Gerucht: LG Display halveert productie lcd-panelen voor televisies

LG Display zou vanaf volgend jaar de productie van lcd-panelen voor televisies zo goed als halveren. Dat stelt de Zuid-Koreaanse website The Elec. Deze stap zou ingegeven zijn door gedaalde prijzen en past ook in de geplande overgang naar de productie van oledpanelen.

Het plan om de productie van lcd-panelen bijna te halveren zou samenhangen met de flink gedaalde marktprijzen voor deze panelen, schrijft The Elec op basis van een bron binnen de industrie. Dit jaar zou de omzet uit lcd-panelen nog wel drie keer zo hoog zijn geweest als de omzet die samenhangt met de levering van oledpanelen, maar de verwachting is dat oledpanelen 60 procent zullen vormen van de totale verkopen van alle televisiepanelen.

LG Display zou niet van plan zijn om te snijden in de leveringen van lcd-panelen voor de it-sector, waarbij het gaat om lcd's voor monitoren, tablets en laptops. Dit segment zou tot nu toe een goede winst opleveren. De omzet van LG Display was vorig jaar voor 40 procent toe te schrijven aan tv-panelen, gevolgd door 'it-panelen' voor 36 procent en smartphonepanelen voor 24 procent.

Mede door de massaproductie in de Chinese fabriek in Guangzhou verwacht LG Display dat het aantal van 2,9 miljoen geleverde oledpanelen uit 2018 zal stijgen naar zo'n 4 miljoen exemplaren dit jaar. In 2020 moet dat vervolgens uitkomen op 5,5 miljoen geleverde panelen, om in 2021 op te lopen naar 7 miljoen stuks en in 2022 naar 10 miljoen exemplaren. Die verwachting hangt samen met het feit dat LG Display momenteel nog altijd de enige fabrikant is die grote oledpanelen voor televisies maakt.

LG Display is niet de enige speler die flink snijdt in zijn lcd-panelenproductie. Onlangs liet Panasonic weten dat het de stekker trekt uit de productie van lcd-panelen voor automotive en industriële toepassingen. De Japanse fabrikant stopte in 2016 al met de productie van lcd-panelen voor televisies. Als motivering voor deze besluiten wees Panasonic op de stevige concurrentie bij lcd-panelen, waardoor de prijzen flink onder druk staan. Hierbij gaat het met name om de opkomst van Chinese producenten van lcd-panelen.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-12-2019 • 11:56

86 Linkedin

Reacties (86)

86
80
50
9
0
22
Wijzig sortering
Hoe meer OLED productie hoe liever, misschien zien we volgend jaar wel de eerste OLEDs die consistent onder de €1000 gaan zitten.
Hoewel OLED natuurlijk een mooier beeld heeft maak ik me nog altijd zorgen over inbranders. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden met realistische use cases die inbranders veroorzaken
Daarom snijden ze ook niet in "IT-LCD's", ergo monitoren die (mogelijk) lang hetzelfde beeld laten zien.
Mijn OLED gaat als ik op pauze druk gewoon na 3 minuten in screensaver, en heeft 5 jaar na dato nergens last van, terwijl mijn HTPC er ook op staat (=computerbeeld), maar die heeft dus ook een redelijk strakke screensaver timing, dus als je een beetje verstandig je apparatuur instelt hoeft er geen probleem te zijn.

Als je altijd maar één spel met dezelfde UI op je PS4 speelt is OLED idd misschien niet de verstandigste optie.
Dit lost natuurlijk het probleem niet op. Inbranden van oled is eigenlijk niets meer dan het minder fel branden van leds door slijtage. Deze slijtage gaat sneller wanneer iets heel fel wit is waarbij alle leds op vol vermogen branden. Ongeacht of je een screensaver gebruikt gaan de leds dus altijd na verloop van tijd minder fel branden. Je ziet het alleen niet omdat alle leds dit doen. Dit betekend echter wel dst na verloop van tijd de beeld kwaliteit behoorlijk achteruit gaat. Watwel erg helpt is de max brightness drastisch te verlagen. Waarbij de leds op het paneel maar op de helft van het vermogen branden en hierdoor dus bijna niet slijten. Je hebt dan alleen wel een minder vibrant look op je tv
Het gaat het snelst als je één kleurencomponent maximaal laat branden. Als je wit neemt, dan heeft de televisie vrijheid om te kiezen tussen de witte subpixels laten branden, of de RGB-subpixels laten branden en dat daar maakt het apparaat dan ook goed gebruik van, waardoor wit beeld een aanzienlijk minder extreme test voor het paneel is dan bijvoorbeeld fel rood beeld,.
Mijn LG oled gaat inderdaad vrij snel op screensaver, zet op pauze loop naar de keuken en terug en hij springt of staat al op de screensaver.
Dat en helderheid, dan legt oled het af tegen de lcd’s (noemen ze qled) van Samsung. Als je alleen met weinig licht tv kijkt of in de avond heeft oled de voorkeur. Weet niet of de lcd’s van LGe kwalitatief tippen aan die van Samsung. Dan zou het zonde zijn.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 4 december 2019 12:19]

Sorry maar echt volslagen onzin, oled gaat al dubbel zo helder als welke lcd van 5 jaar geleden dan ook. Die waren toch ook niet onbruikbaar toen? Gaat alleen maar om piekhelderheid bij hdr, al is door het superieure contrast het totale hdr plaatje alsnog beter dan bij een qled.
Het is natuurlijk andersom. Alleen als je met heel fel licht kijkt heeft LCD de voorkeur. Voor alle andere toepassingen is oled superieur.
Klopt, maar daarnaast zorgt de hogere helderheid van een FALD LCD ook voor betere HDR weergave doordat de piek helderheid veel hoger ligt. Daar staat dan wel weer tegenover dat een OLED scherm weer veel beter is in het weergeven van donkere HDR beelden doordat pixels individueel uitgeschakeld kunnen worden. Dat kan een FALD LCD weer niet en moet het doen met een beperkt aantal zones.

Persoonlijk heeft mijn voorkeur een betere HDR weergave aan de piek helderheid kant, dus dant wint LCD het met gemak.

Bron: https://www.rtings.com/tv...e-quality/peak-brightness
Piek alleen is niet zo relevant, het gaat om het verschil tussen donker en licht, dat bepaald uiteindelijk hoe HDR 'highlights' uit het beeld knallen.
Precies, daarom benoemde ik ook het voordeel van OLED in het donkere deel. Maar een FALD LCD scherm kan ook al op een minimum helderheid zitten van 0.26 nits. Daarentegen zetten nieuwe OLED schermen zeker stappen in piek helderheid en kunnen nu ook 800 nits doen in een 10% window. Dus tenzij FALD LCD schermen snel richting de 2000 nits gaan wordt het voordeel t.o.v. OLED steeds kleiner op het gebied van piek helderheid.
Als je de lamp bij LCD uitschakelt, dan heb je inderdaad perfect zwart, dus kun je inderdaad in de specificaties hele lage minimumhelderheden neerzetten. Dat komt evenwel niet bepaald overeen met de werkelijkheid: Wat het scherm toont is een compromis. Als er zwarte delen in beeld zijn kan de lamp niet maximaal en haalt het scherm zijn spectaculaire helderheden niet, als er witte delen in beeld zijn kan de lamp niet uit en haalt het scherm zijn zwartwaarden niet. Hoe erg dat compromis is hangt af van het aantal zones en het pijnpunt voor FALD-televisies is dat alleen de duurste modellen een beetje redelijk aantal zones hebben. Bij keus tussen een B9 of C9 enerzijds en een FALD met genoeg zones anderzijds wordt de koop van de OLED, die hoe goed je FALD ook is technisch sowieso in het voordeel blijft, wel een erg makkelijke keus.
Speel dit af en je begrijpt meteen waarom OLED-televisies veel beter geschikt zijn voor HDR dan FALD LCD: https://www.youtube.com/watch?v=8uLEuS00Rxk
Wist niet dat Youtube tegenwoordig HDR ondersteund? :o Mooie video ook wel 8-)
Dat is inmiddels achterhaald. Een LG C9 Oled is zo fel in helderheid dat je die wel lager moet zetten. Dat is niet prettig voor je ogen.

Het oneindige contrast en ultra zwart waarden maakt Oled het beste in beeldkwaliteit wat nu te koop is. Pas wanneer je zelf in een thuis kijkt merk je het pad goed.

En veel scherper en gedetaileerder dan Plasma. HDR maakt een groot verschil.
Uhm nee. Bij vrij normale huiskamerverlichting is het ook al een twijfelgeval en is het waarschijnlijk niet donker genoeg voor OLED om tot zijn recht te komen. Dat is geen "heel fel licht", het is normaal licht.
Ik weet niet wat je onder 'normale huiskamerverlichting' tijdens het kijken van televisie verstaat, maar in mijn ogen is het normaal dat je het licht wat dimt als je serieus een film wilt gaan kijken en wil genieten van de beeldkwaliteit. Voor het kijken van het NOS journaal zal beelkwaliteit een worst wezen.

Welk % van de films/series worden in de avonden met wat sfeerverlichting gekeken en welk % op een klaarlichte dag/met alle lampen op volle kracht aan?
Nou ja, er zijn ontelbaar veel verlichtingsituaties te bedenken.

Maar ik denk dat in een standaard situatie, er genoeg licht is om bijv ook een boek te kunnen lezen. Dan heb je na zonsondergang al aardig wat licht nodig. Een vrij normale situatie, de meeste mensen zitten niet alleen in de kamer en een film kijken is een specifieke uitzondering.

In deze super normale situatie wat betreft verlichting, is het eigenlijk al niet donker genoeg voor OLED. Wat voor mij de conclusie geeft dat OLED grotendeels onzin is, buiten dan die keer dat je in het duister een film kijkt. Wat ik nooit doe, zou na 20 minuten hoofdpijn en slaap krijgen.
In wat voor zonnestudio zit jij dan tv te kijken? Ik heb niet alle lampen uit staan maar met standaard sfeerlicht in de avond is HDR content op m'n Oled af en toe al behoorlijk fel.

Ik ga dan toch echt niet voor de lol naar een LCD met grijswaarden zitten kijken.. ;)
Zoals ik al zei, genoeg licht om nog een boek te kunnen lezen. Sfeerverlichting is daar al te zwak voor. Dat heeft niets met een zonnestudio te maken, het is gewoon normale verlichting.
Raar dat mijn reactie naar beneden wordt gemod want het is gewoon ontopic maargoed..

Maar om een boek te lezen heb ik dan weer een leeslamp die ik aan en uit kan zetten. Maar zelfs is zo'n omgeving is zwart gewoon nog grijs op een LCD. Of je moet het contrast zo hoog zetten en de helderheid zo laag dat alle detail verloren gaat.
Onzin wij kijken tv (film, serie, of journaal) bij normale kamerverlichting in de avond. En overdag gewoon met gordijnenen open. . Geen enkel probleem. Je hebt gewoon geen idee waar je het over hebt.
Kolder, juist in een situatie waarin je 's avonds een boek kunt lezen kan een OLED dusdanig veel licht produceren dan je je als je er naar kijkt verblindt raakt. Het is precies om deze reden dat LG een functie in de TV heeft gebouwd om in de avond de lichtsterkte te verminderen, omdat ze, als je ze op maximale sterkte zet, meer licht geven dan prettig is.

De mijn staat normaliter op 70%.
Maar een LCD kan dat licht ook produceren, en nog meer ook. Er is dus in die gangbare situatie geen enkel voordeel voor OLED.
Ik ben van mening dat ik bij normale kamerverlichting last heb van stoorlicht van LCD's, maar stel dat ik jouw stelling voor waar aanneem. Dan heb ik nog steeds het voordeel van de veel betere kijkhoek en lagere bewegingsonscherpte.
Een OLED-televisie héél veel feller dan wat je in het verleden gewend was en in die zin meer dan uitstekend te gebruiken bij normale huiskamerverlichting. Alleen als je in het verleden (zegmaar beeldbuistijdperk of LCD-tijdperk voor 2015) geen televisie kon kijken zonder de gordijnen dicht te doen, moet je na gaan denken.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 4 december 2019 14:20]

Tja, vraag mij altijd af wie dit soort dingen zegt? Heb je zelf een OLED? Kan mij het bijna niet voorstellen.

Ik had een 55" LG Full HD, 3 maanden terug een 65" 4K LG OLED gekocht. Daarvoor een Panasonic Plasma (die nu bij moeders aan de muur hangt). Heb ooit 1 LCD TV gehad, die heb ik 2 weken thuis gehad, omgeruild en overgestapt. Ik ga nooit meer terug. Inbranden, geen last van gehad niet op de Plasma of de OLED. Ik houd er wel rekening mee, dus helderheid zet ik bv wat lager, rond 60%, contrast ook iets lager. En omdat we vooral films en versies kijken, zou ik net weten wat moet inbranden. Geen zender embleem inbeeld, of rare balken, etc. Dan is risico minimaal naar mijn idee. Oh ja, ook de PS4 die er aan hangt, maar ja, die heeft ook geen hele helder items in de games en met een uurtje of wat om de paar dagen. Ook geen punt.

Geen LCD die in de buurt komt van Plasma en tegenwoordig OLED. Mijn 55" was iets minder als de zon de kamer in kwam. Maar de 65" is gewoon perfect, ook bij veel licht in de kamer.
Geen LCD die maar in de buurt komt met kleur en contrast, beetje goeie film (Voor mij vooral SF en fantasy) heerlijk kijken.

Zeker als je de TV's in een winkel naast elkaar bekijkt, dan is LCD(Of QLED) gewoon geen vergelijk met de laatste OLED.. En ja, ik koop ze in een winkel, zodat ik goed kan vergelijken, en ja, en dan betaal je mogelijk iets meer maar nooit schokkend. Maar dat heb ik er graag voor over, beste service en doordat ik alles daar haal, zit ik met de meeste items die ik koop op of net boven de beste prijs die ik op internet kan vinden.
Blijkbaar weet je er niet erg veel vanaf, led tv's bestaan niet het zijn gewoon LCD schermen...
Je valt vooral zelf door de mand. Ik stel nergens dat een LED TV geen LCD scherm is, het is gewoon een ander type backlight.
Niks persoonlijks, ik geef alleen commentaar op onwaarheden?
Je hebt gewoon geen idee waar je het over hebt, duidelijk geen ervaring met OLED.
Verder maakt het mij niet uit wat voor tv je zelf beter vindt. Ga alleen geen onzin vertellen.
Nog steeds geen weerwoord of argument.
Beeld van OLED is gewoon beter dan LCD bij normaal gebruik. Totale onzin dat OLED alleen in een donkere kamer to zijn recht zou komen. Wel is het zo dat in een donkere kamer OLED nog mooier beeld geeft dan LCD. Maar goed, als ik donker wil zitten ga ik wel naar de bioscoop.

Ik ben nogal een beeld en geluid nerd. Dat wil dus zeggen dat ik films en series wil kijken met het beste beeld en geluid. Zowel overdag en in de avond in een normaal verlichte kamer. En ja, met licht waarbij ik ook de krant kan lezen. Eerst Plasma en daarna OLED winnen het toch echt van LCD.

Geen idee wat voor weerwoord of argument je wilt horen?
Dit is toch redelijk het standpunt van zo ongeveer de meeste testen, reviews, etc. En toevallig ben ik het daar volledig mee eens. Ga eens kijken in een winkel en ga de high end LCD en OLEDs eens naast elkaar bekijken. Dan heb je je argumenten.
"Totale onzin dat OLED alleen in een donkere kamer to zijn recht zou komen."

Goed onderbouwd. Het is zo omdat ik dat zeg, dat is je argument?
Je hebt duidelijk geen enkele ervaring met een moderne Oled.

Lees je eens wat beter, de oled techniek is niet meer te vergelijken met die van een paar jaar geleden.
Inderdaad, dus hou maar op met reageren. :)
Heb je dat wel eens zelf bekeken? mijn LG OLED55BV6 staat op ~30% brightness, want als ik hem op 100% zette, en er kwam opeens een volle zon in beeld (vanuit een donker shot) begonnen letterlijk mijn ogen te tranen van het plotselinge felle licht....
Toegegeven, mijn huis is van nature wat donker, maar zeker geen verblinde kelder kamer oid...
Nou ik vind het contrast echt mooi, maar bij een vriend laatst de F1 gekeken en vond het beeld beduidend minder helder. Nu kijk ik amper tv en als dat is met name in de avond, dus zou oled mijn voorkeur hebben, maar schrok toch even van oled tv in daglicht.
Hier idem dito, ik kijk vooral sport en we hebben zeer grote glaspartijen in huis. Na het testen van een OLED toch gekozen voor een Sony FALD LCD. Voor onze usecase komt dit beter uit.
Voo de film is er de projector in de mancave en dat is nog altijd meer immersive dan een 65inch paneel
Er zijn ook LCD's met inbranders.....En plasma stond bekend om inbranders, ik had een laat model van Plasma die ik van de week na 9 jaar gebruik heb weg gedaan en 0 last van inbranders. Tja, je kan je om van alles zorgen maken. Feit is dat OLED momenteel gewoon het beste beeld geeft en voor rond de 1000-1200 heb je een uitstekend 55" model.
Dat een feit noemen is heel kort door de bocht, er zijn bepaalde aspecten (feitelijk) beter aan OLED en bepaalde aspecten is LCD beter. Wat het beste is hangt dus compleet samen met de voorkeur (mogelijk afgedwongen door de omgeving) van de aspecten die de kijker wenst/nodig heeft...
De eerste generatie OLED had hier heel af en toe last van, maar de momentele generatie al niet meer. Mits deze gebruikt worden zoals omschreven in de handleiding. Je mag namelijk niet zomaar de stroom er af halen door bijvoorbeeld met een klik-aan-klik-uit systeem. Dat zorgt voor inbranding. De televisie moet eerst in stand-by, hiermee wordt een beveiliging opgestart die inbranding tegengaat.
Ik heb een OLED TV van 55", nu al ruim 2 jaar. Nog steeds werkt het perfect, al is de software traag, maar ik zie geen inbranders.
Het NPO logootje is erg Oled onvriendelijk, met z'n felle saturated oranje effen kleur. Kheb na drie jaar gebruik van m'n LG B6 nu een blauw npo-logootje (geinverteerde kleur) over alle niet-npo content. Maar dat was bij m'n laatste plasma tv ook wel zo (alleen niet zo scherp en duidelijk).

Het is het nog steeds enorm waard, daar niet van.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 4 december 2019 12:35]

Helaas zijn OLEDs gevoelig voor zonlicht. Iedere handleiding waarschuwt dat je een OLED niet in direct zonlicht mag hangen. In een woonkamer kan dat vaak erg onhandig zijn.

Edit: om het duidelijker te maken en zoals @Rooverz aangeeft, OLED panelen beschadigen wanneer er direct zonlicht op komt. In sommige gevallen is dit te herstellen m.b.v. de pixel refresh optie van de TV. Neemt niet weg dat er een risico bestaat.

[Reactie gewijzigd door Ronwiel op 4 december 2019 13:49]

Je doet alsof ze beschadigen door zonlicht, wat onzin is.
Het beeld is gewoon niet mooi als de zon er direct op schijnt, maar dat is bij elke tv/monitor zo.
Nee, bij Oled is dit anders. Je krijgt vlekken in beeld, en deze blijven (tijdelijk) zichtbaar als de zon er niet meer op staat. Kun je niet anders dan je TV binnen invallend zonlicht plaatsen, dan wordt Oled afgeraden. LG waarschuwt hier ook voor. Het LG Oled topic is voorzien van gebruikerservaringen wat dit betreft.
Nee, het paneel kan verkleuringen geven door zonlicht. Google maar eens. Dit is voor mij de reden om geen oled te kopen.
Anoniem: 181786
@Ronwiel4 december 2019 13:24
Ik heb gelezen dat na verloop van tijd kleuren minder worden en dat het ongelijkmatig slijt op een oled paneel. Dus schijnbaar heeft oled niet enkel voordelen maar ook nadelen.
Dat was in 2012 zo met de panelen van Samsung, die gebruikten verschillende kleuren oleds waarbij de blauwe sneller verkleurden dan de andere. Vandaar ook dat ze ermee zijn gestopt. LG gebruikt witte oleds en kleurenfilters waardoor ze hier geen last van hebben, hier hebben ze het patent voor vandaar dat alle oleds bij LG vandaan komen.
Nee geen last, want er worden geen gekleurde leds meer gebruikt.

Wat nog wel steeds een risico is is inbranding, maar dat is geen groot risico. Zo gebruik ik mijn 2016 oled 90% voor gaming en dan vaak maanden achter elkaar hetzelfde spel, maar nog steeds geen inbranders of zelfs maar retentie gezien. De recentere modellen hebben het nog beter voor elkaar.
Tjah en bij een LCD neemt de helderheid van de backlight ook af na een x aantal jaar.. en krijg je onregelmatigheden op het scherm te zien, vooral zichtbaar bij hele lichte/witte beelden.
Hoe meer OLED productie hoe liever, misschien zien we volgend jaar wel de eerste OLEDs die consistent onder de €1000 gaan zitten.
Ik zie al twee OLED TV's die net onder de €1000,- zijn op Tweakers Pricewatch, zelfs een uit 2019.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 4 december 2019 12:21]

Die Grundig is gewoon uit 2018. Hij in pas sinds 2019 in NL beschikbaar maar in DE kon je hem in September 2018 al krijgen.
Ze zitten al een tijdje consistent onder de 1000 euro. Gewoon dit topic in de gaten houden: [Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
Hoe meer OLED productie hoe liever, misschien zien we volgend jaar wel de eerste OLEDs die consistent onder de €1000 gaan zitten.
Grotere OLEDs mogen nog wat goedkoper. Ik heb zojuist maar een 75" LCD gekocht als vervanging van beamer. OLED was nog echt wat te duur vond ik zelf.
Met black friday was de 55c9 voor 1200e te krijgen ;)
De lcd liefhebbers zeiden ook altijd dat plasma schermen minder waren door dat inbranden.
Ik heb al 10 jaar een plasma van Samsung en wacht nog even voordat ik over ga naar oled.
En dat inbranden,niks van gemerkt en ja ik kijk ook niet een hele dag naar hetzelfde logo.
Ik heb hetzelfde "Probleem" met een Pana Plasma uit 2007. De VGA ingang is jaren geleden stuk gegaan, gebruik tegenwoordig sowieso HDMI, de rest is nog prachtig. Al twee een OLED TV gekocht, beide malen mislukt (voorraad op, en een fake deal).

Maar raad eens? Van mijn top-zoveel films, b.v. LOTR, is er nog nauwelijks iets in 4k te krijgen.
voor HD content vind ik een 65" eigenlijk te groot... dan moet mijn stoel heel wat naar achter.
Ik wacht wel geduldig tot de plasma de geest geeft... de kleuren kunnen elke moderne Tv nog steeds recht in de oogjes kijken...
Heb ook jarenlang een Panasonic plasma gehad maar met een LG Oled ga je er echt behoorlijk wat stappen op vooruit;

- Kleinere pixels
- Nog weer wat betere kleuren, zeker in combinatie met iets als Dolby Vision
- 4K upscaling. Dus ook 1080p ziet er gewoon prachtig uit
- Het geluid wat uit die dingen komt (heb een C8) verbaasde mij in positieve zin. Zonder soundbar of surround set behoorlijk laag en breed geluidsbeeld.

En ga dan gewoon voor de 55" ;)
Je koopt geen 4k TV voor de resolutie maar voor de HDR kwaliteiten.
Hallo Pendaco en Aval0ne,
de kleinere pixels hebben vooral zin voor 4k materiaal.
Tuurlijk, opschalen zal vast helpen, maar linksom of rechtsom moet je er pixels "bijverzinnen". Veel algoritmes kunnen daar aardig wat mee, maar dan nog...
Kleuren, geloof ik: om eerlijk te zijn is mijn plasma helemaal niet zo zwart, tenzij je echt in het donker kijkt, omdat er zelfs bij gedempt licht nog aardig wat reflecteert. Ik heb een dikke zwarte rand om mijn TV en kan zelfs bij schemerlicht (kamer duidelijk te donker en ongezellig voor iets anders dan TV kijken) nog duidelijk het verschil tussen rand en scherm zien... pas al ik de kamer vrijwel verduister is zwart ook echt zwart en zijn de kleuren echt mooi! Ik hoop dat goede OLED TVs minder reflecteren.

En wat betreft HDR: is b.v. LOTR, GoT, Star wars om er maar een paar te noemen al in HDR verkrijgbaar? Ik heb naar 4k films gezocht en ben me echt lam geschrokken, een paar mooie natuurfilms, een of twwe aardige NetFlix/Prime/.. series en dat was het dan weer... en dan zijn er al mensen die 8k willen hebben...

Dezelfde ervaring had ik indertijd met breedbeeld: toen ink in 1997 uit canada terugkwam, prees de verkoper me een breedbeeld aan, pas de Plasma erna uit 2007 had breedbeeld en pas toen was het materiaal ook breedbeeld.
Er zijn steeds meer films in uhd te krijgen. Sommigen zijn geüpscaled, andere zijn native 4k. Kijk bijvoorbeeld eens bij Zavvi. https://www.zavvi.nl/blu-ray/offers/4k-ultra-hd.list
Probleem bij plasma is dat die pixels fysiek niet kleiner kunnen worden gemaakt, daar ga je sowieso op vooruit. Ongeacht de afstand (binnen 3 meter) ziet het beeld er gewoon scherper uit. Bij plasma had ik altijd een beetje het idee alsof anti-aliasing uit stond.

Star Wars (ook de originele trilogie) staat iig nu in 4K HDR op Disney+ :)

Edit: en op Netflix zijn vrijwel alle nieuwere series/eigen films (laatste 1-1.5 jaar) minstens 4K en vaak ook in HDR. Dat laatste wil Netflix ook gaan afdwingen bij content makers.

[Reactie gewijzigd door Pendaco op 4 december 2019 16:35]

Ja er zijn inderdaad al steeds meer films te krijgen en er zaten ook een paar leuke bij.... maar mijn punt was dat als ik zelf mijn top zoveel films wil kijken, dan is het overgrote deel niet beschikbaar.
OLED brandt toch ook in? Mijn galaxy s9+ heeft in ieder geval goede inbrand plekjes na 1,5 jaar
Het is niet zozeer dat ik een LCD liefhebber ben, vind OLED schermen prachtig om te zien. Maar het (beperkte) risico van inbranden zou bij mij stress veroorzaken. Helemaal toen ik een collega hoorde die vertelde dat het RTL4 logo was ingebrand in zijn LG curved E serie uit 2016. Ik weet dat het risico op inbranden de laatste 2 jaar beperkter is geworden maar het is er nog wel.
Leuk artikel over het beperkte inbranden is hier te vinden:
https://www.homecinemamag...ar-op-inbranden-bij-oled/

en hier een leuke real life test:
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Tegenwoordig is Qled serie uit 2019 (zeker de Q80R en Q90R) een aardig alternatief voor OLED. Wellicht nog iets minder goed maar met een minimaal verschil. De 2017 en 2018 series konden niet tippen aan OLED qua beeld.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 4 december 2019 16:25]

Heb je het stroomverbruik wel eens gemeten? Dat is echt het grootste nadeel van een plasma tv. Met de aankoop van een LED/OLED tv kun je flink besparen op de energiekosten en zo je tv zelfs (deels) terug verdienen.
Ik heb 10 jaar een 50 inch plasma gehad en heb nu een 65 inch 4K LCD televisie. Ik moet zeggen dat ik verrast was van de beeldkwaliteit vergeleken met mijn plasma. Het zwartniveau is soms iets minder maar over het algemeen gewoon goed. Mooie bijkomstigheid dat mij circa 80kW per maand aan elektriciteit scheelt en op jaarbasis denk ik iets tegen de €200,-. Tegen de tijd dat de LCD aan vervanging toe is, is OLED of zijn opvolger vast een stuk betaalbaarder. :P
Als ze nu ook eens van 55 inch krimpen naar 42 inch zou hun afzetmarkt waarschijnlijk verdubbelen.
in 2020 zouden er ook 48" TVs komen .
Voor 4k content moet je dan wel zo ongeveer in de TV kruipen... bedenk dat je bij gelijke grootte maar verdubbelde resolutie 2x zo dichtbij moet zijn om gelijke scherpte te zien...
https://www.tomsguide.com...t-tv-size,news-24708.html
Dat bericht heb ik inderdaad gezien, waarschijnlijk zullen die in januari wel aangekondigd worden op de CES. Probleem is gewoon dat, dat voor veel mensen nog te groot is, 42 inch komt aardig overeen met een wat oudere 36 inch tv welke nog dikke randen had, die kunnen de meeste mensen wel goed kwijt.
En dan komen ze nu aan met 8K TV's waar helemaal geen continent voor is. De filmmaatschappijen hebben jaren terug al laten weten dat er geen andere resolutie dan UHD op de markt zal worden gebracht als fysiek schijfje. De meeste UHD's zijn op zich al geen echte 4K, maar 2K geupscaled naar 4K. Dat er native 8K op de markt komt in de nabije toekomst is onrealistisch.

Laat je daarom niet verlijden om voor een dure 8K scherm te gaan.
Anoniem: 181786
@Tirinium4 december 2019 13:26
Als er 50 inch oled tv's waren dan zou ik het serieus hebben overwogen. Nu is het er niet en heb ik een LCD gekocht. Daar ben ik de komende 5 a 10 jaar wel weer klaar mee.
Hoe je het wendt of keert, een kleiner paneel moet een goedkopere TV voor de consument opleveren, maar dat betekent vaak ook dat behalve op het paneel op de rest van de TV bezuinigd moet worden. Ik denk dat LG dat niet aantrekkelijk vindt en daarom vooralsnog vasthoudt aan 55-inch. De OLED-fabrieken draaien op volle toeren; ieder paneel dat ze kunnen maken raakt verkocht, dus er is vooralsnog niet echt noodzaak voor LG om de afzetmarkt te vergroten.

Ik denk dat we pas kleinere panelen gaan zien als LG zijn produktiecapaciteit voldoende heeft vergroot.
Pas de oled lg 55b9 gekocht aan 1199€, verwacht wel dat er volgend jaar 55 inch modellen zijn onder de 1000€. Wat is oled mooi van kleur en scherp, en vooral 100% zwart .Ik moet mijn eerste horror film nog bekijken op de oled, benieuwd hoe dat uitpakt😬
Wij hadden wel ingebrande logo's van omroep Max, met zijn niet transparante oranje logo. Ook Netflix logo was ingebrand, en teletekst was weer en verkeer ingebrand met strepen. Dat was een 2016 model. Deze waren vatbaarder voor inbranden, wordt vermeld. We kijken nu overigens niet meer naar omroep Max.Tegenwoordig gaan de NPO en RTL4 en RTL5 enz logo's over naar wel transparante logo's. Dat scheelt wel. Maar niet de NOS, daar ken ik ook gevallen van dat de letter O (is een rode letter) in was gebrand. Zo kennen wij persoonlijk meerdere mensen met ingebrande logo's. Als je veel kijkt naar deze zenders (met rode of oranje niet transparante logo's), op die plaats zijn de rode lampjes eerder versleten (na zo'n 2 jaar) en zie je daarom dat het wat donker is op die plek, je ziet dus de logo, als er een rood of oranje beeld voorbij komt. Met de huidige Oleds kan het nog steeds gebeuren meld LG zelf.

Nu hebben wij de LG Oled 65E9

Oled en LCD blijven voordelen en nadelen behouden voor alle 2 de gevallen. Het is aan de persoon zelf waarbij hij het meeste mee kan leven.Voor mij geeft Oled het beste beeld resultaat.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 4 december 2019 23:42]

Dit nieuws was al langer bekend.
Zeker op TV gebied worden er minder LCD’s geproduceerd.
Samsung brengt haar LCD productie terug en gaat nu ook OLED panelen produceren.
Pas over 5 of 6 jaar kunnen er Microled panelen gemaakt wordt. Voorlopig is OLED nog de beste oplossing en die mythe over inbranden kan de prullenbak wel in.
Zal ook wel gaan gebeuren want de grootste aanjager was Samsung en die gaan nu zelf over op OLED dus zullen om die reden hun eigen OLED’s niet gaan afzeiken.
Homecinema magazine heeft een goed stuk geschreven over het beperkte risico van inbranden
https://www.homecinemamag...ar-op-inbranden-bij-oled/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee