Kort door de bocht. Weer iemand die de kracht van Excel niet begrijpt en in sjablonen denkt.
De kracht van Excel ken ik wel degelijk. Ik heb echter ook meegemaakt dat een Excelsheet waarin werd bijgehouden van enkele honderden tankcontainers waar die stond, wat voor voor product er in zat en hoeveel (kan dus leeg zijn maar ongereinigd), van wie dat product was, enzovoorts. Per ongeluk sleepte een medewerker een cellenbereik met een deel van de gegevens over de andere gegevens heen waardoor een hoop gegevens verloren gingen en de rest van de gegevens niet meer betrouwbaar waren. Men is toen een halve dag kwijtgeraakt met opsporen van alles en nakijken wat er in zat.
Excel was zeker niet de juiste tool omdat het veel te kwetsbaar is voor foutieve handelingen.
Die beperking was gemakkelijk op te vangen
De fout die hier is ontstaan was gemakkelijk op te vangen geweest als men xlsx had gebruikt in plaats van xls, of als men de data juist had geordend in rijen met records ipv kolommen, al geeft mijn gebruik van het woord "records" hier al aan dat men dus met een database beter af was geweest.
Veel te algemeen gedacht. Algemene bezwaren zijn vaak geen praktijk bezwaren.
Dat was inderdaad een algemeen punt, en daarop zijn uitzonderingen. Over de bezwaren wordt in de praktijk vaak heengestapt vanwege gemakzucht, omslachtigheid van de juiste oplossing, het ontbreken van de skills om de juiste oplossing te implementeren of vooral het ontbreken van het besef dat er risico's verbonden zijn aan de makkelijke oplossing.
Je moet niet met een kanon op een mug willen schieten. al begrijp ik dat databasebouwers om commerciële redenen dat graag aanraden.
Dat de genoemde applicaties in veel gevallen een kanon voor een mug zijn geef ik ook al aan met "zijn te ingewikkeld". Dat zijn echter wel de namen die bekend zijn bij het grote publiek, m.n. in het bedrijfsleven en bij overheden. Kleine databases, zoals Access, OpenOffice Base, SQL-lite, MariaDB, PostgreSQL en Firebird zijn in veel gevallen juist wel heel geschikt. Misschien zelfs dat in dit specifieke geval één van die grote namen zinvol zou zou zijn geweest.
Meestal werkt het zo. Bedrijf begint klein en gegevens worden heel praktisch bijgehouden in werkbladen. Groeit het bedrijf en worden steeds meer gegevens bijgehouden en wordt het belangrijk om die gegevens te kunnen relateren en gelijktijdig door verschillende personen te laten muteren, dan wordt het tijd eens te kijken of je ze niet beter in relationele database kunt stoppen.
Klopt. De voornaamste reden om over te stappen op een echte database is meestal juist de gelijktijdige toegang, zelfs al betreft het slechts twee of drie tabellen. Van twee tot tien personen is Access heel geschikt, van tien tot 100 personen is Access bruikbaar, maar boven 100 personen is het al zinvol om op te schalen naar iets groters. Nadeel van dat laatste is vaak dat je een aparte server nodig hebt.
Nadeel: Voor mensen op de werkvloer is dit vaak te hoog gegrepen, en ook al kunnen ze zelf iets maken, zit je nog steeds met probleem als ze verkassen. Ander nadeel is de inflexibiliteit die dit onvermijdelijk oplevert. Daarbij is het duur om zoiets te laten maken en onderhouden en begrijpen externe programmeurs vaak niet niet goed de specifieke procesgang en alle problemen en uitzonderingen die er bij komen kijken. Iets in elkaar draaien is zo gebeurt, maar dan begint het vaak pas...
Dat geldt al bij Excel en Access. Vaak speelt ook dat er bij het management onvoldoende zicht is op de eisen, zoals die procesgang, uitzonderingen e.d. Ja als iemand van de lokale staf een Excel in elkaar flanst, dan is die altijd beschikbaar als er iets aangepast moet worden ... totdat die verhuist naar een andere afdeling, of zelfs naar een ander bedrijf.
Er moeten wezenlijke voordelen aan te wijzen zijn Jij gaat er bijvoorbeeld vanuit dat gegevens altijd bedrijfskritisch zijn, dat valt in praktijk nogal mee.
Als gegevens niet bedrijfskritisch zijn kun je er mogelijk wat losser mee omspringen. Vaak is dan nog steeds dat je gegevens moet beveiligen omdat ze concurrentiegevoelig of vertrouwelijk (persoonsgegevens) zijn. Excel heeft nauwelijks beveiliging, in een Database kun je de rechten ook controleren.
Ook als er incidenteel wat fout gaat met Excel is dat vaak gemakkelijk op te lossen of recht te trekken (zoals ook in het onderhavige geval).
Vaak is er wel ergens een reservekopie, en kost het enkel een hoop extra werk, maar vaak genoeg ook niet.
Dat is echt geen reden om het anders te gaan aanpakken. En die problemen krijg je ook als je er een programma voor laat schrijven.
Wat heel veel bedrijven nalaten is in kaart brengen wat mogelijke risico's en gevolgen zijn als er zoiets mis gaat, en dus of het op een of andere manier afgevangen moet worden, of juist dat zoiets te veel inspanning en kosten met zich meebrengt. Vaak is het ook zo dat de inspanning en kosten relatief gering zijn, en de risico's hoog, maar dat men dan toch daar geen maatregelen treft.
Ik ken genoeg bedrijven die de programma's weer hebben afgedankt omdat ze niet aan de verwachtingen voldeden. [Al die mislukte overheidsprojecten zijn allemaal databases die niet voldoen].
Tja, zoals ik boven al schreef weet men vaak al niet waaraan het zou moeten voldoen, wat het moet kunnen. Bij de overheid komt daar dan nog bij dat die eisen ieder moment kunnen veranderen als gevolg van een beslissing van de raad of de kamer. Daarheen het bericht sturen, "wat jullie willen kan helemaal niet", is not done, ook al zou dat soms moeten.
Gevaar? Ach. Als er in Nederland een kat uit de dakgoot valt, willen ze al een nieuwe wet die een net onder de dakgoot verplicht maakt. Je wordt er gewoon gestoord van.
Mensen in de kamer hebben vaak een heel aparte kijk op dingen. Er is inderdaad een verschil tussen Haagse werkelijkheid en de Afghaanse, of ook de provinciale. Die bestuurlijke oogkleppencultuur wordt echter steeds vaker naar de provincie opgelegd. We zien het nu ook met de corona-aanpak en de handhaving.
Automatiseerders zijn kampioen in overdrijving van risico's ten eigen bate.
Externe automatiseerders inderdaad. Interne hebben er ook nogal eens een handje van om mensen hun rechten teveel te beperken waardoor de werknemer eigenlijk niet fatsoenlijk kan werken.
Ondertussen vallen bedrijven niet stil door falende Excel-sheets maar DDOS-aanvallen, ransomware en andere redenen dat het netwerk eruit ligt.
Compleet stilvallen is inderdaad zelfzaam. Anderen hebben hier echter ook al links gepost naar dingen die volkomen fout zijn gegaan, door onjuist Excel-gebruik zoals foute berekeningen waardoor een project ineens geen 30 miljoen opbrengt maar 200 miljoen verlies. Beveiliging is zeker nodig tegen ransomware en DDOS ( al heeft daar een groot deel van de bedrijven nooit mee te maken, wel de groten, en vooral zij die deel uitmaken van infrastructuur zoals banken en internetproviders). Nog steeds worden de risico's van die twee inderdaad onderschat.
Weer zo een algemene dreiging scheppen. Dit heeft niets met de werkelijkheid te maken.
Algemene dreiging scheppen? Ik geef een voorbeeld uit de praktijk van wat er kan gebeuren. En als je een product in een tank zit die nog vol is, dan kan het overstromen, maar het kan ook zijn dat de twee producten gaan reageren en een explosie veroorzaken.
Weet je wel hoe gevaarlijk het is om in je auto te stappen en de weg op te gaan? Dat moet je echt niet doen hoor. Het gaat hier om MENSENLEVENS.
Als de inhoud van je tank in 5 minuten oploopt van 20 graden naar 80 graden terwijl je er nog maar 3 ton van de 30 in gedaan heb, dan weet je dat daar ook mensenlevens in gevaar kunnen zijn. Ja die vrachtwagenchauffeur telt toch niet mee, want dat is waarschijnlijk toch maar een Mexicaan of Oost-Europeaan, en de laad-operators zijn slechts uitzendkrachten, maar als de hele fabriek daardoor de lucht in gaat, dan komt ook je kantoorpersoneel in gevaar hoor, je verkopers en inkopers en je product-ingenieurs.
Je kunt heel goed met meerdere mensen met een excel-applicatie werken, alleen niet tegelijkertijd. Hoewel dat tegenwoordig ook weer kan.
Klopt, maar als je moet wachten tot iemand in een ander gebouw, op een andere fabriek je shared Excel-sheet vrijgeeft, dan kan dat toch lastig zijn, en zeker als er locking-problemen optreden waardoor de fileserver het bestand niet meer vrij geeft.
Anders Google Sheets.
Dat heeft zeer beperkte functionaliteit
Op de werkvloer worden die sheets vaak ook meer gebruikt voor output dan input. Even iets opzoeken of uit laten rekenen. Gevens hoeven ook lang niet altijd realtime worden bijgewerkt, vaak periodiek. Sheets worden ook toegestuurd aan anderen (roosters) om te raadplegen.
Hé waar heb ik gezegd dat Excel altijd een slechte tool is?
Ach dat lost iemand dan wel weer op.
Oh ja, heb jij al eens iemand anders zijn code moeten uitpluizen, waar iets fout gaat? Bij je eigen code kan het al lastig zijn als je die een tijdje niet hebt bekeken.
depreciated? MS stelt steeds nieuwe versies van libraries ter beschikking, en in het zeldzame geval dat dit niet zo is kopieer je de oude dll en link je daarnaar.
Een oude dll-kopiëren kan een tijdelijke oplossing zijn, maar nooit een permanente. Ik geef ook al aan dat soms er juist geen nieuwe versie beschikbaar is, bv omdat men bij MS iets nieuws heeft bedacht dat net wat anders werkt, waar net die functie (of api) die jij gebruikte niet meer in zit.
Dat is toch geen hogere wiskunde?
Maar dan praat je dus ook al over zaken waar de gewone gebruiker dus al geen verstand van heeft en je dus een aparte ICT-afdeling voor moet hebben, die meer doet als alleen hardware vervangen en updates testen en installeren. De meeste bedrijven < 100 werknemers hebben zelfs dat niet.
Je zit een hoop spijkers op laag water te zoeken en met algemene bezwaren te schermen.
Ik geef alleen een paar voorbeelden van wat er fout kan gaan als je niet nadenkt over wat je doet.
Precies wat een verkoper zal doen.
Heb ik iets proberen te verkopen? In iedere versie van Office - behalve "Thuisgebruik en studenten" en "Thuisgebruik en zelfstandigen" zit tegenwoordig Access bijgeleverd, zelfs "Office 365 Personal" en "Office 365 Family". Verder heb ik OpenOffice Base genoemd en MariaDB, PostgreSQL en Firebird zijn ook open-source en gratis.
Mensen op de werkvloer willen gewoon werken en daar zelf zoveel mogelijk controle overhouden. Die doe je daar geen plezier mee.
Mensen op de werkvloer willen ook graag goede tools.
Excel begrijpen ze en ze kunnen ze prima mee overweg.
Vaak kennen ze Excel beperkt. Vaak bouwen ze iets in Excel omdat ze geen geschikte tools hebben maar ad hoc iets nodig hebben.
Af en toe gaat er wat fout maar dat geldt ook voor andere oplossingen.
Ja, af en toe gaat het fout, en dat kan grote gevolgen hebben, maar meestal is het niet zo erg.
Voor andere oplossingen, waarbij derde partijen ingeschakeld worden, zul je eerst in kaart moeten brengen wat de behoefte is, dan kun je niet ad hoc iets bouwen. En ja als dat al niet goed gedaan wordt, dan krijg je ook problemen.
Je moet echt concrete bezwaren hebben om te acteren voor je zwaarder geschut gaat inzetten dat zelf ook weer zijn beperkingen heeft. Excel heeft namelijk niet alleen beperkingen, maar een groot aantal voordelen waar jij helemaal niet over praat.
De voordelen zijn ook al uitgebreid genoemd. Excel is toegangelijk, mensen hebben veelal een basiskennis ervan, het is bijna overal beschikbaar en het is een krachtige rekentool. Daarnaast zijn Excel-bestanden in een veelvoud aan applicaties in te lezen en door een veelvoud aan applicaties te genereren. Maar je moet ook weten wanneer je moet overgaan op iets anders, en men doet dat veelal te laat.