LG Display herstart massaproductie van grote oledpanelen in Chinese fabriek

LG Display is donderdag opnieuw begonnen met de massaproductie van oledpanelen in de Chinese stad Guangzhou. De productie werd eerder stilgelegd vanwege lage yields en het coronavirus. Door de herstart kan LG Display bijna twee keer zoveel grote oledpanelen maken.

In de oledpanelenfabriek gaat LG Display 60.000 grote oledpanelen produceren per maand. Het gaat om 8.5G-panelen, deze glassubstraatpanelen zijn 2200x2500mm groot. Uit deze panelen worden de oled-panelen voor consumenten-tv's gesneden. LG schrijft dat de panelen uit deze fabriek in 48"-, 55"-, 65"- en 77"-tv's gebruikt worden.

In de toekomst moet de maximale productiecapaciteit opgeschroefd worden naar 90.000 panelen per maand. Dan zal LG Display de productie kunnen fluctueren tussen de 60.000 en de 90.000 panelen, op basis van marktvraag. LG Display heeft tevens een fabriek in het Zuid-Koreaanse Paju, waar 70.000 oledpanelen gefabriceerd worden. Het bedrijf stelt dat door de schaalvergroting van de extra fabriek, de winst van het bedrijf vergroot kan worden.

Het bedrijf startte de massaproductie vorig jaar september al in de Guangzhou-fabriek, maar moest deze stilleggen vanwege lage yields en het coronavirus. LG Display erkent nu dat er problemen waren omtrent de fabriek, maar zegt dat deze aan 'externe factoren' lagen zoals een 'sterk fluctuerende vraag'. Deze problemen zou LG Display hebben opgelost, door sinds afgelopen maart 900 core engineers naar Guangzhou te hebben gestuurd.

Die sterk fluctuerende vraag naar consumenten-tv's is volgens het bedrijf ook een van de redenen waarom LG Display in het afgelopen kwartaal een verlies rekende van omgerekend 372 miljoen euro. Een kwartaal eerder lag dit verlies nog op omgerekend 260 miljoen euro. De vraag naar smartphone-schermen en displays voor in auto's zou eveneens zijn gedaald, wat het verlies volgens het bedrijf verklaart.

Tegelijkertijd is de vraag naar apparaten als tablets, laptops en desktopschermen door het coronavirus gestegen. In het tweede kwartaal van 2020 was het volgens LG Display voor het eerst dat de vraag naar deze panelen verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de bedrijfsomzet. LG Display hoopt dat het herstarten van de massaproductie in de Guangzhou-fabriek kan bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat.

LG OLED48CX
Jaar Verwacht aantal leveringen oledpanelen Productiefaciliteiten LG Display
2018 2,9 miljoen 8.5G in Paju
2019 3,8 miljoen 8.5G in Paju
8.5G in Guangzhou (productie gestart in augustus)
2020 5,5 miljoen 8.5G in Paju
8.5G in Guangzhou
2021 7,1 miljoen 8.5G in Paju
8.5G in Guangzhou
2022 10 miljoen 8.5G in Paju
8.5G in Guangzhou
10.5G in Paju (productie start halverwege 2022)

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-07-2020 • 15:09

34 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen hoe het snijden van panelen tot tv's in zijn werk gaat?
Ik dacht eerst dat je misschien verchillende formaten kon "nesten" maar ze hebben natuurlijk allemaal een andere pixeldichtheid om uiteindelijk allemaal 3840 x 2160 pixels te verkrijgen op een verschillend formaat.

Uit een 8.5G paneel van 2200 x 2500 kun je dan maar één 77" tv van 1700 bij 970 snijden?
Bij de fabrieken tot nog toe was het zo dat je een paar dagen de pixeldichtheid voor 55-inch panelen hanteerde en dan een paar dagen die voor 65-inch. Zo'n paneel kon dan alleen tot dat formaat gesneden worden. De fabriek in Kanton is bijzonder, omdat op één glasplaat meerdere pixeldichtheden gehanteerd kunnen worden. De fabriek hoeft dan ook niet om te schakelen, welk formaat paneel eruit gehaald wordt kan in een laat stadium besloten worden. Op die manier wil LG de prijs van een OLED-paneel verder omlaag krijgen.
Linus legt het makkelijk uit in deze video: https://youtu.be/5yuqcfp1xxI

Op ongeveer 2 minuten begint hij er over. :-)
Vervolgens zegt hij op 2:54 dat er uit een GEN 8.5 paneel drie 65" tv's én zes monitoren van 32" komen.. dat moeten dan 1080p monitoren zijn dus.
Het viel mij al op dat LG panelen ineens duurder waren geworden sinds begin deze maand (deze bijvoorbeeld; pricewatch: LG OLED65C9PLA Zwart

Hopelijk nu weer goedkoper dan.
Dat komt omdat de C9 serie zo'n beetje EOL is, en mensen waren/zijn elkaar aan het gek maken dat je beter nu nog snel een C9 kunt scoren, want volledige ondersteuning voor HDMI 2.1 en DTS..
Dat klopt dat een C9 DTS en de volledige HDMI 2.1 bandbreedte heeft tov een CX.
Het is vrij normaal dat de 2019 in de zomer op raken. De nieuwe modellen zijn immers al een tijdje te koop.
Voor de actuele straatprijzen kijk je in dit topic niet in de Pricewatch.
[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
Nee de C9 wordt waarschijnlijk niet meer goedkoper want die wodt niet meer gemaakt. Je moet nu de C10 / CX kopen volgens LG.
De 48 inch cx is 80 euro duurder dan de 55 inch. 😀
Kwestie van vraag en aanbod: De panelen van de 48-inch kwamen uit Kanton en daar kwamen al wel wat panelen vandaan, maar niet in grote aantallen. De 55-inch panelen komen uit Paju (Zuid-Korea) en die fabriek spuugt ze gewoon voortdurend uit.
Met 2 stores mag je dat eigenlijk geen pricewatch meer noemen.
Dat is een 2019 model wat niet meer gemaakt wordt.
Naar mijn mening worden er genoeg 55 en 65 inch OLED’s verkocht met LG Display panelen.
Het gaat dus niet alleen om TV’s van LG zelf maar ook van Philips, Sony, Panasonic enz.
Sinds dit jaar zijn er ook 48 inch OLED’s echter kwam de productie laat op gang.
Vraag is er zeker wel, de verwachting is ook dat 48 inch nog een inhaalslag moet maken.
Volgens mij zijn zelfs alle OLED televisies voorzien van een paneel van LG. Ik ben er nog geen tegengekomen met een ander paneel. (Er zal dan vast snel een reactie komen als dat niet zo is).
Alleen lg display maakt op dit moment oled panelen welke nu in consumententv's worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Wren op 23 juli 2020 15:56]

Correctie; alleen LG Display maakt op dit moment WOLED panelen. Deze techniek is momenteel de enige OLED techniek die in consumenten tv's wordt gebruikt.
Een mooi OLED scherm voor €700~€800 dat zou toch wel een sweetspot zijn. Met méér productie zouden prijzen kunnen gaan dalen?
De kostprijs zal dalen, of wij ook minder gaan betalen is de vraag. LG Display moet nog wel wat verlies goedmaken.
Zo simpel is het niet: Ze LGD de prijzen te hoog, dan gaan consumenten LCD's kopen. Omdat veel van de kosten constant zijn, zakt de winst van LGD. Er is nu een nieuwe fabriek geopend en om winstgevend te zijn moeten de schoorstenen op volle kracht roken. De markt bepaalt in belangrijke mate bij welke prijs dat lukt. Omdat LGD nu *moet* verkopen, verwacht ik lagere prijzen.
Kosten zijn nu voor een deel ook weer terug verdient en daarom kunnen panelen goedkoper. Ook kan een goedkopere/snellere productiemethode of een betere yield ervoor zorgen dat kosten gedrukt worden. Niet alleen de vraag en aanbod hebben hier invloed op.

Wat wel veel invloed heeft op vraag en aanbod is wat de concurrenten gaan doen met microled enz. Als dat beter is, zal dat de vraag naar Oleds drukken en zal de prijs dalen om toch te kunen verkopen.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2020 16:55]

Nou, heel simpel: Samsung heeft geen industrialisatieplan voor microled (dat ze wel hebben voor OLED). Wat er ook met microled gebeurt, Samsung heeft de komende jaren alleen de huidige kleinschalige faciliteit beschikbaar die microledschermen voor de professionele markt maakt. Daar zullen ze zich bij LG niet ongerust over maken.

Waar ze zich bij LG veel meer zorgen over zullen maken zijn de ontwikkelingen met miniled-LCD: Met name de Chinese LCD-fabrikanten zijn daar mee bezig, omdat ze geen OLED hebben, is miniled-LCD zinnig om hun waren concurrerend te houden. Chinezen zijn nogal goed in concurreren op prijs en betere LCD's tegen lage kosten beïnvloedt wel de vraag naar OLED-televisies.
We zullen zien welke technologien er volgend jaar weer op de markt komen.
Dat de 10.5G productie in 2022 gaat beginnen is goed nieuws. Dat was eerder uitgesteld tot 2023.
Kom maar op met die 48". Lijkt me een prettige computermonitor. Maar 1700 ga ik er niet voor neerleggen. Maximaal 1000.

pricewatch: LG OLED48CX6LB Zwart
Straatprijs van een 48 inch is nu €1400.
Nog steeds aan de hoge kant maar dat komt vanwege het aanbod.
Er zijn er nog te weinig en de vraag is groot.
Nog even geduld dan zakken ze nog verder.
Lekker, 50cm vanaf een 48 inch monitor... tennis effect...
Groot. Groter. GROOTST. :/
Ik wil straks gewoon een 42" als vervanger voor de plasma pana GT 60
Laten we de zaken even in het juiste perspectief zetten. 8.5G fabs zijn optimaal voor zes 55 inch panels. Dus 60 duizend panelen is 10,000 glasplaten per maand. Dat is weinig. Een LCD 8.5G Fab draait op 120~160 duizend platen per maand. En daar zijn er vele van (TCL, BOE, HKC, CEC, CHOT, AUO, INX), sommige hebben meer dan een fab. Kortom, OLED-TV is een druppel op een hete plaat in TV (en verder marginaal in andere producten behalve in mobiele telefoons) en met de innovaties in LCD-TV kan het zo maar zijn dat OLED een niche blijft met dito hoge prijzen. Dat is al zo sinds 2018 toen LGD voor het eerst meer panels produceerde dan dat ze konden verkopen. Dat is niet anders in 2020 en verklaart de vertraging in ramp-up in Ghangzhou.
Niche of niet, als 85” rond de 3k kost dan gaat mijn 65C9 vervangen worden door een nieuwe LG OLED.
Moet de 85” wel aan de muur kunnen hangen. Dat lukt niet met de 65C9. 100” mag ook 8-)

Dus ik hoop maar dat de ontwikkelingen rustig verder gaan, productie lijnen beter worden en en de prijs hopelijk blijft dalen. LCD komt er in elk geval niet in als TV, pas totdat ik in de winkel geen verschil meer kan zien tussen LCD en OLED gaat LCD een optie worden.
Het blijft toch grappig wat voor argumenten bedrijven aanvoeren om verlies te verklaren. Vooral de onzin die daarbij komt kijken. Dus als ik het artikel goed begrijp hebben ze lage yields door externe factoren, dat is op zich al niet zo waarschijnlijk want de yield is gedefinieerd als het aantal bruikbare panelen dat ze per eenheid grondstof kunnen maken. Daar hebben externe factoren geen invloed op.

Maar de grootste externe factoren zijn dus de fluctuerende vraag en het coronavirus. En LG lost dat op door 900 extra engineers in te vliegen, ik vind dat heel knap. Waarom deed Philips dat niet toen het slecht ging met de divisie consumentenelectronica?
Wat ik erover gelezen veroorzaakte het produceren van schermen van verschillend formaat op dezelfde glasplaat een lage paneelopbrengst. LG heeft overwogen om de fabriek in bedrijf te stellen door dat te laten vallen en net als in Paju expliciet om te schakelen van paneeltype, maar door uitvallende vraag vanwege corona was er geen noodzaak de fabriek snel in bedrijf te stellen. Die 900 technici die LG naar Kanton vloog hebben moesten het nieuwe proces, waarmee in laat stadium besloten kan worden welk type paneel er uit een glasplaat gehaald gaat worden, verbeteren, zodat het oorspronkelijke plan uitgevoerd kon worden en de prijs van een paneel optimaal gedrukt kan worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee