Joled neemt productiefaciliteit voor geprinte oledpanelen in gebruik

De Japanse fabrikant Joled heeft zijn eerste productiefaciliteit waar geprinte oledpanelen op grote schaal gemaakt kunnen worden geopend. De massaproductie moet volgend jaar van start gaan. De faciliteit kan 20.000 sheets van 1300x1500mm per maand maken.

De nieuwe fabriek staat bij de Japanse stad Nomi. Volgens Joled zullen er oledpanelen voor high-end monitoren, medische monitoren en automotive displays gemaakt worden. Eerder gaf de fabrikant al aan de faciliteit in te willen zetten voor oledpanelen van 10" tot 32". Die worden gesneden uit de platen van 1300x1500mm die in de fabriek worden gemaakt.

In 2018 is Joled begonnen met het opzetten van de fabriek. Nu de faciliteit in gebruik is genomen, wordt de massaproductie in gang gezet. Eerst worden er samples gemaakt en die worden naar klanten gestuurd, als alles goed gaat kan de massaproductie dan in 2020 beginnen. Het is de eerste faciliteit voor massaproductie van Joled.

Joled is een samenwerkingsverband van onder meer de voormalige oleddivisies van Sony en Panasonic. Het bedrijf werkt al jaren aan oledpanelen op basis van een rgb-printtechniek, die de productie van oledpanelen goedkoper zou moeten maken. Asus en Eizo hebben al monitoren met een 21,6"-oledpaneel van Joled uitgebracht. Die schermen kosten echter zo'n vijfduizend euro. Waarschijnlijk nemen de kosten af als de massaproductie op gang komt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-11-2019 • 21:02

41 Linkedin

Reacties (41)

41
37
28
3
0
5
Wijzig sortering
Dit kan je alleen maar toejuichen, enkel als het de planeet niet nog erger om zeep helpt? :)
Benieuwd hoe goedkoop Oled is binnen 5j tijd.
Benieuwd hoe goedkoop Oled is binnen 5j tijd.
Hopelijk is OLED tegen die tijd al lang vervangen door een beter alternatief als MicroLED die een veel hogere helderheid heeft en daarnaast geen last heeft van inbranding.

Zo te lezen moet dat wel goed komen:
At Touch Taiwan 2019 on September 4, 2019, AU Optronics demonstrated a 12.1-inch microLED display and indicated that microLED was 1-2 years from mass commercialization.[45] At IFA 2019 on September 13, 2019, TCL Corporation demonstrated their Cinema Wall featuring a 4K 132-Inch microLED dislay with max brightness of 1,500 nits and 2,500,000:1 contrast ratio produced by their subsidiary China Star Optoelectronics Technology (CSoT).[8]
https://en.wikipedia.org/wiki/MicroLED#Commercialization

[Reactie gewijzigd door JackDashwood op 26 november 2019 21:26]

ik vraag me dan toch wel af of ips dan niet de betere optie is.

Ik meen dat het op de CES dit jaar een redelijk hot item was om 2 ips panelen te 'stabelen' waardoor je heel goedkoop local-dimming kon toepassen op een IPS panneel waardoor backlight-bleeding tot het verleden zou kunnen behoren. dit werkt gedaan door een zwart-wit panel achter een ips paneel te plakken zodat deze als een extra filter gebruikt kon worden zo kun je meer leds als backlight gebruiken en dus meer helderheid creëren maar door de dubbele filter wordt zwart dan nog steeds zwart.

mettertijd zal microled idd wel de betere optie kunnen worden, maar vergeet niet kwetsbaar dergelijke panelen zijn tov veel eenvoudigere ips-panelen. voor die laatste is naar mijn idee de rek er nog lang niet uit voor goedkopere panelen. alleen voor de nieuwste ultra-hdr etc technieken zal het wellicht niet voldoen maar dan praat je over heel andere prijsklassen dan waarin joled lijkt te willen gaan opereren.
Anoniem: 159816
@i-chat26 november 2019 22:32
Dat gebruikt bakken meer energie tenzij je per pixel de led zelf kan dimmen....oftewel microled.
dat schijnt mee te vallen omdat er voor het backlight-filter paneel geen kleuren panelen worden gebruikt maar een goedkoop paneel dat slechts enkele grijstinten en een relatief lage resolutie. op die manier heb je dus local-dimming zonder dat je daarvoor een 8miljoen-kanaals ledcontroller hoeft te gebruiken. nadelen zijn er natuurlijk ook zo lijkt het uitlijnen (bij het verlijmen van de panelen) een behoorlijk precies werkje.

je geeft dan aan dat microled zuiniger zal zijn en dat geloof ik direct. het assembleren ervan is alleen ook vele malen duurder.
Anoniem: 159816
@i-chat26 november 2019 23:04
Je backlight zal altijd volledig moeten branden....
Niet alleen microled is zuiniger, oled dan dus ook; je backlight staat daarbij niet de hele tijd aan, ookal is alles zwart. Principieel gezien is alles vol backlighten om dan vervolgens selectief al dan niet dubbel te filteren nogal zonde van de energie, niet?
reviews: Beeldscherminnovatie op de CES - Wie wint de ledstrijd?

Volgens mij was een ander TV merk ook bezig met deze technieken, maar ik kan mij Hisense herinneren. Ik heb meer vertrouwen in LCD dan Oled, maar Microled is zeker zuiniger. De prijs gaat bepalen.
Anoniem: 951889
@i-chat26 november 2019 22:58
je vergeet dikte, vorm en efficiëntie. Je hebt bij IPS een backlight nodig. Door het tweede paneel gaat je efficiëntie heel hard achteruit en heb je voor dezelfde effectieve helderheid een fellere backlight nodig die dan ook weer extra thermische problemen met zich mee brengt. Het is iets dikker, iets zwaarder, en je kan er niet zomaar een kronkel in leggen of een hapje uit halen. LCD zal gewoon langzaamaan steeds minder toegepast worden omdat het letterlijk en figuurlijk minder flexibel is. Dit soort kleine stapjes zijn natuurlijk wel mooi maar niet echt de revolutie die het nodig heeft om op de lange termijn relevant te blijven.
Stapelen is misschien het woord dat je zocht.

Probleem met elke LCD-techniek is dat er veel licht verloren gaat. 2 LCD's achterelkaar is dus bepaald ongunstig.
Oleds branden nog steeds in?
Alles brand uiteindelijk in. Is er ergens een indicatie (onderzoek) gedaan naar de hoeveelheid uren zonder veranderend beeld het inbrand verschijnselen toont?

@418O2 Thanks!

[Reactie gewijzigd door Froggle op 26 november 2019 21:54]

Maar wanneer wordt het echt een probleem? Ik heb als main tv nog steeds een plasma van 10 jaar oud, en ik heb nog steeds geen inbrand problemen. Hoewel dat wel de grote waarschuwing destijds was van dit type schermen...
Same here.... Pioneer KRP-500 still going strong.... En de kleuren/zwartewaarden zijn zo prachtig dat ik gewoonweg nog geen OLED wil.

Pas als de prijs voor een 70" lager is en HDR goed kan op een OLED. Ik ben dan ook erg benieuwd hoeveel effect deze print techniek op de prijs gaat hebben.....
Het is alleen een probleem als je constant bijv dezelfde nieuwskanalen kijkt met veel statische content zoals CNN.
Nee!
Kijk maar eens naar deze video van Vincent Teoh, een vooraanstaand expert op dit gebied.
RTINGS doet leuke reviews maar vwb burn-in slaan ze de plank helemaal mis.
https://youtu.be/SlP2kwNqXNA
Het fabeltje over burn-in blijft maar rondzwerven over internet, al jarenlang.
Eerst lag de focus op Plasma TV’s maar de laatste jaren zijn de OLED’s de klos.
Wel logisch want de LCD lobby is gebaat om OLED als techniek zwart te maken.
Ironisch genoeg gaat één van de grootste LCD fabrikanten Samsung, binnenkort ook OLED schermen produceren.
de LCD lobby is gebaat om OLED als techniek zwart te maken
:+
Dat zwartmaken is letterlijk te goed gelukt! ;)
Juist, daarom zie ik af en toe ingebrande oled schermen (telefoons) in winkels staan... HeT iS dE LcD loBbY!!!
Tsja, ik gebruik nu al 3 jaar een 7 jaar oude SSU Galaxy S3 telefoon. Er is heeeeel vaag een ingebrand balkje te zien nog van de vorige gebruiker denk ik want het komt niet overeen met het gebruik dat ik van de telefoon maak. Het lijkt zelfs iets minder te worden omdat ik kennelijk gelijkmatiger gebruik maak van het scherm. Er is dus iets van slijtage, maar de meeste gebruikers hebben in die 7 jaar al 2 telefoons versleten.
Er is wel burn-in, als sommige pixels meer gebruikt worden dan andere. Zie hierboven onder @stftweakers "Ja".

Niet eens in heel extreme situaties waarvoor je een scherm gebruikt. Het is nota bene dé reden dat er nog nauwelijks OLED-monitors bestaan.
Stop alsjeblieft even met desinformatie verspreiden. :(
De pixels in oleds gaan achteruit naar het aantal gebruiksuren. Je kan makkelijk 6 of 10 uur zelfde afbeelding weergeven, zonder issues. Wat wel gebeurd na verloop van tijd dat dingen zoals een menu achterblijven omdat deze pixels ten opzichte van de rest anders belast zijn en daardoor de degradatie zichtbaar word. Deze degradatie word vaak inbranden genoemd maar is niet hetzelfde fenomeen als bij plasma. Ik gebruik al jaren oled, wil niks anders maar inbranden wordt bij mijn devices pas zichtbaar na twee jaar intensief gebruik.
Maar het is niet hetzelfde, jij praat over 6 uur statisch beeld dat dit effect veroorzaakt terwijl dat dus niet het geval is. Daarnaast praat je over een rode healthbar terwijl rode oled pixels het prima doen vergeleken met blauwe. Overigens een fun fact is dat de laaste generatie oleds berekend zijn op een levensduur van 100.000 uur versus een backlight van een lcd dat typisch rond de 70.000 uur zit. In 2016 was dit voor oleds idd een factor 4 minder, maar er word flink aan verbeterd.
Ja, op mijn OnePlus 3 zie ik de balken van Google Maps (voor navigatie) altijd in het scherm. Tijdens het autorijden staat navigatie altijd aan.
MicroLED wordt per subpixel mechanisch geassembleerd. Dat blijft altijd veel duurder dan een print- of opdamp-proces.
Maar goed als je kijkt naar de historie van OLED dan is de tijd tussen de eerste kleine schermen die werden gepresenteerd en de eerste tv's ook 1 a 2 jaar. Maar de tijd tussen de eerste tv's en tv's die ook daadwerkelijk een beetje betaalbaar waren was een stuk langer.

De investeringen in OLED zijn nu gemaakt en de producten beginnen redelijk goedkoop te worden met tv's die richting de 1000 euro gaan.

Het zou mij niet verbazen als het al snel een jaar of 5 duurt voordat microled tv's ook op prijs een beetje kunnen concurreren.
MicroLED is inderdaad beter dan OLED, maar ik vrees toch dat het nog iets langer zal duren. Sony heeft de allereerste OLED, een 11", uitgebracht in 2007. En eigenlijk zijn deze panelen nog maar een jaar of 2 betaalbaar voor de mainstream consument.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_XEL-1

OLED voor monitoren snap ik niet zo goed wegens het probleem van het inbranden. Misschien is er wel een mogelijkheid dat er 32" TV's geproduceerd zouden worden, wat wel een goeie zaak is aangezien er nu niks kleiner is dan 55".
Ik juich het toe vanaf mijn veel betaalbaardere (en beter presterende) LG C9. :)
Ik vraag me wel af hoe het zit met de blauwe tinten dat tevoorschijn komt na een bepaalde tijd. Voor nu zou ik me echt niet meer aan willen wagen om een oled monitor aan te schaffen en dan niet te vergeten dat ze nogal absurde prijzen vragen.
Bij sommige samenstellingen sleet blauw iets sneller dan rood en groen. Je beeld werd dus juist minder blauw. Het is niet gezegd dat de geprinte materialen hier ook last van hebben.
Ik kan je vertellen dat ik dat ervaren heb. Al letterlijk na twee dagen kwamen er blauwe tinten tevoorschijn.
Ik heb wel eens ergens (artikel op tweakers ? Kweenie meer) gelezen dat er vanwege dit snellere slijten er een dubbele hoeveelheid blauwe pixels wordt gebruikt voor iedere groep.
Misschien heb je dat van mij gelezen? Ik had een paar maanden terug een oled monitor gehad en deze al na twee dagen geretourneerd doordat er blauwe tinten te snel zichtbaar kwamen.

[Reactie gewijzigd door SilverRST op 27 november 2019 16:23]

Ik weet niet hoe het in de nieuwe modellen is van oled maar in de oude was er wel burn-in. (2015 model)
Ik kan het weten namelijk, maar tegenwoordig durf ik het niet te zeggen maar met een rode achtige achtergrond kijk ik altijd rtl-4 :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee