'Aantal apparaten met miniled-backlight groeit naar 8,9 miljoen in 2021'

Industrieonderzoeksbureau Display Supply Chain Consulting is optimistisch over de adoptie van miniled-backlight in televisies, monitoren en andere apparaten. Het bureau stelt dat er in 2021 sprake is van een enorme groei tot 8,9 miljoen apparaten.

In een rapport doet Display Supply Chain Consulting de voorspelling dat de leveringen van apparaten met een lcd en een miniled-backlight zullen stijgen van 50.000 in dit jaar naar 8,9 miljoen volgend jaar. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal leveringen vervolgens elk jaar met grofweg 9 miljoen per jaar zal stijgen, waarbij het aantal apparaten met een miniled-backlight in 2025 op 48,2 miljoen uit zou komen.

Deze enorme stijging ten opzichte van dit jaar hangt samen met het feit dat nogal wat fabrikanten flink inzetten op deze technologie. Samsung en Chinese fabrikanten gaan miniled-backlights bijvoorbeeld inzetten bij lcd-tv's , maar de grote voorspelde aantallen vinden ook deels hun oorzaak in het integreren van de miniled-backlights bij monitoren, laptops en tablets. Zo is de verwachting dat de volgende iPad Pro over een miniledscherm zal beschikken.

Miniled moet onderscheiden worden van microled en is in feite een technologie die lcd's moet verbeteren. Het formaat van de leds in een miniledscherm is weliswaar relatief klein, waardoor er veel in de backlight kunnen worden geplaatst, maar de leds zijn nog niet zo klein als bij microledschermen en ze zijn ook niet individueel in of uit te schakelen.

Momenteel worden bij duurdere lcd-tv's nog fald-backlight gebruikt, waardoor een aantal zones individueel gedimd kan worden, wat van belang is voor een hoger contrast en een goede hdr-weergave. Doordat minileds een stuk kleiner zijn dan de leds die momenteel in lcd's worden gebruikt, kunnen er veel meer worden geïntegreerd, wat betekent dat het lokaal dimmen van de helderheid veel verfijnder kan plaatsvinden, waarbij een veel hoger contrast mogelijk is en met beduidend minder blooming. Sommige partijen zien het als een technologie die direct met oled moet kunnen concurreren.

Fabrikanten als Samsung zien veel potentie in miniledschermen. Eerder schreef Barry Young, de directeur van de OLED Association, dat de Samsung Visual Display-divisie stevig inzet op de miniledschermen, nadat de prestaties ervan zichtbaar werden. Dit betekent dat de QD-oled-technologie, waar Samsung Display nog altijd op inzet, waarschijnlijk voorlopig nog geen belangrijk aandeel zal opeisen in de televisies van Samsung. Dat lijkt anders te liggen voor monitoren. Deze Samsung-divisie zou wel van plan zijn om QD-oled-monitoren uit te gaan brengen met formaten van 33 tot 35".

Afbeelding afkomstig van Display Daily, uit het rapport van DSCC

Door Joris Jansen

Redacteur

02-12-2020 • 15:23

47 Linkedin

Reacties (47)

47
46
25
2
1
15
Wijzig sortering
Sla miniled over en wacht op MicroLED is mijn advies.
Sla MicroLED ook over en wacht op NanoLED is mijn advies
Ik zou zelf toch wachten op PicoLED. Dat schijnt GEWELDIG te worden :D
Mwah.. De eerste leaks over PicoLED zijn nog niet zo denderend. FemtoLED daarentegen :9~
Hmmm ik ga voor zekerheid en kies voor Planck leds
Duidelijk. Deze discussie is ten einde :P
En als MicroLED er is en op hetzelfde moment is er weer een nieuwe technologie in aankomst dan adviseer je weer te wachten?
MiniLEDs zouden in principe de pracht en praal van OLED brengen zonder de nadelen (inbranden, ongelijke slijtage van kleuren, korte levensduur)
MiniLEDs zouden in principe de pracht en praal van OLED brengen
Dat lijken me microleds. Als je een witte en een zwarte pixel direct naast elkaar hebt, kan de zwarte alleen echt zwart zijn als iedere pixel (niet iedere kleine regio) zijn eigen lichtbron is.
Excuus, ik bedoelde inderdaad microleds
Dan kan je helaas nog jaren en jaren wachten, zoals het er nu voorstaat. Al snap ik die houding :)
Ach ja, waarom zou je ook niet drie jaar wachten met de aanschaf van een laptop? Kun je lekker duur een nieuwe onbewezen technologie kopen waar je toch geen baat bij heb.
3 jaar? Reken maar ruim 5 jaar voor microLED in een laptop zit waarbij het betaalbaar is. De techniek moet nog gigantisch krimpen voor die pixeldichtheid.
Dan kan ik in 2031 mijn volgende tv kopen
Groeit met het aantal (mini)LED’s dan ook weer het stroomverbruik? Ondanks dat er veel verfijnder gedimd kan worden, kan ik me voorstellen dat 1000 LED’s op een oppervlakte meer stroom vraagt dan 100 grotere LED’s met minder verfijning? Of is dit ook echt linear naar beneden toe?
Ik ben geen halfgeleiderexpert, maar ik zou niet weten waarom de efficiëntie (lumen/watt) voor een miniled lager zou zijn dan voor een 'normale' led. Misschien is er iets meer regelelectronica nodig, maar verder lijkt het me alleen maar gunstig voor een lager verbruik door lokale dimming. De backlight moet immers zoveel licht geven als de felste pixel in de regio: hoe kleiner de regio, hoe lager de gemiddelde intensiteit. Dat vermoeden zie ik als ik even snel zoek ook bevestigd:
For power consumption, with the decrease of chip size and drive current, customers can improve full-screen power consumption with enhanced backlight dimming zone control.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 2 december 2020 20:14]

Nou, ik doelde eigenlijk meer op; heeft een mini-LED evenveel watt nodig om even fel te zijn. Een LED verbruikt x aantal watt en heeft een x aantal lumen/candela bij die input aan stroom. Als ik 40cm2 moet verlichten met 100 LED's, maar minder lokaal kan dimmen en dan 40-65 watt verbruik met die 100 LED's (cijfers die ik even heb aangenomen, niet de werkelijkheid representeren), dan nu 1000 LED's maar WEL fijner kan dimmen op een kleiner vlak (van bovenstaande 40cm2 hoef ik nog maar 20cm2 te verlichten). Verbruiken dan 500 mini-LED's op 20cm2 meer of minder stroom, ondanks dat het oppervlakte minder is.

Ik ben ook geen expert op dit vlak, ik vraag me oprecht af of meer (mini)-LED's op eenzelfde of kleiner oppervlakte dan ook minder powerconsumption vraagt.

[Reactie gewijzigd door vtsalf op 2 december 2020 18:22]

Dit grafiekje suggereert inderdaad een iets lagere efficiëntie voor kleinere leds.
Top reply, want de doorklik achter je grafiek leert al dat microLED's concurreren met OLED's (waar zwart echt zwart is, doordat een LED uit staat), dus dit zou ook echt VEEL lager in verbruik moeten zijn. Als ik het goed lees is het 30% verbruik ten opzichte van een huidige LCD televisie.
Als je naar de bron doorklikt dan zie je in het onderzoek nog een grafiek waar een maximum redement bij 50 micrometer chip grootte wordt bereikt. Er staat ook.nog wen tabelletje bij die de led grootte per type display weergeeft.
"Zo is de verwachting dat de volgende iPad Pro over een miniledscherm zal beschikken."
Het lijkt er op dat Apple ook de productie voor MacBooks met een miniledscherm op aan het zetten is.
Dat zeiden ze 3 jaar geleden ook over de iPad pro toch ?
Heel veel eerder dan december 2019 zie ik weinig over iPads en Mini LED. Nu is 2020 wel een raar jaar, dus het zij je vergeven :+

Edit: Ik heb ook nog even wat Taiwanese sites afgestruind. Maar ik kom niet zoveel tegen in 2017 & 2018. Enkel dat het zeg maar de toekomst is, en dat ze toen hoopten zeer binnenkort (of in 2023 volledig capaciteit) productie te kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 2 december 2020 19:50]

Dan lijkt de inschatting van 9 miljoen mij wel een beetje weinig.

Als Apple in een kwartaal al 14.3 miljoen iPads verkoopt (wat natuurlijk niet allemaal iPad Pro's zijn), verwacht ik dat Apple alleen al makkelijk die 9 miljoen haalt met hun iPad en mogelijk ook MacBook productie.
Sorry maar wat is dit voor en uit de lucht gegrepen voorspelling?
Je krijgt een -1 maar je hebt wel gelijk. Ik ben benieuwd waarop ze dat baseren.
Waarom zouden mensen nu ineens voor miniled gaan? Misschien slaat dit wel totaal niet aan.
Ik heb geen idee ook of het qua prijs bijvoorbeeld heel rendabel is .

Iemand hier een idee over?
Of mensen massaal voor miniled gaan, is een andere vraag. Wellicht worden de prestaties toch niet als zodanig beoordeeld dat men in grote aantallen gaat toehappen, en daar zal de prijs zeker ook een rol bij spelen ja. Maar dat miniled in 2021 relatief groot gaat worden, zeker in vergelijking met 2020, staat wel zo goed als vast. Apple zet erop in, Samsung ook, en ook de nodige Chinese fabrikanten.
Ik ben benieuwd of ze dat ook echt uit gaan brengen, iPhone 12 had ook eerst 120hz scherm moeten hebben. Heeft Samsung al een product met mini led gepresenteerd ?
Voordeel is een beter contrast tov reguliere fald schermen maar zonder de nadelen van oled.
Het heeft zeker voordelen maar de hierboven genoemde aantallen lijken nergens op gebaseerd te zijn.
Hij had net een -1 bij zijn naam staan, ik zie dat het nu al een +1 is geworden
Och, het vervangen van 2 strips met LED's door een matrix van LED's is nou ook weer niet een revolutionair idee, ik kan me voorstellen dat dat voor relatief weinig poen te doen is. Dus als de mini-LEDs te verkrijgen zijn lijkt het me logisch dat er op wordt ingesprongen.
Volgend premium artikel: Wat is Miniled en wat kun je ermee doen.
"Een LED is een lichtgevende diode. Een miniled geeft dus een klein beetje licht. En een microled zelfs nog minder!"
Het was een grapje :)
-edit- Verkeerd geintepreteerd. Scuze.

[Reactie gewijzigd door vtsalf op 2 december 2020 19:02]

Er is info dat stelt dat Samsung 2 millioen miniLED LCDs will ''shippen'' in 2021.,
Samsung zegt:
Dit betekent dat de QD-oled-technologie, waar Samsung Display nog altijd op inzet, waarschijnlijk voorlopig nog geen belangrijk aandeel zal opeisen in de televisies van Samsung.
Wat wil Samsung nu eigenlijk?
Paar maanden terug nog hebben ze met veel tamtam hun QDLED aangekondigd en besloten om met LCD productie te gaan stoppen om OLED’s te gaan produceren. Met name voor het TV segment.
Ook microled zou dè oplossing zijn voor alle nadelen van OLED.
Het lijkt er sterk op dat Samsung niet kan kiezen en iedere keer hun strategie aanpast.
In 2021 zetten ze groot in op MiniLED LCD, in 2022 zal dat waarschijnlijk QD OLED zijn.. Heeft deels te maken met oa QuantumDotColorConversion wat veel efficienter zou zijn dan kleur filters iets wat in 2021 nog niet grootschaling inzetbaar is.
Een nieuwe techniek maar inzetten is weggegooid geld!
Je stopt als bedrijf dan veel geld in ontwikkeling wat je nooit gaat terugverdienen.
Kopers trappen er ook niet in want die wachten dan liever een jaar op QD LED of hoe het dan mag heten.
LCD heeft nog enkele verbeteringen aan komen waarvan miniLED, ook al een paar jaar te koop nu, een is. miniLED dat is gewoon LCD met wat kleinere ledjes zodat er bijvoorbeeld meer zones in een LCD, tot 10 keer zoveel, kunnen zodat de LCD zwartwaardes wat beter worden. Er komt ook nog Dual Layer LCD aan, al te koop in China en Australie, wat eigenlijk twee LCD panelen tegen elkaar gepropt zijn waarmee LCD zwartwaarden er behoorlijk op vooruitgaan..

QD OLED dat is een variatie op OLED. Dus het blijft gewoon LCD vs. OLED waarbij LCD dichter bij OLED komt waardoor het een beter OLED alternatief is dan voorheen en OLED zelf wat wellicht in een oorlog situatie terecht komt tussen QD OLED en OLED die heel dicht bij elkaar zitten en allebei gewoon OLEDs zijn.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 2 december 2020 20:15]

Als ik het zo hoor is dit de halve oplossing om een OLED-achtig paneel te maken: micro vs mini. En toch trap je er in het begin weer in. Ongelooflijk hoe ingewikkeld en tijdrovend het blijkens is om een betaalbare OLED-killer te produceren.
OLED door LG Display ontwikkeld, is gewoon superieur voorlopig en uitstekend in de markt gezet.
Je moet dus echt met iets baanbrekends komen om dit te gaan verslaan.
Uiteindelijk zal dit gaan gebeuren maar LG zit ook niet stil en ontwikkelen ook verder.
Ja dat blijkt wel. Ik vind alleen bij hen dan toch weer teleurstellend dat ze nog steeds geen betaalbare monitoren kunnen maken. Dat zou toch wat zijn, een ultrawide OLED-panel :P
Neem dan de 48 inch LG OLED.
Wordt steeds meer ingezet als monitor of game TV.
Helaas nu nog wel wat duur ivm de grote vraag en geringe productie.
Ja dat is inderdaad jammer (dat hij zo relatief duur is).
Hoe zit het met het inbranden dan bij deze?
De 48 inch TV’s zijn zo nieuw dat (mogelijk) inbranden nog niet bekend is.
Als je dit vergelijkt met de 2019/2020 modellen is het te verwachten dat de 48 inch gelijk presteert.
Geen grote reden tot zorg denk ik zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee