Samsung Display verkoopt Chinese lcd-fabriek aan TCL

Samsung Display heeft een grote lcd-fabriek in het Chinese Suzhou verkocht aan TCL. Deze verkoop past in de strategie van Samsung Display om te stoppen met de productie van lcd's en bijvoorbeeld in te zetten op het produceren van quantumdot-oledpanelen.

Volgens Business Korea heeft Samsung Display een overeenkomst gesloten met TCL Huaxing om zijn gehele belang in de productielijn en de bijbehorende fabriek van de hand te doen. TCL Huaxing is een onderdeel van moederbedrijf TCL Technology; laatstgenoemde maakt onder meer televisies, mobiele telefoons en andere elektrische apparaten. Met de verkoop zou een miljard dollar gemoeid zijn.

TCL werd al gezien als een belangrijke kandidaat voor de fabriek in Suzhou, omdat het bedrijf via zijn onderdeel CSOT al een aandeel van tien procent had in de fabriek. Waarschijnlijk zal er nog wel sprake blijven van samenwerking tussen Samsung en TCL, aangezien Samsung Display ook voor 739 miljoen dollar een belang van 12,3 procent heeft genomen in TCL Huaxing.

Samsung Display maakte eerder dit jaar al bekend te gaan stoppen met de productie van lcd's. In deze markt staan de marges al langer flink onder druk, met name door de productie van lcd-panelen door Chinese fabrikanten. Op dit onderdeel stapelden de verliezen zich op bij Samsung Display. Het bedrijf heeft in het Zuid-Koreaanse Asan nog productiecapaciteit in handen voor het maken van lcd-panelen.

Daarnaast wil Samsung Display zich meer gaan richten op de productie van onder meer quantumdot-oledpanelen. Volgend jaar zou het bedrijf moeten beginnen met de productie van deze panelen, die moeten leiden tot oled-tv's met panelen met blauwe oleds en quantumdots. Samsung Electronics zal nog wel lcd-televisies blijven maken, maar zal voor de daarvoor benodigde panelen steeds meer bij externe Chinese fabrikanten aankloppen.

Door Joris Jansen

Redacteur

31-08-2020 • 17:53

35 Linkedin

Submitter: benbaba

Reacties (35)

35
33
15
2
0
14
Wijzig sortering
De samenwerking tussen TCL/CSOT en Samsung (LCD) is geen waarschijnlijkheid maar een feit. Samsung was een van de groot aandeelhouders in de eerste twee fabrieken van CSOT in Shenzhen. (De andere twee investeerders waren TCL en de provincie.) Samsung is ook een groot investeerder in de nieuwste, grote fabriek van CSOT (optimaal voor 65" LCD, vooralsnog 80k glazen per maand). Ga er maar van uit dat QLED nog even door gaat. Samsung Visual (die de TVs verkoopt) is vooralsnog geen fan van de nieuwe quantumdot-OLED technologie. Misschien vanwege het minuscule productievolume (~30k glazen per maand in de komende jaren) of de hogere productie kosten. Reken erop dat er in komende tijd een technologie transfer plaatsvindt in LCD-TV zodat Samsung toegang heeft tot voldoende capaciteit in LCD-TV op QLED niveau. Laat nou ook Zuid-China 4 miljard investeren in mini/micro LED technologie (niet alleen voor LCD), en TCL is een spil in dat R&D netwerk. Volgend jaar zal laten zien of verdere innovatie in LCD-TV zich doorzet ten koste van OLED-TV, dat nu toch echt wel een niche is qua volume (2020 verwachting: OLED 3.6 miljoen units, QLED: 9 miljoen units).
Aldus zijn er nu twee grote bedrijven (beide Chinees) die de LCD markt domineren: CSOT en BOE (en het web van bedrijven/merken daarmee verbonden). Wat gaan die doen? LCD-TV prijzen omhoog met meer innovatie?
Ter zijde: in 2009 heeft Samsung aangekondigd uit LCD te stappen, niet later dan vijf jaar. Nou, het heeft een beetje langer geduurd.
Leuk verhaal maar de beste premium TV’s zijn toch echt OLED’s.
Een niche markt kun je dit onmogelijk zo noemen met zulke aantallen.
Samsung ziet zelf (eindelijk) in dat ze ook in de OLED markt moeten gaan stappen.
Muah, ben ik het niet helemaal mee eens als je kijkt naar de brightness die je op een high end sony bijvoorbeeld haalt. In het donker zijn OLED's zeker heer en meester, maar in een 'gewone' verlichte woonkamer overdag haal ik toch meer lol uit de hogere helderheid van een LCD dan het (niet van elkaar te onderscheiden) diepe zwart van de OLED.
Dit is altijd een veelgehoord argument, maar ook in een goed (door zonlicht) verlichte kamer heb ik mijn 'OLED lampje' maar op 60-70% staan. 100% doet pijn aan mijn ogen.

De kracht van OLED is juist het enorme contrast. Een hoge helderheid is leuk, maar HDR is juist zo overtuigend door het contrast tussen licht én volledig zwart.
Een hoge helderheid is leuk, maar HDR is juist zo overtuigend door het contrast tussen licht én volledig zwart.
Wat alleen tot zijn recht komt in een volledig donkere kamer zonder hinderlijke reflecties.

Wat @Isocadia aangeeft, in een doorsnee omgeving levert de piek helderheid in hdr (niet sdr uiteraard, dat zet je zo helder als nodig) je weer meer plezier op.
Nou lijken de OLEDs daarom ook wel erg goed ontspiegeld. Beter dan een gemiddelde LCD in elk geval.
En als de reflectie van 4% naar 2% gaat compenseert dat ook een factor 2 in lichtopbrengst.
Benieuwd waar Samsung mee gaat komen op de komende CES. Hun Qled-Oleds zijn nog niet klaar voor massa productie. Microled lijkt maar niet van de grond te komen. Qled hebben ze zojuist de nek om gedraaid. Dus hou je weinig over. Misschien mini-led.
Het enige wat Samsung kan redden (op TV gebied) is een OLED die beter is dat de OLED panelen die door LG Display worden geproduceerd.
Dit is niet alleen een technische uitdaging maar ook een financiële.
De Samsung OLED mag immers niet veel duurder gaan worden.
Hoezo redden? Het goedkope loopt niet lekker maar de high end loopt juist als een trein bij Samsung...
Eerder andersom.
De LCD markt stort in omdat goedkope Chinese fabrikanten hierop inzetten.
De high line Samsung TV’s worden QLED genoemd maar zijn uiteindelijk niet meer dan een dure LCD.
Samsung kan het premium TV segment proberen te veroveren op LG met hun eigen OLED’s.
Nee niet andersom...
https://www.sammobile.com...ts-all-time-high-q1-2020/
Samsung extends its lead in TV segment with all-time high market share
Analysts say that Samsung got a boost due to higher sales of its QLED TVs and other premium TVs. The South Korean firm shipped 10.8 percent more QLED TV units during the quarter, resulting in a value of $2.05 billion. Samsung’s market share in the 75-inch (or up) TV segment was 50.4 percent.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 augustus 2020 20:27]

Daar heb ik het toch ook gewoon over?
Analysts say that Samsung got a boost due to higher sales of its QLED TVs and other premium TVs
Henk en Ingrid zoeken een simpele TV zonder toeters en bellen en het liefst goedkoop.
Die markt kun je niet winnen als Samsung of LG en moet je aan Chinese merken overlaten.
Premium is een andere markt die kritische TV kijkers kent die niet alleen gewone TV kijken maar vooral ook 4K materiaal en het liefst HDR en Dolby Vision.
Dan pas komt een TV tot zijn recht.
De One Connect box is leuk maar dat ding moet je ook ergens kwijt.
Sinds dit jaar heeft LG de GX serie die maar 2cm dik zijn en aan de muur gehangen kunnen worden als een schilderij. Dat is pas strak.
Betaalbaar bovendien maar wel twee keer zo duur dan een budget LCD.
Het verschil is uiteraard groot.
Ik verwacht dat Samsung een flinke concurrent tegenover LG gaat zetten met hun nieuwe OLED.
Prima want dat houdt LG ook scherp en daar profiteert de klant weer van.
Premium is een andere markt die kritische TV kijkers kent die niet alleen gewone TV kijken maar vooral ook 4K materiaal en het liefst HDR en Dolby Vision
maar dat bieden ze toch ook? En ook nog eens mogelijk in 8K dacht ik. LG heeft daar ook alleen nanocell LCD voor.

Eidt: samsung weigert overigens dolby vision certificering, maar ze hebben hun eigen HDR10+ wat ongeveer hetzelfde is. Quinn heeft hier laatst een video over gemaakt:
https://youtu.be/fx-pfuszquk
[/edit]
De One Connect box is leuk maar dat ding moet je ook ergens kwijt
Ja en dat is nu juist net niet het probleem. Dat ding is kleiner dan een playstation 3. Als je een tv meubel hebt kun je die echt wel kwijt.
Sinds dit jaar heeft LG de GX serie die maar 2cm dik zijn en aan de muur gehangen kunnen worden als een schilderij. Dat is pas strak.
sorry maar 2 cm voor een OLED paneel is echt niet bijzonder dun hoor. Wallpaper was volgens mij slechts 5 mm.

Als ik een beetje google dan kom ik voor de CX lijn alleen maar units met een veel diepere achterkant onderaan. Welke hebben we het hier dan over?

Daarnaast is dat ding vrijwel niet vlak aan de muur te hangen en wordt dat spul niet meegeleverd. Dat doet Samsung wel netjes.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 31 augustus 2020 21:32]

Denk dat je het niet goed gelezen hebt.
Ik heb geen TV meubel (meer) mijn TV hangt aan de muur.
Aan een losse One Connect box (als LG deze zou leveren) heb ik dus niets.
Neemt niet weg wat de One Connect box wel een leuke oplossing is.
Een OLED TV van 2cm dik is wèl dun omdat de electronica er ook in zit!
Daarbij wordt bij de GX (niet de CX!) een speciale muurbeugel geleverd zodat de TV ook echt niet meer dan 2cm uit steekt.
De CX of C9 zijn 4,5cm dik aan de onderkant de bovenkant is maar een paar millimeter dik.
Daarbij heb je een gewone muurbeugel nodig dus komt er nog 1,5 of 2cm bij.
Ah GX. Ja verkeerd gezien excuus.

Maar heb je dan verder ook niks meer aangesloten zitten of hoe doe je dat dan nu?

Dat van die dikte van de CX was idd juist mijn probleem met die modellen.

Zal die Gx nog even bekijken. Naar zoiets ben ik wel op zoek. Kwam nu uit bij een philips met ambilight aangezien je de boel toch niet strak tegen duur aan krijgt. Dan maar gelijk nuttig inzetten dmv ambilight.
Een GX zit echt strak tegen de muur, de kabels bv HDMI, lopen via een soort geleide gootje aan de achterkant langs. Kabels kun je in de muur wegwerken of door een klein opbouw gootje laten lopen.
Zie ook de YouTube video’s over de GX waarin je dit kunt zien.
Beetje off-topic wel maar je kunt het zien als een soort alternatief voor de One Connect box alleen dan zonder de box! ;)
Een Samsung QLED zal op zich toch ook al gauw iets van 2cm dik zijn.
Maar dan vraag ik me nog steeds af waar je dan kabels van hebt en waar je die apparaten dan laat.

Overigens. Het voordeel van de one connect box is dat je geen gootje meer nodig hebt doordat het kabeltje vrijwel onzichtbaar is.
Gaat eigenlijk om het netsnoer en één of meer HDMI kabel voor bv een soundbar of AV receiver of een interactieve TV box.
De One Connect box heeft inderdaad een mooi dun kabeltje die nauwelijks opvalt.
Agreed, maar waar laat je dan die AV receiver of iTV box? Heb je daar ergens anders een kastje voor staan?
Heb geen AV receiver (meer).
Nou ja heb ik wel maar staat op zolder te verstoffen.
iTV box is klein en ligt achterop de TV, bij een LG zit een centimeter of 4 ruimte daar past deze makkelijk tussen.
Zou ik ook nog een console e.d. willen gebruiken dan zou ik wel een TV meubel o.i.d. gebruiken.
Videobanden, DVD’s, CD’s zijn ook het archief in verdwenen.
Geen media speler of DVD speler meer nodig.
Maar dat zal wel persoonlijk zijn.
iTV box is klein en ligt achterop de TV, bij een LG zit een centimeter of 4 ruimte daar past deze makkelijk tussen.
Ja maar dus niet bij de GX ;)

Maar klopt als je maar 1 ding hebt dan maakt het niet zoveel uit nee, maar ik zit met een AppleTV, Consoles, Speaker set. Dan ga je toch al gauw "iets" neerzetten. Als is het maar iets als een nachtkastje aan de zijkant oid. Op zich ook geen gek idee.
Hah, nee niet bij een GX! ;)
Kan alleen bij een C9/CX.
Heb je meer spullen dan is een TV meubel of Ikea kastje wel handig.
Gewoon LCD tv's, met een beperkt aantal zones, ingekocht bij TLC.
En wat prototypes qd-oled, die volgend jaar in massa productie zouden moeten gaan.

Dit alles staat duidelijk aangegeven in het artikel.

Rare discussies weer, mensen die langs elkaar heen zeveren of elkaar bevestigen zonder dit door te hebben.

Als je maar je gelijk haalt niet, dat is belangrijk. Schijt aan begrijpend lezen en kennis opdoen.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 1 september 2020 12:13]

Nee volgens mij heb jij daar zelf schijt aan (het begrijpend lezen en kennis opdoen). Want je reactie is echt misplaatst.
Beetje bot misschien, maar je hebt het artikel amper gelezen zo lijkt het.
Nee jij hebt het artikel amper gelezen. Nergens staat weergegeven wat de strategie van Samsung zal zijn met betrekking tot hun nieuwe high end televisies voor het aankomend jaar. Dus hou die spiegel jezelf vooral voor.
Ik had persoonlijk nog gehoopt op een laatste goede qled. Vooral omdat de middelen van dit jaar niet echt beter zijn dan die van vorig jaar.
Tja, eigenlijk was de Q90R te goed in vergelijking met de 8K-modellen. Daarom hebben ze de 4K-modellen dit jaar maar voorzien van mindere specs.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 31 augustus 2020 19:13]

LG maakt gebruik van witte OLEDs. Is het gebruik van een backlight met blauwe OLEDs (met kwantumpunten) door Samsung dan voldoende om die technologie niet in licentie te hoeven afnemen bij LG?
Wat Samsung ook gaat doen OLED of quantumdot-OLED, het gaat zo te zien niet in China gebeuren. Dat is best een interessant gegeven want ze houden kennelijk wel LCD productiecapaciteit in Korea aan. Kennelijk wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen bij het produceren in China.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee