Gerucht: Samsung wil lcd-panelen voor tv's van LG Display afnemen

Volgens Koreaanse media is Samsung in gesprek met LG Display over de levering van lcd-panelen voor televisies. Samsung stopt zelf met de productie van lcd-panelen, maar wil naar verluidt nog wel lcd-tv's blijven uitbrengen.

Een overeenkomst over de levering van lcd-panelen tussen LG Display en Samsung zou op korte termijn gesloten kunnen worden, aldus bronnen van de Koreaanse persdienst Yonhap. Volgens eerdere geruchten vonden er gesprekken plaats tussen Samsung en onder andere China Star Optoelectronics, BOE Technology en Foxconn-dochter Sharp.

Samsung is op zoek naar een leverancier van lcd-panelen, omdat het eind dit jaar zelf stopt met die productie. Samsung gaat zich richten op de productie van panelen met blauwe oleds en quantumdots. Daarbij worden rode en groene kleurfilters ingezet om subpixels van die kleuren te kunnen creëren.

De productie van lcd-panelen staat onder druk, onder andere vanwege de komst van Chinese fabrikanten die goedkope panelen kunnen leveren. Met qd-oled-tv's wil Samsung in het lucratieve hoge segment concurreren met de oled-tv's van LG. Hoewel Samsung en LG concurrenten zijn, zou een overeenkomst over de levering van panelen niet uniek zijn, schrijft Yonhap. In 2017 zou LG Display al 65"- en 75"-lcd-panelen voor tv's aan Samsung geleverd hebben toen Sharp onverwacht die levering verminderde.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-07-2020 • 09:10

39

Reacties (37)

37
36
24
4
0
6
Wijzig sortering
Samsung maakt het zichzelf wel moeilijk zo. Te trots om OLED panelen in te kopen van LG. Blijkbaar kunnen ze die trots wel opzij zetten voor hun LCD televisies. LG heeft trouwens nooit uitgeblonken op de LCD markt. Dus dat zelf wel een achteruitgang gaan worden voor hun QLED lijn.
LG heeft trouwens nooit uitgeblonken op de LCD markt.
Eh, pardon? LG Display is heer en meester als het om productie van LCD panelen gaat, vooral op de monitormarkt. Vrijwel alle high-end beeldschermen van merken als Eizo, NEC, HP, Dell, ViewSonic, etc. zijn al jaren lang gebouwd rondom LG Display panelen, vrijwel exclusief zelfs. Soms kom je in high-end modellen nog panelen tegen van AU Optronics, Samsung of Sharp, maar het is toch vooral LG Display.
LCD heeft überhaupt nooit echt uitgeblonken op de TV-markt. Bestaat al een eeuwigheid en ondanks alle evoluties die die techniek al heeft doorlopen is het nooit echt de beste technologie geweest. In het begin was CRT nog duidelijk beter, vervolgens plasma en nu OLED.

Dat LG Display op de TV-markt niet echt inzet op high-end panelen snap ik wel, want dan zouden ze waarschijnlijk marktaandeel van eigen OLED segment gedeeltelijk kanabaliseren.
LG nooit uitgeblonken op de LCD markt? IPS zijn prima panelen en veel van hun eigen toestellen gebruiken die. Ook veel andere fabrikanten kopen panelen van LG. De wat duurdere modellen van Philips hadden steevast een Sharp of LG paneel. Ook nu zie je nog veel LG.

Verder denk ik niet dat het met trots te maken heeft. LCD's zijn een commodity geworden en de echte ontwikkeling en concurrentie zit in nieuwere technieken. Het is dus logisch om voor LCD de krachten te bundelen met de concurrentie (zowel Samsung als LG kochten altijd al zo nu en dan panelen bij derden, al was dat mogelijk niet bijelkaar) terwijl ze wel hun eigen ontwikkelingen voor de toekomst doorzetten.
Waarom zou dat een achtergang zijn als LG straks QLED panelen gaat maken voor Samsung? En menig LG paneel doet niet veel onder voor een QLED paneel. Maar misschien komt dat ook omdat ik QLED al niet echt heel mooi vindt dus is mijn mening een beetje gekleurd.
LG hanteert hoofdzakelijk IPS panelen in hun LCD TV's (betere kijkhoek, maar een slecht contrast) om het verschil meer evident te maken met hun OLED TV's. Samsung werkt vooral met VA panelen (slechte kijkhoek, goed contrast) om enigzins een concurrent te zijn voor OLED TV's (of dit lukt is hier de discussie niet waard overigens. Sommige vinden QLED beter, ander weer niet).

Wanneer LG Display VA panelen gaat leveren aan Samsung zal er weinig verschil te bemerken zijn, maar ga er maar van uit dat zodra Samsung met hun QD OLED modellen op de markt komt ze alleen nog maar budget LCD TV's gaan leveren tot aan de 8000 serie en de QLED serie komt te vervallen.
Wanneer LG Display VA panelen gaat leveren aan Samsung zal er weinig verschil te bemerken zijn, maar ga er maar van uit dat zodra Samsung met hun QD OLED modellen op de markt komt ze alleen nog maar budget LCD TV's gaan leveren tot aan de 8000 serie en de QLED serie komt te vervallen.
Dan kan Samsung ook zijn hand overspelen. De 7000 serie moet onderscheidend zijn van de 6000 serie. En mocht een serie minder worden, dan zal de consument ook daar iets van vinden en omkijken naar een ander merk.
Klopt, maar dat is natuurlijk wel de kern van de zaak: Zodra Samsung QD-OLED heeft heeft Samsung exact hetzelfde belang als LG om een onderscheid te maken tussen LCD en OLED. Nu verwacht ik niet dat Samsung zijn VA QLED's direct van de markt zal halen, maar het is wel plausibel dat Samsung gaat evolueren naar een situatie van budget LCD versus premium QD-OLED en dat er daardoor IPS-panelen komen, ligt in de rede.
OLED TVs zijn nog steeds veel prijziger dan een LED TV dus of die met elkaar concurreren betwijfel ik.
Echt niet!
Vergelijk de prijzen maar eens goed dan zul je zien dat een LG OLED goedkoper is dan een in grootte vergelijkbare Samsung QLED.
Omdat LG daar nooit echt goed in was. De meeste LCD televisies van LG zijn IPS panelen.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 25 juli 2024 00:20]

Maar waarom zal er een achteruitgang plaatsvinden als LG straks LCD panelen gaat maken voor Samsung met Samsung zijn techniek (QLED)?
Heb het stukje aangepast. Maar zoals ik al zei, LG display maakt vooral IPS panelen als het op LCD aankomt.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 25 juli 2024 00:20]

Owh daar geef ik je zeker gelijk in, maar grote kans dat Samsung nu LG een odpracht geeft op LCD panelen te maken met de techniek van Samsung (QLED). Maar kan ook zijn dat Samsung high-end LCD laat vallen en geheel overstapt op de techniek van LG (IPS).
IPS is niet een alternatief voor QLED.

Een QLED tv kan IPS zijn, maar ook VA of OLED (of TN, maar volgens mij is dat nooit op de markt geweest). Het gaat daarbij om een extra laag bovenop een bestaande techniek om bepaalde kleuren te produceren
Ik dacht dat Samsung QLED altijd samen met VA was, en dat LG juist IPS gebruikte. En Quantom Dot met OLED weer QD-OLED was. Maar dan heb ik dat verkeerd gehad, bedankt voor de informatie.

Edit: zoals hierboven word aangegeven had ik het dus wel bij het juist eind.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 25 juli 2024 00:20]

De techniek achter IPS is ook (in ieder geval de rechten ervan) in LGs handen. Samsung gebruikt PLS als tegenligger
Wat precies hetzelfde is. AU Optronics mag ook de naam IPS (in plane switching niet gebruiken), dus die hebben er weer een nietszeggende marketingnaam aan gehangen: AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle). Sharp noemt het weer IGZO, terwijl dat alleen het substraat is en los staat van de LCD techniek.

Uiteindelijk is het allemaal IPS met een andere naam.
LG is echt pure bagger mbt LCD panelen. Dit zal Samsung meer kwaad dan goed gaan doen.

Maar inderdaad, wat men hier boven al zegt, OLED zijn ze te trots voor, maar minder kwalitatieve LCD is geen probleem..
Bij LCD kunnen ze dit maken omdat een gemiddeld persoon het verschil niet ziet, die willen gewoon een zo groot mogelijk beeld voor weinig geld.

Ik snap de keuze wel.
Ik snap de keuze ook wel, maar een groot deel van je productie zomaar bij een ander neerleggen is nogal een risico.
Mee eens! Ik vermijd juist alle LG schermen omdat die vaak prone zijn tot image retention. Als samsung zijnde zou ik lekker zelf blijven produceren ipv dit neer te leggen bij LG die naar mijn inzien een veel slechtere quality control heeft.
Ik denk niet dat dit om QLED panelen gaat. De naam QLED gaat straks vermoedelijk verdwijnen, en daarvoor in de plaats komt QD-OLED. De goedkopere tv's van Samsung hebben nu ook al geen QLED panelen.
Dat kan ook nog. Dat ze de hele high-end LCD markt vaarwel zeggen.
Hier moet ik even iets rechtzetten: Samsung QLED heeft niks te maken met OLED!

Bij OLED geven de pixels zelf licht.

Bij QLED (ja, het lijkt er verraderlijk veel op) heb je nog steeds een LCD die de kleur bepaalt, maar zit er een quantum dot ledje achter die de LCD belicht.

QLED is dus een techniek waarbij de LCD een soort FALD verlichting heeft, alleen dan met veel kleinere en veel meer led's.
Ik beweerde niet dat QLED iets te maken had met OLED, en daarnaast is dat is niet correct.

QLED tv's zijn gewone LCD (IPS/VA) panelen met een extra laag eroverheen, die geactiveerd wordt door licht dat door een standaard LCD pixel wordt doorgelaten,.

Wat jij beschrijft lijkt meer op een microled paneel, of zelfs de manier waarop LG op dit moment OLEDs maakt: witte LED's met een kleurenfilter ervoor. Quantum dots zijn geen ledjes namelijk.

[Reactie gewijzigd door WCA op 25 juli 2024 00:20]

Linus Tech Tips had een maand geleden een video over het verschil tussen
  • quantum dot enhancement, de huidige qleds
  • quantum dot color conversion, quantum dots vervangen het kleurenfilter
  • quantum dot electro luminesence, de quantum dots geven zelf licht
https://www.youtube.com/watch?v=RTTiQeXXrhI

Zie ook de roadmap van een van de bronnen van die video met veel details over de opbouw van de panelen:

https://www.nanosysinc.com/nanosys-roadmap
Opmerkelijk want LG is wel de aartsvijand op TV gebied voor Samsung.
Samsung heeft jarenlang afgegeven op de LG OLED’s (waarvan de panelen dus door LG Display worden gemaakt). Nu Samsung eindelijk het “licht” heeft gezien en zelf OLED’s gaat produceren stoten ze hun QLED LCD’s af.
De goedkopere LCD’s zullen nu dus wel door LG Display geleverd gaan worden.
Dit alles zal de gemiddelde consument niet gaan opvallen want dat vertellen ze er niet bij.
Nu Samsung eindelijk het “licht” heeft gezien en zelf OLED’s gaat produceren
Uh, Samsung was juist een van de eersten met OLED maar zijn daar vanaf gestapt omdat o.a. de kwaliteit onder de maat bleef / productie te ingewikkeld.
Nee, hun techniek om OLED’s kosteneffectief te produceren was er toen nog niet.
LG gebruikte een andere techniek en kon dit wel voor elkaar krijgen maar had een patent hierop.
Samsung wilde geen licentiekosten betalen aan LG Display want ze hadden ook net als Philips, Sony, Panasonic e.d. OLED panelen van LG in hun TV’s kunnen bouwen.
Nu gaat Samsung met een andere techniek opnieuw de OLED markt op.
Microled kunnen ze namelijk ook nog niet kosteneffectief produceren.
Ach. In de oude Philips (computer)monitoren met beeldbuizen zaten ook Sony Trinitronschermen.
Dat is ook het punt niet.
Het is niet erg dat fabrikanten onderdelen bij andere fabrikanten inkopen.
Dat gebeurt veel.
Het is anders als het je grootste concurrent betreft en je in hetzelfde marktsegment (hier TV’s) gaat zitten vissen. De beeldkwaliteit van een TV wordt in grote mate bepaald door het paneel/scherm en in mindere mate door de beeldverwerking en software.
Dat laatste ben ik het niet mee eens. Een panel moet de pixels zo goed mogelijk weergeven (theoretisch 0=zwart, FFFFFF=wit en alle kleuren en helderheden daartussen in zo lineair mogelijk), maar de beeldengine bepaald wat die pixels gaan doen. Verscherping, kleurrendering, etc etc.
De beeldkwaliteit wordt door beide bepaald, in een computermonitor wel iets meer door het paneel maar in een televisie zijn ze ongeveer even belangrijk. Overigens is LG Display niet de grootste concurrent van Samsung Electronics, de eerste maakt uitsluitend panelen en de tweede uitsluitend televisies ;) Natuurlijk kan het moederbedrijf strategische beslissingen maken om niet te leveren of een hogere prijs te bedingen, maar in de praktijk maximaliseer je de winst meestal door dochterbedrijven gewoon aan dochterbedrijven van concurrenten te laten leveren. Stel dat je kunt kiezen om 100.000 panelen aan Samsung en 100.000 panelen aan LG te leveren of 120.000 aan Samsung en 80.000 aan niemand. Dan verkoop je 20.000 extra televisies maar 80.000 minder panelen. Zelfde verhaal met Samsungchips in Appletelefoons.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 00:20]

Gelukkig in lang niet allemaal. Het beeld van een goede Hitachi schaduwmaskerbuis was lichtjaren beter als je er op een normale monitorafstand (dichtbij) achter zat te werken.

Het klopte inderdaad wel dat Philips de wat "moeilijker" buizen doorgaans inkocht. De eigen buizen waren meer voor de low-end en mid-end monitoren. Bij televisies lag dat dan weer andersom en gaf er weinig een beter beeld dan een Philipsbuis.

Je punt blijft in elk geval prima staan; fabrikanten kopen zo nu en dan bij elkaar in en daar is niets vreemds aan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 00:20]

Klopt. Je mocht het alleen niet hardop zeggen maar iedereen wist het. Vooral die “vlakke” beeldbuizen waren destijds helemaa subliem. Vonden ze zelf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.