BOE toont 55"-scherm met 4k-resolutie op basis van zelfemitterende quantum dots

De Chinese fabrikant BOE heeft een 55"'-Amqled-scherm getoond. Het gaat hier om een televisie op basis van zelfemitterende quantumdots, zonder dat er een lcd of backlight aan te pas komt. Deze technologie heeft de belofte om beter te presteren dan de huidige oled-tv's.

In een persbericht schrijft BOE dat hun Amqled-scherm, ofwel active-matrix quantumdot light-emitting diode, is te beschouwen als 's werelds eerste 55"-scherm met 4k-resolutie op basis van deze technologie. Het bedrijf spreekt over grote doorbraken in de uniformiteit en stabiliteit bij het productieproces van inkjetprinten van quantumdots voor grotere panelen, wat nu tot dit 55"-scherm heeft geleid dat wordt aangestuurd door een actieve matrix van thinfilmtransistors.

Volgens BOE kan het scherm 119 procent van de NTSC-kleurruimte weergeven en is er sprake van een contrastverhouding van 1.000.000:1. Een dergelijke contrastverhouding komt overeen met het bijna oneindige contrast van huidige oled-tv's, al is het noemen van de NTSC-kleurruimte enigszins opmerkelijk, mede omdat dit een verouderde kleurruimte is.

Deze televisie van BOE valt binnen het veld van EL-QD, ofwel elektroluminescerende quantumdots, waarbij net als bij oleds sprake is van licht dat wordt uitgezonden op het moment dat er stroom doorheen loopt. Kortom, de quantumdots geven zelf licht en er is dus geen backlight nodig. Doordat ze ook uit kunnen, is het contrast net als bij oled-tv's zo goed als oneindig.

BOE AMQLED tvBOE AMQLED tv

Foto's van de bewuste televisie van BOE, afkomstig van de Chinese website PJTime.

Verschillen met oled

Er zijn echter ook de nodige verschillen met oled. Waar de huidige consumenten-oled-tv's zijn gebaseerd op de witte organische leds met kleurenfilters, gaat het bij de televisie van BOE om quantumdots. Dit zijn kleine kristallen van twee tot tien nanometer die kleuren kunnen weergeven op basis van hun grootte. Het zijn kleine halfgeleiderdeeltjes waarvan de afmetingen worden aangepast om licht van verschillende golflengtes uit te kunnen stralen. Doordat bij de quantumdots in de televisie van BOE anorganische materialen zijn gebruikt, zou de levensduur relatief goed moeten zijn.

Omdat er geen backlight meer aanwezig is en kleurenfilters afwezig zijn, hoeven quantumdots geen licht meer om te zetten in een andere kleur. Dat laatste is nu nog het geval bij de lcd-televisies waarbij Samsung de marketingterm QLED hanteert. Daarbij wordt een quantumdotfilm ingezet die het licht van de blauwe backlightleds omzet in rood en groen licht.

Bij de televisie van BOE zetten de quantumdots direct de elektriciteit om in de juiste frequentie en dus de juiste kleur licht. Dat betekent dat kleurenfilters, waarbij licht wordt omgezet in warmte, afwezig kunnen blijven, wat de efficiëntie ten goede komt en daarmee in potentie ook de maximaal haalbare helderheid. Verder is de technologie in staat tot een groot kleurbereik en zeer goede kijkhoeken.

Overigens wijkt de technologie van de Amqled-televisie ook af van de quantumdot-oledpanelen waar Samsung Display mee bezig is. Het gaat hierbij om panelen met blauwe oleds en quantumdots. Daarbij worden rode en groene kleurfilters ingezet om subpixels van die kleuren te kunnen creëren.

Obstakels

Bij quantumdots is er het probleem dat voorheen vooral goede resultaten zijn geboekt door cadmium te gebruiken. Dit is een zwaar metaal dat giftig is. De EU probeert met de RoHS-richtlijn, ofwel Restriction of Hazardous Substances, het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektrische apparaten tegen te gaan, waarbij ook specifiek het terugdringen van cadmium een doel is.

Samsung lijkt aardig op weg in het creëren van quantumdots zonder cadmium. De oplossing van Samsung, zoals beschreven in een wetenschappelijke paper van vorig jaar, gaat uit van indiumfosfide. De prestaties op basis van die chemische samenstelling zijn traditioneel minder goed dan als er cadmium wordt gebruikt. Samsung stelt op dit vlak vorderingen te maken, al zijn er nog altijd issues op het vlak van de prestaties van de kleuren groen en blauw en ook de levensduur is nog niet goed genoeg.

Dat laatste is een bekend probleem: voor groen en met name voor blauw is meer energie nodig. Bij deze kleuren is er daardoor eerder sprake van slijtage. Dat probleem heeft LG Display ondervangen met zijn witte oleds, zodat alle kleuren even snel slijten. In hoeverre BOE hier een oplossing voor heeft gevonden, is niet duidelijk. Feit is dat alle schermen die zelf licht uitstralen, te maken krijgen met inbranden. Als de chemische werking dan ook nog niet volledig stabiel is, kan dat nog een stuk sneller gaan. Samsung meldde eerder wel vooruitgang op het vlak de prestaties van blauw quantumdotleds.

De televisie van BOE lijkt vooralsnog niet veel meer dan een prototype. Het bedrijf maakt ook niet duidelijk wat de exacte chemische samenstelling van de quantumdots is, of er cadmium is gebruikt, welke levensduur is te verwachten en wat bijvoorbeeld de maximale helderheid is. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat BOE een paneelfabrikant is en zelf geen tv's maakt of verkoopt. Het zal hier dus hooguit gaan om een prototype om de werking van de door BOE toegepaste technologie aan te tonen; de getoonde televisie zal zeker nog niet klaar zijn voor productie. Waarschijnlijk zal het nog wel enkele jaren duren voordat deze technologie in een consumententelevisie belandt.

Door Joris Jansen

Redacteur

23-11-2020 • 15:30

58

Reacties (58)

58
55
27
6
0
13
Wijzig sortering
Ik vond de NTSC spec ook een beetje vreemd. Maar het schijnt wel vaker gebruikt te worden als referentiepunt al zie ik het nooit in reviews van TVs.

Het is ook breder dan sRGB https://www.saji8k.com/displays/color-space/ntsc-1953/
Er bestaan twee varianten van het NTSC-kleurbereik; die uit 1953 is vrij groot, maar de C-variant die later gebruikt werd tot de invoering van HD was flink kleiner en vergelijkbaar met het kleurbereik van PAL zoals we dat bij ons gebruikten tot de invoering van hdtv. Als er dus niet bij staat welke van de twee er bedoeld word weet je dus niet zoveel..
Misschien helpt het plaatje hier: https://link.springer.com/article/10.1007/s12274-020-2883-9 uit een paper van BOE.
Typisch dat de groen en rode pixels relatief stabiel lijken, terwijl de blauwe heel 'slordig' licht geven...
NTSC werd bij ons op de Filmacademie ook wel Never The Same Color genoemd 😂
Ik zou hier nog niet teveel van verwachten. Je ziet wel vaker dat de minder grote spelers op de internationale markt vroeg met dit soort nieuws komen om naamsbekendheid te genereren. Zie die foldable phone van Royole ofzo. Techniek in die nog in de kinderschoenen stond werd al als volwaardig product naar buiten gebracht.

Maar mooi dat er in ieder geval een begin is. De grotere merken zullen nu wellicht meer haast gaan maken met bijvoorbeeld de micro led schermen.
Je ziet wel vaker dat de minder grote spelers op de internationale markt vroeg met dit soort nieuws komen om naamsbekendheid te genereren
Ik denk niet dat je BOE onder de minder grote spelers kan gooien :p

"BOE is na Samsung Display en LG de derde grootste fabrikant van oled-panelen ter wereld; het had in het eerste kwartaal van dit jaar een marktaandeel van 9,9 procent. In een voorspelling van DSCC gaat de Chinese fabrikant dit jaar nog LG Display voorbij. Een halfjaar geleden maakte BOE bekend dat het zijn amoled-productie wilde verdrievoudigen in 2020." - HardwareInfo

[Reactie gewijzigd door LoeWn op 23 juli 2024 04:36]

Mondiaal toch wel? Of zit ik er dan volledig naast? :p
Voor mijn idee opereren ze voornamelijk in China en misschien wat landen daar omheen.
Weet jij welk paneel er in je monitor zit ?
Ik heb 2 Asus ProArt monitoren, maar waar het paneel vandaan komt zou ik niet weten.
Als het beeld goed is, boeit dat toch ook niet zo veel?
Kom op, ben jij nou een tweaker of wat? Échte tweakers willen dat graag weten :P
China en die landen er om heen is al gauw een derde van de wereldbevolking natuurlijk (Rusland, India)

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 23 juli 2024 04:36]

BOE levert panelen aan LG voor in zijn LCD televisies. Mijn LG televisie uit 2018 heeft een BOE paneel.
Doordat er geen kleurconversie meer plaatsvind ben ik benieuwd wat dit met latency en hertz mogelijkheden doet. Helaas vind ik hier niets over terug
Voor zover ik weet niets. Het is een passief kleurenfilter wat voor de leds zit.
ligt het aan mij of hadden ze niet beter andere marketing foto's toe kunnen voegen, want als ik die foto's zie wordt ik niet heel vrolijk van de beeldkwaliteit (witbalans is verkeerd)
Je weet toch niet hoe de fotograaf het bedoelt heeft?

Alleen als je de bronfotos ook hebt, kan je er iets zinnigs over zeggen.
nou ja ik kan over deze foto's wel iets zinnigs zeggen, zonder de bronfoto's gezien te hebben. Ik kan me natuurlijk vergissen, maar mij lijkt het me dat je bij zo'n product foto wil laten zien dat je super mooi kleurrijk beeld hebt op de TV met groot contrast. Vaak zie je een kleurrijk dier op een pikzwarte achtergrond oid. Tenminste op basis van deze foto's loop ik in ieder geval niet warm voor de techniek.

Nu is de kwaliteit sowieso al belabberd, lage pixelcount dus mogelijk dat een of andere jpg conversie de oorzaak is geweest.
Denk even na over wat je zegt: hoe ga je de kwaliteit van je tv laten zien op andermans scherm? Hahaha
Allemaal marketing en de meeste mensen lijken er nog waarde aan te hechten ook.
Je kan iig wel het design zien :)
Nee, denk zelf even na over wat je zegt.

De afbeelding is duidelijk flets. Weinig contrast. Dat kun je ook aan de RGB waarden meten.

Op een IPS scherm met een contrast van 1:1000 kan je uiteraard geen contrast zien van 1:4000
Maar als het plaatje zelf maar een contrast van 1:500 heeft dan kun je dat wel degelijk op een 1:1000 scherm zien.

Ga eens naar de marketing plaatjes in het verleden kijken van OLED schermen tegenover QLED schermen. Of plasma tov LCD. Overal is het hetzelfde: de OLED en Plasma schermen toenen plaatjes met diepe zwart tinten om hun sterke punten extra te laten blijken. De LCD en QLED schermen tonen tropische stranden zodat hun zwakke plek niet opvalt.
Niemand kan serieus beweren dat dit plaatje in staat is om een sterke zwartwaarde en/of contrast te tonen.
In TV land betekent dat gewoon dat dit geen sterk punt van deze TV zal zijn.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 04:36]

Of ligt het aan het beeldscherm waar je dit artikel op bekijkt? :)
Er zit een gele zweem over het gehele beeld (niet alleen haar gezicht) maar dat heeft niks met de witbalans van de foto te maken. De witbalans is prima als je naast de tv kijkt. Denk dat de kleurweergave van de tv gewoon nog niet zo goed is.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 04:36]

Mooi nieuws, Microled is ook self immersive, maar daar is van bewezen dat het nauwelijks kan inbranden. Dus de getrokken conclusie is te voorbarig.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 23 juli 2024 04:36]

Hrm, ik wachtte eigenlijk op deze technologie (of vergelijkbaar, microled) en ben nog niet voor OLED gegaan wegens de inbrandproblematiek, maar blijkbaar is dit probleem er dus ook met niet organische leds? Daar was ik me nog niet bewust van...
wanneer verwacht je inbranding te krijgen? Heb nu al een paar jaar een OLED, kan nog niks vinden hoor
Als je naar veel statisch beeld kijkt heb je binnen de kortste keren een patroon in je scherm zitten, maar de recente OLED televisies hebben vrijwel allemaal wel een vorm van Pixel Shift waardoor het niet zo'n groot probleem meer is.
Ik begrijp niet hoe zo'n pixel shift problemen oplost met logo's van zo'n 100px breed?
Hooguit gaat de inbranding daarmee wat uitgesmeerd worden, niet?

Bvb op onze 11 jaar oude plasma TV, daar is de regio waar altijd de ondertitels worden getoond duidelijk bleker geworden dan de rest van het schem. Hoe zou het schiften van het beeld met enkele pixels dat probleem oplossen? Misschien weet jij dat?
Nee klopt inderdaad. Daar heb je gelijk in. Voor de logo's heeft mijn LG een functie waarbij hij een logo herkent en er vervolgens de helderheid van verminderd.

Bij een plasma heb je een uniform blacklight en kan deze niet per zone (of per pixel zoals bij OLED) aangepast worden waardoor je eerder dit verschijnsel hebt.
.oisyn Moderator Devschuur® @SgtElPotato23 november 2020 17:38
Bij een plasma heb je een uniform blacklight
Een plasma heeft helemaal geen backlight, maar licht emitterende plasmacellen.

Tenminste, ik nam aan dat dat een typo was. De relevantie van een bLacklight bij een plasma ontgaat me nog veel meer 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:36]

Klopt, vandaar de vergelijking met OLED idd.
Excuses, maar ben nog in het bezit van een Panasonic TX-P50ST50E en die heeft ook pixelshift en je kunt daadwerkelijk zien van dichtbij dat hij per pixel uitschakelt. Beeld is nog top en geen last van inbranding. Daarvoor heb ik ook een optie voor om een tijdje een witte schuifbalk te laten draaien op de tv. Hierdoor kun je plekken van logo's volledig mee weg krijgen. Het is niet ingebrand, maar het is een soort beeld retentie. Nog steeds blij met het mooie beeld en heeft inmiddels 25.600 branduren! ;)
Ja, er zijn inderdaad twee vormen van dit probleem, inbranding en retentie. Retentie is goed zichtbaar als je door menu's gaat in bvb Netflix, maar de ondertitelzone zoals ik ze beschreef hierboven is vast en zeker geen retentie maar over tijd ingebrand. Vermoedelijk hebben sommige plasma's daar ook meer last van dan andere. Die van mij is een Samsung uit 2009. Verder is die ook wel veel minder fel geworden.

[Reactie gewijzigd door LxxFxx op 23 juli 2024 04:36]

Bij een plasma heb je een uniform blacklight en kan deze niet per zone (of per pixel zoals bij OLED) aangepast worden

Dit is niet waar, een plasma heeft geen backlight en heeft ook individueel aangestuurde pixels, net als een oled.
Het is ook een self emissive scherm.
Voor dat soort dingen is er de functie "Logo Luminance Adjustment" ( tenminste op mijn LG C9) die dimt statische content onafhankelijk van de rest van het beeld.
Ik geloof ook dat pixel shift dit niet volledig oplost. Maar mijn LG OLED zag ik de optie "logo luminance adjustment" staan en die dimt logo's en statische content om inbranden te voorkomen, dit lijkt me logisch dat dit wel kan helpen.
Zou die dan ook statische beelden in een game gaan dimmen, zoals je heads-up display?
(en die dus moeilijker leesbaar maken)
OLED zal dan ws niet zo geschikt zijn voor gamen door dat zwaktepunt. Jammer natuurlijk.
Wachten dus op displays met witte LEDS en passieve filters, zoals het product uit het artikel...
Heb hier toch duidelijk een lijn van de digibox (telenet) en de logo's van vier(knalrood)/vijf(magenta) die zichtbaar zijn bij warme kleuren (geel, oranje, rood, magenta).
De televisie is een dikke twee jaar oud (Philips 55POS9002). Ik wist niet dat het probleem zo groot was toen ik de televisie kocht...
Het is ook niet aan te raden als je veel CNN kijkt.
Zet eens een volledig groen, rood of blauw beeld op. Als je goed kijkt is enige inbranding altijd wel waar te nemen.
inbranden is alleen een probleem als je 24 uur 7 CNN of zoiets kijkt. In dit filmpje hebben ze burn in getest door 1 jaar lang 9 schermen elk 1 soort content te tonen. https://www.youtube.com/watch?v=nOcLasaRCzY
Eerst zien hoe de beeldkwaliteit is tegenover grote merken en tegenover OLED
BOE is de grootste fabrikant van platte displays.

Dus je zou kunnen afwachten hoe ie zich verhoudt tov de kleinere merken ;)
Maar zeker niet de grootste op het gebied van OLED TV panelen, dat is nog steeds LG.
Volgens BOE kan het scherm 119 procent van de NTSC-kleurruimte weergeven
Het zal ongetwijfeld correct zijn, maar hier krijg ik echt kortsluiting van
NTSC is zwaar verouderd, dus het scoort lekker als ze zulke waarden kunt noteren.
Never The Same Color...
NTSC is veel ruimer dan sRGB dat nog steeds de standaard is in de PC wereld.
100% NTSC coverage komt aardig overeen met AdobeRGB, lange tijd de gouden standaard.
Je weet alleen niet welke kant die 19% extra uit gaat, als dat bv richting blauw is, zit je makkelijk aan 100% Adobe RGB coverage.

Het veel recentere DCI-P3 en NTSC komen grotendeels overeen.

https://www.benq.eu/en-eu/knowledge-center/knowledge/color-gamut-monitor.html
Never The Same Color heeft niets met de kleurruimte te maken, maar met het feit dat door o.a. interlacing de oneven lijn onder een even lijn door faseshift een andere kleur kan/zal krijgen. Vergeet niet dat de oneven lijn 1/30 sec later komt dan de voorgaande even lijn, in elektronicatermen een eeuwigheid.
Door PAL phase alternating line kon men door het uitzenden van fase geinverseerde lijnen bij elke nieuwe frame een faseverschuiving uitmiddelen naar quasi nul. De Fransen gebruikte daarvoor Secam, séquence à mémoire, ttz zij hadden een electronische delaylijn die als geheugen gebruikt werd en konden zo met analoge optelling faseverschuivingen uitmiddelen.
NTSC beschrijft we meer dan alleen de kleurcodering. Het is een complete norm voor TV-uitzendingen en daar zal ook de kleurruimte een rol in spelen.
Ik was al op zoek naar een verlaat Halloween grapje oid in de comments, het vertrouwen is niet beschaamd }:O
Ik moest het gewoon doen 😅
Ben ik de enige die op basis van de titel even dacht dat het artikel over een nieuwe tv van Bang en Olufsen gaat?

[Reactie gewijzigd door KlaasjeNL op 23 juli 2024 04:36]

Haha, Ik zat inderdaad ook als eerst te zoeken naar die typo, maar bleek echt om BOE te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.