'Apple en Sharp zijn in gesprek met Japan Display voor overname fabriek'

Apple en Sharp zijn in gesprek met Japan Display voor het overnemen van de beeldschermenfabriek in Ishikawa. De bedrijven bespreken nog hoe zij de aandelen onderling moeten verdelen. De gesprekken zouden al in een vergevorderd stadium zijn.

Japan Display, ook wel JDI, heeft al langer last van geldproblemen. Het bedrijf voerde onlangs herstructureringen door om de tegenvallende omzet te compenseren. JDI maakt met name lcd's voor iPhones, maar sinds Apple op oled-schermen is overgestapt is het lastig om winst te blijven maken. Het bedrijf was eerder ook al in vergevorderde gesprekken met 'een partner' die voor 178 miljoen euro aan apparatuur uit de fabriek zou willen kopen - naar alle waarschijnlijkheid was dat Apple. Nu zeggen bronnen tegen Nikkei dat het bedrijf zelfs in gesprek is om de hele Hakusan-fabriek te verkopen.

Volgens de bronnen van Nikkei zou JDI met zowel Apple als Sharp praten over een overname. Sharp is ook een leverancier van Apple. In die gesprekken zou het gaan om een bedrag van tussen de 80 miljard en 90 miljard yen, omgerekend zo'n 655 miljoen tot 736 miljoen euro. Apple betaalde tijdens de constructieperiode al bijna de helft van de kosten van de fabriek. JDI bevestigt de overnamegesprekken niet, maar zegt dat het 'alle opties overweegt' rondom de fabriek.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

30-12-2019 • 13:32

40 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (40)

40
39
14
1
0
20
Wijzig sortering
Vraag me af waar Apple op doelt. Zoveel vragen...
Kunnen ze de huidige machines/kennis gebruiken en omzetten voor eventuele ontwikkelingen/productie naar OLED of andere technieken of blijven ze dan LCD displays maken. 8)7
Mogelijk dat ze die gaan inzetten voor de goedkopere iPhones. Het lijkt me dat die voorlopig nog gebruik blijven maken van een lcd scherm.
Japan Display maakt extreemzuinige allways on amoleds die Apple waarschijnlijk in zijn horloge wil gebruiken. Nu zijn ze exclusief afhankelijk van LG Display daarvoor. Daarbij heeft Apple al meer dan een half miljard in het bedrijf gestopt (deel vorderingen al vrijgescholden). Waarschijnlijk zien ze perspectief in de technologie, willen ze niet alle investeringen afschrijven, en komt een deel van het geld terug door betere onderhandelingspositie met LG.

Misschien dat de schermen in de toekomst ook interessant worden voor telefoons. Daarbij heeft Apple zijn afhankelijkheid van Chinese fabrikanten voor schermen verminderd door het Trump gedoe, maar wil niet eenzijdig afhankelijk worden van de Koreanen en alternatieven houden. Het is wel opvallend dat Apple er steeds maar geld in blijft steken, meestal wordt de stekker er juist snel uitgetrokken. Dat doet mij vermoeden dat ze potentie in technologie zien. Hoewel er ook concurrentie is van microled displays uit Taiwan. Kan zijn dat ze de stekker eruit trekken zodra de handelsoorlog voorbij is.

Overigens is Apple de grootste klant van JDI en ook medeverantwoordelijk voor de slechte resultaten door minder dan geplande afnames.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 30 december 2019 15:18]

Mogelijk wil Apple minder afhankelijk worden van externe leveranciers, die de schermen vaak ook in de eigen telefoons gebruiken.
Dat Apple een deel van de schuld van Japan Display heeft kwijtgescholden heeft ook te maken met de verminderde afname. Mogelijk zijn daarbij wel afspraken gemaakt waarbij Apple voorrang of zeggenschap krijgt bij een eventuele overnamen. Mocht Apple JDI overnemen, dan is het best mogelijk dat de "kwijt gescholden" vorderingen van het te betalen bedrag afgetrokken wordt.
JDI heeft nog een mooie oled technologie liggen (https://www.patentlyapple...-for-mass-production.html) die nu zo ongeveer productierijp is. Juist voor mobiele toestellen is deze techniek interessant omdat het energie verbruik nog wat lager ligt en voor de zwarte pixels is het verbruik zelfs echt nul. Voor smartwatches opent dit de mogelijkheid om een allways on te gaan gebruiken. Het tonen van een paar wijzers (of de tijd in digitale vorm) op een zwarte ondergrond kost dan nog nauwelijks energie.
Apples filosofie is juist om geen hardware maken, enkel de ontwerpen. Apples belang in Japan Display wordt ook verhuld in allerlei investeringsmaatschappijen. Maar verwijzingen naar "deelname van grote klant" kan alleen maar op Apple slaan. De technolgie is nu klaar maar wel een twee jaar later dan gepland. Ondertussen komen weer andere technologieen op die nog zuiniger zijn zoals micoled. Ik lees:
According to a new report from Taiwan, PlayNitride and RiTDisplay are in talks with Apple to supply microLED displays for Apple's next-generation Watch wearable. A micro-LED display could offer much higher brightness and efficiency compared to an AMOLED display, both of which could be highly desirable in wearable devices
Probleem voor Japan Display zijn de enorme bedragen die Samsung en LG in de R&D stoppen en dat ze een veel grotere omzet kunnen realiseren. Als kleintje krijg je het dan moeilijk tenzij je misschien unieke technologie gepatenteerd hebt die beter dan anderen is.

Als je jouw link leest leggen ze voor smartphones de nadruk nog op LCD's
“The industry is now gaining a new appreciation for the kind of price competitiveness offered by the LCDs.”
Dat is een markt met steeds lagere marges, waar een Japans bedrijf zich niet zou moeten bevinden. Maar OLED schermen voor smartphones zijn nog niet in zichtL
After repeatedly pushing back mass production of its own OLED screens, JDI is finally close to having its first OLED product, Kikuoka said, declining to give further details other than to say that it won’t be a smartphone screen.
Waarom geen smartphone screen? Waarschijnlijk is hun technologie er nog niet klaar voor. Ik vermoed te duur. Wat er precies achter zit is niet duidelijk, en evenmin waarom Apple geld in het bedrijf blijft investeren. Misschien heeft het te maken met grote kritiek die in Japan is ontstaan tegen Apples manier om klanten te binden. Misschien hebben ze een deal gemaakt met de overheid om maatregelen af te wenden. Japan Display is eigenlijk een sterfhuiscontructie waarin een aantal grote Japanse bedrijven hun beeldscherm divisies hebben gedumpd en de overheid zwaar gesubsubsidieerd heeft in de hoop nog wat overeind te houden.

Verhaal lijkt een beetje op Rijn-Schelde-Verolme

[Reactie gewijzigd door Elefant op 30 december 2019 17:28]

Ze hebben meer noten op de zang:
High Pixel Density
Urtra high resolution enables display of small characters and lifelike, beautiful pictures.
High Picture Quality
IPS-NEO next-generation technology achieves true-black with wide viewing angle and high contrast.
Low Power Consumption
RGBW sub-pixels and backlight control technology reduces power consumption by half compared to a conventional display.
Thin and Light Structure
Integrate touch functionality into the display, which can contribute to a thin structure of our customer's device.
https://www.j-display.com/english/technology/jdilcdtech.html

Let op Pixel Eyes
https://www.j-display.com...gy/jdilcd/thin_light.html
Nog iets: ze hebben OLED }>
JDI's Latest Display Technology
https://www.j-display.com/english/technology/jdinewtech.html

[Reactie gewijzigd door Joepi op 31 december 2019 00:03]

Apple is toch meer en meer met de productie bezig. Omdat fabrieken steeds minder het risico willen lopen omdat Apple veel noten op zijn zang heeft, maar nooit een gegarandeerde afname belooft, is Apple de machines die nodig zijn voor de productie van een aantal onderdelen (waaronder schermen) te kopen en aan de fabrikanten te leasen.
Het kopen van JDI is dus een mogelijkheid om de productie zelf te gaan doen. Een sterfhuis is ook mogelijk, maar dan krijgt Apple een aantal waardevolle patenten in handen. De oude vorderingen leveren zo toch nog geld op.
Zoiu kunnen, ik weet het niet. Ik vind het wel opvallend dat Apple zo veel geld stopt in een bedrijf dat zo worstelt en waar andere investeerders afgehaakt hebben. Er zijn vast rationele redenen voor, maar wat die precies zijn kunnen we alleen maar naar raden.

Apple heeft overings al afgeschreven op zijn vorderingen dus winstgevend zal het niet gauw meer worden. Daarbij stelt Apple hele hoge eisen aan de rentabiliteit van zijn activiteiten. Het lijkt er daarom op dat hier vooral strategische aspecten een rol spelen en winstgevendheid ondergeschikt is. Apple heeft gewoon meer dan één leverancier nodig om ze tegen bodemprijzen te laten produceren. Anders lukken die wurgcontracten niet.
Mogelijk heeft Apple er zelf een aantal machines staan. De patenten lijken ook wel interessant, want die maken het mogelijk om goedkoop grote schermen te maken. JDI was overigens ook partner in het ontwikkelen van safierglas en heeft daar ook een paar patenten van in handen. Daar weet Apple natuurlijk alles van, de concurrentie niet.
Een soort sterfhuis is inderdaad wel het meest voor de hand liggend.
Zolang LCD goedkoper blijft dan OLED of een betere yield heeft dan MicroLED wel idd
Oled vs lcd in prijs is nog steeds enorm, kijk maar eens wat het kost om een Oled te vervangen honderden euro's lcd paar tientjes. Kwalitatieve goede lcds zijn prima kijk maar de iPhone xr... En ik hoop dat dadelijk de se2 uitkomt
de Macbooks en iMacs gebruiken geen Oled toch? ik denk daarvoor (gokje)
De Macbooks en iMacs gebruiken inderdaad nog gewoon IPS LCD. De Touchbar op de Macbook Pro's zijn wel Oled.
De ontwikkeling is al langer gaande dat ze minder afhankelijk willen worden van leveranciers. Dit is een volgende stap.
Het kan ook gaan om de patenten. Ik heb even niet paraat of en welke patenten JDI bezit.
Worst case scenario: kopen vanwege patenten en vervolgens de 'sterfhuisconstructie' hanteren; intellectueel eigendom gestript, bedrijf laten doodbloeden.
Apple doelt nergens op, dat kun je immers alleen doen met een uitspraak en dat is nou net iets dat ze niet gedaan hebben. Het is zelfs niet 100% zeker dat Apple een overnamekandidaat is.

De bedoeling van Apple (dat is iets anders en daar is wel over te speculeren), als dat inderdaad een overnamekandidaat is, is waarschijnlijk om goedkoper aan IPS-panelen te komen voor de producten die dat nog gebruiken. Ik vraag me af of dat echt goedkoper is, maar opzich is het wel een veelgebruikte tactiek voor kostenreductie om je leveranciers over te nemen.
"sinds Apple op oled-schermen is overgestapt is het lastig om winst te blijven maken"
Uhm, de meest populaire telefoon (individuele) telefoon is toch de iphone XR zonder oled-scherm?
mooi dat ze die geld berg voor iets gebruiken
Dat is niet zeker. Inversteren in deze oude tech is niet zinvol. Dat kan neerkomen op geld weggooien-een beursgenoteerd bedrijf zou dit niet doen.
Ze investeren in een bestaand bedrijf dat waarschijnlijk met extra financiële middelen stappen kan gaan maken. Bij dit soort zaken komt gebrek aan vernieuwing niet zozeer door gebrek aan kennis bij de medewerkers maar door gebrek aan geld om te investeren.
Oude technologie, het is volwassen technologie.
Die apple Pro Display is voor een reden geen oled, net zo als er bijna geen oled monitors bestaan.

oled is leuk voor content consumptie in het donker en maakt alles dun. Voor de rest is IPS LCD gewoon interessanter.
Nu Investeren in oled zou dom zijn, dat vliegt er toch weer uit.
Oled is zuiniger, dunner, heeft betere kijkhoeken, mooiere kleuren en oneindig contrast. Waarom is IPS LCD beter?
Goed genoeg (voor de consument) en VEEL goedkoper?
Grote OLED schermen zijn nog steeds zeer duur.
prijs kan inderdaad een argument zijn.
Oled is niet zuiniger, van af het moment dat ze helemaal opstaan en niet slechts een aantal en dim verbruiken ze meer dan een LCD scherm.

klopt ook dat ze heel erg accurate kleuren kunnen hebben, in het begin.
op een telefoon valt dat mooie leven best wel mee om dat die al snel uitschakelen en veel trucjes gebruiken om het scherm te sparen.
Maar na een poosje slijt de ene kleur al sneller dan de andere en krijg je een colour shift. Dan is dat beeld niet zo mooi meer...

Voor een toestel als een tablet, laptop, computer monitor is ips op dit moment nog steeds de interessantste technologie, en daar is die kijkhoek niet zo belangrijk voor.
Meer lichtopbrengst en geen inbranding.
2 dingen die belangrijk zijn voor mobiele devices
deleted

[Reactie gewijzigd door domi1kenobi op 31 december 2019 10:11]

JDI maakt met name lcd's voor iPhones, maar sinds Apple op oled-schermen is overgestapt is het lastig om winst te blijven maken.
Dus apple neemt minder spullen bij ze af (quote uit bovenstaand artikel) En jij vind blijkbaar dat Apple er goed an doet om te blijven investeren in een bedrijf dat failliet aan het gaan is en waar ze al een paar honderd miljoen dollar in geinvesteed hebben, en waar ze minder schermen van afnemen.

Sure.
Correcte analyse van je, apple kan zelf bepalen waar ze de output van die fabriek in stoppen.
Als ze volgend jaar nu met die iphone 8 SE starten hebben ze een gigantische interne afzet markt
Zoals in september al werd besproken, gaat Apple zijn investering in JD vergroten. Dit omdat Harvest Tech Investment Management zich heeft teruggetrokken. Bij JD zijn ze voor meer dan de helt afhankelijk van Apple. de zgn SE2 zou ook wel eens uit kunnen komen met LCD-scherm. en als spare-parts zijn ook nog schermen nodig
Je bedoelt, wie voor 60% van zijn omzet afhankelijk is van een enkel ander bedrijf, loopt enorme risico's.

En het is zo dat verschillende investeerders uit Taiwan en Hong Kong de afgelopen maanden hebben afgezien van investeringen van honderden miljoenen dollars. Nu moet Apple gaan betalen, om JDI niet kopje onder te laten gaan.

https://www.ft.com/conten...15-11e9-9743-db5a370481bc

[Reactie gewijzigd door We.are.cake op 30 december 2019 14:17]

Apple heeft van de zomer ook al 100 miljoen dollar gegeven aan die fabriek geloof ik.
Na er zoveel poen in te rammen snap ik ergens wel dat ze het nu simpelweg willen overnemen, het bedrijf heeft niet voldoende klanten om het bol te werken en blijkbaar is het voor Apple nogsteeds lucratief (eenmalige investering zal wellicht op de lange termijn alsnog geld schelen, en ze hebben cash reserve zat).
Na er zoveel poen in te rammen snap ik ergens wel dat ze het nu simpelweg willen overnemen, het bedrijf heeft niet voldoende klanten om het bol te werken en blijkbaar is het voor Apple nogsteeds lucratief (eenmalige investering zal wellicht op de lange termijn alsnog geld schelen, en ze hebben cash reserve zat).
Dit is helemaal niet zo. Apple heeft wel geoppert om de terugbetaal termijnen te verkorten:

https://appleinsider.com/...ith-shorter-payment-terms

Maar meer is niet bekend van wat ze willen.Ze zijn over op OLED, dus investeren in de tech van gisteren is niet iets wat een beursgenoteerd, Amerikaans bedrijf zomaar zou doen.
Dit is helemaal niet zo. Apple heeft wel geoppert om de terugbetaal termijnen te verkorten:

https://appleinsider.com/...ith-shorter-payment-terms
Dat is weer een ander artikel met blijkbaar een nieuwe set maatregelen. ;)
Ik had het over: nieuws: 'Apple geeft Japan Display 100 miljoen dollar om faillissement te voo...
Maar meer is niet bekend van wat ze willen.Ze zijn over op OLED, dus investeren in de tech van gisteren is niet iets wat een beursgenoteerd, Amerikaans bedrijf zomaar zou doen.
Alleen voor Watch en bepaalde iPhone's he. Er zijn nog meerdere iPhone modellen zonder OLED en de Macbook's gebruiken ook LCD. iPad idem dito.
Ja, echter:
JDI maakt met name lcd's voor iPhones, maar sinds Apple op oled-schermen is overgestapt is het lastig om winst te blijven maken.
Dus denk ik dat het niet raadzaam is om er nog geld in te gooien.
Niets houdt ze tegen om met die fabriek nieuwe producten te gaan maken. Daar werken mensen met verstand van displays en productiecapaciteit van displays. En Apple heeft het geld om de nodige innovaties mogelijk te maken.
Dat is een mogelijk scenario, het andere scenario is dat Apple bewust te weinig producten afneemt om het bedrijf lucratief te houden of het bedrijf anderszins in de schulden steekt, zodat ze het goedkoop kunnen overnemen.

Dat is overigens niet als Apple-bash bedoeld, het kan best dat die zakentactiek in Nederland is uitgevonden door Philips. Dat neemt niet weg dat je dat als toeleverancier ook wel aan kunt zien komen en contractueel dicht moet timmeren, dus alsnog geen bash.
Je loopt risico's als je teveel op 1 paard wed. En dat ze met Apple in zee gaan is nog altijd een eigen keuze.
Daar staat Apple inderdaad wel een beetje om bekend, maar daar staat tegenover dat je als leverancier wel kans maakt op een groot contract dat door de aantallen alleen al lucratief kan zijn. In dit geval is mij nog niet helemaal duidelijk of het om een slecht management gaat van Apple (dus of Apple er echt wat mee opschiet) of om het toepassen van een zakentactiek die Philips, en in navolging van Philips bijvoorbeeld ook VDL, zo nu en dan benut hebben. Namelijk een leverancier financieel afhankelijk maken en daarna bestellingen schrappen om ze in moeilijkheden te brengen waardoor ze goedkoop over te nemen zijn.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 december 2019 23:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee