Joled begint in 2020 met massaproductie oledpanelen van 10" tot 32"

Joled heeft 25,5 miljard Japanse yen opgehaald, omgerekend zo'n 204 miljoen euro, om een productielijn voor oledpanelen op te zetten. De massaproductie van de panelen met een diagonaal van 10" tot 32" begint in 2020.

De nieuwe productielijn beslaat een vloeroppervlak van 34.000 vierkante meter. In 2020 moet alles klaar zijn voor de start van de productie en de capaciteit zou dan 220.000 panelen per maand bedragen. De panelen die uit de fabriek rollen zullen volgens Joled toegepast worden in auto's en in high-end monitoren.

Joled gebruikt een rgb-printtechniek voor het maken van de oledpanelen en volgens het bedrijf is de productielijn die nu opgezet wordt de eerste waar die techniek wordt toegepast voor massaproductie. Joled werd in 2015 opgericht en bestaat uit de voormalige oleddivisies van Sony en Panasonic. Ook andere Japanse bedrijven investeren in Joled.

Het maken van de panelen door oleds te printen zou goedkoper moeten zijn dan de conventionele vapor deposition-methode. Dit jaar komt er al een monitor uit met een geprint paneel van Joled: de Asus ProArt PQ22UC. Dat is een 21,6"-oledmonitor met een 4k-resolutie die 4999 euro kost. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de prijs zal dalen als de massaproductie op gang is.

Asus ProArt PQ22UC-monitor met 21,6"-oledpaneel van Joled

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-04-2019 • 20:52

66 Linkedin

Reacties (66)

Wijzig sortering
Aangezien de techniek die voor het maken van deze panelen anders is dan de huidige panelen van LG en Samsung, is er nog niets te zeggen over eventueel inbranden.

Je zou eigenlijk denken dat ze dat met deze nieuwe techniek wel onder controle moeten hebben. Anders breng je immers geen monitoren op de markt.
Stop nu eens met doe term inbranden[, dat is zo ouderwets en geldt alleen voor beeldbuis- en plasmatechniek en heeft niets te maken met het verminderen van de lichtintensiteit van OLED's door veroudering.
Waarom niet? Optisch gezien is het effect hetzelfde. Het gebruik van onze taal is vaak technisch gezien incorrect maar wel heel duidelijk. Inbranden is als beeldspraak (hoe toepasselijk) naar mijn mening prima op z'n plaats.
Hoe wil je het dan noemen? Ik zie bij OLEDs waar veel RTL4 etc wordt gekeken toch een logo mooi in de bovenhoek staan.
Uitbranden misschien? :+
Bullshit. Alhoewel image retention o.i.d. allicht een betere term is klopt jouw beredenering van geen kant.

Zelfs LCD schermen kunnen last hebben van image retention, heb zelf m'n MBP tijdje als server gedraait en na 2 weken kon ik de de windows schermpjes nog een paar dagen duidelijk op andere content zien.

Ja, bij oled speelt slijtage o.i.d. ook een rol.


Anyway, denk dat we alleen maar van oledjes in 30+" 120+ hz met *-sync vorm kunnen dromen in computerland.

Oh voor de twiekertjes onder ons,
sommige Windows 10 builds kunnen een key 'UseOLEDTaskbarTransparency' in registry gebruiken, even googelen dus, werkt bij mijn 1607 iig nog.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 10 april 2019 11:09]

Belangrijker is hoe de schermen van Joled werken. Bij LG heb je allemaal witte OLED's met een kleurenfilter er achter zodat er geen verschillen in lichtintensiteit optreden na een tijdje. Zoals bekend hebben de verschillende kleuren OLED pixels ieder een andere levensduur waarvan blauw de kortste zou hebben. Met gebruik van alleen witte OLED's, met een kleurenfilter er achter die voor de individuele kleuren zorgt, vang je dat probleem af.
Onder controle hebben is altijd relatief natuurlijk. Samsung begon pakweg 10 jaar geleden met het uitbrengen van OLEDs op Smartphones. Het inbranden is in de tussentijd een stuk minder geworden maar geheel opgelost is het natuurlijk nog niet. Het is dus maar de vraag of deze fabrikant met de nieuwe techniek direct mee kan komen met de kwaliteit van huidige OLEDs of dat ze wellicht toch nog wat inhaalwerk te doen hebben.

Hoe dan ook ben ik blij dat er eindelijk OLEDs richting desktop monitoren komen. Het werd tijd ook.
Anoniem: 1092407
@Darkstriker10 april 2019 01:59
Wezenlijk verbeterd vind ik het niet. Het valt nu alleen minder op omdat Android bijv de knoppenbalk nu op dezelfde plek houdt ongeacht de positie van m'n telefoon. Maar als ik een wit vlak full-screen bekijk dan is het inbranden op m'n nu 2,5 jaar oude Motorola ongeveer net zo sterk als destijds met m'n Samsung Galaxy Nexus. Ik zou met mijn ervaring nooit voor zoveel geld een oled monitor aanschaffen. Dan is lcd veruit de betere keuze.
Afhankelijk van wat je doet kan het beeld op een desktop veel meer of veel minder last hiervan hebben. Veel statische elementen zoals de taakbalk kun je bijvoorbeeld verbergen, je kunt gebruikmaken van bewegende achtergronden, en ga zo maar door. Ik denk uiteindelijk dat OLED vooral voor media en games meerwaarde heeft. Voor het schrijven in Word kun je idd beter een LCD hebben. Maar voor games maakt het veel snellere displays mogelijk en zal het gewoon mooier zijn, net als in films. En tenzij je doorgaans het zelfde spel speelt zul je denk ik niet veel last hebben van inbranden. Ik denk dat de meeste vr headsets mede om die redenen OLEDs gebruiken.
Het inbranden is niet consequent dus je moet ook maar geluk hebben. Mijn galaxy nexus was na 5 jaar nog niks ingebrand al had hij toen wel andere problemen. Mijn huidige lg v20 heeft heel veel last van inbranden met een lcd. Hoewel het effect tijdelijk is is het veel storende met wel een derde van het beeld.
Anoniem: 1092407
@feranderd10 april 2019 10:59
De Moto Z Play is mijn derde telefoon met een oled scherm en alledrie hebben en hadden ze last van inbranding. Ik heb er met Android geen last van omdat de schermelementen toch altijd op dezelfde plek zitten. Daardoor zie je het simpelweg niet
Ofwel heb jij inderdaad veel geluk ofwel kijk je simpelweg wat minder kritisch, of überhaupt niet. ;) De vraag is of je dezelfde gok zou willen wagen met een dure monitor.

Overigens vind ik games en multimedia geen argument voor een oled scherm. Een monitor wordt door de meeste gamers vast ook gewoon gebruikt voor browsen en ander desktop werk. Hoe dan ook worden de apparaten vast niet gepromoot als specifiek voor gamers. Toch wel een beetje riskant als je het mij vraagt.
Interessant, autofabrikanten stellen hoge eisen aan levensduur. Die hebben namelijk geen zin om miljoenen dashboards open te slopen.
Daarom heeft het ook lang geduurd voordat er LCDs in autos kwamen. Ik ben benieuwd hoe of wat, met deze nieuwe techniek.
Vind ik een rare stelling.

Als ik water van uit een gieter in een pot gooi ipv direct uit de kraan is dat een ander proces om de pot te vullen.

Hoe we van uit daar naar de conclusie springen dat de eigenschappen van dat water (OLEDs) dan anders zouden zijn ontgaat me in alle toonaarden.
Hoe zit het met de problemen rond het inbranden van deze monitoren met OLED? Ik wil best OLED als monitor maar bij een televisie veranderd het beeld steeds bij monitor niet vaak.

Nog steeds erg prijzig voor mij zal dit jaren duren denk ik. Ik koop maximaal tot €600 voor een goede monitor.
Die problemen zijn nog steeds erg relevant. Is ook de reden waarom LG niet met dergelijke panelen komt (heb ik uit betrouwbare bron gehoord op een LG event).

Met een TV gaat het puur om een klein logo van een zender wat ze af een toe een paar pixels laten verspringen om inbranding te voorkomen. Bij een bureaublad is dit wel even anders qua statische inhoud helaas..

Om daarvoor 5000 euro uit te geven is waanzin, gezien het scherm binnen de kortste keren eigenlijk om zeep is door inbranding. Zal je ook geen garantie op krijgen vermoed ik zo van Asus.
Als dat logo 100 pixels breed is zal je het beeld ook 100 pixels moeten laten verspringen om inbranden te voorkomen. Ik zie dat niet gebeuren.
Niet elke pixel van het logo hoeft noodzakelijk de kleur van het logo te hebben. Ze zijn al zo klein die pixels, enkele kunnen af en toe een andere kleur krijgen ook, merk je niets van ;)
Inderdaad. De chips die er in zitten zijn snel genoeg om stilstaande beelden te detecteren en om er dan een ruis laagje overheen te zetten.
Met andere woorden, je zegt nu dat het hoge aantal pixels dat iedereen wilt tegenwoordig gewoon niet uit maakt voor de ervaring? Thanks.
Beetje kort door de bocht... Het gaat om een combinatie van snelheid, oppervlakte en kleurafstand. Hoe hoger de pixeldichtheid hoe minder het opvalt uiteraard, maar dan blijft het nog steeds afhankelijk van hoe snel en kort de verschuiving of kleurverandering plaatsvind en hoeveel de kleur afwijkt van de eigenlijke kleur of het opvalt of niet.

Het hogere aantal pixels dat "iedereen wilt tegenwoordig" maakt wel degelijk uit aangezien ook iedereen een groter scherm wilt tegenwoordig. Dat verband is niet per definitie lineair, maar wat meer scherpte kan geen kwaad.
Ligt aan je ogen, brein, kijkafstand en nog wat andere dingen.

Maar ik zie het verschil wel degelijk. 65" OLED nu en zie het verschil tussen 4k en fhd best goed. Voorbij de max 2,8m advies kijkafstand ook.
Dat is wel een biased test, je weet welk apparaat welke is.
Het is sowieso een biased test, het gaat om mijn persoon. Het is per definitie biased.

Mijn ogen lijken scherper te zien (mits genoeg contrast) dan van menig ander persoon. Dat blijkt onder andere uit het feit dat ik 8px letters op een 4k 15" scherm makkelijk kan lezen en iedereen die me dat ziet doen het onbegrijpelijk vind en staat te turen zonder het te kunnen lezen.

Dat gezegd hebbende, ik ben ook kleurendeficient. Voor scherpte wellicht een voordeel, voor kleuren niet dus.

Ik wil ook niet beweren dat ik het op heel het scherm tegelijk zie, want dat gaat niet (en dat lukt niemand niet volgens veel uitleg her en der) maar wel op de delen waar ik op focus. Als ik rechts onder op het scherm focus omdat daar wat gebeurt zie ik van de linker boven hoek op dat moment echt het verschil tussen FHD en 4k niet, maar rechts onder waar m'n focus ligt wel degelijk.
Nog voor hetbmainstream oled scherm 10 11 jaar geleden bestond live background in Android. Nooit gebruik van gemaakt want: irritant. Maar zo nuttig Anno 2019.
Op je smartphone kijk je toch niet naar je achtergrond? De statische taskbar en on-screen buttons zijn het probleem.
Vroeger waren er geen logo's in beeld maar was het smetteloos schoon. In de jaren '80 is die ellende begonnen, doelbewust even in beeld bij een spannend stukje in een film en zo. Met Veronica en de TROS voorop. Later gebeurde het steeds vaker en langer. Ze aapten elkaar allemaal na. Heel storend. Logo's zijn pure sluikreclame. Waarom kan ik geen tv kopen met een logo killer?
Dat begon een beetje toen bepaalde mensen in veelvoud video’s gingen opnemen en door verkopen. De eerste vormen van film piraterij begon met de videorecorder. Een logo in beeld maakt zo’n film veel minder aantrekkelijk.

Dus als er geen mensen waren die illegaal film gingen verspreiden, was dat niet nodig geweest. Dus ga maar op die lui mopperen.
Nee, die kopieerden voorbespeelde banden van de videotheek, niet van de tv die duidelijk andere ondertitelingsletters had en als zodanig al zouden opvallen als matige kopieën. Ik lees er hier ook niets over. Over dat inbranden zijn al protesten geweest door de EU maar NPO wil er zelf aan vast houden. Natuurlijk vanwege de sluikreclame. Ik zie dus graag oleds komen die inbranden in de hoop op die manier van de logoterreur verlost te worden.
Vind logo's ook irritant, maar het sluikreclame noemen is onzinnig. Sluikreclame is bijv. een blikje Pepsi dat op een tafel staat (sluik = verdekt / half verborgen) in een soapserie. Een zenderlogo is niets verborgen aan, het staat duidelijk in beeld. Koop je een auto, dan staat daar ook het merk en type op. Ga je daar dan tape overheen plakken "omdat je geen reclame wil maken"?

De logo's bij NPO zijn trouwens transparant gemaakt toen er wat ophef ontstond over inbranden. Denk dat men vooral logo's gebruikt om zich herkenbaarder te maken. Publieke omroepen ontlenen hun bestaansrecht aan het aantal leden dat ze hebben. Dat hun naam gekoppeld vermeld wordt bij de programma's die ze uitzenden, is dus onvermijdelijk. Het is alleen dat ze het ook wel wat minder had gekund: bijv. alleen een leader bij de start van een programma, zoals de BBC.
Ach, die logos vallen niet eens op. Als je je er aan ergert misschien wel.

Maar die kopieerders kopieerden gewoon legit banden, en niet van opnames van de tv.
https://openpli.org/ gebruikte ik op een vu duo voor canal digitaal. Daar zit een plugin in waarmee je het logo kan afdekken.

als je dus een stb installeert met deze software heb je je logo killer :D
Met een TV gaat het puur om een klein logo van een zender wat ze af een toe een paar pixels laten verspringen om inbranding te voorkomen. Bij een bureaublad is dit wel even anders qua statische inhoud helaas..
tegenwoordig met W10 (ook al met Win 7 hoor) kan je een reeks foto's toevoegen als wallpaper en die bvb elke dag laten veranderen, dan moet je wel maken dat je niet teveel dezelfde thema's of opmaak heb (bvb kaders rond de foto's) en dat probleem is ook al van de baan. blijft nog het spuug lelijk (eigen mening) windows logo en de rest van de taakbalk over.
hoe dan ook , het bureau blad is nu een van de onderdelen die ik het miste zie (in tijd) want als ik met de pc werk, dan werk ik er mee en staat er iets anders open. indien niet .... waarom staat de PC/ scherm dan aan ?? screensavers of met Oled en milieu in gedachte Zwart scherm is dan voldoende.
zo kan je dus door eigen gebruik een groot deel van het inbranden voorkomen.
Ik heb zelf een LG OLED televisie de 55EG910V 3 jaar dat ik hem intensief gebruik. Ik heb tot nu toe nergens last van en het beeld is nog stééds niet ingebrand.

Ik ben met je eens dat €5000 waanzin is en als he al geen garantie heb op inbranden ben je het geld kwijt
Ik hoop voor jouw werkgever dat je je bureaublad niet zo vaak ziet dat die in kan branden...

Bij menubalken van software of de start-balk zou het kunnen.
Geen idee of het gelijk staat aan wat plasma schermen doen, maar ik zat laatst op zwart scherm weer tegen het Netflix logo aan te kijken in het midden. Bij plasma noemt men het "image retention" en is het vrij gemakkelijk weer weg te krijgen (TV is van 2008 en heeft ruim 10.000 uur zonder blijvende schade).

Ben eigenlijk wel benieuwd of het bij OLED ook weer eenvoudig weg te krijgen is door simpelweg iets anders op het scherm te zetten.
Bij OLED is het echt slijtage van de pixel, maar het uiteindelijke resultaat is wel velen malen minder dan bij plasma. Behalve als je echt 24/7 CNN kijkt ;).
Ik heb een LG OLED tv. Soms zie ik nog wat vlakken in beeld van de ingebouwde mediaspeler. Dan volstaat een menu optie om het beeld te resetten. Is hij dan in de nacht aan het doen. Uurtje geloof ik. Tv is twee jaar oud. Denk dat ik het twee keer heb moeten doen. Daarna is alles weg.
Ik heb hier een LG OLED televisie de 55EG910V. Ik gevruik hem al 3 jaar lang intensief en gelukkig nog niets gemerkt van inbranden en gebruik soms mijn LG DVD Recorder nog eens.
Ik kan je vertellen dat ik afgelopen 3 jaar intensief gebruik maakt van mijn LG 55EG910V OLED televisie en heb nog niets waargenomen van inbranden
door en screensaver in te zetten.
ja, laten we de screensavers weer terugbrengen, met de mogelijkheden die we nu hebben op de PC moet dat ware kunst kunnen worden.
ontopic, OLED panelen op je buro, kom ik helemaal niet meer achter mijn scherm vandaan ;-)
Ik zie dagelijks de helft van de schermen op het kantoor op screensaver staan ;)
niemand bij ons gebruikt een screensaver, ze gaan gewoon op zwart of lockscreen.
De tijden van leuke/vette/gave screensavers waren altidj wel leuk, windhoos98, dat soort dingen.
Echt he.. een nieuwsbericht over oled schermen en het gaat binnen 2 reacties weer over inbranden. Ik heb al 3 jaar een Alienware 13r3 led, super beeld en totaal geen inbranden.
Maar dat is dan ook geen oled toch?
Ja want jou situatie, gebruik en beeldscherm kwaliteit is natuurlijk exact helemaal hetzelfde als bij alle andere mensen die een OLED TV of telefoon or wat dan ook hebben. 8)7

Er zijn extreem veel factoren die hierbij komen kijken. Niet alles gebeurt voor iedereen hetzelfde.

OLED heeft nou eenmaal dit probleem, en mensen verspillen niet graag geld. Het is niet meer dan logisch dat mensen daarover informatie zoeken.

[Reactie gewijzigd door Tit4nNL op 10 april 2019 05:08]

n = 1 situaties zijn niet representatief. Ik snap nooit hoe mensen dat niet begrijpen.
Lijken me ideale beeldschermen op een schip - backlight van normale monitoren is uiterst storend 's nachts.
Zekers te weten, 6 maanden op een ferry enkel snachts gevaren. Laagste dimstandje gaf nog een berg licht. En dan gingen de monitoren bij het naar donkere modus switchen al naar een speciale dimcurve toe die nog dieper ging.

Alleen voordat deze OLED schermen mainstream en typegoedgekeurd zijn, ben je heel wat jaren verder
Mijn LED scherm in min Xiaomi Mi Mix 2S kan donkerder dan de OLED van de Samsung S9. Dat hangt duidelijk niet af van de techniek.
Eindelijk aftermarket Android autoradios met een OLED schermpje *O*
pfff ze moeten eerst deftige LCD panelen leveren bij zo'n toestellen laat staan oled...
Nice! Eindelijk betaalbare monitoren met oled! \o/

Inbranden is een dingetje maar dat was het met CRTs ook. Weegt niet op tegen de nadelen wat mij betreft.
Mwah een monitor van krap aan 22 inch voor 5k. Betaalbaar zeg je he? Ze weten niet eens hoeveel de prijs zakken gaat door de massaproductie. Moet 't nog maar zien :)
Ja natuurlijk want de fabrieken zijn er nog niet.

Voor TV's, smartphones en tablets zijn ze er al wel. Er is geen enkele reden dat de prijs van beeldschermen hier zoveel boven zou moeten liggen.
Volgens mij had dat te maken dat er x aantal panelen uit kunt halen en bij hoe kleiner je ging hoe meer 'verlies' je had dus dat het daarom duurder werd. Maar we gaan 't zien, zou mooi zijn als 't goedkoper wordt maar gok dat t nog wel even duur blijft. Zelfs als het over 2 jaar 3k kost vind ik 't nog duur.
Het was toch andersom: je haalt je items uit een groot oppervlak, en dan 1 defect en je kunt er geen relatief groot item meer uit halen. Nog wel heel veel kleintjes, Liever het defect in een klein item dan in een groot item. Ik kan er erg naast zitten trouwens. edit tikfout

[Reactie gewijzigd door theobril op 10 april 2019 10:46]

Het lijkt weinig uit te maken, want zowel de schermen van <10" gaan massaal in smartphones, en de 55" schermen gaan in TV's. Waarom zou een 32" die er tussen ligt, dan opeens tig keer meer moeten kosten?
Mwah een monitor van krap aan 22 inch voor 5k. Betaalbaar zeg je he? Ze weten niet eens hoeveel de prijs zakken gaat door de massaproductie. Moet 't nog maar zien :)
De prijs is ook niet interessant voor consumenten, maar wel voor professionals die hiermee dagelijks hun geld verdienen.

Als je resultaat en dus inkomsten afhangen van de kwaliteit van je geleverde werk, en je scherm is de beperkende factor, dan is 5k niks...
Oled zijn vele malen gevoeliger voor inbranden dan CRT.

Onder normale omstandigheden had je geen last van inbranden op een CRT. Inbranden had je op CRT’s alleen last van als je het contrast te hoog zette en de monitor dag en nacht aan stond op hetzelfde plaatje. Zelf heb ik tientallen jaren CRT’s gehad, nooit last van inbranden.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 9 april 2019 22:01]

Dat is dus hetelfde bij OLED, bij een telefoon heb je onder normale omstandigheden ook geen last van inbranden, alleen als je de helderheid altijd te hoog hebt staan.
Ik heb de S2, S3, S5, S8 en nu de S9 gehad, en nooit last van inbranden.
Inbranden gaat over een paar jaar, dat speelde bij jou zo te zien niet. Een TV gaat meestal langer mee dan 1 jaar.
Bij CRTs was het inbranden toch nog net ff wat anders.
wat heb je nu aan 21" heb nu 34", je moet ergens beginnen, maar wacht nog maar tot het wat verder is.
Omdat ik mijn nek niet wil verdraaien tijdens het lezen van tweakers?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee