Europese Commissie: corona-apps kunnen vanaf volgende maand samenwerken

Corona-apps van Europese lidstaten, zoals CoronaMelder in Nederland, kunnen vanaf volgende maand samenwerken met een gatewayserver in Luxemburg. Dat zegt de Europese Commissie. Gebruikers hoeven geen andere apps te installeren als ze de grens overgaan.

De gatewayserver in Luxemburg moet zorgen voor een brug tussen de backend van de corona-apps in diverse lidstaten, meldt de Europese Commissie. T-Systems en SAP zetten de gateway op en zullen hem beheren.

Vanaf deze maand loopt een test met de nationale apps in Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië en Letland. In oktober moeten alle corona-apps dan aansluiting kunnen hebben op de gateway. Daardoor kunnen ze data uitwisselen en zo gebruikers van verschillende apps waarschuwen.

Het systeem is zo ingericht, dat gebruikers geen verschillende apps voor verschillende landen hoeven te installeren. De nationale app van één land is voldoende om ook meldingen te krijgen als gebruikers in een van de andere ondersteunde landen zijn.

Dat de corona-apps gaan samenwerken, is geen verrassing. Vorige maand kwam al naar buiten dat de Europese Commissie opdracht had gegeven om samenwerking tussen de diverse apps mogelijk te maken. De Nederlandse app is Coronamelder. Die is al te installeren, maar veel GGD's ondersteunen het melden van een besmetting nog niet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-09-2020 • 15:35

71 Linkedin

Reacties (71)

71
64
36
5
0
21
Wijzig sortering
Die gateway zal draaien voor de Belgische app uit is 8)7 . Misschien krijgen we die functionaliteit als kerstcadeautje.
En dat terwijl verschillende landen hun reeds-werkende app open-source hebben uitgebracht. België kan er zo het logo van het FOD Volksgezondheid op plakken en hem uitbrengen als ze willen.

In plaats daarvan kiest België, net als Nederland en een hoop andere landen, er voor om met dezelfde APIs exact dezelfde app opnieuw te bouwen. Want mensen betalen er toch wel voor met hun belastinggeld.
Met een app alleen ben je niets. Je hebt een bijpassende back-end nodig en integratie in je processen. Het gaat om veel meer dan een simpele smartphone app. De app is het eenvoudige deel.
Kijk eens naar die Github repo's ;) Ook die zijn open-source en zo te deployen.
Sorry, maar tussen code en deployment zitten nog heel veel andere activiteiten.
Intussen heb je, in elk geval op Apple apparaten, in principe die hele app niet eens meer nodig. Alleen moet het land dat wel ondersteunen als ik het goed begrijp.

[Reactie gewijzigd door ATS op 15 september 2020 17:02]

Hier in het VK hebben ze zo'n puinhoop gemaakt van de app (voor miljoenen uitbesteedt aan wat vriendjes) dat ze uiteindelijk de code van de Duitse app van GitHub hebben gehaald en daarmee aan de slag zijn gegaan.
Dat was alleen in Engeland, Schotland heeft wel al sinds een week een werkende app.
?

Voor zover ik weet is dit ook het geval voor Belgie - die forkt de Duitse versie. Het logo en de server endpoints aanpassen neemt volgens hen 8 weken in beslag en dit is nu uitgesteld om extra tests te doen.
Deels met je eens, maar niet helemaal.

Bij een dergelijke app is communicatie super, super belangrijk. En communicatie kan nogal verschillen tussen verschillende landen en culturen... (een simpel ongerelateerd voorbeeld van hoe communicatie kan verschillen tussen culturen).

Nu zal dit verschil tussen Europese landen minder groot zijn, maar de manier waarop wij als Nederlanders aangesproken willen worden verschilt echt significant van hoe dit in bv. Zuid- of Oost-Europese landen is.

Vanuit dat perspectief is het voor mij niet meer dan logisch dat ieder land zijn eigen app ontwikkeld met zijn eigen communicatiestijl en design-language. De daadwerkelijke winst zit toch al in de technische implementatie d.m.v. de Google/Apple API die universeel is.
Het lokaliseren en vertalen van apps is een vrij goed opgelost probleem, dit had men dus best kunnen doen, maar ja hoe sluis je dan belastinggeld naar je favoriete ICT tent.
Dit klopt volgens mij niet; ze hebben zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande componenten. Ik denk dat er wel meer werk is gekropen om het te kunnen te koppelen met de Belgische systemen en datastromen. Maar de app is niet vanaf scratch geschreven.
Dit is inderdaad iets waar de EU dan goed voor geweest zou kunnen zijn. Maar waarschijnlijk was het dan weer te traag gegaan.
Als ik het dan goed begrijp, geven de GGD's in verschillende landen de besmette code door aan de gateway en die verspreid het weer over de verschillende landen?
Dat lijkt me inderdaad de enige logische uitleg.

Sorry, dat werkt natuurlijk anders. Jij krijgt van de GGD een code waarna jouw eigen toestel de codes waarmee je in contact bent geweest doorgeeft aan de centrale server. Die server zal die codes vervolgens met de gateway communiceren zodat eventuele buitenlandse codes ook worden gealarmeerd.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 15 september 2020 15:57]

Ik snap niet dat elk EU lidstaat het wiel aan het uitvinden is en dat vervolgens al die verschillende wielen één geheel moeten gaan dragen. Typisch weer de EU! Zonde van het geld, de tijd, de inspanningen, de uren overleg...

In dit geval dan. Er zijn ook vast EU dingen die wel goed geregeld zijn en vlot verlopen en zo.
De EU heeft veel minder te zeggen dan wat sommigen vaak suggereren. Op dit gebied heeft ieder land nog zijn eigen regelgeving, dus 1 app for all is juridisch niet mogelijk.

Als we dit efficienter willen gaan doen moet er meer zeggenschap op EU niveau komen. Er zijn denk ik meer onderwerpen waar de EU niets over heeft te zeggen dan wel.

Ik denk dat het in Europa nog beter kan gaan als we veel meer zaken harmoniseren. Als we in ons deel van Europa kijken (NL, BE, FR, DE, IRL, SE, DK) hebben we heel veel verschillende zaken die totaal verschillende werken (denk aan belastingen e.d.) maar onder aan de streep hebben we allemaal ongeveer evenveel te besteden. Trek dat allemaal gelijk en zaken worden een stuk efficienter.
De EU heeft veel minder te zeggen dan wat sommigen vaak suggereren. Op dit gebied heeft ieder land nog zijn eigen regelgeving, dus 1 app for all is juridisch niet mogelijk.
Hoezo is dat juridisch niet mogelijk...? Als de landen onderling besluiten dat wél te gaan doen, al dan niet met behulp van bijvoorbeeld een door de EU belegde meeting tussen die landen, dan is dat prima te doen. De EU hoeft er ook helemaal niet perse aan te pas te komen noch heeft de EU enige macht hiervoor nodig, volstrekt onzin. Het is misschien voor de EU juridisch niet mogelijk om het *af te dwingen*, maar dat is een heel ander verhaal. ;)

Dat mensen hardnekkig steeds denken dat we perse eerst onze complete soevereiniteit moeten overhevelen naar de EU en ons mooie land de facto moeten opheffen en degraderen tot provincie die zelf in de praktijk helemaal niets te zeggen heeft voordat er iets kan gebeuren is mij echt een raadsel, maar is waarschijnlijk het gevolg van een aantal incidenten waarbij we op die manier gechanteerd werden om macht af te staan.

Daarnaast, als de EU de macht (terecht!) niet heeft staat niets het ze in de weg om te zeggen "Jongens, misschien is het slim als we voor deze app even samenkomen om te kijken of we er wellicht samen aan kunnen werken? Gezien we hier toch al meerdere meetings hebben is het best logisch als we daar hier even een gesprekje over plannen, wij stellen onze faciliteiten ter beschikking.". Hopsa. Geen machtsoverdracht voor nodig, noppes and as efficient as it can be! :) Als elke keer dat ze het juiste zouden kunnen doen of kon bemiddelen/helpen men eerst een machtsoverdracht vereist, dan snap ik wel dat er lang niet altijd iets zinnigs uitkomt daar en er minder goed samengewerkt wordt dan uiteindelijk in de praktijk gewoon mogelijk was geweest. :P En volgens mij laat deze samenwerking juist zien dat het dus wél kan zonder machtsoverdracht en/of dwang. :)
Als we dit efficienter willen gaan doen moet er meer zeggenschap op EU niveau komen. Er zijn denk ik meer onderwerpen waar de EU niets over heeft te zeggen dan wel.
Gelukkig maar en wat mij betreft mogen dat nog veel minder onderwerpen worden, meer macht terug naar de landen zelf in plaats van nóg meer macht naar de EU. Veel minder EU in plaats van meer EU is wat het beste is voor iedereen en wat uiteindelijk juist vele malen efficiënter kan werken. Zit er ook veel minder overhead bij de EU waardoor die zich beter kan focussen op gelimiteerde onderwerpen die we daar wél deels willen onderbrengen; zoals handel. Maar goed, weer een andere discussie. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 september 2020 17:05]

Dat je denkt dat je zo iets met een gesprekje kan regelen lijkt me tamelijk naïef. Verschillende landen hebben verschillende doelen voor ogen met een app, dat krijg je niet gladgestreken in een meeting of 2. En wie moeten er uberhaubt deelnemen aan die gesprekken als de Europese commissie dit niet doet? De ministers van Gezondheidszorg van de verschillende landen? Die hadden het veel te druk met de binnenlandse aangelegenheden.

Zeggen dat de EU landen moeten samenwerken maar de EU vervolgens geen mandaat geven klinkt, leuk maar gaat natuurlijk nooit werken. Politiek gaat altijd om geld en verschillende belangen die vaak niet overeenkomen, binnen een institutie als de EU kan je dan stemmen om uiteindelijk een beslissing te krijgen. Als je alleen "afspreekt" om samen te werken dan is je afspraak juridisch gezien niets waard. Je kan andere landen dan ook niet aanspreken als het op niets uit loopt.
Gelukkig maar en wat mij betreft mogen dat nog veel minder onderwerpen worden, meer macht terug naar de landen zelf in plaats van nóg meer macht naar de EU. Veel minder EU in plaats van meer EU is wat het beste is voor iedereen en wat uiteindelijk juist vele malen efficiënter kan werken.
Het voordeel van de EU is dat besluitvorming naar mijn mening beter wordt uitgewerkt en overdacht dan onze eigen Tweede Kamer die te vaak op korte termijn handeld of op basis van de waan van de dag. De EU is vanwege de grootte logger zodat veranderingen weloverwogener worden doorgevoerd. MEER macht zou in grensoverstijgende zaken beter zijn MITS bewezen is dat dit EU-breed een voordeel biedt aan de inwoners van de EU/NL. En dat moet naar mijn mening nog een hele stap uitgebreidt worden omdat er legio zaken zijn die nu veel te traag/niet plaatsvinden. Denk aan het infrastructuur netwerk zoals spoor waarbij het nu ontbreekt aan goede internationale verbindingen over het gehele EU-grondgebied. Maar ook zaken als klimaat moet mijn inziens EU breed worden geregisseerd om onderlinge concurrentie tussen landen te voorkomen. Tevens bied dit ook synergie kansen voor bijvoorbeeld het electtricteitsnetwerk. En voor die zaken dient ook het mandaat bij de EU te liggen om het eeuwige gekeuvel te voorkomen.

Resume: Wat lokaal kan moet lokaal blijven, waarbij er een grensoverscheidend belang is, en dat is niet alleen handel, dan op EU niveau.
Dit dus. Het heeft mijns inziens niets met macht en soevereiniteit te maken, maar met 'even naar je buren lopen om te kijken hoe we het samen kunnen oplossen'.
Ik denk niet dat het met macht te maken heeft. De EU heeft regels opgesteld rondom privacy en zo, dus de EU zou precies moeten weten wat wel en niet mag met zo'n app. Waarom slaan de (buur)landen niet even de handen ineen om zo'n app uit de grond te stampen? De EU roept zo veel over zaken waar het nog veel complexer ligt dan met zo'n stomme app!
Dat ligt niet aan de EU. Wellicht een verwijt dat ze niet eerder de boel bij elkaar hebben geveegd maar lidstaten staan vrij om zelf het wiel uit te vinden (anders beginnen er straks weer een paar "muh sovereignteh" te roepen).

Een vergelijkbaar geval is de NS met de OV chipkaart. Er zijn zat landen die al een dergelijk systeem hebben, het VK is een mooi voorbeeld. De NS gaf echter flink wat geld uit voor een eigen systeem.
Typisch weer de EU!
Maar dit heeft niets met de EU te maken. Wat jij wil(de) is dat de EU de app maakte maar met verschillende wetgeving binnen Europa was dat amper mogelijk. Het is al heel goed dat ze tegen elkaar kunnen gaan praten. Onm iets dergelijks mogelijk te maken zullen de lidstaten meer van hun eigen wetgeving moeten opgeven en ik heb zo het idee dat jij dat niet graag ziet gebeuren.

Software gemaakt door de EU lijkt me een garantie voor problemen overigens.
[...]
Software gemaakt door de EU lijkt me een garantie voor problemen overigens.
Hoe dat zo?
Nee, wat ik wil is dat de EU (buur)landen de handen ineen slaan en zo'n stomme app uit de grond stampen. Niets gedwongen, verplicht of wat dan ook, puur omdat 'we' blijkbaar zo'n vervloekte app willen hebben. De EU heeft tig regeltjes over privacy en weetikveelwatnogmeer, dus 'we' kunnen daar best een kant mee op.

We kunnen wel met z'n allen een ruimteprogramma runnen, maar een app is te moeilijk!?
Het geeft helaas voroal aan wat de EU niet is, namelijk 1. In grote lijnen dan, met uizondering van interne markt & handelsafspraken.
Al sinds het begin van de Covid-19 crisis zag je dat samenwerking en afstemming (bijv. m.b.t. grensverkeer en genomen maatregelen) totaal verschillen en er regelmatig zelfs ruzie over ontstond.

Jammer, want als er iets is dat de EU kan laten zien dat er als 1 unie wordt gehandeld is het wel tijdens crisis zoals deze. Vind het dan ook heel jammer dat er vanuit de EU niet centraal 1 app is ontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 15 september 2020 16:21]

Dit is niet de schuld van de EU, maar van de landen die ervoor gekozen hebben om gezondheidszorg en crisisbeheer op het landelijk niveau te houden. De EU mag simpelweg niets zeggen over deze onderwerpen omdat ze hier geen toelating voor gekregen hebben. Hen daar dan op afrekenen is niet echt correct ;)
Je moet de EU zien als alle Europese unie landen, we leven hier niet in de VS met een centrale staat.... Hen daar op afrekenen is hartstikke terecht, want eu= landen van de Europese unie, en dat is geen staat ed. Het is geen organisatie opzich, maar een organisatie met politicie uit alle landen van de Europese eunie
De EU is een heleboel dingen, afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Het is inderdaad een samenwerking van landen en een organisatie waarin regeringen van landen overleggen, maar doen alsof het niet ook iets centraals is is contraproductief. Het is geen staat, maar wel een heel hecht samenwerkingsverband waarnaar de deelnemende landen een stuk soevereiniteit hebben overgeheveld.
De verenigde staten zegt het eigenlijk al hebben geen centrale staat maar een federale overheid.
Zo ik het begrepen heb kon de federale overheid bijvoorbeeld niet ingrijpen op lokaal beleid mbt corona omdat een staat daar zelf over gaat en verantwoordelijk voor is. De staat is in de verenigde staten in heel veel zaken gewoon zelf verantwoordelijk. Zie ook de verschillende manieren van aanpak per staat.
Klopt, echter kennen de verenigde Staten wel een overkoepelde overheid die over alle staten bepaalde afgesproken beslissingen mag nemen, iets wat in de EU niet zonder toestemming van de losse landen kan (normaal gesproken)
Hoe de EU in praktijk functioneert, waar haar besluitvormingen werkelijk op bepaald zijn en vooral wie werkelijk beleidsbepalend is, is binnen de EU heel complex.

Een goed voorbeeld hiervan is de Europese Commissie
Het gaat niet om schuld, het gaat om wat de EU feitelijk is, niet 1 - het is idd hoe de EU werkt, of beter gezegd op deze vlakken niet werkt.
Sinds vanochtend/gisteravond wordt er ook ineens een IOS 13.7 firmware update gepushed die zo zien alleen een COVID 19 app wil gaan activeren op mijn iPhone.

Tsja, mag ik dit eerst even zelf gaan bepalen voor dat dit “ongevraagd” op mijn telefoon wordt gezet ?

Ik houd mij netjes aan alle Corona regels (voor zover mogelijk is in het dagelijks leven ) Ik heb meegedaan met de Tweakers Stampede 2 maanden lang, maar wil wel zelf kunnen bepalen wat wel/niet op mijn telefoon gebeurt en de data die daar (potentieel) uit gehaald kan worden.

Overheid, ICT, Privacy, Beveiliging is nu niet helemaal een 1-2 tje die vaak werkt :/
Ik heb 13.7 al een week of twee geleden geinstalleerd, maar er werd bij mij geen extra app gedownload - was enkel de iOS update met COVID19 toevoegingen. En default staan die COVID19 toevoegingen ook nog eens uit, dus meer last dan een onverwachtse IOS update zou het niet moeten zijn.
In 13.6 zat de api al, in 13.7 wordt ie wat uitgebreid. (Dan kan hij ook functioneren zonder de app)

Het systeem wordt niet actief zonder je dat expliciet aanzet. Dat is een keiharde eis van Apple.
Dit is alleen een framework wat geactiveerd kan worden door lokale gezondheidsinstanties mits ze gebruik maken van dit framework.
Vanaf iOS 13.7 kan je het ook activeren zonder de noodzaak voor een app van je lokale overheid. :) Maar het blijft volledig opt-in, de verzameling vindt pas plaats als je het zelf handmatig activeert in de instellingen van de iPhone OF als je een app download die het activeert (en dan nog vraagt de iPhone om je toestemming of het geactiveerd mag worden.).
Sinds vanochtend/gisteravond wordt er ook ineens een IOS 13.7 firmware update gepushed die zo zien alleen een COVID 19 app wil gaan activeren op mijn iPhone.
Framewerk, niet de app. Je telefoon heeft een groot aantal 'frameworks'. Sommige gebruiken jouw apps wel, andere niet maar moeten altijd door de OS maker geinstalleerd worden. Als jij zelf wilt bepalen wat een update van het OS bevat kan dat met Android maar alleen als er er bijzonder veel van weet want je zal elke versie zelf moeten compileren en flashen. Als iOs gebruiker denk ik niet dat je dat wilt.
Je moet zelf alsnog de lokale app installeren.
Ook de tracking is nog steeds opt in.
Wordt geen locatiedata vast gelegd alleen of je in de buurt bent geweest van ID's. En dat wordt ook nog lokaal opgeslagen.

[Reactie gewijzigd door Osxy op 15 september 2020 16:28]

De API zat er al in. Enige wat erbij is gekomen dat je nu zonder App de token beacon en reciever kan aanzetten.
Opmerkingen over moderatie is altijd -1 punt.

Je dropt een aantal on-onderbouwde complottheorieen en verwacht dat je daar een positieve score voor krijgt? Vanuit alle kanten is er voor gezorgd dat er van alle kanten van alles is geborgd. En waar mogelijk wordt dat gecontroleerd.
Die zie ik wel, maar dat is alleen maar een divergerende opmerking in een anderzins fatsoenlijke discussie.

Ofwel; je deponeert een vergezochte theorie en dat is niet iets wat een goede discussie op gang brengt.
Wel grappig. Ik heb de app sinds het begin. Zit in de beta enzo, nu heb ik “klachten”, ik hoop op verkoudheid, maar ik probeer al meer dan een week een afspraak te maken. Nergens plek. Telefoonlijn vol (letterlijk nemen ze niet op, hangen op want te druk).
En via de site/app op verschillende postcodes geen plek. Zelfs al eens afgebeld... (door iemand die thuis werkt, niet heel begaafd was imho en wel heel veel gegevens van mij kon zien, enger dan de app)


Dus ik zou inprincipe als ik het zou hebben een goede testcase wezen in regio Twente. Maar helaas. Gedoe. Voor de rest mooi dat het samen gaat werken. Heb stiekem goed vertrouwen in opt-in, Apple en de open-source aanpak.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 15 september 2020 15:56]

Hmm, ik zit in het beheerteam van de backend en heb de app ook al sinds het begin. Een week geleden heb ik een positieve diagnose gehad, maar helaas, mag ook mijn DK’s niet pushen :+

Ik woon in de Haarlemmermeer dus was ook wel een leuke geweest.
Dit voegt nog een laag complexiteit toe aan iets waarvan het nut door security experts wordt betwijfeld.

Ben benieuwd. In het beste geval verlaagt het infecties. In het ergste geval is het een duur popcornmomentje, en daar kan ook van genoten worden. :9

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 september 2020 15:44]

Een duur popcornmomentje was het al lang.

Covid Green was zo te gebruiken. Plak er het logo van je nationale gezondheidsinstantie op en klaar. Maar elk land wilde weer zijn eigen wiel heruitvinden, ookal hebben ze letterlijk allemaal exact hetzelfde ding met dezelfde APIs geïmplementeerd.
Ik ga dat niet eens bekijken want ik zie zo al een fout op de slide in de thumbnail staan:

"Government can identify people"

Neen, de engie personen die de overheid kan identificeren zijn zij die zich komen aanmelden als besmet. Zij uploaden hun sleutels naar de server, die server doet daar een bewerking mee en stelt de bewerkte sleutels ter beschikking als download aan iedereen. Andere mensen hun apps downloaden die sleutels en gaan kijken of ze in contact zijn geweest met die persoon waarna de app een alarm laat zien. Op geen enkel moment upload jij met je app een lijst van andere mensen met wie je in contact bent geweest. Die data blijft gewoon op je device staan.

Dat is er van uitgaande dat je de API gebruikt die Google en Apple gemaakt hebben (en we die 2 bedrijven mogen geloven). Het zijn ook de landen die de API gebruikt hebben die gaan kunnen deelnemen aan dit initiatief vanuit de EU. Nederland en België dus wel, maar Frankrijk bijvoorbeeld niet omdat zij een eigen systeem hebben ontwikkeld.

De app verlaagt op zichzelf ook geen infecties, deze helpt alleen bij het opsporen van risico contacten.
Ik ga dat niet eens bekijken want ik zie zo al een fout op de slide in de thumbnail staan:

"Government can identify people"

Neen, de engie personen die de overheid kan identificeren zijn zij die zich komen aanmelden als besmet.
Even de presentatie bekijken in plaats van de vingers in je oren stoppen en hard 'lalala' gillen. Context is belangrijk. De betreffende slide en uitleg is hier en betreft centralized protocols, niet specifiek de corona applicatie in Nederland. Daarvoor zal je naar dit moment in de presentatie moeten gaan. Dan begrijp je de context, en waar die specifieke slide op slaat. De rest van de presentatie gaat o.a. in op het nut van dit soort applicaties in het algemeen, ook functioneel gezien.

Je kan beter naar de experts luisteren als die iets vertellen in plaats van bij voorbaat al wat zij zeggen opzij schuiven. Onwetendheid voedt het onderbuikje, maar werkt ook populisme in de hand.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 september 2020 16:48]

Euhm ... ik heb hier welgeteld 1 andere reactie staan die zegt dat er wel iets meer moet gebeuren dan enkel een app bouwen en jij maakt daar van dat ik klaag dat België zogezegd de app opnieuw zou moeten bouwen en dat ik onzin zit te spammen?

Hoewel ik wel kritisch durf zijn over de manier waarop het project in Begië is gegund, heb ik geen enkele inzage in hoe men de app (en alles er rond) maakt in België. Ik heb het lastenboek nooit gezien of gelezen (als ik me niet vergis trouwens wel enkel in het Frans opgesteld) en ik heb de ontwikkeling van de app niet gevolgd. Ik weet wel dat er kritiek is geweest op de kostprijs van het project, maar het is uiteindelijk meer dan alleen een app. Je hebt de back-end nodig, de infrastructuur en je moet het inpassen in je bestaande processen zodat artsen je kunnen helpen met de IDs te verspreiden.

Dan over de slide: Een slide hoort duidelijk te zijn. Wanneer ik dan in de slide lees dat de overheid mensen kan identificeren, dan trek ik de conclusie dat het direct over contacten gaat want van een ziek persoon heb je de identiteit al. Heb snel even door de video gaan zoeken naar het relevante deel en spijtig genoeg wordt er ook niet meer gezegd dan wat er op de slide staat. Dus blijft de slide volledig open voor interpretatie.

Maar het punt blijft: de overheid kan met de gebruikte apps geen personen identificeren die ze al niet kennen. De app dient enkel om mensen die een risicocontact hebben gehad, aan te sporen om zich te laten testen. Zij kunnen mogelijks aangeven dat ze zich laten testen omdat de app het heeft gemeld, maar de overheid zal niet in staat zijn om contacten aan elkaar te linken.
Leuk, maar wordt het ook gebruikt? Hier in Spanje hoor ik er echt niemand over, en van mijn vrienden, familie en kenissen in NL heeft er ook geen het geïnstalleerd
De app is officieel ook nog niet in gebruik. De mensen die het nu al hebben geïnstalleerd verzamelen al wel codes maar alarmeren doen ze nog niet. Mogelijk dat er na ingebruikname wat meer ruchtbaarheid aan wordt gegeven door de overheid.
Frappant, iedereen in mijn omgeving heeft de app juist wel geïnstalleerd terwijl de GGD’s het helemaal nog niet ondersteunen.
Leuk, maar wordt het ook gebruikt? Hier in Spanje hoor ik er echt niemand over, en van mijn vrienden, familie en kenissen in NL heeft er ook geen het geïnstalleerd
Ik heb en daardoor gebruik hem omdat mijn werkgever dat verzocht. (Overheid). Het is absoluut geen verplichting, en dat zal het nooit worden, maar ze wilden graag een grote test-base hebben,
In Spanje is de Radar Covid app ook inderdaad nog niet actief, behalve in La Gomera. In principe zou die vanaf vandaag ook in de andere CCAA gebruikt kunnen worden. Vandaag nog geen nieuws gelezen maar Spanje kennende zal dat weer wel voor "mañana" zijn, maar komt eraan, en dan zal het sowieso wel meer aandacht krijgen in de pers.
In afwachting van de Belgische app heb ik voorlopig die van Nederland geïnstalleerd.
Hopelijk voorzien ze bij het live gaan van de Belgische app ook iets zodat dat vlot overgezet kan worden?
En nu de hamvraag: waarom niet 1 app voor heel Europa :+ Minder complex en maar 1 keer de ontwikkelkosten.
Ik snap ook niet helemaal waarom iedereen het wiel opnieuw moest uitvinden. Er werd meteen al gewerkt door een aantal landen aan opensource initiatieven, als overheden dat gewoon hadden ondersteund en die landen hadden afgesproken om samen aan één app verder te ontwikkelen: dan had iedereen dezelfde opensource-app kunnen gebruiken (en ik zeg kunnen, want het moet elk soeverein land uiteraard 100% vrij staan om alsnog te kiezen iets anders te ontwikkelen als zij dat willen!) met desnoods hun eigen logo'tje erop en klaar, had je een app die waarschijnlijk heel goed in elkaar zat en zullen de ontwikkelaars van verschillende overheden elkaars code hebben gecontroleerd waardoor het al een halve audit zal hebben ondergaan voordat het ook maar live was gegaan... Onderling dan nog even afspreken onder welke voorwaarden een centrale server wordt opgezet en wie die gaat beheren (lees: wie we ervoor moeten compenseren en in welk rechtsgebied :P) en klaar is kees. Heel simpel en slechts een paar telefoontjes verwijderd van realisatie. Maar het wordt weer moeilijk gemaakt omdat een paar landen perse het wiel zelf moeten en zullen uitvinden en daarnaast er een groep is die meent dat enkel de EU dit zou kunnen en/of mogen faciliteren en dan heeft de EU natuurlijk eerst weer meer macht nodig en blabla.

Oh en nog een eervolle vermelding voor lobbygroepen, die aasgieren zijn er natuurlijk ook als de kippen bij om overheden te proberen over te halen voor hun te kiezen; en met een tikje vriendjespolitiek lukt dat soms helaas nog ook, zelfs in noodsituaties als dit. ;(

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 september 2020 16:56]

Een tijdje terug nieuws: Belgische corona-app is af en overheid gaat hem testen waarom niet het opensource alternatief van Duitsland genomen met een vork.

Maar goed daar verdienen diverse bedrijven dan weer niets aan.
Als het allemaal gekoppeld kan worden zou er in principe ook een smartwatch o.i.d. gemaakt kunnen worden met deze functionaliteit. (b.v. LILYGO-H414-01)

Of is deze er al?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee