Xs4all-alternatief Freedom Internet wil in maart 2020 van start gaan

De provider Freedom Internet start 'waarschijnlijk' in maart van volgend jaar. De provider wil in het eerste kwartaal beginnen met het 'alternatief voor Xs4all' en is daarvoor in gesprek met verschillende leveranciers.

Freedom Internet schrijft in een blogpost dat het in het eerste kwartaal van 2020 de eerste klanten wil aansluiten op het nieuwe netwerk. "Waarschijnlijk zal dit in maart zijn", schrijft de organisatie. Volgens de stichting komen er nog steeds veel nieuwe aanmeldingen binnen voor de provider. Inmiddels is het bedrijf naar eigen zeggen niet meer afhankelijk van enkel vrijwilligers, maar zijn er genoeg leden en geld binnengekomen om werknemers aan te nemen. De eerste aansluitingen gaan naar de leden die zich als eerste hebben aangesloten bij Freedom Internet, zegt de organisatie. Om hoeveel aansluitingen het in eerste instantie gaat is niet bekend. Het gaat daarbij om combinatieabonnementen met internet, tv en telefonie.

Freedom Internet zegt dat het meerdere samenwerkingen is aangegaan met bedrijven voor het opzetten van de provider. Zo zou het met BIT en VoipGrid werken die helpen met serverruimte en het aanbieden van voip-diensten. Ook is het bedrijf in gesprek met AVM voor de levering van FRITZ!Boxen bij het abonnement, en met 'een tv-aanbieder'. Wat de status is van die gesprekken, is niet bekend.

Het Actiecomité Xs4allmoetblijven, waaruit Freedom Internet is geboren, zei maandag ook dat het jammer is dat de Ondernemingskamer in Amsterdam de eisen van Xs4all heeft afgewezen. "We balen als een stekker, want medewerkers, klanten en sympathisanten van Xs4all hoopten natuurlijk allemaal op deze laatste serieuze 'escape' uit de situatie", schrijft de organisatie. "De hoop daarop is nu definitief verloren."

Volgens het comité heeft KPN intern al besloten hoe dan ook door te gaan met het integreren van de backend van Xs4all in die van KPN. Begin dit jaar werd bekend dat KPN Xs4all wilde opheffen. De verschillende onderdelen van Xs4all moeten op termijn opgaan in de provider. Zowel klanten als de ondernemingsraad van Xs4all zijn het daar niet mee eens. Zij eisten eerst dat de verandering stop werd gezet, en stapten daarna naar de rechter. Later begon het onafhankelijke Actiecomité Xs4allmoetblijven een crowdfundingactie om een nieuwe provider te beginnen. Daarmee is 2,5 miljoen euro opgehaald.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

30-12-2019 • 14:42

256 Linkedin

Reacties (256)

256
250
137
15
0
60
Wijzig sortering
Zo'n klein providertje gaat nooit op kunnen boksen tegen de grote jongens. Zeker qua prijs.

Je gaat mij niet vertellen dat iedere XS4ALL klant die nu automatisch naar KPN wordt omgezet direct naar Freedom Internet rent. Zeker niet met alle kinderziektes die je weer voor je kiezen krijgt bij de opstart van een nieuwe ISP, dat hebben we bij XS4ALL only toen ook wel gezien, ik had vaker geen internet dan wel.

Ik vind het jammer maar het is echt een kansloos initiatief. En stel dat het populair wordt dan duurt het een paar jaar en dan neemt of Ziggo of KPN freedom internet over.
Zo'n klein providertje gaat nooit op kunnen boksen tegen de grote jongens. Zeker qua prijs.
Dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat dit een niche provider wordt met als doel 60.000 aansluitingen in 3 jaar. Dat is maar een relatief beperkt deel van het huidige XS4all klantenbestand.
Je gaat mij niet vertellen dat iedere XS4ALL klant die nu automatisch naar KPN wordt omgezet direct naar Freedom Internet rent.
Klopt. Dat heeft helemaal niemand je verteld.
... dat hebben we bij XS4ALL only toen ook wel gezien, ik had vaker geen internet dan wel.
Tjonge, dat is zo lang geleden, das niet eens een oude koe meer, dat is inmiddels een fossiel.
Ik vind het jammer maar het is echt een kansloos initiatief. En stel dat het populair wordt dan duurt het een paar jaar en dan neemt of Ziggo of KPN freedom internet over.
Dus, stel: er zijn genoeg mensen die zich wel verdiepen in deze zaak en dus wel gelezen hebben dat er een constructie is waarin een non-profit stichting hoofdaandeelhouder is en de provider dus niet zo maar overgenomen kan worden. En stel dat het dus wel een toekomstbestendige goed draaiende zelfstandige ISP wordt, ben je dan bereid om je mening bij te stellen of misschien zelfs klant te worden?
Heb je een bedrijf dan wil je een provider waar je van weet dat die over 5 jaar nog bestaat.
Als bedrijf zou ik zeker langere tijd wachten om over te gaan, eerst zien dat alles werkt, blijft werken en er toekomst in zit. Wat je niet wil is geconfronteerd worden met een faillissement en ja alles weer moet overzetten.

De vraag is ook of ze in de toekomst echt zo veel meer kunnen gaan bieden dan kpn. Je denkt toch niet dat die zo maar 60.000 klanten laten lopen. kpn zal zeker in de aanval gaan en dan is het de vraag of freedom genoeg klanten kan trekken om winst te maken of het lang genoeg kan volhouden met een klein verlies.
Ik vraag me af wie er miljoenen in freedom gaat steken. De risico's zijn vrij groot en de vraag voor een investeerder is of je je investering wel terug krijgt en als je die terugkrijgt of het dan een veelvoud is of een mager paar % rendement.
kpn zal zeker in de aanval gaan en dan is het de vraag of freedom genoeg klanten kan trekken om winst te maken of het lang genoeg kan volhouden met een klein verlies.
Hoe dan? Kpn heeft al lang bewezen dat ze een bedrijf zijn dat technisch veeleisende klanten haat, dat het niet aan innovatie doet, dat ze klanten geen vrijheid willen geven, dat ze een gesloten alles-in-een oplossing willen leveren om klanten zo veel mogelijk in hun eigen platform op te sluiten. Ze gaan voor de digibeten die je makkelijk 85€ per maand kan doen betalen door ze onzin aan te praten zodat ze quadriple play afnemen met nog wat extra zenderpakketen die ze niet nodig hebben.
Xs4all was het merk dat ze hadden voor de technische klant, en telfort voor de prijzen jager. Daar stoppen ze nu mee, ze willen iedereen in die eerste groep trekken. Wie niet mee wil is simpelweg niet meer welkom bij kpn: het is de moeite niet.

Allemaal dingen die freedom net niet wil. Dat soort klant haalt kpn niet binnen met een of ander suf extra zenderpakket of 3 maanden 5€ korting.

[Reactie gewijzigd door kiang op 31 december 2019 12:32]

Klinkt leuk dus jij denk dat kpn dan zo maar 60.000 klanten laat gaan.
Jij denkt dat de KPN aandeelhouders daar geen probleem mee zullen hebben.
Het is nogal naïef te denken dat een bedrijf zo maar een tiental miljoen aan omzet laat gaan.
Dat bepaalt KPN niet. Dat bepalen de klanten. En niet alleen van KPN.
Je neemt het wel erg letterlijk wat ik schrijf. Maar goed in jip en janneke taal dan maar.

Als kpn ziet dat ze 60.000 klanten zullen verliezen denk je dan dat ze dat zo maar laten gebeuren. Ze zullen kijken hoe ze die klanten aan zich kunnen blijven binden zodat ze niet weglopen.

zo duidelijk genoeg ?
Ik denk het type freedom-klant dat wilt overstappen, ze al verloren zijn door XS4ALL af te schaffen, zelfs nu hoor je vanuit KPN bijna niks om hun klanten te behouden, ze nemen denk ik liever hun verlies.
Daar sluit ik mij bij aan. Ik denk oprecht dat KPN 60.000 klanten laat gaan. Dat die retorische vraag verderop hierboven gesteld wordt vind ik juist verbazingwekkend. Als je het afgelopen jaar terug kijkt naar de houding van KPN is die vraag redelijk verbazend.

Ja ze zullen 60.000 aan klanten laten lopen, die beschouwen ze al als verloren lijkt mij. Mocht dat niet het geval zijn vraag ik mij oprecht af hoe blind ze zijn, ik kan het mij niet voorstellen.
Blijkbaar is de winstuitkering voor aandeelhouders nog steeds hoger dan voorheen geraamd, dus het zit snor bij KPN. Geld is hun enige zorg. Klinkt generaliserend, maar service heeft nooit bovenaan gestaan bij KPN - Truth.
Behoorlijk simpel gedacht als je denkt dat een bedrijf 60.000 klanten, tiental miljoen omzet zo maar afschrijft.

We zullen over 2 jaar zien of ze 60.000 klanten hebben. Ik twijfel er heel sterk aan. Tweakers die hier roepen is maar een hele kleine groep van die 60.000
Haha, iedereen denkt simpel behalve jij natuurlijk. Jij snapt het verschil tussen zo'n kolos als KPN en een servicegerichte kleinere toko als XS4ALL gewoon niet.
Je valt in herhaling.
Vooruit dan tweakers denken als tweakers en denken vaak dat iedereen zo denkt. Realiteit is dat tweakers een vrij kleine groep zijn op het totaal en dus totaal niet representatief in het totaal.
In het geval van xs4all overschat je het aandeel mensen dat weg gaat lopen. Ken genoeg mensen die xs4all klant zijn, ooit zo geworden, totaal geen technische kennis en of ze bij xs4all zouden zitten, ziggo, kpn, maakt ze weinig uit. Moet gewoon werken.
Oh wacht maar totdat de klanten die XS4ALL service gewend zijn straks met de KPN helpdesk aan de telefoon zitten. Die worden gillend gek. Jij zit maar te kwaken over Tweakers maar Tweakers is niet het enige platform waar mensen hun ongenoegen hierover spuien. Zoek het maar eens op.
Wat betreft dat geschreeuw, je moet ondertussen ook weten dat je op internet vooral geschreeuw van klanten hoort die niet tevreden zijn, tevreden klanten hoor je niet.

Zoals ik al schreef over 2 jaar zullen we zien of al dat geschreeuw waar jij het over hebt ook omgezet is, in het klant worden bij freedom. Ze zullen zich eerst moeten bewijzen en dat kan een tijdje duren.

Wat ik lees van mensen hier op tweakers is dat vele toch ook willen wachten totdat ze ZEKER zijn dat alles goed werkt, support snelheid noem het maar op. Als dat er al een aantal zijn zal de massa zeker nog langer wachten.

Daarnaast moet je ook weten dat het voor providers steeds moeilijker wordt aangezien men combinaties maakt, mobiel, vast internet en tv. De grote providers hebben daar een voordeel en gooien er ook miljoenen aan reclame tegenaan. Dat geld heeft freedom niet voor reclame te maken laat staan eigen netwerk.

In België, dommel mooi voorbeeld, ook met problemen, goede provider maar lukt het ook niet. Voorbeelden genoeg dat het heel moeilijk is wat freedom wil.
Zal mij niet verbazen als KPN in begin maart alle XS4all klanten een leuke korting biedt zodat ze voor 1 a 2 jaar bijtekenen en ze niet verliezen aan Freedom. aangezien pas eind maart Freedom hun eerste aansluitingen kan aanbieden aan founding members zoals ik.

Ik trap in ieder geval niet in wat voor gouden beloftes KPN me dan voorschotelt.
KPN kan de vliegende.. ahem.. krijgen. Mij binden ze echt nergens meer mee.
Klopt toch? Kijk maar wat er gebeurd.....zit zelf nog bij telfort wat het nog is,yelfort gaat ook weg en word kpn.
Als zij de prijs gaan verhogen is het zowiezo adios.

Waarom 85 euro betalen?

Kijk maar eens naar ziggo....ook steeds duurder.

Zo straks is alleen internet al 40 tot 50 euro voor wat???

Het kost tegenwoordig al zat genoeg.

Heb liever eentje met 50/50 voor weinig of 100/100 is snel zat.

Er is weinig keuze( waar je woont) meestal maar 2 aanbieders.
en Telfort is al zonder alle media aandacht 24.000 klanten verloren die niet over wilden naar KPN.
Heb je een bedrijf dan wil je een provider waar je van weet dat die over 5 jaar nog bestaat.
Als bedrijf zou ik zeker langere tijd wachten om over te gaan, eerst zien dat alles werkt, blijft werken en er toekomst in zit. Wat je niet wil is geconfronteerd worden met een faillissement en ja alles weer moet overzetten.

De vraag is ook of ze in de toekomst echt zo veel meer kunnen gaan bieden dan kpn. Je denkt toch niet dat die zo maar 60.000 klanten laten lopen. kpn zal zeker in de aanval gaan en dan is het de vraag of freedom genoeg klanten kan trekken om winst te maken of het lang genoeg kan volhouden met een klein verlies.
Ik vraag me af wie er miljoenen in freedom gaat steken. De risico's zijn vrij groot en de vraag voor een investeerder is of je je investering wel terug krijgt en als je die terugkrijgt of het dan een veelvoud is of een mager paar % rendement.
Ik begrijp niet waarom een bedrijf een provider zou willen waarvan je weet dat die over 5 jaar nog bestaat. In feite weet je dat van geen één provider. Zeker niet wanneer je een overname gaat beschouwen als het einde van een bedrijf (door overgaan in nieuw bedrijf).

Wat heeft KPN dan wat zo bijzonder is? Wat heeft Ziggo wat zo bijzonder is? In mijn ogen zijn dit twee voorbeelden van bedrijven die zichzelf vooral op de borst kloppen hoe goed ze zijn. De enige loyaliteit van die bedrijven is echter de aandeelhouders, niet de klant.

Het wordt tijd dat er meer concurrentie komt op de diverse gebieden, maar dan ook echt concurrentie. In principe zou ieder hoempapa op de hoek een provider moeten kunnen worden door gebruikmaking van de reeds aanwezige netwerken (telecom, internet, energie, enz.). Dan krijg je mogelijk weer bedrijven die wel respect hebben voor klanten.
Én als bedrijf wil je juist service. Bij problemen snel contact en niet met een of andere helpdesk medewerker worden doorverbonden. Nee, kpn is juist heel slecht in service geven. Zou mij niks verbazen als juist kpn over vijf jaar niet meer bestaat
over 5 jaar bestaan kpn niet meer en is freedom de grootste provider van nederland. Dromen hebben is niet verkeerd vooral blijven doen maar of ze werkelijkheid worden is weer een andere vraag.

KPN is slecht in service en ja er zal beter zijn maar ook jij moet weten alles moet betaald worden, betere service kost ook meer. Probleem is niet iedereen wil daar voor betalen.

De ene na de andere speciaalzaak wordt opgedoekt, foto zaak die wordt overgenomen, ja ze hadden goede service maar schijnbaar te weinig om daarmee te verdienen. Het geeft aan dat prijs nog steeds belangrijk is voor de massa en massa is waar meeste bedrijven toch van moeten elven.
De service van KPN laat veel te wensen over. Maar ook hier geld weer dat de servicemedewerkers (met name die ook langskomen om de zooi te meten) best goed mee te praten is. Ook die lossen iets liever op dan dat ze "er is niets bijzonders gemeten" melden en weer weg gaan.

Ik heb dit ooit meegemaakt waarbij betreffende monteur aangaf te melden dat ik niet thuis was omdat ik anders een factuur van € 125,00 zou krijgen. Later bleek dat er in een bepaalde situatie (fout vanuit centrale / kast) een veels te hoge spanning op de analoge kabel kwam te staan. Een probleem dat zo'n 3 jaar heeft voortgesleept voordat het ontdekt was en waarbij ik meerdere providers heb versleten omdat die ook geen actie ondernamen.
Als bedrijf wil je service in ieder geval op een manier waarop je persoonlijk te woord gestaan wordt en er, in alle realiteit, alles aan gedaan wordt om de diensten die geboden worden ook ononderbroken door te laten gaan.

Tweede deel van service is duidelijkheid (en eerlijkheid) wanneer er zich toch een (groot) probleem voordoet.

Er kan altijd iets fout gaan, maar niet duidelijk / eerlijk zijn is op zo'n moment in mijn ogen funest. Als het een interne fout is ("verkeerd" knopje omgegooid bij wijze van spreke) wees daar eerlijk over. Niets aan de hand zolang het niet vaker gebeurd.

Tegenwoordig is het echter veelal "heeft u al dit en dat geprobeerd?" in plaats van te helpen / begeleiden in het probleem. Het "er is ons geen storing in uw regio" antwoord heb ik al vaak zat gekregen. Wanneer het dan "plotseling" weer gaat werken (hoog/laag tarief stroom al meermaals meegemaakt), dan krijg je dat niet eens fatsoenlijk te horen. Wanneer je dan belt was het toch een relais in de schakelkast en niet een probleem wat niet bestond.

De meeste supportmedewerkers zijn best welwillend, maar (zeer) beperkt in wat ze kunnen / mogen doen. Toch krijgen die vaak de volle laag omdat ze het eerste aanspreekpunt zijn.

Ja, service is er op verschillende niveaus, maar de basis is toch wel dat je mag verwachten dat je serieus genomen wordt.
Je wil meer concurrentie en op wat voor gebied, prijs ?
Diensten ?
Service. ?

Ik denk dan altijd vraag mensen wil je diervriendelijk vlees, ja ja dat wil ik, om dan vervolgens de kilo knaller te kopen. Als je service wil kost dat geld, de vraag is is de massa en zelfs voor freedom een kleine groep echt bereid daar meer voor te betalen, hoeveel meer en als ineens andere providers het ook aanbieden wat dan.
En het probleem is.
Wij tweakers vragen om meer service en dat is juist de groep die het meeste/meer zelf kan.

Het is dan ook lastig om de definitie van service te achter halen. Eigenlijk willen veel Tweakers minder service en meer vrijheid om zelf te prutsen.

Maar dan ook minder betalen want ze moeten immers meer zelf doen. (Minder service ) geef veel van ons hier alleen een brief met settings en laat ze hun eigen Hardware zelf kopen. (Dat willen ze ) Dat is hier op tweakers een redelijk groep maar die is te kleine om een provider op te bouwen.

En daar begint het probleem want binnen de tweakers groep blijkt ook dat er maar heel weinig tweakers zijn die het echt zelf kunnen. Gezien alle ellende die ik tegenkom op het forum om bijv IPTV werkende te krijgen. En die hebben dus service nodig waar ze niet voor betalen en dus gaan vragen op het forum.

Als grote provider moet je hier dus in schipperen en wat doe je dan. Je geeft juist heel veel service door mensen een kant en klaar modem geven waar alles out of the box mee werkt.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 10:29]

Je bevestigd idd wat ik ook denk. Ene willen, niet betalen, denken het zelf te kunnen dan toch weer niet en dan zeuren over slechte service waar je niet voor wil betalen.

De massa wil gewoon eenvoudig werkend en vraag die niet om in een modem iets te moeten veranderen, die hebben geen idee willen dat ook niet. Het moet gewoon werken.

Heb bij mijn moeder al 10 jaar goedkope telfort verbinding, staat nog steeds oud zyxel modem op, service heb ik laats nodig gehad vanwege slechte verbinding. Helpdesk gebeld en kreeg gelukkig iemand aan tel die verteld als je al zo lang modem hebt dezelfde kabel, vervang kabel naar het modem eens, gedaan, probleem opgelost.
als alles werkt heb je vaak niet eens een helpdesk nodig. Lag het er wel eens uit wat het een storing in hele netwerk, dan kun je ook niets doen.

Voor mij is internet gewoon net als stroom, het werkt, het voldoet en ja heel soms ligt het er wel eens uit.
Precies hier ook. En het zou leuk zijn als er meer vrijheid is. Maar dat alleen leuk voor de hobby. En als alles werkt wil je uit eindelijk gewoon een modem/router die nooit vastloopt.

De beste service die je kan in mijn eigen ogen kan krijgen is een verbinding waarop nooit storing is. Dan heb ook geen klanten service nodig. Dus inderdaad net zoals bij je moeder.

Moeten de klanten service mensen dan iets van internet weten om je goed te kunnen helpen. Nee niet als ze maar met iets komen wat het probleem oplost. De medewerker van Eneco weet ook niets over stroom en je over groepen kast.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 10:48]

Meer concurrentie op verschillende gebieden. Daarbij wel direct opmerkend dat het REALISTISCHE concurrentie moet zijn.

Prijsconcurrentie is dat tegenwoordig vaak niet meer. De prijzen zijn veel en veels te laag van heel veel producten en diensten. Daardoor ontstaat er een vertekend beeld bij mensen die vervolgens snel zaken te duur vinden.

Het diervriendelijk vlees is geen goed voorbeeld. De boeren houden daar niet tot nauwelijks iets extra's aan over en het extra geld gaat met name naar aandeelhouders...

De mensen zijn zo geworden door de marketing machines die enkel maar meer en meer willen verkopen. Al die (okay, niet echt alle, maar je snapt het punt) bedrijven die zo goed zijn voor de maatschappij en het milieu (wij zijn groen) zijn dat helemaal niet. Waren ze dat wel, dan zou de IKEA enkel nog kwaliteits producten verkopen die je niet zomaar weg zou gooien wanneer je gaat verhuizen of wat anders wil / nodig hebt.

IKEA is maar één voorbeeld van een bedrijf dat zichzelf maatschappelijk verantwoord acht, maar dat in het geheel niet is. Bedrijven als Action zijn een andere tak. Die brengen enkel goedkope (volgens mij veelal niet door fabrikantstest heengekomen) zooi op de markt waarbij het de vraag is of het wel ingevoerd mag worden in Europa (CE keurmerk bestaat ook een variant van China Export namelijk).

Het probleem met dit soort dingen is dat je het niet alleen moet zien, maar ook moet willen zien. Vervolgens moet het je ook iets interesseren. Dat alles bij elkaar kost veel tijd en energie. Wanneer je vervolgens ook nog de juiste keuze (bijvoorbeeld milieubewust en maatschappelijk verantwoord) wilt gaan maken, gaat het je ook nog meer centjes kosten. Dan kun je die nieuwe iPhone 2050XiEE of Samsung Galagy 2100USEU niet meer kopen en jouw eigen telefoon is alweer 10 maanden oud....

Of je gaat naar een kringloop (of marktplaats of.... vul maar in), koopt daar je nieuwe kast. Eventueel een pot (milieuvriendelijke) verf, of zelf maken natuurlijk en voilà, een oerdegelijke nieuwe kast voor weinig.
Wat kpn goed op orde heeft zijn is zijn routering.

Ze hebben een zeer lagen latency bijna 2 tot 3 keer zo snel als ziggo

Weinig providers wereldwijd die daar aan kunnen tippen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 10:48]

De meeste bedrijven die afhankelijk zijn van internet, hebben een verbindingen afgenomen bij meerdere providers. Ligt een provider eruit, wordt het verkeer gerouteerd naar de andere provider.

[Reactie gewijzigd door wintersa op 30 december 2019 20:30]

Probleem is dat je maar 2 keuzen hebt voor access provisie:
1) Ziggo
2) KPN (alle overige xDSL/ Glasvezel verb.). Inbel zat bij XS4all maar dat zal vast nu wel kwijtraken.
(of zelf een kabel/vezel naar een andere partij laten ingraven...).

Dus welke andere ISP je ook neemt het gaat langs KPN infra. (Op een deel van XS4ALL en Tweak [ de plaatsen waar ze 10Gbps kunnen aanbieden] na zolang als het duurt).
Ik heb mij recentelijk georienteerd op zakelijk glasvezel. Veel aanbieders schelden je de aansluitkosten kwijt bij een contractduur van 3 jaar. Zakelijk is er keuze zat
Nee hij heeft gelijk.
Er zijn maar 3 keuzes.
1:Ziggo
2 kpn (Alle die andere partijen verkopen gewoon KpN met een eigen sticker er opgeplakt)
3: wel eigen routering maar over de infra is van/gedeeltelijk van kpn.
Als de aansluitkosten 2 km glasvezel in een stedelijk gebied ingraven is... dus ook de ingraaf kosten.
en die kunnen een veelvoud van het maand bedrag zijn afhankelijk van je lokatie.
Als je in de buurt van een POP van een provider zit geen probleem.

In een mooi dorpje in het midden van het land met een beschermd stadgezicht ben de volgende kosten kwijt voor 2Km glas vanaf een POP:
- in survey (vastleggen hoe het traject er uitziet., hoe het er uit ziet etc.)
- ingraven van de kabel
- herstel van straat, stoep etc. etc.
- uit survey van het traject

(offerte was ~60K in de meest gunstige vorm als er onder de grond niets bijzonders werd aangetroffen).
(inclusief mogelijke archeologie...).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 31 december 2019 19:25]

Dan krijg je ook de neiging om zelf maar een sleuf te gaan graven en een vezeltje neer te leggen |:(
Blijft dit probleem: een set foto's van het traject voor graven en een set na graven moeten na vergelijking een score van 0 verschillen opleveren. Jij moet dat zelf aantonen. (De kosten om het vanuit de gemeente weer gelijk te trekken zijn ook voor de graver).
Yup, en een korrel zand verkeerd betekend dan dat het niet overeenkomt uiteraard...

Interessante info welke ik niet wist, maar eigenlijk doelde ik in mijn voorbeeld niet het "graven met toestemming", maar "graven in nachtelijke uurtjes". Snap dat het over zo'n afstand niet realistisch is, maar je zou wel de neiging krijgen om het te gaan doen.
Als klant weet je dat je bij KPN maar een nummer bent en dat er bij een kleine provider meer kan en dat je technisch beter geholpen wordt. Althans, dat is mijn ervaring.
Ik ben zeker een potentiele klant.
Wat als ik aangeef XS4ALL medewerkers KPN medewerkers zijn en dit al enige tijd zijn? KPN neemt de kennis van XS4ALL over. Ze zitten niet voor niets in KPN gebouw aan telecomboulevard in Amsterdam. Groot XS4ALL logo er op.
Dat is niet waar. Een groot gedeelte van de medewerkers heeft een contract bij XS4ALL. Er zijn mensen die vanuit KPN geplaatst worden op KPN contract, zoals bijvoorbeeld de huidige directeur. In mijn tijd zat er ook een extra beveiliging op de 6e etage, alleen met een XS4ALL pas kon je daar naar binnen.
Onzin iedereen binnen kpn heeft alleen restricties tot zijn afdeling/bevoegdheden (Dat is precies zoals het hoort te zijn bij een bedrijf)

Kijk in het smoelen boek de medewerkers van xs4all staan gewoon op de kpn loonlijst.
En klanten service medewerker kom je ook NOC of de kantoren van de directie of de raad niet in.

KPN heeft een plat geslagen bedrijfstructuur Daardoor heeft iedere unit/onderdeel heeft zijn eigen directeur zo heb je een directeur kpn. Zakelijk, consument, klantenservice, klanten service zakelijk, mobiel, simyo, xs4all, ga zo maar door en alle interne merken langs. Dat wil nog niet zeggen apart bedrijf is.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 11:27]

Bron?

Mijn bron zijn mijn oude salarisstroken, contract en concurrentiebeding. XS4ALL is gewoon een aparte BV onder KPN en er zijn mensen die daar op de loonlijst staan en mensen die een KPN contract hebben en bij XS4ALL tewerkgesteld worden. XS4ALL was zeker in mijn tijd bijna niet geïntegreerd binnen KPN: HR systemen onbereikbaar vanuit XS domein, KPN Intranet soms te bereiken, geen interne kpn.com mail adressen voor XS4ALL medewerkers, enz.

[Reactie gewijzigd door leto001 op 31 december 2019 14:14]

Op mijn salaris strook Stond ook geen KPN.NV maar alleen de divisie waar ik voor werkte.

Wat heel normaal is omdat bij binnen de de NV iedere unit zijn eigen BV/stichting is die elkaar onderling inhuren en facturen. Waardoor het snel duidelijk is wanneer een afdeling overbodig te duur of niet meer relevant is.

Bijv Kpn zakelijk, consumenten en vast en mobiel staan bijv ook volledig los van elkaar met eigen belangen en doelstelling.
Maar kopen de diensten weer in bij bijv Wholesale of andere onderdelen (units) binnen de NV

Zo blijft een bedrijf modulair en kunnen ze onderdelen makelijk verkopen als los staande te onderdelen.

En ja dit een overversimpeling om het idee weer te geven.

Maar zie een voorbeeld van een boete/ rechtszaken dat kpn (netwerk) interner andere prijzen door berekend dan aan kpn zakelijk externen aan Tele2. Dat Lijkt raar maar komt omdat unites alle externe en interne klanten gelijk moet behandelen.

nieuws: Tele2 spant kort geding aan omdat KPN grote overheidsopdracht krijgt

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 15:52]

Gewoon een aparte BV hoor, hebben zoveel bedrijven. Pasje is ook zo gemaakt..
Dat kwartje valt niet bij mensen hier.
Ik heb ook als geprobeerdt uit te leggen dat xs4all sinds 2007/8 gewoon afdeling is binnen kpn.
En dat het sinds die tijd een groenen provider is en al volledige geïntegreerd is in het kpn netwerk. Maar dan wordt je weg/ gedown vote hier.

Vroeger 2005 tot 2010 bij zakelijk kpn kpn/xs4all internet verkocht aan bedrijven. En toen was het een pot nat zonder technische verschil

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 11:03]

Sorry, maar je kletst echt onzin. Het is hier al meerdere malen voorbij gekomen, maar tot nu toe heeft XS4ALL wel degelijk een technisch ander product dan KPN. Lekker trouwens als je op die manier je sales hebt gedaan....
Prima zo anders dat je gewoon met je xs4all login van de router op het kpn netwerk kan inloggen. Ik zou zeggen neem vanavond je xs4all tv kastje (stb) mee naar iemand met kpn. Sluit hem aan en tada je kan gewoon eigen xs4all tv kijken en je eigen opnames terug kijken.

Of wacht het kan nog makkelijker schrijf je abonnee nummer op en reset de stb bij je KPN vrienden en geef daar dan je xs4all abonneenummer op in de stb.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 15:24]

Het ging over internet. Dat tv afgenomen wordt bij KPN is me zeer bekend. Internet is echt een bijna volledige andere dienst dan KPN.
Mooi dat jij klant wil zijn. Neem aan pas nadat ze bewezen hebben dat ze blijvend betrouwbaar kunnen leveren maar misschien hou je wel van een gokje.
De vraag blijft of freedom nu echt zo veel meer kan bieden en of kpn of een ander dat straks ook niet zal aanbieden.
Ze doen anders altijd best veel voor dat nummer. Wanneer je ECHT een storing hebt krijg altijd een persoonlijk case manager. Die zijn bel afspraken/ status updates altijd keurig na komt.

En geloof me Ik bel regelmatig names onze klanten met ze.
Als Freedom noodlijdend wordt, geen nood aan de man, dan neemt KPN het gewoon weer over :+
Bij zo'n beetje alle virtuele providers die gestopt zijn of failliet gingen, nemen bestaande providers alle bestaande contracten over, die willen maar al te graag meer klanten erbij voor de jaarcijfers. Ik denk dat je als bedrijf je niet echt druk hoeft te maken.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 januari 2020 09:03]

Ik snap ook niet waarom sommige mensen per se willen dat álles en iedereen maar mee kan met de grote jongens. Als dat altijd maar moest, dan zouden de hele Mkb alleen al instorten...
Totdat iemand met een grote zak geld aan komt zetten, of iets anders leuks, dan is de boel zo verkocht hoor.

Concurrentie is goed, daar niet van.

Maar ze moeten de boel nog steeds inkopen, lijnen / capaciteit, dus niets meer zelf. Gewoon een dozenschuiver geworden, met een berg opstartproblemen van heb ik jou daar..
Prijs is voor mij absoluut nul argument. Het mag drie keer zo duur zijn for all I care (ja ik heb het geld, en ik realiseer me dat dat een luxepositie is die niet voor iedereen zal gelden). En zodra er zonder hiccups kan worden overgestapt, zal ik dat ook zeker dezelfde dag nog doen.

Argument 1: het principiele standpunt m.b.t. vrij en open internet.

Op fikse afstand gevolgd door:

Argument 2: technologisch voorlopen zoals bijvoorbeeld netjes native IPv6 met een fatsoenlijke vaste prefix, vast IPv4-adres, controle over je reverse DNS, geen poortblokkades etc.

..en pas daarna heb ik het over doodgewone dingen die elke ISP moet leveren, dus een verbinding met de geadverteerde snelheid en een enigszins redelijke uptime. IPTV en telefonie interesseren me inmiddels niet meer, dus dat kan ik wel missen.

Waarom dan geen zakelijke glaslijn? Omdat die nog een veelvoud kosten vanwege de SLA en ik die niet nodig heb thuis.
Er zijn best wel wat providers die aan je eisenlijstje voldoen. Ook deze club zal moeten meewerken aan tapverzoeken.
Noem ze eens?

Tapverzoeken horen bij het voldoen aan de wet. Daar heb ik geen moeite mee. Wel met sommige van die wetten, maar niet met providers die daar gedwongen aan voldoen.
Welke provider biedt geen open en vrij internet in NL?

Ziggo biedt fatsoenlijke ipv6 en een in de praktijk vast ipv4 adres. Controle over je reverse dns zie ik niet maar heb je dat bij xs4all wel dan?
Het principiele argument gaat om het innemen van het inhoudelijke standpunt en daadwerkelijk tegengas durven geven aan ontwikkelingen die tegen de vrijheid en openheid van het internet in gaan. Het internet is te belangrijk om alleen aan de markt en een opportunistische overheid vol ongeinformeerde mannetjesmakers over te laten, dus een beetje activisme over de as van de inhoud is zeer welkom. Wijs mij behalve XS4ALL en Freedom een provider die dat doet, en niet alleen maar bezig is met zoveel mogelijk geld uit elke abonnee knijpen. Ik subsidieer dat activisme graag!

Reverse DNS kun je bij XS4ALL inderdaad zelf beheren. Voor IPv6 is dat wat ingewikkelder en moest ik het even via de helpdesk doen, maar ook dat werd gewoon netjes en vlot geregeld.

Ziggo vind ik sowieso geen optie want asymmetrische verbinding. Upload is net zo belangrijk als download. Maar los daarvan: geen reverse DNS, en geen uitspraak over hoe vast je IP-adressen daadwerkelijk zijn.

IPv6 bij Ziggo schijnt ook nog altijd niet samen te gaan met het modem in bridge mode. Dat is een 100% dealbreaker voor mij. XS4ALL op glas kan ik gewoon in een eigen apparaat met SPF-poort laten binnenlopen zonder gedoe. Het enige voordeel van Ziggo dat ik op dat vlak zie, is dat je er geen wangedrocht o.b.v. PPPoE tussen hebt zitten, maar dat is aan KPN te wijten en ik hoop vurig dat Freedom dat anders zal gaan oplossen.

Mocht je nog providers weten die daadwerkelijk aan mijn oorspronkelijke lijstje voldoen, dan hoor ik dat oprecht heel graag.
(Ook @SpiceWorm.) Bij Xs4all kun je je verbinding beschermen met een firewall op verschillende niveaus. Bij het meest vrije niveau staat ook port 25 en port 139 open (het standaard niveau is strikter). Reverse DNS op IPv6 kon ik destijds (in bloody 2002) al via een "beta" web interface regelen. Het was juist IPv4 waar ik de helpdesk voor nodig had, wanneer ik reverse DNS op een eigen domein wilde hebben ipv subdomein.xs4all.nl. Statisch IPv4 had ik bij Xs4all "praktisch" gezien wel. Men informeerde me wanneer deze zou veranderen, wat met reassignen van IP reeksen wel eens voor kan komen. Bij Ziggo heb ik met modem in bridge mode ook praktisch een statisch IPv4 adres. Wat ik bij Ziggo niet heb is native IPv4 plus native IPv6. Het is of native IPv6 + CGNAT, of native IPv4. Ik kies voor dat laatste. Xs4all heeft al heel lang IPv6 tunneling, en later ook al heel snel native IPv6. Waarom ze er bij Ziggo zo lang over doen? Geen idee. Een goede netizen geeft om de toekomst van het algehele internet; native IPv4 plus IPv6 is daar onderdeel van.

Heb je Tweak al eens overwogen? Misschien kan dhr Randal Peelen je overtuigen.
Tweak heb ik overwogen maar dat levert op mijn adres over Reggefiber alleen 100Mbps i.c.m. bellen en is erg onduidelijk over de verdere dienstverlening. Daar loop ik niet spontaan heel warm voor.
Ik heb idd. wel een naar tweak gekeken.
Maar bij navraag over IPv6 kreeg ik het antwoord van hun helpdesk dat dat nergens voor nodig was.
(juni 2019). Ik kan wss. 10Gbps verbinding krijgen maar dat slaat nergens op.
Daarnaast mis ik tweak in het rijtje providers dat tegen blind blokkeren van TPB te hoop liep.
(er zijn er later een aantal aan de haren bij gesleept zoals ook KPN) maar het waren Ziggo (voor UPC) en XS4ALL die die kar trokken.

Reverse DNS? is ook een dingetje
IPv4 kun je vergeten, die zijn op namelijk.
Laten we dat eerst eens gewoon afwachten. De mensen achter Freedom zijn daar namelijk ook wel van op de hoogte.
Dat zeggen ze al 10 jaar en er gebeurt vrij weinig..
Nee die zijn oneerlijk verdeeld ze zijn in het begin veel te gul geweest met uit geven. Zo hebben providers/landen meer dan andere landen. Waardoor er nu te kort in landen die veel later zijn aangesloten. Dat is een van de redenen waarom er in Wester-wereld weinig haast om over te stappen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 11:19]

Ik lees niets bij je argument 2 wat huidige provider niet bieden?
Beheer over de reverse DNS van je adressen?
Als je dat zo graag wil doe je het zelf Er geen (er is er tegen betaling eentje) provider in Nederland die je (r)dns request highjack.

Je hebt daar dus al volledig controle.

Als je veel eisend bent neem je een internet only pakket (scheelt ook een hoop geld) en bouw je alles lekker zelf

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 12:49]

Reverse DNS kun je niet zomaar zelf doen of delegeren. Dat hangt aan het IP vast, en dat zou je met RIPE moeten regelen als je je prefix als loskrijgt van je provider (lees: nooit). Geklooi met GRE-tunnels kan inderdaad maar dat zijn trucs en dan zit er dus weer een derde partij tussen.

Vertel me eens waar ik zo'n internet only pakket kan afnemen dat me geld scheelt? Zakelijk kan dat namelijk wel, maar dat scheelt zeker geen geld.

Kortom: noem eens wat namen en rugnummers waar ik me kan aanmelden?
R-DNS kan je gewoon fixes in je eigen DNS. Ik in mijn dns server bij trans-ip gewoon mij ip koppelen aan bijv een domein en subdomein.

Dat hoef je echt niet zo moeilijk.

https://www.transip.nl/kn...23-reverse-dns-instellen/
Je kunt bij TransIP niet de reverse DNS van je thuis-IP inregelen. Was het maar zo'n feest. Dat kan alleen op de adressen van de servers die je bij TransIP afneemt.
maar dat doen de meeste providers toch gewoon je krijg gewoon een 1234-dsl-planet-@internetonline-planet-Hetnet .vaaknietmeerbestaandeoudeprovider-ziggo-kpn-Casema.nl Terug

Kijk maar eens in je OS naar de active verbindingen van bijv je webserver. Dan zie allemaal reverse adressen van je connecties voorbij komen.

Maar als ik het goed begrijp dan wil zelf aan je thuis ip aan een willekeurig domein (dat je bezit) koppelen.

Dat is leuke voor de hobby maar welke toegevoegde waarde heeft dat buiten hobby gebruik. Als internet gebruiker wil ik juist zo anoniem mogelijk zijn. Dus waarom wil je thuis op koppelen aan domein waarvan iedereen kan zien dat hij op jouw naam staat?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 december 2019 14:13]

Je vertelt me niets nieuws, behalve dat je jouw verbinding niet gebruikt om services te hosten. Ik doe dat wel en ben blij met de keuzevrijheid die XS4ALL me biedt om dit correct te doen. Als ik dat in VPS'en, cloud of colo moet gieten dan wordt het onnodig veel duurder.

Principieel vind ik het belangrijk dat een internetaansluiting zo volwaardig mogelijk is, in het belang van de democratisering en decentralisatie van het internet. Partijen als KPN duwen je graag in het keurslijf van een makke consument die alleen maar services afneemt, maar die gedachte miskent de essentie van het internet.

Je hoeft het niet met me eens te zijn of zelfs maar te begrijpen, maar voor mij is dit een punt. Ik ben van de oude stempel wat dit betreft, misschien isbdat het ook wel.

[Reactie gewijzigd door BvdW1978 op 31 december 2019 14:34]

Je bent niet de enige die er zo over denkt.
Voor jouw situatie en gebruik ben ik het volledig met je eens.maar daar hebben de meeste providers zakelijke aansluiting voor. Want is eigenlijk ook wat je doet.
Dat weet ik, maar dan wordt het omwille van een onnodig zware SLA ineens heel prijzig. Niet erg, maar wel onnodig.. en ik investeer liever niet in dingen die ik niet nodig heb. Ik ben ook geen zakelijke gebruiker, daarom past het niet.
Ook daar ben het mee eens. Dat zakelijk vaak onevenredig duurder is voor de kleine ondernemer.

Ik zie hier thuis ook consumentenglas 50 euro 500mbit
zakelijkglas 150 en 50mbit vanwege de 1:1 overboeking die helemaal niet nodig is.

Er is geen echte tussen oplossing.
Voor klein zakelijk gebruik.
Genoeg providers die jouw naam verbergen. En dan zullen authoriteiten eerst met een beschuldiging moeten komen willen ze de gegevens afgeven. En dat mogen ze bij mij dan nogmaals doen want het adres is een postbus.
Hmm een pointer (PTR record) beheren? doe ik zelf wel.
Er zijn non-tech mensen die mij trots vertellen dat ze zich hebben aangemeld voor Freedom Internet, omdat ze zo tevreden zijn met XS4ALL, er is dus zeker markt voor, die ook bereid is meer te betalen, dat deden ze bij XS4ALL immers ook al, en met genoegen, want als ze hulp nodig hadden, kregen ze die op een vriendelijke en menselijke manier. Dat is heel veel waard.
Mensen die bij XS4ALL zitten hebben daar bewust voor gekozen.
Voor de goedkoopste internetboer moest je namelijk niet bij XS4ALL zijn.

Mensen die voor XS4ALL kozen deden dat om specifieke redenen. Vaak waren het zaken ( technische en principiële) die bij andere providers niet aangetroffen konden worden.

Ik verwacht daarom dat zeker 75% van de huidige klandizie naar Freedom over zal stappen.
Als je niet snapt waarom iemand een dienst bij XS4ALL en dus ook bij Freedom af neemt, ben jij sowieso niet het type klant waar deze merken op mikken.
Freedom Internet kan ook kiezen voor een resellerconstructie, bijvoorbeeld via RoutIT, Caiway Reseller en Ziggo Reseller.
Wat is dan hun toegevoegde waarde? Als er dan een probleem zit bij de wholesale partner kunnen ze hun klant nog steeds niet helpen zoals vroeger bij xs4all wel mogelijk was. Daarnaast ben je compleet afhankelijk van wat de wholesale partner wil aanbieden. Meestal worden via een wholesale kanaal een aantal opties aangeboden en daar moet je het mee doen.
Er zijn weinig aanbieders die:
• Betaalbaar verbindingen leveren als totaalpakket, onafhankelijk van het type kabeltje: Bijv. loadbalancing en redundancy over een DSL+coax+glaskabeltje --> voor kleine bedrijven die meer redundancy willen dan alleen UTRAN/LTE
• Uberhaupt kunnen leveren op zowel DSL als coax --> voor gamers en kleine bedrijven
• Voor consumenten een /29 kunnen leveren --> voor tech-savvy consumenten
• Voor consumenten vrije routerkeuze hebben --> voor tech-savvy consumenten
• Voor consumenten een standaardtelefonieoplossing leveren, ipv een proprietair iets --> voor opa's en oma's

En zo kan ik nog wel 20 redenen opnoemen. Hoewel allemaal een niche, zijn het wel meerdere niches waar men op kan inspelen. Met een niche kom je er niet, kun je in een zeer beperkt aantal standaardpakketen alle niches aanbieden, dan kom je er wel.
En dat denkt Freedom internet wel te kunnen gaan leveren allemaal? Want XS4ALL doet dat nu ook al niet.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 30 december 2019 16:11]

Eens. Het lijkt erop dat sommigen verwachten dat Freedom het technische walhalla gaat worden met licht filantropische inborst. :)

Nerd Powerrrrrr
Die /29 kun je vergeten, je mag blij zijn als je een vast IPv4 adres kunt krijgen.
Ze weten heel goed wat het probleem is. Freedom zelf geeft aan dat dual stack momenteel de enige echte optie voor het leveren van een volwaardige internet verbinding.
“We zullen dan ook IPv4-adressen moeten gaan kopen of leasen. Daar liggen gelukkig opties voor!" Welke opties dit zijn en wat de investering is die daarmee gepaard gaat, wil Verdel niet vertellen om concurrerende ISP’s niet in de kaart te spelen.
Bron: https://www.telecompaper.com/nieuws/freedom-internet

We gaan zien waar media maart mee gestart wordt, veel details zijn nog niet bekend en speculeren is gevaarlijk.

[Reactie gewijzigd door purge op 31 december 2019 08:10]

Een /29 kost 8 IP adressen, zal dus maar 1 adres per aansluiting worden.
Time will tell 😉
Bedenk dat veel van de extra's die XS4All levert mogelijk zijn, omdat ze een extra netwerk hebben. Veel internetaanbieders zijn voor het aanbieden van IPv6 bijvoorbeeld afhankelijk van KPN, voor XS4All was dat geen probleem, omdat ze eigen BRAS-apparatuur hebben. De helpdesk bij XS4All kon veel omdat ze bij de knoppen konden. Ik kan mij voorstellen dat een /29 routeren ook uitdagen kan geven als die over het netwerk van een wholesale-partij heen moet.

Een deel van wat je noemt zal echt nog wel mogelijk zijn, maar een ander deel niet en dat is toch iets waar je ernstig over na moet denken als je aan een dergelijk avontuur begint.
Je denkt dat je zo maar op de coax kan. Dat begint pas en voor het zo ver is zal ziggo de boel nog lang, heel lang frustreren. Daarnaast grote delen waar ook geen kabel is, of het ene of het andere.
Loadbalancing klinkt leuk, maar er zijn maar weinig mensen die dat echt nodig hebben.

Standaard telefonie, er zijn al een paar leuke budget provider, die onafhankelijk van je verbinding werken. Sterker nog ik zou sowieso geen voip bij een internet provider nemen, te duur, gekke start tikken die sommige nog hebben.
Ze zullen noodgedwongen wel op het KPN netwerk moeten draaien, dus ook al verliest KPN voormalige Xs4all dan krijgen ze toch nog een beetje geld van freedom gebruikers.
Er is toch bijna niemand die al die dingen nodig heeft. Tegenwoordig moet het gewoon werken, niets meer en niets minder.

Iedereen schreeuwt hier moord en brandt als het om XS4ALL / Freedom gaat, en de o zo fantastische helpdesk (als je die zo vaak nodig hebt, dan klopt er iets niet).
Er is denk ik wel een verschil tussen veel Tweakers hier en ome henk die zijn Ipad "de computer" noemt.......
XS4ALL levert via een wholesale connectie precies zoals Freedom straks ook gaat doen.
Er zijn verschillende wholesale diensten. Een waarbij je gebruik maakt van de kpn backend of je gebruikt eigen apparatuur voor een backend. Dat laatste maakt bij xs4all het verschil met de rest. Op welke manier freedom internet gaat aanbieden is nog niet bekend.
Het is bekend dat Freedom via een eigen backbone gaat leveren, dit staat ook indirect in het onderstaande artikel:

reviews: Hoe je een provider start - Het begin van Xs4all-variant Freedom Int...

Voor mij ook cruciaal om over te stappen en gezien ze hiervoor een deal hebben gemaakt met een partij (vermoedelijk Tweak) om deze toegang te krijgen zie ik dit ook positief in.
En DAT zal het dus ook gaan worden, waardoor de meerwaarde van Freedom Internet ver te zoeken is.
Er staat wat anders in wat ze tot op heden wel gepubliceerd hebben.
Zolang Ziggo zijn netwerk niet vrijgeeft voor andere ISPs zet dat niet veel zoden aan de dijk. Wat mij betreft schiet ziggo zichzelf in de voet met hun protectionistische beleid.

Hier in Gouda, waar Rekam het netwerk beheert, heb ik Glasnet ISP met Rekam Kabel als Carrier.

Glasnet is hard bezig (en nu ook KPN -ineens!) om FttH door heel gouda aan te leggen. Zodra het hier in de straat ligt, word ik daar direct op aangesloten.

Maar in ieder geval, op dit moment zal Freedom Internet in vele gebieden beperkt blijven tot KPN xDSL als carrier, tenzij er al glas ligt.

Op dit moment is er een race aan de gang om de overgebleven gebieden van glas te voorzien, en KPN is wat mij betreft een inhaalrace aan het doen omdat ze veeeeeeeeeeeel te lang xDSL uitgemolken hebben.

Zowel KPN en Ziggo hebben een bedrijfsbeleid die zeer scherp geslepen is, en gericht op maximale winstuitkering voor de aandeelhouders. En als de integratie van XS en Telfort geld op levert, kun je schreeuwen wat je wilt maar ze luisteren al niet meer. De fusie van Vodafone en Ziggo was op dezelfde reden gestoeld.

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 2 januari 2020 08:02]

Ze krijgen er in ieder geval een Ziggo klant bij *steekt hand op*. Zoals Simon Hania zei als reactie op het nieuws dat Xs4all in KPN opging: "wordt Xs4all dan weer relevant?" Qua relevantie is Xs4all achteruit gegaan in de 20 jaar dat KPN de scepter zwaaide.
dat komt omdat KPN steeds de touwtjes strakker aantrok en Xs4all de mond snoerde.
Wat kennelijk de meeste mensen ontgaat; Freedom internet heeft de intentie een provider te zijn waar je je privacy gewaarborgd ziet, die staat voor de vrijheid in de meest letterlijke zin van het woord.

Technische hoogstandjes zijn allemaal leuk en zal zeker nu KPN en Ziggo de zaakjes enigszins op orde beginnen te krijgen niet heel erg onderscheidend meer zijn. Maar echte vrijheid, dat is iets dat KPN en Ziggo nooit kunnen bieden.

De aandeelhouders van Freedom hebben namelijk geen winstoogmerk en zullen dus nooit gedreven zijn om zo veel mogelijk omzet te maken per abonnee.
Hier in België heb ik ook een kleinere provider, Edpnet. Bokst al jaren op tegen de grote spelers, is goedkoper en zonder datalimiet, en er is voorlopig geen sprake van overnames.

Het kan dus wel degelijk.
Met alle respect voor Edpnet, maar zolang ze enkel over koper kunnen blijven 'knoeien' is er weinig concurrentie aan. Vanaf ze FTTH of mee op de coax kunnen/mogen is het een heel andere situatie..
Lang leve de grote monopolie, laat de klant maar aan het kortste eind trekken. Heb jij KPN of Ziggo aandelen?
Denk het wel. Geen aandeelhouders. KPN is het meest burocratische bedrijf dat er is, daar zijn ze ook van af. Kinderziektes zullen er zeker zijn, maar de doelgroep is wel loyaal (xs4all klanten die een idealistische provider willen in plaats van een burocratische monster)
Ik was destijds heel vroeg bij Xs4all, nooit een noemenswaardige storing gehad! Dus kinderziektes? Ik heb ze niet gezien... En ik verwacht ze bij Freedom ook niet echt gezien de bak kenni/s en ervaring die ze vanaf dag 1 aan boord hebben.
Heb me toen Freedom online ging direct aangemeld en stap absoluut over zodra het Freedom netwerk in de lucht gaat. Heb er alle vertrouwen in! (en in KPN heb ik echt nul komma nul vertrouwen - dus no way dat ik daar heen ga).
Met zo een instelling is het gedoemd te falen. Als iedereen eerst de kat uit de boom kijkt...

Als je het een kans gunt dan heeft het ook veel meer kans van slagen.

Ik hoop dat de medewerkers van XS4All ook bij die nieuwe provider terechtkunnen.

Dit was overigens wel te voorspellen; KPN heeft eerder zijn twee andere (opgekochte) providers opgezogen: Het Net en Planet Internet. Ging op precies dezelfde manier.

En de enige reden die ik kan bedenken is dat zulke acties een handvol mensen heel erg veel geld opleveren, want je kan schreeuwen wat je wilt, er wordt toch niet meer geluisterd. WANT GELD.
XS4all was een partij waar je met support vragen op niveau kon stellen. Niet het eerste riedeltje door met klik hier en daar maar gewoon indepth. Als ik bv. Ziggo bel dan krijg je allemaal vragen die je allang geprobeerd heb dat was vroeger bij Xs4all niet zo gewoon mensen met kennis achter de telefoon. Als freedom dit gaat doen dan moeten ze ook dit soort mensen hebben.
Inmiddels zijn een aantal Xs4all medewerkers overgestapt naar Freedom. Ik sprak recent een Xs4all medewerker in de trein naar Sloterdijk (ik woon vlakbij). Ik wenste hem veel succes de komende tijd (dat ik standaard bij Xs4all medewerkers doe), en hij gaf aan ander werk te zoeken. Ik denk dat er een leegloop ontstaat bij (ex-)Xs4all medewerkers, net zoals bij Centric ook het geval is.
Heb deze vraag al vaker gesteld maar niemand wil er blijkbaar antwoord op geven. Hebben klanten van XS4ALL dan zo veel problemen dat ze dagen aan de lijn moeten hangen met de helpdesk? is het nu werkelijk zo'n ding?

Ik heb in al mijn jaren bij Caiway de helpdesk wel 1 keer nodig gehad en ze toen nooit meer gesproken. en ben prima en vakkundig te woord gestaan..

Dit is niet om te flamen ofzo maar ik vraag me gewoon af waarom xs4all klanten zo hameren op de geweldige helpdesk.
Ik wil wel op antwoorden. Ik heb 2,5 jaar bij xs4all op klantcontact gezeten. Begonnen op de helpdesk. Ik het kader van kennis uitwisseling heb ik 2 dagen bij kpn in Enschede mogen kijken en zij 2 dagen bij ons in Sloterdijk. Dit was z’n 4 jaar geleden ongeveer.

Grote verschil in cultuur. Bij KPN moeten medewerkers voor een goede beoordeling een gesprek gemiddeld binnen 800 sec afronden. Bij xs4all was dat 1200 sec. Dit gaf ons veel meer ruimte om klanten helpen met dingen die wij ook moeten googelen. Of even met de klant te levelen. Gewoon een prettig gesprek hebben, iets uitleggen. We hadden er allemaal tijd voor.

Mijn kpn collega’s waren veel meer bezig een klant zo snel mogelijk te helpen en dan weg wezen. Is niet dat niet willen, maar ze krijgen de tijd niet.

Daarnaast werkten bij kpn veel met verplichte uitvraag scrips. Dus eigenlijk geen eigen inbreng. Mij xs4all hoor je het verhaal aan. Verteld de klant dat het modem gereboot is. Dan hoef ik dat niet meer te doen. Klant geeft het aan al gedaan te hebben. We probeerde ik dat de verifiëren. Helaas liegen klanten ook wat ons op het verkeerde been zet.... Genoeg verhalen over....

Wat mij het meeste bij is gebelden. Toen de collega van kpn er was had ik een klant met vermeden dhcp-server. Via ipconfig de gateway achterhaald. Met IP omgezet naar MAC adres met behulp van de arp-tabel. Mac=Vedior. Bleek de nieuwe netwerk printer te zijn. 5 min later zat ik met de klant in web-gui van de printer de dhcp uit te zetten. Volgens mij kon collega zou die gestopt zijn bij de vreemde dhcp-server.
Zij hebben de tijd niet dit allemaal uit te zoeken met de klant.

Dat is het verschil in cultuur. Meer tijd betekend dat we verder kunnen gaan....

Ook hoe xs4all met voip omgaat is een cultuur dingetje. Bij xs4all heb je alle vrijheid met je voip nummer. Bij kpn is Helemaal dicht. Tv opnemen omdat je dat niet meer met eigen aparatuur kan/mag? Opnemen is bij xs4all gratis. Bij kpn betaal je €5,- bij.

Als ik het moet samenvatten. Xs4all denk groot met wat je allemaal kan. KPN denk meer in geld....
Juist niet: als er een probleem is wat ik zelf niet kan oplossen dan wil ik.dat het snel wordt opgelost zonder dat de helpdesk medewerker vraagt, heb je :
-je modem wel opnieuw opgestart?(ja duh, anders zou ik niet eerst gaan bellen)
-Windows opnieuw geïnstalleerd? (Nee ik gebruik Linux)
- Gebruik je WIFI, zo ja dan verbreek ik(de helpdesk medewerker dus) nu direct de verbinding.
Tja, je kunt zeggen wat je wilt , maar het overgrote deel van de mensen die bellen zijn vaak al geholpen met dit soort vragen. Beetje een non-punt dus.

Het is echt niet voor niets dat ze in eerste instantie een lijstje afwerken, het gaat erom wat daarna komt.
In de tijd dat ik nog een DSL verbinding had had ik regelmatig contact.
En dan waren creatieve oplossingen nodig omdat KPN het een en ander niet voor elkaar on krijgen.
Het werd met name een issue toen de laagste leverbare snelheid 20Mbps werd en mijn lijn niet meer dan 9 Mbps aan kon. (tot die tijd werd m'n abonnement aangepast zodat het bij 8Mbps paste).

En nee reset van het modem etc. werkt NIET, glasvezel wel.
En van het lijstje heb ik maar eenmaal iets gemerkt..., dat was toen ik een stagair aan de lijn had...
(en het probleem was creatief: mijn aansluiting bleek in de wijkkast losgeknoopt te zijn toen een andere KPN klant was aangesloten.).
Overigens heb ik ook ervaring met KPN over die DSL lijn. Daar ben ik gewoon een paar keer doorverbinden tussen een paar afdelingen (of twee medewerkers die zich verveelden oid). maar geen oplossing voor een storing.

Een andere keer werd de verbinding verbroken (KPN helpdesk) omdat ik niet wilde meewerken...
met als reden dat ik "weigerde" om mijn linux laptop onder windows te booten. (er was geen windows beschikbaar dat heb ik al 20 jaar niet meer).

Aanvulling: Ik was de afgelopen anderhalf al op zoek naar een provider omdat het gedachtengoed van XS4ALl inmiddels onder het corporate KPN lijkt te zijn verdwenen. Ik vraag me nog steeds af hoe de XS4ALL medewerkers zelf denken over sleepnet issues etc.
Speculatie mijnerzijds: De stilte vanuit de hoek van XS4ALL lijkt me al een voorbode van het naderende verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 30 december 2019 22:22]

Ik ben al jaren in verschillende hoedanigheid klant bij XS4ALL en zeker blij met de helpdesk. Ik gebruikte de helpdesk om zaken te achterhalen die niet uitputtend in de officiele docs staan, zoals de setup rondom IPTV of DHCPv6 en hoe dat in de Fritzbox allemaal geregeld is. Niet omdat ik die materie niet snap, maar omdat het veel minder tijd kost om zulke dingen even bij iemand met kennis te checken. Vanaf dat punt OpenBSD met pf configureren hoeft de helpdesk dan weer niet voor me te doen.

Bij elke andere consumentenprovider krijg je dan: niet ondersteund, doei! Oh en u bent in overtreding van onze policy want eigen modems mogen niet.. bladiebla.. dat soort teksten. En ook bij veel zakelijke providers moet je voor een vraag als deze eerst door drie lagen support-organisatie heen voordat je iemand te spreken krijgt want "maatwek".. of "natuurlijk, hebben wij een oplossing voor", en schuiven ze voor een gigantisch bedrag een of andere "managed" Draytek in je mik.
Ik heb ooit xs4all support gebeld omdat ik internet niet aan de praat kon krijgen onder linux. Op dat moment had ik niet een andere pc tot mijn beschikking om even te testen of het probleem bij de verbinding of modem lag.
Dit was voor het eerst dat ik linux gebruikte met alleen command line. De helpdesk fietste me er zo doorheen. Dit had ik niet verwacht omdat al snel duidelijk werd dat mijn verbinding en modem ok was en het gewoon aan mijn gerommel met linux lag.

Ik heb zelf gewerkt op support afdelingen van twee verschillende grote providers en bij die providers had ik nooit zover met support mogen gaan. Geen windows, geen support. Geen standaard modem(instellingen), geen support (dat is nu aan het veranderen gelukkig)
Ik bel de Xs4all helpdesk niet enkel met problemen... Heb een smart home en die draait hoofdzakelijk op Wifi. Alles zelf geprogrammeerd en ingesteld, ook in de Fritz router van Xs4all. Heb toen ik begon meermaals met Xs4all gebeld omdat ik er zelf niet uitkwam. Hebben me geweldig geholpen om alles goed in te stellen.... Met dergelijke vragen hoef je echt bij geen enkele andere provider aan te komen omdat ze het ten eerste niet weten en ten tweede niet als hun probleem zien en dus niet eens in gaan op dergelijke vragen... Bij Xs4all helpdesk vinden ze dit soort vragen juist leuk en denken ze graag mee hoe je één en ander technisch voor elkaar kunt krijgen... Bij KPN daarentegen krijg ik het niet eens voor elkaar dat ze een glasvezelkabeltje van mijn benedenbuurman doortrekken naar mijn meterkast (letterlijk al een jaar mee bezig! waarbij ik al tweemaal voor niets heb gewacht op een monteur die niet kwam).
Op zich wel, maar meestal als ik ze belde was het antwoord: "Het ligt aan KPN, ik kan u helaas niet vertellen hoe lang het gaat duren."
Klopt. Heb ik jaren lang last van gehad met adsl die de maximale snelheid niet kon halen door het koper, en op hogere snelheid constant de verbinding verliest. Elke keer weer bellen met xs4all, "kundige" metingen en tips, en dan maar weer de snelheid verlagen. Ik ben bij ze begonnen met internet, dus wel wat nostalgie, maar de dag dat ik over kon op kabel bij upc/ziggo was een verademing.
Niet mijn ervaring met XS4ALL. Had hetzelfde probleem met xDSL: snelheid van de DSL-verbinding werd steeds lager.

Dus de helpdesk bellen, en stap-1 was inderdaad meten. Meting wees uit dat de snelheid niet was wat het moet zijn. Stap-2 was het plannen van een bezoek door een XS4ALL monteur. Deze stond gelijk de volgende dag voor mijn deur. De monteur heeft de aansluiting van de router op de DSL-lijn gecontroleerd, en nogmaals de snelheid gemeten. Er bleek niks mis te zijn met de aansluiting van de router op de DSL-lijn. Stap-3 was het inschieten van een ticket bij KPN-Infra om de lijn tussen mijn meterkast en de wijkkast te controleren. Nog voordat de XS4ALL monteur de deur uit was ontving ik reeds een SMS van KPN-Infra voor het maken van een afspraak. De volgende morgen stond er iemand van KPN-Infra op de stoep, welke de lijn heeft doorgemeten. Demping en impedantie van de lijn was prima in orde. Echter, er werd een hele hoop overspraak gemeten op mijn lijn. Een xDSL-lijn is immers geen afgeschermde kabel.

Mijn vraag aan de monteur van KPN-Infra was daarom wanneer de DSLAM in de wijkkast vervangen ging worden door een exemplaar dat z.g.n. vectoring ondersteunt. Deze vectoring-technologie is er immers juist voor om de gevolgen van overspraak in de lijn tegen te gaan. De monteur van KPN-Infra kon deze vraag niet beantwoorden.

Dus nogmaals gebeld met de XS4ALL helpdesk. Maar helaas: ook XS4ALL had geen inzicht waar en wanneer KPN-Infra vectoring ging uitrollen.

Bij mij is dus daadwerkelijk vastgesteld dat het aan KPN-Infra lag, en dat XS4ALL helaas geen inzicht heeft in wanneer KPN-Infra nieuwe technologieën uitrolt. XS4ALL is immers een provider die niet zelf over infrastructuur tot in de meterkast van de klant beschikt, en dus ook weinig of niks kan zeggen over de roadmap voor het upgraden van die infrastructuur.

Frappant detail:
Toen destijds bij mij de aankondiging op de mat viel dat Reggefiber (destijds nog geen onderdeel van KPN) point-to-point FTTH ging aanleggen was 'opeens' twee weken later de DSLAM in de wijkkast vervangen door een exemplaar met ondersteuning voor vectoring, en liep mijn xDSL-verbinding weer volle snelheid.

Nog zoiets:
Reggefiber heeft bij mij een actieve point-to-point FTTH-verbinding aangelegd. Dus een actieve point-to-point verbinding tussen mijn router en de XS4ALL-POP. Nu Reggefiber is overgenomen door KPN worden er niet langer nieuwe point-to-point FTTH-verbindingen geleverd, maar zal er gebruik worden gemaakt van GPON, ofwel een Passive Optical Network waarbij de bandbreedte op de glasvezel (1 Gbit/s) gedeeld word met de buren. Wat maar weer eens aantoont dat zaken aanzienlijk minder worden zodra KPN de koers van een (dochter-)onderneming gaat bepalen.
Je doet hier een aantal verkeerde uitspraken.

1. Vanaf de oprichting van Reggefiber, in 2005, was KPN 1 van de bedrijven die hierbij betrokken was. Reggefiber was een joint-venture van Reggeborgh en een aantal bedrijven, waaronder dus KPN.
KPN heeft de afgelopen jaren in stapjes de opties die ze hadden in Reggefiber uitgeoefend tot 100%.

2. Je hebt geen actieve verbinding met een XS4All POP. Je hebt een actieve verbinding met een Reggefiber POP waarin KPN-WBA apparatuur hangt. Er hangt geen XS4All apparatuur in de POPs van Reggefiber.

[Reactie gewijzigd door Dennis-L op 30 december 2019 18:39]

Tsja, het maakte mijn destijds niet zo heel veel uit wiens schuld het was -- zal best de infra van KPN zijn geweest, dat geloof ik wel. Bottomline was dat ik bar slecht internet had, en elke keer weer moest bellen, het verhaal uitleggen, en de snelheid laten fixeren onder de snelheid waar ik voor betaalde om het dan toch enigszins te laten werken. Ook elke keer met een snelheidsverhoging werd dat weer gereset, en moest ik weer bellen, weer het verhaal, weer meten, weer dezelfde conclusie en dan weer de snelheid fixeren.

Uiteindelijk dus gewoon niet werkbaar en opgezegd bij xs4all, omdat ze niet konden leveren wat ze verkochten en mee adverteerde. Maakt mij het uit wiens schuld het uiteindelijk is ... Vervolgens op de kabel vanaf dag 1 nooit problemen gehad, nooit iemand hoeven bellen, op een enkele grootschalige storing na die op de website vermeld stond. De beste helpdesk is eentje die je nooit hoeft te bellen :P
Huh? KPN legt hier op dit moment gewoon ptp glasvezel aan, en op veel andere plaatsen is dat ook nog gewoon ptp. Voor zover ik weet heeft KPN momenteel alleen in Zeeland (Yerseke) een proef lopen met die gpon. Ja, KPN heeft interesse in die techniek, maar het wordt nog niet breed uitgerold.
Vectoring is natuurlijk niet de oplossing voor een defecte of ingewaterde kabel! Het is alleen onder normale omstandigheden wat minder gevoelig voor overspraak zodat het beide aderparen in een huisaansluiting kan gebruiken.

Dat levert dus problemen op als een monteur je eerder al eens wegens klapperen (door inwatering, kabelschade, enz) op het andere aderpaar heeft gezet of als dat andere aderpaar stuk is zonder dat je dat weet. In die categorie zal jouw aansluiting vallen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 december 2019 23:59]

Dit herken ik totaal niet! Ik heb helaas ook een koperkabeltje van KPN dat de maximale snelheid niet aankan. Naast dat het dus niet snel gaat geen enkele problemen met de verbinding van Xs4all!
Ben ooit begonnen bij Xs4all, toen eens overgestapt naar Ziggo en daar gillend weg gerend, terug naar Xs4all.... Ziggo is qua dienstverlening prima áls alles werkt. Heb je problemen? Dan is er 0,0 service.... Ik had nauwelijks Wifi in huis via Ziggo: 'Jammer helaas' aldus de helpdesk 'we garanderen ook niet dat het overal werkt. Zoek het zelf maar uit...' Was op een gegeven moment 7 a 8 televisiezenders kwijt: 'Jammer helaas, ligt waarschijnlijk aan uw eigen kabels, er kan een monteur langskomen, maar die moet u dan zelf betalen!'. Op mijn vraag of ze het even na konden meten oid werd gewoon geweigerd... Had toch geen zin het waren mijn eigen kabels in huis... Dus om dat toch maar uit te sluiten nieuwe coax kabel gekocht en aangesloten: nog steeds hetzelfde probleem en weer gebeld met Ziggo (andere medewerker): 'Nee hoor, dan is die kabel ook stuk!'... Ja geloof je het zelf??
Modem of settopbox stuk? Retour sturen, dan gaan ze hem controleren en áls hij inderdaad stuk is (want mij geloven ze natuurlijk niet) komt er een nieuwe... Zo'n twee weken later.... In de tussentijd kun je dus geen gebruik maken van de Ziggo dienstverlening... Wat zegt de helpdesk: 'Tja, pech.... kunnen we niks aan doen'... Wtf?? Ziggo direct opgezegd, dat komt mijn huis nóóit meer in!
Er zit wel een verscheel tussen een mederwerker die je help je cisco-router help in te stellen. met de verschillende vlan's voor inet/voip en iTV. maar niet in de systemen van de KPN kan kijken.

VERSUS

Een mederwerker die wel Bij KPN in de planning kan kijken maar een vlan of een subnet iets magisch is maar verder vooral roept geen suport en zo snel mogelijk van je af wil omdat hij anders zijn bonus niet krijgt.
Mag jij zeggen wie van de 2 kundig is....

Kies ik toch voor de eerste medewerker. Hoe vervelen het ook is dat dat ik niet weer hoelang ik moet wachten op de monteur....

[Reactie gewijzigd door ewoutw op 30 december 2019 15:50]

Als je bezig bent met het 1e en je moet de helpdesk bellen om eruit te komen zou je misschien het beter bij de apparatuur van de provider te houden :? KPN biedt het 2e tegenwoordig ook maar je moet er extra voor betalen, net zoals je dat bij XS4All in zekere zin ook allang deed, de optie is er dus weldegelijk.
leuk dat kpn dat 2e biedt. Dat is dus 1 reden waarom ik niet bij kpn wil zitten. Die mensen hebben geen verstand van wat ze doen.
En ook niet als dat de (oud) medewekers van XS4All zijn? Want dat is waarschijnlijk wat ze ermee gaan doen met deze service. Dan krijg je namelijk dezelfde kundige mensen aan de lijn die je nu wilt alleen dan betaal je er op de factuur gewoon meer voor, erg transparant van KPN eigenlijk ipv iedereen die extra kosten standaard te laten betalen zoals XS4All dat nu doet. Bedenk ook dat voor waarschijnlijk 90%+ de standaard helpdesk meer dan prima is "haal de stroom er even af", ''zit de kabel er wel in" etc en die laten betalen voor die deskundige medewekers die je helpen je eigen apparatuur aan te sluiten is vrij loos.

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 31 december 2019 20:37]

Dat zou kunnen, maar ik vind het vreemd dat ik bij moet betalen om niet als een mongool behandeld te moeten worden.

Bij kpn mogen ze Noulijks zelf nadenken. Er handig als je mensen neer zet die geen kennis hebben. Bij xs4all bestaat er niet eens een uitvraag script.....

Overigens werken de mensen van Klantcontact al op KPN contract via randstad. Ze hebben al te horen gekregen dat ze niet op de locatie in Sloterdijk blijven. Zo moeten eerst weer door KPN getraind worden en dan worden zie opnieuw ingedeeld in al bestaande teams van KPN....
Dat zou kunnen, maar ik vind het vreemd dat ik bij moet betalen om niet als een mongool behandeld te moeten worden.
Maar dat doe nu dus wel want dat zal ongetwijfeld een van de redenen zijn dat XS4All duurder is nu. Concreet bedoel ik dus te zeggen; wat is er zo vreemd aan dat KPN (net als XS4All nu doet) geld te vragen voor de zeer specialistische support die maar een klein groepje gebruikers nodig heeft.
Schijnbaar wil KPN via Hussel extra willen laten betalen voor de klanten die wat extra ondersteuning nodig zijn a 5 euro per maand.

Ze zeggen dat de service van Xs4all overgaat op naar KPN met de oude xs4all crew achter de telefoon.
Ik twijfel alleen nog hoeveel van de oude crew xs4all support medewerkers straks nog bij KPN zullen werken.
Freedom heeft namelijk al tientallen solliciaties van xs4all medewerkers binnen, maar kan nog niet iedereen een plek bieden zolang ze nog bezig zijn alles op te bouwen.
Het is niet zo dat mensen niet opgeleid kunnen worden om dezelfde kennis te hebben natuurlijk. Als er nu 25 zijn en er gaan er 10 weg naar Freedom kun je gewoon 10 nieuwe mensen aantrekken. Feit is dat je bij XS4All extra betaalt voor oa. deze service en KPN geeft de klant nu de optie om dit er ook bij te kopen weer. Ik zie het probleem dus niet zo.
Ik gun het ze van harte dat het succesvol wordt, maar om die dienstverlening te kunnen bieden die Xs4all kon bieden kost echt veel en veel meer dan wat ze nu hebben. Enkele werknemers is niet voldoende. Als ze echt een premium service willen bieden aan hun klanten moeten ze om te beginnen 24/7 bereikbaar zijn. Dat is dus per helpdeskrol als 3 FTE. Daarnaast zullen ze, als ze echt verschil willen maken, eigen infrastructuur hebben, en geen reseller zijn van wat andere als wholesale aan ze wil verkopen. Als er dan een probleem is zijn ze weer net zo ver als xs4all als onderdeel van KPN waar problemen die door KPN waren veroorzaakt niet konden worden opgelost. Vooralsnog is het meer de emotie waar ze het van moeten hebben dan dat ze iets wezenlijks kunnen toevoegen.
Wel eens de KPN helpdesk aan de lijn gehad? Dat Freedom Internet voor de "last mile" altijd afhankelijk zal blijven van leveranciers is een gegeven. Maar KPN is dusdanig georganiseerd dat de bedrijfsonderdelen onderling ook niet praten, dus je hebt nul voordeel van de "geintegreerde" organisatie. Doe mij dan maar een club die weet waar ze het over heeft.

Het grootste risico is het snel moeten opschalen. Time will tell...
XS4all was een partij waar je met support vragen op niveau kon stellen.
Ze bestaan nog steeds hoor en volgens het laatste nieuws dat ik op de Telegraaf lees is het nog niet zeker dat ze verdwijnen https://www.telegraaf.nl/...all-misschien-toch-houden
Die support ging naar de Tech Desk waar je 5 euro per maand extra voor mag betalen: nieuws: KPN vernieuwt abonnementen voor vast en mobiel internet, tv en bellen...
Precies wat ik dacht. Wordt dit niet gewoon een normale isp die gebruik claimt hetzelfde te leveren als xs4all vroeger deed?
Hoe zie je dat precies hoog opgeleide ict'ers bij de servicedesk? Of echt alleen maar heel gemotiveerde nerds?
Ligt eraan of je de zakelijk tak of de consumenten tak belt.

De zakelijke tak is een stuk kundiger.

* In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst :+
Is het inmiddels al wel bekend wat voor abonnementen en waar Freedom gaat aanbieden? Is het glasvezel? xDSL of (waarschijnlijk niet, maar toch) Coax? Wat voor snelheden? Gigabit? Mag ik er van uitgaan dat IPv6 standaard wordt meegeleverd?
Mag ik er van uitgaan dat IPv6 standaard wordt meegeleverd?
Ik denk dat je je beter kunt afvragen of IPv4 wel standaard wordt meegeleverd.

Beetje gekkigheid, maar er zit een kern van waarheid in. Nu alle IPv4-adressen bij RIPE opgebruikt zijn is het een heel dure business geworden om nog V4-adressen te verkrijgen. Investeerders vragen er hoge prijzen voor. Ervan uitgaande dat Freedom eerder al heeft gezegd binnen 3 jaar zo'n 60 duizend klanten te willen is er toch minimaal een /16 voor nodig. Goedkoopste prijs waar je die nu voor vindt is zo'n 1,3 miljoen euro...

Nu nog een volledig nieuwe ISP opstarten met IPv4 ondersteuning is dus een dure business. Mogelijk dat hier een tijdje omheen gewerkt kan worden door te resellen van bijvoorbeeld Cambrium maar dat houdt ook een keer op. Al was het maar omdat Cambrium ook maar 18k IPv4-adressen heeft.
Als ze slim zijn dan maken ze van het goedkoopste abonnement een DS-Lite. Dat zou een hoop geld kunnen schelen. Provisioning/management, VOIP, TV doe je dan sowieso alleen over IPv6.

Sterker nog, het zou je best wat uitgaven aan legacy zaken kunnen besparen als je, zoals Freedom Internet, from scratch kunt beginnen. Je bouwt dan een IPv6 ISP die ook IPv4 adressen uitdeelt aan bepaalde klanten in plaats van andersom.
Sterker nog, het zou je best wat uitgaven aan legacy zaken kunnen besparen als je, zoals Freedom Internet, from scratch kunt beginnen. Je bouwt dan een IPv6 ISP die ook IPv4 adressen uitdeelt aan bepaalde klanten in plaats van andersom.
Ik hoop en verwacht dat ze dit zeker ook gaan doen. Intern over IPv6 regelen wat over IPv6 kan.

Goedkope abonnementen zou je eventueel achter een CGNAT of 464XLAT kunnen hangen. Maar ik betwijfel of dat the way to go is voor een provider die zich als 'kwaliteitsmerk' wil profileren. Zolang een deel van het internet alleen via IPv4 te bezoeken is moet een 'kwaliteitsprovider' dat toch wel native kunnen aanbieden.

Edit: kennelijk zijn ze van plan om iedere klant een statisch IPv4-adres te geven. Volgens verwachting.

[Reactie gewijzigd door ep667 op 30 december 2019 15:20]

Ik zou ze in ieder geval sterk aanraden om IPv6 de standaard te maken en IPv4 in te kleden als extra dienst die geleverd wordt. Als kwaliteitsinternetaanbieder lever je uiteraard IPv4 standaard mee, eventueel met extra routeerbare adressen, maar juist door IPv6 de standaard te maken, zet je druk op de rest van het Nederlandse internet om ook haast te maken met IPv6.

Je zou zelfs zo ver kunnen gaan dat je standaard CGNAT doet voor IPv4, maar wie dat wil met een eenvoudige handeling een volwaardige IPv4-verbinding kan aanvragen (wat mij betreft kosteloos). De vraag is of je dit als kwaliteitsaanbieder naar je klant kunt maken, want daarvoor wil je juist het best mogelijke v4 bieden, maar als activistische ISP, is het precies wat nodig is om mensen een zetje te geven IPv6 te omarmen. Wellicht niet de typische XS4All-klant, maar verder zijn hele volksstammen tevreden met CGNAT, dus je zou op die manier een groep klanten opbouwen die zwaar leunt op IPv6, mogelijk genoeg om de nodige Nederlandse websites zo ver te krijgen op v6 bereikbaar te zijn.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 30 december 2019 16:30]

Uiteindelijk bereik je daar het doel dat jij voor ogen hebt niet mee. Immers zo lang die ipv4 fallback volstaat om een website te bezoeken is er voor die website alsnog geen noodzaak om ipv6 te ondersteunen. Pas wanneer er potentiele bezoekers verloren gaan zal men in actie komen. Om dat af te dwingen moet ipv4 helemaal niet meer werken. Op dit moment zit niemand te wachten op een ipv6 only verbinding, dus dan blijft het een kip/ei probleem.

Overigens is mij zelf opgevallen dat het ipv6 verkeer in de laatste tijd enorm toegenomen, vooral doordat KPN/Xs4all het standaard aan hebben staan. Daarbij kwamen problemen aan het licht die voorheen vooral verborgen bleven. Zo bleek litespeed (apache vervanger) op ipv6 te crashen terwijl hij tegelijkertijd op ipv4 bleef werken. Dan mis je als website ineens circa 30% van je traffic puur omdat je wél ipv6 ondersteund. Verwijder je ipv6 ondersteuning van je website dan verdwijnt daarmee het probleem. Ik heb litespeed hier circa 2 maanden geleden op gewezen en nog is het niet opgelost. We zijn dus nog niet helemaal klaar voor een ipv6 only internet.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 december 2019 16:37]

Ik denk dat een van de essenties van een provider die "Freedom" heet, toch is dat je mensen niet door verelendung gaat dwingen om IPv6 te gaan gebruiken. In je tweede alinea geef je al prima aan waarom dat niet hoeft. Het verkeer is al gigantisch toegenomen simpelweg omdat het standaard aanstaat. Dat noemen ze wel natuurlijk verloop en is de beste manier om veranderingen door te voeren.
Zie https://www.freedom.nl/faq:
Wanneer we internet verbindingen gaan leveren doen we dat met een vast IPv4 adres en leveren we IPv6.
Ja, als KPN bij jou in de buurt glasvezel aanbiedt of gaat aanbieden, wil Freedom heel graag internet over glasvezel van KPN aanbieden. Zodra we daar meer over weten, maken we dat bekend via de nieuwsbrief en via onze pagina ‘Nieuws‘.
Is het inmiddels al wel bekend wat voor abonnementen en waar Freedom gaat aanbieden? Is het glasvezel? xDSL of (waarschijnlijk niet, maar toch) Coax?
Dat zal xDSL worden.
(Sorry, bron niet meer terug kunnen vinden)
Het zou eigenlijk een wettelijke verplichting moeten zijn dat wie Internet verkoopt IPv6 meelevert. Helaas zijn dat soort van belangrijke details vakkundig door minister A. De Croo in België verzopen (als antwoord op een parlementaire vraag die ikzelf heb laten stellen). Ik kan het dan ook niet laten - telkenmale staalhard na te trappen. Die man is gewoon dom en vooringenomen - weigert te luisteren naar argumenten, weigerde een onderzoek te starten naar het waarom het te duur zou zijn voor alternatieve aanbieders...
Kortom zo iemand verdient het om 2020 politiek niet te mogen halen.
IPv6 in België is bij zowat alle ISPs standaard. Toch wat vaste verbinding betreft. Mobiel is iets anders. Dus waar heb je het in hemelsnaam over?
ik snap werkelijk waar niet wat de relevantie is van jou tekst bij een nieuws artikel over een provider in Nederland :?

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 30 december 2019 15:17]

Ik vrees dat jij ernaast zit. Een -1 geven omdat je iets niet snapt (zoals White_Collar letterlijk schrijft) of het ergens niet mee eens bent, is meningmoderatie en zou niet voor mogen komen. Trouwens, jij geloof er ook niet in, anders had je niet gereageerd.

Hoe dan ook, is IPv6 wel degelijk relevant voor Nederlandse providers, hier is net zo goed een dreigend tekort aan IPv4 adressen. Of je dat wettelijk op kunt en moet leggen, is een volgende vraag. Ik denk dat het langzamerhand vanzelf gaat, met natuurlijk gateways om sites te kunnen bezoeken die alleen op een van beide versies bereikbaar zijn. Verder verwacht ik dat Freedom Internet, net als zijn voorloper XS4ALL juist wèl IPv6 zal gaan aanbieden. Desondanks
Volgen we elke startup zo intensief op tweakers? Nu weten we het wel imho; nieuwe niche provider, wellicht dat het iets wordt, waarschijnlijk niet. Er zijn zoveel andere interessante nederlandse startups met veel meer geld erin en potentie of echt nieuwe ideeen, en daar hoor je amper iets van, zeker geen dozijn artikelen hier.
Mee eens, het is een ISP, meer niet. XS4All wordt hier altijd zwaar opgehemeld terwijl het niet meer is dan een merkje bij KPN waar KPN blijkbaar wat meer ervaren medewerkers op heeft gezet. Op een jaar bel ik mijn ISP nauwelijks, ik lees hier zoveel voorbeelden over die XS4All droomhelpdesk. Belt iedereen die club dan dagelijks oid? Dan scheelt er toch iets met die verbindingen als ze zo vaak gebeld moeten worden?
Eigen shell, bsmtp, subdomein, en voor de liefhebbers je eigen sendmai, rechstreeks discussiëren over beste mtp settings met de relevante network mensen op usenet. Ik gebruik t allemaal...

Second best is dan maar een eigen domain.

Ik persoonlijk hoop niet dat ze met canal digital in zee gaan. Er zijn toch wel heel veel leukere alternatieven te bedenken...
Inclusief reverse lookup voor IPv4 & IPv6 met de naam naar keuze.
een merkje bij KPN waar KPN blijkbaar wat meer ervaren medewerkers op heeft gezet
Dit klopt niet. Een gegarandeerd vast IP, vrije routerkeuze, inbound poorten open, instelbaar dns, ptr records en over het algemeen een veel betere verbinding met kortere routes en betere pings. Het is niet alleen een merk. De internet-infrastructuur is apart van die van KPN-klanten.
En shell toegang, web site met eigen hostnaam onder xs4all, veel mailboxen en proxy server.

Even wat KPN medewerkers is onzin. Nu is er wel een lading KPN managers overgezet die doen alsof zij Xs4all zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Xs4all heeft veel deskundige medewerkers met een Xs4all hart, zelfs mensen die van Demon komen zijn daarin opgenomen.
Klopt helemaal en dan heb nog niet alles genoemd wat ze aanbieden.
Ik ben gestopt met uitleggen waar men voor XS4ALL koos. Het enige wat ik er nog aan kwijt wil is dat als je niet snapt waarom mensen voor XS4ALL kiezen, jij niet de type klant bent waarvoor XS4ALL bedoeld is.
Kan niet wachten tot Freedom online gaat en ik mijn abonnement bij XS4ALL (KPN) op kan zeggen.
Dat is mijn eerste reactie ook. Ik wil helemaal niet weten of mijn provider een goede helpdesk heeft. Ik wil dat het gewoon werkt en dat ik die helpdesk nooit nodig heb. Ik zit nu bijna 10 jaar bij Ziggo en heb de helpdesk nog nooit nodig gehad.
...totdat ergens een schep de grond in gaat en jouw kabeltje een kleine beschadiging oploopt.
En je vervolgens alleen maar onnozele draaiboek voorlezers aan de lijn krijgt en jouw storing 5 weken later nog niet opgelost is.
Je krijgt ook niet elke maand een auto ongeluk maar toch draag je die autogordel elke dag.

Daar waar een functionerende internet verbinding vroeger een luxe was is dat vandaag de dag een lifeline geworden met alle zaken die online moeten kunnen gaan.
hehe, ziggo werkt maar helpdeks wil je niet bellen. ik belde ze met een simpele vraag en mijn vaste telefoon nummer werd opgezegd en ik kreeg twee media boxen thuisgestuurd,. helpdesk van XS4ALL zit wel goed in elkaar echter ook daar heb je met de individu te maken. dus per persoon kan het niveau verschillen maar het zijn naar mijn ervaring wel altijd mensen die je graag willen helpen.
De helpdesk wordt inderdaad enorm opgehemeld door sommigen hier. Schijnbaar is ie zo goed dat je ook geholpen wordt wanneer je probleem feitelijk niet eens aan XS4ALL ligt. Mijn ervaring (14 jaar geleden) is een week van chagrijnige medewerkers die me de hele tijd verwezen naar KPN...

Uiteindelijk een behulpzame KPN-medewerker die e.e.a. in gang heeft gezet om het probleem na een aantal dagen opgelost te hebben.
Een en ander kan ook aan je eigen gedrag liggen.
Misschien wat vaker in de spreekwoordelijke spiegel kijken en jezelf afvragen of je bepaald gedrag bij anderen niet zelf hebt getriggerd.

Ben altijd prima geholpen door de ks van XS4ALL. Tot twee keer toe forse korting gehad toen ik daarom vroeg bij verlenging en één maal prima geholpen toen mijn verbinding niet helemaal goed functioneerde.
Haha, nu wordt het helemaal mooi...

Het punt was dat XS4ALL mij verwees naar KPN, omdat die lui dachten dat het aan de lijn van KPN lag. KPN stuurde me vervolgens braaf door naar XS4ALL aangezien dat mijn provider was en XS4ALL op een andere manier storingen van/op een KPN-lijn in moesten brengen.

Dit had dus 0,0 met mijn eigen gedrag te maken. Wat betreft kortingen heb ik afgelopen maand ook nog dik €230 korting gekregen bij een verlenging. En dat bij KPN, iets dat natuurlijk onmogelijk is in de ogen van de trouwe XS4ALL klant...
Ik heb T-Mobile Thuis. Erfenis vanuit Vodafone Thuis. Van de hel in de hemel. Een probleem met WiFi dat men bij Vodafone niet wilde of kon oplossen is uiteindelijk opgelost nadat T-Mobile het zaakje had overgenomen. Ik besef dat het n=1 betreft. Maar uitstekend te woord gestaan door de helpdesk, prima meegedacht en ook de monteur was prima. Hij was nog niet binnen en hij verklaarde de opdracht meegekregen te hebben niet eerder weg te gaan voordat het werkte naar de standaarden van T-Mobile.

Dat was dan ook de enige keer dat ik contact heb gehad met de helpdesk. Het zaakje moet gewoon werken en als ik lekker technisch wil lullen, dan doe ik dat bij voorkeur niet met een medewerker van een helpdesk, maar met bekenden onder het genot van een drankje en een hapje. Het ophemelen van XS4ALL komt op mij af en toe zodanig geforceerd over dat het hilarisch wordt.
Ik zit sinds 2015 bij XS4ALL.
Heb één keer de helpdesk moeten bellen in verband met een uitvallende verbinding.
Kreeg een nette meneer aan de lijn die op technisch niveau stapsgewijs een aan vragen stelde en testen uitvoerde.
Binnen 5 minuten wist hij wat er aan de hand was en vertelde mij dat ik een nieuwe router. Niet zomaar een maar de nieuwste dual band 7581.
Ik had geen moment het idee dat hij lukraak vragen stelde of random wat probeerde. Ook was hij geen standaard riedeltje aan het afspelen.

Mijn broer heeft momenteel problemen met zijn verbinding bij Ziggo en die is na 5 weken nog steeds niet geholpen.
Opmerkingen over het wel of niet nieuws zijn van berichten kan je kwijt bij de redactie. Lijkt me ook zinvoller het daar te plaatsen dan hier off-topic naast het onderwerp zelf te reageren.

Om het on-topic te houden: Heb je redenen om aan te nemen dat ze het wel of niet zouden halen om de doelgroep van de provider die ze proberen te vervangen aan te spreken?
Tweakers en XS4all is helemaal geen vreemde combinatie; met XS4all kun je thuis ook lekker aan de gang met allerlei servers/services en semi-pro hobby-en.
"een TV-aanbieder"... Even aangenomen dat dat geen KPN is, gezien die dan zijn nieuwe concurrent dwars kan zitten, kan dat haast niet anders dan Canal Digitaal zijn.
Ik verwacht het niet, Canal Digitaal heeft de hele infrastructuur gereed, kastjes, apps en biedt verscheidene aanbieders reeds televisie, voor NLZiet zou het een nieuwe stap zijn en men heeft uitsluitend apps en zou aan kastjes moeten gaan werken.
Die hebben geen eigen hardware maar werkt wel uitstekend op Apple TV. Voor 10€/maand alle Nederlandse zenders en de meeste programma's (ook RTL/SBS etc) zonder reclame terug kijken. De reclame zit er alleen tussen als je lineair live of -terug kijkt.
Inderdaad, Canal Digitaal lijkt mij de meest voor de hand liggende partij.
Ander alternatief wat ik mij zo kan bedenken is dat ze het whitelabelled in gaan kopen bij t-Mobile, maar het lijkt mij sterk dat die daaraan mee gaat werken.

[Reactie gewijzigd door hp197 op 30 december 2019 15:04]

Waarom niet? Wanneer je weet dat een concurrent gaat komen kan je er beter aan proberen te verdienen. Gebeurt zoveel in de (zaken)wereld.
Op dit niveau zet je niet 'even' een dienstje op. Je praat al snel over service level agreements, verplichte response tijden en verzekeringen, verplichte rapportages, etc, etc. Nog maar niet te spreken over het opnieuw onderhandelen met alle content leveranciers omdat je ook gaat doorverkopen. Nee, als het niet je primaire dienst is (zoals bij T-mobile), wil je al die moeite er niet in steken.
Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of ze vanuit T-Systems (moederbedrijf T-mobile) wel toestemming krijgen om diensten te leveren aan een directe concurrenten.

[Reactie gewijzigd door hp197 op 31 december 2019 12:36]

Als ze ook mobiele diensten willen aanbieden is T-mobile ook een partij waar ze mee kunnen praten.
(Bij XS4ALL is er ook de beperkt vrije mobiele data, standaard in het abonnement).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 30 december 2019 22:39]

Natuurlijk zet je niet zomaar een dienstje op, daarom heb je er ook een bedrijf voor. Ik zie het probleem niet. Ook niet in de levering aan concurrenten; dat geeft alleen maar extra marktaandeel.
De eerste aansluitingen gaan naar de leden die zich als eerste hebben aangesloten bij Freedom Internet, zegt de organisatie. Om hoeveel aansluitingen het in eerste instantie gaat is niet bekend. Het gaat daarbij om combinatieabonnementen met internet, tv en telefonie.
Als in, alleen die eerste aansluitingen toch? Ik heb nu alleen internet bij Xs4all en aangemeld als founding member bij Freedom, maar heb ook dan geen behoefte aan tv of telefonie. Nu heeft het overstappen geen haast, maar het is wel fijn als ik straks over kan zonder al die overbodige meuk ook te moeten afnemen :P
[...]maar het is wel fijn als ik straks over kan zonder al die overbodige meuk ook te moeten afnemen :P
In de FAQ van freedom: https://www.freedom.nl/faq
Ja, we gaan meteen internet, tv en bellen aanbieden. Maar je mag natuurlijk ook alleen internet afnemen. Als we zover zijn, laten we je dat meteen weten.
Anoniem: 1132027
30 december 2019 15:23
In Het Financieele Dagblad van vandaag staat een uitgebreid artikel dat alle IPv4-adressen vergeven zijn en dat Freedom geen IPv4-adressen meer kon krijgen van de instantie die ze uitgeeft.
De laatste IPv4-adressen zijn in november vergeven.
Freedom heeft een alternatief maar wilde nog niet uit de doeken doen wat dat moet worden.
Ik denk dat de oud Xs4All klanten toch wel een echt publiek IPv4 willen hebben.
Nog niet heel veel over bekend. Je kan even BNR terugluisteren. Dan hoor je dat IPv6 wel geleverd gaat worden, maar waarschijnlijk nog niet direct. https://www.bnr.nl/nieuws...lgend-jaar-25-000-klanten
Heeft Freedom Internet nog wel genoeg IPv4 adressen kunnen claimen voor hun klanten?
Vergaande glorie.Je gaat anno 2020 niet provider worden vanuit het niets. Dan moet je een hele grote zak met geld hebben en een concurerend aanbod.

Ach ja, tijd voor groene stroom en freedom internet.
Inderdaad. Het is ongeveer hetzelfde als dat je nu een nieuw merk wc-papier wilt lanceren. Ook een commodity waar niemand naar het merk kijkt maar wat gewoon moet doen wat het moet doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee