'TCL begint in 2024 massaproductie oledpanelen op basis inkjetproductieproces'

De Chinese fabrikant TCL zou in 2024 beginnen met de massaproductie van grote oledpanelen die op basis van een inkjetproductieproces worden vervaardigd. Dat schrijven Chinese media op basis van uitlatingen van een manager van TCL.

Volgens een manager van TCL wordt de hiervoor bedoelde productielijn momenteel voorbereid en verloopt de voortgang behoorlijk vlot, meldt het Chinese Time-Weekly. Het gaat om een project onder de hoede van China Star Optoelectronics Technology, of CSOT, een beeldschermfabrikant waarvan onder meer TCL en Samsung Display eigenaar zijn. De constructieperiode van de productielijn is gepland voor 2021 tot 2023 en de totale investering hiervoor zou omgerekend 5,8 miljard euro bedragen.

Een maand geleden liet TCL weten dat het in september volgend jaar tijdens de IFA-beurs wellicht een qd-oled-tv op basis van een inkjetproductieproces zal tonen. De Japanse fabrikant JOLED is een van de paneelleveranciers waar TCL mee samenwerkt. JOLED doet sinds 2015 al aan onderzoek naar het printen van oledpanelen en levert momenteel al kleinere oledpanelen aan smartphonefabrikanten en voor pc-monitoren.

Het is niet geheel duidelijk of het project waarvan de massaproductie in 2024 zou moeten beginnen, uitgaat van een samenwerking met JOLED, of een samenwerking met het Chinese Guangdong Juhua of dat het om een eigen, onafhankelijk project van TCL gaat. Guangdong Juhua is in 2016 opgezet met het doel om printtechnologieën voor oledpanelen te industrialiseren. CSOT had bij de oprichting een aandeel van 66 procent in Guangdong Juhua. Laatstgenoemde toonde begin dit jaar samen met TCL het eerste prototype van een oprolbare 31"-oled-tv op basis van inkjetprinten.

Het inkjetproductieproces voor oledpanelen zou veel preciezer zijn dan de methode waarbij verschillende lagen op elkaar worden gezet door middel van evaporatie. Onder meer LG Display gebruikt evaporatie voor zijn oledpanelen voor televisies en waarschijnlijk hanteert Samsung Display ook dit proces in zijn streven te komen tot oledpanelen op basis van blauwe oleds. Samsung Display zou de inkjetprinttechnologie al wel gebruiken voor het fabriceren van de quantumdotkleurenconversiefilters, zodat het bedrijf deze technologie wellicht ook kan inzetten voor de blauwe laag.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-10-2020 • 18:56

76 Linkedin

Reacties (76)

76
65
28
6
1
23
Wijzig sortering
Betekent dit dat het sneller en goedkoper word om een paneel te fabriceren en dat hierdoor bv de tv's voor de consument goedkoper worden?
De chinese overheid gaat nu tv's dumpen tegen spotprijzen om lg en samsung (korea) dwars te zitten. Het kostenplaatje is niet zo heel erg belangrijk.
De chinese overheid gaat nu tv's dumpen tegen spotprijzen om lg en samsung (korea) dwars te zitten. Het kostenplaatje is niet zo heel erg belangrijk.
Dan zit Samsung zelf in het complot om Samsung onderuit te halen, want het bericht zegt:
Het gaat om een project onder de hoede van China Star Optoelectronics Technology, of CSOT, een beeldschermfabrikant waarvan onder meer TCL en Samsung Display eigenaar zijn.
Mooi voorbeeld hoe propaganda mensen in complottheorieën laat geloven

[Reactie gewijzigd door Elefant op 20 oktober 2020 02:34]

Tja als de panelen dezelfde kwaliteit hebben als die van de concurrentie, maakt het mij niet uit als ze voor spotprijzen worden verkocht. 😋
Totdat alle concurrenten failliet zijn, en daarna gaan de prijzen omhoog en omhoog.
En dan schakelt iedereen over op Samsung QLED of iets dergelijks. De tijd dat je marktaandeel kon kopen op elektronica om nadien de prijzen fors te verhogen, die ligt toch al eventjes achter ons, niet?
Overigens houdt LG de OLED prijs momenteel ook kunstmatig hoog. Je moet goed zoeken en lang wachten om OLED-TV's te vinden onder de "magische grens" van €1K.
In België hebben LG OLED's enkele weken op €999 gestaan, maar never ever since.
En dan schakelt iedereen over op Samsung QLED of iets dergelijks. De tijd dat je marktaandeel kon kopen op elektronica om nadien de prijzen fors te verhogen, die ligt toch al eventjes achter ons, niet?
Dat is het hele punt: als concurrenten al kapot zijn geconcurreerd is er geen alternatief meer. De waardeketens zijn dan al verankerd en niet zo makkelijk te verplaatsen.

Ik weet niet of dit echt een strategische zet van de Chinese overheid is (zoals @digifun stelt), maar het mechanisme is niet nieuw. Zo heeft China bijvoorbeeld de productie van zonnecellen bijna geheel weten te monopoliseren. Nu is het niet zo dat die prijzen erg omhoogzijnngegaan sindsdien, maar stel dat China dat wel zou doen: welke Europese fabrikanten kunnen dat dan weer overnemen?
Bwa anderzijds als het morgen terug financieel interessant wordt om die zonnepanelen in Europa te fabriceren omdat ze in china duurder worden zal je hier wel fabrikanten vinden... Er zijn er altijd die daar opspringen.. Dus zoveel marge is daar niet altijd..
Panelen worden alweer in Europa geassembleerd. Met (bijna) volledig geautomatiseerde productie wegen de hogere loonkosten op tegen de transportkosten van volledige panelen. Assemblage is relatief laagwaarig werk.

Maar de zonnecellen waar ik het over had worden nog steeds in China gemaakt en dat komt echt niet snel terug. Bijna alle Europese en Amerikaanse bedrijven die zonnecellen maakten zijn failliet en als je nu opnieuw begint heb je een kennisachterstand, slechtere toegang tot de waardeketen (zowel leveranciers als klanten) en hogere kosten als gevolg van gebrek aan schaal.

Misschien met een enorm disruptieve technologie kun je hier weer een gunstige positie opbouwen. Maar die kans is klein.
En daarom is het belangrijk dat we terug geld beginnen stoppen in kerncentrales...
Dat zou veel te slim en logisch zijn. Vandaar dat op dit moment alleen China serieus investeert in kern centrales. Wij doen dat pas weer als het veel te laat is. Over een jaar of 10.
Die innovatieve technologien worden ook in no time overgenomen in China. Dan moet je een bedrijf als ASML zijn waarvan China het gewoon niet kan nabootsen, om dan nog sterk in je schoenen te staan.
LG heeft dat niet gedaan door marktaandeel op te kopen maar omdat ze patent hebben op een techniek met witte OLEDs, die ze zelf ontwikkeld hebben.
Hadden ze dat niet van Kodak overgenomen?
Het patent is van Kodak overgenomen.... Niet de ontwikkeling
Met staatssteun kom je een heel eind. op zijn minst komt de ontwikkeling bij de Koreanen in de knel als ze ineens maar een kwart voor hun OLEDs kunnen vragen.
Anoniem: 1463186
@hb198119 oktober 2020 20:11
Dat is een kwestie van perspectief natuurlijk. 1000 euro is misschien niet duur voor OLED, maar voor de gemiddelde TV (een LED TV) is dat flink aan de prijs. En juist dat is de groep waardoor een product gemeengoed wordt, die TV's van 4500 euro zijn leuk voor de echte geek, maar die brengen ook voor een fabrikant natuurlijk nooit genoeg op om door te ontwikkelen.

Dus 1000 euro is misschien niet extreem duur voor OLED, maar het is wel een psychologische grens. En ook een grens die doorbroken moet worden om OLED TV's ook groot te maken, zoals LED nu gewoon is wat het is. Want voor de meeste mensen is zo'n 'gewone TV met backlight' nu eenmaal wat er in zit en voor de meeste mensen is de kwaliteit daarvan meer dan genoeg.
Ik heb in 2016 ook 4000e uitgegeven voor een oled tv maar zou dat nooit meer doen. De software is outdated en kwalitatief is die echt geen pakken beter dan de oled van 1500e nu. Ik kan hier thuis echter niet afkomen dat ik een nieuwe tv wil omdat die niet te verkopen is met alexa of omdat er ezn aantal apps ontbreken..
Ik vorig jaar topmodel 4k van Samsung gekocht, zal dat ook nooit meer doen, de betere kwaliteit zie ik niet zonder vergelijking en de software... Ziggo box ligt er weer onder, nu met 2 afstandsbedieningen back to the old days 8)7
Koop dan gewoon een Shield tv...

Heb je meteen de beste smart-tv ervaring die er te koop is, alle apps zitten er op een draait super soepel...
Een terechte opmerking al vind ik dat je bij een tv van 5K niet na 4 jaar al met outdated apps mag zitten.
Ik heb ondertussen een google chromecast met google tv besteld en ga die gebruiken maar dat zijn allemaal work arounds.. Waarom kunnen die app's wel up to date gehouden worden en van die tv niet..

Ik ga absoluut terug voor een oled gaan, daar twijfel ik niet aan. vroeger een plasma gehad , dan overgeschakeld naar de LG oled en de volgende zal terug een lg of mss een panasonic oled zijn..
De kwaliteit is top alleen zal het niet meer het topmodel zijn, dan doet het geen pijn als je na 5 of 6 jaar zegt, ik wil iets anders..
Outdated apps en trage processor.

De Nvidea Shield van vier jaar oud loopt rondjes om mijn 1 jaar oude lg oled....

Het verschil is zo groot dat ik nooit meer om gekeken heb naar de mogelijkheden van de tv.
Mijn 42 inch TV heb ik gekocht voor 500.
Twee jaar later was die zes keer zo duur.

Gezien ik pakweg eens per maand televisie kijk, als dat het al haalt, is het veel, dus ik vind 500 wel echt een maximum.

Dat kleine groene dipje was ik ;-)

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 19 oktober 2020 19:50]

Ik betwijfel dat ze Samsung, LG, Phillips, Sony etc. failliet kunnen concurreren.
Het geeft ze alleen maar meer incentive om te innoveren.

Dit is alleen maar goed voor ons als consument. Prijzen liggen veel te hoog voor oled panelen.
Philips is al kapot geconcurreerd, daarom heeft Philips die afdeling verkocht, omdat er weinig toekomst inzit en ze niet veel geld willen investeren om the innoveren.
En niemand meer een reden heeft om de kwalitatief mindere producten uit China te importeren.
Komen vanzelf wel nieuwe gegadigden langs met kwalitatief beter spul wat de boel weer in balans brengt.
Was het niet dat TLC op Samsung na de grootste tv fabrikant is?
Ze bouwen tv's voor verschillende merken die zelf geen fabrieken hebben waar toch zeer grote merken onder vallen en merken die niet in Europa te koop zijn.
En je denkt dat Samsung/LG dat niet hebben gedaan bij

Sharp/Philips/Toshiba/Panasonic/Hitachi/Mitsubishi etc??

Dus omdat het Chinees is en niet Koreaans/Taiwanees is het nu niet ok?
Punt is dat TVs en panelen sowieso niet als winstgevend wordt gezien.
Vandaag nog een schrikwekkend stuk op nos.nl en Nieuwsuur. Als consument mogen we wel wat kritischer zijn met alles kopen uit China. Direct en indirect steun je daar een regime mee dat geen westerse waarden kent en snel op weg is steeds meer geopolitieke macht te krijgen. https://nos.nl/artikel/23...nissen-van-oeigoeren.html (Ik krijg er de rillingen van als ik lees dat Chinese vluchtelingen in Nederland erachter komen dat gesteriliseerd zijn door de Chinese overheid)

[Reactie gewijzigd door crepsly op 19 oktober 2020 22:11]

Toch wel typisch braaf links om over de zeik te zijn vanwege de Oeigoeren, maar dat het niet boeit dat de Falun Gong al 15 jaar gefarmed worden voor donororganen. Moslims moeten per se zielig zijn, en de rest kan de tering krijgen...
Ik snap niet dat iemand met jou opmerking direct zo de min in wordt gemod, mensen mogen altijd kritisch zijn en hoeven niet hetzelfde te denken dan een ander. Maar blijkbaar mag zelfs dat niet van de internetpolitie hier op tweakers.

Hoewel ik het persoonlijk niet met je eens ben betreft het nieuwsartikel wat @crepsly post, is de NOS wat mij betreft ook veel te commercieel geworden en ook gekleurd voor een onafhankelijk nieuwsinstelling. Kijk alleen eens naar de titels van de nieuwsberichten in hun app. Het gaat alleen nog maar om zo veel mogelijk mensen laten klikken op de nieuwsberichten.

@crepsly: Veel grote Tech giganten hebben fabrieken of gebruiken fabrieken in China, wil je China en de fabrieken niet steunen dan zal je erg goed je huiswerk moeten doen om ervoor te zorgen dat je een product koopt waarbij men geen producten uit China gebruikt.
Yep, ach, ik ben het gewend. Bij mij was de MH17 ramp de grootste eye opener daarin. Waarin RTL nieuws bijvoorbeeld kopte met 'MH17 hoogstwaarschijnlijk neergeschoten' trapte de NOS af met 'Vlucht MH17 neergeschoten door Rusland'. Vond ik wel bijzonder, direct zoiets claimen zonder enige vorm van onderzoek. Als je er dan een beetje op let zie je dat berichtgeving daar vaak heel erg gekleurd is. Of juist niet - als dat de agenda beter uitkomt.

Maar goed, terug ontopic. Succes met het kopen van een nieuwe computer smartphone, tablet, zonnepanelen etc etc als je China zo'n vreselijk land vind. Bijna alles wat geproduceerd wordt en electronica bevat komt daar vandaan. In Europa hebben we op dat vlak geen maak industrie meer, en ook bijv. Apple haalt de onderdelen bij Foxconn vandaan.
Ik koop het meeste koreaans (samsung/lg/asus) of japans (sony). Maar zij kopen ongetwijfeld in in china.
Allicht, maar qua China beginnen ze eindelijk wakker te worden.
Waren concentratiekampen vol moslims voor nodig, voor het ze iets kon schelen, maar toch.
Waar zeg ik dat precies?
NOS baseert hun kritiek op China o.a. op die beelden. Jij reageert op een bericht over de werkkampen met dat NOS stelselmatig dingen verzint. Zo raar is mijn conclusie dan toch niet?
Goed punt. Hoe de NOS met beelden omgaat is alleen helaas niet zo betrouwbaar gebleken. Meermaals. Dus hoe zij beelden interpreteren kan ik niet zo serieus nemen, want dat is zo zeker als biased. Ook dit wordt aangepast aan de eigen agenda. Zo ook bijvoorbeeld hoe Poetin bevraagd wordt over de MH17 ramp onderweg naar een vergadering. RT, ook niet compleet onafhankelijk, laat het hele stuk zien waar Poetin gewoon op de vragen in gaat, en de NOS edit dit eruit en laat het over komen of hij ongeintresseerd doorloopt en de vragen en vraagsteller negeert. Maar goed, van RT is het in ieder geval bekend dat dit staatstelevisie/indoctrinatietv betreft met een politieke agenda. Kijk en oordeel zelf:

https://youtu.be/fBY-oQaAzV0

Dus nee, als ik de bron niet vertrouw alszijnde onpartijdig, dan zal ik ook het 'bewijs' wat er vandaan komt met een korrel zout nemen.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 20 oktober 2020 14:28]

Dat denk ik ook. Net als me de zonnepanelen toen..
zonnepanelen is heel iets anders. Als men zou willen dumpen waarom dan investeren in een inkjet techniek. Dan kun je gewoon bestaande techniek nemen, snel produceren en de markt verzieken.

China investeert veel in inkjet en op deze manier produceren kan gewoon goedkoper zijn. Het is aan anderen ook naar deze technieken te kijken.
In China worden nog geen oled-panelen geproduceerd die de kwaliteit van de Samsung en LG panelen kunnen benaderen. De oled-panelen die geproduceerd worden zijn gericht op de markt van de mobiele telefoons en die zijn zelfs redelijk prijzig.
Het dumpen van OLED-tv's zal daarom niet op grote schaal gebeuren. De LCD-panelen kunnen wel gedumpt worden, maar dat is een heel andere kwaliteit.
De productie van oled-panelen via inktjet technologie is wel goedkoper en sneller. Samsung en LG zullen er rekening mee moeten houden dat er serieuze concurrentie komt. Tot nu toe hebben ze de prijzen hoog kunnen houden door het aanbod beperkt te houden. Dat verdient lekker, maar eens komt er een concurrent.
Sinds wanneer heeft Samsung Oled panelen voor tv?? Volgens mij is er momenteel maar 1 producent en dat is LG. Elke Oled tv die je koopt maakt niet uit van welk merk heeft een LG paneel ingebouwd. Dat Samsung Oled panelen maakt voor GSM dat ga ik niet betwisten.
Samsung heeft Qled panelen voor tv's. Die schuif ik nu even onder de grote noemer Oled. De geprinte Oled panelen zijn net zo min gelijk aan de Oleds van LG.
Als je wilt spreken van een dumping van oled-panelen voor tv's door China moet je een beetje flexibel met de term omgaan, anders is het al helemaal nonsense.
Een beetje concurrentie voor LG kan overigens geen kwaad. Ze hebben al lang genoeg een monopoly.
De onoverwinnelijke Chinese overheid met ongelimiteerd geld? Als dat zo was lag er nu een rood vlooteskader in de baai van San Francisco.
Het zou toch kunnen dat dat inkjetproductieproces kosten-technisch voordeliger is dan de manier waarop LG hun oled panelen maakt, niet alles hoeft politiek te zijn.
De chinese overheid gaat nu tv's dumpen tegen spotprijzen om lg en samsung (korea) dwars te zitten.
Het betreffende bedrijf is gedeeltelijk eigendom van Samsung,
Misschien het artikel lezen, voor dat je iets post?
Daar ben ik dus ook benieuwd naar. Vooral voor de 70+ inch maten. Wellicht hogere yields waardoor juiat die categorie goedkoper wordt.
Het inkjetproductieproces voor oledpanelen zou veel preciezer zijn
Het artikel heeft het niet zozeer over lagere kosten, maar een verbetering van de kwaliteit. Het Chinese bedrijf heeft een beter productieproces ontwikkeld.
Hebben ze nog 4 jaren om veroudering/ kleurbalans onder de knie te krijgen.
Dat heeft LG zeer goed onder controle.

[Reactie gewijzigd door frisianstar op 19 oktober 2020 19:22]

Europa had met robotisering ook tv's kunnen maken voor een concurrerende prijs. Deze slag hebben we volledig verloren, en we raken steeds meer kwijt.
Hopelijk gaat die massaproductie er ook voor zorgen dat er OLED-televisies komen in de groottes 40 en/of 43 inch. Die markt schijnt niet groot te zijn maar is er wel degelijk.
oled, qled en joled...nou wat een feest
Je krijgt misschien wel een -1 voor je reactie maar je hebt wel een punt. Wij tweakers kunnen ons nog redden maar Jan met de pet ziet het bos door de bomen niet meer met al deze op elkaar trekkende benamingen.
Dat is natuurlijk precies de bedoeling. Samsung had ook voor XLED kunnen gaan (extreme, experience, extase, ...), maar de Q lijkt natuurlijk best goed op een O en zo ziet de minder geïnformeerde consument het woordelijke/letterverschil nauwelijks tussen een veredelde LCD en een échte OLED.
De prijs van veredelde LCD is wel een fractie van de échte OLED, dat helpt ook natuurlijk.
Heh qled schermen zijn vaak duur..
ik denk niet dat het prijsverschil in de productie het prijsverschil de winkel rechtvaardigt
Hoe duurder hoe beter toch? Dat is namelijk het tweede trucje om de vergelijking met OLED in stand te houden.
Ik heb laatst nog met iemand een discussie gehad die het zeker wist dat die een Samsung OLED tv had... Erg van Samsung dat ze inspelen hier op.
Anoniem: 1463186
@vinkjb19 oktober 2020 20:13
Behalve dat OLED en QLED technieken zijn, JOLED is een bedrijf. Een bedrijf dat onderzoek doet naar, 0x raden, OLED. Dus de kans dat JOLED ook de naam van de techniek wordt is vrij klein, en ook nergens in het artikel wordt gedaan alsof JOLED iets anders is dan de naam van het bedrijf.
heb je helemaal gelijk in..
De naam is waarschijnlijk gebaseerd op iets als: Japanese OLED.
Vaak doen Japanse bedrijven dat met N (Nippon) maar ik denk dat dat toch minder werkte:
NOLED :P
En uled, en xled 8)7 maar volgens mij heb je dan ook alle termen gehad :+
Je mist nog:
MOLED
AMOLED
SAMOLED
En laten we vooral SAMOLED Plus niet vergeten 8)7

-update-
Ohja, er is ook nog DAMOLED (Dynamic AMOLED)

[Reactie gewijzigd door Madshark op 20 oktober 2020 04:14]

Je onderschat de marketing cowboys
SGLED (seriously good led)
SDLED (super duper led)
RELED( ridiculously expensive led)
OTL (old technology led)
CrystalLED (aka lcd panel)
Inkjetproductieproces?

Een kans dat we over 10-20 jaar thuis panelen kunnen printen?
Ik denk niet dat de industriële printers en de chemicaliën die voor dat proces gebruikt worden zich bijzonder goed lenen voor een thuisomgeving. Tenzij je je eigen clean room hebt en een extra grote chemobox...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee