Corona-apps van Italië, Duitsland en Ierland kunnen vanaf nu samenwerken

De Europese Commissie heeft de samenwerking tussen de corona-apps van EU-lidstaten vanaf maandag mogelijk gemaakt door het live zetten van de hiervoor benodigde gatewayserver. Momenteel kunnen alleen nog de Duitse, Italiaanse en Ierse corona-apps samenwerken.

Het EU-brede systeem voor interoperabiliteit wordt gevormd door een gatewayserver in Luxemburg, een systeem dat in minder dan twee maanden is opgezet door T-Systems en SAP. Volgens de Europese Commissie is dit systeem na een succesvolle pilotfase maandag live gegaan. Daardoor kunnen de eerste nationale apps via deze dienst met elkaar worden verbonden. Het gaat tot nu toe om de Duitse Corona-Warn-App, de Ierse COVID tracker en het Italiaanse immuni. Deze drie apps zijn gezamenlijk door meer dan dertig miljoen mensen gedownload, wat volgens de Commissie neerkomt op twee derde van alle app-downloads in de EU.

De eerstvolgende serie nationale corona-apps die naar verwachting met de gateway verbonden worden, zijn het Tsjechische eRouška, Deense smitte stop, Letse Apturi Covid en Spaanse Radar Covid. De Commissie zegt dat er daarna nog meer apps met het systeem worden verbonden, wat in november zal gebeuren. Om welke nationale apps het dan gaat, is niet bekend. Wellicht komen dan de Nederlandse en Belgische corona-apps in aanmerking, mede omdat ook deze traceer-apps uitgaan van een gedecentraliseerd model.

In totaal zijn twintig Europese corona-apps gebaseerd op gedecentraliseerde systemen en die zijn daarmee interoperabel via de gatewaydienst in Luxemburg. Om met de gateway te worden verbonden, moeten de individuele apps wel van een update worden voorzien, schrijft de Commissie. Door de verbinding met de gateway hoeven gebruikers geen verschillende apps voor verschillende landen te installeren. De nationale app van één land is voldoende om ook meldingen te krijgen als gebruikers in een van de andere ondersteunde landen zijn.

Volgens de Commissie handelt de gateway alleen keys af die door de apps zijn gegenereerd en wordt de informatie beveiligd, gepseudonimiseerd en tot een minimum beperkt. Ook wordt de informatie alleen bewaard voor de duur die nodig is om infecties te traceren en kunnen individuen of hun locaties en bewegingen niet worden geïdentificeerd of in kaart worden gebracht.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-10-2020 • 20:01

88 Linkedin

Reacties (88)

88
59
26
1
1
21
Wijzig sortering
Was dit nu zo ingewikkeld geweest om 1 corona app vanuit de EU te laten ontwikkelen, zodat deze ook allemaal kunnen samenwerken? Voelt als een verspilling van geld en tijd de manier waarop het nu is gegaan.
Kijk naar het verschil in aanpak tussen Duitsland en de gecentraliseerde aanpak van Frankrijk of het VK’s originele plan om het zonder API te doen. Hoe je het wend of keert een app met gezondheidsdata en locatie data gaat altijd een politieke dimensie hebben. Politiek is traag en hoe meer lagen daar bij betrokken zijn hoe duurder en langzamer het wordt.

Alleen de technische dimensie in achtnemend heb je natuurlijk helemaal gelijk. Maar volgens mij is dit in dit geval het best haalbare.

Overigens snap ik niet helemaal waarom het zo moeilijk is om ons land aan te sluiten. Ik dacht dat we nagenoeg dezelfde broncode hadden als de Duitsers? Maar daar zal ook wel een juridische dimensie aan zitten
Kort: bij de Belgische app (al zeker, andere mss ook) is er geen locatie data... enkel nabijheid met eventueel besmette personen via bluetooth gemeten...
Dat is bij de NL versie ook
Ik zie ook op het wekelijks verslag, momenten dat ik in de buurt ben geweest bij anderen.
Dat waren ook momenten dat ik alleen thuis was en dicht bij de muur van de buren ben geweest.
Raakt een van ons besmet, gaat het alarm bij de ander af.
Als één app kan ik me je reactie voorstellen.
Maar waarom wisselen de apps (of eigenlijk iOS / Android) geen ID's uit met andere apps die diezelfde API's gebruiken? Het moet toch niet moeilijk zijn om een notificatie te sturen bij een positieve test?
Al weet ik niet hoe de opslag en versturing daar precies van gaat...
Er moet nog ergens data over Corona testen worden ingegeven , dat gebeurt per land dus moet dat op een of andere manier verbonden worden zodat jouw BT exchange een interpretatie van krijgen over the gezondheids status van een persoon uit een ander land. Ik vraag me eerder af of als e word getest in een ander land hoe het dan werkt , waar upload men dan die test data.
Dat is eigenlijk wat dit knooppunt doet. De reden dat de API dat niet zelf doet, of iig 1 van de redenen is dat de data dan bij een Amerikaanse partij ligt. Het is onwaarschijnlijk dat dat de adoptie ten goede zou komen. In Nederland geeft de autoriteit persoonsgegevens bijvoorbeeld al aan dat het gebruik van een API van een 3de, Amerikaanse, partij privacy risico’s met zich mee brengt. De afweging op dit moment is dat dat risico aanvaardbaar is omdat er geen alternatieve zijn en het aanroepen van de API door de gecontroleerde app gebeurd.

Overigens is dit knooppunt en de tijd die het kost voordat Nederland is aangesloten een mooi voorbeeld van de vertraging die ontstaat als ding en over meerdere landen/schijven moeten.
De Nederlandse app is al maanden klaar maar het juridisch kader nog niet. Nu dat er is moet blijkbaar het internationaal kader bog geschapen worden. Voordeel van de huidige aanpak is dat in de tussentijd de app binnen Nederland werkt
Dan heb je wel de twee grootste uitzonderingen te pakken. Bijna alle (officiele) corona apps in de EU maken gebruik de Exoposure Notification API van Google/Apple en zijn dus in principe compatibel met elkaar. Men had dit inderdaad gewoon op EU niveau moeten doen. Het was sneller, goedkoper en effectiever geweest. Maar de EU heeft op dat gebiedt nul bevoegdheden (volksgezondheid is juist een van de weinige argumenten met die lidstaten de regels van de EU in compleet andere velden mee kunnen omzeilen). Ja, het is goed dat de meeste landen (zelfs NL inmiddels) apps hebben maar we moeten het allemaal onze regeringen aankaarten dat zij dit niet in EU verband hebben oplost. Het had een enorme impact op de verspreiding in de zomervakantie en daarmee de tweede golf kunnen hebben. Om maar niet te beginnen over te miljarden aan belastinggeld die nu voor 20-dubbel werk worden uitgegeven en de vertraging die het heeft opgelevert.

En het probleem is niet juridisch. Het is politiek. Oostenrijk had als een van de eerste landen een compatibele app in april (en dus ruim de tijd om juridische obstakels te verwijderen) maar zit hier ook nog niet bij. Dat is politieke onwil dan wel onvermogen. Met als resultaat dat er nu bijvoorbeeld in Duitsland weer hardop nagedacht wordt over het sluiten van grenzen omdat hun buurlanden (inclusief NL) het virus niet in bedwang weten te houden.
Waar lees je dat het moeilijk is om ons land aan te sluiten? Dat kan ik niet uit het artikel halen. Uiteraard zal het ene systeem ingewikkelder zijn om aan te sluiten dan het andere, dat is inherent aan het ontwikkelen van een dergelijke gateway die verschillende apps met ieder hun eigen model met elkaar moet verbinden.

Iedere nieuwe app die wordt aangesloten zal een stukje maatwerk vereisen. Als er apps tussen zitten met een gedeelde broncode dan kunnen die mogelijk als groep ineens worden aangesloten.

Waarom is onze app nog niet aan de beurt? Zal een combinatie van techniek, geld en politiek zijn.
Als ze dat hadden gedaan had het nu nog in het aanbestedingsproces gezeten.

Lijkt in eerste instantie logisch, maar opeens zijn er dan zoveel landen die zich ermee willen bemoeien met verschillende belangen. Besef goed dat de huidige apps in verschillende landen ook niet allemaal hetzelfde werken en gebruik maken van de API van Google/Apple.
Als ze dat hadden gedaan dan was de halve EU weer gaan zeuren dat er weer iets vanuit Brussel opgelegd werd, en dan had het nog wel een paar jaar geduurd voordat we iets hadden.
Inderdaad, zou simpel zijn. Maar elk land heeft andere eisen en wetgevingen rondom bijveoobeeld GDR, etc.

Elk land heeft bijvoorbeeld ook zijn eigen implementatie van dingen zoals bijv Manifesten (scheepsvaart, luchtvaart).

Er zijn gewoon verschillende interpetaties en culturele wensen rondom zo'n app. De eenheid van europa is nog niet zo supper qua wetgegving hoor :).
De GDPR is een Europese raamwerkwet. Deze wetten moeten alle landen in hun wetgeving opnemen. Daarbij mogen ze wel strengere wetgeving toevoegen, maar geen regels afzwakken.

De Duitse app maakt gebruik van dezelfde api van Apple en Google als de Nederlandse app. De Nederlandse app kan in theorie aan het lijstje toegevoegd worden als men dat zou willen.

De informatie in de apps verschilt per land. De api kent ook een aantal verschillende instellingen. De apps kunnen dus iets anders werken wat betreft onderlinge afstand, contact tijd en de bewaartijd van de contacten.
Dat begrijp ik, maar dan vraag ik me af wat is er per land dan qua data opslag verschillend is ik herriner me in de Cornana APP thread er iets over. Meschien kunnen ze bij tweakers eens een vergelijking doen met de verschillende dev teams/apps veglijken wat ze doen etc.. Lijkt me super interesant om daar eens een diepte artiekel over te lezen.
De dataopslag is overal op de lokale telefoon. De manier van doorgeven bij een besmetting kan wel verschillen. Dat kan via een eigen server gebeuren, maar ook door de telefoons zelf. Beide systemen kunnen echter gewoon aan elkaar gekoppeld worden. Dat is het voordeel van het gebruik van dezelfde api.

In Nederland gebruikt men één server, in Duitsland heeft elke deelstaat een eigen server, in Ierland heeft elke Provincie een server. Hoe het in Italië geregeld is weet ik niet.
Maar dan is een bug in de software een veel groter probleem dan als het alleen in één land is.
Wanneer je 1 app hebt, treft een bug inderdaad meer gebruikers dan wanneer je merdere apps hebt. Voordeel is wel dat je een probleem maar 1x hoeft op te lossen, waar we nu mogelijk hetzelfde probleem meerdere malen moeten oplossen.
Het belangrijke deel van de apps is door Google en Apple gebouwd. De apps verschillen vooral in teksten en welke server mee verbonden wordt. Het had waarschijnlijk vooral langer geduurd als we het met hele EU samen moesten doen. Sowieso was het probleem in Nederland meer de wetgeving dan de app.
Waar staan nou toch die data van de CoronaMelders en andere Corona apps? Dus dat bestand waar je telefoon af en toe in kijkt om te kijken of je in de buurt bent geweest van een besmet persoon. Wordt dat door de overheden beheert? Of door Apple en Google?
Backend server staat bij KPN. Hier worden de keys van besmette mensen verwerkt.
Erg handig mits het aan elkaar grenzende landen waren 8)7
Anoniem: 1463186
@memphis19 oktober 2020 20:14
Leuk, maar als tijdens deze pandemie één ding over virologie moet blijven hangen is toch wel dat virale infecties niet zo heel veel geven om of landen aangrenzend zijn. Volgens mij grenzen wij ook niet aan China of Italië, toch waren wij er vrij vroeg bij in de pandemie ;)

Daarnaast, een opzet kan altijd uitgebreid worden natuurlijk. Het terugkerende thema tijdens deze pandemie is dat alles meteen 100% perfect moet zijn anders is het nutteloos. Wat leuk is in films, maar in de echte wereld is dat helaas niet hoe het werkt. Als dit wordt opgezet en er daarna landen bij komen, dan wordt het dus steeds nuttiger. Dus nee dan is het nu niet perfect, maar dat hoeft het ook niet te zijn. Alle beetjes helpen..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1463186 op 19 oktober 2020 20:16]

Ja, want vliegvelden kennen die landen niet..... |:(
Tuurlijk wel maar met ook het bijna bindend advies om niet te reizen vliegen er ook minder mensen en laat ook nu net de telefoon in het vliegtuig uitgezet te moeten worden. In de grensstreken is er veel meer verkeer tussen mensen die boodschappen doen, tanken over de grens, woon-werk verkeer en familiebezoek.
Tuurlijk wel maar met ook het bijna bindend advies om niet te reizen vliegen er ook minder mensen
Dat is nu zo, maar dat zal straks weer veranderen... wat niet betekent dat COVID-19 geheel verdwenen is.
Prettig als de apps daar nu al op voorbereid zijn, en niet straks nog snel aangepast moeten worden.

Dat het in het vliegtuig niet werkt is niet echt een probleem, als er iemand besmet blijkt te zijn is het een kleine moeite voor de maatschappij om de passagierslijst uit te draaien. Mensen kunnen ook voor of na de vlucht besmettelijk zijn,. prettig als iemand die van bijvoorbeeld Ierland naar Duitsland gevlogen is, en daar besmet blijkt te zijn via de duitse ggd een code kan krijgen zodat zijn ierse app mensen waarschuwt in het thuisland waar hij de afgelopen tijd mee in contact is geweest. Daarnaast kan de GDD de luchtvaartmaatschappij inlichten en de passagiers laten waarschuwen.
Dus nog belangrijker dat de er tussen de landen gecommuniceerd wordt...
Prima plan dit, maar de GGD’s moeten nu wel naar de app gaan vragen.

https://www.nrc.nl/nieuws...onamelder-app-in-a4016576

Andere zitten we allemaal voor Jan met de korte achternaam elkaars Bluetooth signaal te meten.

De install base is zo’n 2 miljoen gebruikers... lijkt me handig om het in te gaan zetten. Al scheelt het maar 0.1 of 0.2 aan de R, dat maakt wel uit!
Je kunt de GGD wel de schuld geven, maar ook hier is weer de persoon in kwestie laks. Die persoon kan zelf ook denken laat ik die code maar doorgeven aan de GGD..
Is ook, maar er gaan meer verhalen en toch heeft de GGD toch zeker sinds juli de tijd gekregen om hun procedures voor te bereiden en personeel bij te brengen. Dat ze nu lopen te mekkeren dat ze er nog niet klaar voor zijn is gewoon uitermate teleurstellend
Weet niet hoeveel mensen er werken bij de GGD voor dit soort dingen. Maar er zullen altijd mensen tussen zitten die er niet naar vragen. Moet wel, maar het zijn mensen.

En niet alleen de GGD hoor. Bel de belastingdienst eens met een vraag. En doe dit een paar keer, je krijgt dan elke keer toch weer een beetje een ander antwoord.
De GGD zat toen sowieso al niet erg in de meewerkstand met die app. En nu gaan ze er nu hij er is niet consequent om vragen waardoor de werking minder is.

GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder-app en waarschuwde voor haast - https://nos.nl/l/2352923
Problemen bij CoronaMelder: app niet altijd ingezet bij positieve test - https://nos.nl/l/2352977

Maar dat je nu bij de grens actief moet wisselen tussen Nederlandse of Duitse app is natuurlijk onzinnig en omslachtig. Daar kan dit wel bij helpen.
Ik begrijp nog steeds niet waarom de ontwikkeling niet vanuit EU werd geregeld. Paar vertalers er op en je bent toch klaar.
De vertalingen zijn het probleem niet, de Nederlandse app spreekt ook 10 talen.
Alle vertalingen van de GDPR in de lidstaten zijn het probleem. En toen de app gebouwd is was misschien de druk nog niet zo hoog. Hoewel, ik heb nog steeds niet het idee dat de EC samen optrekt in de corona pandemie.
Waarom zo`n app? Mensen geven er niets om, staan er bijvoorbeeld 10.000+ te demonstreren in Frankrijk wat goedgekeurd is door de overheid daar en de cafes en andere eetgelegenheden gaan failliet. Iedereen moet zich aan de regels houden alles moet dicht maar demonstreren met vele duizenden tegelijk kan overal in heel Europa. 8)7 8)7

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 19 oktober 2020 20:35]

Zo ken ik er ook nog wel een paar:
- massaal de kerk bezoeken! Want God beschermt ons wel 8)7
- lekker op vakantie gaan (ook een geel gebied is ook niet veilig anders was het wel groen geweest)
- massaal feestjes vieren
- scholen + openbaar vervoer

Ik snap het ook echt niet hoor. Je kan nog zo op je principes staan en denken dat corona zo voorbij is..
Ze hebben niet door dat als ze zich ff een paar weken koest houden en zich aan de regeltjes houden dat dan alles weer normaal kan zijn. Maar nee, lekker allemaal massaal tegen de regels keren, dan duurt het nog langer.

Mijn buren hadden ook corona, maar ze gingen wel boodschappen halen. want hoe kom je anders aan je boodschappen?? 8)7
Vakantie gaan naar geel terwijl Nederland oranje is geeft nou niet echt een groter risico voor jou als individu. En dus ook niet bij terugkomst. Wel steden en feesten mijden. Geniet lekker van de buitenlucht in de natuur. Kano, mountainbike wandelen, klimmen etc etc,

Uiteraard dan wel met de auto op vakantie gaan. Vliegen + vliegvelden = ongecontroleerd broeinest. Geen teststraat bij aankomst is echt bizar. Idem voor OV en touringcars.

Massaal kerk viel nog mee 200 in Barneveld in een kerk voor normaal 2500 man. Praktisch zelfde risico als een bouwmarkt of de Ikea. Ook daar geld geen limiet voor 30 man.

Scholen en illegale feestjes sluit ik me volledig bij je aan.
Kijk dan maar eens naar china, daar zijn ze al weer lekker aan het feesten op grote evenementen.
Oh?, in China schijnen ze het overigens aardig voor elkaar te hebben, maar dan heb je het over draconische maatregelen, waarbij niemand nog het huis uit mag.

Ah ja... de groepsimmuniteit: die kwart miljoen doden o.i.d. nemen we graag op de koop toe, dat zijn toch meestal ouderen, die kosten anders alleen maar geld.
Behalve natuurlijk jouw lieve tante, die is dan weer wel belangrijk...

Als we de regels toe zouden passen gaan ze helpen.... maar niet als je vrolijk bij een leuk feestje virussen uitwisselen.... Kritiek hebben op regeltjes is altijd simpeler als proberen zelf je steentje bij te dragen!
Als je nog veel doden wil hebben door een overbelasting van de ziekenuizen moet je vooral voor groepsimmuniteit gaan. We zitten nu met hoeveel doden? En hebben amper 10% geinfecteerden. Om dat naar 60-70% te krijgen...
Van je eigen link:
The health authorities predicted that 40 per cent of the Stockholm population would have had the disease and acquired antibodies, detectable in the blood, by May.

The actual figure was 17 per cent, according to a review of evidence published in the Journal of the Royal Society of Medicine in August.
Noppes groepsimmuniteit, daar heb je 60-70% voor nodig.
En dan nog is de vraag of dat wel een streven moet zijn. Genoeg voorbeelden van personen die het overleefd hebben, maar nog steeds serieuze fysieke en mentale gevolgen hebben. Die zie je natuurlijk niet in de statistieken!

https://time.com/5899432/sweden-coronovirus-disaster/
https://www.businessinsid...hs-cases-2020-9?r=US&IR=T
Sweden's deaths and ICU admissions have declined considerably since June, likely due to protections for nursing-home residents and more social distancing over the summer months.
Jij zegt dat zij zich niet houden aan afstand en maskers. Wel, ik heb Zweedse vrienden en die werken allemaal thuis en houden afstand en dragen maskers.
Leuke is dat je niet verteld, dat je daar de keuze zelf heb, of je een masker draagt of niet, veel mensen dragen geen maskers, en dat vertel je ook niet, en dat mensen gewoon naast elkaar zitten overal, dat vertel je ook niet, hier in Nederland kom je in veel winkels al niet meer in in zonder een masker, en naast elkaar staan of zitten mag absoluut niet, en dat er niet een volledige vergrendeling is, wat wel in alle andere landen gebeurd is, en nu nog veel erger.

Zo als je HIER ziet is alles normaal in zweden, en HIER, en HIER, en HIER, en HIER, net als het hier was voor maart, en voor 2020, en zo goed als niemand meer krijgt nog Covid-19 en gaan dood met Covid-19 in zweden, en zo als je ziet, draagt zo goed als niemand een gezichtsmasker, en doet zo goed als niemand afstand houden, maar waarom zou je je eigen ogen geloven, als je ziet dat mensen gewoon in straten allemaal lopen naast elkaar, en zonder maskers, en eten en drinken in restaurants naast elkaar.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 oktober 2020 02:38]

Zomaar een aantal feiten die aangeven dat de kennis over Corona nog nihil is:

Zweden is naast Duitsland één van de weinige EU landen die nog geel zijn.
https://www.nederlandwere.../zweden/reizen/reisadvies

Burgemeester Aboutaleb had ook corona, en nog meer mensen die zweren alle voorzorgsmaatregelen aangehouden te hebben of in een eigen bubbel gezeten te hebben (sporters).

Zat onderzoekers die aangeven dat een gedeelte van de mensen sowieso al immuun is, dus geen verschijnselen krijgen maar wel het virus hebben. Maar daar kom je dus nooit achter als je niet consequent iedereen test.

De situatie is drastisch verslechterd na de vakanties en het is bekend dat kinderen niet of nauwelijks symptomen vertonen, maar wel besmettelijk zijn en dat kroegen hotspots zijn. Trek je eigen conclusie.

En hier zal ik wel voor gemind worden: De aangeraden niet medische mondkapjes zijn schijnveiligheid. Letterlijk van RIVM: "Als iedereen zich houdt aan de basisregels, is het niet nodig om een mondkapje te dragen." Dus als je corona (verschijnselen) hebt, moet je sowieso binnen blijven (en volgens mij zijn het uitzonderingen zoals ik die dat doen) en als je afstand houdt (1,5m en dus ook geen fysiek contact) en wat je aanraakt ontsmet, is het risico gering. Ook daar is al onderzoek naar gedaan (aantal virussen wat nodig is om een mens te kunnen besmetten zodat die ook ziek wordt.)
Niet-medische mondkapjes voorkomen trouwens ook niet dat je besmet wordt als je in dezelfde ruimte bent als een superspreader, daarvoor moet je dus medische mondkapjes dragen (daar zit ontsmettingsmiddel in verwerkt wat het virus dood).
PDF-alert:
http://files.fast.ai/papers/masks_lit_review.pdf

"Models suggest that public mask wearing is most effective at stopping spread of the virus when compliance is high."

Het is al iets ouder, maar uit dit meta-onderzoek blijkt wel dat het kan helpen. En zoals je misschien weet is de wetenschap zelden van 100% zekerheid, dus gezien de lage impact lijkt dit me een prima interventie naast het afstand houden.

Moet de 'compliance' alleen wel goed zijn en laten 'we' daar nou slecht in zijn in Nederland. We hebben hier niet zo'n collectivistische cultuur als bijv. in China.
De PDF begint met het belangrijkste: Zorgen dat personen met corona geen andere personen kunnen besmetten, traceer ze en zorg dat ze zich aan de regelgeving (= thuisquarantaine) houden. En aanvullend zijn de mondkapjes, waar deze PDF over gaat. In de PDF staat ook iets over het reproductiegetal en de effectiviteit van mondkapjes. Hoe lager de R0 is, hoe minder invloed mondkapjes hebben. Helaas weten we in Nederland niet wat deze factor is en of het goed gaat of niet (tenminste, het wordt niet openbaar gemaakt, RIVM rekent het wel mee).

Zolang er geen vaccin is of iedereen regelmatig getest wordt (wat inderdaad in China wel gebeurd als het nodig is), blijft het dweilen met de kraan open. Je weet dat er dagelijks ca. 8000 corona positieve mensen bijkomen, en ook dat 85-90% van de geteste mensen dus negatief is, gewoon verkouden of grieperig is. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel En je weet helaas ook, dat met deze snelheid het nog 70 weken duurt om iedereen te testen. Dus onder de streep weet je nog niets en wordt er voornamelijk gestuurd op bezettingsgraad van de zorg.
De medische mondkapjes die ik gebruik zit geen ontsmettingsmiddel in, heb er ook nog nooit van gehoord.
Ik kreeg ze in het ziekenhuis, rook duidelijk ontsmettingsmiddel in de mondkapjes (iets als ethanol).
Vlak voor de tweede golf was ik nog even in Spanje en zag daar in vrijwel elke supermarkt bij de kassa's stands met alcoholgel voor je handen, mondkapjes maar ook een spray om een mondkapje te desinfecteren. Had het nog niet eerder gezien. Gekocht en het is gewoon een alcohol spray. Wel bizar dat je dit in een ziekenhuis aan het mondkapje ruikt want dat suggereert dat je een hergebruikt mondkapje krijgt(?). Yikes.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 20 oktober 2020 16:23]

Zou zo maar kunnen aangezien sommige exemplaren in ziekenhuizen inderdaad worden gerecycled maar daar worden ze gewassen en gaan ze daarna in de autoclaaf, kan ook niet met alle fabricaten.
Alles wat tijdens operaties wordt gebruikt en wat op corona afdelingen wordt gebruikt bij patiënten gaat meteen bij het afval.
Iets wat niet uit een gesealde verpakking komt gewoon niet accepteren, ik heb er altijd een paar bij me.

[Reactie gewijzigd door caipirinha op 21 oktober 2020 10:29]

Corona is er en gaat weg als er een vaccine is.
Een vaccinatie die er niet op de ene of andere dag is. Dat er uiteindelijk een middel tegen het virus / de ziekte is, betekend niet dat het virus weg is, het virus zal er altijd zijn; je moet het ook eerst oplopen voordat je het vaccin krijgt. Dus nee, het gaat niet meer weg.
Groepsimmuniteit werkt niet bij dit virus, misschien je eigen even inlezen jongeman.
Ik zou zeggen, laat maar eens zien dan met bronnen, voor je een uitspraak als deze doet. Ik zie in elk geval niet waarom ik jou zomaar zou geloven. 'Omdat iemand op site X dat zegt' komt immers ook niet geloofwaardig over vind je ook niet? :)
Nee dat is dus de domste manier en daarmee kom je er ook niet vanaf maar heb je juist honderdduizenden doden tot gevolg.
Nogmaals, waar baseer je dit op?
Simpelweg niet waar.
Zeg nooit nooit. Niemand heeft een glazen bol. Of weet jij meer dan de rest? Dan zou ik er graag een bron van zien. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 oktober 2020 16:03]

Ik baseer het op de wetenschap, medische experts en de virologen. ;)
Ik ben benieuwd naar de linkjes die je ervoor gebruikt hebt. :) Nogmaals, ik wil je best geloven, maar moet je dat nog wel aantonen op basis waarvan jij jouw reactie geschreven hebt. Anders is roepen dat je het baseert op 'de wetenschap, medische experts en virologen', wel heel gemakkelijk; dat kan iedereen namelijk. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 oktober 2020 11:10]

Ik wil graag verifiëren en begrijpen waarom dingen geroepen worden op het grote boze internet. In een wereld vol nepnieuws en deepfakes lijkt mij dat geen overbodige luxe. Als het dan 'zo overduidelijk' is, moet het ook gemakkelijk voor je zijn om jouw beweringen te staven met goede bronnen.

Maar zolang je dat pertinent weigert, zie ik geen reden om jou te geloven en zie ik eerder een reden om te denken dat je gewoon een troll bent.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 oktober 2020 13:14]

Ik zeg nergens dat ik 'de wetenschap' niet geloof of dat negeer, ik zeg dat ik jou niet op jouw blauwe ogen geloof en dat graag onderbouwd zie met (wetenschappelijke) bronnen. Als ik dat wel zou doen, zou ik iedereen en alles wat op internet staat voor waarheid moeten aannemen. Maar gelukkig ben ik zo gek nog niet. ;)

Dat jij dat vervolgens anders interpreteert en nog altijd weigert om jouw bronnen te geven, geeft gewoon aan dat je een troll bent, iets wat je met drogredenen vervolgens alleen maar versterkt.

Vervolgens maak jij (ook weer ongefundeerd) aannames zonder je te hebben ingelezen naar mijn mening, waarbij ik je overigens veel succes wens met het vinden, ik kijk uit naar de bron die je daarvoor gebruikt.. ;) Doe jezelf daarom voortaan een plezier, hou het maken van aannames gewoon lekker voor je.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 oktober 2020 15:46]

En ook dit spreekt boekdelen, zo hard op de man is het helemaal niet. Direct, dat is het zeker, maar dat heb je zelf uitgelokt door een foutieve aanname te doen over mij. Hoezo zou ik dan niet de bal mogen terugkaatsen?
Sterke argumenten hoor Enchantress.. Mijn hemel. Geef eens een bron en niet van die dooddoeners als "dat heb je niet nodig want het is overduidelijk" of "misschien je eigen even inlezen jongeman". Het is niet duidelijk anders vraagt men niet om bronnen. We willen ons best wel inlezen maar jij weigert iets aan te leveren waarop je we ons kunnen inlezen.. Wat kost het jou nou voor moeite om een bron aan te dragen gezien je jouw stellingen baseert op wetenschap, medische experts en de virologen? Mijn vrouw is overigens viroloog en zit naast mij en met mij te lachen om jouw opmerkingen en je ongelooflijk passief-agressieve houding. Je weet niet waar je over praat maar projecteert wel je gebrekkige kennis van de materie op de rest. PS ik wacht wel even op je bronnen, geen haast.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 20 oktober 2020 12:41]

Misschien zou je jezelf even beter moeten inlezen, neem eens een kijkje bij bijvoorbeeld het RIVM of WHO of diverse ziekenhuizen in plaats van het virus afdoen als iets onbelangrijks.

Overigens zit zowat mijn hele familie in de medische wereld. ;)
Nogmaals, ik wil mij best beter inlezen maar jij maakt allerlei ongefundeerde claims, mensen vragen je om een bron, die geef je niet en je blijft maar deflecteren met loze kreten als je moet jezelf beter inlezen. We vragen om een bron ZODAT we ons kunnen inlezen. MAN WAT SNAP JIJ HIER NIET AAN?? Jij weet net zo goed dat jij en ik ook geen expert zijn zoals 99% van iedereen die zich in deze discussie mengt. Waarom zo passief agressief reageren als men je om een bron vraagt? Ik weet het, een retorische vraag. Je kan geen bronnen tonen omdat jij beweert antwoorden te hebben op vragen waar de wetenschap niet over uit is. Daarom maar simpel deflecteren. Doe iedereen een plezier en houd er gewoon mee op. Je draagt werkelijk helemaal niets bij aan een nuttig dialoog.

Tevens, leg mij geen woorden in de mond, dank je. Waar doe ik het virus af als iets onbelangrijks? Het lijkt wel of jij een argument bevecht met iedereen maar dat zich enkel afspeelt tussen jouw oren. Als ik je om een bron vraag betekend dit niet dat ik tegen je argumenten ben, ik wil ze alleen wel kunnen verifiëren, dat is toch niet te veel gevraagd? Ik denk dat wij het over veel dingen best eens zullen zijn in deze discussie alleen jij maakt elke vorm van zinnig dialoog direct monddood met kreten als "lees je beter in" Wat is dat voor onproductieve houding?

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 20 oktober 2020 16:49]

Deze discussie heeft niet veel zin zo, je negeert simpelweg de feiten. Je vraagt om bronnen voor iets wat dagelijks op TV, radio, de krant en medische tijdschriften komt en verwacht dan dat ik je nog van een bron ga voorzien?
Zoals gezegd is dat hetzelfde als om een bron vragen aan iemand die zegt dat water nat is.

Fijne dag verder.

I rest my case!
Welke feiten negeer ik? Ik zou graag feiten willen lezen maar jij weigert om een bron inc feiten te geven. Jouw mening is geen feit. Jouw argumenten/uitspraken zie en hoor ik niet op TV, media, radio terug, Misschien kijken we niet dezelfde programma's.. Ik ben geen Covid expert en daarom vraag ik (en anderen) je naar een bron zodat ik kennis kan vergaren. Het is toch heel normaal dat wanneer je iets claimt dat je dan ook aantoont hoe je tot die conclusie bent gekomen als een ander je daar naar vraagt? Of je zegt gewoon sorry dit is mijn mening, ik heb er geen hard bewijs voor en dan is het klaar. In plaats daarvan kies je ervoor om uit de hoogte te doen, kleinerend naar anderen met je passief agressieve houding en woordkeuze. Wat schiet je daar nou mee op? Ik leg je eerder al uit dat mijn vrouw(viroloog) het met je stelling oneens is. Vergeef mij dat ik de woorden van een viroloog serieuzer neem dan een willekeurige vreemde op het internet. Je blijft maar deflecteren, ik ben echt met stomheid geslagen, te triest voor woorden dit. Is het nou werkelijk zo lastig om toe te geven dat je geen bron hebt?

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 20 oktober 2020 18:14]

Corona is er en gaat weg als er een vaccine is.
Natuurlijk. Net zoals griep, TBC en alle andere ziektes waar een vaccin voor is compleet zijn verdwenen. Not. COVID19 is er bij gekomen en gaat niet meer weg. Als we lockdown houden totdat het niet meer bestaat zitten we in 2099 nog steeds in een lockdown.

Er valt wellicht wat voor te zeggen om de verspreiding zoveel mogelijk proberen te remmen, want niemand heeft iets aan overbelastte ziekenhuizen, maar daar zijn andere maatregelen voor te bedenken (meer tijdelijke corona-ziekenhuizen inrichten bv). Maar wat ze nu aan het doen zijn maakt levens kapot. Mensen verliezen hun baan omdat hun bedrijf verplicht dicht moet, terwijl ze nooit last zouden hebben gehad van corona (voor de meeste mensen is het niet erger dan een griepje en gaat het vanzelf weg). Wie moet je dan prioriteit geven? Het oude omaatje die toch binnenkort zou overleiden of een gezin van 4 die allemaal afhankelijk zijn van het inkomen van papa? Als die op straat komen te staan is het leven van zulke kinderen natuurlijk om zeep. Door die lockdown onzin van onze overheden. Onze carebear samenleving is compleet doorgeslagen en heeft z’n prioriteiten verkeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee