Joled stopt productie geprinte oledpanelen en vraagt uitstel van betaling aan

Joled, het Japanse bedrijf dat bekend is van het fabriceren van geprinte oledpanelen voor met name monitoren, heeft faillissementsbescherming aangevraagd en trekt zich terug uit de productie en verkoop van geprinte oledpanelen. De ontwikkelingstak lijkt te worden overgenomen.

Joled meldt dat de faillissementsbeschermingsaanvraag door een rechtbank in Tokio is geaccepteerd, waarmee het betalen van schulden is opgeschort en een speciale opzichter is aangesteld. Het bedrijf biedt zijn verontschuldigingen aan voor de zorgen die dit proces teweeg kan brengen bij klanten en zegt dat het volledig gecommitteerd blijft om het bedrijf te doen herleven.

Dat laatste zal waarschijnlijk alleen in beperkte vorm plaatsvinden. Om de Product Business-tak met daarin de fabricage- en salesafdeling te laten doorgaan, is heel veel geld nodig. Het bedrijf zegt dat er geen proces gaande is om de winstgevendheid snel en te drastisch te verbeteren en dat het lastig is om dit deel voor te zetten. Aldus trekt Joled zich terug uit de markt voor oledpanelen.

Er zijn wel plannen om het Technology Development Business-onderdeel van Joled voort te zetten en verder op te bouwen. Dat zal gebeuren met de ondersteuning van schermleverancier Japan Display. In feite zal deze ontwikkelingstak van Joled in handen komen van Japan Display. Hier zouden volgens Nikkei zo'n 100 werknemers werkzaam zijn. Vermoedelijk zijn zij onderdeel van de overeenkomst met Japan Display. Mede door het afstoten van de productie- en verkooptak zullen twee fabrieken in Japan worden gesloten en verliezen zo'n 280 medewerkers hun baan.

Joled is een samenwerkingsverband van onder meer de voormalige oleddivisies van Sony en Panasonic. Het bedrijf werkt al jaren aan oledpanelen op basis van een rgb-printtechniek die de productie van oledpanelen goedkoper zou moeten maken. Asus en Eizo hebben enkele jaren geleden monitoren met een 21,6"-oledpaneel van Joled uitgebracht; deze schermen hadden bij introductie een prijs van ongeveer vijfduizend euro. LG kwam later met een 31,5"-oledmonitor op basis van een Joled-paneel. Deze monitoren zullen waarschijnlijk gaan verdwijnen en het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met TCL's plannen om te komen tot oled-tv's op basis van geprinte panelen, waarvoor TCL Joled als partner heeft.

Joled begon in 2021 met de massaproductie van geprinte oledpanelen van 10" tot 32" voor monitoren, maar dat heeft vermoedelijk onvoldoende geholpen om de prijzen te drukken. Joled heeft zich met name op high-endproducten voor professionele gebruikers gericht en stelt dat het bereiken van een stabiele productie meer kosten met zich meebracht dan verwacht. Verder hebben chiptekorten, een verminderde vraag naar hoogwaardige schermen en stevige prijsconcurrentie een rol gespeeld, zegt Joled. Deze concurrentie komt waarschijnlijk onder meer van LG Display en Samsung Display; vorig jaar en in 2023 zijn er voor het eerst in behoorlijke aantallen oledmonitoren op de markt voor consumenten verschenen met panelen van deze bedrijven.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-03-2023 • 19:23

10

Reacties (10)

10
10
5
0
0
1
Wijzig sortering
Tja... het was al lange tijd duidelijk dat JOLED niet slaagde om hun inkjetproductie te industrialiseren. En dus daar geen verrassing. Ik denk dat dit evenwel ook een teken is dat de belofte van geprinte beeldschermen in ieder economisch niet werkend te krijgen is (ook technisch had JOLED veel problemen te overwinnen). De grote belofte van OLED was dat beeldschermen in de toekomst geprint zouden kunnen worden en daardoor spotgoedkoop zouden worden.

Zowel LG als Samsung maken gebruik van opdamping van OLED-materiaal en dat werkt overduidelijk wel.

Blijft een beetje over TCL: TCL had techniek van JOLED in huis gehaald om op de OLED-markt binnen te breken en toonde op de CES een 55"-OLED-televisie. De grote vraag na dit bericht is, is of TCL's OLED-techniek nu met JOLED ten onder gaat, of juist met de boedel aan de haal gaat om zelf een OLED-grootmacht te (proberen) te worden.
Mijn Japans is te slecht om de Japanse kranten te kunnen lezen, maar met Google Translate kom je ook wel een stukje. Als ik het goed begrijp was het printen van de beeldpunten zelf geen probleem, maar de beeldpunten hebben ook stroom nodig. Juist daar lijkt het probleem te zitten.
Mijn kleurenprintjes met mijn HP zijn ook nog steeds vreselijk duur.
Printen met inkjet technieken is in de laatste decenia nooit goedkoper geworden.
Ik denk dat als bedrijven als Samsung en LG er al niet echt aan trekken om O-led panelen te printen dat die techniek blijkbaar technisch gezien er nog teveel haken en ogen aan zitten. Lijkt mij als het echt te realiseren valt dat zeker bedrijven als Samsung en LG dit hadden aangegrepen. Zeker Samsung heeft toch al wel heel wat jaren ervaring met O-led en zal zeker ook wel goedkopere productiemethodes onderzocht hebben.

Maar ik zou het wel zeker mooi vinden als je bij wijze van spreken met een speciale printer dan panelen zou kunnen printen. Lijkt mij vooral ook heel handig voor het produceren van afwijkende formaten monitoren en panels. Maar ook natuurlijk voor vervanging van panels en je op die manier misschien zelfs nog b.v. lcd panels had kunnen vervangen door O-led.
Het klinkt altijd leuk die printtechnieken, maar de opschaling blijkt vaak vast te blijven steken. Maar bijvoorbeeld Thin Film dat gedrukte geheugen en circuits maakte is er ook al lang niet meer. Als je naar hun vorige site probeert te gaan kom je uit bij een bedrijf dat solid state lithium batterijen maakt uit film. Dat blaast net iets minder hoog van de toren - ik hoop voor ze dat het goed gaat komen.

Ik heb het altijd wel ironisch gevonden dat die eerste JOLED schermen zo duur waren. Natuurlijk moet je uiteindelijk wat uitbrengen, maar ik had het niet in een consumenten-scherm gestopt. Daardoor was de hele associatie met een goedkoper OLED scherm meteen de grond in geboord.
In augustus vorig jaar vreesde OLED.info al dat het bedrijf over de kop zou gaan. Een probleem lijkt lage yield te zijn (Hoop mislukte panelen van de lopende band).
https://www.oled-info.com...er-joled-brink-bankruptcy
Dat heeft JOLED inderdaad voortdurent parten gespeeld. Maar denk ook aan de markt: JOLED mikte op schermen geschikt voor monitoren. Nu Samsung en LG die markt binnengestapt zijn, met aanzienlijk betere panelen die ook nog goedkoper zijn, zouden de verkopen gaan instorten.
Heel jammer, volgende joled al jaren sinds diens oprichting.

Hopelijk kan TCL hun rgb techniek succesvol commercialiseren.
"gecommitteerd" is bedenkelijk Nederlands. "Toegewijd" lijkt me beter.
Helemaal met u eens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.