Samsung bevestigt 2021 als productiestart van quantumdot-oledpanelen voor tv's

Samsung Display heeft laten weten dat het op koers ligt om ergens volgend jaar te beginnen met de massaproductie van grote oledpanelen met quantumdots. Deze zullen worden ingezet voor qd-oled-tv's van Samsung. Het bedrijf maakt momenteel geen oled-tv's.

Inmiddels is Samsung Display begonnen met het installeren van de eerste lading van de benodigde apparatuur voor de productie van oledpanelen met quantumdots, schrijft The Korea Herald. Dit is gebeurd in een fabriek van het bedrijf in de Zuid-Koreaanse stad Asan, in de westelijke provincie Chungcheongnam-do. Eerder heeft Samsung Display al cleanrooms geïnstalleerd voor de productielijnen van qd-oledpanelen.

Choi Joo-sun, het hoofd van de afdeling voor grote beeldschermpanelen, gaf aan dat de investeringen in de productie van qd-oledpanelen volgens plan zijn uitgevoerd en dat de covid-19-pandemie geen roet in het eten heeft gegooid. Volgens de planning zal de fabrikant eind dit jaar de productielijn gereed hebben en zal de commerciële productie volgend jaar beginnen.

Samsung is bezig met een overgang waarbij de productie van lcd's wordt losgelaten, mede omdat in dit segment de winstmarges flink onder druk staan wegens goedkope productie vanuit China. Het bedrijf zal eind dit jaar stoppen met de levering van lcd's. In plaats daarvan zet Samsung nu flink in op de productie van panelen met blauwe oleds en quantumdots. Daarbij worden rode en groene kleurfilters ingezet om subpixels van die kleuren te kunnen creëren. De productie van deze panelen moet in de plaats komen van de huidige lcd-productielijnen.

Qd-oled-tv's kunnen volgens Samsung betere kleuren weergeven dan de bestaande oled-tv's. Deze maken gebruik van witte oleds met een kleurfilter. Ook zou de maximale helderheid beter zijn dan die van oled-tv's op basis van de oledpanelen van LG Display. Daarnaast zou een qd-oledpaneel van Samsung Display uit minder lagen bestaan dan die van LG Display, wat lagere kosten en vermoedelijk betere yields zal opleveren, schrijft DSCC. LG bezit het patent op de productie van oledpanelen met witte oleds, waardoor Samsung niet zomaar eigen panelen op basis van deze technologie kan produceren.

Door Joris Jansen

Redacteur

03-07-2020 • 17:36

90 Linkedin

Lees meer

Samsung stopt met productie lcd's Nieuws van 31 maart 2020

Reacties (88)

88
80
42
5
0
26
Wijzig sortering
Heeft deze techniek nog last van inbranding ?
Zou zo graag een betaalbare monitor van rond de 30” 4k willen met zulke mooie zwartwaardes als bij oled
Daar kan je helemaal niets over zeggen, omdat het een behoorlijk andere techniek is dan die van LG. Blauwe oled's gaan sneller achteruit dan andere kleuren, maar dat gaan ze compenseren door meerdere oledlagen te gebruiken, waardoor iedere laag minder fel hoeft te branden en dus langer mee gaat. Hoe één en ander zich in praktijk gaat uitwerken daar kan je geen enkele uitspraak over doen.

Wel kun je zeggen dat net als bij LG's WOLED, er geen verschil is tussen afzondelijke subpixels en je daardoor niet de problemen van RGB-oled zult hebben.
Volgens mij blijft het probleem met het inbranden toch gewoon gelden? Of je nu 1 laag blauwe oleds gebruikt of twee lagen met blauw en geel zoals LG dat doet ( in tegenstelling tot wat in het bericht staat worden er geen witte oleds gebruikt...) Ik begrijp ook niet dat je zegt dat ze meerdere lagen zouden gaan gebruiken want dat zou het bericht juist tegenspreken dat Samsung minder lagen zou gebruiken.

We moeten gewoon wachten tot de ELQD of de micro-leds! :D
De bron van die meerdere lagen is een interview met iemand van Samsung dat ik las dat ze zo de blauwe oleds minder inbrandgevoelig te maken. Hoe zich dat verhoudt met deze nieuwe informatie is me nog niet duidelijk.

Iedere schermtechniek met zelfoplichtende pixels heeft zowat per definitie dat pixels ongelijk kunnen slijten en inbranden dus mogelijk is. Dus ja, inbranden blijft in die zin gewoon gelden. Als je echter de vraag stelt "of de techniek nog last heeft van inbranden", dan doe je of beide fabrikanten dezelfde techniek gebruiken en of de één kan voortborduren op de ontwikkeling van de ander. Dat is hier dus pertinent niet het geval, het is een nieuwe techniek, die een eigen inbrandgevoeligheid zal hebben, die door doorontwikkeling wellicht verminderd kan worden.

Nee, we moeten niet wachten, we moeten genieten. Een TV mag best wat slijten naarmate hij ouder wordt. Terwijl jij met je LCD vol stoorlicht op ELQD en microleds wacht, geniet ik die jaren van mijn OLED.
Het enige dat micro-led gaat bieden is geen inbrandingsgevaar en een wat hoger 'color-volume', vergelijkbaar met de high peak brightness LCD tv's van Samsung. Maar vooral de kostprijs voor de consument gaat echt debiel hoog zijn, en het zal nog velen jaren duren voordat het competitief is.
Ik vermoed ook dat micro-led voor reguliere consumenten niet echt een dingetje gaat worden, omdat goedkopere technieken nagenoeg hetzelfde bieden, helemaal tegen de tijd dat micro-led op de markt zou komen.
Peak brightness zal ook niet veel hoger zijn, omdat hoog (piek) verbruik tot matige energie labels lijdt en dat verkoopt nu eenmaal niet.

Zo was ik rete enthousiast over micro-led bioscoop schermen, tot ik las dat 300nits de max gaat zijn omdat je een kleine kerncentrale nodig had om de gigant aan te sturen. Hogere peak brightness zou het verbruik ook nog eens exponentieel laten toe nemen.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 8 juli 2020 20:08]

Zo jammer dat microled nog steeds niet van de grond gekomen is. Op een paar extreem dure productiemodellen na. En dan begint 4K pas vanaf 75 inch. Lager dan dat hebben ze nog steeds niet voor elkaar gekregen.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 3 juli 2020 17:56]

Je kunt het jammer noemen, maar dat past mijn inziens meer bij iets dat hard geprobeerd is en niet gelukt is.

Microled was gewoon goede marketing om de aandacht van oled af te leiden zolang Samsung zelf geen oled had. Zolang je geen nieuwsberichten leest over doorbraken om microled te maken zonder alle leds afzonderlijk stuk voor stuk op het scherm aan te brengen kun je microled afschrijven. Samsung is daarmee achter de schermen nooit bezig geweest en er waren de afgelopen jaren genoeg signalen dat ze zich juist kapot werkten om wel een werkende oledtechniek te krijgen.
Microled was / is wel degelijk een interessante techniek. Maar meer geschikt voor (veel) grotere schermen.

Samsung gebruikt de huidige QLED schermen om de aandacht bij OLED weg te halen. Je ziet het al aan de naam.
Zet er dan nog wel even bij "voor schermen met een prijs van minstens een ton", want dat is de markt waar microled een serieuze optie is en er is geen enkel initiatief geweest om microled voor consumenten bereikbaar te maken. En er werd wel degelijk een misleidend beeld geschetst van "we zien niets in oled, want we hebben nu qled straks is er microled" en dat het onderwerp in dit draadje valt betekent dat die boodschap is aangeslagen.
Ik denk dat vele de hele aankondiging van microled gewoon verkeerd geïnterpreteerd hebben en hadden verwacht dat we binnen 2-3 jaar betaalbare modellen op de markt zouden hebben.

Destijd heb ik dat ook al bij nieuwsberichten geplaatst, maar ik verwacht dat we op zijn vroegst pas over een jaar of 5 betaalbare microled TV's gaan zien, als ze ooit komen. Tussen concept en het presenteren van een enkel prototype van een nieuwe techniek, en het uitontwikkelen van een massa produceerbaar model zit gewoon een hoop tijd. Dit hebben we bij plasma, LCD en OLED ook gezien, waar dit vele jaren duurde.

Wat ook kan gebeuren is dat uiteindelijk blijkt dat het gewoon niet haalbaar is om betaalbare microled TV's te maken. Er zijn de afgelopen 10 jaar meer dan genoeg nieuwe, veelbelovende beeldtechnieken geweest die het uiteindelijk niet gehaald hebben omdat massaproductie niet mogelijk of niet rendabel bleek te zijn:
  • FED & SED, beide een soort van platte CRT met een electron-emitter per pixel.
  • iMoD/Mirasol, MEMS display van Qualcomm
  • Electrowetting/Liquavista
  • TPD, techniek met een backlight en een soort van spiegel/telescoop die per pixel wel/geen licht door laat. Niet verder gekomen dan wat papers en wat foto's.
  • Laser TV (er zijn een paar modellen uitgekomen, maar nooit echt betaalbaar. Voor zover ik weet geen nieuwe modellen meer)
  • LPD, een soort CRT/LaserTV, waarbij een laser gebruikt wordt om phosphor subpixels aan te slaan. Ontwikkeling lijkt hier echter nog niet gestopt te zijn.
Nee Samsung gebruikt QLED om het gebruik van Quantom Dots de toekomst is. OLED al techniek is uitontwikkeld. Als sinds de LG C8 geen echter verbeteringen meer. Dat ze LED gebruiken in de naam komt van de afdeling marketing, niet van Samsung Display of Samsung Electronics zelf.

OLED met een Quantum Dot filter heeft nog wel voldoende ruimte voor verbeteringen. Hierbij combineer je het beste van OLED met de voordelen van QD's.
Als het marketing was had Samsung microLed niet doorontwikkeld tot 75 cm. Ze hebben heel veel geld in R&D gestopt want niemand had 2 jaar geleden kunnen vermoeden dat ze nu al een 75 inch microled werkend zouden hebben.

Daarbij wordt microLed gebruikt in de nieuwste bioscoopschermen en is microLED nooit door Samsung gepositioneerd als alternatief voor OLED. Althans niet op 'korte' termijn. Samsung's microLED oplossing heeft nog iets wat geen enkele tech heeft en dat is het modulaire systeem. Je kan je tv zo groot maken als je wil door er modules bij te kopen en aan de bestaande tev te koppelen. The Wall is daar een mooi voorbeeld van.

MicroLED blijft Samsung doorontwikkelen voor grote schermen zoals the Wall en bioscoopscherm en wellicht smart-signage schermen van Samsung. MicroLED zal vanwege de uitdagingen niet de tech worden voor consumenten tech zoals tv's.

Samsung is gewoon heel erg slim geweest om zelf te blijven doorontwikkelen met LCD en QD waardoor ze nu een enorme voorsprong hebben op het gebruik van QD tech filers. Kennis op het gebied van OLED tech is er meer dan genoeg bij Samsung.

Het lijkt er overigens op dat QD-OLED maar 2 jaar zal bestaan en worden opgevolgd door QNED (ook van Samsung) (Quantom Dot Nano Emitting Diode) dat nog beter is en meer voordelen heeft dan QD-OLED en vooral OLED. Dat ze QD-OLED tech toch inzetten heeft als reden dat Samsung QD tech verder wil doorontwikkelen voor gebruik in QNED.

Over 4 jaar zal QNED zijn wat nu OLED is en LG's OLED van de markt drukken. Video van Stop the FOMO een autoriteit op TV gebied.
https://www.youtube.com/watch?v=i9_GJyhQYjQ

[Reactie gewijzigd door MienDobbelstien op 4 juli 2020 13:09]

Als ik iemand op dit punt niet serieus neem, dan is het wel Fomo, de jongen heeft zo'n grote hekel aan OLED dat hij het niet kan laten om dat soort verhalen over alternatieven onmiddellijk uit te vergroten. Het verhaal over Qned is interessant, maar ik kijk om te voorspellen wat er gebeurt niet alleen naar de officiële communicatie, maar ook naar waar de onderzoeksafdeling over publiceert en wat er aan industrialisatie gebeurt. Met die onderzoeksafdeling zit het wel goed, in de laboratoria van Samsung is men volop met Qned bezig . Op het gebied van industrialisatie gebeurt er evenwel helemaal niets om Qned te industrialiseren. Daarmee heb ik genoeg informatie om te kunnen stellen dat Fomo erop dit punt naast zit en we niet binnen 4 jaar Qned-televisies gaan zien.
Slik, kan u mij eens vertellen waar Fomo hekel vertelt dat hij hekel heeft aan OLED. Hij prijst Oled momenteel zelfs aan dat het de beste beeld is momenteel. Zie zijn routemap waar hij gelijk heeft, eerst komt QD-oled en dan Qned maar tegen dat allemaal betaalbaar is zijn we 10 jaar verder. Dus momenteel is oled de ideale moment
Fomo is nog wel zo professioneel dat hij de sterke punten van oled erkent en ook nog wel wil toegeven dat het doek voor lcd/qled gevallen is. Toch, als je zijn kanaal volgt grijpt hij elke gelegenheid aan om te zeggen dat oled achterhaald is, hij heeft de afgelopen meerdere malen gezegd dat oled een doodlopende zaak was, qled of microled het ging worden, miniled oled overbodig zou maken en ga zo maar door.

In de betreffende video van MienDobbelstien rukt Qned weer uit zijn verband en blaast hij het op. Om die video te weerleggen: Even terug naar de basis: Wat is Qned? Nou, bij QD-OLED krijgen we een blauwe OLED die licht geeft met een kwantumdotfilter ervoor die het om kan zetten in rood en groen. Vervang de blauwe OLED door een anorganische led en je hebt Qned.

Maar eh... anorganische leds... was dat niet microled, waarbij al die ledjes één voor één gemonteerd moet worden peperduur is en bovendien is het nagenoeg onmogelijk om een scherm zonder pixelfouten te produceren? Precies! Dat probleem heeft ook Qned en daarmee is Qned net zo onhaalbare kaart als microled.

Nou, als je verder gaat lezen dan zijn ze in de laboratoria van Samsung wel bezig technieken te onderzoeken om ledjes allemaal tegelijk te laten ontstaan, ze hebben ideeën om ze te inkjetprinten, lithografie te gebruiken e.d. Maar er is geen doorbraak en zonder die doorbraak blijft Qned een belofte, of beter, een droom, in ieder geval voor de consumentenmarkt, in de markt die microled nu bedient zou je iets met Qned kunnen doen.

Fomo ziet dat in zijn selectieve blik niet, die wijdt er een nieuwe video aan hoe Qned binnen de kortste keren oled overbodig zal maken. Nou ja, droom verder Fomo. Misschien over 10 jaar wel, misschien niet.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 7 juli 2020 00:41]

Betekent dit eigenlijk voor concurrentie in oled panelen? Dus meer goedkopere oled tv’s in toekomst?
Dit zullen peperdure oleds worden. Of dat echt effect gaat hebben op de "budget" modellen van LG? Ik betwijfel het.
Daarnaast zou een qd-oledpaneel van Samsung Display uit minder lagen bestaan dan die van LG Display, wat lagere kosten en vermoedelijk betere yields zal opleveren, .

Denk je dat Samsung zichzelf van de start uit de markt zal prijzen?
Dat het op termijn een goedkopere productiemethode is kan best maar od-oleds zullen de absolute top of the line zin wat betreft beeldqualiteit en Samsung zal ze daarom niet goedkoop aanbieden. Ook omdat anders hun oude fabrieken allemaal ineens onbruikbaar worden.
Dat laatste lijkt me al het geval, omdat Samsung geheel stopt met LCD-panelen. Ze ombouwen naar oledfabrieken is juist een methode om er nog iets mee te doen.
Dat laatste lijkt me al het geval, omdat Samsung geheel stopt met LCD-panelen. Ze ombouwen naar oledfabrieken is juist een methode om er nog iets mee te doen.
Over een paar jaar inderdaad. Maar dat gaat niet over nacht en Samsung noemt zijn huidige QLEDs al geen LCD dus dat blijft voorlopig gewoon bestaan. Op termijn zal OLED LCD waarschijnlijk overal vervangen maar wie hoopt dat deze nieuwe TVs de prijs van bestaande OLED op kort termijn (lees 1-1.5 jaar) in prijs laat dalen zal zeer waarschijnlijk teleurgesteld worden.
Alle LCD-fabrieken gaan toch echt eind dit jaar dicht, dus niet over een paar jaar, maar over 6 maanden. Dat gaat over de fabrieken waar de LCD-panelen gemaakt worden, die worden of afgebroken of omgebouwd.

Samsung blijft inderdaad LCD-televisies maken en je kunt volgend jaar gewoon nieuwe QLED's verwachten, op basis van voorraad en panelen van derden. De fabrieken waar ze in elkaar gezet worden gaan zeker niet dicht. Voor zo'n assemblagefabriek maakt het alleen geen biet uit of er nu een LCD of OLED in elkaar gezet wordt, die kunnen zo heen en weer wisselen.
-nvm-

[Reactie gewijzigd door wimjongil op 3 juli 2020 22:47]

Ik denk dat het meer te maken heeft met vraag en aanbod.
Is er veel aanbod en weinig vraag zal de prijs zakken. en visaversa.

Echter als nu mensen die altijd Samsung hebben gehad nu van bv LG terug stappen naar Samsung. Zal de prijs van de LG lijn ook beinvloed worden.

Het zou zomaar kunnen zijn als de TV's van Samsung in de winkel komen te liggen. Je dan al een prijs verschuiving zal zien bij andere fabrikanten...
Los van of Samsung wel of niet deze techniek op de markt brengt, zijn oled-televisies al enorm in prijs gedaald de afgelopen jaren. als je de juiste aanbieding pakt, koop je er een met een 55" voor iets over de 1000 euro, dat was een paar jaar terug een veelvoud. Dat is ook de reden dat Samsung nu wel moet komen met iets dat wel op kwaliteit kan concurreren, want oled is zo duur niet meer. Goed, het zit nog vooral in grote televisies, een 37" oled is lastig (of niet?) te vinden, maar de trend bij tv's is al jaren dat de diagonaal groeit, dus als je als Samsung mee wil doen met LG, zul je in dat segment (55" en groter) iets moeten aanbieden wat kan concurreren met oled op meer dan alleen prijs.
Dat zal in het top segment idd nog wel meevallen maar verwacht niet gelijk dat het voor 123 meer concurrentie in de lagere segmenten zal zorgen.
Dat doen ze nu al met huidige qled's
Wat versta jij onder peperduur?
Quantumdots zijn een nogal dure technologie. LCDs daarmee zijn even duur als bestaande oled. De combinatie zal ongetwijfeld duurder zijn. Alleen al omdat Samsung anders al zijn andere productiefaciliteiten in een klap waardeloos zou maken.
Voor veel mensen is dat tegenwoordig zeg maar €600 of meer voor een scherm van ongeveer 50"
Klopt, eigenlijk best wel pauper: In de ‘80s lapten we zo 1200 euro voor de meest basic 56cm KTV.
Ja, net zoals laatst iemand die een "dure PC" had, en die bleek dan €400 te zijn of zo. Daar had je niet zo lang geleden nog niet eens een los scherm voor.
In de jaren 80 was de CRT net in kleuren vorm uit ontwikkeld en hier werd echt geen 2500 gulden voor betaald.
In 1966 betaalde je ongeveer 1000 gulden voor een zwart-wit tv met 59cm beeldbuis. TV was een extreem luxe iets en meestal waren er maar een paar huishoudens in een straat of zelfs wijk met een TV.
Tegen het einde van de jaren 70 had meer dan driekwart van de huishoudens een tv en was kleuren tv een luxe iets. Door massaproductie en veel grotere vraag was de prijs van een kleuren tv vergelijkbaar met die van een zwart-wit tv van 10 jaar eerder. Voor zaken als een afstandsbediening (met draad) moest je flink bijbetalen.
De prijs van TVs is daarna verder gedaald, maar door de komst van grotere beeldformaten en opties als digitale tuners en infrarood afstandsbediening waren de top modellen vaak wat duurder.
Eind jaren 90, begin jaren '00 betaalde je ongeveer 2000 tot 2500 gulden voor een top model Philips Matchline of Sony Trinitron TV. Maar de instappers zonder breedbeeld of met een kleiner formaat zaten riant onder de 1000 gulden.

Wat er nu gebeurd met prijzen van 3100 euro of meer voor een nieuw model 65" OLED slaat eigenlijk nergens op. Diezelfde TV kost nog geen jaar later 1900 tot 2300 euro.
Dat zou ik nog afwachten. Als ze echt 100% gaan inzetten op OLED en geen LCD's meer gaan produceren, zullen ze toch betaalbaar moeten blijven om hun marktaandeel te behouden en de concurrentie aan te gaan met LG denk ik. Het is maar een minderheid die bereid is om zomaar even 1200€+ op tafel te gooien voor een tv. Het gros van de mensen hecht weinig waarde aan de nauwkeurigheid van de kleuren, die kopen liever een 55" voor 500€ met alle smart functies.

Verder zijn de OLED's van LG al redelijk perfect, ik zie weinig nut om meer uit te geven, je wint er waarschijnlijk weinig mee.

Het verbaast me nog steeds hoeveel mensen een tv kopen en nooit de instellingen wijzigen. Standaard staan die dikwijls op een of andere winkelcentrum modus met veel te felle en gesatureerde kleuren.
O geen zorgen daarvoor, Samsung blijft (net als LG overigens) "gewoon" LCD-televisies produceren en kan daarmee het goedkope deel van de markt bedienen. De eigen panelen dienden vooral voor de luxere televisies. Ook daar ontstaat niet direct een probleem: Op het moment dat je besluit een fabriek te sluiten, dan is dat een moment dat je verantwoord wat voorraad kunt opbouwen, zodat de fabriek zijn resterende periode rendabel kan draaien. Ik verwacht dat Samsung volgend jaar dan ook "gewoon" met een nieuwe reeks QLED-televisies uitkomt, waar in elk geval voor een deel eigen panelen in zitten.

Wel is het zo dat LCD zijn hoogtepunt heeft bereikt en vanaf nu alleen maar slechter wordt. OLED is voor een luxe televisie steeds meer een vereiste en dat is waar Samsung op inspeelt.
Een paar maanden geleden was Samsung juist van plan te stoppen met de productie van LCD's: nieuws: Samsung stopt met productie lcd's
Hij bedoelt dat Samsung nog LCD-tv's blijft maken en verkopen, maar de LCD-panelen hiervoor gebruikt van een andere fabrikant. Ik kan me idd niet voorstellen dat Samsung volledig zou stoppen met het maken van televisies met LCD-panelen.
Samsung heeft moeite geld te verdienen met LCD omdat de Chinezen die markt nu overnemen en de marges steeds lager worden. Samsung is dus naarstig op zoek naar een manier om (weer) premium TVs te kunnen verkopen met hogere marges. OLEDs met hoger kleurenbereik, hogere piekhelderheid en minder black-crush dan de LG Display OLEDs zou Samsung de koppositie kunnen geven.
Als Samsung Display LCD's loslaat en stopt met produceren, zou dat effect hebben op de pc monitoren markt?

[Reactie gewijzigd door ReseT op 3 juli 2020 18:21]

Ik denk weinig: Samsung produceerde met zijn "10e generatie"-fabrieken vooral grote panelen voor hoogwaardige televisies. Voor goedkope televisies gebruikte Samsung al geen eigen panelen. Ik heb niet de indruk dat Samsung voor monitoren nog veel panelen produceerde.
Behalve alle (M)VA panelen :Y) 99% van alle gekromde schermen dus.
Samsung Display is een ander bedrijf dan Samsung Electronics, die monitoren, telefoons of witgoed maakt. Samsung Display maakt de panelen, en Samsung Electronics, maar ook Apple en veel andere bedrijven, gebruiken die schermen in hun producten. Een Samsung TV is dus een product van Samsung Electronics met een LG paneel.

VA-panelen worden veel ook door AU Optronics gemaakt, waaronder bijv. de LG UltraGear 32GK850G
Eindelijk dat Samsung weer een poging gaat wagen om OLED schermen te maken. Hun 1e poging in 2013 (of ergens in die buurt) is gestrand op slechte yields en hoge kosten.

Deze issues zijn ze blijkbaar gezien het artikel te boven gekomen ('lagere kosten, betere yields')

Ben wel wat sceptisch: Natuurlijk zou ik als Samsung zeggen dat hun technologiie beter is dan die van LG... zou ik ook doen.
Eerst maar zien of ze een OLED tv kunnen neerzetten die prijstechnisch en kwalitatief kan concurreren met de tv's voorzien van LG panels.

Wat mij al jaren heeft geirriteerd aan Samsung is dat ze de term QLED hebben gebruikt om de 'joe-average' consument te verwarren.

Maar om positief te eindigen: als ze een betere, mooiere, goedkopere OLED kunnen neerzetten dan hebben wij als consument hier uiteindelijk voordeel bij.
Idd! Dat QLED truukje is echt annoying.

Maar als ze goedkopere 77" tvs kunnen maken voor de helft van de prijs van LG dan vergeef ik ze 🙃
Dat trucje om QLED te gebruiken is zo doorzichtig dat mensen daar al lang niet meer intrappen.u
Je koopt een TV omdat deze goed presteert en de prijs goed is niet omdat deze QLED heet.
Samsung heeft de plank in het verleden gewoon misgeslagen maar probeert nu met nieuwe OLED technieken verder te komen.
Goed nieuws voor de consument want die kan meer kiezen.
Ze zullen wel flink wat uit de kast moeten halen om LG display dwars te gaan zitten.
Waarom gaat Samsung dan OLED’s produceren en stoppen ze met hun LCD’s als hun QLED’s zo fantastisch goed zijn? QLED als naam is gewoon een slap marketing trucje want het is en blijft gewoon een LCD hoeveel je er ook aan probeert te verbeteren.
Er zijn meer dan genoeg vergelijkende test geweest dus het heeft weinig zin deze nog eens te noemen.
Daarmee zijn QLED’s niet slecht het zijn in ieder geval betere LCD’s dan de meeste anderen.
De prijs is daar ook wel naar want zo goedkoop zijn ze ook weer niet.
Geen idee waar je het allemaal vandaan haalt.
Wel leuk dat je speciaal hiervoor een account op Tweakers gisteren hebt aangemaakt.
Stop de Fomo is de clown op YouTube op TV gebied, dat had je vast zelf ook wel gezien.
Met je laatste zin ben ik het eens, eerst maar eens kijken waarmee Samsung straks gaat komen.
Concurrentie is altijd goed.
Kijk nog eens goed naar zijn video’s op YouTube dan krijg je het antwoord.
Zoek je een goede reviewer?
Kijk dan eens op YouTube naar Vincent Teoh.
Hij beoordeelt allerlei merken dus ook LCD’s en OLED’s.
Ik sta open voor nieuwe OLED technieken, ook van Samsung.
Benieuwd hoe deze panelen presteren qua degradatie nu er verschillende subpixels gebruikt worden die niet even hard zullen slijten.
Er worden alleen maar blauwe subpixels gebruikt.
Interessant, ik had verwacht dat ze meerdere kleuren subpixels hadden. Hoe maken ze de overige kleuren met enkel blauw?
Met een quantumdotfilter.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 3 juli 2020 21:16]

Dat is nu precies wat kwantumdots doen: Licht met een kleine golflengte omzetten in licht met een grotere golflengte.
En het grappige is juist dat blauwe oleds nu juist het snelst degraderen. Dus of dat een goede keus is?
Nee LG zit nog steeds gebakken met hun witte oled paneeltjes met kleurenfilter.
Samsungs marketingmachine zal weer flink overuren draaien om LG af te fikken, dat wel.
Vanwege de volgens jouw superieure Qled LCD kwaliteit begint Samsung nu zelf ook maar weer eens aan OLED ;-)
Het zijn allemaal blauwe oleds dus niet verschillend.
Ik stel me vooral de vraag wat weeral de levensduur van die dingen gaat zijn.

Ik kan me nog herinneren dat bij het begin van het "LED-LCD" tijdperk Panasonic van de daken schreeuwde dat hun plasma's 100.000 branduren hebben en de LCD's 60.000.

Welnu, tegenwoordig komen er bij ons op de zaak wel elke week LCD's binnen met kapotte leds. Vandaag nog een Samsung van 5 jaar oud hersteld waar een led + lensje gewoon weggefikt was.
Alle ledstrips vervangen kostte toch al gauw 300€ aan onderdelen alleen. Dus enkel defect barretje vernieuwd.
Zie je dat er hier en ginder een led paars wordt. Pff 5 jaar oud, amper 10.000 speeluren.
Sporadisch linksboven hier en daar een lichtgrijs lijntje. LCD's kunnen ze ook niet maken.

Momenteel een plasma in herstelling die in februari 25.000 uren had met nog een beeld in mint condition.

Wetende wat er in 2013 met hun OLED's gebeurde huiver ik met de gedachte dat ze nu weer met blauwe oleds gaan werken.
Benieuwd dat er in 2026 nog een enkel gebruikt paneel nog iets van lichtopbrengst gaat geven.
Goed dat je dit even noemt want er wordt vaak geroepen dat LCD’s ongeveer eeuwig meegaan zonder slijtage en inbranden maar dat is dus onzin.
LCD’s verouderen ook.
Mijn plasma met meer dan 25000 uren heb ik door een LG OLED vervangen maar de plasma was nog steeds goed. Niet te vergelijken met een nieuwe OLED maar nog wel goed om naar te kijken.
Het zogenaamde inbranden waar Samsung altijd zo op hamert zullen nu voor hun eigen OLED’s anders moeten gaan oplossen anders zetten ze zichzelf voor schut.
Blijft dus afwachten wat volgend jaar gaat brengen, ik geniet voorlopig wel van mijn OLED.
O, er zal vast inderdaad een nog betere OLED techniek uitkomen.
Dit is nog niet uitontwikkeld.
LG Display zit ook niet te slapen en ook zij werken aan nieuwe technieken.
Prima, want zo worden de TV’s alleen maar beter en mooier.
Voorlopig vind ik de huidige OLED al zoveel beter dan alles wat er eerst was.
Daarbij nog betaalbaar ook, want dat telt ook mee.
Dé eeuwige discussie, maar ik kan slechts 1 reden bedenken: als jij je tv toestel in een lichtere ruimte hebt opgesteld.
Wat iedereen wel weet is dat het is eender welke moderne LCD daar beter presteert dan OLED.

Tot zolang de leds het niet begeven natuurlijk...
O? :?
Vertel eens in welke opzichten?
Ach ja...
Denk je nu echt dat mensen die een OLED bezitten in een donkere kamer zitten en het licht uit doen? :?
Ik zie maar één voordeel bij (sommige) Samsung modellen dat is de One Connect box.
Dit is een handige oplossing om een deel van de electronica in onder te brengen.
Zolang ze advertenties in hun tv’s stoppen die je niet uit kan zetten, kan Samsung de beste tv ter wereld maken en dan hoef ik hem nog niet...
Nog nooit een advertentie gezien op mijn 75 inch Qled
Komt nog wel. Bij mij hebben ze hem er ook pas in gestopt na 3 jaar. Tegenwoordig speelt software ook een belangrijke rol bij de aanschaf van een tv. Ik word gedownmod maar mij lijkt advertenties die ongevraagd en ongewild worden geplaatst terwijl die er bij aankoop niet inzitten best van belang. Zeker bij een high end tv. Die advertenties worden namelijk geplaatst in het hoofdmenu die als overlay wordt gebruikt tijdens het kijken. Ze zitten niet ergens verstopt in een instellingen menu. Er zou wetgeving moeten komen die dit soort praktijken verbiedt.
Onzin, Ik heb hier 4 Samsung tv's hangen, 1 oudje full hd led uit 2012, 1 Qled 2018, 1 Qled 2020 en een normale 4K uit 2019 en op geen van alle reclame.
Misschien heb je een buitenlands model? Nogmaals ik heb er hier 4 hangen en nergens reclame.. Ja als ik Youtube kijk haha :+
Nee heb ik gewoon bij NL winkel gekocht dus denk t niet. Ik heb ze ook pas sinds een paar maanden. Je kan allerlei vinkjes uitzetten in de menu’s bij de voorwaarden maar die ads blijven.

[Reactie gewijzigd door alexvkan op 4 juli 2020 22:54]

Komen die niet alleen tevoorschijn als je ingelogd bent met je Samsung account? Je zou dan kunnen uitloggen en dan werken alle apps nog steeds.
Volgend jaar QD-OLED en over 2-3 jaar Samsung's QNED dat nog beter is dan QD-OLED en LG's OLED volledig uit de markt zal drukken.
https://www.youtube.com/watch?v=r-a1DzI3gaU (Stop the FOMO) bekend onder tv techies.

[Reactie gewijzigd door MienDobbelstien op 4 juli 2020 13:03]

Serieus? :?
Heb je wel eens gehoord wat deze “clown” te vertellen heeft?
On-topic: Ben ik de enige die het juist jammer vind dat ze lcd los laten?. Ik ben geen fan van OLED en de degradatie van helderheid. Ik hoop juist dat ze meer richting microleds gingen.

Off-topic: En hun hoge piek helderheid vind ik juist fijn. Niet iedereen zet in de avond alleen de tv aan. Volledig zwart is niet nodig overdag. Want dat ga je niet kunnen onderscheiden met local dimming. En voordat iedereen zegt: “ik heb er geen last van”. Elke OLED degradeerd. Waarom je er niet veel van merkt is dat er nu slimmere algoritmes zijn die de brandtijden van de subpixels in de gaten houd. En zo nodig aanpast in helderheid. Een voorbeeld waar dat goed gebeurd is met de huidige iPhones.

[Reactie gewijzigd door akaash00 op 3 juli 2020 18:07]

Je zegt dat het jammer is dat ze LCD los laten, om dan te zeggen dat je hoopt dat ze richting microLED gaan.
Die 2 technieken hebben totaal niets met elkaar te maken. Bij LCD zit je met een witte LED backlight, eventueel in zones te dimmen, en houdt de LCD het licht tegen. MicroLED daarentegen leunt veel dichter aan bij OLED doordat elke pixel zelf de lichtbron is.
Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Organische moleculen zijn nu eenmaal kwetsbaarder dan kristallen die in microleds worden gebruikt.
Het zou fijn als ze LCD zouden aanhouden met microLED als backlight.
Wat is het nut daarvan? :? Dan moet je net als bij microled per pixel een led plaatsen, elke led afzondelijk, dus wordt een astronomisch dure televisie en je hebt nog steeds de nadelen van LCD met kijkhoeken. Als je microled doet, dan gelijk het LCD-paneel ervoor weghalen.
Ik vind dat best jammer. Volgens mij is Samsung nu het enige merk met degelijke FALD TVs in Europa. Ik zou het fijn vinden als ze daarmee doorgingen en uiteindelijk goedkopere modellen produceerde met dezelfde techniek. Maar wellicht is deze actie meer gericht op de Amerikaanse en Aziatische markt. In de V.S. heb je budget FALD TVs waar Samsung wellicht moeilijk mee kan concurreren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee