LG Display wil dit jaar zes miljoen oledpanelen voor televisies leveren

De ceo van LG Display meldt tijdens een persconferentie op de CES dat zijn bedrijf voor dit jaar het doel heeft gesteld om zes miljoen oledpanelen voor televisies te leveren. Dit zou een verdubbeling zijn van het aantal dat het bedrijf in 2019 leverde, aldus de topman.

Jeong Ho-young geeft aan dat LG Display zich in een moeilijke situatie bevindt door de operationele verliezen van vorig jaar, die omgerekend in totaal meer dan 770 miljoen euro bedragen. Dat hangt samen met de hevige concurrentie op de markt van lcd's, die vooral vanuit China komt, waardoor de lcd-paneelprijzen flink onder druk staan. Daar komen grote investeringen in de productiecapaciteit van oledpanelen nog bij. In de afgelopen drie jaar heeft LG Display zo'n 17 miljard euro geïnvesteerd in het opzetten en opwaarderen van de fabrieken, maar het investeringsbedrag zal volgens de ceo dit jaar niet heel hoog zijn en op ruim 2 miljard euro uitkomen.

Volgens de in september aangetreden topman zullen de cijfers verbeteren zodra de nieuwe fabriek voor grote oledpanelen in het Chinese Guangzhou van start gaat, schrijft Yonhap. De massaproductie in deze fabriek had eigenlijk al vorig jaar van start moeten gaan, maar er waren volgens de ceo enkele vertragingen. Die hebben volgens hem te maken met het verhogen van de yield rate. Hij zegt dat de massaproductie in de Chinese fabriek niet later dan het eerste kwartaal van dit jaar van start zal gaan. Volgens Jeong Ho-young zullen oledpanelen dit jaar 20 procent van de totale tv-markt beslaan, wat in de komende twee tot drie jaar naar 30 procent kan groeien, denkt hij.

Tijdens de persconferentie gaf de topman ook aan dat LG Display na dit jaar stopt met de productie van lcd-panelen in Zuid-Korea. Het bedrijf heeft twee fabrieken voor deze panelen: een in Zuid-Korea en een in China. De Chinese fabriek zal nog wel gewoon doorgaan met het produceren van lcd-panelen. De fabriek in Zuid-Korea zal volgens de ceo niet worden aangepast en gebruikt voor de productie van oledpanelen.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-01-2020 • 15:14

89 Linkedin

Reacties (89)

89
87
58
3
0
19
Wijzig sortering
Voor wie geinteresseerd is in de ontwikkelingen op schermgebied:
https://www.youtube.com/watch?v=jJyobfMlhxo
en
https://www.youtube.com/watch?v=bW2VY96-S-A

[Reactie gewijzigd door tweakradje op 8 januari 2020 17:28]

Yep die weet waar die over praat en LG zit nog niet eens op de helft van de productie capaciteit die ze daadwerkelijk hebben. Ze willen de prijs hoog houden
https://www.youtube.com/watch?v=dRWGfXpyk0c

[Reactie gewijzigd door Ryuukami op 8 januari 2020 17:38]

FOMO is top! Volg hem ook al heel lang.
Toevallig eergisteren in mijn youtube feed gekomen, ik was meteen verkocht, legt het erg goed uit en hij kan mooi vertellen 👍
Ik had dit enkele weken al gelezen, maar behalve het aantal OLED-panelen wat nu wordt genoemd als doelstelling voor dit jaar wordt is hoger dan ik eerder had gelezen. Ik denk dat dit vooral wat betekent voor de aangekondigde 48"-panelen, omdat de markt voor dure televisies eindig is. Hoe meer produktie er is, hoe zinniger het is om 48"-panelen in grote aantallen te produceren en dus neemt de kans aanzienlijk toe dat er daadwerkelijk binnen enkele maanden 48"-televisies goed verkrijgbaar zijn.

Wat betreft LCD... het is een bloedbad... maar voor LG erger dan voor Samsung, omdat Samsung nog een tiendegeneratiefabriek heeft neergezet en grotere schaalgrootte heeft. Of de Chinezen er nog aan verdienen is ook maar de vraag, die zijn goed in voor een appel en een ei iets produceren, maar ook voor hen komt het water nu wel erg hoog te staan. Ironisch verergert OLED deze situatie: De overproduktie neemt toe en de waarde die de consument eraan toekent daalt, waardoor LCD-schermen nog goedkoper moeten worden.
Right on the money. Het zou mij niets verbazen als OLED straks dezelfde kant op gaat als plasma ooit deed. Zodra MicroLED een ding wordt, zal OLED een 'budget' oplossing gaan worden en LCD verdwijnen. Prima hoor, dan hang ik gewoon een 77" wallpaper OLED op voor hopelijk € 1999,-.

Het Chinese Skyworth heeft overigens hun eigen op LG's OLED panelen gebaseerde wallpaper TV's aangekondigd, de W81 serie met respectievelijk $ 3600,- voor 65" en $ 4600,- voor 77". Er komen mooie tijden aan 8-)
De kans is inderdaad groot dat MicroLED the next best thing wordt. Samsung zal ook wel moeten opschieten, want ze verliezen op dit moment veel klanten aan LG omdat OLED gewoon beter is. Alleen op gebied van Brightness wint OLED het niet, wat voor HDR interessant kan zijn of bij woonkamers waar men erg veel lichtinval heeft.

De dikte van de tv maakt mij niet eens zo veel uit, wat voor verschil zit er in als dit 5mm is of 3cm.
Ik zie liever een uitrolbare tv die te verwerken is in je tv meubel. Op die manier kan vrouwlief niet zeuren dat de te grote tv constant zichtbaar is. :P
Je boft, die oprolbare TV is er nu.
Vorig jaar al door LG aangekondigd maar nu ook in productie.
Wel even je spaarpot omkeren of een extra hypotheek nemen!
Ja ik weet dat ze die dit jaar uitbrengen, maar is verre van betaalbaar. 3 a 4 jaar geleden waren OLED tv's ook niet te betalen. De prijs van OLED is de afgelopen jaren al meer dan 50% gedaald en zitten tegenwoordig bijna aan de prijzen van 4k led tv's jaren geleden.

Ik koop vaak wel een high end tv, maar ik zal nooit meer dan €1200-1500,- betalen voor een televisie.
Dus het zal nog wel een jaar of 5 duren voordat deze tv's een beetje betaalbaar zijn. ;)
Het nadeel van MicroLED is dat het duur is om te produceren. LCD is inmiddels goedkoop te maken, maar voor Chinezen is het genoeg om nog met winst te produceren. OLED wordt steeds goedkoper om te produceren. Voor een deel is dat omdat men de productie steeds beter onder controle heeft en de uitval steeds kleiner wordt. Met de geplande massaproductie van LG zal de prijs vermoedelijk verder dalen.
OLED geeft een uitstekend beeld. MicroLED heeft wel een hogere lichtopbrengst, maar de beeldkwaliteit is niet heel veel beter.
Gezien de prijzen zal OLED voorlopig nog wel blijven en ook naar de kleinere beeldformaten gaan. LCD zal voor monitoren ook nog lang blijven. OLED is immers minder geschikt voor relatief statische beelden. Voordat MicroLED echt een serieus deel van de markt kan winnen zijn we vijf tot tien jaar verder. Voorlopig zal het een speeltje voor de zakelijke markt en de veel eisende (en kapitaal krachtige) consument blijven.
MicroLED is eind dit jaar waarschijnlijk al op de markt, dus die 5 tot 10 jaar geloof ik niet. Samsung zou moeten concurreren met OLED en om een betere beeldkwaliteit te kunnen leveren dan hun Qled. De prijzen zullen dus vergelijkbaar moeten zijn met de huidige OLED TV"s anders verliezen ze nog meer marktaandeel.

OLED zal inderdaad nog lang niet verdwijnen, maar uiteindelijk is het alleen LG die de panelen maakt. Dus wanneer andere fabrikanten overstappen naar MicroLED zullen ze alleen nog zelf hun panelen gebruiken.
Ik denk dat je je vergist in serieproduktie en massaproduktie. Samsung heeft geen cent geïnvesteerd in de industrialisatie van microled, dus is het simpelweg onmogelijk dat er dit jaar massaproduktie plaatsvindt. Samsung maakt evenwel al tijden microledschermen voor de professionele markt. Als Samsung die divisie een microledscherm in elkaar wil laten zetten en dat aan een paar winkels verkopen, dan kunnen ze dat. Als dat gebeurt, dan zal dat om een zeer klein aantal exemplaren gaan en dan ook tegen zeer astronomische prijzen.

Massaproduktie van micrled lijkt gezien de afwezigheid van industrialisatie verder weg dan ooit, 5 jaar gaat niet gehaald worden. Reken eerder op 2030.
Waar in mijn reactie lees jij dat ik over serie of massa productie praat? Serieproduktie en massaproduktie met een k ken ik al helemaal niet...

Ik zeg dat MircoLED eind dit jaar waarschijnlijk al op de TV markt komt. Je praat hier over een niche markt met waarschijnlijk alleen grote formaten. Zoals ook in mijn reactie hieronder staat.
Massaproductie zal makkelijk binnen die 5 jaar plaatsvinden. Samsung zal wel moeten anders zien ze hun marktaandeel in rook opgaan.

MicroLED is ook geen totaal nieuwe techniek, alleen het toepassen op kleinere formaten is ingewikkeld. Maar we praten hier niet over een totaal nieuwe techniek die nog niet bestaat. Het is dus van belang dat men de productietechnieken toe kan passen op kleinere formaten en dit geschikt maken voor massaproductie. Dus waarom zou dit pas in 2030 mogelijk zijn?
Dat ik voor 1995 heb leren schrijven mag best gezien worden :)

De reden dat je schreef over prijzen vergelijkbaar met OLED was de reden tot de reactie: Dat gaat niet gebeuren. Als het dit jaar op de markt komt, wie weet, dan wordt het zeer exclusief. Massaproduktie binnen 5 jaar is nog mogelijk, een fabriek kan er binnen 2 á 3 jaar staan. Echter, als dat plaats gaat vinden, dan zou het nu moeten gonzen van de geruchten over investeringen en dat is niet het geval. Kortom, ik sluit zeker nog niet uit dat we binnen 5 jaar microled gaan zien, maar ik heb persoonlijk al de conclusie getrokken dat 2030 waarschijnlijker begint te worden.
Ik heb ook leren schrijven voor 1995, ook al was dit nou niet bepaald een woord wat ik vaak schreef, maar tegenwoordig is er nog maar een juist ;)

De tijd zal het leren, we hoeven het ook niet met elkaar eens te zijn. Het is uiteindelijk allemaal gissen. Maar sinds Samsung OLED compleet heeft opgegeven hebben ze tijd genoeg gehad om zich bezig te houden met de productieprocessen van MicroLED.
Samsung produceert geen OLED panelen, dus kunnen zich in de toekomst concentreren op een enkele nieuwe techniek (MicroLED). Waarom zouden ze dan nieuwe fabrieken moeten bouwen? Ze leveren op dit moment bijna 1/3 van alle tv's die verkocht worden. Dus ze hebben meer dan genoeg capaciteit, ze zullen eerder fabrieken vernieuwen en aanpassen voordat ze meteen even nieuwe fabrieken gaan neer zetten.
Je feiten kloppen niet: Samsung investeert momenteel €10 miljard in OLED, en onderdeel daarvan is het ombouwen van LCD-fabrieken naar OLED. Op dit punt is er grote tegenstijdigheid tussen de boodschap die op beurzen als CES uitgedragen wordt en het daadwerkelijke handelen. Op het moment dat ik dit soort berichten ga zien over microled-investeringen dan verander ik direct mijn verwachtingen. Maar er is nog iets wat je daarvoor nog zou verwachten: Op dit moment moeten in een microledscherm alle ledjes afzonderlijk aangebracht worden. Dit in tegenstelling tot LCD en OLED, waarbij de pixels allemaal tegelijk ontstaan. Als microled gaat doorbreken, dan zou ik eerst berichten over doorbraken op dit punt verwachten en daarna pas berichten over investeringen.
Dat MicroLED op de markt verschijnt betekend niet dat het gelijk de complete (high-end) markt gaat overnemen. Voor de meeste consumenten is MicroLED gewoon te duur. De productie is gewoon duur. Consumenten schermen (4k tot 65) zijn nog niet eens beschikbaar en komen dit jaar ook zeker niet. De techniek is daarvoor simpelweg nog niet ver genoeg. Massaproductie zal het wel wat goedkoper maken, maar Oled en Qled worden ook goedkoper. De productie zal een stuk versimpeld moeten worden om met Oled en Qled te kunnen concurreren.
De beeldkwaliteit is alleen beter wanneer het scherm in een erg lichte omgeving staat. Voor thuisgebruik is het verschil niet groot genoeg. Voor kleinere schermen is het verschil tussen lcd en Oled/Qled al niet groot genoeg om daarvoor ook van lcd af te stappen. Juist door de de hoge prijs en de beperkte kwaliteitsverbetering is Samsung ook erg terughoudend in het investeren in MicroLED. Voorlopig is het alleen beschikbaar voor zeer grote schermen (ook lekker grote pixels) tegen astronomische bedragen.
Hoe kom je daar bij? Ze verliezen terrein als marktleider. Vergeet daarbij ook niet dat LG niet alleen hun eigen merk tv's verkopen, maar alle OLED panelen worden door LG verkocht. Dus men verdient ook wanneer Sony, Phillips en andere merken OLED tv's verkopen.
MicroLED is de toekomst. Het beste van OLED en QLED in 1 device zonder de nadelen van beide.
Dit is toch precies wat ik zeg....
Samsung heeft gezegd nog dit jaar met 4 microLED tv's op de markt te komen. LG en en andere fabrikanten kunnen niet anders ook microLED's te verkopen maar lopen dik achter in ontwikkeling van deze techniek.
Dit moet ik eerst nog eens zien, misschien dat ze eind van het jaar inderdaad met een MicroLED TV komen, maar deze zullen nog wel erg duur zijn in het begin. Gezien LG steeds goedkoper zijn panelen kan produceren wordt het lastig om met hun prijzen te concurreren.
Daarbij worden de eerste TV's met MicroLED waarschijnlijk meer dan 60"-65", om dat dit eenvoudiger te produceren is. Verwacht dus niet dat ze met iets komen rond de 55". Waarbij ze ook in een hele andere markt komen.
LG, Sony maar ook Apple zijn al ver met de ontwikkelingen op gebied van MicroLED, dus hoe kom je er bij dat hun achterlopen? Deze merken hebben de nieuwe ontwikkeling ook nog niet per se nodig. Samsung wel, dus die zullen meer vaart gaan maken, voordat ze nog meer marktaandeel verliezen.
De 48” is een nieuwe groeimarkt voor OLED TV’s maar kan best een groot succes worden.
Veel mensen willen geen 55” of hebben een budget wat onder de €1200 ligt.
LG voert al langer de premium markt aan in de EU.
Veel mensen denken wellicht aan Samsung maar dat is dus niet zo.
Lees dit artikel maar: https://www.avforums.com/...n-premium-tv-market.16454
Mooi dat productie opgeschroeft wordt, dan zullen de prijzen in algemeen ook dalen.

De verhalen van "inbranden" betreft nog steeds een heel klein percentage mensen, de mensen wat klagen hoor je en waarj het goed gaat hoor je niet.

Als dit echt een groot issue was dan waren ze er allang mee gestopt of gingen in iedergeval de productie niet verhogen.

Oled is overduidelijk stukken beter beeld, ik vraag mij ook af wat mensen ermee doen op zonnebank stand 8u per dag op hetzelfde beeld hoe realitisch is dat?

De TV zenders hebben inmiddels ook aanpassingen gedaan waardoor het inbranden van logo,s niet zo snel meer voorkomt, daarnaast viel mij op dat bij reclameblokken de logo weg is.

Dit hoorde je ook bij CRT schermen maar ik heb werkelijk nog nooit 1 gezien bij normaal gebruik ingebrand, behalve schermen 24/7 op statisch content zoals in een machine ruimte voor monitoring etc, die waren vaak wel dik ingebrand, dit is natuurlijk geen "normaal" gebruik.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 8 januari 2020 15:54]

De verhalen van "inbranden" betreft nog steeds een heel klein percentage mensen, de mensen wat klagen hoor je en waar het goed gaat hoor je niet.
Ben ik niet mee eens. Mensen die er geen last van hebben, laten het hier net zo goed weten er geen problemen mee te hebben. (dan lees je dat ze het toestel nog geen 2.5 jaar hebben, rond 2.5 jaar is het pas te zien) Denk je dat alle mensen met een Oled burnin dit op internet gaan zetten? Mijn kennissen en vrienden hebben het niet op internet gemeld. Oudere mensen doen dat zeker al niet snel.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 9 januari 2020 15:12]

Een mens zal eerder iets negatief melden dan positief zo werkt het nou eenmaal.
Positief wordt gezien als iets heel gewoon.

Zou het probleem daadwerkelijk zo groot zijn gaat de fabrikant niet doodleuk door met de productie of in iedergeval niet de productie verhogen totdat de problemen verholpen zijn, want dat kost bakken met geld.

Ik geloof best dat er nog problemen zijn en dat er "foute" modellen in omloop zijn maar dat heb je overal mee, ik heb zelf een tijd bij een fabrikant gewerkt been there done that.

Van de miljoenen producten komt een zeer klein percentage terug voor RMA.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 9 januari 2020 16:03]

Doordat geen concurrentie is op Oled panelen gaat de ontwikkeling ook erg langzaam en de prijzen hoog.
De prijzen voor OLED tv's worden juist lager... En dat er geen concurrentie is, is onzin. Kijk naar Toshiba, Sony, Philips bijvoorbeeld.
Er is nog geen concurrentie voor LG Display, dat heeft katip2000 juist. LG Display is tot op heden de enige OLED paneel fabrikant (althans grote formaten voor televisies, kleine OLED's voor telefoons etc. niet inbegrepen).

Televisiemerken als Philips, Sony, etc. kopen hun OLED panelen ook gewoon bij LG Display in.
Wat het verschil maakt zijn de aandrijvingstechnieken en daar zien de meesten het verschil niet in.
Klopt, maar is ook bijna geen verschil in te zien. Ja, als je ze in een side by side opstelling bekijkt, maar in je huiskamer zal 99% van de gebruikers hier geen verschil in waarnemen.
Gebruiken de concurrenten geen LG panels meer?
Jawel, maar welke ontwikkelingen gaan langzaam? Moet OLED zo nodig door ontwikkeld worden? Samsung is bezig met microLED, en dat duurt ook jaren voordat het überhaupt betaalbaar is voor de consument.

Dat maakt het allemaal toch niet duurder? Je kunt tegenwoordig een 58 inch led TV kopen voor 600 euro, en een fatsoenlijke 55 inch OLED voor ongeveer 1200.

Des te meer fabrikanten LG panelen inkopen, des te goedkoper de tv's worden. Uiteindelijk toch wel concurrentie!


We hebben zelfs uitrollende OLED tv's verstopt in een brede TV meubel(achtig)

[Reactie gewijzigd door LocoDenishr92 op 8 januari 2020 15:58]

Het is natuurlijk moeilijk om te voorspellen wat er zou gebeurd zijn, mocht LG een aantal OLED patenten niet gehad hebben. Andere grote spelers zouden dan misschien ook meer investeringen gedaan hebben om eigen OLED panels te maken, maar dat zou dan niet direct de prijs van OLED's naar beneden gedrukt hebben denk ik omdat iedere speler dan ook telkens eigen R&D kost moet terugwinnen.
LG heeft natuurlijk de investeringen gedaan en ze varen er denk ik goed bij (goed voor hen) maar wat belet er hen nu om de prijs kunstmatig hoog te houden tot dat er een andere technologie op de proppen komt?
LG heeft een patent van kodak gekocht, slim gekocht dus.
Wat voor ontwikkeling wens je precies op het paneel? Op TV gebied is LG juist een van de meest vooruitstrevende leveranciers met hun webos, HDMI 2.1, extreem lage inputlag in game mode, 120Hz en compatibiliteit met Freesync en Gsync bijvoorbeeld.

Er komen komend jaar ook 8k panelen, maar persoonlijk zit ik daar niet echt op te wachten. Wat de prijs betreft, je moet niet vergeten dat dit gewoon highend techniek is... In de highend markt zijn die dingen gewoon echt al goedkoop geworden. Maar ja, als jij zit te wachten tot OLED met zijn geweldige weergave net zo goedkoop wordt als de meest bagger LCD implementaties, tja, dat is een kwestie van verkeerde verwachtingen denk ik.
Deze cijfers laten duidelijk zien dat premium TV’s in de lift zitten waarbij OLED de beste beeldkwaliteit laat zien. OLED is nog steeds in ontwikkeling en breidt uit.
Dit ziet Samsung ook gebeuren vandaar dat zij ook overschakelen op de productie van OLED panelen voor TV’s.
OLED heeft imo de afgelopen 2-3 jaar een prijsniveau bereikt wat voor de meeste (liefhebbers) haalbaar is.
Hierdoor is er een veer groter publiek gekomen welke de schermen kan betalen.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 8 januari 2020 15:34]

Dat klopt, de prijzen zijn een stuk gedaald en komen zelfs onder het niveau van premium LCD’s zoals de duurdere QLED’s van Samsung. De keuze is dan niet zo moeilijk meer.
Blijft wel slimme marketing van Samung om het QLED te noemen vrienden van mij die verder niks van tech weten, denken dat QLED hetzelfde is als OLED. Terwijl je duidelijk het verschil kan zien in beeldkwaliteit
Verschil tussen OLED en QLED zie je niet bij modellen die FALD ondersteunen. Je moet echt met een haviksook kijken wil je kwalitleitsverschil zien.
Dat verschilt dan per persoon. Ik zie duidelijk verschil in diverse woonkamers. Bij mediamarkt en dergelijke zie je het verschil minder. Vanwege de opzet hoe ze worden tentoon gesteld
Verschil tussen OLED en QLED zie je niet bij modellen die FALD ondersteunen. Je moet echt met een haviksook kijken wil je kwalitleitsverschil zien.
Kijk hier maar eens, met HDR heeft FALD dezelfde problemen als Edge led.
LOL, een q led is gewoon een lcd'tje wn de beeldkwaliteit zal nooit zo mooi zijn als bij oled...
Zeker slimme marketing, daar is Samsung heel goed in.
Zet verder een OLED en QLED naast elkaar en vergelijk deze maar eens in de winkel.
De verschillen zijn er echt, er staan ook talloze video’s hierover op YouTube.
Aangezien Samsung nu ook OLED’s gaat produceren wordt deze markt nog groter.
Samsung gebruikt alleen een iets afwijkende productie techniek vanwege het LG patent.
Nou moet ik zeggen dat ik laatst in de Mediamarkt wat van die Samsungs gezien heb en het zag er toch een potje mooi uit hoor... ook het zwart.

Maar het probleem is natuurlijk, je kunt ze meestal niet naast elkaar zetten in een winkel, je kunt meestal ook niet zelf bepalen wat er op weergegeven wordt en zo'n winkel is behoorlijk fel verlicht (wat heel gunstig is voor de perceptie van die Samsung's want hun zwart lijkt dan zwarter dan hoe het er in je eigen huiskamer waarschijnlijk uit gaat zien, vooral 's nachts). Wat er op weergegeven wordt is ook belangrijk, want met het juiste beeldmateriaal kan zo'n Samsung met local dimming ook heel mooi zwart bereiken... meestal is dat dan een groot kleurrijk object met veel zwart er omheen. Maar maak er eens een heleboel kleinere lichte objecten van met een zwarte achtergrond en opeens werkt die local dimming niet zo goed meer (laat staan als we naar sterren gaan kijken...)

Dus ja, ik snap wel dat de gewone consument er niet uit komt.
Precies wat je zegt.
In een winkel met “foute” verlichting krijg je een totaal verkeerde indruk.
Het beeldmateriaal zegt ook wat, je kunt beter je eigen TV serie/film meenemen zodat je weet hoe het eruit kan zien. Flitsende demo’s zeggen niets.
Klopt, mijn zwager kocht vorig jaar een Samsung QLED 65Q90R voor bijna € 3250.
Ik kocht drie maanden geleden een LG 65C9 OLED voor netto € 1799 na cashback.

Nu kan mijn zwager misschien niet zo goed onderhandelen, maar toch een fors prijs verschil. En dan vind ik mijn OLED een stuk mooier beeld geven dan de QLED.
Vergis je niet in dat we nu alweer halverwege de generatiecyclus zijn. De prijs van televisies is wat dat betreft zo raar. Bij release betaal je soms echt dubbel zo veel als rond black friday / feestdagen / net voor het uitkomen van de nieuwe generatie.
Daarom nooit een “nieuw” model kopen vlak na launch.. Als je minstens 6 maanden geduld kan opbrengen scheelt je dat meestal heel veel geld..
Samsung maakt geen OLED tv's en zal/kan dit ook niet doen. Alleen LG maakt OLED panelen voor TV's.

Samsung zet in op QLED, wat eigenlijk gewoon LCD is met een naam die op OLED lijkt om de consument te misleiden. Daarnaast zijn ze bezig met de ontwikkeling van MicroLED, maar dat zal nog wel even op zich laten wachten.

edit: en blijkbaar QD-OLED, waarvan ze hopen in 2025 productie redelijk op orde te hebben. In de OLED business doen ze voorlopig nog niet mee.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 8 januari 2020 17:34]

The plan includes building up two QD-OLED production lines in South Korea between now and 2025, with the first starting production in 2021.
edit: en blijkbaar QD-OLED, waarvan ze hopen in 2025 productie redelijk op orde te hebben. In de OLED business doen ze voorlopig nog niet mee.
Leuke draai eraan, maar QD-OLED is een variant op OLED net zoals WOLED een variant op OLED is. Ik weet niet of we deze week nog veel van microled gaan horen... maar ik zou me voorbereiden dat dat wel eens een stille dood kan sterven, Samsung investeert er namelijk geen cent in. Als het ooit nog komt, begint de kans dat het nog voor 2030 te koop is, te krimpen.
Samsung komt dit jaar met 4 microLED tv's voor de consumentenmarkt waaronder een 75 inch.
Euhmm ja samsung gaat met blauwe oleds werken :

https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1570705147

Dus ja samsung gaat oled tvs maken en zal dit ook doen...
Geen praktijkervaring met OLED tot op heden, maar dit argument werd ook gegeven voor Plasma TV's "vroegah". Nou is m'n Plasma TV inmiddels bijna 12 jaar oud, maar er is niets ingebrand :). Denk dat het vooral te maken heeft met wat je precies doet met een TV. Als er wisselende content op verschijnt is het issue er een stuk minder vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door ksborg op 8 januari 2020 15:24]

Ik wou dat mijn ondertussen 10 jaar oude Panasonic plasma eens wil inbranden, dan kan ik eindelijk mijn vrouw overtuigen voor een nieuwe OLED. Helaas ...
Zet er een energiemeter op :P
Nog een argument een OLED is energie zuiniger dan een in grootte vergelijkbare LCD/QLED.
Een LG OLED heeft energielabel A en een Samsung QLED energielabel B.
Misschien niet schokkend maar als je per dag een aantal uren kijkt en dit jarenlang ontstaat er toch een verschil.
En een plasma van 12 jaar past waarschijnlijk niet meer op de kaart.. Gokje, maar dat verschil is best de moeite en zou het argument voor een Oled voor hem misschien over het randje tillen ;)
Vergeet ook niet dat een energietest het energieverbruik meet met wit licht op maximale helderheid. Normaal beeld is vaak donkerder en heeft ook regelmatig zwarte delen. Bij een oled wordt er dan geen stroom verbruikt. Een LED heeft altijd te maken met òf dimming zones of gewoon een hele dikke lichtbalk. Een oled komt in de realiteit daardoor nog zuiniger uit dan uit het label blijkt.
Klopt.
Veel mensen denken dat een LCD zuinig is maar dat is dus helemaal niet zo.
In 2015 heb ik de gok gewaagd en heb ik mijn eerste OLED TV aangeschaft. Ondanks dat de TV voornamelijk gebruikt wordt voor gaming (incl. HUD), maar ook voor overige zaken zoals lineare TV (met van die leuke logo's in de hoeken), merk ik tot op de dag van vandaag nog geen burn-in en wordt hij nog steeds vrijwel iedere dag gebruikt in de woonkamer. Ik hoef niet meer terug naar een op LCD gebaseerde TV.

N=1 uiteraard :)
Zelfde geldt hier.. soms wel een tijdelijke lichte inbranding van een logo of statisch beeld maar het stoort totaal niet. Trekt tot op heden altijd gewoon weg. Helderheid is ook nog perfect
Dat heet image retention, dat staat los van burn-in en is een normaal effect wat ik vooral zie als je lang een menu open hebt gehad en dan bijvoorbeeld naar een grijze achtergrond gaat.
Niet te veel NPO kijken, dat fel oranje logootje is erg inbrand-onvriendelijk :P Mgoed, buiten dat heb ik na 3 jaar geen klachten van inbranden. En de nieuwe versies van de firmware van LG tv's heeft herkenning voor station logo's, en kan die vanzelf dimmen.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 8 januari 2020 16:37]

Niet te veel NPO kijken, dat fel oranje logootje is erg inbrand-onvriendelijk :P Mgoed, buiten dat heb ik na 3 jaar geen klachten van inbranden. En de nieuwe versies van de firmware van LG tv's heeft herkenning voor station logo's, en kan die vanzelf dimmen.
En uitkijken voor de omroep Max logo, deze is ook gemeen. Netflix logo precies hetzelfde, tijdens het browsen in Netflix blijft deze logo statisch staan in de rechter hoek onderaan, totdat je de film start.
Logo dimmers bestaan al lang. Ondanks dat zijn er toch logo's ingebrand.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 9 januari 2020 14:53]

zelfde ervaring hier onder gelijke omstandigheden. Voor mij nooit meer normaal zwart, maar gewoon OLED zwart!
Inbranden is een non-issue waar veel mensen onnodig bang voor zijn. Het is net als met plasma TV's vroeger. Ja het kan gebeuren maar alleen als je heel vaak en heel lang statische informatie toont op het scherm. Een LCD kan onder die omstandigheden ook gewoon inbranden.

OLED is fantastisch, alle andere technieken vallen erbij in het niet.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 8 januari 2020 15:27]

Non-issue zeker niet. Vorige week nog bij mijn ouders op bezoek geweest waar ik heel duidelijk onder andere het NPO tekentje in de bovenhoek kon zien van hun plasma TV. Dit was terwijl er geen beeld was (zwart beeld).
Laat hen nu net een relatief standaard gebruiker zijn. Elke avond zetten ze enkel de tv aan voor het nieuws en wat achtergronden.

Dat het jou niet is overkomen betekent niet dat het een non-issue is.

edit: dit was bij een 8+ jaar oude plasma TV.

[Reactie gewijzigd door Thonz op 8 januari 2020 16:10]

Dus NPO is bijna het enige dat altijd op die TV gestaan heeft? Vind ik niet zo gek dan...
En jouw ouders zitten er dan vermoed ik ook niet zo mee... want je hebt er toch geen last van als je alleen de zender kijkt waar dat logo op staat?
Ik denk dat de mensen die er echt mee zouden zitten als er iets inbrandt nou net ook de mensen zijn waar het niet gebeurt. Het valt namelijk pas op bij content waarbij er weinig is om in te branden (zoals films). Als je vaker films kijkt, dan heb je dus niet steeds dat logo in beeld.
Mijn 9 jaar oude plasma heeft overigens nergens last van (hoewel ik hem de afgelopen jaren ook wel minder ben gaan gebruiken ten faveure van mijn beamer).
Het ging me er meer om dat het niet een non-issue is zoals @EnigmaNL beschreef. Ze zien het wel als ze netflix kijken, daarom zijn ze ook op zoek naar een nieuwe TV. Jammergenoeg kan ik ze niet overhalen om een projector te halen want "dat is te moeilijk voor ons".... Ik ben zelf erg blij daarmee! TV uit = TV weg. Prachtig.
Ja hangt er denk ik een beetje vanaf hoe je het opvat... het is inderdaad niet zo dat het helemaal niet kan gebeuren, maar het risico is veel kleiner dan veel mensen denken.

Een projector heeft overigens weer zijn eigen problemen, dan moet je meestal wel weer in het donker gaan kijken. En wil je beeldkwaliteit die een beetje in de buurt komt van een goede TV dan moet je echt serieus aan de slag met goede beamer, goed projectiescherm, echt goed verduisteren (inclusief terugkaatsend licht van de projectie zelf dus eigenlijk alles zwart verven). Ik wil juist van mijn beamer af en hoop later dit jaar een 65" OLED te kunnen halen die de beamer vervangt. Scheelt ook met geluid en warmte want mijn beamer produceert van beiden nogal wat (maar dat is eventueel te ondervangen met een led beamer). Ik snap je ouders dus wel, beamer is toch wat meer een enthusiast dingetje.
Een projector is helemaal niet handig en de kleuren zijn niet mooi tenzij je kamer volledig donker is. Ik snap dat ze daar niet op zitten te wachten.

OLED > Projector.
Volledig mee eens.

Misschien appels met peren vergelijken, maar voor mij is de overstap van LCD naar OLED dezelfde stap als dat ik vroeger m'n "beeldbuis" heb weggedaan voor een LCD tv.

Once you go OLED...
Ben ik ook mee eens.
Maar ik heb wel de fout gemaakt om samen met mijn vader te beslissen om voor OLED te gaan in huis waar we de prijs dan hebben verdeeld des tijds. (ongeveer 2.5 jaar geleden was dat).
Want probleem is dat er heel veel tv wordt gekeken door mijn ouders, vaak hetzelfde zender(s), En ook nieuws zenders waar vaak vanonder rode balken tevoorschijn komen en een nieuws anchor in het midden van het beeld.

Dus ik heb na 1 jaar gebruik meteen al burn in gehad met zender logo's en rode balken onderaan. Gelukkig hebben ze de paneel 1 maal vervangen onder garantie omdat er een fabrieksfout was met de originele paneel. Nu inmiddels anderhalf jaar later, heeft de tv weer zwaar burn ins. Maar wel enkel op rood/paar kleurige beelden.

Ik persoonlijk kijk enkel series, films en games erop. Dus de content die ik kijk had het niet echt kunnen veroorzaken denk ik. En er is ook het feit dat die tv altijd op full brightness staat.

Want ik heb ook een 13 inch laptop met een oled paneel die 2.5 jaar oud is. Die nog helemaal geen burn ins heeft met bijna elke werkdag 6-7u gebruik.
Want ik heb ook een 13 inch laptop met een oled paneel die 2.5 jaar oud is. Die nog helemaal geen burn ins heeft met bijna elke werkdag 6-7u gebruik.
Welke type laptop is dat dan, als ik het vragen mag?
Inbranden is een non-issue waar veel mensen onnodig bang voor zijn. Het is net als met plasma TV's vroeger. Ja het kan gebeuren maar alleen als je heel vaak en heel lang statische informatie toont op het scherm. Een LCD kan onder die omstandigheden ook gewoon inbranden.

OLED is fantastisch, alle andere technieken vallen erbij in het niet.
Oled is inderdaad mooi. Dat je zegt " dat inbranden een non-issue is waar volgens jou mensen onnodig bang voor zijn" klopt niet.
Lees maar eens op forums. Zelf waren met mijn Oled ook logo's en teletekst ingebrand. Zelfde bij mijn vrienden en kennissen. Dit is meestal te zien na 2.5 jaar. Meestal door de rode of oranje logo's.

We keken afwisselend de zenders, lieten nooit het beeld op pauze staan. Trokken nooit de stekker eruit, zodat pixelrefresh na het kijken uitgevoerd kon worden. Logo dimmer stond aan. Pixelshift stond aan. Keken maar 4 tot 5 uur per dag TV. Na enkele keren handmatige pixelrefresh uitgevoerd te hebben, ging het nog niet weg. We hebben van mediamarkt een nieuwe TV gekregen.

Oled lampjes verslijten snel, na herhaaldelijk statische beeldweergaven. Om die plaatsen waar de logo's weergeven worden, zijn de kleuren weergave rood / oranje sneller op. Dat is pas te zien na 2.5 jaar. Kijk je iedere dag omroep Max, of FOX, 2 uur per dag, dat zijn ongeveer 915 uur dezelfde logo weergave in 2.5 jaar.

Microled zal daar minder last van hebben, omdat het niet biologisch is, en daardoor langer mee gaat.

Als het beeld ingebrand is, zie je het ingebrande meestal met een rode kleur in een film of wat dan ook, deze is dan een stuk donkerder dan omgeving.
Hier een voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 9 januari 2020 14:23]

Hier al 2 jaar de E7 in bezit en inbranden nog niks,speel vaak op me ps4 pro eendezelfde game.

[Reactie gewijzigd door Amaze86 op 8 januari 2020 15:26]

Echt alleen een probleem als je 8 uur lang een bepaalde zender kijkt. Dat probleem gaat uit zichzelf weg, aangezien er toch niets is op tv kan je beter streaming diensten met NPO start nemen.
Omdat een OLED-scherm niet noodzakelijk korter mee gaat dan een LCD. Een LCD kan dan niet inbranden, maar de lamp kan wel degelijk stuk. En dan wordt het of de tv weggooien, of een dure reparatie, of uren zelf hoogtechnologisch klussen om er een nieuwe lamp in te zetten. Als de lamp niet stuk gaat, hij wordt over de jaren heen wel gewoon slechter. Zelfs als je inbranden meerekent doe je daarom niet noodzakelijk korter met een OLED-televisie en zelfs mocht hij na een aantal jaar inbrandingsverschijnselen beginnen te tonen, dan maakt dat het apparaat niet waardeloos. Bij plasmatelevisies zijn er mensen die ondanks inbranden nog altijd zeer te spreken zijn over de beeldkwaliteit en het inbrandingsprobleem bij OLED is een stuk kleiner dan bij plasma.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 8 januari 2020 15:33]

"op het mooie beeld na".

Nou, als ik ooit een vraag gelijk beantwoord heb zien worden, is dit 'm wel.
Niet alleen op mooi beeld na, hoor. OLED heeft uitstekende zwart voor in donkere kamers en 's nachts en is het ook minder fel voor de ogen in tegenstelling tot de enorm felle led tv's. Mijn ouders hebben een led lcd tv en die zijn er fel voor mijn ogen. Natuurlijk kan de helderheid omlaag worden gezet maar dan is het beeld dubbel lelijk als voorheen. OLED is niet enkel mooi beeld.
Heb nu al bijna 2 jaar mijn LG OLED55E7N en daar hebben vrij wat oranje logo's op gestaan en wat andere statische beelden. Zie geen inbranding of WAT. Let wel: ik gebruik (behalve bij gaming) pixelshift en elke week zet ik de pixelrefresher (techniek die 4 uur duurt nadat TV in standby gezet wordt). Zelfs de grey-banding valt mee.

Het zijn de kleuren rondom rood die "eng" zijn, maar dan nog zie ik niks.
Niet heel moeilijk te begrijpen: in de praktijk branden ze praktisch nooit in en het beeld is superieur aan dat van LCD / (Q)LED.
LCD/LED heeft ook zijn kwaaltjes zo wordt de backlight lichtopbrengst minder met de jaren, gezien het geleiderlijk gebeurd valt het niet zo snel op.

Zet maar een nieuwe tv met dezelfde cd/m ernaast (zelfde instellingen natuurlijk) dan schrik je dood.
Mijn oude Samsung LED TV moet ik al aardig de ruimte gaan verduisteren wil ik nog wat zien en dat ding is nog maar 8 jr oud.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 9 januari 2020 16:30]

Vreemd, ik vermoed dat vooral Samsung gebruikers last hebben van het inbranden van OLED TV's
Op het mooie beeld na? Het enige bestaansrecht van een TV is beeld weergeven :S
Misschien een domme vraag maar LG wordt toch schatrijk van de verkoop van OLED panelen omdat zij er patent op hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee