TCL toont in september 2021 wellicht qd-oled-tv op basis inkjetproductieproces

TCL heeft laten weten dat het tijdens de IFA-beurs van volgend jaar wellicht een televisie met een quantumdot-oledpaneel zal tentoonstellen. Die zou dan gemaakt zijn middels een inkjetprintmethode.

De product development director van TCL voor de Europese markt, Marek Maciejewski, zegt dat zo'n televisie wellicht te zien zal zijn op de Berlijnse elektronicabeurs van volgend jaar en dat prototypes nu al gereed zijn. Dat zei hij onlangs tegen een redacteur van de website Display Daily. Maciejewski gaf aan dat de Japanse fabrikant Joled een van de paneelleveranciers is en dat er dus meer leveranciers zullen zijn. Hiermee is TCL de eerste fabrikant die zegt dat het een volgend jaar een qd-oled-tv zal tonen.

Wellicht gaat het ook om Samsung Display, waarover onlangs werd gezegd dat het al quantumdot-oledpanelen aan Samsung Electronics, Sony en Panasonic heeft geleverd. Dit beeldschermonderdeel van Samsung liet eerder al weten dat het op koers ligt om ergens volgend jaar te beginnen met het produceren van quantumdot-oledpanelen voor tv's. Qd-oled-tv's gebruiken blauwe oleds en quantumdots. Daarbij worden rode en groene 'filters' ingezet voor de kleurenconversie, om subpixels van die kleuren te creëren.

Enkele maanden geleden bleek dat Joled een samenwerking is aangegaan met TCL CSOT, een beeldschermonderdeel van TCL. Als onderdeel van de deal investeert TCL het nodige geld in Joled en committeren de twee bedrijven zich om grote oledpanelen te ontwikkelen. Het Japanse Joled doet sinds 2015 al aan onderzoek naar het printen van oledpanelen en levert momenteel al kleinere oledpanelen aan smartphonefabrikanten en voor pc-monitoren.

In het kader van deze samenwerking met TCL zou Joled zijn eigen printtechnologie inzetten, wat de kosten van het maken van oledpanelen moet drukken. Dat wijkt af van het productieproces dat bijvoorbeeld Samsung Display zou gebruiken voor de productie van panelen op basis van blauwe oleds; daarbij wordt evaporatie gebruikt om de verschillende lagen op elkaar te zetten. Volgens Display Daily gebruikt Samsung Display al wel inkjetprinttechnologie voor het fabriceren van de quantumdotkleurenconversiefilters, zodat het bedrijf deze technologie vermoedelijk ook kan inzetten voor de blauwe laag.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-09-2020 • 21:13

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
16
2
0
20
Wijzig sortering
Jammer dat het nog zo lang duurt. Oled is al lang erg duur en dat verandert maar weinig. Hopelijk brengt QD Oled naat concurrentie op prijs ook verbetering in helderheid, nog steeds een achilleshiel van Oled. Op termijn hoop ik dat microled snel ontwikkelt, dat kan flinke verbeteringen bieden.

Even out of the box gedacht: stel dat je een raster hebt met glasvezels, die aan de andere kant elk een microled huisvesten: zou je dan in een behuizing de microleds kunnen verwerken en deze uiteindelijk in een relatief compact scherm kunnen laten uitkomen? Dan zit je wel met die behuizing en een wirwar aan glasvezel, maar dan zou je wel een soort van compact microledscherm kunnen maken ...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 14 september 2020 22:10]

De kast met microleds wordt dan wel groter dan het beeld. Ik denk dat mensen dan liever dat grote beeld hebben...
(Er bestonden wel CRTs met glasvezel in plaats van glas aan de voorkant, waardoor het beeld op de voorkant van het glas leek te liggen. Kon daar fotopapier tegenaangedrukt worden voor een 1:1 afdruk).
OLED is al lang duur?
Hoe kom je daar nu bij?
OLED’s zijn premium TV’s en niet te vergelijken met LCD’s.
Daar betaal je dus ook meer voor want je krijgt ook meer vooral een betere beeldkwaliteit.
Vanaf €1000 kun je al een 55 inch OLED kopen.
Energieverbruik?
Wist je dat LG OLED’s energielabel A hebben?
Een in grootte vergelijkbare LCD (QLED) heeft energielabel B.
OLED is dus zuiniger.
Want er zijn geen premium televisies met een lcd-paneel? |:( Ik zou echt niet weten waarom je beide technieken niet met elkaar kan vergelijken.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 14 september 2020 22:49]

OLED is al lang duur?
Hoe kom je daar nu bij?
OLED’s zijn premium TV’s en niet te vergelijken met LCD’s.
OLED's zijn wel te vergelijken met LCD's maar hebben (ik denk in praktisch alle gevallen) een betere perceptuele kwaliteitservaring. De prijzen van 55" OLED zijn de laatste jaren gedaald (3 jaar terug was €1.500 een koopje), maar zitten nu al een half jaar of zo op een niveau van €1.100~€1.200 (geen €1.000).
Qua energieverbruik doet OLED het goed, ik had een misvatting door de gebruikte witte LEDs (stukje was al uit mijn reactie gehaald).
Prijzen zijn zeker gedaald maar dan voor beiden LCD en OLED.
Prijs vanaf €1000 is zeker mogelijk, daarvoor hebben we op Tweakers dit topic.
[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
In veel gevallen zie je de technieken uit "premium" modellen na een aantal jaar terug in de midrange. Bij OLED duurt dat wel heel erg lang. Ook blijft OLED nog steeds voorbehouden aan de grote scherm formaten. Lang was dat 68" +. Pas dit jaar zijn er een paar 58" modellen op de markt gekomen. De kleinere formaten zijn naar verhouding erg duur.
Ergens wordt er toch een bewuste keuze gemaakt om OLED alleen voor de grote Premium modellen te gebruiken.
Productiekosten van het OLED paneel zijn gewoon hoog.
De hele TV wordt hierdoor ook duurder.
Dit jaar zijn er ook 48 inch OLED’s uitgekomen, kleiner formaat dus.
Echter nog wel duur omdat de vraag groter is dan het aanbod.
Over een tijdje zal de prijs wel verder gaan zakken.
"Oled is al lang erg duur en dat verandert maar weinig."

Toen ik eind 2016 een 55 inch LG Oled wilde betaalde je daar rond de 2500€ voor. Nú heb je een nieuwe voor iets meer dan 1000€.
Een jaar later dan toen jij hem kocht, was hij €1.500 in de aanbieding. In dat jaar is er veel van de prijs afgegaan. Alleen dat zie je het laatste half jaar niet.
"Oled is al lang erg duur en dat verandert maar weinig"

Nou daar ben ik het niet mee eens. 6 jaar terug betaalde je tegen de 5000 euro voor een 55 inch Oled nu haal je er 1 voor 999 euro (b9).

Menig high end LCD televisie van Samsung kost een stuk meer.
Even out of the box gedacht: (...)
Gave gedachte, en zou wellicht goed kunnen werken. Probleem is de snelheid, eenvoud en schaalbaarheid van het productieproces. Dat zie ik bij de wirwar van glasvezels nog even niet zo voor me. Maar als je daar iets op kunt verzinnen, wie weet.
De snelheid/ eenvoud en schaalbaarheid is problematisch als je er een scherm van maakt. Maar stel dat je een doos maakt waar goedkope microleds in zitten. Niet als een vlak, maar verdeeld. Elke microled is een pixel en vanaf elke pixel loopt een glasvezel naar het echte scherm. Dan "knip" je het grote "micro(hoeft niet echt micro meer te zijn misschien)"led scherm op in delen en plaats je die in die behuizing. Dan heb je het echte scherm, wat dus uit glasvezelpixels bestaat en wl klein kant zijn.
Nog 1-2 jaar en kunnen we eens concurrentie gaan zien in de display markt. Sinds 2016 is er weinig vernieuwing te bespeuren bij LGD. Gelukkig hebben we ook BOE, die dual-lcd tech op de markt brengt met Hisense.
Er is ontzettend veel concurrentie, maar vooral in het lagere segment. En dat is nog steeds een heel groot deel van de markt, want veel mensen hebben geen €1100+ over voor een nieuwe tv.
Als je dagelijks meerdere uren tv kijkt, wat in veel Nederlandse huishoudens zo is, is 1000 euro voor een tv dan echt zo veel?
Ik denk niet dat het aan ons is om daarover te oordelen. Maar als je voor 500 of 600 euro ook een goede TV kan kopen, dan lijkt me dat een hoop geld ja. De een vindt dat het waard, de ander niet. Voor 400 euro kun je ook een hoop andere leuke dingen doen.
De programma's worden toch niet beter met een duurdere tv. En als mensen om beeldkwaliteit zouden geven waren de standaardinstellingen ook niet zo bar en boos.
(Overigens hangt e.e.a. ook nog af van omgevingslicht en zo.)
Je moet natuurlijk wel het geld hebben om het uit te geven. Ik krijg maar een uitkering dus ja ik vind het een hoop geld. Uiteraard betekent het niet dat de tv het geld waard is. Maar wel dat ik het niet zo bij elkaar heb of me (nood)spaargeld ervoor wil uitgeven.
Nee maar de gemiddelde consument vindt de kwaliteit van goedkope tv's al snel goed genoeg en kijkt niet verder.
Stel dat je gemiddeld per dag 2 uur kijkt, dan heb je per jaar een kleine 750 uur te pakken. Stel dat je een televisie 7 jaar gebruikt, dan zit je richting de 5000 uur televisie. Dan kost het €0,20 per uur. Dan "kost" een film van 2,5 uur je zo'n €0,50 op een OLED (terwijl dat misschien €0,30 "kost" op een non-OLED). Dan betaal je €0,20 premium per film omdat je het op OLED kijkt. Ik vind het dat waard, maar niet iedereen misschien.
En stel je voor dat je 10 jaar met die tv doet! En 4u per dag tv kijkt! Of dat je bijna nooit kijkt en hij na 3 jaar al kapot is!
Gelukkig hebben we ook BOE, die dual-lcd tech op de markt brengt met Hisense.
Hier was ik lang het meest benieuwd naar, maar recent lijkt het stil rondom deze displays.

Toch zijn ze al wel te koop meen ik me te herinneren.
Ow nice. Dat had ik gemist!
Is die prijs ook in AUD? Dat is een zeer relevant verschil :P

Los van het paneel vind ik de TV zelf echt knap en knap lelijk.
Doe mij liever Sony design, maarja... die hebben geen dual layer LCD's.

Toch is dat wel verassend. Panasonic is hieraan begonnen, maar doet er verder weinig mee.
Het is voor Hisense die dit soort panelen maakt, maar ik lees ook nergens dat Sony en anderen interesse hebben deze panelen van Hisense te gebruiken voor eigen TV's
De Panasonic-versie is wel gebaseerd op IPS waar de HiSense-versie gebaseerd is op VA-panelen wat betekent dat de Panasonicversie qua inkijkhoek een voordeel heeft, terwijl het nadeel van IPS, de zwakke zwartweergave, aangepakt is.

Maar ik denk dat ze bij Panasonic puur voor R&D het concept uitgedacht hebben omdat ze ervaring hebben met het voeren van en investeren in een techniek die weliswaar beter is dan het alternatief, maar alsnog door niemand gekocht wordt. Commercieel is het gewoon geen geweldig idee omdat mensen het idee hebben dat OLED per definitie beter is.
Commercieel is het gewoon geen geweldig idee omdat mensen het idee hebben dat OLED per definitie beter is.
Ja daar heb je absoluut een punt.

Het is best een techy oplossing, die eerst wat uitleg vergt wil je mensen overtuigen. Als je alleen al kijkt naar het algemeen sentiment op Tweakers in de LCD vs OLED. Daar zit echt geen nuance meer bij en deze mensen zouden dit in principe wat objectiever moeten benaderen. Zeg iets positief over een LCD en OLED = superieur comments vliegen je om te oren.

Terwijl op groot formaat (70"+) de betaalbaarheid van LCD gewoon een zeer valide argument kan zijn.
En ik heb echt het idee dat die Panasonic versie een belachelijk mooi scherm kan zijn. Ik zou ze wel eens naast elkaar willen zien in ieder geval.
Kwam deze net tegen trouwens.
https://www.techradar.com...hisense-65sx-dual-cell-tv

Wordt waarschijnlijk niet de TV upgrade voor bij de PS5, als deze hier uberhaupt verkrijgbaar zou zijn.

Heb de indruk dat de LG C9 tot dusver de beste kandidaat is.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 15 september 2020 23:50]

Duale cell gaat het niet worden in Europa, het stroomgebruik zal te hoog zijn.
Inderdaad, dat meldde Bob ook. Voor Europa helaas geen Dual Cell van TCL.
Zullen wel dure TV's worden dan :+
Is het probleem met slijtage opgelost van de blauwe oleds? Een van de (aantal) reden dat Samsung ermee gestopt was toendertijd
Samsung is ermee gestopt omdat ze voor iedere kleur een oled pixel gebruikten. Dit was een goed idee, behalve dat de blauwe pixels eerder "sleten" dan de andere kleuren. Om dit tegen te gaan moesten ze meer blauwe pixels toepassen, maar dat was productie technisch weer duurder.
Uiteindelijk zijn ze er voor TV schermen maar mee gestopt, omdat de eisen hier groter zijn en men niet de kwaliteit kon leveren die klanten eisen voor een tv. Op je telefoon valt het bijna niet op als de helderheid na 2 jaar met 25% is afgenomen, maar in de huiskamer met een TV valt dit wel erg op, helemaal als ie 4 jaar staat en je 50% helderheid kwijt bent. Daar betaal je geen twee- of drieduizend euro voor!
Slijtage probleem van blauwe oled pixels dus nog niet opgelost, is het omdat de blauwe pixel vaker wordt belicht in de kleurenspectrum? Of is het blauwe pixel materiaal überhaupt gewoon dat sneller slijt
Volgens mij was het dat laatste. Het blauwe materiaal slijt sneller.
Dan mag ik nog wel even wachten tot Micro-LEDs.
Las laatst op Cnet iets over Direct-view (electroluminescent) self-emiting Quantum Dots zonder kleuren filter en of Oled als backlight meer nodig, de volgende stap na QD-OLED en na Micro-LEDs.
Micro-LED kan je waarschijnlijk nog 3 tot 5 jaar op wachten tot dit commercieel verkrijgbaar is.
Op de QD-OLED techniek kan ons voorlopig nog wel wat brengen en er zijn nog wel meer mogelijkheden.

Als je vandaag een TV moet kopen is OLED helemaal geen verkeerde keus, tenzij je veel licht van buiten binnen krijgt en via een hoek naar je TV kijkt. Helaas heb ik hier mee te maken. 's Avonds is er niets aan de hand, maar overdag moet er met mijn huidige tv regelmatig een scherm dicht omdat je alleen naar weerspiegeling van buiten zit te kijken.
Ook leuk dat ze tv's kunnen maken met inkjet printers. :+
quote: tweakers
TCL heeft laten weten dat het tijdens de IFA-beurs van volgend jaar wellicht een televisie met een quantumdot-oledpaneel zal tentoonstellen. Die zou dan gemaakt zijn middels een inkjetprintmethode.
Het printen van OLED TVs daar is a heel veel geld ingestopt maar heeft nog maar weinig opgeleverd. TCL schijnt daar onlangs zelf een paar honderd millioen ingestopt te hebben..in een bedrijf wat onderzoek doet naar massa productie van geprinte (QD) OLEDs in grotere maten..Het gaat nog jaren duren eer zo'n TV op de markt komt. Ik denk dus niet dat je dit bericht echt serieus kan nemen. m.u.v. een prototype..maar dat moet je altijd zien als een enkele door een team in mekaar gesleutelde experimentele TV.

Wat je wel serieus kan nemen is dat er binnen twee jaar QD OLED TVs in de winkel te koop zijn...die gebruik maken van een Samsung QD OLED paneel. Samsung is de enige die nu QD OLED panelen maakt. Wat betekent dat als TCL een QD OLED TV toont vroeg of laat dat het vrijwel zeker een Samsung QD OLED panel gebruikt.

Van belang is wat Jason Hartlove (CEO van Nanosys wat Quantum Dots maakt) hierover te melden heeft. Hij heeft onlangs in een interview aangegeven dat QDCC binnen 12-18 maanden in producten zal verschijnen. In QD OLEDs worden er kleurfilters gebruikt dat is ook waarvoor QDCC gebruikt wordt.
Jason Hartlove:
‘Quantum Dot Color Conversion is a completely new way of rendering color in displays," he told CNET. "The result is pure quantum dot color with much higher efficiency as no light is lost in a color filter. We've worked closely with a number of development partners on implementations for both LCD and OLED technologies and expect to see the first QDCC product launches over the next 12-18 months.’”
https://www.cnet.com/news...enge-lg-for-tv-supremacy/

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 15 september 2020 16:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee