Samsung introduceert Neo QLED-televisies met miniledbacklight

Samsung introduceert zijn eerste Neo QLED-televisies. Deze lcd-tv's krijgen een miniledbacklight en worden geleverd met een 4k- of 8k-resolutie. Het bedrijf noemt nog geen adviesprijzen of releasedata.

Samsungs Neo QLED-line-up bestaat uit twee 8k-modellen; de QN900A en een QN800A. Het bedrijf komt daarnaast met drie series 4k-varianten met zijn QN95A-, QN90A en QN85A-modellen, zo schrijft The Verge. De fabrikant voorziet de televisies onder andere van een backlight op basis van minileds. Daarbij wordt de backlight voorzien van duizenden kleine leds, zoals de naam doet vermoeden. Het is nog niet duidelijk wat deze televisies gaan kosten.

Dergelijke schermen moeten onder andere een betere beeldkwaliteit bieden tegenover reguliere lcd's, met een verbeterd contrast, betere local dimming en verminderde blooming. De Neo QLED-televisies maken nog steeds gebruik van een quantumdotfilm, die het licht van de miniledbacklight omzet in rood, groen en blauw licht.

Samsung stelt dat zijn minileds tot veertig keer minder hoog zijn dan de leds in zijn reguliere lcd's. Het bedrijf meldt echter niet over hoeveel afzonderlijke minileds en dimbare zones de Neo QLED-tv's beschikken. Ter illustratie: LG bracht eind vorig jaar de eerste details over zijn komende miniledtelevisies naar buiten. Die tv's krijgen bijna 30.000 minileds die gezamenlijk goed moeten zijn voor bijna 2500 zones voor full-array local dimming.

Samsung Neo QLED-televisiesSamsung Neo QLED-televisiesSamsung Neo QLED-televisiesSamsung Neo QLED-televisies

Samsungs Neo QLED-televisies. Afbeeldingen via Samsung

Het bedrijf introduceert daarnaast nieuwe softwarefuncties in zijn komende televisies, onder andere voor gamers. Samsung laat gebruikers games afspelen op een relatieve schermverhouding van 21:9 of 32:9. Gebruikers kunnen de beeldweergave vervolgens verhogen of verlagen tussen de letterboxes. Samsung noemt verder de komst van een Game Bar-functie, waarmee gebruikers beeldinstellingen voor bijvoorbeeld inputlag kunnen wijzigen en de framerate van een game kunnen bekijken.

De televisies krijgen daarnaast ondersteuning voor variabele verversingssnelheid via FreeSync Premium Pro. Het bedrijf introduceert ook een SpaceFit Sound-functie, die via de ingebouwde microfoon de akoestiek van een ruimte controleert en op basis daarvan de geluidsinstellingen aanpast.

De 2021-modellen van Samsung krijgen een fitnessmodus, die een fitnesscoach in beeld toont die oefeningen voordoet. Gebruikers kunnen een Logitech-webcam aansluiten om postuurtips te krijgen. De afstandsbedieningen van toekomstige Samsung-televisies werken daarnaast op zonne-energie, hoewel ze ook opgeladen kunnen worden via USB. Hiermee hoopt het bedrijf batterijafval te verminderen. De verpakkingen van komende Samsung-producten worden daarbij kleiner, simpeler en fungeren als bouwpakket.

Samsung 2021-televisiefunctiesSamsung 2021-televisiefunctiesSamsung CES First LookSamsung CES First Look

Game Bar en een fitnessfunctie. Afbeeldingen via Samsung

Het bedrijf komt verder met een nieuwe variant van The Frame, die dunner is dan zijn voorganger en geleverd kan worden met schermranden in verschillende kleuren. Het bedrijf komt ook met televisies met microleds, die ditmaal beschikbaar komen voor consumenten. De fabrikant kondigde de komst hiervan eerder al aan.

Het bedrijf brengt in eerste instantie een microled-tv met 110"-scherm uit en later volgt een 99"-model. Engadget schrijft dat Samsung ook een 88"-variant gaat introduceren. Samsung noemt in zijn persbericht geen concrete resolutie, maar het bedrijf noemde in de eerdere aankondiging dat de komende microled-tv's uit acht miljoen pixels zou bestaan. Daarmee zou het scherm een 4k-resolutie hebben.

De 110"-microled-tv gaat in Zuid-Korea 170 miljoen won kosten. Op het moment van schrijven is dat omgerekend ongeveer 127.000 euro. Samsung meldt nog geen adviesprijzen voor de 88"- en 99"-varianten. Wat de televisies in Europa gaan kosten, is nog niet bekend.

Samsung microled en The Frame 2021Samsung microled en The Frame 2021Samsung microled en The Frame 2021

Microled-tv's en The Frame 2021. Afbeeldingen via Samsung

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

06-01-2021 • 19:12

79

Submitter: John Stopman

Reacties (79)

79
79
31
2
0
23
Wijzig sortering
Weten we al iets over HDMI 2.1? Hoeveel HDMI ingangen ondersteunen dan HDMI 2.1 en in welke mate? En over HDR? Dat is denk ik belangrijker om te weten.
Dit was vooral een persbericht voor de luchtigere lezer. Er staat bar weinig over de technische performance/specs.
Ik snap wat je bedoelt,

Echter ik vind zelfs voor de wat meer ingelezen/ervaren consument wordt het momenteel wel een gigantische jungle met al die technieken en benamingen.

Gaaf om te zien dat er technisch zoveel vooruitgang nog steeds wordt geboekt, maar ik (als redelijk ervaren tweaker) vind het lastig worden om precies allemaal bij te houden waar je nu op moet letten bij het kopen van een nieuwe TV.
  • Miniled
  • microled
  • (FA)Local Dimming
  • meerdere opties die effect kunnen hebben op hoe 'echt' HDR wel of niet is
  • IPS of VA
  • de hype dat alles nu opeens de letter Q in de techniek naam heeft om het cool te laten klinken
  • HDMI 2.x en welke subtechnieken daar uit wel of niet (goed) geimplementeerd zijn
misschien een idee voor Tweakers om een soort vaste guide te hebben met 'waar op te letten bij het kopen van een nieuwe TV'?

Waarin overzichtelijk de mogelijkheden qua technieken en een korte bondige uitleg wordt gegeven oid.

[Reactie gewijzigd door Pusherman_ op 24 juli 2024 07:07]

Helemaal eens. Ik denk dat TV reviewers snel vergeten dat consumenten niet alles bijhouden. Sommige mensen willen dat ook niet eens weten maar als je het wél belangrijk vindt betekent niet dat je tijd en zin hebt om wekenlang onderzoek te doen naar het verschil tussen (ik zeg maar wat) HDR10+ en Dolby Vision.
Houd het simpel, neem OLED. Alle andere technieken proberen OLED te evenaren, maar komen lang niet in de buurt op zo ontzettend veel gebieden.
Komt microled dan ook niet in de buurt? Ik dacht dat dat gelijkaardig zou zijn met een lagere productiekost.
Ik vind dat zo overdreven. Ik heb zelf een q950ts en als ik die vergelijk met een lg cx van een vriend dan vind ik die van mij mooier. Misschien dat Oled technisch beter is, maar dat zie ik er niet aan af vergeleken met de Samsung. Vind de kleuren ook veel mooier en de verschillen in zwart zijn voor mij nauwelijks zichtbaar.
Achja het zal wel persoonlijk zijn. Al heb ik ook het idee dat iedereen elkaar een beetje napraat.
Daarnaast kan ik de techniek waarbij inbranden niet mogelijk is, de helderheid veel hoger kan en er minder reflectie is ook wel waarderen.

[Reactie gewijzigd door Kvibe op 24 juli 2024 07:07]

Een simpele guide wordt zo ook lastig te maken met al die punten
Het is eenmaal ingewikkeld en een bedrijf zoals RTings.com heeft zn handen vol eraan om het makkelijk te maken voor de consument. Mij lijkt het te moeilijk zo'n guide op te stellen en vooral bij te houden.
we kunnen beter wachten op hdmi 2.2
want de hele hdmi 2.1 is van start af aan al een ramp.
je mag de sticker van hdmi 2.1 al op zetten als je paar van de functie werkend hebt.
hdmi 2.1 is voor mij iets dat alle protocolen en data snelheden die belooft worden ook gehaald moet worden.
Mee eens, alleen blijkt het technisch lastig om full spec HDMI 2.1 te implementeren. Volgens mij is er maar 1 (of enkele) leveranciers van de juiste chips en zelfs die gaan niet tot de 48GBits. Wat het HDMI bureau beter hadden kunnen doen is het opbreken, dus aparte stickers met iets als: HDMI 2.0+Gaming, HDMI 2.0+8k, HDMI 2.0 +eARC. En dan wellicht later een HDMI 2.1 sticker waar alles dan in zit.
Waarom moet het gehaald worden? Als je een 8-bit paneel gebruikt is qua bandbreedte 40Gbit/s toch zat? Waarom zou je dan 48 implementeren?
Kans is best wel groot dat deze nieuwe modellen HDMI 2.1 ondersteunen aangezien de qled modellen van 2020 dit ook al ondersteunden.
Ik heb een Q95T (2020) en er zit maar 1 HDMI op met 2.1 en die werkt ook maar matig en al helemaal niet met Sonos ARC. Laat Samsung nou maar eerst focussen op de standaarden zoals Dolby Atmos en Dolby Vision en het weglaten van suffe reclames in je menubar. Het is dat ik deze TV goedkoop kon krijgen anders had ik een LG CX genomen.
Ik heb sinds enkele maanden ook een Q95T, mijn HDMI 2.1 ingang is via earc aangesloten met mijn Q800T soundbar voor lossless Dolby Atmos. Dit werkt bij mij perfect en ik heb hier nog geen problemen mee ondervonden, dus als je de Sonos kan missen kan het voor jou interessant zijn om eens naar de Samsung soundbars te kijken. :)
Na een hoop ellende met Q95T en de ARC waarbij het geluid elke keer stotterde heb ik dit sinds 2 dagen niet meer. Daarvoor moest ik elke keer de stroom eraf halen...maar nu gelukkig geen problemen meer.
Waarom heb je voor de 95 gekozen ipv de 90?
95T heeft een OneConnectBox en de 90T niet.

De keuze om geen:

stroomkabel
4 HDMI kabels
netwerkkabel
Coax kabel

naar je tv te laten lopen is dan gauw gemaakt lijkt mij.

Q90T en Q95T zijn verder identiek aan elkaar
Ik heb toevallig net een video op YouTube over de tv's zitten bekijken. Dit is meer een aankondiging dat ze deze tv's gaan laten zien op de CES van volgende week. Dan zullen waarschijnlijk wel alle features bekend gemaakt worden.
De vraag is meer of de HDMI 2.1 fatsoenlijk werkt en niet kampt met de vele problemen waar het internet vol mee staat.
Even een serieuze vraag..

Hoelang zal de levensduur zijn van een tv van rond de €100.000? En hoelang mag je updates verwachten en verwachten dat je apps het blijven doen op zo een tv?

Ik snap dat aan de ene kant een persoon die dit kan permitteren er niet over na zal denken en toch elk jaar of om de twee een nieuwe zou kunnen aanschaffen. Maar toch als je erover nadenkt als je een tv met zo een hoge aanschafprijs koopt zou je verwachten dat je er 10/15/20 jaar (als dat schappelijk is) ermee zou kunnen doen?
Een antwoord op je vraag geven zal voor iedereen gissen zijn, aangezien de techniek redelijk nieuw is. Ik zelf vermoed dat de ondersteuning in ieder geval niet langer is dan de andere tv's uit de "normale" top-serie.
Prijs geeft al lang niet meer aan over wat voor een tijdspanne je updates mag verwachten. Zoals je zelf al zegt zijn interesseert het de mensen die in de markt zijn voor deze tv niet hoe lang die ondersteund wordt, want ze kopen toch wel een nieuwe tv binnen een paar jaar.
Een levensduur van 10/15/20 jaar zal hen dus een worst zijn, maar wellicht dat het scherm zelf dit gewoon aan kan. De laatste tv's die ik heb weg gedaan waren simpelweg niet kapot, maar verouderd.
De kans is groot dat deze televisie's gebruiken maken van de one connect box waar alle software opdraait. Mogelijk dat je na 5 jaar een nieuwe ontvangt voor die prijs :P
Ach heel eerlijk, ik kijk er niet eens meer naar en update mijn tv vaak niet eens. Ik heb een Philips van, pak m beet, 2007 - fullhd. Staat op zolder op mijn werkplek. Met een Chromecast erin kan ik alles 'smart'. Ik zie ook veel liever dat ze tv's goedkoper maken door ze max 2/3 jaar te ondersteunen en in te zetten op verwisselbare modules zoals Chromecast.
Ongeacht de prijs is het fijn dat de stap naar microled er eindelijk aankomt voor consumenten. Ik ben een tevreden OLED bezitter, en zal nooit meer 'terug' gaan, maar toch let ik telkens op of bepaalde beelden niet te lang statisch zijn. Microled is de toekomst.
Precies waarom ik geen oled heb aangeschaft. Mijn tv staat de hele dag op een browser. Grote kans dat het inbrand. QLEDs zijn overdag ook helderder, voor een gamer als ik ook belangrijk.
Kleine minpunten waartegenover een superieure beeldkwaliteit staat.
Het ligt dus compleet aan de doelgroep. Ik bekijk wat nieuws en verder series / films.

Puur uit nieuwsgierigheid: waarom heb je de hele dag een browser open? Staan daar de stats op van de buildserver of zo?
Omdat ik zowat de gehele dag op internet browse, of youtube etc. kijk. De taakbalken zijn altijd zichtbaar. Ik kijk al jaren geen televisie meer.
Puur uit nieuwsgierigheid:) Gebruik je je tv dan als monitor zeg maar? Zit je dan ook dicht op je 50"-ish tv scherm?

En je hebt dan gewoon je pc of laptop via HDMI aangesloten? Of met wireless keyboard/muis op de bank ofzo?

Zo ja is dat dan nog een beetje goed te lezen (langer dan even een stukje hier en daar lezen zeg maar).
Ik gebruik 'm inderdaad als monitor, en bedien de pc met xbox controller en wireless keyboard. Ik heb nu 47" en 150% fontgrootte en dat is prima te lezen maar wil naar 55" of groter.
Gebruikt hem als monitor, dus dan staat hij ook zeg maar gewoon op een bureau? Omdat je zegt xbox controller en wireless KB dan denk ik namelijk weer vanaf de bank. Hoe ver zit je er dan vanaf?
Als ik zeg monitor dan bedoel ik dat ie aan mijn PC zit. Ik zit ongeveer drie meter er vanaf.
Wat ik in het artikel mis en wel in de presentatie benoemt is, is dat deze nieuwe tv's beschikken over 12 bits panelen.
Toch wel belangrijk lijkt mij.
Niet echt. 12 bit of 10 bit, bij 99% van de content zul je geen enkel verschil kunnen zien.
Je gaat dit zeker zien op UHD blu-ray discs die gebruik maken van Dolby Vision.
Dolby vision gaan uit van 10000 nits op 12 bit kleur schakeringen.
De overgangen van licht naar donker ( of wel BANDING ) zullen mooier en egaler verlopen met een 12 bits paneel.
Nee hoor, dat ga je niet zien. Dolby Vision ondersteunt in theorie 12 bit. Nadruk op "theorie". In de praktijk gebruikt elke Dolby Vision Blu-ray gewoon de H.265 Main10 profile. 10-bit dus. Zie ook de documentatie van Dolby hier:
https://www.google.com/ur...Vaw1zX4FhY3j87ZFn9UxOr8Zf

Die 12 bit is misschien voor ooit in de toekomst, én om er nu goed uit te komen in vergelijkingen met HDR10 en SDR.

Ongeveer hetzelfde als dat Albert Heijn een enorm pand neerzet, vervolgens slechts 1/3e van dat pand benut als supermarkt, en de andere 2/3e leeg laat staan, en vervolgens wel met de gehele oppervlakte rekent om zich "de grootste supermarkt" te kunnen noemen.
Het heeft niets te maken met HDR10 of sdr

Ik ga niet tot in de eeuwigheid in discussie, maar kijk eerst maar eens naar dit linkje, dan zal je het wel begrijpen.

https://www.youtube.com/watch?v=hXFAeDvnM0w
Huh? Ik stuur je een document waarin letterlijk staat dat Dolby tot nu toe géén gebruik maakt van de mogelijkheid om 12-bit te gebruiken, maar dat 10-bit voor nu de max is, en jij komt aan met een YouTube video over de Samsung TV?

Hey, als jij marketing blind wil geloven, be my guest. Ik dacht dat op Tweakers het niveau hoger lag dan dat.

Overigens worden blu-ray discs ook niet gemasterd op 10.000 nits, maar op 1000 of 4000, maar dat wist je vast ook al?
Nou vooruit, voor de leekjes onder ons nog een simpele uitleg wat 8,10, en 12 bit kleurdiepte inhoud en waarom dit zo belangrijk is.
En een tv van dit kaliber koop je niet voor een paar jaartjes, en dan zal er ongetwijfeld 8K en rec, 2020 zijn.
Vandaar een belangrijke feature.

https://fwd.nl/beeld/kleurdiepte-tvs-8-bit-10-bit-12-bit/
of dit filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=nUrcPt6pVHs

[Reactie gewijzigd door rexxor op 24 juli 2024 07:07]

Je hoeft niet te doen alsof jij de expert bent met linkjes naar simpele webblogjes hoor. Gezien je al simpele termen door elkaar haalt (Banding is niet de overgang van licht naar donker, het zijn strepen die je ziet als een gevolg van te weinig mogelijke variaties in een gradiënt). Iets met de klok wel horen luiden, maar de klepel niet weten te hangen).

Er is geen 12 bit content voor consumenten, en die komt er voorlopig ook niet. En dus is het leuk dat Samsung kan schermen met 12 bit, maar voor nu dus gewoon een marketing gimmick.

En over een paar jaar zijn er TV's die dit paneel weer de grond in boren. Future proofing in tech bestaat niet. Dus extra betalen voor een 12 bit paneel nu, is vooral een leuke extra voor Samsung. (Vooral als je je bedenkt dat Samsung Dolby Vision niet eens ondersteunt, dus waar ben je dan met je 12 bit paneel?)

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 24 juli 2024 07:07]

Jammer dat je zo onervaren en naïef bent, en je zelfs de uitleg van experts niet wil geloven.

[Reactie gewijzigd door rexxor op 24 juli 2024 07:07]

Iemand moet even op Dunning-Kruger zoeken heb ik het idee.
zielig dat je via wikipedia, wat al niet echt betrouwbaar is, je gelijk probeert te krijgen.
Ik verwacht dat de gemiddelde consument het verschil niet ziet tussen 6 bit en 8 bit (miss na kritisch kijken terwijl de schermen naast elkaar staan), laat staan 8 bit en 10 bit.
Een paar leuke dingen, maar ook weer een paar marketing gimmicks.

Zonnecellen in een afstandbediening? Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst de batterijen van de afstandbediening moest vervangen? Eens in de drie jaar?

En een "gameview" modus? Waarbij je dus de ervaring van een ultrawide krijgt, door simpelweg schermoppervlak niet te benutten?
Samsung en gimmicks ... er zijn nog zekerheden.
En een "gameview" modus? Waarbij je dus de ervaring van een ultrawide krijgt, door simpelweg schermoppervlak niet te benutten?
Das idd jammer maar daar krijg je wel meer zicht in de breedte door dan je met 16:9 krijgt, dus kan zeker voordelen bieden in specifieke scenarios.
Oh Samsung. Game bars? Een fitness coach? Echt? Kunnen we niet gewoon een goed scherm krijgen zonder al die rotzooi?
Zoals ik dat begrijp gaan die TVs onderdeel uitmaken van hun ''premium'' line dus het gaat wat duurder worden valt aan toe te voegen dat het gerucht gaat dat deze TVs dezelfde miniLED panelen gebruiken als TCL. Samsung wil 2 millioen van deze TVs in de maten 55-inch, 65-inch, 75-inch, en 85-inch verkopen in 2021. Waarschijnlijk gaat Samsung in 2022 dan vervolgens QD OLED TVS op grote schaal launchen...
Wow Samsung ook al 2500 Zones.
Dit gaat het jaar van de FALD TV worden... Ik ben wel heel erg benieuwd naar het beeld en vooral wat Sony gaat laten zien.
2500 zones is ongeveer 70 x 35 blokken. 2500 is relatief veel, maar op een tv van 88-110 inch schermdiagonaal is dat niet heel best.
Ik had ondertussen op de topmodellen wel verwacht te zien dat de backlight richting de 1080p zou gaan, dus 1 zwart/wit backlicht pixel per 4 pixels op een 4k tv. Dat komt dicht genoeg in de buurt van OLED naar mijn idee, 2500 bij lange na niet. Valt nogal tegen op een tv van 100.000
Valt nogal tegen op een tv van 100.000
Daarom kost die miniled dat wss ook bij lange na niet, dat gaat over de microled niet miniled |:(

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 07:07]

Jammer om onder het software kopje alleen maar features te zien. Zelf bezit ik de Q90 (topmodel 2019) en de meeste futures zijn totaal nutteloos. Waar Samsung schade doet bij mij is features maken die niet werken. Om daar een percentage van te geven werken de features over het algemeen 60% goed. En daar staat Samsung dan ook erg om bekend, die features verkopen eenmaal goed. En voor een tv van 600 euro komt het allemaal niet zo nauw, maar een tv van 3000 euro? Ik vind het zonde van mn geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.