres, rest regelt je zelf.
Maar nog niet overal, in mijn buurt dus ook niet.
Ik mis toch wel een erg belangrijk onderdeel namelijk afschrijving cq vervanging na x aantal jaar. Die dure routers zal je ook na een aantal jaar weer moeten vervangen. Ook wil je support van een cisco bijv en zo’n support contract Is niet goedkoop.
Die routers zijn niet duur, en een support contract heb je al helemaal niet nodig, want je hebt gewoon garantie.
Dat is wel heel kort door de bocht. Er kunnen door bijvoorbeeld firmware updates allerlei problemen ontstaan met bgp routeringen of andere zaken. Dan heb je echt wel ondersteuning van de fabrikant nodig. Ik heb het ook niet over de consumenten modems maar over je datacenter routers en switches. Garantie dekt wellicht de hardware maar je hebt toch echt wel technische support nodig.
Een internetprovider zou zonder leverancier support moeten kunnen omdat ze zelf personeel heeft dat over het algemeen meer kennis van zaken heeft dan de supportdienst van een leverancier.
Nou dat is wel heel kort door de bocht,

voorbeeld: ik werk voor een ISP en waar de standaard oplossingen uitgerolled moeten worden prima dat gaat ons prima af.

Waar we toch echt de heren van bv Cisco nodig hebben is wanneer hun apparatuur niet doet wat de handleiding zegt dat het zou doen. en in mijn carriere heb ik dit al heel veel gezien. Je kent ze wel: bugs ;)

wat doe je op zo'n moment waar je router plat gaat omdat er een bug in zit en je hebt geen support contract? dan gaat je bedrijf naar de knoppen.

Nee support is hard nodig, en nee de support leverancier heeft zeer zeker personeel in dienst dat veel beter weet hoe die dingen intern in elkaar zit. Sure the first line support is some hopeloos maar ik heb zeer veel conference calls gehad waarbij zelfs de business units die the software ontwikkelen inspringen om te zien wat het probleem is en soms schrijven ze zelfs specifieke firmware releases voor jou bedrijf om jou specifieke probleem op te lossen waarna het meegenomen wordt in de generieke release.

Al met al nogal een kort door de bocht opmerking :)

[Reactie gewijzigd door xelnaha op 22 juli 2024 16:11]

Wie weet wat voor onvolkomenheden of digitale gevaren er volgend jaar aan het licht komen. Support moet je 24/7 op kunnen rekenen.
Er is in Nederland helemaal geen personeel die de ins en outs van door multinationals geleverde apparatuur kennen op hardware/firmware niveau.

Er zijn mensen die er mee kunnen werken, het spul in kunnen regelen, maar bij technische issues zal je toch echt bij de leverancier aan moeten kloppen. Garantie gaat ook maar zo ver.
Maar je hoeft het toch ook niet op dat nivo te kennen?
Het lijkt me sterk dat ze bij de op te richten provider dingen gaan doen met hun routers die zo bijzonder zijn dat ze tegen bugs aanlopen die nog niet eerder tevoorschijn zijn gekomen.
Ze zijn echt niet de eerste die een providernetwerk opzetten.

Ik bedoel gewoon, je hebt geen ontzettend duur instant support contract nodig als je een beetje slim met je spullen om kunt gaan. Je kunt dat geld beter gebruiken voor een schaduw/testomgeving waar je op kunt experimenteren.
Ik denk dat jij Cisco niet kent. Want ja, dat kan allemaal.
Haha ik gebruik inderdaad liever geen cisco!
Als je een nieuw bedrijf op zet dan heb je dat personeel niet. En het vinden daarvan is ook nog niet zo eenvoudig want je bent niet de enige persoon die in die vijver aan het vissen is.
Personeel genoeg te vinden, immers, iedereen bij XS4ll wil weg op het moment dat KPN echt de stekker eruit trekt.
Nogal wat spel en rekenfouten ...
Maar grofweg (Wat ze willen laten zien) een redelijk solide verhaal in, en natuurlijk is er genoeg op en aan te merken, dingen door strategische samenwerkingen te versnellen en zijn zat prijzen onderhandelbaar.

Een monteur voor 100 euro voor een modem/internet installatie is gewoonweg veel te hoog, ons bedrijf voert dit al voor fors minder uit, en dan vinden sommige providers ons nog te duur omdat de ZZP-netwerken het voor nog minder willen doen.

Een Fritzbox krijg je ook wel wat goedkoper als je er 10K wil gaan afnemen.

Spamfilter en email hosting lijkt mij ook vrij hoog, leuk retail prijzen op publieke websites, maar als jij met 10K tot 50K users aan komt dan krijg je echt wel betere deals
daarnaast is maar de vraag of je perse een gepersonaliseerde dienst als soverin.net wilt aanbieden, maar mogelijk dat hun wel makkelijk en goedkoper een centrale vorm kunnen draaien voor jou email-domain.

Telefonie, die genoemde 9 euro is waarschijnlijk van voys hun verkoop bedrag, daar gaat normaal nog hun eigen marge af, hun eigen servicedesk en de fee die partners nog vangen.
als je 10 tot 50K abbotjes meeneemt en 1e lijns support over neemt is ook daar vast nog wel ruimte.
"Een monteur voor 100 euro voor een modem/internet installatie is gewoonweg veel te hoog, ons bedrijf voert dit al voor fors minder uit"

Komt de monteur van jullie bedrijf op zijn fietsje en met een gereedschapskoffer van de Action? Heeft die man recht op vakantie dagen, pensioen en is hij goed verzekerd voor wat hij doet? 100 euro lijkt veel, maar je bent ze zo kwijt.

Voor je overige punten.. daar zit wel iets in, maar je kunt beter te ruim rekenen dan te weinig. Verstandige keuze van die man!
Wij doen een paar duizend monteurs bezoeken per jaar ja voor oa modem installaties, of werkzaamheden aan pin automaten, kassa systemen en andere IT gerelateerde field services.

En wat ik zeg, we weten dat een aantal van die ZZP netwerken het nog goedkoper doen dan wij de installaties doen (daar hebben we klussen op verloren namelijk), dus ja, 100 euro is vrij hoog daarvoor.

[Reactie gewijzigd door Powermage op 22 juli 2024 16:11]

Daarentegen is het idee dat je 6 mensen 6 maanden aan het werk hebt om dat spul te installeren voor een ton ook wat kort door de bocht. Waarschijnlijk eerder het dubbele.
Daarnaast heeft KPN er mogelijk een hele stapel Frtizboxen over om in de Ramsh te verkopen...
Monteurs bezoek heeft ook plannings kosten. etc, niet alleen maar de uitvoerende.

Veel van de XS4ALL klanten willen het mogelijk zelf regelen, dan zijn die kosten EUR 0,-

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 16:11]

Mooie artikel? Zou tweak geen oplossing zijn voor XS4ALL moet blijven?
Moeten ze eens beginnen met een IPv6 uitrol om eens wat te noemen.
Ik zat er ook is doorheen te kijken en eigenlijk valt het me nog behoorlijk mee how "goedkoop" het is om een internet provider te worden.

Nog steeds een pittige investering.. maar had meer verwacht!

Maar een vraagje over dataverkeer. Ik lees ook in dat artikel van voys terug dat ze een redundante 10gbit datacenter verbinding hebben. Dat snap ik niet helemaal. Stel je heb 10.000 klanten, die gebruiken gezamenlijk toch makkelijk veel meer dan 10gbit/seconde? Of zeker in de piek momenten. Hoe zorg je ervoor dat elke klant nog steeds zijn aantal mbit/s haalt?

Ik moet ergens iets missen hier ;)
Een recente aflevering van de postcast 'met nerds om tafel' word er uitgebreid stil gestaan bij XS4all moet blijven. Veel vragen of conclusies die ik hier lees, worden beantwoord in de podcast.

Wat is er leuker dan een aflevering met een interessante gast? Twee interessante gasten natuurlijk! In deze aflevering praten wij met Anco Scholte ter Horst van het actiecomité genaamd ‘XS4ALL moet blijven‘ en worden wij bijgestaan met gewaardeerd community-lid Farhaz Hofman. Anco vertelt waarom XS4ALL moet blijven en hoe hij er met zijn team voor gaat zorgen dat er een nieuwe provider in het gat springt dat XS4ALL achterlaat.

https://www.metnerdsomtaf...rst-en-farhaz-hofman.html
Is inclusief mijn bijdrage :)

Toedeloe KPN ambtenaren!
En als het van de grond komt worden ze over 5 jaar wederom opgeslokt door een grote speler want de oh zo principiële starters van dit project krijgen dan de kans om een zak geld binnen te slepen en nooit meer te hoeven werken.

Krijg je ws nog wel een bedank mailtje van ze tegen die tijd. :)
.oisyn Moderator Devschuur® @Flagg7 november 2019 22:56
Wat gaan we doen met de winst?
De aandelen van de provider zijn in handen van een stichting, die twee hoofdtaken heeft:
Toezien op het naleven van ons corporate charter. Houden wij ons netjes aan de afspraken omtrent onze doelstellingen? Het corporate charter is vanaf 11 november na te lezen op onze website.
Bij winst uit de onderneming zal de stichting acteren als een fonds waaruit initiatieven voor innovatieve en/of maatschappelijke oplossingen met betrekking tot het internet gefinancierd kunnen worden.

Raad van Advies
We hebben een onafhankelijke Raad van Advies (RvA) die gevraagd en ongevraagd kan adviseren over de wijze waarop we functioneren. De RvA houdt ons scherp, wijst op risico’s en kansen en biedt inspiratie. De leden zijn gekozen op basis van hun expertise in specifieke werkvelden. Bij belangrijke beslissingen zal de Raad om advies worden gevraagd.
Waterdicht zal het allicht niet zijn, maar dit werpt wel een enorme drempel op voor de door jou geschetste situatie :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 16:11]

Okay das waar over 10 jaar dan. :)
Evengoed kunnen de oprichters het dan niet voor een zak geld verkopen. De aandelen zijn simpelweg niet in handen van die oprichters, en je kunt alleen verkopen wat je hebt.
We zullen zien. :)

Over 5 jaar een herstructurering "want we kunnen niet competitief zijn en een gezonde bedrijfsvoering garanderen in de huidige structuur"

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 16:11]

De regels voor een stichting zijn wettelijke regels. Die kan een stichting niet zelf veranderen. De tent verkopen en geld uitkeren aan de oprichters is simpelweg verboden.
Dat was ik me ook al aan het bedenken, met een lichte onderbuik gevoel hoe lang gaat dit goed met freedom internet ISP.

Ik zie ze het eerste half jaar nog wel door komen, maar daarna word het steeds lastiger want dan worden de uitgaven waarschijnlijk meer of overstijgt het de berekeningen..
Hoop voor ze dat ze niet zo`n domme fout zullen maken. |:(

Vind het wel dom / slecht idee waarom je de bandbreedte bij je vijand (KPN) in koopt. Leverd dit later geen andere problemen op? Zoals het later opslokken door KPN zelf. Of een situatie dat KPN steeds meer voor die ingekochte bandbreedte gaat vragen en zo freedom internet financieel langzaam aan uit zuigt.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 16:11]

De tarieven worden door de ACM gereguleerd.

Zelf een eigen netwerk gaan leggen heb je nog "iets" meer geld voor nodig, en Ziggo is nog in hoger beroep tegen het vrijgeven van de kabel dus ook nog geen optie momentueel.
Op hoeveel bedank mails zit jij nu?
45 lol

[Reactie gewijzigd door omkelderman op 22 juli 2024 16:11]

15 :)

[Reactie gewijzigd door xebeche4you op 22 juli 2024 16:11]

Toedeloe jouw geld
Geld interresseert me niet.

Wel een provider die goed produkt ed levert en zijn klanten serieus neemt.

[Reactie gewijzigd door bussie66 op 22 juli 2024 16:11]

Anoniem: 457607 7 november 2019 21:05
Corrigeer me gerust, maar is 2,5 miljoen niet slechts wat grijpstuivers voor een internet aanbieder?
Voor een draaiende? Ja.

Voor een beginnende? Nee. Dat is een bedrag waar je prima het kantoor mee kunt beginnen, je eerste stukken apparatuur/cloud-computing mee kunt aanschaffen en de salarissen van de eerste engineers mee kunt betalen.

Genoeg bedrijfjes die een moord zouden hebben gedaan voor zoveel startkapitaal. Als je uitgaat dat een werknemer ongeveer een ton per jaar kost, dan heb je dus 25 FTE beschikbaar, zonder dat je nog maar een cent ‘vreemd’ geld hebt hoeven lenen. (rendement hoeft het eerste jaar niet op de crowdfund)

Het voordeel is dat je nu ook veel goedkoper kunt lenen bij bvb. bank, omdat je pas hoeft aan te kloppen wanneer je al inkomsten (en dus zekerheden) hebt en dus een lagere rente kunt bedingen.

Kortom een prima bedrag om de komende paar maanden vol te kunnen knallen zonder dat je tijd en energie kwijt bent aan fondsenwerving of moet beknibbelen op bvb. hardware of kantoorspulletjes. Daarna zal er geld bij moeten, maar dan heb je als het goed is de basis al staan en kun je aantonen aan commerciële financiers dat het levensvatbaar is.
Heb de bierviltjes berekeningen beetje bekeken en vind het wel heel erg rooskleurig. Denk dat ze het wel moet gaan lukken want met die 2,5 miljoen kan je makkelijker meer geld lenen maar het lijkt alsof ze niet alle kosten even helder hebben en denken schapen met 7 poten te kunnen kopen voor het geld van een schaap met 3 poten :p
Vind die bierviltjes berekening op hoop vlakken juist erg ruim tellen.
veel bedragen zullen stukken lager liggen.
Dat zou je denken, maar dat valt best mee.

Een isp zou je in principe al kunnen starten met slechts 1 rack in een datacenter
Ik zou de Podcast van Nerds om tafel even luisteren en dan zul je zien dat het niet zomaar kan en dat die 2.5 miljoen eigenlijk alleen maar is om überhaupt op de lijn te mogen.
Exact dit. Die 2,5 miljoen is ook slechts een startkapitaal. Als er niet snel cashflow ontstaat loopt het mis, en daar gaan de berekeningen dan ook vanuit. Die 2,5 miljoen is slechts het startschot, maar de finish gaan ze enkel halen als er voldoende mensen (en investeerders) aan boord stappen.
Vergeet niet dat ze ook een hoop grotere investeerders hebben. Met deze crowdfunding willen ze voornamelijk al de klanten naar binnen trekken :).

@Adm.Spock Met één rack red je het niet. Je moet ook redundatie hebben over andere datacenters, en contracten afsluiten voor de verbindingen, en de WBA (Wholesale Broadband Access) regelen bij KPN. Dat laatste is geloof ik al rond, wat al een flinke stap in de goede richting is.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 22 juli 2024 16:11]

Redundantie is inderdaad beter, maar zolang het werkt is 1 rack, of mogelijk als je verkeer niet erg groot is zou je zelfs met 1 server! kunnen beginnen waar je alles op draait.
Het is natuurlijk niet wat je wilt, maar het kan wel.

Maar wat jij aangeeft is inderdaad wat je als zichzelf respecterende ISP, ook al ben je een virtuele ISP minimaal wel nodig.
Dit is ook niet de enige bron van financiering.
Voor een deel hadden de initiatiefnemers, de actiegroep Xs4all Moet Blijven, zelf de financiering voor een eigen internetaanbieder al rond, maar voor onder andere huur, apparatuur en personeel was nog geld nodig.
Zoals beschreven in het artikel is die 2,5 miljoen niet hun enige financiering :)
Meer mag niet via crowdfunding ivm regulatie.
2,5 miljoen doe je weinig mee.
Binnen 72 uur terwijl ze 72 dagen hadden. Ironisch. :+

Mogelijk is er toch een significante markt. Wij gaan het zien. Het kan ook zijn dat KPN XS4ALL even door laat kabbelen omdat ze een aggressieve strategie hanteren waarin ze geen concurrentie dulden. Zie bijvoorbeeld de aanleg van glasvezel.

Wensenlijst:
• Paired bonding (voor degenen die nog geen glasvezel hebben).
• Vast IPv4 adres + optioneel extra vaste adressen.
• Vaste /48 IPv6 range.
• Geen beperkingen in zelf te hosten diensten.
• Vrije modemkeuze en actieve ondersteuning daarvoor. Hetzelfde met vrij gebruik van andere apparatuur (SIP telefonie, televisie, ...).
• Prijs vergelijkbaar met XS4ALL.

Laat maar komen!

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:11]

IPv4 gaat heel lastig worden ben ik bang. Nieuwe LIR’s(ISP) krijgen nog maar een /24. Dat zal dus carrier grade NAT worden icm IPv6. Tenzij ze ergens wat grote IPv4 blokken weten te scoren maar die kans acht ik niet zo groot.
Je kan ipv4 adressen gewoon kopen op de vrije markt. Ze worden echter steeds duurder (totdat ipv6 doorbreekt en ipv4 overbodig wordt (real soon now (tm) /s).
Ipv4 gaat nooit overbodig worden. Mensen willen graag internet naar de rest van de de ipv4 wereld houden. En wie gaat het eerst stoppen?
Ipv4 gaat nooit overbodig worden. Mensen willen graag internet naar de rest van de de ipv4 wereld houden.
Om te verbinden met IPv4 diensten heb je in de meeste situaties geen IPv4 adres nodig. IPv6 kan tot een zekere hoogte IPv4 adressen benaderen, onder andere via NAT.

Om zelf een dienst op te zetten die bereikbaar is voor IPv4 heb je wel een IPv4 adres nodig.
Mijn voorspelling is dat niemand voorlopig/voor altijd ipv4 uit durft te faseren. Oh mijn isp gooit ipv4 eruit, tijd voor andere provider. Veel vps, telefonie centrales en legacy spul hebben allemaal nog ipv4, wie gaat dat omzetten?
Geval van legancy spul, Je netwerk router die voor bridge speelt?
"Mijn voorspelling is dat niemand voorlopig/voor altijd ipv4 uit durft te faseren."

Dat zei men ook jarenlang over 32-bit, maar Apple is daar toch echt mee begonnen nu.
Dat is iets totaal anders, dat is apparatuur die afgeschreven wordt. Het gaat niet gebeuren, ipv4 blijft nog 10tallen jaren.
Want er is geen IPv4-only-apparatuur?
Deels correct. Afhankelijk van de use-case die bij de aanvraag van een LIR membership bij RIPE wordt opgegeven. Uit eigen ervaring weet ik dat er nog prima /22 blokken worden vergeven. Zal alsnog niet genoeg zijn voor een ISP met deze (beoogde) omvang - maar er zijn dus uitzonderingen op de regel.
Helaas is echter het laatste grote blok nu op en gaan ze van de vrijgekomen pool nu /24 uitgeven.

Al verwacht ik wel dat RIPE niet heel moeilijk zal doen om meerdere te geven maar wel met voorwaarden. Ik verwacht dat dit iets zal zijn dat minimaal x adressen moeten gebruikt worden in bepaalde tijd en dat ze gebaseerd daarop nor een aantal kijken.

Echter omdat ook dit beperkt is denk ik toch dat er al heel snel gekocht moet worden bij een andere partij die de adressen verkoopt.
Thanks, wist ik niet. Heb ik blijkbaar geluk gehad met het verkrijgen van een van de laatste /22 blokken (vorige maand nog!).
Spot on! Want aan IPv4 komen is lastig en heel duur. Ik denk ook CGNAT
Paired bonding rekent KPN Wholesale dubbele kosten voor door, heb ik me laten vertellen. Het zijn immers twee lijnen...
Dat valt mee, het is niet x2. Daar tegenover staat wel dat ze verplicht volledige lijntests moeten laten doen wat extra geld kost. Netto komt het bijna op hetzelfde neer.
Het ligt idd niet op exact 2x het bedrag, maar het scheelt niet heel veel op dat vlak.
Daar tegenover staat wel dat ze verplicht volledige lijntests moeten laten doen wat extra geld kost.
Wat onzin is als je al gebruik maakt van paired bonding.

Verder kunnen ze die prijzen natuurlijk gewoon doorrekenen aan de klant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:11]

Let op. Nu komt KPN met het bericht dat XS4ALL mag blijven bestaan. En dan draaien ze het over een jaar alsnog de nek om. Dag XS4ALL. Dag Freedom Internet. Hallo bonussen voor KPN management.
Freedom Internet gaat niet zomaar akkoord met KPN om oprichting stop te zetten natuurlijk. KPN heeft ze al te lang aan het lijntje gehouden om daar nog eens in te trappen. Er zullen dus juridisch dichtgetimmerde garanties moeten worden gegeven door KPN wil Freedom Internet overstag gaan lijkt me.
Het is van kpn dus wat is het verschil?
je gaat meer betalen ...wat ik al niet begrijp { voor service } welke? als het plat ligt?
- XS4ALL heeft bewezen minder storingen dan KPN (en welke andere provider dan ook), dat komt door hun eigen infra en apparatuur.
- Mocht er een storing zijn dan is die bovendien sneller opgelost. Mocht je een individueel issue hebben dan wordt je betere geholpen.
- Onveilige technieken worden sneller uitgefaseerd
- Je hebt de mogelijkheid een IPv4 subnetje aan je consumentenlijn te hangen.
- (Best effort) ondersteuning op zelfs de meest exotische hardware, al sinds het ontstaan van XS4ALL

En dat zijn dan de verschillen die niet continue door iedereen herhaald worden.
Dat lijkt meer op een zakelijke aansluiting.
Die ik nu krijg als prosumer (niet-zakelijke klant) bij XS4ALL.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:11]

Ze hadden de limiet best wat hoger mogen zetten. Wellicht is het voor 1,25 miljoen haalbaar om wat op te zetten, maar hoe groter de oorlogskas, hoe meer werk ze kunnen verzetten en hoe sneller ze van start kunnen gaan lijkt me. Bij Kickstarter e.d. zie je vaak tientallen opeenvolgende stretch goals, hierbij is bij 200% de rek eruit? Het ging zo hard, het signaal naar KPN was nog veel sterker geworden als ze gewoon de 72 dagen konden doorgaan.
Waarom zou je je voor 10 miljoen in de schulden willen steken terwijl je aan een kwart al ruim voldoende hebt, het schept wel allemaal verplichtingen en kost geld.
Ik vermoed dat een 2,5 miljoen niet "ruim voldoende" zal blijken. Maar goed, die rente is wel een dingetje. Wellicht met de pre-orders op 11 november.
Ja, maar aangezien het een lening is moeten ze die - met rente - ook tzt terugbetalen.
Hadden ze gecrowdfund met donaties of een abbo pre-order, dan had er geen cap op gehoeven.
Die limiet is om wettelijke reden gekozen. Bij een hoger bedrag hadden ze aan meer voorwaarden moeten voldoen zoals volwaardige investerings-prospectus. (Noot: dit heb ik slechts van horen zeggen.)
Nee, liever niet.

Als het limiet groter was, zouden we Harkum-taferelen krijgen; dat ze het geld niet weloverwogen besteden.

Het huidige opgehaalde bedrag is genoeg om de boel op poten te zetten. Mocht er meer nodig zijn om nog meer klanten te kunnen bedienen, kunnen ze altijd nog een crowdfundingactie opstarten.
Ja maar wat moeten ze met heel veel geld waar ze geen doel voor hebben maar waar ze wel rente voor betalen
De rente is wel een ding ja. Maar ik denk dat die 2,5 miljoen sneller op is dan ze denken. Enige financiële ruimte zou dan wel wenselijk zijn, anders moeten ze opnieuw financiering aantrekken. Maar @Keypunchie noemt dat het mogelijk om financiële regelgeving gaat, dus dat zou een goede reden zijn om deze grens te trekken.

Als het goed is trekken ze komende maandag meer financiële middelen aan door "founding members".
Bart ® Moderator Spielerij 7 november 2019 21:01
Wat als ze na een jaar failliet gaan, kun je dan fluiten naar je investering?
Als een van de funders: ja. Dit is een risico-dragende investering, vandaar ook de 3% rente.

Mijn inschatting is dat ze het gaan halen, dus tussen rendement en het goede doel ben ik over de streep.

Op zijn minst gaan ‘we’ het proberen. Als het niet lukt, nou ja, dan heb ik gelukkig verre van al mijn geld erin gestopt.
Als een van de funders: ja. Dit is een risico-dragende investering, vandaar ook de 3% rente.
;( Normaal zou je voor zoiets dus aandelen krijgen, of een converteerbare lening naar aandelen. Een 3% lening is echt een lachertje: ze zijn extreem goedkoop aan hun geld gekomen voor een startup.
Laat ik zeggen dat ik het vermoeden heb dat ik niet alleen ben in de zin dat ik dit niet puur om het geld heb gedaan.

Ik wil ook gewoon dat er een bedrijf zoals dit op de markt is. Sterker nog, het feit dat er weer los van KPN een provider met deze ethische inslag komt is goed voor het hele internet.

Vergelijk het met een biologische boer, of fair-trade koffie. Niet alles draait om winstmaximalisatie.

Het feit dat ze relatief goedkoop startkapitaal hebben is alleen maar positief. Dat vergroot hun kans op succes.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:11]

Dat snap ik, en isje goed recht uiteraard. Maar zeg dan niet het risico dragend en vandaar ook de 3%. Zeg dan gewoon, ik heb gedoneerd voor een goed doel :)
Maar dat is niet zo.

Een ideële investering is nog steeds een investering.

Belangrijk ook, want het resultaat moet een gezond bedrijf zijn. Geen bodemloze put.

Maar het verandert wel de risico/rendement-berekening.

Kort gezegd, zonder rendement zou ik de moeite niet hebben genomen. Maar vanwege het idealisme, hoef ik ook niet onderste uit de kan.
Hoe zit het dan met het terugkrijgen van de lening? Is er een termijn? Kun je zelf "uitstappen" op een bepaald moment? ..
Het eerste jaar is aflossingsvrij, maar de 3% rente wordt wel berekend. In de 4 jaar daarna wordt de lening in termijnen inclusief rente afbetaald aan je. Dus een looptijd van 5 jaar. En nee, zelf uitstappen is er niet bij. Maar het gaat ook niet om exorbitant hoge bedragen... als het goed is investeren mensen niet meer dan ze makkelijk kunnen missen.

Ik heb zelf €1024 in het potje gedaan en ik hoop van harte dat ze het redden. Niet omdat ik perse mijn geld terug wil, maar omdat een nieuwe XS4ALL hét tegengeluid kan zijn wat het aanbod scherp houdt in Nederland. Misschien hebben we over een aantal jaar wel een provider die vanwege hun service en kwaliteit half Nederland aan zich weet te binden.

Kijk naar bedrijven als Coolblue die zich hebben gemengd in een reeds verzadigde markt. Half Nederland koopt nu daar... en niet omdat ze de goedkoopste zijn.
Ik heb 500 euro in het potje gedaan, en zonder rente afspraak had ik het ook gedaan. Ik heb het graag over voor een goed en veilig internet met mensen die de klant voorop zetten. En ja, ik baal ervan dat XS4all verdwijnt, maar dat is nou eenmaal de koppigheid en stompzinnigheid van KPN, die graag de kip met de gouden eieren slacht.
En net als bijna 60000 XS4all leden (ja, leden en niet klanten) wil ik voor geen goud internet hebben via de belachelijk slechte provider die KPN is.
Alleen zou ik bij zulke investeringen toch graag wat meer informatie van een bedrijf hebben zoals: hoe snel denken ze winstgevend te zijn, wat is daar voor nodig en hoe denken ze dat te bereiken. Dankzij de crowdfunding hoeven ze dat niet te doen en kunnen ze vooral op de emotie spelen.

Als ik me niet vergis heeft XS4ALL zich destijds aan KPN verkocht gewoon omdat het bedrijf op zich niet rendabel was. Dan wil ik weten hoe een startup denkt het beter te kunnen doen.
Nou, de informatie die jij vraagt staat gewoon op de crowdfunding site, onder het kopje business case. Ze hebben 25.000 abonnees nodig voor breakeven, maar richten zich op 60.000

Het zal 2 jaar duren voor ze positieve cashflow verwachten en met 60.000 abonnees willen ze 15% marge halen.

Die 60k abonnees lijkt mij wat ambitieus, maar niet onhaalbaar. Break-even is met alleen ‘de idealisten’ al in zicht.

Maar goed, investeren is al niet meer mogelijk... Wel kun je binnenkort voor 50 euro ‘founding member’ worden. Dat betekent vooral dat je voorrang koopt bij het opleveren van aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:11]

Misschien willen ze wel helemaal geen aandelen? Want aandelen kunnen opgekocht worden, bijvoorbeeld.... door KPN :+

Als de nieuwe provider zich eenmaal gezond heeft weten te vestigen in het ecosysteem, dan zullen de investeerders vast niet vergeten worden. Wat ze nu bieden is een faire deal, en het staat ze vrij om de mensen die het mogelijk hebben gemaakt extra te belonen als die ruimte er ook daadwerkelijk is.
3% rendement zou netjes zijn geweest bij een beleggingsproduct met een fors lager risico. Met een zelfde risicoprofiel kun je op de beurs waarschijnlijk wel een hoger rendement halen. Maar als je dit project een warm hart toedraagt, is dat ook wel iets waard. Persoonlijk blijf ik liever beleggen en steun de ISP wel door t.z.t. abonnee te worden.
Waarschijnlijk wel ja. Dan mag je aansluiten in de rij met schuldeisers en als er dan na belastingdienst en UWV nog wat geld over is, krijg je dat terug.
Tja, dat risico hoort bij geld lenen aan een start-up. Dat stond er duidelijk bij.
En ook als KPN haar keutel nu in zou trekken loop je zelf de kans dat je maar een deel van het geld terug krijgt.
Ook dat stond duidelijk in de voorwaarden.
Ik hoop gewoon een goed alternatief in het zadel te hebben geholpen en dat het ook een langdurig bestaan mag hebben.
Tsja. Met de kennis van nu hadden we 20 jaar geleden aandelen Google moeten kopen. Of Apple.
Niet echt vergelijkbaar aangezien je hier dus alleen 3% rente krijgt. Dat is je best case scenario, en daar loop je behoorlijk risico voor. Dit doe je dus niet voor winst maar omdat je het project wil steunen.
Mja goed Apple was toen al beursgenoteerd. Google was een startup inderdaad.
Tja, wie verwachtte dan ook dat Microsoft Apple ging redden.
De cash injectie toen ze in de 90s op sterven na dood waren echter wel.
Ze hadden Jobs niet moeten laten gaan. Maar ja, achteraf misschien dus juist wel.
Off topic: dat geld was peanuts, het ging echt om het gebaar dat MS maakte om vertrouwen in Apple uit te spreken.

source: ik werkte in die tijd bij Apple.
Wat als ze na een jaar failliet gaan, kun je dan fluiten naar je investering?
Dat is altijd een risico bij een crowdfunding.
Had ik niet verwacht. In de top van KPN zal zich men ook wel afvragen waar ze de afslag gemist hebben ... Ben benieuwd of het actieplan nu echt wordt doorgezet, of dat KPN nog een kans heeft om te melden dat XS4ALL voor de eeuwigheid een aparte status heeft. Alhoewel, de geest is denk ik inmiddels uit de fles ...
Stel 50.000 personen lopen over, waarvoor weer ruimte word ingekocht bij de KPN, hoeveel zou het ze na alle onkosten die wegvallen voor die mensen, en de besparingen omdat xs4-all volledig integreert en belastingen nu echt schelen op jaarbasis, daar ligt niemand daar wakker van.
Niet als die ruimte ingekocht wordt bij een concurrent van KPN,Wat nu net het idee is op de lange termijn: Altijd leveren over de best beschkbare techniek. Maar heel eerlijk zal het mij een worst zijn of ze nou via coax, koper of glas leveren: Zolang er maar weer een provider met een grote mond meepraat in het politieke debat mbt privacy, dan ben ik klant.
Bij welke concurrent?? DSL en glas koop je bij KPN in. Niet bij Ziggo of T-Mobile.
De kabel moet op redelijk termijn ook beschikbaar komen voor derden. Ben heel benieuwd of ze daar ook op gaan leveren.
Zie jij het al gebeuren dat ze binnen enkele jaren, wanneer ze hun huidige schulden nog aan het afbetalen zijn, weeral miljoenen gaan investeren in het omzetten van techniek A naar techniek B? Daarnaast is de kabel inferieur aan glasvezel.
Inferieur op technisch vlak. Maar niet als je het hebt over beschikbaarheid.
Graag een onderbouwing van "inferieur" en vooral ook in de praktijk en niet alleen theorie.
Ziggo heeft een wholesale tak die toegang verleent tot hun glasvezel netwerk. Maar de prijs maakt duidelijk dat dit niet voor de consument is (ik zie prijzen hoger dan Eurofiber voor mijn adres), als ze al kunnen levereren in je gebied.
Nou, XS4All zijn wel de duurdere abonnementen (hoge ARPU). Daarnaast, zonder vast internet is mobiel van KPN voor mij niet meer interessant en dat zal voor meer mensen gelden.

Dus een positieve ontwikkeling is het in ieder geval niet.

Nou staat KPN al jaren bekend dat ze niet dr beste managementcultuur hebben. Flink wat boten gemist en planken misgeslagen
(Qwest, UMTS, Telefonica of een CEO die al gedumpt wordt voordat ze is aangetreden) dus ik geloof dat ze oprecht denken dat het wel overwaait. Totdat ze weer eens gered moeten worden van een Mexicaanse overname...

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:11]

Wat was er ook alweer met Telefónica?
Mislukte fusie/overname. Door ontzettend slecht aandeelhoudersmanagement veranderde in een week een ‘kat-in-het-bakkie’-deal in een volledig afblazen. Met alle financiële gevolgen van dien.
Ok.. en sorry dat ik te lui ben om te googlen, maar wie wilde wie overnemen? Telefónica is mega groot.. ik bedoel, wilde KPN, Telefónica overnemen?
Nee, andersom. :)
Precies, dat was wat ik niet begreep, hoe gaat KPN een monsterbedrijf als Telefonica overnemen?
Nee hoor.
Managers KPN: Hoe meer mensen weglopen, hoe minder je hoeft te investeren. :)
Daar lijkt het wel op. Mij hebben ze weggejaagd door de vaste kosten van vaste telefonie. Ik heb het nummer voor een euro per maand overgezet naar Ziggo.
Geen idee waar je exact voor betaalt, maar het lijkt erop dat je betaalt om je nummer te behouden. De maximale kosten daarvoor zijn eenmalig 10 EUR: https://wetten.overheid.nl/BWBR0009994/2005-07-13
Ik betaalde bij Ziggo voor TV en internet, dat was geen alles in een. Vaste telefoonnummer had ik bij KPN.
Dit heb ik omgezet naar alles in een, waarbij het overnemen van het KPN nummer gratis was en ik maandelijks een euro betaal om via Ziggo te kunnen bellen.
Je hebt het over een los telefonieabonnement dan
Natuurlijk is dat 'duur' Als jij enkele diensten afneemt is dat in verhouding altijd duurder.
Je kan die één euro bij Ziggo niet vergelijken met een aansluiting bij KPN.
De 'kosten' in administratie om jouw nummer in gebruik te houden zitten bij Ziggo in het hele abonnement.
Bij KPN is telefonie in het hele pakket ook goedkoop

Sterker nog, een eerlijk vergelijk is in het voordeel van KPN, Ziggo wil er 32.50 voor ( met TV, want het blijft een kabeltv aanbieder )
KPN, de telefoonaanbieder, levert het vanaf 12,50€
KPN werd mij te duur met z'n vaste kosten. Ik begrijp dat het los meer kost.

Ik gebruik al Ziggo zolang het bestaat, zij leveren mij al jaren tv en internet en al mijn contacten kunnen mij op mijn Ziggo mail bereiken.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 22 juli 2024 16:11]

Vast nummer kost ook een euro als je internet en tv bij KPN hebt.
Dat wist ik niet. Mijn Ziggo mailadres is bij nog meer leveranciers in gebruik dan mijn vaste nummer, dus om zo weinig mogelijk om te hoeven zetten was Ziggo bij de keuze leading.
Zo Ziggo heeft bij jou goed gewerkt. Sorry maar je zit hier op tweakers en je gebruikt het email adres van je provider ? Ik heb al meer dan 20 jaar het zelfde email adres en er leest ook niemand mee.Al een stuk of 5 providers gehad en ik lees nooit mail die naar "mijn" provider mail adres gestuurd wordt.
Is dat niet goed dan als ik op Tweakers zit en het mailadres van mijn provider gebruik?
@amigob2 heeft gewoon een raar beeld van de gemiddelde tweaker.

Maar wel een beetje gelijk over het gebruik van de providermail.
Je zet jezelf redelijk 'vast' aan zo'n dienst, even een jaartje overstappen is er niet bij, zonder veel werk.
Voor een paar euro per jaar kan je jezelf een 'eigen' mailadres aanmeten, en onafhankelijk van de aanbieders gebruiken.

Ik gebruik naam@achternaam.nl voor de meeste zakelijke diensten, en voor de wat meer 'openbare' dingen een gmailadres.
Zonder probleem kan ik mijn boeltje pakken en van provider wisselen
Om de zoveel tijd provider wisselen voor tv, internet en telefonie vind ik niet handig.
Dat is een keuze
Als ik van Ziggo naar KPN ga, krijg ik 6 maanden korting.
Doe ik het andersom, geeft Ziggo me een korting.

Als je het een beetje in de gaten houdt ( niet in januari, maar in Maart overstappen bv ) zit er ook geen 'administratiekosten' bij.
Om de zoveel tijd provider wisselen voor tv, internet en telefonie vind ik niet handig.
En voila, daarom gebruik je dus geen providermail ;) Dit maakt overstappen vrij onhandig.
Nee, ik vind het onhandig om iedere keer administratieve handelingen te moeten verrichten en modems te moeten wisselen. Is dat nou zo moeilijk te bedenken? En dat e-mailadres gebruik ik al zolang ik bij Ziggo zit. Zo zijn er zat met een xs4all account, ook van de provider. Speel jij maar lekker verder met je voor reclamedoeleinden gebruikte hotmail of Gmail-accountje. Gebruik je een ander mailaccount? Succes als dat bedrijf straks verdwijnt.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 22 juli 2024 16:11]

"administratieve handelingen" klinkt alsof het heel veel meer is dan een kabeltje met een modem eraan in pluggen... Dus het is inderdaad moeilijk te voor te stellen. Maar ieder z'n ding natuurlijk. Ik gebruik zelf o.a. een eigen mailserver naast Gmail. En op mijn Gmail zit geen nee-nee sticker.
Zo Ziggo heeft bij jou goed gewerkt. Sorry maar je zit hier op tweakers en je gebruikt het email adres van je provider ? Ik heb al meer dan 20 jaar het zelfde email adres en er leest ook niemand mee.Al een stuk of 5 providers gehad en ik lees nooit mail die naar "mijn" provider mail adres gestuurd wordt.
Dito hier, maar dan al 25 jaar.
Ik heb het oudste domein naam in Nederland voor mijn email. Nog met 2 punten, in de subdomein naam en extentie.
Ik hoop dat ze het redden.

Was ooit klant maar de koperen kabel van KPN was te langzaam voor mijn professionele doeleinden. En is dat nog steeds, dus ik kan weinig met dit initiatief. Ben veroordeeld tot Ziggo waar ik recentelijk €15 per maand meer moet gaan betalen voor mijn klein-zakelijke abonnement.

Kunnen jullie ajb glasvezel aanleggen waar ik woon?
Dat is bij voorbaat kansloos. Ze gaan een ISP oprichten en - o ironie - kabels inkopen bij KPN. Aanleggen van glas kost dermate veel geld dat je als startup daar niet verder over hoeft te fantaseren. Gaat niet gebeuren.
Hoeveel van de DSL-providers zullen niet bij KPN zitten? Ik denk zo een beetje alles wel. Maar dat ze van KPN's infrastructuur gebruiken met de WBA (Wholesale Broadband Access) wil niet zeggen dat KPN opeens aandeelhouder is.
Alle DSL partijen zitten bij KPN Wholesale. Geen één uitgezonderd, dat heeft te maken met VDSL, vectoring en VULA. Daarr kan je genoeg mee vinden op de wholesale site van KPN WBA. En nee, KPN is uiteraard geen aandeelhouder van de meeste afnemers daar (behalve RoutIT, Solcon, XS4ALL, Telfort en wellicht wat andere die ik niet ken). Maar dat zei ik ook niet. Mijn opmerking meldt alleen dat een startup die net 2.5Mio heeft opgehaald niet zelf glas kan gaan graven waar wij dat graag willen.
Heeft Tele2 niet BBned overgenomen? Die bieden ook wholesale aan geloof ik...
Dat was in de tijd dat Tele2 nog eigen apparatuur had waarschijnlijk. Met de komst van VDSL is dat opgehouden omdat het "vectoring" mechanisme vereist dat de signalen uit één DSLAM komen. KPN heeft toen ACM toestemming gevraagd - en gekregen - om "VULA" uit te rollen, Virtual Unbundled Local Access. En daarmee zijn ze de enige partij die wholesale aanbieden over koper. Nu Ziggo nog. En Delta, laten we die ook niet vergeten als grootgrutter in Zeeland.
Even wachten. Is de kabel, dsl en glasvezel voor iedere aanbieder niet open? Ik dacht er was een wet die dat open gemaakt, jaar of 10 geleden. Is het verandered?
De “telefoonlijn” is inderdaad open, net als glas. Daar zitten dan ook alle providers op, behalve Ziggo en Delta - die doen coax/tv kabel. En 1x raden wie eigenaar is van die netwerken? Juist, KPN.

Ziggo moet zijn netwerk openstellen, maar is in beroep.
Voor residentiele toepassingen is glas aanleggen duur, maar het is voor zakelijke partijen met langlopende contracten prima te doen.
Op de meeste plekken zullen ze afhankelijk zijn van WBA inkopen bij KPN.

Aan de andere kant, in weer andere plaatsen kunnen ze, als ze succesvol blijken, op termijn wellicht ook ODF gaan doen in wijk-pops van Reggefiber/KPNNetwork. Net zoals Tweak doet.
Wat is je zakelijke doeleinde? Hoeveel heb je écht nodig?
Één vast IP adres. Plus natuurlijk een fatsoenlijke upload van minimaal 6 Mb/sec

[Reactie gewijzigd door theMob op 22 juli 2024 16:11]

Zakelijk heeft altijd vaste IP’s toch?

Ja de upload blijft een dingetje daar... maar privé heb ik ook iets van 20Mbit up..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 16:11]

Zakelijk heeft altijd vaste IP’s toch?
Vroeger wel ja, tegenwoordig niet meer. Nu moet je een full fledged 'professioneel' pakket afnemen met 5 vaste IP adressen dat is afgestemd op een groot bedrijf met bijkomende kosten. Anders is het afzien met een 'dynamisch' IP adres...

Ik betaal nu €10 per maand meer voor minder, want mijn vaste IP adres is verdwenen, terwijl de rest hetzelfde is gebleven.
Hoe dynamisch denk je dat een niet-vast Ip-adres is? Ik heb t in 8 jaar bij Ziggo en daarna 3 keer KPN nog niet meegemaakt. Daarnaast...waarom heb je t perse nodig? Veel is op te lossen met een dynamic DNS.
Zal een probleem worden om nog aan een grote IPv4 adressen pool te komen.
Precies, ze kunnen er 1024 krijgen voor CGNAT.
Een eigen vast IP adres is dus niet meer mogelijk, die eenmalige /22 zullen ze hard nodig hebben voor CGNAT en eigen systemen. Dan moeten ze wel vlug zijn met aanvragen anders is er straks maar een /24 te krijgen bij RIPE.
Haha, 3% standaard lening is het ook nog, niet eens een converteerbare lening... tsja, blijkbaar kan je op sentiment nog goed geld pakken ;)
Hoeveel mensen hier ingetrapt zijn, ongelofelijk.. Puur op nostalgie.

Denken jullie nu echt dat dit enig bestaansrecht heeft? De boel klapt straks als een kaartenhuis in elkaar en dan zit je alsnog bij KPN (mbt netwerk).

En zie dan maar eens (iets van) je geld terug te krijgen. Ook al besef ik mij heel goed dat 9 van de 10 het niet eens zullen missen.

Dan nog, alles opzetten, als een van de eerste overstappen met alle risico's van dien.
wat een afgunst.

En het is geen nostalgie, het is het idee dat een ISP jouw privacy en security serieus neemt. Meer dan anderen ISP's iig.

Ze zeggen tenminste dat ze dit doen uit meer dan alleen winstbejag en ze hebben hun strepen verdient met hun prestaties bij XS4ALL.
Ze zeggen wel meer. Tot over 2 jaar iemand met een grote zak geld komt om de boel over te nemen. Dan blijft er weinig over van hun "idealisme".

De boel wordt verkocht, geïntegreerd en klaar.
Eén ding weet je zeker: als je het niet probeert dan lukt het zeker niet.

En ik ga er van uit dat we allemaal volwassen genoeg zijn om alleen geld te investeren wat we makkelijk kunnen missen. Mooi dat we zo'n bedrag bij elkaar hebben gelegd in recordtempo, dat alleen al is het geld waard omdat het een duidelijk statement is.

En welke risico's zijn er nou echt om als eerste over te stappen? Dat je internet verbinding het niet doet? We hebben nog altijd 4G. Daarnaast is de kans op geen verbinding zeer klein: het netwerk wordt gewoon bij bestaande partijen ingekocht. Het enige waar je op moet vertrouwen is dat ze mensen weten te vinden die wat routers en firewalls aan elkaar kunnen programmeren. Daar vertrouw ik oud-xs4all medewerkers dan nog nét wel mee.... wat jij? :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.